Tuesday, January 15, 2008

#300 ROBOVSKI MENTALITET, SMJENE U RS, ZASTAVA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

3. juli 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 300

1. UVODNIK: ROBOVSKI MENTALITET, SMJENE U RS, ZASTAVA

2. ZASTO SOFTIC KRIJE OD JAVNOSTI STA SE GOVORILO U HAGU?

3. Prof Boyle: Bosansko Predsjdnistvo I agent Softic su odgovorni samo bosanskom narodu

4. Niko Lozancic: Deytonski Ustav nikada nije dobio legitimitet u Parlamentu BiH

5. ASHDOWN NE DA REPUBLIKE SRPSKE

6. IZJAVE POVODOM "SJECE KNEZOVA"

- Mikerevic: NI JEDAN POJEDINAC NIJE VAZNIJI OD RS!

- Suada Paravlic: NISU PROBLEM LJUDI, VEC DAYTONSKI USTAV I INSTITUCIJE RS

- Sulejman Tihic: ODLUKA KOJA CE OSIGURATI POSTIVANJE DAYTONA

7. ZAJEDNICKA OBAVJESTAJNA AGENCIJA, NOVA OPASNOST ZA TUZBU

8. PERFIDNO PRIZNANJE "UMJERENOG" CETNIKA CAVICA

9. TIHICEVI JADNI SRBI GRADE KRMETNJAKE PO NASIM AVLIJAMA

10. TIHICU, NE PROPUSTI SANSU DA SE IZBORIS ZA ISTINU I PRAVDU

Predstavljamio patriotske projekte

11. POMOZIMO POVRATNCIMA U SREBRENICKO SELO LUKE

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_______________________________________________________________

1. UVODNIK: ROBOVSKI MENTALITET, SMJENE U RS, ZASTAVA

Ovih dana Amerika slavi 40-tu godisnjicu ukidanja segregacije crnaca od bijelaca. U tu shvrhu je na nekom od mnogobrojnih kanala prikazan film "SIMPLE JUSTICE" (JEDNOSTAVNA PRAVDA). Film prikazuje borbu Americkih crnih advokata da se ukine segregacija u skolama I univerzitetima. Ako se pitate zasto "Online glasnik BK" pise o tome, odgovor je slijedeci: ZATO STO POSTOJI NEVJEROVATNA SLICNOST U POLOZAJU AMERICKIH CRNACA TADA I BOSNJAKA DANAS, KAO I U MENTALITETU JEDNIH I DRUGIH. Siroke narodne mase I medju crncima tada I medju Bosnjacima danas POMIRILE SU SE SA NEPRAVDOM. Ogromnoj vecini crnaca segregacija je bila "REALNO STANJE", nesto sto je dato, nesto sa cime se zivi I umire. Najveca prepreka u toj borbi bili su upravo crnci koji su radije ostajali robovi, nego da se upuste u neizvjesnost borbe za slobodu. Takvi su smisljali stotine opravdanja u smislu: "Kakva korist ako promjenimo zakon o segregaciji, ne mozemo promjeniti srca bijelaca." Zar to u osnovi nije ista ona robovska filozofija koju je Alija ubacio medju Bosnjake kada je, ne osvrcuci se na rezultate referenduma o nezavisnosti, rekao: "Srbi I Hrvati nece Bosnu." Koga briga hoce li neki gradjani Bosne I Hercegovine tu drzavu voliti ili ne. Svi gradjani svake drzave, moraju postovati zakone te drzave, pogotovo sto ti zakoni nisu zlocinacki, nego legalni zakoni normalne drzave Republike BiH, za koju se je izjasnila velika vecina gradjana na referendumu o nezvisnosti I koju je svijet kao takvu priznao. Aliju ne bijase briga hoce li Bosnjaci Republiku srpsku, nelegalnu genocidnu tvorevinu, kada ju je svojim potpisima stvarao u Daytonu.

Ima veoma mnogo Bosnjaka danas, koji shvataju da je stanje uzasno, ali koji su protiv bilo kakve borbe za bilo kakvu promjenu, "bez saglasnosti Srba". Nedavno se je jedan Bosnjak iz Mostara zgrazao na slijedeci zahtjev iz peticije Bosanskih patriota za ocuvanje drzavnosti Republike BiH objavljene na web stranici Ferhadija http://www.ferhadija.com/peticija/index.php , citiram:

1. Da se odmah zaustavi proces ukidanja zakona Republike BiH, jedinstvene drzave koja je u interesu svih gradjana Bosne i Hercegovine i za koju su ti gradjani glasali na Referendumu o nezavisnosti 29. februara i 1. marta 1992., za koju su se tako hrabro borili i za koju su platili toliko visoku cijenu. Dakle, ni po koju cijenu nema vise usvajanja "Zakona o prestanku vazenja Zakona Republike BiH...."

Njega je iritiralo sto tu pise "ni po koju cijenu nema vise usvajanja...", jer kako ce biti da na kraju nasi poslanici ne popuste. Stalno se dogadja da cetnici stavljaju veto na razne zakone, a nedavno su stavili veto da se promjeni zakon o dvojnom drzavljanstvu, cime nastavljaju zlocin genocida i "etnickog ciscenja", I nikom nista. Cak "nas" Sulejman Tihic brine kako ce Srbija podnijeti placanje stete, kada izgubi na sudu Tuzbu za genocid, A NI NA KRAJ MU PAMETI DA TRAZI UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE, BUDUCI DA JE KREIRANA GENOCIDOM I ETNICKIM CISCENJEM?! Kada mi trazimo od nasih poslanika da iskoriste svoje pavo glasa I da stavljau veto na zakone kojima se unistava Bosna i Hercegovina, e onda smo mi ekstremisti, jer ima veoma mnogo Bosnjaka kojima je za ovo kratko vrijeme daytonske Bosne vec ugradjen robovski chip uspjesnije nego je crncima ugradjen za vijekove njihovoga robovanja.

Kada god nasem Bosnjaku sa robovskim mentalitetom kazes da treba insitstirati na pravdi, na Tuzbi za genocid, da nasi poslanici trebaju stavljati veto na zakone kojima se ukida Republika BiH, da treba traziti ukidanje zlocinacke Republike srpske I tome slicno, on uvijek ima spreman odgovor; kaze: "Pa to je huskanje na rat." Tu se vidi koga taj Bosnjak sa robovskim mentalitetom dozivljava kao gospodara: SRBINA. Jer eto, Srbin ce ratovati, ali nece odustati cak ni od onoga za sta nema pravo. Ako Svjetski sud pravde u Hagu presudi da se Republika srpska ukida jer je kreirana genocidom, I ako Srbin hoce da ratuje, on ce ratovati protiv internacionalnog poretka, protiv vladavine zakona u internacionalnim relacijama, I nista tim ratom nece moci postici, jer nece (valjda) biti nekog novog Alije da im ponovo potpisuje I legalizuje Republiku srpsku, a da ga Bosnjaci slijede k'o marva.

A I Srbin je legao na rudu. Eto sami Srbi uhvatise I "Slobu" I "Voju" I tolike druge svoje "junake I vojvode" I predadose ih "mrskom zapadu" koji ih je bombardovao. Evo im smjenise 59 rukovodilaca, pa nista, niko ni ne pomislja da ratuje. Jer, cetnici su obicne pisonje. Lako je bilo junaciti se, "prkositi citavom svetu", kada su na drugoj strani imali Aliju, I znali da kad god im svijet zaprijeti, Alija ce se nesto nagoditi sa njima, I tako ih pustiti sa udice, tj. skinuti neki ultimatum NATO-a kojeg su zaradili zbog nekog zlocina, kao sto je npr. Markale.

U ovom broju "Glasnika BK" imacete prilike procitati nekoliko izvanrednih tekstova gdje se veoma argumentovano govori o Ashdownovom potezu smjenjivanja rukovodilaca Republike srpske. Moje misljenje je da je to samo pranje Republike srpske, tj. dalja legalizacija iste. Medjutim, nasi stari su znali reci: "Covjek snuje, a Bog odlucuje." Drugim rijecima, sve sto je isplanirano, ne mora se I dogoditi. Ovim smjenama, koliko god je Ashdown na jedan direktan nacin pomogao Republici srpskoj, na drugi nacin pomogao je I nama, jer ovim je I skinuo pozlatu sa cetnika, kao beskompromisnih boraca za njihovu zlocinacku stvar. Sada svako vidi da su to samo prazne prijetnje kako ce Srbi ponovo ratovati asko treba. Oni se povinuju I povinovace se pred internacionalnim sudiovima, i zato moramo bez straha ici dalje sa nasim zahtjevima za "JEDNOSTAVNOM PRAVDOM". To znaci: MORAMO VRSITI PRITISAK NA TIHICA DA TRAZI UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE, ALI, OVAJ PUT, FORMALNO NA SVJETSKOM SUDU PRAVDE U HAGU. Ako to ne uradi znacemo da je cetnicki agent koji samo lijepo prica, kao ono nedavno kada je NEFORMALNO, pred novinarima, zatrazio ukidanje RS, da bi ostao na celu Bosnjaka, a kada mu se pruzi prilika da ono sto je pricao I odradi, on odradi posao potpuno suprotno, tj. za cetnicku stranu.

ONO STO SVAKI GRADJANIN BOSNE I HERECGOVINE MOZE SAM ODRADITI DA DOKAZE DA NIJE ROB I DA SE NE MIRI SA ROPSTVOM JE DA ISTAKNE ZASTAVU SA LJILJANIMA, SIMBOL NASE BORBE ZA SLOBODU, I DA IGNORISE NAMETNUTU TROKUTASTU ZASTAVU, SIMBOL NASEGA PONIZAVANJA. ZASTAVU I GRB SA LJILJANIMA MORAMO ISTICATI GDJE GOD STIGNEMO. BAREM NASE LICNO DOSTOJANSTVO NAM NIKO NE MOZE UZETI, NI NASA VLADA, NI CETNICI, NI EVROPA, BAS NIKO.

Dr. Muhamed Borogovac

__________________________________________________________________

2. ZASTO SOFTIC KRIJE OD JAVNOSTI STA SE GOVORILO U HAGU?

Nisam moga a da se ne javim povodom najnovijih dogadjanja oko Tuzbe BiH protiv SCG. Konacno jedna svijetla tacka oko ove Tuzbe. Odrzana je usmena rasprava. Konacno nasi "predstavnici" u vlasti vise nisu mogli, pod pritiskom javnosti, u cemu je ogroman doprinos I patriota sa ove mailing liste, odugovlaciti sa Tuzbom. Srpska masinerija radi neprestano. Oni su svjesni da je ovaj spor za njih izgubljen na sudu I jedinu sansu vide u vansudskom poravnanju. Pokusavaju to na sve moguce nacine u cemu im pomazu I nasi "predstavnici" sa necinjenjem nista. Javnost nije bila ni obavijestena na adekvatan nacin da je zakazana usmena rasprava sto potvrdjuje da mediji u BiH uopste nisu nezavisni onoliko koliko oni to tvrde. Neki cak traze ogromne sume novaca da bi se neka vijest objavila (Avaz), a u svojoj pohlepi za novcem ne vide svoju istorijsku sansu da stanu na pravu stranu I udju u istoriju kao borci za BiH, a ne kao izdajice. Niko se ne moze pogadjati o dvije stotine hiljada ubijenih medju kojima je ogroman broj djece. Bosanska javnost se I ovoga puta pokazala kao mnogo zrelija I pametnija nego oni koje je ona izabrala. To potvrdjuje I cinjenica da oni jedno pricaju kada se bore za vlast, a potpuno drugo rade kada se te vlasti dokopaju. Svoj mandat koriste samo da bi sebe obezbijedili za buducnost I nije ih briga sta ce poslije njih ostati I da li ce nam, u ratu dovoljno napacena BiH, imati sansu za mirniju buducnost. Adekvatan primjer za to je Tihic koji, sada to mogu da kazem poslije najnovijih gluposti koje je izjavio, kada nije uspio da ponisti Tuzbu sada zali prike Srbe zbog ratne odstete. Iste one Srbe koji I dan danas biraju Radikala za predsjednika I poslije tolikih zala sto su ih pocinili, oni se nisu opametili. Ali oni imaju Tihica koji ce pokusati to za njih da odradi. Nije to vise Tihicevo neznanje ili naivnost, to je klasicna izdaja. Ako za nesto nisi kvalifikovan ili to neznas ima narodna: "Suti, budi pametan" sto ce reci ako si nezreo za nesto onda se ne petljaj u to. Kod Tihica to vise nije slucaj jer on otvoreno svojom izjavom oko moguce nagodbe za odstetu staje na stranu agresora. Narode BiH, nije Tihic biran da se cjenka oko 2 stotine hiljda mrtvih u BiH, on nema taj mandat. Pod hitno od njega treba traziti da se izvine javno I da zbog ove podvale koju pokusava poturiti podnese neopozivu ostavku. U predsjednistvu nam sjedi covjek koji ne zastupa nase interese I kojem Majke Srebrenice treba da odrze predavanje sta je njegov zadatak, a ne da se zalijece I daje sulude izjave. Treba ponovo podici javnost I mobilisati je da se Tihicu kaze ko I zasto ga je postavio u Predsjednistvo. Zadivljuje me akcija koja je preduzeta u Sarajevu na animiranju javnosti, kada to nisu uradili mediji. Dijeljenje letaka I mobilisanje boraca je akt koji vraca dostojanstvo BiH, koje joj Tihici pokusavaju unistiti. To je akt koji pokazuje da je narod svjesniji od izabranih "predstavnika" I da on bdije nad sudbinom BiH vise nego oni. Na internetu sam svki dan I citam mnoge vijesti I mogu vam reci da je povodom ovih dogadjanja oko usmene rasprave I Tihiceve izjavi po prvi put na istom frontu su mnoge cesto I suprotstavljene internet stranice u osudi gluposti koje je on izjavio. Sirom interneta naci ce te da su svi jedinstveni da on nema pravo na pogadjanje. Zadivljuje me svijest naroda u BiH I dijaspori o jedinom ispravnom putu ka okoncanju ovog procesa. Iako cesto na suprotnim politickim stajalistima svi su ovog puta na istom frontu. Svijest je sazrela. Skrenuo bih vam paznju na clanak u "Oslobodjenju" od Juna 26, a koji govori o toku usmene rasprave u Hagu, od 25 juna 2004. Dvije stvari su po meni jako kriticne u tom tekstu na koje treba obratiti paznju I ne ispustati ih iz vida. Prva je sto se predsjednik suda interesovao kako ce se presuda odraziti na odnose dvije drzave. Shvatam da dio njegovog posla je I pokusaj pomirenja medju stranama, ali ono sto je njega interesovalo nije stvar pomirenja nego kakvi ce odnosi biti medju drzavama poslije presude. To ne moze biti njegov posao, njegov posao je da radi po zakonima, a ne da se bavi politickim pitanjima. Nikoga poslije drugog svjetskog rata nije interesovalo kakvi ce biti odnosi Njemacke sa susjedima jer je ona bila agresor I mora da se povinuje presudi suda. Da li mozda predsjednik suda u Hagu pokusava uspostaviti neke nove politicke odnose ili on treba da radi svoj posao? Mnogo vise od ovoga me zabrinjava ponasanje naseg zastupnika tuzbe gosp. Softica. On je izjavio za Oslobodjenje da je usmena rasprava na momente bila zucna, ali da "o tome ne moze govoriti za javnost". Moje pitanje za njega bi bilo: " Da li se to nesto ponovo pokusava sakriti od javnosti?" Sta to ima da se krije osim ako se ne pokusava nesto uraditi mimo volje naroda? Ovu tuzbu nisu podnijeli sadasnji nam predstavnici vlasti niti su oni zasluzni sto je ona jos uvijek aktivna. Oni su naprotiv svojim odugovlacenjem pokusali da je uniste I ponovo ne odustaju od toga. Javnost je ustrajala na ocuvanju tuzbe I javnost mora biti upoznata sta se tamo desava.

Mnogo je nasih iskompromitovanih "predstavnika" oko ove tuzbe da bi zasluzivali nase povjerenje. Treba izvrsiti pritisak da se u spor ukljuci njen tvorac profesor Boyl. On je jedini u koga se mozemo pouzdati da nece izdati jer je to njegova tvorevina I on je nece licitirati. Neka se nasi politicari ne brinu za njegove troskove naci ce se pare za to. To vam dijaspora obecava samo vi njega vratite u proces. Ovo moje malo duze pismo saljem na vise adresa u nadi da se ne popusti sada kada smo svi svjesni, a pogotovu narod u BiH da ovu istorijsku sansu ne treba prepustiti nasim "predstavnicima" da je jos jednom upropaste. Na internetu sam uocio da je stvoren jedan jedinstven front I da su svi na pravom putu da se ova tuzba dovede do kraja na cist I pravedan nacin.

Nedzad Taljic

Chelsea MA

Napomena: Gosp. Taljic nam je poslao pomenututi clanak iz "Oslobodjenja", ali buduci da nemamo dovoljno prostora, nismo ga objavili. Medjutim, dvije kljucne recenice iz toga clanka su citirane u slijedecem prilogu.

_______________________________________________________________________

3. Prof Boyle: Bosansko Predsjednistvo I agent Softic su odgovorni samo bosanskom narodu

Slijede Softiceve izjave iz "Oslobodjenja" o kojima u prethodnom clanku govori Taljic, sitiramo:

Medjunarodnog suda pravde i predstavnicima SCG u sporu, kazao da je suca Shi Yiuyounga interesovalo kakvi ce biti odnosi izmedju dviju drzava nakon izricanja presude i da li ce se to odraziti na stabilnost u regionu. Softic, koji je u petak zajedno sa holandskim advokatom Van den Bizenom predstavljao BiH u pripremnom rocistu pred odredjivanje pocetka rasprave, kazao je za nas list da je rasprava na momente bila jako zucna, ali je odbio da preko novina iznosi detalje o razgovorima kao i da na taj nacin polemise sa Medjunarodnim sudom u Hagu.

- kraj citata.

Cim nam je Nedzad Taljic skrenuo paznju na pomenute Softiceve izjave iz "Oslobodjenja" Dr. Vahid Sendijarevic je nazvao prof. Boylea I posavjetovao se sa njim o novim opasnostima.

Ukratko, prof Boyle kaze da je Softic nema nikakvu obavezu prema sudu, I da slobodno moze iznijeti sve sta je bilo govoreno, na tom sastanku. I Softic I Predsjendistvo imaju obavezu da upoznaju javnost sa svim aspektima slucaja, jer oni zastupaju tu javnost.

Kad je kineski sudija u pitanju, Boyle kaze da se ne treba osvrtati sta govori sudija, nego samo insistirasti na nasim pravima.

Poslije toga razgovora Prof Boyle je poslao email, u kojem ponavlja svoje gornje stavove, I koji slijedi:

He (Softic) represents the victims of genocide and therefore must explain to them what happened at the meeting. His responsibility of confidentiality extends to the Bosnian Presidency, not the World Court. And the Bosnian Government is supposed to be a democracy that is accountable to its people, and especially to the victims of genocide. So he owes everyone in Bosnia a blow-by-blow account of what happened during this critical meeting. Certainly that is the position I took as Bosnia's Lawyer.

As for the Chinese President of the Court, he is from Communist China who has supported Communist Yugoslavia all along. We must insist upon your rights no matter what he says and does. This is exactly what I did when dealing with the British President of the Court who wanted to give David Owen the time to destroy us.

Nama koji zivimo u prvnim drzavama je jasno zasto se ne treba osvrtati na izjavu kineskog sudije: Zato sto sudija na kraju mora presuditi po zakonu, bez obzira sta on licno zeli.

M. B.

_____________________________________________________________________

4. Niko Lozancic: Deytonski Ustav nikada nije dobio legitimitet u Parlamentu BiH

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Predstavnickog doma Parlamentarne skupštine BiH organizovala je danas u Sarajevu javnu raspravo o temi ustavnog uredjenja BiH i eventualnih ustavnih promjena, kojoj nisu prisustvovali predstavnici srpskog naroda.

Javna rasprava organizovana je na inicijativu Kluba poslanika HDZ - Demokršcani. Vecina ucesnika u raspravi pozitivnim smatra to što je ovo znacajno pitanje iz sfere politi?kih stranaka i mecunarodnih organizacija preneseno u Parlamentarnu skupštinu BiH. ...

Istovremeno, predstavnici politickih stranaka, institucija i univerzitetski profesori složili su se da je krajnje vrijeme da se krene sa izmjenama Ustava BiH, mada su pominjali razlicite metodologije pristupa i realizacije ovog procesa, od sistemskih i postepenih, do radikalnih i korjenitih.

Predsjedavajuci Predstavnickog doma Martin Raguž, u ime Kluba HDZ - Demokršcani, zatražio je održavanje tematske sjednice ovog doma o temi eventualnih izmjena dejtonskog Ustava BiH, s ciljem "obezbjecenja funkcionalnosti, prilagocavanja standardima EU i samoodrživog razvoja BiH i ravnopravnosti njenih naroda i gra?ana".

"U ogranicenja i nedosljednosti možemo svrstati i asimetricnu unutrašnju strukturu koja ne obezbjecuje na isti nacin prava pojedinaca i kolektiviteta, neracionalnu i neefikasnu strukturu vlasti na pet nivoa, sa enormno visokim ucešcem javne potrošnje u bruto nacionalnom dohotku" - pojasnio je Raguž.

Prema njegovim rijecima, trenutno ekonomsko-politicko stanje u BiH, kako ocjenjuju poslanici u Evropskom parlamentu, "neodrživo je i politi?ki i ekonomski".

Novi Ustav BiH, smatra Raguž, "za razliku od dejtonskog, konacno bi dobio demokratski legitimitet u Parlamentu BiH".

"Mi se zalažemo za dosljednu federalnu strukturu BiH, država - federalne jedinice, plus opština, kao lokalna jedinica samouprave u okviru federalnih jedinica" - zakljucio je Raguž.

Clan Ustavnopravne komisije Nijaz Durakovic založio se "radikalne promjene Ustava BiH, bez kozmetike", što ukljucuje cak i "ukidanje oba entiteta", što je moguce "putem opšte kantonizacije BiH i uz uvažavanje osnovnih evropskih standarda u sferi lokalne samouprave".

Poslanici SDA Mirsad Ceman i Elmir Jahic predložili su cetiri amandmana na Ustav BiH, kojima traže zaštitu instituta dvojnog državljanstva za gradjane BiH u dijaspori, te da se delegati Doma naroda u Parlamentu BiH biraju sa cijelog podrucja BiH, bez obzira o kom se konstitutivnom narodu radi.

Trecim amnadmanom, koji tretira problematiku izbora clana Predsjedništva BiH, traži se afirmacija aktivnog i pasivnog birackog prava za sve gradjane BiH bez obzira u kom entitetu žive, dok je u cetvrtom amandmanu izražen zahtjev da se izbor sudija Ustavnog suda BiH vrši u Parlamentu BiH, a ne u entitetskim skupštinama kao što je to sada slucaj.

Prvi amandman SDP BiH, koji je saopštio Jozo Križanovic, odnosi se na prijedlog za uspostavljanje statusa Sarajeva kao glavnog grada BiH, o kome treba donijeti zakon, prema kome bi teritorija ovog grada trebalo da bude izdvojena i pod jurisdikcijom organa BiH, dakle primijenjen model distrikta.

Drugi i treci amandmani odnose se na afirmaciju lokalne samouprave u BiH, kao bitne komponente razvoja demokratije.

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Safet Halilovic podržao je inicijativu za javnu raspravu o eventualnim izmjenama Ustava BiH, naglašavajuci potrebu harmonizacije ovog najvažnijeg dokumenta sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Halilovic se založio i za nova ustavna rješenja kojima bi bilo obezbijedjeno da BiH pripadnu dominantno izvorni državni prihodi što se, prema njegovim rijecima, može postici uvodjenjem PDV-a.

"Afirmacijom demokratskih standarda u sferi lokalne samouprave sprijecicemo marginalizaciju opština" - smatra Halilovic.

On se posebno založio za "kantonizaciju Republike Srpske, kao i smanjenje ovlašcenja entiteta za racun države BiH".

"Dejtonski Ustav BiH, tek je cetvrti aneks Mirovnog sporazuma koji nikada nije doživio verifikaciju u Parlamentu BiH" - rekao je predsjednik Federacije BiH Niko Lozancic, koji smatra da je postojeci Ustav BiH "destruktivan i štetan po interese svih naroda i gradjana BiH".

I profesori sa Pravnog fakulteta u Mostaru LJubomir Zovko i Božo Žepic smatraju da su postojeca ustavnopravna rješenja politickog sistema BiH potrošena, prevazidjena, zbog cega ih treba mijenjati, ali ne nametanjem i težnjom ka unitarizaciji i centralizaciji BiH, nego konsenzusom predstavnika tri konstitutivna naroda, kao i "lijeve opcije".

Predsjedavajuci Vijeca naroda RS Remzija Kadric založio se za "korjenite, temeljne i radikalne" promjene Ustava BiH, jer smatra da je to "interes svih gradjana i u skladu sa standardima Evrope".

Ustavnopravna komisija Predstavnickog doma razmotrice još jednom sve diskusije, stavove i prijedloge i o rezimeu obavijestiti ovaj dom, nakon cega bi trebalo da bude odluceno da li ce biti zakazana tematska sjednica o ustavnom urecenju BiH i eventualnim izmjenama Ustava BiH

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentar BK: Definitivno je jasno da je Safet Halilovic izdajnik, koji stalno podmece najnizi nivo prava, ljudska prava, i lokalne samouprave, Bosnjacima, da bi sacuvao drzavna prava, tj. najvisi nivo prava, za Srbe, Republiku Srpsku. Osim toga, vidi se kolika je laz bila Alijina izjava da "Srbi I Hrvati nece Bosnu". Tacno je da cetnci I Tudzmanovci u HVO-u nece Bosnu, a Alija je to produzio na sve Srbe I Hrvate. Iz skupstinskog ponasanja hravtskih predstavnika, je jasno da izgleda jos jedino Hrvati nisu odustali od Bosne, I da je cista izdaja to sto ne nailaze na podrsku Bosnjaka u Skupstini, nego na opstrukciju od likova kao sto je Safet Halilovic.

Ako nasi poslanici istinski zele promjenu, oni trebaju traziti povratak na privremeno suspendovani Ustav Republiku BiH, jer NA TO JEDINO IMAJU ZAKONSKO PRAVO, jer su nam jedino Ustav Republike BiH na prevaru uzeli. Nemas zakonsko pravo traziti nesto sto nikada nisi ni imao.

______________________________________________________________________

5. ASHDOWN NE DA REPUBLIKE SRPSKE

- Ashdownovim smjenjivanjem visokih rukovodilaca jos je jednom profitirala RS koja za medjunarodnu zajednicu ostaje neupitna, dok je gubitnik citava BiH koja ostaje talac zlocinacke politike RS I medjunardone zajednice – Ashdown izjavio da je RS zasticena Daytonskim sporazumom kojeg moze mijenjati samo srpski narod iz RS!!! – Postoje nekoliko odgovora na ove Asdownove bedastoce: prvi je da RBiH ustraje na Tuzbi protiv SRJ za agresiju i genocid ciji povoljan ishod omogucuje ukidanje RS – a drugi odgovor je da BiH proglasi mrtvom Daytonski sporazum buduci da ga srpska strana vec deset godina ne postuje -

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown smijenio je 60 rukovodilaca RS medju kojima je i Dragan Kalinic, predsjednik SDS i predsjednik Skupstine RS, jedan do najrevnosnijih Karadzicevih sljedbenika, kojemu je inace mjesto u Haagu. Ashownove smjene uslijedile su nakon sto BiH nije primljena u Program NATO-a Partnerstvo za mir zbog nesuradnje RS sa Tribunalom za ratne zlocine u Haagu, a glavni razlog je sto licu pravde nisu privedena dva ratna zlocinca kapitalca – Radovan Karadzic i Ratko Mladic.

Republika Srpska je i ovom smjenom njenih najistaknutijih kadrova – profitirala. Umjesto smijenjenih – izabrace nove kadrove istog – zlocinackog profila kojih tamo ima na pretek! RS koja je stvorena da bi izvrsila zlocin i genocid i koja je Daytonskim sporazumom ovjerila svoje postojanje na genocidu i zlocinu – ostala je neupitna za Visokog predstavnika, odnosno za medjunarodnu zajednicu koju on predstavlja. Ostalo je da se uhvate Karadzic i Mladic pa RS dobije legitimaciju demokratske i civilizirane drzave. Legitimacija ce imati Ashdownov potpis!

Na pitanje novinara RFE da li je smjenom njenih 60 rukovodilaca RS pred ukidanjem, Paddy Ashdown je dao kategorican odgovor: «Ne, Republika Srpska je zasticena Daytonskim sporazumom. Moje ovlasti su limitirane Daytonom, i ako ja to zazelim, a ne kazem da zelim, ja to ne mogu uraditi. Niko ne moze ukinuti Republiku Srpsku. Jedini ljudi koji mogu mijenajti Dayton su zitelji BiH, i u ovom slucaju Republike Srpske. Dakle, Republika Srpska jeste u delikatnoj situaciji, ali tu je jasan izbor: ili produziti stazom kojom mala grupa korumpiranih politicara moze cijelu zemlju ucjenjivati i udaljavati od buducnosti - ili da sjecom trulog drveta, sto je uradjeno mojom odlukom, mogu poceti iznova. Na njima je da odluce sta ce uraditi. Ali, ako podju starom stazom proslosti, Republika Srpska ce biti crna rupa za medjunarodne investicije, bez sanse za ukljucenje u Evropu i NATO i, nazalost, ljudi u cijeloj BiH ce biti u istoj rupi.“

Dakle, i po cijenu da nastavi starom stazom – za Ashdowna je RS neupitna, makar u crnoj rupi kao talac ostala citava BiH.

Unatoc novim strujama u Vijecu Eourpe koje su inicirale promjenu Daytonskog sporazuma – Paddy Ashdown ostaje na liniji engleske prosrpske politike koja svim sredstvima brani postojanje RS, a koju je nedavno u interviewu „Oslobodjenju“ personalificirao Ian Cliff, engleski ambasador u BiH – cije rijeci Ashdown kao papagaj ponavlja: RS je neupitna, njezina sudbina vezana je za volju srpskog naroda, RS postojati dok god taj narod (koji slavi ratne zlocince kao heroje) to bude zelio! Ashdown ide cak i dalje od Cliffa pa tvrdi da Daytonski sporazum moze mijenajti samo narod Republike Srpske! Ashdown se tako pravi blesav svjesno presucujuci cinjenicu da se svaki ugovor, kako onaj postignut izmedju dva obicna covjeka, a tako i onaj na kojemu se temelji postojanje jedne drzave RASKIDA ako ga jedna od ugovorenih strana ne postuje! Ashdown, kao i njegovi nalogodavci koji odobravaju njegove poteze - vrlo dobro znaju da Republika Srpska ne postuje Daytonski ugovor, te da ga samim tim sama proglasava - nistavnim! Ashdown i co. znaju da RS nije ispunila dio ugovora o obaveznoj suradnji sa haaskim Tribunalom, znaju da RS ne postuje konstitutivnost svih naroda na svojoj teritoriji. Znaju da ta opstrukcija traje vec deset godina - od kako je Daytonski sporazum potpisan – i znaju da ce trajati jos hiljadu godina! I – za to, za srpsku stvar – uporno se bore!

Ima lijeka toj necuvenoj drskosti medjunarodne zajednice. Bosna i Hercegovina bi trebala odmah proglasiti Daytonski ugovor – mrtvim! Istovremeno, BiH bi trebala usredsrediti sve svoje snage i sredstva na uspjesno okoncanje spora na Medjunarodnom sudu pravde po Tuzbi koju je podnijela protiv SRJ za asgresiju i genocid. Prvi korak u tom cilju je vracanje prof. dr. Francisa A. Boylea u bh-advokatski tim!!!

Trba jos samo dodati ono sto Ashdown podrazumijeva: cim ova dvojica budu uhvacena – bice ovjerena legitimacija RS kao demokratske i civilizirane drzave. Na osnovu te legitimacije RS dobijene legalizacijom zlocina i genocida – i ostali dio BiH ce moci u Europu! Blago BiH i svima nama kada nas RS uvodi u Europu – putem genocida i zlocina!!! A blago i Europi!

STA CEKA TIHIC?

U ime onog dijela BiH kojeg on predstavlja - Tihic bi odmah trebao proglasiti Daytonski sporazum mrtvim. U medjuvremenu bi trebao bi sve raspolozive snage i sredstva usredsrediti na spor po Tuzbi RBiH protiv SRJ za agresiju i genocid ciji povoljan ishod vodi ukidanju Republike Srpske, ako to Tihic zatrazi kao presudu. U tom pravcu trebao bi odmah pozvati u pomoc i prof. dr. Frencisa A. Boylea. To je jedini nacin da se BiH iscupa iz zagrljaja RS I Ashdowna i dijela medjunardone zajednice koja je stala u obranu srpskog zlocina i genocida…

Ali, buduci da Tihic vise brine brigu o srpskoj nego o bosanskoj stvari – od njega se, gluho bilo, moze jedino ocekivati da – pozdravi Ashdownovu smjenu cetnickih kadova iz RS! I to ce morati uciniti teska srca – jer se s Kalinicem toliko zblizio – da ga je na iftaru castio! Ali, buduci da RS ostaje neupitnom...

Ibrahim Halilovic, bivsi novinar TV BiH

____________________________________________________________________

6. IZJAVE POVODOM "SJECE KNEZOVA"

Dragan Mikarevic, premijer RS

NI JEDAN POJEDINAC NIJE VAZNIJI OD RS!

Da su u RS pravilno shvatili namjere Visolog predstavnika Ashdowna da kaznjavanjem pojedinaca sacuva RS, potvrdjuje i izjava Dragana Mikarevica - Premijer Republike Srpske Dragan Mikerevic izjavio je da ce Vlada Republike Srpske prihvatiti odluke visokog predstavnika o smjeni funkcionera iz ovog entiteta. Mikerevic je novinarima u Banjoj Luci kazao da je iznenadjen i da žali zbog odluka o smjeni, jer ih smatra protivnim stavovima Vijeca Evrope. "Niko od nas nije toliko bitan koliko je bitna Republika Srpska i zato moramo biti spremni da budemo žrtva naše republike i, u tom smislu, smatram da ce gospodin Dragan Kalinic prihvatiti ovu odluku", kazao je Mikerevic.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SUADA PALAVRIC:

NISU PROBLEM LJUDI, VEC DAYTONSKI USTAV I INSTITUCIJE RS

- Palavricka je za sada jedini bh-funkcioner koji je skontao sustinu problema oko smjene funkcionera RS, odnosno Ashdownovo bacanje prasine u oci u cilju ucvrscivanja pozicija RS -

Potpredsjednica Stranke demokratske akcije Seada Palavriæ izjavila je Agenciji ONASA kako ne ocekuje da ce Odluka visokog predstavnika Paddya Ashdowna o smjeni 59 zvanicnika Republike Srpske poluciti rezultate koji su potrebni Bosni i Hercegovini i njenim gradjanima. "Ne mislim da su pojedinci uzrok nesaradnje sa Haškim sudom, vec da je problem u institucijama koje su uspostavljene Daytonskim sporazumom, odnosno Ustavom Bosne i Hercegovine. Mislim da bi jedino rješenje bilo donošenje mirnodopskog gradjanskog ustava, jer æe umjesto ovih smijenjenih ljudi doci drugi koji ce raditi isto, jer imaju institucije", kazala je Palavric.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SULEJMAN TIHIC:

ODLUKA KOJA CE OSIGURATI POSTIVANJE DAYTONA

Sarajevo, 30.06.2004. - Predsjedavaju?i Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihic smatra potpuno ocekivanom Odluku visokog predstavnika o smjeni 59 zvanicnika i politicara iz Republike Srpske. Kako se navodi u saopcenju iz Tihicevog kabineta, ova odluka bi trebala osigurati uspostavu efikasnih struktura sigurnosnog sistema radi provedbe zakona, postivanja Daytonskog sporazuma i medjunarodnih obaveza. "To ce znaciti i procesuiranje ratnih zlocinaca, hapsenje i njihovu predaju Haskom tribunalu, te konacno brze provodjenje reformi, ulazak Bosne i Hercegovine u program NATO-a Partnerstvo za mir i druge euroatlantske integracije. Nadamo se da Bosna i Hercegovina i njeni gradjani nece vise biti talac opstrukcija pojedinaca", kaze se u saop?enju. (PBS)

Komentaer BK: Ova izjava Tihica je u sustini identicna sa izjavom Mikerevica.

___________________________________________________________________

7. ZAJEDNICKA OBAVJESTAJNA AGENCIJA, NOVA OPASNST ZA TUZBU

Ima dosta javnih obecanja da Tuzba nece biti ukinuta, pa i od Tihica. Finansijeri ovog procesa, organizacija Pravda za mir, u Sarajevu, rekla je da ce i dalje finansirati ovu Tuzbu, na celu sa Van Den Biesenom, te da nema govora, sto se njih tice, da ce tolerirati ukidanje Tuzbe.

Britanski komandos Paddy Ashdown pokusava spasiti Republiku srpsku, pa je u tom cilju napravio veliku cistku, smjenivsi sa polozaja preko 50 najvise rangiranih osoba u RS. Smatram da je to ucinio iz kozmetickih razloga, jer je zabrinut da slika SDS, cije je kadrove uglavnom smjenjivao, nije dovoljno dobra u javnosti sirom svijeta i u praksi, a niti da su se dovoljno efikasno pretvarali, da obrani RS.

Jos jedna opasnost je i osnivanje obavjestajne agencije SIPA, kao toboze na nivou drzave. Naime, ta nova agencija bi omogucila da i Banjaluka, i Beograd i Zagreb neometano dodju u posjed orignalnih dokumenata o genocidu, 1992/1995, te da kao takvi budu ukradeni, unisteni, zloupotrebljavani itd. Naime, u tu agenciju bi RS poslala svoje agente, dejtonski sasvim legalno, pa se kao zabrinuti danas u novinama javio i Amor Masovic, istrazivac genocida, te neki ostali, dapace rijetki glasovi savjesti i pameti. Ostali svi navijaju za tu agenciju i sve konzekvence koje ona donosi.

Pozdrav

Sven

__________________________________________________________________

8. PERFIDNO PRIZNANJE "UMJERENOG" CETNIKA CAVICA

Jedna od stvari u vezi sa tuzbom BiH protiv SiCG koja ne treba skretati preveliku paznju, jeste famozno Cavicevo "priznanje". Skoro sav genocid (iako je Cavic rado izbjegavao tu rijec) on pokusava svesti na Srebrenicu. Ne smije se zaboraviti da je genocid poceo jos prve godine agresije na BiH, dakle 1992. Srebrenica je bila kruna genocida i po broju zrtava najuocljivija, i desila se zadnje godine agresije. Ali se ne smiju zaboraviti zrtve brojnih koncentracionih logora za mucenje i istrebljenje bosnjackih i hrvatskih civila, sirom okupiranih dijelova BiH. Dakle posebno se ne smiju zaboraviti zrtve najzloglasnijih logora kao sto su bili Keraterm, Omarska, Manjaca, Trnopolje, Kula, kao ni Heliodrom i Dretelj. To sve se desilo oko tri godine prije same Srebrenice, kao i tokom te tri godine. Broj tih zrtava se takodje broji u hiljadama. Njihova tijela se jos uvijek otkrivaju po mnogim masovnim grobnicama, svakog mjeseca ili svake sedmice. Mora se istrajati na insistiranju da je genocid poceo otprilike kada i agresija, a sa najmasovnijim pokoljem, srebrenickim, to je privedeno kraju. Tako da ono sto je Cavic izrekao moze biti druga vrsta verbalno-pravne zamke, sto nije iznenadjenje od bilo koga ispred SDS_a. To je ipak tek malo veci korak za Cavica kao "umjerenog" cetnika, ali i dalje mali korak za SDS i RS. Jos uvijek je to uglavnom farsa, poput onoga perfidnog "izvinjenja" Svetozara Marovica ispred SiCG. Zapravo, skoro sve sto se desilo u Srebrenici i Zepi, desilo se vec ranije, pocetkom rata u Foci, Visegradu, Zvorniku, Trebinju, Prijedoru, Brckom, Gacku, Rogatici, Bijeljini, Bratuncu, Vlasenici itd. Glavna razlika je u tome sto je, iako uz istu brutalnost i masovne pokolje, nesto vise ljudi prezivjelo pomenuta mjesta u odnosu na Srebrenicane. Ta mjesta su u pocetku imala bar neki manji koridor za odstupnicu, za bijeg, ono sto potpuno opkoljena Srebrenica nije imala. U suprotnom, broj zrtava po jednom gradu, dosegao bi srebrenicki vrh jos tokom prve godine agresije. I nakon cetnickih pokolja i mucenja, ne smiju se potom zaboraviti ni zlocini ekstremnog krila HVO-a (ili tzv hrvatskih cetnika) u Mostaru, Stocu, Kiseljaku, Vitezu, Ahmicima itd..

Amir T.

Bivsi pripadnik bivse (a mozda i buduce) Armije BiH

________________________________________________________________________

9. TIHICEVI JADNI SRBI GRADE KRMETNJAKE PO NASIM AVLIJAMA

Merhaba.

Zahvaljujem za izvanredne tekstove, i kao sto se vidi iz navedenog, ne trebaju nama licne karte iz Republike srpske, i registracije za glasanje "na podrucju Republike srpske", (tj. da bismo je prvo priznali pa onda bili u mogucnosti da se protiv nje borimo), sto je "ubleha" lansirana svih ovih godina i od nasih predstavnika, kako drzavnih tako i vjerskih, a sve u svrhu da bi vecina onih koji su trenutno na vlasti, sacuvali ono sto su "klapili", pa tako nisu ni veliko iznenadjenje i sve "vajne" Tihiceve "merhametli" izjave prema "ugrozenim" nam "komsijama", a koji i danas vecinom stoje na istom kursu!! Tihica ne interesuje sto je moj babo dobio srcani udar prije dvije hevte u Sarajevu, pokusavajuci da vrati imovinu koju ima u Cajnicu, a koju je "ugrozeni komsija" ogradio i napravio krmecak u sred avlije! Njega brine kako ce "komsije prezivjeti" i izdurati dok ne dobiju pravo i zeleno svjetlo da kazu "zbogom Bosno odosmo u Srbiju",a sto je i stvarni cilj svih "demokratskih procesa" nasih komsija!

Nego molim da objavite ili da mi posaljete adresu od advokata Ahmetpasica, kako bih pomogao mom babu da "razgovara" sa po Tihicu, "ugrozenim" nam komsijama!

Selam, Mujo Habibovic, Chicago

------------------------------------------

Mujo, telefon advokata Amira Ahmetspahica se moze saaznati na infromacijama. On sada zivi u Sarajevu.

______________________________________________________________________

10. TIHICU, NE PROPUSTI SANSU DA SE IZBORIS ZA ISTINU I PRAVDU

Izvod iz pisma Mr. Kustric Mustafe (postdiplomca kod Akademika Ivana Supeka.)

Razlog moga javljanja je u stvari zadnja rasprava i cijela medijska buka podignuta oko rasprave o tuzbi srbije i crne gore (malim slovima srbija i crna gora jer je to njihova stvarna vrijednst oslovljavanja). Naime, prirodom posla ovaj vas citalac i sljedbenik vasih redaka, svakodnevno je u kontaktu sa vrhunskim i aktuelnim voditeljima politike sjeverne Amerike i Kanade, te u takvim razgovorima nastoji djelovati kao ambasador BiH u smislu sirenja istine u svemu sto nam se dogodilo. Ovih dana nastojim saznati kakvo je javno mnijenje o tuzbi za "Genocid nad Bosansko- Hercegovackim narodom"?

Cesto ovaj vas citalac dobiva odgovor bez dileme koji glasi, prevedeno na Bosanski: "Naprijed sva pravda svijeta je na vasoj strani".

Ovim zelim naglasiti da tuzbu protiv propale drzave Yu treba nastaviti i da tu ne postoji dilema o ishodu tazbe. Pravda je na strani BiH, majki Srebrenice i familija mojih prijatelja koji su nestali i koje nikada vise necu vidjeti, kao ni njihove familije. Gospodine Tihicu, imas srecu i istorijsku sansu da stojis na celu naroda koji se bori pravnim putem za istinu bez obzira na religiju, boju koze ili ideologiju. Ako kojim slucajem cujes moj glas, ne propusti svoju historisku ulogu koja se pruza sretnicima samo jednom u 100 godina, da se izboris za istinu I pravdu.

Da zavrsim ovo moje, ne prvo javljanje na ovim stranicama, sa podvucenom debelom crtom, Bosna i Hercegovina je ziva, i svijetla buducnost je pred nama. Podrzimo BiH u AVNOJSKIM granicama.

Mr. Kustric Mustafa

_______________________________________________________________________

Predstavljamio patriotske projekte

11. POMOZIMO POVRATNCIMA U SREBRENICKO SELO LUKE

Postovani,

Es-selamu alejkum

Ako ste u Sarajevu 16. i 17. Jula 2004. godine. Otidjite do Robot Komerca u Hrasnom. Ispred ce biti postavljna kutija u koju mozete ubaciti nesto od trajnih namirica sto zelite donirati za povratnike u selo Luke.

Da krenem redom. Želim vas obavijestiti i ujedno zatražiti vase ucešce u Humanitarnoj akciji za pomoc povratnicima u selo Luke (opstina Srebrenica). Povratnici žive u jako teškim uslovima. cinjenica je da je ogroman broj mladih ljudi iz cijele Bošnjacke dijaspore ucestvuje u humanitarnim projektima i molim Svevisnjeg da vam sve ove donacije upiše u dobra djela i sadake. Nadam se da ce te svojim merhamet dušama uciniti da i ovaj projekat bude uspješan kao što ste i dosada cinili bezbroj putra. Allah sve vidi.

Luke su udaljene 53 km od maticne opštine Srebrenica, a 23 km tog puta je loš makadam. Zimi je ovo selo i po tri mjeseca odsjeceno od civilizacije, a prošle zime im je i helikopterom donesena hrana. Stanje u ovome selu je uistinu zabrinjavajuce. Od nekadašnjih 1011 stanovnika, vratilo se njih 111 i djelimicno je obnovljeno 47 kuca. Ljudi žele ovdje da ostanu i evo vec trecu godinu odoljevaju raznim iskušenjima. Ali po rijecima svih anketiranih, teško je i sve je teže. Niko nije zaposlen. Djeca ne idu u školu. Nemaju nikakav prevoz do Srebrenice. Jednom u dvije sedmice dodje medicinski tehnicar do sela.

Pokrecemo akciju sakupljanja životnih namirnica na više lokacija u Bosni, kao i novcanih donacija u dijaspori. Na osnovu anketnih listica koje smo obradili, a i vi ih možete pogledati na donjem linku , najpotrebnije su životne namirnice, iz cega slijedi da cemo sakupljati:

brašno, ulje, so, šecer, gotova jela i konzerve svih vrsta, coklade za djecu...

higijenske potrepštine, kao: sapune, deterdžente za sudje, za veš, paste za zube ...

Pozivamo vas da se odazovete ovome pozivu i da pomognemo povratnicima u selu Luke kako bi ovu zimu prebrodili lakše nego prošlu. Prošlog ljeta smo poslali kamion odjece i obuce u Srebrenicu kako bi Srebrenicki mališani bili toplo obuceni,(vidi izvještaj) a ovog puta želimo povratnicima poslati ono najosnovnije: Hljeb. Kao što smo vec spomenuli prošlu zimu su se ovi ljudi jako napatili, zato i pomozimo da im ova zima bude lakša. Kada završimo kupovinu u supermarketu, sjetimo se ove djevojcice sa slike i kupimo joj cokoladu ili jednu pastu za male zubice. Možda ispred vašeg supermarketa stoji kutija sa natpisom "Za povratnike u selo Luke", a ako ne stoji, onda posaljite po 5 Eura sadake za njih. Ako ste u Sarajevu 16. i 17. Jula 2004. godine. Otidjite do Robot Komerca u Hrasnom. Ispred ce biti postavljna kutija u koju možete ubaciti nešto od trajnih namirica što želite donirati za povratnike u selo Luke. Mi idemo na jesen da odnesemo sve to u Luke, pridružite nam se. Klikni za vise o cijelom Projektu. http://www.sadake.com/Luke.html

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: