Wednesday, February 27, 2008

#368 MILIONI SKUPLJENI ZA LEGALIZACIJU RS

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 15. januar 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 368
http://republic-bosnia-herzegovina.com/ - web stranica osvježena 14. januara 2006


1. 95% GRAĐANA BiH ZAHTIJEVA PREKID PREGOVORA
2. Tihićeva reakcija na prisustvo generala Vojske BiH na krsnoj slavi
3. ŠTA TO OČEKUJEMO OD NAŠIH PREDSTAVNIKA?
4. Srpska dijaspora u SAD prikupila 7,5 miliona eura za Mladićev odlazak u Hag
5. MILIONI SKUPLJENI ZA LEGALIZACIJU RS



1. 95% GRAĐANA BiH ZAHTIJEVA PREKID PREGOVORA

Udruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja"

Obavijest

Ibran MustafićU emisiji Centralni dnevnik, od 14 januara 2006, kojeg uređuje i vodi Senad Hadžifejzović, uspostavljena je direktna satelitska veza sa profesorom Boyleom. Prof. Boyle je decidno objasnio pogubnost nastavka pregovora o Ustavu BiH na bazi Haysovih prijedloga, te je otvoreno pozvao probosanske političare da odustanu od daljih pregovora, jer su usmjereni ka direktnom urušavanju Republike BiH sa dalekosežnim posljedicama. Razgovor sa profesorom Boyleom je izvrsno obavio novinar TV Hajat Kenan Čerimagić. Nakon toga gost Centralnog dnevnika je bio akademik Muhamed Filipović, koji je potkrijepio stavove profesora Boylea, rekavši da je nas problem entitetska podjela bih i da treba formirati jedan patriotski pokret koji će biti otvorena opozicija postojećoj garnituri koja prihvata političke nagodbe na dejtonskim osnovama, a koja odustaje od logike prava.

Profesor Filipović je naglasio da naša šansa u izgradnji BiH nisu politički pregovori, nego pravo, jer su mnoge zemlje koje su bile porobljene svoj suverenitet povratile zato što nisu odustale od internacionalnih pravnih normi. Naveo je baltičke republike koje su imale okupaciju od Sovjetskog saveza kao "faktičko stanje" preko 50 godina, ali samo zato što nisu ništa potpisale, na kraju je moralo biti uspostavljeno legalno stanje tj. njihov suverenitet.

Centralni dnevnik je svom gledateljstvu postavio direktno pitanje i dao brojeve telefona na koje gledateljstvo može glasati. Pitanje je glasilo: "Podržavate li reforme koje zagovara Donald Hays?" U kratkom vremenu,
do kraja Dnevnika rezultati su bili slijedeći: Donalda Haysa sa svojim kvazireformama podržava 187 gledalaca, a ne podržava 3.371 gledalac. Dakle 95% ljudi traži da se hitno prekinu pregovori legalizacije RS.
Ovo je očit dokaz da građani BiH imaju nacionalnu svijest. Tražimo pod hitno od političara koji su učestvovali u dosadašnjim pregovorima da konačno počnu razmišljati kao njihov narod, ili trebamo najaviti masovne demonstracije protiv istih.

Za Udruženje:

Ibran Mustafić



KOMENTAR: Ovako ubjedljiva (95%) i masovna podrška (jer je za veoma kratko vrijeme, bez obzira što se svaki poziv plaćao, glasalo preko 3500 građana) je ona demonstracija volje naroda koja još jednom obavezuje sve pregovarače da ni po koju cijenu ne pristaju na dogovore kojima se legalizuje Republika srpska. Narodu je jasno da legalizacija Republike Srpske, znači trajan nestanak Republike Bosne i Hercegovine. U eri elektronskih medija narod je demonstrirao svoju volju, glasajući na anketi, umjesto skupljajući se pred Predsjedništvom. Glasanje u takvom omjeru je najveća moguća podrška koju su naši pregovarači mogli dobiti ad hok od naroda da ne odstupe ni za dlaku od građanske Republike BiH.



2. Tihićeva reakcija na prisustvo generala Vojske BiH na krsnoj slavi RS

14. januara 14.

Sulejman TihićPredsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić danas je u razgovoru za Agenciju FENA ocijenio kako načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Sifet Podžić nije trebao prisustvovati obilježavanju Krsne slave Republike Srpske iz više razloga.

- U prvom redu smatram da se radi o prazniku koji nikada nije zvanično potvrđen od institucija BiH i prazniku koji je odlukom Ustavnog suda bivše SRBiH poništen, a poznato je da je Republika BiH slijedila kontinuitet SRBiH, a da BiH slijedi kontinuitet Republike BiH i prema tome za nas u SDA se radi o nelegalnom i neustavnom prazniku koji nas još pored toga podsjeća na sva stradanja koja smo imali u vremenu osnivanja RS-a, kazao je Tihić.

On je dodao da SDA i druge stranke s bošnjačkim predznakom pa i većina drugih stranaka u BiH nikada nisu učestvovale na obilježavanju tog praznika, te da je veoma slabo i prisustvo predstavnika međunarodne zajednice.

-Razočaran sam stavom generala Podžića, ali i OHR-a koji legalizira taj praznik i pokazuje da još uvijek ne poznaje situaciju u BiH. Čudna mi je i naredba ministra odbrane BiH da Podžić prisustvuje Krsnoj slavi RS-a i mislim da se radi o jednom političkom pitanju koje je trebalo da se raspravi na političkom nivou. Ja nemam ništa protiv da general Podžić posjeti RS i predsjednika tog entiteta, ali ne na taj dan. Sama činjenica da se taj dan obilježava i kao vjerski praznik samo jednoga naroda govori koliko je on sporan, izjavio je Tihić.




3. ŠTA TO OČEKUJEMO OD NAŠIH PREDSTAVNIKA?

Dr. Vahid SendijarevićSamo jedno očekujemo od naših predstavnika, a to je da brane i odbrane Republiku Bosnu i Hercegovinu, onakvu za kakvu su se njeni građani izjasnili na slobodnom referendumu o njenoj nezavisnosti u martu 1992. Naši predstavnici su svakog momenta vagani od strane naroda koji samo mjeri njihove postupke u odnosu na suverenitet internacionalno priznate Republike BiH. Nas ne interesuje fizički izgled onih koji nas predstavljaju, da li su zgodni ili ne, da li govore engleski, niti kako su obučeni, niti nivo njihovog formalnog obrazovanja, niti njihovo familijarno porijeklo, niti njihovo etničko, niti vjersko porijeklo, niti njihova partijska pripadnost, njihov materijalni status, a najmanje njihov rast ili bilo šta što je povezano sa fizičkim izgledom. Koliko puta su “lijepi”, “karizmatični”, "intelektualci", oni “plemenitog porijekla” i oni sa “akademskim” i “vjerskim” pedigreom izdali svoj narod bez obzira na političku pripadnost. Mjesto izdajnika je na smetljištu istorije, a državotvorne patriote čak i neprijatelji cijene. Samo se sjetimo, Tita, Mandele, Mao Cetunga, Gandija, Martina Lutera Kinga, Jefersona. Svi su oni giganti u ljudskoj istoriji bez obzira na svoje formalno obrazovanje, rast, fizički izgled, ili materijalni status. Zar je važno kako su izgledali naši Velikani Kulin Ban ili Zmaj od Bosne?!

Dr. Vahid Sendijarević

Za Nacionalni kongres Republike BiH



4. Srpska dijaspora u SAD prikupila 7,5 miliona eura za Mladićev odlazak u Hag

14.01.2006.

Prema informacijama "Dnevnog avaza", srpska dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama i srbijanski biznismeni prikupili su 7, 5 miliona eura, koliko je ratni zločinac Ratko Mladić tražio za obezbjeđenje svojih tjelohranitelja i porodice prije nego što bude isporučen Haškom tribunalu.

Različiti napisi

Pregovori o Mladićevoj predaji vode se posljednja dva mjeseca intenzivno i, kako nam naš izvor blizak bh. obavještajnim strukturama pojašnjava, paralelno se plasiranjem različitih tekstova o tome u medijima SCG i RS javnost priprema na čin njegovog odlaska u Hag.
Izjave ministra SCG Rasima Ljajića o potrazi za dijelovima Mladićevog ličnog vojnog dosjea, te portparola Haškog tužilaštva Florens Hartman o traganju za njegovim zdravstvenim kartonom, samo potvrđuju da je priča o odlasku u Ševeningen pri samom kraju.
Naš sagovornik pojašnjava da se sada pokušava iznaći rješenje najmanje bolno za sve. U Beogradu nisu voljni da Mladić u Hag otputuje sa Surčinskog aerodroma, jer će to potvrditi da su ga svih ovih godina štitili. Ni Banja Luka ne pokazuje baš preveliki interes da bude uhapšen ili da se preda u RS, a ponajmanje, iako joj to pokušavaju uvaliti kao vruć krompir, to želi službena Podgorica.

Obavještajna saznanja

Kada je riječ o potrazi za zdravstvenim kartonom, "Avazov" izvor pojašnjava da je stvar vrlo jednostavna. Naime, prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže Hag, Mladićevo zdravlje tokom posljednjeg mjeseca i po dobrano je narušeno te se u prvi mah pretpostavljalo da je ljekarsku pomoć potražio na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gdje je ljekar njegov prijatelj, aktuelni ministar odbrane Zoran Stanković.
Nakon provjera, utvrđeno je da ipak to nije učinio u Beogradu, već navodno u Nevesinju. U ovom gradiću, prema obavještajnim saznanjima, proveo je i pravoslavni Božić. Stoga bi zdravstveni karton mogao pomoći Hagu u otkrivanju toga gdje je Mladić boravio u posljednje vrijeme i ko mu je sve pružao zaštitu.

E. ŠARAC

Nepredvidljiva osoba

Niko sa sigurnošću još ne može potvrditi da će Mladić dobrovoljno otići u Hag. Za ovog ratnog zločinca, naime, svi koji ga poznaju, kako prije tako i tokom rata, tvrde da se radi o nepredvidljivoj osobi.
Bolji poznavaoci prilika smatraju da su realne opcije njegovog hapšenja ili, pak, samoubistva, koje je navodno prije nekoliko mjeseci htio počiniti, ali su ga tjelohranitelji spasili u posljednji čas.
(Avaz)



5. MILIONI SKUPLJENI ZA LEGALIZACIJU RS

Dr. Muhamed BorogovacPoznato nam je da Srbi u Americi smatraju Karadžića i Mladića herojima koji su osnovali Republiku Srpsku. Ipak su spremni, kao što vidimo, platiti milione dolara za njihovo izručenje sudu u Hagu. Postavlja se pitanje zašto? Pa zato što američki Srbi znaju kako funkcioniše savremeni svijet, koliko je važna uloga prava, i koliko je nevažno "faktičko stanje". Oni znaju i šta je država i koliko je važno priznanje države, tj. koliko je važna legalizacija njihove zločinačke tvorevine RS. Oni znaju da im ništa ne vrijedi Karadžićevo "faktičko stanje", znaju da je to samo služilo za prevaru Bošnjaka dok smo na čelu imali izdajnike koji su nas varali sa "faktičkim stanjem" da bi lakše potpisivali i legalizovali RS, lažući nam da je legalno stanje nebitno. Naši potpisnici Daytona, Izetbegović, Silajdžić, Lagumdžija, Šaćirbegović doveli su nas u paradoksalnu situaciju da nama Bošnjacima žrtvama Karadžića i Mladića ne ide u prilog njihovo hapšenje, jer će tako njihovo životno djelo, zločinačka Republika Srpska povećati šanse svoje legalizacije tj. preživljavanja.

Dr. Muhamed Borogovac

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: