Tuesday, January 15, 2008

#299 TIHICEVA BRIGA ZA SRBIJU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

26. juni 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 299

1. UVODNIK: BORCI DIJELE LETKE PROTIV NAGODBI O TUZBI ZA GENOCID

2. TIHICU REKAO SI: "NEMA POGADJANJA OKO 200,000 UBIJENIH"

3. RFE INTERVJUISAO VARADIJA, TIHICA I BOYLEA

4. BOSNA I HERCEGOVINA NAPOKON ZATRAZILA POCETAK SUDJENJA

5. ISTORIJSKA PRESUDA NA SUDU U VISEGRADU

6. Nema pogadjanja oko 200.000 zrtava agresije

7. Predstavnici RS-a od Ashdowna traze da se zaustavi tuzba BiH protiv SiCG

8. MAJKE SREBRENICE: STANIMO SVI U ZASTITU TUZBE

9. SREBRENICANI TIHICU: I SREBRENICA JE POSLJEDICA NAGODBE

10. ZASTO TIHIC GOVORI SAMO O KONVENCIJI ZA "SPRECAVANJE GENOCIDA"?

11. TIHICEVA BRIGA ZA SRBIJU

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_____________________________________________________________________

1. UVODNIK: BORCI DIJELE LETKE PROTIV NAGODBI O TUZBI ZA GENOCID

Od trenutka pristizanja upozorenje Prof. Boyla o mogucnosti ponude nagodbe od strane SCG delegaciji BiH povodom tuzbe za genocid pred Svjetskim sudom pravde, desilo se niz iznenadjenja u bh. politickom zivotu.

Prvi put odgovor i medija i javnosti pa i politicara je brz i nedvosmislen - nema nagodbi, jednoklasni su u stavu i slucajni prolaznici u brojnim anketama radijskih emisija. To se desava u dijelu BiH koji je u Daytonu i Parizu svojevremeno, ali i prije u Washingotnu 1994 preimenovan u famoznu Federaciju ( valjda federaciju naroda jer u “federaciji” nema federalnih jedinica te su jedine granice “dva naroda” u skolama, kafanama i autobusima bas kao u definiciji aparthejda ).

Novi dogadjaji povodom upozorenja americkog profesora pokazuju medjutim da su gradjani “federacije” sve svjesniji da je formiranje Federacije bio samo metod da se Republika Bosna i Hercegovina na legalan nacin razbije, tako sto ce se “bosnjaci” i “Hrvati” sami dobrovoljno Washingtonskim sporazumom, tj. formiranjem Federacije “odcijepiti” od RBiH. U BiH javnosti u zadnje vrijeme sve je jasnije da je prekid rata kao cilj “Daytona” bio samo izgovor, a stvarni cilj bilo je kreiranje Republike srpske u "praznom prostoru" poslije kreiranja Federacije u Washingtonskom sporazumu. Naime u javnosti BiH je malo poznato da je tada vazeci ustav RBiH dozvoljavao pregovore o primirju, razmjeni zarobljenika itd, ali smatrao ( vidi clanove 253 i 154) same pregovore o Ustavu veleizdajom. Instinktom prevarene zrtve gradjani BiH postaju mnogo svjesniji postojanja najmocnije institucije svijeta, Internacionalnog suda Pravde u Hagu, I ostalih institucija internacionalnog prava. Svjetski mocnici obavljaju svoje nepostene poslove na dogovorima sa zrtvama, pri cemu pravne institucije svijeta ostaju ciste, tj. nekorumpirane. Tako sama zrtva svojim dobrovoljnim potpisima legalizuje dobitak za agresora, a svjetski pravni poredak I dalje ostaje cist.Tako su I svjetske institucije ostale ciste od sramne nagodbe sa kraja 1995. kojom je formirana genocidna RS nakon sto je JNA gubila u BiH jedan grad dnevno.

Iz istog razloga finansirano je nase dizanje ruke za diskontinuitet sa RBiH metodom da zrtva sama donosi "zakone o prestanku vazenja zakona RBiH" i tako stavlja paraf na dejtonsko ilegalno radjanje Republike srpske. Tuzba RBiH protiv agresije i genicida ispostavljena je prije i Washingtonskog i Daytonskog sporazuma te se sve dok sudski proces traje i Dayton i RS mogu tretirati kao rezultat ilegalne agresije i genocida te prema tome nistavni i to na Internacionalnom sudy Pravde u Hagu, instituciji koju sam Zapad cuva pravno cistim upravo za takve sporove.

Da se BiH udalji od ovog elitnog pravnog nivoa formiran je i Tribunal koji je agresiju i genocid trebalo da individualizira, a na osnovu lazne dileme da "nema losih naroda nego postoje samo losi pojednici". Naime sama dilema je lazna jer postoje drzave agresori i postoji Svjetski sud pravde kojeg uopce ne interesuju ni narodi ni pojedinci nego samo drzave, a posebno RS kao rezultat genocida. Ako se ustanovi da jeste izvrsen genocid od strane RS ili SCG onda je RS po samoj Povelji nistavna istog casa. Posljedica je da za novi Ustav BiH nece trebati suglasnost RS niti prisustvo njenih poslanika u parlamentarnim debatama o mjenjanju ustava. U skladu sa time je i posljednji pritisak OHR-a za uspostavljanje “novog imigea” RS tako sto ce proliti krokodilske suze nad genocidom u Srebrenici, ali u predstojecoj sudskoj raspravi eventualno dobiti manju kaznu tj. opstati “zbog pokajanja” ili kako se to kaze “zbog suradnje sa Sudom”.

POKUSAJ IZIGRAVANJA PRAVA SA KOMISIJOM ZA "ISTINU I POMIRENJE"

Konacno, kao da su prosli odvratni dani slavljenja daytona od samih njegovih zrtava po principu potpuno porazenog i ponizenog naorda koji razmislja na nacin “sto vise pricamo da u Dayotnu ima Bosne, onda ce mozda biti Bosne”. Na oanovu te psihologije bijega od istine RS sa svim atributima drzave ( zakonodavna , sudska I izvrsna vlast) se jos uvijek mazohisticki naziva “entitetom”. U BiH izgladnjeli narod olako prihvata zamjenu jedinstvenih institucija zajednickim. Medjutim, ipak prosli su i dani da je Prof. Boyle morao profesorima prava Sarajevskog univerziteta objasnjavati da u Hagu postoje dva Suda, jedan koji se bavi pojedincima i drugi koji se bavi drzavama. To je bilo vrijeme kada je Pravni fakultet vodio naciju u slijepu ulicu famoznih “ljudskih prava “ koja su u poredjenju sa pravima drzavljana I pravom kontiniteta drzave beznacajna i samim time sto su sve one koji su se uzdali u ljudska prava slali da svoje imovinske zahtjeve u RS prvo rijese na salterima RS. Samim time su zrtve RS prvo morale da priznaju RS pa tek onda da dobiju ljudsko pravo da makar samo vide svoju kucu u Kopacima ili Banjaluci. Vezano za kosmar neznanja siren euforijom da je hvatanje ratnih zlocinaca rjesenje svih problema bh. gradjana sjecam se slucaja jedne “vedete” post-daytonskog novinarstva kada je 1998 nakon Boylove posjete Sarajevu, u zanosu da je tajna uspjeha u novinarstvu u slavljenju Daytona i daytonskih kavzi institucija otrcala u Hag i pitala tuziteljicu Tribunala da nam kaze “dokle je dosla optuznica BiH protiv Srbije i Crne Gore” nemajuci pojma da se radi o tuziteljici "Tribunala" u Hagu, suda za pojedince, dok je Tuzba Republike biH za genocid na "Svjetskom (tj. Internacionalnom) sudu pravde" u Hagu .

Konacno, upornost prof Boyla se isplatila. Bezbrojne intervencije na svaki pokusaj ovdasnjih dejtonskih karijerista da prodaju Tuzbu pracene su u stopu kao i razni gospoda Finciji, Grebe I slicni, koji su sudski put pokusavali eliminirati osnivanjem vlastitih “sudova” tzv. “komisija za istinu” ili brojnih i debelo finansiranih NGO koje su poturale alternativu pravnom putu svojom devizom “zaboravi i oprosti” sto znaci isto sto i nagodimo se. Ovdje je izdvojen gospodin Finci upravo zato sto je gospodinu Finciju sigurno poznata jedna deviza koju je u teoriju o kaznjavanju genocida uveo istrazivac genocida nad jevrejima Visental i koja glasi “ navikavanje zrtve genocida da zivi sa rezultatima genocida je takodjer cinjenje genocida nad tom zrtvom”.

Ipak, podvala da se "Tuzbom sudi srpskom narodu", a ne drzavi SCG, odnosno projektu velike Srbije danas je jedini preostali sanduk municije pro-daytonske altilerije, odnosno zastupnicima ustava u kojem RS ima veto nad BiH, a BiH nema veto na RS. ( iz studije o “Daytonu” Prof. Ibrahima Festica). Jasno je da je ovaj veto RS nad BiH jedina alternativa sudskom procesu, koji za BiH zivot znaci.

Postoje jos besmislenije argumentacije za “pogodbu” odnosno odstupanje od pravnog puta. To je cak prijetnja da ce RS ratovati ako se bude diralo u njeno ime samo. Ove prijetnje ne dolaze samo iz RS, ali svode se na nepoznavanju cinjenice da bi RS nakon eventualne odluke Suda morala ratovati protiv UN i to automatski kao teroristicki ( ilegalni ) subjeket. Opasnost je medjutim na drugoj strani ove retorike. Pod daytonskim ustavom RS ima instituciju koja moze BIH objaviti rat, ali BiH nema instituciju koja moze na primjer sazvati mobilizaciju. To ima samo Federacija, a BiH samo uz suglasnost RS. Tj. zalaganje za “Dayton” je u isto virjeme, ne samo priznavanje, dozvoljavanje da se gradjanima BiH ustavi mogu praviti nozem nego je i prizivanje rata i u buducnosti jer buducim zlocincima daje viziju uspjeha tj“nagodbe”.

STAV O TUZBI KOJI SE VIDI U MEDIJIMA

Ono sto se desavalo u medijima ove sedmice medjutim konacno je znak da Tuzba vise ne moze doci u pitanje. Prvo je "Oslobodjenje" u utorak 22. Juna u izuzetnom tekstu A. Kalamujica objavilo vijest Bosanskog kongresa da Prof. Boyle upozorava bh. javnost na mogucnost da advokati SCG 25. juna za vrijeme proceduralnog dogovara mogu ponuditi nagodbu. Desilo se da je tekst privukao izuzetnu paznju vjerovatno jer su dan prije svi zvanicnici RS: Cavic, Spiric, Milojevic, Ivanic, Kalinic i Mikerevic poslali pismo sa “svojim jasnim protivljenjem Tuzbi” visokom predstavniku Pediju Esdaunu. Bilo je jasno da je opasnost realna jer su politicari Srbije i RS i ranije trazili od OHR-a da pro-dejtoncima iz bosnjackog naroda daju argument famoznog pritiska “svijeta”. Istina je da su prodejtonci koristili i koriste i slabije argumente kao onaj oko eventualnih promjena Dejtona, da se “mora dobiti pristanka RS” iako je jasno da ni na jednom pa ni ovom sudu nije potreban pristanak tuzene strane na presudu koja joj se ne svidja. RS prema amandmanu na tuzbu iz 1994 takodjer tuzena strana I time BiH ne sudi “dio svoje drzave” nego rezultat genocida na dijelu svoje teritorije.

Kad je rijec o reakcijama javnosti, isto jutro, MB Radio koji inace detaljno najavljuje pisanje stampe najavio je tekst novinara Kalamujica u Oslobodjenju prenosenjem teksta skoro u cijelosti . Vreli sarajevski dan postao jos vreliji. Svi mediji se vec u podne bave ovim pitanjem. Da li BiH gradjani zele primjenu prava ili primjenu nagodbe u pitanjima oko Tuzbe? Mora se izdvojiti i Radio 202 i clan tima emisije “Centralni zatvor”, Jadranko Katana ali i brojni slusaoci koji su na postavljena pitanja jos odgovarali kao potpuno svjesni drzavljani neke centralnoevropske zemlje. Samo jedan glas se javio za nagodbu, ali da se RS stvarana genocidom i rasformira.

U medijima je samo u dva dana doslo do niz saopstenja organizacija i licnosti iz politickog i javnog zivota. Ibran Mustafic iz Udruzenje "Majke Srebrenice I Podrinja" oglasilo se sa otvorenim pismom Tihicu da "nagodbe ne dolaze u obzir jer je genocid u Srebrenici upravo posljedica jedne nagodbe" (one o sigurnosnim zonama).

I sam predsjedavajuci dejtonskog predsjednistva gospodin Tihic, bar dest puta u dva dana prozvan po ovoj temi i oglasio se sa solidnim razjasnjenjem da “o dvjesto hiljda ubijenih ne moze biti nagodbe” tj. postoje stvari pravne prirode za koje ni jedan pojedinac nije ovlasten da arbitrira bio je jasan Gosp. Tihic. Njegov kolega u Predsjednistvu Dragan Covic je bio najjasniji izjavom usred posjete Banjaluci “tuzba je iskljucivo pravno pitanje”. Nasi borci, zrtve rata, veterani, ratni vojni invalidi, zlatni ljiljani i ukupno sest-sedam organizacija branitelja Republike Bosne I Hercegovine, navecer na Titovoj ulici I Frhadiji distribuiraju saopcenje u kojem je akcenat da se tuzba ne bavi “losim” narodima nego “losim” drzavama. i tako dobivaju jos jednu bitku, ovaj put pravnu i dokazuju se kao najsvijesniji dio gradjana i sada, kao I u aprilu 1992. kada su svojim zivotima stali na branik Republike Bosne I Hercegovine. Time je zastava sa ljiljanima ponovo uzdignuta i to kao legalna i legitimna drzavna, a ne samo bosnjacka (sto je bio nacin njenog de-legaliziranja). U vezi sa ovim je i jedina losa vijest. Naime dnevni list Avaz je za objavljivanje saopcenja ili proglasa ove asocijacije organzacija veterana trazio hiljadu KM. Losa vijest, ali ne I iznenadjenje je I potpuna sutnja TV I radio medija pod imenom "javni servis" sto je sinonim za medijsku nakazu ciji je cilj takodjer navikavanje zrtve da prihvati rezultate genocida. Metod je neprekidno prenosenje fudbalskih utakmica I violinskih koncerata, a evo veceras 24 juna, uoci sesije u hagu upravo gledam nekakvu emisiju o “humoru u medijima u Sarajevu za vrijeme blokade”, kao da bi nama Bosnjacima gernocid I zgresaja trebali biti tako normalne stvari sa kojima se zivi, radja, pa I melo vise umire.

U koincidenciji je jos nekoliko dogadJaja i izjava. Nekakao istovremeno vodi se kampanja OHR-a o izgradnji “new image” Republike srpske koji bi bio postignut izjavama same RS o tome da se u Srebrenici desio genocid. Isti dan kada su svi zvanicnici RS-a poslali pismo OHR-u sa vapajem da ucini nesto protiv Tuzbe BiH protiv SCG , Pretsjednik RS-a Dragan Cavic se oglasio sa , po misljenju OHR-a, “historijskim priznanjem” da se u Srebrenici desio genocid. Ovim dvijema akcijama pokusalo se neutralizirati najveci problem RS-a ali i SCG a to je jedini i objektivno jedini “image” koji se o RS ustanovljava na Svjetskom sudu pravde. Taj image je usko vezan da je RS rezultat ne samo genocida nego i agresije. O tome je najasnija bila predsjednica udruzenja Majke – enklave Srebrenica kaoja je na ovo “priznanje” Predsjednika RS ( koje je dpuno reinterpretacija I podvala) rekla da mu nedostaje (najvaznija stvar ) da mu nedostaju cinjenice o dolasku JNA iz Srbije i da nedostaju cinjenice o stalnom bombardiranju Srebrenice od strane avijacije JNA. Ovom izjavom je neutralisana ova nova podvala srebrenicanima u bijelim diplomatskim rukavicama i dugogodisnje insistiranje na problemu Srebrenice kao cisto humanitarnom pitanju u zagrljaju RS-a ne kao sudskom pitanju povodom agresije druge zemlje sto je u sustini srebrenicke tragedije i konacno uvazavanje legitimnog stava srebrenicana da grad zrtva genocida ne moze biti u sastavu Republike srpske. Naravno to je pravda a ne samo priznanje RS da se genocid desio i ta pravda je moguca jedino sudskim putem a ne nikakvom nagodbom jer kao sto rekose “Majke” I Srebrenica je posljedica jedne nagodbed.

M. B.

Sarajevo

___________________________________________________________________

2. TIHICU REKAO SI: "NEMA POGADJANJA OKO 200,000 UBIJENIH"

- Medjunarodni sud pravde u Den Haagu pozvao je strane u sporu povodom Tuzbe RBiH protv SRJ (sada Srbije i Crne Gore) da u dodju petak 25. juna ove godine da se dogovore o datumu usmene rasprave po toj Tuzbi

– U svojem zadnjem interviewu Tihic je izjavio da nece biti vansudskog dogovora oko Tuzbe, ali da je moguc vansudski dogovor oko ratne odstete!!! Tihic kao bajagi zaborvio kazati kako RS nakon ovog spora treba biti ukinuta buduci da je nastala na genocidu i agresiji... On, Tihic, brigu brine oko toga kako ce njegove prike Srbi platiti ceh za svoje krvave, zlocinacke i genocidne avanture u Bosni, premda ga niko od nas nije ovlastio za to!!!

Nadajmo se samo da Bosna i Hercegovina nije rodila takvu hulju koja bi na tom sastanku na Medjunarodnom sudu pravde u Den Haagu pristala na bilo kakav vansudski dogovor i poravnanje sa tuzenom stranom, te da ni po koju cijenu nece odustati od zakazivanja usmene rasprave kao glavnog i zavrsnog dijela toga sudskoga spora, te podnosenja Sudu ostetnog tuzbenog zahtjeva! Proces po Tuzbi RBiH protiv SRJ za agresiju i genocid na Medjunarodnom sudu pravde u Den Haagu ulazi tako u zavrsnu, odlucujucu fazu nakon sto su obje strane prosle kroz proceduru pismenog dijela sudjenja u kojem je tuzilac, RBiH dokazala osnovanost i opravdanost Tuzbe koju SRJ nije mogla osporiti.

I presude izrecene na dosadasnjim sudjenjima pojedincima ratnim zlocincima na Tribunalu za ratne zlocine pocinjene na prostoru bivse Jugoslavije snazno su uporiste toj Tuzbi, posebno kada je rijec o presudi generalu Krsticu za potpomaganje genocida kao i odluka Tribunala da ne odustane od dijela tuzbe protiv Milosevica za genocid u Bosni i Hercegovini.

I izjava predsjednika RS Cavica u kojoj on priznaje da su Srbi izvrsili zlocin u Srebrenici i da taj zlocin predstavlja najcrnji dane srpske istorije, makar to bile samo rijeci – ide u prilog i Tuzbe i ukidanja Republike Srpske, a takodjer i nalaz Monitoring komisije Savjeta Europe u kojem se kaze da je neophodno reformiranje komplikovanog dejtonskog ustavnog sistema u BiH jer je taj “sistem rezultat politickog kompromisa u cilju okoncanja rata.»

Pozivajuci sve patriotske snage BiH da se oglase oko zahtjeva na istrajavanju na Tuzbi, u zadnjem proglasu Bosanskog kongresa navedeno je slijedece:

“Zbog cinjenice da jos postoji Tuzba Republike Bosne i Hercegovine za genocid protiv SRJ, i zbog cinjenice da je Karadzidzeva Republika Srpska stvorena na genocidu i agresiji, ona ce biti proglasena nelegalnom, te ce biti ponistena po istim principima internacionalnog prava po kojima je bio ponisten Hitlerov Treci Reich. Postoje mnoge druge cinjenice koje omogucavaju poništavanje Republike Srpske i vracanje na trenutno suspendirani Ustav Republike BiH, a to su: Dajtonski ustav nije usvojen u zakonitoj proceduri, nego u stranoj vojnoj bazi. Daytonski Ustav nije u skladu sa Beckom konvencijom o sklapanju internacionalnih ugovora, jer susjedne drzave nemaju pravo praviti Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Prema tada vazecem Ustavu Republike Bosne I Hercegovine niko nije imao nadleznost ni pregovarati o Ustavu, a kamo li potpisivati promejne Ustava. Ovo sto se danas primjenjuje u Bosni i sto se zove "Daytonski ustav" finalizirano je u Parizu, pa jedino pariski potpis ima snagu internacionalnog sporazuma, dok su Daytonski potpisi samo preliminarnog karaktera. MEDJUTIM, PARISKI POTPISI NIKADA NISU RATIFCIRANI U SKUPSTINI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE jer se Izetebgovic nije usudio da ih iznese pred delagate Skupstine koju na taj nacin ukida. Dakle, i po tom osnovu Republika Srpska je jos uvijek nelegalna TE KAO TAKVA, NE MOZE ONA STAVLJATI VETO I DIKTIAT CIJELOJ BOSNI I HERCEGOVINI”

Tuzba ostaje kao jedina moguca, prava i prvana satisfakcija za razorenu, opljackanu, poharanu i opustosenu Bosnu Hercegovinu i zrtve agresije. BiH treba ispostaviti Sudu ostetni tuzbeni zahtjev kako bi po sudskom nalogu drzave koje su pocinile agresiju i genocid platile stetu za svaku prolivenu suzu i svaki razbijeni crijep, a da ne govorimo o stotinama hiljada ljudskih zivota, obogaljenim, silovanim i unsrecenim, te prognanicima diljem Kugle, kao i o enormnim razaranjima materijalnih dobara! Odstetni zahtjev bi trebalo da bude koliko toliko realan, i tu ne smije biti ni govora o sazaljenju i milosti prema zlocinackim drzavama!

Tihic brine o tome kako ce Srbi i Crnogorci platiti odstetu pa bi se oko njezine visine vansudski dogovarao – na iftaru sa svojim srpskim prikama

Aktualni predsjednik Predsjednistva BiH Sulejman Tihic ne bi bio medjutim to sto jeste – kada bi bio dosljedan u istrajavanju na ovom sudskom sporu – u palaci pravde gdje mu je jedino mjesto, a ne na nekoj sjedeljki ili iftaru uprilicenim za njegove srpske prike! U interviewu kojeg je Tihic dao RFE u srijedu 23 juna 2004. Tihic je otklonio mogucnost vansudskog dogovora o Tuzbi, ali nije otkonio mogucnost vansudskog dogovora o steti!!!

Odgovarajuci, na pitanje kako ce se BiH ponasati nakon sto Medjunarodni sud pravde donese odgovarajucu presudu po pitanju Tuzbe za agresiju i genocid, Tihic je rekao slijedece: «Mi cemo sigurno, iz razloga unapredjenja dobrosusjedskih odnosa i sa zeljom da se stvar na neki nacin okonca, ako postoji volja druge strane, razgovarati. Vidjecemo da li ce biti moguce postici dogovor, odnosno vansudsku nagodbu, jer ne zelimo da tuzbenim zahtjevom, koji ce sigurno biti dosta visok, dovedemo u tesku poziciju gradjane drzavne zajednice SiCG, koji zbog ponasanja njihove vlasti koju su izabrali mogu pretrpjeti tesku stetu.»

Ovakav nacin razmisljanja odaje Tihica kao starog borca za srpsku stvar. Tihic se ne bi trebao bojati za medjususjedske odnose ako Srbija i Crna Gora plate puni iznos ratne odstete, naprotiv - samo puni iznos ratne odstete ciju naplatu ce garantirati sudska odluka - a ne nekakav dogovor politicara – kojege bi Srbi odmah izigrali – garant su dobrosusjedskih odnosa u regionu. Povjest, pogovoo ova koja je predmetom Tuzbe – uci nas da su Srbi spremni na sve vrste podvala i prevara, da su spremni na agresiju i genocid! Stoga, Tihic ne bi smio ni pomisliti da se sa Srbima o bilo cemu dogovara u vezi sa Tuzbom i odstetini zahtjevom – van sudnice! Zasto Tihic vodi brigu o tome hoce li i koliko ce biti tesko Srbima i Crnogoricima da otplate ratnu odstetu! To nije Tihiceva briga! On bi se trabao starati za dobrobit RBiH i zrtava agresije i genocida, a ne o o onima koji su pocinili agresiju i genocod o kojemu i dan danas uz gusle pjevaju, a najkrvavaije zlocince slave kao heroje! Dobrosusjedske odnose treba da popravljaju oni koji su ih pokvarili - a ne BiH na koju je izvrpena agresija i u kojoj jepocinjen genocid!!! Tihica ne bi trebalo da zanima kako i odakle i hoce li Srbima biti tesko u plasanju cega za svoju krvavu avanturu. Samo placanje racuna po sudskoj pravdi moze natjerati Srbe da se otrijezne i da slijedeci put dobro razmisle hoce li krenuti u kakvu ratnu avanturu, pogotovo u Bosnu! Tihic se ne bi smio pozivati ni na kakvu volju druge strane, nego samo na sudsko rjesenje o naplati stete po sudskoj presudi! Zalaganje za ono za sto se Tihic zalaze oko dogovora o ratnoj odsteti – voda je na srpski mlin!

U navedenom interviewu Tihic uopce ne spominje ukidanje Republike Srpske, a to bi trebalo da bude glavna tema svakoga razgovora o Tuzbi i njezinom konacnom izhodistu! Ali, Tihic ne bi bio srpski igrac takvoga formata kada bi prevalio preko usta da konacno ishodiste sudskog spora po Tuzbi RBiH treba da bude ukidanje Republike Srpske koja je nastala na zlocinu i genocidu. To je kapitalna stvar i bez toga – Tuzba i spor gube na svojem znacaju i vrijednosti.

Tihic svojim izjavama daje legitimaciju RS. Jos samo da budu uhvaceni Karadzic i Mladic – i RS ce dobiti, a Tihic ovjeriti legitimaciju RS kao demokratske i neupitne drzave! Bojmo se, stoga, Tihica kada izrekne i koju pametnu oko Tuzbe i spora RBiH na Medjunarodnom sudu pravde!

Ibrahim Halilovic, bivsi novinar TV BiH

___________________________________________________________________

3. RFE INTERVJUISAO VARADIJA, TIHICA I BOYLEA

(Siri izvodi iz intervjua)

ICJ: SPOR BIH – SICG U ZAVRŠNOJ FAZI

Mensur CAMO - Zuzana SERENCES – Mehmed AGOVIC

SUTRA CE SE U HAAGU SASTATI PRAVNI ZASTUPNICI BIH I SICG SA PREDSJEDNIKOM MEDJUNARODNOG SUDA PRAVDE, KAKO BI RAZGOVARALI O ZAKAZIVANJU RASPRAVE U SPORU KOJEG JE SARAJEVO POKRENULO JOS 1993. GODINE. PREDMET SE ODNOSI NA KRSENJE KONVENCIJE O GENOCIDU, ODNOSNO TUZITELJ TERETI SRBIJU I CRNU GORU DA SU TOKOM RATA U BIH POCINILI GENOCID * AMERICKI PROFESOR MEDJUNARODNOG PRAVA, FRANCIS BOYLE, SMATRA DA BI PRESUDA SUDA PRAVDE MORALA DOVESTI DO – UKIDANJA REPUBLIKE SRPSKE

RFE

Za sutra je u Medjunarodnom sudu pravde (International Court of Justice – ICJ) u Haagu, najvisem pravosudnom organu Ujedinjenih nacija, zakazana rasprava predsjednika ovog suda sa pravnim zastupnicima BiH i SiCG, koji bi trebali iznijeti svoje prijedloge za zakazivanje posljednje faze u sporu koji je pokrenut prije 11 godina. Podsjecamo, BiH je tada optuzila SiCG za krsenje konvencije o genocidu. Sud je 1993. i 94. izdao dva naloga vlastima u Beogradu da obustave sve genocidne aktivnosti u BiH, kasnije je SiCG u dva navrata pokusala dovesti u pitanje jurisdikciju Suda, oba zahtjeva su odbacena, svi pisani materijali i dokazi su vec u posjedu Suda, te preostaje posaljednja faza procesa – usmeno iznosenje argumenata, nakon kojeg slijedi donosenje presude.

Americki advokat, profesor medjunarodnog prava, Francis Boyle, koji je i tvorac i prvi zastupnik bosanske tuzbe, smatra da Sarajevo ne bi smjelo prihvatiti vise puta ponovljene prijedloge Beograda da se spor rijesi sporazumno, van suda:

BOYLE

Vrlo sam sumnjicav da bi na sutrasnjem sastanku srbijanska strana bosanskoj mogla ponuditi vansudski dogovor oko tuzbe za genocid, koju sam 1993. godine u ime Republike BiH upravo ja napravio i podnio Medjunarodnom sudu pravde. U osnovi, ovaj slu?aj je bosanska strana ve? dobila. Podsjecam na dva obavezujuca naloga iz 1993. i 94. godine, kojima je Sud tada nalozio krnjoj Jugoslaviji da obustavi sve akte genocida protiv naroda BiH. Ta dva naloga su, prema izdvojenom mišljenju ruskog suca u tadašnjem sastavu Suda pravde, bila “prejudiciranje osnovnog predmeta spora”, odnosno priznavanje Suda da su Srbija i Crna Gora, kao i njihovi surogati u BiH, Karadzic i Mladic, uistinu pocinili genocid.

Ovaj predmet je bio spreman da ide pred sud u aprilu 1999. godine, ali je na bosansku stranu bio izvrsen enorman pritisak od medjunarodne zajednice, specijalno od Sjedinjenih Americkih Drzava, Britanije, Evrope, Ujedinjenih nacija, da odustane od odlaska na sud.

Znaci, sastanak u petak je vrlo kriticna tacka u ovom sporu. Bosanska strana mora odbiti svaku ponudu Beograda za vansudskim poravnanjem, i mora zahtijevati od predsjednika suda da zakaze datum za konacnu raspravu u ovom sporu sto prije, u skladu sa mogucnostima suda.

RFE

Kad kazete „mozda i nese biti zakazana usmena rasprava“, moram vas pitati ima li icega novog i da li to eventualno znaci predlog o mogucem vansudskom poravnanju? Možete li eventualno potvrditi da je moguc predlog od strane SiCG za takav nacin resavanja spora?

VARADY

To ja zaista ne znam. Znam to da je od samog pocetka Jugoslavija, to jest nakon toga Srbija i Crna Gora, uvijek najavljivala spremnost da se bilo kada sastane i da ozbiljno razgovara o mogucnostima vansudskog resavanja spora. Ta spremnost je postojala, ta spremnost postoji i dalje. Do sada nije bilo spremnosti druge strane da do tih razgovora dodje i ako se to promeni, onda ce doci do razgovora i onda ce verovatno biti formulisani predlozi. Ali za sada nema nikakvih predloga, jer za sada nema ni saglasnosti o razgovorima. Ali ne menja se politika nase zemlje u tome da je spremna za ozbiljne razgovore o vansudskom resavanju spora.

RFE

Eventualni prijedlog Beograda za vansudski sporazum Sarajevo ce odbaciti, decidan je predsjedavaju?i Predsjednistva BiH, Sulejman Tihic.

TIHIC

Ne, BiH nece pristati na bilo kakvu vansudsku nagodbu kada je u pitanju tuzba protiv drzavne zajednice Srbije i Crne Gore. U ovoj fazi postupka Sud treba da kaže da li je doslo do krsenja Konvencije o sprjecavanju genocida od strane tuzene drzave ili ne. Tek nakon sto Sud donese odluku o meritumu, o predmetu tuzbenog zahtjeva o genocidu i eventualno agresiji, moze se razgovarati o pitanju naknade stete. Dakle, naknada stete je stvar o kojoj se može, ako postoji potrebna volja i s jedne i s druge strane, razgovarati i dogovarati, ali u ovoj fazi postupka jedino Sud moze da kaže da li je došlo do kršenja Konvencije o sprje?avanju genocida ili ne, ili pak da tužena strana prizna.

Najvaznija je odluka kojom ce se utvrditi i potvrditi istina, kojom ce se pokusati zadovoljiti pravda, a to je da je na BiH izvrsena agresija, odnosno da je pocinjen genocid.

RFE

Nakon sto Medjunarodni sud pravde donese odgovarajuci stav o tuzbi BiH za genocid i agresiju protiv SiCG, kako ?e se u nastavku tog postupka dalje ponasati vlast u Sarajevu?

TIHIC

Mi cemo sigurno, iz razloga unapredjenja dobrosusjedskih odnosa i sa zeljom da se stvar na neki nacin okonca, ako postoji volja druge strane, razgovarati. Vidje?emo da li ce biti moguce postici dogovor, odnosno vansudsku nagodbu, jer ne zelimo da tuzbenim zahtjevom, koji ce sigurno biti dosta visok, dovedemo u tesku poziciju gradjane drzavne zajednice SiCG, koji zbog ponasanja njihove vlasti koju su izabrali mogu pretrpjeti tesku stetu.

RFE

Najvisi predstavncii RS-a, i u entitetu i u organima drzave BiH, uputili su javno pismo Visokom medjunarodnom predstavniku u kojem se jos jednom protive toj tuzbi. Smatraju je nelegitimnom. Kako to tumacite?

TIHIC

To nije prvi put da se predstavnici vlasti RS-a tako ponasaju. Formalno-pravno gledajuci, tuzba je i legalna i legitimna. Osim odluke o pokretanju postupka koja je donesena od strane Predsjednistva Republike BiH, u dva navrata poslije Dejtona, Predsjedništvo BiH je takvu odluku potvrdjivalo. Prvi put 19. januara 1998. godine na 27. sjednici, kada je clan Predsjednistva bio Momcilo Krajisnik. Drugi put je to bilo u septembru 1999. godine, kada je clan Predsjednistva bio gospodin Radisic. Tako da je s pravne tacke gledista to pitanje potpuno nesporno. Medjunarodni sud pravde u Haagu je prihvatio odluke Predsjednistva da je tuzba legalna i legitimna, a ovo ostalo smatram vise jednom politizacijom tog pravnog pitanja, te tuzbe, tog pravnog postupka, i vjerovatno pokušajem skretanja paznje s aktuelne situacije u BiH i odgovornosti RS-a za nesaradnju sa Haskim tribunalom kada je u pitanju procesuiranje, odnosno hapsenje ratnih zlocinaca.

RFE

Autor i prvi zastupnik bosanske tuzbe, americki advokat Francis Boyle, ne misli kao Varady. Presuda ce – smatra on – donijeti pravdu i istinu, cime ce zapravo doprinijeti miru u BiH.

BOYLE

Nimalo ne sumnjam da ce presudom Srbija i Crna Gora biti oznaceni kao pocinioci genocida nad gradjanima BiH, nad Republikom BiH. Ta ce presuda imati ogroman znacaj. Prvo, zbog povijesnih razloga: poznato je da i u momentima kad se izvinjava, Srbija prepravlja historiju tvrde?i da su “sve strane jednako krive” i “da se genocid u BiH nije dogodio”. Prosle sedmice je, kao sto znamo, Medjunarodni tribunal za ratne zlocine u Haagu presudio da Slobodan Miloševic mora odgovoriti na optuznicu koja ga tereti za genocid pocinjen sirom BiH, ne dakle samo u Srebrenici, nego sirom Bosne i Hercegovine. Tako?e, ta presuda ce jasno istaknuti drzavnu odgovornost Srbije i Crne Gore za genocid u BiH.

Presuda ce omoguciti BiH da se s punim pravom pozabavi Daytonskim sporazumom, da zatrazi njegovu promjenu, odnosno da zahtijeva ukidanje Republike Srpske. Ovaj entitet je stvoren na temeljima genocida – cak se i u izvjestaju komisije Vlade RS o dogadjajima u Srebrenici, koji je takodje objavljen prosle sedmice, priznaje da su snage Vlade RS bile umijesane u genocidni masakr u Srebrenici. Po medjunarodnom pravu i praksi, RS je kriminalni entitet, formiran na genocidu, ratnim zlocinima, na masovnim silovanjima bosanskih zena... Zbog toga taj entitet mora biti ukinut, a presuda Suda pravde ce pomo?i u tome. Uostalom, RS nije bila ni pregovaracki faktor u Daytonu – u njihovo ime je pregovarao Milosevic.

To ce pomoci BiH u procesima prikljucenja Evropskoj uniji i NATO-u. U ovom momentu, ni EU ni NATO ne zele vidjeti u svome clanstvu BiH u kojoj na polovici teritorije kontrolu imaju monstrumi bosanskog genocida. Dakle, sa presudom Suda pravde, BiH ce kao drzava, kao narodi, kao nacija koja zivi na njenom teritoriju, biti u stanju da se stabilizira, i da svim svojim narodima – Bosnjacima, Hrvatima, Srbima, Jevrejima, Romima i ostalima, ponudi mir, harmoniju i univerzalnu pravdu, pravdu za sve.

_______________________________________________________________

4. BOSNA I HERCEGOVINA NAPOKON ZATRAZILA POCETAK SUDJENJA

Den Haag, 25.06.2004. - Pravni zastupnici Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore razgovarali su danas u Den Haagu sa predsjednikom Medjunarodnog suda o zakazivanju rasprave povodom tuzbe koju je nasa zemlja podnijela protiv bivse Jugoslavije za genocid i agresiju. Pravni zastupnik Bosne i Hercegovine Sakib Softic upoznao je predsjednika Medjunarodnog suda pravde da bi nasa zemlja zeljela da usmena rasprava u sporu protiv bivše Jugoslavije pocne sto prije. Medjutim, Srbija i Crna Gora se zalaze da se saceka do okoncanja procesne faze u ostala dva slu?aja: Srbija i Crna Gora protiv NATO-a i Hrvatska protiv Srbije i Crne Gore. ________________________________________________________________

5. ISTORIJSKA PRESUDA NA SUDU U VISEGRADU

Sud u Visegradu je donio, prvi put od zavrsetka rata, 1995. godine, presudu da se jednom domacinstvu, prognanika iz RS, nadoknadi opljackana pokretna imovina. Tuzitelji su profesori Srednjoskolskog centra u Rudom, Prvan I Emina Andonov, koji sada zive u Svedskoj. Njihovu pokretnu imovinu (namjestaj) je prisvojio njihov bivsi ucenik, a zatim kolega u Srednjoskolskom centru Dragan Paponjak. Porodicu Andonov je cijelo vrijeme zastupao Muhamed Zgodic, covjek koji nije advokat, ali se razumije u zakon, a na kraju, zbog proceduralnih razloga, na sudu se je morao pojaviti I pravi advokat. On se zove Amir Ahmetspahic, I bio je prije rata predsjednik suda u Visegradu. Okrivljeni Prof. Paponjak mora platiti svojim bivsim profesorima I kasnijim kolegama Prvanu i Emini Andonov 3,800KM za imovinu, i 2,100KM za sudske troskove. Andonovi su odbili da vansudski nagode sa Paponjakom, koji im je nudio povrat imovine.

Emina nam je izjavila: Nije mi za pare, jer imovina je vrijedila mnogo vise, ali smo tuzili zbog principa, da znaju da smo dostvojanstveni ljudi, I da nas ne moze pljackati ko hoce.

Dodala je: Posaljite ovu vijest u sve novine, da se zna, da bi I drugi trazili svoje pravo.

Svaka cast! Kada bi samo nasi politicari imali dostojanstva koliko ima nas narod. Najvaznije je da su ovim vlasti Republike Srpske priznale svoju krivicu za progon i pljacku gradjana Republike BiH, pripadnika drugih naroda.

Pozivamo nase novine da objave ovu vijest, a mi smo na usluzi da ih povezemo sa familijom Andonov, ako zatraze njihov telefon ili email.

________________________________________________________________

6. Nema pogadjanja oko 200.000 zrtava agresije

"Oslobodjenje" 21. juni 2004

Prvi pravni zastupnik Bosne i Hercegovine u tuzbi protiv SR Jugoslavije za agresiju i genocid, americki advokat Frensis Bojl (Francis A. Boyle), obavijesten je da ce predstavnici Srbije i Crne Gore sa Tiborom Varadijem na celu u petak zatraziti od nase zemlje da obustavi spor pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, nudeci joj zauzvrat vansudsku nagodbu. Bojl je posredstvom Bosanskog kongresa u SAD zamolio da se bh. javnost upozna sa ovom informacijom uoci razgovora predstavnika BiH i SCG sa predsjednikom Suda u Hagu Shi Jiuyongom 25. juna radi utvrdjivanja termina za pocetak usmene rasprave po bh. tuzbi protiv nasih istocnih susjeda.

Agent BiH u tuzbi protiv SCG Sakib Softic u ponedjeljak je boravio u Cikagu, odakle obicno prema bh. javnosti nastupa Frensis Bojl. Medjutim, ostalo nam je nepoznato da li je Softic u Cikagu o navodnom prijedlogu predstavnika SCG razgovarao sa profesorom Bojlom.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Sulejman Tihic nije bio obavijesten o ponudi za vansudsku nagodbu sa SCG, ali je kazao kako ga tako sto ne bi iznenadilo. “Ukoliko je Bojlova informacija tacna, pravni zastupnici SCG ce pokusati da dobiju na vremenu kako bi odgodili glavnu usmenu raspravu o bh. tuzbi”, kaze Tihic i naglasava kako BiH sigurno nece pristati na taj prijedlog. Vansudska nagodba nije moguca, tvrdi Tihic i podsjeca da Sud u Hagu mora presuditi uz ovom slucaju, “jer nagodbe se ne mogu postizati oko 200.000 zrtava agresije na BiH”.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH najavljuje da ce nasi zastupnici u tuzbi protiv SCG insistirati na tome da se termin za usmenu raspravu pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu odredi sto prije. “Insistiracemo na sudskoj presudi koja ce potvrditi da je SCG pocinila agresiju i genocid u BiH”, kaze Tihic i cijeni da ce pitanje naplate ratne odstete od SCG biti predmetom drugog dijela sudskog postupka u Hagu.

Tihic, koji je nedavno u Beogradu predvodio bh. delegaciju na sastanku Medjudrzavnog vijeca za saradnju BiH i SCG, tvrdi da niko do zvanicnika susjedne drzave nije spominjao vansudsku nagodbu oko bh. tuzbe. Istina, sef diplomatije SCG Vuk Draskovic spomenuo je tuzbu i to da su se gradjani Srbije osudili Slobodana Milosevica, te da srbijanski narod nije kriv za dogadjaje u BiH. “Kazao sam mu da je Milosevic bio predsjednik SR Jugoslavije, te da su gradjani Srbije glasali za njega. Podsjetio sam ga i na cinjenicu da je tuzba protiv SRJ ozvanicena odlukom Predsjednistva BiH iz 1999. godine”, navodi Tihic. Clanovi drzavnog vrha Alija Izetbegovic i Ante Jelavic tada su glasali za tuzbu, a Zivko Radisic je bio protiv, ali se nije pozvao na vitalni nacionalni interes. Zbog toga se ova odluka Predsjednistva BiH smatra zvanicnim stavom BiH. Medjunarodni sud pravde radi u dvije faze - pisanoj i usmenoj. U sporu BiH i SCG zavrsena je pisana procedura, te je sada na Sudu da zajedno sa stranama u sporu zakaze usmeno izjasnjavanje. Prema nepotvrdjenim agencijskim informacijama iz Medjunarodnog suda pravde u Hagu, usmena rasprava bice zavrsena do kraja ove godine, nakon cega bi u 2005. godini bila izrecena presuda. ................

Ibran Mustafic ima dvije informacije.....................

Predsjednik Udruzenja gradjana Majke Srebrenice i Podrinja Ibran Mustafic potvrdio nam je u ponedjeljak da je na njihovu adresu stiglo pismo Frensisa Bojla u kojem im on sugerise sazivanje konferencije za stampu radi upozoznavanja bh. javnosti o nagodbi koju nudi SCG Mustafic kaze kako u Udruzenju zapravo imaju dvije informacije: da ce se SCG obratiti Medjunarodnom sudu pravde u Hagu sa zahtjevom za vansudsku nagodbu sa BiH, odnosno da ce taj zahtjev biti proslijedjen predstavnicima BiH.

_____________________________________________________

7. Predstavnici RS-a od Ashdowna traze da se zaustavi tuba BiH protiv SiCG

BANJA LUKA - Najvisi predstavnici Republike Srpske u organima vlasti u Bosni i Hercegovini, te nositelji najvaznijih duznosti u RS-u uputili su danas otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Paddy Ashdownu u kojem jos jednom izrazavaju "svoje jasno protivljenje" tuzbi koju je BiH podigla i vodi protiv Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde u Haagu.

Tuzba ce pogorsati odnose

"Uvjereni smo kako bi procesuiranje navedene tuzbe, protiv koje su se u vise navrata izjasnile sve institucije RS-a i predstavnici srpskog naroda u institucijama BiH, drasticno pogorsalo odnose dvije susjedne zemlje i bilo kocnica integracionim procesima, te bi negativno utjecalo na proces uspostavljanja trajnog povjerenja i pomirenja konstitutivnih naroda u BiH", navodi se u priopcenju iz banjaluckog Kabineta srpskog clana Predsjednistva BiH Borislava Paravca.

Otvoreno pismo su, pored Paravca, potpisali i Nikola Spiric, dopredsjedavajuci zastupnickog doma Parlamentarne skupstine BiH, Goran Milojevic, zamjenik predsjedavajuceg Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH, Mladen Ivanic, ministar vanjskih poslova BiH, Dragan Cavic, predsjednik RS-a, Dragan Kalinic, predsjednik Narodne skupštine RS-a i Dragan Mikerevic, premijer RS-a.

Tuzba nelegalna i nelegitimna

U pismu Ashdownu se navodi kako spomenuta tuzba predstavlja kocnicu izgradnji boljih odnosa, kako u BiH, tako i u regiji, dok je tuzba BiH protiv Srbije i Crne gore stavljena pod navodne znake upravo, kako se navodi, jer ona nije tuzba ove BiH.

Uz konstataciju kako se "ne treba posebno napominjati da je tuzba nelegalna i nelegitimna", istice se da se ne zna koji organ BiH i kada je donio odluku da se tuzi /SRJ/, sadasnja Srbija i Crna Gora 1993.godine, jer o tome ne postoji odluka niti bilo kakav drugi dokument.

"Cak i da postoji odluka o njezinom pokretanju, to je tuzba Republike BiH koja je prestala postojati donosenjem Daytonskog mirovnog sporazuma. Isto tako nikada predmetna tuzba nije ratificirana od institucija ove BiH", navodi se, izmedju ostalog, u pismu Ashdownu.

Ne zna se tko financira tuzbu

Istice se i kako nije poznato na koji se nacin tuzba financira, te podsjeca se kako je 1.listopada prosle godine i Narodna skupština RS-a odbacila tuzbu uz konstataciju kako ta pitanja treba rjesavati dijalogom.

U pismu se istice kako je tuzba trebala biti i predmet revizije nakon donosenja Daytonskog mirovnog sporazuma, te dodaje kako ni o dopuni tuzbe, koja je podnesena 1998.godine kao odgovor na protutuzbu protiv BiH, nisu odlucivale institucije BiH.

"Smatramo kako je tuzba u suprotnosti s politikom i principima koje medjunarodna zajednica provodi na ovim prostorima vec vise od deset godina. Medjunarodna zajednica se opredijelila za individualnu odgovornost, tj. odgovornost svih onih koji su na bilo koji nacin u proteklom ratu krsili norme medjunarodnog prava", kaze se u pismu i dodaje da je s tom namjerom i formiran Haaski trubunal, a da je i visoki predstavnik takodjer u vise navrata izjavljivao da ne postoji kolektivna odgovornost vec samo pojedinaca.

Antidaytonska tuzba

Tako?er, u pismu se navodi da je tužba antidaytonska i antiustavna što se može zaklju?iti iz njezina sadržaja.

"Naime u tuzbi se najcesce koriste rijeci agresija i agresor, mada su tvorci Daytonskog sporazuma protekli rat definirali kao - tragican sukob u regiji", kaze se u pismu i dodaje da se dopunom tuzbe iz 1998.godine negira ustavno ustrojstvo BiH i dovodi u pitanje postojanje jednog entiteta, RS-a, sto u sustini dovodi u pitanje postojanje BiH kao drzave.

U pismu srpski predstavnici u vlasti BiH isticu kako je "tuzba prepreka ulaska BiH u euroatlantske, regionalne i subregionalne integracije, kao i reformama koje se provode, a u kojima, mora se priznati, RS cak i prednjaci".

Ashdownu se u pismu napominje kako "mora imati u vidu da je tuzba ispolitizirana do te mjere da se danas najcesce koristi u dnevnopoliticke svrhe, pa cak i u izbornoj kampanji".

Imajuci u vidu ovlastenja visokog predstavnika, srpski predstavnici vlasti BiH izrazavaju na kraju ocekivanje da ce Ashdown dati svoj doprinos u nadilazenju ovog veoma znacajnog pitanja za BiH.

-------------------------------------------------------------------------------------------

KOMENTAR BK: Gornji tekst smo objavili iz dva razloga:

A) Da se vidi da su predstavnici RS svjesni da Tuzba ugrozava I samo postojanje RS, dok Tihic trazi samo novcanu ostetu..

B) Da se vidi koliko je Dayton poguban za Bosnu I Hercegovinu, I da je u Daytonu agresija okarakterisana samo kao "tragican sukob", vjerovatno da bi bilo pravne mogucnosti podijeliti BiH, jer bi podjela pod agresijom bila nelegalna.

Inace, o svim srpskim primjedbama o valjanosti Tuzbe sud je vec donio svoje misljenje, a to je TUZBA JE PRAVOSNAZNA, pa se necemo baviti osporavanjem argumenata iz RS, koje smo ranije u vise navrata I osporavali.

____________________________________________________

8. MAJKE SREBRENICE: STANIMO SVI U ZASTITU TUZBE

REDAKCIJAMA SVIH MEDIJA

Saopstenje za javnost povodom sinosnjeg obracanja g-dina Dragana Cavica

U poslednje vrijeme suoceni smo sa neprestanim pokusajem, kako od medjunarodnih, tako i domacih zvanicnika da natjeraju tzv. Republiku Srpsku da promjeni imidz i da pokusa predstaviti sebe, umjesto genocidne i zlocinacke tvorevine, kao demokratski entitet.

U tu svrhu je formirana i Komisija za Srebrenicu ciji je zadatak da prikaze zlocinacku tvorevinu kao civilizacijsku tekovinu koja je hrabra da se suoci sa sopstvenom istinom. Dakle, zadatak mnogih, pa i samog Cavica, je vjestom manipulacijom od «vuka da napravi jagnje» koje je izvrsilo osvetu, sto je moguce samo za one koji, pored drugih, vole lagati i samog sebe.

Ono sto je u ovom momentu najbitnije je to da je zlocinacka tvorevina priznala da je produkt zlocina i genocida. Njena opstojnost bi bio novi zlocin nad prezivjelim zrtvama, medjunarodnim pravom i svim medjunarodnim konvencijama.

Zbog toga Udruzenje gradjana «Majke Srebrenice i Podrinja» apeluje na sve predstavnike zvanicne vlasti, probosanske politicke partije, nevladine organizacije i udruge branitelja da poslije ovog priznanja stanu u zastitu Tuzbe Republike BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid koja je jedini garant da agresor doceka zasluzenu kaznu, a Bosna i Hercegovina postane Republika bez zlocinackih tvorevina i zlocinaca. «Vuk dlaku mijenja, ali cudi ne», i svi oni koji rade na spasu zlocinacke tvorevine moraju da znaju da cestiti gradjani BiH nisu «crvenkapice».

Sarajevo,23.06.2004. Za

Predsjednistvo Udruzenja

Ibran Mustafic

___________________________________________________________

9. SREBRENICANI TIHICU: I SREBRENICA JE POSLJEDICA NAGODBE

Predsjedavajucem Predsjednistva BiH g-dinu Sulejmanu Tihicu

Postovani g-dine Tihicu,

Sturim posredstvom sredstava informiranja saznali smo da je na Medjunarodnom sudu pravde u Hagu 25.06. zakazan sastanak predstavnika tuzitelja i tuzene strane radi zakazivanja usmene rasprave u sudskom sporu koji se vodi izmedju Republike BiH i Drzavne zajednice SiCG (SR Jugoslavije).

Posredstvom naseg opunomocenog advokata i tvorca Tuzbe Republike BiH, profesora Francisa A. Boyle-a, imamo pouzdane informacije da tuzena strana Srbija i Crna Gora ima prijedlog o vansudskoj nagodbi, sto je medju zrtve genocida proizvelo uznemirenost i sumnju.

Da je nasa sumnja opravdana potvrdjuje i cinjenica da domaca sredstva informiranja ne posvecuju nikakvu paznju najvecem istorijskom trenutku i presudnom cinu za opstojnost Republike BiH i bosnjackog naroda.

Gospodine Tihicu, jucer ste posjetili Srebrenicu i novootvorene grobnice.

I one su produkt nagodbi.

Produkt vansudskih nagodbi je cinjenica da vi kao zrtva agresije i logoras sjedite zajedno u Predsjednistvu BiH sa covjekom protiv kojeg ima visak dokaza o pocinjenim zlocinima u regiji Doboj.

Produkt vansudskih nagodbi je cinjenica da je Parlament BiH u blokadi jer je zasjedanje istog napustila srpska delegacija ne zelece ucestvovati u raspravi o ustavnim promjenama.

Jos je mnogo nagodbi koje ne zelimo spominjati, a koje su nas dovele u beznadeznu situaciju.

Republiku BiH su rusili napustanjem njene skupstine 1991 godine.

Rusili su je agresijom i genocidom od 1992-1995 godine i nisu je srusili.

Srusile su je nagodbe.

Ostala je Tuzba protiv agresora koja moze srusiti sve nase dosadasnje nagodbe i vratiti zrtvama genocida dostojanstvo i satisfakciju.

O bilo kojoj buducoj nagodbi necemo ni da razmisljamo, jer svaki legalista ide putem prava.

Gospodine predsjednice, bilo koja buduca nagodba je pruzanje zlocincu slijedece prilike za novi genocid. Mi smo prethodni uspjeli prezivjeti. U slijedecem genocidu necemo dobiti priliku.

Tuzba protiv agresora je jedino nase oruzje kojim se mozemo odbraniti. Nadam se da Vi kao pravnik u to vjerujete i da necete pokleknuti na pravom putu.

S postovanjem.

Za Udruzenje gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja"

Ibran Mustafic

______________________________________________________________

10. ZASTO TIHIC GOVORI SAMO O KONVENCIJI ZA "SPRECAVANJE GENOCIDA"?

Citam danasnji Narodni List, (Petak, 25. Juni) u kojiem ima clanak "Danas

rasprava o tuzbi BiH protiv SCG pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, Tihic:

Necemo pristati na nagodbu". To prenosi sta je rekao u intervjuu za Radio

Slobodna Evropa. Pocinje sa rjecima da nema nagodbe a onda kaze da je spreman

razgovarati o nagodbi poslje odluke, i cak daje argumente da je to potrebno.

Citiram:

"U ovoj fazi postupka Sud treba da kaze da li je doslo do krsenja Konvencije o

sprecavanju genocida od strane tuzene drzave ili ne. Tek nakon sto sud donese

odluku o predmetu tuzbenog zahtjeva o genocidu i evenutalno agresiji, moze se

razgovarati o pitanju naknade stete" rekao je Tihic za Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da postoji potrebna volja i s jedne i s druge strane za razgovorima

i pregovorima, ali da u ovoj fazi postupka jedino Sud moze da kaze dali je

doslo do krsenja Konvencije o sprecavanju genocida ili ne ili pak da tuzena

strana prizna.

Kraj citata.

Mozda on ocekuje da Srbija cak i prizna neku krivicu prije sudjenja, pa da onda

pregovaraju o odsteti i da se tako razduze prije odlazenja na postupak. Kao

eto, sto cemo na sud kad su priznali. Medjutim, bez suda nema ukidanja

Republike Srpske, i svako priznanje i nagodba ce biti cisto simbolicna. A i

nije mi jasno zasto spominje samo Konvenciju o sprecavanju genocida, jer mi se

cini da je tuzba uglavnom za pocinjeni genocid i agresiju, a ne za ne

sprecavanje genocida koji neki drugi cine. To je mozda aluzija da je bio

gradjanski rat sa Srbima u Bosni, a da Srbija to samo nije sprijecila.

Onda malo dalje pise, citiram:

"Vidjecemo da li ce biti moguce postici dogovor, odnostno vansudsku nagodbu,

jer ne zelimo da tuzbenim zahtjevom, koji ce sigurno biti dosta visok, dovedemo

u tesku poziciju gradjane SCG, koji zbog ponasanja njihove vlasti koju su

izabrali mogu pretrpjeti tesku stetu", rekao je Tihic.

Kraj citata.

Znaci on govori kao da su jedine dvije stvari u pitanju neko moralno

zadovoljstvo, i materijalna odsteta, i to da jos treba postediti Srbiju od

placanja te neke odstete koju nikada ionako nebi mogla ni platiti. Najvaznija

je stvar ponistavanje rezultata agresije i genocida, tj. Republike Srpske i

Daytona, a to ni ne spominje.

Ovo je katastrofa, ali malo se tjesim zato sto je toliko providno, pa je valjda

jasno svima o cemu se radi. Molim te objavi ovo.

Tarik

Grbavica, Sarajevo

__________________________________________________________________

11. TIHICEVA BRIGA ZA SRBIJU

Sudeci po intervju-u Tihica RFE, ostaje ogromna dilema, sta ce Tihic uraditi. Pritisnut javnim mjenjem ne usudjuje se minirati nastavak Tuzbe, ali po onome sto je rekao ON DAJE SCG VIZIJU NAGODBE I NE SPOMINJE UOPSTE ZAHTJEV ZA PREISPITIVANJE ANEKSA IV DAYTONSKOG SPORAZUMA, tj. zahjtjev za ukidanje nacisticke tvorevine RS. Nazalost i pored pritiska javnosti on izgleda ostaje kod svoje brige za Srbiju i gradjane Srbije. To najbolje potvrdjuje njgov intervju za RFE u kojem nagovjestava samo nagodbu o osteti, a iskljucujue mogucnost dovodjenja RS u pitanje.

Ko je zasita Tihic govori nam I njegovo nedavno obracanje javnosti, koje je preneseno u proslom broju "Online glasnika Bosanskpog kongresa" u kojem on NEFORMALNO trazi od Medjunarodne zajednice da preispita postojanje RS. Medjutim, SADA KADA MU SE PRUZA PRILIKA DA TO I FORMALNO TRAZI NA SUDY U HAGU, ON GOVORI SAMO O NOVCANOJ OSTETI Srbije. Znamo da nerma nista od neke novcane naknade, jer je Srbija suvise siromasna da bi nadoknadila ogromne stete pricinjne Republici BiH za vrijeme agresije. Osim toga, nas gradjane Bosne I Hercegovine najvese interesuje da ponovo steknemo normalnu domovinu, bez zlocinacke Republike srpske. Dakle, kada je za novinare (citaj "za raju") onda Tihic govori prave stvari. Medjutim, kada mu se pruzi prilka da uradi te prave stvari, on onda vodi brigu o Srbiji I Republici srpskoj, a ne o Bosni I Hercegovini.

Mozda su ovom akcijom bosanski patrioti pomogli da se odrzi Tuzba u zivotu, ali sudeci po Tihicu, on OTVORENO radi protiv opravdanih zahtjeva zrtava gnocida da se ne trguje sa njihovim pravima i pravdom. Izgleda da nam ostaje jos mnogo toga da uradimo. Naime, pritisnut javnoscu Tihic se morao izjasniti - i izjasnio se: ON NUDI NAGODBU I NEMA NAMJERU ZAHTJEVATI POVRATAK PRAVNOG STANJA U BOSNU, KOJE JE VAZILO PRIJE POCETKA AGRESIJE I SVIH TIH ILEGALNIH NAGODBI. Rukavica je bacena i izgleda da sada mi moramo KRENUTI NA NJEGA SVIM SREDSTVIMA.

Bilo bi mi drago da sam se prevario, ali vrijeme ce pokazati.

Esad Jaganjac

London, Engleska

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: