Friday, January 25, 2008

#326 RS PREUZIMA ODGOVORNOST ZA GENOCID DA BI AGRESIJU PREIMENOVALA U GRADJANSKI RAT

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 2. april 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

BR. 326


1. Uvodnik: EVROPA SMJENJUJE COVICA DA BI POMOGLA BOSNI I HERCEGOVINI
2. ZNACAJ PETICIJA BOSANSKIH PATRIOTA
3. ASHOWN, NEPRIJATELJ KOJEM SMO SAMI DALI MANDAT
4. AKCIJA: SREBRENICA - EVROPSKO PITANJE
5. ASHDOWN - BRITANSKI KOMANDOS KRVAVIH RUKU
6. RS PREUZIMA ODGOVORNOST ZA GENOCID DA BI AGRESIJU PREIMENOVALA U GRADJANSKI RAT
7. SRBI I DALJE NA SVOJ NACIN "OBOZAVAJU" JEVREJE
8. SLUCAJ TERRY SCIEVO, POUKA ZA BOSANCE I HERCEGOVCE
9. NE SMIJEMO POSTATI POLITICKA STRANKA
10. TUZLACI OPREZ
11. PISITE IMENA ONIH KOJI SU VAS TUKLI
12. PPREPORUCUJEMO IZ BiH MEDIJA: "ORBUS", "DANI", "NTVHAYAT.com", "Bosnjaci.net"

FROM THE ENGLIS EDITION OF THE "ONLINE NEWSLETTER"
13. The Law Suit of The Republic of Bosnia and Herzegovina Against Serbia is Safe


Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.



1. Uvodnik: EVROPA SMJENJUJE COVICA DA BI POMOGLA BOSNI I HERCEGOVINI

Jos prije dvije nedjelje, kada je Evropa, kroz zakljucke Venecijanske komisije, jasno dala do znanja svima da se opredijelila za normalnu, gradjansku dzavu BiH u kojoj "nece biti etnickog veta" postalo je jasno da Bosni i Hercegovini dolaze ljepsi dani. To je inciralo zestoku diplomatsku kontraofanzivu neprijatelja Bosne i Hercegovine, sto je dovelo do privremenoga haosa u BiH. Sto bi narod rekao: "Neko je ugasio svjetlo u balkanskoj krcmi i sada se ne zna ni ko pije ni ko placa".

Jedini nacin da se ponovo uspostavi red, je da se ponovo upali svjetlo, da se razjasni ko je ko u toj guzvi. Situacija je dosta zamrsena, i trebalo bi napisati stotine stranica da bi se sve objasnilo, ali ja cu pokusati u najkracim crtama nacrtati "veliku sliku". Detalji dogadjaja o kojima pisemo su objavljeni u posljednje dvije sedmice u BiH stampi, te su poznati onima koji prate BiH politicku scenu.

Da bismo shvatili sta se doista dogadja u BiH sjetimo se prvo da je Adnan Terzic jos nedavno izjavljivao: "U dva navrata, povodom Zakona o odbrani, i povodom Zakona o visokom skolstvu, preglasali smo Hrvate, i usvojili zakone." Te izjave Adnana Terzica su najbolji dokazi da je etnicki veto u Vijecu ministara vec bio ukinut od strane OHRa. Ashdown ga je ukinuo da bi Bosna i Hercegovina mogla kako tako funkcionisati, da bi se odrzavala na zivotu. Dokaz da je etnicki veto bio ukinut je i to sto je Vijece ministara preglasavanjem usvojilo odluke kojima se stiti BH poljoprivredna (uglavnom mljekarska proizavodnja) od nelojalne konkurencije iz Srbije i Hrvatske.

Medjutim, kada je nedavno Evropa pokusala da ukine etncki veto trajno, da inicira promjenu ustava u tom pravcu, tada Republika Srpska odlucuje da bojkotuje Vijece ministara.

U tom trenutku je sudbina Bosne i Hercegovine bila u rukama Adnana Terizca. On je samo mogao zanemariti taj bojkot, i preglasavati srpske poslanike, kao sto je ranije preglasao hrvatske, prilikom donosenja Zakona o visokom skolstvu, itd. Tu mu je od pomoci bila i odluka Venecijanske komisije da "treba ukinuti etnicki veto". Medjutim, Adnan Terzic prekida rad Vijeca ministara dok se ministri iz RS nisu vratili sa bojkota. Time ADNAN TERZIC PREDSTAVNICIMA RS PONOVO VRACA PRAVO NA ETNICKI VETO. Time Adnan Terzic cetnicima daje za pravo da "nema Bosne ako je Republika Srpska nece". Dakle, cim se ukazala prilika da BiH ukine pravo veta Republike Srpske, Terzic to odbija i zajedno sa cetncima prekida rad Vijeca ministara, tj. zadrzava pravo veta Republike srpske. Time se Terizic aktivno suprotstavlja Evropi i otvoreno staje na stranu cetnika iz RS u njihovom pohodu razbijanja Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujci tome mi Bosnjaci izgledamo u svijetu kao neko kome daju milion dolara, a on nece da ih uzme. Sada se u Evropi opravdano postavlja pitanje: Kako mi mozemo napraviti funkcionalnu drzavu BiH, umjesto ove nakazne daytonske tvorevine, ako ni Bosnjaci to nece?

Drugi kritican potez kojega je odradio Terzic za Republiku srpsku u ovom kriticnom trenutku je njegovo urgiranje u korist Daytonskog ustava direktno kod Evropaljana, neposredno poslije zakljucaka vencijanske komisije. Evo kako je "Avaz" od 22. marta 2005. prenio saopstenje sa sastanka Trzica sa Evropljanima, citiramo: "Ukoliko se nastavi ovaj tempo reformi, te postignu uspjesi u poboljšanju saradnje s Tribunalom u Hagu i prihvate preporuke Evropske unije o preustroju policije, Bosna i Hercegovina u maju ove godine mogla bi dobiti pozitivno mišljenje o otpocinjanju pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju.
To je saopceno jucer novinarima u Briselu nakon sastanka koji je predsjedavajuci Vijeca ministara Adnan Terzic imao s komesarom za proširenje EU Olijem Renom. - Kraj citata iz "Avaza".

Dakle, Terzic je otisao u Evropu i fino im objasnio da je sve u redu, jedino sto treba poboljsati saradnju RS sa tribunalom. Opet se postavlja isto piatnje: Kako nam neko moze pomoci da uspostavimo red u kuci, kada mi sami kazemo kako je sve u redu, samo da se jos popravi saradnja RS sa Tribunalom. Evropa hoce da nam pomogne, ali mora postojati u BiH neko ko hoce tu promjenu Ustava da bi Evropa imala pravo da intervenise.

Drugi, iza Adnana Terzica najjaci prosrpski igrac je Ashdown. On sa svoje strane poduzima akciju da ubijedi svjetske institucije da je incijativa Evropljana o promjeni Daytonskog Ustava nepotrebna. On odlazi, nista manje nego u Savjet sigurnosti UN, da odvrati svijet od vecih zahvata i rezova u Ustavu BiH, te prica bajke o uspjesima Daytonsnke BiH. Medjutim, tamo se dogodila jedna izvanredna stvar. Predstavnik BH Hrvata Barisa Colak na tom sastanku mrsi racune Ashdownu, i govori argumentovano kako je Ustav Bosne i Hercegovine problem. U nedostatku argumenata kojima bi pobio izjave Barise Colaka Ashdown, ide "ad hominem", (na covjeka) umjesto na argument, i napada Colaka da je prijtelj i saradnik korumpiranog Dragana Covica. Inace, poznato je da je Covic prije toga bio glavni Ashdownow covjek jer je Covic znao da ima oraha u dzepovima pa je igrao kako mu Ashdown kaze. Tako se objasnjava i Coviceva nedavna promjena pozicije o Tuzbi BiH za genocid protiv Srbije, i njegovo naprasno zalaganje da se ukine ta Tuzba. U sve to se ukljucuje Evropa i daje nalog Ashdownu da smijeni korumpiranog Dragana Covica. Time Evropa pokusava pomoci Bosni i Hercegovini, jer su Covica imali u dzepu neprijatelji BiH.

Dakle, po nalogu Evrope, Ashdown smjenjuje Covica. NAGLASIMO DA JE EVROPA, PRISILILA ASHDOWNA DA SMIJENI COVICA, jer je odmah donijela odluku da nece pregovarati o integraciji BiH u Evropu dok god je Covic u Predsjdenistvu. To je cinjenica koja veoma mnogo govori o odnosu Evrope sa jedne strane i Ashdowna sa druge, prema BiH, a potpuno je zanemarena od BH novinara, osim malog broja onih koji razumiju stvari, a to su naravno novinari iz RS. Asdown sada svojata tu odluku da se smjeni Covic, a sto je on mogao jos davno uciniti i bez intervencije Evrope da je htio. Nazalost, smjenom Covica je iniciran bojkot hrvatskih clanova Vijeca ministara, kojega odmah podrzavaju i srpski clanovi Vijeca. Tako je Ashdown, veoma vjesto uspio da diskusiju Barise Colaka, sa bitnih pitanja o Ustavu BiH, svede na diskusiju o korupciji Dragana Covica. To je ono sto je dovelo do nove krize Vlade. Time je Ashdown postigao veliki uspjeh: Hrvate koji traze pravednu stvar, a to je ukidanje sovinistickog daytonskog ustava, doveo je u defanzivu, jer su se bez ikakve potrebe svrstali iza jednog kriminalca. Nasjeli su na Ashdownov napad "na covjeka", i pristali da se polemika nastavi ou tom pravcu, gdje oni gube, umjesto da su se drzali teme koju je Barisa Colak otvorio, tj. promjne Ustava BiH, gdje oni pobjedjuju jer bi imali Evropu, Ashdownovog nalogodavca iza sebe. Nada je da ce medju Hrvatima pobijediti oni pametniji, koji ce znati da ce najveci udarac nanijeti Ashdownu, ako mu pomrse racune i dokazu da je daytonski Ustav nefunkcionalan, te time pomognu Evropi u rusenju istog. U tom pravcu vec imaju putokaz sta trebaju uciniti, a to je: trebaju slijediti zakljucke Biskuspke konferencije zavrsene u Mostaru 18. marta 2005, citiramo glavne akcente: MOSTAR, 18. ozujka (FENA) - Katolicka Crkva u BiH smatra kako je implementacija Daytonskog sporazuma donijela ne samo odredjene promašene projekte, protivne povijesti, sadašnjosti i buducnosti BiH i njezinih naroda, nego i ocite nepravde. ...Stoga iznova pozivamo domace nositelje vlasti i službene medjunarodne predstavnike da u ovoj drzavi uspostave pravedan zakonski sustav ukidajuci nepravdu, na etnickom cišcenju i na ratnim zlocincima zasnovanu podjelu zemlje. - kraj citata FENA-e.

Umjesto da sebi i hrvatskom narodu u BiH nanose stetu braneci jednoga kriminalca hrvatski polticari u BiH bi trebali sprovoditi u djelo gornje zakljucke biskuspske konferencije.

Odmah poslije Ashdownowog ispada u Savjetu Sigurnosti UN govorio je u Institutu za mir u Washingtonu dosadasnji prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hayes, citiramo "Oslobodjenje":

Gotovo je nevjerojatno sta je tom prigodom rekao covjek koji je posljednjih godina, zajedno sa Esdaunom, vedrio i oblacio ovom zemljom! Crnju sliku o BiH, od zaustavljanja rata do danas, nije izrekao niko - ni na domacoj ni na medjunarodnoj politickoj sceni.

Rekao je: “Deset godina nakon Dejtonskog sporazuma od drzave Bosne i Hercegovine postoji samo - fasada”. Po njegovoj ocjeni, ideja zajednicke drzave jos nije zazivjela, BiH nema ustava, a stanovnistvo je nacionalno podijeljeno isto kao i u vrijeme rata. Posebno je, s tim u vezi, izdvojio obrazovanje kao “temeljni problem”, sa skolama koje su podijeljene po nacionalnom kljucu. Isto to odnosi se, kazao je Hejs, i na vjerske zajednice, a na isti nacin kao i vjerske zajednice ponasaju se i tri nacionalne stranke. “Tri nacionalne skupine, u kulturnom i svakom drugom smislu, sve su dalje jedna od druge”, ocjenjuje Hejs. - kraj citata iz "Oslobodjenja".

Podsjetimo: Evropa trazi ukidanje Daytona i ukidanje "etnickog veta" sa obrazlozenjem da "je Dayton nefunkcionalan Ustav". Gornjom izjavom se Donald Hayes direktno suprotstavio i Terzicu i svom bivsem sefu Ashdownu, jer borba za Dayton, tj. borba za Republiku srpsku se vodi pod parolom: "Dayton je u redu, samo treba jos unaprijediti saradnju sa Tribunalom."

Gornjom izjavom je Hayes istjerao na cistac i ostale cetnicke jatake, kao npr. Zdravka Grebu koji kaze kako ne valja narod jer stalno bira lose polticare, kao da je sve u drzavi u redu, i da su samo u pitanju izbori pojedinh politicara, a ne Ustav. Time se Grebo na veoma lukav nacin svrstava uz Terzica i Ashdowna i ostale borce za ocuvanje Republike srpske.

Medjutim, kada znamo koliko je energije i entuzijazma ulozeno u stvaranje Evrope i kada vidimo kako je Hayes odmah udario kontru Ashdownu, te da je Evropa poduzela korake da zamijeni Ashdowna, mozemo biti sigurni da dolazi bolje vrijeme za Bosnu i Hercegovinu, da prolazi vrijeme Terzica i Greba, Covica, Ivanica, Fincija i slicnog sljama.

Dr Muhamed Borogovac



2. ZNACAJ PETICIJA BOSANSKIH PATRIOTA

Da je Terziceva i Ashdownova aktivnost sinhronizovana akcija sa cetnicima na ocuvanju RS jasno je iz cinjenice sto u RS pocinju naglo da poboljsavju saradnju sa Tribunalom, cak u tu svrhu daju velike sume novaca zlocincima koji se predaju Tribunalu. Cetnici ce rado zrtvovati nekoliko svojih ostarjelih zlocinaca, da bi sacuvali RS, i pri tome im svesrdno pomazu "bosnjacki" politicari, u ovom slucaju Terzic, te je tu Evropa nemocna. Mora postojati u BiH neko ko hoce tu promjenu Ustava da bi Evropa imala pravo da intervenise. Ne moze Evropa intervenisati u nasoj kuci, kada svi nosioci vlasti kazu da je sve u redu. Zato su od ogromnog znacaja peticije koje organizuju BH patrioti sirom svijeta. Te peticije govore Evropi istinu o Daytonu, govore sta narod hoce. Mi, drzavljani Republike BiH u domovini i inostranstvu smo ti koji Evropi dajemo argument da je Dayton nefunkcionalan Ustav, i time pozivamo Evropu da mijenjamo Dayton. Mi radimo taj posao umjesto Adnana Terzica. Zato jos jednom pozivamo vas da se upisete u sve peticije koje mozete naci na slijedeca dva linka, ukoliko to vec niste ucinili.

http://www.bihdijaspora.com/peticija/index.php | http://www.republikabih.net/content/Peticije.htm

Takodjer vas pozivamo da se ukljucite u akciju nasih patriota iz Francuske koji vode akciju: "Srebrenica - Evropsko pitanje" kojom dolazimo direktno do Evropskih parlamentaraca. Toj akciji smo posvetili jedan poseban prilog. Ovdje sada samo napomenimo da svoje poruke podrske, u kojima ce biti jasno kazano: Ime, Prezime, Drzava i Emal adresa, mozete slati i direktno Sadiji Ombasic lideru projekta "Srebrenica - Evropsko pitanje" na adresu: mailto:ssvds@free.fr

Inace, najveci znacaj peticija BH patriota je u tome sto onemogucavaju izdajncima da falcifikuju sta narod hoce. Iz tih peticija se jasno vidi sta narod hoce i to je ogromna podrska svima u BH koji se bore za nasu domovinu, a velika prepreka izdajnicima. Bez tih peticija njima bi bile otvorene ruke da slobodno dijele Bonsu i Hercegovinu, jer kontrolisu klasicne medije i pomocu njih bi mogli kreirati javno mnijenje koje ce zahtijevati "drzavu k'o avliju", kako je to Izetbegovic nekoc radio.

Nacionalni kongres Republike BiH



3. ASHOWN, NEPRIJATELJ KOJEM SMO SAMI DALI MANDAT

Vahid SendijarevićKad god nam se desi da nismo zadovoljni sa postupcima i odlukoma Lord-a Ashdown-a, jer on ocito radi u korist genocidne "Republike Srpske," moramo se potsjetiti da njegova politicka snaga u Bosni i Hercegovini ne pociva na volji svijeta i internacionalne zajednice, kako to neki podvaljuju, nego na potpisima "muslimana" koji se, ne slucajno, zatekose u izvrsnoj vlasti (presdjednik i potpredsjednik) Republike BiH. To tako jasno, u jednoj recenici, objasnjava BBC svojim citaocima u clanku od 29-tog marta pod naslovom: "Ashdown odbacio celnika bosanskih hrvata" (Ashdown sacks top Bosnian Croat."

Da bi objasnili izvor Ashdown-ove politicke moci u BiH, BBC kaze da "Lord Ashdown nadgleda sprovodjenje Dayton-skog mirovnog ugovora". Da bi taj ugovor bio obavezujuci za BiH, morao ga je potpisati Predsjedik Republike BiH, a ne predsjednik Kine, Brazila, Velike Britanije, Rusije ili Juzne Afrike.... Snaga Ashdown-na, tj. mandat da provodi Dayton, je u Izetbegovicevom daytonskom potpisu.

Da citava stvar bude jos zalosnija po drzavljane Republike BiH, danas nasi predstavnici rade isto ono sto i Ashdown, bore se za realizaciju ugovora koji unistava drzavu u kojoj su svi njeni gradjani bili suvereni na svakoj stopi njene teritorije, bez obzira na etnicku i vjersku pripadnost, a rade na legalizaciji "Republike Srpske" usvajajuci zakone koji ukidaju Republiku BiH, a ucrvrsjuju genocidnu "Republiku Srpsku". I da sve bude jos apsurdnije, sam Daytonski ugovor je ostavio mogucnost da "Republika Srpska" bude ponistena ako se Daytonski ugovor ne realizuje u svakom njegovom elementu.

Kako cemo prepoznati medju nama one koji se zajedno sa Ashdown-om bore za ocuvanje tekovina genocida u BiH. Pa tako sto bez problema izgovaraju "Republika Srpska" bez prefiska zlocinacka ili genocidna, a nikada ne spominju Republiku Bosnu i Hercegovinu izuzev u kontekstu komunizma. To su oni koji se odrekose drzave jer je kao biva komunisticka, ciji ustav omoguci da "musliman" bude izabran za predsjednika, ali se ne odrekose kuca i stanova, vikendica, i imanja koje stekose u komunizmu.

Poznacete ih i po tome sto stalno ponavljaju da nas je svijet natjerao da potpisemo Daytonski ugovor, a danas kada se Evropa bori za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu bez etnickih drzva i kantonske podjele BiH, i kada Evropa jasno kaze da je Daytonsko uredjenje BiH neodrzivo, to ce reci da je neodrziva "Republika Srpska, oni se bore za sprovodjenje Daytonskog ugovora i ocuvanje tekovina genocida nad vlastitim narodom.

Ashdown ima mandat da dijeli BiH, a oni nemaju. Bez obzira na mandat, Asdown ucestvuje u genocidu nad Bosnjacima i muslimanima u BiH jer radi na ocuvanju rezultata zlocina. Zato je mjesto Ashdown-u na smetljistu istorije kao sto je i svim cetnicima pravoslavne, islamske i katolicke vjeroipovijesti.

Dr. Vahid Sendijarevic

http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/1/hi/world/europe/4390635.stm



4. AKCIJA: SREBRENICA - EVROPSKO PITANJE

"Oslobodjenje" je objavilo poziv Bosancima i Hercegovcima da se ukljuce u projekat lobiranja BH patriota iz Francuske medju evropskim parlamentarcima da se "Dan Srebrenice" obiljezava u cijeloj Evropi. Na taj poziv su se odazvali i neki poznati ljudi iz BiH, ukljucujuci i npr. Jovana Divjaka i Safeta Orucevica. Tihic se jos nije javio, mada mu je Sadija licno poslala poziv da se ukljuci. Ukljucili su se i mnogi istaknuti Francuzi. Kada smo se posljednji put culi sa Sadijom, prije nedjelju dana, bilo je vec preko 1000 poruka podrske. Pozivamo vas ponovo da se ukljucite u akciju, saljuci vasu poruku, u koju cete ukljucitii svoje ukucane i prijatelje, na email adresu: ssvds@free.fr ili da samo posaljete reply na ovu poruku, a mi cemo to proslijediti u Pariz.
Slijedi Sadijin clanak iz "Oslobodjenja".

OSLOBOÐENJE • MART 2005.
Srebrenica je evropsko pitanje:

Sadija Ombasic

Jedan od najvecih projekata u svijetu povodom desetogodisnjice srebrenicke tragedije vodi asocijacija "Podrska prezivjelim Podrinja- Srebrenica" iz Pariza.

- Desetogodisnjica pada Srebrenice, jula 2005. godine je prilika da se pokrenu akcije koje bi imale u cilju da ti dogdjdjaji dobiju europsku dimenziju kako bi se pozitivno unaprijedilo pitanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini - kaze Sadija Ombasic, predsjednik ove asocijacije.

- Opravdano je smatrati da najveci masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata postane od velikog znacaja za pamcenje svih Evropljana. Po pravnom pitanju, Medjunarodni sud u Hagu osudio je ucesnike u dogadjajima u Srebrenici za genocid, zlocin protiv covjecnosti i ratni zlocin. Ovi zlocini se smatraju kao nezastarivi, sto znaci da ih vrijeme ne moze izbrisati ili im umanjiti tezinu i vaznost. Evropa u izgradnji (Evropska unija i Savjet Evrope) izgradila se na devizi: "NIKADA VISE OVO" iz Drugog svjetskog rata, sto nije sprijecilo dogadjanja u Srebrenici.

- Srebrenica je povrijedila razlog postojanja Evrope. Da bi isla naprijed, Evropa mora pamtiti Srebrenicu. Cilj nase akcije "Srebrenica 2005 – evropsko pitanje" je da Evropljani jos jednom saznaju za pad Srebrenice i negacije evropskih vrijednosti koje ti dogadjaji nose. To ukljucuje sve drzave, clanice Savjeta Evrope, ili Evropske unije, da poduzmu inicijative i podrze ovaj zadatak, reagovanje u smjeru rehabilitacije jedinstvene i demokratske BiH i reviziju Daytonskog sporazuma. Uspjeh nase inicijative "Srebrenica – evropsko pitanje" bi mogao poboljsati i uciniti napredak u ostvarivanju ljudskih prava u BiH. Nekaznjavanje odgovornih bi postalo nepodno- sljivo, a zahtjevi zrtava (pravo na povratak, anketa o nestalima …) bi dobili novu podrsku. I na kraju, to bi znacilo da je sudbina zemalja bivse Jugoslavije evropska, da su one dio Evrope, ali da je pripadnost jednoj takvoj sudbini zasnovana na politickoj filozofiji koja je potpuno suprotna svim istrebljivanjima jednog naroda u ime vjere, boje koze ili bilo kakve druge razlike. Prema rijecima gospodje Ombasic, projekat "Srebrenica - evropsko pitanje" do sada je dobio podrsku vise od 800 asocijacija i pojedinaca sirom svijeta.

Detaljne informacije o ovom projektu mogu se dobiti putem telefona,
Broj: 0033 144 400 84,
Fax: 0033 870 771049
e-mail: ssvds@free.fr



5. ASHDOWN - BRITANSKI KOMANDOS KRVAVIH RUKU

Dragi prijatelji,

Šaljem Vam ovaj link koji vodi k jednom sajtu gdje se govori o prošlosti Achdownovoj, sudioniku "Krvave nedjelje" u Sjevernoj Irskoj.

Ne znam, možda vam je već poznat taj slučaj, i možda je o njemu već pisano, pa ja otkrivam Ameriku, ali ako nije može poslužiti kao podsticaj za jednu analitisku reportažu, jer na Googelu pod Ashdown i lord Paddy Ashdown može se naći brojne tekstove iz američkih i engleskih novina.- Uglavnom, ovo može poslužiti diskreditaciji tog neprijatelja koji drma našom zemljom.

Pozdrav,

Tomo.



Link je dolje niže, a tamo izmedju ostalog kaze, citiram:

Ubojice iz London Derrya vladaju Balkanom

U sijecnju 1972.g. britanske spec. postrojbe pobile su trinaest civila u pokolju opjevanom kao "krvava nedjelja". Medju pripadnicima specijalnih snaga tada su bili i Paddy Ashdown, Martin Garrod i Mike Jackson.
"Paddy Ashdown is the only party leader who's a trained killer" (Paddy Ashdown je jedini stranacki vodja koji je obuceni ubojica) Charles Kennedy, 1998

Jedan od najcrnjih datuma novije britanske povijesti, poznatiji kao krvava nedjelja (Bloody Sunday) dogodio se 30. sije?nja 1972.g. u Derryju u Sjevernoj Irskoj. Specijalna postrojba britanskih padobranaca zapucala je na demonstrante katolike i ubila na licu mjesta trinaest nenaoružanih civila, ukupno njih cetrnaest. Medju njima šest maloljetnika.

Le message est prêt à être envoyé avec le fichier suivant ou les liens joints :
Raccourci vers : http://www.hrvati.de/modules.php?name=News&file=article&sid=683



6. RS PREUZIMA ODGOVORNOST ZA GENOCID DA BI AGRESIJU PREIMENOVALA U GRADJANSKI RAT

Republika Srpska, ocito, preuzima odgovornost za genocid u Srebrenici, (kojeg oni nazivaju masakar), da bi saprali odgovornost Srbije i Crne Gore (odgovornost JNA) i istovremeno pokazali "svijetu" spremnost da kazne pocinioce i time legalizuju zlocinacku "Republiku Srpsku." Samo ako Bosnjaci pristanu na ovu podvalu, pristace i svijet. Mi moramo insistirati na internacionalnim zakonima i nikada ne prihvatiti da se genocidom mijenja ustav nase domovine, i da pocinioci genocida budu nagradjeni legalizacijom etnicke drzave na teritoriji internacionalno priznate Reublike Bosne i Hercegovine.

Vahid

** Srebrenica probe names officials **
The Bosnian Serb government lists hundreds of public officials suspected of involvement in the Srebrenica massacre.
http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/1/hi/world/europe/4398625.stm



7. SRBI I DALJE NA SVOJ NAČIN "OBOŽAVAJU" JEVREJE

Postovani, na sljedećem linku možete pročitati tekst jevrejske novinarke za frontpage magazine: http://www.frontpagemag.com/Articles/Printable.asp?ID=17357 gdje ona poziva jevreje da preispitaju svoj stav prema srbima u posljednjem ratu na Balkanu. Moj engleski nažalost nije toliko dobar (živim u Holandiji) da bih joj mogao odgovoriti na njezine gluposti pa vas molim da vi to učinite i potkrijepite sljedećim tekstom a u vezi posljednjih dogadjaja u beogradu o kojima izvještava B92:

"U Beogradu su osvanuli plakati sa pozivom da se bojkotuje B92, a grafiti su ispisani i ispred jevrejskog groblja i nekih NVO. Na ulazu u Jevrejsko groblje prethodne no?i ispisane su poruke: „Suprotstavite se cionističkoj petooktobarskoj okupaciji", „B92 - jevrejska televizija", „Jevreji paraziti, napolje iz Srbije", „Hoćemo slobodu, a ne jevrejski jaram", „Srbija Srbima" uz nacrtana četri ocila, kao i nacrtano B92 jednako Davidova zvezda.

Na plakatima kojima je tokom noći oblepljen centar grada je znak B92 u Davidovoj zvezdi, a ispod piše: „Bojkot zbog antisrpskog delovanja, pogubnog uticaja na srpsku omladinu, podrške nezavisnosti Kosova, podrške širenju narkomanije, homoseksualizma i drugih bolesti sa Zapada i podrške multirasnom novom svetskom poretku". Uz poruku „Srbija Srbima", potpisnik tih plakata je Nacionalni stroj.

Slične parole ispisane su i ispred bioskopa „Reks" u Jevrejskoj ulici. Tokom prošle noći ispisani su i grafiti ispred ulaza u prostorije nevladinih organizacija Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Fond za humanitarno pravo. Helsinški odbor podseća da je prethodne noći na Trgu Republike u Beogradu organizovano potpisivanje peticije „Prekinimo zaveru ćutanja" u okviru kampanje protiv rastućeg antisemitizma, koju je pokrenula Grupa osam nevladinih organizacija. Ispred prostorija te NVO jutros su se pojavili grafiti: „Sonja Biserko - jevrejski pion - pokorni sluga jevrejskog svetskog poretka", „Srbija, Srbima" (uz simbol četiri ocila), kao i objedinjeni znaci Davidove zvezde i B92."

Srdačan pozdrav i mnogo uspjeha u daljem radu,
Karim



Hvala na interesantnom prilogu. Nadamo se da će Jevreji sa naše liste, prvenstveno mislim na Fincija pročitati ovo, i prestati kopati jamu Bošnjacima, radi imaginarnog jevrejskog savezništva sa četncima. Mi nemamo vremana da njih učimo pameti i prevodimo im srpsku "ljubav".



8. SLUCAJ TERRY SCIEVO, POUKA ZA BOSANCE I HERCEGOVCE

Ko je Terry Scievo (Teri Sajvo)? To je jedna zena iz Floride koja je imala nesrecu da poslije mozdanog udara kada joj je bilo samo 26 godina ostane u "Trajnom vegetativnom stanju" tj. ona je vec 15 godina ziva i nije u komi, ali samo vegetira. Na prvi pogled to ne izgleda tako jer se ona ponekad smije, ponekad prati ocima predmete koji joj se postave pred oci. Ona ovih dana okupira paznju Amerike, zato sto ona ovih dana umire, a moze joj se zivot spasiti, samo da joj se nastavi davati hrana. Medjutim, njen legalni staratelj, a to je njen muz, trazi i dobija na svim americkim sudovima pravo da joj se iskljuci vjestacko hranjenje, tj. da ona umre. Navodno, ona je izjavljivala dok je bila ziva da ne bi zeljela da tako vegetira. Svima je jasno da ona nikada dok je bila ziva nije mogla pretpostaviti da ce se to njoj dogoditi, te da time nije odlucivala o sebi, ako je ikada i rekla tako nesto, jer je veoma moguce da to njen muz lazno svjedoci. Njen muz vec dugo vremena zivi sa nevjencanom zenom i sa njom ima dvoje djece. Roditelji jadne Terry Scievo na sve moguce nacine pokusavaju da sprijece ovo "ubistvo". Njih podrzava mocni krscanski lobby u USA, jer je to direktno suprotno Bibliji. Medjutim, po AMERICKIM ZAKONIMA njen muz je jedini koji ima pravo da donosi odluke u njeno ime buduci da ona nije u stanju da te odluke donosi sama, a po njemu "Terry ne bi zeljela da vegetira, radije bi umrla".

Roditelji traze na svim sudovima da se njemu oduzme to pravo. Oni ce se starati o njoj. Cijela Amerika (pogotovo religiozna) se digla da zaustavi to "ubistvo izgladnjivanjem". Cak su Kongres i Senat dosli na sam rub ustavnih ovlastenja i omogucili da o slucaju odlucuju ne samo sudovi drzave Floride, nego Federalni sud. Licno su se zauzeli i predsjdnici Floride (Jeff Bush), i citave Amerike (Geroge W. Bush). Medjutim, i federalne sudije ostaju neumoljivi. "Njen staratelj, a to je po zakonu jedino njen muz, ima pravo da donese tu odluku za nju."

Pitacete se: Kakve to veze ima sa BiH, pa je naslo mjesta u "Online glasniku Nacionalnog kongresa Republike BiH".

Ja ovo pisem da pokazem Bosancima i Hercegovicma kako savremeni svijet funkcionise. Mi moramo nauciti pravila igre da bi se uhvatili u kolo i ravnopravno zaigrali, da bi prestali biti vjecite zrtve koje vara kako ko stigne, jer ne znamo kako funkcionise savremeni svijet. Sto prije shvatimo poruku ove price, prije cemo prestati biti zrtve, i mozda uspijemo spasiti domovinu od nestanka, a ta pouka je slijedeca: U SAVREMENOM SVIJETU VLADAJU ZAKONI, TJ. PRAVO, A NE PRAVDA. MI SE NE SMIJEMO DOVESTI U SITUACIJU DA PRAVO BUDE NA STRANI NASIH NEPRIJATELJA, JER ONDA NEMA POVRATKA NAZAD. MORAMO SVE UCINITI DA RASFORMIRAMO RS, DOK JOS NJE LEGALIZOVANA, JER U SUPROTNOM BOSNA I HERCEGOVINA NESTAJE, A REPUBLIKE SRPSKE POSTAJE VJECITA.

M. B.



9. NE SMIJEMO POSTATI POLITICKA STRANKA

Primjetio sam da ima mnogo ljudi koji predlazu Nacionalnom kongresu Republike BiH da postanemo "politicka stranka". Posljednji put sam to vidio na web stranici Bosona.net.

Raduje me sto vidim da se i jedan profesor sa univerziteta u Sarajevu zajedno sa svojim studentima slaze sa nasim radom i misljenjima i kao sto navodi da vecina ljudi i u Bosni i Hercegovini podrzava nasa misljenja i rad. Ipak, vjerujem da kada bi smo osnovali pravu politicku stranku, da mozda vise ne bi bili ono sto smo sada trenutno, iako bi kao sto profesor kaze imali sigurno vecu podrsku u javnosti, ali nas rad i ideje bi tako, siguran sam, u nekoj mjeri izgubile uticaj u narodu. Mislim da smo ipak najjaci u ovom poslu u kojem smo trenutno sada, jer smo tu da se borimo da otvorimo narodu oci i da pobudjujemo patriotsku ljubav za nasu domovinu. Snaga naseg Kongresa je upravo u tome sto ne pripadamo nikakvoj politickoj partiji, ali se zato uvijek borimo samo za objektivnosti i istine, a sa ciljem dobrobiti za nasu jedinstvenu domovinu Republiku BiH i sve njene narode koji s ponosom samo Bosnu i Hercegovinu nazivaju svojom jedinom domovinom. Profesor iz Sarajeva, zasigurno ima dobronamjerne zelje i nadanja za buducnost nase domovine, ali ipak nije primjetio da mi ne mozemo biti nikakva politicka stranka, jer bi nas cjelokupni smisao postojanja i rada bio totalno promijenjen i prakticno zasigurno mi vise ne bi bili ono sto jesmo sada. Ja sam siguran da vecinu ljudi koji sa zadovoljstvom citaju nase tekstove i koji nam vjeruju, privlacimo upravo radi toga sto se borimo za istinu i domovinu i sto ne pripadamo nikakvoj politickoj ili vladajucoj stranci. Vjerujte mi to je jedan od najvecih razloga koji je i mene privukao da iscekujem godinama svaki broj naseg 'Glasnika", a uz pomoc tekstova u "Glasniku", odrastao sam i sazrio do te mjere da neki od mojih tekstova zasluze paznju i interesovanje da budu objavljeni na nasem "Glasniku". A sta vise kao osoba mogu da ocekujem od svojih licnih sposobnosti i talenta!? Ta sva spoznanja, uz pomoc naseg Glasnika, o nama samim mi, vjerujte cini posebnu radost, i donosi osjecaj nekog dodatnog ponosa. Sada, za vlastitu buducnost, mi je cilj da pripomognem sa nekim svojim tekstovima i komentarima svim nasim patriotima da i oni spoznaju sami sebe i sve svoje intelektualne mogucnosti i sposobnosti, a za koje mozda i nisu ni svjesni da ih posjeduju, bas ovako kako je meni "Glasnik" pomogao da se oslobodim i ohrabrim i da pisem onako kako razmisljam i kako mi srce diriguje. Nadam se da cemo tako i dalje svi zajednickom borbom nastaviti da se borimo za istinu i pravdu i nasu jedinu domovinu Republiku BiH i da ce tako nas rad i ideologija saziviti i opstati za sve nase buduce generacije koje ce preuzeti na sebe ovu istu vjecnu borbu za opstanak domovine Republike BiH.

Dozvolite da sa nekoliko rijeci prokomentarisem sve prisutnije tendencije nudjenja neke "bosnjacke nacije" umjesto vec priznate nacije koja se zove Republika BiH. Posljednji tekst na Bosoni, doticnog gospodina "Dede Muje", ima nekih stvari u vezi kojih bi se moglo diskutovati, ali u cjelini je previse separatisticki. Takvu vrstu drzave "Bosne" za Bosnjake samo, bez Hercegovine i ravnopravnosti ostalih naroda bi prihvatilo mozda samo neko ekstremno krilo SDA (ukoliko naravno sva krila u SDA nisu vec totalno ekstremna, a znamo da jesu izdajnicka), ali njegova vrsta drzave bi izazvala jos veci rat zasigurno u kojem bi mozda Bosnjaci na onim prostorima potpuno i nestali i do kraja bi bilo dovrseno etnicko ciscenje. Sve u svemu, ovaj doticni gospodin mi previse zvuci kao zestoki pripadnik SDA, kao neki prikriveni Bakir Izetbegovic.

Sve u svemu pravo se osjecam ponosno sto vidim da se dosta ljudi zanima za moj text o Bakiru Izetbegovicu, a i za ostale nase tekstove koji se objavljuju u "Glasniku".

Ensvid Hadzajlic



10. TUZLACI OPREZ

Izgleda da uspjesnim privodjenjem kraju ove faze otimanja bh taritorija, vec se vrse i prve psihicke pripreme za novu fazu genocida nad Bosnjacima. Ovaj put je Tuzlanska regija na meti. Jasno i zasto, zato sto je tu Velika Srbija najtanja. Drugi razlog je sto cetnci ne mogu da oproste Tuzlacima sto su znali organizovati drzavu i odbrantiti se. Slijedi jedan clanak, kojeg nam je poslao neki cetnik. Uz clanak nam je poslat veliki attachment, u kojem su pobrojana sva srpka sela, u sjeveroistocnoj Bosni i "precizna" statistika koliko kuca u svakom selu su "muslimani" zapalili, koliko su srusili, koliko su nasilno iselili, koliko nevinih Srba je ubijeno itd. Takvu statistiku moze napraviti samo neko ko je financiran od drzave ili neke druge mocne organizacije za takav projekat. Taj projekat pokazuje da se doista odvijaju veome opsezne psiholoske pripreme za novi genocid i zato objavljujemo dio popratnog pisma, citiramo.

Najveci broj Srba u sjeveroistocnoj Bosni protjeran je iz njenog najveceg grada Tuzle. I ne samo to. U Tuzli su bili sabirni centri u kojima je bilo srpsko stanovnistvo protjerano ili zarobljeno i u ostalim naseljima ove regije. Naredno poglavlje, koje govori o logorima i mjestima zatocenja za Srbe, to najbolje potvrdjuje. Takodje, nikada nece biti zaboravljen i mucki napad na kolonu JNA, 15. maja 1992. godine, kada je u Tuzli ubijeno preko stotinu neduznih golobradih mladica koji su se, po dogovoru, povlacili iz Tuzlanske kasarne. Mnogi Srbi koji su pocetkom rata ostali u Tuzli, vjerujuci u njenu “gradjansku” opciju, osvjedocili su se kako izgleda taj recept. Vecina ih je protjerana iz tog grada pod strahovitim pritiskom i prijetnjama. Neki od tih nevoljnika su, bjezeci preko linije fronta, stradali upadajuci u minska polja.

Nista bolje nije bilo ni u ostalim gradovima i naseljima sjeveroistocne Bosne. To se posebno odnosi na Banovice, Zivinice i Kladanj. Malobrojniji Srbi u Banovicima bili su strasno ponizavani. Glad, mucenja, bezrazlozna hapsenja, odvodjenje na prisilni rad na prvu liniju fronta ka Vozuci i Loznoj, bile su gnusne radnje koje su muslimani provodili nad srpskim civilima. Srbi u Kladnju i okolini vjecno ce pamtiti kolektivno satjerivanje u prostorije Osnovne skole u Stuparima, te danonocno probijanje kroz sumska bespuca do prvih srpskih slobodnih teritorija. Egzodus srpskog stanovnistva iz ove opstine preko planinskih vrleti spasio ih je od muslimanskog koljackog noza.

Brojke od preko 60.000 prognanih Srba iz blizu 100 naselja, od kojih je veci broj opljackan i zapaljen, te 8 registrovanih stratista, oslikavaju nevolje kroz koje je proslo srpsko stanovnistvo u toj oblasti.

Kraj citata iz cetnickog pisma upucenog "Nacionalnom kongresu Republike BiH".
Statističke podatke možete naći na sljedećeoj stranici: http://users.skynet.be/orbus/aktua510s.htm



11. PISITE IMENA ONIH KOJI SU VAS TUKLI

Procitao sam pitanje O. T. iz Sanskog Mosta pa bih mu dao slijedece savjete. Prvo neka napise na papir sve koji su ga tukli i zlostavljali ako zna imena, opis ili slicno. Nakon toga treba vidjeti kakve ima dokaze da bi ovo bilo efektivno. Problem je u tome sto je prilicno tesko dokazati te zlocine protiv njihove citave tzv. RS. Najveci udarac ce im zadati tako da tuzi direktno lica koja su ga maltretirala i tukla. Ukoliko bude imao dovoljno dokaza, tuzilastvo u Bihacu ili Sanskom Mostu moze podici optuznicu. Nakon toga oni proslijede optuznicu Srbima i ovi su onda prinudjeni da doticne osobe izruce. Sto vise svjedoka i dokaza to bolje.

Sad da odgovorim na njegovo pitanje. Do prije godinu dana se obicno obracalo Ustavnom sudu BiH za tuzbe protiv tzv. RS. Problem je u tome sto su se oni zastitili tim da se zalba odnosi na period poslije Daytonskog sporazuma. Iz tog razloga je bolje da koristi prvu metodu, jer bi kod Ustavnog suda vjerovatno izgubio parnicu.

N. N.



12. PPREPORUCUJEMO IZ BiH MEDIJA: "ORBUS", "DANI", "NTVHAYAT.com", "Bosnjaci.net"

Ponovo je "ORBUS" pun interesantnih clanaka, a evo linka do clanka "Inventura zla" Sekija Radoncica
http://users.skynet.be/orbus/aktua508.htm

I "Objavljeni Haski stenogrami o podjeli Bosne" originalno objavljenog u "Monitoru", Andreja Nikolaidisa
http://users.skynet.be/orbus/aktua501.htm



Urednik BH Dana Senad Pecanin u clanku "Koka ili jaje" ispravno tumaci zahtjeve Venecijanske komisije. On ispravno uvidja da je sada vazno prvo promjeniti Ustav Daytonske BiH, pa tek onda, kada BiH profunkcionise kao drzava, ukinuti funkciju Visokog predstavnika u BiH. Naime, ako bi prvo ukinuli funkciju Visokog predstavnika, kako politicari iz RS zahtijevaju, onda Evropa ne bi imala nacina da utice na promjene u BiH, tj. ostalo bi ovo stanje.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=405&tekst_rb=1



Izjava Sulejmana Tihica kojom se protivi ukidanju Regrutacije zbog "iskustva genocida"
http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/index.php?sta=3&pid=20051



Bosnjaci.net nastavljaju svoju izdajnicku politiku, ali se nadje i poneki komentar citalaca vrijedan paznje, a kojega Krcic ne skine odmah, jer bi u suprotnom bilo asicare da je cetnicki provokator koji samo glumi velikog muslimana

http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php?id=3297&polje=aktuelno
http://www.bosnjaci.net/komentari_citalaca.php?polje=aktuelno&id=3297&PHPSESSID=7351cd758d0dd0bb1f0f1fc6b0c62bf7



Because there are many young Bonsians who read English better than Bosnian, we will occasionally bring the most important news in English.

13. The Law Suit of The Republic of Bosnia and Herzegovina Against Serbia is Safe

Patriots in Bosnia and Herzegovina have become worried over an interview titled "Dangerous Possibility that the Court of Justice will proclaim that it does not have jurisdiction" given by the agent of Bosnia and Herzegovina at the International Court of Justice at the Hague, Sakib Softic for "Oslobodjenje" on March 17. In that interview, among other things, it says:

The legal representative of Bosnia and Herzegovina in the suit against Serbia and Montenegro for genocide, Sakib Softic, expects that, on February 27, 2006, at the very beginning of the main session, the International Court of Justice at the Hague will reopen the discussion about the jurisdiction of the court in the case, at the recommendation of the legal team of our neighbors.

The Court of Justice has a responsibility to keep consideration of its own jurisdiction throughout an entire proceeding, and in the opinion of Mr. Softic, the legal team representing the neighboring countries will use this by connecting the decision of lack of jurisdiction in the case of Serbia and Montenegro against NATO from December 15, 2004 with this case of Bosnia vs. Serbia and Montenegro.

Consequentially, Softic emphasizes that there is a danger that the Court's decision in the case of Serbia-Montenegro vs. NATO could have an effect on the decision that our country has against its neighbor for genocide.

End of quote from "Oslobodjenje".

We commented on similar assertions in December 2004, immediately following the mentioned decision, in which the Court declared itself as not having the jurisdiction in the case Serbia vs. NATO for the reason that at the time of the strikes against Serbia and Montenegro, those entities were not members of the United Nations, and at the time we explained why that decision could not be applied as presedan to endanger the suit of Republika BiH vs. Serbia and Montenegro.

Namely, DURING THE AGGRESSION OF SERBIA AND MONTENEGRO AGAINST THE REPUBLIC OF BOSNIA AND HERZEGOVINA, THE REPUBLIC OF BIH ITSELF, THE VICTIM OF GENOCIDE, WAS A MEMBER OF THE UNITED NATIONS, AND AS SUCH IT WAS UNDER THE PROTECTION OF INTERNATIONAL LAW, THAT IS, OF THE UN CHARTER.

Because of the statement above by Mr. Softic, we sent the interview from "Oslobodjenje" to Prof. Boyle, to ask him for his opinion on the new developments. This is what Prof. Boyle said, in his own words:

These issues have already been argued on four separate occasions and decided in favor of Bosnia on all of them. First in the Order of Provisional Measures of 8 April 1993 that i won for Bosnia. Second, in the Order of Provisional Measures of 13 September 1993 that I won for Bosnia. Third, in the Judgment of July 1996 where the Court formally considered and rejected all of the Serbian arguments against Jurisdiction that it had already made and lost twice before. And fourth, Serbia then proceeded to formally attack that 1996 Judgment by filing a new lawsuit calling for its Revision, where it made all the same arguments all over again and lost. So i doubt very seriously that the Court will reverse these four decisions because of the Nato case. It would make the World Court look like a laughing-stock to the entire World. fab.

Therefore, as a matter of law, our lawsuit is not in danger. We do not believe that the judges of the most important court in the world would put the international legal order in danger in order to let the Cetniks off the hook for nothing less than genocide. It is a whole different matter with our polititians. It would not be the first time for them to bargain with our destiny. However, the times when they would get accolades for agreeing to betray our Constitution are long gone. Now Bosnians and Herzegovinians know that there are values which cannot be bartered, and those are: homeland, lives, honor, national dignity, sovereignty, justice. values which cannot be bought by any amount of money.

If Softic is trying to scare us with these statements to prepare us for a settlement with the Cetniks, let him know that he, and his bosses, will not be able to hide the treason, and that they and their progeny will be known as traitors of the people and the homeland.

If this is just a misunderstanding, and not an indication of an intention to settle the case, which is unacceptable now or in the second phase of the trial, then we are calling to our leaders who are making the decisions about the lawsuit, not to take offense at our sensitivity about the matter, and we ask that they promptly notify the Court that there is no legal similarity between our Lawsuit and the Serbian suit against NATO, because the Republic of Bosnia and Herzegovina was a member of the UN when the genocide was committed. With an emphatic warning to the court they would surely cut short all the games against the Lawsuit, even if, as Softic suggests in the interview from which we quoted, there are some judges who might be playing them.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: