Friday, January 18, 2008

#311 REPUBLIKA BiH JE JEDINA ALTERNATIVA KOJU IMAMO PRAVO TRAZITI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

28. novembar 2004.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 311

1. NACIONALNI KONGRES REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE (NKR BiH) 2. SKOLA NACIONALNOG KONGRESA R BiH: JOS JEDNOM O NACIJI

3. PETICIJA BANJALUCKIH DZEMATLIJA - I AKCIJA I TEST!

4. REPUBLIKA BiH JE JEDINA ALTERNATIVA KOJU IMAMO PRAVO TRAZITI

5. MARWAN BARGOUTI, THE NEXT PALESTINIAN PRESIDENT?

6. Reis iznad svih (Preneseno iz "Oslobodjenja")

7. OTVORENO PISMO ZIJI DIZDAREVICU: BOSNA NIJE U OPSNOSTI OD ISLAMIZACIJE NEGO OD CETNISTVA

8. BIO SAM LOGORAS U SRBIJI

9. BOSANCI I HERCEGOVCI OBILJEZILI DAN REPUBLIKE BiH

10. NE CUDE ME NEPISMENI LJUDI, ALI ME CUDI AKADAMIK FILIPOVIC

--------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku

u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

____________________________________________________________________

1. NACIONALNI KONGRES REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Za Dan drzavnosti Republike Bosne I Hercegovine, 25-tog novembra 2004-te godine, Bosanski Kongres se transfromise u Nacionalni Kongres Republike Bosne i Hercegovine (NKR BiH).

Obrazlozenje:

U danasnjem svijetu rijec NACIJA je sinonim za rijec DRZAVA. Nacionalni Kongres Republike BIH je nacionalni tj. drzavotvorni pokret svih Bosanaca i Hercegovaca koji se bore za Republiku Bosnu i Hercegovinu onakvu za kakvu su se opredjelili demokratskim izjasnjavanjem na Referendumu o nezavisnosti u martu 1992. godine, sa ustavom i granicama koje su priznate od svih clanica Ujedinjenih Nacija aktom prijema Republike BiH u Ujedinjene Nacije.

Nacionalni Kongres Republike Bosne i Hercegovine priznaje samo jednu naciju (drzavu) na teritoriji Bosne i Hercegovine, naciju Republike Bosne I Hercegovine, skraceno BH naciju.

BH nacija nije nova etnicka grupa tj. nije novi narod koji ima za cilj da asimilira tradicionalne BH narode Hrvate, Srbe, Bosnjake i ostale, nego u skladu sa ispravnim znacenjem rijeci "nacija", BH nacija je iskljucivo SKUP SVIH DRZAVLJANA REPUBLIKE BiH.

Svaki drzavljanin Republike Bosne i Hercegovine, tj. svaki pripadnik BH nacije, je suveren na svakoj stopi teritorije Bosne i Hercegovine bez obzira na rasu, etnicku i vjersku pripadnost. Bosna i Hercegovina je domovina etnickih Bosnjaka, etnickih Hrvata, etnickih Srba i pripadnika bilo kojeg drugog naroda koji priznaju i koji se bore za Republiku Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu.

Svaki onaj ko je ucestvovao i ucestvuje u podjeli Bosne Hercegovine po etnickoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, bilo da je etnicki Bosnjak, etnicki Srbin, etnicki Hrvat, bilo da je pripadnik Islama ili bilo koje druge vjere ili da je ateista, je neprijatelj Republike BiH, tj. BH nacije.

Svi oni koji su pod zakletvom da ce cuvati granice i ustav internacionalno priznate Republike Bosne i Hercegovine ucestvovali u njenoj podjeli na "Republiku Srpsku" kao etnicku drzavu Srba i "Federaciju BiH", kao etnicku drzavu Bosnjaka i Hrvata, odgovarace na nacionalnom sudu Republike Bosne i Hercegovine za pocinjen zlocin veleizdaje.

Svi oni koji su ucestvovali u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i koji su pocinili zlocin genocida nad Bosancima i Hercegovcima ce biti sudjeni na nacionalnom sudu Republike Bosne i Hercegovine.

Svi oni koji na bilo koji nacin budu radili na unistenju tuzbe Republike Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore na Internacionalnom Sudu Pravde u Hagu za pocinjeni genocid nad Bosancima i Hercegovcima bice optuzeni i sudjeni za zlocin izdaje.

Pozivaju se svi Bosanci i Hercegovci da se suprotstave projektima etnickih stranaka i pojedinih sluzbenika vjerskih zajednica koji imaju za cilj unistenje nase domovine Bosne i Hercegovine. Internacionalni zakoni su na nasoj strani, jer Pariski sporazum, tj. Daytonski Ustav, nikada nije ratifikovan u Skupstini Republike BiH, te je nelegalan. Da bi doslo do ukidanja Daytonskog Ustava na terenu, moramo mi, Bosanci i Hercegovici, jasno dati do znanja citavom svijetu da to nije nas Ustav, da ne odustajemo od Ustava Republike BiH.

Ne dozvolimo da budemo zadnja generacija Bosanaca i Hercegovaca, koja ce biti zapamcena po tome sto nije uspjela ocuvati domovinu koju su nam u naslijedje ostavili nas ban Kulin, nas kralj Tvrtko, nas kralj Kotromanic, za koju se borio i umro kapetan Gradascevic, za koju se borilo i umrlo 6 hiljada Bosanaca u borbi ptotiv Turaka kod Kotorska i Podnovlja 1854, i desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji su se borili i zivot dali u borbi protiv Turskog okupatora generala Omera Pase Latasa u Hercegovini i Krajini u periodu od 1852-1854.

Republika Bosna i Hercegovina je rodjena u borbi protiv fasizma i okupacije 25. novembra 1943. godine. U temelje Republike BiH ugradjeno je 700,000 zivota pripadnika svih njenih naroda Srba, Hrvata i Bosnjaka. Republika BiH je bila jedina drzava u porobljenoj Evropi koja je u svakom momentu drugog svjetskog rata imala slobodnu teritoriju. RBiH nije pokorena ni od strane Milosevicevog i Tudzmanovog fasizma.

Nas ne interesuje sta svijet hoce ili nece. Mi Bosanci i Hercegovci uzimamo svoju sudbinu u svoje ruke i boricemo se svim legalnim sredstvima protiv genocida i zlocina, a za ocuvanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine, te da se i na nasu naciju primjenjuje povelja Ujedinjenih Nacija i druge internacionalne konvencije i zakoni.

Svaka nacija se u svakoj generaciji bori za svoju slobodu, te i mi Bosanci i Hercegovci nastavljamo tu vjecitu borbu.

Nacionalni kongres Republike BiH

____________________________________________________________

2. SKOLA NACIONALNOG KONGRESA R BiH: JOS JEDNOM O NACIJI

Dr. Vahid Sendijarevic

Po internacionalnim zakonima drzava je nacija. Ne postoje “Ujedinjeni Narodi” kako su nas varali nego postoje Ujedinjene Nacije.

Najmnogobrojiniji narod na kugli zemaljskoj je Han. Samo u Kini po procjeni is Jula 2004-te godine zivi jedna milijarda stotinudevedestri miliona pripadnika ovog naroda, preko 90% od ukupnog stanovnistva Kine. Bez obzira sto Han kao narod prestavlja gotovo jednu petinu od ukupnog ljuskog roda, njihova etnicka zastava se ne vihori ispred zgrade Ujedinjenih Nacija jer nisu nacija, nego samo jedna etnicka grupa (narod) u Kineskoj drzavi tj. naciji Kina. Kinezi su nacija iako ne postoji niti jedan jedini etnicki Kinez. Kinezi ne govore Kineski jezik jer Kineski jezik i ne postoji. Standardni jezici u Kini su Mandarin i nekoliko drugih jezika od koji niti jedan ne nosi Kinesko ime jer nema niti jednog jedinog etnickog Kineza mada ima nacionalnih Kineza na “milijarde”.

To sto ne postoji etnicki Kinez nije stajalo na putu Kini da bude jedna od najmocnijih nacija na svijetu I da bude jedna od pet stalnih clanica u Savjetu bezbjednosti sa snagom veto-a i jedinstvenom pozicijom da odlucuje o sudbini svijeta. Da li je Han kao narod ostecen time sto nije nacija? Ja ne mislim da jeste.

Kada bi uslov bio da samo narod moze biti nacija, tj. da svaka drzava mora biti drzava nekog naroda, onda Indija, nacija od milijardu dusa ne bi ni postojala. Nacionalnost (drzavljanstvo) drzavljanina Indije je Indijac. U Indiji ne postoji niti jedan jedini etnicki Indijac niti postoji Indijski jezik. Jedan od zvanicnih jezika Indije je Engleski, pa Hindi, Bengali, itd. Oko 30% stanovnistva Indije govori Hindi, a mnogo manje ostale jezike.

U Brazilu prema procjeni od Jula 2004 zivi preko 184 miliona nacionalnih Brazilaca iako u Brazilu ne zivi niti jedan jedini etnicki Brazilac. Ne postoji Brazilski narod, u smislu homogene etnicke grupe, a postoji Brazilska nacija. Najmnogobrojniji su bijeli etnicki Protugalci, etnicki Italijani, etnicki Spanci i etnicki Poljaci, a medju ne-bijelim stanovnistvom etnicki Arapi, etnicki Japanci, itd. Kako je moguce da postoji Brazil, a da ne postoji etnicki Brazilac, niti postoji Brazilski jezik? Sada bismo vec trebali da znamo odgovor na ovo pitanje, zar ne?! Nacionali Brazilci govore Portugalski, Spanski i druge jezike svijeta.

Sjedinjene Amercke Drzave su sljedeci primjer ne-etnicke nacije, pa Velika Britanija (Kraljevina Britanija), pa Australija, pa Kanada, itd.

Prema tome u Bosni I Hercegovini zive pripadnici nekoliko naroda (etnicki Bosnjaci, etnicki Hrvati, etncki Srbi, etnicki Romi itd), a nacija je Republike Bosne i Hercegovine ili skeraceno BH nacija.

_____________________________________________________________________

3. PETICIJA BANJALUCKIH DZEMATLIJA - I AKCIJA I TEST!

U jednom od ranijih brojeva ovog Glasnika publicirana je objedinjena peticija banjaluckih dzematlija (iz dijaspore i iz Banja Luke) reisu Cericu u kojoj se trazi podastiranje istine o obnovi najpoznatije banjalucke dzamije Ferhadije te smjena aktuelnog muftije Edhem ef. Camdzica. Da podsjetim, peticiju su svojim potpisima podrzali i neki gradjani nase Domovine koji nisu iz Banja Luke, niti sa podrucja Banjaluckog muftijstva. U principu!

Nekoliko dana prije ovogodisnjeg (2004/1425) Ramazanskog bajrama, aktivisti Staba peticije koji zive u Banja Luci su istu, u njenom integralnom obimu (znaci sa potpisima i prigodnim komentarima - porukama potpisnika) isprintali i poslali na ruke reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerica. Napominje se da je do 9. novembra ove godine, odnosno do dana dostavljanja peticije, istu potpisalo 156 lica, od cega i 31 onih sto zive u Banja Luci. To je otprilike 19,8% od ukupnog broja upisanih. Zanimljivo je da se taj procenat podudara i sa procentom banjaluckih Bosnjaka koji trenutno zive u Banja Luci u odnosu na ukupan broj Bosnjaka toga grada (preko 4/5 jos uvijek je u dijaspori). Na kraju dostavljene peticije reisu Cericu stoji da se potpisivanje nastavlja.

Treba napomenuti da smo u toku vodjenja akcije u samoj Banja Luci uglavnom nailazili na bezrezervnu podrsku tamosnjih dzematlija, ali da je veci broj njih jednostavno apstinirao od potpisivanja - iz straha! Naravno, nije vrsen nikakav pritisak na bilo koga, pa niti na njih. Jednostavno, uvazili smo situaciju kakva jeste i prihvatili strah banjaluckih dzematlija - apstinenata kao opravdan.

Dok je peticija Banjalucana, Krajisnika i dijela gradjana BiH na stolu (ili, mozda u ladici) kod poglavara IZ-e BiH, reisu-l-uleme Cerica, stizu informacije iz Domovine da su se neki tamosnji mediji zainteresirali - ne toliko za njen sadrzaj i traganje za istinom, sto bi trebalo da bude moto novinarske profesije, vec za njene potpisnike. Na prvi pogled takav pristup izgleda bezazlen, naivan! Ali, da li je bas tako? Zasto je nekim bh. medijskim kucama vazno da li su peticiju pokrenuli i potpisali samo dijasporci, ili su je potpisali i dzematlije grada Banja Luke? Zasto im je to vazno? Zasto nas uopce dijele? Ako, ako... Ako im je stalo (ili onima cija su potrckala) da utvrde nekakav omjer potpisnika iz Banja Luke i iz dijaspore, mogu ga kao i mi sami izracunati! Ako im je stalo da identificiraju onih 31 potpisnika iz same Banja Luke te ako bilo kome od njih sadasnje vlasti Banja Luke nanesu bilo kakvu stetu, bice jasno da su reis Ceric i muftija Camdjic sticenici tih vlasti. Tada ce biti jasnije i zasto se obnova Ferhadije tako uspjesno opstruira.

Valjda je dosta (cak i previse!) jedan konspirativac u Sarajevu, sa daljinskim upravljacem prema Banja Luci (Zuko). Zelimo da vjerujemo da ce najodgovorniji u IZ-e BiH ovu peticiju rijesiti pozitivno po njene podnosioce i bez ikakvih nepovoljnih posljedica po onih hrabrih 31 potpisnika iz same Banja Luke. Dakle, nasa peticija je sudbonosno predodredjena da bude i kao djelotvorna akcija, ali i kao test za one koji treba da postupe po njoj.

ZA STAB PETICIJE:

Bedrudin GUSIC

_____________________________________________________________________

4. REPUBLIKA BiH JE JEDINA ALTERNATIVA KOJU IMAMO PRAVO TRAZITI

ZA UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE I PROMJENU DAYTONSKOG USTAVA NIJE POTREBAN PRISTANAK RS -- DOVOLJAN JE SUDSKI PROCES NA SVJETSKOM SUDU PRAVDE, SUDU ZA DRZAVE, NA KOJEM RS KAO ONAJ KOME SE SUDI NEMA PRAVO VETA KOJEG IMA U DAYTONSKOJ BIH

Autor: Musadik Borogovac

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA U DAYTONU NIJE NASTALA, NITI JE U DAYTONU MOGLA NESTATI, NITI JE DAYTONSKI UGOVOR USLOV NJENOG OPSTANKA. ODNOSNO, UPRAVO ZBOG PRAVNE OSPORIVOSTI DAYTONA, REPUBLIKA SRSPKA NIJE USLOV OPSTANKA NI SAME SEBE, A KAMOLI OPSTANKA BIH.

Pogresno je traziti rjesenje za BiH putem ukidanja entiteta kroz institucije Daytonske BiH, u kojima RS ima pravo veta nad BiH dok daytonska BiH nema pravo veta nad RS. Kako drugacije objasniti da ni jedan zakon i ni jedna institucija, cak niti zajednicka, a pogotovo jedinstvena, ne mogu biti proglaseni ili konstituirani bez pristanka RS. Odnosno, daytonska BiH nije u mogucnosti osporiti niti jedan zakon niti instituciju Republike Srpske -- bez obzira koliko nepravde nanio nesrbima u daytonskoj Republici Srpskoj, koji su, navodno, drzavljani daytonske Bosne i Hercegovine. Ova situacija je omogucena maestralnom podvalom sa uvodjenjem tzv. ljudskih prava umjesto prava drzavljana integralnog drzavljanstva RBiH kakvo je bilo do Daytona. U skali zastite ljudskog integriteta, famozna ljudska prava su na samom dnu odmah iznad vjerskih prava. Zapravo, u Daytonu su Bosnjaci i Hrvati sa teritorije danasnje RS izgubili najvrjednija prava, suverena prava drzavljana Republike BiH, a dobili utjesna prava tzv. "ljudska prava" koja se ionako podrazumijevaju u svim drzavama svijeta. Tako oni koji su protjerani iz Foce ili Srebrenice tj. iz Republike BiH, a zele npr. samo da vide svoju kucu moraju prvo popuniti obrasce sa kokardom, odnosno, moraju priznati RS koja ih je prije Daytona protjerala kao paradrzava, da bi joj u Daytonu sve njene institucije pa i ratni ciljevi bili legalizirani. Automatski, posto na tu cinjenicu nema replike i posto same zrtve Republike srpske nosaju Westendorpovu, umjesto zastave Republike BiH, i Sud za ljudska prava u Strazburu ni ne razmatra primjedbe i zalbe povratnika ili nesrba u RS sve dok ti ljudi koje je RS onomad protjerala ne iscrpe sve ustavne instrumente Republike Srpske, tj. dok ne priznaju RS.

Daytonski entitet RS je, po teoriji drzave i prava, drzava punog sadrzaja koji se dokazuje posjedovanjem jedinstva podjele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvrsnu. Po samom duhu i slovu Daytona, RS je u istom ili boljem polozaju nego sto je bio polozaj SRBiH u SFR Jugoslaviji, sto implicira da ce i odcjepljenje RS od BiH jednog dana biti legalna disolucija, a ne ilegalna separacija. Naravno, to srpski politicari znaju i ne zure, jer se to nece desiti sve dok se Dayton ne dovede do kraja, tj. dok se ne zavrsi ¨papirologija¨ koja znaci da su i gradjani BiH, clanice UN parafirali potpise u Daytonu tako sto su ¨legalno i dobrovoljno¨ zamijenili ustavni sistem RBiH famoznim donosenjem zakona o prestanku vazenja zakona RBiH -- od zakona o zastavi, himni i grbu, preko zakona o prebacivanju u pasivne podbilanse preduzeca njihove imovine u RS, pa sve do navodnog jedinstvenog izbornog zakona koji upravo prema Karadzicevom zahtjevu ozakonjuje dvije izborne jedinice prvostepene vlasti, umjesto jadne izborne jedinice kakvu ima svaka drzava, i kakvu je imala Republika BiH.

Po definiciji suverenitet je nedjeljiv, ali je u slucaju daytonske BiH podijeljen na unutarnji i spoljni, odnosno, suverenitet RS unutar ovakve BiH je isti kao sto je suverenitet jedne Francuske unutar EU ili Japana unutar zajednice ASEAN. Proizlazi da je drzava BiH od dana potpisivanja Daytona od gotovine pretvorena u veresiju, a njeni gradjani dovedeni do bijednog stanja radovanja svakom zakonu ili famoznoj ¨zajednickoj¨ instituciji -- iako "zajednicki" predstavljaju negaciju ¨jedinstvenog¨ i prihvacaju uslov pregovaraca iz RS, da ne sadrze rijec drzava BiH. Rijeci DRZAVA nema ni u jednom zakonu na nivou BiH, sto ne smeta daytonskim novinarima, politicarima i tajkunima da varaju gradjane neprekidnom upotrebom rijeci drzava, drzavni i slicno.

Ovo su samo neki od mehanizama nestanka BiH na ¨legalan¨ nacin, tj., putem pristanka same zrtve agresije i genocida, zgurane u tzv. Federaciju kojoj je stvarni smisao jedino u tome da svojim samoodcijepljenjem od institucija, simbola i zakona RBiH, izvrsi doista legalizaciju ratnih institucija, simbola, zakona i, sto je najvaznije, legalizaciju ratnih ciljeva Republike Srpske. Dayton je ¨samo¨ ustanovio preambulu tog procesa pretvaranja BiH od drzave u geografski pojam sa sijasetom laznih institucija i navodnih ¨dobrih strana¨. Naime, za Dayton kao ugovor nisu bitne dobre i lose strane, nego visa i niza nacela. Vise nacelo je, na primjer, Clan 2 u kojem prestaje Republika BiH, a nastaje Republika srpska, dok je povratak izbjeglica nize nacelo jer se moze ostvariti samo kroz ispunjavanje navedenog viseg nacela, tj., kroz institucije novonastale RS. Isto tako, mnogo ponavljana ¨dobra strana¨ Daytona, da je taj ugovor zaustavio rat, je neistina, jer je bar po pisanju tadasnje americke stampe Dayton kao i prethodno NATO bombardiranje praznih skladista vojske RS, bio nacin da se zaustavi Armija RBiH kada je pocela oslobadjati po jedan grad dnevno u vrijeme pred potpisivanje Daytona. Taj metod se zove preuzimanje suvereniteta odnosno oduzimanje prava Armiji RBiH da bude pobjednik, a RS gubitnik. Za pravdanje Daytona pred Bosancima i Hercegovcima koji su uporno branili RBiH, bilo je neophodno odstraniti atribut poraza ispred buduce RS. Podsjetimo se da je to potvrdio i svjedok Daytona, Americki predsjednik Bill Clinton, tako sto u svojoj knjizi kaze da je od sest ratnih ciljeva Srba u Daytonu, prihvaceno pet – dakle, svi ciljevi osim podjele Sarajeva oko kojeg je Milosevic bio velikodusan i pored prethodnog naseg potpisa o "dva paralelna grada".

I pored tog cijelog sistema prevare i podvale zrtvama agresije, postoje cinjenice, metodi i nacini da se situacija izmjeni u korist zrtve. Osnovno je razumjeti da postoji pravo na Bosnu i Hercegovinu kao republiku, te da su upravo branitelji i oni koji zele Republiku BiH kao subjekt u tome pravu (a ne kao objekt), u Daytonskoj formuli dobili ulogu legalizacije RS na nacin da se nece usuditi da ospore Dayton zbog gomile autoriteta ukljucenih u njega. Obicni svjedoci, predstavnici trecih zemalja, su predstavljeni kao garanti, a ti garanti su vracali uslugu tako sto su nelegitimne potpisnike podjele BiH proglasavali njenim spasiteljima. Tako su jedni drugima uvecavali znacaj i u isto vrijeme jedan ilegalni cin uvelicavali kao dio svojih karijera, na primjer, karijere Richarda Holbrooke-a. Uslov za eksponiranje Daytona i ¨Daytonaca¨ kao znacajnih i nepromjenjivih je, naravno, samopriznanje da smo u Daytonu nasamareni i da je problem u Daytonu, a ne u nama, nasim borcima, izbjeglicama. Problem je prevarantski dislociran prema tajkunima, kriminalcima i zlocincima na vlasti, koje OHR naziva ¨antidaytonske snage¨ -- iako oni nisu nista drugo do upravo daytonske snage. Od svega je najteze ono priznanje svakog Bosanca i Hercegovcva, koje je duzan prema samom sebi, a to je priznanje da je svirepo nasamaren sa Daytonom od strane onih kojima je potpuno vjerovao.

Vazno je znati znacaj trajnog osporavanja RS i Daytona. Naime, ako se ne iskoriste pravna sredstva protiv RS, dogodit ce se neminovno da ce ista ta pravna sredstva koja nije iskoristila drzava BiH, iskoristiti RS protiv BiH -- i to bilo kakve BiH, pa i ove Daytonske. Danas kada je tzv. Republika srpska navodno pod znakom pitanja po vise osnova, njeni lideri koriste argumente koji su nekad bili ili mogli biti vlasnistvo odn. argumenti Republike BiH. Posto RBiH, osim deklarativno, nikada nije na pregovorima postavila diskontinuitet ilegalne RS kao uslov pregovora o ustavu, sada RS koristi pojam diskontinuiteta RBiH u diskusijama o zastavi, drzavnim praznicima, pa sve do prodaje koncesija na rijeke koje teku cijelom BiH, a ne samo kroz RS. Dayton postaje pocetak kontinuiteta RS i kraj kontinuiteta RBIH. Posto RBiH to nije trazila za svoj Ustav, sada odjednom od clanova ustavne komisije RS saznajemo da se ustavi ne mogu diskutirati. Odjednom za RS vrijede svi oni atributi suvereniteta koji su samim pristankom na pregovore o Ustavu RBiH oduzeti Republici BiH, a to su nedjeljivost, neprenosivost i nediskutabilnost (ustava, naravno).

___________________________________________________________________________

5. MARWAN BARGOUTI, THE NEXT PALESTINIAN PRESIDENT?

Ovo je upozorenje Nacionalnog kongresa Republike BiH Palestincima, da se u Izraelskom zatvoru sprema lider tipa Alije Izetbegovica. Ukratko, konstatuje se da se Bargoutiju ne moze vjerovati, ako su Izraelci spremni pustiti ga iz zatvora da bude Palestinki predsjednik. Upucujemo Palestince da se uce na iskustvu Republike BiH, gdje su cetnici pustili iz zatovra Aliju Izetbegovica, i zatim, mada na izborima nije dobio najvise glasova, postavili ga na celo R BiH, pri tome cijelo vrijeme nazivajuci ga "muslimanskim fundamentalistom" koji hoce da od BiH napravi "islamsku drzavu". Na kraju je taj isti Izetbegovic napavio Republiku srpsku. Tekst se zavrsava porukom: Historija est magistra vitae. (Istorija je uciteljica zivota.)

Slijedi kompkletan text na Engleskom, kojega smo distribuirali na nasoj listi za Englesko govorno podrucje.

IF ISRAEL LETS HIM OUT OF JAIL TO SUCCED ARAFAT, AS THE MEDIA IN THE U.S. SPECULATES, THEN WE MIGHT ASK "WHAT IS ISRAEL GETTING IN RETURN?"

The experience of Bosnian Muslims with Bosnian president Alija Izetbegovic may help us understand the motivation of the State of Israel to free Mr. Marwan Bargouti, a proclaimed enemy of the State of Israel convicted of murder in Israeli courts. If Mr. Marwan Bargouti is let free, as the probable future president of the Palestinian Authority he will have the authority to negotiate with the State of Israel the future of Palestinian people and the State of Israel.

Mr. Alija Izetbegovic was convicted to a long prison term in Republic of Bosnia and Herzegovina which was a state in Yugoslav Federation dominated by Serbs. Under the pressure of Serbian members of Yugoslav Government and Serbian nationalists including Mr. Slobodan Milosevic and Vojislav Seselj, he was released from prison eight years earlier than scheduled. Just one day after his prison release, Mr. Izetbegovic found himself with a passport in-hand and airplane ticket for Switzerland to meet with Mr. Adil Zulfikarpasic, a former high rank officer of the Yugoslavian Internal National Security Agency (UDBA). In just one day after his release, Mr. Izetbegovic had all his civil rights restored including the right to travel abroad. To put this in perspective, under the communist government it would have taken months, not days, for a law abiding citizen to receive a passport. For the proclaimed enemies of the state stripped of all their civil rights this process was expected to be "much" longer.

Against Yugoslavian law, Mr. Alija Izetbegovic and Mr. Adil Zulfikarpasic soon proceeded to establish the first religious political party (a Muslim political party, Party of Democratic Actions) in the communist Yugoslavia without any punishment from the Serb dominated Yugoslavian government. Next, without winning an election and without obstacles from the Yugoslavian government, Mr. Alija Izetbegovic was nominated the president of the Republic of Bosnia and Herzegovina in 1990, which in 1992 became an independent nation.

So, what did the Serbs get in return?

In the war that followed, which entailed Serbia and Monte Negro and Croatian aggression on the Republic of Bosnia and Herzegovina and ethnic cleansing committed against the Bosnian Muslims, Mr. Izetbegovic signed every agreement presented to him that lead to the creation of Serbian Republic (Republika Srpska) on the territory of the internationally recognized UN member nation of Republic of Bosnia and Herzegovina. This was the first time in modern history that through an act of genocide, the perpetrators of genocide (Serbs) were awarded a new nation (Serbian Republic) on the territory carved out of a UN member nation (Republic of Bosnia and Herzegovina). According to international law, nation building through the acts of genocide and ethnic cleansing are illegal. Therefore, the Serbian Republic could have never been formed if Serbs did not have the support of Mr. Alija Izetbegovic, President of Republic of Bosnia, who signed all the agreements legalizing this act.

Unfortunately, even today, some Muslims believe that his objective was creation of a Muslim state. The Republic of Bosnia and Herzegovina already was a "Muslim state". The Constitution of Republic of Bosnia and Herzegovina provided that every citizen, regardless of ethnicity and religion, had the same constitutional rights on every inch of the territory of the Republic of Bosnia and Herzegovina. Any decision by simple majority in the parliament was constitutional, and that simple majority were Muslims (Bosniaks) in Bosnia and Herzegovina. Today, according to the Dayton Agreement (Dayton Constitution), Bosniaks are second-class citizens on 50% of the ethnically cleansed territory of Bosnia and Herzegovina which now belongs to Serbian ethnic state, and on the remaining 50% of the territory (Federation of Bosnia and Herzegovina) Bosniaks have constitutional rights only as members of an ethnic group not as individual (free) citizens.

Most probably, for the first time ever, one nation with the power to change the constitution, made the decision to eliminate its own constitutional rights when Bosniaks as the majority in the parliament ratified the Dayton Agreement, transferring their nation into Bantustans. So with Mr. Alija Izetbegovic Serbs got it all and Bosniaks (Muslims) lost it all. Who would have thought that a former political prisoner and activist of Bosniaks would so deliberately help the enemy to destroy his own nation?

It is hard to believe that the State of Israel would let Mr. Marwan Bargouti free without getting something in return. Historia est magistra vitae.

National Congress of Republic of Bosnia and Herzegovina __________________________________________________________________

6. Reis iznad svih

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceric govorio je u oktobru na skupu “Islam, drustvo, modernizam” u Briselu na temu “Islam iznad Istoka i Zapada”. Reis je porucio: “Ja mislim da muslimani treba da ujedine svijet u borbi za dobro, a protiv zla, sto je bit kur’anske poruke (...) muslimani treba da povedu svijet u novo doba ‘etike zajednistva’, a ne u svijet straha i neizvjesnosti”. U naslovu teme vidna je varijacija na naslov knjige Alije Izetbegovica “Islam izmedju Istoka i Zapada”. U tom djelu, kao i “Islamskoj deklaraciji”, Izetbegovic, slijedom svog mladomuslimanskog kreda, elaborira superiornost islama nad drugim religijama, filozofijama, ideologijama i politickim koncepcijama uredjenja drzave i drustva. I u ovoj prilici ef. Ceric pokazuje pretenziju da naslijedi Izetbegovica na poziciji glavnog ideologa Bosnjaka muslimana. Kao i Izetbegovic, ef. Ceric Kur’an smatra savrsenim receptom za uredjenje ukupnih drustvenih relacija, a muslimane kao ljude u posebnoj misiji na globalnom planu. Doislamizacija Bosnjaka muslimana, kao glavna zadaca iz “Islamske deklaracije”, pocela je dolaskom SDA na vlast. Posebnu tezinu ima odluka o islamizaciji Armije RBiH. No, vec ranije, s prvim pogibijama Bosnjaka branilaca, za njih je uveden termin sehid bez obzira da li su uistinu bili vjernici, a proglasen je i Dan sehida. Islamizacijom ARBiH i sehidizacijom borbe protiv agresora redefinisan je karakter odbrambenog rata. Na radost agresora, time je ratu data oznaka vjerskog. A i neistina je da su Bosnjaci krenuli u rat iskljucivo s vjerskom motivacijom i u ime Allaha. Oni su najprije branili svoju porodicu i sebe i BiH kao svoju domovinu i drzavu. Odbrana prava na svoju vjeru je tek jedan od elemenata te borbe. Reisovo oznacavanje sehida najboljim sinovima BiH nanosi nepravdu ostalim braniteljima BiH i sadrzi morbidnu poruku da je nabolji Bosnjak mrtav Bosnjak. I ove godine reis je uputio predramazansku poruku pripadnicima Vojske FBiH odrzavsi politicki govor. I ove godine je posebno obiljezen dan pobjede muslimana na Bedru nad vojskom musrika (bezboznika, mnogobozaca). Tako se ovdasnji muslimani identifikuju s necim sto nije dio njihove historije, ali, s druge strane, reis kritikuje Sulejmana Tihica sto je polozio cvijece na Titov grob. Odricanje od tog dijela historije BiH i Bosnjaka i uloge Tita u tome znaci i odricanje od svog antifasizma, odricanje od borbe zahvaljujuci kojoj je doslo do ZAVNOBiH-a i uspostave savremene bh. drzave. Dakle, i vojni aspekt u Bosnjaka svodi se na vjerski pa se tako muslimane tretira prije svega kao vojnike islama. Da imamokratija vjerom zeli pokriti sve sfere covjekova zivota svjedoci i bajramska poruka muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovica koji, uz ostalo, kaze: “Cini mi se da ce prije homoseksualci dobiti pravo na zakljucenje homoseksualnog braka nego muslimani pravo na serijatski brak”. Ko to zabranjuje brak po serijatu? Hoce se, ustvari, takav brak uciniti jedino drustveno i pravno relevantnim. Muftija se pridruzio reisu u obrusavanju na TV BH 1 i FTV zbog nesporazuma oko odnosa prema ramazanu. Godinama SDA i reis nastoje FTV staviti u sluzbu svoje ideologije i politike. Reisova namjera da se uspostavi iznad drzave i drustva kao bezgrjesni svepresuditelj dosla je do izrazaja i u bajramskoj hutbi, kada je izdao nalog bh. parlamentarcima za donosenje zakona u borbi protiv alkohola i droge. Reis ne ispusta ni resor finansija. Uoci ramazanskog posta Rijaset IZ je odredio osnovicu za obracunavanje zekata na 1.900 KM, a iznos sadekatu-l-fitra na 5, 10 i 15 KM. Pri tome je reis nalozio da se uplate vrse u fond Bejtu-l-mal IZ, a muslimanima koji ne predaju zekat i vitre zaprijetio gubitkom prava na vjeru, jer je rijec o farzu tj. strogoj obavezi. Sad imamo i reisov PDV. U ramazanskoj hutbi reis kaze: “Vjera tezi da bude apsolutna, to jest dimenzija vjere je neogranicena u svojoj namjeri da odgovori na sva covjekova pitanja...” I posljednji mjeseci svjedoce o

istrajnosti, ideoloskoj i medijskoj agresivnosti ef. Cerica u misiji doislamizacije Bosnjaka, klerikalizacije politike, teokratizacije drustva po logici religijskog totalitarizma.

Zija DIZDAREVIC

23.11.2004

-------------------------------------------------------------

7. OTVORENO PISMO ZIJI DIZDAREVICU

BOSNA NIJE U OPSNOSTI OD ISLAMIZACIJE NEGO OD CETNISTVA

U gornjem clanku, po ko zna koji put, nasi novinari iz beskonacnog niza tacnih cinjenica o izdaji Republike BiH izvlace potpuno pogresne zakljucke, da je ta izdaja ucinjena zbog Islama, a ne zbog cetnistva. Osnovni stereotip svih tih clanaka je da su Alija Izetbegovic i Mustafa Ceric "veliki muslimani", i zato prave katastrofalne greske, koje idu na ruku jedino cetnicima i njihovim slugama, HVO-u, u razbijanju Bosne i Hercegovine.

Ako je Izetbegovic toliko nesposoban za politiku, da ne shvata da islamizacijom Armije BiH, nanosi stetu borbi Bosnjaka protiv agresije i genocida, molio bih vas da odgovorite na pitanje: Kako onda taj Izetbegovic postade predsjdnik drzave? Kako covjek koji je toliko nesposoban da ne zna da islamizacija Armije BiH odgovara cetnicima, pobjedi u svim politickim bitkama i eliminisa sve politicke protivnike, cak i sve heroje odbrane, unisti Republiku BiH i osnova Republiku Srpsku, a opet postade karizmatska licnost? Ako to nije genijalna polticka vjestina, je ne znam sta je.

Nikada nije kasno da shvatite da nisu u pitanju politicki diletanti, nego politicki velemajstori, ali KOJI SU NAZALOST NA DRUGOJ, CETNICKOJ STRANI. U pitanju su samo skriveni Emiri Kusturice. Kada to jednom shvatite, bicete koristan vasoj domovini, ukoliko je ona Republika BiH. Naime, druga mogucnost je da vi sve znate, i da svjesno dajete kredit Izetbegovicu i Cericu da su veliki muslimani, cime sirite cetnicku propagandu da su "Muslimani, srusili Republiku BiH", a ne velikosrpski projekat, u kojem su kljucne uloge igrali toboznji veliki muslimani.

Dr. Muhamed Borogovac

___________________________________________________________________

8. BIO SAM LOGORAS U SRBIJI

Bivsi sam logoras iz "Srbije"(Sljivovica ).Citav rat bio u Srebrenici, borio

se za opstanak kao i svi ostali. Ovim pisanjem trazim savjet od nekoga ko me

moze uputiti na pravu adresu da svoje logorovanje u "Srbiji" prilozim uz

optuzbu koja se vodi protiv "Srbije". gobelja@netzero.net

------------------------------------------------------

Pozivamo da se jave oni koji mogu povezati logorasa iz Sljivovice, sa gosp Softicem, ili bilo kim drugim, tako da bi doticni logoras mogao dati izjavu, i eventalno svjedociti. Naime, njegovo svjedocenje bi bilo izvanredno dragocjeno, jer on moze potvrditi da su postojali logori u Srbiji, tj. da je Srbija izvrsila agresiju i genocid, i da nije u pitanju gradjanski rat.

__________________________________________________________

9. BOSANCI I HERCEGOVCI OBILJEZILI DAN REPUBLIKE BiH

"ORBUS" CESTITA DAN REPUBLIKE BiH

Na ORBUS Web stranici se pojavio tekst pod naslovom Dan Republike itd.- ali to je ustvari kompletna historija drzave BiH, i sl. Mislim da bi bilo dobro i elegantno upravo za naredni Online glasnik BHK objaviti samo tu historiju. Nisam siguran da bi bilo OK prenijeti cijeli tekst, kao jedini i ukupni sadrzaj tog Glasnika, ali svakako je link neophodan sa velikom preporukom da svako na taj dan, 25. novembar, procita historiju drzave Bosne i Hercegovine!

Pozdrav

Sven

http://www.orbus.ontheweb.nl/

------------------------------------------------------

PRIMJETILI SMO DA SU I SVE DRUGE BH STRANICE OBILJEZILE DAN DRZAVNOSTI.

Ovaj put bi pohvalili BOSNJAKE.NET http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php?id=101&polje=historija koji su se pobrinuli da veoma lijepo obiljeze dan drzavnosti Republike BiH.

Nacionalni kongres Republike BiH se pridruzuje cestotkama svim patriotima Republike BiH.

___________________________________________________________

10. NE CUDE ME NEPISMENI LJUDI, ALI ME CUDI AKADAMIK FILIPOVIC

Kako je otvoreno pitanje o nazivu Bosanskog kongresa, imam kraci komentar.

Neosporno je da je vrijedja naziv, bosanski, ili hercegovacki. Jedan bez

drugoga provocira i stvara nesto sto ima ili ce imati politicke

posljedice. Licno mislim da je to uzrok za cilj, da je silovanje i skrnavljenje

Istorije i svega sto je vezano za istoriju Bosne i Hercegovine. Mene

ne cudi naziv "bosanski kongres", "bosanski lonac" i sl. Zabrinjavajuce je

kad se zvanicnici Bosne i

Hercegovine obracaju svijetu i kazu: "U ime Bosanske vlade", "Bosanske

delegacije", "Bosanskih interesa",

"obnove Bosne" i slicno. Pa pobogu gdje im je Hercegovina? Onome ko mi pokaze ili dokaze da je Akademik M. Filipovic nekada u svojim

izlaganjima spomenuo Hercegovinu obecavam nagradu, a nije samo on, mnogi

Akademici i druga okalemljena sorta, skrnave

drzavu i sve njene vrijednosti.

Sjetih se kapetana Huseina Gradascevica, kad ga je htio sultan pogubiti i

pitali ga: "Ti, dizes bune po Bosni?", a on uzvraca: "i Hercegovini veliki Sultane".

Ustav BiH, medjunarodno priznanje BiH, zastava sa ljiljanima i

druga obiljezja i onako su u klinickoj smrti.

Zato, ako ste vec patriote, stvarate takav front, vodite takvu politiku i

ideju, onda cemu diskusija, ona

jeste demokratski nacin komuniciranja, front se mora siriti, nikako

suzavati. Stoga otvorite vrata i nama

iz krsne Hercegovine i primite nas ko sto je obicaj i adet u nasoj Bosni i

Hercegovini.

Ovo je dobra tema za jedanu ozbiljanu i jaku poruku svim nama sa prostora

BiH, a pogotovu onim

koji tu poruku moraju cuti i nauciti je.

Prije dvije godine zatekao sam se u Berlinu i zbog smrti jedne nase

samohrane nane i njene zelje da

bude ukopana u svome selu otisao sam u Ambasadu BiH, da bih obezbjedio nanin

transport u selo

kod Capljine. Na salteru Ambasade covjek-diplomata mi kaze: "Znate

Gospodine, ovo je Bosanska Ambasada." Kazem mu pa covjece cija je Capljina, i

ode on da pita Ambasadora Despotovica, te poslije

sat-dva ipak nekako "Bosanska" ambasada prihvati da je i Capljina u njenim

ingerencijama.

Pravo ime bi bilo"bh-kongres" sa animaciom/karta bih sa napisom BH

kongres, hvala i veliki BH selam.

Bajrovic Sabit

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: