Tuesday, January 22, 2008

#316 POGLED IZ BiH NA TRAGEDIJU U INDIJSKOM OCEANU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

1. januar 2005.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 316

1. UVODNIK: POGLED IZ BiH NA TRAGEDIJU U INDIJSKOM OCEANU
2. POZIV JAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
3. Ashdown: NE MOZETE UKIDATI RS JER JE STVORENA POTPISIMA VASIH LIDERA
4. REVOLTIRAN SAM TIHICEVIM ODBIJANJEM BOYLEOVE PONUDE
5. POKUSAVAJU DA ME DISKREDITUJU - Haris Silajdzic, lider Stranke za BiH
6. IZDAJNCI IZ SANDZAKA POMAZU CETNICIMA DA DOBIJU SPOMENICE
7. Kod je CIRKL
8. IFIMES - NOVA PODVALA NA BALKANU
9. DVOJNO DRZAVLJANSTVO - POTROSENO 2 GODINE BEZ IKAKVOG REZULATATA
10. SRUSEN TITOV SPOMENIK U KUMROVCU
11. CIME SE TERZIC PONOSI
12. AKADEMIK KOJI NE ZNA RAZLIKU IZMEDJU NACIJE I NARODA
13. PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE


Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku
u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.



1. UVODNIK: POGLED IZ BiH NA TRAGEDIJU U INDIJSKOM OCEANU

DA JE GENOCID UVIJEK DJELO NEKE DRZAVE – DOKAZ SU ZRTVE PRIRODNE KATASTROFE U ZEMLJAMA INDIJSKOG ZALIVA

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

Uzas se desio u nekiliko zemalja na Indijskom okeanu. Dok ovo pisem, zvanican broj poginulih od zemljotresa I poplava izazvanih talasima (tsunami) Indijskog okeana se popeo na 80 hiljada. Procjene su da broj zrtava moze dostici I preci 100 hiljada.

Zahvaljujuci televiziji, uzas se otkriva pred ocima cijelog svijeta. U trci sa vremenom, da se uklone poginuli prije nego izbije epidemija, svjedoci smo da se na desetine hiljada ljudskih tijela bagerima zatrpava u jame.

Ta slika gdje poginule u prirodnoj katastrofi trpaju u jame, neke do pola ispunjene vodom, bez identifikacije zrtava i bez minimuma dostojantva, me potsjetila na jednu drugu jamu koju sam posjetio 28-og avgusta 2003-ce. Do tog dana, iz jame Crni Vrh kod Cerske bili su iskopani ostaci od 259 zrtava genocida. Tada je procjena bila da je moguce da je u jami bagerima zatrpano oko 500 zrtava, muskaraca, zena, djece, staraca. Crni Vrh je bio petnaesta jama po redu do tog dana, obradjena samo u 2003-coj i to samo u Tuzlanskom kantonu. Te jame se ne mogu nazvati grobnicama, jer grobnice, pa i kada su masovne, su pripremljene sa dostojanstvom i zrtve su sahranjene sa postivanjem, ne bagerom.

U Indiji je do danas “sahranjeno” 7 hiljda zrtava. Zbog borbe sa vremenom, da se ljudska tijela sklone cim prije, angazovana je Indiska policija i vojska. Zrtve su bagerima zatrpavane u na brzinu iskopane jame. Svjedoci smo, da bi se zatrpalo u jame sedam hiljda zrtava prirodne katastrofe, bila je potrebna Indiska dzava sa vojskom i policijom.

Reisu-l-ulema Ceric, svakom prilikom, pa i onda kada klanja dzenazu zrtvama genocida u Srebrenici, kaze das su zlocin pocinili neki “vojnici koji su izgubili vojnicko dostojantvo”, kao da iza genocida nije stajala organizovana drzava Srbija i Crna Gora. Murat Hurtic, koji je bio sluzbenik Federalne komisije za nestale osobe i predsjednik kantonalnog odjela pod cijim nadlestvom je vrsen iskop na Crnom Vrhu, je rekao prilikom moje posjete Crnom Vrhu da su u jami pronadjene vrece JNA i drugi dokazni materijali da je genocid pocinila JNA. Razgovoru su prisustvovali gospodin Ibran Mustafic i gospodin Darko Bartula. Gospodin Darko Bartula je bio prisutan kao zvanicni prevodilac Sarajevske kancelarije Haskog Tribunala (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.)

Hodza Cericu, bolan, ne moze biti da je nekoliko vojnika koji “izgubise vojnicko dostojantvo” stiglo poklati 10 hiljada muskih dusa u Srebrenici, i sahraniti ih u nekoliko dana u stotinjak jama. Vidis hodza, na primjer u Sri Lanki, gdje je drzava neorganizovana, jos uvijek su tijela zrtava katastrofe nesahranjena, a proslo je nekoliko dana od nesrece. Traze pomoc od drugih drzava da im posalju tesku opremu i vojsku, jer desetine hiljada tijela se ne mogu zakopati lopatom i rukama. Treba organizovana drzava da se zatare trag genocida, a ne nekoliko bitangi (nekoliko “vojnika koji izgubise dostojanstvo”), kako rece na dzenazi u Srebrenici.

Prva lekcija koju smo naucili iz prirodne katastrofe u Indijskom zalivu je da je u Srebrenici moglo biti zaklano i sahranjeno 10 hiljada muskaraca i muske djece samo kao rezultat preciznog plana iza kojeg stoji drzava Srbija i Crna Gora. U istoriji ljuskog roda iza svakog genocida koji se do sada desio stajala je organizovana drzava. Zato je genocid najogavnije ljudsko djelo, i neka nam Bog pomogne kada Reisu-l-ulema Ceric trazi da se zlocin oprosti Srbiji i Crnoj Gori – on rece “tu je brat ubio brata”. Ne Hodza, tu su Srbija i Crna Gora izvrsile genocide nad Bosnjacima, i ko god tvrdi drugacije saucesnik je u genocidu. I nije problem sta kaze jedan Hodza ako govori u svoje ime. Problem je sto taj Hodza ne govori u svoje ime nego u ime Islamske Zajednice u Bosni I Hercegovinei i Kusturica isto prica, ali on to radi privatno - ispred sebe, a Hodza to radi ispred IZ-e u BiH.

Jos jednom o brojkama - da bismo dali fizicku dimenziju zlocina u BiH. Tragedija je kada nastrada jedna nevina osoba. Kada nastrada 100 hiljada ljudi od ukupno dvije milijarde od broja stanovnika u zemljama Indiskog zaliva je strasna tragedija cije su dimenzije uzasnule cio svijet. U Bosni i Hercegovini u genocidu je ubijeno 200 hiljada Bosnjaka od ukupno nesto manje nego dva miliona etnickih Bosnjaka. Ubijani su sistematski po principu etnickog ciscenja, selektivno. U genocidu izvrsenom u Bosni i Hercegovini ubijen je jedan Bosnjak od deset. U prirodnoj katastrofi u Indijskom zalivu nastradala je jedna osoba na deset hiljada i to bez selekcije po vjerskoj, etnickoj, nacionalnoj ili rasnoj pripadnosti.

Kada je u pitanju sposobnost ubijanja, Srbija i Crna Gora su se pokazali superiornijim od prirodne katastrofe; efikasniji su hiljadu puta. Hodza Ceric kaze da su ratni zlocin tih razmjera u Bosni i Hercegovini izvrsili neki “vojnici koji izgubise vojnicko dostojantvo.” Hodza, za zlocin tih razmjera trebalo je Srbiji i Crnoj Gori tri godine organizovanog pokolja, sa tenkovima i bagerima da se pokopa 200 hiljada ljudi. Toliko niti Indija ne bi mogla sahraniti u mjesec dana. I povrh pokolja, ti tvoji “vojnici koji izgubise vojnicko dostojantvo” nadjose vremena da siluju 20 hiljada Bosnjakinja, da sruse dzamije i vjerske objekte i objekte materijalne kulture Bosnjaka, i da preruju muslimaska groblja. I jucer, 28-og decembra 2004-te u svom govoru na cetvrtom zasjedanju Sabora IZ-e u BiH on ponovo zahtjeva od imama da zaborave proslost kada kaze: “Mnogo je korisnije da vidimo sto nam buducnost moze donijeti, nego da se vracamo u proslost koja nas moze odnijeti tamo odakle nema vise povratka – u samonegaciju i samoponizenje.” Kada hodza trazi da se sve ovo zaboravi i oprosti, to je mnogo vise nego negacija i ponizenje Bosnjackog naroda i njegove domovine Republike Bosne i Hercegovine, to je izdaja. On od pripadnika IZ-e u BiH trazi da ucestvuju u izdaji vlastitog naroda i vlastite domovine Republike Bosne i Hercegovine, a za uzvrat im nudi Republiku Srpsku, nudi im sram i ponizenje.

Zar Ceric nije izgubio svako dostojanstvo i moralni integritet da bude “duhovni” vodja Bosnjackog naroda. Reisu-l-ulema Ceric je samo izdajnik i nista vise.



U slijedecem dokumentu su na pocetku navedene neke netacne tvrdnje koje kruze bh medijima i sluze razbijanju Bosne i Hercegovine, a zatim su dati pravni argumenti koji ih pobijaju. Cilj dokumenta je da educira bh javnost i upozna je sa istinskim argumentima da bi se uspjesno pariralo pomenutim udomacenim netacnim tvrdnjama. Pozivamo sve citaoce sa ove liste da ovaj dokument distribuiraju na sve strane, ukljucujuci i nase prijatelje u Evropi i svijetu.

2. POZIV JAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

- DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
- SVIM POLITIČKIM STRANKAMA U BOSNI I HERCEGOVINI KOJE PRIHVATAJU KONTINUITET DRŽAVNOSTI REPUBLIKE BiH
- AMBASADAMA ZEMALJA ČLANICA EU
- AMBASADI SAD
- ČLANICAMA EVROPSKE UNIJE
- AMBASADAMA ZEMALJA KOJE SU 1992. GODINE PRIZNALE RBiH
- AMBASADI SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA
- ČLANOVIMA PARLAMENTA REPUBLIKE BiH
- ORGANIMA UN
- VISOKOM PREDSTAVNIKU U BiH (OHR)
- BH. MEDIJIMA

POVODOM STALNIH TVRDNJI O DEJTONSKOM USTAVU KAO USLOVU OPSTANKA DRŽAVE BiH, POVODOM PRIJETNJI DA, NAVODNO, "NEMA BOSNE I HERCEGOVINE BEZ REPUBLIKE SRPSKE", POVODOM IZJAVA DA JE ZA PROMJENE DEJTONSKOG USTAVA POTREBAN PRISTANAK RS, TE POVODOM ŠIRENJA ZABLUDE DA JE JEDINI NAČIN IZMJENE USTAVA BiH ONAJ KROZ INSTITUCIJE DEJTONSKOG USTAVA, GDJE RS IMA PRAVO VETA NA BOSNU I HERCEGOVINU, ODNOSNO PRAVO VETA NAD BUDUĆNOŠĆU NJENIH NARODA I DRŽAVLJANA,

POZIVAMO:

1. ZASTUPNIKE REPUBLIKE BiH NA INTERNACIONALNOM SUDU PRAVDE U HAGU DA TRAŽE UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE BUDUĆI DA JE ISTA NASTALA AGRESIJOM I GENOCIDOM

2. JAVNOST BOSNE I HERCEGOVINE DA GORE NAVEDENIM NEISTINAMA SUPROSTAVI ZAHTJEV ZA USPOSTAVU REPUBLIKE BiH

ZAHTJEV ZA USPOSTAVLJANJE REPUBLIKE BiH JE UTEMELJEN NA POVELJI UN I REFERENTNIM KONVENCIJAMA PO KOJIMA SU OSPORIVI I RS I DEJTON, I PO KOJIMA SVI ATRIBUTI SUVERENOSTI (NEDJELJIVOST, NEPRENOSIVOST I NEDISKUTABILNOST USTAVA) PRIPADAJU ISKLJUĆIVO REPUBLICI BOSNI I HERCEGOVINI, A NE DEJTONSKOJ TVOREVINI REPUBLICI SRPSKOJ.

ATRIBUTI SUVERENITETA I PRAVO NA DRŽAVNI KONTINUITET SU NA STRANI RBiH, A NE NA STRANI RS.

ATRIBUTI SUVERNOSTI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE ZAŠTIĆENI SU IMPERATIVNIM PRAVNIM NORMAMA, STALNIM INSTITUCIJAMA UN I STALNIM SUDOM UN (INTERNACIONALNIM SUDOM PRAVDE), TE SU DALEKO SNAŽNIJI OD PRIVREMENIH (AD HOC) INSTITUCIJA NASTALIH DA BI SE PRLJAVI POSAO - PODJELA REPUBLIKE BiH OBAVI BEZ POSLJEDICA NA SVJETSKI PRAVNI SISTEM. TAKVE PRIVREMENE INSTITUCIJE SU I ONE KOJE SU NASTALE RADI DEJTONSKOG SPORAZUMA (OHR, VIJEĆE ZA OSIGURANJE MIRA I SAM DEJTONSKI USTAV).

DEJTONSKI USTAV JE PO PREDMETU, MJESTU I SUBJEKTU DONESEN NEZAKONITO, VAN INSTITUCIJA REPUBLIKE BiH, I OD STRANE NEZAKONITIH SUBJEKATA I SA NEZAKONITIM PREDMETOM UGOVORA. NJEGOV PREDMET JE USTAV JEDNE ČLANICE UN -- ŠTO JE NESPOJIVO SA SAMOM PREAMBULOM POVELJE UN, A POSEBNO SA BEČKOM KONVENCIJOM O MEĐUDRŽAVNIM UGOVORIMA. JEDINO NJEGOVO UTEMELJENJE MOGLO JE BITI U PRIVREMENOSTI, ŠTO JE I NAGLAŠENO U ČLANU DVA DEJTONSKOG USTAVA, KOJIM JE REPUBLIKA BiH SAMO SUSPENDOVANA, A NE UKINUTA. TIME JE UPRAVO REPUBLICI BOSNI I HERCEGOVINI, DRŽAVI KAO NOSIOCU SUVERENITETA, IPAK OSTALA PRAVNA MOGUČNOST DA SE ODLUČI ZA KONTINUITET REPUBLIKE BiH IZ 1991. GODINE, SA JEDNE STRANE, ILI DA SE ODLUČI ZA KONTINUITET REPUBLIKE SRPSKE IZ 1996. GODINE, SA DRUGE STRANE.

POZICIJA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE U STALNIM I STVARNIM INSTITUCIJAMA INTERNACIONALNOG PRAVA ZASNOVANA JE UPRAVO NA ČVRSTOM PRINCIPU ZAŠTITE KONTINUITETA DRŽAVNOSTI KAO USLOVU SVJETSKOG MIRA, ODNOSNO ZABRANE USTAVNOG DISKONTINUITETA AGRESIVNIM RATOM ILI PRIZNAVANJEM REZULTATA AGRESIJE, GENOCIDA, PRITISKA.

INTERNACIONALNI ZAKONI NE PRIZNAJU UGOVORE KOJI SU REZULTAT RATA, NELEGITIMNOSTI PREGOVARAČA (u slučaju Daytona, predsjednika susjednih država!) ILI OBMANA I NELEGITIMNE VOLJE BH. PREGOVARAČA (po Ustavu RBiH, BiH pregovarači nisu imali mandat da pregovaraju o Ustavu RBiH). ZBOG OVIH OSNOVNIH NORMI, KREATORI DEJTONSKOG USTAVA SU MORALI UNIJETI ODREDBU DA SE SAMO SUSPENDUJE REPUBLIKA BiH DOK SE U INSTITUCIJAMA DEJTONSKE BiH NE UKINU SVI ZAKONI JEDINSTVENE REPUBLIKE BiH, UZ DOBROVOLJNI PRISTANAK BOŠNJAČKIH POLITIČARA. TEK KADA SE ZAVRŠI TAJ PROCES, TJ. TEK KADA SE DEJTON PROVEDE DO KRAJA, TRAJNO ĆE PRESTATI POSTOJATI REPUBLIKA BiH, A REPUBLIKA SRPSKA ĆE POSTATI LEGALNA I NEUPITNA DRŽAVA.

IZ OVIH ČINJENICA PROIZILAZI DA REINTEGRACIJA BiH IMA MNOGO JAČE UPORIŠTE U PRAVU NA KONTINUITET SA REPUBLIKOM BiH NEGO U NOVIM PRIJEDLOZIMA KOJI SE ZASNIVAJU NA POTVRDI DEJTONA I PREDSTAVLJAJU NEPOTREBNO PRIZNANJE DISKONTINUITETA SA REPUBLIKOM BiH U JEDINOM BITNOM DOMENU - PRAVNOM. DRŽAVA BiH KAO PRAVNI PROBLEM IMA PRAVO NA PRAVNI LIJEK I ZAŠTITU, UMJESTO PRIJEDLOGA O MEĐUSOBNO RAVNOPRAVNIM DOGOVORIMA SA RS. OVO JE SLIČAN SLUČAJ KAO U GRAĐANSKOM PRAVU, GDJE ONAJ KO JE ISTJERAN IZ SVOG STANA NE MOŽE POLAGATI PRAVO NA BILO KOJI DRUGI STAN NEGO SAMO NA ONAJ IZ KOJEG JE ISTJERAN. ZATO JEDINO ZAHTJEV VRAĆANJA SVIH PRINCIPA JEDINOG LEGALNOG I INTERNACIONALNO PRIZNATOG USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE IZ 1992.GODINE IMA OSNOVA. DAKLE, JEDINO GDJE IMAMO ZAKONSKO UPORIŠTE JE U INSISTIRANJU NA KONTINUITETU I NEPRISTAJANJU NA DEJTONSKI USTAV -- ODNOSNO NEPRISTAJANJU NA DEJTON KAO DISKONTINUITET DRŽAVNOSTI.

NA INTERNACIONALNOM SUDU PRAVDE, ZA RAZLIKU OD DEJTONSKIH INSTITUCIJA, NIJE POTREBAN PRISTANAK RS NA PROMJENE USTAVA ILI UKIDANJE RS, UPRAVO ZATO JER SU I RS I DEJTON STRANA KOJOJ SE SUDI KAO REZULTATU GENOCIDA. ZA SUDSKU PRESUDU SE NE TRAŽI SAGLASNOST STRANE KOJOJ SE SUDI.

PODSJEĆAMO DA JE NA INTERNACIONALNOM SUDU PRAVDE U DEN HAAGU, VRHOVNOM PRAVNOM ORGANU UN POZNATOM I KAO SVJETSKI SUD, U TOKU LEGALAN I NA PRAVU I PRAVDI ZASNOVAN SUDSKI PROCES KOJI JE REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA POKRENULA PROTIV OSTATKA BIVŠE JUGOSLAVIJE, SRBIJE I CRNE GORE, PRIJE POTPISIVANJA DEJTONSKOG SPORAZIMA. TO ZNAČI DA SU OSPORIVE SVE RADNJE I NJIHOVE EVENTUALNE POSLJEDICE NASTALE KASNIJE. TUŽBA SE ODNOSI NA KRŠENJE KONVENCIJE O SPRIJEČAVANJU I KAŽNJAVANJU ZLOČINA GENOCIDA IZ 1948. GODINE, A TO ZNAČI I NA PROCES PROTIV POSLJEDICA TOG GENOCIDA, KAKVE SU I RS I DEJTONSKI USTAV (NA KOJI SE RS POZIVA KAO IZVOR SVOG LEGALITETA).

PREMA OBJAVLJENIM MEMOARIMA I IZJAVAMA SAMIH SVJEDOKA “DEJTONA” I TADAŠNJEG PREDSJEDNIKA S.A.D., BILA KLINTONA: “U TOM USTAVU JE OSTVARENO PET OD ŠEST CILJEVA AGRESORA”. TO JE ZNAČAJNO SVJEDOČENJE O OSPORIVOSTI DEJTONSKOG USTAVA I DEJTONSKIH TVOREVINA - ENTITETA, PO OSNOVU KONVENCIJE U ZABRANI GENOCIDA I NEPRIZNAVANJU REZULTATA AGRESIJE I GENOCIDA.

INSISTIRANJE NA KONTINUITETU DRŽAVNOSTI BiH I ZADNJEG LEGALNOG USTAVA IZ 1991. GODINE, NIJE POZIVANJE NA NOVE SUKOBE SA KVAZI ARGUMENTACIJOM “JER SE RS NEĆE SA TIME SLOŽITI”. SUPROTNO TOJ ARGUMENTACIJI, OVO INSISTIRANJE JE USLOV MIRA -- JER NEPRISTAJANJE NA REZULTATE PRIMJENE SILE I NAGODBI, I INSISTIRANJE NA PRIMJENI PRAVA ĆE POSLATI JASNU PORUKU EVENTUALNIM BUDUĆIM AGRESORIMA O NEPRISTAJANJU DA SE USTAVI U BiH PRAVE RATOM, TE DA SE NI PROTEKLI NI BUDUĆI RATOVI NEĆE ISPLATITI. INSISTIRAJMO NA SUDSKOM PRISTUPU -- ŠTO JE PROVJEREN METOD DOSTIZANJA PRAVDE, U KOJI JE ZAJEDNIČKA SVETSKA CIVILIZACIJA AKUMULIRALA DVIJE HILJADE GODINA ISKUSTVA O TOME KAKO DA SE SPOROVI I SUKOBI RJEŠAVAJU TE POSLJEDICE KRŠENJA ZAKONA NEUTRALIZIRAJU.

NAJVAŽNIJE LJUDSKO PRAVO – PRAVO NA KONTINUITET DRŽAVNOSTI – U DEJTONSKOM USTAVU JE SAKRIVENO U GOMILI "LJUDSKIH PRAVA" KOJA OBIČNO TRAŽE ZATVORENICI U ZATVORIMA (SLOBODA VJEROISPOVJESTI, ZAŠTITA OD FIZIČKOG ZLOSTAVLJANJA, ITD.).

PORED SVIH NAVEDENIH ČINJENICA, PRO-DEJTONSKI KARIJERISTI, LJUDIMA PROTJERANIM IZ RS NUDE POVRATAK U REPUBLIKU SRPSKU POMOĆU KONVENCIJA O LJUDSKIM PRAVIMA. REZULTAT JE DA ŽRTVE - SAMO DA BI VIDJELE SVOJU KUĆU - MORAJU PRIZNATI INSTITUCIJE RS. OVAJ SVIREPI PROJEKT IMA ZA CILJ DA ŽRTVE GENOCIDA SAME LEGALIZIRAJU RATNI CILJ AGRESORA: NEZAKONITI DEJTONSKI PROJEKT.

PODSJEĆAMO POLITIČARE DEJTONSKE BiH KOJI UBJEĐUJU PROTJERANE IZ RS DA SE VRATE U REPUBLIKU SRPSKU JER, NAVODNO, “NEMA BOSNE BEZ POVRATKA IZBJEGLICA”, DA JE UPRAVO SUPROTNO TAČNO: “NEMA POVRATKA IZBJEGLICA BEZ BOSNE”, ODNOSNO REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE.

PORED PREVARE SA LJUDSKIM PRAVIMA, BH. POLITIČARI U FEDERACIJI, KORUMPIRANI DEJTONSKIM PLATAMA I POZICIJAMA, NASTAVLJAJU OBMANJIVATI BIRAČE DA DRŽAVU ČINE POLITIČKE ELITE – DAKLE, ONI SAMI -- TE DA SE O BUDUĆNOSTI BiH “TREBA DOGOVORITI”, TO JEST, NEUTRALISATI PRAVO RBiH NA SUDSKI PUT, SUDSKU PRESUDU I PRAVNI KONTINUITET, A SVE U KORIST NJIHOVIH KARIJERA U SLUŽBI DEJTONA. JEDAN OD NAJMOĆNIJIH INSTRUMENATA NJIHOVE PREVARE DAO IM JE OHR PREDSTAVLJAJUĆI ZAJEDNIČKE INSTITUCIJE FEDERACIJE I RS KAO "JEDINSTVENE" INSTITUCIJE BiH.

"NAVIKAVANJE ŽRTVE GENOCIDA DA PRIHVATI REZULTATE GENOCIDA TAKOĐER PRESTAVLJA GENOCID" (Simon Visental)

SADAŠNJI BH. ZASTUPNIK TUŽBE TREBA DA ISTU ZASTUPA U POTPUNOSTI TAKO DA SE KAO GENOCIDNI AKT TRETIRA I DEJTONSKI UGOVOR KAO INSTRUMENT NAVIKAVANJA ŽRTVE DA PRIHVATI REZULTATE GENOCIDA. TO SE ODNOSI NA SVE AKTE, ZAKONE, SIMBOLE I INSTITUCIJE ZASNOVANE NA DEJTONSKOM USTAVU. NE SMIJE SE DOZVOLITI DA I DALJE ŽRTVE GENOCIDA MORAJU PRIZNAVATI REPUBLIKU SRPSKU POPUNJAVANJEM DOKUMENATA I ZAHTJEVA DA BI OSTVARILI FAMOZNA LJUDSKA PRAVA -- UJEDNO ŽRTVUJĆI PRAVA DRŽAVLJANA REPUBLIKE BiH.

U VID GENOCIDA SPADA I ZAHTJEV ZA INDIVIDUALIZACIJU GENOCIDA, ODNOSNO PRETVARANJE GENOCIDA U OBIČNO KRIVIČNO DJELO, “ZLOČINAČKI PODUHVAT” POJEDINACA -- ŠTO JE PREVARA U FUNKCIJI AMNESTIJE KOMPLETNIH DRŽAVA.

BLANKO PONUDA REPUBLICI SRPSKOJ DA "NJEN OPSTANAK ZAVISI OD ISPORUČENJA POJEDINACA, RATNIH ZLOČINACA", JASAN JE SIGNAL ZLOČINAČKIM PROJEKTIMA DA NI U BUDUĆNOSTI NEĆE BITI KAŽNJENI UKOLIKO BUDU DOVOLJNO MUDRI DA NAKON IZVRŠENOG GENOCIDA ISTI INDIVIDUALIZIRAJU. TO JE NAJVEĆA OPASNOST MIRU U REGIJI. TO ĆE OMOGUĆITI DA I RS U BUDUĆNOSTI PONOVI ŠTO I SRBIJA, KOJA JE ISPORUČILA MILOŠEVIĆA U HAG, A ZATIM OVIH DANA DONIJELA ZAKON O REHABILITACIJI SRPSKOG NACISTIČKOG, KVISLINGŠKOG ČETNIČKOG POKRETA. PITAMO SE KAKO BI SVIJET DANAS IZGLEDAO DA JE TREĆI RAJH DOBIO PRILIKU DA OPSTANE AKO ISPORUČI POJEDINE ZLOČINCE A DA MU SE ZA UZVRAT GARANTIRA OPSTANAK?

PREVARA SE SASTOJI U SNAŽNOM POTURANJU LAŽNE DILEME DA NE POSTOJE LOŠI NARODI, NEGO DA POSTOJE SAMO LOŠI POJEDINCI. SAMA DILEMA JE LAŽNA -- JER POSTOJE I LOŠE DRŽAVE I SUD ZA NJIH, SVJETSKI SUD U HAGU, KOJI SE (ZA RAZLIKU OD TRIBUNALA U HAGU) NE BAVI NI NARODIMA NI POJEDINCIMA, NEGO DRŽAVAMA. NA TOME SUDU VRIJEDE ISTE ONE NORME PO KOJIMA DANAS, NA PRIMJER, ŠVICARSKA PLAĆA ODŠTETU JEVREJIMA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA -- IAKO ŠVICARSKA NIJE IZVRŠILA GENOCID, NEGO SU NEKE NJENE FIRME SAMO TRGOVALE SA NACISTIČKOM NJEMAČKOM KAO DRŽAVOM, A NE SA, NPR., ADOLFOM EICHMANOM KAO POJEDINCEM.

REPUBLIKA SRPSKA ĆE AUTOMATSKI PRESUDOM SUDA O NEPRIZNAVANJU POSLJEDICA GENOCIDA POSTATI NIŠTAVNA I SVAKI NJEN AKT ĆE POSTATI NEZAKONIT, NJENE INSTITUCIJE I VOJSKA ILEGALNE KAO ŠTO SU I BILE PRIJE DEJTONSKIH POTPISA. JEDINI USLOV ZA TO JE DA BH. PRAVNI TIM UPRAVO TO I ZAHTJEVA, TE DA SE NE ZADOVOLJAVA NOVČANOM ODŠTETOM. NE SMIJEMO DOZVOLITI DA ZA GENOCID BUDEMO ISPLAĆENI PARAMA. ŽIVOTI I ČAST SE NE MOGU NADOKNADITI PARAMA. JEDINA ADEKVATNA KAZNA ZA GENOCID JE NESTANAK REPUBLIKE SRPSKE.

NOVČANE OŠTETE ĆE SE TRAŽITI U BUDUĆIM SUDSKIM PROCESIMA KOJE ĆE POJEDINCI I GRUPE VODITI PROTIV SVIH ONIH KOJI SU DOPRINIJELI GENOCIDU, UPRAVO ONAKO KAKO JOŠ I DANAS RAZNE JEVREJSKE ORGANIZACIJE TUŽE I DOBIVAJU ODŠTETE OD SVIH ONIH KOJI SU SARAĐIVALI SA NACISTIČKOM NJEMAČKOM.

NESTANKOM REPUBLIKE SRPSKE I FEDERACIJE UKINUĆE SE ETNIČKI APARTHEIDI KREIRANI U DEJTONU I VRATITI ĆE SE USLOVI DA SVAKI DRŽAVLJANIN BOSNE I HERCEGOVINE BUDE SUVEREN NA SVAKOJ NJENOJ STOPI.

REFERENCE I OBRAZLOŽENJA

Dejtonski ustav je nezakonit po osnovu internacionalnog prava, povelje UN, konvencije o zabrani genocida, ugovornog prava i tada važećeg Ustava republike Republike BiH koji je pod zaštitom internacionalnog prava i ugovornog prava.

1. Po osnovi Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. Član II Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida definiše internacionalni zločin "genocid" na slijedeći način:

"U trenutnoj Konvenciji, genocid znači akt počinjen sa namjerom da uništi, u cijelosti ili djelomično, određenu nacionalnu, etničku, rasnu ili vjersku grupu, na način:
(a) Ubijanjem članova te grupe;
(b) Prouzrokovanja ozbiljnih tjelesnih ili mentalnih povreda članovima te grupe;
(c) Namjernim prouzrokovanjem uslova života za neku grupu, sračunatim sa ciljem da se dovede do fizičkog uništenja cijele grupe ili jednog njenog dijela;
(d) Nametanjem mjera sa namjerom da se spriječi rađanje djece u okviru te grupe;
(e) Prevođenjem djece silom iz jedne grupe u drugu grupu."

Tokom 1993. godine, Republika Bosna i Hercegovina je pokrenula sudski postupak na Internacionalnom sudu pravde u Hagu optužujući bivšu Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru) da je počinila akt genocida, definisanim pod (a), (b), (c) i (d) spomenutog Člana 2 Konvencije o genocidu. Do danas, Bosna i Hercegovina je dobila svaku fazu ovog, još uvijek otvorenog, sudskog procesa, i sa zakazanim usmenim dijelom te predstojećom konačnom presudom.

Državljani Bosne i Hercegovine imaju u rukama pravo za koje ne treba pristanak RS u nezakonitim dejtonskim institucijama -- da zahtijevaju da se Republika Srpska, kreirana genocidom, proglasi ilegalnom i da se Ustav Republike Bosne i Hercegovine ponovo stavi u funkciju.

2. Po osnovu Povelje UN, suverenitet Republike BiH je zaštićen kao nedjeljiv, neprenosiv i neupitan (nediskutabilan)

U Članu 2.1 Povelje UN se kaže:

"Medu članicama UN odnosi se moraju zasnivati na načelu poštivanja suverene jednakosti."

To znači da prema Povelji UN presudnu ulogu imaju internacionalni zakoni, a ne postoje “velike sile””, kontakt grupe, ili bilo kakvi staratelji nad članicom ili žrtvom agresije.

Pošto je ustav jedne zemlje izraz suverene jednakosti zemalja članica UN, jasno je da je pregovaranje o Ustavu RBiH od strane susjednih zemalja, SRJ i RH, direktno kršenje Člana 2. Povelje UN, kao imperativne norme internacionalnog prava.

Činjenica da su SRJ i Tuđmanova Hrvatska postali sudionici pregovora o Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, pri čemu su izmjenu Ustava RBiH te dvije države upravo prokušavale realizirati putem rata i agresije, je u suprotnosti sa Članom 2. Povelje UN.

Savjet sigurnosti Ujedinjenih nacija svojom je Rezolucijom broj 752 iz 1992. godine proglasio SR Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru) agresorom na Republiku BiH zahtjevom da se njihove vojne snage SRJ povuku iz RBiH, a u Rezoluciji broj 757 iz 1992. godine počeo kažnjavati agresora, SRJ, uvodeći mu ekonomske sankcije zbog nepridržavanja naredbi iz Rezolucije broj 752. Tada je Republika BiH, a ne Republika Srpska, postala predmet obvezujuće zaštite njenog Ustava od strane svih članica UN, te i samih institucija i organa UN.

3. Ukoliko je dejtonski ugovor ustavni ugovor, dejtonski ustav je nezakonit.

Prema tada važećem Ustavu Republike BiH, u Dejtonu se mogao dogovarati prekid vatre, ali ne i Ustav države. Pregovaranje Ustava Republike BiH (koji je bio pod zaštitom Povelje UN i na šta su se pregovarači mogli uvijek pozvati) i prihvaćanje "Dejtonskog ustava" je krivično djelo veleizdaje, što dejtonske potpise ništavnim i po osnovu Internacionalnog prava. To se može ponajbolje vidjeti iz Člana 155. Ustava R BiH koji glasi:

"Član 155.

Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da spriječi građane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično djelo."

Aneks 4 finalne verzije mirovnog sporazuma, Pariški sporazum, koji se danas koristi kao ustav dejtonske Bosne i Hercegovine, nikada nije ratifikovan od jedinog ovlaštenog tijela, Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, čime je dokazana nelegitimna volja sadržana u dejtonskom potpisu i od strane potpisnika Pariškog sporazuma. To znači da Aneks 4 nikada nije prošao kroz legalnu proceduru promjene Ustava, propisanu prethodnim, a tada važećim, Ustavom Republike BiH.

4. Ukoliko je dejtonski ugovor samo ugovor u kojem je sadržan i ustav, ilegalan je sa aspekta konvencija o međudržavnim ugovorima.

Za međudržavne ugovore referentna Bečka konvencija iz 1969. godine, pridružena Povelji UN, smatra ništavnim ugovore suprotne Internacionalnom pravu, dakle suprotne Povelji UN. Za državu BiH je bitno da Član 53. spomenute Konvencije smatra ništavnim čak i ugovore koji su dobrovoljno doneseni ako su suprotni Internacionalnom pravu. Osim toga, kao ugovor je "Dejtonski ustav" suprotan referentnoj konvenciji za međudržavne ugovore, po kojoj se ugovorom smatraju sporazumi između država, pri čemu je isključena mogućnost da ti ugovori sadrže i ustav neke države.

Dakle, Dejtonski ustav je akt ilegalne "ustavne kapitulacije" koji su potpisale i garantirale dvije susjedne države – i to države koje su kao jedan od osnovnih ratnih ciljeva imale upravo izmjenu Ustava RBiH. Ovim je RBiH odvedena od primjene Povelje UN i Internacionalnog prava protiv država krivaca za rat i genocid.

Na osnovu svega navedenog, jasno je da zastupnici tužbe BiH pred Internacionalnim sudom pravde u Hagu ne trebaju prvenstveno tražiti materijalnu naknadu, nego da po osnovu Konvencije o genocidu i po osnovu Amandmana na tužbu iz 1994. godine -- po kojem se i tzv. RS tereti da je rezultat genocida -- te po osnovu činjenica da su u dejtonskom ustavu nezakonito sadržani i ratni ciljevi nezakonitog rata i genocida, trebaju prvenstveno tražiti ništavnost dejtonskog ustava, odnosno svih procesa koji su u suprotnosti sa Poveljom UN, navedenim referentnim konvencijama i principima zadnjeg legalnog Ustava Republike BiH i pravnog kontinuiteta državnosti koji je počeo slobodnim udruživanjem u Jugoslaviju 1943. i nastavljen legalnim razdruživanjem od Jugoslavije 1992. godine.

Važno je podsjetiti se da Republika BiH nije u trenutku agresije bila nikakva tzv. socijalistička republika u bivšoj Jugoslaviji -- nego je ustavnim promjenama 1991. godine postala demokratska zemlja. Mnogo prije priznanja Republike BiH i prijema u UN, uveden je višestranački sistem i viševlasnički oblik vlasništva. Na zahtjev internacionalne zajednice, kao uslov za priznanje, promijenjen je oblik vlasti, uveden višestranački sistem i viševlasnički oblik vlasništva. Uvedena je ravnopravnost privatnog i tzv. društvenog vlasništva. Takozvano društveno vlasništvo je u RBiH bilo je po sadržaju i po svjetskim standardima, korporativno, vlasništvo -- a ne državno kao u zemljama istočnog bloka. Zaštita tog vlasništva je također garantirana odgovarajućim konvencijama te bi primjena istih značila obnavljanje privrednog prostora RBiH na zakonitim osnovama, -- a ne onima koje su omogućile stvaranje ekonomskih osnova dva entitetska državna vlasništva, što je nezakonit, tj. zabranjen čin po odgovarajućim konvencijama koje se bave zaštitom korporativnog vlasništva kao suvremenog oblika privatnog vlasništva.

Nacionalni kongres Republike BiH

Za radnu grupu: Musadik Borogovac s. r.

STRANICA ZA STAMPANJE PROGLASA




Republika BiH

Veoma slicni argumenti se ponavljau i u Peticiji koja se moze naci na Engleskom jeziku na linku:
http://www.republikabih.net/peticijaenglish.htm

Pozivamo vas da distribuirate Engleski prevod Peticije, nasim inostranim prijateljima, ukoliko nemate vremana da prevodite gornji dokument na Engleski.



3. Ashdown: NE MOZETE UKIDATI RS JER JE STVORENA POTPISIMA VASIH LIDERA

U svojoj novogodisnjoj poruci Bosnjacima, Ashdown je, pored mnogo uobicajenih doboro poznatih fraza rekao i jednu doista znacajnu cinjenicu, citiram:

Neki od vas vole kazati, i to vrlo cesto, da želite ukinuti RS, jer je stvorena na etnickom cišcenju, zanemarujuci cinjenicu da je ustvari stvorena potpisom vaših vlastitih lidera.

Kraj citata

Napokon, na najzvanicnijem mjestu je Bosancima i Hercegovcima priznato ono sto je i americkim i evropskim vrapcima na grani odavno poznato, a to je da snaga Republike Srpske lezi - ne u cetnickom nozu, niti u cetnickim granatama, nego u Izetbegovicevim potpisima.

To je do sada bila najbolje cuvana tajna nasih neprijatelja, da bismo mi udarali u pogresnom pravcu, trosili snagu kritikujuci pogresne ljude, Vancea, Owena, Holbrooke-a, Evropu, Svijet, Ameriku, tj. posrednike koji su samo bili na usluzi "zaracenim stranama", pravno uoblicavajuci dogovore Alije Izetbegovica sa cetnicima i HVO-om o podjeli BiH. Kriveci za podjelu BiH one koji nisu bili nadlezni za donosenje odluka, a ne videci prave krivce, svoje lidere, koji su pristajali da to potpisuju, Bosnjaci su se izlagali ruglu i podsmjehu civilizovanih naroda koji zive u pravnim drzama i dobro znaju ove stvari.

Nemojmo zamagljivati situaciju i govoriti: "SDA je podijelila Bosnu" itd., jer je Alija Izetbegovic bio lider koji je imao neprikosnovenu vlast i koji je posmjenjivao sve one patriote iz SDA koji su mu pruzali otpor da bi na kraju uspio da je podijeli. Ipak, na kraju se nije usudio da tu podjelu donese pred poslanike Skupstine Republike BiH, jer on nije mogao poslanike smjenjivati, buduci da su izabrani direktno od naroda. U stvari, Alija Izetbegovic je poslanicima Skupstine Republike BiH predstavio Dayton kao takticki potez, i prevario poslanike da ga usvoje, ali je to bio samo preliminarni neobavezujuci dogovor. Medjutim, zvanicni sporazum, Pariski sporazum, IZETBEGOVIC SE NIJE USUDIO DONIJETI PRED POSLANIKE, JER VISE IH NIJE MOGAO VARATI DA JE TO SAMO TAKTICKI POTEZ.

IMA LI I JEDAN POLITCAR ILI NOVINAR U SARAJEVU KOJI CE RECI ASHDOWNU TO DA ZVANICNI TJ. PARISKI SPORAZUM NIKADA NIJE RATIFIKOVALA SKUPSTINA REPUBLIKE BiH, TE JE REPUBLIKA SRPSKA NELEGALNA, BEZ OBZIRA STO IZDAJNIK JESTE POPTISAO.

Dr. Muhamed Borogovac.



4. REVOLTIRAN SAM TIHICEVIM ODBIJANJEM BOYLEOVE PONUDE

Pozdrav redakciji!

Vec neko vrijeme sam razmisljao da vam pisem, ali sam se dvoumio, sve dok nisam dobio ovo poslednje pismo od 26 decembra 2004 godine. Po sadrzaju vijesti iz "Glasnika" nisam mogao vise da se suzdrzim pa zelim da napisem par rijeci i dam svoje misljenje o nekim stvarima koje se desavaju sa nasom Bosnom i Hercegovinom.

Prije svega mislim da je sveukupna situacija nenormalna i apsurdna, a da jos licno kazem i NEMORALNA. Naime voditi razgovore i pregovore o vracanju Bosne i Hercegovine u ”normalu” sa onima, koji su i unistili nasu zemlju je besramna izdaja od strane nasih predstavnika u vlasti. Samo kada se normalizuje stanje i rascisti sa tim ko je od Srba ili Hrvata bio zlocinac i bude osudjen, moze se nastaviti sa gradnjom jedne nove Bosne i Hercegovine na pravim demokratskim osnovama, sa gradjanskim pravima za sve, bez ikakvog isticanja nekakvog nacionalnog interesa i straha od ugrozenosti. Jedini nacin da se do te situacije dodje je tuzba za genocid na Svjetskom sudu pravde.

To je nasa sansa za opstanak i povratak u svoju domovinu. Ja sam ostvario povratak svojih materijalnih vrijednosti,ali ne i duhovnih, koje sam imao u Bosni i Hercegovini i nemam nikakvu zelju da se tamo vratim, jer kada god sam bio u posjeti svom gradu, osjecao sam se kao stranac, Ne samo zbog toga sto tamo sada zive neki drugi ljudi, koje ja ne poznajem, nego i unutrasnji osjecaj nesigurnosti. Kada god ides da trazis neko od svojih prava, sluzbenik Te pogleda sa podcjenjivanjem i kao da zeli reci ”kakva Ti to prava zahtijevas, gubi se odavde dokTe nisam ubio”. Taj osjecaj ”krivnje” i neimanja prava me je cijelo vrijeme pratio, jer mislim da Srbi nas gledaju kao nekakvu prijetnju ”njihovoj” drzavi. Jedini dobar osjecaj je da ja vidim da se oni nas zapravo boje i imaju svakodnevno teske nocne more iz straha od naseg povratka i odgovornosti i osude.

Upravo zato ne mogu da shvatim sta to nas vajni predsjednik Tihic Sulejman radi sa nasom tuzbom protiv Srbije i Crne Gore. On zna da cemo dobiti tuzbu, ali se i dalje odupire pravom nastavku sudjenja. Zna li on da ce ga sva buduca pokolenja proklinjati i njega i sve njegove eventualne nasljednike. Da njegovi nasljednici nose simbol izdaje jednog naroda, za koji nisu nimalo krivi. Misli li on na tako nesto. Ili je toliko samoljubiv da ga uopste ne interesuje sta ce biti sa njegovim nasljednicima, vazno je da on sada zivi dobro i da je "vazna" licnost, sto ranije svakako, vjerovatno, nije bio.

I nas advokat Softic, koji kao advokat zna 100% da je tuzba dobijena, ali govori o nekakvoj mogucoj nagodbi medju politicarima. Pa on je advokat i njegovo je da radi svoj advokatski posao, a ne da misli sta ce politicari dogovarati.

U jednom momentu, iz clanka BK od 12 decembra 2004 god. pojavljuje se jedan apsurd, koji mi je upao u oci, kada Tihic izjavljuje da ni po koju cijenu prof. Boyle nemoze zastupati tuzbu na sudu pravde, sto sam ja shvatio kao razlog da je Boyle stranac, a sa druge strane advokat Softic izjavljuje NN-u da u timu ima vise stranih eksperata, za koje sigurno placa ogromne pare na dnevnice i njihove usluge. A prof. Boyle zeli to uraditi GRATIS tj. besplatno.

A izjava Softica o 3 miliona maraka troskova za tuzbu, koje drzava ne moze obezbjediti, je totalno besmislena i uvredljiva, jer kako se moze objasniti potrosnja 10 miliona maraka na otvaranje obnovljenog mosta u Mostaru, koji se ne moze ni u kakvom smislu usporediti sa tuzbom za OPSTANAK RBiH.

Pitam se da li su oni svjesni svega onoga sto rade protiv svoje i nase zemlje? Znaju li oni da su sebi ovim postupcima stvorili jednu masu nezadovoljih i nesretnih ljudi, koji po onome sto oni rade, nemaju nikakve buducnosti? A ljudi koji su svjesni gubitka svoje buducnosti su spremni uraditi sve ono sto normalni ljudi ne bi uradili, jer kada se sve izgubi, a pogotovo nada za bolji zivot, covjek gubi i racunicu i spreman je uraditi svasta iz razno raznih pobuda. Ja mislim da bi ovi nasi politicari morali o tome malo vise porazmisliti i poceti posteno raditi svoj posao – KONACNO.


Na kraju Sretnu i bericetnu Novu 2005 godinu
zeli vam

Hajro



Ovo su izvodi iz "Online glasnika" od 12.12.2004 godine, koji su me podstakli da napisem ovo pismo, citiram:.

Iz istog izvora saznajemo da je u tom pismu Profesor Boyle zvanicno ponudio Presdjedniku Tihicu da besplatno, bez ikakve materijalne naknade zastupa BiH zajedno sa Softicem i ostalima iz tima BH advokata, sto je Tihic odbio uz verbalnu poruku da Profesor Boyle ne moze predstavljati BiH niti pod kakvim uslovima.

SOFTIC: Radi dosta ljudi, ali nisu svi državljani BiH. Angažovali smo istaknute medjunarodne pravnike, koji opet imaju svoje sardanike, tako da je znacajan broj ljudi u ovom poslu.

SOFTIC: Vezano za to kako je pokrenut postupak, o tome se Sud vec izjasnio i donio odluku da je tužba pokrenuta od strane ovlaštenog tužioca i da je vodi ovlaštena strana. Te spekulacije nemaju mjesta. Što se tice finansiranja tužbe, ono zaista ide teško. Postupak tužbe koštao bi oko tri miliona maraka. To su sredstva koja su potrebna da bi ovaj postupak bio priveden kraju.

Kraj citata.



5. POKUSAVAJU DA ME DISKREDITUJU - Haris Silajdzic, lider Stranke za BiH

Citiramo nekliko izjava Harisa Silajdjica:

Nekadašnji ministar spoljnih poslova BiH Haris Silajdzic demantovao je spekulacije nekih medija da se "Sud u Hagu u posljednje vrijeme interesuje za njega" i da ce mu do januara biti urucena optuznica.

"Mene pokusavaju da diskreditiraju jer sam protiv netransparentne privatizacije velikih preduzeca u BiH, kao sto je mostarski "Aluminij" i kao covjeka koji se bori veoma dugo da veliki kapital ne zavrsi u rukama nekolicine ljudi. Naravno da takav smetam", izjavio je Silajdzic.

"Medjunarodna zajednica je prelomila i pocela da radi na jacanju drzave BiH i centralnih vlasti. Vidio sam da smo na pravom kolosijeku i jednostavno sam shvatio da BiH vise nije u opasnosti. Moja namjera je bila da jos 1996. godine pokrenem sto prije taj voz i bio sam usamljen u toj borbi. Medjutim, voz je krenuo tek 2000. godine i Bosni je mjesto u Evropi", rekao je Silajdzic.

Silajdzic smatra da Esdaun "ima problema" sa vlastima u RS jer se godinama Dejtonski sporazum sprovodio selektivno i krsio, i da je bio u prednosti "svako ko je govorio 'ne'".

Upitan da li je moguce povlacenje tuzbe BiH protiv SCG za agresiju i genocid, Silajdzic je kazao da tuzba postoji opravdano i da se od nje ne smije odustati jer ce BiH "apsolutno dobiti taj spor". - Kraj citaat.

Ne znam kako vi, ali ja Silajdjicu licno ne vjerujem ni rijeci, posto ga vrlo dobro poznajem iz ratnih vremena, kada se je brinuo kako ce napredovati uz Izetbegovica i kako ce zajedno pregovarati i dogovarati sa zlocincima sa obje strane podjelu Republike BiH. Sada se kao bajagi brine kao neki veliki patriota o cijelovitoj BiH i cak i o mostarskom Aluminiju, da ne pripadne pogresnim ljudima u privatizaciji, a koliko se sjecam kada su fasisti i zlocinci sa obje strane istovremeno kasapili i ubijali i silovali... cijeli Mostar, nije se nista tada o tome brinuo. Ovo je u vezi njega samo jedan moj primjer, a naravno svi znamo da se isto to desavalo sa svim ostalim gradovima i mjestima nase cijele domovine za vrijeme NJIHOVE vlasti. Odabrao sam njegov intervju da se vidi kakav je, sto narod kaze "prelivoda", i kako se sada izjasnjava, a kako je to radio prije dok je bio pod okriljem SDA.

Pozdrav i Sretna Nova godina svima
Ensvid Hadzajlic



6. IZDAJNCI IZ SANDZAKA POMAZU CETNICIMA DA DOBIJU SPOMENICE

NOVI PAZAR - Portparol Sandzacke demokratske partije Mirsad Jusufovic optužo je funkcionere Liste za Sandzak Bajrama Omeragica i Esada Dzudzevica da su, kao poslanici na listi Demokratske stranke, držali kvorum za skupštinsku raspravu posle koje je donet zakon kojim se izjednacavaju prava partizana i cetnika. "Ne samo što nisu rekli kakva su zverstva pocinili cetnici u Sandzaku, nego su držali kvorum", rekao je Jusufovi?.


28. Dec. 2004.
Novi Pazar: Koalicija Lista za Sandžak


"NISMO GLASALI ZA ZAKON O PRAVIMA RAVNOGORACA"

Povodom izjava portparola Sandžacke demokratske partije, Mirsada Jusufovića u kojima on kaže: "Da su poslanici Koalicije Lista za Sandžak, za vrijeme donošenja Zakona o izjednačavanju prava boraca Narodnooslobodilačkog rata, partizana i pripadnika ravnogorskog četnickog pokreta, šutili i pravili kvorum", Koalicija Lista za Sandžak je u jučerašnjem saopćenju medijima uputila sljedeći demanti:
"Koalicija Lista za Sandžak demantuje sve izjave od strane Mirsada Jusufovića koje su vezane za skupštinsku raspravu i usvajanje pomenutog zakona. Poslanik Koalicije Lista za Sandžak, Bajram Omeragić je medju prvim govornicima učestvovao u raspravi i iznio jasan stav Koalicije Lista za Sandžak da je za nas neprihvatljiv Zakon o izjednačavanju prava boraca Narodnooslobodilackog rata, partizana i pripadnika ravnogorskog četnickog pokreta i da poslanici naše Koalicije Bajram Omeragić i Esad Džudžević neće glasati za usvajanje ovog zakona. Nakon ove izjave poslanika naše Koalicije preko sat vremena trajale su replike izmedju Bajrama Omeragića s jedne strane i poslanika više partija sa druge strane. Ovo se može provjeriti i u stenogramu skupštinskog zasijedanja, na snimcima RTS, kao i u službi za elektronsko glasanje", navodi se u saopstenju.
Koalicija Lista za Sandžak je najavila da će "zbog iznijetih laži i dezinformacija" protiv Mirsada Jusufovića podnijeti krivičnu prijavu



Polemisali oni ili ne sa četnicima, ako su svojim prisustvom omogućili qvorum, onda su izdajnici. Te polemilke im samo služe kao odstupnica. Time samo skrivaju izdaju. Postojalo je jedno pravo rješenje - da svoijim izlaskom onemoguće glasanje, a oni to nisu učinili.

TREBA IMATI NA UMU DA IZDAJNICI KRIJU SVOJU IZDAJU KOLIKO GOD MOGU. ZATO NIKADA IZDAJNIK NEĆE BAŠ GLASATI ZA TAKAV JEDAN ZAKON, AKO NIJE NEOPHODAN NJEGOV GLAS. U OVOM SLUČAJU SU IZDAJNCI PRISUSTVOVALI SJEDNICI JER JE TO BILO NEOPHODNO DA SE POČINI IZDAJA. Time sto su prisustvovali oni su de fakto glasli, jer su kolegama četnicima omogućili glasanje, tj. qvorum.

Za kompletnu polemiku vidi http://republikabih.net/IB/index.php?showforum=6

Veoma duhovit članak o pomenutom zakonu kojim se izjednačavaju Četnci i Partizani dao je Petar Luković iz Feral Tribuna, i taj članak možete naći na http://republikabih.net/



7. Kod je CIRKL

Dr. Ejub PašalićNedavno, na primjer, austrijska obavještajna služba informiše svijet te i nas u dijaspori: «Cirkl je apsolutni gospodar svih gotovinskih deviznih sredstava koje islamske zemlje poklanjaju bošnjackom narodu. Pretpostavlja se da je kroz njihove ruke od pocetka agresije na BiH prošlo više od dvije i po milijarde americkih dolara», stoji u informaciji austriske obavještajne službe.

Ova, i druge zapadne obavještajne službe, okvalifikovali su kao ljude organizacije kodnog naziva CIRKL: Hasana Cengica, El Fatiha al Hassaneina, Muhameda Catica i Mustafu ef. Cerica.
Prema istim izvorima, ova organizacija je umjesto vlade BiH pod kontrolom držala cjelokupnu pomoc koju su islamske zemlje, tokom rata, donirale bošnjackom narodu. Suma od dvije i po milijarde americkih dolara nije baš za odbaciti. Trebamo se samo zapitati šta je izgradjeno od tih sredstava i u šta je utrošen toliki novac. Ukoliko to nije tajna ljudi iz organizacije kodnog naziva CIRKL, kojim pripada (po ovoj obaveštajnoj službi) i vrhovni islmski poglavar reisul-ulema ef. Mustafa Ceric, neka se sve objelodani za dobrobit naroda i njegovog duhovnog vodje... Kod je CIRKL

Cijeli text se moze naci na Orbusu: http://users.skynet.be/orbus/



8. IFIMES - NOVA PODVALA NA BALKANU

Na web stranicama "Orbus" i "Republikabih" pod naslovom "Transformacija najvecih terorista u patriote i spasioce" pojavio se zajednicki clanak Esada Jaganjca i Saliha Cavkica, analiza nove agenture pod imenom IFIMES, koja je nedavno pocela raditi u Sloveniji. Slijedi citat jedne IFIMES-ove "analize", tacnije cetncke propagande, a zatim slijedi citat iz komentara dvojice pomenutih webmastera.

Citat iz IFIMESA

Najveci doprinos BiH, a posebno RS u ovom trenutku mogu dati lica optužena za ratne zlicine, prije svega Radovan Karadžic i Ratko Mladic i drugi, koji se ponašaju krajnje kukavicki dopuštajuci da im ispred ociju izmice sve ono zašto su se navodno borili tako da spašavajuci sebe ugrožavaju citav narod i buducnost zemlje u kojoj taj narod živi. Tako bi njihova predaja u ovom trenutku bila patriotski cin kojim bi mogli pomoci srpskom narodu u BiH i izvan BiH.

Medjunarodni institut IFIMES smatra, da se formiranje kvalitetne vlade RS odražava na stabilnost Savjeta ministara BiH, koji može biti izveden izborom novih clanova bez svih onih koji u ovom trenutku predstavljaju faktor smetnje u njegovom radu kao što su Adnan Terzic i vrh SDA i HDZ na osnovu koalicije HDZ i SDA na federalnom nivou. Povlacenje celnih ljudi SDA i HDZ iz Savjeta ministara i Predsjedništva BiH (Tihic, Covic, Colak, Terzic) omogucili bi pojavljivanje umjerenih ljudi spremnih na dogovore i kompromise sa predstavnicima iz RS cime bi se BiH postepeno stabilizirala i ubrzanije približavala evroatlanskim integracijama. (Kraj)
Kraj citata iz IFIMESA

Citat iz analize bosanskih webmastera:

Ing. Esad jaganjacEto dragi Musa (Mozesu, Moše) svecu, pejgamberu, dragi citaoci i gledaoci. Imamo savršen proces transformacije najvecih terorista u patriote i spasioce, koji sada mogu svojim velikim patriotizmom spasiti cetnicki Treci Rajh, usreciti srpski narod u BiH i pomoci BiH, a s'tim dati najveci doprinos BiH.

Takodjer, naucili smo da je Dejtonski mirovni sporazum model za rješavanje savremenih konflikata u svijetu (pobij, rastjeraj i napravi sebi državu na krvi i zlocinu). Uz to ispada da je Lord Peddy Ashdown prouzrokovao krizu vlasti u BiH, smjenjivajuci par ljudi. Kao biva sada je velika kriza, jer da to nije uradio sve bi bilo u redu. Naravno, u režiji slobodnih zidara, to je sasvim u redu, jer zidati globalni svjetski poredak nije lahko, pogotovu ako u tom zidanju treba upregnuti i njavece teroriste koje je ovaj svijet iakada vidio.

Podvala

Ing. Salih ČavkićU kontroverzno tendencioznom tekstu "Republika srpska" je postavljena kao konstanta, u istovjetnu ravan sa legalnim suverenim pravnim državama. Nadalje IFIMES daje nacionalistima SDS-a njihovu kreaciju, a potom se bori za "pitomiju RS". Što je tipična podvala i proturanje vizije o izjednačavanju žrtave i zločinaca, što u daljem potvrdjuje afirmiranjem zločinaca Karadžica i Mladića apelujući na njihovo dostojanstvo, da se predaju i spase narod.... zar zločinci imaju dignitet?

IFIMES i njegovi nalogodavci trebaju konacno shvatiti da je Daytonski ugovor totalni promašaj i kao takav uzročni faktor eskalaciji problema, a njegove tvorevine RS i FBiH najvece kočnice razvoja i stabiliteta.

Nije dovoljno samo promijeniti vlast već je potrebno izmijeniti način mišljenja. A to se ne može ostvariti dok se ne osude ratni zločinci, ne ponište svi bespravni i nelegalni akti nastali u njihovom periodu vlasti, i ukine glavni proizvod ostvaren genocidom, njihova fašistoidna tvorevina "Republika srpska". Sve dotle politička stabilnost u BiH, niti u Rregiji, ne može se ni sanjati.

Alternativa

Alternativa je vraćanje Ustava RBiH i stabilizovanje jedinstvene pravne države BiH, na temeljima starog/novog Ustava, bez genocidne tvorevine i surogata srpskog fašizma "Republike srpske" i evropskog hipokrizma "Federacije BiH". Jedina moguća solucija da se izgradi stabilna država, koja ne bi više bila samo interesna sfera hrvatskih i srpskih političara za predizbornu kampanju i huškanje dijela stanovništva, što IFIMES nigdje nije spomenuo, već pravosnažni privredni partner i ozbiljan politički faktor sa kojim se mora računati. A to bi samo po sebi rezultiralo stabilizaciji ne samo u Regiji već i šire. IFIMES ovom analizom ne samo da se postavio na stranu spasavanja "Republike srpske" već i osvjedočenih i dokazanih terorista, a anti-terorističko se transparentuje u pro-terorističko, što ni Mozes, ni Musa pa ni Moshe nije mogao sanjati, da će analiza njegovih sljedbenika biti toliko kontraverzna...

Ing. Esad Jaganjac, London http://republikabih.net/
Ing. Salih Cavkic, Belgija http://users.skynet.be/orbus/



9. DVOJNO DRZAVLJANSTVO - POTROSENO 2 GODINE BEZ IKAKVOG REZULATATA

Koristimo godisnjicu nase velike pobjede, kada smo nasom masovnom akcijom prisilili nase politicare da nam produze za 10 godina ostanak u BiH drzavljanstvu, da podsjetimo na taj problem koji se nad svima nama nadvija kao demaklov mac. Jedino je do sada finaliziran sporazum o dvojnom drzavljanstvu sa Srbijom, te su sa Hrvatskom i Svedskom napravljeni veliki pomaci, i to je sve. Najveci "problem" ostaju drzave kao sto je USA koja ne zeli da sklapa sporazume o dvojnom drzavljanstvu jer, jer ni ne trazi od svojih naturalizovanih drzavljana da se odreknu svoga starog drzavljanstva, tj. i bez sporazuma priznaju dvojna drzavljanstva. S druge strane BiH izbacivati prognanike iz drzavljanstva, ako nema sporazuma. To je vrzino kolo, jer Amerikanci ne zele da potpisuju sporazum za nesto sto ti vec daju i bez sporazuma, a BiH te istjeruje iz drzavjanstva ako nema potpisa. Slijedi Peticija o dvojnom drzavljanstvu koja ce vas podjsjetiti na sustinu problema, citiram.

Mi potpisani gradani Bosne i Hercegovine, iz Domovine i inostranstva, zahtjevamo od svih organa vlasti Bosne i Hercegovine, ukljucujuci Predsjdništvo, Vijece ministara BiH i Dom naroda paralamentane skupštine BiH, da svako iz svoje nadležnosti preduzme sve što je potrebno, da se u što je moguce kracem roku donese Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, sa kojim bi se osiguralo da državljani Bosne i Hercegovine koji su dobili ili dobiju državljanstvo drugih zemalja po automatizmu, ne izgube državljanastvo Bosne i Hercegovine. Pozdravljamo Odluku Predstavnickog doma paralamentrane skupštine Bosne i Hercegovine koji je na svojoj sjednici od 13.05.2003. godine usvojio Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercgeovine, sa kojim se eliminira mogucnost automatskog gubljenja državljanstva BiH, u slucajevima prijeme državljanstva druge države.Ne prihvatamo Odluku niti obrazloženja odkuke Doma naroda paralamentarne skupštine Bosne i hercegovine sa kojom je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine ( sjednica od 28. i 29.11.2003. godine ) odbijen.

U svijetu postoje mnoge države koje prilikom prijema ili uzimanja državljanstva te države ne traže istovremeno odricanje ili ispis iz maticnog državljanstva. Sasvim je razumljivo da gradani Bosne i Hercegovine koje žive izvan Bosne i Hercegovine, u takvim državama žele da zadrže državljanstvo Bosne i Hercegovine..

Takoder u svijetu mnoge države ( medu njima su i vec pomenute ) ne poznaju niti žele zakljucivati bilateralne sporazume o dvojnom državljanstvu.Razmljivo da je neke pak države prilikom uzimanja državljanstav te države traže odricanje ili ispis iz maticnog državljanstva.

Medutim mi tražimo da se niti jednom državljaninu Bosne i Hercegovine – Bošnjaku, Srbinu, Hrvatu ili drugom od naroda koji ima državljanstvo Bosne i Hercegovine – ne smije nakon prihvata drugog državljanstva po automatizmu oduzimati državljanstvo Bosne i Hercegovine. To je po našem dubokom uvjerenju i kazna, ali i jednostvano i nerazumljivo i neobjašnjivo odricanje od svojih gradana.

To je i protiv odluka iz Opšte dekleracije o ljudskim pravima: ,,Sva ljudska bica se radjaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Svakom su dostupna sva prava i slobode i ne smije se ciniti bilo kakva razlika na osnovu politickog ili pravnog položaja zemlje kojima neka osoba pripada ili da se nalazi ma pod kojim drugim ogranicenjem suverenosti. Svi imaju pravo na jednaku zaštitu protiv bilo kakve diskriminacije.”

Civlizovana praksa demokratskih država u svijetu ne poznaje ovakav automatizam, i niti jednom svom gradaninu – državljaninu ne oduzimaju održavljanstvo. Jedina poznata praksa jeste dobrovoljni ispis iz državljanstva svoje države.

Zabrinjava nas i cinjenica da je preporuka Visokog predstavnika U BiH da se u roku od 6 mjeseci od njegove intervencije – produženjem roka u kome se trebaju sklopiti bilaterlani sporazumi o dvojnom državljanstvu sa državama koje to budu htjele – pokrene paralamnetarna procedura za donošenje izmjena Zakona o državljanstvu kojom bi se ovaj zakon približio ili prihvatio modernu praksu evropskih zemalja ispoštovana samo od Predstavnickog doma parlamanetrane Skupštine Bosne i Hercegovine. Odluku Doma naroda Paralamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa sjednice održane 28.i 29.11.2003. godine sa kojom je odbijen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, cime se i sam prijedlog Zakona smatra odbijenim smatramo ishitrenom, neprimjerenom i olahkim odbacivanjem stotine hiljada državljana Bosne i Hercegovine.

Ne prihvatamo nikakva objašnjenja koja se sastoje u tome kako se ne ovaj Zakon ne može navodno donijeti zbog neke odredbe Ustava. Ta nam je odreba poznata i ona je recidiv prošlosti i nikako nije u skladu sa modernom praksom niza zemalja. Na kraju zar narod i državljani Bosne i Hercegovine ne zaslužuju i promjenu Ustava, ako je to potrebno.

U slucajevima gdje su odredene zemlje spremne da potpišu bilateralne sporazume o dvojnom državljanstvu, te ugovore treba potpisati što prije. http://www.step2make.com/bh2/BH_peticija.cfm



10. SRUSEN TITOV SPOMENIK U KUMROVCU

Maršal Jugoslavije: Josip Broz TitoU eksploziji u Kumrovcu u noci izmedju nedelje i ponedeljka (26. i 27. decembra 2004.) ostecena je bronzana skulptura Josipa Broza Tita, koja je srusena s postolja, a glava otkinuta s torza skulpture, saopstila je u ponedeljak hrvatska policija.

Na vanrednoj konferenciji za novinare portparol MUP-a Zlatko Mehun i zapovjednik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zeljko Cujzek potvrdili su da je ispod statue postavljena eksplozivna naprava, ali da jos nema preciznih informacijama o izvrsiocima ovog cina, jer je istraga u toku.

Policija pretpostavlja da je bomba bila postavljena na glavu biste, koja je odletjela na jednu, a trup spomenika na drugu stranu. O eksploziji je odmah obavijestena i policija susjedne Slovenije, s kojom je hrvatski MUP blokirao sve izlaze iz Kumrovca prema Sloveniji, a na teren je poslano i devet policijskih patrola.

U eksploziji su, osim statue, ostecene i Brozova rodna kuca, restoran nasuprot Brozove kuce, kao i upravna zgrada Etno-sela Kumrovec, na kojima su popucali prozori.

Na demoliranje Titove biste odmah je reagovala i hrvatska vlada, koja je saopstila da najostrije osudjuje "vandalski cin rusenja spomenika Josipu Brozu Titu ispred njegove rodne kuce u Kumrovcu". "Nakon informacije o eksploziji, Vlada je od policije zatražila da ucini sve da se pocinioci tog kriminalnog djela sto prije otkriju i primjereno kazne", navodi se u saopstenju vladine Kancelarije za odnose s medijima.

I Ministarstvo kulture takodje je najostrije osudilo rusenje spomenika Josipu Brozu Titu, naglasivsi u svom saopstenju kako "taj varvarski cin nesumnjivo dokazuje pokusaj narusavanja civilizacijskih i kulturoloskih normi hrvatske drzave".

Komentarisuci rusenje Titovog spomenika u Kumrovcu, predsjednik Stjepan Mesic osudio je taj cin, ocijenivsi da je to napad na hrvatsku istoriju i kulturu.

Mesic je izjavio kako je Tito dio hrvatske istorije i da to ne treba tajiti.

Naglasio je da se cudi sto se u Hrvatskoj rusi spomenik "onome koji je zasluzan sto danas imamo hrvatsku drzavu, dok u Zadru, primjerice", kako je rekao, "marsiraju u ustaskim uniformama, uniformama onih koji su Zadar prodali".



11. CIME SE TERZIC PONOSI

"Vijece ministara BiH u protekle dvije godine nije donijelo nijednu odluku bez saglasnosti srpskog naroda niti su ijedan reformski zakon ili odluka doneseni bez saglasnosti Vlade RS. Ako govorimo o cjelokupnom radu, onda su predstavnici hrvatskog naroda imali argumente da govore nesto protiv Vijeca, jer smo zakon o visokom obrazovanju donijeli preglasavajuci ministre iz hrvatskog naroda”, kazao je Terzic.



12. AKADEMIK KOJI NE ZNA RAZLIKU IZMEDJU NACIJE I NARODA

Svaka kriza u bh. društvu reflektira se odmah kao nacionalna, stoga što je ova zemlja, prema rijecima akademika Muhameda Filipovica, hibrid nacionalne i vjerske države.
Najnovija kriza vlasti u BiH, izazavana posljednjim odlukama Visokog predstavnika, dovela je još jednom do dubokih nacionalnih podjela.



Zaista zvuci nevjerovatno da "akademik" Filipovic ne zna da "Etnos" znaci narod, a "nacija" je sinonim za drzavu. U danasnjoj apsolutno usvojenoj internacionalnoj terminologiji imamo dva potpuno razlicita pojma: "Ethnicity" i "Nationality". Mi i imamo ovu krizu zbog zbrke koju nam podmecu cetnici, nazivajuci narode nacijama, tj. drzavama, da bi razbijali Bosnu i Hercegovinu na etnicke drzavice. Opet, jedini problem su "nasi intelektualci" koji bi te prevare mogli razjasniti u pet minuta, ali "nasim" medijima vladaju izdajnici koji ne dozvoljavaju da se tako jednostavna istina cuje na glavnim medijima. Srecom sve vise omladine cita internet, gdje je zahvaljujuci akciji bosanskih patriota vec pobijedilo ispravno shvatanje ovih pojmova.



13. PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE

SLO: Učenici/Studenti zainteresirani za pisanje seminara za Konferenciju, se pozivaju na uzimanje u ubzir aspekata (socialnog, političkog, kulturnog i vjerskog) genocida nad Bošnjacima. Seminari o gradu Srebrenici su isto dobrodošli.

Informacije: http://www.slotekbir.net/index.php?option=content&task=view&id=255&Itemid=2

Emina Zejnic

Bosnjaska kulturna zveza Slovenije/Bosnjacki kulturni savez Slovenije

No comments: