Saturday, February 16, 2008

#365 "REPUBLIKA BiH VEC IMA SVOJ GRADJANSKI USTAV"

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
12. januar 2005.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH
BR. 365 http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. PROFESOR BOYLE UZIVO NA TV HAYAT-u U PETAK 13. januara 2006

2. UVODNIK: PREKID PREGOVORA O HAYSOVIM "REFORMAMA" NE ZNACI I PREKID USTAVNIH PROMJENA

3. UDRUZENJE MAJKI ENKLAVA SREBRENICE I ZEPE: "DOBITI TUZBU I UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU"

4. PORUKA GRADJANA BiH IZ FRANCUSKE: "REPUBLIKA BiH VEC IMA SVOJ GRADJANSKI USTAV"

5. IVANIC I TRNKA PRIZNALI DA JE RS NELEGALNA TVOREVINA

6. PISMO KONGRESMENU: GENOCIDE BY THE DAYTON "PEACE" ACCORD

7. BOZIC I JUNASTVO NA CETNICKI NACIN - NA PRAVDI BOGA, PETORICA NA JEDNOGA

8. BOSANSKI RAP

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI I NAPISITE VASU TACNU ADRESU BILO GDJE U TIJELO (BODY) REPLY PORUKE i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.
_______________________________________________________________

1. PROFESOR BOYLE UZIVO NA NTV HAYAT-u U PETAK 13. januara 2006

Saznajemo da ce NTV Hayat uzivo intervjuisati Prof. Boylea povodom novonastale situacije u vezi sa pregovorima o Ustavu. Intervju pocinje u 5:30 poslije podne po Sarajevskom vremenu.

Prof Boyle kao advokat Uzduzenja Majki Srebrenice i kao pocasni gradjanin Republike BiH poduzima sve korake da spasi Bosnu i Hercegovinu od definitivnog raspada, do kojega bi vodio bilo kakav dogovor, jer bi time bila legalizovana RS. TAJ INTERVJU OBAVEZNO TREBA POGLEDATI.

--------------------

Nacionalni kongres Republike BiH ovim ucestalim vanrednim izdanjima "Glasnika" nastoji Bosancima i Hercegovicma skrenuti paznju na ozbiljnost situacije. Svjesni smo da bi demonstracije gradjana pred Predsjednistvom ili pred Centralnom Bankom dok se pregovori odvijaju bili mnogo veca pomoc nasim pregovaracima od ovoga "Glasnika", ali nazalost mi smo takav narod da prepoznamo zlo tek kada se dogodi, kada ga na vlastitoj kozi osjetimo. Tri transparenta sa parolom "HAYS GO HOME" kojima bi bili docekani pregovraci bi obisla cijeli svijet i mozda spasila domovinu.

________________________________________________________________

2. UVODNIK: PREKID PREGOVORA O HAYSOVIM "REFORMAMA" NE ZNACI I PREKID USTAVNIH PROMJENA

Pise: Musadik Borogovac

HAYS-OVA INICIJATIVA JE UPAD U PROCES, KOGA JE OTVORILA EU

(Sarajevo, 11. Januar, 2006)

Odbijanje Hays-ove inicijative ne znaci i prekid procesa ustavnih promjena. Haysova inicijativa je u stvari pokusaj upada u proces, koji je otvorila EU na nivou internacionalnog prava proglasavajuci Daytonski ustav "nefunkcionirajucim" .

Hays-Holbrook-ovu inicijativu karakterizira svodjenje EU inicijative na pregovore u okvirima daytonskog (nefunkcionirajuceg) ustava po kojem RS ima pravo veta nad BiH.

Odbijanje ove inicijative znaci samo vracanje ustavnog procesa iz podrucja pregovora sa RS u podrucje prava, odnosno principa UN, i EU kao originalnog inicijatora - u podrucje u kojem RS nema pravo veta i njen pristanak nije potreban jer je kao tuzena strana u procesu pred Svjetskim sudom pravde predmet sudjenja, kao rezultat genocida, a ne subjekt zgradnje buducnosti BiH.

To znaci da ustav BiH treba praviti u skladu - ne sa daytonskim principima i (nefunkcionirajucim) ustavom i uz suglasnost strane tuzene za genocid - nego u skladu sa principima ustava EU i Povelje UN, koji ne poznaju etnicka i entitetska veta i na njima zasnovane podjele suverenitete zemalja clanica. Isto tako Povelja UN i njoj pridruzene konvencije namecu kao prvi princip ustavne izgradnje u BiH kontinuitet sa zadnjim legalnim ustavom BiH, a to je Ustav Republike BiH, koji je jedini od ustava republika u bivsoj Jugoslaviji u legalnoj proceduri 1991. godine promjenjen i postao gradjanski i demokratski i kao takav priznat od EU i UN.

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua830.htm
_______________________________________________________________

3. UDRUZENJE MAJKI ENKLAVA SREBRENICE I ZEPE: "DOBITI TUZBU I UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU"

Oslobodjenje 11. januar 2006

Tuzba BiH protiv SCG je prilika da nestane RS te da se makar malo dostojanstva vrati zrtvama i njihovim porodicama, kazala je Munira Subasic

Predsjednica udruzenja Majke enklava Srebrenice i Zepe Munira Subasic uoci glavne rasprave u slucaju Tuzbe BiH protiv SCG izjavila je da je prvi korak zadovoljavanja pravde za zrtve da advokatski tim BiH pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu dokaze da je na BiH izvrsena agresija.

"Iako je neosporna cinjenica da je SCG izvrsila agresiju na BiH nas advokatski tim to ipak crno na bijelo mora dokazati. Nakon sto dobijemo presudu, treba pristupiti ukidanju Republike srpske, tvorevine nastale na genocidu i etnickom ciscenju. Iako smatram da bi i samo dobijanje presude znacilo ukidanje manjeg bh entiteta", kazala je Subasic za nas list.

Ona tvrdi da susjedna drzava, njeni celnici i svi oni koji su ucestovali u genocidu nad nevinim stnovnistvom Srebrenice, Bratunca, Foce, Visegrada i svih ostalih gradova u BiH moraju pred zakonom odgovarati za to sto su pocinili.

"Jasno je da nama nase najblize niko ne moze vratiti. Ne postoji nacin da nam se nadoknadi izgubljeno. Ali osuda zlocinaca i njhova kazna moze nam makar malo dusevni mir vratiti. Takodjer, ova tuzba mora dovesti i do ukidanja Republike Srpska. Zamislite kako je nama majkama kada se vratimo na svoja ognjista, na mjesta gdje su nam svi pobijeni i kada vidimo sve srpske predznake, kada vidimo ubice svojih porodica da slobodno setaju i da nam se podsmjehuju. Tuzba BiH protiv SCG idealna je prilika da nestane ove sramote i da se makar malo dostojanstva vrati zrtvama i njihovim porodicama", ogorcena je predsjednica Udruzenja Majke enklava Srebrenice i Zepe.

Ona je podrzala imenovanje Kristijana Svarca-Silinga na mjeso visokog predstavnika za BiH, te izrazila nadu da ce on uciniti ono sto je Ashdown propustio.

"Nadamo se da ce Siling pomoci Srebrenicankama i smoci snage da povuce potez kojim ce ukinuti RS. Takodje, ocekujemo da Srebrenica, ali ne samo ona vec i Bratunac, Milici, Foca, cijela istocna Bosna dobiju poseban status. To je najmanje sto se za ovaj napaceni narod moze uciniti", zakljucila je Subasic.

S. R.
________________________________________________________

4. PORUKA GRADJANA BiH IZ FRANCUSKE: "REPUBLIKA BiH VEC IMA SVOJ GRADJANSKI USTAV"

Soutien aux Survivants de la Vallée de Drina-Srebrenica
Podrška Preživjelim Podrinje-Srebrenica
---------------------

Poštovana gospodo Tihicu, Lagumdžija, Halilovicu, Covicu, Brkicu i drugi ucesnici u pregovorima o ustavnim promjenama u BiH,

Cilj naše asocijacije je:

§ pomoci svim preživjelim smještenim u kampovima;
§ upoznati javnost i politicare sa njihovim stanjem;
§ pomoci onima koji se žele vratiti kucama;
§ tražiti hapšenje ratnih kriminalaca i privodenje pred sud pravde;
§ pomoci ekshumaciju i identifikaciju žrtava genocida i dostojnu sahranu;
§ tražiti istinu o masakru u Srebrenici i cijelom Podrinju;

Stoga smo dužni obratiti Vam se ovim pismom kojim dajemo punu podršku svim gradanima BiH koji su potpisali peticiju o vracanju u funkciju legitimnog Ustava Republike BiH (http://www.republikabih.net/peticijaustavcontent.htm), kao i Udruženju majki Srebrenice i Podrinja, koje vam se obratilo otvorenim pismom u vezi pregovora o ustavnim promjenama u BiH. Oni, kao direktne žrtve agresije i genocida, dobro znaju da ti pregovori imaju za cilj legalizaciju rezultata agresije i genocida nad gradanima Republike BiH i “dobrovoljnu” ratifikaciju ratnih ciljeva Miloševica, ugradenih u nepravednom i ilegalnom Dejtonskom ustavu, nametnutom silom i ucjenom. Vaši potpisi na bilo koju promjenu koja ne ukljucuje ukidanje nacistickih tvorevina, tzv. entiteta, te povratak legitimnog ustava Republike BiH, znacio bi njihovo priznanje, a samim tim trasiranje puta ka disoluciji države Bosne i Hercegovine.

S toga zahtjevamo da ne nasjedate na Hays-ov plan, skovan u tajnosti, izvan institucija BiH države, u organizaciji velikosrpskog lobija internacionalne zajednice. Umjesto toga molimo vas da u svojstvu funkcionera silom i ucjenom suspendovane Republike BiH, sazovete ponovno okupljanje poslanika suspendovane Republike BiH, gdje bi poslanici dobili priliku da zvanicno implementiraju volju gradana Republike BiH, izraženu na slobodnom, demokratski obavljenom i internacionalno priznatom referendumu u martu 1992. godine.

Odbijanje Hays-ove inicijative ne znaci i prekid procesa ustavnih promjena. Hays-ova inicijativa je u stvari pokušaj “upada” u proces koji je otvorila EU proglasavajuci Daytonski “ustav” nefunkcionirajucim. Haysovo arbitriranje karakterizira svodenje EU inicijative na pregovore u okvirima daytonskog (nefunkcionirajuceg) ustava po kojem RS ima pravo veta nad BiH. Odbijanje ove inicijative znaci samo vracanje ustavnog procesa iz podrucja pregovora Fedracije BiH i RS u podrucje prava, odnosno principa UN i EU u kojem je dejtonska BiH rezltat agresije a RBiH subjekt prava i nosilac kontinuiteta državnosti i internacionalnog priznanja. Dok traje sudski proces na Svjetskom sudu pravde postoji samo RBiH a ne RS jer je Tužba za genocid protiv SCG starija od “Dejtona”.

Ni RS ni Federacija BiH ni pojedine stranke nemaju pravo odlucivanja niti veta na buducnost BiH. Kao rezultat genocida RS je predmet sudenja u procesu pred Svjetskim sudom pravde i ne može biti subjekt odlucivanja o buducnosti BiH. Ustav treba praviti u skladu - ne sa dejtonskim principima i (nefunkcionirajucim) ustavom - nego u skladu sa principima ustava EU i Povelje UN, koji ne poznaju etnicke i entitetske podjele suverenitete unutar zemalja clanica. Tražimo da se kontinuitet sa Ustavom Republike BiH poštuje i da se ovlašceni predlagaci obrate institucijama UN i EU, koje moraju, nakon proglašenja dejtonskog “ustava” nefunkcionirajucim, pomoci da se ustavnost postigne po principima kontinuiteta sa zadnjim legalnim ustavom - Ustavom RBiH a ne po dejtonskim principima diskontuiteta sa Ustavom, koji je 1992 priznat od strane UN.


S poštovanjem

Sadija Ombašic
Predsjednik Udruženja S.S.V.D.S.

Coordinateur du Réseau « Justice Internationale Srebrenica »

6 Square Villaret de Joyeuse 75017 Paris
Tél. : 33. (0) 1.44.40.08.41 Fax : 33. (0) 1.45.74.22.84 www.ssvds.org e-mail : ssvds@free.fr ou : sadija@ras.eu.org

Association loi 1901, déclarée à la Préfecture de Paris n° 135478P le 15 mai 1998, Journal Officiel n° 24 du 13 juin 1998

Présidente : Sadija OMBAŠIC; Secrétaire : Julie Wornan; Trésorier : Stéphane Malhene

_______________________________________________________________

5. IVANIC I TRNKA PRIZNALI DA JE RS NELEGALNA TVOREVINA

Preneseno iz SAN-a od 11. januara 2006

"PREDSJEDNIK PDP-a IVANIC SOKIRAO JAVNOST RS: Entiteti nisu legalni!"

Podnaslov: "Dok Stanko Pivasevic tvrdi da je Ivanic "izgubio kompas", Kasim Trnka podsjeca na dejtonsku obavezu da se usklade ustavi, sto nikad nije uradjeno"

Kako se pregovori o ustavnim promjenama, koji se vode iza zidova Centralne banke BiH u Sarajevu priblizavaju svojoj kulminaciji, atmosfera koja ih prati postaje sve uzavrelija. Tako se predsjednik PDP-a i jedan od ucesnika ovih razgovota Mladen Ivanic prikjlucio sve vecem broju onih koji iz razlicitih razloga tvrde da pregovori i ne trebaju da se nastavkljaju.

Ivanic, medjutim, za razliku od drugih, kao razlog navodi to sto "politicari iz FBiH ne zele pristati na legalizaciju entiteta". Svjesno ili ne Ivanic na ovaj nacin evidentno porucuje da entiteti uopste nisu legalne tvorevine. .............................................................

Da u Ivanicevim tvrdnjama ipak ima istine, tvrdi Kasim Trnka, profesor Ustavnog prava i sudija Ustavnog suda FBiH. naime, Trnka podsjeca da u Dejtonskom mirovnom sporazumu postoji odredba o tome da se ustavi entiteta moraju u roku od tri mjeseca uskladiti sa Ustavom BiH, sto nikad nije uradjeno posebice kada je u pitanju Ustav RS-e.

Legalna ali ne i legitimna

Smatra se da je Dejton-ski sporazum potvrdio postojanje RS-e. No zbog ove obaveze o uskladjivanju, moglo bi se zakljuciti da je RS priznata u kapacitetu sa kojim je usaglasena sa Ustavom BiH, a sve ostalo je jos na neki nacin ilegalno - kaze Trnka.

______________________________________________________

6. PISMO KONGRESMENU

Svakodnevno nam stizu pisma koja nasi ljudi salju americkim kongresmenima i senatorima. Nazalost, nismo u stanju sva ta pisma objaviti. Nismo objavili cak ni pismo koje je Predsjednistvo Nacionalnog kongresa Republike BiH poslalo Condoleezi Rice. Medjutim, da skrenemo paznju i na tu vrstu aktivnosti nasih gradjana, a i da vas ohrabrimo da i sami nesto poduzimate, ponekad objavimo takvo pismo kao npr. u proslom broju "Glasnika", pismo Enesa Ramica iz Seatle-a. Ovaj put objavljujemo pismo koje je Armin Karabegovic poslao kongresmenima i senatoriam u njegovoj drzavi. Ohrabrujemo i druge da postupe kao Armin, ili Enes iz Seatle-e, itd. kao i ostale.

Slijedi Arminovo pismo u originalu na Engleskom.

GENOCIDE BY THE DAYTON "PEACE" ACCORD

In Bosnia-Herzegovina today is happening genocide in peace. This genocide is a continuation of the war genocide started in 1992. And it is supported by many current politicians inside and outside of Bosnia-Herzegovina.

I recently read an official statement from Dr. Francis A. Boyle, one of leading world experts for international law, which states that the act of genocide in Bosnia-Herzegovina is being more and more legalized, and will be finished very soon, if the current trend is not changed. That statement is included at the end of this email, and you can read it.

I would like to request Mr. Hulshof to ask the American Congress to stop this genocide.
I request instantaneous action for this genocide to be stopped. I hope Mr. Hulshof wants genocide to be stopped too. Why I am asking the US Congress to act is because the US is directly involved in all those "peace processes" that rewarded aggression and genocide. I hope the US will also be against genocide and bring practical measures to stop it, because every UN member is obligated to do so.

Some important talks about future of Bosnia-Herzegovina already started, which can finally legalize genocide. It is important to act ASAP. Any resolution done in one month could be too late to stop legalization of the Bosnian genocide.

Alarming thing is that an American citizen, Mr. Hays, is pushing for those legalizations in the name of all American citizens. I am one American citizen and I don't agree that Mr. Hays supports genocide in my name. I am sure most of decent American citizens don't support this legalizatition either, and I am sure Mr. Hulshof doesn't agree either, that he is represented by Mr. Hays. But we are all represented by him. I believe that he is working behind our back. I am requesting from my representative, Mr. Hulshof, and from the US of America to protect my constitutional rights, and to stop Mr. Hays for legalizing the genocide in my name.

I am requesting from my representative and the US Congress for those things to be done:
1. I want Mr. Hays to be removed from any "peace talks" related to Bosnia-Herzegovina.
2. I want a law that bans American people from supporting the legalization of genocide in Bosnia-Herzegovina, and if they support it, that the law would hold them personally responsible for acts against humanity (supporting genocide).
3. I request that the US Congress protects International Law and eliminate this, as Dr. Boyle calls it: "the racist and genocidal statelet known as Republika Srpska".

I request instant action, before it is too late.

Sincerely,
Armin Karabegovic
_______________________________________________

7. BOZIC I JUNASTVO NA CETNICKI NACIN - NA PRAVDI BOGA, PETORICA NA JEDNOGA

Edina Hatunica pretukla petorica mladica

11.01.2006.
Doboj Ispred kafica ?Korner?

Izlazak na Badnju vecer u Doboju za studenta Edina Hatunica iz Miricine kod Gracanice umalo se nije završio tragicno. Ispred kafica "Korner", bez ikakvog povoda u subotu uvecer napala ga je grupa mladica. Tukli su ga pesnicama i nogama, vicuci: "To je b a l i j a, udri ga".
Nakon tri dana lijecenja na Odjeljenju neurohirurgije UKC Tuzla, u ponedjeljak je mladic pušten na kucni oporavak. Iako još pod šokom nakon potresa mozga i s vidnim povredama glave, lica i grudnog koša, ispricao nam je šta mu se dogodilo.
- Pred kaficem je bila jedna moja drugarica, cije ime s razlogom ne pominjem. U tom trenutku naišla je grupa mladica, njih petorica povikavši: "Evo balije". Jedan od njih odmah me je udario pesnicom u lice. Pao sam na pod, a onda su me svi poceli tuci nogama. Jedan me je držao za kosu dok su me drugi tukli. Igrali su kolo na meni. Kada je jedan iz grupe izvadio nož, pritrcala je moja drugarica i svojim tijelom me zaštitila. Da nje nije bilo, oni bi me sigurni ubili - kaže ogorceni mladic, koji studira informatiku u Doboju.
Nakon napada, uspio je pobjeci u stan.
- Moj sin je sada dobro, ali ce ovaj slucaj na njega ostaviti traga. Spasio se bježeci preko jedne bare. Kaže da su ga jurili do stana. Sav u krvi zvao nas je da dodemo po njega, jer nije smio otici ni u Službu hitne pomoci u Doboju, jer se bojao da ga i tamo ne pronadu - kaže Edinov otac Ešref Hatunic.
(Avaz)

----

KOMENTAR: Gori od cetnika su smao nasi izdajnici koji im svojim potpisima osn ovase cetnicku drzavu na pola BiH. Srecom, to je sve jasnije gradjanima BiH. Evo sta omlaina sarajeva misli o potpisnicima Daytona.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22420&postdays=0&postorder=asc&start=0

________________________________________________

8. BOSANSKI RAP

Frenki, Mire, Edo i Hamazaga blant
sada unistavamo vladu kao da je jeben jard
ovo je konstantni otpor, ovo je za njih otrov
govoricu istinu, dok nebudem sa borbom gotov
kada ratni invalidi profiteru kola peru
kada se borci pitaju zasto su branili ovu zemlju
na TV-u samo seru, otvaraju nove odbore
da mogu kes da peru, a mi cekamo u redu
ova drzava je u kurcu odavde treba da se selim
sad i mi imamo Thompsona zove se Dino Merlin
u drzavi gdje Deen in.
a ti letis van ako nisi njihov tim, i ako nisi tatin sin
gledam kako dizu tvorce, zaboravili su na borce
a nase drage sestre se saginju za Esforce
rjetki su sa mudima, sute pred drugim ljudima
jer to se ime jarane usta nikada ne uzima
a ja nisam pod tom vrstom, ja pokazujem ih prstom
ja kazem glasno i jasno, ja kazem dok nije kasno
ja cu rec' jednom-dvaput-triput i opet cu ponovit
uvjek cu to govorit, a vi me probajte oborit
sad ce novi izbori pa ce bit' opet veselo
Tuzla i dalje nema vode, al ima novo jezero
sada ce novi izbori pa nam ulice sredjuju
opet sam siguran da nacionalisti pobjedjuju
jos malo pa ce nam i autoput biti gotov
taman kad sinu za osamnesti kupim motor
otom potom ja plovim izgubljenom flotom
al cuvam cistu dusu dok drugi idu za svotom
bolje sudbine za nas brate ovdje nema
zato ih se sve vise za dijasporu sprema
uglavnom se nema,i da imam odkud mi
otkupi, dodaj, prodaj i onda prokleti

Kad ti ledja poplave i puknu arkade
kad te odveze marica, zbog politickog lica
kad dodjes kuci legnes modar u krevet
vikaces "hajmo ih rusit mater im jebem!"

Drzava-m je kurva koje jebo, koje htio
ja to tad nisam smio jer sam jos premlad bio
pokrali ste sve vratite nam barem dio
nije moj amidza valjda zbog vas u logoru bio
djeca se ubijaju i skacu sa zgrade
dok oni za njihovu djecu iz naseg budzeta vade
mi nemamo za hljeba oni svaki vikend slave
mi imamo dokaze oni se i dalje glupi prave
moja Bosna je od - Neretve do Drine
vasa Bosna je od Bascarsije do Cengic Vile
necu da idem odavde i necu azile
hocu da moji ljudi u mojoj drzavi bolje zive
ubli ste djetinsvto al' jos skroz mrtvi nismo
ovo je zadnje pismo i sad prelazimo na djela
nemogu vise zivit zivot kao da je stela
i upucacu ona tri majmuna sto nose odijela
nevjerujem paddy-u koji sa zlocincima pije
i nevjerujem efendiji koji na politiku brije
oni ne zele suzivot to su pokvarene zmije
e da znate narod nije vise naivan ko prije
ja volim Bosnu, a vi je gazite na podu mirnu
ja predstavljam drzavu koja jos nema himnu
vi predstavljate tri naroda a kradete u timu
e jebem vam mater u picku sad mjenjamo klimu
neznam kako mozete nocima mirno spavat
mene bi davno pocele neke paranoje ganjat
vasa familija nikad nije posteno raditi htjela
i zato ce vasa djeca ispastati zla djela
moja ledja su vec plava i nedostaje mi snaga
cekam kad cu se probudit al ovo je vec java
jos koja godina pa cu se pocet gusit
nemam vise sta izgubit idem ih rusit

Kad ti ledja poplave i puknu arkade
kad te odveze marica, zbog politickog lica
kad dodjes kuci legnes modar u krevet
vikaces "hajmo ih rusit mater im jebem!"
----------------------------------------------------

Napomenar: U "Online Glasniku" su psovke najstrozije zabranjene osim kada je umjetnicka sloboda u pitanju.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: