Saturday, February 16, 2008

#355 SACIRBEGOVIC: DAYTON JE NAJSRAMNIJA STVAR KOJU SAM URADIO

Online Glasnik Nacionalnog Kongresa BiH


ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH
br. 355 http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. UVODNIK:
- U WASHINGTONU JE BOSNA I HERCEGOVINA BILA NAD PROVALIJOM
- "ZAJEDNICKA IZJAVA" POTPISNA U WASHINGTONU
- STA JE NAS PROJEKAT?
- I IME "REPUBLIKA SRPSKA" NA OPTUZENICKOJ KLUPI
2. SACIRBEGOVIC: DAYTON JE NAJSRAMNIJA STVAR KOJU SAM URADIO
3. USTAVNE PROMJENE OD TERZICA DO TIHICA I OD WASHINGTONA DO BRISELA
- U WASHINGTONU JE DAYTON OSPOREN
- RAZLOZI OSPORAVANJA DEJTONA NAKON DESET GODINA
- ZASTO JE INICIJATIVA ZA PROMJENE DOSLA OD SAMIH SVJEDOKA DEJTONSKE PREVARE?
- TIHIC JE U WASHINGTONU PREPOZNAO POKUSAJ PREVARE
- IZ FAZE DOGOVORA SA RS POTREBNO JE PRECI NA FAZU OSPORAVANJA RS
- NEMA RAZLOGA DA TUZENA STRANA, RS, BUDE PITANA ZA USTAV ZRTVE, TJ. REPUBLIKE BiH.
4. NE SMIJE SE DOZVOLITI DA "DAN DAYTONA" ZAMJENI "DAN REPUBLIKE"
5. SRETAN 25. NOVEMBAR DAN DRZAVNOSTI BiH
6. PODRŠKA GOSPODINU TIHICU
7. RE: ALIJA IZETBEGOVIC NUDIO TUDJMANU PODJELU BOSNE I HERCEGOVINE
8. TERZIC CESTITAO FEDERALNOM MUP-u ZA HAPSENJE "TERORISTA"
9. OTETO, PROKLETO
10. DVA BLOGA BORACA ARMIJE BiH
11. DA NIJE BILO HRVATA, BiH NE BI BILA PRIZNATA
12. DVA PISMA PODRSKE
13. PRENESENO IZ BH MEDIJA
- Drzavna Tajna

1. UVODNIK

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

U WASHINGTONU JE BOSNA I HERCEGOVINA BILA NAD PROVALIJOM

Jos uvijek je glavna vijest Tihicev izlazak sa pregovora u Washingtonu. Ocjene javnosti su veoma pozitivne.

Podsjetimo se kako je doslo do toga. Nasi su se vec na prvom sastanku, prije 2 sedmice u Washingtonu, bili dogovorili, SRECOM SAMO USMENO, da ostaje RS, o cemu smo saznali iz Belkicevog intervjua nedavno, vidi UVODNIK u "Glasniku NKRBiH br. 351.) Sa tim dogovorom se otislo u Brisel. Samo zato je Oli Ren rekao u Briselu da ostaje RS. Samo zato su Amerikanci pritiskali Tihica u Washingtonu da nastavi u tom pravcu, po kojem ostaje RS.

Pripremljeni "Sporazum o Ustavnim promjenama" je bio katastrofalan za drzavnost BiH. Lukavi Holbrooke je iskoristio raniji usmeni Wshingtonski dogovor, plus svo svoje lukavstvo da jos jednom odradi prljavi posao, ovaj put da legalizuje Dayton. Dok se "u mikrofon" posipao pepelom i kajao zbog Daytona da bi izgledao iskreno kada Bosni i Hercegovini preporucuje "novi", "funkcionalan" Ustav, dotle je glavni dokument pripremljen za potpis bio cista legalizacija Daytona. To je ona politika zbog koje se za Amerikance kaze: "Amerikanci su kurvini sinovi, ali posteni kurvini sinovi." To znaci, uzece ti dusu, ako si budala, ali nece prekrsiti nikakv zakon pri tome. Dakle, njihovo jedino oruzje su nasi izdajnici i nasa glupost, a nasa jedina odbrana je da ne potpisujemo nista sto nam nije u interesu i niko nas nece natjerati na to, jer ni Amerikanci ni Evrpljani nece prekrsiti internacionalne zakone radi ocuvanja Republike Srspke. Medjutim, ako mi Bosanci i Hercegovci sami potpisemo da pristajemo na ocuvanje genocidne Republike Srpske, to je druga stvar, onda su i Amerikancima i Evropljanima ruke ciste. Vazno je jos znati da oni mogu natjerati RS na poslusnost, ako smo mi cvrsti, jer to imaju pravo, buduci da su cetnici agresori. Amerikanci ne krse internacionalne zakone ako kaznjavaju agresore, dok bi krsili internacionalne zakone ako bi natjerivali nasu stranu, tj. zrtve agresije da legalizuje djelo stvoreno agresijom.

Dakle, Tihic nije potpisao taj "Sporazum o Ustavnim rjesenjima" i to je, prema Dodikovim rijecima, sve vratilo na pocetak. Potpisana je samo "Zajednicka izjava", manje vazan dokument, koji je bio namijenjen da posluzi samo za prevaru BH javnosti. "Zajednicka izjava" je sam za sebe veoma dobar dokument za BiH, ali bi bio potpuno beskoristan da je potpisan i "Sporazum o Ustavnim promjenama", kao sto je bilo predvidjeno. Sada kada nije potpisan "Sporazum o Ustavnim Promjenama" odjednom je "Zajednicka izjava", kao jedini potpisan dokument postala veoma vazan dokument. "Zajednicka izjava" je zaista dobra za BiH. U tri navrata se govori o pravima "gradjana", a ni jednom o narodima ili entitetima. Na jednom mjestu se izricito kaze da ce se "stititi ljudska prava svih gradjana bez obzira na etnicku pripadnost."

Dakle, dokument koji je sluzio samo za prevaru bh javnosti, odjednom je postao jedini potpisan dokument. Nije zato nikakvo cudo da se odjednom politicari iz RS ogradjuju od svojih potpisa "Zajednicke izjave", koju ovdje navodimo u cijelosti.

"ZAJENDICKA IZJAVA" POTPISNA U WASHINGTONU

"Mi, lideri vodecih politickih partija BiH smo posveceni da cemo sprovoditi politiku reformi potrebnih da bi BiH postala punopravan clan NATO-a i EU što je prije mguce. Puni potencijal gradana BiH bice postignut samo kada BiH zauzme svoje mjesto u društvu demokratskih nacija.

Da bi se postigle evroatlantske integracije bice nam potrebno da ojacamo državne institucije koje ce biti konzistentne institucijama ostalih clanica Evroatlantske zajednice i da štitimo ljudska prava svih gradana BiH bez obzira na njihovu etnicku pripadnost.

Pored sprovodenja reformi u podrucjima odbrane, politike i ekonomije, mi cemo takode unaprijediti Ustav BiH da bi se uspostavila efikasnija državna vlada.

Odlucni smo da se ukljucimo u proces reforme Ustava koji ce unaprijediti državnu vladu, parlament i Predsjedništvo. Mi smo posveceni da napravimo ove reforme Ustava do marta 2006. godine. Ovo su samo pocetni koraci. Mi shvatamo da ce buduca reforma Ustava biti potrebna da bi se ispunili uslovi za prijem u Evropsku uniju. Posveceni smo da cemo raditi zajedno da bi se sprovele ove reforme i da bi se unaprijedio kvalitet života svih gradana BiH."

STA JE NAS PROJEKAT?

Projekat svih patriota Republike Bosne i Hercegovine, u vlasti i opoziciji, je povratak na Ustav Republike Bosne i Herecgovine kao pocetne tacke za sve buduce Ustave. Drugim rijecima, nas cilj je da sacuvamo kontinuitet drzavnosti Republike Bosne i Hercegovine, a da prekinemo kontinuitet Daytona, tj. RS.

Nazlost to je veoma slozen projekat, jedan od onih projekata ciji je uspjeh u velikoj mjeri neizvjestan. U tom projektu ima jos puno bitaka da se dobije do krajnje pobjede, do povratka Republike BiH. Nekoliko bitaka je dobijeno u Washingtonu. Najveca konkretna korist je sto BiH nije pala u namjestenu klopku i na brzinu legalizovala Dayton.

Jedna od najvecih pobjeda Washingtona je sto su nasi ljudi dobili priliku da se na Tihicevom postupku uvjere da NE ODLUCUJE SVIJET NEGO SAMO ONI KOJI POTPISUJU DOKUMENTE. Na bh web stranicama su se mogle procitati reakcije naglo educiranih Bosanaca i Hercegovaca u stilu: "Da je samo Alija tako postupio u Daytonu." Tihicev izlazak je "ocigledna nastava", dokaz "teorije" koju NKRBiH vec 12 godina govori, da nas niko ne moze natjerivati da potpisujemo internacionalne ugovore protiv nase volje. Tihicevim Washingtonskim potezom je oduzeto glavno oruzje izdaje. Sada se izdajnici ne mogu vise sakrivati iza lazi kako su morali nesto potpisati, jer toboze Amerikanci ili Evropljani to zahtijevaju. Tim potezom su raskrinkane i prosle i buduce izdaje. Ta spoznaja je veoma vazna stvar za bh patriote i tezak udarac izdajnicima.

Iz jedne dosta sture informacije koju je prenijela FENA saznajemo da je Tihic potegnuo i pitanje genocida u Srebrenici, citiram. "On je naglasio da je u razgovoru s Condoleezza Rice i njenim pomocnikom Nicholasom Burnsom istaknuo pitanje znacaja Srebrenice i njenog statusa i pomoci, te da mu je obecano da ce pomoci Srebrenicu, posebno u povratku izbjeglih." - Kraj citata.

Ako je Srebrenicu unio u pregovore o Ustavu u cilju osporavanja genocidne Republike srpske, onda mu mozemo samo cestitati. Ako je trazio samo neki specijalni status Srebrenice u okviru RS, onda tim potezom cini stetu koja ce ponistiti korist njegovog poteza iz Washingtona, jer svaki opstanak RS znaci samo kozmeticku promjenu i lagalizaciju iste.

Ima jos jedan veoma vazan rezultat Washingtona. Javljaju nam iz Sarajeva da su se u mnogobrojnim TV nastupima aktera Washungtona iskristalisali stavovi pojedinih ucesnika. ISPOSTAVILO SE DA JE LAGUMDJIJA GURAO BOSNU I HERCEGOVINU ZAJEDNO SA CETNCIMA I HAYSOM U PROVALIJU, I TO NA VEOMA PERFIDAN NACIN, TRAZECI DA SE DOKUMENT POTPISE, DA SE "POSTEPENO IDE U PROMJENE", KAO DA BI IKADA VISE DOBILI SANSU ZA IKAKVE NOVE USTAVNE PROMJENE, AKO DAYTON SADA LEGALIZUJEMO.

Jos se ne zna kako ce ova promjena Ustava zavrsiti, ali bez Tihicevog Washingtonskog poteza, sve bi vec bilo zavrseno.

I IME "REPUBIKA SRPSKA" NA OPTUZENICKOJ KLUPI

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Clan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihic podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za pokretanje postupka ocjenjivanja usuglašenosti clana I.3. Ustava BiH s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – kada je rijec o nazivu entiteta Republika Srpska.

U saopcenju iz Tihicevog kabineta navedeno je da naziv entiteta samo po jednom narodu omogucava pozitivnu diskriminaciju za srpski narod u odnosu na Bošnjake, Hrvate i ostale bh. gradane. Naglašeno je da je prethodnim odlukama Ustavni sud BiH poništio etnicke odrednice u nazivima gradova, jer su u suprotnosti s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja je sastavni dio Ustava BiH i ima prioritet.

Tihicev zahtjev ni u kom slucaju nije usmjeren protiv srpskog naroda u BiH. Naprotiv, naglašeno je, srpski narod, zajedno s Bošnjacima, Hrvatima i ostalim bh. gradanima svoju ravnopravnost treba da ostvaruje na cijeloj teritoriji BiH, a ne samo na jednom njenom dijelu.

KOMENTAR: Najbolje u gornjoj vijesti je to sto se jedna odrednica Daytonskog Ustava, a to je ime Republike Srpske, dovodi u pitanje zbog "Evropske konvencije o ljudskim pravima", tj. izlazi se izvan Daytona i sam Daytonski ustav se stavlja na optuzenicku klupu u odnosu na norme civilizovanog svjeta.

Mnogi su ovu tuzbu prokomentarisali samo kao "Zahtjev za promjenom imena RS", mada bi tacnija karakterizacija bila da je IME REPUBLIKE SRPSKE NA OPTUZENICKOJ KLUPI, buduci da se u zahtjevu ne kaze sta se trazi, nego samo sta ne valja. Dakle, ovako napisan Tihicev zahtjev moze biti shvacen i kao dodavanje jos jednog utega necivilizacijskoj tvorevini, Republici Srpskoj, u jeku ustavnih promjena. Ako je u pitanju samo zahtjev za promjenom imena RS, onda je to kontraproduktivan potez, jer opstanak RS pod bilo kojim imenom je samo kozmeticka promjena Ustava. Kada je ime "Republika Srpska" u pitanju, meni vise smata ono "Republika", jer sta ce nam ikakva druga Republika u Republici BiH. Ako ima ikakva Republika na pola BiH, onada BiH ne moze biti Republika.

Ne vjerujem da ovaj zahtjev ima veze sa izborima, jer sada ne traje nikava "izborna kampanja", nego samo Ustavna kampanja. Osim toga, ustavna problematika, gdje se odlucuje o opstanku BiH ili RS, je beskonacno mnogo vaznija od izbora.
_________________________________________


2. SACIRBEGOVIC: DAYTON JE NAJSRAMNIJA STVAR KOJU SAM URADIO

Pise: Dr. Ibrahim Sendijarevic

Povodom dana drzavnosti Bosne I Hercegovine, u Islamskom kulturnom centru Chicaga, je organizovan skup 25-tog i 26-tog novembra 2005-te godine kojem su bili prisutni i drzali predavanja Profesor Francis A. Boyle, Reis-ul-ulema Mustafa Ceric, Bisera Turkovic (Ambasador BiH u Washington-u), Mirsada Colakovic (Predstavnica BiH u UN-u), Muhamed Secerbegovic, i drugi.

Profesor Boyle je odrzao predavanje pod naslovom “Ukinuti Republiku Srpsku” (“Dismantel Repubica Srpska”). Profesor Boyle je rekao “Republika Srpska je nastala na genocidu” i da je “Republika Srpska genocidna drzava koja mora biti ukinuta”. Naveo je primjer Nacistickih drzava koje su ukinute 1945-te godine jer su bile genocidne. Profesor Boyle je naveo i to da je on na Internacionalnom sudu pravde unistio Owens-Stoltenberg-ov plan za podjelu Republike BiH jer bi rezultat tog plana bilo daljnje etnicko ciscenje.

Profesor Boyle je takodjer rekao da se 27-tog februara 2006. godine mora suditi Dayton-u (“on Februara 27, 2006, Dayton must be put on trial.”). Profesor je spomenu da kada bi se kroz Tuzbu za genocid unistio Dayton-ski sprazum, to bi znacilo povratak na prethodno pravno stanje, misleci na legalan ustav Republike Bosne i Hercegovine.

Profesor Boyle je izjavio da Bosanki advokati nisu spreminu da se bore protiv Daytonskog sporazumu u sklopu Tuzbe za genocid.

Profesor Boyle je spomenuo i to da je Tihic bio u pravu sto je odbije Hays-ov prijedlog za promjenu ustava, jer bi taj prijedlog jos cvrsce utemeljio Republiku Srpsku.

Reis-ul-ulema Mustafa Ceric je u svom obracanju skupu pohvalio Bosance u Americi i Americku vladu zbog donesene rezolucije o Srebrenici. Ceric je trazio od Bosanaca da odvoje pare za Tuzbu protiv SCG za genocid.

Ceric je u nekoliko navrata rekao da smo mi po religiji muslimani, da smo etnicki Bosnjaci, a nacionalno Bosanci. Specificno je izjavio da “trebamo biti Bosanci zbog Drzavnosti” i govorio je da su bosanski Srbi i Hrvati, htjeli oni ili ne, ipak Nacionalni Bosanci. Podvukao je da smo mi svi Bosanci jer nosimo Bosanski pasos. Kroz salu, on je izjavio da je on kao Reis-ul-ulema “profesionalni” Musliman pa se mora izjasnjavati prvo kao Musliman, ali da mi ostali nismo profesionalni Muslimani pa mozemo prvo biti Bosnjaci ili Bosanci.

Reis-ul-ulema Ceric je pohvalio i Profesora Boyle-a. Spomenuo je da ga je nekoliko puta vidio na Televiziji 99, i da, ako je Boyle u pravu, njega je od toga strah, i da zato kada Boyle govori on stavi prste u usi, nasalio se Ceric.

U svom predavanju, Reis-ul-ulema Ceric je branio Muhameda Secerbegovica. Ceric je izjavio da se “njemu nesto sudi, ali ce kao Sefer biti uskoro slobodan”.

Muhamed Secerbegovic je odrzao govor na Engleskom jeziku. Izmedju ostalog govorio je i o Dayton-skom Sporazumu. Rekao je “Dayton je najsramnija stvar koju sam uradio” ( “Dayton was the most shameful thing that I did”). Izjavio je da je diskusija o stvaranju Republike Srpske pocela prije Daytonskog sporazuma. Muhamed Secerbegovic je izjavio da kada je Boyle prvi puta dosao sa prjedlogom za Tuzbu protiv Jugoslavije za genocid, da su on i Izetbegovic bili spremni da ga ignorisu (“President Izetbegovic and I were ready to blow him off”). Medjutim, posto je Boyle imao sve dokumente spremne, oni su Boyle-u ipak dopustili da pokrene Tuzbu [koju je Boyl pokrenuo o svom trosku, opaska I. S].

U neformalnom razgovoru tokom rucka u subotu 26. novebra 2005. u subotu Muhamed Sacirbegovic je rekao da je on uvjek bio za Tuzbu i da je sve odradio da obezbjedi pare da se Tuzba odrzi. Rekao je i to da iza zatvorenih vrata predsjednik Izetbegovic je bio protiv Tuzbe iako o njoj nije govorio negativno u javnosti.

__________________________________________________________


3. USTAVNE PROMJENE OD TERZICA DO TIHICA I OD WASHINGTONA DO BRISELA

Pise: Musadik Borogovac

U WASHINGTONU JE DAYTON OSPOREN

Ustav dejtonske Bosne i Hercegovine otvoren je za diskusiju i time osporen. Jednako kao sto je osporena i RS, odnosno njezino pravo da stavlja veto, jer je to pravo crpila iz ilegalnog ugovora koji je konacno osporen na medjunarodnom nivou – od Brisela do Washingtona. Stvorena je pravna podloge za sudbinske promjene u konstituciji BiH, pa i vracanje Republike BiH. Medjutim, pravo postoji samo ako se njegova primjena zatrazi i to na ispravan nacin i upravo tako kako je to pravo za BiH zatrazio Tihic u Washingtonu i od dva ponudjena dokumenta potpisao onaj koji je trebalo potpisati.

Posebna je tema da su u Washingtonu dva dokumenta suprotstavljenog sadrzaja samo dokaz da ne postoji jedinstveni “svijet” iz retorike ondasnjih dejtonskih potpisivaca. U Washingtonu se pokazalo da nije tacna ni argumentacija kojom se tadasnja dejtonska veleizdaja (po tada vazecem ustavu) pravdala pritiscima i zavrtanjem ruku. Ruku se i danas, kao i prije deset godina, moglo zavrtati samo krivcima, a nikako ne zrtvama u sukobu.

RAZLOZI OSPORAVANJA DEJTONA NAKON DESET GODINA

Prema analizi prof. Boyla iz 1996. Daytonski ugovor je napravljen s namjerom da se u roku od deset godina gradjani BiH pocnu sami moliti da se njihova drzava podjeli i apsorbira od strane susjeda, a na osnovi paralelnih odnosa entiteta i pauperizacije i depopulacije dva miliona Bosnjaka.

Dejtonski ugovor nije nikakvo “frankestajnovo cudoviste” (Tokic) kojega treba dograditi (Terzic) i poluprazna casa koju treba napuniti – provesti do kraja (Izetbegovic), nego remek djelo destrukcije, odnosno “krovni zakon“ (Silajdzic) u kojem, po tvrdnjama samog Klintona, iznesenim u njegovoj knjizi, od sest zahtjeva agresije i agresora zrtva prihvata pet. Kakao je onda moguce da se sve odjednom okrene u korist BiH?

Odgovor je, samo zato jer Dajton, srecom, nije doveden do kraja, niti se nazire kako bi se to moglo izvesti.

Prvo, dio zasluga snosi upravo RS, jer nije obavila svoj dio posla u amnestiranju same sebe nakon sto je u Dejtonu unapredjena od "strane u sukobu" do ustavne cinjenice, tj. drzave. Umjesto sudjenja zlocinackom projektu prihvatanje pregovora bilo je automatski i priznavanje tog zlocinackog projekta i individualizacije zlocinackog projekta uz obavezu zrtvovanja nekoliko «individua» da bi se spasio sam projekat. Jedino sto je trebala uciniti za svoju dejtonsku legalizaciju RS je trebalo da isporuci svoje “individualizirane krivce” i zrtvujuci nekoliko seljacina obavi svoj dio posla vjecnog brisanja Republike BiH. To je i jedan od odgovora na pitanje zasto UNPROFOR, SFOR i mocni NATO nikad nisu uradili posao hvatanja Karadzica. RS je to morala uraditi.

Drugo, zasto se smatra da Dayton nije doveden do kraja je cinjenica da od strane RS nije postivan pravni zahtjev da sve institucije Republike BiH postoje dok se druge ne dogovore sa tom istom RS. Posljednji, samo kap u moru primjera, je da se dan drzanosti slavi jedino u Federaciji, iako je zakon o praznicima Republike BiH na snazi dok se novi zakoni ne donesu. Ovakvih slucajeva gdje RS ne postuje pravnu proceduru svog legaliziranja je bezbroj, ali na njihovu srecu bh. politicari i institucije preko toga glatko prelaze bez zahtjeva da se Dayon proglasi nevazecim i vrati Republika BiH ili bar njeni ustavni principi.

ZASTO JE INICIJATIVA ZA PROMJENE DOSLA OD SAMIH SVJEDOKA DEJTONSKE PREVARE?

Da postoji stvarno inicijativa za napustanje dejtonskog ustava dokaz je u terminu “nefunkcionirajuci” u nizu dokumenata EU i SAD, sve do zahtjeva za donosenjem funkcionirajuceg ustava iznesenog u Washingtonskoj izjavi. Fascinantno, ali desilo se u roku u kojem je prema Boylu trebalo da se dogodi da visoki predstavnik ode u Sekretarijat UN sa spiskom zajednickih institucija (umjesto jedinstvenih) i obavijesti UN da suspendirana Republika BiH nakon deset godina i legalno prestaje postojati jer je zadovoljen zahtjev dobrovoljnosti njezine podjele. Esdaun je vec likovao po evropskim metropolama, preziruci i intelekt svojih sefova, nakon utrkivanja s Terzicem ko ce od njih dvojice vise zajednickih institucija napraviti, legaliziranje entitetskih TV nazivati reformom, ko ce vise prodaja infrastrukture – odlazaka imovine u inovlasnistvo – predstaviti kao dolazak kapitala iz inostranstva i vise stavova RS o reformama policije, medija i obrazovanja interpretirati kao ispunjenje evropskih zahtjeva.

Osjecajuci se previse ugodno u dejtonskom odijelu Terzic se prevario u svojoj upornosti odbrane Dejtona, pa cak poceo gubiti zivce i vrijedjati parlamentarce EU usred Brisela tvrdnjama da je “lud onaj ko trazi promjene Dejtona”. Upravo je on, pored funkcionera iz nRS, bio najbolji dokaz evropskim ekspertima, posebno Oli Rhenu i direkciji za prosirenje EU, da je ustav BiH nekompatibilan s novim evropskim u tolikoj mjeri da je to naprosto neprihvatljivo, jer je dopusta da najvisi funkcioneri nesmetano unistavaju vlastitu drzavu.

Drugi moguci razlog za proglasenje Dejtona nefunkcionirajucim je cinjenica da dvodjelna podjela iz Dejtona moze konacno da ipak rezultira u nekoj «muslimaniji» iz Holbrukovih nocnih mora. Da se onemoguci bilo kakva «muslimanija» pa i u nedoglednoj buducnosti, pa i na tritoriji dvosobnog stana jedino je objasnjenje ondasnje dvodjelne podjele, ali i sadasnje poruke kvazi hrvatima na celu HDZ-a koja glasi - zaboravite treci entitet. Dva, a ne tri entiteta nije bio slucajan izbor 1995., ali sta sada kada su Hrvati izgubili kriticnu masu stanovnistva i u Federaciji upravo zahvaljujuci dvojnom drzavljanstvu i projektu apsorpcije ili bar destrukcije ovog dijela BiH. Sta sada nakon sto se Mesic odrekao paralelnih odnosa i tako napustio Tudjmanovu obavezu osiromasenja i raseljenja Bosnjaka? Sta ako zbog neuspjele pauperizacije i depopulacije “muslimana” veci dio dejtonske federacije u nekoj nedoglednoj buducnosti postane drzavna teritorija sofisticiranih muslimana – Bosnjaka – sa sekularnim parlamentom, umjesto u dzamijama i slicnim mjestima «sudbine», a po saudijsko-americkom modelu. To je jedno moguce objasnjenje americke ili bar Holbrukove intervenciju u evropsku inicijativu za napustanje Dejtona i otprilike glasi – ILI PONOVNO ETNICKO MIJESANJE U CIJELOJ BIH ILI SAMO U FEDERACIJI TAKO DA RS OSTANE ZASTICENA .

Dokaz za ovaj Holbrukov stav i «strah» je i nedavna izjava koja otprilike glasi «da nije bilo dejtonske (dvodjelne) podjele danas bi u Bosni (trodjelnoj) imal Al Kaidu.

U ovakvoj situaciji svaka bh. politika mora prepoznati i odbaciti svaku Holbrukovu opciju i bukvalno prigrabiti evropske inicijative reintegracije cijele zemlje jer ce svaki entitet – drugi ili treci – za koji nekakav americki karijerista samo posumnja da bi za sto godina mogao biti sofisticiran-sekularan i muslimanski, biti predmet surovog obracuna, zavjera, podvala pa i ratnih kriza.

TIHIC JE U WASHINGTONU PREPOZNAO POKUSAJ PREVARE

Termin “nefunkcionirajuci” dejtonski ustav nije retoricki nego pravni – iz Povelje UN – i znaci vracanje BiH iz dogovornog sistema u kojem RS ima pravo veta u pravni sistem UN u kojem BiH postoji s nedjeljivim, neprenosivim i neupitnim (nedogovorljivim, nediskutabilnim) suverenitetom.

Potpuno suprotan od onih iz navodno “pokajnickog” ali nezvanicnog Holbrukovog govora bio je sadrzaj zvanicnog papira navodnih ustavnih promjena kojima se RS metodom stvaranja ZAJEDNICKIH umjesto JEDINSTVENIH institucija u buducem ustavu bukvalno spasava. Ovu prevaru je vec u Briselu Tihic ispravno formulirao kao DELEGIRANJE institucija RS u buduce institucije BiH, odnosno udruzivanje upravo na nacin kako se RBIH svojevremeno 25. novembra 1943. u Mrkonjicu i 29. novembra 1943. u Jajcu udruzila u Jugoslaviju i na osnovu toga 1992. potpuno legalno pozvala na pravo razdruzivanja. Dozvoliti to Karadzicevoj tvorevini znacilo bi legalno – dobrovoljno – pristajanje na diskontinuitet BiH i kontinuitet RS po principu zahtjeva RS da dejtonski datum zamjeni 25. novembar kao Dan drzavnosti.

Tihic je Washingtonskim neprihvacanjem ostavio i SAD-u i Evropi OBAVEZU da u BiH pomognu stvarne i sustinske, a ne prividne promjene, narugao se Donaldu Haysu zbog prihvacanja Holbrukovih metoda i niko mu nije zavrtao ruku. Naime, nakon ustanovljavanja “nefunkcionalnosti” ustava jedne clanice UN postoji u sedmom poglavlju Povelje, obaveza UN da podrzi funkcionirajuci ustav svoje clanice. Prema snazi tih principa Holbruk je ipak samo mali spletkaros.

Tihic je, medjutim, potpisao drugi dokument – Izjavu sa osnovnim principima, tj. zahtjevima da se Ustav mijenja u pravcu efikasne drzave i cijeloj bh. politici dao instrument borbe za Bosnu, pa i Republiku Bosnu i Hercegovinu, umjesto Republike srpske.


IZ FAZE DOGOVORA SA RS POTREBNO JE PRECI NA FAZU OSPORAVANJA RS

Potrebno je da se oko BiH konacno angaziraju bh pravnici i ispostavi zahtjev osporivosti RS umjesto Lagumdzijinog i Terzicevog diletantizma i izdaje kroz tezu o “potrebi dogovora unutar BiH bez uplitanja iz vana”. Udruzeni s prosvecenim cetnikom Dodikom oni su zapravo veca opasnost za BiH od Holbruka i Karadzica zajedno. Dogovor sa RS u kojem Bosne nema, kao antiteza pravnom postupku u kojem ima cak i Republike BiH, najbolji je nacin da se zlocinacka RS spasi i ovjekovjeci.

Jedini nacin da se ova sansa iskoristi je napustanje dogovora sa RS i pristupanje osporavanja RS na osnovu sljedecih starih i novih realnosti:

- RS je prema sudjenjima i presudama Tribunala rezultat agresije i genocida.
- «Dayton» je obicni regionalni ugovora koji nikad nije objavljen u sluzbenom listu BiH, a od Parlamenta RBIH prihvacen samo uslovno , SA REZERVOM, uz zahtjev da se provede u svi elementima (postivanje kontinuiteta drzavnosti Republike BiH i njenih zakona ).
- Lojalni Parlamentarci RBiH (bez SDS-a jer se stavio van zakona napustanjem Parlamenta RBiH) mogu uvijek aktivirati rezervu jer je “Dejton” prekinut u Washingtonu 25. novembra ove godine za sta je dokaz izjava o potrebi donosenja novog ustava BiH.
- Zemlje Evropske Unije i SAD, koje cine vecinu svjedoka Dejtonskog ugovora, izjavama i dokumentima o nefunkcioniranju Dejtonskog ustava proglasile su aneks 4 tog ugovora, tj. ustav, nefunkcionirajucim i time prakticno povukli svoj pristanak na proces njegove provedbe, a aktivirali obavezu UN da, ili vrati ustav Republike, ili pomogne u donosenju novog.
- Taj novi ustav iskljucuje dejtonske principe konsenzusa sa RS i pravo veta i ukljucuje bilo evropske, bilo standardne principe teorije drzave i prava u kojima nema podijeljenih suvereniteta, prema kojima su drzave nadnarodne kategorije.
- Ukoliko se i nastavi ukljucivanje RS u pregovore od strane nekakvog Terzica, ostali bh. pregovaraci trebaju i poceti i zavrsiti s podsjecanjem da je pred svjetskim sudom pravde u Hagu u toku proces protiv ex-SRJ za agresiju i genocid i prema amandmanima na tuzbu iz marta 1994. proces u kojem se i RS pridodaje tuzbi kao rezultat agresije i genocida, proces koji RS ne moze prezivjeti (na osnovu konvencije o zabrani priznavanja genocida i rezultata genocida). Bilo kakav dogovor sa RS je noz u ledja sudskom metodu i ovoj Tuzbi.

NEMA RAZLOGA DA TUZENA STRANA – RS –, KOJA SE TERETI DA JE REZULTAT GENOCIDA I AGRESIJE, MOZE BITI PITANA ZA PRISTANAK U STVARIMA KOJE SE TICU USTAVA ZRTVE, TJ. BOSNE I HERCEGOVINE.

U prvoj narednoj situaciji, ili Terzic ili Lagumdzija (nakon izjava u Washingtonu), vjerovatno ce neutralizirati ove cinjenice praveci od sebe diplomate i drzavnike, a od RS drzavu i to uz pomoc raznih Klintona i Holbruka koji su svojevremeno preuzeli vodstvo u diskusiji o RBiH tako sto su bombardirali prazna skladista i napustene tenkove, ubili tacno osma cetnika i ....PRIZNALI IM DRZAVU – koristec 1995 u Dejtonu istu takvu domacu petu kolonu u koju se danas nudi Lagumdzija i u kojoj je odavno Terzic.
_________________________________________

4. NE SMIJE SE DOZVOLITI DA "DAN DAYTONA" ZAMJENI "DAN REPUBLIKE"

U Sarajevu je jucer održana svecana akademija povodom 62. godišnjice Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašistickog vijeca narodnog oslobodenja BiH (ZAVNOBiH) i Dana državnosti BiH.

Akademik Juraj Martinovic u uvodnom izlaganju je kazao da je BiH jedna od rijetkih država koja nema zvanican Dan državnosti i ne obliježava ga na cijeloj teritoriji države, prenosi Onasa.

- Svi oni koji osporavaju važnost ZAVNOBiH-a osporavaju i državu BiH, njenu historiju i buducnost - kazao je Martinovic.

- Neki bi danas željeli oznaciti datum potpisivanja Dejtonskog sporazuma danom državnosti BiH i time okameniti njegova rješenja koja neminovno vode BiH u propast - kazao je Martinovic.(Avaz)
_______________________________________

5. SRETAN 25. NOVEMBAR DAN DRZAVNOSTI BiH

Redakcijo NKR BiH,

Sretan Dan drzavnosti, Vama i Upravnom odboru Nacionalnog kongresa Republike BiH, kao i svim istinskim patriotima Republike Bosne i Hercegovine, sa najiskrenijim zeljama za sve najbolje u buducem zivotu i radu.

Iskreno i od srca.

Ensvid Hadzajlic
---------------------------------

NKR BiH se pridruzuje castitkama 25 novebra Dana drzavnosti svim gradajanima Republike BiH.

_________________________________________


6. PODRŠKA GOSPODINU TIHICU

Šaljemo vam našu svesrdnu podršku u pregovorima za promjenu ustava BiH.

IZDRŽITE DO KRAJA, NE BOJTE SE PRIJETNJI ZAPADNIH MAFIJAŠA, SRAM IH BILO, PRIJETANJAMA SU NAS NATJERALI NA DEYTON PA SAD ISPAŠTAMO VIŠE NEGO ŠTO SU NAS ONI MOGLI BILO CIM KAZNITI. INSISTIRAJTE NA CJELOVITOJ BIH BEZ PODJELA I BEZ NAGRADE KOLJACIMA I DIVLJIM HORDAMA, KOJIMA NIJE MJESTO U CIVILIZOVANOM SVIJETU. MI SMO PODNIJELI SVAŠTA PA CEMO AKO BOG DA PODNIJETI I TO, SAMO NE POPUŠTAJTE. NEMOGU VAS NATJERATI DA POTPISUJETE BILO ŠTA PROTIV NARODA ZEMLJE BOSNE I NAŠE DRŽAVE. SAMO HRABRO DO KRAJA, MI SMO UZ VAS. OVAKVO NJIHOVO NEPOŠTENO PONAŠANJE NEMOŽE DOPRINIJETI BOLJEM STANJU U SVIJETU. MI TRA¦IMO SAMO ONO žTO BI I ONAKO TRBALO DA BUDE NAžE. NEPRAVDA JE U SAMOM TOME STO SE MORAMO PREPIRATI ZA TO. DA JE U PITANJU PRAVDA DALI BI NAM I VISE. STA O ONIM SVIM ZRTVAMA? STA O ONIM SVIM TRAGEDIJAMA KOJE SU NAM ONI NANJELI? STA O OVIM SVIM GODINAMA PATNJE? U NJUJORKU SU SRUSILI DVA SOLITERA PA SU AMERIKANCI POCELI DVA RATA.

BOSANSKO HERCEGOVACKO UDRUŽENJE U LONDONU

_______________________________________________________

7. RE: ALIJA IZETBEGOVIC NUDIO TUDJMANU PODJELU BOSNE I HERCEGOVINE

ZIVUCI SVJEDOK MATE GRANIC za "Nezavisne Novine" od 6. Novambra 2005. kaze da je Alija nudio podjelu Republike Bosne i Hercegovine:

GRANIC: ..... Pišem i o tome ko je sve dijelio Bosnu.
......
NEZAVISNE NOVINE: Recite nešto više o tim Izetbegovicevim ponudama Tudjmanu.

GRANIC: U Bonu 9. januara 1994. i Ženevi deset dana kasnije, pokušavano je doci do rješenja statusa BiH diplomatskim putem. Na stolu je bio prijedlog da se BiH uredi kao unija od tri republike. Prvom tajnom sastanku, održanom nakon službenih razgovora, oko 23 sata na inicijativu bošnjacke strane, prisutni su Izetbegovic, Tudjman, Haris Silajdžic, Hido Bešcevic i ja. Alija nudi da odustanemo od srednje Bosne, koja bi pripala Bošnjacima, a da Hrvatima pripadne sve južno i zapadno od Prozora do doline Neretve. Mostar bi bio podijeljen na desnu i lijevu obalu. Tudjman je to odbio. Deset dana kasnije na sastanku s Tudjmanom i Izetbegovicem nalazimo se Silajdžic, ja i Miomir Žužul. Izetbegovic nudi da Hrvatima pripadne sve ispod Prozora. Tudjman je kratko razmislio, pogledao me i rekao odlucno: "Ne." Time je završio period pokušaja podjele BiH od hrvatske ili bošnjacke strane."

Link: http://www.nezavisne.com/revija/tekst1-051106.php

Ovo je jako bitan dokument. Ziv svjedok, Mate Granic kaze da je ALIJA IZETBEGOVIC NUDIO TUDJMANU PODJELU BOSNE I HERCEGOVINE. Ovo je prvi svjedok koji jasno kaze sta je radio Alija Izetbegovic iza nasih ledja.

Ja sam jako ogorcen da je neko u moje ime nudio da rasparcava moju REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU, kao da mu je njegov caca poklonio. Ko je taj Alija Izetbegovic da trguje mojom domovinom? Ja mu nisam dao za pravo da trguje mojom Republikom Bosnom i Hercegovinom. Po zakonu on se morao boriti za dobro nase domovine. A sada vidim sta je stvarno radio. Zato se i jesu desavale najgore stvari po nasu domovinu. Jer je on radio protiv Republike Bosne i Hercegovine.

Ima li iko ko se slaze sa mnom da smo mi prevareni i da je Alija Izetbegovic radio nama iza ledja, kad je nama pricao da se bori za nase dobro, a tajno nudio unistenje Republike Bosne i Hercegovine? Za mene je ALIJA IZETBEGOVIC NAJVECI IZDAJNIK BOSNE I HERCEGOVINE SVIH VREMENA.

Ako se neko slaze sa mnom, posaljite email u Bosanski Kongres i Vas komentar i recite da li se slazete. Treba da vidimo koliko ljudi se osjeca prevarenim, pa da trazimo da se izdaja ponisti i da se vrati Republika BiH. Ako mi stvarno zelimo nasu majku hiljadugodisnju Republiku Bosnu i Hercegovinu treba da to trazimo. Nece doci samo.

Pisite.

Armin
_______________________________________

8. TERZIC CESTITAO FEDERALNOM MUP-u ZA HAPSENJE "TERORISTA"

"OSLOBODJENJE" 20. NOVEMBAR 2005.Pripadnici Federalnog MUP-a su sredinom oktobra u Sarajevu uhapsili tri osobe osumnjicene za terorizam. Jedan uhapšeni je državljanin Švedske, drugi Turske, a treci ima državljanstvo Bosne i Hercegovine. Oni su osumnjiceni da su pripremali teroristicki napad u Sarajevu.

Nakon posljednjeg hapšenja još dvije osobe u petak u Sarajevu, predsjedavajuci Vijeca ministara BiH Adnan Terzic uputio je cestitku Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i njenjim saradnicima povodom uspješno obavljene akcije na otkrivanju i lociranju osoba uhvacenih s eksplozivom prije nekoliko dana.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=47370&Itemid=44

------------------

KOMENTAR: Kako se mozemo cuditi sto se svijetom siri propaganda o islamskom terorizmu, ako nas "premijer" karakterise kao 'TERORISTE", tek optuzene ljude, unaprijed dok dokazni postupak nije ni poceo, .

________________________________

9. OTETO, PROKLETO

Ja, ortodoks. Grk, kako me moji mili Bosanci zovu "pravoslavni Bosnjak,"

molim svog Boga (a svi me blagorodni uce da je Bog Jedan) da pozove sebi na istinu Republiku Srpsku. Jer je stecena na krvi i znoju tudjoj, jer je smetnja Zajednici, Koegzistenciji i Ljudskom Bratstvu.

Oteto, prokleto.

Nikolaidis Jovan.
_______________________________

10. DVA BLOGA BORACA ARMIJE BiH

Selami i pozdravi,

samo da se brzo javim i kazem da sam primjetio da mi zadnja dva "Glasnika" nisu dosla na jedan od mojih email-a. Nije problem meni jer imam jedan drugi email gdje mi stizu plus ima republikabih forum gdje se objavljuje i neki drugi websajtovi, ali ako meni ne stize na jedan email mozda ne stize nekim drugim ljudima isto tako.

Eto samo sam vas htio obavijestiti.

Sad se sjetih, mozda bi mogli objaviti ove linkove blogova koje drze bivsi borci ARBiH i opisuju svoje dogadjaje iz rata. Vrlo su interesantni.

http://boreokoociju.blogger.ba/

http://ponor.blogger.ba/

Pozdrav,

rbih4ever

----------------------------

Evo ovako smo objavili te linkove. Toliko su nas nasi borci zaduzili.

_____________________________________

11. DA NIJE BILO HRVATA, BiH NE BI BILA PRIZNATA

Posto sam vam nekoliko puta pisao i molio vas za par odgovora nikada se niste usudili da mi odgovorite jer znadete da sam ja u pravu, da nama rvatima u bosni muslimani ne daju nikakva prava. Govorite o multi etnickoj bosni sa dominacijom muslimanskog naroda nad svima. Ja ne dam za pravo nikome da su samo muslimani bosnjaci, to nije tacno svi smo mi bosnjaci i hrvati i srbi i muslimani. Ali vi hocete da kazete da je bosna samo vasa jer hocete da dominirate i stvorite unitarnu bosnu kakve drzave nema na svijetu. Sto se tice onoga oko zlocinca SEFERA HALILOVICA to je sramota za citavu medjunarodnu zajednicu i haski sud sto ima RAZLICITE ARSINE ZA sudjenja po nacionalnoj osnovi. Ali ponavljam da vam nije bilo nas hrvata 1992. godine da izidju na referendum nikad bosna ne bih bila priznata kao drzava, a onda 1993. ste napravili zlocin nad hrvatskim narodom.

Toliko. Molim odgovor.

I. Pejic
--------------------------

Mi nikada nismo bili protiv Hrvata. Mi smo bili protiv izdajnickog Tudzman-Bobanovoh toboznjih "Hrvatina, a u stvari cetnickih jataka, koji su u kljucnom trenutku uzeli vlast i udruzili se sa nasim izdajnicima i cetnicima u razbijanju Republike BiH, za koju je i Hrvatski narod glasao na referendumu.

Mi, Nacionalni kongres Republike BiH zeljeli smo dobro i Hrvatima, jer smo mi bili za cjelovitu Republiku BiH, za kakvu su i Hrvati glasali. Najbolji dokaz da je Tudzman-Bobanova politika bila izdajnicka je stanje u koje je dovela Hrvate danas u BiH. Niko se ne vraca u Posavinu, te su se Hrvati u BiH brojcano popolovili. Izgleda da su se Hrvati napokon oslobodili gubitnicke politike "Herceg-Bosne", politike povlacenja u hercegovacki kamenjar, kojeg ionako posjeduju, te su odlucno krenuli sa zahtjevom ukidanja oba entiteta.

Sto se tice zlocina nad Hrvatima u dolini Neretve, sud je dokazao da to nije djelo Armije Republike BiH, nego privatne Izetbegoviceve agenture. Gomilaju se dokazi da je Izetbegovic cetncki agent, i da su njegovi ljudi pocinili zlocin nad Hrvatima bas zato da bi zaustavili Armiju BiH i spasili izdajnicki HVO, cetnicke saveznike u podjeli Republike BiH. Porcitaj posljednji clanak na slijedecem linku o tome pismo advokata Faruka Balijagica Karli Del Ponte

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=1277

M. B.
_______________________

12. DVA PISMA PODRSKE


Dragi moji,

misljenja sam da svako od nas nije bas nadaren da rijecima iskaze svije misli i osjecanja. Sto vas duze citam uvidjam da ste vi glas naseg bosnjackog naroda.

Adem A.
---------------

Zahvaljujem na vasoj poruci i zelim vam reci da imate punu podrsku od nas vani. Nadamo se da ce te nas i dalje drzati obavijestene.

Unaprijed zahvalna

Kia. SRETNO!
_________________________

13. PRENESENO IZ BH MEDIJA

Drzavna Tajna

Na slijedecem linku je pocetak feljtona uradjenog po knjizi "Drzavna tajna" Semira Halilovica. To je najkompletnija zbirka dokaza da je Alija Izetbegovic bio cetnicki agent okruzen opertavcima KOS-a u specijalnoj jedinici "Seve" koji su vrsili likvidacije bh patriota, onih koji su stajali na putu Izetbegovic - Karadzicevom projektu stvaranja Republike srpske.

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=1298

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: