Friday, January 18, 2008

#314 INTERNACIONALNI SUD PRAVDE SE PROGLASIO NENADLEZNIM ZA TUZBU JUGOSLAVIJE PROTIV CLANICA NATOa

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

15. decembar 2004.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 314


1. INTERNACIONALNI SUD PRAVDE SE PROGLASIO NENADLEZNIM ZA TUZBU JUGOSLAVIJE PROTIV CLANICA NATOa
2. INTERVJU SRPSKOG ADVOKATA O ODLUCI ICJ O NENADLEZNOSTI



1. INTERNACIONALNI SUD PRAVDE SE PROGLASIO NENADLEZNIM ZA TUZBU JUGOSLAVIJE PROTIV CLANICA NATO-a

Muhamed BorogovacU Srbiji glume masovnu euforiju zbog toga sto se Internacionalni sud pravde u Hagu proglasio nenadleznim povodom Tuzbe Srbije protiv clanica NATO-a. Naime, buduci da Srbija za vrijeme bombardovanja NATO-a nije bila clanica Ujedinjenih nacija sud je proglasio da Srbija nije bila pod zastitom povelje UN, te da NATO nije pogazio pocvelju UN bombardujuci Srbiju, mada nije bilo odluke Savjeta sigurnosti da se bombarduje Srbija.

U Srbiji medjutim govore da su zadovoljni sa presudom, jer navodno onda isti sud nije nadlezan ni za Tuzbu BiH protiv Srbije buduci da Srbija (Krnja Jugoslavija) tada kada je Prof. Boyle predao Tuzbu BiH za genocid 1993. nije bila clanica UN. To je zaista tacno da Srbija nije bila clanica UN-a 1993., jer kada je Badinterova komisija proglasila disoluciju Jugolsavije 1992., ona je time proglasila Jugoslaviju nepostojecom drzavom, a njene bivse republike ravnopravnim nasljednicama bivse slozene drzave Jugoslavije. Tada ni jedna Republika nije imala ekskluzivno pravo da naslijedi mjesto SFR Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama, pa ni Srbija, nego su se sve bivse republike, koje su postale nezavisne drzave, morale ponovo uclanjivati u UN.

Republika BiH je primljena u UN 7. Aprila 1992, a Prof. Boyle je predao Tuzbu za genocid u septembru 1993. Dakle, Republika BiH tada za vrijeme agresije iz Srbije i kada je Tuzba predata, jesta bila clanica UN pa jeste bila pod zastitom Povelje UN. Tu je osnovna razlika izmedju BH Tuzbe protiv Srbije, i Srpske Tuzbe protiv NATO-a. Dakle, Srbija, "zrtva bombardovanja NATO-a" nije bila pod zastitom povelje UN, jer nije bila clanica UN kada se to dogodilo, a Republika BiH jeste bila pod zastitom Povelje UN jer jeste bila clanica UN kada je Srbija izvrsila agresju i genocid u Republici BiH.

Nema nikave sumnje da Tibor Varadi zna za tu ogromnu razliku izmedju dva slucaja. Medjutim, mada sve zna, on ipak govori kao da ne zna, kao da su ove dvije situacije identicne, (pogledajte njegov intevju za RFE koji slijedi pod tackom 2.). Opasno je to sto je taj govor namijenjen bosanskoj javnosti. To je u stvari pokusaj prevare bosanke javnosti da bismo pristali da se vansudski nagodimo sa Srbijom i CG, prije nego sto se sud proglasi nenadleznim, pa "kao biva" onda necemo dobiti nista.

OCIGLEDNO JE DA VARADI ZNA DA SU I TIHICU I SOFTICU JASNE TE STVARI, POGOTOVO STO SE JE SUD VEC PROGLASIO NADLEZNIM U PREDMETU TUZBE BiH PROTIV SRBIJE ZA GENOCID. CIJELI VARADIJEV INTERVJU JE NAMIJENJEN ISKLJUCIVO BOSANSKOJ JAVNOSTI, DA OLAKSA POSAO NASIM IZDAJNICKIM SNAGAMA KOJE POTAJNO SANJAJU O NAGODBI. Ovim im Varadi daje municiju da varaju narod u stilu: "Bolje da se nagodimo sada, jer sta cemo ako se sud proglasi nenadleznim? Necamo dobiti nista."

Namece se pitanje: Zasto bi Varadi pokusavao prevariti bosansku javnost kada zna da ne moze prevariti Tihica i Sotica? Pa vjerovatno zato sto zna da sa njima nema problema za nagodbu, jednom ako bi u BH javnosti prevladalo to misljenje. Ovako, dok god je javnost odlucna da nece nagodbu, ni Tihic ni Softic ne smiju ici u nagodbu, jer bi u ocima javnosti bili veleizdajnici. Dok god je BH javnost vatreno uz Tuzbu, nasi izdajnici ne smiju uciniti nikakvu spektakularnu izdaju, nego im je ostalo jedino da podmuklo pdrivaju Tubu, potezima kao sto je trazenje samo 4 sedmice za Tuzbu, i kao sto su pripreme javnosti da ce traziti iskljucivo novcanu naknadu u drugoj, kaznenoj fazi procesa. Ni Softic ni Tihic ne spominju jedini ispravan pravni lijek: UKIDANJU ZLOCINACKE REPUBLIKE SRPSKE koje je razultat genocida.

AKO NASI SADA UDJU U BILO KAKVE PREGOVORE SAMO CE DATI JASAN ZNAK SUDU DA DOISTA POCNE I SUD TRAZITI "DRUGA RJESENJA", tj. da nam i sud pocne predlagati nagodbu.

NASI MORAJU JASNO I GLASNO KAZATI: "NEMA NIKAVE POGODBE. INSISTIRAMO NA NASTAVKU PROCESA I ZAHTIJEVAMO PONISTENJE REZULATATA GENOCIDA, TJ. UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE." UCINIMO SVE DA IM DAMO DO ZNANJA DA IH POSMATRAMO.

Dr. Muhamed Borogavac


Slijedi intervju Varadija za RFE:



2. INTERVJU SRPSKOG ADVOKATA O ODLUCI ICJ O NENADLEZNOSTI

Intervju: Haaška Hronika

Tibor VaradiOdluku Suda pravde Varadi ocenio kao “procesni proboj” Nebojša BUGARINOVIC; Pravni savetnik Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde Tibor Varadi potvrdio je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa da se ovaj sud oglasio nenadležnim povodom tužbi koje je Beograd pokrenuo protiv osam zemalja NATO. Ova presuda ce imati velikog uticaja i na sudbinu tužbi koje su protiv SCG pokrenule BiH i Hrvatska, procenjuje profesor Varadi:
“Sud je izricito rekao da ova odluka nicim ne opredeljuje da li je NATO bombardovanje bilo ili nije bilo povreda prava i povreda ratnog prava, i da su vršena krivicna dela. Znaci to ostaje istoriji. Ono što je za nas veoma važno da su odbijeni svi razlozi protiv nadležnosti koji se ne ticu naših drugih sporova, i sud je odlucio da svoju odluku o nenadležnosti bazira iskljucivo na onim razlozima koji su relevatni za naše sporove sa Bosnom i sa Hrvatskom. I to je dosta velika promena položaja na toj osnovu da u to vreme kada je ta tužba podignuta Jugoslavija nije bila clanica Ujedinjenih nacija i nije bila zemlja clanica Statuta. To je jedna veoma znacajna konstatacija koju bih ja ocenio kao jedan procesni proboj jer time smo stavljeni u bitno bolji položaj u našim sporovima sa Bosnom i sa Hrvatskom.

Šta pretpostavljate da ce Bosna i Hrvatska sada uraditi u ovakvoj situaciji?

“Ja mislim da je time stvorena šansa da se ti sporovi okoncaju u procesnoj fazi, a verovatno je to inspiracija i za to da države sednu i da razgovaraju o vansudskom rešenju tih sporova. Naravno, svi treba da proucimo odluke. To su vrlo složene procesne odluke, ali ja se nadam da je time stvorena znadno drugacija proces situacija od one koju smo do juce imali. ”

Da li ostavljate mogucnost da se sud oseca nadležnim u jednom od procesa, a nenadležnim u drugom?

“Ništa nije iskljuceno, treba sve prouciti. Ali ja mislim da sada su stvorene vrlo snažne logicke osnove za to da okrenemo ledja svim ovim sporovima i da… Naravno, ostaju pitanja individualne odgovornosti, ali to je Tribunal a ne Medunarodni sud pravde.”

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: