Wednesday, January 23, 2008

#317 OCISTIMO MISEVE IZ KUCE, A CETNICI MOGU OSTATI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

16. januar 2005.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 317


1. UVODNIK: OCISTIMO MISEVE IZ KUCE, A CETNICI MOGU OSTATI
- Helsinski komitet
- Reforma policije
- Ni Tsunami nije iznad suvereniteta
2. SAOPSTENJE NKRBIH - GENOCIDNA "REPUBLIKA SRPSKA" CE NESTATI

3. STATUS PRIPADNIKA NARODA NEKADAŠNJE JUGOSLAVIJE U R. SLOVENIJI

PEGLED PISANJA BH MEDIJA
4. "Oslobodjenje": Nastavak agresije na BiH
5. Muslimanski Srbi
6. "LJILJAN": Intervju Mustafe Spahica: "I dalje cu kritizirati Reisa"
7. Poziv na bosnjacku kulturnu revoluciju
8. INTERVJU ENESA KARICA U "DANIMA"
9. Politicke igre koalicionih partnera
10. KOMENTAR NA AKCIJU KBSA

PISMA NACIONALNOM KONGRESU REPUBLIKE BiH
11. SPREMAN SAM DA KAZEM ISTINU

12. Kada ce 100,000 Srba na sud
13. Poklonimo nasu imovinu Amerikancima umjesto cetnicima
14. KADA BUDALA BACI KAMEN ...
15. ISPRAVKA


Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.



1. UVODNIK: OCISTIMO MISEVE IZ KUCE, A CETNICI MOGU OSTATI

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

U posljednje dvije sedmice paznju BH javnosti su uglavnom okupirale tri teme: Tuzba "Helsinskg komiteta" protiv Fatmira Alispahica, navodna Reforma policije, te i dalje Tsunami. Podjimo redom.

HELSINSKI KOMITET

Kao sto je poznato grupa gradjana volontera u sastavu Srdzan Dizdarevic, Senka Nozica, Vlatko Dolocek, Sinan Alic, Zivica Abadzic, Vlado Cvijic, Enver Murgic, koja sebe naziva "Helsinski komitet za ljudska prava", podnio je Kantonalnom Tuzilastvu kaznenu prijavu protiv Fatmira Alispahica za njegov potpuno bezvrijedni i neutemeljeni clanak u kojem Alispahic citirajuci neke druge autore dovodi u pitanje intenzitet Holokausta.

Kao sto je poznato Holokaust je jedan od genocida koji se dogodio u istoriji svijeta, a koji je, za razliku od ostalih, veoma dobro osvijetljen, dokumentovan, dokazan, u svoj svojoj monstruoznosti. Mnogi koncentracioni logori su pretvoreni u muzeje Holokausta, a ti muzeji se osnivaju i tamo gdje Holokasuta nije bilo, kao sto je npr. Sjeverna Amerika. Snimljeni su bezbronji filmovi, napisane mnoge studije i knjige itd, da se nikada ne zaboravi, kako i treba. Jevreji sirom svijeta tuze drzave i pojedine kompanije koje su trgovale sa trecim Reichom i dobijaju milionske ostete na osnovu predocenih dokaza da su bili masovno ubijani, opljackani, porobljeni itd. I STO JE NAJVAZNIJE, UKINUT JE TRECI REICH.

S druge strane, Fatmir Alispahic je jedan potpuno bezvrijedan novinar, koji svaki dan mijenja strane i pise da bi pisao, da bi bio inetersantan, a ne zato sto u nesto vjeruje, ili sto nesto zna. Fatmirov kredibilitet je jednak nuli, toliko da nedavno kada je nasrnuo na "Nacionalni kongres Republike BiH" mi smo ocijenli da nam neko sa tako malim kredibilitetom ne moze nanijeti nikakvu stetu, te mu nismo ni odgovorili na taj napad.

Pitanje za Helsinski komitet: Na koji nacin jedan tako bezvezan novinarcic moze ugroziti sve one dokumente o Holokaustu i tekovine proistekle iz holokausta? Da li ce i jedan covjek na kugli zemaljskoj zbog Fatmirovog clanka prekriziti sve dokaze holokausta?!

Ono zbog cega pisem ovaj clanak je ipak slijedece kljucno pitanje "Helsisnkom komitetu".

GOSPODO, TRECI REICH KOJI JE POCINIO HOLOKAUST JE UKINUT DA SE VISE NIKADA NE POVAMPIRI. ZAR VAMA NE SMETA STO CETNICKI TRECI REICH, KOJEGA ONI ZOVU REPUBLIKA SRPSKA, KOJI JE NEDAVNO POCINIO GENOCID NAD BOSNJACIMA, JOS POSTOJI?!

A OCIGLEDNO VAM NE SMETA. I to ne samo da nista ne cinite protiv cetnickog treceg Reicha, nego ga cak i branite. Evo na primjer, nedavno se vasa Senka Nozica na "Okruglom stolu Otvorenog drustva Soros" otvoreno stavila u zastitu opstanka "entiteta", tj. Republike srpske npr. rijecima: "Dejtonski ustav sadrzi sve instrumente za vlastito unapredjenje bez izmjena entitetske strukture".

Sa jedne strane tuziti novinara za pisanu rijec o Holokaustu, koji ni na koji bitan nacin nije ugrozen tim pisanjem, a sa druge strane ne ciniti nista povodom genocida i etnickog ciscenja Bosnjaka i Hrvata koje se i sada odvija i koje ce se odvijati dok god postoji Republika srpska, je necuveno licemjerstvo sa vase strane. Vi time postajete aktivni ucesnici u tom genocidu. Vi jednom bezveznjaku dajete publicitet u inostranstvu cime pomazete cetnickim izvrsiocima genocida da nas portretiraju kao neofasiste, dok smo mi u sustini zrtve cetnickog fasizma. Vi na isti tas stavljate pisanu rijec i istinski genocid, i jos vam ta pisana rijec odnosi prevagu nad pocinjenim genocidom, jer eto tuzite novinara, dok ne poduzimate nikakvu akciju za ukidanje genocidne tvorevine.

Vi cistite kucu od miseva, dok je bez problema dijelite sa cetncima, i tako skrecete fokus Bosanaca i Hercegovaca sa tema koje su vitalne za nas opstanak, a to je UKIDANJE CETNICKOG TRECEG REICHA - TZV. REPUBLIKE SRPSKE.

Sve gore poruceno "Helsinskom komitetu" vrijedi i za Jakova Fincija koji je kao i uvijek prvi pristao da se pridruzi svakoj podlosti protiv Bosnjaka. Jakovu Finciju porucujemo da cemo mu vjerovati da je humanista kada posveti i malo paznje etnickom ciscenju koje se provodi u Palestini, kada napise apel Izraelcima da dozvole Palestincima da se vrate na svoja imanja u Izrael, da ne sijeku njihove maslinjake, i da im ne ruse kuce i ne ubijaju omladinu, i ne otimaju najbolju zemlju da bi gradili nove kibuce. Holokaust je osvijetljen i pravilno sankcionisan. Sta cemo za Ruandu, Bosnu, Palestinu, Checniju...

REFORMA POLICIJE

Definitivno je jasno svakome koga je briga za BiH da je nemoguca promjene USTAVA DAYTONSKE BiH, kroz institucije sistema Daytonske BiH. Republika Srpska je iskoristila svoje "pravo" garantovano Daytonskim ustavom i odbila da dade saglasnost na reformu policije. Evo par izjava funkcionera Republike Srpske kojima je stavljena tacka na sve jalove pokusaje mijenjanja Daytna, u institucijama Daytosnke BiH. Slijede citati iz "Oslobodjenja".

Predsjednik RS-a, Dragan Cavic: “Ja ne mogu da prihvatim da se ukine Ministarstvo unutrašnjih posova, da Ministarstvo unutrašnjih poslova nema svog direktora, da se ukine budžet Ministarstva unutrašnjih poslova, da se pravi organizacija ministarstva unutrašnjih poslova koja prelazi me?uentitesku liniju - iz vrlo jednostavnog razloga. Zato što je to protivustavno.”

Stav pozicije dijeli i celnik SNSD-a, najjace oporbene stranke u RS-u, Milorad Dodik:

“Ako neko predlaže novi ustavni poredak ovdje, kroz izmjenu zakona i organizaciju policije, ja kažem da to mi necemo prihvatiti.” .... Podsjecamo da nijedan clan Povjerenstva za reformu policije iz RS-a nije odstupio od smjernica o ocuvanju MUP-a RS, koje je dala Narodna skupština ovog entiteta. Rok do kada je trebalo predložiti dokument koji podrazumijeva jedinstvenu strukturu obavljanja policijskih dužnosti pod sveobuhvatnim politickim nadzorom ministra ili ministara u Vijecu ministara BiH istekao je sa posljednjim danom 2004. godine.

- Kraj citata iz "Oslobodjenja".



Dakle, kratko i jasno - Daytonski ustav je u interesu Republike Srpske, i nema tu diskusije, cetnici ce insitirati na svome zakonitom pravu. Zato se postavlja slijedece pitanje: Zasto nasi politicari ne insistiraju na nasim pravima? Zasto "nasi" ne kazu: "I nase je zakonito pravo da iskoristimo Tuzbu za genocid, i sve ostale pravne mogucnosti i da trazimo ukidanje Republike srpske? Umjesto toga Terzic ponovo govori o tome kako cemo se "dogovoriti za neku ratnu ostetu". Cemu "merhamet" prema cetnickoj drzavi!? Halo Terizu, NECEMO NOVCANU OSTETU. NE DOZVOLJAVAMO DA NAS ISPLATE ZA NASE MRTVE I ZA NASU DOMOVINU. NE TRGUJEMO SA NASIM NEVINO UNISTENIM ZVOTIMA. INSISTIRAMO SAMO NA UKIDANJU REPUBLIKE SRPSKE.

Cetnici ne odstupaju ni za dlaku od svojih zlocinackih, genocidnih ciljeva trajnog etnickog ciscenja Republike srpske od Bosnjaka. Zasto bi mi stedili Republiku srsku.?! Zasto mi ne bi trazili ukidanje RS isto onako jasno i glasno kako cetnici rade na ukidanju Republike BiH?! Dosta vise mahanja sarenom lazom pred nasim ocima koja se zove "ratna osteta." Nije bilo rata. Bila je to agresija i genocid, i genocidna tvorevina Republika Srpska mora nestati. Nema tih para kojima nam mogu platiti njen opstanak.

Da li je to balijska inferiornost ili robovski chip u mozgu, koji se pogresno naziva merhamet? Sigurno je da ima i toga kod nekih koji bi se zadovoljili samo "ratnom ostetom". Medjutim, kada su u pitanju Adnan Terzic i Reis Mustafa Ceric, onda tu nije u pitanju ni glupost ni "merhamet", nego je na djelu cista izdaja, cisto srpsko rodoljublje muslimanskih Srba Terzica i Cerica.

Ipak, patriotske BH snage su imale velikih uspjeha u proteklom periodu. Najveci uspjeh je to sto smo uspjeli narodu ubjasniti da je REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA JEDINA REALNA ALTERNATIVA DAYTONU, JER JEDINO ZA POVRATAK REPUBLIKE BiH NE MORAMO TRAZITI SAGLASNOST REPUBLIKE SRPSKE. REPUBLIKU BiH SU NAM NEZAKONITO OTELI I ZATO IMAMO ZAKONITO PRAVO DA JE VRATIMO NA INTERNACIONALNOM SUDU PRAVEDE U HAGU, I PRI TOME NE MORAMO MOLITI RS DA SE SAMA UKINE.

Sve druge "alternative Daytonu" nisu realne, jer ne traze promjenu sistema na Sudu, nego u poltickom dogovoru sa RS, sto je corsokak.

DO SADA SE JE ISKRISTALISALA JOS JEDNA VAZNA CINJENICA: EVROPA NECE OVAKVU NEORGANIZOVANU I NEEFIKASNU BOSNU I HERCEGOVINU U SVOJIM REDOVIMA, NEGO ZAHTIJEVA DA PRVO POSTANEMO NORMALNA DRZAVA. DAKLE, ETO JOS JEDNOG MOTIVA DA ZAHTIJEVAMO POVRATAK REPUBLIKER BiH, JEDINE NORMALNE DRZAVE KOJU IMAMO PRAVO TRAZITI I KOJA CE NAS ODVESTI U EVROPU.

Koliko se Republika BiH nametnula kao jedina ozbiljna alternativa Daytonu mozete se uvjeriti ako odete na Anketu koju su organizovali na web stranici i u kojoj pitaju Bosnjake kako vide buducnost BiH. Ogromna vecina je izabrala dvije prve opcije: Povratak Republike BiH oko 60% i ukidanje entiteta oko 25%. http://bosnjaci.net/index.php

Anketa je dole - desno na toj (naslovnoj) stranci. Usput preporucujem da i glasate za jednu od ponudejnih opcija. Rezultati ankete su na slijedecem linku. ttp://bosnjaci.net/rezultati.php




NI TSUNAMI NIJE IZNAD SUVERENITETA

Ovih dana smo mogli cuti da je Indonezija zatrazila od americke mornarice, koja pruza humanitarnu pomoc zrtvama Tsunamija iz Indonezije, da americki ratni brodovi izadju iz indonezanskih teritorijalnih voda, i da USA vojnici ne smiju nositi oruzje dok pomazu zrtvama Tsunamija. Obrazlozenje je vrlo jednostavno: "Indoneziji, kao i svim ostalim normalnim drzavama svijeta, je suverenitet svetinja, i ne mogu dozvoliti da strani vojnci hodaju po njihovoj suverenoj teritoriji."

Ovih dana je Kolumbijska policija presla granicu Venecuele i u Venecueli uhvatila jednog od vodja kolumbijskih terorista i svercera drogama, covjeka po imenu Rodrigo Granda. Istog dana je Venecuela povukla Ambasadora iz Kolumbije, i prekinula sve diplomatske i ekonomske odnose sa susjednom drzavom. Dakle, i za "banana republike" suverenitet je svetinja.

Uporedite to sa "nasim" predsjednikom Vijeca ministara Adnanom Terzicem koji ljetos odobrava da policija susjedne SiCG, drzave koja je nedavno pocinila genocid u BiH, i sa kojom se jos sudimo, prelazi granicu Bosne i Hercegovine, da bi toboze uhvatili Karadzica i Mladica. A Terzic nije budala pa da ne zna sta znaci suverenitet i nacionalno dostojanstvo. Terzic je "samo" neprijatelj Bosne i Hercegovine i Bosnjaka.



2. SAOPSTENJE NKRBIH - GENOCIDNA "REPUBLIKA SRPSKA" CE NESTATI

"Republika Srpska" ce nestati bez obzira sto su otpoceli saradnju sa Internacionalnim tribunalom u Hagu hapsenjem i isporucivanjem Save Todorovica. Genocid je jedini zlocin koji nikada ne zastarjeva i za koji su po internacionalnim zakonima odgovorne drzave, a ne pojedinci. Po internacionalnim zakonima granice i ustav jedne drzave ne mogu biti promjenjeni agresijom, a pogotovo ne genocidom. Republika Srpska ce nestati jer njen opstanak ne zavisi ni od medjunarodne zajednice, ni od Ashdowna, nego jedino od drzavljana Republike Bosne i Hercegovine.

Ko to ima pravo da cuva rezultat genocida, Republiku srpsku!? Isporucivanje nekolicine ratnih zlcinaca, ukljucujuci i Karadzica i Mladica, nece Republiku srpku osloboditi odgovornosti za genocid. Time sto Ashdown pokusava da spasava Republiku srpsku on i SAM UZIMA UCESCE U GENOCIDU, JER PREMA KONVENCIJI ZA SPRECAVANJE GENOCIDA, I NAVIKAVANJE ZRTAVA NA REZULTATE GENOCIDA JESTE GENOCID.

Zivjela Republika Bosna i Hercegovina.

Nacionalni Kongres Republike Bosne i Hercegovine.



3. STATUS PRIPADNIKA NARODA NEKADAŠNJE JUGOSLAVIJE U R. SLOVENIJI

Nepriznate manjine

Da bi opisali položaj Bošnjaka kao i ostalih nepriznatih naroda (manjina) u Sloveniji trebalo bi nam mnogo više prostora. Zapravo cijela studija i nekoliko knjiga. U ovom osvrtu istice se položaj i status Bošnjaka koji je ujedno i problem drugih nepriznatih manjina.

U ranim devedesetim godinama prošlog stoljeca je, kao što je i poznato, došlo do raspada nekadašnje zajednicke države. U tom procesu osamostaljivanja i nastankom novih država na prostoru nekadašnje Jugoslavije, je došlo i do promjene položaja naroda i njihovog statusa u tim novonastalim državama. Svaka novonastala država je taj problem riješila bilo na ustavanoj ili zakonskoj osnovi, na svoj nacin. Kako je taj problem riješila Republika Slovenija? Iako je R. Slovenija postala clan EU, njenih dvjesto hiljada državljanja je sve više i više nezadovoljnih. Ni poslije 13. godina samostalnosti Slovenije ništa se nije riješilo, mnoga pitanja su i dalje ostala otvorena.

Za lakše razumijevanje položaja i statusa pripadnika naroda nekadašnje Jugoslavije u Sloveniji navešcemo u pocetku nekoliko prepotrebnih podataka. Iako su prvobitno u R. Sloveniji imali namjeru da (takav je bio nacrt popisivanja), popišu samo Slovence, Italijane, Madjare i Rome, koji bi se mogli na osnovu toga i nacionalno opredijeliti, za »neslovence« je bila planirana skupina »ostali«, u koju bi spadali svi koji nisu gore nabrojani. Dakle Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci, Albanci i drugi, ne bi imali mogucnost da se nacionalno opredijele. Zašto? Pa jedan od razloga ako ne i glavni je taj, da su s time htjeli da prikriju stvarne podatke o broju ostalih naroda u R. Sloveniji. Pravovremenom intervencijom Bošnjackog kulturnog saveza kao i drugih, je na srecu ta ideja djelimi?no propala. Ali opet samo djelimicno. Odmah na pocetku da objasnimo zašto ime neslovenci? Pa tako su nas najprije poceli prozivati u javnim sredstvima informisanja, zatim politicari, razne stranke, kao i pojedini predstavnici vlade, a neki su išli cak tako daleko a i danas to ?ine, da neslovence pišu sa velikim slovom N. Kao da je to neka posebna kategorija nacionalne pripadniosti. To na kraju krajeva znaci, da smo mi pridošlice, doseljenici, emigranti, (kao da tu nije išlo za unutrašnju emigraciju u zajednickoj državi), da smo drugaciji od samih Slovenaca, dakle veliki broj stanovništva koje u novonastaloj državi nema ustavnu kategoriju. Ina?e, izraz neslovenci i kod samih Slovenaca ima i negativan tj. omalovažavajuci prizvuk. Prilikom popisa stanovništva u R. Sloveniji (2002. god.) kojeg su nekoliko puta odga?ali (i to je posebna prica) je stanje sljedece. U R. Sloveniji, prema do sada dostupnim podacima je dobilo državljanstvo R. Slovenije 170.999. neslovenaca. Prema popisu 2002. kao Bošnjaci su se opredijelile 21.452 osobe. Kao Muslimani (sa velikim M???) se je opredijelilo 10.467 osoba. Kao Bosanci u nacionalnom smislu se je opredijelilo 8.062 osobe. Kao Jugosloveni se je opredijelilo 527 osoba. Drugih (koji li su to drugi???) je zapisano 12.085 osoba! Nije željelo odgovoriti 48.588 osoba, nacionalno se nije opredijelilo 22.141 osoba. Na kraju se nalazi i 126.325., osoba koje su upisane kao nepoznatog nacionalnog oprijedeljenja??? Iz svega ovoga se vidi, da je popis uradjen na takav nacin da bi se smanjio broj neslovenaca u R. Sloveniji koji po skromnim ocjenama pisca ovih redova debelo prelazi cifru od 200.000. Neke ocjene idu i do 300.000. 31.499 (1,6 %) se je izjasnilo da im je maternji jezik Bosanski jezik. I na kraju je 47.488 osoba navelo da su pripadnici Islama. Usput, Islam je definitivno druga vjera u Sloveniji, odmah iza Rimokatolicke vjere. Prilikom osamostaljenja Republike Slovenije (plebiscita), bilo je obecano (podpisana je posebna izjava o dobrim namjerama) svim gradjanima u R.Sloveniji (mišljeno na neslovence), da nece izgubiti svoj status koji su prije toga imali. To nek bi znacilo da ce pripadnici naroda nekadašnje Jugoslavije »kobojagi« zadržati ista prava koja su im bila prije zagarantovana jugoslovenskim ustavom. U bistvu je to i ostala samo…dobra namjera. I tu se sve završava. Iako je R. Slovenija podpisala skoro sve me?unarodne dokumente i konvencije o ljudskim pravima, sa time se je istovremeno i obavezala o poštivanju tih prava, je to ostalo samo mrtvo slovo na papiru. Da bi to mrtvo slovo malo oživilo, su R. Sloveniju upozoravali i još uvijek je upozoravaju mnoge Evropske institucije kao što su Evropska komisija protiv rasizma i netrpeljivosti (ECRI), koja je bila formirana na Beckom sretanju 1993. godine, Medjunarodna konvencija UN protiv svih oblika rasne diskriminacije itd. Medju ostalim je i Evropski obdusman g. Alvaro Gil Robles u svojem izvještaju prilikom obilaska Slovenije (sastao se je i sa predstavnicima Bošnjackog kulturnog saveza) upozorio Sloveniju o neadekvatnom položaju naroda iz bivše Jugoslavije u R. Sloveniji. U izvještaju o primjeni kulturne politike u R. Sloveniji kojeg je vec 1994. god. pripremio Kulturni komitet Svijeta Evrope piše …da je R. Slovenija na zavidnom nivou uredila položaj italijanske i madjarske narodne zajednice, medjutim, kako stoji u tom izvještaju, stvarnu manjinu cine pripadnici naroda koji su vecinom došli iz republika bivše Jugoslavije. Šta je to što mi nemamo, a htjeli bi imati? Šta u bistvu nemaju Bošnjaci i drugi narodi?
Prema važecem Ustavu R. Slovenije, svi neslovenci imaju individualni status, dakle pojedinacna prava. Nemamo kolektivna prava koja imaju priznate manjine u Sloveniji kao što su Italijani, Madjari i donekle Romi. U bivšoj državi smo imali status naroda. Sa stvaranjem države Slovenije smo taj status izgubili. Tu je dakle osnovno pitanje odnosa države Slovenije do dostojanstva nacionalnog imena naroda iz nekadašnje zajednicke države, tu je pitanje i odnos države do kulturne identitete svih neslovenaca, tu je pitanje ucenja maternjeg jezika, pitanje financiranja kulturnih društava, pitanje infrastrukture za rad društava kao i pristup elektronskim i pisanim medijima, dakle tu je bistvo ocuvanja nacionalne i kulturne identitete drugih naroda na slovenskim prostorima. Tu je na kraju krajeva i pitanje dvojnog državljanstva. Kada je u pitanju financiranje, kao za primjer navodim podatak, da je jedno društvo za zaštitu životinja za svoje djelovanje u 2000. god. dobilo dva puta više sredstava nego svih 200.000 neslovenaca zajedno. Takav ignorantski odnos se nastavlja i danas.
Zbog svega navedenog je Bošnjacki kulturni savez Slovenije u imenu Bošnjacke zajednice u Sloveniji, 13. oktobra 2003. god., uputio vladi R. Slovenije »zahtjev« za priznanje statusa manjine Bošnjacima u Sloveniji. U samom zahtjevu su argumentirane potrebe i razlogi zahtjeva Bošnjaka za priznanjem statusa manjine. Po dugomjesecnom cekanju (29.7.2004., skoro godina dana cekanja), je stigao i odgvor. Naravno, odgovor je bio negativan. U svom odgovoru (bivša) vlada navodi objašnjenja koja iskrivljuju stvarnu sliku i položaj Bošnjaka. Isto tako se vlada poziva na podpisani Kulturni sporazum izmecu Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kao da mi placamo poreze Bosni i Hercegovini, kao da mi nismo iskljucivo državljani R. Slovenije. Naime R. Slovenija, izuzev u nekim posebno izabranim slucajevima, ne priznaje dvojno državljanstvo. Iz ovog odgovora se vidi da nas naša nova država još uvijek ne smatra da smo njeni punopravni državljani. Prije svega tu isticem, da smo mi dobri državljani, lojalni državljani, koji poštujemo i volimo svoju novu državu. No, vlada se izmotava i neargumentirano poziva na 61. clan Ustava R. Slovenije s kojim ni oni što su ga pisali, ne znaju reci na šta su mislili, odnosno na koji nacin se mogu implementirati ta pravu u okviru navedenog clana. Usput receno, 61. clan govori uopšteno tj.u stilu, svi mi imamo prava…da ucimo, da govorimo, da …! Nekako u isto vrijeme je formirana i Koordinacija saveza i društava pripadnika naroda nekadašnje Jugoslavije. U tu korodinaciju su ukljuceni Bošnjacki kulturni savez, Srpski savez društava, Makedonski savez društava, Hrvatski savez društava kao i Albansko društvo MIGJENI. Jedino u Koordinaciji nema predstavnika crnogorskog naroda sa njihovim obrazloženjem, da su sa svojim statusom u R. Sloveniji zadovoljni!? Tako su predstavnici spomenute Koordinacije na zasjedanju ECRI-a (Evropska komisija protiv rasizma i netrpeljivosti) oktobra 2002. god. u ljubljanskom hotelu UNION predocili i procitali javnu inicijativu za priznanjem manjine narodima iz bivših republika. Zanimljivo je da tu inicijativu nisu spomenula niti jedna sredstva javnog informisanja (kao ni zahtjev Bošnjackog kulturnog saveza) iako su u velikom broju bila pisutna. Do sada je ta inicijativa bila istovremeno predocena i predsedniku državnega zbora R. Slovenije u bivšem sastavu, poslanskim skupinama najvecih vladnih i opozicionih stranaka. Još uvijek se o tome samo šapuce. Ne možemo a da ne istaknemo i pitanje Ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine g. Mladena Ivanica prilikom njegove službene posjete upuceno vladi Slovenije povodom eventualnog (ne)priznanja manjine. U više navrata (29.1.2002; 22.4.2003), se je i bivši veleposlanik R.BiH u Sloveniji g.Mladen Bosic službeno zanimao o položaju pripadnika Bošnjacke zajednice u Sloveniji. Isto tako je i Predstavnicki dom Parlamentarne skupštine BiH dana 12. maja 2004., uputio Rezoluciju o priznanju statusa nacionalne manjine državljanima nekadašnje SFRJ u Sloveniji. U spomenutoj Rezoluciji Predstavnicki dom Parlamentarne skupštine BiH poziva Državni zbor R. Slovenije da prizna status nacionalne manjine narodima nekadašnje SFRJ. Zanimljivo je spomenuti i Zahtjev Srpskog Ministarstva za dijasporu upucenom Državnom zboru R. Slovenije za priznanjem stausa manjine pripadnicima srpske zajednice u Sloveniji. U svom zahtjevu Ministarstvo za dijasporu Srbije, navodi da bi sa priznanjem srpske manjine u Sloveniji bila priznata državna, nacionalna, ljudska, ekonomska, socijalna i kulturna prava Srbima u Sloveniji.
Kad ce i da li ce se sadašnja vlada na celu sa prijedsednikom g. Janezom Janšom ozbiljnije uhvatiti u koštac sa tim problemom ostaje da se vidi. Nama i dalje ostaje da se zadovoljimo (ako ih dobijemo), sa mrvicama sredstava koje dobijemo od Ministarstva za kulturu na osnovu kulturnih projekata prijavljenih na Javnom konkursu. Druga rješenja za sada nisu na vidiku. No, skoro da nisu na vidiku, ipak sam propustio istaknuti zadnje rješenje… ASIMILACIJA! To je ono cega se najviše i plašimo.

Fahir Gutic, Ljubljana
koordinator
Bošnja?ki kulturni savez Slovenije



4. PEGLED PISANJA BH MEDIJA

"Oslobodjenje": Nastavak agresije na BiH

Televizija Bijeljina cestitala je svojim gledateljima pravoslavni Bozic filmom “Noz”, snimljenim po istoimenom romanu danasnjeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Draskovica. Film je emitiran u udarnom terminu na Badnje vece, tako da je odmah nakon njegovog emitiranja nastupio - Bozic. Film je za ovu prigodu odabrao ekstremni srpski nacionalist, knjizevnik Momo Kapor. I Vuk i Kapor su rodom iz istocnog dijela Hercegovine. Prve scene filma su sve u znaku krvi i noza, sto kod normalnog covjeka mora izazvati mucninu, zbog koje se televizor gasi. Ali, neizbjezno izazivaju i asocijacije i na noz kojim su u toku Drugog svjetskog rata cetnici Draze Mihailovica klali po Bosni i Hercegovini sve sto nije bilo na njihovoj strani, a najvise bosnjacki narod. Da njihov pohod i pokolj nisu zaustavili Titovi partizani na Drini, ko zna dokle bi dobacili! Izaziva, posebno, asocijacije i na Karadzicev noz koji je, kao sudbina, bio namijenjen bosnjackom narodu i koji jos nije sklonjen s njegovog vrata. Roman Vuka Draskovica “Noz”, objavljen 1982. godine, bio je, zapravo, snazan nagovjestaj buduce (cetnicke) agresije na Bosnu i Hercegovinu. U nedavno objavljenoj knjizi “Predznaci agresije”, njen autor Petar Jovic, koji je u vrijeme “predznaka agresije” hrabro izasao na javni politicki duel Vuku Draskovicu, Nenadu Kecmanovicu i njihovim istomisljenicima, jos tada je shvatio sta se to priprema Bosni i Hercegovini. Ali, tada je bio gotovo usamljen. Uspio je da im odgovori kako treba tek ovom knjigom. I sam sam imao izravan duel s Vukom Draskovicem u vrijeme njegovog cetnickog pohoda na BiH. Bio sam tada predsjednik Udruzenja novinara BiH i na nekoliko sjednica rukovodstva Saveza novinara Jugoslavije govorio o nacionalistickom djelovanju Vuka Draskovica i njegovim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i njeno politicko rukovodstvo. On je tada, osim “Noza”, objavio i roman “Sudija” i brojne tekstove u novinama i casopisima u kojima je sa izrazito nacionalisticko-cetnickih pozicija cerecio tadasnje rukovodstvo BiH. Vrhunac te vrste agresije na BiH, dakle politicko-psiholoske, bilo je vandalsko uklanjanje Hamdije Pozderca s politicke scene i izazivanje opsteg rasula u politickom rukovodstvu BiH. Kad su bili uklonjeni simboli bosanskohercegovacke politicke stabilnosti Hamdija Pozderac i Branko Mikulic, aspirantima na BiH i njenu cjelovitost prolaz je bio sirom otvoren. Pa i Karadzicu. Draskovicevi tekstovi predstavljali su politicku pripremu za agresiju, njen prvi i najvazniji dio. Vuk Draskovic se, nakon niza godina posrtanja, uspeo na sami vrh politicke scene Srbije. I to na cetnickoj ideologiji. Postao je ministar vanjskih poslova. Kao najdosljedniji sljedbenik ideologije i politike cetnickog djenerala Draze, inicirao je zakon o izjednacavanju cetnika s partizanima. I uspio: Skupstina Srbije ogromnom vecinom glasova usvojila je njegov zakon i na taj nacin cijelom svijetu dala do znanja u kom pravcu se (o)krece Srbija. Sve sto se dogadja u Srbiji, i u Hrvatskoj, neizbjezno se odrazava na politicku situaciju u BiH. Ohrabrene ponasanjem svojih pokrovitelja iz Srbije, nacionalisticke stranke u RS su cetnickom vozdu i spomenik podigle. A cetnicko divljanje tek se moze ponovo ocekivati. Prikazivanje filma “Noz”, i to bas na Badnje vece, predstavlja svojevrsni nastavak agresije na BiH cije pripreme i jesu zapocele istoimenim romanom. Karadzic je agresiju na BiH, koju su zapoceli Draskovic i njegovi idejni i politicki istomisljenici, nastavio samo oruzanim sredstvima. Draskovic je danas ministar vanjskih poslova Srbije, a Karadzic na slobodi. Pa ti sad vidi sta znaci emitiranje filma “Noz” - kakvu poruku nosi! Sa stanovista politickog interesa BiH, ohrabruje cinjenica da danasnje politicko rukovodstvo Hrvatske, sa Stipom Mesicem i Ivom Sanaderom na celu, odlucno odbacuje pokusaje rehabilitacije ustastva i njegove fasisticke ideologije i bilo kakvih teritorijalnih pretenzija prema BiH. Njihov stav potvrdili su u najvecem procentu i biraci na nedavnim predsjednickim izborima, dajuci svoje glasove Mesicu i Jadranki Kosor, dok su najekstremnijim nacionalistima proustaske ideologije, vjernim sljedbenicima hegemonisticke politike Franje Tudjmana - Ivicu Pasalicu, Ljubi Cesicu Rojsu, Slavenu Letici, Miroslavu Ciri Blazevicu, Anti Kovacevicu, pa i Borisu Miksicu - masovno rekli “ne”. Na zalost, agresija s desne obale Drine se nastavlja. Opet preko Draze Mihailovica i Vuka Draskovica. A na lijevoj obali, kao sto pokazuju podizanje spomenika cetnickom vozdu u Dobrunu i prikazivanje filma “Noz” na bijeljinskoj TV, ima ko da ih doceka. Da li to (i) Pedi Esdaun vidi?!

Mirko SAGOLJ


Komentar: Ovo je prvi put da neko u klasicnim bh medijima vidi "veliku sliku", tj. da neko povezuje dogadjaje koji su prethodili ratu sa samim ratom. Svi do sada su nekako gledali na iznenadno formiranje "nacionalnh stranaka" kao da je to palo s Marsa, kao da je to samo od sebe doslo. Niko osim Nacionalnog kongresa Republike BiH, kojemu je nazalost dostupan samo inetrnet, do sada nije povezivao rat sa ranijim djelovenjem SANU, antibirokratskom revolucijom, rusenjem Hamdije i Branka da bi se destabilizirala Republika BiH. Mirko Sagolj je ostao kratak utoliko sto nije rekao punu istinu, sto sa rusenjem Hamdije i Branka nije povezao preuranjeno pustanje Alije iz zatvora, kojega je tamo Hamdija smjestio, te Srpsko-muslimansku Jaltu itd. Medjutim, to mu ne mozemo zamjeriti, jer on to nije smio ni reci. Odmah bi nasi izdajnci imali kontraigru u stilu: "Mirko dira nasega predsjdnika Aliju." Dakle, doboro je sto to Mirko nije rekao. Time je pokazao veliku mudrost. To trebamo mi Bosnjaci reci. Meni Muhamedu ne mogu balije kazati da imam ikakav drugi motiv osim BH patriotizma kada kazem da je Alija smisljeno pusten 8 godina ranije od onih istih koji su srusili Hamdiju i Branka da bi zadao smrtni udarac Republici Bosni i Hercegovini, da bi pregovarao o Ustavu. Hamdija je platio zivotom sto nije htio da cuje da se mijenja Ustav Republike BiH, a niti Jugoslavije, i zato je i zatvorio Aliju dok je bio u snazi.

Cim su likvidirali tzv. Pozdercevu garnituru sa vlasti u Republici BiH, Cetnici su pustili Aliju da bi ovo odradio, jer su znali da nema promjene ustava samo sa nozem i granatama, da mora biti na drugoj strani i izdajnik koji ce potpisati promjenu Ustva i osnivanje Republike srpske.

M. B.



5. Muslimanski Srbi

Ja mislim da postoje muslimanski Srbi. Oni su najiskopleksiraniji dio srpskog naroda. Pravoslavna braca su ih ubijedila da su oni izdali svoju pradjedovsku vjeru i oni zaista vjeruju u to. Medju njima skoro nema iskrenog muslimana, ali zbog teskog kompleksa koji nose zbog ''poturcavanja'' njihovih predaka niko se javno od njih osim par showmena ne odrice islamske vjere jer bi u tom slucaju vazila teza pravoslavne im brace o njihovoj spremnosti da prodaju vjeru za veceru. Inace njihov srpski identitet se ocituje u dusmanluku i alergiji koju osjecaju prema terminima kao Bosnjak, bosanski jezik itd., a cesto vole da kritikuju i Islam. Kamuflirani svojim muslimanskim imenom imaju vecu sansu od ostalih Srba da diskutuju sa Bosnjacima, i vole da usmjeravaju diskusiju; kako smo mi (Bosnjaci) i Srbi jedno te isto i pocne redjati poznate srpske teze..bla bla pa ako dobije nesto zesci odgovor vjesto se povuce. Inace su vjestiji od pravoslavnih Srba u strategiji borbe protiv bosnjastva, te su utoliko i vrijedniji paznje. Kad su sa pravoslavnim Srbima ko mali su mis. Jadni su oni.

Nick: Muhadzer

http://forum.novipazar.org/thread.php?threadid=2002&boardid=14&styleid=5



6. "LJILJAN": Intervju Mustafe Spahica: "I dalje cu kritizirati Reisa"

Fadil MANDAL

Mustafa Spahic Mujki, profesor sociologije u Gazi Husrev-begovoj medresi, široj bh. javnosti poznat je i kao jedan od osudjenih u poznatom politickom procesu protiv muslimanskih intelektualaca iz 1983. godine. Nedavno je iz štampe izašla njegova knjiga Udba nije sudba, u kojoj tretira problem visokih dužnosnika Islamske zajednice BiH koji su u prošlosti bili saradnici zloglasne tajne po-licije, Udbe. Knjiga je zbir do sada objavljenih Spahicevih tekstova o ovoj temi.

Nakon Vaših tekstova gotovo da se nije cuo glas o saradnicima Udbe u Islamskoj zajednici. U samoj IZ o tome vlada muk. Cime to objašnjavate?

SPAHIC: Prije svega, Bošnjaci su narod usmene artikulacije. Ako bi se zbrajali i snimali usmeni glasovi na privatnim sijelima, po minderima kao reakcije na knjigu cuvari Jugoslavije 1970.-1990., i posebno reakcije na jednu od cetiri knjige koja je zelene boje, saradnici Udbe iz Islamske zajednice, dakle, ne samo imami nego i tri muftije i sva cetiri šefa službi Rijaseta, onda bi se sastavile sigurno još cetiri knjige kao one koje su objavljene kao knjige komentara. Ali, u pisanoj formi, u pisanim tekstovima bio je nevjerovatno mali broj tekstova i mali broj reakcija.

Razlog zašto je tako malo pisano o toj knjizi pokazuje jednu generalnu nesigurnost u ovoj zemlji i u ovom društvu. Ta nesigurnost u ljudima razvija poltronsku, poželjno išcekujucu svijest. Ona je pogubna za javni stav i za javni sud. Naime, u Bosni, posebno medju Bošnjacima, još ima mnogo ljudi za koje je vece zlo istinu kazati i zlo svjedociti nego samo zlo raditi.

Istina pred mocnicima

Jeste Ii Vi ocekivali da ce reis Mustafa efendija Ceric poduzeti akcije i da ce ukloniti one ljude iz Islamske zajednice koji se danas nalaze na visokim položajima, poput nekih muftija?

SPAHIC: Ako se gleda ucenje islama kao cjelina, da je govoriti istinu obaveza, makar istina bila i gorka, i ako se uzima iskaz Poslanika da je najveci stepen covjekovog napora u životu svjedociti istinu pred mocnicima, i ako se uzima opceprihvacen sud u filozofiji da istina omogucava komunikaciju medju ljudima, i ako se uzme jedna recenica Budhe koji kaže da nikada jedno stanje, jedna situacija, jedno zlo i nasilje nije isto dok se o njemu šuti i trpi kao kad se o njemu napiše ili posvjedoci istina, ili ako se uzme Hegelovo ucenje da je misija citave filozofije da ljude uci da uspravno hodaju, ali i dosadašnja baština Islamske zajednice u najtežim vremenima, pa i u vremenu Drugog svjetskog rata, kada je Islamska zajednica jedina u Evropi, preko svoje Uleme u AI-Hidaji napisala i potpisala i javno, pred ?itavim svijetom i svjetskom javnošcu, rekla fašizmu – ne ubijanje ljudi i ne nasilje nad ljudima zato što su Židovi, zato sto su Romi, zato što su Srbi, ili da je Islamska zajednica odbila ponudu poglavnika Pavelica da Pravoslavna crkva u Zagrebu bude preuredjena za džamiju, sa obrazloženjem reisu-l-uleme da muslimani ne mogu svoje obrede obavljati i Bogu se moliti u tudjim hramovima.
Pa kad je ta ista Islamska zajednica u toku Drugog svjetskog rata odbila da donese novi ustav, koji bi odmah bio kao fašisticko-nacisticki ustav Islamske zajednice, pa kad je odbila da izabere novog reisa 1942. godine, kad je umro reis Spaho, jer bi to bio nacisticki reis, pa kad je reis Spaho na spisak imena 15 skojevaca koje treba strijeljati dopisao svoje ime na pocetku, dakle, gledajuci tu baštinu i stavove Islamske zajednice u vremenu i prostoru, pogotovo personalno gledajuci reisa Cauševica, od 1913.-1930. godine, sasvim normalno i sasvim prirodno je bilo ocekivati od reis dr. Mustafe Cerica da na cinjenicu pojave Zelene knjige, i ne samo on, jer poentiranjem samo njega amnestira se Rijaset koji nema ništa manje ingerencije od njega, izadje pred citavu javnost, onako kako to reisu-l- ulema Ceric zna.
U tom smislu moralo se izaci sa saopcenjem u javnost, bez obzira o cijem se imenu radi, i o kojem zvanju i o kojoj funkciji, i da se kaže da ce Islamska zajednica, na temelju Kur'ana, Sunneta i dosadašnje baštine i politike Islamske zajednice, uciniti sve da zaštiti autoritet, dignitet, povjerenje, ugled, cast, ime i ulogu Islamske zajednice. I u drugoj recenici da se kaže, i ne samo reisu-l-ulema, citav Rijaset i Sabor Islamske zajednice i Muftijstvo, da su oni koji se nalaze na javnim, zvani?nim, simbolickim funkcijama od opceg znacaja, dužni sami abdicirati i podnijeti ostavke, ili ce biti smijenjeni.
Reisu-l-ulema jeste reagirao, i to u Begovoj džamiji, u kojoj je te ljude, cija se imena nalaze u Zelenoj knjizi, u potpunosti amnestirao od odgovornosti i citavu tu situaciju špijuniranja, uhocenja i cinkarenja ljudi od strane ljudi koji rade u Islamskoj zajednici, sveo na licnu stvar, na osvetu i na poravnanje po osveti. Nije istina da reisu-l-ulema ne zna da su osvete bilo koje vrste i islam nespojivi, jer islam podrazumijeva nagradu i kaznu po utvrdjenoj proceduri, po kojoj sudija nikada nije oštecena strana.

Službena putovanja

Vi ste i prije Zelene knjige imali velikih primjedbi i na druge stvari koje se odnose na Islamsku zajednicu, prije svega, oko reisovih putovanja, na njegove nagrade, i na uopce organiziran odnos Islamske zajednice prema vjerskom životu u BiH?

SPAHIC: Te sve konstatacije stoje i one su opcepoznate. Od teksta u decembru "Kuda ide Islamska zajednica", koji tretira reisu-l-ulemina putovanja, on je samo 100 posto uvecao svoja putovanja. On je za ta putovanja dobio, koliko znam, službenu podršku i na sjednici Rijaseta. Iz ovoga slijedi jedna logicka i ravna konsekvenca. Dakle, život Bošnjaka, što se tice vjerske dimenzije, vodi se planetarno, univerzalno, svjetski, globalno u citavom svijetu, ali se ne vodi u Bosni.
Moja je druga tvrdnja da je reisu-l-ulema, kao nijedan od njegovih 11 prethodnika, kompletnu Islamsku zajednicu, njen život, organizaciju, funkcioniranje sveo na društvo jednog lica, tj. sebe. Pokušajmo, naprimjer, Kissingerovu nagradu, covjeka koji je bio predsjednik žirija za dodjelu nagrade UNESCO-a, posmatrati ne kao muslimani, ni kao Evropljani, nego kao svijet jednog ljudskog roda, ili Ademovi potomci. Henry Kissinger, ja iza toga stojim i pravno i moralno i intelektualno, jeste veci dušmanin i neprijatelj muslimanima, pa i nekim drugim nardima po Južnoj Americi i Aziji, i vece im je štete i posljedice nanio nego što je Goebels svojom propagandom nanio Židovima. U kontekstu primanja ili odbijanja te nagrade, krajnje suvislo i neizbježno je pitanje: postoji li ijedan Židov koji bi od Goebelsa ili od bilo kojeg Hitlerovog saradnika primio bilo koju nagradu kojoj je Goebels ili Hes predsjednik žirija?
Primanje te nagrade zanemaruje sve narode svijeta, u koje spadaju i muslimani, koji su bili žrtve Kissingerove politike, a pogotovo Arape, a medju Arapima i Palestince. U tom kon tekstu, i ni u kojem drugom, ja smatram da je jedini dostojanstven nacin, koji se nikada ne bi zaboravio, bio zahvaliti se UNESCO-u na ponudjenoj nagradi, koja se ne može primiti iz razloga više vrste, jer je njen predsjednik žirija Henry Kissinger.

Sve ovo što ste pisali o Zelenoj knjizi, rukovodstvo IZ-a je protumacilo kao Vaše rušenje reisu-l-uleme u predizbornoj kampanji pred izbor novog reisu-l-uleme. Rušite li Vi reisu-l-ulemu?

SPAHIC: Islamska zajednica je imala 12 reisu-l-ulema, ukljucujuci i reisu-l-ulemu Cerica. Jedanaest prethodnih birali su i presudno utjecali na njihov izbor drugi - vlasti Austro-Ugarske, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije ili komunisticke Jugoslavije. Te vlasti, koje nisu bile ni islamske, niti su ljudi koji su utjecali na biranje tih reisu-l-ulema bili muslimani, odgovornost za rad i ponasanje reusu- l-ulema su iz drugog plana prebacivale muslimanima. Naša odgovornost prema radu reisu-l-uleme bila je posredna. Reis Ceric po tome je jedinstven. On je prvi reisu-l-ulema kojeg su doista muslimani, vjernici u Bosni i Hercegovini, bez icijeg pritiska i uplitanja sa strane izabrali sami. U tom izboru sam ucestvovao i ja, od pojedinaca možda i najviše. Nema ljudima od Boga kazne prije podarene slobode. Nama je u izboru Cerica podarena sloboda i mi smo za njegov izbor odgovorni. ...

Glavni razlog usljed koga treba mijenjati reisa Cerica je fundamentalne naravi. Dok je reisu-l-ulema, on nikada u životu nece htjeti i nece raditi posao i aktivnosti u okviru Menšure. Dvanaesta je godina otkako je on reis, on nikada niti jednom medžlisu, niti jednom muftijstvu nije otišao u radnu analiticku posjetu, da se analizira stanje rada. Sve njegove posjete su prigodne, spektakularne i paradne...

Sudbina SDA U javnosti Islamske zajednice se prica da se Vi borite da umjesto sadašnjeg reisu-l-uleme do?e novi u liku Enesa Karića.

SPAHIĆ: Ja sam u životu imao, imam i dok sam živ imat cu jednog kandidata za reisu-l- ulemu. U ovakvoj zajednici i sa ovakvim ljudi ma on nikada nece i ne može proci. To je, naravno, moj životni kolega Senahid Bristric. Ne vjerujem da ovi muslimani u Bosni vrijede da im on bude reis, i zato ga nece izabrati.
A što se tice dr. Karica, on je kandidat nužno, prirodno predodredjeno, jer ispunjava sve uvjete koje ispunjava dr. Ceric. Sve jezike koje zna Ceric zna i Karic, sve krajeve svijeta koje poznaje Ceric poznaje i Karic, samo što Karic u svima nije bio. Ono što Ceric iza sebe nema, a Karic ima jesu tomovi i tomovi napisanih radova, knjiga, prevod Kur'ana, Semantika Kur'ana, broj knjiga koje bi u jednu biblioteku teško stale. Umjesto knjiga, Ceric ima kao kompenzaciju svjetska putovanja. Reisu-l-ulema Mustafa Ceric je doveo do savršenstva praksu, koju u Bosni teško da ce ko prevazici, da se ne miješa sebi u posao, i u velikoj mjeri time je zarazio sebi najbliže saradnike.
.....

Postoji li, prema Vašem mišljenju, danas licnost koja bi mogla biti lider medju Bošnjacima?

SPAHIC: Bošnjaci nemaju tzv. normativnu kulturu, normativnu svijest koja ljudima daje glavnu snagu kako ce funkcionirati, kako ce raditi.To cini sve zakone koje donose institucije da su svrha sami sebi. Nema zakona radi zakona, nema propisa radi propisa. U ovom smislu, samo je pitanje kako, polahko, sa vo?e, sa lidera preci na institucije, na ustanove. U sociološkom smislu ja pitam ljude i profesore koja je fundamentalna razlika izmedju plemena i naroda, jer ima plemena koja imaju više pripadnika nego neki narod. Od naroda krece država. U ovom izrastanju Bošnjaka od jedne plemenske svjesti, koja neminovno mora imati vodju, do institucija, do ustanova, na celu sa šefom države koji je prvi u odgovornosti i organizaciji politickog života, pitanje je kako to premostiti i kako do toga doci. ...

Aktuelno je pitanje odlazak vojnika u Irak. Kakav je vaš stav o tom pitanju?

SPAHIC: O odlasku bilo cijih vojnika u Irak u americkoj organizaciji, najbolji stav i sud dale su Ujedinjene nacije. Dakle, UN ne stoji ni iza intervencije u Iraku, na nacin kako je postavljeno, nije ni svjetski interes, ni svjetsko rješavanje, ni svjetsko pitanje nego pitanje malo šire, posebmo pitanje SAD-a i Engleske, a pojedinacno pitanje Izraela. Ja, naravno, nikad ne bih poslao te vojnike bez Rezolucije UN-a. BiH je ravnopravna clanica UN-a i trebala se držati Povelje. Druga je stvar, da li su oni koji su sada na vlasti mogli odbiti i ne poslati te vojnike, a treca je stvar, da oni koji je najviše napadaju, moja je tvrdnja, da bi oni apsolutno isto uradili, mislim na tzv. opoziciju.
Pitanje je, s obzirom na ulogu koju su SAD imale u Bosni, jesu li to oni koji su na vlasti mogli izbjeci, ali ono što su mogli izbjeci i što im ja, i svaki covjek koji slicno razmišlja, zamjeram, jeste da to opravdavaju. To vec ulazi u moralni kontekst stvari....

Ljiljan, br. 611



7. Poziv na bosnjacku kulturnu revoluciju

Kako pjesnik Latic poziva na "Bosnjacku kulturnu revoluciju", a zapravo svojom besjedom misli na "Islamsku kulturnu revoluciju". Jos jedna podvala Srbo-muslimana infiltriranih u institucije Dejtonske BiH, koji tako zele navoditi vodu na mlin cetnickoj ideji velike Srbije. Naime, zna se da je ideja "Islamske kulturne revolucije" odbacena danas cak i u Iranu, a kamoli da se tako nesto desi u BiH, u srcu Evrope. Kreiranje animoziteta prema BiH je stvarni cilj ove grupe Srbo-muslimana, koji tako odradjuju lavovski dio posla za svoje nalogodavce iz Beograda. Nije slucajno da u svojoj besjedi spominju Mesu Selimovica, koji se javno deklarirao kao Srbin.

Nije slucajno da on nasu Bosnjacku kulturu (narod) naziva osmanskom (narodom) i islamskom kulturom, cime kaze da su Bosnjaci zapravo Turci i time navodi vodu na mlin Beograda, koji eto vise stotina godina vodi oslobodilacki rat protiv Turske.

Nazalost, Bosnjaci u svojim redovima imaju najpodmuklije neprijatelje svoje drzave i kulture. Hoce li im iko ikada stati u kraj, ne zna se.

Evo te besjede, pa sami procjenite:

Pjesnik Dzemaludin Latic u subotu je, na svecanosti povodom 468. godisnjice Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu, pozvao svoje sunarodnjake na bosnjacku kulturnu revoluciju. Latic je, zajedno sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cericem, ovogodisnji dobitnik uglednog i tradicionalnog priznanja, kojeg najstarija vaspitno-obrazovna ustanova u BiH dodjeljuje svojim bivsim ucenicima, a sada uglednim licnostima. Direktor Medrese Zijad ef. Ljevakovic govorio je o izuzetnim zaslugama “gazinovaca”, reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerica i pjesnika Dzemaludina Latica, a potom im je priznanja urucio predsjednik Upravnog odbora Medrese naibu reis Ismet ef. Sahic. Zahvaljujuci se na priznanju, Latic je procitao dugu, zanimljivu besjedu. Govoreci o znacaju Medrese, Latic je kazao kako se “bez intelektualnog truda njezinih ucenika nasa kultura i civilizacija ne bi mogle zamisliti”. “ Ali, braco i sestre”, dodao je on, “nasa islamska civilizacija je na citavom Balkanu... unistavana preko stotinu i trideset godina. To je islamska i to je osmanska kultura i civilizacija koja se iznova radja u svom sjaju i zamahu, poput sunca u oblacnom danu, na evropskom kontinentu. I tu mi, ucenici Medrese moramo odigrati svoju plemenitu ulogu, ulogu “nasljednika Allahovih vjerovjesnika” i Gazi Husrev-bega. Ja to godinama nazivam trecom bosnjackom renesansom, a u posljednje vrijeme bosnjackom kulturnom revolucijom”. Sekularisti i nacionalisti “Nazalost”, kazao je dalje Latic, “literatura koju su ispisivali brojni bosnjacki pisci - sljedbenici sekularne utopije kao i najpoznatiji jugoslavenski pisci - sljedbenici vulgarnog nacionalizma napravila je nesagledivu pustos u nasem pamcenju. U toj literaturi hodze i hadzije se predstavljaju karikaturalno, Osmansko carstvo kao tiranija, a Bosna kao tamni vilajet u kojoj islam - da citiram osnovnu ideju vodeceg jugoslovenskog pisca XX stoljeca - “zaustavio duhovni i kulturni razvoj”. I to je trajalo sve dok Mehmed Selimovic nije napisao svoga “Dervisa” - sa vedrim i dostojanstvenim likom Ahmeda Nurudina, “svjetla vjere”. ...

Sarajevski Oksford

“Tesko je govoriti poslije pjesnika islama i Bosne”, rekao je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Ceric. Nije komentarisao ono sto je govorio Latic, ali je usput spomenuo “male narode i velike ideje”, ali ta mu je misao ostala nedorecena. Reisu-l-ulema dr. Ceric je takodje govorio o novom univerzitetu u Sarajevu i to Gazi Husrev-begovom univerzitetu, koji u svom nazivu ne bi imao atribut “islamski”, jer ga “nema ni Medresa”. “Gazi Husrev-begov univerzitet u Sarajevu treba da bude poput Harvarda, Oksforda, Kembridza”, objasnio je on.

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=118



8. INTERVJU ENESA KARICA U "DANIMA"

Prenosimo dijelove intervjua Enesa Karica koji je izašao u BH Danima. Enes Karic je trenutno dekan FIN-a, a možda i buduci Reis.

DANI: Šta to, ipak, muslimani danas mogu preuzeti sa Zapada?

KARIC: Danas od Zapada, ili, preciznije, od mnogih zapadnih demokratija, muslimani mogu preuzeti mnoga iskustva, recimo standarde poštivanja ljudskih prava kao i, dijelom, poštivanje Božijih prava. Od Zapada mogu nauciti i efikasno organiziranje društvenih institucija, demokratsko funkcioniranje vlasti, itd. Tužno je ako u muslimanskom svijetu, ili u velikom njegovom dijelu, imate krvavo smjenjivanje vojnih hunti, ili naslijedjivanje oca od strane sinova na vlasti, kao jedinu mogucu promjenu vlasti! Takodjer, Bosanski muslimani, u današnjoj Evropi imaju šansu da se kulturno i islamski uzdignu, da uz pomoc Evrope sa svojim ovdašnjim susjedima Hrvatima i Srbima zaimadnu efikasnu državu i efikasne politicke, obrazovne, kulturne institucije…

DANI: Držite li štetnom postojanje fakticke simbioze izmedju SDA, SDS i HDZ, na jednoj, i Islamske zajednice, Srpske pravoslavne i Katolicke crkve, na drugoj strani?

KARIC: Držim štetnim prije svega Ustav BiH što je tu simbiozu anticipirao, unio je kao aksiom. Ako se ne promijeni, taj ce ustav barem još trideset godina donositi tu simbiozu, bez obzira kako ce i ko ce se u tom trojstvu smjenjivati na vrhu države BiH. Nekada tamo sa punom demokratskim procedurom mogu doci SDP/SBiH, SNSD i NHI, ali oni u konacnici rade iste stvari i udovoljavaju realizaciji one ustavne anticipacije (tro)nacionalnog aksioma o kojem sam govorio. Ustav BiH, ovakav kakav jeste, traži od svih nas da nas oni koje izaberemo nacionalno predstavljaju. Nacija prije svega! ... Prije nekih godinu i nešto bio sam sa gospodom Zdravkom Grebom i Ivanom Lovrenovicem na sijelu kod Lorda Ešdauna i kod tadašnjeg americkog ambasadora Bonda. Zametnula se ona dosadna prica o nacionalnim strankama na vlasti, itd. Nakon što sam iznio ovo što vam maloprije rekoh, upitao sam, tek retoricki, gospodina Ešdauna sljedece: “A zar SDP nije, kad je pobijedio na parlamentarnim izborima 2000. godine, u kona?nici ipak predstavljao samo Bošnjake?! Hrvatski mediji, hrvatski korpus, Katolicka crkva u BiH, tako su, uglavnom, doživjeli i tumacili pobjedu gospodina Zlatka Lagumdžije. A isto tako i Srbi!” To je tako zbog onog mrskog ustavnog aksioma, protežiranja (tro)nacije u Ustavu BiH, o kojem sam malocas govorio. Daj Bože da bude drugacije u BiH, daj da imadnemo sigurnu državu u kojoj ce strah za gubitak nacionalnog identiteta, vjerskog identiteta, itd. postati bezrazložan, izlišan. Pa ipak, moj je dojam da cemo se mi još nagledati onih partijskih trijada koje smo ovdje spomenuli, bez obzira da li to bio trio SDA, HDZ i SDS ili to bio SDP/SBiH, SNSD i NHI. A uz njih ce uvijek ici i hijerarhije vjerskih zajednica.

DANI: Kako biste Vi reagirali da Vam neku nagradu dodijeli žiri kojem predsjedava Henry Kissinger? Biste li mu izrazili posebnu zahvalnost, kao što je to ucinio reis Ceric?

KARIC: Nagradu bih primio, recimo, od Elie Wiesela, ali je ne bih primio od Henryja Kissingera! Nagradu bih primio od Billa Clintona, ali je ne bih primio od Georgea Busha! Od Kissingera je ne bih primio, ako ne bih morao! A ako bih morao, onda bih izbjegao da mu se zahvalim! A ako bih mu se morao zahvaliti, onda bih to ucinio privatno, i zamolio ga da tu zahvalu ne objavljuje! Eto, tu su neki izlazi. No, možda hadži Reis efendija u prvi mah nije znao ko stoji iza nagrade, pa se odlu?io da je primi. Pozadinu nagrade nismo znali ni mi mnogi koji smo mu srdacno cestitali.



Komentar:
Ni novinarka Dana, a ni Karic u sustini ne shvataju sta je problem sa Cericevom nagradom. Nije problem da li se zahvaliti ili ne Kisingeru, nego je sustinski problem sto ju je takav kakav je Kisinger dodijelio Cericu. To govori da Kisinger vidi Cerica kao svoga saveznika kojemu na taj nacin pomaze da stekne autoritet i pare. Vec se postepeno nazire kakav je projekt namijenjen Cericu od strane Kisingeroveih ljudi. Namijenjeno mu je da postane vodja svih muslimana Evrope, da ih uveze i kontrolise, isto onako kako Islamska zajednica sada kontrolise Bosnjake. Zato se planira velikli Gazi Husref-Begov unverzitet u Sarajevu (vidi Cericev govor u predhodnom claqnku). Kisinegeru i slicnima se veoma svidja kontrola koju je uspostavila Islamska Zajednica nad Bosnjcima, pa bi volili da se taj model prosiri na sve Evropske Muslimane.



9. Politicke igre koalicionih partnera

SDA je spremna da podrži formiranje nove vlade RS-a ako ce imati “jasnu legitimaciju” iz koje stranke ko dolazi, a SDP i Stranka za BiH traže vladu bez SDS-a.
Ni u današnjim konsultacijama predsjednika RS-a, Dragana Cavica, sa parlamentarnim strankama, bar kako tvrde ucesnici, nije bilo govora oko imena mandatara za sastav nove vlade RS-a. Kod Cavica su danas bili predstavnici SDA, Stranke za BiH i SDP-a.
SDA je spremna da podrži formiranje nove vlade, ali uz ciste racune i politi?ki dogovor oko broja ministara. Mora se javno znati iz kojih ce stranaka biti popunjene ministarske stolice predvi?ene za pet Bošnjaka i tri Hrvata, kazao je Tarik Sadovi?, ?lan Glavnog odbora SDA:

“Mi cemo tražiti svih pet pozicija, ali možemo da razgovaramo o eventualno drugim rješenjima. Nemojte nam dovoditi ministre za koje se ne zna ko ih je predložio. Ako je to ministar iz Stranke za BiH, onda nek se to jasno kaže. Ukoliko je to ministar iz PDP-a a Bošnjak, mi to razumijemo, ali želimo tu vrstu jasne legitimacije da imamo.”



Komentar: Ovo je ista ona Izetbegoviceva politika kada je uoci pregovora sa Karadzicem govorio. "Mi cemo traziti cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ali smo spremni na kraju pristati i na manje." Tako je Alija slao poruke medijatorima, da odmah predju na cetnicki prijedlog, a on je ostajao cist pred narodom jer je on eto donio na pregovore prijedlog cjelovite BiH. Isto tako; zasto bi cetnici ponudili SDA stranci 5 pozicija, kada je Sadovic vec rekao da ce pristati i na manje?



10. KOMENTAR NA AKCIJU KBSA

KBSA: Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike od najuticajnijih demokratija u svijetu traži:

- usvajanje posebnih izjava od strane parlamenata najuticajnijih demokracija u svijetu na desetogodišnjicu ( 11. 07. 2005. ) najveceg genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata - Srebreni?ke tragedije u kojima ce se produkatori i izvršioci genocida osuditi i kojima ce se tražiti hitno otklanjanje svih tekovina agresije i genocida koje još uvijek žive;

- pozitivni ishod Tužbe BiH za agresiju i genocid protiv Srbije i Crne Gore;

- hapšenje i sudsko procesiranje Radovana Karadžica, Ratka Mladica i svih drugih ratnih zlocinaca;

- zajedno sa politickim organima i organizacijama u BiH pokretanje inicijative o izmjenama Daytonskog sporazuma i na njemu zasnovane državne i društvene strukture BiH koja polazi od iskljucive etnicke ekskluzivnosti, zanemaruje gradjansku ravnopravnost.

Rustempašic: KBSA traži pozitivni ishod Tužbe, ukidanje tekovina agresije (što bi trebalo ukljucivati i ukidanje Republike srpske, ali to KBSA ne precizira iako je to potrebno precizirati). Sve se to može prihvatiti, ali je zadnji paragraf neprihvatljiv. U njemu KBSA gotovo direktno priziva veto Republike srpske na izmjene Dejtonskog sporazuma, jer naglašava da se on treba mijenjati uz pomo? medjunarodne zajednice, ali i "zajedno sa politi?kim organima i organizacijama u BiH". Bjelodano je da ce politicki organi i organizacije u Republici srpskoj mijenjanje Dejtona odbiti, pa ta formulacija dovodi cijeli problem u corsokak (Dead End Street). Stoga je nerazumljivo, blago receno, zašto KBSA uopce priziva takvu opciju, kada je jasno da se Dejton iznutra ne može mijenjati?!

Cijeli tekst mozete naci na linku http://users.skynet.be/orbus/aktua396.htm



11. PISMA NACIONALNOM KONGRESU REPUBLIKE BiH

SPREMAN SAM DA KAZEM ISTINU

Mogu vam puno toga govoriti istinito i dokumentovano o ratu i srpskoj agresiji u BiH jer sam bio i sam svijedok i ucesnik dogadjaja od samog pocetka od namjestenog ubistva na svadbi u Sarajevu, gdje sam bio samo nekoliko metara od covijeka koji je pucao, pa do zbivanja na vidikovcu te mome pozivu i okupljanju zelenih beretki i mjestana Sirokace te moga zarobljavanje ispred bolnice Jezero gdje sam pokusavao i uspio spasiti svoju sestogodisnju cerku te ucesce u mnogim ratnim operacijama Posavine te diverzantske akcije kao ona miniranje aerodroma banjaluka i td. Ali ne znam kako da vam to posaljem jedino da posaljete nekog novinara ko bi cijelu pricu mogao da slozi u jednu cijelinu. Pozdrav svima Lipovac xx @aol.com , tel xxx 234 30 10 Pri kontaktu obavezno naznaciti Bos Kongres [istina je jedna]. Jer svakodnevno imam kontakte sa mnogim institucijama i pojedincima koji rade na projektiu Put do istine i istina je jedna. Hvala.

Lipovac



Postovani Gosp. Lipovac. Iz ovga sto sta nam rekli vidi se da imate veoma bogato iskustvo iz rata, te da je to materijal za nekoliko clanaka, a ne samo za jedan. Pozivamo vas da svaku od tih tema napisete, jednu po jednu, i da nam saljete za svaki "Glasnik" po jednu. Ovom prilikom pozivam bh novinare, kojih ima veoma mnogo na ovoj listi, da od nas traze vas broj telefona, ako zele da vas kontaktiraju.



12. Kada ce 100,000 Srba na sud

Zdravo,

Ovo sam nasao, interesantno je. Kad ce 100 hiljada Srba na sud?

http://www.guardian.co.uk/rwanda/story/0,14451,1390879,00.html

One million Rwandans to face killing charges in village courts

Andrew Meldrum in Pretoria
Saturday January 15, 2005
The Guardian

One million Rwandans - an eighth of the country's population - are expected to be tried for alleged participation in the 1994 genocide, an official said yesterday.

Zlatko K.



13. Poklonimo nasu imovinu Amerikancima umjesto cetnicima

Merhaba,

Imam dvije kratke napomene:

Veceras je na CBS kanalu 2,u top terminu 8.00 p.m. prikazan film "Behind Enemy Lines", koji prikazuje pravo lice i zlocine cetnika, a istovremeno koristi prava imena,sto je veoma vazno, pa ga trebamo predlagati svima onima koji imaju ikakve predrasude o agresiji i genocidu u BiH.
-----
Upravo sam procitao clanak u "Oslobodjenju" gdje Pedy (pe..r) Eshdawn tjesi cetnike kako niko nece dirati njihovu r.s.!! Pa kad su oni imali pravo poklati i prisvojiti, sto mi, gradjani bivse BiH, sa Americkim pasosem, a sa imovinom u BiH ne "prepisemo" imovinu Americi! Pa onda trazimo od Americkih vlasti da zastite interese Amerike!! Kad imaju cetnici pravo poklati i pobiti, i nakon toga zvati srpsko, mozemo i mi "prepisati " Americi, pa nek se zove Americko! Sta mislite??

Selam.

Mujo



Dragi Mujo,

Nasa sudbina nije u Eshdawn-ovim rukama nego u nasim. A ni Amerikanci nam
nece pomoci. Ni Bog nam nece pomoci, ako sami sebi ne pomognemo.

Vahid



14. KADA BUDALA BACI KAMEN ...

Jedna Albanska poslovica glasi: "Kada jedna budala baci kamen u more, sto pametnih ne mogu da ga izvade."

Moj komentar je: Budalu znamo, ali nazalost ne vidim nigdje sto pametnih koji traze taj kamen, sto me posebno zabrinjava.

Maxsuz SELAM!

Hasan Bicaj.



15. ISPRAVKA

Muhamede,

u biltenu od 26.12.2004 pod brojem 11, "Cetnicima i partizanima ista prava" pogresno sam oznacen kao autor pomenutog teksta. Ja u stvari povremeno proslijedim raji po neki interesantan clanak iz razlicitih listova, a uz to dodam i par rijeci komentara. Pri tome se trudim da navedem i tacan izvor i autora teksta.
Originalni clanak je iz Oslobodjenja, a moj je samo komentar o vracanju u proslost te kanadskim izvorima na temu ko se stvarno borio protiv fasizma na prostorima bivse Jugoslavije u II svj. ratu. Kao sto je vidljivo iz biltena, informaciju je poslao Ensvid H. St. Louis, Missouri Ja covjeka ne poznajem i ne znam ko mu je proslijedio tekst iz kojeg je on ili neko drugi izveo krivi zakljucak da sam ja pisao taj clanak. Predpostavaljam da je to sve uradjeno iz dobre namjere, ali bi ipak bilo bolje da vam je posiljalac poslao i ispravku. U svakom slucaju citaoci zasluzuju tacnu informaciju, a uz to treba biti i korektan prema novini i stvarnom autoru teksta.

Srdacan pozdrav
Semir Kazazic

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: