Saturday, January 26, 2008

#329 IZETBEGOVIĆ SE POVAMPIRIO U LIKU ADNANA TERZIĆA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 14. maj 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR.329


1. Uvodnik: IZETBEGOVIĆ SE POVAMPIRIO U LIKU ADNANA TERZIĆA

2. Vlašićki krojači luđačkih košulja - Preneseno iz "Dana"

3. TERZIĆEVE SAMOINKRIMINIRAJUĆE IZJAVE ZA "OSLOBODJENJE"

4. VEĆ VIĐENO

5. U BOSTONU BiH PATRIOTI PONOVO UKRALI SHOW

6. SMANJITE MALO NEGATIVNI NABOJ

7. NEMOJTE UBITI GLASNIKA LOŠE VIJESTI

8. ZAŠTO NE POPRAVITE DIZAJN "ONLINE GLASNIKA"

9. KAKO NAS DOŽIVLJAVA JEDNA BEOGRAĐANKA

PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE

10. RIJEŠENI PROBLEMI SA DISTRIBUCIJOM "GLASNIKA" NA AOL-u

11. VRIJEME JE DA VADIMO NOVE LIČNE KARTE


Ako ne želite da primate naše poruke samo pošaljite Reply na bilo koju našu poruku u KOJEM ĆETE TO IZJAVITI i odmah ćete biti izbrisani iz našega adresara.



1. Uvodnik: IZETBEGOVIĆ SE POVAMPIRIO U LIKU ADNANA TERZICA

To je vec bajata vijest, na Vlasicu je Terzić "spasio" pregovore, tako sto je "popustio" da ostane entitetski nivo u policiji. Time je on u ime svih nas, kao nas legalni predstavnik, dao nedvosmislenu poruku Evropi: "Uzalud se trudite da ukinete Republiku srpsku. Ne mozete jos nista, jer ni Bosnjaci ne zele njeno ukidanje." A kako moze Evropi biti vaznija nasa domovina nego nama samima. Njihove drzave funkcionisu i njih ne ugrozava postojanje Republike srpske. Ako se sada mi Bosnjaci mirimo sa "sudbinom", i ne zelimo da se talasa, niko nam ne moze pomoci. Zdravo do slijedeceg genocida, i potpunog nestanka.

Sporazum na Vlasicu je bio toliko povoljan za RS da su predstavnici RS, poslije sastanka na Vlasicu, za Banjalucke medije izjavljivali: "Ne mozemo vam otkriti vise o detaljima sporazuma da time ne ugrozimo sam sporazum." Trpili su gnjev svoje baze koja ih je optuzivala za izdaju srpstva, buduci da je bila dezinformisana zvanicnim izvjestajem sa Vlasica, po kojem su i "Srbi" nesto popustili. Istina je da u Vlasicu Republici Srpskoj nije falila ni dlaka sa glave, ali da je zbog bosnjacke javnosti nadjena "formula" po kojoj se toboze nesto mijenja. Svakome politickom diletantu, osim nasim bh novinarima, cast izuzetcima, je jasno da vlasicki opstanak RS, nije nikakva bitna promjena, nego samo kozmetika.

Medjutim, sada RS ide i korak dalje, upravo onako kako je predvidio (ili savjetovao) Adnan Terzić u svome intervjuu "Oslobodjenju", gdje o pitanju opstanka entitetskog MUP-u on kaze da o tome "entitetski parlament treba odlucivati."

Naime, sada je Republika spska zauzela upravo takav stav: O svim pitanjima reforme u BiH ce se odlucivati iskljucivo u institucijama RS, a nikako na nekakvim pregovorima.

To je u stvari sve ono sto je Alija Izetebgovic trebao reci, ako je htio da spasi Republiku BiH. "Nema pregovora o Ustavu Republike BiH. Ustav se moze mijenjati jedino kroz ustavom propisanu proceduru u institucijama Republike BiH, a ne na nekavnim pregovorima sa cetncima i HVO-om." Eto u Republici srpskoj znaju da je Daytonski Ustav, mada kreiran genocidom, njihov najjaci vojnik, a svi nasi danasnji politicari ne znaju da je Ustav Republike BiH nas najjaci vojnik, kao sto to nije toboze ni Alija znao.

Ponavljamo jos jednom, po stoti put: JEDINI NACIN DA SE UKINE RS I SPASI BOSNA I HERCEGOVINA JE DA BOSNJACI POCNU OSPORAVATI DAYTONSKI USTAV KAO NELEGALAN. PRI TOME NE TREBA TRAZITI SAGLASNOST REPUBLIKE SRPSKE. REPUBLIKA SRPSKA JE NELEGALNA, A I DAYTON JE PROGLASEN OD EVROPE KAO NEFUNKCIONALAN USTAV, TE NE TREBAMO TRAZITI SAGLASNOST RS DA SAMA SEBE UKINE U DAYTONSKIM INSTITUCIJAMA.

PRI TOME CEMO IMATI POMOC EVROPE JER EVROPA NE VOLI "NEFUNKCIONALAN USTAV" U SVOM KOMSILUKU. MEDJUTIM, EVROPA NAM NE MOZE POMOCI AKO CE NASI LEGALNI PREDSTAVNCI, U PRVOM REDU ADNAN TERZIC, KVARITI SVAKU INICIJATIVU PROMJENE PRIHVATAJUCI DA SE O PROMJENAMA ODLUCUJE U "ENTITETSKIM INSTITUCIJAMA".

U TOM SMISLU NEOPHODNO JE DA IZVRSIMO PRITISAK NA SULEJMANA TIHICA I SAKIBA SOFTICA DA NA SUDU U HAGU, NA PROCESU ZA GENOCID TRAZE UKIDANJE GENOCIDNE TVOREVINE REPUBLIKE SRPSKE, A NE NEKAKVU NOVCANU NAKNADU, DA BUDEMO ISPLACENI ZA GENOCID, TJ. DA PRODAMO NASE MRTVE I NASU DOMOVINU ZA PARE.

Besmisleno je ljutiti se na Evropske parlamentarce koji kroz izjave Doris Pack pokazuju da se prilagođavaju situaciji u kojoj Bosnjacima ne smeta opstanak RS, te traže nove formule, ali ovaj put tako da budu i vuci siti. Kako se oni mogu više brinuti za nas, od nas samih?

Terzićeve metode varanja Bosnjaka su identicne sa Izetbegovićevim. To se lijepo vidi iz Terzićevog intervjua za "Oslobođenje", i članka iz "Dana" "Vlašićki krojaci luđačkih košulja", koji slijede. O tome odlično pišu i Srbi koji su izgubili strpljenje sa četncima. U tom smislu pogledajte članak Slavka Kukića "Betoniranje podjele" http://users.skynet.be/orbus/aktua537.htm kao i članak Gojka Berića "Vlašićko sijelo" http://users.skynet.be/orbus/aktua535.htm

Izgleda da se u liku Adnana Terzića povampirio sam Alija Izetbegović. Ima li neko glogov kolac!?

Dr. Muhamed Borogovac



2. Vlašićki krojači luđačkih košulja

Naime, analiziraju li se polazna stajališta o reformi policije učesnika vlašićkog skupa, jasno je da jedino odlučno protivljenje dolazi od Dragana Čavića i Mladena Ivanića, odnosno SDS-a i PDP-a. Jedino zavrtanje ruku ("holbrukovanje") koje je imalo smisla jeste Ashdownov sastanak upravo sa njima dvojicom. Pozitivan ishod tog sastanka napokon bi omogućio ustroj policije u skladu sa evropskim kriterijima; drugačiji ishod tog sastanka - definitivno Čavićevo i Ivanićevo odbijanje evropskih kriterija - konačno bi do kosti ogolio krivce za činjenicu da BiH definitivno ostaje jedina država u regionu koja nije u stanju preskočiti ni početne uslove za dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Umjesto takvog sastanka, Ashdown je pripremio teren za održavanje "pregovora". Ne uspiju li oni, kao što, po svemu sudeći, neće, krivica će biti raspoređena na sve aktere sastanka, koji se, eto, "nisu mogli dogovoriti". Dođe li se do ponovnog kompromisa na štetu zdravog razuma i logike funkcioniranja policijskog aparata svih normalnih zemalja, što će se, po svemu sudeći, i dogoditi, Ashdown će objasniti da je postignut maksimum "u ovom trenutku".

Analogija sa sličnim skupom koji je sa manje-više istim akterima organizirao Ashdownov prethodnik Petritsch je neizbježna. Naime, sa sličnom pompeznošću autor metafore o dejtonskoj "luđačkoj košulji" je svojevremeno organizirao skup na Mrakovici o tome, pazi sad, hoće li i u kojoj mjeri Republika Srpska primijeniti odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na teritoriji čitave BiH.

Iako ne postoji država na svijetu u kojoj političari u ugostiteljskim objektima odlučuju hoće li poštovati odluke ustavnog suda svoje zemlje, tadašnji Visoki predstavnik je organizirao upravo takav skup. Sulejman Tihić, uprkos žestokim pritiscima OHR-a, nije nasjeo, ali je udicu progutao kooperativni Zlatko Lagumdžija: historijski značaj odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti je sveden na nivo koji je bio prihvatljiv Čavićevom prethodniku Draganu Kaliniću, čime je za dugi niz godina propuštena prilika razbijanja ustavnog apartheida na kojem i danas počiva Republika Srpska.

Ne dogodi li se čudo, pa Čavić i Ivanić prihvate evropske kriterije i mrsku im mogućnost da BiH barem stigne Srbiju i Crnu Goru u priključku Evropskoj uniji, historijska odgovornost neće ležati samo na liderima iz "manjeg entiteta". Treba ostati zapisano da su im pojas za spasavanje pružili njihov brižni staratelj Ashdown (iz njemu znanih razloga), koalicioni partneri Tihić i Čolak ("ko će ako neće svoj svome"), ali i vajni opozicionari poput Lagumdžije (ako ni zbog čega drugog a ono da ima razlog da se pojavi u TV dnevniku).
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=411&tekst_rb=1



3. TERZICEVE SAMOINKRIMINIRAJUCE IZJAVE ZA "OSLOBODJENJE"

U ljeto 2004.g., Adnan Terza je proveo nekoliko ljetnih dana na Milo?eru. Uslikala tv. njega i Vuka kako neobavezno odjeveni šetaju nekom stazom. Posljedice tadasnjeg Terzićevog tajnog srkanja iz iste case sa Draskovicem, Marovicem i ostalim liderima Srbije su vidljive sa svakim novim Terizcevim potezom. Svaki Terizcev potez je precizan kao hiturski noz i jedini smisao svih Tarzicevih poteza je unistenje Republike BiH u cilju ucvrscivanja Republike srpske.

Evo izvoda Terzićevog intervjua Oslobodjenju od 7 maja, 2005. gdje je pitanja postavljala Senka Kutrović:

Senka Kurtović: U posljednjih nekoliko mjeseci, još od vremena od kada, prema Vašem mišljenju, nije bilo krize u Vijeću ministara, u javnosti, pa i među običnim građanima stoji mišljenje da ste Vi prilično “blijed” premijer. Kako to komentirate?

Terzić: ... Imamo li ekonomski procvat? Nemamo. Ali državu prvo treba stabilizirati da bi ona ekonomski procvala. .

Senka Kutrović: O tom ?emo sada. Šta je sa Studijom izvodljivosti?

Terzić: “Ukoliko završimo ove razgovore oko policije, a na dobrom smo putu, i to ćemo riješiti. Imamo realan, okviran konsenzus oko političkih stvari. Treba još završiti pitanje mapa. To je veliki problem i meni je žao da je uopšte Brisel u ovoj fazi uzeo mape kao nešto relevantno za davanje saglasnosti. To je proces kojeg treba pustiti da sazrije.

Senka Kutrović: Vaš odgovor je opet optimističan!

“Došao sam na Vlašić i jasno rekao da se nadam da ćemo se dogovoriti. I kad smo otišli sa Vlašića, imali smo dogovor. Važno je da razgovori nisu prekinuti, važno je da smo se sami dogovarali, važno je da smo napravili okvirni dogovor.”

Senka Kutrović: Riješili ste zapravo formu, ali suština nije riješena.

“Ako mape uzmemo za suštinu, onda je tako. Ali, bitno je da smo makar formu riješili. A to, između ostalog, znači da će ministar sigurnosti BiH u operativnom upravljanju policijom imati iste ingerencije kao svaki ministar policije u Evropi.”

Senka Kutrović: To znači, također, da entitetski MUP-ovi nastavljaju djelovati.

“Nismo to rješavali, niti ja imam namjeru rješavati. Za to su zaduženi entitetski parlamenti i vlade.”

Senka Kutrović: No, MUP-ovi entiteta ipak ostaju?

Terzić: “Ja pretpostavljam da tako neće biti u Federaciji BiH. Ako je to u RS pitanje života i smrti, onda zašto da ne?”

Senka Kutrović: Pa je li onda dogovor na izvjestan način Pirova pobjeda?

Terzić: “Apsolutno ne jer operativno upravljanje policijom je upravo onako kako je Evropa tražila od nas - državni nivo i regionalni uredi i s tim entiteti nemaju dodirnih tačaka. Kad je riječ o policijskom odboru, mi moramo napraviti nešto što je moguće, a ne nešto što su naše želje. Policijski odbor dijeli malo ingerencija sa ministrom sigurnosti i to je beznačajno.”

Senka Kutrović: Ostajete li još pri uvjerenju da će BiH ući u Europsku uniju 2009. godine?

Terzić:
“Još uvijek je to realno. Moj cilj je da napravimo državu koja će biti posložena po evropskim standardima - od ekologije do državne uprave. Međutim, prijem u EU je politička odluka. Vidite šta se događalo sa otpočinjanjem pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju. Kad je BiH u pitanju, onda su važni standardi, a onda Srbija i Crna Gora dobiju saglasnost za pregovore. Ako su kod njih Javni RTV sistem, tržište, policija, konkurencija, energetski sektor posloženi sa evropskim standardima, zašto da hodamo po Evropi i tražimo stručnjake? Hajdemo ih uvesti iz SCG. Znači, nisu samo standardi u pitanju nego ima dosta politike.”

Senka Kutrović: Što su BiH u ovom momentu najveće prepreke za savladavanje puta ka Europi?

Terzić: “No, jasno je da nismo apsolvirali problem ratnih zločinaca. Ali, napravljeni su pomaci, sedam ljudi sa haške liste je od Nove godine do danas otišlo u Hag. Također, reforma odbrane ide jako dobro. Kad smo mi došli na vlast bio je ogroman zid između dva ekonomska prostora FBiH i RS, a danas imamo samo djeliće tog zida, uglavnom je srušen. Zato govorim da ipak uspjeha ima.



4. VEĆ VIĐENO

Ponekad mi se čini da vi pretjerujete u svojim tekstovima kada optužujete "Izetbegoviće, Terziće i slične" za izdaju, ali na žalost kako vrijeme prolazi sve više mi se čini da ste sve više u pravu. Bio sam zapanjen čitajući kako je Terzić "spasavo" pregovore na Vlašiću po istom metodu Alije Izetbegovića. Nevjrovatno, ali ipak istinito. Kad je Asdown izgubio strpljenje i konačno pokušao da nešto postigne uskočio je Terzić da "spasi" situaciju.

Puno pozdrava i uspjeha u daljnjem radu.

E. D.



5. U BOSTONU BiH PATRIOTI PONOVO UKRALI SHOW

Izvjestaj sa panela o Balkanu koji je održan na Wellesley College-u u Bostonu, USA.

Radi se o slijedećoj konferenciji o "Balkanu poslije ratova"

"Balkans: The Aftermath"
Recent Developments in Former Yugoslav Republics

Presentation by ambassadors from ex-Yugoslav states:
Croatia -- Deputy Chief Of Mission: Marijan Gubic
Bosnia-Herzegovina -- Ambassador Igor Davidovic
Serbia and Montenegro -- Ambassador Ivan Vujacic
Slovenia -- Ambassador Samuel Zbogar

April 28th, 2005 @ 8:00pm
Wellesley College Club Wall Room

Počnimo od susreta koji su prethodili zvaničnom nastupu ambasadora, jer su i oni po našem mišljenju značajni.

Grupa bh patriota iz Bostona se okupila prije početka predavanja u sali razgovarajući o svemu, ali uglavnom o politici. Desetak minuta prije početka predavanja našoj grupi prilazi ambasador Bosne i Hercegovine u Americi Igor Davidović, sa riječima: "Čujem priča se naš jezik, pa došoh da se pozdravim sa zemljacima." Mešutim, odmah poslije upoznavanja, čim smo saznali da se radi o amabasadoru BiH u Americi, Banjalučaninu Igoru Davidoviću, odmah smo prešli na politička pitanja. Kazali smo ambasadoru da nam se ljudi žale da je nemoguće dobiti ambasadu telefonom. Ambasador je dao neko neuvjerljivo objašnjenje, ali je dao i broj na kojega njega lično možemo dobiti. Ja sam mu rekao da taj broj ne treba meni nego građanima BiH, i da ću ga dati onima koji imaju nekog posla sa ambasadom. Dakle, ko god želi da zove BH ambasadora u USA, neka nam se javi da mu damo broj.

Zatim smo presli na jos malo neugodnija pitanja, koja sijede: Zasto je Republika srpska stavila veto na promjenu Zakona o drzavljanstvu? Zar to ne dokazuje zlocinacku prirodu te tvorevine, jer oni time cine nepravdu i Srbima, samo zato da bi vise nepravde nanijeli Bosnjacima, jer je Bosnjaka vise u inostranstvu? Ambasador Davidovic se je slagao da je to nedopustivo i da se to "mora promjeniti" da to ni Amerikanci ne vole, i da ce se on licno zalagati da se to promjeni. Medjutim, meni je to vise licilo na olako data obecanja da bi se izvukao iz neugodne situacije. Spreman sam da mu se javno izvinem ako se to doista dogodi, tj. ako RS odustane od zlocinacke politike istjerivanja BH gradjana iz BH drzavljanstva.

Kasniji, oficijelni govor Ambasadora Davidovica se moze sumirati u jednoj recenici, a koja slijedi: U Bosni i Hercegovini je sve u redu, napravljen je ogromni napredak, demokratija cvjeta, samo nam jos trebaju vase zapadne investicije da se Ekonomija pocne razvijati.

Sto se tice govora Srbijanskog Ambasadora Ivana Vujacica, osnovna poenta je bila da je za sve kriv Milosevic, i sada kada je Milosevic uklonjen, kao da nista nije bilo, trebamo gledati naprijed u buducnost, a ne u proslost, posvetiti se ekonomskom razvoju.

Hrvatski i Slovenacki predstavnik su govorili o prospektima njihovih drzava u ujedinjenoj Evropi.

Show nije bio narocito interesantan, dok nisu pocela pitanja. A kada su pocela pitanja, onda je na povrsinu isplivala prava slika Balkana poslije genocida.

Sa svih strana sale stizala su pitanja uglavnom Bosnjaka, najvecih zrtava rata i genocida koji tu za binom nisu bili nikako zastupljeni. Ta nezastupljenost BH Hrvata i Bosnjaka je i konstatovano u jednom od pitanja.

Neko mi je rekao: "Ovo me podsjeca na jedan film u kojem neki naucnik, bivsi nacista, drzi predavanje, a kada dodju na red pitanja, onda se iz publike javljaju jedan za drugim Jevreji, njegove bivse zrtve sa neugodnim pitanjima." Tada sam se zaista osjecao ponosno sto sam drzavljanin Republike BiH. Pokazali smo Amerikancima da smo dostojanstvena nacija, i da se ne mirimo sa unistenjem nase domovine, niti sa genocidom, niti sa izdajom. Evo nekih od pitanja Davidovicu i Vujacicu.

- Ovdje se prikazuje ruzicasta slika situacije u Bosni i Hercegovini. Ta ruzicasta slika je u potpunoj kontradikciji sa izjavama bivseg Ashdownovog zamjenika Donalda Hayesa (Hejza)?!

- Prikazuje se kao da je to u redu da se drzava dijeli ratom i genocidom?!

- Zar to nije paradoksalno, suditi Milosevicu za ratne zlocine i genocid, a istovremeno ne dirati Republiku Srpsku, koja je rezultat genocida za kojega mu se sudi?

U svom odgovoru na gornja pitanja Davidovic je nenamjerno priznao da je RS rezulat genocida. Naime on je rekao da je "struktura Bosne i Hercegovine promjenjena zato da bi prestao rat", izbjegavajuci da kaze da je Bosna i Hercegovina podijeljena na etnicke drzavice, jer zna da jos uvijek moraju od normalnih ljudi u USA kriti tu groznu istinu. Suocen sa izjavama Donalda Hayesa o realnom stanju u BiH, koje su dosta dobro poznate u USA, on je doveo u pitanje kredibilitet Donalda Hayesa.

Na to sam se ja javio za rijec i skrenuo slusaocima paznju na ambasadorovo implicitno priznanje da je ta "struktura" nastala nasilno, tj. nelegalno i pri tome sam stvari nazvao pravim imenom. Zatim sam zastitio kredibilitet Donalda Hayesa. Zavrsio sam rijecima: Ja se nadam da svijet ne moze pristati da se legalizuje nesto sto je kreirano zlocinom i genocidom, jer je to opasan presedan koji ce dovesti do buducih genocida. Zatim sam pozvao sviju koji zele da znaju istinu o Bosni i Hercegovini, da uzmu nas proglas, kojega cemo dijeliti poslije predavanja. Interesantno da je Ambasador Davidovic priznao da se Dayton mora mijenjati, ali je i to licilo samo na olako dato obecanje da bi se pred slusaocima prikazao u demokratskom svjetlu. Ponovo sam spreman da se javno izvinem Davidovicu, ako se ikada RS promjeni i zaista pristane na neohodne ustavne promjene.

Inace, proglas kojega smo dijelili je bio text "Peticije o ocuvanju Ustava Republike BiH" na Engleskom jeziku, kojega mozete naci na republikabih.net, a koji je "planuo" poslije predavanja. Posljednja dva primjerka smo sacuvali za gosp. Gubica, govornika iz Hrvatske i gosp. Samuela Zbogara Ambasadora Slovenije. Obojica su bili veoma ljubazni sa nama dok smo im to davali.

Ambasadoru Zgobaru smo u tom trenutku postavili pitanje: "Slovenija je uvijek do sada podrzavala jedinstvenu BiH. Da li cete tako nastaviti i sada kada ste u Evropi?" On je entuzijasticno odgovorio: "Svakako!"

Slijedeca pitanja postavljena ambasadorima imamo u pismenoj formi onako kako su pitana, tj. kako su bila pismeno pripremljena, i koja sama za sebe sve govore, te ih necemo komentarisati, nego samo ukratko prevesti radi onih koji ne govore Engleski. Ukratko, u tim pitanjima se govori o tome da je RS nastala na genocidu, da i dalje opstruira Bosnu i Hercegovinu, zatim o ispadu prilikom zakletve na Manjaci i o neadekvatnom reagovanju BH vlasti na ponasanje iz RS. Pitanja govore i o odgovornosti Srbije za nehapsenje Mladica. Postavljeno je i pitanje ambasadoru Slovenije zbog neadekvatnog odnosa prema manjinama.

Slijede ta pitanja u originalu na Engleskom, grupisana po ambasadorima:

Bosnia and Herzegovina:
You are the Ambassador of my country here in the United States. I must wonder, though, how truthfully you are able to represent my country, considering that you come from the Serb entity of Bosnia, whose formation was based on the genocide in Bosnia and that you were Chief of Staff and Spokesman of the so-called Prime Minister of the Serb entity. The part of the government in the Serb entity still obstructs - even ten years after the end of the war in Bosnia - Bosnia's path towards a functioning state, towards truly being one country. A recent example is the swearing-in of soldiers in Manjaca, where young soldiers from this Serb entity booed at the Bosnian anthem and swore to protect a Great Serbia, and sang the old Serbian song (anthem) Boze Pravde! How do you comment this event? What was the reaction of the Bosnian government to this incident?

Serbia and Montenegro:
Your employer, your immediate boss, the Minister of Foreign Affairs of Serbia and Montenegro, Vuk Draskovic, recently stated that Ratko Mladic is being protected by the Serbian Army (Serbian authorities). The Serbian Prime Minister Vojislav Kostunica claims he does not know where Mladic is. Who is telling the truth: the President or the Minister of Foreign Affairs?

Slovenia:
Recently Slovenia became member of the European Union, which means that your country accepted all responsibilities that are tied to such a membership, especially the responsibility to protect human rights. First, in the beginning of the 1990ies the Slovenian government erased 30000 people from its official records (of citizens). Those 30000 people are ethnically not Slovenian, but they belong to other ethnic groups and nations: Serbs, Bosnian Muslims, Kosovar Albanians, Roma... It is as if they had never existed, lived, worked in your country. Internationally acclaimed organizations such as Amnesty International have protested against the massive violation of the rights of those "erased" people and they demand that the Slovenian government return all privileges to those people. Could you please tell us what is your government doing in this respect? Second, there have been tensions for several years now in Slovenia with regard to the construction of a mosque in its capital. Shouldn't Slovenia guarantee religious minorities' need for having a house of worship and allow them to build it, more so since Slovenia has become a EU country?

UMJESTO ZAKLJUCKA: Kada se zna kako Amerika funkcinise, onda je jasno da je dosta vazno da se cuju prave stvari na ovakvim konferencijama. Na primjer, ako se dogodi nesto u vezi sa Bosnom i Hercegovinom i ako to postane udarna vijest, onda Americki mediji postupaju potpuno drukcije od Bosansko-hercegovackih. Oni se ne oslanjanju na komentar nekog poluobavijestenog novinara iz svoje redakcije, nekog "univerzalnog neznalice" kako sebe zovu, nego uvijek pronadju strucnjaka za datu temu, na nekom od mnogobrojnih univerziteta, nekoga ko je npr. napisao knjigu o Balkanu, ili objavio neki rad o ratu u BiH i tome slicno. Velike su sanse da ce se Americki univerzitetski strucnjaci koji se bave "Balkanom" ili "Bosnom" naci na ovakvim konferencijama. Na primjer, na nedavnoj konferenciji na Boston College-u, sreli smo i Prof. Hitchnera, kao I bivseg Ashdovnovog zamjenika Donalda Hayesa, koje smo tom prilikom upoznali sa istinom o BiH, a koji su sada glavni izvor informacija za americke medije, cak i za Kongres. Zato mi Bosanci i Hercegovci u Americi trebamo koristiti ovakve sanse da sirimo istinu o BiH, kada vec imamo izdajnike na vlasti koji brinu samo o doborobiti Republike Srpske i o svojim trbusima.

Dr. Muhamed Borogovac



6. SMANJITE MALO NEGATIVNI NABOJ

Poštovana gospodo,

Stalno citam vaše pisanje i to mi jako uzima energije. Pitm se zašto pišete
ovoliko nama obicnim gradjanima koji nismo u mogucnosti ništa uraditi-možda
izaci na ulicu sa paraloma, a je li to rješenje? Pitam vas, kada toliko
poznajete situaciju i pametni ste što treba da se uradi, zašto konacno ne
predložite i što treba da radimo mi obicni gradjani. Ja nemam vremena niti
ideja vjerovatno kao i vecina našeg gradjstva , samo se užasno nerviram dok
sve citam što mi prosljedjujete. Ponekad poželim da vam napišem da mi ne
prosljedjujete "Glasnik Bosanskog kongresa", cesto ga zbrišem jer nemam snage
citati do kraja. Zar je stvarno moguce da su naši politicari toliko glupi i da ne
znaju što treba raditi. Po vama sve je jasno i jednostavno, a da li je to
tako? Što vi to želite i što radite ovakvim pisanjem-iscrpiti nas obicne
gradjane citajuci svakodnevno koliko su glupi naši politicari.

Molim vas - važno je imati dobre informacije i dati mogucnost gradjanima da ih
citaju - ali ovoliko negativiteta je zaista mnogo.
Ili konkretno uradite i dajte prijedloge ili nemojte pisati toliko negativno
da mi se cini da je uzalud što sam bila i ostala u Bosni i Hercegovini.

Pokušajte biti konkretniji u predlaganju kako što treba uraditi, ali vi to
probajte uraditi konkretno. Rado cu se pridružiti ako prijedlog bude dobar,
do Bosne i Hercegovine mi je izuzetno stalo i zato sam tu uz ovaj
polupismeni i zaista cesto nevjerovatno negativan narod prema svemu što je
njegovo. Stalno slušam more kritika prema svemu i svakome, od Bošnjaka prema
Bošnjacima, a vjerujte skoro da ne cujem ni jednu rijec od drugih prema
njihovim, pa makar ne znam koliko to bilo loše. Što je to prokleto u nama?

Pozdrav ili selam kako želite.

Gradjanka iz BiH (Adresa poznata urednistvu).



7. NEMOJTE UBITI GLASNIKA LOSE VIJESTI

Postovana gospodjo Besima,

svaka vam cast na vasoj odluci da ostanete u domovini i pored svih teskoca. Svako ko je ostao u domovini, a imao je mogucnost odlaska, svojim izborom da ostane ucinio je istinski patriotski akt. Nazalost, mi koji smo vani najcesce nismo imali mogucnost izbora, te smo bili prinudjeni ostati u tudjini.

Ako vam se čini da su naši članci nabijeni negativnim nabojem, to je samo zato što je takva i naša stvarnost. Mi smo svaku istinsku pobjedu patriotskih snaga proslavili na stranicama "Glasnika". Sjećate se da smo se radovali kada je produžen rok za izbacivanja iz BiH državljanstva, ili kada zakazan datum usmene rasprave na sudu u Hagu povodom Tužbe za genocid, kao i u posljednje vrijeme kada smo se obradovali izvještaju Venecijanske komisije koja smatra da je Dayton nefunkcionalan Ustav i da se treba ukinuti entitetski nivo vlasti.

Ali šta mi možemo, kada na to "naši" tj. Terzić, ode na Vlašić i dogovori se da ostane entitetska policija RS. Kako se Evropa može dalje boriti za ukidanje entiteta, kada mi Bošnjaci, najveće žrtve Republike srpske kažemo da je u redu da ostane RS i time odbijemo prvu konkretnu incijativu Evrope da se ukine RS. I sada, kada je Evropa shvatila da naši nemaju problema sa opstankom RS, počela je da traži neke nove formule popravljanja Daytona, fromule po kojima ostaje RS. Evropa će se prilagoditi stanju na terenu. I KAKO MI SADA MOŽEMO BITI TU POZITIVNI? A TO JE SAMO JEDAN PRIMJER IZDAJE DRŽAVE I NARODA. TO NAM SE PONAVLJA OD POČETKA RATA. NA SVAKIM IZETBEGOVIĆEVIM PREGOVORIMA BILI SMO SVJEDOCI "POPUSTANJA" PRED ČETNCIMA ČIME SE UNIŠTAVALA REPUBLIKA BiH, A GRADILA REPUBLIKA SRPSKA.

Što se tiče vašega pitanja šta SVAKI GRAĐANIN može konkretno uraditi, odgovor smo dali u mnogo prethodnih brojeva. Savjetvali smo da prepoznajete i širite istinu o izdajnicima. Oni neće moći varati narod koji zna šta je država, i šta je izdaja države, čak i ako je zapakovana u lijepe parole o prosperitetu. Mi se nikada nećemo pridružiti izdajnicima koji varaju narod šireći lažnu ružičastu sliku da bi mogli nesmetano nastaviti sa uništavanjem države.

M. B.



8. ZAŠTO NE POPRAVITE DIZAJN "ONLINE GLASNIKA"

Uvažena gospođo,

Čitam redovno vaše tekstove iz "Online glasnika NKR BiH",.. Kritika ne postoji. Međutim, glede grafičkog dizajna rado bih voljela vidjeti nešto ljepše i finije složeno, ako je to moguće.

sellam alleikum wr wb

Indira Z., dipl.ing.aero.



Poštovana gosp. Indira,

Često nam se postavlja to pitanje, pa ćemo ponovo odgovoriti.

Nama je jedino važno da ISTINA dođe do čitalaca, a ne da se mi svidimo čitaocima. Zato "Glasnik" šaljemo isključivo u txt formatu, jer tako zauzima najmanje kompjuterske memorije, najbrže se downloaduje, ne postoji opasnost od prenošenja virusa itd.

Zato ne koristimo ni naše znakove, jer se u različitim softwarima naši znakovi različito transformišu, a negdje naprave pravu zbrku.



9. KAKO NAS DOŽIVLJAVA JEDNA BEOGRAĐANKA

Evo joć jedan zanimljiv tekst, ništa novo za nas Bošnjake, ali nije zgoreg da se malo podsjetimo.

Na forumu politika Serbiancafe.com-a je jedna beograđanka napisala svoje utiske iz Sarajeva u kojem je valjda bila poslom (na sajmu knjige koji je nedavno održan u Sarajevu). Evo njezinog posta, a za komentare izvolite kliknuti na link ispod posta. Za one sa slabim želucem ne preporučujem ulazak na forum)

Kerim



Viđeh, preživeh, vratih se..
beograđanka (pedagog) - 28. april 2005. u 18.23 (registrovani član)

Cime da pocnem svoju ispovest, cime da zaglusim suze radosnice sto sam napokon opet dodirnula svoju zemlju Srbiju i sto sam se vratila iz Sarajeva?! Drage su mi cak i stvari koje sam ranije prezirala, važno je da su srpske, da su naše!

Nije bilo trenutka, a da ga nisam provela u strahu...od susreta sa povezanim muslimankama, od provokacija na ulici, kiselih izraza namrgodjenih mestana i prodavaca kada cuju srpski akcenat, od poziva hodze na molitvu, od buljenja i prezrivih pogleda u bgd automobilske tablice...beskonacne price o ratu, price o prezivljavanju, price o lošim Srbima, price o tome kako su propatili zbog NAS!

Muslimanske pesme svuda uokolo grme na sav glas, a ja kao u inat nosim krst i prekrstim se cim cujem hodzin poziv na molitvu od koga sam prve veceri zaplakala i tresla se od straha, jer sam to prvi put cula u zivotu i nisam znala šta ti sablasni zvuci predstavljaju. Strah mi je zashao u kosti, ne znam kada cu ga se osloboditi i živeti slobodno, kao ranije. Verovatno su mnogi od vas imali priliku da posete Sarajevo posle rata, ali za mene je ovo bio prvi put i dozivela sam ga kao putovanje na neki drugi kontinent. Potpuni civilizacijski shok, strah mi se uvukao u kosti. Cenzura, neprekidna cenzura svojih misli, da se necim ne izlanem, da ne kažem nešto pogresno, da ne navucem bes tudjinske i neprijateljske okoline na sebe. Ne pamtim kada sam u zivotu toliko puta dozivala Boga, kao u proteklih desetak dana... Na svakom koraku dzamije, SAMO dzamije, crkve naše pravoslavne, nigde ne videh. Kao kerovi besni se kidaju na nas, a doziveli smo da nas prati automobil prepun njihovih mestana, koji su uporedo vozili pored nas i cerili se, kidali se, pokazivali gestikulacijom „noz na grlo". Videh i one koji su snajperom ubijali Srbe, one koji su se protiv nas borili na prvoj liniji fronta, cije su ruke nasom krvlju okrvavljene, mudzahedine, u svom tom okruzenju kao poslednji crv sa svojim identitetom, ali bez mogucnosti da se izborim za istinu, da kažem na glas istinu o njima, jer nadvladjuje insinkt za prezivljavanjem, jer postoji duboko ugradjena svest da je to opasno po zivot. Ipak, za dlaku izbegoh velike incidente samo zato što sam Hrvata pitala zašto koristi u svom recniku turcizme, kada postoje i jako lepe srpske reci...

Bilo je mnogo problema, opasnosti i neprijatnosti, bolje da ih ne nabrajam, bolje da i vas ne uznemiravam. Samo da znate da sam dosla i da nisam bila daleko od istine kada sam Tanjici rekla „moli se za mene, da me ne ubiju muslimani".

Prokletinje muslimanske! Sada s punim pravom ovde mogu reci, a da me niko za to ne ubije: Stvorili su SVOJU državu u kojoj je zabranjen zvuk pravoslavnih zvona, dok dzamije na sav glas vrse pozive na molitvu, državu u kojoj slobodno stoje flase sa vodom u javnom WC-u, u kojoj je dozvoljeno da žene idu zabradjene i da propagiraju svoju veru, dok je SRSKA vera potlacena i maksimalno suzbijena, dozivljava se kao provokacija. Državu u kojoj je dozvoljeno da se javno pljuje po Srbima, pljuje po cirilici, da se s mrznjom gleda na sve SRPSKO, državu u kojoj svako ima potpunu slobodu da kaže da im je zivotni san ukidanje Republike Srpske, da sve zlo dolazi odavde, državu u kojoj je normalno da neko baci Bibliju i da ti se s prezirom iskezi u lice.

I sada gledam na ovu svoju slobodicu, ovu nasu lepu Srbiju, srecna i presrecna što se ziva vratih iz te neprijateljske sredine, radujuci se Vaskrsu, farbanju vaskrsnjih jaja i cinjenici da vise nikada necu cuti horor hodzin poziv na molitvu, vec da su svuda oko mene pravoslavne crkve i moj narod, sto sam u svojoj zemlji i sto sam konacno bezbedna. Da, bezbedna, ali duboko osramocena i ponizena.


PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE

10. RIJESENI PROBLEMI SA DISTRIBUCIJOM "GLASNIKA" NA AOL-u

Nekolicina nasih citalaca nam se nedavno zalila da imaju probleme sa redovnim dobijanjem "Glasnika". Ensvid je na sebe uzeo projekat da kontaktira AOL i obezbjedi nesmetano stizanje "Glasnika" za AOL korisnike. Evo njegovog izvjestaja, kojega objavljujemo u cjelini, jer bi mogao biti poucan za one medju vama koji takodjer imaju ponekad taskoce sa prijemom "Glasnika".


Mislim da imam jednu veoma dobru vijest. Ovaj broj "Glasnika" mi je stigao direktno i regularno, kao nekada prije, u moj "mailbox". Sa onim dezurnim tehnicarem na AOL-u kada sam razgovarao i kada mi je ono rekao kako da ja sam sebi privremeno otklonim blokadu, po tom sistemu ovaj broj "Glasnika" mi je trebao stici u "Spam Folder", pa da ga ja tek onda, "klikanjem" na "This is not Spam", prebacim u svoj vlastiti "mailbox", ali posto mi je ovaj broj "Glasnika" stigao direktno i regularno, uvjeren sam da je AOL deblokirao "Glasnik" za sve nase korisnike na AOL-u. Nadam se jos samo da ce mozda neko od nasih korisnika sa AOL-a primijetiti da nije dobio nekoliko prethodnih brojeva i tako vam se onda javiti sa nekim komentarom, pa bi na taj nacin saznali da je AOL ipak uspio da otkloni ovu blokadu koja je bila.

Inace, sa AOL-a su mi prije otprilike 3 dana poslali da ispunim neki "Online Survey", ustvari, kao neku anketu u kojoj sam dao odgovore povodom mog kontakta njihovog dezurnog tehnicara i koliko sam zadovoljan njegovom uslugom. Tu su sva ta pitanja bila da "kliknem" na odredjeni odgovor, kao odlicno, dobro, nedovoljno i tako slicno, ali je na kraju bila mogucnost da mogu da dodam jos neki svoj pisani komentar i tu sam ponovo napisao o cemu se sve radi i da ja nisam jedini korisnik koji ima zablokiranu postu sa adrese Bosanski_kongres putem koje ide svaki regularni broj "Glasnika" i da ovo naravno nije nikakav "Spam", posto svi ljudi zele dobrovoljno da dobijaju sve redovne brojeve i uvijek se mogu ispisati slobodno sa nase "mailing liste" ako ne zele vise da primaju postu. Ja sam uvjeren da su oni otklonili ovaj kvar i blokadu koja je bila za sve nase korisnike AOL-a, posto, kao sto sam vec rekao, da nisu ja bih dobio ovaj broj prvo u "Spam Folder", a ne ovako direktno i regularno u "mailbox".

Provjerio sam i tamo na "hotmail-u" je stigao, ali je stigao u "Junk Mail Folder", pa sam ja "kliknuo" na "This is not Junk Mail" i onda su mi poslali poruku da ce ubuduce stizati u moj regularni "Inbox Folder", posto sam oznacio da to nije "Junk Mail".

Nadam se da cu sada opet dobijati svaki broj regularno na AOL-u, a takodje se nadam da ce i svi ostali nasi korisnici na AOL-u ponovo isto tako poceti da dobijaju svaki broj "Glasnika" bez problema.

Ensvid.



11. VRIJEME JE DA VADIMO NOVE LICNE KARTE

Momci sa web stranice http://nsbih.tripod.com/ trude se da Bosance i Hercegovce zadrze u vezi sa domovinom barem kao ucesnike u politickim procesima, tj. kao glasace na BiH izborima, u nadi da ce nekada pobijediti patriotske stranke koje ce se boriti za ukidanje RS. Svakako treba podrzati njihovu akciju da animiraju raseljene bh gradjane da na vrijeme izvade nove licne karte. Ne treba ni naglasavati koliko je vazno da imamo nove licne karte, ne samo zbog izbora, nego i zbog rjesavanja mnogobrojnih drugih prava, np.r imovinskih, penzionih itd. Cinjenica je da sto nas je vise polticki aktivno, nas glas ce se vise uvazavati. Svaka vam cast sto ste vasu stranicu dekorisali sa nasom zastavom sa ljiljanima, cime ste se diferencirali od izdajnika i karijerista koji nastupaju iza trokutaste izdajnicke Daytonske zastave.

Slijedi izvod iz njihovog posljednjeg proglasa:

NOVA AKCIJA DA SE UKINE REPUBLIKA SRPSKA

Gradani Bosne i Hercegovine Ma Gdje Bili,

Sljedeci parlamentarni izbori su 2006 godine i za njih se vec sada treba pripremati.

Trenutno se nemoze registrovati za izbore, ali da bi se mogao registrovati za izbore pocetkom 2006 godine potrebno je imati novu licnu kartu Bosne i Hercegovine.

Jedan od velikih problema koje nasi gradani van Bosne i Hercegovine imaju pri registraciji za glasanje putem poste je da nemogu dokazati mjesto prebivalista u Bosni i Hercegovini.

Da bi to dokazali potrebna je licna karta BiH.

Veliki broj nasih gradana koji zive vani, ce u toku godine posjetiti Bosnu i Hercegovinu i vecina njih ce provesti najmanje 2 sedmice u BiH sto je dovoljno vremena da se podnese zahtjev za licnu kartu i da se dobije licna karta u roku dvije sedmice ( ja sam je dobio u roku 10 dana )

Znaci, drzavljani BiH koji trenutno zive van BiH mogu da dobiju licne karte ovog ljeta, a onda u proljece 2006 mogu da se registruju za izbore koji ce se odrzatu u jesen 2006

Ova akcija ne moze da uspije bez ucesca velikog broja bosanskih organizacija u zemlji i vani i naravno bez gradana BiH koji moraju da nabave licne karte, registruju za izbore, i na kraju da glasaju na izborima putem poste.

Ako volis Bosnu i Hercegovinu i zelis da je ocuvas gore navedena upustva nece biti nikakav problem sljediti.

Zadatak svih organizacija je da informisu drzavljane BiH o ovoj akciji a svaki pojedinac neka izvrsi svoju gradansku duznost i glasa na izborima u BiH.

Isto tako potrebno je razmotriti mogucnost otvaranja glasackih mjesta van BiH, kao sto su to uradili Iracani u Americi.

Molimo sve bosanske organizacije da se ukljuce u ovu akciju !!!

P. N.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: