Monday, January 28, 2008

#343 Puljić: Dejton nije prihvaćen od naroda

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 28. August 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 343


1. UVODNIK: TRAŽIMO UKIDANJE RS, A NE NJENU SAGLASNOST ZA REFORME
2. Ashdown želi završiti Ovenovu podjelu BiH
3. Pres-konferencija SDPBiH: Reforma policije doživjela potpuni krah
4. ASHDOWN SE PONOVO SVRSTAVA UZ ČETNIKE, A PROTIV SREBRENIČANA
5. Patriotski sunovrat ratnih profitera
6. Puljić: Dejton nije prihvaćen od naroda
7. Nataša KANDIĆ: Hagu ću dostaviti još jedan snimak zločina u Srebrenici
8. INFORMATIVAN ČLANAK O STANJU RATNIH ZLOČINACA


Ako ne želite da primate naše poruke samo pošaljite Odgovor na bilo koju našu poruku u KOJEM ĆETE TO IZJAVITI i odmah ćete biti izbrisani iz našega adresara.



1. UVODNIK: TRAŽIMO UKIDANJE RS, A NE NJENU SAGLASNOST ZA REFORME

Muhamed BorogovacPoslije neuspjelih pregovora u Hutovom blatu o Reformi policije novinske agencije su prenijele slijedeću veoma važnu vijest: "Delegacija RS nije htjela da odstupi ni pedalj od odluka Narodne skupštine RS. To znači da ostaje MUP RS i da kod operativnih akcija nema prelaska entitetskih granica." - Kraj citata

Dakle, definitivno je jasno da ne postoji nekakva nada da će se na ovaj način ikada ujediniti Bosna i Hercegovina i početi funkcionisati kao
normalna država. To dalje znači da je pokušaj Evrope da BiH reformiše u normalnu državu, kako bi je mogla primiti u svoje članstvo, također pred definitivnim krahom.

Postavlja se prirodno pitanje: Kako to da i pored želje većine građana Bosne i Hercegovine, žrtava genocida, i pored želje dva od tri konstitutivna naroda, i pored zahtjeva Evrope, a samo zato što se ratni zločinci iz SDS-a protive, nema napretka za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu?! Odgovor je slijedeći: Zato što su Ashdown i Terzić uspjeli da podmetnu proces koji neminovno vodi do debakla. Oni su ti koji su proces usmjerili na pogrešan put, a to je da se mora dobiti saglasnost RS za reforme. Oni se kao pijan plota drže za Izetbegovićev potpis u Dejtonu. Od samoga početka nam je bilo jasno da je cijeli tako koncipiran proces samo još jedna prevara, i da će tako vođen proces "ujedinjenja BiH" dovesti samo do dalje legalizacije RS, tj. do definitivnog raspada države.

ZAKLJUCAK: NASI POLITICARI, NOVINARI, NAROD, KOJI SU PATRIOTSKI RASPOLOZENI I STALO IM JE DO PROSPERITETA BOSNE I HERCEGOVINE I ULASKA U EVROPU, POD HITNO MORAJU OSPORITI LEGALITET REPUBLIKE SRPSKE I TRAZITI NJENO RASFORMIRANJE. TIME CE BITI OSPOREN VETO NA REFORME. U tom slučaju neće biti potrebna saglasnost Republike srpske za bilo šta. Imamo pravo prestati priznavati RS i tražiti POVRATAK PRETHODNOG LEGALNOG STANJA, USTAVA REPUBLIKE BiH, po više osnova. Nabrojmo samo neke:

Republika srpska je genocidna i kao takva treba biti ukinuta na Internacionalnom sudu pravde u Hagu na suđenju za genocid koje počinje u februaru 2006. Neophodan uslov je da naši advokati to ukidanje RS zaista i zatraže. Dejtonski ugovor ne vrijedi jer je potpisan pod pritiskom agresije i genocida, s time što ga mi, njegove žrtve MORAMO OSPORAVATI, ako želimo da se ukine RS, A NE PODRŽAVATI SVOJOM KOOPERACIJOM U "DEJTONSKOM PROCESU" RAZBIJANJA BiH.

Republika srpska treba biti ukinuta i zato što je sa njom Dejtonska BiH nefunkcionalna, jer i naši Bošnjački političari u Domu naroda BiH mogu stavljati Veto na sve važnije odluke. Da bi se dokazalo da je Dejtonska BiH nefunkcionalna, bošnjački ili hrvatski poslanici moraju početi stavljati veto na sve nove Zakone, a pogotovo na sve "Zakone kojima se ukidaju zakoni Republike BiH".

Republika srpska treba biti ukinuta jer je i sama nefunkcionalna budući da bošnjački i hrvatski poslanici u Domu naroda RS mogu stavljati veto tj. pozivati se na ugroženost vitalnih nacionalnih interesa Bošnjaka i Hrvata u RS, prilikom usvajanja svakog važnijeg zakona u RS.

Dakle to je jedini put ujedinjenja Bosne i Hercegovine, i smjesta treba prekinuti sa Ashdown - Terzićevim podvalama da se traži saglasnost od
RS za ujedinjenje BiH.

U članku Az. Kalamujića iz Oslobođenja od 25. 8. 2005. lijepo se vidi koliko je Evropi stalo da reformiše Bosnu i Hercegovinu i kako nasuprot njima Ashdown i Terzić čuvaju RS tako što traže da nas Evropa primi sa statusom qvo, tj. da se ništa bitno ne promjeni, da ostane RS netaknuta, citiram Oslobođenje:

Martensova komisija je rodonačelnik plana o prenošenju svih policijskih ovlasti sa entiteta i kantona na državu, uključujući i zakonodavstvo i budžet. Nadalje, ova komisija je postavila i temelje rukovodne strukture policije. Politički nadzor nad policijskim strukturama imao bi ministar sigurnosti BiH, a direktor lokalnih policijskih oblasti (uz naknadno dodatu dvojicu zamjenika) nezavisno bi vodio operativni dio poslova zajadno sa komesarima lokalnih policijskih regija.

Djelo ove komisije je i mapa od devet policijskih regija i jednom regijom Sarajeva, koja je dobila opštu podršku međunarodne zajednice i većeg dijela političke javnosti. Ovaj plan je “iskasapio” tkivo RS. Prigovori predstavnika RS odnosili su se, uglavnom, na ovu činjenicu, kao i na to da MUPRS gubi policijske ovlasti.
....
Visoki predstavnik Pedi Ešdaun je potom pokušao ublažiti kriterije najavljujući da će regije presijecati linije entiteta samo tamo gdje to bude nužno, ali da se ne može mijenjati ono što EU traži od vlasti u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je otkrio za naš list da glavni predmet sporenja - odluka o broju i izgledu policijskih regija, te njihovim sjedištima, možda neće biti ugrađena u sporazum, već da bi se taj problem rješavao u toku implementacije reforme u krugu “konferencije direktora” buduće policije. Premijerovo “možda”, očito je, postaće konačna odluka.

Terzić je ubijeđen kako izostanak ovog “detalja” u konačnom sporazumu neće biti prepreka da BiH od EU dobije zeleno svjetlo. Dakle, Konsultativna radna grupa EU, zadužena za ocjenu sporazuma o policijskoj reformi, ovo bi, zarad napretka, trebala “progutati”.

Šta ostaje kao čisto za potpisivanje. Ono oko čega nije ni bilo sporenja- rukovodna struktura policije, policijske uniforme i plate, troškovi reforme, uspostava manje spornih institucija policije... Do narednog sastanka na Bjalašnici biće pripremljeni prijedlozi uniformi jedinstvene policije, finansijskih troškova reforme kao i sjedišta forenzičkog instituta, centra za obuku i uprave policije odnosno njene administracije. - Kraj citata.

Od ostalih značajnih događaja iz prethodne sedmice spomenimo još energično reagovanje Bošnjaka na Ešdaunov probni balon razbijanja BiH, kada nam je ponudio da sama Federacija ide u Evropu. Veoma dobar znak visokog BH patriotizma je činjenica što se na njega istog trenutka sručila lavina kritike. Po svojoj jasnosti izdvaja se reagovanje Sejfudina Tokića, koje prenosimo pod tačkom 2. ovog broja Glasnika.
Napominjemo da je i Evropa odmah reagovala na pomenutu Ešdaun izjavu energičnim saopštenjem da ne dolazi u obzir parcijalni ulazak u Evropu.

Značajna je još i činjenica da su se Tihić i Čović usaglasili da do slijedećih izbora treba biti promjenjen Dejtonski Ustav. Ovim su Ešdauna i Terzić direktno istjerani na čistac kao posljednja nesrpska odbrana četničke tvorevine RS, tj. Dejtona. "Dnevni Avaz" od 25. avgusta 2005. u članku autora F. Vele donosi izvještaj sa Tihićevog i Čovićevog sastanka na kojem su se dvojica lidera osvrnuli na ključne teme današnje BiH,
citiram:

Pored blokada u reformi policije, čelnici SDA i HDZ-a razgovarali su i o nizu gorućih pitanja u BiH, poput obrazovanja, funkcioniranja vlasti u Mostaru, Stocu i Gornjem Vakufu, reformi odbrane, imenovanju u DGS i SIPA-u.
Tihić i Čović saglasili su se da su do općih izbora naredne godine neophodne ustavne promjene i da se one moraju provesti. Čović je posebno naveo da se BiH do tada mora primjerenije i racionalnije organizirati jer je bez toga "neodgovorno ići u nove izbore".
- Usaglasili smo se da trebamo ubrzano pristupiti promjenama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH. Također, usaglasili smo se da je proslava desete godišnjice Dejtonskog sporazuma dobra prilika da to ozvaničimo te da krenemo od Dejtona prema Briselu - rekao je Tihić. I političari iz RS, kazao je predsjednik SDA, u najvećem dijelu slažu se o potrebi postojanja jednog predsjednika, povećanju broja parlamentaraca, ali je kamen spoticanja regionalna organizacija.

- Pitanje imenovanja čelnika DGS-a jeste pitanje Vijeća ministara i ono to mora uraditi što prije u skladu sa zakonskim ustavnim rješenjima. Očekuje se da oni postave osobu koja ispunjava se profesionalne standarde, ali i da ispoštuju ustavnu kategoriju o ravnopravnosti naroda, koja se mora osigurati u svakom segmentu pa i u sigurnosti - rekao je Tihić.

Sastanku je trebao prisustvovati i predsjednik SDS-a Dragan Čavić, ali je, zbog "izvjesnih problema", dolazak otkazao u zadnji čas. Sličan susret, moguće i proširen čelnicima ostalih stranaka, očekuje se za sedam dana. - Kraj citata.

Ovo da Tihić i Čović misle da je 10 godina Dejtona i previše, tj. da Dejton ne smije doživjeti svoj deseti rođendan, je veoma ohrabrujuća činjenica, i sada su zaista Terzić i Ashdown, obojica suprotno željama svojih baza, ostali jedini među političarima na vlasti koji čuvaju Dejton,
tj. RS.

Dr. Muhamed Borogovac



2. Ashdown želi završiti Ovenovu podjelu BiH

Ešdauna i slične treba podsjetiti da desetine hiljada patriota BiH nisu ginuli za “kiparski model” nego za cjelovitu, multietničku državu ravnopravnih naroda i građana, kaže Sejfudin Tokić

Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH) Sejfudin Tokić ocjenjuje mogućnosti primjene “kiparskog modela” na BiH i prijema FBiH bez RS-a u EU najgrubljim oblikom narušavanja teritorijalnog integriteta BiH i rušenje njenog ustavnog poretka i međunarodne pozicije.

- RS je neodvojivi dio države BiH i nije vlasništvo ni SDS-a ni samo srpskog naroda, već entitet sa punom ravnopravnošću Bošnjaka, Hrvata i Srba koji jedino zajedno mogu rješavati u okviru BiH budući status ovog dijela naše države, kaže Tokić u izjavi za javnost povodom stava visokog predstavnika o mogućnosti prijema dijela BiH u EU, bez RS-a. Tokić smatra kako Ešdaunova lahkoća kojom, umjesto kažnjavanja političara i nacionalnih oligarhija za kašnjenje reformi, zagovara podjelu BiH i njenu parcijalnu integraciju u EU podsjeća na političko djelovanje lorda Ovena i nekih drugih evropskih političara iz perioda agresije na BiH. Obzirom da ovakav stav visoki predstavnik već drugi put iznosi u javnost, SDU BiH traži od Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da reagiraju na način na koji bi reagirao svaki ozbiljan državni organ u bilo kojoj zemlji svijeta. Također, očekuje da Evropska komisija službeno objasni svoju politiku prema BiH i razjasni svoj odnos prema istupu visokog predstavnika u BiH. SDU poziva sve patriotski orjentirane političke i nevladine organizacije da se suprotstave suptilnom diplomatskom pokušaju legitimiranja mogućnosti podjele BiH, te naglašava kako Ešdauna i slične treba podsjetiti da desetine hiljada patriota BiH nisu ginuli za “kiparski model” nego za cjelovitu, multietničku državu ravnopravnih naroda i građana.

22.8.2005



3. Pres-konferencija SDPBiH: Reforma policije doživjela potpuni krah

Damir Hadžić: BiH daleko od reforme policije

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je reforma policije, kao jedan od uslova za približavanje BiH evropskim integracijama, doživjela svoj konačni, potpuni krah.

Kako navodi Fena, član Predsjedništva te stranke Damir Hadžić je u srijedu na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da nevjerovatno zvuči da poslije prvog ciklusa razgovora do danas nije načinjen ni minimalni korak naprijed.

Istaknuo je da se više ne govori o policiji u kontekstu funkcionalne, optimalne policije koja može odgovoriti svom osnovnom zadatku, a to je borba protiv kriminala i korupcije.

“Govori se o potpuno efemernim pitanjima za koja smo smatrali da su kroz Martensovu komisiju davno prevaziđena i kada je riječ o uniformama, platama i svim onim stvarima koje se danas stavljaju kao najvažnije. To je bilo jedno od pitanja koje je davno riješeno, a danas se sve vraća na početne pozicije”, kazao je Hadžić.

Dodao je da se govori o napretku u pregovorima u trenutku kada najvažnije pitanje, zbog kojeg ne postoji dogovor, a to je organizacija policijskih regija, odnosno drugi nivo organizovanja policije u BiH, ne pokazuje ni minimum napretka.

“Jučer smo mogli čuti izjave najodgovornijih ljudi iz međunarodne zajednice i domaćih vlasti da se pitanje policijskih regija neće dalje otvarati. To dodatno komplicira stvari i govori o tome da oni nisu u stanju prelomiti činjenicu da je danas BiH fakat, da u BiH prelazak entitetskih granica znači oživljavanje ovog prostora i da je reforma policije jedan u nizu važnih projekata koji će podrazumijevati da navodna država u državi Republika Srpska više ne može funkcionirati na principima na kojima funkcionira i da entitetska granica postaje neodrživo breme koje BiH gura unatrag”, kazao je u srijedu Hadžić.

Istaknuo je kako smo danas, godinu nakon počinjanja procesa reforme policije, puno dalje nego što smo bili na samom njegovom početku.

Na pitanje šta očekuje od nastavka razgovora o reformi policije na Bjelašnici, Hadžić je odgovorio da jedino može očekivati “da ih posluži dobro vrijeme i da okuse ljepote olimpijske planine”, a da ne očekuje ozbiljne dogovore.



4. ASHDOWN SE PONOVO SVRSTAVA UZ CETNIKE, A PROTIV SREBRENICANA

Ibran MustafićUdruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja"

Sarajevo, 23. 07. 2005

Visokom predstavniku za BiH g-dinu Paddy Ashdown-u

Gospodine Visoki predstavniče,

drago nam je da ste odgovorili na naš Zahtjev koji se odnosi na donošenje Odluke za obilježavanje svih primarnih i sekundarnih grobnica gdje su bila uklonjena tijela žrtava genocida iz jula u1995. godine u Srebrenici.

Drago nam je da ste u svom odgovori opravdali nas Zahtjev i da smatrate da isti predstavlja izuzetno važno pitanje. Međutim, nas je rastužio vaš stav da to nije pitanje kojim se trebate Vi baviti i da se tim pitanjem treba baviti Predsjedništvo BiH.

Gospodine Visoki predstavniče, prije svega Vi dobro znate da je Udruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja" asocijacija koja djeluje na Platformi koja ne odstupa od Ustava Republike BiH. Dejtonski ustav BiH za nas je dokument koji je pravno legalizirao genocid i masovne zločine, te de facto i de jure podijelio našu domovinu. Kao takav Dejtonski Ustav je genocidan i sve institucije nastale na temeljima takvog ustava su genocidne, pa i samo Dejtonsko Predsjedništvo BiH.

Žrtve genocida nema niko pravo tjerati da traže milost od institucija koje su utemeljene na krvi njihovih najmilijih, jer tjerati žrtve da prihvate genocid kao mjerilo vrijednosti je nastavak genocida. Vi dobro znate da tzv. Predsjedništvo BiH u svom sastavu ima osobu koja je bila Predsjednik kriznog štaba opštine Doboj i pod čijim je rukovodstvom počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom. Vi dobro znate da takvo predsjedništvo ne može uticati ni na odluku o rasporedu članova kabineta. Dakle, jedina prava adresa za realizaciju našega zahtjeva ste vi.
Ako vaše ovlasti idu do te mjere da imenujete direktora tajne policije, osobu krajnje upitne prošlosti, iz perioda agresije, onda nedonošenje pozitivne odluke na naš Zahtjev predstavlja čin ignorisanja žrtve.

Vaš stav da je naš Zahtjev izuzetno značajno pitanje, a izbjegavanje donošenja Odluke o njegovoj realizaciji, dokazuje koliko je to za Vas lično značajno pitanje.

Zbog toga mi tražimo izričito od Vas da pozitivno riješite naš zahtjev. Vaše odluke su obavezujuće, jer ste Vi jedina adekvatna institucija za njihovo donošenje. Nadamo se da će vam proraditi griža savjesti i da ćete shvatiti da je žrtva prioritetnije pitanje od funkcije Sredoja Novića.

S poštovanjem.

Predsjednik UO Udruženja
Ibran Mustafić



5. Patriotski sunovrat ratnih profitera

Preneseno iz "Dnevnog Avaza"

Zašto desetak firmi koje sebe nazivaju uspješnim i ostvaruju milionske profite nisu spremne izdvojiti ni marku za tužbu BiH protiv SCG

Velike bh. kompanije još jednom su doživjele veliki pad. Ovoga puta ne radi se o ekonomskom, već o moralnom i patriotskom sunovratu. Desetak velikih firmi koje sebe nazivaju uspješnim i ostvaruju milionske profite u ovoj zemlji pokazale su da za tu istu državu nisu spremne izdvojiti nijednu marku.

Naravno, riječ je o finansiranju tužbe BiH protiv SCG za genocid koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Za troškove tog postupka, zbog raznih opstrukcija, u državnom budžetu nisu predviđena sredstva, pa je sav teret pao na fondaciju "Pravda za BiH". Čelnici fondacije, računajući na patriotizam bh. privrednika, očekivali su da će putem skromnih donacija prikupiti tih nekoliko miliona KM. Obećanje su dobili, ali novac ne. Pokazalo se da, kako god su ti privrednici brzo dali svoj pristanak, isto tako brzo su i pogazili obećanje. Time nisu samo obmanuli čelnike fondacije, nego i člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića koji je organizirao skup privrednika.

A slobodno možemo reći da su ponajviše obmanuli bosanski narod. Jer, za to ne mogu ponuditi nikakvo prihvatljivo opravdanje. Radi se o donacijama od stotinjak hiljada KM i taj iznos trebao je biti skromni doprinos utvrđivanju istine i pružanje moralne satisfakcije državi i njenom narodu za ono što je propatio tokom agresije. Možda se takav odnos i nije mogao očekivati od ljudi koji su sve satisfakcije, a pogotovo one ekonomske, "pograbili" upravo tokom rata. Vjerovatno im taj period ne izgleda baš tako crno kao običnom narodu. A i zašto bi kada im je donio vrtoglav uspon i priliku za enormno bogaćenje. Ali narod, koji je najviše patio tokom rata, pokazao je da nije izgubio dostojanstvo. Pokazuju to brojne uplate od deset, 15 ili 20 KM na račun fondacije. Ne može se reći da su to skromne donacije, jer one oslikavaju pravo moralno bogatstvo Bosanaca i Hercegovaca.

Piše: Admir MALAGIĆ




6. Puljić: Dejton nije prihvaćen od naroda

Vinko Puljic - Kardinal VrhbosanskiKardinal Vinko Puljić u svom nedavnom intervju "Večernjem listu" izjavljuje: Osnova naših problema polazi od shvaćanja države i društva i njenih funkcija. Naime država je sociološka ustanova i granicama utvrđena zajednica građana koji su spremni je izgrađivati, podupirati i voljeti u zajedničkom svekolikom interesu. Stoga u svim ustavima modernih država je propisano da Ustav kao temeljni akt jedne države se usvaja dvotrećinskom većinom ovlaštenih predstavnika naroda (zastupnika) ili ponegdje referendumom.

Tko je i kako usvojio Ustav Bosne i Hercegovine. Ako sada provedemo anketu među građanima da li se slažu sa načelima i provedbama važećeg Ustava pa ćemo vidjeti da većina nije za njegovu primjenu, a provedimo ponovo anketu kakav žele ustav opet većina nije za bilo kakvo predloženo rješenje.

KOMENTAR: Dejtonski ustav je usvojen mimo propisane procedure, mimo legalnih institucija Republike BiH, u vojonoj bazi u Dejtonu 10,000 milja daleko od BiH, iza leđa narodu, jer je protiv naroda, i zato je nelegalan, te ga možemo poništiti. Izdajnci se nisu usudili da ga stave na referendum u strahu da bi ga narod odbio. Čak se nisu usudili ni da Pariški sporazum, tj finaliziran Dejtonski ustav koji je sada nelegalno primjenjuje u praksi, izlože ratifikaciji tadašnje Skupštine Republike BiH.

S druge strane Ustav Republike BiH je usvojen od naroda na Referendumu kada se narod izjasnio za nezavisnost Republike BiH 1. i 2. marta 1992. godine. Dakle, kada Puljić postavlja pitanje: "Ko je usvojio Dejton." možemo odgovoriti: Niko nadležan za njegovo usvajanje, nego samo izdajnci i zavjerenici protiv Republike BiH.

Jasno je što nema saglasnosti ni za druga "predložena rješenja". Pa zato što niko ne predlaže ono jedino očigledno rješenje, ono za koje se narod već izjasnio na Referendumu o nezavisnosti, a to je Ustav Republike BiH, jedini normalan i još uvijek legalan Ustav.



7. Nataša KANDIĆ: Hagu ću dostaviti još jedan snimak zločina u Srebrenici

Nataša Kandić - Direktor fonda za humanitarno pravo - BeogradNataša Kandić, direktor Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, kazala je u intervjuu “Nezavisnim” da ima još jednu video-kasetu o smaknućima Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Tvrdi da je ova kaseta još “goreg sadržaja” od one prve koju je proslijedila Haškom tribunalu i koja je u junu prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću, optuženom za ratni zločin. Kandićeva ističe da su i na ovoj kaseti, kao i na prvoj, zabilježena ubistva Bošnjaka koja su izvršili pripadnici jedinice MUP-a Srbije “Škorpioni” i da će uskoro kaseta biti proslijeđena Sudu u Hagu. Nije željela otkriti kako je došla do ovog video-zapisa.

“Imamo još jednu kasetu. I ona pokazuje “Škorpione” i Vojsku Republike Srpske i pokazuje plaćenike koji su angažovani kao vojna snaga. Tu se vidi kako je u ratu sve novac i kako je taj novac opljačkan, otet i otišao je u ruke onih koji su odgovorni za zločine i za sve ono što se dogodilo. Uskoro će svetska javnost videti još dokaza o zločinima.”

NN: Vjerujete li da su snimci o smaknuću šest mladića Srebreničana, koje ste Vi predočili Sudu u Hagu, ali i široj svjetskoj javnosti, utjecali na pravi način na narod i političke dužnosnike, prvenstveno u Srbiji i Crnoj Gori?

KANDIĆ: Taj snimak je uverljivo delovao, prvenstveno na obične ljude. Zločini koji su se desili u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim delovima bivše Jugoslavije i Evrope, moraju se razjasniti do kraja. Treba saznati istinu. Taj snimak je ubedljiv zbog istinitosti kojom svedoci o onom što smo videli na njemu. One slike sve govore. On je oružje protiv negiranja počinjenog zločina, protiv skrivanja iza nekog naroda, iza nekih nacionalnih interesa. Na snimku su šestorica mladića, a njih hiljade i hiljade je pobijeno. Samo na osnovu tog snimka zamišljam šta se dogodilo sa svima ostalima. Odjednom su svi ti koji su bili u uniformama i izdavali takva surova naređenja bili uklopljeni u taj civilni svet i mislili su kako
su tragovi o njihovim zločinima izgubljeni. To ne sme da se dogodi zbog nas i budućih generacija.

NN: Da li će i novi video-dokumenti pomoći, kako kažete, da se prestane negirati zločin?

KANDIĆ: Narodi nemaju ništa s tim, nego su institucije bile te koje su organizovale te narode. Oblačili ih u uniforme, a jednom delu naroda dodeljivani su posebni zadaci i sve je to bilo u svrhu nekog državnog zadatka. Kao što mi svi pripadnici “Škorpiona”, kada ih pitam koji je vaš posao, šta ste radili, kažu da su imali državno zaposlenje. I da je uz to državno zaposlenje spadala i ta naredba likvidacije. Ti dokazi moraju se izneti pred javnost i tu nema čuvanja i zaštite interesa ni Srbije, kao države. Ta istina je važna, ne samo za žrtve, nego za sva društva, pre svega za društvo u Bosni i Srbiji.

NN: Zašto je, osim za žrtve i njihove porodice, istina o zločinu jednako važna i za društva u cjelini?

KANDIĆ: Zato što smo svi mi unakaženi tom užasnom politikom i borbom za teritorije. Ova kaseta je mnogo toga pokrenula kada je u pitanju rasvetljavanje ratnih zločina. Ovaj film sigurno ima veze s tim, i nadam se da će se svuda otvoriti ta polja. Nema nam života ako i dalje ostanemo sa svojim već naučenim porukama “ne, srpski narod je žrtva”. Žrtve se tačno mogu identifikovati, ali je stvar u tome što se te žrtve prvo moraju priznati.

NN: Koliko sve ovo što radite utiče na Vas privatni život? Bojite li se?

KANDIĆ: Kod nas postoje strašna ograničenja u pravdi. Izabrala sam taj put i mislim da to što radim ja i moja organizacija jeste nešto neprijatno, ali pre svega je neprijatno onima koji i jesu odgovorni. Običnom čoveku je važno da čuje sve i da zna istinu. Pretili mi jesu, ali ja se ne bojim. Prete mi, ali ne bi se usudili da mi naude u ovom trenutku, jer znaju da bi odmah bili otkriveni. Dosta toga će se još otkriti. Puno je zločina.

M. Lingo
Nezavisne novine


KOMENTAR: Zbog Nataše Kandić i sličnih Srba niko nema pravo staviti znak jednakosti između Srba i četnika.




8. INFORMATIVAN ČLANAK O STANJU RATNIH ZLOČINACA

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua660.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: