Tuesday, January 15, 2008

#298 ZAHTJEVI GRADJANA REPUBLIKE BOSNE I HERECGOVINE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

19. juni 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 298

1. UVODNIK: ZAHTJEVI GRADJANA REPUBLIKE BOSNE I HERECGOVINE

2. U Zastupnickom domu bh. Parlamenta odrzana rasprava o prevazidjenosrti Daytonskog sporazuma

3. Sulejman Tihic: "KRAJNJE JE VRIJEME DA SE PREISPITA POSTOJANJE REPUBLIKE SRPSKE"

4. 25. JUNA TREBA BITI ZAKAZAN NASTAVAK PROCESA ZA GENOCID

5. VIJECE TROJICE SUDIJA U HAGU ZAKLJUCILO DA IMA DOVOLJNO DOKAZA PROTIV MILOSEVICA

6. IZJAVE PROF BOYLEA POVODOM GORNJIH DOGADJAJA

7. Izvještaj Komisije RS o dogadjajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine

8. Otvoreno pismo Predsjedniku Vijeca ministara BiH Adnanu Terzicu

9. NOVA PODLOST JAKOVA FINCIJA

10. Spasimo Republiku Bosnu I Hercegovinu: Sad ili nikad

11. Predstavljamo patriotske projekte: bosniancafee

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_____________________________________________________________________

1. UVODNIK: ZAHTJEVI GRADJANA REPUBLIKE BOSNE I HERECGOVINE

U prethodnoj sedmici dogodilo se pet izvanredno vaznih, I sto je jos vaznije, povoljnih vijesti za Bosnu I Hercegovinu.

Tih pet istorijskih vijesti su:

- U Zastupnickom domu bh. Parlamenta odrzana rasprava o prevazidjenosrti Daytonskog sporazuma

- Sud u Hagu je pozvao strane u sporu povodom Tuzbe za genocid, tj. Bosnu I Hercegovinu I Srbiju, da dodju u Hag 25. Juna da se dogovore o POCETKU USMENOG DIJLA SUDJENJA POVODOM TUZBE ZA GENOCID

- Sulejman Tihic izjavio da je krajnje vrijeme da se preispita postojanje RS jer RS nije ispunila svoje daytonske obaveze, te je Imamo pravo ne priznavati.

- Komisija za Srebrenicu Republike Srpske priznala Zlocine pocinjene u Srebrenici nad civilima I ratnim zarobljenicima

- Sud za ratne zlocince u Hagu odbacio pokusaj Miloseviceve odbrane da se optuznica ukine "zbog nedostatka dokaza", tj. vijece trojice sudija je zakljucilo da IMAJU DOVOLJNO DOKAZA ZA VECINU INKRIMINACIJA PROTIV MILOSEVICA.

Ushicen zbog gornjih uspjeha na internacionalnom planu, Prof. Boyle nam je dao izjave, koje u daljem textu ovog broja "Online Glasnika" prenosimo, I STAVIO SE JE NA RASLOPAGANJE I BOSANSKOJ STAMPI za intervjue. On ce biti na telefonu:

Pozivni broj za USA 217-333-7954 (telefon)

fboyle@law.uiuc.edu (email)

cijele slijedece radne sedmice od 15:00 do 22:00 po BOSANSKOM VREMENU. Pozivamo sve nase novinare da nazovu prof. Boylea sa svojim prevodiocem I da objave njegovo misljenje do srijede, sta trebamo uciniti u ovoj delikatnoj situaciji. Nevjerovatna je sreca da imamo advokata Internacionalnog prava koji nam POTPUNO BESPLATNO DAJE SVOJE USLUGE. ISKORSITIMO TO.

Clanke o ovih 5 vaznih dogadjaja mozete procitati u ovom broju "Online glasnika". Ono sto je najvaznije je da u ovim uslovima bosanski gradjani, GDJE GOD SE NADJU, zahtijeveju OD SVOJIH PTREDSTAVNIKA SLIJEDECE:

ZAHTJEVI GRADJANA REPUBLIKE BOSNE I HERECGOVINE

i) DA SE ZASJEDANJE PREDSATVNICKOG DOMA NE ZAKLJUCUJE DOK SE PREDSTAVNICI REPUBLIKE SRPSKE NE VRATE NA SJEDNICU I DOK SE NE DONESE ODLUKA O PREVAZIDJENOSTI DAYTONSKOG USTAVA.

DA TIHIC POSTUPI U SKLADU SA SVOJOM IZJAVOM ZA STAMPU O PREVAZIDJENOSTI REPUBLIKE SRPSKE I DA I FORMALNO, NA NADLEZNOM MJESTU, ZATRAZI NJENO UKIDANJE.

Obrazlozenje: Zbog cinjenice da jos postoji Tuzba Republike Bosne I Hercegovine za genocid protiv Srbije, i zbog cinjenice da je Karadziceva Republika Srpska kreirana genocidom, ista ce biti proglasena nelegalnom, te ce biti ponistena po istim principima internacionalnog prava po kojima je bio ponisten Hitlerov Treci Reich. Postoje mnoge druge cinjenice koje omogucavaju ponistavanje Republike srpske I vracanje na privremeno suspendovani Ustav Republike BiH, a to su:

Dajtonski Ustav nije usvojen u zakonitoj proceduri, nego u stranoj vojnoj bazi.

Daytonski Ustav nije u skladu sa Beckom konvencijom o sklapanju internacionalnih ugovora, jer susjedne drzave nemaju pravo praviti Ustav Bosne I Hercegovine.

Prema tada vazecem Ustavu Republike Bosne I Hercegovine NIKO nije imao nadleznost ni pregovarati o Ustavu, a kamo li potpisivati promejne Ustava.

Ovo sto se danas primjenjuje u Bosni I sto se zove "Daytonski Ustav" je u stvari tek finalizirano u Parizu, I jedino Pariski potpis ima snagu internacionalnog sporazuma, dok su Daytonski potpisi samo preliminarnog karaktera. MEDJUTIM, PARISKI POTPISI NIKADA NISU RATIFIKOVANI U SKUSPTINI REPUBLIKE BOSNE I HERECGOVINE jer se Izetebgovic nije usudio da ih iznese pred delagate skupstine koju ukida. Dakle, I po tom osnovu Republika Srpska je jos uvijek nelegalna TE KAO TAKVA, NE MOZE ONA STAVLJATI VETO I DIKTIRATI CIJELOJ BOSNI I HERCEGOVINI.

Kada je rijec o Tihicevoj izjavi, kojom trazi od medjunarodne zajednice da preispita postojanje RS, ona je za sada samo NEFORMALNA, tj. nije upucen nikakav zvanicni zahtjev, te ne moze biti nikakve akcije medjunarodne zajednice. ZAHTIJEVAMO DA Tihic uputi FORMALNI ZAHTJEV na nadlezno mejsto, za ukidanje Republike srpske, JER BEZ ZVANICNOG ZAHTJEVA TO JE SAMO JOS JEDNA PREVARA.

ii) ZAHTIJEVAMO OD NASIH AGENATA NA SUDU U HAGU DA NI NE POMISLJAJU DA U PETAK 25 JUNA 2004. UCINE ISTA DRUGO OSIM DA SE ZAKAZE DATUM USMENOG DIJELA PROCESA SRBIJI I CRNOJ GORI ZA GENOCID U BOSNI I HERCEGOVINI. NIKAKVA VANSUDSKA NAGODBA NE DOLAZI U BOZIR. TIHIC I SOFTIC I NJIHOVI POTOMCI SE NIKADA NECE OPRATI OD TE IZDAJE, AKO JE POCINE.

iii) CESTITAMO "MAJKAMA SREBRENICE I PODRINJA" CIJA TUZBA JE DOVELA NA KRAJU I DO POKRETANJA OPTUZNICE PROTIV MILOSEVICA ZA ZLOCINE U BOSNI I HERCEGOVINI. MILOSEVIC, IZETEBGOVICEV PRTNER U STVARANJU REPUBLIKE SRPSKE, NIKADA NE BI BIO OPTUZEN ZA ZLOCINE U BiH OD STRANE NASIH VLASTI, ALI "GRUPA GRADJANA MAJKE SREBRENICE I PODRINJA" JE TO POSTIGLA SVOJIM UPORNIM RADOM.

iv) ZAHVALJUJCI I PRIZNANJU KOMISIJE IZ REPUBLIKE SRPSKE O GENOCIDU U SREBRENICI, NE POSTOJI NIKAKAV ZAKON KOJI BI MOGAO DODIJELITI SREBRENICU REPUBLICI SRPSKOJ. UJEDINJENE NACIJE NIKADA NISU UKINULE REZOLUCIJU O SREBRENICI I ZEPI KAO SIGURNOSNIM ZONAMA. ZAHTIJEVAMO DA NASIH VLASTI, TIHICA U PRVOM REDU, DA SMJESTA INSISTIRA DA U SIGURNOSNIM ZONAMA SREBRENICA I ZEPA BUDU ISTAKNUTE ZASTAVE UJEDINJENIH NACIJA I USPOSTAVLJENA ADMINISTRACIJA UJEDINJENIH NACIJA.

Predsjednistvo Bosanskog kongresa

Prof. Dr. Vahid Sendijarevic

Mr. Kenan Saracevic

Dr. Muhamed Borogovac

_____________________________________________________________________

2. U Zastupnickom domu bh. Parlamenta odrzana rasprava o prevazidjenosrti Daytonskog sporazuma

Inicijativa preispitivanja daytonskog Ustava je potekla od hrvatskih stranki i ima izvjesnu podrsku bosnjackih. Srpski poslanici su odbili da ucestvuju. Dali su saopstenje da ce braniti RS jer su je "odbranili i u ratu". Namjerno su preskocili cinjenicu da se moze branit samo nesto sto je postojalo, tj. priznato od nekog ko to ima mandat da prizna, a Republika srpska nikada nije poostojala, nego je tek stvarana kombinacijom genocida I Izetebgovicevih potpisa. Jos se sakriva i od same RS da je jedino Izetbegovic, kao legalnmi ptredsjednik Republike Bosne I hercegovine, donekle bio u mogucnosti da stvori to sto su oni "odbranili". To je ucinjeno u Daytonu na medjunarodnoj sceni, ali I prije Daytona, kada je pristao da pregovara s njima o ustavnom preuredjenju drzave, od Lisabona do Dejtona, on je njih od pobunjenika protiv ustava I zakona Republike BiH unaprijedio do drzavnika nove drzave, Republike Srpske. Oni su u suprotnom mogli biti samo ilegalni teroristi, a ne strana u pregovorima. Da se Izetbegovicev udjel u formiranju Republike Srpske jos sakriva i da se radi o cinjenici od ogromnog znacaja dokazuje i danasnja vijest da je na Tribunalu izvrsen razgovor sa Krajisnikom "iza zatvorenih vrata". Zasto se ono sto ima reci Krajisnik kao optuzeni za zlocin protiv gradjana BiH skriva "iza zatvorenih vrata" osim ako se ne govori nesto sto bi moglo osporiti i poslednji preostali "legalitet" dejtonskog potpisa tj. Izetbegovica licno. U Sarajevu se odavno zna da je Izetbegovic cijeli rat imao otvorenu telefonsku liniju sa Krajisnikom kojeg je, kao predsjdnik drzave, morao tretirati kao covjekom izvan zakona, i ni slucajno pregovarati o ustavu BiH.

Naravno, u nepatriotskim bosanskim medijima ova inicijativa hrvatskih zastupnika nema nikavu medijsku podrsku premda se radi i o legitimnoj i miroljubivoj inicijativi legalnim sredstvima da se podjeljena BiH zamjeni jedinstvenom drzavom, i u smislu institucija. Nema govora o "trecem entitetu" i ovaj put je napredak sto je samo izostala opca povika da "hrvati jedno govore, a drugo misle " jer su zashtjevi ovaj put jasni i osmisljeni i argumentirani. Nazalost nema ni dovoljno podrske da bi se dejtonski entiteti ukinuli po principu kako su i nastali 2:1

M. B.

Sarajevo

________________________________________________________________________

3. Sulejman Tihic: "KRAJNJE JE VRIJEME DA SE PREISPITA POSTOJANJE REPUBLIKE SRPSKE"

SARAJEVO - Sulejman Tihic, predsjedavajuci Predsjedništva BiH, izjavio je juce u Sarajevu kako je krajnje vrijeme da medjunarodna zajednica preispita postojanje Republike Srpske, "zbog konstantnog krsenja medjunarodnog prava vlasti manjeg bh. entiteta".

"U Republici Srpskoj još nemamo niti jedne jedine presude za ratne zlocine, dok se u Federaciji istovremeno vodi oko 80 procesa. Znaju, takodje, ko je pravio grobnice, ali protiv takvih jos niti jedan postupak nije pokrenut", kazao je Tihic.

Obracajuci se predstavnicima bh. medija na NEFORMALNOM druzenju, Tihic je rekao kako je jasno da RS uvazava samo one dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma koji joj odgovaraju, dok one koji joj ne odgovaraju flagrantno krsi i ne postuje.

"Nije samo u pitanju saradnja RS sa Haskim tribunalom, vec i pitanje Srebrenice, povratka izbjeglica i drugo", dodao je Tihic.

Istakao je da ni sam nije siguran da li su vlasti RS svjesne kolika im opasnost zbog toga prijeti.

Izvor: Nezavisne novine

___________________________________________________________________

4. 25. JUNA TREBA BITI ZAKAZAN NASTAVAK PROCESA ZA GENOCID

Na Medjunarodnom sudu pravde u Hagu 25. juna odrzat ce se razgovori predstavnika BiH i SCG radi utvrdjivanja termina za pocetak usmene rasprave po tuzbi BiH protiv SCG za agresiju i genocid, saznaje FENA u MVP BiH.

Medjunarodni sud pravde jos nije zakazao datum za pocetak usmene rasprave u sporu, koji je BiH pokrenula 1993. godine protiv SR Jugoslavije (danas Srbije i Crne Gore) zbog krsenja Konvencije o sprjecavanju i kaznjavanju zlocina genocida, izjavio je za Agenciju FENA glasnogovornik ovog suda sa sjedistem u Hagu Boris Heim.

Heim je pojasnio da Medjunarodni sud pravde radi u dvije faze - pismenoj i usmenoj. Kada se pismena faza zavrsi, Sudu treba neko vrijeme da procita sve dokumente i sa stranama u sporu zakaze datume za sva saslusanja.

U sporu BiH i SCG zavrsena je pismena procedura, te je sada na Sudu da zajedno sa stranama u sporu zakase izjasnjavanja. Heim istise kako to nije iskljucivo posao Suda, nego se uvijek radi u saradnji sa stranama.

Zato je Sud pozvao predstavnike BiH i SCG kako bi 25. juna s njima razgovararao o mogucem datumu. U Hagu ce delegaciju SCG predstavljati agent u ovom procesu Tibor Varadi sa savjetnicima Milanom Paunovicem i Vladimirom DJericem.

Kako FENA saznaje u izvorima bliskim predmetu tuzbe, usmena rasprava trebalo bi da bude zavrsena do kraja godine, nakon cega slijedi izricanje presude.

Izvor: Fena

____________________________________________________________________

5. VIJECE TROJICE SUDIJA U HAGU ZAKLJUCILO DA IMA DOVOLJNO DOKAZA PROTIV MILOSEVICA

Abstract: Slijedecim saopstrenjem Tribunal u Hagu objavljuje da je odbijen pokusaj Miloseviceve odbrane da se odbace optuzbe protiv Milosevica "jer nema dokaza". Vijece trojice sudija je zakljucilo "da ima dokaza" za veliku vecinu optuznice, te se proces nastavlja. Ovo je veoma velika pobjeda Karle Del Ponte, tuziteljice, jer je veoma tesko dokazati zlocine ne sudjenju pojedincima. Neophodno je naci konkretne dokaze ili svjedoke koji konkretno Milosevica vezuju za neka ubistva. Mnogo je lakse naci dokaze na Inetrnacionalnom sudu prevde u hagu za genocid srpsker drzave, jer je lako dokumentovati zlocine JNA.

Slijedi cijeli tekst odluke Vijeca trojice sudija u Hagu na Engleskom.

Press Release . Communiqué de presse

TRIAL CHAMBER

CHAMBRE DE 1ERE INSTANCE

The Hague, 16 June 2004

CT/P.I.S./858-e

DECISION ON MOTION FOR JUDGEMENT OF AQUITTAL IN THE MILOSEVIC CASE

Today, 16 June 2004, Trial Chamber III, comprised of Judge Robinson (Presiding), Judge Kwon and Judge Bonomy, issued its Decision on Motion for Judgement of Aquittal in the Slobodan Milosevic case. This followed the Amici Curie Motion for Judgement of Acquittal Pursuant to Rule 98bis of the Tribunal's Rules of Procedure and Evidence filed on 3 March 2004.

The Disposition of the Decision reads as follows:

"316. The effect of the Trial Chamber’s determinations is that it has found sufficient evidence to support each count challenged in the three Indictments, but there is no or insufficient evidence to support certain allegations relevant to some of the charges in the Indictments.

317. In summary, the Trial Chamber holds as follows:

[ Section IV.B.2 of the Decision]

Bosnia

323. With respect to the Amici Curiae submissions concerning genocide, the Trial Chamber, except for its holding in paragraph 324, DISMISSES the Motion and holds that there is sufficient evidence that

(1) there existed a joint criminal enterprise, which included members of the Bosnian Serb leadership, the aim and intention of which was to destroy a part of the Bosnian Muslims as a group, and that its participants committed genocide in Brcko, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Bijeljina, Kljuc and Bosanski Novi;

(2) the Accused was a participant in that joint criminal enterprise, Judge Kwon dissenting;

(3) the Accused was a participant in a joint criminal enterprise, which included members of the Bosnian Serb leadership, to commit other crimes than genocide and it was reasonably foreseeable to him that, as a consequence of the commission of those crimes, genocide of a part of the Bosnian Muslims as a group would be committed by other participants in the joint criminal enterprise, and it was committed;

(4) the Accused aided and abetted or was complicit in the commission of the crime of genocide in that he had knowledge of the joint criminal enterprise, and that he gave its participants substantial assistance, being aware that its aim and intention was the destruction of a part of the Bosnian Muslims as group;

(5) the Accused was a superior to certain persons whom he knew or had reason to know were about to commit or had committed genocide of a part of the Bosnian Muslims as a group, and he failed to take the necessary measures to prevent the commission of genocide, or punish the perpetrators thereof.

________________________________________________________________

6. IZJAVE PROF BOYLEA POVODOM GORNJIH DOGADJAJA

Kratak Prevod izjava Prof Boylea: Prof Boyle smatra da je odluka Tribunala u Hagu u vezi sa Milosevicem velika pobjeda "Majki Srebrenice I Podrinja", jer su oni pokrenuli proces, a ne bosnake vlasti.

Prof Boyle smatra da ce na sastanku na Internacionalnom sudu pravde u Hagu Srbija predloziti vansudsku nagodbu u vezi Tuzbe za genocid, ali da bosanski agenti moraju to odbiti. On smatra da Majke Srebrenice moraju hitno organizovati Konferenciju za stampu na kojoj ce traziti da se odbije svaka nagodba sa Srbijom u vezi Tuzbe za genocid.

Prof Boyle smatra da bi na sudjenju za genocid Republika srpska morala biti ukinuta kao sto je bio ukinut i Treci Rajh zbog genocida.

Slijede originalne izjave na Engleskom:

This is a major victory for the "Mothers of Srebrenica and Podrinje", not the Government. The "Mothers" must take full credit for it. Then they must demand that the Government request the trial date for the genocide lawsuit before the World Court as soon as possible. We were the ones who got Milosevic indicted for ALL of his crimes in Bosnia. The Government did not lift one finger to help us. So now the Government must vigorously pursue the World Court case. That is the least they owe the Bosnian People.

The "Mothers" must make it clear that they were the ones who got Milosevic indicted for all of his crimes in Bosnia including genocide. The BIH government did not lift one finger to get this job done. And now the ICTY has ruled that Milosevic has a case for genocide in Bosnia that must be answered. This vindicates our position that we originally took with Del Ponte. The Mothers must take major credit for this publicly, and use this to DEMAND that the Government go in to the President of the World Court and set the trial date for the lawsuit before the International Court of Justice.

At this meeting next Friday in the Hague at the World Court, Serbia will offer an out of court settlement to Bosnia. The Mothers must publicly demand that Bosnia reject any out of court settlement and instead request that the World Court order our genocide trial to take place as soon as possible.

They must also praise Del Ponte for doing such a wonderful job for us, whereas the Government has done nothing.

This is a major story all over the world. The Mothers must immediately organize a big press conference in Sarajevo, take full credit for this, and then demand that the BIH government immediately request the trial date from the World Court.

And also at this press conference the Mothers should state that the new RS Report on Srebrenica self-incriminates RS in acts of genocide, war crimes and crimes against humanity. RS is a criminal statelet under international law and practice and therefore it must be abolished--just like the Nazi State was legally dissolved after World War II, and for the same reasons. The Federal Republic of Germany was not a successor in law to the Third Reich. Basic principles of international law, including the Genocide Convention and the 4 Geneva Conventions of 1949 demand the dissolution of RS because it was founded in genocide and war crimes.

__________________________________________________________________________

7. Izvještaj Komisije RS o dogadjajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine

Otkrivene 32 masovne grobnice za koje se vjeruje da kriju tijela vise hiljada ubijenih Bosnjaka

BANJA LUKA - Komisija za Srebrenicu otkrila je 32 masovne grobnice za koje se vjeruje da kriju tijela više hiljada Bošnjaka, ubijenih u julu 1995. godine, tvrdi se u Izvještaju Komisije, prema "Nezavisnim".

Sve informacije o tome dali su iskljucivo izvori iz Republike Srpske, i to prvenstveno organi Vlade RS i svjedoci na terenu.

"Informacije su prvi put dobijene na taj nacin", navodi se u Izvještaju.

IZMJEŠTANJE

U istrazi je utvrdjeno da je 28 sekundarnih grobnica (izmještana tijela), dok su cetiri primarne (osnovne).

Iako u Izvještaju nema procjene broja zrtava, cija tijela kriju novootkrivene grobnice, prema izvještaju Komisije u bivšoj UN-ovoj enklavi u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine likvidirano je više hiljada Bošnjaka. Uz to, ocjenjuje se da su likvidacije izvedene "na na?in koji predstavlja teška kršenja medjunarodnog prava, te da je izvršilac, izmedju ostalog, prikrivao zlocin izmještanjem tijela".

"Ali, tacna ocjena o broju tijela ili dijelova tijela koja se nalaze u svakoj od grobnica, nece biti moguca prije nego što se obave ekshumacije na svim lokacijama, uzmu uzorci kostiju sa otkopanih posmrtnih ostataka, izdvoje DNK-a profili i unesu u bazu podataka", navodi se u Izvještaju.

Prema mišljenju stru?njaka, ekshumacije ce trajati mjesecima, a na pocetak radova možda ce se cekati i nekoliko godina. To mišljenje Komisija bazira na cinjenici da je veliki broj grobnica smješten na lokacijama teškim za rad, a vecina grobnica, uz to, prekrivena je velikom kolicinom smeca.

NAPAD NA ZONU

Komisija je posebno analizirala dogadjaja u bazi holandskog bataljona UN-a u Potocarima, kod Srebrenice, kao i dešavanja sa kolonom vojnika i civila, koja je preko brda bježala iz grada, pokušavajuci se probiti do teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Prema izvještaju, jedinice Vojske RS 6. jula 1995. godine zapocele su napad na Srebrenicu. Grad je zauzet pet dana kasnije, a na hiljade izbjeglih potražilo je spas u holandskoj bazi u Potocarima. Tu se okupilo 20 do 25 hiljada izbjeglih, uglavnom žena, djece i vojno nesposobnih.

"Najdramaticnije je bilo 12. i 13. jula u Potocarima, gdje je sistematski vršeno razdvanje 'vojno sposobnih' muškaraca od porodica. Izdvojeni su držani ispred fabrike cinka i u 'bijeloj kuci' iza zgrade Transporta. Bolna je cinjenica da je medju njima bilo dosta vojno nesposobnih i maloljetnika", navodi se, izmedju ostalog, u dijelu Izvještaja koji tretira dogadjaje u Potocarima.

Sporadicna ubijanja su se tih dana dešavala u blizini ovih objekata, o cemu su, po Izvještaju, svjedocili i holandski vojnici ciji pukovnik Kingorija je pokušao ispitati šta se dogadja, ali ga je VRS sprijecila. Razdvojeni "vojno sposobni" Bošnjaci u Poto?arima, njih oko hiljadu, odvezeni su 12. i 13. jula na druge lokacije u Bratuncu, gdje su dovo?eni i zarobljenici iz mješovite kolone iz šume, a odatle na mjesta pogubljenja.

"Iza njih je ostala gomila licnih stvari i dokumenata, koji su spaljeni 13. jula, pa tako price o provjeri i traženju ratnih zlocinaca gube smisao", tvrdi se u Izvještaju.

POGUBLJENJA

Prema Izvještaju, izme?u 10 i 15 hiljada stanovnika Srebrenice 12. jula je krenulo u bijeg, u mješovitoj koloni (tre?ina muškaraca vojnici 28. divizije Armije BiH). Celo kolone cinili su vojnici, a nakon njih civili.

Vojska RS presrela je celo kolone uvece 12. jula, na pravcu od Kamenickog brda ka Krajinovickom potoku. Tu je zarobljeno oko hiljadu ljudi. Prema vojnim dokumentima, u presretanju kolone trebale su da ucestvuju i jedinice iz Srbije i Republike Srpske Krajine, ali, prema analizi te dokumentacije, nema pouzdanih dokaza da su te jedinice u?estvovale u ovim dešavanjima. Sljedeceg dana, na lokaciji sela Pobuce, VRS je zarobila najmanje 6.000 muškaraca. Jedan broj zarobljenika ubijen je ujutro 13. jula na obali Jadra.

U Cerskoj je, nadalje, strijeljano 149 lica, starosti od 14 do 50 godina. Njih 147 bilo je u civilnoj odje?i.

Više od hiljadu zarobljenih likvidirano je u skladištu u Kravicama, nakon što je jedan zarobljenik ubio policajca. Ti zarobljenici likvidirani su zoljama, rucnim bacacima, bombama i mecima.

Dana 14. jula zarobljeno je dvije do dvije i po hiljade muškaraca iz kolone. Njih hiljadu je likvidirano u Orahovcu, dok je kod brane Petkovci ubijeno hiljadu i po do dvije hiljade zarobljenika.

Dana 16. jula ubijeno je izmedju 1.000 i 1.200 ljudi, koji su dan prije odvezeni u Pilicu. Strijeljanja su izvršena na vojnoj ekonomiji Branjevo. Tog dana likvidirano je i 500 ljudi, koji su bili zarobljeni u Domu kulture u Pilici, koliko je ih je ubijeno i u Kozluku.

U Izvještaju je, pored toga, naveden citav niz akcija Vojske RS u kojima su zarobljeni ljudi koji su bježali iz Srebrenice, a neki od njih su i razmijenjeni.

_______________________________________________________________________

8. Otvoreno pismo Predsjedniku Vijeca ministara BiH Adnanu Terzicu

Predsjedniku Vijeca ministara Bosne i Hercegovine

gospodinu Adnanu Terzicu

Postovani gospodine Terzicu,

Prilikom nedavne posjete Visokog predstavnika UN lorda Paddy Ashdown-a 14. maja o.g. Den Haag-u povodom promocije turizma Bosne i Hercegovine predstvnik Platforme, krovne zajednice udruzenja i organizacija gradjana BiH u Holandiji, gospodin Dzevad Kuric u odvojenom razgovoru sa lordom Ashdown-om trazio je njegovu pomoc i ponovnu intervenciju po pitanju izmjene zakona o dvojnom drzavljanstvu kao i njegovu reakciju na zahtjev dijaspore BiH da se formira posebno Ministarstvo za dijasporu pri vladi BiH.

Visoki predstavnik je izrazio duboko razumijevanje za opravdane zahtjeve dijaspore i dao je cvrsto obecanje da ce uciniti sve sto moze, i to je izrekao veoma korektno na bosanskom jeziku, ali je naglasio dva puta da je kljuc problema u rukama Predsjednika Vijeca ministara BiH, dakle u vasim rukama gospodine Terzicu.

Ovom prilikom zelimo da vas upozorimo na svu ozbiljnost situacije i licnu odgovornost koju nosite za hitno regulisanje vjestacki i nepoptrebno stvorenog problema oko dvojnog drzavljanstva gradjana BiH. Da je bilo imalo politicke vizije i refleksa nikada vi ni vasi prethodnici ne biste smjeli dovesti u neizvjesnu statusnu poziciju ovu kategoriju gradjana koja je nakon onih koji su dali svoje zivote najteza zrtva agresije na Bosnu i Hercegovinu. U Holandiji zivi preko 50 hiljada bosanskohercegovackih gradjana a Peticiju za izmjenu i dopunu Zakona o drzavljanstvu je do sada potpisalo 2122 gradjana. Broj nije veci samo zato sto ostali nisu imali pristup internetu. Medjutim, budite sigurni da Peticiju podrzava svaki Bosanac i Hercegovac koji je prezivio nasu izbjeglicku Golgotu. Imajte u vidu i cinjenicu da je Peticiju do sada vec potpisalo preko 45 hiljada nasih gradjana u svijetu i da taj pokret svjesnih gradjana Bosne i Hercegovine neprekidno raste.

Gospodine Terzicu, molimo vas da konacno upotrijebite vase kompetencije i politicku snagu da se cim prije uskladi zakonska regulativa na nivou cijele drzave Bosne i Hercegovine na nacin da se prihvatanjem drzavljanstva druge drzave bilo kog gradjanina BiH ne moze izgubiti drzavljanstvo maticne drzave. Takvo rjesenje je jedino ispravno jer ono ima svoje puno medjunarodnopravno opravdanje, moralnu osnovu i na kraju ekonomsku podlogu i logiku, koju uvazavaju sve savremene drzave u svijetu.

U nadi da cete uciniti sve u skladu sa vasim ovlastenjima i mogucnostima u opstem interesu naseg naroda i cijele Bosne i Herce- govine srdacno vas pozdravljam.

Dr. Ferid Hajdarevic

Predsjednik Platforme

Zajednice udruzenja gradjana

Bosne i Hercegovine u Holandiji

_______________________________________________________________________

9. NOVA PODLOST JAKOVA FINCIJA

Jakov Finci postao predsjednig OHR-ove Regulatorne agencije za medije i odmah zabanio tri stanice SAHARA-TV koja jedina prenosi detaljne izvjestaje sa Bliskog istoka. Da li je Finci drzavljanin Izraela ili BiH jer po Ustavu Izraela on je drzavljanin i Izraela.

SAHAR TV je jedina obavjestila bh javnost da je iza novoslavljenih kredita Svjetske banke BiH u stvari tipicna globalisticka ucjena tj zahtjevi za donosenjem odredjenih zakona kao uslov da preko sto miliona USD kredita BiH i stvarno postane operativno. Naime, politicki spekulant Zlatko Hurtic je napravio strategiju razvoja u kojoj prema ocjeni profesora Sarajevskog ekonomskog fakulteta nema nista korisno Za uzvrat za dobijene kredite zahtijeva se otpuno prepustanje svih BiH resursa svjetskoj Banci i MMF-u po formuli koja je vec u cijelom svijetu poznata kao zlocinacka. Naime ove kavzi UN institucije, nastale kao reakcija SAD na samostalnost Generalne Skupstine UN sedamdesetih, su pod kontrolom anglocionistickih multinacionalnih kompanija koje preuzimaju preostale resurse treceg svijeta uslovljavanjem kredita sa tzv. "demokratizacijom i liberalizacijom" ekonomske politike suverenih drzava prema stranom (njihovom) kapitalu. Tako je danas stanje exsploatacije treceg svijeta zahvaljujuci ucjenama MMF-a, da je npr. i sva pijaca voda nekih siromasnih drzava kao npr. Lesota, otkupljena od strane Kokakole, a upravo nakon ucjena tipa - dobicete kredite za razvoja li sva vasa prirodna bogatstva moraju na slobodno svjetsko trziste. Takvim analizama u BiH se ne bave dejtonske kvazi TV zaduzene da hvale svaki kredit Svjetske banke i pozuruju parlamentarce BiH da sto brze donose "zakone o prestanku vazenja zakona Republike BiH" . Time se bavila TV SAHARA cije je filijale u Hadjicima i Vogosci upravo zabranio novi direktor drzavljanin Izraela koji se ovdje predstavlja kao gradjanin Sarajeva. Utejha je sto se nije drznuo da zabrani istu tu televiziju I u samom Sarajevu. To je znak da postoje patriotske snage u gradu kojih se Finci plasi.

M. B.

SARAJEVO

______________________________________________________________

10. Spasimo Republiku Bosnu I Hercegovinu: Sad ili nikad

Definitivno je jasno da se u ovom kratkom vremenu mora izvrsiti snazan pritisak na vlasti u BiH sa ciljem da im se dadne do znanja da gradjani BiH, udruzeni u brojne nevladine organizacije u zemlji i svijetu nece nikada prihvatiti odustajanje od zahtjeva da se drzave odgovorne za agresiju na Bosnu i pocinjeni genocid, tuze pred Medjunarodnim Sudom Pravde. Takodjer necemo prihvatiti nikakvu trgovinu pravdom, a svaki pokusaj vansudske nagodbe cemo tretirati kao izdaju zrtava genocida i njihovog pravednog zahtjeva da se drzave-krivci privedu pravdi. Nema te cjene niti nagodbe koja moze zamjeniti legitiman zahtjev zrtava genocida da se krivci za brutalna ubistva njihovih najmiliji privedu pravdi i kazne. Pri tome Tuzba protiv Srbije i Crne Gore ima poseban znacaj i za buducnost, jer se konacno mora zaustaviti praksa ove drzave da putem etnickog ciscenja i zlocina siri svoje granice, odnosno ostvaruje svoje interese.

Vazno je istaci da zrtve genocida ne mogu ostvariti svoje pravo na odrziv povratak u mjesta odakle su prognani, prvenstveno zbog ilegalnog ukidanja suvereniteta Republike BiH, ilegalnog ukidanja Ustava i zakona Republike BiH i nametanja silom ilegalnog daytonskog "Ustava", po kome je genocid nagradje paradzavom, tzv Republikom Srpskom, u kojoj su skoro svi zlocinci nasli utociste i predstavljaju ozbiljnu prijetnju odrzivom povratku. S toga, mora se zahtjevati od vlasti u BiH da u sklopu Tuzbe protiv SCG zahtjevaju ukidanje tzv Republike Srpske i vracanje gradjanima Bosne i Hercegovine njihovog legalnog i legitimnog Ustava Republike BiH, tj. ponistavanje ostvarenih ciljeva agresije i zlocina i vracanje Republici BiH legalno-pravnog stanja koje je vazilo prije pocetka agresije na Bosnu.

Kao vjerodostojne argumente za ove zahtjeve treba navesti cinjenice da je Sud u Hagu prihvatio zahtjevi Udruzenja Majki Srebrenice i Podrinja da se Milosevic optuzi i za genocid u Bosni, sto je ovaj Sud prihvatio. Treba navesti i Izvjestaj Komisije za Srebrenicu u kojoj Komisija potvrdjuje sa svojim nalazima da se genocid nad gradjanma Republike BiH desio i da su u taj zlocin umjesane vlasti iz Srbije i Crne Gore. Takodjer treba navesti sve cinjenice, koje dokazaju da se ilegalno, putem krsenja odredaba medjunarodnog prava, povelje UN-a i Ustava RBiH, nametnula Bosni ustavna kapitulacija putem pritiska i ucjene tokom pregovora u vojnoj bazi u Daytonu. Ove cinjenice su obradjene od starne Musadika i javno publikovane od strane nevladine organizacije Bosanski Kongres. Za ovu priliku istakao bi samo najvaznije izvode iz tog dokumanta, kao sto su sljidece cinjenice:

SA ASPEKTA MEDJUNARODNOG PRAVA DYTONSKI USTAV JE NEZAKONIT.

- Republika BiH bila je medjunarodno priznata država i 177. po redu clanica UN. Po Povelji UN, Ustav i institucije države clanice UN ni pod kojim uslovima nisu mogli biti pregovarani, pogotovo ako je u pitanju zemlja- žrtva agresije i ako je agresija u toku.

U poglavlju 7 Povelje UN se kaže:

Ništa sadržano u ovoj Povelji ne može dati za pravo Ujedinjenim Nacijama da se mješaju u pitanja koja su stvar unutarnjeg pravnog poretka bilo koje zemlje.

- U Dejtonskom ugovoru Bosna i Hercegovina se našla pod starateljstvom od strane SR Jugoslavije i R Hrvatske, što je zabranjeno clanom 78. Povelje UN.

Internacionalno pravo, zaštita zemalja clanica i obaveza UN da osigura tu zaštitu, postoji osim, ako se zemlja clanica UN, tog prava sama ne odrekne. Cak i to odricanje ne smije biti rezultat nelegitimnog predstavljanja, reinterpretacije predmeta pregovora, obmana državnika prema vlastitom narodu. Svoju zavjeru ( pregovore o Ustavu iza zatvorenih vrata i van institucija sistema ) bh. pregovaraci krili su, a i danas kriju, obmanom da ne postoji Pravo, nego postoje zavjere.

U clanu 78 Povelje UN se kaže:

Medju clanicama UN odnosi se moraju zasnivati na poštovanju nacela suverene jednakosti.

-Pošto je Ustav jedne zemlje izraz suverene jednakosti zemalja clanica UN, jasno je da je pregovaranje o Ustavu od strane drugih zemalja direktno kršenje clana 2. Povelje UN, kao imperativne norme medjunarodnog prava.

-Cinjenica da su SRJ i R Hrvatska postali sudionici pregovora o Ustavu Bosne i Hercegovine, pri cemu su izmjenu Ustava RBiH upravo pokušavale realizirati putem rata i agresije, je u suprotnosti sa clanom 1. Povelje UN.

Ljudi, koji su još od Lisabona 92., preko Ženeve 93. do Dejtona 95. davali agresoru viziju uspjeha, tako što su pristajali da diskutuju vlastiti Ustav, danas to brane navodnim pritiskom svijeta, krijuci navedene cinjenice o neupitnosti, nedjeljivosti i neprenosivosti suvereniteta i ništavnosti ugovora pod pritiskom, obmanom ili nelegitimnom voljom.

-Sa aspekta unutarnjeg prava, pegovaranjem Ustava Republike BiH i prihvatanjem Dejtonskog ustava cinjena je izdaja Republike što se može ponajbolje vidjeti iz clanova 154. i 155. Ustava R BiH koji glase:

Clan 154.

Neprikosnoveno je i neotuðivo pravo i dužnost graðana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrdjeno uredjenje Republike.

Clan 155.

Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da sprijeci gradjane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zlocin prema narodu i kažnjava se kao teško krivicno djelo.

-Sa aspekta konvencija o medjudržavnim ugovorima, Becka konvencija iz 1969. godine, pridružena Povelji UN, smatra ništavnim ugovore suprotne medjunarodnom pravu, dakle suprotne Povelji UN.

Za BiH je bitno da clan 53. pomenute konvencije smatra ništavnim cak i ugovore koji su dobrovoljno doneseni, ako su suprotni medjunarodnom pravu. Osim toga, kao ugovor, Dejtonski ustav je suprotan referentnoj konvenciji za medjudržavne ugovore, po kojoj se ugovorom smatraju sporazumi izmeðu država, iskljucujuci mogucnost da ti ugovori sadrže i ustav neke zemlje.

Prema tome Dejtonski ustav je akt ilegalne “ustavne kapitulacije” koji su potpisale i garantirale dvije susjedne zemlje, a koje su kao jedan od osnovnih ratnih ciljeva imali upravo izmjenu Ustava RBiH. Ovim je RBiH uspješno odvedena od primjene Povelje UN, i medjunarodnog prava protiv država krivaca za rat i genocid.

Pozdrav svima

Esad Jaganjac

__________________________________________________________________

11. Predstavljamo patriotske projekte: bosniancafe

O svim gornjim temama se biju zestoke bitke, kako sa neprijateljima, tako I sa izdajnicima, na slijedecoj web stranci

http://www.bosniancafe.com/forum/forum_topics.asp?FID=10

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: