Friday, January 18, 2008

#303 IGRE BEZ GRANICA SA NASOM DOMOVINOM

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

20. avgust 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 303

1. UVODNIK: IGRE BEZ GRANICA SA NASOM DOMOVINOM

- RADIKALI TVRDE DA JE TIHIC NELEGALNO IZABRAN U PREDSEJDNISTVO

- TERZIC NAGODBOM SPASIO SCG OD ODGOVORNOSTI ZA KARADZICA I MLADICA

- NAGODBA O KARAKTERU RATA

- POKRENUTA INCIJATIVA O TRI REPUBLIKE U BiH

- ODGOVOR PATRIOTSKIH SNAGA, PETICIJA NA

www.republikabih.net/Peticijaustav.htm

2. NECEMO DAYTON, HOCEMO BOSNU I HERCEGOVINU ONAKVU KAKVA JE PRIZNATA U UN

3. GORKA SUDBINA ZLATNOG LJILJANA

4. PREPORUCUJEMO

- HILJADU ZASTO - otvoreno pismo Reisu Cericu

- DA LI NAM TREBA POPIS STANOVNISTVA KOJIM CE SE LEGALIZOVATI GENOCID

- KAKO VLADIKA JEFTIC OBJASNJAVA ZASTO MUSLIMANI SMRDE

----------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

____________________________________________________

1. UVODNIK: IGRE BEZ GRANICA SA NASOM DOMOVINOM

U posljednje dvije sedmice je bilo toliko neprijatnih vijesti za Bosnu I Hercegovinu, da vas zaista zaboli glava, ako vam je stalo do nase domovine.

Podjimo redom, citiram:

RADIKALI TVRDE DA JE TIHIC NELEGALNO IZABRAN U PREDSJEDNISTVO

Srpski radikali tvrde kako je predsjedavajuci Predsjednistva BiH Sulejman Tihic nelegalno biran za clana Predsjednistva BiH iz Federacije BiH zato sto stanuje u Samcu, prenosi Iskon portal. Prema sluzbenoj proceduri, na funkciju clana Predsjednistva BiH iz Republike Srpske izabran je Borislav Paravac cime je zatvorena mogucnost izbora jos jednog clana Predsjednistva BiH iz tog entiteta, a to je Tihic. Glavni tajnik Srpskog radikalnog saveza "Dr, Vojislav Seselj" Ognjen Tadic najavio ja da ce njegova stranka o ovim okolnostima izvijestiti Ustavni sud BiH. Tadic je takodjer rekao kako ce zatražiti da MUP Republike Srpske sluzbeno objelodani mjesto u kojem stalno boravi Tihic. - Kraj citata.

Dakle, nastavlja se hajka na Tihica zato sto je trazio mijenjanje drzavnih simbola Republike srpske, simbola samo jednog od tri konstitutivna naroda. Da li ce se Tihic prepasti da ce izgubiti posao, I ponovo prodati Bosnu I Hercegovinu, ili ce se ponijeti kao covjek I shvatiti da I mi moramo koristiti sva pravna sredstvam isto onako kao sto ih I cetnici koriste, te na nadleznim mjestima zatraziti ukidanje Republike srpske. Za to ce mu se pruziti prilika kada bude donesena presuda na "Svjetskom sudu pravde u Hagu" da je u Bosni I Hercegovini pocinjen genocid I da je RS uspostavljena genocidom.

Druga stvar koju je osvijetlila ova akcija Radikala (Cetnika) je jos jedna apsurdnost Daytonskog ustava. Daytonska formula koja dijeli stanovnike Bosne I Hercegovine I po vjeri, I po narodnosti, I po entitetskoj I po kantonskoj pripadnsoti, je toliko protivrjecna, da Bosna I Hercegovina zaista nema nikakve perspektive sa Daytonom.

TERZIC NAGODBOM SPASIO SCG OD ODGOVORNOSTI ZA KARADZICA I MLADICA

Podgovricke "Vijesti" su objavile novost, citiram:

Adnan Terzic potvrdio je danas da je tokom susreta sa predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovicem u Miloceru u srijedu razgovarano i o hvatanju haskih optuzenika Radovana Karadzica i Ratka Mladica.

"Ono što smo prije odmora uradili u Bosni i Hergecgovini i Srbiji i Crnoj Gori jeste da smo 'uvezali' državne institucije, obavještajne službe i bezbjedonosne strukture da više rade zajedno kako bi stvorili pretpostavke da ti ljudi, ipak, budu predati Haskom tribunalu", kazao je Terziæ za danaSnje podgoricke "Vijesti". - Kraj citata

Da Srbi doista hoce da uhvate Karadzica I Mladica, njih dvojica bi sutra bili u Hagu. Da su ih kojim slucajem ganjali, I da su im ova dvojica utekli tako sto su pobjegli u Bosnu, dovoljan bi bio jedan poziv SFOR-u Bosni. Medjutim, sada kada je svijet pritisnuo SCG i hoce da je kazni za to sto krije zlocince, u pomoc im priskace Terzic i dogovara sa njima "uvezivanje obavjestajnih sluzbi", "drzavnih institucija" i "bezbjednosnih struktura". OVIM POTEZOM JE TERZIC SPASIO SCG OD ODGOVORNOSTI ZA NEIZVRSAVANJE SVOJIH DAYTONSKIH OBAVEZA DA UHVATE OVU DVOJICU RATNIH ZLOCINACA. To je ista ona taktika kojom je Alija Izetbegovic spasavao cetnike. Kada god bi svijet dao ultimatum cetnicima, Alija je odlazio i rjesavao problem nagodbom te tako zaustavljao kaznjavanje cetnika za nepostovanje internacionalnih zakona. KAKO SADA SVIJET MOZE UKIDATI RS KOJA NE POSTUJE USLOVE DAYTONSKOG SPORAZUMA O HVATANJU KARADZICA I MLADICA, KADA SE JE BOSNA I HERCEGOVINA NAGODILA SA SCG: OD SADA IH ZAJEDNICKI GANJAJU. DAKLE, ovom nagodbom je smiren demokratski Svijet, jer kao eto nesto je postignuto na tom planu. U stvarnosti, postignuto je samo to da su I Srbija I RS jos jednom pusteni sa udice. Medjutim, ono sto je najgore UBUDUCE JE ODGOVORNOST I NA NASOJ STRANI, tj prakticno skinuta je obaveza sa SCG. Naime, ako Karadzic I Mladic ne budu uhvaceni, zbog gornje nagodbe, i BiH je kriva kao I SCG. Obje strane su krive, tj. stara prica "svi su krivi" se ponavlja.

Nadamo se da jos nije kasno, da ce ovaj clanak procitati nasi poslanici I sve ucinti da sprijece Terzica u njegovim podlim metodama varanja Bosanaca I Hercegovaca.

Osim toga, kako Terzica nije stid da ide u goste Marovicu u Milocer, dok se svakodnevno otkopavaju masovne grobnice, djelo Maroviceve drzave. Kako se usudi da tako rusi nase dostojanstvo i svojata se sa cetnicima, i prodaje nas suverenitet, tj. veze nase drzavne institucija za SCG. To se ne smije raditi u politici. Ni jedan Americki predsjdnik se nije htio sastati sa Kastrom, a Kastro nije pocinio genocid u USA. Kina nije bila u ratu sa Amerikom,a ipak je trebalo 30 godina da prodje pa da se Americki predsjdnik sastane sa Kineskim. Nacionalno dostojanstvo je najveca svetinja za jednog drzavnika.

Na inrenetu su se pojavili naslovi u stilu: ADNAN TERIC JE GORI CETNIK OD EMIRA KUSTURICE, I sto je interesantno vecina citalaca se slaze.

NAGODBA O KARAKTERU RATA

Nezavisne novine pod naslovom "Nagodba o karakteru rata", autora Mirze Cubre pisu o Draskovicevoj ponudi novcane ostete zrtvama rata, citiram:

Vuk Draskovic, ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, nedavno je prezentirao ideju o formiranju fonda iz kojeg bi se isplatilo obestecenje zrtvama rata na prostoru bivse Jugoslavije.

Draskovic veli da tuzbe BiH i Hrvatske protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid ne mogu pomoci u izgradnji prijateljstva u regionu. Zato je predlozio formiranje ovog fonda. Draskovic zeli odvojiti pravo zrtava rata na materijalnu nadoknadu od sudskih procesa koji se vode pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu.

...

Ocigledno je da su celnici Srbije i Crne Gore svjesni da njihovi advokatski timovi ne mogu osporiti argumente suprotnih strana pa, na mala vrata, predlazu vansudsku nagodbu. Jer, Draskoviceva ideja nije nista drugo do prijedlog da se ratna odsteta plati, ali pod firmom obestecenja zrtava rata.

Ukoliko, primjerice, Medjunarodni sud pravde u Hagu presudi da su Srbija i Crna Gora izvrsile agresiju na BiH onda ce gradjani drzavne zajednice, nekoliko narednih desetljeca, placati ratnu odstetu. Mnogo ce bezbolnije, a vjerovatno i mnogo manje novca kostati osnivanje fonda za obestecenje zrtava rata. Ustedjet ce Draskovic dosta novaca, a prikupit ce i poene kod predstavnika medjunarodne zajednice kao osoba koja vjeruje u mir i zeli doprinijeti pomirenju u regionu.

Interesantno je da na ovaj prijedlog niko od bh. vlasti, posebno bosnjackih kadrova u vlasti nije reagirao. Sutnja moze znaciti prihvatanje ove ideje i rjesavanje ovog pitanja vansudskim putem. Nejasna je sutnja Sulejmana Tihica, zastitnika bosnjackih interesa u Predsjednistvu BiH. Tihic je najzesci zastupnik ideje o tuzbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. Presutio je Tihic Draskovicevu ideju. Njegov kolega Borislav Paravac, pak, najavio je da ce o osnivanju ovog fonda raspravljati kolektivni sef drzave. - Kraj citata

Dakle, Tuzba jos nije sigurna, jos nam pokusavaju prodati istu ciglu (nagodbu) po hiljaditi put. Osladile im se nagodbe, jer su svaki put za agresiju bili nagradjeni nekom nagodbom, ukljucujuci I nagodbu u Daytonu, umjesto da budu kaznjeni. A kako vidimo Terzic bez ikakvih skrupula pravi nove nagodbe, pa cetnici vele, "Ajmo jos jednom probati I sa Tuzbom, mozda ovaj put glupi Bosanci spavaju."

POKRENUTA INCIJATIVA O TRI REPUBLIKE U BiH

Na kraju spomenimo jos I incijativu Boze Zepica, sa kojom se je navodno slozio I Bosnjacki predstavnik u komisiji za izmjenu Ustava, Dr. Hasan Muratovic, da se formiraju tri Republike u BiH. Posten covjek ne moze a da se ne upita: "Pa dokle vise? Dokle ce ovu nasu jedinu domovinu prekrajati kako ko stigne. Ovaj kosmar ne prestaje, jos od Lisabona kada su Karadzic Boban I Izetbegovic poceli rezati Bosnu I Hrcegovinu uzduz I poprijeko. Tada su otpoceli proces kojemu se ne vidi kraj. Gdje ce se to zavrsiti? Da li ce ostati ikakva Bosna I Hercegovina za nova pokoljenja? To sada niko ne moze reci, ako se ne osvijestimo I ne kazemo slozno "NE", svima koji prekrajaju I trguju sa nasom jedinom domovinom Republikom Bosnom I Hercegiovinom. OGROMNA JE GRESKA BILA STO SMO SE UPUSTILI U TRGOVINU SA NASIM USTAVOM I OTPOCELI DOGOVORNO UNISTAVANJE REPUBLIKE BiH. JEDINI NACIN A SE TO POPRAVI JE DA SADA ODBACIMO SVE KOMBINACIJE I INISTIRAMO NA JEDINOM PLANU PRIHVATLJIVOM ZA BOSNU I HERECGIOVINU, A TO JE POSLJEDNJI LEGALNI USTAV CJELOVITE REPUBLIKE BiH. KAO REAKCIJU NA SVE GORE NAVEDENE UZASE KOJI NAM SE PSREMAJU SPONTANO SU SE DIGLI BOSANSKI PATRIOTI SIROM SVIJETA, RAZNIH VJERA I NACIJA, I POCELI ORGANIZOVATI RAZNE PATRIOTSKE PROJEKTE.

Dozvolite da vam predstavimo dva:

ODGOVOR PATRIOTSKIH SNAGA

1. Obavezno posjetite web stranicu http://republikabih.net/

Kada kliknete otvorice vam se naslovna stranica. Lijevo cete naci link "Peticije". Tu su skupljeni linkovi za 4 posljednje spontane peticije bosanskih patriota, ljudi koji se ne mire sa nestankom nase domovine, bez obzira na vjeru I naciju. Tu necete naci Cetnike I HVO-ovce, ali cete naci dosta I Srba I Hrvata, koji su za ocuvanje Bosne I Hercegovine, normalne drzave kakva je uvijek bila. Potpisite sve te peticije, ako niste do sada. Vjerujte da tako vrsimo veliki pritisak na nase politicare I pomazemo patriotima medju njima, neka znaju da imaju podrsku, neka se ne plase dusmanskih hajki kada brane domovinu.

Ukoliko zelite da se ukljucite u diskusije registujte se na forumu

http://republikabih.net/phpBB/index.php

2. Druga patriotska incijativa koju zelimo da predstavimo je jedno "Udruzenje Bosnjaka" formirano u Sarajevu I Banja Luci, a kao sto cete vidjeti osnivaci I lideri toga udruzenja su ljudi koji ne poticu iz muslimanskog kulturnog kruga. Procitajte njihove clanke o Bosni I vidjecete koliko je tu ljubavi za nasu domovinu. Oni nam zaista ulijevaju nadu I daju podstreka da se slozno borimo za ocuvanje nase jedine domovine Republike BiH koja nije ni srpska, ni hrvatska ni bosnjacka, nego I srpska I hrvatska I bosnjacka. Dakle, posjetite I web stranicu:

http://udrbosnem.a11.net/

____________________________________________________

2. NECEMO DAYTON, HOCEMO BOSNU I HERCEGOVINU ONAKVU KAKVA JE PRIZNATA U UN

Postovana gospodo,

neosporne su vase cinjenice, ali ima i jedna druga stvar kojoj se mora pogledat u oci. To je cinjenica da je Bosna pod okupacijom bjelosvjetskih protuva, koje nazalost imaju u Bosni i vlast i cast, prvo imaju sigurno, a ovo drugo vidimo svi.

Ja, se dugo vec bavim politickom analizom odredjenih dogadjanja, dugo pratim rad odredjenih da kazem politickih faktora, sve je crno bez imalo bjela, a vjerujte da "pandorinoj kutiji" kakva je nasa Bosna nema mogucnosti za nesto bolje sve dok je to strano tijelo u njoj. Dokaz je da je Deyton bio zlo, dokaz da jedino njegove posledice osjecaju Bosnjaci (Muslimani), a da se promjeni, kako?

Moja razmisljanja idu u jednom pravcu koji je mozda samo fiks ideja, tesko se dogovoriti sa nasim covjekom, narod, borci, zlatni ljiljani, nasa dijaspora, svi oni su stotinu puta prevareni, slagani, ponizeni, progonjeni,zatvarani,maltretirani,jednostavno unisteni za sve sto je pozitivno. Svako zlo u Bosni je nagradjeno i dobro doslo, osim onih koji su zasluzni sto te Bosne ima barem ovoliko, koliko je ima, te ne vidim nikakve svrhe gledati u one sto mlate narodom bosanskim, i trose budzetska sredstva, no iznalaziti modus-vendi kako dalje. Incijativa za ukidanje Deytona postoji, on se mora ukinuti, pravno je neodrziv, njegovi potpisnici su vec odsvirali svoju melodiju, a kako zna se, na sudu za ratne zlocine.

Drugo, presudom na Internacionalnom sudu Pravde u Hagu ce biti dokazano da je RS nastala genocidom i kao takva tvorevina nema bas nikakve sanse da egzistira. To sto jos traje samo treba da se zahvali politickim manipulantima iz reda bosnjackog naroda. Razmisljam da bi bio jedino pravi potez da bosnjacki korpus, onaj u Bosni, ovaj u Evropi, onaj u svijetu odluci o tome. To nije tesko izvesti, samo treba dobra i iskrena priprema, dobra i postena koordinacija I jasan samo jedan stav,a to je: Nema vise Daytona, hocemo Bosnu i Hercegovinu onakvu kakva je priznata u UN, kakva je priznata ovdje u Briselu i svim drugim asocijacijama, nikakvu drugu. Pravni sistem, ustav, parlament i sve drugo nece biti problem kad bude

Bosna, Bosna bosanaca, i svih koji je osjecaju svojom. Tako vise necemo imati Karadzica, Mladica, i jos hiljade drugih zlocinaca, tako ce ponovo oziviti barem dio onoga sto je Bosna. Privredni resursi Bosne su garancija da ce bosanski covjek naci sebe i da ce komotno prezivljavati sa svojih deset prstiju. Razmislite sta bi trebalo uraditi unutar naroda. Ne mislite o onim sto zderu narod i narodnu muku. Taj budzet koji se trosi u Bosni ne bi mogle izdrzat dvije dobro razvijene evropske drzave, a pogledajte kako zivi narod. Hajde sto je gladan, naucio je. A kako je nesretnicima koji su puni gelera, koji su 100% inalidi, a ne mogu dobiti besplatno jedan andol. Ili, kako je djeci cija je majka i babo sehid Bosne, a ona Ne mogu da se upisu cak ni na obucarski zanat, nema sredstava. Davno, davno je bilo pet do dvanest, vrijeme za odluku, a ne za oklijevanje.

B. SABIT

_________________________________________________

3. GORKA SUDBINA ZLATNOG LJILJANA

Jucer sam u Briselu sreo borca, zlatnog ljiljana, branioca Dobrinje od prvog do zadnjeg dana, covjeka bosnjaka, jak ko planina, spontan, ali psihicki unisten. Sjedio je na klupi u parku, cuo je moj razgovor telefonom i prisao da pita nesto. Ispricao mi je svoju golgotu. Poslije rata nikada nije radio, deloziran je iz stana koji je dobio od JBO-e, godinu dana se potucao od praga do praga, i na kraju ga nagovore da dodje u Belgiju da trazi azil. Dosao je sa zenom i djeteom, i vec pet dana spavaju u parku. Nema toga naseg "sponzora" koji ga je nagovorio na ovaj belaj, da mu pomogne, da mu pruzi komad hljeba. Tri dana Mirsad, Aida i Admira cak nemaju ni vode da piju.

Halal bilo poveo sam ih u svoj dom, pruzio im gostoprimstvo i pozvao jednog belgiskog advokata da im pomogne. Vec danas su smjesteni u jedan centar za prihvat azilanata. Vidice se sta dalje. Pomagacu im koliko je u mojoj mogucnosti. Mirsad je to zasluzio ako nikada onda za vrijeme rata na Dobrinji. Vjerujem da imate knjige i druga dokumenta o Bosanskim zlatnim ljiljanima. Upoznajte i vi heroja Dobrinje, a danas nesretnika cija djevojcica 12. dana nije imala da promjeni pelene.

Dragi moji zlatni ljiljan se zove BELKO MIRSAD, zavrsi je visu skolu, a rodjen je u Kijevu kod Sarajeva. Prosao je sva ratista, i sve akcije su dio njegove hrabrosti, ako se sjecate

snimka "kad goloruk nas borac skace na transporter, I zarobljava vozilo. Pogledajte tu

sliku, to je heroj Belko.

Rekao mi je da mu je "sin velikog baba" jednom kada ga je molio za pomoc rekao, citiram "Nisi sam, a to sto si osvojio u ratu, zagradi pa tamo zivi." Kaze da mu je odgovorio: "Onda neces imati ti gde da zivis Izetbegovicu"

Ovakvih je puna Evropa i svijet. U Kijevo se ne moze, tamo ne stanuje Bosna, tamo stanuje sada jos Dayton.

Hvala na informacijama koje ste mi poslali i saljite ih i dalje. Pozdrav i

selam svim i puno srece.

B. S.

________________________________________________________________

4. PREPORUCUJEMO

Stiglo nam je jos interesantnih pisama, ali nismo u mogucnosti da ih sve objavimo. Neka od njih smo postirasli u Forumu web stranice Republikabih.net. Preporucujemo Otvoreno pismo Bedrudina Gusica reisu-l-ulemi Islamske zajednice BiH - MUSTAFI ef. CERICU pod naslovom:

HILJADU ZASTO!

Na linku:

http://www.republikabih.net/phpBB/viewtopic.php?t=20

------------------------------------------------------------

Preporucujemo I diskusiju o tome da li nam je potreban novi popis stanovnistva na linku:

http://www.republikabih.net/phpBB/viewtopic.php?t=35

------------------------------------------------------------

O propovjedi vladike Atanasija Jeftica 7. aprila u manastiru Celije kod Valjeva u kojoj je obrazlozio zasto "muslimani smrde" mozete procitati na linku:

http://www.republikabih.net/phpBB/viewtopic.php?t=40

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: