Saturday, January 26, 2008

#333 US SENAT USVOJIO REZOLUCIJU O SREBRENICI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 26. juni 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 333


1. UVODNIK: US SENAT USVOJIO REZOLUCIJU O SREBRENICI
2. Pravni značaj prihvatanja odgovornosti za masakr u Srebrenici od strane Savjeta ministara Srbije i Crne Gore - prevod na Bosanski
3. I "ŽENE ENKLAVE SREBRENICE" TRAŽE DA SE OTKAŽE GOSTOPRIMSTVO TADIĆU
4. MUSLIMANSKI ČETNICI SU NAM GORI OD SRPSKIH ČETNIKA
5. A. Terzić: Niko pametan u BiH ne bi trebao insistirati na promjeni Dejtona
6. MASOVNIM DEMONSTRACIJAMA OBILJEŽITI DESET GODINA SREBRENICE
7. DA LI IMAMO PRAVO VJEROVATI DRŽAVI KOJA JE KRILA OVAJ SNIMAK 10 GODINA
8. PEROVIĆ JE U MANJINI I NE PREDSTAVLJA SRBE
9. Predstavljamo patriotske web stranice
10. The Legal Significance of the Council of Ministers of Serbia and Montenegro


Ako ne želite da primate naše poruke samo pošaljite Reply na bilo koju našu poruku u KOJEM ĆETE TO IZJAVITI i odmah ćete biti izbrisani iz našega adresara.



1. UVODNIK: US SENAT USVOJIO REZOLUCIJU O SREBRENICI

Sada kada je usvojena ova Rezolucija zaslužuje da još jednom ukratko ponovimo ono što smo rekli prošle nedjelje u "Online glasniku
Nacionalnog kongresa Republike BiH": Rezolucija Senata SAD je pozitivna činjenica za Bosnu i Hercegovinu jer:

1. Svijet nije zaboravio šta se dogodilo u Bosni i Hercegovini ni 10 godina poslije rata.
2. Najbolje u američkoj Rezoluciji je to što se pod tačkom (7A) jasno kaže da će "Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine".
3. Rezolucija Kongresa USA jasno govori da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid.
4. Priznato nam je naše pravo narodno ime, na engleskom: "Bosniak", umjesto dosadašnje podvale četnika i izdajnika, tobožnjih velikim muslimana, "Bosnian Muslim".
Pri tome, svjesni smo da je ova rezolucija mogla ići i dalje, i tražiti ukidanje genocidne Republike srpske, te potpuno podržavamo pismo "Majki Srebrenice i Podrinja" koje upravo to traže, ali se mora naglasiti da je ova Rezolucija gigantski korak naprijed u odnosu na ono što se podrazumijeva u glavama "naših" političara.

Kolika je potencijalna snaga te Rezolucije najbolje dokazuje izjava Mire Lazovića povodom usvajanja Rezolucija US Senata, kako je prenosi "Dnevni Avaz" od 26. 06. 2005 u članku L. SINANOVICA pod naslovom "Jasna poruka najjače svjetske sile", a koja glasi, citiram Lazovića: Poslije usvajanja Rezolucije jasno je da opstanak SDS-a kao političkog inspiratora velikosrpske agresije na BiH i RS kao tvorevine nastale agresijom i genocidom mora doći pod upitnik. - Kraj citata.

Međutim, da bi bilo konkretne koristi od te Rezolucije, moraju u Bosni i Hercegovini postojati snage koje će je koristiti u svome zahtjevu za ukidanjem genocidne tvorevine, tj. Dejtonskog ustava. U stvari, trebali bi svi Bosanci i Hercegovci sada tražiti upravo ono što su majke Srebrenice tražile u svom prošlonedjeljnom obraćanju Kongresu USA, a to je ukidanje rezultata genocida.

Nažalost, neki BH patrioti odbacuju Rezolucije Senata SAD kao podvalu samo zato što Emir Ramić, (KBSA) lažno predstavlja da je KBSA autor teksta te rezolucije i da je zahvaljujući "lobiranju" KBSA ta rezolucija ugledala svjetlo dana. Budući da se time unosi smutnja među Bosanske patriote, i time nanosi šteta našoj borbi za jedinstvenu Republiku BiH, potrošimo nekoliko riječi na raskrinkavanju te laži.

Veoma teško je običnom smrtniku doći do senatora, čak i emailom. Evo, pozivamo Ramića da objavi svoju poruku bilo kojem Senatoru kojom je "lobirao" u vezi Rezolucije 134. On obično objelodani svaku svoju škrabotinu, pa bi do sada objelodanio i svoju poruku kojom je "lobirao" kod senatora.

Kada su u pitanju Senatori lobiranje u Americi je rezervisano za velike korporacije i milijardere koje su u stanju dati ogromne, Ramiću i KBSA nedostupne, donacije za izbore fondove senatora.

Osim toga, ko god je savladao gađenje i čitao KBSA (čitaj Ramićeve) ljigave proglase mogao je primjetiti da nisu NI NALIK tekstu usvojene Rezolucije USA Senata.

Koliki je Ramić lažov najbolje se vidi iz činjenice da ni Ramić niti iko drugi iz KBSA nikada i nigdje do sada nisu ni spomenuli upravo Rezoluciju Senata br. 134, dok ona nije usvojena. Ta rezolucija je prvi put spomenuta u prošlom "Online glasniku Nacionalnog kongresa Republike BiH". KBSA su samo na web stranici bosnjaci.net ostavili link pomoću kojega se može slati e-mail SAMO svome predstavniku u "HOUSE", A NE U SENATU i to isključivo u vezi sa Rezolucijom 199, a ne u vezi sa usvojenom Rezolucijom senata 134.

Ovim je definitivno postalo jasno svakome ko se i najmanje razumije u američki politički sistem da je Emir Ramić obični, ali veoma ambiciozni, lažov koji pokušava da se kiti tuđim perjem, koristeći naivnost i nedovoljno poznavanje američkog sistema od strane Bošnjaka.

Druga, veća opasnost po ono za šta se zalaže Rezolucija dolazi od naših izdajnika na vlasti. Da bi razumjeli njihovu kontra-akciju, koja je već krenula, sjetimo se kako je to Alija Izetbegović radio.

Sjetimo se kada su Senatori Sjedinjenih država na prijedlog Boba Dola u Rezoluciji od 12. maja 1994. skinuli Arms Embargo Armiji BiH, da je tada Alija Izetbegović hitno došao u New York i tražio da se umjesto naoružavanja Bošnjaka i uspostavljanja ravnoteže na višem nivou naoružanja, uspostavi ravnoteža na nižem nivou, razoružavanjem Srba.

E upravo to sada rade naši izdajnci šaljući Seada Avdića u Savjet Evrope, gdje on predlaže Rezoluciju o Srebrenici, koja je 100 puta gora od američke, u kojoj se samo traži hapšenje dvojice klipana, i sve svodi na njihovu individualnu odgovornost, tj. Srbija i RS se potpuno amnestiraju od genocida. Nadamo se da su se našli neki evropski parlamentarci koji neće nasjesti i koji su pojačali tu Rezoluciju, koju je Avdić uspješno sakrio od Bošnjaka, tako da je samo nekoliko zloćudnih formulacija procurilo, a o čemu piše jedan od sljedećih priloga ovoga broja "Online glasnika".

I to što Adnan Terzić traži od Evrope da odustane od mijenjanja Dejtona i da nas prihvati sa statusom Qvo, je slična stvar kao i Alijin odlazak u New York kojim je pokvario američko skidanje "Arms embarga" Armiji BiH 1994.

Nama niko ne može pomoći dok muslimanski Srbi kolo vode, a Bošnjaci ne shvataju da je izdaja u pitanju, i misle da se radi o budalama, glupacima i slično.

Srećom, politička klima među Bošnjacima se zaista promjenila. Adnan Terzić mora da brani Dejton od Bošnjaka i zato je vjerovatno najomrznutiji Bošnjak u historiji Bosne i Hercegovine. Izdajnici nemaju više karizmatskih ličnosti kao što su "Alija i Haris", kojima je narod slijepo vjerovao dok su mu uništavali državu. Terziću niko ne vjeruje dok nam uništava državu, isto tako ni Reisu Ceriću, a Tihić je pod stalnom našom prismotrom. Izgleda da je on izdajnik koji je samo oprezniji od Terzića, ali to još ne možemo tvrditi sa sigurnošću. Vidjećemo kakav je Tihićev odnos prema Tužbi za genocid i prema promjeni Dejtona. To su dva testa koja će pokazati da li je i Tihić napravljen od izdajničkog materijala, ili ne.

Dr. Muhamed Borogovac



2. Pravni značaj prihvatanja odgovornosti za masakr u Srebrenici od strane Savjeta ministara Srbije i Crne Gore

Saopštenje za štampu
Prijevod sa engleskog
Professor Francis A. Boyle
Advokat Majki Srebrenice i Podrinja

Generalni zastupnik Republike Bosne I Hercegovine na internacionalnom sudu pravde sa izvanrednim i potpunim ovlašćenjima (1993-94)

24-tog juna 2005-te godine

15-tog juna 2005-te godine Savjet ministara države Srbija i Crna Gora, koji je zajednička vlada jedinih dviju “republika” bivše Jugoslavije koje su ostale zajedno u jednoj državi nakon raspada Jugoslavije, osudio je masakr u Srebrenici počinjen u julu 1995-te godine u zvaničnom Saopštenju koji sadrži relevantne dijelove kao što slijedi, kao što je prevedeno na engleski:


POVODOM DESETE GODIŠNJICE RATNOG ZLOČINA U SREBRENICI

Beograd, 15.jun 2005 - Savet ministara Srbije i Crne Gore najoštrije osuđuje zločin nad zarobljenicima i civilima Bošnjacima počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici, dok je trajao rat u Bosni i Hercegovini.
……..
Oni koji su ubijali u Srebrenici i koji su naredili i organizovali taj masakr nisu predstavljali ni Srbiju ni Crnu Goru, nego jedan nedemokratski režim terora i smrti, kojemu je ogromna većina građana Srbije i Crne Gore pružila najsnažniji otpor.

Naša osuda zločina u Srebrenici ne završava se osudom neposrednih izvršilaca. Zahtevamo krivičnu odgovornost svih koji su, ne samo u Srebrenici, činili ratne zločine, ili su ih organizovali i naređivali.

Zločinci ne mogu biti heroji. Svaka odbrana zločina, pod bilo kojim izgovorom, takođe je zločin.


Ova Izjava je zvanično priznanje protiv vlastitog interesa od Savjeta ministara da je država Srbija i Crna Gora zakonito odgovorna za masakr u Srebrenici. Ova izjava obavezuje državu Srbija i Crna Gora na Internacionalnom sudu pravde u bosanskoj tužbi za genocid protiv države Srbija i Crna Gora, koju sam osobno podnio ispred Republike Bosne i Hercegovine 19-tog marta 1993-će godine u to vrijeme pod imenom “Jugoslavija (Srbija I Crna Gora)”,. Bosanska tužba na Internacionalnom sudu pravde za genocid je protiv države Srbija i Crna Gora, ne protiv prethodne vlade pod Miloševićevim režimom. Na Internacionalnom sudu pravde ovo je pitanje državne odgovornosti na osnovu internacionalnog zakona.

Optužujući prethodnu vladu za masakr u Srebrenici, sadašnja vlada Države Srbija i Crna Gora je zvanično priznala zakonsku odgovornost države Srbija i Crna Gora za masakr u Srebrenici. Čak šta više, internacionalni kriminalni tribunal za bivšu Jugoslaviju je već utvrdio da masakr u Srebrenici jeste internacionalni genocidni zločin na osnovu konvencije o genocidu iz 1948-e godine. Prema tome, sadašnja vlada države Srbija i Crna Gora je optužila državu Srbija i Crnu Gora za genocid u Srebrenici. Jasno je da u svom zvaničnom Saopštenju čak i sadašnja vlada Države Srbija I Crna Gora govori o masakru u Srebrenici kao “ratnom zločinu”.

Ja ne mogu dovoljno naglasiti odlučujuću važnost ovog 'priznanja' protiv vlastitog interesa od strane vlade države Srbija i Crne Gora:

(1) Bosna je sada zakovala pobjedu svoje tužbe za genocid protiv države Srbija i Crna Gora na Internacionalnom sudu pravde.

(2) Poštovana Carla Del Ponte će sada biti u stanju da osigura pobjedu optužnice za genocid protiv Miloševića na Internacionalnom kriminalnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju za masakr u Srebrenici, koju je ona pokrenula na osnovu specifičnog zahtjeva Majki Srebrenice i Podrinja.

Bosanska vlada mora priložiti ovo Saopštenje Internacionalnom Sudu Pravde u Hagu kao dio svoje tužbe za genocid protiv države Srbija i Crna Gora orginalni tekst na srpskom jeziku i prevod na engleskom na osnovu Protokola internacionalnog suda pravde. Ispred mog klijenta Majke Srebrenice i Podrinja, ja sam već podnio dokumente Poštovanoj Carli Del Ponte, sa objašnjenjem o značenju vrijednosti ovog saopštenja za njenu optužnicu protiv Miloševića za genocid u Srebrenici. Mi smo joj se stavili na raspolaganje da joj pomognemo u njenom plemenitom naporu da postigne internacionalnu pravdu svim raspoloživim sredstvima.

Ispred mojih klijenata Majki Srebrenice i Podrinja, mi ovdje izražavamo našu najdublju i najozbiljniju zahvalnost Poštovanoj Carli Del Ponte za sve što je učinila za žrtve, rodbinu i preživjele genocida u Srebrenici. Mi svakako razumijemo, uvažavamo, i podržavamo njenu principijelnu odluku da ne prisustvuje desetogodišnjici genocida u Srebrenici jer su Sjedinjene Američke Države, članice NATO-a, Ujedinjene nacije, i države članice Evropske Unije do sada odbile da privedu na sud dva glavna zločinca odgovorna za genocid Karadžića Mladića koji su zajedno sa Miloševićem direktno odgovorni za genocid u Srebrenici. Mi očekujemo dan kada će ova dva najveća internacionalna kriminalca i bjegunca od pravde biti pridružena njihovom bivšem šefu Miloševiću u Hagu na Internacionalnom kriminalnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju.

U ovom smislu, sadašnja vlada države Srbija i Crna Gora je također optužila državu Srbija i Crna Gora za pružanje “zaštite ratnim zločincima” I genocidnim ubicama Mladiću i mnogim drugima: “Svaka odbrana zločina, pod bilo kojim izgovorom, takođe je zločin”. “Odbranom” počinioca genocida u Srebrenici Mladića i drugih od strane sadašnje vlade države Srbija i Crna Gora krši svoju zvaničnu obavezu po osnovu Člana VI Ženevske konvencije od 1948-e godine:

Član VI. Osobe optužene za genocid ili bilo koja druga djela opisana u članu III biće suđena na odgovarajućem sudu države na čijoj teritoriji je izvršeno djelo, ili na internacionalnom tribunalu koji može imati zakonitu nadležnost na osnovu ugovornih strana koje prihvataju njegovu nadležnost.

Budući da vlada Srbije i Crne Gore još uvijek krši svoje zvanične obaveze po Ženevskoj konvenciji, Majke Srebrenice i Podrinja kategorično osuđuju, odbijaju i protive se pozivu Tadiću i njegovoj “delegaciji” vlade Srbije i Crne Gore da oskrnave komemoraciju genocida u Srebrenici u Potočarima 11-tog jula 2005-te godine. Istorijski, ovo bi bilo isto kao pozvati Naciste u Aušvic na Dan sjećanja na holokaust sa ciljem “komemoracije” Jevreja koje su oni eksterminirali. Svakako, da je Nacistićki holokaust protiv Jevreja dvadesetičetiri puta nadmašio genocid Srpske vlade nad Bosancima. Ali, zakonski i moralni principi su isti. Da se nikada ne ponovi!

Francis A. Boyle


Originalna izjava na engleskom Francisa Boylea, advokata "Majki Srebrenice i Podrinja" nalazi se na kraju ovoga "Glasnika".



3. I "ZENE ENKLAVE SREBRENICE" TRAŽE DA SE OTKAŽE GOSTOPRIMSTVO TADIĆU

Svjetske agencije su prenijele reagovanje i druge organizacije srebreničkih žrtava "ŽENA ENKLAVE SREBRNICE I ŽEPE" koje osuđuju ko god je pozvao Borisa Tadića na komemoraciju u Potočare, i zahtijevaju da mu se otkaže gostoprimstvo.

VEOMA JE INTERESANTNO VIDJETI DA LI ĆE TIHIĆ, TERZIĆ, BAKIR IZETBEGOVIĆ I OSTALI IZ SDA, KAO I IZ BiH VLASI OSTATI VJERNI SVOJIM ČETNIČKIM PARTNERIMA, ILI ĆE SE BAREM JEDNOM U ŽIVOTU ODAZVATI NA VAPAJ ŽRTAVA I PRIKLONITI ŽRTVAMA.

Koliko ih znamo gotovo sigurno je da će oni ostati vjerni svojim četničkim jatacima i da će izabrati da još jednom viktimiziraju žrtve genocida u Srebrenici, uz to licemjerno se pretvarajući kako ovo rade zbog srebreničkih žrtava.


Slijedi vijest na engleskom, onako kako ju je BBC prenio.


BBC Monitoring European
23 June 2005

Serbian president's visit to Srebrenica to cause incidents - Bosnian NGO head

Source: SRNA news agency, Bijeljina, in Bosnian/Croatian/Serbian
23 Jun 05
Text of report by Bosnian Serb news agency SRNA

Srebrenica, 23 June (Srna) -- Hatidza Mehmedovic, head of the Mothers of Srebrenica association, has warned that the possible presence of Serbian President Boris Tadic at the Potocari commemoration will result in discontent, booing and incidents, which should not be heard at a commemoration.

"We condemn those who have invited him. No-one, be it [Bosnian Presidency member] Sulejman Tihic or anyone else, should give political speeches in Potocari or come for promotion purposes. We do not want the commemoration to turn into a political event or bazaar," Mehmedovic said.

According to her, the commemoration is not an opportunity for political speeches, promotion or apologies. Politicians should do this elsewhere and at other opportunities.



4. MUSLIMANSKI ČETNICI SU NAM GORI OD SRPSKIH ČETNIKA

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=10482&z=7&isasp=

Članak gore je dokaz koliko je "naša" vlast ustvari četnička. Dok se u Američkom kongresu sprema rezolucija povodom desete godišnjice Srebrenice, odlučiše i "naši" poslanici Parlamentarne skupštine BiH da predlože rezoluciju u Vijeće Evrope gdje je, kako kaže poslanik BiH u VE Avdić, "u prvom redu tu riječ o nedvosmislenoj osudi zločina koje su počinile snage pod vođstvom Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ali se i okrivljuje međunarodna zajednica zbog toga što je enklavu prepustila na nemilost četničkim hordama".

Znači ni pomen Srbije kao agresora, ni pomen svih ostalih poklanih i razorenih gradova, ni pomen čak ni RS-a, nego samo neke nebulozne horde koje je vodilo nekoliko kriminalaca. Šta Bosna ima od toga? Možda samo minutu tišine. Nećemo se varati, nije da ti "naši" poslanici imaju neki strah da se zamjere nekome, jer slobodno kritikuju UN. Ali umjesto da kažu ono što je nama najvažnije tj. da prikažu odgovornost Srbije i RS-a, i da napomenu da treba ukinuti RS koja je napravljena na genocidu u Srebrenici, oni naprotiv izgleda rade sve što mogu da ih zaštite.

Kad se uporedi sa rezolucijom u Američkom kongresu, koju pišu ljudi koji nemaju nikakve veze sa Bosnom, a u kojoj se ipak kaže da je Srbija
počinila genocid u čitavoj BiH, i da treba podržati teritorijalni integritet BiH, možemo se pitati, koji su naši, a koji su Amerikanci?

Čak i kad se uporedi sa zvaničnom izjavom koju je napravio Savjet ministara Srbije i Crne Gore u kojoj krive svoju državu za genocid, koja je tada bila pod drugim režimom, i može se viditi da su ovi "naši" veći četnici od samih četnika.

Tarik.



5. A. Terzić: Niko pametan u BiH ne bi trebao insistirati na promjeni Dejtona

Terzić je zajedno sa Ashdwnom otišao da ubijedi Evropu da ne traži izmjene Dejtona, i pri tome je izjavio:

"Barem niko pametan u BiH ne bi trebao insistirati na promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zašto? Zato što je Dejton potpisan od strane tri potpisnika i pet svjedoka. Dakle, osam je zainteresovanih oko potpisivanja Dejtonskog sporazuma. BiH je samo jedna osmina u toj kombinaciji. Svaki narod i BiH je, znači, jedna trećina te jedne osmine i niko normalan u BiH ne treba da govori o promjeni Dejtonskog sporazuma. Dejton je uradio što je trebao- zaustavio je rat, donio je mir na ove prostore i Dejtonski sporazum je sam po sebi ostavio prostor političarima u BiH, narodima u BiH da budu trećina te odluke: kako da promijenimo svoje uslove i kako da napravimo državu koja će biti prosperitetna za sve njene građane i sve njene narode".

Oslobodiš se Alije Izetbegovića dođe Sead Avdić. Oslobodiš se Avdića dođe Adnan Terzić. muslimanskih četnika ima ko pasa.

Međutim, dobro je to što su napokaon izdajnci prinuđeni da brane Dejton od naroda. Kada je tek Dejton bio potpisan, i kada bi smo negdje rekli da Dejton ne valja, Bošnjaci su nas masovno dočekivali na nož, jer "Kako neko može sumnjati u Alijin lik i djelo?!

Tada je narod slijedio izdajnike i slijepo im vjerovao, a sada su izdajnici prinuđeni da brane Dejton od naroda, i niko im ne vjeruje. Oni su sada potpuno razgolićeni, a to znači da neće još dugo.

Ja mislim da je u čitavoj istoriji Adnan Terzić najomrznutiji lik među Bošnjacima. Pogledajte na primjer kako je sa njim nedavno razgovarala novinarka "Oslobođenja" Edina Kamenica. Da sam ja bio na Terzićevom mjestu ja bih napustio intervju suočen sa tolikim nepoštovanjem ličnosti. Ili kako o njemu piše Senka Nožica.

To sve odražava šta narod misli o Terziću, a ovaj je to zaista zaslužio. Naš problem nisu ni Srbi ni Hrvati. Naš jedini problem su izrodi koji nam iznutra uzimaju državu.
Preuzeto sa http://www.bosona.net/phpBB2/viewtopic.php?t=1267

Također pogledaj: http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=835



6. MASOVNIM DEMONSTRACIJAMA OBILJEŽITI DESET GODINA SREBRENICE

Nalazimo se kod još jednog snimka - ovaj put onog sa Srebreničkim žrtvama. Pitanje je kako reagovati na njega? Samim snimkom BiH je uveliko bliže da dokaze svijetu ono što i sam zna ali poriče - Da je Srbija izravni ogranizator agresije i genocida nad državom BiH i njenim narodom. To svaki dan postaje jasnije i sve je manje onih koji se mogu opirati i zatvarati oči pred tome. Ono što treba državi BiH i njenom narodu su pametni i patriotski opredjeljeni ljudi koji će to znati iskoristiti. Kao što rekoh dokazom da je Srbija organizator i počinitelj agresije i genocida na BiH i njezine građane dokazuje se da je Slobodan Milošević jedan od umotvoraca toga i ratni zločinac. Može li Dejton nakon tog i drugih dokaza kroz to biti važeći s obzirom da ga je potpisao zločinac i da je tvorevina RS utemeljena zločinom? Svakom normalnom čovjeku jasno je da ne može, ali to neće doći samo od sebe nego mi građani BiH kako u BiH tako i u svijetu treba da vršimo pritisak na domaće političke ali i strane političke snage država u kojim živimo. Zato mislim da nam je dužnost i obaveza da iskoristimo ovu šansu koju možda više nikad nećemo imati da našu državu ponovo učinimo onakvom kakva je ona jedino prihvatljiva i legalna JEDINSTVENOM i CJELOVITOM. Možda baš na 10 godišnjicu stradanja Srebrenice treba da se organizuju mirni protesti u svim gradovima BiH (pa i pred ambasadama stranih država u Sarajevu) ali i drugim državama svijeta da se učini nešto po pitanju zločinaca i tvorevina stvorenih na zločinu kao i stranih "visokih" dužnosnika koji ih iskreno podržavaju. I za kraj samo želim da kažem "Izvinite na ovako spontanom sadržaju" jer ja nisam stručnjak za politiku.
Bile su ovo riječi jednog mladog 27-godišnjeg Bosanca koji voli svoju zemlju i svoj narod, a ja mislim da ćete ih svi vi koji volite Bosnu razumjeti. Za one koji će me kritikovati kako sam "pobjegao van i sad glumim patriotu" jer će takvih vjerovatno i biti da kažem da sam iz Bosne
otišao prije 5 godina.

Elvir, Chicago.



7. DA LI IMAMO PRAVO VJEROVATI DRZAVI KOJA JE KRILA OVAJ SNIMAK 10 GODINA

RE: SNIMAK KOJI JE OBIŠAO SVIJET

Istina i "Istina"
Da, učinak snimka je jak, snažan, žestok! Ja koji nisam plakao ni kada mi je brat ubijen, ni kada nisam mogao prisustvovati babovoj dženazi niti kada sam pak mater u mezar spuštao, zaplakao sam gorko i čemerno gledajući kukavički čin "hrabrih" ratnika.
Sada evo par dana poslije - sjedim i razmišljam...... dokazi... svi znaju da je u Srebrenici ubijeno oko 8 000 Bošnjaka. Znaju to i u Sarajevu, i u Ženevi i u Hagu i u Vašingtonu i Njujorku. Znaju to najbolje i oni u Beogradu a ponajbolje na Palama, Banjaluci, Šidu...
Svi su znali ali izgleda nisu vjerovali. Znati ne znači i vjerovati da je to stvarno i bilo, nego treba i vidjeti pa da bi se vjerovalo!
Sada "znamo" da je doista ubijeno šestero djece. Hoćemo li sada čekati snimak i ostalih 7994 svirepih, zločinačkih ubistava pa da onda doista povjerujemo, jer izgleda da to do sada nismo. Nisu bili dovoljni snimci masovnih grobnica, nisu bili dovoljni plač i suze majki Srebrenice nego nam izgleda trebaju snimci. Nama ne trebaju a Beogradu, trebaju li Beogradu? Svi ćemo reći da! A ja se pitam zašto Beogradu kad Beograd za te snimke već zna od prvog dana, ta on ih je BRE i napravio. Eh ironije, ironije... treba dokaze koji postoje u Beogradu ukrasti od samog Beograda pa mu ih pokazati i tako ga ubijediti... o Bože licemjerja....

E. S.



8. PEROVIĆ JE U MANJINI I NE PREDSTAVLJA SRBE

Molim vas, upozorite sve Bošnjake na slijedeće:

Ovih dana naši naivni Bošnjaci se oduševljavaju i čestitaju lideru Liberalnog saveza Crne Gore Slavku Peroviću na pismu koje je uputio predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću, gdje između ostalog stoji:

"Ni Srbi, ni Crnogorci nisu zločinački narod, ali je vaša politika, stavljena u službu Slobodana Miloševića, navela mnoge pripadnike ovih naroda da zlo zamjene sa dobrom i da postanu konkretni zločinci, za šta je vaša odgovornost primarna"

LAŽ!
Perović nema pravo da govori u ime Srba i Crnogoraca, on to može reći samo za članove svojih Liberala, a oni su minoritet. Majoritet Srba i Crnogoraca ih se odriče, uostalom, ko je.. i ko još uvijek pobjeđuje kod njih na izborima? Liberali su manjina!

Pitajte to Perovića.

On razmišlja logikom osramoćenog očajnika, svjestan da je rođen kao pripadnik jednog nečasnog naroda uljuljkanog u lažima i genocidnoj ideologiji srpske pravoslavne crkve koja u svom imenu nosi oznaku isključivosti, netrpeljivosti i fašizma.

Zašto Liberali ili neki drugi "pacifisti" ne upute javno pismo rukovodstvo njihove crkve sa pitanjem zašto su uručili ordene ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću?

Zašto nemaju snage ili pameti da uvide korijen njihovog problema?

I zašto se to zaboravlja u našim medijima, lično sam vidio snimke uručenja ordena preko satelitskog programa a dogodilo se na Palama, snimke srne prenijela BiH televizija, vjerujem da postoji u arhivi, ja lično nisam snimio. Obrazloženje: Velike zasluge za srpski narod u teškim vremenima.

Meni logika zdravog razuma kaže da Srbi i Crnogorci jesu genocidan narod a njihova crkva je jedna zločinačka organizacija, jer u našoj historiji nije bila samo Srebrenica, mi moramo našu djecu učiti da im nevjeruju.

Nesmiju naivni Bošnjaci povjerovati da će šačica liberala ili pacifista, kao Slavko Perović, Vesna Pešić, Nenad Čanak i Đjorđe Balašević uspjeti promjeniti zlo u srpskocrnogorskom društvu ili narodu. Oni nastanu, svaka im čast ali neka ne izlaze sa neistinama, njihov problem je veći od loših političara, naš problem je da NAS KOLJU svaki put kad dokazuju svoje "pravoslavlje"

Nihad



9. Predstavljamo patriotske web stranice:

Primjećujemo sve bolji rad patriota koji vode Bosna-Ba

http://www.bosna-ba.com/

http://www.bosna-ba.com/index.php?option=content&task=view&id=830&Itemid=49

OBAVJEŠTAVAMO SVIJU DA WEB PORTAL "ORBUS" SADA OBJAVLJUJE "ONLINE GLASNIKE NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH" GRAMATIČKI ISPRAVLJENE POMOĆU "SPELLlNG CHECKERA" ZA BOSANSKI JEZIK ČIME SE UNOSE I NAŠI SPECIJALNI ZNAKOVI IZNAD POJEDINIH SLOVA NAŠE ABECEDE.

http://users.skynet.be/orbus/aktua591.htm




10. The Legal Significance of the Council of Ministers of Serbia and Montenegro

Accepting Responsibility for the Srebrenica Massacre
by
Professor Francis A. Boyle
Attorney for the Mothers of Srebrenica and Podrinja

General Agent for the Republic of Bosnia and Herzegovina before The International Court of Justice with Extraordinary and Plenipotentiary
Powers (1993-94)

24 June 2005

On 15 June 2005 the Council of Ministers of the State of Serbia and Montenegro, which is the joint government of the only two former Yugoslav "republics" that remain together in one State after the disintegration of the former Yugoslavia, condemned the Srebrenica massacre of July 1995 in an official Statement that provides in relevant part as follows, as translated into English:

IN COMMEMORATION OF THE 10th ANNIVERSARY OF THE WAR CRIME IN SREBRENCIA

Belgrade, June 15, 2005 - The Council of Ministers of Serbia and Montenegro most adamantly condemn the crimes committed against the imprisoned and civilian Bosnjaks that took place in July of 1995 in Srebrenica during the war in Bosnia and Herzegovina.
. . . .

Those who carried out the killings in Srebrenica, and those who ordered and organized that massacre, represented neither Serbia nor Montenegro, but an undemocratic regime of terror and death, against whom the great majority of citizens of Serbia and Montenegro put up the strongest resistance.

Our condemnation of the crimes in Srebrenica does not end with the primary executors. We demand the prosecution of all those, and not just for Srebrenica, who committed, or organized and ordered war crimes.

Criminals cannot be heroes. Any protection of the war criminals, for any reason, is also a crime.
. . .
This Statement is an official Admission against Interest by the Council of Ministers that the State of Serbia and Montenegro is legally responsible for the massacre at Srebrenica. This Statement will bind the State of Serbia and Montenegro at the International Court of Justice in Bosnia's lawsuit for genocide against the State of Serbia and Montenegro, which I personally sued for the Republic of Bosnia and Herzegovina on 19 March 1993 under its then name of "Yugoslavia (Serbia and Montenegro)." Bosnia's World Court lawsuit for genocide is
against the State of Serbia and Montenegro, not against the previous government under the Milosevic regime. At the World Court this is a question of State responsibility under international law.

By blaming the Srebrenica massacre on the previous government, the current government of the State of Serbia and Montenegro has officially conceded the legal responsibility of the State of Serbia and Montenegro for the massacre at Srebrenica. Furthermore, the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) has already found that the Srebrenica massacre constituted the international crime of genocide in violation of the 1948 Genocide Convention. Thus, the current government of the State of Serbia and Montenegro has incriminated the State of Serbia and Montenegro for the genocide at Srebrenica. Notice that in its official Statement even the current government of the State of Serbia and Montenegro has referred to the Srebrenica massacre as a "war crime."

I cannot overstate the decisive significance of this Admission against Interest by the current government of the State of Serbia and Montenegro:

(1) Bosnia has now clinched its genocide lawsuit against the State of Serbia and Montenegro at the International Court of Justice.

(2) The Honorable Carla Del Ponte will now be able to clinch her genocide prosecution of Milosevic at the ICTY for the Srebrenica massacre, which she so kindly brought at the specific request of the Mothers of Srebrenica and Podrinja.

The Bosnian government must file this Statement with the International Court of Justice in The Hague as part of its genocide lawsuit against the State of Serbia and Montenegro in both the original Serbian language of the text as well as an English translation in accordance with the Rules of the World Court. On behalf of my clients the Mothers of Srebrenica and Podrinja, I have already filed these documents with the Honorable Carla Del Ponte, and advised her on the meaning and significance of this Statement for her prosecution of Milosevic for the Srebrenica genocide. We have offered to assist her in this noble endeavor to achieve international justice by any means possible.

On behalf of my clients the Mothers of Srebrenica and Podrinja, we hereby express our deepest and most sincere gratitude to the Honorable Carla Del Ponte for all that she has done for the victims, the survivors, and the next of kin of the Srebrenica genocide. We certainly understand, respect, and support her principled decision to refuse to attend the tenth anniversary of the Srebrenica genocide because the United States, the NATO member states, the United Nations, and the European Union member states have all so far refused to apprehend for prosecution the two major war criminals and genocidaires Karadzic and Mladic, who together with Milosevic are primarily responsible for the Srebrenica genocide. We look forward to someday having the first two international criminals and fugitives from justice join their former boss Milosevic in The Hague before the ICTY.

In this regard, the current government of the State of Serbia and Montenegro has also incriminated the State of Serbia and Montenegro for providing continuing "protection of the war criminals" and genocidaires Mladic and many others: "Any protection of the war criminals, for any reason, is also a crime." Such "protection" of the Srebrenica genocidaires Mladic and others by the current government of the State of Serbia and Montenegro violates its solemn obligation under Article VI of the 1948 Genocide Convention:

Article VI. Persons charged with genocide or any of the other acts enumerated in article III shall be tried by a competent tribunal of the State in the territory of which the act was committed, or by such international penal tribunal as may have jurisdiction with respect to those Contracting Parties which shall have accepted its jurisdiction.

Since the government of Serbia and Montenegro still stands in gross violation of its solemn obligations under the Genocide Convention, the Mothers of Srebrenica and Podrinja emphatically condemn, reject and oppose the invitation to Tadic and his "delegation" from the government of Serbia and Montenegro to desecrate the Srebrenica genocide at Potocari on July 11, 2005. Historically, this would be akin to inviting the Nazis to Auschwitz on Holocaust Remembrance Day in order to somehow "commemorate" the Jews whom they had exterminated. To be sure, the Nazi Holocaust against the Jews exceeded the Serbian government's genocide against the Bosnians by a factor of twenty-four. But the legal and moral principles at stake are identical. Never again!
F.A.B.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: