Monday, January 28, 2008

#340 Sprema se usvajanje 40 zakona kojima se unistavaju jedinstvene institucije Republike BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 6. Avgust 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 340


1. UVODNIK: MASOVNE GROBNICE; NAPOKON POSLANICI SLUSAJU NAROD
1.1 Pokretanje akcije obiljezavanja svih masovnih grobnica zrtava Republike srpske
2.1. Rezolucija o genocidu u Skupstini Federacije BiH
3.1 Sprema se usvajanje 40 zakona kojima se unistavaju jedinstvene institucije Republike BiH
2. JUTARNJE NOVNE: Ograditi i adekvatno obiljeziti sve masovne grobnice u BiH
3. VRATITI SREBRENICU POD KONTROLU UN
4. IZDAJNICI SPREMAJU POPIS STANOVNISTVA
5. Chicago Daily Law Bulletin: Zakonom protiv genocida
6. BRAVO NASI, NARODNI POSLANICI U RS
7. PROTEST UDRUZENJA "MAJKE SREBRENICE I PODRINJA" TURSKOM AMBASADORU
8. SMAJKICU SMETAJU KRSTOVI U MOSTARU, ALI NE U TREBINJU
9. BOSNJACI, NE KAZE SE “BOLJE ROB NEGO GROB” – KAZE SE “BOLJE GROB NEGO ROB”
10. PREGLED BH MEDIJA
Dani: ALIJA I SULJO
Jutarnje: Ja Bukejlovicu ne priznajem tebe
ORBUS: STO SE PROMJENILO


Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.



1. UVODNIK: OBILJEZIMO MASOVNE GROBNICE

Iz prethodne semdice u BiH izdvojimo tri dogadjaja:

1.1 Pokretanje akcije obiljezavanja svih masovnih grobnica zrtava Republike srpske

Bezbrojna su neobiljezena stratista Bosnjaka iz prethodnih genocida. Samo u drugom svjetskom ratu hiljade Bosnjaka je pobijeno od strane cetnika na raznim mostovima u istocnoj Bosni, na Drni i na mnogim njenim pritokama. Hiljade Bosnjaka je pobijeno u Hercegovackim jamama, kao i na raznim stratistima u Bosanskoj krajini itd. I nigdje nije bilo nikakvog spomen obiljezja pobijenim Bosnjacima. Uoci ovog rata se nesto vise govorilo o jami Cavkarica, u Istocnoj Heregovini, gdje su cetnici tokom rata izvrsili vise pokolja, i koja je bila pretvorena u deponiju smeca. Medjutim, postoji i jedno stratiste Bosnjaka iz drugog svjetskog rata, na kome ima spomenik. Nazalost, taj spomenik je podignut "Srbima, zrtvama ustaskog terora", a ne Bosnjacima. To je Dubnicka cuprija, blizu Milica, izmedju Nove Kasabe i Vlasenice.

Slijedi kratka istorija spomenika na Dubnickoj cupriji. Nova Kasaba i Vlasenica su dvije pretezno bosnjacke carsije i na pocetku drugog svjetski rata njihovi mjestani su cesto i kretali na put od Kasabe do Vlasenice i obratno, ne ocekujuci nikakvo zlo od komsija Srba iz Milica, srpskog sela na putu. Mejdutim, Milicki cetnici bi cesto postavili zasjedu na Dubnickoj cupriji, gdje bi opljackali i zatim pobili namjernike. Kasnije, kada su se Bosnjaci opametili, nisu vise isli na put bez oruzane pranje. I kada bi cetnici napali, dogadjalo se da i pokoji cetnik pogine. I onda poslije rata Srbi sagradise spomenik za svoje poginule na Dubnickoj cupriji, njih desetak, dok se niko ne pobrinu da sagradi spomenik za stotine pobijenih Bosnjaka na istom mjestu. Kao da je tu pobijena marva, a ne ljudi, nasi sunarodnici.

I sto je jos gore, o tome, kao i o svim ostalim stratistima Bosnjaka se nije ni pricalo. "Bilo pa proslo. Treba gledati sta je sad. Treba gledati u buducnost." - govorili su nasi stari spremajuci nas za jos jedan genocid. A ko god kaze: "Bio komunizam, nije se smjelo pricati." slobodno mu recite da laze. Jer, ko te moze sprijeciti da svome djetetu objesnis sta mu se moze dogoditi, da mu das znanje koje mu moze spasiti zivot? Kako su Albanci, Slovenci, Makedonci, Hrvati, Crnogorci, Srbi, svi uspjeli u komunizmu sacuvati snaznu nacionalnu svijest? Zar i oni nisu ziveli u istom sistemu? Nije problem u komunizmu, nego u nasem egoizmu. Mi od trke za kucama, autima, kaucima, "bijelom tehnikom", nismo ostavili ni malo mjesta u mozgu za "politiku". Zato nas "komsije" nisu ni priznavali kao narod, a niti smo mi to trazili.

Zato je nevidjen korak naprijed, presedan u nasoj istoriji, incijativa "Majki Srebrenice i Podrinja" da se obiljeze sve masovne grobnice u RS. Ako smo ljudi, a ne marva podrzacemo tu akciju.

Na slikama sa Crnoga Vrha, kod Zvornika, vidimo masovnu grobnicu 500 Bosnjaka, iz koje su izvadjene samo kosti, dok je "zemlja" sastavljena od ljudske krvi i mesa. Slike najbolje pokazuju kako je taj lokalitet zapusten. http://republic-bosnia-herzegovina.com/

Ako bi se ova akcija provela u djelo, onda bi to znacilo da smo napokon sazreli kao politicki narod, da nismo vise samo etnos koji se karakterise svojim narodnim nosnjama i pitama, nego da smo postali politicki, tj. drzavotvorni narod. Zato je pokretnje ove akcije najznacajniji dogadjaj prethodne sedmice.

Akciju su povoljno ocijenili i Amor Masovic i Beriz Belkic, a vidjecemo da li su to samo rijeci, ili ce se zbiljno angazovati da se akcija i provede u djelo. O tome sire pisu "Jutarje novine", sto prenosimo pod tackom 2.


2.1. Rezolucija o genocidu u Skupstini Federacije BiH

Drugi veoma vazan dogadjaj je Rezolucija o Srebrenici u Domu naroda Federacije BiH. Izgleda da su se narodni poslanici napokon oslobodili tutorstva njihovih partijskih lidera i da su poceli slusati sta narod zeli. Ta Rezolucija o Srebrenici je veoma dobra, i sto je najvaznije, u njoj se zahtijeva da se Srebrenica i Zepa stave pod kontrolu UN, upravo ono sto odavno sami Srebrenicani traze, i sto smo nedavno i mi objavili u pismu "Majki Srebrenice i Podrinja" Americkom senatu, povodom Americke rezlucije o Srebrenici.

Vijest o rezolucji Doma naroda F BiH donosimo pod tackom 3. ovog "Online Glasnka".


3.1 Sprema se usvajanje 40 zakona kojima se unistavaju jedinstvene institucije Republike BiH

Nazalost ni izdajnici ne miruju.

Iz intervjua Osmana Topcagica, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, saznajemo da se sprema usvajanje 40 zakona kojima se ukidaju jedinstvene institucije Republike BiH da bi se napravile podijeljene institucije Daytonske BiH. U pitanju je otvorena izdaja interesa naroda i drzave, a u interesu cetnika, citiram jedan primjer: Usvojeni su zakoni o institutima za strandarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo i mi cemo nastojati da u najskorije vrijeme zazive ta tri instituta, koji su do sada su djelovali kao jedan. To je, naravno, vezano i za obezbjedjenje prostora u novim sjedištima u Mostaru i Banjoj Luci za institute, a i za imenovanje vodecih ljudi. - Kraj citata.

Evo i citata iz kojega saznajemo da se sprema i daytonski Zakon o Statistici, citiram: Prije svega, ocekujem stupanje na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o statistici, što ce omoguciti da se imenuje direktor i dva njegova zamjenika i da ta veoma vazna agencija zazivi. - Kraj ctata.

Ovo je nevjerovatno opasna situacija. Ako se promjeni Zakon za statistiku, onda ce biti otvoren put da se izvrsi novi popis stanovnistva, tj. da se U SVAKOJ OPSTINI LEGALIZUJE SADASNJE STANJE. Naime, sada je predsjednik opstine u Srebrenici Bosnjak, samo zato sto je prije rata tu zivila vecina Bosnjaka. Ako se izvrsi novi popis, onda ZBOGOM BOSNO I HERCEGOVINO. U tom slucaju sadasnje brojno stanje, stvoreno etnickim ciscenjem po opstinama postaje i legalno, te cetnici cine jedan ogroman korak naprijed prema osnivanju nezavisne drzave RS. Popis stanovnistva iz 1991, je posljednji ostatak Republike BiH, i ni po koju cijenu NE SMIJEMO DOZVOLITI NOVI POPIS DOK GOD SE NE RASFORMIRA RS, PA MAKAR GA NIKADA NE DOCEKALI. NE SMIJEMO MI SAMI OLAKSAVATI LEGALIZACIJU GENOCIDNE RS. NASI POSLANICI U SVIM SKUPSTINAMA BiH MORAJU STAVITI VETO NA ZAKON O STATISTICI PO SVAKU CIJENU, KAO I NA OSTALIH 39 ZAKONA KOJIMA SE RAZBIJA BOSNA I HERCEGOVINA. NE MOZE NAMA NIKAKAV SVIJET NITI AMERIKANCI, NITI EVROPA POMOCI AKO MI SAMI IZGLASAVAMO ZAKONE KOJIMA SE RAZBIJA DRZAVA.

Kada smo kod statistike jedna inetrasantna vijest iz "Danasa": Broj Hrvata u BiH je Opao za 45% od 1991 do danas. Eto sta je "otac nacije" Franjo Tudzman odradio za Hrvate. Kada se zna da je slicno, i jos gore stanje medju Bosnjacima, pogotovo u RS, jasno je kome treba novi popis u Bosni i Hercegovini i legalizacija ovog stanja.

Na kraju iz Topcagicevog intervjua saznajemo da je Terzic poveo novu ofanzivu da Evropa primi BiH ovakvu kakva je u svoju zajednicu, tj. da ostane status qvo i RS za sva vremena. Terzic i ostali izdajnici su od RS do sada toboze trazili da uhvate Karadzica i Mladica, a sada saznajemo da ni to ne traze, nego urgiraju kod Karle Del Ponte da dade izjavu Evropi da je "CIJELA BiH saradjivala sa Tribunalom". DAKLE, TERZIC I IZDAJNCI TRAZE OD EVROPE DA OSLOBODE RS OD OBAVEZE HVATANJA KARADEZICA I MLADICA i da RS ide u Evropu ovakva kakva je.

Iza Alije Izetbetgovica, Adnan Terzic je najgori neprijatelj Bosne i Hercegovine i Bosnjaka, gori od Karadzica i Mladica.

Taj veoma informativan intervju sa Osmanom Topcagicem cete naci pod tackom 4. u ovom broju "Online glasnika".

Dr. Muhamed Borogovac



2. JUTARNJE NOVNE: Ograditi i adekvatno obiljeziti sve masovne grobnice u BiH

Pise: Ruzdija Adzovic

Udruzenje gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja" trazi od OHR-a: Ograditi i adekvatno obiljeziti sve masovne grobnice u BiH

Ibran Mustafic: Ukoliko Ashdown ne donese takvu odluku, mi cemo samoinicijativno obiljeziti masovne grobnice.
Amor Masovic: Ta inicijativa ima uporiste u odredbama Zakona o nestalim osobama,
Beriz Belkic: Nije dovoljno obiljeciti samo mjesta gdje su zrtve sahranjene, nego treba obiljeziti i mjesta gdje su pogubljeni

Udruzenja gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja" uputilo je 18. jula ove godine visokom predstavniku medjunarodne zajednice u BiH Pediju Ashdownu zahtjev za donosenje odluke o obiljezavanju svih masovnih primarnih i sekundarnih grobnica. Prema rijecima predsjednika Upravnog odbora tog udruzenja Ibrana Mustafica, do danas iz OHR-a nije stigao nikakav odgovor.
- U medjuvremenu smo obisli primarne i sekundarne grobnice, grobnice u kojima su ostala tijela. U Potocarima su pokopani samo skeleti zrtava koje su identifikovane. Medjutim, u masovnim grobnicama ostala su tijela zrtava i mi necemo odustati od ideje da ogradimo i na dostojanstven nacin obiljezimo sve grobnice na cijeloj teritoriji BiH, kaze Mustafic. Prema njegovim rijecima, Udruzenje "Majke Srebrenice i Podrinja" ce traziti i od drugih organizacija da potpomognu akciju obiljezavanja masovnih grobnica. U pismu visokom predstavniku poruceno je da ce, ukoliko on ne donese takvu odluku, clanovi udruzenja samoinicijativno, sopstvenim sredstvima obiljeziti masovne grobnice.

- Bilo bi, svakako, bolje da visoki predstavnik donese takvu odluku. Masovne grobnice su sada krateri koje je pokrilo rastinje. Mi necemo odustati da se ta mjesta obiljeze i da imaju isti tretman kao Memorijalni centar "Potocari". Postoji Fondacija "Memorijalni centar i mezarje u Potocarima", u koju je direktno ukljucen i visoki predstavnik, koji moze zajedno sa nama voditi ovu aktivnost, kaze Mustafic. Udruzenje ce, dodaje Mustafic, od predsjedavajuceg Federalne komisije na nestale osobe Amora Masovica i direktora Instituta za istrazivanje zlocina protiv covjecnosti Smaila Cekica traziti spisak masovnih grobnica.
- Oni nam moraju biti izvor informacija, jer je gospodin Cekic kao direktor Institucije, bio jedini bosnjacki clan Komisije za Srebrenicu, cije je formiranje nalozio, upravo, visoki predstavnik u BiH, naglasava Mustafic.
Predsjedavajuci Federalne komisije za nestale osobe Amor Masovic za "Jutarnje" je izjavio da svakako podrzava pomenutu inicijativu Udruzenja "Majke Srebrenice i Podrinja".
Ta inicijativa, prema njegovim rijecima, ima uporiste u odredbama Zakona o nestalim osobama.
- Mi im stojimo na raspolaganju da im dostavimo spiskove svih masovnih grobnica koje treba obiljeziti i imaju nasu apsolutnu podrsku u ozivotvorenju te inicijative, kaze Masovic i dodaje:
- Ne samo sto treba sacuvati od zaborava masovne grobnice, nego postoji opasnost da se na njima podignu objekti, od kojih neki mogu biti neprilicnih sadrzaja, namjena i tome slicno. Bilo bi, zapravo, neprimjereno bilo kakve objekte podizati na takvim mjestima, a rizik je tim veci sto namjena tih objekata nekada moze biti u potpuno neskladu sa cinjenicom da je tu nekada bila masovna grobnica. Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Srebrenica-Potocari Beriz Belkic, takodjer, podrzava inicijativu da se ograde i adekvatno obiljeze primarne i sekundarne masovne grobnice.
- Inicijativa, po meni, ima mjesta i ide u pravcu da se trajno obiljeze mjesta gdje su zrtve zakopavane. Nije dovoljno obiljeziti samo mjesta gdje su zrtve sahranjene, nego treba obiljeziti i masovne grobnice, odnonso, mjesta gdje su pogubljeni, kaze Belkic.

Belkic: I ja cu na tu temu razgovarati sa Ashdownom

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Srebrenica-Potocari Beriz Belkic se cudi zasto Ashdown nije odgovorio Udruzenju na inicijativu da se ograde i adekvatno obiljeze masovne grobnice.
- Ljudi iz udruzenja su se obratili njemu, jer nisu imali drugog izbora. Oni znaju da od njihove inicijative ne bi bilo nista da su se obratili vlastima RS-a. Mozda su se trebali obratiti i Vijecu ministara, kaze Belkic, koji nam je obecao da ce i on razgovarati sa Ashdownom na tu temu.



3. VRATITI SREBRENICU POD KONTROLU UN

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je jucer na nastavku 26. redovne sjednice Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i BiH.
U Rezoluciji stoji da su tokom planirane agresije Srbije i Crne Gore s ciljem da se BiH pripoji Srbiji pocinjeni mnogobrojni zlocini ukljucujući i zlocin genocida.

Takodjer se navodi da je samo u zašticenoj zoni Ujedinjenih naroda u Srebrenici Vojska Republike Srpske, potpomognuta i podrzana od vojnih snaga tzv. Srpske Krajine i Srbije, zarobila i potom ubila najmanje 8.375 djecaka, mladica, muškaraca i zena.

Dom naroda je u Rezoluciji osudio ponašanje dijela predstavnika UN-a, te pozvao Vijece sigurnosti UN-a da donese specijalnu rezoluciju kojom ce osuditi genocid nad Bošnjacima zašticene zone Srebrenica.

Takodjer je pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da preko svojih predstavnika u Vijecu Evrope ishodi donošenje rezolucije kojom ce biti obnovljen status zašticene zone Srebrenica.
NINA
30/07/2005 10:00




4. IZDAJNICI SPREMAJU POPIS STANOVNISTVA

Osman Topcagic, direktor Direkcije za evropske integracije BiH za "JUTARNJE NOVINE"

Prema rijecima direktora Direkcije za evropske integracije BiH, Osmana Topcagica, naša zemlja je u završnoj fazi ispunjavanja uslova iz Studije izvodljivosti, koje je pred nju postavila Evropska unija (EU).
- Parlamentarna skupština BiH treba da usvoji preostale zakone, od onih 40 koje je ranije usvojilo Vijece ministara BiH.

Da li ce sve to biti završeno na vrijeme?
- Sudeci po sjednicama Predstavnickog doma i Doma naroda, koje su odrzane protekle sedmice, mi imamo dobru šansu da ostvarimo plan da se do kraja septembra zakoni usvoje.

Kako osigurati njihovu primjenu?
- U isto vrijeme radimo i na obezbjedjenju uslova za primjenu tih zakona, za njihovo zazivljavanje u praksi. Prije svega, ocekujem stupanje na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o statistici, što ce omoguciti da se imenuje direktor i dva njegova zamjenika i da ta veoma vazna agencija zazivi. Stvoreni su, zatim, uslovi za rad SIPA-e. Prema rijecima direktora te institucije, od 1. septembra imaju kapacitet da obavljaju one funkcije koje su SIPA-i povjerene.

Kada ce zazivjeti instituti za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo?
- Usvojeni su zakoni o institutima za strandarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo i mi cemo nastojati da u naskorije vrijeme zazive ta tri instituta, koji su do sada su djelovali kao jedan. To je, naravno, vezano i za obezbjedjenje prostora u novim sjedištima u Mostaru i Banjoj Luci za institute, a i za imenovanje vodecih ljudi. Niz je ovih institucija i radimo na tome.

Hocete da kazete da nam je “prolazno vrijeme” za sada dobro?
- Mislim da sa svim ovim aktivnostima BiH se zaista dokazuje kao ozbiljan, kredibilan partner medjunarodnoj zajednici u cjelini, a posebno EU i vjerujem da se stvaraju uslovi da Evropska komisija (EC) moze da napravi prijedlog o pokretanju pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju, kako bi ti pregovori stvarno i krenuli pocetkom iduce godine.

lU razgovoru sa zamjenikom šefa Misije EC u BiH Rencom Davidijem, saznali smo da medjunarodna zajenica nije zadovolja saradnjom sa Haškim tribunalom. Kako prevazici taj problem?
- Naravno, to je vrlo vazan uslov i za napredovanje u procesu evropskih integracija i za postizanje clanstva u Partnerstvu za mir i uopošte za prepoznavanje i medjunarodni ugled BiH. Medjutim, predsjedavajuci Vijeca ministara BiH Adnan Terzic je u junu bio u posjeti kod glavne tuziteljice. Nedavno smo imali posjetu celnika obavještajnih sluzbi BiH, vazne dogovore sa tuziteljicom. Kontakti se nastavljaju i ja vjerujem da cemo u dogledno vrijeme biti u situaciji da dobijemo pozitivnu ocjenu Karle del Ponte da postoji saradnja BiH u cjelini sa Haškim tribunalom, kako bismo dobili pozitivnu ocjenu o saradnji i da onda mozemo dobiti preporuku EC. To je zaista u prvoj grupi uslova i svjesni smo da je potrebno i taj uslov u cjelini ispuniti, ali EC ce prihvatiti ono što kaze Del Ponte.



5. Chicago Daily Law Bulletin: Zakonom protiv genocida

PREVOD CLANKA iz od 29-tog jula 2005, Volumen 151, Izdanje 148

JERRY CRIMMINS, novinar Law Bulletin-a

Profesor Boyle protiv velikih – protiv citavih drzava, u stvari.

Naucnik internacionalnog zakona i ljudskih prava na Prvnoom fakultetu Univerziteta u Ilinoisu, Boyle se nedavno vratio iz Bosne, gdje je ucestvovao u marsu kojim je odata pocast desetogodisnjici masakra u Srebrenici.

U julu 1995-te godine, trupe bosanskih Srba su usmrtile u Srebrenici vise od 7 hiljada bosanskih muslimana, muskaraca starosne dobi izmedju 13 i 70 godina.

Do masakra je doslo nakon sto su srpske jedinice zauzele grad pod zastitom od 300 holandskih vojnika pod zastavom UN-a. Ujedinjene Nacije su grad oznacile kao “sigurnosnu zonu”, a Holandjani su trebali obezbjediti sigurnost.

Na godisnjicu tog dana, 11-tog jula, Boyle je marsirao sa svojim klientima, Udruzenje gradjana Majke Srebrenice i Podrinja, na internacionalnu komemoraciju zrtava.

Ali Boyle-ovo ucesce se ne zavrsava samo na demonstracijima.

Jos 1993-ce, on je podnio tuzbu na Svjetskom sudu u Hagu zahtjevajuci od Svjetskog suda odlucujucu presudu da je ostatak drzave Jugolsavije, ostatak bivse Jugoslavije, pocinio genocide protiv Bosne I Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je jednom bila dio Jugolsavije i ona se odvojila tokom rata.

U aprilu 1993-ce, i septembru 1993-ce, u toku najzesceg rata, Boyle je zahtjevao internacionalnu odluku i permanentnu zabranu protiv Jugoslavije, “da se zaustavi genocid”, rekao je Boyle.

“Dobio sam dvije odluke da se prekine i zaustavi (genocid)” – u aprilu i ponovo u septembru, rekao je Boyle.

Nastavak sudjenja, za genocid protiv Srbije i Crne Gore, ocukuje se u februaru, 13 godina nakon podnosenja tuzbe. Presuda se ocekuje za godinu dana nakon toga, rekao je Boyle.

Boyle je rekao da on nije vise advokat Bosne i Hercegovine u tuzbi za genocide pred Svjetskim sudom jer Bosna ima sada domaceg advokata koji je predstavlja.

Upitan sta to Bosanci mogu dobiti sa pobjedom njihove tuzbe, Boyle je rekao da se zahtjeva financijska osteta od 100 milijardi dolara i vise.

Cilj tuzbe je takodjer da se ponisti podjela Bosne iz Daytonskog sporazuma iz 1995-te godine kojim je zavsen rat poslije vise od tri godine trajanja.

Boyle je takodjer rekao da je podnio kriminalnu prijavu na Internacionalnom tribunalu za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju protiv holandske vlade i drugih zato sto su dozvolili masakr u Srebrenici.

Rekao je da trenutno predstavlja Majke Srebrenice i Podrinja, “ciji su muskarci pobijeni”, u njihovim zahtjevima protiv Holandjana.

Boyle naziva mars u kojem je ucestvovao na godisnjicu masakra “marsom otpora”.

“Cijelo podrucje je jos uvijek pod kontrolom istih onih koji su pocinili genocid, Srbijanaca”, rekao je Boyle u petak. “Mi smo se odlucili na mars otpora ispred njihovih noseva.”

Kao dio ceremonije toga dana, 610 Srebrenickih zrtava, koje su nedavno identifikovane putem DNA analiza kostiju iskopanih iz masovnih grobnica, bilo je sahranjeno.

12-tog jula, jedan dan nakon marsa povodom godisnjice, Boyle je reakao da se sreo sa ministrom vanjskih poslova Holandije, Bernard Bot-om, da pregovara sa vladom Holandije vezano za njihovu odgovornost za masakr.

Boyle je rakao da su on i njegovi klijenti ponudili da se nagode sa Holanskom vladom i “da za uzvrat Holandija tuzi Srbiju i Crnu Goru na Svjestkom sudu za ono sto se desilo u Srebrenici”.

“Ja sam detaljno objasnio mojim klijentima ako budemo isli tim putem, da moraju biti spremni da se odreknu zahtjeva za financijsku ostetu” protiv Nizozemske.

Na sastanku, rekao je Boyle, ministar inostranih poslova Holandije “nam je pricao njihovu pricu kako oni stvarno nisu odgovorni, sto mi ne prihvatamo. On je imao svoju verziju dogadjaja. Mi smo imali nasu”.

“Cilj sastanka je bio da se ponudi nagodba”.

Ministar vanjskih poslova je odgovorio da ce on predstaviti nasu ponudu svojoj vladi, rekao je Boyle.

“Ja sve ovo cinim pro bono (bez naknade)”, rekao je Boyle.

Rekao je da nikada nije bio placen za originalnu tuzbu Bosna na Svjetskom sudu.

Sta vise, “Bosanska vlada je upravo objavila da nemaju pare za nastavak rasprave [za tuzbu] u februaru” sa njihovim vlastitim advokatom.

Boyle se onda podsjetio na svoj put u Hag ispred Bosanaca u Martu 1993. godine.

“Rekao sam mojoj supruzi ovo je kao da jedan covjek ide na Svjetski sud 1941-e godine da spasi Jevreje od Nacista. Ne znam da li cu uspjeti. Osjecao bih se krivim ako ne pokusam”, rekao je Boyle.

“Njih istrebljuju. Oni nemaju novaca.”

“Podigao sam novac sa mog racuna u banci i platio sa kreditnom karticom.”

Boyle je rekao da ga Bosanska vlada nikada nije refundirala. “Ali, moje troskove su pokrili Bosanci u Sjevernoj Americi”.



6. BRAVO NASI, NARODNI POSLANICI U RS

Molim vas da objavite ovu najnoviju vijest u nasem "Online glasniku".

"U zastiti narodnog interesa u RS Remzija Kadric (Bosnjak) i Pejo Krnjic (Hrvat) stavili veto na cetiri zakona: Zakon o inspekcijama, Zakon o univerzitetima, Zakon o praznicima, i Zakon o zrtvama civilnog rata."

Sljedeci korak je da se napravi komisija u Domu Naroda RS da pokusaju uskladiti zakone sa "narodnim interesima", a ako se nasi ne dogovore, onda se mora vratiti parlamentu da napise nove zakone. Nadajmo se da ce se napraviti neka mrtva tacka za inat cetnicima, pa da RS prestane funkcionisati, tj. da se Dejton proglasi nefunkcionalnim ustavom, i da se pocne napokon normalno zivjeti bez genocidne tvorevine.

T. B.



7. PROTEST UDRUZENJA "MAJKE SREBRENICE I PODRINJA" TURSKOM AMBASADORU

Vasa Exelencijo,

Na obiljezavanju desetogodisnjice genocida u Srebrenici, na kojoj ste i sami bili prisutni, dogodio se jedan incident koji moze stetiti prijateljskim odnosima izmedju Republike Turske i republike Bosne i Hercegovine.

Naime, pri defileu zastave Republike BiH i njenom ulasku u prostpr memorijalnog centra, iznenada se pojavilo nekoiliko zastava Republike Turske.

Kompletan defile zastava Republike BiH se odvijao u u organizaciji gradjana "Majke Srebrenice i Podrinja" koje nikada nije priznalo genocidni Daytonski Ustav i njegove simbole i cija se platforma rada zasniva na Ustavu Republike Bosne i ercegovine, internacionalno priznate clanice Ujedinjenih Nacija.

Dakle, nasa osnovna zadaca je bila da svijetu pokazemo legalitet i legitimitet astave Republike BiH i grba sa ljiljanima.

Da bi oskrnavili nas osnovni cilj, grupa provokatora se pojavila sa zastavom Turske i tim cinom stavila do znanja da se na onom prostoru moze pojaviti i zastava Srbije i Crne Gore, drzave koja je izvrsila agresiju i pocinila genocid nad Republikom BiH. Mi smo izuzeli i uklonili zastave Republike Turske.
...

Na kraju ceremonije i dzenaze namaza, predstvnici Islamske zajednice u BiH su izrazili negodovanje sto smo uklonili zastave Republike Turske. Ocigledno da su predstavnici Islamske zajednice bili ukljuceni u ovaj svjesno programirani incident.

Gospodine Ambasadore, pri ulasku okupacionih oruzanih snaga u Srebrenicu, ratni zlocinac Ratko Mladeic u svojoj prvoj izjavi kaze, parafraziram, da je doslo vrijeme da se izvrsi osveta nad Turcima. Samom pojavom zastave Republike Turske u Potocarima daje se za pravo ratnim zlocincima.

Vasa ekselencijo, mi cijenimo prijateljsku Tursku i uvazavamo njen suverenitet na kompletnom prostoru, unutar njenih granica, i vjerujemo da i vasa vlada ima isti stav prema suverenitetu Republike BiH, jer je u agresiji na BiH pocinjen genocid nad Bosnjacima, suverenim i drzavotvornim narodom nase domovine. (a ne na Poturicama, kako Mladic i slicni kazu - Opaska M. B.)

Stoga trazimo da se ambasada Republike Turske u ime svoje Vlade ogradi od provokacije u Potocarima, jer takvi incidenti stete stete suverenitetu i vase drzave, i daju mogucnost sumnji u raidcionalno prijateljske odnose izmedju Turskog i Bosnjackog naroda.

Srebrenica, 3. avgust 2005.

Predjednik UO Udruzenja "Majke Srebrenice i Podrinja"

Ibran Mustafic



KOMENTAR: Ovo je ona cetnicka politika Reisa Mustafe Cerica kojom nam nabijaju imidz poturica, da bi onda cetnici imali pravo "oslobadjati i posljednje srpske zemlje od Turske okupacije". O tome je pisao Dr. Vahid Sendijarevic, u nekoliko navrata u "Online glasniku" povodom slicnih pokusaja Reisa Mustafe Cerica da nas napravi poturicama.



8. SMAJKICU SMETAJU KRSTOVI U MOSTARU, ALI NE U TREBINJU

Mostarski muftija Seid Smajkic je zestoko govorio protiv Hrvata na susretu "Bosnjacke omladine". Znajuci za zlocine HVOa u agresiji na BiH, mozda bi se i slozili sa njim da se ne sjecamo da je upravo on svojim prisustvom uvelicao cetnicku proslavu u Trebinju kada su prenijeli kosti Jovana Ducica iz Amerike, prije nekoliko godina, dok jos zrtve cetnickog noza iz istocne Hercegovine vecinom nisu bili ni dostojno pokopane.. Tada mu nije smetalo sto su sve Trebinjske dzamije, cak i sve druge gradjevine u Trebinju znacajne za nasu arhitekturu, sravnjene sa zemljom, a danas mu smeta sto se podizu katolicki krstovi na "javnom zemljistu".

Kada sve to znamo ne vjerujemo Smajkicu da je iskren. Prije ce biti da je to jos jedna ujdurma agenata UDBE, da izazovu revolt u Hrvatskoj i skrenu Mesica sa politike podrske jedinstvene BiH. Inace, struktura agenata UDBE u Islamskoj zajednici je ostala netaknuta zahvaljujci i Izetbegovicu i Cericu, koji nisu ni jednog jedinog dokazanog sardnika UDBE odstranili iz Islamske Zajednice, nego su neke od njih naprotiv unaprijedili u Muftije. Stanje Islamske zajednice najbolje oslikava bratski zagrljaj u Srebrenici Beogradskog Muftije Jusufspahica, sa Boirisom Tadicem, koji se tada NIJE IZVINUO za genocid u Srebrenici, nego je dosao da muti oko Tuzbe.

Evo te istorijske fotografije Jusufspahica i Tadica, kao i detaljnog izvjestaja sa susreta Bosnjacke omladine.

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=970



9. BOSNJACI, NE KAZE SE “BOLJE ROB NEGO GROB” – KAZE SE “BOLJE GROB NEGO ROB”


Doslo je vrijeme da se bobu kaze bob, a popu pop. Doslo je vrijeme da se kaze da nije svijet kriv sto je Bosna I Hercegovina podjeljenja – krivi smo mi Bosnjaci. Doslo je vrijeme da se kaze da nije svijet taj koji je htio Daytonski sporazum - mi Bosnjaci smo odgovorni za svako slovo u Daytonskom sporzumu. Nije Bosnjake svijet natjerao da potpisu Daytonski sporazum, nego su Bosnjaci pristali na Daytonski sporazum.

Nece svijet odluciti da li ce biti ili nece biti “Republike Srpske” – svu odgovornost za postojanje Republike Srpske snose Bosnjaci I svu odgovornost da li ce nestati genocidna “Republika Srpska” je na Bosnjacima, I to iskljucivo na Bosnjacima, jer svi uslovi da se ukine “Republika Srpska” su tu, pravda, madjunarodni zakoni, cak zahtjev svijeta – A GDJE JE ZAHTJEV BOSNJAKA? – Pravda se ne udjeljuje k’o sadaka, za pravdu se valja boriti – BOLJE GROB NEGO ROB.

BOSNJACI, IMA LI ISTA STO NAM SE DESILO U ZADNJIH 100 GODINA DA CEMO MI PRIZNATI KAO SVOJU ODGOVORNOST? AKO JE ODGOVOR NE – ONDA PRIZNAJEMO DA SMO NIKO I NISTA, JER SAMO NIKO I NISTA NE MOZE BITI ODGOVORAN ZA ONO STO MU SE ZBIVA.

Doslo je vrijeme da sebi kazemo, jesmo li mi drzavotvoran narod ili samo narod kojeg karakterise baklava, sogan dolma, bajram, cilim pod nogama, nenine dimije, samija I sehara.

Dolso je vrijeme da se pocnemo stiditi sto nam se genocid ponovi u manje od pedeset godina, dva puta. Dolso je vrijeme da se pocnemo stiditi sto dozvolismo da nam siliju 60 hiljada Bosnjakinja. Hej bolan, silovase nam sestre, majke, tetke I uzese nam drzavu, a mi o tome kao da se ponosimo – kazemo: “vidi sta nam uradise – kako je svijet tako nesto mogao dozvoliti?” A mi smo mogli dozvoliti I mozemo zivjeti sa tom sramotom, cak bez svijsti da je to sramota!? SRAMOTA JE PRISTATI NA ZLOCIN! Tako nesto se ne moze desiti drzavotvornom narodu, to se moze desiti samo onom narodu koji vise voli pitu od drzave, koji kaze “bolje rob nego grob”.

Sta se desi sa Bosnjacima koji su znali reci “da se Boga boje malo, cara nimalo, a vezira k’o dorata svoga”. Sta se desi sa Bosnjacima koji stvorise I obranise svoju drzavu stotinama godina noseci u dusi da je “BOLJE GROB NEGO ROB” – odbranise svoju domovinu u srcu ove iste neprijateljske Evrope I onda kada bise kristjani. Hej bolan, ti stari Bosnjani prevedose bibliju na Bosnjacki u dvanastom stoljecu, a Nijemci su morali cekati jos cetiristotine godina da im dodje Martin Luter I da im prevede bibliju na Njemacki – a Englezima je trebalo jos dvje stotine godina vise nego Nijemcima.

Filozofija “use, nase I podase”, pa to moze svaka zaba, to nas ne priblizava politickim bicima, a covjek je kazu politicko bice – Boziji namjesnik (kalifa) na zemlji – “use, nase I podase” nas izjednacava za bicima, a bica nisu drzavotvorna. Sudbina bica je odredjena voljom politickih bica – pa zar cemo prihvatiti da je Karadzic nasa sudbina, da je to da nam siluju sestre nasa sudbina, da je nasa sudbina da nam pocine genocide I uzmu drzavu, – pristati na zlocin kao svoju sudbini znaci izjednaciti se sa bicima.

Stari Bosnjani su imali rijeci otadzbina I domovina. Sada su to tudje rijeci, otdzbina je Srpska, a domovina je kazu Hrvatska rijec. Mi za drzavu nemamo niti rijec u nasem rijecniku – pa se cudimo sto nam svijet “podijeli” drzavu. Mijenjaju nam hiljdugodisnja imena nasih naselja, a mi niti hajemo – nismo u stanju niti imena nasih naselja da odbranimo, a ne mislim da bas svijet hoce da se Jakes zove Vukosavci. Briga svijeta kako se zove Jakes, a briga eto I nas Bosnjaka.

N. H.



10. PREGLED BH MEDIJA

Dani: ALIJA I SULJO

Pecanin potuno opravdano naziva Aliju Izetbegtovica "lazni Valter". Pecanin je napravio i odlicnu paralelu danasnjeg djelovanja Cerica u Sandzaku, sa djelovanjem Izetbegoviac u BiH prije "etnickog ciscenja". Pokazao je kako "veliki muslimani" sada Sandzaku nabijaju "image" islamskog fundamentalizma, da bi se cetnicima olaksao posao, ako im se ukaze prilika da i tu izvrse "etnicko ciscenje", isto onako kako je Alija portretirao Republiku BiH islamskim farbama da bi pribavio saveznike cetnicima.

Pecanin nalazi i paralelu izmedju predratnih posjeta srpskom stanovnistvu BiH raznih nacionalista iz Srbije, posjeta koje su bile u cilju stvaraja velike Srbije, sa posjetom Cerica Sandzaku. Tu se ne slazem sa Pecaninom. Postoji samo vanjska slicnost, ali je sustinska razlika ogromna. Name, u slucaju Cericevih posjeta Sandzaku, nije cilj stvaranje nikakve Velike BiH, nego je to samo prevara. I u ovom i u onom slucaju su zertve iste, Bosnjaci, tj. situacija nije smetricna.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=425&tekst_rb=1



Jutarnje: Ja Bukejlovicu ne priznajem tebe

Ruzdija Adzovic je jedan od rijetkih BH novinara koji postavlja prava pitanja, i daje prave dijegnoze.

http://www.jutarnje.ba/aktuelno-det.asp?N_UID=4037



Orbus: STO SE PROMJENILO

Odlican clanak Dr. Slava Kukica.

http://users.skynet.be/orbus/aktua635.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


No comments: