Friday, January 18, 2008

#305 Jozo Grgic: IZBORNI ZAKON JE GENOCIDAN

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

18. septembar 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 305

1. VANREDNA SITUACIJA U VEZI SA TUZBOM ZA GENOCID: PORUKA PROF BOYLEA

2. Komentar BK - TIHIC, TERZIC, SOFTIC…, MORAJU NAM POLOZITI RACUN OKO TUZBE

3. TIHIC: NECEMO POVUCI TUZBU PROTIV SRBIJE - NEMA PRITISAKA DRZAVA NATO-A

4. Jozo Grgic: IZBORNI ZAKON JE GENOCIDAN

5. CERIC PODMECE NAMA, BOSNJACIMA, DA SMO POTURICE

6. Adil Osmanović ogorcen zbog Mikereviceve odluke

7. U SDA stranci ima dosta patriota

8. Vojni stanovi se nece vracati oficirima JNA

9. BiH CE OD CRNE GORE TRAZITI BOKU KOTORSKU?!

10. Sto je za Jupitera nije za vola

11. VELIKI USPJESI BOSANSKIH PATRIOTA U SVAJCARSKOJ

12. Povratnici iz Prijedorskih mjesnih zajednica traze vracanje staroih naziva

13. BOSNJACI.NET POSTAVLJAJU FILTER ZBOG BOSANSKOG KONGRESA

14. Odabrani prilozi sa republikabih.net

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_________________________________________________________________________

1. VANREDNA SITUACIJA U VEZI SA TUZBOM ZA GENOCID: PORUKA PROF BOYLEA

Kao sto je poznato, Internacionalni sud pravde u Hagu na kojem je Tuzba Republike BiH protiv Srbije za genocid je na sastanku od 25. juna 2004. u Hagu obecao da ce "do pocetka godisnjih odmora" tj. do Avgusta, objaviti datum pocetka usmenog dijela procesa povodom pomenute Tuzbe za genocid.

SVAKI SOCIOLOSKI OBRAZOVAN COVJEK ZNA DA NEMA NIKAKVE MOGUCNOSTI DA IKAKVI SVJETSKI POLTICARI UTICU NA SUD, I DA NEMA NIKAKVE MOGUCNOSTI PRISILE TRECIH DRZAVA NA STRANE U SPORU. Imajuci na umu Terzicev sastanak u Miloceru I potom Draskoviceve izjave o navodnim pritiscima NATO-a da se sve Tuzbe ukinu, u strahu da se iza zatvorenih vrata ne vrse neki tajni dogovori o Tuzbi, te da zbog toga kasni odluka Suda o pocetku usmenog dijela procesa, obratili smo se prof. Boyleu sa jednim pitanjem:

Sta sad trebaju uraditi Bosanci I Hercegovci da bi spasili Tuzbu za genocid od dogovora nasih polticara?

Prof Boyle nam je odgovorio ukratko:

Licno mislim, a rekao sam to I ranije, da moramo dobiti direktan odgovor od Softica o tome sta je on na tom sastanku trazio od suda da se uradi.

Sugerisem, da Ibran Mustafic I Majke Srebrenice konfrontiraju Softica preko informativnih medija da dobiju tacnu informaciju sta se je dogadjalo na na tom sastanku sa predsjendikom Svjetskog suda. Mi zaista nemamo informaciju sta je on (Softic) trazio od njih I sta im je rekao. Mi trabamo dobiti memorandum razgovora od Softica - zapisnik sa toga sastanka. Sta je ko govorio? Veoma tesko je da damo neke procjene bez tih informacija. Ja sam citao vijesti iz bosanskih medija. Ocigledeno, nesto se dogadja iza scene.

Sud uzima dugacak godisnji odmor. Dakle, moze se dogoditi da nista o tome ne cujemo jos nekoliko nedjelja. Wi (misli na bosanske novinare, jer ovo daje kao izjavu za bosanske medije) mozete provjeriti sa kancelarijom "Registrara" u Hagu kada ce sud zavrsiti svoje godisnej odmore I ponovo sastati u Hagu.

Slijedi, originalna izjava na Engleskom Prof Boylea:

Personally, as i said before, we need to get a straight answer from Softic about what he asked the Court to do at that meeting.

I suggest that Ibran Mustafic and the Mothers of Srebrenica confront Softic with the news media to get a true account of precisely what happened at that meeting with the World Court President. We really do not know what he asked for or what he told them. We need a Memorandum of Conversation from Softic--the notes for the meeting. What did everyone say? Very difficult to evaluate at this point. I have read the statements in the Bosnia news media. Obviously, something is happening behind the scenes. The Court takes a long vacation. So we still might not hear anything for a few weeks. You can check with the office of the Registrar in The Hague as to the date the Court will end its vacation and meet back in The Hague.

__________________________________________________________________________

2. Komentar BK - TIHIC, TERZIC, SOFTIC…, MORAJU NAM POLOZITI RACUN OKO TUZBE

Pise: Ibrahim Halilovic

- Tužba RBiH protiv SRJ za agresiju i genociod nije vlasnistvo Vlade BiH vec drzave BiH i naroda nad kojima je izvrsena agresija i genocid. Tuzba nije pitanje buducnosti Vlade, ali jeste pitanje buducnosti drzave Bosne i njenih gradjana. Stoga zrtve agresije i genocida imaju pravo na potpunu i pravovremenu istinu o svojoj Tuzbi o kojoj jedino mogu odluclivati oni sami! Pravo na istnu zrtvi niko ne smije uskracivati.

“Svi morate vrsiti pritisak na Vladu BiH za njenu potpunu otvorenost i odgovornost prema javnosti u vezi sa Tuzbom. To je vase neotudjivo pravo zbog genocida, a ne pravo Vlade – nego vas, naroda Bosne! Zbog toga vi morate zahtijevati od bosanske Vlade puno objasnjenje o cemu se razgovaralo na sastanku izmedju Sakiba Softica i Predsjednika Medjunarodnog suda pravde u Den Haagu. Vi morate imati uvid u sudske spise, i zapisnik sa sastanka. Vi imate pravo da to zahtijevate od Vlade. U opasnosti je vasa buducnost, a ne samo buducnost Vlade."

Ovo je dio odgovora profesora Francisa A. Boylea, doktora medjunarodnog prava, podnositelja i zastupnika Tužbe RBiH protv SRJ za agresiju i genocid, na pitanja iz Bosanskog kongresa u vezi sa odugovlačenjem zakazivanja usmene rasprave po našoj Tužbi, spekulacijama u vezi sa tajnim dogovorima i nagodbama bosanskih i srpsko-crnogorski vlasti u Miločeru oko Tužbe, plaćanja ratne odšete, te u vezi sa ovonedjeljnim sastankom zastupnika Tužbe Sakiba Softića sa Predsjednikom Suda, o čemu je javnost malo zna! Cjelokupna izjava Prof Boylea, u originalu na Engleskom se nalazi na kraju ovog texta.

Sakib Softić, kao zatsupnik Tužbe, te Sulejman Tihić ili Adnan Terzić kao predstavnici države Bosne i žrtava agresije i genocida - nemaju nikakvog prava praviti bilo kakve ustupke u vezi s Tužbom i na štetu žrtve, ni u sudu, a na mimo suda niti kriti i tajiti bilo šta! Opravdana je strijepnja da tu posla nisu čista jer oni kojima je to obaveza ' ne daju nam valjane i precizne informacije o našoj, bosanskoj Tužbi!

Niko nema pravo kriti istinu od nas žrtava srpsko-crnogorske agresije i genocida. Niko, Tihić, Terzić ili bilo koji političar, ali isto tako i zastupnik Tužbe - nema pravo na ikakav dogovor sa tuženom stranom, ni van suda, ni u sudu! Mi moramo zahtijevati da se održi sudski spor i stvar sa Tužbom izvede do kraja na čistac. To bi značilo vraćanje na stanje u Bosni i Hercegovini po važećem Ustavu prije agresije i genocida. To bi značilo ukidanje Republike Srpske i to bi značilo namirivanje ratne odštete! U pitanju je dakle budućnost naše Bosne bez koje nema naše budućnosti!

Ne dolazi u obzir scenario po kojem bi se predstavnici tužitelja (RBiH) i tuženog (SRJ – SCG) mogli nagoditi u samoj sudnici oko Tužbe.

Naslušali smo se dvosmislenih izjava Sulejmana Tihića kojima je on tražio od SCG samo da priznaju agresiju i genocid, obećavajući im, široke ruke u ime žrtve, neovlašteno – spremnost BiH za nagodbu oko visine plaćanja ratne odštete jer on, Tihić, ne želi osiromašiti Srbiju i Crnu Goru! Takvo što Tihiću nije preporučeno da govori ni u svoje ime, kao privatna osoba, a pogotvo ne kao predsjednik države na koju je izvršena agresija i nad čijim je građanima počinjen genocid i napravljena ogromna materijalna šteta! Ya takvo što Tihić nije ovlašten!!!

Prva stvar koju svaki sudija pita prilikom ulaska stranaka u sudnicu, dakle prije zvaničnog otvaranja sudskog procesa, je pitanje da li su se stranke nagodile. Ako dobije potvrdan odgovor, ne ide se u spor! Ako se stranke izjasne da spor mogu riješiti dogovorom, opet se ne ide u sudski proces. Šta je Sulejman Tihić mislio izjavljujući da SCG moraju priznati agresiju i genocid. Gdje to i kome? Da li Tihić otvara mogućnost SRJ da to ona učini prije početka rasprave kako se spor ne bi vodio? Tihić nam je dužan precizan i nedvosmislen odgovor!

Dogovoreno priznanje tužene strane, izrečeno bilo gdje, pa i na samom sudu ne može imati obavezujuću snagu kao sudska presuda donesena nakon sudskog procesa u kojem se utvrđuju činjenice. Tužena strana može izjaviti zvanično Sudiji da je kriva, da se ni Sud ni tužitelj ne muče oko dokazivanja onoga što je bjelodano jasno, te da na osnovu toga i takvog priznanja Sud donese zvaničnu i obavezujuću presudu!!! Ne smije se vjerovati na riječ nikome, pogotovo ne onima koji su katilski počinili masovan zločin i genocid i izvršili agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Zašto već jednom, ako su oko Tužbe čista posla, pa iako nisu, ne izidju u javnost sa istinom. Pritisci međunarodne zajednice kao mogući razlog za opasne igre sa Tužbom su otpale, nije li i sam Tihić izjavio da ih nije bilo i da ih nema. BiH je neovisna i suverena država i niko se s tim ne može igrati, ni javno ni tajno!

Tihić je dužan odgovora na još jedno važno pitanjene: Zašto u advokatski tim Tužbe ne vrate beskompromisnog velikog borca za Tužbu i velikog eksperta međunarodnog prava, prijatelja BiH i njezinih građana, profesora Frencisa A. Boylea. Zašto odbijaju pravničke usluge svjetskog eksperta koje uvaženi gospodin, američki i bosanski građanin Frencis A. Boyle nudi besplatno!

Dakle, Tihiču i svima oko Tužbe mora biti jasno: Mi hoćemo da ynamo punu i neodložnu istinu o Tužbi. Mi hoćemo da se sudski procesuira Tužba RBiH protiv SRJ i da na kraju procesa, pred izriricanje presude, čujemo Predsjednika suda kako zahtijeva da svi ustanu

--------

Originalna izjava Prof Boylea na Engleskom.

In answer to your question, this is precisely why everyone must pressure the Bosnian Government for complete and open transparency and public accountability on the lawsuit. This is YOUR claim to genocide, not just their claim---you the People of Bosnia. So you must demand a full explanation from the Bosnian Government about what was discussed at the meeting between Softic and the President of the Court. You must have the notes, the Memorandum of Conversation, etc. You are entitled to them. It is your future that is at stake, not just their's. fab

there is one other dynamic that must be kept in mind. Namely, Montenegro will eventually proclaim independence from its confederation with Serbia. When that happens, Bosnia must file a Statement with the World Court to the effect that Montenegro continues to be bound by the lawsuit as a respondent/defendant, along with Serbia. Of course if this happens before the trial and final judgment, it will give them more time to stall and delay the proceedings. But legally, this should be easy enough to do. When i filed the lawsuit, i listed the responded/defendant as "Yugoslavia (Serbia and Montenegro)." This made it clear that all three entities were bound. But again, we need to get the trial and judgment before the split. Otherwise, they will contest it and stall out the proceedings a lot more. Also, there is talk that the Bosnian government wants access to the Montenegrin port of Bar as an alternative to Ploce, which Croatia is stalling on despite the requirements of the Dayton Agreement to give Bosnia access to Ploce in return for Croatia having a right of transit at Neum. Owen-Stoltenberg tried to steal Neum from us and give it to Croatia, which i prevented from happening. But as i understand it, having never been there, Neum could not really serve as a port. So the Bosnian government is interested in access at Bar. We have to make sure that there is no secret deal behind the scenes that in return for getting access to Bar the Bosnian government will somehow "forget" about holding Montenegro to the lawsuit. fab. ___________________________________________________________________________

06. Sep. 2004.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH za "Avaz"

3. TIHIC: NECEMO POVUCI TUZBU PROTIV SRBIJE - NEMA PRITISAKA DRZAVA NATO-A

Sulejman Tihic, predsjedavajuci Predsjednistva BiH, odlucno odbacuje mogucnost da BiH povuce tuzbu za agresiju i genocid protiv Srbije i Crne Gore. Njegova reakcija dolazi nakon nesluzbenih informacija iz nekih diplomatskih krugova da ne treba iskljuciti ni vansudsku nagodbu dviju drzava o ovom pitanju.

- BiH ostaje pri tuzbi i tuzbenom zahtjevu protiv drzavne zajednice Srbije i Crne Gore. Necemo povuci tuzbu za agresiju i genocid. Price o povlacenju tuzbe i nekakvoj nagodbi su ciste spekulacije. Ona je temeljni interes drzave BiH i njenih gradjana, kako zbog istine,pravde, proslosti tako i buducnosti. To je u interesu svih nasih gradjana i nije upereno protiv bilo kojeg naroda u BiH - kaze Tihic u izjavi za "Dnevni avaz". Predsjedavajuci Predsjednistva BiH smatra da je tuzba i njeno rjesavanje pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu u interesu i razvijanja dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Mi odnose sa tom drzavom mozemo graditi samo na osnovu istine, a istina se upravo utvrdjuje na Medjunarodnom sudu pravde - dodaje Tihic. Inače, u srijedu ce biti odrzan sastanak zastupnika tuzbe i odbrane u Hagu, na kojem bi Sud trebao zakazati i prvu glavnu raspravu o tuzbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. Spor BiH i SCG pokrenut je prije 11 godina.

Sta je rekao Shefer?

Komentirajući ucestale spekulacije da neke clanice NATO-a lobiraju kod bosanskih vlasti da povuku tuzbu protiv SCG, jer bi u tom slucaju, navodno, i SCG povukla tuzbu protiv clanica NATO-a, Tihic podsjeca na nedavnu izjavu generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera.

- Sam Shefer je kazao da su tuzbe stvar drzava u regionu. To je jasan stav. Nema nikakvog lobiranja od strabe NATO-a, kaze Tihic. (Avaz - F. M.)

_________________________________________________________________________

14. Aug. 2004.

Interview: Jozo Grgic nosilac liste BPNS za Opcinsko vijece Tuzla.

4. IZBORNI ZAKON JE GENOCIDAN

Razgovarao:Fatmir Alispahic

Jozo Grgić je bio dugogodišnji direktor najstarijeg tuzlanskog hotela “Bristol”. Poslije rata je bio predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla, a posljednjih godina, kao osnivač Turističke zajednice, kreira imidž Tuzle kao turističkog grada. Nakon što je iz tuzlanskog SDP-a izbačen, sa ostalim “starosjediocima”, Jozo Grgić je ušao u Bosanskopodrinjsku narodnu stranku, pod sloganom: “Ja bosanstvo branim u Podrinju, a ne na Majevici ili Romaniji”. U Tuzli je poznat kao vatreni antinacionalista, koji se u više navrata sukobio sa politikom HDZ-a. Trenutno je nosilac liste BPNS za Općinsko vijeće Tuzla.

BOŠNJACI.net: Vodeći internet sajtovi bh. dijaspore na “naslovnicama” su objavili tvrdnju Joze Grgića da – “katastrofalni rezultati registracije birača u bh. dijaspori upozoravaju na nastavak genocidnog procesa”, te da “uzroke treba tražiti u Izbornom zakonu koji je nametnuo proces registracije”. Podatak o 27.000 registriranih, od milion raseljenih, u prvi mah je tumačen kao “neizainteresiranost za izbore”, ali, nakon Grgićevog saopćenja, komentari u bh. dijaspori, ali i u BiH, sve se više baziraju na osudama Izbornog zakona.

Grgić: Ubijeđen sam da postoji zavjera protiv dijaspore! Cilj je da se, pored 200.000 ubijenih, još milion Bosanaca zauvijek izbriše iz bh. stvarnosti. U tom smislu je aktuelan i pokušaj da se oduzme bh. državljanstvo svim našim ljudima koji su uzeli državljanstvo trećih zemalja. Isto važi i za namjeru da se Izbornim zakonom onemogući učešće bh. dijaspore na izborima – kaže Jozo Grgić.

BOŠNJACI.net: Lidija Korać, članica Izborne komisije, tvrdi kako je bh. dijaspori omogućeno da glasa, ali da nema interesovanja?

Grgić: Gospođa Korać je kazala i kako i ne vidi svrhu da neko iz Amerike glasa za općinske organe vlasti, što je neviđena drskost. Po njoj ispada da dijaspora uopće ne treba glasati. Sve ovo ukazuje da u BiH postoje sile koje strateški cijepaju ustavne veze dijaspore sa domovinom. Te sile su napravile Izborni zakon koji onemogućava jednostavno i funkcionalno glasanje dijaspore. Dakle, jeste omogućeno formalno, ali ne i funkcionalno glasanje. Recimo, obrasce su dobili smo oni koji su glasali na prošlim izborima. Svi drugi su se morali registrirati, ako žele glasati. Naši ljudi vani rade od jutra do sutra, i niko nema vremena za ove zavrzlame. Umjesto da se država bori za svoju dijasporu, ona otežava ili ukida ove veze.

BOŠNJACI.net: Vi ste ovu pojavu ocijenili kao “nastavak genocidnog procesa”?

Grgić: Za vitalnost bh. države je svejedno da li nam ubili ili preselili i izbrisali čovjeka. Ako se ovi procesi protiv dijaspore nastave, tragični bilans agresije na BiH će biti milion i dvjesta hiljada žrtava. Po međunarodnom pravu, genocidom se ne smatraju samo zločini, već i pravni oblici prisilnog progona iz domovine. U tom smislu Izborni zakon ima genocidne elemente.

Genocid se nastavlja pred našim očima, i to u više vidova. Imate li javne oglase kojima se ljudi pozivaju u preseljeništvo? U Goraždu, recimo, stanovništvo je prepolovljeno od 1996. do danas. Imate li pokušaj oduzimanja bh. državljanstva za dijasporu, čime bi zauvijek izgubili najmanje pola miliona ljudi? Imate li ovakav Izborni zakon koji sprječava učešće bh. dijaspore na izborima? Bez političkog povratka nema Anexa sedam. Nema svrhe vraćati se u Podrinje, recimo, ako će tamo biti jednonacionalna vlast. Pošto je većina Podrinjaca u preseljeništvu, i pošto im je onemogućeno da glasaju, onemogućeno im je i da se vrate, jer bi se vratili u ambijent segregacije. Sve ovo je jedna očita zavjera protiv multietničke BiH. U protivnom, zakoni bi podržavali povratak ljudi na svoje.

BOŠNJACI.net: Tvrdite da je neko unaprijed smislio obavezu registracije za izbore, s ciljem nastavka genocidnog procesa?

Grgić: Genocid se nastavlja pred našim očima, i to u više vidova. Imate li javne oglase kojima se ljudi pozivaju u preseljeništvo? U Goraždu, recimo, stanovništvo je prepolovljeno od 1996. do danas. Imate li pokušaj oduzimanja bh. državljanstva za dijasporu, čime bi zauvijek izgubili najmanje pola miliona ljudi? Imate li ovakav Izborni zakon koji sprječava učešće bh. dijaspore na izborima? Bez političkog povratka nema Anexa sedam. Nema svrhe vraćati se u Podrinje, recimo, ako će tamo biti jednonacionalna vlast. Pošto je većina Podrinjaca u preseljeništvu, i pošto im je onemogućeno da glasaju, onemogućeno im je i da se vrate, jer bi se vratili u ambijent segregacije. Sve ovo je jedna očita zavjera protiv multietničke BiH. U protivnom, zakoni bi podržavali povratak ljudi na svoje.

BOŠNJACI.net: Imate li konkretne prijedloge?

Grgić: Naravno. Izborni zakon podhitno treba mijenjati, jer ovakva genocidna klauzula o registraciji ne postoji ni u jednoj državi na svijetu. U svim demokratskim zemljama postoji ili pasivno registrovanje, sa napunjenih 18 godina, ili direktno registrovanje, koje se stiče sa rođenjem. Dakle, jednostavno treba registrovati sve naše punoljetne građane. Oni koji to odbijaju da učine agenti su velikosrpske i velikohrvatske politike.

BOŠNJACI.net: Vi imate i još neke konkretne prijedloge za dinamiziranje procesa povratka?

Grgić: matram da sve povratnike treba na period od deset godina osloboditi poreza u mjestima povratka, te donijeti paket ekonomskih mjera kojima se podržava povratak. Povratnik mora biti građanin prvog reda, u svim naših sredinama.

------------------------------------------------------------------------------------------

Komentar: Pozivamo sve vas koji ste se registrovali da hitno glasate, I to za Jozu Grbica u Tuzli, za Ibrana Mustafica u Srebrenici I slicne bosanske patriote, ako jos niste poslali svoj glas. Imajte na umu da vasi glasovi moraju stici do 2. Oktobra.

________________________________________________________________________

5. CERIC PODMECE NAMA, BOSNJACIMA, DA SMO POTURICE

Pise: Dr. Vahid Sendijarevic, jedan od osnivaca Bosanskog kongresa

Upravo doputovah iz Bosne. Izdajnici imaju bezbroj glava, a specijalna je ona Reisa Mustafe Cerica.

U "Preporodu" od prije nekih tridesetak dana je bio objavljen ogroman clanak o proslavi dana sjecanja na El-Fatiha (ili ti Sulejmana Velicenstvenog) sa slikom malih muslimana (Bosnjaka) u Turskoj nosnji koju oni nazivaju Bosnjackom. I gle cuda, "sasvim slucajno", tri sedmice kasnije, po principu "reprociteta" cetnici slave Prvi Srpski Ustanak i to u Bosni. Tako Ceric obezbjedjuje da "muslimani" slave okupatorskog sultana identifikujuci muslimane u Bosni i Hercegovini kao Turke, pomazuci Srbima u njihovoj tvrdnji da mi i nismo autohton narod Bosnjaci, nego samo "poturice", tj. "poturceni Srbi". A takvo tumacenje istorije daje Srbima za pravo da kazu da su oslobodioci Bosne od Turaka i da je Bosna jos uvijek pod "Turskom okupacijom".

Naravno, Ceric je mogao obiljeziti dan sjecanja na pobunu Bosnjaka protiv Turaka, mogao je obiljeziti dan sjecanja na Zmaja od Bosne koji je umro u Turskom zatocenistvu u borbi protiv turske okupacije, ili dan sjecanja na 6 hiljada Bosnjaka poginulih u bici protiv Turaka 1854. u Podnovlju izmedju Kotorska i Modrice, ali nije - i to ne zato sto ne zna da je u tri dana poginulo sest hiljada patriota Bosne i Hercegovine u borbi protiv Turskog okupatora, nego zato sto mu to smeta u projektu stvaranja Srpske drzave na teritoriji medjunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, ne uklapa se u srpsku propagandu koja tvrdi da smo mi samo poturceni Srbi, a ne poseban narod, Bosnjaci.

I gle cuda, u istom broju Preporoda, u clanku od nekoliko stranica opisuje se posjeta Reisa Mustafe Cerica Predsjedniku Islamske zajednice Republike Turske. U ogromnom tekstu nam porucuje da "Bosna i Hercegovina ima samo jedan put u Evropu, a to je preko Turske". Time nam sugerise dvije stvari:

(1) da su Bosnjaci mamlazi koji ne mogu kao suveren narod sami uraditi nista za sebe nego im treba tutor, a ko je bolji tutor od Turske koja nas je drzala porobljene gotovo pet stotina godina, i

(2) da je najkraci put do Beca preko Instanbula - vec se jednom desilo, ne ponovilo se.

Ako se neko pita, a sta je to Bosnjacka nosnja - ako nije Turska, neka pogleda stecke.

Da zakljucim, Ceric je hodza izdajnik - i najveci sin Velike Srbije. Neki ga zovu "patrijarh". Samo da vas potsjetim, prvi patrijarh obnovljene Srpske Pravoslavne cerkve nakon raspada Dusanovog carstva je bio rodjeni brat Mehmed Pase Sokolovica. Mehmed Pasa Sokolovic je obnovitelj Srpske Pravoslavne Crkve i po tome drugi covjek u lozi Srpskog Pravoslavlja, odmah iza Nemanjica. Znam....ponekad je tesko povezati sve te stvari.

------------------------------------------------------------------------

Sendijarevicev clanak je vec objavilo nekoliko web stranica, a mi vam preporucujemo da vidite kako ga je "Orbus" pripremio

http://users.skynet.be/orbus/aktua238.htm

__________________________________________________________

6. Adil Osmanovic ogorcen zbog Mikereviceve odluke

SDA napusta skupstinsku vecinu i otkazuje povjerenje Vladi RS

Pozvao Terzića da smijeni Branka Dokića * Branković i Filipović čekaju stav Predsjedništva SDA

Potpredsjednik RS Adil Osmanović saopćio je da poslanici SDA istupaju iz skupštinske većine i otkazuju povjerenje Vladi RS zbog smjene Mensura Šehagića, javila je Onasa. On je pozvao potpredsjednika SDA i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića da sa mjesta ministra transporta i komunikacija BiH smijeni Branka Dokića iz PDP-a, rekavši da "očigledno PDP razumije samo takvu politiku - jedan za jedan". O eventualnim ostavkama preostala dva ministra iz reda SDA u Vladi RS odlučit će Predsjedništvo te stranke, rekao je on. Zbog politike koju vodi Vlada RS, na čelu sa PDP-om, kako je kazao Osmanović, u Vladi RS desit će se dominacija jednog naroda nad ostala dva, "jer iza ostalih Bošnjaka i Hrvata koji sjede u Vladi ne stoji biračko tijelo". Potpredsjednik Vlade RS Omer Branković rekao je da, zajedno sa ministrom pravde Saudom Filipovićem, ostaje raditi svoj posao dok god stranka ne odluči drugačije.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7. U SDA ima dosta patriota

Kada je u pitanju clanstvo SDA stranke, tu je situacija mnogo komplikovanija nego npr u SDS-u ili bilo kojoj drugoj stranci. Naime, lideri SDA stranke, Alija Izetbegovic, Silajdjic, Bakir Izetbegovic, Terzic, Ceric su mimo interesa naroda kojega su predstavljali unistavali Republiku BiH. Medjutim, da bi to mogli raditi, da bi mogli varati narod, oni su na rijecima uvijek bili za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. To je privuklo mnogo clanova u SDA koji jesu zaista za cjelovitu BiH. Izdajnici, su uglavnom do sada nadmudrivali patriote u SDA stranci. U TOME JE KLJUCNA BILA KARIZMATSKA LICNOST ALIJE IZETBEGOVICA. Medjutim, kako je Alija umro nema vise takvog autoriteta kojega svi slusaju, tako da su mnogi pravi momci poceli dolaziti do izrazaja u SDA. Nekoliko puta su zaista doboro reagovali clanovi SDA iz organa RS. Na primjer, stavili su Veto u Skupstini RS kada je skupstina RS izglasala rezoluciju protiv Tuzbe za genocid.

Ovo su isti ti momci. Ja mislim da su oni na pravom putu. Druga je stvar sto ce ih istinski izdajnci kao sto su Izetbegovic Bakir, Terzic Adnan i Ceric Mustafa, koji je nejuticajniji tu i djeluje kroz IZ, vjerovatno pokusati deisciplinirati. Tada cemo znati koliko su pouzdanui, da li ce se poviti pred stranackim mocncima, ili ce ostati dostojanstveni I sa vlastitim stranackim liderima, kao sto su sa cetncima.

Dr. Muhamed Borogovac __________________________________________________________________________________________

8. Vojni stanovi se nece vracati oficirima JNA

Dom naroda Parlamenta FBiH Vojni stanovi nece se vracati oficirima JNA Osnovica za isplatu invalidnina za stopostotne invalide iznosit ce 400 KM Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Prema rijecima predlagaca zakona Mirnesa Ajanovica, poslanika u Predstavnickom domu FBiH,na ovaj nacin ce se sprijeciti da 1.500 stanova bude vraceno oficirima bivse JNA. On je u izjavi novinarima naveo da ce stanove i dalje koristiti sehidske i boracke porodice. Izmjene zakona predvidaju da se bivsim nosiocima stanarskog prava, odnosno oficirima JNA koji nisu vratli stanove u posjed, a bili su njihovi prijeratni korisnici, daje naknada ili se isplacuje cijena stana koju utvrdi Federacija. To se odnosi samo na slucajeve kada te osobe nisu ostvarile stanarsko pravo u nekoj od zemalja bivse Jugoslavije. Dom je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zastite, zastite civilnih zrtava rata i brige porodica sa djecom. Prema rijecima Muhameda Ganibegovica, delegata, sredstva za isplatu invalidnina bit ce osigurana iz budzeta FBiH. - Napokon je prestalo maltretiranje ovih osoba - kaze Ganibegovic. Osnovica za isplatu invalidnina za stopostotne invalide iznosit ce 400 KM, uz pravo na ortopedski i dodatak za njegu drugog lica. A. BASIC

_______________________________________________________________________________

16. Sep. 2004.

»Hoce li Sarajevo traziti Boku«

9. BiH CE OD CRNE GORE TRAZITI BOKU KOTORSKU?!

BiH bi Boku mogla tražiti pozivajuci se na povijesne argumente. Naime, podrucje Sutorine dodijeljeno je Crnoj Gori odlukom komunistickih vlasti 1945., iako su postojali gotovo identicni argumenti da se ono dodijeli BiH, baš kao i u slucaju Neuma, koji je, umjesto Hrvatskoj, pripao BiH

Mediji u Republici Srpskoj prenijeli su u srijedu izjavu crnogorskoga predsjednika Filipa Vujanovica da je »krajnje neozbiljna i neodgovorna« izjava predsjedatelja Predsjedništva BiH Sulejmana Tihica o tome da bi Bosna i Hercegovina, tijekom medudržavnih pregovora o pitanju granica, mogla zatražiti da joj bude pripojena Boka kotorska. Vujanovic je izrazio sumnju u vjerodostojnost Tihiceve izjave te dometnuo da nema niti govora o promjeni granica. Medutim, Tihic je izjavu o tome da bi BiH mogla tražiti Boku kotorsku doista dao, no ocito iziritiran cestim beogradskim zahtjevima za korekcijom granicne crte i u posve specificnom kontekstu. Naime, službeni Beograd od Sarajeva traži izmjenu granicne crte na Drini i to na cetiri mjesta, u ukupnoj dužini od oko 40 cetvornih kilometara. Rijec je o 700 hektara zemljišta u podrucju Janje, zatim podrucju uz branu Hidroelektrane Zvornik i dijelu oko Hidroelektrane Bajina Bašta, te zemljište uz željeznicku prugu Beograd-Bar. Zanimljivo je da istocni susjedi nisu BiH ponudili ništa »zauzvrat« pa je predsjedatelj Tihic to prokomentirao, kazavši da treba vidjeti hoce li BiH uopce pristati na razmjenu granica - te, ako do toga dode, »hoce li Sarajevo možda tražiti Boku«. Problem je i u tome što BiH traži da se prvo potpiše medudržavni sporazum o granici, a da se tek onda razgovara o možebitnim korekcijama granicne crte. Strasti su se, barem u medijima, prilicno zagrijale, a BiH bi Boku kotorsku ili dijelove te »nevjeste Jadrana« mogla tražiti pozivajuci se na povijesne argumente. Podsjetimo, podrucje Sutorine dodijeljeno je Crnoj Gori odlukom komunistickih vlasti 1945. godine, premda su postojali gotovo identicni argumenti da se ono (ne)dodijeli BiH, kao i u slucaju Neuma, koji je, umjesto Hrvatskoj, pripao Bosni i Hercegovini. Na smirivanje strasti sada, medutim, poziva srbocrnogorski veleposlanik u BiH Stanimir Vukicevic, koji je kazao da se pitanje državne granice može riješiti jedino »dobrom voljom obiju strana«. (Alenko Zornija)

_____________________________________________________________________________

10. Sto je za Jupitera nije za vola

Mjesecima traju pokusaji Srbije da pokrenu pregovore o promjni granice izmedju BiH I SCG, tacnije da dobiju 4 komada teritorije BiH. Slucajno, na upravo tim teritorijama su se Bosnjaci masovno vratili, pa bi iskruzivanjem tih teritorija Republika srpska poboljsala svoju "etnicku cistocu". Sa Bosanske strane nema nikakvog odlucnog odogovora, da takve izmjene granica ne dolaze u obzir. Medjutm, kada je prvi put Tihic, isprovociran takvim drskim pokusajima uzimanja teritorije, uzvratio istom mjerom, I trazio komad Boke kotorske navodeci "istorijske razloge", odjednom se je digla javnost, I nasa I Srbijanska, da je trazenje tako necega "krajnje neozbiljno I nodgovorno". Dakle, sto jeste za Jupitera (Cetnike), nije za vola (Bosnjake). Cetncima je dozvoljeno da traze sta hoce, I nikoji nas polticar ne zna se uozbiljiti I jasno odbrusiti, a kada su nasi prvi put tako sta zatrazili, odmah su dobili po zubima. Nadamo se da ce napokon I nasi poceti odlucno odbijati sve pregovore koji neprestano dolaze sa Srbijanske strane. Izgleda da je Alija zaista razmazio cetnike, osladilo im se da pregovaraju I crtaju granice po Bosni sa "nasim" liderima.

M. B.

___________________________________________________________________________________

11. VELIKI USPJESI BOSANSKIH PATRIOTA U SVAJCARSKOJ

ASDS ujedinjuje sve politicke partije u Svajcarskoj po pitanju BiH krize 05/09/2004 20:08

Na danjasnjoj skupstini ASDS u Lozani u Kuci Naroda izmedju ostalog ASDS je odlucila da peticiju za ukidanje RS i Federacije prenese na ulice, te ce se na ulicama svajcasrkih gradova ona poceti potpisivati.

Peticija ce trajati sve dok se ne ukinu entiteti u BiH.

Peticiju su potpisali i poznati svajcarski novinar i poznati pozorisni pisac gosp. Antoine Jaccoud, te François Brelaz,

, koji je boravio nedavno u Srebrenici.

Gospodin Brelaz je pripadnik UDC politicke partije koja je na vlasti u Svajcarskoj. On je pesimista po pitanju stanja u RS-u. U svom izlaganju izrazio je potpuno razumjevanje za bosnjacke probleme.

Osim Amnesty Internationala, te njegove predsjednice koja aktivno ucestvuje na resavanje problema izbjeglih Bosnjaka, veoma je znacajno da su ovi jako bitni istupi pripadnika levice te viskokog funkcionera partije na vlasti u Svajcarskoj itekako ispunili medije u Svajcarskoj.

Ovih smo dana svjedoci da su Bosnjaci u zizi zbivanja u Svajcarskoj, sem navedene gospode skupstini su prisustvovali i gosp. Yvar Peterson, te gosp. Pierre Grasset poznati borci za prava i slobode Bosnjaka.

Shodno tome, ASDS poziva sirom svijeta sve ljude kojima je stalo do Demokracije na prelazak u diplomastku ofanzifu za ukidanje RS i Federacije.

Takodje pozivamo i politicke partije u Bosni i Hercegovini da se pridruze nasim inicijativama ka konacnom i jedinom dobrom rjesenju za gradjanje BiH, a to je ukidanje Entiteta, koji su ne samo kocnica za normalan zivot gradjana BiH vec i rak rana BiH ekonomiji te integracijama u medjunarodne institucije.

Mi smo sigurni da ce se ukinuti RS i Federacija, ali vrijeme do ostvarenja toga cilja u mnogome zavisi od svih nas.Prema tome peticija koju smo pokrenuli je samo jedan od koraka kojim mozemo doprinijeti da se to vrijeme skrati.

Organizacioni odbor peticije

ASDS Svajcasrke

_________________________________________________________________________

12. Povratnici iz Prijedorskih mjesnih zajednica traze vracanje starih naziva

UDRUŽENJE GRAĐANA

MJESNE ZAJEDNICE ĆELA I GOMJENICA

Ćela bb, 79101 PRIJEDOR

Telefon: 061 137 420; 052 214 179

PREDMET: Zahtjev za donošenje i upućivanje prijedloga u formi mišljenja Skupštine Opštine Prijedor Vladi Republike Srpske, u vezi inicijative Udruženja građana «Mjesene zajednice Ćala i Gomjenica» za promjenu naziva naseljenog mjesta «Petrovo» u opštini Prijedor i vraćanje starog naziva «Ćela».

...

JAVNO OBRAĆANJE PODNOSIOCA INICIJATIVE ZA PROMJENU NAZIVA NASELJENOG MJESTA «PETROVO» I VRAĆANJE STAROG NAZIVA «ĆELA»

Poštovane dame i gospodo, odbornici Skupštine Opštine Prijedor,

pred Vama se nalazi dokument pod nazivom: «Zahtjev za donošenje i upućivanje prijedloga u formi mišljenja Skupštine Opštine Prijedor Vladi Republike Srpske, a u vezi inicijative Udruženja građana «Mjesna zajednica Ćela i Gomjenica» za promjenu naziva naseljenog mjesta «Petrovo» u opštini Prijedor i vraćanje starog naziva «Ćela».

Ovaj zahtjev je nastao kao potreba ubrzavanja procedura oko ispunjavanja obaveza koje je pred odbornike SO Prijedor stavila Vlada RS, tačnije Ministarstvo uprave i lokalne samouprave svojim obavještenjem broj: 05/1-016-170/04 od 26.02.2004.godine, u kojem Vlada traži mišljenje SO Prijedor u vezi premetne inicijative.

Ovo obraćanje želim da iskoristim kao hronologiju događaja koji su doveli do pojave ove inicijative, kao i da argumentirano obrazložim donošenje eventualno pozitivne odluke SO Prijedor po predmetnoj inicijativi.

Prema popisu stanovništva iz 1991.godine naseljeno mjesto Ćela brojalo je ukupno 3.162 stanovnika, od toga: 1323 ili 41,84% Srba, 1692 ili 53,51% Muslimana, 55 ili 1,73% Hrvata, 60 ili 1,89% Jugoslovena i 32 ili 1,01% Ostalih.

U toku rata u Bosni i Hercegovini, došlo je do izmjene strukture domicilnog stanovništva i na završetku rata, krajem 1995.godine, naseljeno mjesto Ćela poprima jednonacionalni karakter, gdje Srbi čini preko 98% stanovnika. Oko 1650 ili 53% stanovnika Ćele, Bošnjaka je protjerano ili izbjeglo, a jedan dio je pogubljen u logorima formiranim na području prijedorske opštine. Ukupno 221 kuća Bošnjaka je srušeno ili devastirano. Podsjećamo da na području naseljenog mjesta Ćela nije bilo direktnih borbenih dejstava, niti se ono nalazilo u neposrednoj zoni ratnih dejstava.

Početkom aprila 2000.godine otpočeo je povratak prijeratnih stanovnika Ćele, uglavnom Bošnjaka u šatorsko naselje i u napuštene, devastirane i neuslovne objekte. Za tri godine trajanja procesa povratka, prema podacima iz decembra 2003.godine, koji su dobiveni iz nekoliko domaćih i stranih izvora, uglavnom nevladinih organizacija, naseljeno mjesto «Petrovo» broji ukupno 2052 stanovnika, od čega: 1345 ili 65,54% Srba, 680 ili 33,1% Bošnjaka, 20 ili 0,9% Hrvata i 7 ili 0,3% Ostalih. Ovi podaci su podložni stalnom procesu promjena, jer kretanje stanovništva je stalna kategorija i u narednom periodu je realno očekivati određeno povećanje broja stanovnika bošnjačke nacionalnosti, prouzrokovanog povratkom stanovnika iz inostranstva. Predviđamo stopu rasta za oko 10-20%.

Prije 1992.godine Ćela se nalazila u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, od 01.marta 1992.godine je u Republici Bosni i Hercegovini, a odmah od aprila 1992.godine u Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini i Srpskoj Autonomnoj Pokrajini Krajina. Od 09.01.1993. godine Ćela se nalazi u proglašenoj državnoj tvorevini Republici Srpskoj, a nakon potpisivanja Dejtonskog Mirovnog Sporazuma za Bosnu i Hercegovinu 21.11.1995.godine, Ćela je administrirana u državi Bosni i Hercegovini, entitetu Republika Srpska i opštini Prijedor, gdje se i danas nalazi. Dakle, cijelo vrijeme burnih ratnih događanja na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, Ćela nosi svoje istorijsko i dugogodišnje ime, koje su prihvatali svi njeni stanovnici kroz cijelu istoriju ovih naseljenih područja.

Povod za cijelu priču oko ove naše inicijative, podtiče od, za nas neprihvatljive Odluke Vlade Republike Srpske sa Gojkom Kličkovićem na čelu, broj: 02-1026/96 od 05.09.1996.godine, kojom se istorijsko ime naseljenog mjesta «Ćela» mijenja u ime «Petrovo». Dakle, ova Odluka je donesena 9 mjeseci nakon što je u Bosni i Hercegovini zvanično prekinut rat i potpisan mir u Dejtonu, što dovoljno govori koliko je odluka nelogična i neprihvatljiva za sve stanovnike Ćele. ....

Predsjednik UG MZ Ćela Ibrahim Čirkić i kandidat SDA Prijedor za opstinske izbore 2004. Sanel Jakupovic,dipl.ing. kandidat Stranke za BiH Prijedor za opstinske izbore 2004.

-------------------------------------------------------------------------------

Svaka cast Gospodi Cirkicu, I Jakupovicu za dostojasnstvenu borbu za pravdu. Koristimo priliku da pozovemo sve one koji jos nisu glasali da glasaju za ovu dvojicu. Zelimo im da budu ponovo izabrani I da se nastave boriti za svoju domovinu I svoj narod. Njih dvojica, kao I ranije spominjani Jozo Grbic, I Ibran Mustafic iz Srebrenice dokazuju da se na ovim izborima moze naci dobrih kandidata.

__________________________________________________________________

13. BOSNJACI.NET POSTAVLJAJU FILTER ZBOG BOSANSKOG KONGRESA

Muhamade,

dobar je I ovaj "Online glasnik", kao i obicno. Posebno je dobro da si donio onaj dio teksta iz Slobodne Bosne. Dobro je da se nasla Peticija Banjalucana, dobro je rasturen AI, a baska Terzic. Udarnicki, patriotski. Medjutim, Bosnjaci.net ispadose pozitivna stranica, premda je tamo pravi djeriz, a ne mere se dahnut od zadaha Reisovih i Alijinih idolopoklonika. Tamo ljudi ne komentiraju tekst iz SB, oni prijete smrcu Senadu Avdicu - odnosno svima onima koji nisu u njihovom smrdljivom i izdajnickom safu. Ja i Bedro smo im nparavili diverziju ovih dana. Poslali smo im sve tekstove koji govore o munafiku Reisu, pucu u IZ..., pa je na stranici nastala prava pometnja, brze bolje su brisali sve za sto su posumnjali da je nase. Poslao sam im i tekst iz Dana o Reisu, i njega su obrisali, kao i nekoliko mojih tektova o Alijinoj izdaji, o Tihicu kao njegovom nasljedniku... To se zadrzavalo na stranici dok ne bi opazili... Onda sam im slao iste tekstove na kao "komentare" na razne tekstove koji su im na naslovnici, da bih im zadao vise muke oko brisanja. Medjutim, oni ne brisu hrakotine i prijetnje smrcu, to je za njih normalna stvar. Nisma imao vremena da Te upozorim na jedan moj tekst koji se jucer pojavio na Orbusu, a koji je reagiranje na Reisovo saopcenje oko otmice dva francuska novinara, te na ispisivanje smrtnih presuda novinaru Senadu Avdicu. Na Bosnjacima.net je odmah uslijedila prijetnja smrcu i - meni! Naravno, ja se ni gorih cetnika nisam bojao, cak ni kada su mislili da ce me ucijeniti hapsenjem moje kompletne obnitelji i drzanjem familije kao talaca, citava tri mjeseca... Jutros vidim da su Afan i konobar Krstic (Krcic) postavili filter na komentare. Dakle, nesto se uradilo. Ne radi se o tome da njih treba unistiti, mada takva djubrad zaista truju nas narod i cimnetiraju ono sto je Alija ucinio kao izfajnik Bosne i muslimana - ali makar im trba staviti do znanja da im maslo nije za Ramazana. Lijepo si obranio Bedru - a dobro si pogodio cilj pri tome - mlatio si te gadove na bosnjacima kao muhe! Aferim Ti za to! Drago mi je da sam u Bosnjackom kongresu i nikada nemoj da bi slucajno spomenuo kako nejmam nikakve veze sa BK, kao sto si napisao za Bedru! ja imam i dicim se s tom cinjenicom! Na mene mozes uvijek racunati!

Selam - Ibrahim

___________________________________________________________________

Ibrahime, hvala za pohvalu "Online glasniku".Samo jedna ispravka. Na web stranici bosnjaci.net u Bedrudinovu odbranu se je stavio jedan drugi bosanski patriota, a ne ja. On se je potpisao sa nisk-om "patriota", i odbranio Bedrudina od hajke, koja je pocela zato sto je Bedrudin krenuo u akciju skupljanja podrske vjernicima iz Banja Luke I Krajine koji traze odgovornost Banjaluckog Musftije I da pocne nepokon izgradnja Ferhadije. Taj bosanski patriota je veoma dobronamjeran. Ti si ga pobrkao sa mnom vjerovatno zbog njegovog dosljednog insistiranja na Republici BiH I osudi izdajnika. Da podsjetim, clanom bosanskog kongresa se moze smatrati svako ko cini nesto u korist domovine, a Bedro se svojim dosadasnjim radom visestruko kvalifikovao.

Koristim priliku da ponovo pozovem citaoce da daju podrsku vjerncima iz Banja luke I Krajine. Text peticije mozete naci u proslom broju "Online glasnika" a Svoja pisma podrske mozete slati na email adresu [mailto:ferhadija078@juno.com] ili na postansku adresu:

Bedrudin Gusic

141 Pierce Street, unit 26

Malden, MA 02148

USA

_______________________________________________________________________________

14. Odabrani prilozi sa republikabih.net

Crnogorci u Srbiji

http://republikabih.net/phpBB/viewtopic.php?t=148

_______________________________________________________

Peticija kojom trazimo povratak Ustava Republike BiH je sada prevedana na Engleski

http://www.republikabih.net/peticijaenglish.htm

_____________________________________________

Muke povratnika

http://republikabih.net/phpBB/viewtopic.php?t=149

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: