Friday, January 18, 2008

#309 IZETBEGOVIC nije htio Prijedor kad mu je nudjeno

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. novembar 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 309

1. UVODNIK: KONACNO VELIKA POBJEDA REPUBLIKE BiH

2. VRIJEME JE DA PROMJENIMO IME U "BOSANSKOHERCEGOVACKI KONGRES"

3. JA PODRZAVAM PROMENU NAZIVA BOSANSKOG KONGRESA

4. BAJRAM MUBAREK OLSUN braco i sestre:

5. Zakazana usmena rasprava u tužbi BiH protiv SCG za genocid

6. PETICIJA VJERNIKA IZ KRAJINE DOSPJELA I DO KLASICNIH MEDIJA

7. PATROTI REPUBLIKE BiH IZ SVAJCARSKE: OTVORENO PISMO VLASTIMA BiH

8. PROIZVODNJA NEPRIJATELJA I ¨DUHOVA¨

9. LAKSE JE BEZ SUDBINE NEGO BEZ DOMOVINE

10. VI IMATE ISTI MENTALNI SKLOP

11. ISTI MENTALNI SKLOP, ALI SUPROTNE ORJENTACIJE

12. ISTINA JE VAZNIJA OD MASOVNOSTI

13. IZETBEGOVIC nije htio Prijedor kad mu je nudjeno

14. KAKO VI ZNATE DA ALIJA NIJE MORAO POTPISATI?

15. CITANJEM "ONLINE GLASNIKA" UCIM BOSANSKI

16. DA SAM ZNAO ZA SKUP U BOSTONU, DOSAO BIH

17. SVAKO KO ZELI DA PRIMA NASU POSTU IMA NA TO PRAVO

18. Predstvaljamo patriotske projekte: Projekat Poznati Bosnjaci

--------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku

u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

____________________________________________________________________

1. UVODNIK: KONACNO VELIKA POBJEDA REPUBLIKE BiH

Izmedju dva broje "Online glasnika BK" ovaj put smo dobili veoma mnogo poruka, oko 100. Nismo u mogucnosti da ih sve objavimo, pa smo se ogranicili na neke reprezentativne i krace poruke. Izvinjavamo se svima kojima nismo objavili poruku.

Mi se uvijek trudimo da kazemo nesto novo, da otkrijemo neku novu istinu, da ne ponavljamo ono do cega su i drugi dosli. Zato ovaj put nismo obradili neke vazne teme kao sto je na primjer Terziceva ostavka. To je obradio, veoma pronicljivo, na nacin koji dolikuje Bosanskom kongresu, nas saradnik Ibrahim Halilovic na sve sve boljem "Orbusu", te vas upucujemo da to procitate: http://users.skynet.be/orbus/aktua304.htm

I tema o sudjenju Naseru Oricu je interesantna, ali su to veoma dobro obradili "Dani", a prenio "Orbus" http://users.skynet.be/orbus/aktua307.htm

Smatramo da je Tuzba Republike BiH ponovo dosla u zizu naseg interesovanja, zato sto je napokon zakazan datum otpocinjanja usmenog dijela procesa, a to je Februar 2006. godine.

Kljucno pitanje, na koje cemo potraziti odgovor u ovom uvodniku, nam je postavio nas citalac Muamer Sehovoc koji kaze:

Procitah dolje da je tuzba protiv SiCG opet u krizi zbog finansija pa bih volio da

znam sta BK namjerava da ucini da bi se to pomoglo!? Kako da se organizujemo

pa da se skupi novac?

Muamer Sehovic

---------------------------------

Muamere, u mnogobrojnim telefonskim razgovorima i email porukama razmjenjenim izmedju clanova Bosankog kongresa, mi smo dosli do slijedece strategije:

1. POJACATI PRITISAK NA NASE VLASTI DA UVRSTE PROF BOYLEA U TIM ADVOKATA REPUBLIKE BiH

2. TO CEMO URADITI TAKO STO CEMO GARANTOVATI DA CEMO MI, BOSANSKI PATRIOTI, SNOSTITI SVE TROSKOVE PROF BOYLEA NA SUDJENJU

3. NEMA NIKAVOG RAZLOGA DA NASI POLITICARI NE PRIHVATE TAKAV POKLON, DA BESPLATNO DOBIJU TAKVOG DOKAZANOG STRUCNJAKA I PRIJATELJA REPUBLIKE BiH U SVOJ TIM. AKO GA IPAK NE ZELE, TO MOZE ZNACITI SAMO JEDNO - DA SE SPREMAJU NA NOVU IZDAJU REPUBLIKE BIH I NASEGA NARODA, ZRTAVA AGRESIJE I GENOCIDA, RADI SVOJIH SITNIH INETRESA I KRUPNIH INETRESA REPUBLIKE SRPSKE.

4. KAO STO ZNATE BOSANSKI PATRIOTI SU VEC POCELI SKUPLJATI SREDSTVA KOJIM CEMO ISPUNITI NASE OBECANJE DA PLATIMO SVE TROSKOVE PROF. BOYLEA. AKCIJU SKUPLJANJA SREDSTAVA SMO BILI PREKINULI ZBOG NEIZVJESNOSTI NASTVKA PROCESA. OVOM PRILIKOM JE PONOVO POKRECEMO. NA WEB STRANICI "FONDA TUZBE" NACI CETE SVA UPUTSTVA KAKO DA UPLATITE VAS (TAX DEDUCTIBLE) DOPRINOS. DO SADA NIJE POTROSEN NI DOLAR OD TIH SREDSTAVA - CEKAJU PROF BOYLEA.

Link za "Fond Tuzbe je: http://www.hdmagazine.com/Fond/

Na kraju dozvolite kratak komentar vijesti da ce se dogoditi usmeni dio procesa Tuzbe za genocid, kojeg smo toliko dugo cekali.

To je velika pobjeda naroda Bosne i Hercegovine. To je pobjeda kojom smo spasili obraz.

Evo upravo gledamo bezbrojne analize Jasera Arafata i gotovo sve kompetetntne analize su da je on bio veoma los lider Palestinaca, da je "odradio priznanje Izraela, a da pri tome nista nije dobio za uzvrat". Zato se dosta podsmjesljivo gleda na Palestince koji dozivljavaju masovnu zalost za Arafatom. Medjutim, ima jedan momenat koji spasava cast Palestiskog naroda, a to je: "Arafat nije smio potpisati bantustanizaciju Palestine u Camp Davidu, plaseci se reakcije Palestinskog naroda." To je dokaz da je Palestinski narod zreo za politiku, tj. da je politicki, tj. drzavotvorni narod, kojega niko pa ni Arafat ne moze prevesti zednog preko vode. Palestinski narod nije bio naivan i nije se dao prevariti i ostaviti u bantustanima namijenjenim od lukavog Clintona i Ehuda Baraka, kada je to bilo vazno.

E OVIM STO SMO ODBRANILI TUZBU REPUBLIKE BiH I STO JE NIKO, PA NI SAM ALIJA IZETBEGOVIC NIJE SMIO UNISTITI PLASECI SE REAKCIJE NASEGA NARODA, MI BOSANCI I HERCEGOVCI SMO POKAZALI CIJELOME SVIJETU DA SMO POLTICKI NAROD, TJ. DRZAVOTVORNI NAROD, A NE MARVA KOJOJ MOZES PODMETNUTI VODJU KOJI CE ODRADITI SVE STA TREBA ZA NASE DUSMANE. ETO NE MOGADE IM ODRADITIT DA IH SPASI OD KRIVICE ZA GENOCID, I OD SADA SVI MORAJU UVAZAVATI NAROD KOJI SE JE OTHRVAO TAKVOJ PREVARI I SPASIO SVOJU TUZBU.

___________________________________________________________________

2. VRIJEME JE DA PROMJENIMO IME U "BOSANSKOHERCEGOVACKI KONGRES"

Postovanje!

Zovem se Ensvid Hadzajlic i inace sam rodjeni Mostarac. Godinama vec primam Vas ONLINE GLASNIK i slazem se sa skoro svime sto procitam svakih 7-10 dana kada mi posaljete. Ipak, saljem Vam ovo pismo, ne samo da Vas pohvalim, nego i da Vam posaljem jednu patriotsku molbu. Cekao sam da vidim da li ce Vam, za svo ovo vrijeme iko jos skrenuti paznju na to, ili da li cete mozda sami da primijetite to sto Vam, eto ipak ja sada moram reci, jer mi je to i patriotska i gradjanska duznost. Ne sumnjam u Vas patriotizam za nasu Bosnu i Hercegovinu, jer sam se uvjerio za svo ovo vrijeme, da se zaista borite za nase zajednicke ideale i za nasu zajednicku drzavu i za cijelu istinu o tome sta nam se zaista dogadjalo i kako treba da se borimo da se takvo nesto vise nikada ne ponovi, a posebno da vise nikada ne dozvolimo vlastitim liderima da pregovaraju i dogovaraju podjelu i prodaju sa agresorima i okupatorima i sto je najgore fasistima, jer mi imamo samo jednu i jedinu domovinu, nasu dragu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ova moja molba, radi koje Vam se obracam, je vrlo jednostavna i moze se tumaciti i kao molba i kao zahtjev i kao pitanje, to ustvari nije ni bitno kako ce se na kraju protumaciti. Posto se cijelo ovo vrijeme u ovom Vasem Glasniku, predstavljamo kao istinske patriote i borci za nasu jedinstvenu i nedjeljivu Republiku Bosnu i Hercegovinu, moje je pitanje onda zasto se zovemo BOSANSKI KONGRES, jer prave patriote Republike Bosne i Hercegovine, mogu pripadati samo BOSANSKOHERCEGOVACKOM KONGRESU (ili ako je ovo ime, nedaj boze, za neke predugo, onda ima i krace ime od BOSANSKOG KONGRESA, kao npr. BiH KONGRES)?! Koliko sam jos uvijek upucen i koliko mi je jos uvijek poznato nasa domovina se jos uvijek zove Bosna i Hercegovina, a ne samo BOSNA, a takodje ne samo HERCEGOVINA, pa tako i njen jedan pravi i istinski patriota, moze pripadati jedino BOSANSKOHERCEGOVACKOM KONGRESU. Ako ipak ne mozete iz bilo kojeg razloga promijeniti zvanicno ime ovog Kongresa, onda Vas najljubaznije molim da me izbrisete sa Vase "mailing liste", jer ja licno ne mogu pripadati samo sjevernom kongresu moje domovine. Primite mnogo pozdrava i selama, a svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti zelim Ramazan Serif Mubarek Olsun!

S postovanjem,

Ensvid Hadzajlic

------------------------------------------------------------------------------------------

3. JA PODRZAVAM PROMENU NAZIVA BOSANSKOG KONGRESA

Ensvide, ja, Muhamed Borogovac, kao urednik "Online Glasnika Bosanskog kongresa" sam prvi dosao do tvoje gornje poruke, pa cu prvi i reagovati.

Ukratko: JA SE APSOLUTNO SLAZEM SA TVOJIM PRIJEDLOGOM I DA SE UBUDUCE ZOVEMO "BOSANSKOHERCEGOVACKI KONGRES", skraceno "BiH KONGRES".

OSIM TOGA PREDLAZEM SVIMA CLANOVIMA OVE MAILING LISTE DA SE IZJASNE O TOME, DA IZNESU SVOJE RAZLOGE "ZA" I "PROTIV". ISTO KAO STO NA SVAKIM IZBORIMA IMATE PRAVO DA GLASATE, BILI VI ILI NE PRIPADNICI NEKE STRANKE ILI ORGANIZACIJE, TAKO I SVI ONI KOJI PRIMAJU "ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRSA" IMAJU PRAVO DA SE IZJASNE O OVOME PRIJEDLOGU, BILO DA SE SMATRAJU CLANOVIMA BOSANSKOG KONGRESA ILI NE. Podsjecam, Bosanski kongres nije clanska organizacija, i svako ko se na bilo koji nacin angazuje na ocuvanje nase drzave, moze se smatrati pripadnikom Bosanskog kongresa. Dovoljno je da si patriota Republike BiH i da se zalazes za ocuvanje jedinstvene Republike BiH.

OBRAZLOZENJE podrske promjeni naziva: Mi smo nadili ime "Bosanski kongres" kada smo se osnovali 1994 gopdine, jer je tada, za vrijeme rata cijeli svijet upotrebljavao skracenu verziju "Bosnia", umjesto "Bosnia-Herzegovina".

Tek kasnije smo shvatili da upravo nasi izdajnici Alija Izetbegovic, Sacir Filandra, Hilmo Neimarlija i slicni upotrebljavaju rijec "Bosna", cak "Republika Bosna", upravo zato da bi lakse unistavali Republiku Bosnu i Hercegovinu. Naime, najjaci vojnik Republike Bosne i Hercegovine je njen posljendji legalnu Ustav, jer Republiku Bosnu i Hercegovinu ne mogu unistiti granate, nego jedino promjena Ustava kojom ce se R BiH iskasapiti. Jedini problem nasih neprijatelja je kako da uniste legalnu, od cijeloga svijeta priznatu Republiku BiH, zrtvu agresije i genocida. Dakle, borba za domovinu se vodi sada tako sto se borimo za KONTINUITET USTAVA REPUBLIKE BiH, TJ. ZA NJENE USTAVNE KATEGORIJE, U KOJE SPADA I PUNI NAZIV NASE DOMOVINE "REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA". Nasi neprijatelji se bore protiv nase drzavnosti, tj. protiv kontinuiteta Ustava Republike BiH, a jedan od metoda borbe je stalno izmisljanje novih modela, novih Ustava, novih termina, kao sto su "Entiteti", "Republika Srpska", "Federacija BiH", "Kantnoni". I novi prijedlozi koje stalno iznose najvatreniji Izetbegovicevi sljedbenici da se drzava zove samo "Republika Bosna" su u stvari lukavi pokusaji obracuna sa kontinuitetom nase drzavnosti, tj. sa unistenjem Republike BiH. Takvi pokusaji nazalost ponekad privuku i naivne Bosanske patriote, koji nisu svjesni da se borba za ocuvanje nase drzave vodi kao borba za ocuvanje Ustava Republike BiH.

Jedino opravdanje izdajnika da je to "krace", "prakticnije" je cista laz. Ako im je "Republika Bosna i Hercegovina" dugo, neka govore "Republika BiH", kako Ensvid rece.

Svoje misljenje i svoj glas o promjeni imena posaljite na adresu: [mailto:bosanski_kongres@hdmagazine.com]

____________________________________________________________________

4. BAJRAM MUBAREK OLSUN braco i sestre:

Htjeo bih ovom prilikom da Vam se zahvalim na svim dosadasnjim informacijama

koje ste mi uputili kako bi se mogao bolje informisati o stanju nase zemlje. Posto

sam promijenio sada ovaj email nemojte mi slati obavjestenja na isti nego moj novi

email je

braca@xyz.net

S puno selama Vam upucuje Vas vjerni AMIR zvani braca sa svojom porodicom.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Braca, evo kao sto vidis prensino tvoje cestitke svim nasim citaocima koji cesto

svojim prilozima cine ovaj Glasnik interesantnim toliko godina.

_______________________________________________________________

Evo najzad vijesti o javnoj raspravi po Tuzbi.

Sada treba pojacati pritisak na povratak Boylea u nas tim. Slijedi clanak iz Avaza.

Selam - Ibrahim

5. Zakazana usmena rasprava u tužbi BiH protiv SCG za genocid

Procesi protiv Krstica i Miloševica te izvještaj o Srebrenici kao novi dokazi

Usmena rasprava pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu pocinje 27. februara 2006. godine

Sakib Softic, pravni zastupnik Bosne i Hercegovine u tužbi protiv Srbije i Crne Gore za genocid i agresiju, potvrdio je za "Dnevni avaz" da je Medjunarodni sud pravde u Hagu zakazao usmenu raspravu za 27. februar 2006. godine.

Nove cinjenice

- Trajanje i raspored sudjenja bit ce utvrdjeni u toku iduce godine na sastanku koji ce predsjednik Suda upriliciti sa zastupnicima strana u sporu. Naš prijedlog je da sudjenje traje cetiri sedmice, jer smatramo da je to dovoljno vremena objema stranama da iznesu nove cinjenice, dok zastupnici SCG traže 10 sedmica - kaže Softic. Optužnica protiv SCG ce u medjuvremenu biti dopunjena novim detaljima koji su otkriveni od januara 1999. godine.

- Ovih godina pojavili su se novi dokazi koji nam nisu bili poznati u trenutku slanja našeg posljednjeg dopisa 1999. godine. U postupku protiv Slobodana Miloševica u Hagu, mnogo toga je iskrslo. Novi detalj je i da je bivši general Vojske RS Radislav Krstic osudjen za genocid, izvještaj Komisije za Srebrenicu koji ce sadržavati detalje u vezi s izvršenjem zlocina, a tu su i mnogi drugi dokazi koji pokazuju umiješanost SCG. Tim koji radi na ovom slucaju poseban akcent stavio je na rad Tribunala u Hagu, jer mnogi dokazi upravo pred tim sudom izlaze na vidjelo i to cemo upotrijebiti - govori Softic. Zbog toga, zakazivanje rasprave u februaru 2006. godine Softic smatra povoljnim terminom.

Povoljnija pozicija

- Mislim da je to najbolji period za usmenu raspravu i okoncanje postupka. To ce biti prilika da se iz svih ovih pojedinacnih postupaka koji se vode u Hagu izvuce konacni zakljucak da je SCG pocinila agresiju i genocid u BiH. Mislim da vrijeme radi za nas i da smo u puno povoljnijoj poziciji nakon procesa protiv Krstica, Miloševica i izvještaja o Srebrenici, nego što smo bili ranije. Ocito da je i Sud vodio racuna o vremenu, da bi mogli konacno utvrditi ko je organizirao i pocinio genocid i ko ce na kraju narodu u BiH platiti štetu -kaže Softic. S obzirom na to da ce spor biti okoncan u maju, presuda ce uslijediti nakon nekoliko mjeseci, najvjerovatnije do kraja 2006. godine.

A. MALAGIC

__________________________________________________________________________

6. PETICIJA VJERNIKA IZ KRAJINE DOSPJELA I DO KLASICNIH MEDIJA

Vjernci muslimani iz bosanske krajine, javili su nam de je njihova peticija dosla i u glavne BH medije. Podsjecamo, u toj peticiji se postavljaju neugodna pitanja Reisu o njegovoj podrsci kompromitovanom Banjaluckom muftiji Camdjicu, i o neizgradnji Ferhadije. "Online glasnik BK" je pisao o toj peticiji u broju 303, od 30. Avgusta u clanku pod naslovom: "HILJADU ZASTO - otvoreno pismo Reisu Cericu", koje mozete naci u nasoj arhivi http://www.hdmagazine.com/Fond/linkovi.htm

Slijedi clanak kojega prenosi FENA:

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Gradjani Bosne i Hercegovine, Krajišnici i Banjalucani koji žive u tom gradu i dijaspori uputili su reisu - l - ulemi Islamske zajednice BiH Mustafi ef. Cericu peticiju sa 156 potpisa za smjenu muftije banjoluckog Edhema ef. Camdžica i razjašnjenje situacije vezane za izgradnju džamije Ferhadije u gradu Banjaluci srušene 1993. godine.

Potpisnici ef. Camdžicu zamjere to što se, ni on niti njegova obitelj, ni nakon pet godina od imenovanja na mjesto banjoluckog muftije nije nastanio u tom gradu.

«On treba da bude pozitivan primjer drugima kad se radi o povratku. Za pet godina koliko obnaša tu visoku i odgovornu dužnost, po našoj i op?oj ocjeni, nije pokazao da joj je dorastao. Našem gradu i regiji uopce, treba covjek koji ce ne samo htjeti, vec i znati odgovoriti složenim zadacima. Stoga Vas, smatrajuci da je Vaše pravo i obaveza da vodite adekvatnu kadrovsku politiku i prema Banjaluci i njenoj regiji, molimo da na funkciju banjoluckog muftije imenujete drugog covjeka koji posjeduje potrebne ljudske i strucne kvalitete za tu izuzetno odgovornu funkciju i na ovakvom podrucju, te koji ce živjeti u Banjaluci - centru Muftijstva», navodi se u peticiji.

Potpisnici peticije kao problem reisu-l-ulemi navode i pocetak obnove džamije Ferhadije. Oni podsjecaju da je nastala cetvrta godina od polaganja kamen-temeljca, a obnova Ferhadije se ni ne nazire.

«Buduci da se informacije u vezi s tim ne mogu dobiti niti od Medžlisa IZ-e Banjaluka niti od aktuelnog muftije, ne preostaje nam ništa drugo nego da tražimo od Vas da nama i javnosti prezentirate istinu o tome. Pod "punom istinom" podrazumijevamo informacije o problemima koji još stoje na putu pocetka obnove Ferhadije, planu i programu kako ih riješiti, o roku pocetka obnove, visini dosad prikupljenih sredstava za obnovu, visini nedostajucih sredstava, te o stepenu organiziranog ukljucivanja bh. Dijaspore u taj projekt, navodi se u tekstu peticije

Potpisnici peticije zahvalni su Allahu dž.š. što su obnovljene neke od 16 banjoluckih džamije srušenih tokom rata, a neke su u fazi obnove.

«Medjutim, Vi dobro znate da Banjaluka bez Ferhadije nije Banjaluka. Njena obnova bi imala pozitivne efekte na bošnjacko "danas» i "sutra" u tom gradu. Stoga od Vas ocekujemo da cete rješavanju navedenih gorucih problema pristupiti krajnje kriticki i odgovorno, te da cete ih u interesu, džematlija grada Banjaluke, naših predaka i buducih pokoljenja, efikasno i riješiti», navodi se u peticiji koju su gradjani BiH, krajišnici i Banjolucani u tom gradu i dijaspori uputili reisu-l- ulemi ef. Cericu.

(Fena)

________________________________________________________________________

7. PATROTI REPUBLIKE BiH IZ SVAJCARSKE: OTVORENO PISMO VLASTIMA BiH

Molimo administraciju republikabih.net da postavi nase pismo na naslovnoj stranici, takodje i Bosanski Kongres da reaguje povodom istog u ONLINE GLASNIKU.

Postovane Dame i Gospodo,

Administracija http://www.bosona.net/pet_upis.php vas poziva da se izjasnite povodom zahtjeva peticije koja je do sada potpisana od strane 1041 osobe.

Nasi zahtjevi su utemeljeni na cinjenicama koje su jasno navedene u peticiji, koji su istiniti i zahtijevaju vas odgovor.

Vi nemate prava da ignorisete odgovor koji je postavilo pred vas vise od hiljadu ljudi do sada, razlicitih vjera i nacija.

Administracija Bosone

Jedinstvo_Bosnjaka_Svijeta

_______________________________________________________________________

8. PROIZVODNJA NEPRIJATELJA I ¨DUHOVA¨

Ili, kome treba ¨muslimanski terorizam¨

Autor: Sven Rustempasic

Sarajevo, 13. novembar, 2004. -- Sirovi materijali se mogu preraditi na razne nacine i ugraditi u razne finalne proizvode. Od 1kg aluminija se mogu napraviti lonci za kuhanje, da finalni proizvod donese zaradu od, recimo, 5 dolara. Ako se taj kilogram ugradi kao dio borbenog aviona, donosi zaradu od 500, pa i, ko zna, preko 1500 dolara. Veca zarada trazi vece investicije u strucni rad, energiju i visoke tehnologije. Ali, i dalje je profit mnogo veci. Ako je cilj kapitalizma zarada, a moralne vrijednosti, ljudski zivoti (kako ciji) ne igraju bitnu ulogu, onda ce od aluminija praviti borbene avione, a ne lonce. Jedan od novih americkih borbenih aviona su nazvali ¨Spirit of America¨ (¨Duh Amerike¨). Zalosno.

O vojnoj industriji SAD (Military Industrial Complex) je gotovo sve napisano, pa i to da moze profitirati samo ako SAD imaju neprijatelja. Imali su ga i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu. Zatim se Winston Churchill dosjetio i sa Amerikancima dogovorio da nakon 1945. godine i svog saveznika, Sovjetski Savez, proglase neprijateljem. Otpoceli su reziranu utakmicu zvanu ¨hladni rat¨. Umjesto da nakon okoncanog rata vojna industrija smanji proizvodnju, Atlantski savez (SAD-Velika Britanija) ulazi u famozni ¨rat protiv komunista¨. Gomila strateske i takticke efektive u Americi, Zapadnoj Evropi i sirom svijeta protiv Sovjetskog Saveza. Paralelno vode ¨rat protiv komunista¨ u Koreji, a zatim dolazi Viet Nam i gotovo citava Indokina. Ratove su (neslavno, blago receno) doveli do unaprijed dogovorenog kraja. Bilo je zatim ¨rata protiv komunista¨ i u Juznoj Americi, ali je nastala ¨mala pauza¨ -- jer je ponestalo neprijatelja. Ako nema neprijatelja, nema niti velike vojne industrije, panika.

I pala je odluka da poslije komunista, neprijatelji budu muslimani. Drzava Izrael i njeni organizmi koji vladaju i Velikom Britanijom i Sjedinjenim drzavama, pogotovo u domenu internacionalne politike, preuzela je taj dio posla od Palestine pa nadalje ... Punim zamahom su se na posao dali i kojekakvi politolozi, antropolozi, psiholozi, medijski strucnjaci, obavjestajne agencije. Sjetimo se samo jednog imena, Bernard Lewis, od citave bulumente. Ko sumanuti su poceli pisati kojekakve ¨naucne¨ studije egzoticnih imena. Prvo na pamet pada ¨Crescent of crisis¨ (¨Polumjesec krize¨ -- koji se ima protezati od Pakistana, preko Afganistana, Centralno-azijskih drzava, do Balkana!). Svi su se ti ¨ugledni autori¨ napregli da u svojim laboratorijima stvore kvazi-akademsko ¨opravdanje¨ za napad na neprijatelja kojega su sami proizveli i nazvali ¨islamskim fundamentalistima¨.

Da bi se malo uhodali, vjezbali su i stvaranje imagea neprijatelja (fein bild) od nekih prominentnih lidera u tom svijetu. Neko ce se sjetiti da je Jaser Arafat bio jedan od prvih Zapadu oslikanih ¨muslimanskih terorista¨. Ali, kako je Arafat djelovao u Palestini, tek je lansiranje likova kao Abu Nidal (svojevremeno, rado ¨nevidjen¨ u Beogradu) i ostalih ¨Abu ovaj, Abu onaj¨, uz podmetanje bombi po gradovima Evrope i Amerike, dalo obicnom covjeku Zapada ¨okus¨ tog ¨pravog muslimanskog terorizma¨. Mnoge su tzv. fundamentalisticke organizacije uspostavile ured u Londonu; a radini propovjednici fundamentalizma su godinama dobivali produzenja (turistickih?) viza u SAD. Nakon Arafata je, sjetimo se, izbor ¨teroriste godine¨ (pa i duzeg perioda) pao na Libijca Moamera Ghadafija. Prikazivali su ga kao Baba Rogu za plasenje Zapada ¨muslimanskim ekstremistima¨. U to je doba u to ime oboren i jedan putnicki avion (Lockerbee incident). Navodno ga je Ghadafi dao oboriti. I tako dalje. Ali, posto su te Baba Roge ipak bile ¨vehde¨, na Zapadu su laboratoriji za pravljenje neprijatelja u Iranu sa trona zbacili Shah Raza Pahlavija i na njegovo mjesto iz dugogodisnjeg azila u Zapadnoj Evropi (!) doveli Ajatolaha Khomeinija. E, to je konacno bio veliki potez. Pogotovo uz slike Ajatolahovih pasdarana kako godinu dana opsjedaju Americku ambasadu u Teheranu. Pun pogodak! I kada je Khomeini preselio, brze-bolje ce Zapad na upraznjeno mjesto Baba Roge postaviti Sadama Huseina. Taj Husein nije mogao niti Iranu oteti par kilometara pustinje, ali su mu podmetnuli da od njega strepi ¨cijeli slobodni svijet¨. Ni manje ni vise. Histerija oko Sadama jos ne jenjava. Ali, vise nema pauze. Prije nego sto su ga oborili, zamijenili su ga sa, pogodili ste, Osamom bin Ladenom.

U SAD su obje partije, i Demokratska i Republikanska, zaposlene po ovom pitanju na istom zadatku. Demokrati su samo perfidniji, a Republikanci su i sebi i Demokratima, pogotovo onima koji rade na internacionalnoj politici, u Iraku zadali autogol. Ali, dok to traje, neprijatelje i dalje treba proizvoditi. Proizvode ih stalno, da bi se od aluminija umjesto lonaca pravili mnogo, mnogo profitabilniji proizvodi -- borbeni avioni, rakete, radari ... Uz proizvodnju oruzja ide i proizvodnja neprijatelja. Treba samo sacekati da Osama bin Laden napravi slijedeci telefonski poziv. Ko li mu samo placa te silne telefonske racune?!

Biti napadan, olajavan, maltretiran, progonjen ... je veliko zlo. A to zlo nadmasuje samo nesposobnost, neorganiziranost, imbecilnost progonjenog, da se obrani. Milijardi muslimanima na cijelom dunjaluku, Bajram Sherif Mubharek Olsum.

_______________________________________________________________

9. LAKSE JE BEZ SUDBINE NEGO BEZ DOMOVINE

Ne znam kako da pocnem da pisem, ne znam sa cime da pocnem. Da li da pocnem sa lopovima koje su zasjeli u fotelje ili sa time sta se u Bosni i Hercegovini politicki desava?

Mislim da cu poceti sa time da sam ja rodjena Banjalucanka koja je odrasla u dijaspori. Moja cijela familija je rodjena i zivjela sretno do '92 u Banja Luci. Poznato je svima da su svi katolici i muslimani iz bosanske krajine protjerani itd. Mi bosanski krajisnici dan danas moramo te cetnicke face koje su nas iz naseg otjerali trpiti i gledati. Godinama smo na sudu za nasu imovinu i za nasa prava. Moramo na granici hrvatska/bih trpiti napise "Dobro dosli u Republiku Srpsku". I trpimo sve u nadi da ce ako Bo da se to jednog dana skinuti i sve promjenuti. Mdjutim ti politicari koji trebaju da zastupaju narod samo zastupaju svoj licni profit i svoju fotelju. Ptam se ko e za te papane uopste glasao? Sta se moze uraditi da se ustav promjeni? Da li se uopste narod pita? Ja cisto sumljam da srebrenicke zene pristaju na to.

Posto vidim da peticije ne pomazu, zanima me sta se stvarno moze uraditi? Zar bosanski (bosnjacki) narod ne vidi da je SDA izdala bas njih! Sviju koji su ginuli za jedinstvenu Republiku BiH i one koji su sa najlonskim vrecicama napustali svoj grad, svoju familiju ili svoje selo? Kako ih nije sramota da sa SDS-om ulaze u koaliciju? Sa onima koji su nas klali i prozivali Turcima ili u jos gorem slucaju balijama. Sta se moze ucinuti da se ustav promjeni, da napokon bude jedinstvena BiH? Jer to je ono sto smo htjeli. Ja se zelim kad tad u Bosnu vratiti u moju Banja Luku, ali sigurno necu jos jer sigurno necu dozvoliti da moja djeca u skoli srpsku verziju rata uce! Ja imam samo jednu domovinu i to je Bosna i Hercegovina kakva god bila moja je! I kao sto Dino Merlin pjeva: "Lakse je bez sudbine, nego bez domovine!!!"

Srdacno Jasna P.

_______________________________________________________________________

10. VI IMATE ISTI MENTALNI SKLOP

POSSTOVANI KONGRESMENI.

MALO SE OSJECCAM NELAGODNO AKO SAM VAS MOZDA MALO NAHLJASKAO. ALI JE PRIMJERBA BILA PRIJATELJSKE NAMJERE A NE DA VAS VRIJEDZA. ZNAMO SE POJEDINCI VEC GODINAMA I DUGO SVACI DOPRINOS SADASNJOJ SITUACIJI U BOSNI NIJE REZULTAT NASEGA LICNOGA CINJENJA ILI NECINJENJA ZA TU BOSNU NEGO TADASNJE PROCJENE POLITICKIH IMBECILA KOJI SU SEBE UMISLILI DA SU ONI JEDINI KOJI KAO I VI KONGRESMENI POLAZETE PRAVO NA ZNANJE TE UNIVERZALNE ISTINE. NI PO CEMU SE VI NE RAZLIKUJETE OD NJIH I KASA BI SE HIPOTETICKI MOGLO SVE VRATITI NA POCETAK SA MOGUCNOSCU DA STE VI NA NJIHOVOM MJESTU DALI MISLITE DA BI NESTA U BOSNI BILO DANAS DRUGACIJE. SIGURNO NEBI JER MATERIJAL LJUDSKI OD KOJEGA STE I VI I ONI SATKANI A I MENTALNI SKLOP VAM JE ISTI.TAKO DA JE VALJDA I SAMO TO DOVOLJNO DA SE MEDZU VAS POSTAVI ZNAK JEDNAKOSTI. STO SE TICE MOGA RATA I PORIJEKLA NISAM VISOCANIN NEGO SELJAK SA BUDOZELJA I RAT NISAM PROVODIO U VISOKOM NEGO SA TVOJIM BRATOM MOSADIKOM U ZAGREBU .A NOVACA KOJIH TI OCITO NEDOSTAJE I ZA ONAKU NAKARADU OD DRZAVE SAM SE NADAVAO VISE OD TEBE MUHAMEDE I TVOJIH KONGRESMENA. STO SAM DAO U KRIVE RUKE I OSTVARENJE NE MOJIH SNOVA KOJI SE NI DANAS NE RAZLIKUJU OD TVOJIH ILI SVIH POSTENIH BOSANACA TO JE MOJA GRESKA I PREVID' ALI ZATO NE LAJEM POSVEMU NEGO SUDIM SE SA IMENIMA I PREZIMENIMA. DA SAM TOLIKO BIO NECIJI NEBIH SE SUDIO A NI SADA TI OBJASNJAVAO STVARI KOJE I SAM ZNAS KAKO SU HODALE.VEZANO ZA MOJU PISMENOST ILI NEPISMENOST KAKO NEVIDIM DOBRO JEDINO MI JE OSTALO DA PISEK KAKO PISEM. SADRZAJ JE VALJDA IPAK SHVATLJIV A IS ONOGA PRAVOPISA IONAKO NIKADA NISAM IMAO VISE OD DVOJKE. ZATO SAM AMTEMATIKU RAZVALJIVAO I BOGAMI VALJDA BIO BOLJI U NASA VREMENA OD TEBE. KO CE POBJEDITI VECERAS' PIOSTO SVE ZNAS DA NE CORAVIM CJELO VECE U TV. POZDRAVLJA TE TVOJ MRAK. VALJDA CE SE I TEBI I TVOJIM RAZMISLJANJIMA AKO NE RAZDANIT A ONO SMRACIT. PS. KADA DRUGI PUTA BUDES KOMENTARISAO ONDA KOMENTAR POSALJI I MENI A NE DA MI GA RAJA SALJE OKOLO.

-----------------------------------------------------

11. ISTI MENTALNI SKLOP, ALI SUPROTNE ORJENTACIJE

Mrak, opet mastis. Kao prvo, nije jasno sta si htio postici spominjuci da si rat proveo u Zagrebu zajedno sa mojim bratom. Valjda, si htio reci kako je i Musadik sluzio Aliji u izdaji kao i ti. Medjutim, tu ima ogromna razlika. Musadik je kompjuterizovao pres centar TWRA, i pisao politicke komentare za "Ljiljan" misleci da radi za ocuvanje jedinstvene Republike BiH. Zatim, Musadik je uocio da je Markoticeva etncika karta podvala Republici BiH, jer ta karta farba jednom bojom cijelu opstinu i kojoj je jedan narod vecina. Na primjer, opstina Kljuc je bila ofarbana crveno, kao srpska opstina, a bilo je 50% Srba, i 49% Bosnjaka. Na toj karti je izgledalo da imaju neke jednoetnicke regije u Bosni. Zato je Musadik kreirao tackaste etnicke karte, gdje je jedna crvena tacka predstavljala 600 Srba, zelana tacka 600 Bosnjaka, a plava tacka 600 Hrvata. http://www.hdmagazine.com/bosnia/maps.html Tacke su bile rasporedjene geografski po naseljima. Ideja je bila da se tako pokaze svijetu koliko je Bosna i Hercegovina etnicki izmjesana i da se ne moze dijeliti. Medjutim, Alija uzima tu kartu i koristi je da bi lakse povlacio crte podjele. Kada je Musadik na pregovorima u Zenevi pocetkom 1993. vidio to, i kada je vidio da Alija pregovara na istoj strani sa Owenom, a protiv ostalih clanova nasega tima, on je poceo koristiti Pres centar TWRA da bi svijetu rekao istinu o izdaji. Tada je Musadik stavio svoju domovinu ispred sebe, i svjesno, znajuci da gubi sve, krenuo u obracun sa izdajom. S druge strane, ti si se razisao sa Alijom samo zbog para. Moralna razlika izmedju tebe i Musadika je ogromna, bez obzira sto ste jedan period radili za istoga sefa, Aliju Izetbegovca.

Vjerovatno si u pravu kada kazes da je nas mentalni sklop isti kao mentalni sklop tadasnjih nasih lidera. Mentalni sklop je isti, ali je orijentacija drukcija. Alija je muslimanski Srbin, i srpski patriota, skriveni Emir Kusturica, kojaga su zato velikosrbi izvadili iz zatvora 8 godina prije nego mu je Hamdija namijenio. Likvidirali su Hamdiju, a izvadili Aliju da bi odradio stvaranje Republike srpske za njih, a ja sam bosanski patriota, koji ga kuzi jer imam isti mentalni sklop, samo druge orjentacije.

Sta jos da ti kazem, osim "U lazi su kratke noge." Kao atomski fizicar, makar si se tako ovdje predstavljao, sigurno bi znao da mozes uvecati "mala slova" na kompjuteru, te da ne moras pisati vazda "velikim".

Vidim pokusavas skrenuti diskusiju na svoju najjacu stranu, tvoju svetinju - PARE, ali nemoj biti siguran da i tu bolje stojis od nekih medju nama.

Ti si bio i ostao na nasoj listi. To sto su ti drugi poslali prije mene prosli broj "Glasnika", je zbog toga sto cijeli dan traje slanje "Glasnika" koji ide na oko 12,000 adresa, pa tebi stize mozda nesto kasnije.

Mahsuz selam od Muhameda.

P.s. Ozbiljno ti kazem da bi morao naci nekoga da ti ispravlja gramatiku, jer nam sroza ugled "Online glasnika" dibi dus.

_______________________________________________________

12. ISTINA JE VAZNIJA OD MASOVNOSTI

Merhaba,

Vidim da ste aktivni i svaka vam cast samo nastavite......

Ovdje je u Sydney-u prosle subote 06.nov.04 na bosanskom radiju stanica FM 2000 javio se neki doktor, predsjednik Canadske udruge Bosnjaka i u svom intervju i javljanju diskreditovao BK, kao da je to organizacija samo 3 covjeka!

Radio program vodi Hasan Biscevic, bivsi novinar koji je napisao neku knjigu o Fikretu Abdicu, negdje pred rat. Inace on je neka musliamnska struja i iza njega stoji jedan mistrijas-zidar Muhamed Kumalic, kome je valjda godisnjica smrti A.I. bio povod da se diskredituje BK. Isto tako i Isl.Zaj. stoji iza H.B. Inace H Biscevic ima email: hasanuna@hotmail.com

Fahir Zec i Ibro Suhopoljac vode na istoj stanici program srijedom, oni su subotom, i kaze da nije slusao taj izvjestaj ali ovo je sto je moja zena cula, mi bi mogli jos ovo precizirati.

Ko ovo radi i zasto?

Ako IZ i H.B. se pitaju o brojnosti BK, onda se trebaju pitati ko je Mesihat Australije. To su 3 samozvane hodze, napravili nesto od magle.... Dalje, ama da je BK. samo 1 clan, da li iko postavlja pitanje ko su npr: -3 covjeka koja su potpisala Dayton???/

-Ko je Safet Isovic recimo, treba li i on imati 1000 clanova????

Brojnost nije bitna, nego kvalitete argumenata, ali kod prostog naroda to pali da se neko odmah dikredituje. Ili recimo ko je H.B. i koliko on ima clanova???

Mozda bi se nesto moglo objaviti i na BK Glasniku o ovome. Cim oni mlate i bubaju o BK to meni znaci da oni imaju problema.

Cut cemo se opet... Ne bi bilo lose sastavit nesto prije ili odmah poslije Bajrama.

Allahimanett...Omer of Bosnia

_______________________________________________________________

Ako je BK samo tri covjeka sto se onda toliko sekiraju, pa putuju sa kontinenta na kontinent

i smisljaju kako da zaustave ta "tri covjeka". Koliko su para do sada potrosili za financiranje

izdajnickih organizacija i web stranica, kojima je jedini cilj da nas ometaju u radu, da razvodnjavaju

nasu jasnu poruku o izdaji Republike BiH. Ako je to sto mi govorimo laz, ili budalastinja, sto nas

onda ne puste da se brukamo, nego nas nastoje zagusiti svim sredstvima.

Ko je pravi patriota, a ko izdajnik, narod ce prosuditi iz cinjenica kao sto je npr. slijedeca:

BOSNJACI.NET, web stranica koja je formirana da siri njihovu i zagusi nasu poruku

jos, ni poslije 10 dana od objavljivanja, nije ni prenijela vijest da je Tuzba za genocid

spasena, i da je zakazan dan Usmene rasprave, a prenose svaku glupost, iz cijeloga svijeta.

Cetnicki agent Esad Krcic nema snage da prenese tako uzasnu vijest za njega da je

Tuzba BiH spasena. Njegov stomak to ne moze podnijeti, i to ga raskrinkava.

Njihova taktika je: Dobro cemo zazeleniti nasu stranicu, da svi misle da smo veliki muslimani,

a onda cemo varati ove balijske budale kako je Alija, a ne Allah veliki, i dakle, Alijina djela

Dayton i Republika srpska trebaju biti vjecna. Sa jedne strane, oni cuvaju RS tako sto varaju

narod da je Republika srpska samo "entitet", kao da rijec entitet iskljucuje drzavnost, oni se

zalazu da Crna Gora ne dobije samostalnost, tj. zajedno sa cetnicima cuvaju malu veliku Srbiju,

dok sa druge strane zelene stranicu da bi im muslimani vjerovali.

Mi, BK, da smo i samo tri covjeka pogubni smo za njih, jer je istina na nasoj strani, a istina ne zavisi

od broja galamdjija. Kvalitet nasih argumenatata je bitan isto kao sto je bitan kvalitete Safetovih

pjesama, sto lijepo Omer primjeti.

________________________________________________________________

Gosp. Dalila Suholjic nam je poslala vise poruka, koje nazalost ne mozemo sve

objaviti, ali u slijdecem duzem izvodu su preneseni njei glavni argumenti:

13. IZETBEGOVIC nije htio Prijedor kad mu je nudjeno

Zalosti me to sto vi mislite da je Bush-ova

administracija, koja je ove godine pocela vojnu

suradnju sa Srbijom (Resumed Arms Sale to Serbia: see

Reuters May 2004), koja i dalje smatra da cinjenica da

Srbija daje utociste ratnim zlocincima nije dovoljna

da se uvedu sankcije, koja i dalje potpaljuje

islamofobiju u svim sferama drustvenog zivota, eto na

neki nacin "bolja" za BiH i za cijeli svijet. 25%

Amerikanaca smatra da su muslimani diljem svijeta

"opasni" i ima negativno misljenje o njima, diljem

zahvaljujuci ideologiji ove administracije. Bush-ov

duhovni savjetnik, koji je ove godine drzao Uskrsnu

misu u Bijeloj Kuci je Franklin Graham, koji je

izjavio da je Islam "zlo" koje trazi od svojih sinova

da umiru za svog boga (za razliku od Isusa koji je

umro za svoje sinove). I to je administracija koju vi

smatrate "boljom" za Bosnjacki narod. Koje je boje

nebo u vasoj zemlji? Yoseff Bodansky (Terrorism expert

for Pentagon) je nedavno izjavio da u Bosni i dalje

postoje teroristicke celije (kod Zenice) unatoc

SFOR-ovom demantiranju te "expertize." Yosef Bodansky

je prijatelj Pearl-a i Wolfowitz-a. Taj isti Holbrook,

kojeg vi eto smatrate krivim za sadasnju stavrnost u

BiH je prije dvije godine izjavo da Bosnjaci kao narod

ne bi prezivjeli da nije bilo pomoci mujahedina.

Taj isti Holbrook, kojeg vi eto smatrate krivim za

sadasnju stavrnost u BiH je prije dvije godine izjavo

da Bosnjaci kao narod ne bi prezivjeli da nije bilo

pomoci mujahedina. Ja smatram da nijedan Bosnjak ne

moze biti zadovoljan sa Dejtonskim sporazumom. Cak i

Holbrook to priznaje na nedavo odrzanom skupu u UN

(sponzorovan od strane BiH misije - nadam se da je

neko od vas bio tu). On je sam izjavio da Dejtonski

dogovor nije perfektan i da je "pocetni dokument",

a ne zavrsen projekt. Dejton se mora REVIDIRATI.

I nama upravo treba covijek koji:

1. zna i priznaje da u nasem ratu nisu svi isto krivi

2. je originalni arhitekta dokumenta i samim time

autoritet koji moze pokrenuti njegovu reviziju

3. covijek koji je iskren kada kaze da mu do dana

danasnjeg nije jasno zasto IZETBEGOVIC nije htio

Prijedor kad mu je nudjeno (See: Holbrooke: To End a War).

Holbrook je trenutno jedini covijek u Kerriyevoj

administraciji koji smatra za se Muslimanski svijet mora

ANGAZIRATI, da Islam u Bosni moze postati model.

Svaki mirovni dogovor je onoliko dobar koliko su dobre

stranke koje ga potpisuju. Nama nije kriv Holbrook,

krivicu snose tadasnje Bosanske politicke elite.

Zalosti me i to sto dio mog naroda koji vi

predstavljate promovira nekakav monopol na patnju (cak

i da ste u pravu sto se tice Bush-Kerry dihotomije u

vezi sa Bosnom?!?! - vasa podrska Americkim

republikancima po mom misljenju negira patnju Irackog

i Palestinskog naroda, a kamoli Americkog. Zalosno.

Dalila S.

-------------------------------------------------------------------------------

Dalila, kaze se "politika je kurva". Zato mi pridajemo mnogo vise znacaja

djelima, nego rijecima. Jedino sto ostaje su djela, tj. potpisani dokumenti.

Sta god da govori Bush ili Holbrooke sada, je nebitno, bice zaboravljeno.

Ono sto ostaje je dokumnt, zlocinacki Daytonski ugovor potpisan od strane

Alije, uz Holbrookeovu pomoc.

Moze Holbrooke sada govoriti da treba Dayton mijenjati, ali vise ne postoji

mehanizam kojim se to moze uciniti. Republika srpska nikada nece dati

saglasnost za to, a po Daytonu RS ima pravo veta na sve odluke "od vitalnog

nacionalnog interesa". To je zato samo nova prevara, novo pranje Holbrookeovog

obraza pred postenim svijetom.

________________________________________________________________________

14. KAKO VI ZNATE DA ALIJA NIJE MORAO POTPISATI?

Kako vi znate da se Dejtonski sporazum nije morao potpisati? Gdje ste bili tada i

sta ste to uradili da se Bosni pomogne?Poslije boja koplje u trnje.Vi ste oni koji

pucaju iza grma. Da imate imalo obreza nebi blatili rahmetli Aliju. Da nam nebi

Alije od Bosne nebi imali nista. Rahmetli Alija nevalja:cetnicima,ustasama,

komunjarama (nevjernicima) lopovima i prevarantima. Posten covjek nemoze u

takvo drustvo. Preispitajte se mozda je sta valjanog ostalo kod vas. Ja bih zelio

da krenete pravim putem,putem pravoga patriote koji respektuje ono sta se najbole

moglo uraditi.Nebacati drvlje i kamenje na nase heroje.

Ismet M.

-------------------------------------------------------------------------

Svako ko zivi u Americi zna da je svaki ugovor nevazeci ako je potpisan pod pritiskom.

Prilikom potpisa bilo kojeg ugovora pravnici pitaju potpsnike: Da li ovaj ugovor potpisujete

"voljno i zeljno"? Pritsak se moze vrstit na stranu koja je agresor, jer joj se moze prijetiti

kaznjavanje po zakonu. Zato i agresorska strana potpisuje nagodbu "voljno i zeljno" da bi

Izbjegla kaznjavanje po zakonu. Zrtvi se ne moze prijetiti kaznjavanjem po zakonu, jer se

nije ogrijesila o zakon. Dakle, zato znamo da je Alija "voljno i zeljno" potpisao ugovor u

Daytonu kojim je cetnicima dao pola BiH, a kada su bili u rasulu.

Holbrookeova krivica je samo u tome sto je Aliji omogucio da nama blefira da je "morao" potpisati.

Time je Aliji omoguceno da sakrije izdaju, dok su Amerikanci na sebe uzeli da pred Bosnjacima izigravaju krivce koji su eto natjerali Aliju. Medjutim, na mjerodavnim mejstima se zna da Aliju

niko nije niti imao pravo natjerati, niti je pokusao.

_________________________________________________________________

15. CITANJEM "ONLINE GLASNIKA" UCIM BOSANSKI

Puno hvala na ovom obavijestenju. Puno je interesantno. Volim citati ovakve

dogadjaje. Saljite mi i dalje. Steta sto ne mogu da otvorim ove druge web stranice.

Izvinjavam se - jako losa sam sa gramatikom jer se dugo nalazim vani. Popravicu

to ako mi dozvolite sa ovim pismenim druzenjem.

Amira A.

------------------------------------------

Amira,

Svakako da ce nam biti drago da ucis i Bosanski jezik i gramatiku citajuci "Online glasnike

Bosanskog kongresa". Tu ces svakako nauciti i ponesto o najvaznijoj komponenti zivota,

onom sto upravlja svim nasim zivotima, a to je politika.

U gornjem pismu sam ti ja ispravio gramatiku. Uporedi ga sa originalom i dosta ces nauciti za pocetak.

Muhamed.

________________________________________________________________

16. DA SAM ZNAO ZA SKUP U BOSTONU, DOSAO BIH

Postovani,

Veseli me da ste ponovo na liniji pravedne borbe za nasu BiH. Hvala i

mnogo uspjeha u daljnjem radu uz tvrdo obecanje da niste sami i da

mnogi iskreni patrioti stoje iza Vas i slicnih Vama.

Zao mi je takodje da nisam bio upoznat sa skupom u Bostonu, inace u

suprotnom bio bih jedan od prisutnih tamo, mada zivim u drugoj drzavi.

Naime, u jucerasnjem razgovoru sa Nedzadom, saznao sam malo vise

detalja o tom sastanku i dvolicnom Finciju kao i o skinutom clanku Fatmira.

S postovanjem M. Kustric.

_________________________________________________________________

17. SVAKO KO ZELI DA PRIMA NASU POSTU IMA NA TO PRAVO

Postovana gospodo,

Zelio bih se prijaviti na vasu mailing listu i redovno

primati novosti iz politickog zivota BiH.

unaprijed zahvalan

Tahirovic Irfan

----------------------------------------------

Ko god zatrazi bice uvrsten u nasu mailing listu.

_________________________________________________________________

18. Predstvaljamo patriotske projekte: Projekat Poznati Bosnjaci

Na ovoj web stranici cete naci biografije mnogih poznatih Bosnjaka.

Dozvolite i jednu napomenu o stranici. Na drzavnost Bosne i Hercegovine se tu gleda samo kao na istorijsku kategoriju, a ne kao na pravnu kategoriju. Ima veoma mnogo manje i vise poznatih Bosnjaka iz davne istorije, sto je dobro. Medjutim, ono sto nedostaje su Bosanski patrioti (ja bih stavio sve tri etnicke grupe) koji su uspostavili savremenu drzavu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Oni su se izborili za drzavnost Bosne i Hercegovine u veoma teskim uslovima komunstickog jednoumlja, izborili se za toliku mjeru samostalnosti Republike BiH, da nas je kasnije svijet priznao kao nezavisnu drzavu. Tu prije svega treba cijeniti doprinos Dzemala Bijedica, Hamdije Pozdreca, Munira Mesihovica, Dr. Fuada Muhica, Dr. Muhsina Rizvica, Dr. Muhameda Hadzijahica, Hasana Grabcanovica, Aliju Isakovica. Osim sto su se izborili za drzavnost Republike BH, ti ljudi du se izborili i da se prizna posebna etnicka pripadnost Bosnjaka, mada nisu imali dovoljno polticke moci da izguraju da nam se prizna i samo ime Bosnjaci. Mejdutim, priznanje posebne etnicke pripadnosti, je zaustavilo asimilaciju naseg naroda u Srbe, i omogucilo da prezivimo kao poseban narod i kasnije sebi predijemo ime sa "Muslimani", u "Bosnjaci". Da ja pravim tu web stranicu, ja bih tu ubrojao i Branka Mikulica, i Bogica Bogicevica, Dragana Vikica itd.

Preporucio bih autorima da se manje drze ustaljenih stereotipa o nasim velikanima, koje su cesto kreirali nasi neprijatelji, i da vise tome projektu pristupaju istrazivacki. Dobra je stvar sto su o Aliji Izetbegovicu objavili ne samo ono uobicajeno stereotipsko svakodnevno misljenje, nego i suprotno, tj. objavili su i pokusaj da se pronikne u istinu o Izetbegovicu, koji je napravila moja malenkost, i sto cete naci na linku

http://www.geocities.com/famous_bosniaks/izetbegovic-borogovac.html

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: