Friday, January 25, 2008

#327 PAPA NIJE SANJAO REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

10. april 2005.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 327

1. Uvodnik:

I SRBI IZGUBILI STREPLJENJE SA CETNICIMA

2. PAPA NIJE SANJAO REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU

3. I AMERIKANCI NEZADOVOLJNI SA DAYTONOM

4. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:

SARAJLIJE I SREBRENICANI SU BILI BRANITELJI, A NE ZLOCINCI

5. HAJKA NA CETNIKE

6. Skola NKBiH:

Nacija na primjeru clanka Zija Dizdarevica u Oslobodjenju od 8.4.2005 pod naslovom “ Skole aparthejda”

7. RE: TUZLACI OPREZ

--------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku

u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

________________________________________________________________________

1. Uvodnik: I SRBI IZGUBILI STREPLJENJE SA CETNICIMA

Na gornju misao upucuje clanak Gojka Berica objavljen u "Oslobodjenju" 7. aprila 2005. Slijedi kompletan clanak:

POMIRENJE, HVALA - NE!

Sa koje se god osmatracnice baci pogled na Bosnu i Hercegovinu, pomalja se u svoj svojoj velicini jedan te isti problem - ratni zlocini. O njihovim razmjerama svjedoce masovne grobnice, kao i broj osoba koje je Haski tribunal prepoznao kao ratne zlocince, a njih je najmanje osam hiljada. Kako ce ova zemlja izaci nakraj s tim bolnim prtljagom iz bliske proslosti? Za jedne je to pitanje svih pitanja, a za druge nesto sto treba istresti na deponiju lose povijesti i gledati od cega se zivi. Ja spadam medju ove prve. Imam za to i jedan jako uvjerljiv razlog: to je desetogodisnji diverzantski rat koji srpski nacionalisti vode protiv Suda u Hagu, jer on ugrozava njihovu kozu.

Ako nase bolesno drustvo ima ikakvih izgleda na ozdravljenje, onda vise vjerujem u mac pravde, nego u famoznu sintagmu “istina i pomirenje”, koja nema blage veze sa stvarnoscu i masovnim emocijama. Nerazumljiva i bez stvarnog sadrzaja, ona zbunjuje i vrijedja zrtve. Svi koji vjeruju u tu frazu trebalo bi da cuju Arijena Najera, jednog od utemeljivaca Medjunarodnog suda za ratne zlocine i prvog covjeka fondacije “Otvoreno drustvo”.

Najer je prosle subote u Media-centru u Sarajevu odrzao predavanje o izazovima koji stoje pred drustvom opterecenim ratnim zlocinima i kao najbitniju stvar istakao “izgradnju osjecaja za pravdu”. Sa Najerove tacke gledista, pomirenje nije od neke narocite vaznosti. “Radije gledam prihvatanje odgovornosti za zlocine, nego rukovanje zlocinca i zrtve”, kaze istaknuti americki strucnjak za medjunarodno pravo, autor nekoliko knjiga iz te oblasti.

Ne pozivam se na Najerov autoritet, niti u njegovom misljenju trazim naknadnu potvrdu vlastitog stava, ali nesto slicno sam i sam rekao u intervjuu za magazin “Dani” prije dvije i po godine. Na pitanje sta mislim o Komisiji za istinu i pomirenje, koju je formirao Vojislav Kostunica, odgovorio sam: “Istina i pomirenje? Hvala, ne! Ne vidim nikakve koristi od takve komisije, pogotovo od komisije koju je formirao provjereni nacionalista Voja Kalasnjikov... Miriti se s nekim ko ce nakon trideset ili pedeset godina biti spreman da vas ponovo pocne klati, cisti je mazohizam”. Istina, ima Sarajlija koji me demantuju i koji su se vec odavno poceli rukovati i grliti sa onima koji su na njih pucali sa okolnih brda ili iz svojih medijskih bunkera. Njihova stvar.

Obratite paznju na iskustvo Bosnjaka koji su se, recimo, vratili u Srebrenicu ili Prijedor. Oni u tim mjestima susrecu ljude koji su bili u cetnickim formacijama i progonili ih. Jedan Bosnjak, povratnik u Prijedor, prica pred TV kamerama kako svaki dan susrece covjeka koji ga je odveo iz kuce i batinao u logoru Omarska. Taj Bosnjak i danas postaje uplasen kad sretne svog batinasa. I umjesto da razbojnici budu iza resetaka, oni se sepure zasticeni od lokalne policije i sudova. Umjesto da oni idu ulicom pognute glave i puni stida u susretu sa svojom zrtvom, glavu saginje njihova zrtva. Foca je dugo nakon rata bila leglo zlocinaca, cak njih osam sa haske liste, i bilo je nezamislivo da se u toj cetnickoj rupi pomoli neki Bosnjak. Stvari su se promijenile kad su jedan po jedan zlikovac poceli odlaziti u Hag, a ostali se razbjezali od Srbije do Rusije. Da Mladen Naletilic Tuta i Vinko Martinovic Stela nisu u Seveningenu, linija podjele u Mostaru i danas bi bila neprelazna.

Hag ce obaviti svoj dio posla, ali ako Karadzic i Mladic izbjegnu hapsenje i sudjenje, na Tribunalu ce ostati velika mrlja, a nada u ovozemaljsku pravdu zavrsice kao utopljenik koji pluta u mutnoj vodi balkanskog nacionalizma i njegovih medjunarodnih pokrovitelja. Ne volim ni kad cujem Karlu del Ponte ili Teodora Merona kako sa zaljenjem govore da vecini od onih osam hiljada registrovanih ratnih zlocinaca vjerovatno nikada nece biti sudjeno. To nije nikakva utjeha za njihove prezivjele zrtve. Zlikovce, sve do jednoga, treba progoniti i nemilosrdno kaznjavati, svakog prema zasluzi. Nekaznjeni ubica uvijek ce zivjeti u uvjerenju da, kad god mu se prohtije, moze ubijati nekaznjeno.

Porazena nacisticka Njemacka postala je demokratska zemlja tek kad je svukla zavjesu sa svoje ratne proslosti. Bosna i Hercegovina mora uciniti to isto. Deset dejtonskih godina mogu se smatrati izgubljenim upravo zato sto su ratni zlocini i ratni zlocinci skrivani koliko god je to bilo moguce. A skrivanje ratnih zlocina zapravo je odbrana vladavine nacionalizma, odnosno etnickog totalitarizma. Zato demokratija u ovoj zemlji nije odmakla dalje od puke izborne procedure, drzava od krecenja srusene kuce, a Esdaunove reforme od plasticnih pehara u kojima nema ni vode, a kamoli vina.

Gojko BERIC - kraj citata iz "Oslobodjenja.

Ovo je jedan od rijetkih clanaka koji se u posljednje vrijeme pojavio u klasicnim BH medijima, a koji na pravi nacin govori o bitnim pitanjima danasnje BiH. Ovaj clanak je dao odgovore na neka bitnja pitanja, ali je kao i svaki drugi dobar clanak otvorio nova pitanja.

Gojko Beric je u pravu kada kaze da je pravda bitna, da se sa zlocincima ne smije miriti, i da se zlocinci moraju kazniti, a mi, "Nacionalni kongres Republike BiH" dodajemo da ce zlocinci biti adekvatno kaznjeni jedino ako im se ukine Republika srpska, tj. ako im se ukine ono zbog cega su pocinili sve te zlocine. U suprotnom zlocini ostaju nagradjeni drzavom, koja se prostire na "etnicki ociscenim" teritorijama "bivse" Republike BiH. Cetnici ce, ako treba, svojim rukama udaviti tih 8,000 svojih, da bi spasili Republiku srpsku. Jedino sto nedostaje u gornjem clanku je zahtjev za ukidanjem Republike srpske, jer jedino ukidanje RS bi bila istinska pravda.

Ovaj clanak je i posljednjem "naivcini" napokon otkrio punu istinu o Jakobu Finciju, i njegovom upornom perfidnom radu "iznutra" na guranju Kostunicine ideje o "Komisiji za istinu i pomirenje". I ne moze se Finci braniti da nije znao kolika je podvala protiv zrtava genocida ta komisija. Kada je bio ovdje u "Boston College-u" na konferenciji o BiH lijepo mu je receno da je takva jedna komisija samo novo "viktimiziranje" starih zrtava, o cemu smo pisali u "Online glasniku" od 1. novembra 2004, Br. 308. I ne samo da smo mi iz "Nacionalnog kongresa Republike BiH" to rekli, nego je to mogao cuti i od ostalih. Finci je na toj konferenciji vidio da je raskrinkan, pa se zacrvenio "k'o paprika" i nije smio gledati ljudima u oci, ali je, cim je dosao u Sarajevo, medju svoju "raju", tj. tipove kao Zdravko Grebo, Muhamed Filipovic, Srdjan Dizdarevic i slicne, odmah ponovo stao na noge i poceo gurati "Komisiju za Istinu i pomirenje" i slicne projekte.

Ovdje se namece prirodno pitanje: "Kako to moze biti da jednom pravniku, Dr. Zdravku Grebi, ili jednom doktoru filozofije Muhamedu Filipovicu, kao i svim ostalim "intelektualcima" iz "Kluba 99" nije jasno sta radi Finci, te ga i dalje "naivno" podrzavaju u njegovom destruktivnom djelovanjum protiv Bosne i Heregovine i zrtava genocida, a citavom svijetu, ukljucujuci i Srbe kao sto je npr. Gojko Beric, koji nisu cetnici, jeste jasno kolika je podvala "Komisija za istinu i pomirenje"?

A kada smo kod takozvane Sarajevske raje, tj. onih koji ljude dijele samo na "raju" i "papke" i za koje su po Sarajevu pucali "papci" sa brda, a ne "cetnici", obavjestavamo ih da su "papci sa brda" otisli korak dalje i da sada vode veoma uspjesnu propagandu da je sajevska raja "pocinila masovne zlocine nad Srbima u Sarajevu".

Jedna tema koja zauzima dosta prostora u sarajevskim klasicnim medijima je zastupljenost, tacnije nezastupljenost, Srba u organima Grada Sarajeva. Tom temom su se bavili npr. Hamza Baksic iz "Oslobodjenja", i "Dani", ali na potpuno diletanstki nacin. Naime, ima jedno jedino prirodno rjesenje ravnopravne kadrovske zastupljenosti svih etnickih grupa u vlastima grada Sarajeva, a to je da Sarajevo bude ono sto je bilo i prije rata, prirodna regija u koju spadaju i Trebevic i Jahorina, i Pale itd, svih deset nakadasnjih sarajevskih opstina, na kojima su i svi olimpijski tereni. Nije Sarajevo samo dva bloka zgrada uz Miljacku. Svaki grad na svijetu ima svoje prirodno zaledje, svoja izletista, kao sto su Trebevic, Jahorina, Treskavica, Romanija, kada je Sarajevo u pitanju. Umjesto da se bore za takvo Sarajevo, grad ravnopravnih gradjana i naroda, nasi bajni "novinari" progone pojedine Sarajlije sto se bore za funkcije u ostaku nekadasnjeg Sarajeva, u onih nekoliko ulica pored Miljacke. Zar ti "novinari" ne primjecuju sta se u svijetu, i pogotovo u Evropi, kuha u vezi sa Bosnom i Hercegovinom. Kako im ne padne na pamet da su rjesenja koja nudi Evropa, a to je ukidanje etnickih podjela, jedina prava stvar, i zasto u tom pravcu i oni ne djeluju, umjesto sto se iscrpljuju loveci nekoga ko se izjasnio kao Musliman, da bi uzeo funkcju koja pripada "ostalim", a ne Bosnjacima?

Posmatrajuci politicku aktivnost u svijetu u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, namece se utisak da sarajevski mediji zaostaju za svijetom. Republika srpska je mnogo nestabilnija u svjetskim, nego u sarajevskim medijima. Definitivno je jasno da Evropa na sve nacine pokusava da ukine Republiku srpsku, i da joj se Amerika prikljucuje. O tome procitajte u prilogu 3. "I AMERIKANCI NEZADOVOLJNI SA DAYTONOM". Republika srpska je na nesigurnim temeljima, jer je zlocinacka i kriminalna tvorevina, i kao takva ugrozava svjetski pravni poredak. A svijet nece ugroziti pravne temelje na kojima pociva, radi nekih tamo cetnika. Zato se pridruzimo svijetu koji zeli da srusi RS. Mi bi morali biti prvi u redu za rusenje te zlcinacke kule od karata, a ne zadnji.

Dr. Muhamed Borogovac

___________________________________________________________________________

2. PAPA NIJE SANJAO REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Papa Ivan Pavle II nije sanjao Republiku BiH nego ju je kao suveren Vatikanske nacije (drzave) priznao odmah nakon referenduma o njenoj nezvisnosti.

Papa ne samo da nije sanjao Republiku BiH nego je Republici Bosni I Hercegovini pruzio svu pomoc koju je mogao pruziti kao drzavnik jedne druge zemlje koja nema vojsku. U momentu najzesce agresije na Republiku BiH iz bivse Jugoslavije I Republike Hrvatske, on 26-tog novembra 1994-te godine imenuje za kardinala Vinka Puljica, nacionalnog pripadnika tj. drzavljanina Republike BiH I sa tim izborom Katolicka crkva u Bosni I Hercegovini postaje Katolicka crkva Bosne I Hercegovine.

I ne samo to, imenovanjem Vinka Puljica za kardinala u Bosni I Hercegovini, prvi puta u hiljadugodisnjoj istoriji Bosne I Hercegovine, nacionalni pripadnik Bosne I Hercegovine tj. drzavljanin Bosne i Hercegovine ce ucestvovati u izboru novog pape. I ne samo to, Puljic, kao drzavljanin Bosne i Hercegovine je kandidat za papu. Samim tim sto nas kardinal ucestvuje u izboru pape, novi papa postaje i nas papa, Bosansko-hercegovacki papa.

Papa Ivan Pavle II nije prestao da se bori za jedinstvenu BiH do kraja zivota. Prilikom posjete Bosni I Hercegovini u aprilu 1997-e, rekao je ..."znam I za napast koja vas tjera da izgubite hrabrost I pomirite se sa sudbinom. Nije lako poceti iznova, ali je novi pocetak moguc." Papina poruka nije poruka pomirenja sa sudbinom, nego poruka da se ustraje u odbrani jedinsvene drzave Bosne I Hercegovine. Svojim izborom kardinala Puljica za vrijeme agresije iz Hrvatske, Papa je jasno porucio BH Hrvatima: "Vasa prestonica je Sarjevo, a ne Zagreb. Zbog takve dosljedne podrske jedinstvu Bosne i Hercegovine, Papa je bio izlozen mrznji koju su sirili neprijatelji Bosne i Hercegovine.

Kardinal Puljic kao sluzbenik Pape, je duzan da brani interes svoje drzave Bosne i Hercegovine I on to djelom potvrdjuje. U svom intervju-u u Oslobodjenju od 12-tog aprila 1998-e godine on kaze"Papa mi je povjerio zadacu da vodim ovu crkvu [katolicku crkvu Bosne i Hercegvine] u teskim vremenima I to nastojim ciniti na najbolji moguci nacin." U svom intervju-u za radio MIR pod naslovom "U Bosni I Hercegovini mi niti smo uljezi niti stranci, mi smo nacija u svojoj zemlji." Kardinal Puljic kaze "Bosna I Hercegovina je nasa domovina, I mi zelimo dobru saradnju sa nasom bracom u Hrvatskoj, I mi nikada necemo prihvatiti izgradnju "Berlinskog zida" izmedju Sarajeva I Zagreba." On govori o bratskim odnosima Hrvata u Bosni I Hercegovini sa Hrvatima u Hrtvatskoj, o bratskim odnosima istog naroda (etnikuma) u dvije suverene drzave I time potvrdjuje I ucvrscuje suverenitet Bosne I Hercegovine, kao sto I jeste zadatak drzavljanina Bosne i Hercegovine.

U svom intervju-u na lokalnoj televiziji "Oscar" u Mostaru 8-mog septembra 2001-ve godine, "Kardinal Puljic je kritikovao daytonsku podjelu Bosne I Hercegovine. "Pritom je osudio ukidanje naziva "republika" iz drzavnog imena BiH, a davanje naziva "republika" jednom entitetu - Republici Srpskoj" kako prenosi HIC Vijesnik od 9-tog avgusta 2001-ve godine. Kako vidimo kardinal Puljic brani svoju drzavu (naciju) Bosnu I Hercegovinu I ne prihvata njenu podjelu kao sudbinu.

Sa svim duznim postivanjem kazemo hvala za sve ono sto je Papa Ivan Pavle II ucinio za nasu drzavu Bosnu I Hercegovinu. Kardinalu Puljicu porucujemo da smo ponosni sto je kao pripadnik Bosansko-hercegovacke nacije tj. drzavljanin BiH kandidat za Papu, jedan medju 117 ravnopravnih.

________________________________________________________________________

3. I AMERIKANCI NEZADOVOLJNI SA DAYTONOM

U srijedu je u komitetu za vanjske poslove americkog Kgresa bilo saslusanje o situaciji u Bosni i Hercegovini. Nije jasno zasto su sada odlucili da odrze sastanak o Bosni, ali su imali slicne zakljucke kao i Venecijanska Komisija nedavno, da je Daytonski Ustav prevazidjen, da treba smanjivati ovlastenja RS i Federacije i prenositi na drzavu, da nije moguce funkcionisati u situaciji koja je nastala genocidom i podjelom teritorije i vlasti po etnickom principu, da Bosna ne moze u EU i NATO ako je podjeljena, samo ako je centralizovana moderna drzava, itd. Strucnjaci koje su pozvali da svjedoce, Bruce Hitchner sa Tufts univerziteta, i Gerald Toal sa Fakulteta za javne i medunarodne poslove u Alexandriji se u svemu tome slazu.

Medjutim nemaju jasnog odgovora kad ih pitaju sta se treba raditi da se to postigne, jer obadvojica strucnjaka znaju da RS ima pravo veta po sadasnjem ustavu. I onda njihovi odgovori uzimaju to u obzir, kada npr. kzu "da ljudi u Bosni trebaju shvatiti da ne mogu u Evropu dok ne naprave drzavu", i "da je odgovornost u Bosni" itd.

Iz ovoga proizlazi da je prioritet svih drzavljana BiH, u domovini i inostranstvu, ukljucujuci i nase politicare i novinare da objasnimo nasim prijateljima u Evropi i svijetu da se Republika srpska moze ukinuti i bez njene saglasnosti, jer je nelegalna kao tvorevina nastala genocidom i etnickim ciscenjem. Ni cetnci nisu pitali za saglasnost ljude kada su ih ubijali i tjerali sa njihjove zemlje da bi kreirali Republiku srpsku.

Dosta od toga je vec poznato u svijetu. Na primjer, evo sta je rekao kongresmen, predsjednik Pododbora za Evropu Elton Gallegly, citiram:

"Dejtonski sporazum je okoncao rat. Ipak, glavna kritika Daytona je da je on rezultirao u etnickoj podjeli zemlje, tako potvrdjujuci etnicko cišcenje",

Slijedi link na kojem cete procitati detaljan izvjestaj sa toga saslusanja u Americkom kongresu.

http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/index.php?sta=3&pid=20124

Tarik

______________________________________________________________________

4. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: SARAJLIJE I SREBRENICANI SU BILI BRANITELJI, A NE ZLOCINCI

Udruženje gra?ana "MAJKE SREBRENICE I PODRINJA"

Patriotske lige 22 SARAJEVO; tel 0038733218842,432970; fax 0038733218842; mobil 061170803

Ra?un 129-101-10004773-07 Central Profit Banka Sarajevo; e-mail: majkesip@bih.net.ba

REDAKCIJAMA SVIH MEDIJA

Prateci uzavrelu polemiku koju je izazvao okrugli sto i press konferencija u Isturenom komandnom mjestu (Palama) agresije na Republiku BiH u kojoj je Srebrenica pored Sarajeva nezaobilazna tema, do sada nismo reagirali, ali smatramo da je vrijeme. Sve što se oko nas dogadja nije ništa slucajno i ništa nas ne iznenadjuje sem tolikog pravdanja od pojedinih zvanicnika i predstavnika nekih nevladinih organizacija koje stoluju u Sarajevu. Kad je Formirana Komisija po nalogu Visokog predstavnika za BiH koja ce ispitati dogadjaje oko Srebrenice u ljeto 1995, i koja je morala uraditi koliko tokilo valjano svoj posao, poceli su usmeni zahtjevi iz legalizovanog zlocinackog gnijezda da treba formirati Komisiju za Srebrenicu koja ce obuhvatiti i period 1992 godine. Mi to jedva cekamo jer javnost mora da zna da je u odbrani srebrenickog logora do aprila 1993 godine stradalo oko 1.700 civila i branitelja. Samo u jednoj bitki na brdima oko Potocara u ljeto 1992 godine porazena je kompletna jedinica niških specijalaca. Na dijelovima opštine Srebrenica koje branitelji na pocetku nisu uspjeli zadržati, a to je prostor Mjesnih zajednica Skelani i Sasa, pocinjen je genocid u kojem su nestale kompletne porodice. Blizi se dan kada treba na rocištu pred Internacionalnim sudom pravde u Hagu poloziti racune otkud jedinice niških specijalaca na prilazima Potocarima i Srebrenici. Dakle treba izmisliti polemiku i u istu uvuci naivne da bi paznja bila usmjerena u krivom smjeru. Kao prvi povoljan poligon ukazalo se pitanje konstituisanja Gradskog vijeca Sarajeva i navodna nezastupljenost srpskog naroda. Nama uistinu nije jasno o kojem Sarajevu je rijec. Dejtonskom nakazom je Sarajevo podijeljen grad te sada imamo Istocno (Srpsko) Sarajevo i Sarajevo kojem bi prikladniji naziv bio Zapadno Sarajevo.

Dejtonom je okupirano pola BiH, sada treba novom agresijom poklopiti sve. Na našu zalost, oni koji ne vide pola Sarajeva pod okupacijom, zele ustupiti i preostali dio. Dobili su stanove, dionice, pola teritorije, sada treba dalje. Ali to nije dovojno. Treba izmisliti novu polemiku i proturiti tezu da je u Sarajevu pocinjen veci zlocin nego genocid u Srebrenici. Postovana gospodo, od kompletne teritorije koju je do pocetka 1992 godine objedinjavao Grad Sarajevo, za prvi mjesec agresije neprijatelj je okupirao preko 70 % i izbrisao sa tog prostora sve što nije Srpsko. Branitelji Sarajeva koncentrirani na preostalih 30 % teritorije grada nadljudskim naporima su branili sto se branit moze. Fala bogu da je odbrana bila uspjesna i da preostali dio Sarajeva nije na kraju docekao sudbinu Srebrenice. Bukejlovi? izjavljuje da je u Sarajevu poginulo (ubijeno) oko 5.500 Srba. Moramo priznati da nas je ova izjava jako rastuzila. Ako branitelji BiH i Sarajeva na kompletnom prostoru grada Sarajeva na kojem su se vodila borbena dejstva nisu uspjeli likvidirati više od 5.500 bradatih jurišnika, onda je to zaista malo. Mi smo vjerovali da je u njihovim atacima prema Sarajevu, Igmanu, Pazaricu, Brezi i drugim linijama nasih branitelja poginulo mnogo više, bar 10.000. Izjava Bukejlovica je samo dokaz da nisu fasovali onoliko koliko su zaslužili. Da jesu, nebi pricali svoju sramotu. Braniti svoju domovinu je pored obaveze i ponos, ali domovina se ne brani buketima cvijeca, nego casnim bitkama u kojim je dozvoljeno ubijati agresora u skladu sa konvencijama koje proisticu iz Internacionalnog ratnog prava. Srecom, Bukejlovic i bratija nisu sudije na Internacionalnom sudu pravde u Hagu. Oni su bili u periodu agresije izvršioci „prijekog suda“ u Beogradu. Tom „prijekom sudu“ sad se sudi u Hagu, a panika je najbolji dokaz agresorove slabosti. Poslije presude u korist Republike BiH, sve ?e polemike biti završene. Sa isplatom prve rate odštete, „ne ide Srbin rado u vojnike“.

Sarajevo, 29.03.2005

Za Udruzenje: Predsjednik UO Ibran Mustafic __________________________________________________________________________

5. HAJKA NA CETNIKE

Srebrenicani objelodanili dio liste (sa)ucesnika u srebrenickom zlocinu

Na spisku Dragan Andan i Risto Zaric

TUZLA 8.4.2005- “Ako su clanovi Komisije za preispitivanje dogadjaja u Srebrenici jula 1995. godine duzni stititi identitet osoba koje su imale veze sa zlocinima u ovoj enklavi, mi nismo. Jer, mi smo prezivjeli tu golgotu.”

Ovo nam je u cetvrtak kazalo nekoliko Srebrenicana razocaranih time sto je Komisija za Srebrenicu spisak ucesnika u zlocinu dostavila zlocincima, a ne njima, zrtvama.

Sa sobom su donijeli spisak od oko stotinu osoba. Isti spisak su, kazu nam, dali i clanovima Komisije, koja je na kraju sacinila konacni na kojem se nalazi oko 28 hiljada imena. Posredstvom nasih izvora uvjerili smo se da se imena sa spiska koji su nam dali Srebrenicani nalaze i u spisku koji je Komisija dostavila Tuzilastvu i OHR.

Na njemu su, uglavnom, pripadnici Bratunacke i Zvornicke brigade, te pripadnici Drinskog korpusa. Na spisku se nalaze i policajci, poput Dragana Andana, direktora policije Republike Srpske. Tu je jos i Risto Zaric, zamjenik direktora Obavjestajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Na spisku je i Drago Zekic, otac ubijenog cetnickog vojvode Gorana Zekica. On je, prema svjedocenju mnogih Srebrenicanki, nakon sto mu je ubijen sin, u Osnovnoj skoli Vuk Karadzic zlostavljao vise stotina Bosnjaka. U nepoznatom pravcu odveo je Seudina Hotica, kojem se od tada gubi svaki trag. Trenutno uziva penziju, a cesto boravi u Han-Pijesku, gdje ima vikendicu. Njegova snaha, odnosno udovica Gorana Zekica, Mira Zekic, sudija je u Opcinskom sudu u Srebrenici.

Milisav Gavric iz Srebrenice, penzionisani policajac, odvajao je muskarce, a licno je u nepoznatom pravcu odveo Nezira Osmanovica.

Arkanovci Nenad i Predrag Stanarcevic, koji trenutno zive u Beogradu, bili su pripadnici jedinica koje su cinile zlocine u Srebrenici i Vlasenici.

Milisav Ilic, policajac iz Srebrenice, takodjer je vidjen na razdvajanju muskaraca od zena.

Milos Milovanovic iz Viogora, jedan od osnivaca SDS u Srebrenici, prema tvrdnjama mnogih Srebrenicanki, bio je organizator vecine akcija u Podrinju.

Mnogi nasi sagovornici iz Podrinja licno su vidjeli i Dragana Jovanovica, zvanog Tanto, kako prema nekom spisku pali bosnjacke kuce. Pomenuti su i Novak Krke Stjepanovic iz Sasa, te Miodrag Zmiro Jokic, koji je ubio Dragu Zekica, pa zbog toga danas mora zivjeti u Beogradu.

Imena na papiru, svjedocenja pred sudom

Da bi o svakom sa spiska napisali ijednu rijec, bile bi nam potrebne cijele novine. Zato smo se dogovorili sa Srebrenicanima da oni svoja svjedocenja ostave za sud, a da mi, kad vec komisije nece, objavimo samo imena.

Na spisku su: Milanko Zivanovic, Milenko Canic, Aleksa Gligic, Aleksa Jovanovic, Andjelko Ivanovic, Bogdan Stanovic, Bogoljub Pelemis, Bozo Gligic, Branislav Mihajlovic, Cvijetin Micic, Cvijetin Mihajlovic, Cedo Novicic, Desimir Mitrovic, Dragan Jokic, Dragan Jovanovic, Dragan Jovic, Dragan Pantoc, Dragan Stjepanovic, Drago Beatovic, Drago Ikonic, Drago Jeftic, Drago Petrovic, Drago Ristic, Drago Stevanovic, Dragomir Vasic, Gojko Simic, Ilija Nikolic, Ivan Mitrovic, Jovan Bosnjakovic, Lazar Acimovic, Lazar Ostojic, Lazar Ristic, Ljubisa Danojlovic, Ljubo Bojanovic, Ljubo Djuric, Marko Katanic, Miladin Acimovic, Miladin Ristic, Milan Gajic, Milan Lazarevic, Milan Maric, Milan Matic, Milan Radovic, Milan Stanisic, Milan Teic, Milan Vasic, Mile Djukanovic, Mile Galic, Mile Petrovic, Milenko Jovanovic, Milenko Prodanovic Mungos, Milomir Celic, Milorad Miso Pelemis, Milorad Tribic, Ostoja Stanisic, Milosav Stankovic, Milos Jelisavic, Milos Petkovic, Miodrag Dragutinovic, Miodrag Trifkovic Cica, Miomir Jasikovac, Mirko Jovanovic, Mirko Nikic, Mitar Nikolic, Mladjo Matic, Momcilo Cvjetinovic, Nebojsa Mijatovic, Nenad Deronjic, Nenad Simic, Nenad Stanarcevic, Nikola Popovic, Nikola Popovic Cojka, Novica Djeric, Obren Markovic (bivsi nacelnik Opstine Zvornik), Ozren Arsenovic, Petko Tomic, Predrag Stanarcevic, Rade Pajic, Radenko Petrovic, Raso Milanovic, Ratko Jovicic, Sava Dragojlovic, Slavko Milanovic, Slavko Ognjenovic, Slobodan Cerovic, Stojan Nikolic, Svetozar Andric, Svetozar Kosoric, Tanasko Mekic, Tanasko Tanic, Vlado Korac, Vujadin Popovic, Vujo Lazarevic, Vukota Vukotic, Zoran Milosavljevic, Zoran Spajic, Zeljko Milovanovic, Zivan Jovanovic, Zivan Petrovic i Zivko Milovanovic.

Avdo AVDIC

_______________________________________________________________

6. Skola NKBiH:

Nacija na primjeru clanka Zija Dizdarevica u Oslobodjenju od 8.4.2005 pod naslovom “ Skole aparthejda”

Pise Dr. Vahid Sendijarevic

Poruka u clanku Zija Dizdarevica je od izuzetne vaznosti za buducnost Bosne I Hercegovine. Zijo Dizdarevic porucuje da skolski sistem I skolski program u BiH mora biti jedinstven nacionalni program Bosne I Hercegovine, a ne podvojen na etnicke programe, na skole aparthejda kako ih Zija Dizdarevic ispravno naziva.

Medjutim, Zija u svom clanku umjesto rijeci "etnicka pripadnost" ili "narod" koristi rijec "nacija", cime se umanjuje ostrica poruke.

Nas problem I jeste to sto bi neki htjeli da na teritoriji drzave BiH, to jest nacije Bosne I Hercegovine legalizuju etnicke drzave to jest etnicke nacije Republiku srpsku i Federaciju, I time direktno doprinose unistenju drzave Bosne I Hercegovine. Ponekad je vrag u samom jeziku.

Drzava I nacije su jedno te isto. Ne postoje "Ujedinjeni narodi" nego "Ujedinjene Nacije". Nema "medjunarodnih zakona" nego imaju "internacionalni zakoni". Da je nacija I narod jedno te isto onda Austrija ne bi ni postopjala. Ne postoje etnicki Austrijanci niti postoji Austriski jezik, a postoji Austrijska nacija to jest Austrijska drzava. Vecina stanovnistva u Austriji su Nijemci, ali Nijemci nisu nacija u Austriji. Nijemci su nacija u Njemackoj jer je Njemacka drzava to jest nacija.

Drugi izvanredan primjer je Svajcarska. Ne postoje etnicki Svicaraci niti postoji Svicarski jezik, ali postoji Svicarska nacija to jest Svajcarska drzava. U Svicarskoj zive etnciki Francuzi koji govore Francuski, etnicki Nijemci koji govore Njemacki I etnicki Talijani koji govore Talijanski jezik.

Kao ilustraciju, navedimo tekst Zija Dizdarevica u kojem su rijeci "nacija" I "narod" usaglaseni sa internacionalno usvojenim deifinicijama. Nakon toga slijedi originalni tekst Zija Dizdarevica.

Skole aparthejda

Vijece Evrope i misija Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH upozorili su vlasti da bezocno krse obaveze preuzete prijemom bh. drzave u Vijece Evrope, jer jos uvijek u 54 skole postoje po dvije etnicki odvojene skole pod istim krovom. Vijece Evrope i OSCE traze od bh. vlasti da do kraja maja prekinu sa segregacijom i diskriminacijom na osnovu etnickog porijekla, da se povinuju zakonima BiH (!?), te da ove skole ujedine i pravno i administrativno.

Svi tekuci reformski zahvati su banalna tema spram onog sto se u BiH radi s mladima, a nakon uzasa koji je bh. mladosti ucinjen ratom. Veliki broj djece odgaja se u autistickom duhu, u ambijentu nasilno stvorene podjele po etnickoj pripadnosti i vjeri. Kod ucenika u ne malom broju sredina se potice osjecanje vise vrijednosti, odnosno inferiornosti u odnosu na one u drugoj skoli pod istim krovom. Mladima je nametnut princip etnicko-vjerske iskljucivosti koji sugerise etnicki konflikt kao prirodno drustveno stanje.

Bh. vlasti i u ovoj prilici dokazuju ravnodusnost spram preuzetih internacionalnih obaveza, sopstvenih zakona, svog podmlatka. Istina, upravo su vladajuci politicari autori koncepta vladanja i uredjenja drustva koji je doveo najprije do etnicki potpuno odvojenih razreda i skola, a zatim do pervertnog rjesenja “dvije skole pod jednim krovom”. Dakle, do ucenja kojeg vodi logika segregacije i praksa aparthejda.

Slijedi originalni tekst iz Oslobodjenja:

Skole aparthejda

Vijece Evrope i misija Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH upozorili su vlasti da bezocno krse obaveze preuzete prijemom bh. drzave u VE, jer jos uvijek u 54 skole postoje po dvije nacionalno odvojene skole pod istim krovom. Vijece Evrope i OSCE traze od bh. vlasti da do kraja maja prekinu sa segregacijom i diskriminacijom na osnovu etnickog porijekla, da se povinuju zakonima BiH (!?), te da ove skole ujedine i pravno i administrativno.

Svi tekuci reformski zahvati su banalna tema spram onog sto se u BiH radi s mladima, a nakon uzasa koji je bh. mladosti ucinjen ratom. Veliki broj djece odgaja se u autistickom duhu, u ambijentu nasilno stvorene podjele po naciji i vjeri. Kod ucenika u ne malom broju sredina se potice osjecanje vise vrijednosti, odnosno inferiornosti u odnosu na one u drugoj skoli pod istim krovom. Mladima je nametnut princip nacionalno-vjerske iskljucivosti koji sugerise etnicki konflikt kao prirodno drustveno stanje.

Bh. vlasti i u ovoj prilici dokazuju ravnodusnost spram preuzetih medjunarodnih obaveza, sopstvenih zakona, svog podmlatka. Istina, upravo su vladajuci politicari autori koncepta vladanja i uredjenja drustva koji je doveo najprije do nacionalno potpuno odvojenih razreda i skola, a zatim do pervertnog rjesenja “dvije skole pod jednim krovom”. Dakle, do ucenja kojeg vodi logika segregacije i praksa aparthejda.

Pise: Zija DIZDAREVIC

____________________________________________________

7. RE: TUZLACI OPREZ

Zahvaljujemo se "Orbusu sto je objavio cetnicku statstiku o kojoj smo govorili u proslom broju "Glasnika" u clanku "Tuzlaci oprez". Statistiku mozete naci na linku:

http://users.skynet.be/orbus/aktua510s.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: