Tuesday, January 15, 2008

#294 ZABIJEN I POSLJEDNJI EKSER U MRTVACKI KOVCEG ARMIJE REPUBLIKE BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

1. MAJ 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 294

1. BOSANSKI KONGRES U DAYTONU

2. ZABIJEN I POSLJEDNJI EKSER U MRTVACKI KOVCEG ARMIJE REPUBLIKE BiH

3. Skola Bosanskog kongresa: U SARAJEVU PONOVO UKIDAJU BOSNJAKE

4. VAZNO JE IMATI STILA

5. PRAVI INETELEKTUALCI BI TREBALI RIZIKOVATI IMIDZ RADI DOMOVINE

6. KISINGEROVA NAGRADA CERICU: U CEMU JE PODVALA

7. KOMENTAR BK: PRAZNA PUSKA NE UBIJA

8. I "LJILJAN" KRITIKUJE CERICA ZBOG KISINGEROVE NAGRADE

9. BRAVO I NASTAVITE REZOTKRIVANJE IZDAJICA

10. UPOZORENJE: U PODRAVKINOJ KOKOSIJOJ PASTETI IMA SVINJSKE MASTI

Molimo sviju koji nam salju clanke, da budu sto kocizniji. Bolje je da sami skracuju svoje clanke, nago da ih mi skracujemo, a to cemo biti prinudjeni ubuduce.

--------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_______________________________________________________________________

1. BOSANSKI KONGRES U DAYTONU

Jedna od aktovnosti Bosanskog kongresa je informisanje pripadnika islamskih zajednica u Sjedinjenim Americkim drzvama o politickom stanju u Bosni I Hercegovini nakon potpisivanja mirovnog ugovora u Daytonu 1995-te godine.

Americki muslimani su politicki vrlo aktivni. Tokom rata u Bosni I Hercegovini, Ameriki muslimani su pruzili politicku podrsku pravednoj borbi Bosanaca I Hercegovaca protiv okupacije iz Srbije, Crne Gore I Hrvatske I osudili zlocine protiv Bosnjaka na nacin bez presedana u istoriji Americkih muslimana. Nikada do tada, a niti poslije rata u Bosni I Hercegovini, jedna nacija u svijetu nije imala takvu podrsku I pomoc od strane Amerikckih muslimana kao sto je imala Republika Bosna I Hercegoviva. Ikada najvece demostracije u Americi organizovane od strane Americkih muslimana bile su demonstracije podrske za Bosnu. Nikada u istorji Americkih muslimana nije prikupljena tolika materijalna pomoc kao u slucaju pomoci Bosni I Hercegovini. I danas, pored tolikih sukoba u svijetu, gdje su muslimani ztrve agresije I ratnih zlocina, od Cecnije do Palestine, I od Iraka do Kasmira, poslijeratna politicka situacija u Bosni I Hercegovini je u zizi interesa Americkih muslimana.

Dr. Vahid Sendijarevic, jedan od osnivaca Bosanskog Kongresa, je nosilac programa informisanja islamskih zajednica u SAD-u o politickim posljedicama prihvacanja Daytonslog ustava pod Daytonskim mirovnim ugovorom I o ulozi predstavnka Bosnjaka u izdaji Republike Bosne I Hercegovini, kao I o ulozi Islamske vjerske zajednice Bosne I Hercegovine u legalizaciji Republike Srpske nastale kao rezultat genocida pocinjenog nad Bosnjacima I Daytonske podjele Republike Bosne I Hercegovine. Dr Sendijarevic je clan nekoliko Islamskih organizacija u SAD. On je I clan Odbora Udrzuznja islamskih zajednica drzave Micigan.

Ovom prilikom, zbog simbolicnog znacaja kojeg grad Dayton ima u svakodnevnom zivotu Bosne I Hercegovine (mi govorimo o Daytonskoj Bosni, Daytonskom ustavu, itd.), spominjemo nedavno odrzano predavanje u Daytonu. Na poziv Islamske zajednice sireg regiona Daytona (Islamic Society of Greater Dayton), 30-tog aprila 2004, Dr Sendijarevic je odrzao predavanje pod nazivom "Bosna I Hercegovina prije I poslije Daytona". Ovo je samo jedno iz serije predavanja koje je Dr. Sendijarevic odrzao u Amirici. Prvog maja ove godine, Dr. Sendijarevic je zapoceo sa serijom predavanja u centru Islamskog udruzenja sireg reagiona Detroita (Islamic Association of Greater Detroit) na temu "Medjunarodni zakoni – Bosna kao primjer." U pripremi su I predavanja za Islamsku studentsku organizaciju Univerziteta u Michigenu.

Za detaljnije upoznavanje stava Prof Sendijarevica o ratu u Bosni I Hercegovini upucujemo vas na njegov clanak "Kur'an casni rastavlja istinu od izdaje" kojeg cete naci na web stranici Bosnakog kongresa http://www.hdmagazine.com/bosnia/articles/vs-kuran.html

Dr. Muhamed Borogovac

_______________________________________________________________________

2. ZABIJEN I POSLJEDNJI EKSER U MRTVACKI KOVCEG ARMIJE BiH

Na vijest da se Sulejman Tihic suglasio sa prijdlogom da u Zdruzenoj komandi Oruzane snaga BiH ne mogu biti generali sa ratnom prosloscu

Sulejman Tihic je javno, pred tv-kamerama, prolio suze nakon sto je, kao bosnjacki clan Predsjednistva BiH dao suglasnost da ni jedan od sadasnjih generala zbog svoje ratne proslosti ne mogu sluziti u komandnim strukturama Oruzanih snaga BiH i kad je, kao bajagi, tek tada skontao da je tako izjednacio agresora i zrtvu, napadaca Krstica i branitelja Dudakovica, a srpski falsifikat o gradjanskom ratu u Bosni – promovirao u povijesnu istinu! Tihic je prolio suze, ali ja. ne vjerujem tim suzama, a zasto, to cu ovdje pokusati i objasniti!

Pristajenjem na ono za sto se SDS od pocetka zalagao – da u Zajednickoj komandi trebaju biti postavljeni tek unaprijedjeni mladi generali, Tihic je otvoprio put komandantu SFOR-a u Bosni, americkom generalu Packettu – da tu odluku bez objasnjenja sprovede u djelo. Packett je odbacio cetvoricu predlozenih bosnjackih kandidata te kompletnu listu hrvatskih casnika. Packett je svoju odluku obrazlozio vlastitim optuzbama o umjesanosti bosanskih casnika u ratne zlocine, iako su svi oni predocili potvrde haaskog Tribunala da se protiv njih ne vodi nikakva istraga. Uzaludna je i ocjena sarajevskog Helsinskog komiteta da su ovakvim postupkom povrijedjena osnovna ljudska prava bosanskih visokih casnika.

Listu bosnjackih pukovnika koji su tebali biti unaprijedjeni u generale – sacinio je po SDA mjeri Rasim Delic, a hrvatsku, po mjeri HVO-a - Slavko Marin! Cilj Tihicevog i Cavicevog projekta je bio da se njihove partije oslobode generala koji su najzasluzniji za ujedinjenje Vojske Federacije. Trn u Tihicevom oku bio je slavni heroj Dudakovic, a u Cavicevom – general Zeko…)

Uz pomoc Tihica i Cavica – presudio je Amerikanac Packett po svom shvatanju pravde. (Nije li, inace, Tihic u ime drzave BiH aminovao odluku da se Amerikanci, ma kakav zlocin pocinili, izuzimaju iz nadleznosti tek osnovanog Medjunarodnog krivicnog suda u Den Haagu, da bi ti isti Amerikanci bez suda – presudjivali o podobnosti bosanskih casnika! Nije li Tihic trazio da Amerikanci grade vojne baze po Bosni, to jeste da okupiraju nasu zemlju, te da nam sude bez zakona i sudova – onako, americki, silom, poput u Iraku – a da u tome nikome ne polazu racune!

Packett je inace u cjelini usvojio Paravcevu listu predlozenih srpskih oficira koji su, a sta drugo nego - proizvod srpske zlocinacke i genocidne vojne doktrine!

Armiju BiH koju nisu mogli unistiti cetnici – unistava SDA

Sve ovo sto se dogadja sa oficirima ABiH, bacanje u blato njihove casti i epoleta kao i dovodjenje branilaca na prosijacki stap (sjetimo se samo bezvrijednih certifikata!) – posljedica je dugotrajne politike koju je utemeljio i za zivota sprovodio Alija Izetbegovic, a iza njega predano nastavio Tihic. Ta politika je, sada je i slijepcima jasno, prakticno provodila velikosrpski projekat!

Iako nije imao ustavno pravo na to, Izetbegovic je 16 puta dijelio Bosnu. Poslije svake diobe – vracao se kuci sa manje Bosne. Kada je jos prije rata Izetbegovic prvi puta utanacio podjelu Bosne sa Karadzicem i Bobanom, na jednom zidu kod Begove dzamije u Sarajevu osvanuo je grafit sa dvije rijeci: "Alija Srbine!"

Niko kao autor toga grafita nije sazetije i jednostavnije, a jasnije i tacnije - iskazao bolnu istinu o licnosti u cije smo ruke predali ono sto je nam je najdragocjenije – sudbinu nase zemlje i nas samih. Vodja je rahmetlija, ali njegvo djelo - RS - zivi, a Tihic, nastavlja tamo gdje je njegov ucitelj, trener i kapiten stao – u zelenom dresu istrcava u bh-timu na politicki teren – i zabija nam autofolove – iz sve snage - u korist SDS-a! (Prisjetite se kako je Tihic prvo bio suglsan sa srpsko-hrvatskim prijedlogom o ustroju tri vojske u BiH sa zajednickom komandom . Potom je digao dreku kako je on, Tihic za – jednu vojsku, da bi na kraju ne samo pristao na tri vojske – nego je aminovao da njima komandira Srbin!!!

SDA se odrekla Halilovica, Alagica, Orica, Divjaka..,

Nije ovo prvi put da se SDA odrice Armije BiH i njezinih slavnih ratnih generala!

Prvo se odrekla Sefera Halilovica. Halilovic nije htio direktno pregovarati sa cetnicima. Kada je objelodanio svoj plan da ce se bosanski barjak zavihoriti u Grudama I Banja Luci, SDA ga je maknula, izvrsen je atentat na njega u kojem je ubijena njegova trudna supruga! Za Komandanta Armije postavljen je Rasima Delica, o kojemu je vec ovdje bilo rijeci...

Slavnom bosanskom generalu g. Atifu Dudakovicu nisu mogli dohakati ni Karadzicevi Srbi, ni SFOR., ali mu je dohakala SDA! SFOR ga je, prije nego li je postao komandant Vojske Federacije sto puta provjerio! A za cetnike Dudakovic je bio i ostao strah i trepet! Dudakovic je ne samo razgonio cetnike ne dajuci im da udju u Bihac - kojeg je SDA vec bila zrtvovala - vec je od cetnika u bitkama otimao topove i tenkove da bi krenuo u oslobadjanje - cijele zemlje Bosne. Dudakovica, koji se kleo da ce sa svojom slavnom vojskom ici do Drine, u oslobodilackom je jurisu zaustavilio je kod Prijedora Izetbegovic, cime je pogazio generalovu javno datu rijec, ali I svoju – da se je on, Izetbegovic za cjelovitu Bosnu… Izetbegovic je vec bio pristao na podjelu Bosne sa cetnicimau omjeru 51:49. Samo zato sto je u jeku Dudakoviceve ofanzive Sacirbegovic, u dogovoru samo sa Izetbegovicem, a mimo znanja ostalih clanova predsjednistva, na brzinu potpisao u Genevi da "Srbima pripada 49* BiH", Amerikanci su stekli pravo da zaustave nadirucu Armiju BiH. Izetbegovic I Sacirbegovic su tada dali papire Republici srpskjoj, na osnovu kojih je zaustavljen Dudakovic, kada su cetnci bili u rasulu, a Dudakovic oslobadjao po jednu bosansku carsiju dnevno. Kada je zustavio Dudakovica – Izetbegovic je Srbima darivao Republiku Srpsku, dijelio je s Krajisnikom vlast, Tihiceva SDA je ii danas u otvorenoj koaliciji sa SDS-om! Sa cetnicima Tihic cak i iftari!

SDA je otpisala i generala Muhameda Alagica nakon sto su pod njegovom komadom po dubokom snijegu i cici zimi – zauzeli cetnicku tvrdjavu Vlasic i time otvorili put ka konacnom oslobodjenju zemlje. Po svjedocenju Vehida Gunica, novinara tada bliskog Izetbegovicu – Izetbegovic je, na vijest o oslobadjanju Vlasica, generalu Alagicu ljutito porucio: "Generale, dok je pregovaram (sa Srbima. op. a.) – puske o klin!" Generalu Alagicu nije oprosteno ni oslobadjanje Kupresa, pa ga je Vrhovni komandant Izetbegovic ponizio tako sto mu nije dao da sa svojim borcima unidje u Kupres, ostavljajuci ih da sahatima cekaju da pristigne HVO iz Duvna i Livna da bi zaposjeli oslobodnjeni Kupres… (Tacno godinu dana kasnije, HVO nije dozvolio Alagicevim boricima ni da prodju kroz Kupres na putu u Sipovo i Varcar Vakuf gdje su krenuli u obilazak mezareva. Bio sam svjedokom tog ponizenja!!!)

General Alagic je u pidzami zavrsio u Haagu, a malo potom mu je puklo srce!

Pretvaranje Armije u licnu Izetbegovicevu vojsku

Od pocetka rata, Izetbegovic je od cjelovite Bosne pravio fildzan drzavu, a od Armije BiH licnu vojsku. Jedinice branitelja su na pocetku rata u svome sastavu brojale oko tridesetak posto Srba i Hrvata, sto je bila garnacija zajednickoj bosanskoj vojsci i zavnobihovskoj, slobodnoj i cjelovitoj Bosni! Daytonski sporazum Armija BiH je docekala kao „muslimanska" vojska! Iz Armije BiH su prethovno udaljeni svi borci „inovjerci", a onda je uklonjen i general Jovo Divjak. Vijest o svom penzioniranju general Divjak je cuo je preko TV, one iste na kojoj sada Tihic toboze lije suze za Dudakovicem, Cikotom...

Tihicu je stalo do bosanskih oficira i njihove casti onoliko koliko i mu je stalo do lanjskoga snijega. On, Tihic, ima toliko drugih vaznijih poslova. Upravo je odlucio spiskati 10 miliona maraka na proslavu zavrsetka obnove Starog mosta, nakon sto je dao garancije haaskom Tribunalu za slobodu agresorskog generala Praljka – onog koji je srusio Stari most! Kada ne bi mislio srpskom glavom, Tihic bi skontao da bi bilo bolje da dio tih para investira u najisplatniju bosansku investiciju - u Tuzbu RBiH protiv SRJ za agresiju i genocid. Ali, kako se Tuzba ne uklapa u velikosrpski projekat – Tihic o Tuzbi i ne razmislja, a kada bude prisiljen na kakvu izjavu – pravda se kako se nejma para. Za to vrijeme trguje oko Tuzbe sa Srbima, pa probne balone pusta preko Vuka Draskovica koji u sred Sarajeva predlaze ukidanje Tuzbe! (Inace, ljudi kojima vjerujem tvrde da i SDA i Islamska zajednica BiH imaju u svako doba makar po milijardu dolara gotovine!!!)

Haski sud je presudio srpskom generalu Krsticu za genocid. Takva presuda nije izrecena ni jednom Hitlerovom generalu! Tihiceva politika, medjutim, ne samo da to ne zeli kapitalizirati u sporu sa SRJ, vec i slavne borce i oslobodioce - postavlja u istu ravan sa Krsticem, a agresiju i genocid svodi pod srpski pojam gradjanskog rata! Tamo, u haaskom zatvoru, gdje je Krstic – tamo je je i Naser Oric, koji je branio Srebrenicu od Krstica, Mladica... Srebrenicu je SDA vec bila otpisala u trgovini za teritorije sa SDS-om. Ali, Tihic ne samo da ne daje garancije za Oricevo pustanje na slobodu, niti se brine da mu se osigura dobra obrana, vec mirno posmatra uzurbano spaljivanje vojne dokumentacije u Tuzli – one - bez koje ce Oriceva obrana biti izuzetno teska!

Nakon svega, orginalan grafit „Alija Srbine" moze glasiti i: "Sulejmane, Srbine!"

Ibrahim HALILOVIC, Predratni reporter TV BiH

______________________________________________________________________

3. Skola Bosanskog kongresa: U SARAJEVU PONOVO UKIDAJU BOSNJAKE

Sudeci po sadrzaju knjige Geografija za 8 razred, autora Muriza Spahica, ovaj udzbenik bi se komotno mogao nazvati Politicka Historio-Geografija. Vjerovatno, knjiga je nastala kao kompromis nacionalistickih politickih oligarhija, udruzenih u rusenju drzave Bosne I bioloskom I fizickom iskorjenjivanju bica, svijesti I kulture Bosnjaka, kao autohtonog naroda bosanske drzave.

U ovoj knjizi moze se procitati slijedece:

"Pocetkom 6.stoljeca u nase krajeve i Balkanski poluotok dolaze grupe slavenskih plemena,koja najprije naseljavaju sjevoroistocnu Bosnu ,a kasnije su se prosirili na cijeli teritorij nase zemlje.To su bile dobro organizovane plemenske grupe koje su svojom snagom i brojnoscu asimilirali preostalo Ilirsko stanovnistvo .U slavenskoj grupi preovladavali su plemenski savezi Srba i Hrvata koji se spominju vec u 8 stoljecu.U to vrijeme u Bosni i Hercegovini se uglavnom spominju imena Hrvat i Srbin kao narodna imena, a pod imenom Bosnjanin se objasnjava pripadnistvo zemlji Bosni.

Bosanski Muslimani (danasnji Bosnjaci) nastajali su u Bosni i Hercegovini od dolaska Turaka na ove prostore.Islamizirano stanovnistvo u BiH ,od feudalaca do kmetova,zadrzalo je domaci jezik i smatralo je Bosnu svojom domovinom.Na toj osnovi razvio se osjecaj razlike prema Turcima, a od domaceg domaceg ne islamiziranog stanovnistva Muslimani su se razlikovali po vjeri i nacinu zivota.Na temeljima osjecaja religioznog zajednistva, nacina zivota, slabljenja povjerenja u Tursku carevinu i njihov odnos prema Bosni i uvidjanja razlike prema bosanskim Hrvatim i Srbima razvilo se muslimansko narodno osjecanje."

Sta reci na ovakve nebuloze, retoricki fino umotane na nacin da skrivaju cinjenice I upucuje nasu djecu na historijske falsivikate tako drage sljedbenicima Garasanina, Karadzica, Tudjmana I ostalih ideologa velikosrpske I velikohrvatske politike. Ovo bi se komatno moglo nazvati kao nastavak kulturocida drugim sredstvima, iznutra, uvijeno I zamotano u "intelektualnu" retoriku.

Fino je umotano u oblandu doseljavanja starih Salvena i doseljavanje Srba i Hrvata, u Bosnu dakako. Falsifikat i podvala planetarnih razmjera se ocituje u tome da su Slaveni zajedno sa Avarima preplavili Balkan i Bosnu jos u 6 vijeku, a njihov dolazak datira jos pd pocetka 5 vijeka. Srbi i Hrvati STIZU TEK SREDINOM SEDMOG VIJEKA, i to Srbi na podrucje Raske, a Hrvati u zaledje Knina. - NE U BOSNU. Tada sredinom 7 vijeka Balkan je vec uveliko bio preplavljen ostalim Slavenima, tako da je njihov broj bio daleko veci nego broj tek doseljenih Srba i Hrvata. (N.Malcolm). Oni nisu iskorjenili Ilire, vec su I Iliri I Slaveni nasli puteve koegstitencije i suzivota.

Srbi i Hrvati polako asimilaraju starosjedioce Balkana u svoj etnos, opet na podrucju Raske i Hrvatske - NE U BOSNI. Zbog toga imamo pojavu tri razlicite srednjovjekovne drzave na podrucju Balkana u srednjem vijeku: Srbiju, Bosnu i Hrvatsko-Ugarsku kraljevinu (odnosno samostalnu Hrvatsku jedno veoma kratko vrijeme).

Stanovnici Bosne, zateceni Iliri i balticki Slaveni grade svoj zaseban etnos, koji ce biti prepoznat pod imenom dobri Bosnjani, koji apsolutno nikakve veze nema niti sa Srbima niti sa Hrvatima. Srbi uspjevaju asimilirati dio stanovnistva Huma (istocne Hercegovine) u doba Dusana Nemanjica, a njihov znacajnij dolazak u Bosnu datira od doba Otomanske vladavine, kada ih Turci sa svrhom naseljavaju u podrucje Krajine, prethodno opustoseno zbog kuge i brojnih ratova sa Madzarima. Nije izvjesno jeli se radilo o stvarnim Srbima ili o Vlasima, asimiliranim u Srbe. Historija je zabiljezila da su Ilirskia plemena, koji su naseljavali podrucje Bosne pocela svoj kulturni uspon vec tokom bronzanog doba. Najpoznatija i najaca ilirska plemena u tom vremenu su bili Dezitijati i Autorijati (naseljavali srednju Bosnu), Japodi (naseljavali sjeveorzapadnu Bosnu), Ardijeji (naseljavali oblast gornje Neretve), Delmati i Daorsi (naseljavali jugozapadnu Bosnu), Mezeji, Oseriati i Breuci (naseljavali sjevernu Bosnu oko Save) i Dicioni i Dindari (naseljavali istocnu Bosnu).

Dolaskom Slavena u 6. vijeku, usljedilo je mjesanje kultura, obicaja i jezika. Plemena se ujedinjuju u zaseban etnos, ciji identitet je umnogome zadržao stare obicaje i obogatio se sa novim znanjima u obradi zemlje koje su donijeli Slaveni sa sobom. U tom periodu pocinje da zaživljava Bosna kao država. U 11 vijeku se konacno vecina bosanskih plemena ujedinjuje i 1150 godine prvi poznati ban Bosne, Boric je teritorijalno zaokružio Bosansku državu. To je bio ujedno i pocetak narodnog imena dobri Bošnjani (kako su sami sebe prozvali), koji su po vjeri bili hriscani, pripadnici samostalne Crkve Bosanske. (N. Malcolm)

Dio katolickih Bosnjani postaju Hrvati u doba panslavenskog pokreta za ujedinjenje, kada se vrsi asimilacija pod uticajajem katolicke crkve. Takedjer tada znatan dio pravoslavnih Bosnjana postaje asimilran u Srbe putem djelovanja SPC-a i srpskih drzavnih agenata.

Znacajan pokusaj asimilacije Bosnjaka pocinje prvim modernim popisom 1862 god. kada Hrvatska šalje u Bosnu Klementa Bozica a Srbija Teofila Petranovica, sa namjerom da Bosnjacke katolike i pravoslavce pripreme da se izjasne po prvi put kao Hrvati i Srbi, sto im je i uspjelo. Sa ovim cinom nije samo izdana domovina,, nego su se javili kontinuirana nastojanja da se Bosna podijeli izmedju Srbije I Hrvatske. Tokom daljnje historije, a posebno u doba prve i druge Jugoslavije se daje smišljeno Bošnjacima naziv muslimani, da bi se pretvorili iz naroda sa dugom historijom I vlastitim identitetom u jednu obicnu vjersku skupinu.

"A nije bilo davno vrijeme kada se u Bosni ni pravoslavni ni katolici nisu zvali Srbima i Hrvatima". To je parafraza poznate izjave dr. Safet-bega Basagica u prvim brojevima (kraj 19. i pocetak 20. vijeka) tadasnjeg casopisa "Bosnjak". Na tu izjavu ovog bosnjackog istinskog intelektualca digla se silna buka i na srpskoj i hrvatskoj strani, baš kao što se i danas diže na slicne historijske cinjenice pisane od strane neutralnih historicara, odnosno istinskih profesionalaca u svojoj struci. Vaso Pelagic je 1867 godine u svojem tekstu (instrukciji) pod nazivom "Rukovodjenje za ucitelje skole i opstine" dao jasne upute za indoktrinaviju I asimilaciju peavoslavnih Bosnaka. Ovo je vrlo zanimljiv citat i trebalo bi ga i danas razotkrivati, gdje god je to moguce:

"Upozoravam ucitelje da im je prvi zadatak da nauce svoje ucenike da na upit - Sta si?' - odmah odgovore - "Ja sam Srbin!. Dobro bi bilo kada bi se neki dobri ljudi našli koji bi toj djecici po koju krajcaru (novcic) za to dali, da se timu njima jos vecma pobuduje revnost k tome odgovoru."

U 20. vijeku, u kalendaru: "Prosveta" iz 1911 godine gdje, Pero Slijepcevic, izmedju ostalog, pise:

"Mladi nas narodni rad smije da zna medu domacim samo dva imena:- Srbi i Hrvati,- i Bosna i Hercegovina. Ne smije više Bosna i Hercegovina da bude u toj zalosnoj politici, bosanska, nego samo srpska i hrvatska, a jezik - ni zemaljski, ni bosanski, vec samo srpsko-hrvatski."

Sta vise reci, nego sramota da nas narastaj treba da se kulturno uzdize na politickim falsifikatima I to uz saglasnost aktuelne bosanske politike, u ime I za racun veloksrpskih I velikohrvatskih planova I aspiracija na Bosnu.

Ovakve falsifikate ne usudjuje se napisati cak ni srpski historicar Vladimir Corovic, koji u svojoj knjizi Istorija srpskog naroda kaze:

"U jesen 1350. god., pored svih mletackih nastojanja da se postigne sporazum, izbio je rat izmedju Srbije i Bosne. Povod su dali Bosanci." Eto, cak I srbijanska historija (bar indirektno) priznaje Bosance (odnosno tada Bosnjane), dok nas politicka historio-geografija iz Sarajeva upucuje na laz, tvrdeci da su "danasnji Bosnjaci nastali (vljda kao biljke) u doba turske vladavine u Bosni".

Esad Jaganjac

________________________________________________________________________

4. VAZNO JE IMATI STILA

Sa zakasnjenjem sam procitao reagiranje Musadika Borogovca na moj nastup u sarajevskoj emisiji sa kolegama Banac i Popov.

Ukratko o Borogovcevim kritikama:

- Tema emisije nije bila Becka konvencija o ugovorima i mogucnost ponistenja Aneksa 4 tako da bi svako insistiranje na ovome prevazilazilo tematske okvire koje je voditelj postavljao. Time bi se prekoracile granice akademske i gradjanske pristojnosti.

- Nisam "domaci profesor" ni po jednom mogucem kriterijumu, kao sto nisam ni "profesor ustavnog prava".

- Teme koje Borogovac dotice, inace, nisam imao ni priliku ni obicaj razradjivati u neprimjerenim TV emisjama - o tome sam napisao nekoliko u pravnoj literaturi zapazenih studija i one su dostupni svakom zainteresiranom citaocu.

- Borogovceva izvodjenja o pojedinim propisima i o njihovoj relevanciji za bosanski slucaj su prema pravilima moje struke, zaista, neodrzive i spadaju u domen domace fantastike (sto me ne veseli !).

- Konacno, i mene frustrira cinjenica da dejtonski sistem u svom vazecem ustavnom obliku legalizira etnicko ciscenje i genocid, da "nepravo" prevodi u "pravo" i da zlocincima daje u ruke ustavno ustrojstvo kao mehanizam sopstvene zastite - o tome sam prvi javno progovorio jednom naucnom studijom. No, ne pada mi na pamet da sopstvene frustracije lijecim na slican nacin! To se do sad zvalo "imati stila"...

Uz iskrene pozdrave

E. Sarcevic

__________________________________________________________________________

5. PRAVI INETELEKTUALCI BI TREBALI RIZIKOVATI IMIDZ RADI DOMOVINE

Jos jednom o emisiji TV Hayat:

Tesko je bilo odluciti se na odgovor Prof. Sarcevicu koji se u obracanju meni, u velikom stilu distanciroao od daljeg elaboriranja teme Becke konvencije u jednoj "neprimjerenoj" emisiji TV Hayat i objasnio da nije "domaci profesor". Svi mi koji smo se to vece okupljali oko TV nismo ni pojma imali da je najvaznija stvar na svijetu "imati stila" i "ne prekoraciti okvire pristojnosti" prevazilazenjem okvira koje voditelj postavi. Dakle, i gledaocima i voditelju ostaje da se potrude i nabave "studije o toj temi" koje je Prof Sarcevic napisao. Odnosno, mi gledaoci, pravni diletanti mogli bi da napadnemo TV Hayat i postavimo pitanje da li je tema emisije bila buducnost BiH ili demonstracija akademskog stila pred TV kamerama. Na to smo vec navikli gledajuci kako obicni politicari pred TV kamerama grade svoj stil i svoje dejtonske karijere dok sahranjuju nasu buducnost caskajuci o Dejtonu i o buducnosti BiH sa kolegama iz RS, kako i Karadjic samo pozeljeti moze.

Moja kritika nastupa Prof. Sarcevica medjutim, upravo proizilazi iz postovanja i vjerovatno prevelikog ocekivanja od profesorovog TV nastupa upravo zbog njegovog davnog pisanja o "nelegitimnim voljama u Dejtonu". Siguran sam da bi profesorov akademski ugled porastao, da je iskoristio priliku I nasem narodu progovorio iskljucivo jezikom prava, citirajuci internacionalne konvencije koje jedine mogu spasiti Republiku BiH.

Ne treba biti professor prava da se zna da je ta pravna osporivost "Dejtona", ako ne tema emisije, onda bar argument u emisiji o BiH, u kontekstu stalnih ucjena iz RS da ce, ako nestne RS nestati i Bosna ( Tihicev zahtjev za promjenu naziva RS je samo semanticki, a ne sustinski, ali je prijetnja iz RS sasvim realna, osim ako se ne ospori "Dayton".)

Kada smo kod cuvanja akademskog dostojanstva u javnim nastupima pitanje je sta je sa dostojanstvom svih onih tridesetak hiljada djecaka koji su od 92-96, ni neznajuci za najmanje sest nelegitimnih Izetbegovicevih potpisa o podjeli BiH, ostali jedina prepreka realizaciji tih potpisa samim tim sto su se rodili i zivjeli na teritoriji "srpskih" SAO, pa kantona, pa provincija I konacno na teritorija dejtonske RS. Njihovi su zivoti prema sadasnjim dejtonskim definicijama "nesretnog sukoba" poklonjeni ralizaciji projekta suspendovanja Republike BiH i nastanka republike srpske. Daleko od toga da je za to jadno stanje dostojanstva u BiH treba kriviti Prof. Sarcevica. Koja to sila cini da jedan prof. prava u funkciji sudije Ustavnog suda (Ibrahimovic) pise knjigu o tome da nije dejtonski ustav u dejtonskom ugovoru ( i time osporiv ) nego je dejtonski ugovor u dejtonskom ustavu (i time neosporiv)? Koja to sila cini da jedan akademik neprekidno vidi sansu za opstanak BiH u pravno bezvrijednim povjesnim kategorijama kao da je R BiH 1992 priznata zbog Povelje Kulina Bana, a ne zbog toga sto je raspad Jugoslavije bio legalna (pravna) disolucija? U isto vrijeme TV RS ne prestaje sa prezentacijom "pravne argumentacije" o tome da "ako se raspala Jugoslavija zasto se ne bi raspala i BiH". Bez imalo brige za svoj akademski nivo pravnici RS-a presutkuju relevantnost zadnjeg legalnog Ustava SFRJ po kojem je Jugoslavija, ali ne i R BIH, bila prethodno udruzena drzava. Sta to cini da ova retorika prolazi potpuno bez replike od strane pravnika iz Federacije? Sta to cini da Pravni fakultet u Sarajevu u prvim poslijeratnim godinama objavljuje preko trideset knjiga o ljudskim pravima i ni jednu o kontinuitetu drzavnosti (sa Republikom BiH) kao nasem najvaznijem pravu. Kakao rece Prof. Boyle: "Pravo na suverenu drzavu je ljudsko pravo od kojeg zavise sva druga ljudska prava." Time je sudbina i buducnost Bosanaca i Hercegovaca potpuno individualizirana i prepustena neobavezujucim odlukama ombudsmana postavljenim u dva entiteta. Naravno, ni jedan pravnik nije ustao i upozorio gradjane da - kako rece Prof. Vahid Sendijarevic - "ljuska prava ( sa kapelama i bibliotekama) imaju i zatvorenici u americkim zatvorima, ali ne mogu izaci iz zatvora". Koja to sila cini da u budjetima dejtonske BiH nema prostora za Tuzbu RBiH protiv SCG, (tuzbu koja se sasvim korektno ne bavi krivicom ni pojedinaca ni naroda nego drzava) ali u budzetu ima mjesta za "komisiju za istinu" Jakoba Fincija. Gospodin Finci ni malo ne brine o svom postenju odnosno nepostenju prema svojim sugradjanima jer bi eto da istinu o ratu protiv BiH ne ustanovljava Sud ( kako je to u emisiji Hayata seugerirao i beogradski advokat Srdja Popov) nego da nam prakticno sudi on Jakob Finci "ponovnim ustanovljavanjem istine" koju je gledao svojim ocima u opkoljenom Sarajevu. Na okruglim stolovima punim korumpiranih mladih aktivista famoznog civilnog drustva zarad svojih ogromnih plata i druzenja sa stranackim cinovnicima najnizeg ranga bi da agresiju i genocid i vrisak 200,000 ubijenih da prglase "ludilom" i "greskom" upravo po osnovu novih definicija nove dejtonske BiH. Sve se to opet cini uz prijatno caskanje i druzenja pred TV kamrama sa kolegama iz RS. Sto se tice novinara i zadatog okvira diskusije, valjda je jasno da su metodom privremenih dozvola mediji dovedeni ne do censure, nego do autocenzure poznate samo u ruskim gulazima. Auto cenzura je kraj novinarstva osim ako ne nastavite pisati o dejtonskim tajkunima ( clanovima dejtonskih upravnih odbora) kao o antidejtonskim snagama, kao da su kriminalci I lopovi veci problem od Ustava, tj. od nestanka drza. U datim uslovima navedena emisija i tema bili su hrabar cin od strane voditelja Rondica, ali uzalud i bez podrske gostiju (uz casni izuzetak gosta iz Beograda, gospodina srdje Popova). Eto, mi smo uzalud ocekivali da ce u svom nastupu pred bosanskim narodom Prof. Sarcevic iskoristiti priliku I progovoriti na pravi nacin o najvaznijim temama Bosne I Hercegovine, da ce se izdici iznad svakodnevnog sivila mediokriteta koji ponavljaju streotipe o "voljama politickih cinilaca", umjesto o internacionalnim zakonima.

I tako nestaje Bosna I Hercegovina, dok bosanski inelektualci vode racuna da njihov akademski image ni na koji nacin ne bude okrnjen.

Ja ipak mislim, da bi pravi intelektualci rado rizikovali malo stila, da bi narodu objasnili kako da spasava domovinu. Ne zaborabimo, nasim najbolji sinovi rizikovali su zivot radi te domovine.

Musadik Borogovac

________________________________________________________________________

6. KISINGEROVA NAGRADA CERICU: U CEMU JE PODVALA

Imao sam priliku prelistati Kisindžerovu knjigu o Diplomatiji i licno se uvjerit da je vuk ostao vuk. Vezano za Kisindžerovu nagradu Cericu cini mi se da Kisindžer teži oboriti cak tri muhe jednim udarcem a to su:

1. Uljepšati sliku americke vanjske antimuslimanske odnosno projevrejske politike (Americki odnosno Jevrejski interes koji je ipak na prvom mjestu)

2 Prikazati Cerica u ocima islamskog svijeta americkim poslušnikom te na taj nacin uništavati podršku islamskog svjeta Bosni (Velikosrpski interes, odnosno interes istrebljenja muslimana iz evrope). U zadnjem ratu ta nam je pomoc bila izuzetno važna za opstanak - ovakvo dinamicno ponašanje Kisindžera vezano za Bosnu tj. bošnjake bar mene upucuje na pomisao da nam se negdje priprema 14. i finalni pokolj negdje u buducnosti.

3 Uspavati bošnjake idilicnom slikom o demokratiji i pravednom svjetskom poretku da bi 14. pokolj docekali što nespremniji i uspavaniji

F. M.

-------------------------------------------------------------------------------------

7. KOMENTAR BK: PRAZNA PUSKA NE UBIJA

Postovani gosp. F. M.,

Potpuno ste u pravu u dvije stvari, a to je da je Kisindzer bio I ostao vuk za nas, kao I to da je u pitanju neka podvala kada Kisinger dodjeljuje nagradu Cericu. Medjutim, pogresno ste ocijenili u cemu je podvala. Naime, niko OSIM BOSANCA I HERCEGOVACA NIJE OBJAVIO TU VIJEST. Ksisinger zna da takva vijest nije ni od kakvog znacaja ni za koga drugoga na svijetu osim za Bosnjake. Dakle, kako on moze uticati na muslimansko javno mnijenje u svijetu, ako muslimani svijeta ni ne znaju da se tako nesto dogodilo. Osim toga, jedna nagrada bi bila suvise mali ustupak muslimanima, u poredjenu sa svim nepravdamo u Palestini, Iraku itd, da bi mogla biti ikakva kompenzacija za te nepravde. Nije Kisinger budala pa da misli da ce jednim takvim malim gestom izgraditi povjerenje Muslimana svijeta. Kisinger zna da se ne moze prackom ubiti slona. Nas narod bi rekao: "Prazna puska ne ubija."

Dakle, Kisingerova podvala je namijenjena onima za koje se znalo da ce tu vijest radosno docekati, a to su jedino Bosnjaci. U ocima Bosnjaka Ceric treba da ispadne vazan sa tom nagradom. Kisingerova podvala je u tome da povecava Cericev autoritet medju nama, jer Ceric je nas izdajnik.

M. B.

______________________________________________________________________

8. I "LJILJAN" KRITIKUJE CERICA ZBOG KISINGEROVE NAGRADE

Molim vas da mi "Online glasnike saljete na moju novu adresu: y_rapido@......

Usput vam skrecem paznju da pogledate jedan od par novijih magazine "Ljiljan", gdje je Mustafa

Spahic, Mujki, hodza, konfrontirao Mustafu Cerica za njegovo primanje nagrade od Kisingera.

Sto se tice Tuzbe, jasno je da se ona gotovo javno sabotira od strane svake stranke u kojoj figuriraju Bosnjaci.

Pogledajte i Web page magazina Walter, gdje je Fatmir Alispahic neke stvari dobro objasnio.

Sven Rustempasic

-------------------------------------------------------------------------

A na http://www.bosniancafe.com/forum/forum_posts.asp?TID=1539&PN=1&TPN=6

Alispahic je objavio clanak pod naslovom: IZETBEGOVICEVE NAGRADE KUPLJENE SU BOSNJACKIM GLAVAMA!

M. B.

_______________________________________________________________________

9. BRAVO I NASTAVITE REZOTKRIVANJE IZDAJICA

Zdravo

Zelim izraziti svoje odusevljenje upravo pronalaskom ove web stranice (tek danas sam je pronasao) i citati vas tekst u kojem otkrivam svoje vlastito misljenje od prije 5-6 godina. Ja sam vas vjerni citalac i samo tako nastavite u razotkrivanju Bosnjackih izdajica i razvoju naseg vlastitog nacionalizma.

PASA

_______________________________________________________________________

10. UPOZORENJE: U PODRAVKINOJ KOKOSIJOJ PASTETI IMA SVINJSKE MASTI

Isjecak iz pisma Bosnjaka iz Australije "Podravci"

Na osnovu zakona Australije na svakom proizvodu koji se prodaje treba

da stoji kompletan sastav na engleskom jeziku, kao sto ste i sami

upoznati s time jer uvozite veci broj vasih proizvoda u ovu zemlju. Na

vasem proizvodu "Kokosija pasteta" na hrvatskom jeziku u sklopu

sastojaka proizvoda pise "zivotinjska masnoca" dok na engleskom jeziku,

u skladu sa zakonom, stoji "pork fat", svinjska mast. Zahtjevamo da pod

hitno promjenite sastav vaseg proizvoda ili mjenjate naziv vase pastete

na "kokosija pasteta uz prilog svinjetine".

Od danas pa nadalje mi cemo javno traziti da Bosnjaci sirom svijeta

bojkutuju sve vase proizvode, ne samo kokosiju pastetu, sve dok Vi ne

poduzmete mjere da javno i otvoreno navedete pun i tacan sastav vasih

proizvoda na svim jezicima i dok ne prestanete koristiti svinjsku mast u

vasim proizvodima koji ni po cemu ne bi trebali imati bilo sta svinjsko

u svom sastavu.

KRAJ

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: