Saturday, January 26, 2008

#331 KONGRES SDA: PORAZ “VELIKIH MUSLIMANA”

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 5. juni 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 331



1. UVODNIK: SNIMAK KOJI JE OBIŠAO SVIJET - ZLOCINCI I ZRTVE U SREBRENICI NISU BRAĆA KAO ŠTO TVRDI REISU-L-ULEMA CERIĆ – DOKAZ JE VIDEO KOJEG SU SNIMILE SAME UBICE

2. KONGRES SDA: PORAZ “VELIKIH MUSLIMANA”

3. DEJTONSKI USTAV JE OD STRANE EU I SAD PROGLASEN NEFUNKCIONIRAJUCIM – ISCEKIVANJE ŠTA ĆE O TOME REĆI TZV. PARLAMENT RS ILI PEDDI JE SMIJEŠNO

3.1. RAZNI TERZICI, NEIMARLIJE I LATICI PONOVO ZELE PREVARITI ZAPAD. NEMAM NISTA PROTIV SRBA, ALI MRZIM KADA MI SE PREDSTAVLJAJU KAO VELIKI MUSLIMANI

4. Ashdown: REPUBLIKA SRPSKA IMA PRAVO VETA NA BUDUĆNOST BOSNE I HERCEGOVINE

5. SRBI O GENOCIDU

6. Udarila Vila na Halila

7. SA SVAKIM PREGOVORIMA JE BIVALO SVE MANJE I MANJE BOSNE

8. IMA I DRUKČIJIH BEOGRAĐANA

9. LIČNA KARTA U DAYTONSKOJ BiH


Ako ne želite da primate naše poruke samo pošaljite Reply na bilo koju našu poruku u KOJEM ĆETE TO IZJAVITI i odmah ćete biti izbrisani iz našega adresara.



1. UVODNIK: SNIMAK KOJI JE OBIŠAO SVIJET

ZLOČINCI I ŽRTVE U SREBRENICI NISU BRAĆA KAO ŠTO TVRDI REISU-L-ULEMA CERIĆ – DOKAZ JE VIDEO KOJEG SU SNIMILE SAME UBICE

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Vahid SendijarevićDa podsjetimo, svakom prilikom Reisu-l-ulema Cerić traži od Bošnjaka u Bosni i Hercegovini da oproste zločin genocida u Srebrenici, jer eto kako on kaže “u Srebrenici brat ubi brata” i kaže da su zločin u Srebrenici izvršili “neki vojnici koji izgubiše vojničko dostojanstvo”. Video koji je prije nekoliko dana pokazan u Srbiji i Crnoj Gori, a u petak 3-ćeg juna u cijelom svijetu na BBC TV programu, kojeg su u isti dan prenijele sve najgledanije TV mreže u SAD, jasno pokaza da je zločin u Srebrenici izvšila regularna armija Republike Srbije, a ne neki neposlušni individualci kako nam Reis Mustafa Cerić podvaljuje kada kaže na dženazi u Potočarima da su zločin izvršili “neki vojnici koji izgubiše vojničko dostojanstvo” i da tu “brat ubi brata”.

Podvala Reisu-l-uleme Cerića Bošnjacima je zločin jer on Bošnjake pokušava prevariti da zločin u Srebrenici nije napravila armija susjedne države, nego da je to bio građanski rat, a sve sa jasnim ciljem očuvanja genocidom stvorene Republike Srpske. Jer, ako je Republika Srpska rezultrat građanskog rata, onda je legalna, a ako je rezultat agresije i genocida počinjenog od strane susjedne države, onda je nelegalna.

I tu se Reisu-l-ulema Cerić ni po čemu ne razlikuje od Predsjednika Srbije Borisa Tadića, koji je “zabezeknut” nad “monstruoznim zločinom počinjenim protiv osoba druge religije” kako prenosi BBC u svom članku od 3-ćeg juna 2005-te godine. Naša poruka i Tadiću: U SREBRENICI NIJE IZVRSEN ZLOCIN PROTIV OSOBA DRUGE RELIGIJE NEGO PROTIV GRAĐANA DRUGE DRŽAVE. U tome i jeste trik, Ceriću i Tadiću, kada se potuku građani jedne države, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost, to je građanski rat – kada armija jedne države počini genocid nad građanima druge države to je agresija, a NEMA PROMJENE GRANICA I USTAVA JEDNE ZEMLJE KAO REZULTAT AGRESIJE, A KAMO LI KAO REZULTAT GENOCIDA. Sada svaki vrabac na svijetu zna da je genocid u Republici Bosni i Hercegovini izvšila Republika Srbija i Republika Crna Gora – samo eto Cerić ne zna.

Sada znamo da su Cerić i Tadić braća i da su oni koji poklaše Bošnjake u BiH, koji silovaše 60 hiljada Bošnjakinja u BiH, Cerićeva braća, a ne naša braća.

Tadićeva izjava kojom vara Bošnjake da je u pitanju samo vjerska mržnja, a ne i agresija države Srbije na državu Bosnu i Hercegovinu pokazuje, da se politika Srbije nije promijenila i da i ova garnitura nastavlja Miloševićevo djelo stvaranja velike Srbije samo drugim sredstvima. NE SMIJE SE PRIHVATITI NIKAKVO IZVINJENJE DOK SE NE UKINE REPUBLIKA SRPSKA. NI PO KOJU CIJENU NE SMIJEMO PRIMITI TADICA NA OBILJZAVANJE GODINJICE SREBRENICE. NJEGOVO PRISUSTVO BI BILO UVREDA NASIH MRTVIH.

Kada će Bošnjaci konačno povući crtu i reći “NE” zločinu izdaje i uzeti svoju sudbinu u svoje ruke? Pravda je na našoj strani, a nema pravde dok ima Republike Srpske. Pravda se ne dobija na tanjiru, pravdu ne daje svijet, za pravdu se moraju izboriti Bošnjaci. DA LI CE BITI ILI NECE BITI REPUBLIKE SRPSKE ODLUCICE ISKLJUCIVO BOSNJACI A NE SVIJET. Živjela Republika Bosna i Hercegovina.

A što se tiče Cerića, on je samo izdajnik i ništa više.



2. KONGRES SDA: PORAZ “VELIKIH MUSLIMANA”

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Dr. Muhamed BorogovacOvaj kongres SDA stranke je okarakterisan žestokim kritikama starog/novog predsjednika Sulejmana Tihića od strane nekadašnjih najbližih Izetbegovićevih saradnika, tzv. “stare garde”. Riječ je o ideolozima “male Bosne”, ljudima kao što su Hilmo Neimarlija, Omer Behmen, Džemaludin Latić i Reis Mustafa Cerić. Ovaj posljednji je čak nametnuo bojkot Kongresa SDA od strane Islamske zajednice, kada je shvatio da Tihić ostaje glavni kandidat za predsjednika. Dobra vijest za patriotski raspoloženo SDA članstvo je to što je ovo prilika da se prekine sa navodnim “Islamskim klericima”, a u stvari četničkim agentima, koji se u svom razbijanju Republike BiH skrivaju iza Islama. Razlaz sa Izetbegovićevim ideolozima “male Bosne” je u stvari razlaz I sa samim Izetbegovićem. Očigledno je da sada I posljednjem laiku postaje jasno kakvo je zlo Izetbegovićeva politika nanijela Bosni I Hercegovini priznavanjem Republike Srpske u Daytonu. Što više ljudi shvataju da je Dayton tj. Republika Srpska kost u grlu Bosne I Hercegovine, to Izetbegović postaje sve veći minus za SDA, te razumniji dio rukovodstva SDA počinje lagano ograđivanje od Izetbegovića, što je dovelo do Tihićevog razlaza sa navodnim “mulama”, tačnije četnicima zamaskiranim u “velike muslimane”.

U ovom trenutku još ne možemo biti 100% sigurni da nije u pitanju samo borba za vlast između dvije izdajničke struje. Ipak, gubitak uticaja “islamskih klerika” u SDA je dobra vijest, jer za njih znamo 100% da su neprijatelji, koji su svoj zločinački projekat krunisali dejtonom, a za Tihića ćemo tek vidjeti kakav će imati odnos prema ključnim pitanjima opstanka Bosne I Hercegovine, a to su:

- Odnos prema promjeni Daytona u skladu sa Evropskim zahtjevima,

- I odnos prema Tužbi za Genocid.

Kada je evropski zahtjev za promjenu Daytona u pitanju, jedini ispravan stav je da ne prihvatamo nikakav oblik entitetske vlasti, tj. da tražimo istinski jedinstvenu vojsku, policiju, informativni sistem itd. a ne da se zadovoljavamo sa “zajedničkim” institucijama kakve guraju Terzić i rukovodstvo RS. Novi izbori i personalne promjene su samo bacanje prašine u oči od strane Terzića i Ashdowna. Bosni i Hercegovini je potrebna Ustavna reforma, i najbolje bi bilo da se naši političari počnu zalagati za povratak Ustava Republike BiH, tj. da se napokon kaže “NE” promjenama uvedenim izdajom i genocidom. Bosna i Hercegovina ima svoje regije Hercegovinu, Krajinu, Posavinu, Gornje i Donje Podrinje, itd. bazirane na istorijskom, geografskim, ekonomskim, funkcionalnim karakteristikama, i ne trebaju nam nikakvi “švajcarski kantoni”, niti dejtonski entiteti i slične izmišljotine agenata velike Srbije i “male Bosne”.

Kada je Tužba u pitanju, Tihić mora tražiti UKIDANJE GENOCIDNE REPUBLIKE SRPSKE, A NE NOVCANU NAKNADU. Srbija, prosjak Balkana, nikada neće imati 200 milijardi US Dolara, koliko se procjenjuje samo materijalna šteta, a da ne govorimo o izgubljenim životima i ostalim poniženjima koja nemaju cijene. Jedino što možemo dobiti je ukidanje Republike srpske, tj. uzimanje četnicima onoga najsvetijega zbog čega su počinili sve ove zločine, njihove genocidne Republike srpske.




3. DAYTON JE NEFUNKCIONIRAJUCI USTAV

PREDGOVOR
Sljedeći članak je izazvao burne reakcije na mnogobrojnim web stranicama. Ukratko, patriotske stranice su ga sve odmah objavile. S druge strane, izdajnici su hitno poduzeli mjere da smanje značaj članka. U tome je prednjačila web stranica sarajevo-x gdje je nekoliko učesnika foruma pokušalo da objavi članak, ili da postavi link do neke stranice koja ga je već objavila, kao što su npr. http://users.skynet.be/orbus/aktua569.htm ili http://www.bosona.net/ ili http://republikabih.net/ . Međutim, budni webmasteri sarajeva-x su hitno brisali te postove, a čim su zaključili da im ideje “Bosanskog kongresa” nadiru na stranicu, odmah su zabranili pristup nekolicini bosanskih patriota sa nepodobnim idejama. Napominjem, da ni jedan od isljučenih nije rekao ni jednu psovku, niti na bilo koji način prekršio pravila.
Naprosto izdajnici su bili nemoćni da se odupru istini, pa su je samo zabranili.
Na njihovu žalost, istina je kao voda, uvijek procuri. Tako danas neki novi klinci govore jeretičke misli “Bosanskog kogresa” da je Dayton izdaja, i da Republiku Srpsku treba ukinuti, a webmasteri sarajeva-x im brišu članke i uvode zabrane isto kao nedavno nama. Jedan od učesnika foruma u petak posavjetova “administraciju”: “Vodite računa da makar nekoga ostavite na forumu.”
Slijedi skraćena verzija članka koji je izazvao gore pomenute kontroverze, dok cijeli članak možete naći na nekom od gornjih linkova.
DEJTONSKI SPORAZUM JE OD STRANE EU I SAD PROGLASEN NEFUNKCIONIRAJUCIM - ISCEKIVANJE STA CE O TOME RECI TZV. PARLAMENT RS ILI PEDI JE SMJESNO

Piše: Musadik Borogovac

Musadik Borogovac Od strane pravno-stručnih tijela, a zatim i svih političkih institucija Europske unije, Vijeća Evrope, Parlamenta EU i njegovih komisija kao i od strane Odbora za vanjsku politiku Kongresa SAD dejtonski ustavni sistem proglašen je NEFUNKCIONIRAJUĆIM. Značaj te činjenice kao i samog pojma «NEFUNKCIONIRAJUĆI» u BiH ili nije poznat ili se vrši opstrukcija pro-dejtonskih snaga u otkrivanju šta u stvari znači ovaj novi stav «svijeta».

U kontekstu same Povelje UN pojam nefunkcionirajući znači to da za promjene tog ustava nikako ne postoji obaveza da se sa njegovim izmjenama suglase entiteti, a posebno ne RS koja je povod i razlog zašto je taj ustav nefunkcionirajući, pogotovo zbog etničkog principa na kojem se zasniva ustavna podjela BiH na entitete. To je za Evropu i SAD konačno postalo neprihvatljivo jer je suprotno osnovnim principima na kojima se zasniva novi evropski ustavni poredak i na kojem se od osnivanja UN zasniva svjetski poredak. Države, članice UN su nad-narodne kategorije u smislu da Ujedinjene nacije ne čine narodi nego nacije kao konvencije o životu više naroda u jednoj državi (naciji) gdje etnički (narodni) princip može da postoji u nivou kulture, ali ne na nivou prava veta o ustavnim pitanjima ili o postojanju države. Najkraće rečeno, kada bi izvorni autokefalni princip pravoslavne teritorijalizirane duhovnosti narodne države - na kojem se zasniva dejtonska RS- bio prihvaćen, UN ne bi brojale oko dvjesto nego dvije hiljade članica ili koliko već naroda postoji u svakoj zemlji članici i planeti ukupno.

Ipak i pored evropske inicijative u BiH se stvara fama i apsurdno nestrpljivo očekuje šta će o svemu reći parlament RS. U pitanjima novinara upućenim Visokom predstavniku ne razdvaja se stav Evrope od Ešdaunovih podvala tom stavu i svojim poslodavcima stalnim pozivanjem na njegov dejtonski – dakle nefunkcionirajući mandat i stalnim reinterpretiranjem fatalnih tzv. zajedničkih institucija kao jedinstvenih.

U materijalu Venecijanske komisije po pitanju ustava BiH rečeno je da bi «dobro bilo da se sa ustavnim promjenama suglasi i RS», ali to nikakao ne znači da je stav ove komisije da je za ustavne promjene potreban pristanka RS. Naprotiv, maksimumom dozvoljenog diplomatskog govora rečeno je i to da su principi i instrumenti nefunkcionirajućeg ustava također nefunkcionirajući ili razlog nefunkcioniranja što znači da je smješno pozivanje, očekivanje i odluke «srpskih» pregovarača na Vlašiću ili parlamenta RS o tome hoće li ili neće morati bit poštovan nefunkcionirajući ustav ili hoće li ili neće RS staviti veto na ustavne promjene.



3.1. RAZNI TERZICI, NEIMARLIJE I LATICI PONOVO ZELE PREVARITI ZAPAD. NEMAM NISTA PROTIV SRBA, ALI MRZIM KADA MI SE PREDSTAVLJAJU KAO VELIKI MUSLIMANI

U trenutku kada je EU proglasila dejtonski ustav nefunkcionirajućim i kada čeka odgovor iz Federacije da «jeste nefunkcionalan» što bi moglo izvući BiH iz faze veta RS u fazu osporivosti same RS, domaći dejtonski karijeristi i profiteri šalju upravo suprotne signale Evropi u horu sa SDS i strankama iz RS. Na brzinu se proturaju zakoni sa zadržanom entitetskom nadležnostima nad medijima i visokim obrazovanjem. Koristi se standardna prevara da se radi o zakonima na državnom nivou «u skladu sa zahtjevima EU», premda je na državnom nivou u tim zakonima ostala samo dalja legalizacija entitetskih TV ili sveučilišta i slično. Čak i pokušaj iz pro-bosanskog krila Hrvata da se entitetske granice pređu i ponište bilo kako pa i jezičkim TV kanalima na cijeloj teritoriji BiH (bez entitetskih TV) ili kantonizacijom ili regionalizacijom cijele BiH (bez entitetskih granica) ili osnivanje ( i ) etničkih sveučilišta na cijeloj teritoriji BiH (opet bez entitetskih granica) zapjenjeni branioci multikulture (unutar entiteta) su u žestokom obračunu sa ovom opcijom vidjeli još jednu priliku da se dodvore svojim gospodarima u RS.


Kad je riječ o Terziću njegova strategija spasavanja RS se sastoji u tome da stalnim ponavljanjem da u BiH «sve funkcionira» pokušava nagovoriti političare EU da prihvate ulazak BiH sa RS u paketu pa čak i sa SCG. U tom paketu bi i «Dejton ušao u Evropu i postao još odbranjiviji i legitimniji.

RS NEMA IZLAZNU VARIJANTU. VETOM RS NAD USTAVNIM PROMJENAMA BIH POTVRĐUJE SE NEFUNKCIONIRANJE DEJTONSKOG USTAVA. TIME NE PRESTAJE POSTOJATI BIH NEGO RS I OTVARA SE PROSTOR ZA ARBITRAŽU U KOJOJ BI UMJESTO DEJTONSKIH ETNIČKIH PRINCIPA BILI PRIMJENJENI PRINCIPI EU I UN – KOJI SU NESPOJIVI SA SUPREMACIJOM ETNIČKOG NAD GRAĐANSKIM.

Pod uslovom da se Federacija pridruži evropskim inicijativama, evropski napad na Dejtonski ugovor ima i instrumente za slučaj otpora promjenama od strane institucija i pojedinaca koji se pozivaju na ustavni put izmjena, koji naravno uključuje baš taj nefunkcionirajući ustav i pravo veta RS nad BiH. Upravo klauzula NEFUNKCIONIRAJUCI - nevjerovatno ali istinito - isključuje formalno gledano potrebu saglasnosti ne samo RS nego i drugih ad-hoc (dejtonskih) institucija kao što su OHR, pa čak i Vijeće za implementaciju mira, nastalih za potrebe očuvanje «Dejtona». Uporište EU u sadašnjem obračunu s «Dejtonom» je i u nedavno objavljenoj knjizi glavnog dejtonskog svjedoka, predsjednika Klintona, koji je ustvrdio da je od šest zahtjeva koje su postavili agresori u Dejtonu od strane bh. potpisnika prihvaćeno pet. Šestog zahtjeva agresije, podjele Sarajeva, ( proistekao iz dogovora o dva paralelna grada Sarajeva), prema svjedočenju Holbruka, Milošević se sam odrekao.

Danas bi EU da ima podršku iz BiH mogla osporiti Dejton i na osnovu takozvane nelegitimne volje bh. predstavnika. Naime Bečka konvencija o međudržavnim ugovorima, kao Povelji UN pridružena konvencija, u članu 53. smatra ništavnim ugovore koji su čak i dobrovoljno prihvaćeni ukoliko su rezultat nelegitimne volje pregovarača. Izetbegović je po tada važećem Ustavu Republike BiH imao mandat da s agresorom pregovara o miru (razmjenu zarobljenika, prekid vatre itd.), ali ne i o Ustavu. Tada važeći Ustava Republike BiH u članu 155. pregovore o ustavu izvan parlamenta BiH tretira kao teško krivično djelo veleizdaje. To znači da je Dejtonski Ustav osporiv, a ne Ustav RBiH koji mu prethodi kao posljednji legalni ustav donesen u Parlamentu BiH od strane legalnih i legitimnih predstavnika na osnovu njihove, a ne Tuđmanove i Miloševićeve slobodne volje. Ustav RS i njegove institucije također su osporivi jer RS nije članica UN. Naravno za osporivost je potrebno otvoriti spor tj. suglasiti se sa EU u tvrdnji o nefunkcioniranju tog ustava, a ne tvrditi da je «u BiH napravljeno niz pozitivnih pomaka» i evropskim inicijativama dati suglasnost da se Dejton mijenja i to ne kroz institucije Dejtona - jer tamo RS ima veto i jer je zbog toga taj ustav nefunkcionirajući - nego kroz institucije i principe na kojima se zasniva EU i UN koje ne poznaju etnizaciju ili konfesionalizaciju državnih prostora i institucija.



TRENUTNA NAJVECA OPASNOST BI BILA POVRATAK NA TZV «VLASICKI DOGOVOR».

Eventualni povratak delegacije iz RS na vlašićke principe po kojima - pod vodstvom Pedija Ešdauna i Terzića - opstaju entitetski MUP-ovi, pristankom RS na nastavak dogovora, može biti predstavljeno kao dobra volja RS, premda je prije samo par sedmica vlašićki dogovor bio jasno propuštanje delegacije iz Federacije. Vlašićki razgovori o JEDINSTVENOJ policiji rezultirao je dogovorom o ZAJEDNICKOJ policiji, čiji vrh se sastoji od direktora entitetskih policija, čime se prejudicira ne samo ostanak entitetskih policija nego i entiteta u svim budućim razgovorima i povijesna šansa BiH za integracijom pretvara u prah i pepeo.

Bosanskohercegovačka javnost treba zatražiti da se konačno oglasi izjavom “dejtonski ustav JESTE nefunkcionirajući”. Svijet je svojim posljednjim stavom od Bosne i Hercegovine zapravo zatraži potvrdu pa i podršku da se ne diskutuju nego primjenjuju principi koji su na strani opstanka same BiH . U slučaju da se nastavi spasavanje Dejtona bit će propuštena jedna prilika koju ova generacija nema pravo propustiti.



4. Ashdown: REPUBLIKA SRPSKA IMA PRAVO VETA NA BUDUCNOST BOSNE I HERCEGOVINE

Napokon je BH javnost saznala jasno i glasno, gornju istinu o Daytonu, iz usta najzvaničnije ličnosti u BiH. Srećom gornja izjava je samo pola istine. Ashdown “zaboravi” da kaže da isto tako u dejtonskoj Bosni i Hercegovini i BOSNJACI I HRVATI MAJU PRAVO VETA NA BUDUCNOST REPUBLIKE SRPSKE.

Naime, da bi se dejtonska tvorevina Republika srpska potpuno legalizovala potrebno je da se u skupštinama dejtonske BiH promjene svi zakoni jedinstvene Republike Bosne i Hercegovine u dejtonske zakone podjele BiH. Budući da u dejtonskim skupštinama i bošnjački i hrvatski poslanici imaju pravo veta, oni su mogli stavljati veto na te promjene i tako cuvati cjelovitu Republiku BiH.

Uzmimo za primjer dejtonski Izborni zakon. Po tome Zakonu Republika Srpska je postala posebna izborna jedinica, i time je dobila jedan veliki atribut državnosti. Da su bošnjački predstavnici, a tada je glavnu riječ imao Lagumdžija, insistirali da i dalje postoji samo jedna izborna jedinica za cijelu BiH, RS bi bila nemoćna da postane posebna izborna jedinica, tj. da osvoji taj atribut državnosti. Isto vrijedi i za svaki drugi zakon, o odbrani, o porezima, carini, komunikacijama, državljanstvu, obrazovanju itd. Prilikom usvajanja svakog od tih zakona “naši” poslanici su imali pravo veta kojim su mogli onemogućiti mijenjanje zakona jedinstvene Republike BiH.

Posljednja šansa je da bošnjački političari ostanu čvrsti i ne pristanu na entitetski nivo vlasti u policiji. Nažalost, Terzić je već napravio izdaju na Vlašiću i dogovorio da ostaju entitetske policije. Četnici sada pokušavaju da izvuku što više, dok imaju vlašićki dogovor u džepu.

M. B.



5. SRBI O GENOCIDU

Poštovani,

evo intervjua Dr.Milana Bulajića u vezi sa Sreberenicom, genocidom i drugim pitanjima koje mi lijepo nazivamo: srpska posla.
Šaljem vam tekst jer mi se učinilo da nije zgoreg pročitati i podsjetiti se na aktivnosti naših neprijatelja.

Karim B.


Karime,

Nažalost u “Online glasniku” nije moguće objaviti tako opširan tekst. Većina naših čitalaca su u Bosni i Hercegovini, a i mnogi u inostranstvu imaju limitirane poruke koje mogu primati kroz email, pa smo prinuđeni da objavimo samo jedan pasus, a koji jasno kaže šta je najveći problem i Srbije i RS, a to je Tužba, i to ne ogromna ošteta koju bi morali platiti, nego eventualna presuda da je RS stvorena genocidom, jer bi se tada trebala ukinuti kao genocidna tvorevina. Slijedi taj dio intervjua.



Dr Milan Bulajić je doktor međunarodnog prava, međunarodni stručnjak za genocid, autor brojnih knjiga iz te oblasti, čovjek čije se mišljenje poštuje, a stavovi prihvataju u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Pitanje • Jasno je da postoji očigledna namera da se srpski narod proglasi za genocidan.

– Bulajić : Apsolutno. To je opasnije od 200 milijardi dolara koje BiH potražuje (što je stravična cifra). Ako uspeju u nameri i proglase srpski narod za genocidan, prva posledica toga bice ukidanje Republike Srpske, jer, ako ostane presuda generalu Krstiću da je Vojska Republike Srpske izvršila genocid, niko ne može braniti da jedna država, jedan entitet može postojati ako je stvoren na genocidu. Tako će biti opravdano i ovo razaranje, uništavanje i bombardovanje naše zemlje. Znači, trebalo je uništiti tog srpskog genocidnog đavola.




6. Udarila Vila na Halila

Ramo KolarTo je naslov nedavne kolumne novinara “Oslobođenja” Rame Kolara koja je najjajsnije do sada u klasičnim BiH medijima objasnila gdje leži uzrok mnogih naših problema.

Kao motivaciju članka Ramo Kolar pominje pismo “Muje iz Chicaga” koji je njemu, Rami, poručio da se “mani pisanja o Bosni, ako neće reći istinu da je Republiku BiH ukinuo Alija Izetbegović svojim potpisom u Daytonu.” U tom članku Kolar jako lijepo kaže da nemamo pravo optuživati Ashdowna što čuva dejtonski Ustav, jer je upravo takav mandat visokog predstavnika i definisan dejtonskim potpisima.

Pismo koje je Mujo Habibović poslao Rami Kolaru rezultiralo je da i na jednom klasičnom mediju pročitamo jasnu i glasnu istinu o izdaji Republike BH od strane Alije Izetbegovića. To je primjer kako trebamo svi vršiti pritisak na naše novinare i političare. Zato to Mujino (kratko) pismo Kolaru objavljujemo u cjelosti. “Narodski” jezik kojega Mujo koristi u pismu je prilagođen jeziku kojega koristi Kolar u svojim kolumnama, te ima estetsku vrijednost, pa ćemo poštovati umjetničku slobodu autora:



Subject: "Služimo Narodu" i “Holbrukovo neispunjeno obećanje da će prije smrti promijeniti Dejton”

Richard HolbrookPa brate Ramo, fino si napisao sve! Samo jedno ti fali! Kad pišeš kako Holbruk nesrće da promijeni Dayton, što malo ne napisa i o onome ko od Bošnjaka "ovjeri" Dayton?? Pa i on življade 7-8 godina nakon Daytona, pa nikad ne čusmo ni riječi da Dayton ne valja, ili da su ga naćerali da potpiše, pa bi on sad, pošto argumenti postoje, mog'o povući svoj potpis, al’ ne povuče! Neg’ preseli na ahiret "k’o tvorac naroda"! E jebeš ti Ramo i tak’og tvorca, i narod koji je ček’o da do ovoga današnjeg dođe! Onaj što nas je uvalio u ovo, i danas na "onom svijetu" sanja i čeka dan kad će Bosna i zvanično biti podijeljena, a Bosanski Muslimani iliti Bošnjaci, morati od četnika moliti dozvolu da izađu iz kuće, dok oni ne odluče da dođu da ih pokolju, košto su i navikli!

A ti moj brate Ramo zapomažeš, "kako su nam drugi ovo namjestili"! Pa i dan danas pred tvojim istim nosom oni pretvaraju "Tužbu za Genocid" koja je pokrenuta 1993 godine od Republike Bosne i Hercegovine, protiv države Savezne Republike Jugoslavije, u Genocid nad Bošnjacima!!! Gdje ti "njegovo veličanstvo" Mustafa Cerić kaže "kako je ovdje brat ubio brata"!

Genocid ne bi nad življem Republike BiH nego samo nad jednom njezinom skupinom! I onda mi kažeš "Holbruk nas zajeb’o"! Da izvineš, brate Ramo - jebo vaku Bosnu!
Ako misliš da pišem "gluposti", pa brate Ramo, pročitaj ili poslušaj šta kažu Srbi cijelom svijetu povodom Kosova, kažu "Možete ga uzeti, ali nema potpisa - što je oteto jednom nekad će se vratiti, a što je potpisano i predano neće nikad"! Zato, brate Ramo, obzirom da volim čitati tvoj "narodski" stil, il’ stisni pa napiši ko što jest, il’ brate nemoj niti pisati vako! Jerbo onda izgleda da ni ti nisi drukčiji od ostalih - da pišeš samo da bi prošlo i moglo ti donijeti platu! A ako si rad’ plate, bolje pređi pa piši šta rade kurve po Saraj’vu - makar ti niko neće zamjeriti, a platu ćeš valjda dobiti - raja voli čuti o kurvama !

Hajd selam, Mujo iz Chiacaga,




Budući da Bošnjaci cjene one koji dostojansteno kažu istinu, nije nikakvo čudo da je upravo kolumna “Udarila Vila na Halila” imala veliku popularnost na internetu, i u cjelini je možete pročitati npr. na “Orbusu”: http://users.skynet.be/orbus/aktua571.htm


7. SA SVAKIM PREGOVORIMA JE BIVALO SVE MANJE I MANJE BOSNE

Poštovana gospodo,
već izvjesno vrijeme dobijam Online-izdanje Nacionalnog kongresa R BiH i ne mogu, a da se ne načudim našoj gluposti, koju vi pokušavate da ublažite vašim otvorenim, jasnim i oštrim komentarima bosanske političke situacije. Od 2003. sam u Austriji, mada ni sanjala nisam da ću nakon preživljenog rata u BiH iz nje na kraju, morati otići. Ali šta se tu može! Život piše romane - Međutim nije moj život tema ovog komentara, već puka napomena da bi se shvatilo da sam itekako upućena u sva zbivanja tokom rata i nakon njega.

Dešavalo mi se mnogo puta da "pucam od nemoćnog bijesa" svaki put nakon što bi "naš vajni otac Bosne" otišao na neke pregovore. Pitala sam se odakle mu pravo da samo tako krčmi Bosnu i Hercegovinu koja je poslije svakih njegovih pregovora bivala sve manja i manja. Kada bih se glasno pobunila protiv njega, svi su me gledali kao vanzemaljca i veličali njegova djela.

Zamjerim mu mnoge stvari, a između ostalog prvo to što je lažno uljuljkivao bosanski narod da neće biti rata i da za rat treba dvoje, čime je skrivio mnoga klanja golorukog naroda Istočne Bosne, koji je zatečen naoružan i nespreman na istočnim bedemima Bosne. Ako narod nije znao, znali su političari šta se sprema. Karadžić je bar notvoreno rekao šta se sprema, a ovaj naš ga je spremno demantovao. To smo krvavo platili hiljadama života na početku rata. Kompletna muslimanska politička garnitura se ponašala kao i njihov vođa, a kasnije, kad više nisu mogli da se usaglase oko fotelja, počeli su se dijeliti u nove stranke sa nacionalnim predznakom, pa se i dan-danas samo presvlače i grčevito se bore da ne izgube fotelje.

Vjerujte da je u BiH bilo više para i hljeba u prvim godinama poslije rata nego sad i svaki dan je sve teže i gore među običnim svijetom, koji uporno glasa za "svoje", samo zato što se na sve strane vode kampanje da, ako ne glasaju za "svoje"- biće im glavni "oni drugi", a tako je u svim strankama, kod svih naroda.

Pošteno rečeno, ja ne vidim pametnu glavu među ovim postojećim, a novi se ne pojavljuju. Iskreno rečeno, mene nije briga iz kojeg naroda će biti predsjednik, samo da svima bude bolje, da ima posla, hljeba i uz hljeb, ne samo da pojedinci žive, gradeći vile i oko njih bedeme, sa punim dvorištima tjelohranitelja i pit-bulova. I svi se oni kao nešto svađaju i glože pred kamerama, a privatno se nakrkaju i naloču zajedno - i svima im je dobro ( i našima i anam-njima). Glavno političko pitanje trenutno je hoće li se ozakoniti bigamija- tj. hoće li novonastali age i begovi moći legalno da dovedu još po neku ženu u kuću, a sirotinja o tome ne razmišlja, jer i onu jednu, teškom mukom hrane. Stoga se pitam za koga da glasamo - za četnike, ustaše ili ove nove muslimane dugih brada i kratkih pantalona. Hoće li se konačno pojaviti neko sasvim normalan, koga će konačno biti briga gdje da zaposli i kako da nahrani narod, jer svako ko ima šansu bježi iz Bosne, ne zato što je ne voli, već zbog gole egzistencije.
S poštovanjem
Suada T.
Beč, Austrija



8. IMA I DRUKČIJIH BEOGRADJANA

Ne mogu se oteti čuđenju napisa beograđanke. Studirao sam u Beogradu i radio jedno vrijeme i nikad nisam naišao na takvu mržnju od strane bilo kog beograđanina. Zar je moguće da toliko mržnje isijava iz nje, mora da je članica Ravnogorskog pokreta ili radikala. Slično njoj je skoro izjavio Aleksandar Vučić da njega ne interesuje Srebrenica i neće da misli o njoj. Oboje su na istom nivou.
Kaže da nigdje nije vidjela pravoslavne crkve, a šetala je gradom. Pa zar nije vidjela da se u krugu od 150 metara nalaze dvije pravoslavne crkve, dvije džamije, jedna katolička katedrala i jevrejska sinagoga. Tako nešto nema nigdje u svijetu osim u Sarajevu. Dalje navodi da su je poprijeko gledale umotane žene. To nisu Sarajlije, to su izbjeglice, ali ni one nisu namrgođene iako bi trebale da budu. Njima su porušene kuće, protjerani sa svojih ognjišta, ubijeni im muževi, braća ili sinovi. I pored svega oni ne mrze, opraštaju ali ne mogu zaboraviti. Ja bih pitao tu beograđanku kako bi se ona ponašala u takvoj situaciji.
Gleda na prezrive poglede Sarajlija na automobile beogradskih registracija. Sada je upravo u Sarajevu sajam građevinarstva na kojem izlažu mnoge srpske firme i mogu se vidjeti veći broj kola sa registracijama Beograda, Novog Sada, Valjeva, Kraljeva i dr.
Nedavno je u Sarajevu fabrika lijekova Bosna lijek ugostila 70 beogradskih ljekara i jedna ljekarka po povratku u Beograd mi se obratile preko emaila pa ću biti slobodan da iznesem jedan dio njenih zapažanja o boravku u Sarajevu:
Evo još sređujem utiske mog boravka u Sarajevu. Sve sam postigla i prezadovoljna sam kako smo dočekani. Drago mi je zbog kolega da vide koliko su Sarajlije topao i gostoljubiv narod.
Slike sam uradila i sada kruže po mom Domu zdravlja i komšiluku.
Ova je žena bila nekoliko puta u Sarajevu i svaki put se ponovo vraća u njega jer zna da će je Sarajlije toplo primiti i dočekati.
Pitam se kako je mogla da vidi snajperiste u Sarajevu koji su navodno ubijali Srbe, a nije vidjela veliki broj snajperista koji su sa Trebevića, Grbavice, Grdonja idr. ubijali Sarajlije.
Kaže da nikad više neće čuti horor hodža koji pozivaju na molitvu. Hvala Bogu da je tako odlučila, jer nam takvi u Sarajevu ne trebaju
Fadil Nuhić
Sarajevo

PS
Slobodan sam da vas zamolim i upitam kako mogu dobiti brojeve glasnika: 317, 320, 326 i 328 koje nisam dobio.
Prijateljski pozdrav Fadil


Fadile, na sljedećoj stranici, na ljevoj strani ćete naći sve “Online glasnike Nacioalnog kongresa R BiH” iz posljednjih 5 godina: http://www.hdmagazine.com/Fond/




9. LIČNA KARTA U DAYTONSKOJ BiH

Zahvaljujemo se Sabitu koji je volontirao i skupio slijedeće dragocjene podatke o LIČNOJ KARTI u dejtonskoj BiH. Dok u mnogim demokratskim državama LIČNA KARTA ni ne postoji, nego se sve identifikacije obavljaju uz pomoć recimo vozačke dozvole, svaka riječ o Ličnoj karti BH zakonodavca sračunata da se oteža vađenje Lične karte prognanim Bosancima i Hercegovcima i njihovoj (našoj) djeci. Dejtonska BiH nije ništa drugo nego veoma moćno sredstvo raseljavanja Bošnjaka iz BiH, državni terorizam usmjeren na etničko čišćenje jednog naroda Bosne i Hercegovine. Slijede podaci o VADJENJU LIČNE KARTE koje je Sabit skupio.

L I Č N A K A R T A

Lična karta izdaje se državljaninu koji je podnio zahtjev za izdavanje L.K. prema prebivalištu državljanina, izuzev L.K. koje se izdaju raseljenim
licima prema boravištu.

L.K. se može izdati državljaninu starijem od 15., a mlađem od 18. godina. Državljanin kome nije ranije izdana L.K. dužan je da podnese zahtjev za izdavanje iste u roku od 60 dana nakon što navrši 18. godina života.

Uz zahtjev za izdavanje L.K. (prvi put) podnosilac zahtjeva podnosi:

- dokaz o BiH državljanstvu (uvjerenje o državljanstvu),
- dokaz o identitetu (rodni list),
- dokaz o plaćenoj naknadi za obrazac L.K. (10 KM).

Uz zahtjev za zamjenu L.K. podnosilac zahtjeva (rođen na teritoriji BiH) prilaže:

- ranije izdatu L.K., ako takve L.K. nema prilaže dokaz o identitetu i državljanstvu.

U postupku zamjene L.K. licu koje nije rođeno na teritoriji BiH uz zahtjev i ranije izdatu L.K. potrebno je priložiti:

- dokaz o BiH državljanstvu (izvod iz knjige državljana),
- rodni list ovjeren pečatom «APOSTILLE» ili internacionalni obrazac rodnog lista ukoliko se radi o zemljama potpisnicama Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava od 05.10.1961.godine.

Svi dokazi priloženi uz zahtjev za izdavanje L.K. moraju biti priloženi u orginalu ili ovjerenoj fotokopiji, ali ne stariji od 6. mjeseci.

Državljanin koji je izgubio L.K. ili mu je ista ukradena, uništena ili je na bilo koji način ostao bez nje, dužan je tu činjenicu, bez
odlaganja, lično prijaviti, najbližoj PU ili nadležnom organu, a u roku od 30. dana od dana prijavljivanja slučaja policiji, podnijeti zahtjev za
izdavanje nove L.K., uz zahtjev je dužan priložiti:

- izvještaj policije,
- dokaz o identitetu (rodni list),
- dokaz o državljanstvu BiH (uvjerenje o državljanstvu),
- dokaz o izvršenoj uplati naknade za obrazac L.K.

L.K. se izdaje sa ROKOVIMA VAŽENJA:

- državljaninu starijem od 15., a mlađem od 18. godina sa rokom važenja od 2. godine,
- državljaninu starijem od 18. godina sa rokom važenja od 10. godina,
- državljaninu starijem od 60. godina sa rokom važenja trajno.

L.K. izdana u boravištu raseljenog lica važi 2. godine.


LIČNA KARTA ZA STRANCE

L.K. se izdaje strancu koji je navršio 18. godina i kome je odobren stalni boravak na teritoriji BiH.

Uz zahtjev za izdavanje L.K. za stranca prilaže se :

- dokaz o odobrenom stalnom boravku,
- dokaz o identitetu stranca (putna isprava ili ranije izdata L.K. za stranca),
- dokaz o izvršenoj uplati propisane naknade za obrazac L.K. za strance (50 KM).

U postupku izdavanja L.K. za stranca prethodno će se utvrditi da li je strancu prethodno određen JMB za stranca od strane Ministarstva civilnih poslova BiH i evidentiran u centralnu evidenciju.

L.K. za stranca izdaje se sa rokom važnosti od PET godina, računajući
od dana izdavanja.

Stranac je dužan zamijeniti L.K. za stranca u slučaju:

- promjene stalnog boravka,
- promjene bilo kojeg podatka sadržanog u L.K.,
- oštećenje L.K. za stranca,
- bitne izmjene lika (nastale usljed fizičkog ili hemijskog dejstva, bolesti ili biološkog procesa).

U roku od 30. dana od kada je navedena promjena nastupila.

ODREĐIVANJE JEDINSTVENOG MATIČNOG BROJA STRANCA

Način određivanja JMB stranca regulisan je Zakonom o jedinstvenom matičnom broju ( Sl. glasnik BiH broj 32/01) i Pravilnikom o načinu određivanja JMB stranim državljanima (Sl. glasnik BiH broj 39/02).

Članom 30.Zakona o jedinstvenom matičnom broju (Sl. glasnik BiH broj 32/01) regulisano je da se JMB dodjeljuje stranim državljanima koji ,u skladu sa odlukom organa nadležnog za utvrđivanje statusa stranog državljanina,ima:

1.odobren stalni boravak u BiH
2.odobren status izbjeglice u BiH u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu
3.odobren status lica bez državljanstva u BiH

Jedinstveni matični broj se dodjeljuje i djeci čija su oba roditelja strani državljani i pripadaju jednoj od kategorija navedenih u tački 1. i 2. predhodnog stava,ako su djeca rođena u BiH. Djetetu koje je rođeno u BiH i koje pripada kategoriji iz tačke 3.prethodnog stava JMB se
dodjeljuje na osnovu njegovog državljanstva BiH.

Članom 3. Pravilnika o načinu određivanja JMB stranom državljaninu (Sl. glasnik BiH broj 39/02) propisano je da JMB stranim državljanima određuje i dodjeljuje Ministarstvo za civilne poslove i komunikacije BiH na zahtjev nadležnog kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH,Centra javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova RS i nadležnog organa koji funkcionalno djeluje kao državna institucija u Brčko Distriktu BiH(nadležni organ) na čijem području strani državljanin ima priznat status.

JMB za strane državljane se dodjeljuje na zahtjev organa koji je utvrdio status stranog državljanina,u skladu sa članom 30.navedenog
zakona iz prethodnog stava koji je utvrdio status stranog državljanina,dužan je da Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija BiH podnese zahtjev za dodjeljivanje JMB stranog državljanina.

Zahtjev za dodjelu JMB za stranog državljanina podnosi se u roku od 30 dana od dana rješavanja statusa tog stranog državljanina.

Ministarstvo civilnih poslova i komunikacija BiH je dužno da izda JMB strancu u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Nadležni
organ o tome odmah obavještava lice kojem je dodjeljen JMB i organ koji je podnio zahtjev za dodjelu JMB.

Pravilnikom o načinu određivanja JMB stranom državljanina (Sl. glasnik BiH broj 39/02) propisano je da se zahtjev za određivanje JMB
stranom državljaninu podnosi na obrascu JMB-S1.

Ministarstvo civilnih poslova BiH o određenom i dodjeljenom JMB stranom državljaninu obavještava nadležni organ koji je podnio zahtjev za dodjelu JMB na obrascu JMB-S2.

Nakon određivanja i dodjeljivanja JMB za strane državljane od strane Ministarstva civilnih poslova BiH,nadležni organi obavještavaju stranog državljanina na obrascu JMB-S3.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: