Tuesday, January 15, 2008

#293 KATIL DRAZI OD ZRTVE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

23. april 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 293

1. VUK BI POVUKAO BOSANSKU TUZBU

2. KATIL DRAZI OD ZRTVE

3. PROCITAO SAM KNJIGU "RAT U BiH"

4. ZASTO SE NE ZOVETE BOSNJACKI KONGRES

5. LAKO SE JE NAVIKNUTI DA BUDES RAVNOPRAVNIJI OD KOMSIJA

6. SREBRENICA SREBRENICANIMA

7. BRCKO BRCACIMA

8. KISINGER JAVNO SARADJUJE SA SRPSKIM KONGRESOM UJEDINJENJA

9. RE: HALILOVIC VS. RAMIC

Izvinjenjavamo se onima cija pisma ili priloge nismo ovaj puta objavili. Neka od njih cemo objaviti u slijedecem broju.

--------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_____________________________________________________________________________________

1. VUK BI POVUKAO BOSANSKU TUZBU

Ian Brownlie, britanski pravnik, clan advokatskog tima koji na Sudu pravde u Haagu zastupa Tuzbu Srbije i Crne Gore protiv sest zemalja NATO-a – pozvao se na sire sudsko tumacenje genocida u procesu protv generala Radoslava Krstica da bi pravno utemeljio osnovanst Tuzbe koju je SCG podnijela na Sudu pravde u Haagu protiv sest zemalja NATO-a!

"Sistematsko i dugotrajno bombardovanje SR Jugoslavije tokom 79 dana 1999. godine, može biti dokaz da je NATO unaprijed imao namjeru da djelimi?no uništi civilno stanovništvo, odnosno da po?ini genocid", rekao je u haaškoj Palati mira (Peace Palace) britanski pravnik Ian Brownlie, ?lan pravnog tima SCG, prenosi RFE.

Dakle – kada je srpska stvar u pitanju – onda se i spor kojeg su su izgubili – iskoristi kao vlastito pravno oruzje!

Nase, bh-vlasti, se jos nisu dosjetile da se u slucaju Tuzbe RBiH protiv SRJ za agresiju i genocid pozovu na pravosnaznu presudu Krsticu, po kojoj je dobio 35 godina zatvora zbog podrzavanja i pomaganja genocida te da zakazu raspravu na Sudu pravde u procesu koji sada ima najbolje sanse da bude dobijen. Povoljan ishod sudskog spora imao bi povjesni znacaj za BiH kao zrtvu agresije i bosanske gradjane kao zrtve te agresije i genocida. Zrtve bi dobile pravnu satisfakciju, ratnu odstetu, a ta presuda bi utrla put dobrosudskim odnosima ne samo na Balkanu. Ni Srbiji, ni Crnoj Gori, pa ni Hrvatskoj (koju treba takodjer tuziti) ne bi nikada padalo na pamet da poseze za Bosnom, da je cereci i razara, da progoni, muci i ubija njezine neduzne stanovnike...

Umjesto Tuzbom, i tim vitalnim problemom po buducnost BiH, bosanska vlast organizira nekakve simpozije o dobrosudsjedskoj suranji, potpsuje zajednicke deklaracije – o dobrosusjedskim odnosima i saradnji, te daje garancije notornim ratnim zlocincima da se brane sa slobode.

U takvom jednom miljeu, u sred Sarajeva, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji je preterpio strasna ratna razaranja i ubijanja neduznog civilnog stanovnistva – sto je pokusaj genocida – bosanska Vlada ugoscava i one predstavnike susjednih zemalja koji su direktno ili indirektno odgvorni za agresiju na BiH i koji su direktno ili indirektno pomagali genocid u Bosni, pa tako i Sarajevu. Tako je, pored mnogih, ugoscen i Vuk Draskovic, aktualni ministar inozemnih poslova SCG! To je onaj Vuk koji je medju prvim pozivao srpstvo u boj za Veliku Srbiju, u agresiju i genocid! To je onaj Draskovic sto je Bosnjacima predvidjao sudbinu dzamoijskog naroda, to jeste apoliticne vjerske skupine! To je onaj Vuk koji je prijetio da ce „odseci onu ruku koja ponese zeleni barjak“. To je onaj Vuk koji je prvo bi vatreni Milosevicev pobornik, pa pobocnik u Vladi, sve dok nije uvidio da Milosevic nece ispuniti njegov san o Velikoj Srbiji... Od tada je postao Milosevicev protivnik, smatrajuci da bi on, Vuk, bolje iskoritio priliku da je bio na mjestu Mislosevica... To je onaj Vuk sto je rusio Milosevica ne za to sto je veci demokrata od njega, vec sto se smatra vecim Srbinom!

E taj Vuk, u sred srijede agresijom i genocidom ubijene, razrusene, rastjerane i unesrecene Bosne, u sred srijede Sarajeva, simbola stradanja – izjavljuje u 23. aprila 2004. da Bosna treba da povuce Tuzbu protv Srbije! Isto terba uciniti i Hrvataka! Srbija pak, treba da odustane od tuzbe protiv NATO-a... „Ako hocemo u Evropu..., moramo se okrenuti buducnosti, ne mozemo graditi prijateljstvo na neprijateljstvu, na tuzbama... Nesto tu nije logicno i ja mislim da nesto mora biti baceno u korpu. Ja sam za to da svi povuku tuzbe protiv svih!“ izjavio je Vuk Draskovic u Sarajevu!

Ne treba cuditi nova Vukova retorika. Sada kada je svima jasno sta se u Bosni dogadjalo, sada kada se na osnovu pravih argumenata mora govoriti o agresiji i genocidu, a ne gradjanskom ratu u kojem su sve zaracene strane krive - i Vuk uvidja da je vakat da promijeni i pisak i kajdu! Sada se javnomodrice politike koju je sam provodio jer je doslo vrijeme svodjenja racuna! Naravno, Vuk bi te promjene obavio na racun zrtve – tako sto nagovorio zrtvu da odustane od pravde, koja bi trebala stici njega samoga!

Ne treba cuditi Vukova drskost da tako sto izgovori u sred Bosne, u Sarajevu, glavnome gradu, ali se treba cuditi takozvanom merhamteluku - ne samo bosanskih vlasti, nego i Sarajlija, stradalnika politike koju je i Vuk provodio – koji su mu dozvolili da uopce dodje, a kamo li izusti i jednu jedinu rijec prije nego li klekne i zatrazi oprostaj od zrtve. Pa i kada bi to ucinio, to ga, kao ni sve ostale zlocince i zlocinacke drzave ne bi amnestiralo od krivice i sudskog gonjenja!

...

U isto vrijeme dok Vuk poucava Bosance i Sarajlije kako se ide u Europu, kako nam granice ne trebaju, a treba prijateljstvo izmedju katila i zrtve, i dok bosanska vlast suti, brotanski pravnik, srbijanski advokat - postize pravni pogodak u raspravi po Tuzbi SCG protv NATO-a koristeci – sta bi drugo – sudske formulacije za srpski genocid nad Bosnjacima Srebrenice!

U isto vrijeme Bosanska Vlada ne moze se sjetiti da pravno kapitulira sudski dokazanu agresiju i genocid nad svojom vlastitom zemljom i narodom zabavljena goscenjem diplomata u novom ruhu!

Mozda se i ne treba cuditi drskosti koju je Vuk iskazao u Sarajevu.

Naime, Vukov prijedlog o povlacenju tuzbi mogao bi i mig za takvu izjavu od same bosanske Vlade koja ima, u najmanju ruku – cudnovat I neobjasnjiv odnos prema Tuzbi protiv SRJ. O tome svjedoce i – Vukove rijeci izgovorene u sred Bosne, u Sarajevu!

Ibrahim Halilovic, predratni novinar TV RiH

__________________________________________________________________________

2. KATIL DRAZI OD ZRTVE

Bosna je odavno zemlja apsurda i pozornica svega nemoguceg.

Drzava BiH, ili bolje reci oni koji predstavljaju ono sto je ostalo od drzave, mada sama zrtva Jadranka Prlica, Slobodana Praljka i njegove druzine – svojim pecatom ovjerava zahtjev Haaskom tibunalu da se Prlic i co. puste iz pritvora kako bi na slobodi docekali sudjenje.! Led je prvi probio Tihic javnom inicijativom Vladi Federacije da takve garancije dadne Prlicu i druzini, sto je ova i ucinila! „Mi smo za to da svi oni koji se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu i koji ispunjavaju zakonske uvjete da se brane sa slobode do poèetka suðenja, da im se daju garancije. To je jedna olakšavajuæa okolnost, koja treba da bude poticaj i drugima da se predaju. I federalna vlada æe sigurno tu èinjenicu imati u vidu,” Izjavio je Tihic RFE-u.

Prlic, koji je ratovao protiv Bosne i Hercegovine u korist Hrvatske, prvo je bio nagradjen funkcijom ministra vanjskih poslova BiH… Sada, kao haaski optuzenik i pritvorenik – biva nagradjen i garancijama Vlade drzave BiH o pustanju na slobodu, iako Prlic javno i iskljucivo prizeljkuje garnacije od – Hrvatske!!! Prlic je u ime Hrvatske i pocinio zlocin “u zdruzenom zlocinackom pothvatu”, koji mu se stavlja na teret – pa je i logicno da od te drzave ciji je vojnik i drzavljanin i ocekuje garancije i zastitu. Ali, garancije mu velikodusno daje drzava Bosna, drzava koju on nikada nije priznao, koju je svesrdno rusio i razarao, cije je stanovnike druge vjere – trpao u logore-mucilista! To je shvatii I haski istrazitelji i haaski Tribunal, pa je zaobidjena bosanska Vlada, a optuznice proslijedjene u Zagreb, gdje su urucene Prlicu i drustvu - odakle su oni sa hrvatskim putovnicama u dzepu i odletjeli u Haag. Tamo ce ih, naravno, braniti hrvatski odvjetnici…

Osim sto se ovakav potez bh Vlade protivi zdravom razumu, on je na neki nacin logican jer se po prilici radi o trgovini izmedju Tihica (SDA) sa HDZ-om kojoj je cilj zajednicki opstanak u sedlu vlasti. Stoga je katil preci od zrtve!

Naime, bosanska Vlada nije dala takve garancije za obranu sa slobode Naseru Oricu optuzenom za ratni zlocin, koji je inace branio Srebrenicu i Bosnjake muslimane od - sada i sudski dokazanog genocida. (Pravosnazna presuda Krsticu.)

I dok Vlada BiH daje garancije optuzenim ratnim zlocincima da budu pusteni na slobodu, bh sudski organi su upravo odlucili da se ponovno produzi dvomjesecni pritvor za hercegbosansku trojku na celu sa bivsim predsjednikom BiH Antom Jelevicem. Ispada – Jelaviceva skupina optuzenih kriminlaca je opasna, mogla bi ometati istragu, uteci… ako bi bila pustena iz pritvora, a Prliceva skupina optuzenih ratnih zlocinaca – nije!

Tihic, inicijator odluke o davanju garancija Prlicu i co., inace po vokaciji pravnik, odavno se posvadjao sa svojom strukom, kao i sa drzavnickim, a i moralnim normama do kojih bi morao drzati, posebno kao predstavnik naroda i drzave koji je srpsko-hrvatsko-crnogorski zlocinacki projekat trebao zbrisati sa lica zemlje. Umjesto da cuva dostojsnatvo zrtve, svojih glasaca, Tihic vuce u najmanju ruku zbunjujuce, apsurdne i po zrtvu ponizavajuce poteze.

Tihic se i sam odaje srpskom zrtvom, ali mu to ne smeta da ka Haski svjedok svoje logoraske katile u sudskom procesu amnestira od dijela krivice, o cemu je nedavno pisala Slobodna Bosna, sto Tihic nikad nije demantirao.

U predizbornoj kampanji za prve izbore po okoncanju rata, Tihic je na mnogim javnim skupovima po Njemackoj uz SDA agitirao za SDS, to jeste okorjele ratne zlocince i nosioce zlocinacke politike protiuv Bosne i Bosnjaka . Toj Tihicevoj agitaciji za Plavsicku, Radisica..., a opstruiranju glasova za bosnjacke kandidate u RS, – bio sam svjedokom! (U to vrijeme je uz Izetbegovica u Predsjednistvu vec sjedjeo Krajisnik!) Na tim skupovima su bile prisutne zrtve srpskog zlocina – logorasi Omarske, Keraterma, Manjace, prognanici iz Dervente, Bosanskog Novog, Mostara…, ali Tihic se nije ni malo stidio agitirati za njihove katile!

Tihic se izdaje za borca za vjeru, eto uci i Fatihu nevinim zrtvama Tudjmanove politike u Ahmicima, dok u isto vrijeme katilima nudi garancije za slobodu… Tihic vjerojatno i posti, jer iftari - u Banjoj Luci sa Kalinicem i ostalim najokrojelijim cetnickim glavesinama, neprijateljima Bosne, islama i muslimana. Istovremeno, on, Tihic, dijeli vlast sa cetnicima, cak i Predsjednistvu sjedi sa nekim Paravcem koji ima sumnjivu dobojsku ratnu proslost, a koji se javno hvali da je cetnicki sin... Tihic se kao biva zalaze za jedinstvenu vojsku u BiH, a pristaaje na tri vojske, kao I da za ministra obrane BiH bude predlozen – cetnik, ne jedan i ne jednom! Tihic se kao djoja bori za formalno brisanje naziva „Republika Srpska“, ali nista ne cini da ta zlocinacka genocidna tvorevina prakticno nestane: Tuzba RBiH za agresiju i genocid protiv SRJ ce prije istruhnuti nego li Tihic nalozi agentima Tuzbe da traze raspravu. Tihic izjavljuje kako nejma para za advokate Tuzbe, ali u advokatski tim ne vraca Frnacisa A. Boyla koji je pravni tvorac I uspjesni zastupnik te Tuzbe. Tihic kuka da nejma para za advokate, ali ne ukljucuje Boyla koji svoje ekspertske pravne usluge nudi besplatno kada je u pitanju Tuzba za genocid… Ne boji li se Tihic da bi povoljnim ishodom spora po Tuzbi RBiH mogao izgubiti naklonost svojih SDS-vskih koalicionih partnera!?

Citam u Oslobodjenju kako ce na svecanosti povodom zavrsetka radova na obnovi Starog mosta u Mostaru biti potroseno 15 miliona maraka, sto je samo dva miliona manje nego sto je kostala njegova obnova...

Most su, kao sto znamo, srusile Tudjmanove, Bobanove, Suskove, Prliceve… postrojbe HVO-a pod komadnom generala Praljka. Buduci da je bosanska Vlada milostivna prema Prlicu, Praljku..., a koji bi se zahvaljujuci njezinim garancijama u vrijeme svecanosti mogli naci na slobodi, ne bi li ih Vlada trebala pozvati i na svecanost zavrsetka obnove Starog mosta?!

Na kraju dozvolite da kazem nesto I o "nasem mentalitetu", tacnije o nedostatku ljudskog I nacionalnog dostojanstva kod mnogih nasih ljudi, sto se ponovo manifestovalo u BiH stampi povodom gornje teme.

Prvo je dio bh-stampe, a posebno Oslobodjenje iz pera glavne i odgovorne urednice Senke Kurtovic, sa simpatijama i vjerom u njegovu nevinost ispratilo Jadranka Prlica na put u Haag na koji se je ovaj bivsi sef HVO i Vlade tv. Herceg Bosne i potpisnik odluke o osnivanju koncetracionih logora za Bosnjake – otisnuo zajedno sa jos petoricom optuzenih.

Kurtovicka je obavijestila citateljstvo kako se Prlic, kojeg inace drzi za “najelegantnijeg”, “najsarmatnijeg” i “najevropslijeg” politicara u BiH, raspitivao koliko kravata i odijela smije ponijeti u Haag. Citira Prlica koji kaze da je toga dana igrao tenis, nikad bolje! Urednica je obavijestila svoje citatelje kako je Prlic svoju optuznicu procitao na engleskom, a k tomu da je kupio je i lap-top, CD-ove, i jos stosta, pa ce i knjigu pisati!

Glavna urednica Oslobodnja daje priliku Prlicu, koji po njenom opisu djeluje “opusteno i nonsalantno” da javno izigrava nevinasce, te da se drsko i bezobrazno odrice zlodjela kojima se donedavno javno hvalio kao Tudjmanova, Bobanova i Suskova desna ruka u stvaranju Velike Hrvatske, u krvavom poslu koji je u Prlicevoj optuznici oznacen kao zlocinacki podhvat.… Urednica je na kraju interviewa citirala Prlica koji je rekao; “Vjerujem da ce Hrvatska dati garancije za moju obranu.”

U psiholigiji su poznati slucajevi opcinjenosti zrtve katilom, ali zaista treba biti poseban slucaj za nauku kada neko javno promovira svoju opsjednutost katilom…

Nije urednica Oslobodjenja jedina. Sjetimo se kako su Slobodna Bosna i Dani ustupali svoj prostor Seselju, kako je Ljiljan objavljivao interview sa Plavsickom na dvije stranice…, pruzajuci tako ratnim zlocincima da se prikazu kao nevinasca...

Podsjetimo i na popularnost srpske pevaljke Cece Raznjatovic, supruge ratnog zlocinca Arkana koja zgrce milione prodajuci svoj srbijanski sund bosanskoj publici... (Ceca je predvodila rulju u skorasnjem paljenju Bajrakli dzamije u Beogradu, sto ne znaci da joj je bas popularnost opala. Medju Bosnjacima!)

Ibrahim Halilovic

________________________________________________________________________________________________

3. PROCITAO SAM KNJIGU "RAT U BiH"

Postovani dr Borogovac!

Zovem se Drazen Romic, rodjen sam 1959 i do ljeta 1991 sam zivio u Sarajevu, kada odlazim u SR Njemacku na "par mjeseci", koji se, evo, pretvorise u 13 godina...Trenutno zivim ovdje, u USA, i jos uvijek pokusavam da shvatim sto se sve ono desilo i sto se ja to potucam po svijetu pored onako ljepog Sehera. Kao sin majke hrvatice (rodjena splicanka) i oca bosankskog srbina (rodjeni drvarcanin) oduvijek sam se osjecao kao jugosloven - ateista, postivao i rado odlazio i bio drag gost na slavama, uskrsima i bajramima svojih prijatelja s kojima sam odrastao. Jedan sam od onih sanjara koji je na "onim" zadnjim predratnim izborima glasao za Antu Markovica i njegove reformiste.

Eto, pretpostavljam da sam dovoljno rekao o sebi i da na osnovu toga mozete steci sliku o meni.

Upravo sam zavrsio sa citanjem vase knjige "Rat u BiH". Htio bih vam se zahvaliti na ovom stivu. Vec dugi niz godina pokusavam da sastavim komadice informacija o svemu sta se desavalo u BiH u zadnjih 15-ak godina u jednu kompletnu cijelinu. U onom konfuznom subjektivitetu nasih medija kao i raznolikom pristupu problematici od strane inostranih sredstava informisanja, jako je bilo tesko (sto je prouzrokovano mojim nepovjerenjem u te izvore) stvoriti objektivnu sliku stvarnog dogadjanja. Vas opis zbivanja se najvecim dijelom poklapa sa informacijama koje sam stekao od prijatelja - onih koji su svo vrijeme rata proveli u Sarajevu, tako da sam ga sa odusevljenjem procitao i pomoglo mi je da shvatim dosta pojedinosti.

Razlozi mog javljanja su sljedeci:

1. obzirom da ste knjigu napisali prije nekih 9 godina, da li su se

izmijenili neki od vasih stavova i misljenja o nekim od ljudi koje navodite u svojoj knjizi;

2. intetesuje me vase misljenje o onoj "grupi" koja je zivjela u BiH -

tzv. "gemisti" kako smo iz zezanja sami sebe nazivali - djeca iz tzv. "mjesovitih brakova". Vec sam naveo da sam rodjen u takvom jednom braku. Bivsa supruga mi je rodjena u braku majke srpkinje i oca muslimana, a kcerka nam se rodila u Minhenu u SR Njemackoj - pa ni dan danas ne znam sta je ona, tako da sam je nazivao jednostavno Sarajkom. Fra Marko Orsolic mi je jednom prilikom negdje 1993 ili 1994 godine rekao: "Moraces se odluciti za jednu naciju"?! Gdje je nama mjesto u svemu ovome?

Moja porodica i ja smo stari prijatelji sa Muhamedom Beslagicem, bratom mr. Selima Beslagica, s kojim sam se nedavno cuo telefonom, nakon dugo vremena. Pretpostavljam da ga i Vi licno poznajete. Bicu slobodan da ga kontaktiram i zatrazim za njegovo misljenje o vasoj knjizi.

Mozda ce Vam ovo moje javljanje izgledati malo cudno, obzirom da se odnosi na nesto sto se u medjuvremenu, eto, nazalost desilo, i na knjigu napisanu prije 10-ak godina, ali ja jos uvijek tragam za istinom.

U nadi da ce vas ovo javljanje stici, najtoplije Vam se zahvaljujem na Vasem zalaganju za milu nam BiH, i bio bih presretan ako bih od Vas dobio odgovor.

S dubokim postovanjem

Drazen Romic

_________________________________________________________________________________________________

Postovani gosp. Romic,

Drago mi je da vam se knjiga svidjela. Da vam ukratko odgovorim na vasa pitanja.

1. Nisam promjenio misljenje o nikome, osim o Silajdjicu. Silajdjic je "legao na rudu" I u Daytonu izdao Republiku BiH.

2. Mi se borimo za gradjansku drzavu BiH. To znaci odnos drzave prema svakom gradjaninu bi se ravnao jedino prema tome da li taj gradjanin postuje zakone te drzave ili ne. Tako je svugdje u savremanom svijetu. Potpuno je nebitno koje je rase, tj. boje koze covjek, ili koje je religije, ili iz koje je etnicke skupine. Sve te stvari su samo dio folklora. Jedino je bitno da li taj covjek zivi u skladu sa drustvenim normama, tj. zakonima.

Dakle, I u Bosni bi trebalo biti nebitno da li si iz mjesovitog braka ili ne. To ne bi trebala biti ni povlastica, ni otezavajuca okolnost.

__________________________________________________________________________________________________

4. ZASTO SE NE ZOVETE BOSNJACKI KONGRES

Postovana redakcijo,

molim vas da objavite moje pismo kao reakciju na na dosadsnja pisanja vaseg online glasnika.

Moje ime je Marko Tomic i sasvim slucajno sam dospio na vasu listu. Nekoliko puta sam trazio da me skinete sa liste, ali nazalost bezuspjesno. Ipak, preso bih odmah na stvar. Prije svega bih pitao da li vi znate sta radite, kuda vasa pisanja vode. Uzeli ste prefiks bosanski, a moj utisak je da je vase glasilo iskljucivo bosnjacko. Sta je sa dva ostala naroda koja zive u BiH, sta je sa ostalim narodnostima. Da li oni citaju ili pisu za vas oglasnik. Ne. Istina je, i od nje se ne moze pobjeci, da kako stvari stoje, do BiH je izgleda najvise stalo bosnackom narodu, ali zajednicka drzava se gradi na nacin na koji vi to radite. Etiketirati Srbe cetnicima, agresorima, sovinistima i drugim pogrdnim nazivima ne vodi nikud izuzev daljoj podjeli drzave. Vi i slicni vama okrecete srbe i Hrvate od BiH prema Hrvatskoj i Srbiji. Vi se bavite pitanjima koji danas nemaju vaznost za suzivot. Dozvoljavate sebi, a nazalost uvlacite i druge u zacarani krug zla, da govorite o tome sta je najbolje za sve nas kada je u pitanju politicki zivot i organizacija zivota, dok istovremeno sutite o sustinskim pitanjima kao sto su katastrofalan ekonomskli polozaj "obicnog" covjeka u BH, korupcija, itd... koji izjedaju ovu zemlju kao rak rana. Ocigledno je vama vaznije da li postoji RS nego kako se zivi ovde. Ono sto vi ne razumijete je da nije vazno da li postoji RS ili ne nego da svi treba da se zapitamo zasto ovakav sistem ne funcionise. Moje misljenje je da dve i da ne postoji RS stvari nebi bile nista bolje jer je ova zemlja rastrgana upravo po tim nacionalnim savovima a vi i dlaje vucete svoj dio i tjerate druge da cine isto. Interesantno je da velik dio reagovanja dolazi od osoba koje su svoj novi zivot nasle van BiH. Smatram da je najlakse iz toplog stana, sa uplacenim beneficijama igrati se kvazi intelektualaca. Zasto doticna gospoda ne dodju u BiH i svoje zanje ponude "voljenoj" im zemlji. Ne, oni i njihova djeca ce uzivati udoban zivot koji im nudi neka od razvijenih zemalja, a ovu ce drzavu stvariti onako kako oni (koji ne zive ovdje) to smatraju a ne mi koji zivimo tu, svaki dan jedemo gorke plodove onoga sto se zove zivot u BiH. Ja necu otici, jer volim ovu zemlju i smatram je svojom, i vasom i od onih koji su nekada zivjeli ovdje ali su bili prisiljeni otici. Ona je zemlja svih nas bez obzira na nacionalnost, vjeru politicka uvjerenja. Niko nema ekskluzivna prava na ovaj komad zemlje, niti Srbi, niti Hrvati niti Bosnjaci. Ono sto vi radite jeste da cinite medvjedju uslugu svima nama jer poticete dalje podjele na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Bosna i Hercegovina je decantralizovana drzava koja takva treba da ostane. Svi regioni treba da se ravnomjereno razvijaju. Drzava treba da osigura ekonomsku sigurnsot za sve ljude ove drzave. DFrazava treba da sluzi za to. A to, ukidanje preifiksa "Srpski" iz imena 13 opstina i entiteta i reakcija sa "druge" strane za ukidanjem svega sto ima prefiks bosanski u nazivu je smijesno. Za mene je u pitanju politicki manevar da se paznja naroda odvrati od katostrafalne ekonoske situacija, opsteg siromastva, korupcije, jada i bjede koji se nadvio nad BiH. Ne zaboravite idu izbori, narod treba nacionalno osvjestiti, homogenizirati, pa ipak na treba jos poslusnika koji ce stati uz bok svojim nacionalnim prvacima i braniti, nazalost, njihove interese (clanstvo u upravnim odborima, provizije/ krupcija od 10%, pravo na poslanicke

nadoknade- zna se kolike i drugo), a ne svoje pravo da jedu tri puta dnevno, pravo na posao, pravo na odmor i tako u nedogled. Nazlost, cini mi se da vi vise duvate u pravcu ovih prvih, zastite "vitalnih" nacionalnih interesa, i da vas nije briga za druge koje zivot znace, ali i to se moze razumjeti. Internet je danas (nazalost istinito) privilegija, a nikako normalno stanje tako da je sva ova kvaziinetlektualna-elitisticka prica poprilicno suplja. Pravi zivot se odvija negdje drugdje, a ne na ovom foruma.

Hvala vam za dati prostor.

Marko Tomic

_________________________________________________________________________________________________

5. LAKO SE JE NAVIKNUTI DA BUDES RAVNOPRAVNIJI OD KOMSIJA

Glavni cilj naseg postojanja je ocuvanje jedinstvene drzave Bosne i Herecgovine u skladu sa svjetskim standardima ravnopravnosti, a to znaci da je svaki gradjanin BiH suveren na svakoj stopi Bosne i Hercegovine. Sigurni smo da je to u interesu Bosnjaka, ali i svih ostalih etnickih grupa, tj. Srba, Hrvata, Roma itd.

Mi jesmo vecinom Bosnjaci po etnickoj pripadosti, ali smo u prvom redu patrioti bosanske drzave, pa imamo pravo da se zovemo "Bosanski kongres". "Bosnjacki kongres" bi samim svojim imenom dijelio Bosnu i Hercegovinu. Mi jednakom zestinom napadamo pripadnike svih etnickih grupa, dakle i Bosnjake, npr. Aliju Izetbegovica, Zlatka Lagumdjiju, Sulejmana Tihica, Harisa Silajdjica itd. itd. koji su izdali svoju drzavu Bosnu i Hercegovinu. U nasim ocima nema razlike izmedju njih i cetnika i HVO-a jer su svi oni izdali svoju domovinu, Republiku BiH.

Sto se tice vase zamjerke da cesto koristimo rijec "cetncici", dozvolite da objasnim. Mi koristimo rijeci "cetnci" i "HVO" upravo zato da bi razlikovali Srbe kao narod, od srpskih zlocinaca cetnika, i Hrvate kao narod, od hrvatskih zlocinaca HVO-a. Neki radije koriste rijec "ustase" umjesto "HVO", ali mi mislimo da postoji sustinska razlika izmedju HVO-a i Ustasa. HVO-vci su veci zlocinci, jer su HVO-vci usli cak i u savez sa cetnicima.

Nama je drazi svaki Srbin ili Hrvat, koji je za ocuvanje Bosne i Hercegovine, normalne drzave u kojoj je svaki gradjanin suveren na cijeloj teritoriji, tj. Bosne i Hercegovine bez Republike srpske i Federacije, nego svaki Bosnjak koji je za podjele i apartheide. To smo npr. nedavno dokazali kada smo se zauzeli da se ujedini Mostar, i kada smo se zalagali da i Srbi u Mostaru postanu ravnopravni ucesnici u vlasti. Kazali smo: "Sto je veca etnicka izmjesanost to je teze podijeliti Bosnu i Hercegovinu."

Ili pogledajte npr. prosli broj "Online glasnika" gdje se veoma pohvalno izrazavamo o Beogradskom advokatu Srdzanu Popovu. Ili pogledjte nasu veb stranicu, gdje se svrstavamo uz Paragu, a protiv Silajdjica, jer je Paraga veci prijatelj jedinstvene Bosne i Hercegovine od Silajdjica, koji je dijeli. Zar vam ovi primjeri nisu dovoljan dokaz da mi nismo etnicki pristrasni, da je nas jedini kriterij patriotizam i prijateljstvo prema Republici BiH,a ne ko je koje vjere ili etnicke pripadnosti.

Vas problem je sto ste se vi sazivili sa neravnopravnoscu Bosnjaka i Hrvata na pola teritorije BiH, i rado bi koegzistirali sa njima kao takvima, porobljenim. Vjerovatno vi za to niste krivi. Samim postojanjem Republike srpske mnogi su se navikli na stanje da su jedni ravnopravniji od drugih, kao u Orvelovoj "Zivotinjskoj farmi". Ali imajte na umu, na takvo stanje lakse se navikavaju gospodari od robova, te mir zasnovan na ropstvu nije stabilan mir.

Za kraj da ukratko objasnimo sta je nasa vizija Republike BiH. To bi bila drzava gradjana koji su svi jednakli pred zakonom i koji su slobodni da se izjasnjavaju kao pripadnici bilo koje etnicke grupe (Srbi, Hrvati, Bosnjaci itd), ili kao pripadnici bilo koje religije. Njihova etnicka pripadnost i njihova religija, jednako kao i njihov folklor, kuhinja, kultura stanovanja, su njihove privatne stvari, ali su svi jednaki pred zakonom svoje drzave Republike BiH. A kako mozemo doci do takve domovine? Tako sto cemo insistirati da se postuju internacionalni zakoni, da se Tuzba za genocid privede kraju i da se trazi ukidanje Republike srpske nastale na genocidu.

Ponavljam, nije nas problem sto ove, tako normalne stvari trazimo, nego je to vas problem ako ste se navikli na zivot nadredjenog, ali i ako ste se navikli na zivot podredjenog.

Zivot je kratak, i kada ostarimo bice nam zao sto smo, ako smo, cijeli zivot gmizali k'o crvi i plasili se svoje sijenke, sto se nikada nismo vinuli u duhovne visine hrabrih i slobodnih i dostojanstveni ljudi.

Muhamed Borogovac.

__________________________________________________________________________________________________

6. SREBRENICA SREBRENICANIMA

Kako sto ste vec upoznati, Udruzenje gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja"

prije vise od godinu dana podnijelo je sa jos nekim asocijacijama Zahtjev u

vidu Tuzbe o preispitivanju legaliteta i legitimiteta Daytonskog Ustava

(Anex IV) pred Ustavnim sudom BiH.

Krajem prosle godine dobili smo Odluku-Rjesenje Ustavnog suda koja je

objavljena u Sluzbenom glasniku, a koja uglavnom ukratko kaze da Ustavni sud

BiH nije nadlezan za tu problematiku.

Nakon takve Odluke Ustavnog suda, a potivajuci se na istu, pokrenuli smo

istu Aplikaciju-Tuzbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Pored toga, Udruzenje je predalo i drugu Tuzbu pred Europskim sudom za

ljudska prava za genocid jula 1995 godine u Srebrenici.

Tuzba je pokrenuta protiv Srbije i Crne Gore, SAD, Velike Britanije,

Francuske, Holandije i Bosne i Hercegovine, a koja ukljucuje i odstetni

zahtjev porodicama koje su izgubile svoje najblize.

Europski sud se ocitovao i trazio da pojedinacno svi osteceni popune

aplikaciju i punomoc, jer sud treba voditi postupak po pojedinacnim

aplikacijama, a Udruzenje i advokatski tim samo trebaju zastupati ostecene.

Ujedno sud je naglasio da isti nema jurisdikciju nad SAD-om. U narednom

periodu Udruzenje gradjana "Majke Srebrenice i Posrinja" ce

pokrenuti akciju prikupljanja aplikacija i punomoci, te molimo sve

zainteresirane da se ukljuce u predstojecu akciju.

Molimo i nase prijatelje da komuniciraju sa prof. Boyle-om, jer u svim

narednim tuzbama koje planiramo mi cemo nastojati da profesor bude vodja

odbrambenog advokatskog tima.

Ujedno ovom prilikom obavjestavamo javnost da ce grupa srebrenickih

domoljuba izaci na ovogodisnje lokalne izbore, a ako pobijedimo, sve naredne

sporove cemo voditi preko opstinskog organa uprave, gdje ce budjet oprtine

Srebrenica imati posebnu stavku koja ce se ticati finansiranja sudskih

procesa.

Domoljubi ma gdje bili, vrijeme je da se probudite.

Ibran Mustafic

_________________________________________________________________________________________________

7. BRCKO BRCACIMA

Javljam se po prvi put, iako vas pratim dosta dugo (cini mi se jos od

2000.g) kada sam dosao u Tuzlu ponovo kao izbjeglica iz Njemacke gdje sam

proveo skoro 7g. Inace sam iz Brckog, najljepseg grada na Savi, i vec sam

preko 4g. u svom gradu gdje zivim i radim.

Htio bih samo par rijeci o nama- generalno.

Mi brcaci nismo imali, niti sada pogotovu nemamo skoro nikakve podrske od

nasih vlasti iz FBiH. Mi Bosnjaci - povratnici u nas grad, kao da smo

Bosnjaci sa Marsa, pa nas svako izbjegava, ili nekome smetamo ili su

ljubomorni. Nas brcaka se vratilo u grad preko 27.000, sto je do sada

najveci, a kako stvari se odvijaju i vjerovatno jedini koji su se u ovolikom

broju vratili svojoj kuci.

Po meni je bio izvandredan uspjeh odrzati porodicu i prehraniti je u

uvjetima pod kojima sam se vratio (ne dobrovoljno, nego sam istjeran kao i

desetine hiljada ljudi izbjeglica iz Bosne), kada sam samo nakon nekoliko

mjeseci poceo da radim, zahvaljujuci naravno poznanstvu sa mojim bivsim

kolegom sa studija, covjek kojeg sam jedinog poznavao u Tuzli tada.

Kada sam odlucio da se vratim u Brcko, Tuzlaci su nas tapsali po ramenu,

govoreci nam kako smo hrabri, kako su Brcaci prave patriote koji vole svoj

grad (a ne kao Srebrenicani ili Bijeljinci koji nece da se vrate svojoj kuci

itd.). Ubrzo nakon toga kada je Distrikt poceo da funkcionira, da se pune

budzeti, da se isplacuju enormno visoke plate za nase uvjete (i to redovno

bez kasnjenja), Tuzlacima su Brcaci ponovo postali trn u oku. Ponovo im

smetamo. Ogroman budzet, to Brcaci pljackaju, zelenase i svercaju, jer u

njihovim malim mozgovima nema mjesta za neko logicno objasnjenje koje je

potkrijepljeno cinjenicama. I tako do u nedogled. Ali:

- Brcaci napravise sami Bijelu dzamiju, bez marke pomoci ili donacije;

- Brcaci, odnosno velika vecina obnovise svoje kuce bez donacija i pomoci -

stanove su obnovili iz svojih sredstava 100% jer ja ne poznajem nikoga u

Brckom ko je dobio donaciju za sanaciju 8-godisnje pljacke i divljanja.

- Brcaci i dalje trpe sve one koji su u ratu dosli iz Tuzle, Sarajeva,

Vogosce, Ilijasa, Jajca, Drvara i odakle vise ne, bez da su ti isti Tuzlaci

vratili svoje Srbe u Tuzlu, a nama omogucili da mozemo normalno da zivimo.

Njima u Brckom se dodjeljuju placevi i materijal besplatno (Vlada R. Srpske),

a mi povratnici jedva da izvucemo kakav kredit da mozemo popraviti ili

napraviti nesto gdje mozemo zivjeti, jer volimo svoj grad i hocemo da nasa

djeca tu zive i ostanu.

- nas FBiH jednostavno zaobilazi u velikom luku, i preko svojih instaliranih

politickih satelitskih stanica (SDA, SDU, SDP i ostalih) samo animiraju radi

glasackog tijela. Tzv. Republika Srpska nikada nije ni prestajala da bude

prisutna u Brckom, sada u vidu svog Ureda.

Gdje je ured FBIH u Brckom? Gdje je ta Bosna i Hercegovina o kojoj samo

pricaju nazalost u Sarajevu. Kao da je samo Sarajevo BiH? Ja sam Bosna,

koliko me god ima u Brckom, Bijeljini, Foci, Trebinju, Banjaluci,

Prijedoru...

Samo se preko politickih izlizanih floskula prepucavaju preko ledja i

strpljenja obicnih ljudi.

Jadnih i napacenih dobrih ljudi. Kako vas nije sramota? Kako vas nije stid?

Ovo je tragedija. Nemamo strategije. Imamo samo "balinluk" i

"janje-filozofija". Nek' je malo meze i da se sta popije, a sutra je novi

dan nova nafaka.

Bd

KOMENTAR BK: Postovani gosp. B. D, nazalost morali smo skratiti vas clanak, da bi I drugi dobili prostor. Pouka vasega clanka je jasna, a to je BRCKO, BRCACIMA. A taj cilj cete postici ako se organizujete, I vi kojima je stalo do prosperiteta Brckog uzmete vlast u vasem gladu.

Mozda je formula uspjeha ovo sto rade Srebrenicani, organizuju se da bi na slijedecim lokalnim izborima uzeli vlast, pouceni dosadasnjom praksom da su ih lideri SDA I SDP-s do sada uvijek izdali. Vi kao Brcak sigurno znate da je direktno od Alija stiglo naredjenje na pocetku rata da predate oruzje I da se prepustite da vas JNA "brani". Toliko se govori o Izdaji Serebrenice, a izdaja Brckog, mada je jednako krvavo placena se ne spominje. Znate zasto? Samo zato sto su se Srebrenicani bolje organizovali I traze pravdu na svim mogucim sudovima. Dakle, vasa sudbina je u vasim rukama.

__________________________________________________________________________

8. KISINGER JAVNO SARADJUJE SA SRPSKIM KONGRESOM UJEDINJENJA

RE: KISINGEROVA NAGRADA CERICU

Odavno se nisam javio, ali ovaj glasnik me je odusevio,!Previse dobrog materijala da bih se svima zahvaljivao poimenicno!Samo da kazem oko razloga za sumnju u iskrenost "mirovne nagrade" koju je potpisao Henry Kissinger, njegov stav o stanju I sudbini Bosne I Bosnjaka Muslimana u njoj je poznat svakome ko je iole pratio stanje na politickoj sceni za vrijeme agresije (oruzane) a I dejtonske! Ja sam se u par navrata javljao ranije I dostavljao informacije I komentare o istupima sada "potpisnika mirovne nagrade" H.Kisingera. Ljudi moji ,onaj ko sjedi I saradjuje sa onom "gospodjom" Sremac iz SCU (srpskog kongresa ujedinjenja) I svaku drugu cetnicku organizaciju drzi "demokratskom", ne moze misliti dobro Bosnjacima, a kad potpise "mirovnu nagradu" bosanskom Reisu, znajte da se nesto "debelo kuha" !! Za Kisingera sigurno vrijedi stara narodna poslovica "vuk dlaku mijenja, ali cud nikada"!!

Selam, Mujo H.

__________________________________________________________________________

9. RE: HALILOVIC VS. RAMIC

Postovana redakcijo BK,

Lijepo bih vas molio, ako je moguce, da mi gospodin Halilovic posalje e-mail adresu jer bih mu htio poslati neke dokumente u prilog tezi da pojedinci u KBSA sve sto cine cine u vlastitom interesu i za svoj sicar.

Selam i pozdrav iz Toronta.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1 comment:

Ruža Tomašić said...

sezonski pozdrav svim mojim prijateljima, ja sam Marija Pejčinović Burić, ja sam iz dubrovačke hrvatske, želim podijeliti svoje divno svjedočanstvo o tome kako sam vratila svog muža svog života, želim reći ljudima u svijetu da postoji prava čarolija caster online i moćan je i originalan, Zove se Baba Wale Wiseman. Nedavno mi je pomogao da ponovno uspostavim vezu sa svojim mužem koji me izbacio. Kada sam kontaktirao Wiseman, dao je ljubavnu čaroliju za mene i mog muža koji je rekao da ne ima li ikakve veze sa mnom opet me nazvao i počeo me moliti. Svima koji čitaju ovaj članak i treba im bilo kakva pomoć Wiseman može također ponuditi bilo koju vrstu pomoći poput ponovnog uspostavljanja braka i odnosa, izliječenja svih vrsta bolesti, sudske instance, trudnoće, čarolije, sada smo jako zadovoljni sobom. Wiseman ga tjera da shvati koliko se volimo i trebamo jedni druge. Ovaj je muškarac stvaran i dobar. Također vam može pomoći da popravite svoju narušenu vezu. Vratila sam muža! Bilo je to kao čudo! Bez bračnog savjetovanja i u našem ljubavnom životu to radimo jako dobro. Kontaktirajte ovog sjajnog čovjeka ako imate problema sa trajnim rješenjem
putem e-maila: doctorosagiede75@gmail.com
WhatsApp: +2349014523836
Viber: +2349014523836