Tuesday, January 15, 2008

#296 GRADJANI FEDERACIJE POSTAJU PORESKI OBVEZNICI REPUBLIKE SRPSKE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

30. MAJ 2004.

ONLINE GLASNIK BOSANSKOG KONGRESA

BR. 296

1. GRADJANI FEDERACIJE POSTAJU PORESKI OBVEZNICI REPUBLIKE SRPSKE

2. AKO DIJELE BOSNU I HRVATI SU "PARTNERI U VLASTI" KOJI SE MORAJU UVAZAVATI,

AKO SU ZA CIJELU BOSNU ONDA IH SE NAZIVA "PARANOICIMA"

3. PROFESOR FRANCIS A. BOYLE: Zasto oklijeva Sakib Softic

4. ZASTO PARAVAC PONOVO GOVORI O STVARIMA KOJE SU DEFINITVNO RIJESENE?!

5. "PRIVREDNA KOMORA" JUZNE OBALE DRZAVE MASSACHUSETTS

6. SAM IZETEBGOVIC JE SVE KAZAO

7. HITNO REAGUJMO U VEZI TUZBE

8. NOVO DNO MUSLIMANSKOG SRBINA KUSTURICE

--------------------------------------------------------------------------

Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.

_________________________________________________________________________

1. GRADJANI FEDERACIJE, PORESKI OBVEZNICI REPUBLIKE SRPSKE?!

Upaliti TV u Sarajevu pravi je stress. Daytonska Bosna, tj. nestanak Republike Bosne I Hercegovine, je u svom punom procvatu. TV program je I ogledalo tragedije bosanskih medija koja se odvija u fazama. Sjetimo se da je prva faza bila ukidanje TV BiH tako sto se izglasavanjem "TV federacije" u parlamentu Federacije u stvari legaliziralo institucionalno i materijalno osamostaljenje TV RS. Nastavlja se ukidanje Republike BiH u daytonskim institucijama dizanjem ruku samih zrtava agresije i genocida, za zakone koji pocinju klauzulom o "prestanku vazenja zakona Republike BiH". Tako je ukidanje drzavne TV BiH ujedno I dokaz da je u stvari ukinut i njen osnovac tj. drzava BiH. Po ukidanju TV BiH osnovane su dvije televizije, za svaki entitet po jedna, koje imaju entitet kao osnivaca i koje su tako jos jedan dokaz da su entiteti drzave, a da BiH nije drzava. Ova prva faza obracuna sa jednom drzavnom institucijom Republike BiH, koju agresorske granate nisu mogle ukinuti, nastavljena je drugom fazom koju karakterizira podvala kojom se BiH javnost vara da je novoosnoano TV javno preduzece BHTV, "nova drzavna televizija". Neinteligentna kasta sarajevskih kafanskih boema i boemica koja sebe zove "novinarima" nije ni primjetila razliku izmedju novoosnovanog TV preduzeca I ukinute drzavne Televizije Republike BiH, koja je imala drzavnu, tj. vjecnu zastitu kroz drzavni kontinuitet, dok preduzece u kapitalizmu veoma lako moze I bankrotirati. Naprotiv, oni su dali najveci doprinos ukidanju tog kontinuiteta I drzavne BiH televizije I njenog osnivaca tj. Republike BiH i time dali svoj paraf na Alijine i Harisove daytonske potpise, cime su u stvari odrezali granu na kojoj su sjedili.

Tako se doslo do trece faze . Famozni javni servis na nivou dejtonske BiH glumi drzavnu televiziju prenoseci fudbalske utakmice i violinske koncerte kao maksimum politicke volje srpskog dijela urednistva ovog preduzeca. Naravno, buduci da preduzece nije institucija drzave ono moze i propasti i u tome se ogleda velicina podvale instaliranja preduzeca BHTV umjesto drzavne institucije TVBIH. U samom nazivu ovog medija BH je samo prefiks, a ne definise drzavu BiH kao osnivaca, sto znaci da nije ni bilo namjere opstanka ove kvazi drzavne institucije, nego je u stvari BHTV bila samo faza u ukidanju drzavne Televizije Republike BiH.

Novi zakon o TV na nivou dejtonske zakonodavne regulative konacno dovodi ovu prevaru do kraja. Takvo kakvo jeste to TV preduzece koje niko ne gleda sada treba da posluzi za prikupljanje POREZA ZA BUDJET DRZAVNE TELEVIZIJE REPUBLIKE SRPSKE. Pokusava se parama poreskih obveznika iz Federacijer spasiti DRZAVNA TELEVIZIJA REPUBLIKE SRPSKE koja grca u neimastini jer Srbi ne vole da placaju pretplatu cak ni svojoj drzavnoj Televiziji, svoje Republike Srpske. Naime, u Federacije se sada uvodi taj porez, koji se predstavlja kao TV "pretplata na nivou cijele drzave" za potrebe finansiranja "iz iste kese" i entitetskih Televizija i podvale zvane javni servis BHTV. "Ista kesa" se sada pokusava koristiti za finasiranje i entitetskih, drzavnih Televizija, sto je za naivnu bh javnost u federaciji prihvatljivo jer im se to predstavlja kao korak ka ujedinjenju BiH. Medjutim, malo ko u toj javnosti zna razliku izmedju pretplate i poreza i jos manje se zna da federacija ima dva puta vise "poreskih obveznika". Da je ovim zakonom ozakonjena samo pretplata to bi znacilo da TV RS mora i dalje da zivi od gledanosti svojih programa "sa dna kace". Taksa tj. porez pak znaci da ce gradjani Federacija poreskom sankcijom i prijetnjom sile drzave biti obavezni placati duplo vise u "zajednicku kesu" iz koje se onda fifti - fifti treba finasirati entitetske TV (koje su veoma bitne) i ako sto para ostane od drzavnih entitetskih televizija, onda ce to ici za TV javni servis koji je ovom prilikom i javno obznanio da ce nastaviti da folira drzavnu TV jer se "nece baviti politikom" nego pjesmom evrovizije i sportskim priredbama. Dakle, predvidjeno je da se porezi gradjana Federacije preljevaju za finaciranje drzavne televizije Republike srpske, da se izdrzavaju isti oni koji nisu htjeli nista da imaju sa drzanom televizijom cjelovite BiH?!

Naravno iza zakona stoji Vijece ministara i njegov "mozak" Adnan Terzic. Na tribini Hayata predstavnici RS-a nisu imali potrebe da sudjeluju nego su blagim osmjehom zadovoljstva pratili Terziceva kao bajagi priglupa a u stvari bezobrazno pokvarena upotrebljavanja rijeci "pretplata" za rijec "taksa" ( u korist finansiranja TV RS porezima na TV aparate iz Federacije).

Musadik Borogovac

________________________________________________________________________

2. AKO DIJELE BOSNU I HRVATI SU "PARTNERI U VLASTI" KOJI SE MORAJU UVAZAVATI, AKO SU ZA CIJELU BOSNU ONDA IH SE NAZIVA "PARANOICIMA".

Rijec je o daytonskom politickom tajkunu, ministru civilnih poslova Fedracije - Safetu Halilovicu i necuvenom primitivizmu i antibosanskoj ostrascenosti koju je pokazao u nedavnoj TV konfrontaciji povodom veta hrvatskih poslanika kojim je sprijecaeno usvajanje Zakona koji je trebao da legalizira i cementira dva entitetska sistema visokog skolstva.

Dva zakona su donesena u Federaciji. Sa potpuna razlicirtim posljedicama za buducnost BiH, u federalnom "parlamentu" je donesen "Zakon o pravima branitelja", i "Okvirni zakon o visokom obrazovanju". "Zakon o pravima branitelja" je donesen zaslugom SDA , a na osnovu ustupaka HDZ -a u rukovodnim funkcijama u nekim kapitalno jakim fondovima. Problem je medjutim u tome sto su "veliki muslimani" i "veliki bosnjaci " u federalnom "parlamentu" glatko iglasali zakon kojim se omogucava drugoj drzavi da finansira komponentu HVO-a u BiH. Time je tzv. herceg-bosna ozakonjena kao i njena vojna komponenta HVO. Niko ne nazva hrvate separatistima kada su trazili da se usvoji taj zakon po kojem Hratska ima pravo da finacira bivse bojovnike HVO-a. S druege strane, isti ti Hrvati su bivali proglaseni separatistima pa cak i onda kada su trazili vrlo vazna ozakonjenja institucija na nivou cijele BiH, a ne na entitetskom nivou. Sjetimo se npr. da su skidanjem daytonskih oznaka, i zrtvujuci ugodne dvokomponentne daytonske privilegije, Hrvati trazili ukidanje entiteta prije dvije godine. U vrijeme insistiranja na BiH kao jedinoj izbornoj jedinici u raspravi o najvaznijem zakonu jedne drzave - izbornom zakonu, Hrvati su postavljali spasilacki uslov Bosnjackim politicarima "ili BiH kao jedna izborna jedinaica ili mi idemo u kantone." Sada kod usvajanja Zakona o visokom obrazovanju Hrvatski poslanici insistiraju na institucijama visokog obrazovanja na nivou cijele BiH, ili ako to necemo, onda na nivou kantona - nikako ne na nivou entiteta. Zahtijevaju jedinstven ( a ne zajednicki) skolski sitem na nivou cijele BiH ili "se mi povlacimo u kantone". U javnoj raspravi koja je eksplodirala nakon pozivanja na zastitiu vitalnog nacionalnog interesa od strane hrvatskih poslanika za bosnjacke velike muslimane (iz Alijine skole rasturanja BiH navodnom krivicom drugih) presudna je volja Srba.

Odmah u pripremama predstavnci RS-a su odbili prijedlog Zakona o visokom obrazovanju po kojem bi postojale institucije osnivanja i finansiranja na nivou cijele BIH. To je za Alijine sljedbenike koji narod varaju svojim vehabijskim izgledom ala Hasan Cengic, bila suverena volja suverene drzave. Tada su Hrvati odbili da daju saglasnost na verziju Zakona o visokom obrazovanju po kojem postoje dva entitetska sistema visokog obrazovanja. Medjutm, to odbijanje delegata Hrvata, umjesto da bude podrzano od Bosnjaka, praceno je prijetnjama uvredama, ruganjima pa onda medijskim pljuvanjima po "separatistima" , "paranoicima" koji su protiv zakona "na nivou BiH" i koji se eto neopravdano boje iskljucivog obrazovnog suvereniteta RS. (Vjerovatno bi se I svaki Bosnjak trebao bojati srpskog suvereniteta u obrazovanju u RS, barem prema iskustvu proteklih vijekova.) Zakon po kojem se osnivaju dva skolska sistema, I time daju novi atributi drzavnosti Republici srpskoj, naziva se "zakonom na nivou BiH". Po tom zakonu Srbi dobijaju konstitutivnost u obrazovanju I u Federaciji. Po novom zakonu koji je navodno "na nivou BIH" institucije su po definiciji na nivou entiteta. Predlozenim zakonom ono sto je atribut suvereniteta tj. budjet i osnivac je na nivou entiteta. Ali to dzamijasko-Daytonskoj gomili zaludjenoj prekodrinskom muzikom, mjesavinom bjelog luka i tamjana ne smeta da zakazuju cak i demonstracije studenata zarad odbrane Republike srpske. Sve lici na rezirano organiziranje budala koje se bile angazirane da lupanjem papucama po Sadamovim slikama I zagluse svaku misao o tome da ih neko ne oslobadja nego porobljava. Koliko tih studenata zna sta znaci funkcija osnivaca i budjeta? Koliko studenata zna da je Svjetska banka kao uslov postavila "minimum" entitetskog nivoa organizovanje ( osnivaca i budjeta), a to znaci da je dozvoljen prvo drzavni pa onda, kao nuzno zlo, entitetski nivo obrazovanja. I pored svega SDA "partneri" HDZ-a zivotom brane entitetsku podjelu i advokatisu stranu RS-a sve do sudske tuzbe ustavnom sudu daytonske BiH!?

U TV tribini o toj temi pomenuti ministar Safet Halilovic iz stranke koja se zove (zamislite) "Stranka za BiH" nije dozvoljavao ni svom sagovrniku iz hrvatskog naroda, ni novinaru, ni samom sebi da se razjasni da Svjestska banka tj. kreditor projekta ne iskljucjuje drzavni BOSANSKOHERCEGOVACKI nivo nego iskljucuje samo kantonalni nivo. Znaci ni ne postoji opasnost od hrvatskog separatizma, ali postoji sansa da zahtjev iz Republike srpske da institucije obrazovanja budu na nivou entiteta bude usvojen od nas samih, pa onda podrzan I od medjunarodne zajednice. Idealna pozicija da se realizira jedna od "mudrosti" Alije Izetbegovica. Svojevremeno je Izetbegovic branio podjelu BiH argumentacijom da " bosne nema, ako je Srbi i Hrvati nece". U ovoj situaciji, ali i u nizu predhodnih situacija, bi ista mudrost mogla ponovo da se primjeni na nacin da entiteta nema ako ih Hrvati i Bosnjaci nece. Zasto da ne? Medjutim u Bosni iza vehabijskih parlamentarnih faca SDA, prevaranata ala safet Halilovic kriju se ljudi koji su za podjelu bosne znali jer su podjelu dogovorili mezeci na Skadarliji sa ocevima velike srbije jos daleke 1986. ( Ispovjed starog Cengica u Ljiljanu). Razni Hasani Cengici , Hilme Neimarlije i Hrvate smatraju partnerima u vlasti kada god oni zele odnijeti dio BiH, ali te iste Hrvate udaraju papucama kada god pocnu "lajati" protiv Republike Srpske i daytonslpg projekta koji je mentalnim nakazama omogucio da cak i svoje banke imaju - naravno parama dobivenim onomad za odbranu Bosne, a ne Republike srpske.

Musadik Borogovac

___________________________________________________________________

3. PROFESOR FRANCIS A. BOYLE: Zasto oklijeva Sakib Softic

Razgovarao: Muhamed HAJDAREVIC za "Valter"

Posljednje informacije iz Beograda govore da se tamosnja vlast snazno pokrenula na angaziranju medjunarodnih pravnih eksperata koji bi se pozabavili tuzbom Bosne i Hercegovine pred Svjetskim sudom u Haagu protiv SiCG za agresiju i genocid. Istovremeno, vlasti u Sarajevu, kako se cini, pokusavaju da se rijese ljudi koji joj mogu pomoci da uspjesno okonca ovaj slucaj. Dijelite li takav utisak?

BOYLE: To sto SiCG sada rade zaista nije od velike vaznosti. Pravi problem je u tome sto vlasti u Sarajevu sada trebaju da posalju Sakiba Softica u Haag da slucaj privede kraju, a one cine sve da do toga ne dodje. Dakle, sve sto treba da se ucini jeste da se zakaze glavni termin sudjenja. Beograd je i do sada imao jednog izraelskog pravnika koji im je pomagao u ovom slucaju, ali to nije dalo nekih rezultata. Ustvari, oni mogu angazirati koga zele, ali ne vidim da bi to nesto moglo promijeniti. Medjutim, bosanske vlasti znaju sta im je ciniti, ali one to odbijaju. Stoga, bi bosanski narod trebao izvrsiti pritisak i zatraziti da se nastavi sa sudjenjem. Vidite sta Srbija radi. Kako znate, ona je pokrenula parnicu protiv zemalja clanica NATO-a zbog bombardiranja. Srbija pokrece tuzbu protiv svih zemalja ovog saveza. Upravo je bilo saslusanje o preliminarnim primjedbama. Dakle, Srbija tuzi ove zemlje i ja ne mogu da razumijem zbog cega Bosna ne nastavi sa tuzbom protiv Srbije. Mislim da je sada do bosanskog naroda da zahtijeva od tamosnjih vlasti da smjesta zatraze termin sudjenja. Jasno je da same vlasti u Sarajevu nista nece uciniti iz politickih razloga.

U vladajucoj bosnjackoj stranci SDA postoji tihi rascjep, sto je evidentno. Smatrate li da je i pitanje tuzbe dijelom uzrok toga?

BOYLE: Sigurno je da unutar SDA postoji struja koja ne podrzava tuzbu. Ovo je prilicno jasno i uvijek je tako bilo. Sta da kazem? Postoje elementi koji ne zele da se ovaj slucaj pred sudom nastavi. Medjutim, ukoliko bi se nastavilo i zakazalo sudjenje, tada bi Srbija morala da se s nama dogovara i jedina stvar koja bi se tada mogla naci na stolu jeste prilicno jednostavna: ukoliko bi se odustalo od tuzbe, Srbija bi morala ukinuti Republiku Srpsku i Bosna bi bila konstituirana slicno svicarskom modelu. Dakle, imamo snazne poluge nad Srbijom. Mi ih sada ne koristimo. Jednostavno, sjedimo. Dakle, mislim da Bosna mora zatraziti saslusanje u Haagu i tada ce Srbija morati da pristane uz nase zahtjeve. RS bi se morala ugasiti i time bi konacno Srbija morala ostaviti Bosnu na miru. To je nesto o cemu se treba razmisliti. Ocigledno, na bosanskom narodu je da odluci. Moram jos napomenuti da je Muhamed Sacirbegovic imao dogovor s Richardom Holbrookeom da se od tuzbe odustane, sto se vjerovatno reflektira i na trenutni status tuzbe.

Ipak, stoji li tvrdnja da bi se RS svakako morala ugasiti silom presude Svjetskog suda, nakon okoncanja procesa protiv SCG?

BOYLE: Nemojte zaboraviti da je Srbija, angazirajuci izraelskog advokata Rosanea, optuzila Bosance za genocid nad Srbima. Ovu tezu zastupaju i beogradski pravnici. Kada je Rosane takve optuzbe iznio u Haagu, ja sam mu odgovorio da mi sve to lici na optuzbe koje su nacisti koristili protiv Jevreja uoci dogadjanja u Kristalnoj noci. Sto se tice automatskog nestanka Republike Srpske nakon presude, to je potpuno tacno. To su jako dobro shvatili i u Republici Srpskoj, pogotovo nakon slucaja Krstic kada ga je Haag osudio za genocid. Ponovo, pokretanje postupka pred sudom u Haagu dalo bi Bosni snaznu polugu protiv Srbije. zapamtite, Republika Srpska nije strana potpisnica Dejtonskog sporazuma. Milosevic je potpisao za bosanske Srbe, to je srbijanski potpis. Dakle, Srbija se moze privoljeti da se izmijeni Dayton na nacin da se ugasi RS i Bosna reorganizira poput Svicarske. To je ono cemu, koliko znam, poziva i Ashdown. Cak mi je i predsjednik Izetbegovic rekao u jednom momentu da bi Bosnu volio vidjeti organiziranu po slicnom modelu. Tada su to, medjutim, sprijecili Owen i Stoltenberg koji su zeljeli unistiti Bosnu kao drzavu i citavu je pretvoriti u Srebrenicu.

Govoreci o ovome s aspekta hapsenja Karadzica i Mladica, mozemo li uskoro ocekivati tako nesto?

BOYLE: Pa, dio dogovora s Karadzicem i Milosevicem jeste da se Karadzic nece goniti ukoliko ne bude pravio prepreke sporazumu u Daytonu. Kada je Carla Del Ponte stupila na mjesto tuzioca Haaskog tribunala, protiv Milosevica nije postojala nikakva tuzba za zlocine pocinjene u Bosni, uprkos cinjenici da je on bio nadredjeni i Karadzicu i Mladicu. A, oni su vec bili optuzeni. Tada sam se susreo s Carlom del Ponte i nagovorio je da porazgovara s majkama iz Srebrenice i Podrinja. Ubrzo, nakon njihovog razgovora, ona je zakljucila da se Milosevic mora optuziti za zlocine pocinjene u Bosni. Tada je ona rekla: Ocigledno je da se ovdje desio genocid. To su njene rijeci. Upotrijebila je termin genocid. Medjutim, prava snaga u Bosni sada je NATO, odnosno SFOR, a oni su odlucili da hapse Karadzica i Mladica. Srecom, Del Ponte je optuzila Milosevica za ove zlocine, ukljucujuci genocid. Veliku zahvalnost zbog ovoga treba uputiti majkama Srebrenice, jer su one te koje su to postigle. Nije to ucinila bosanska vlast. Vlada nije ucinila nista. Gdje je vlada bila? Mislim, da ovo govori o snazi naroda u Bosni i da on mora izvrsiti pritisak na vladu Bosne i Hercegovine da nastavi s tuzbom. Medjutim, na narodu Bosne je da o tome odluci, a ne na meni.

_______________________________________________________________________

4. ZASTO PARAVAC PONOVO GOVORI O STVARIMA KOJE SU DEFINITVNO RIJESENE?!

Clan Predsjedništva BiH Borislav Paravac pozvao je u petak predsjedavaju?eg Predsjednistva BiH Sulejmana Tihica i sve druge zvanicnike koji se zalazu za tuzbu BiH protiv SCG, da javnosti BiH predoce odluku ili neki drugi akt o tome koji je organ BiH ikada donio odluku da se tuzi SR Jugoslavija.

"Predsjednistvo BiH, kako ovo sadasnje, tako i ono u prethodnom sazivu, nije nikada imalo navedene dokumente. Predmetnu tuzbu je 1993. godine napisao americki advokat Francis Boyle na telefonski poziv Alije Izetbegovi?ac, navodi Paravac u pisanoj izjavi.

(nezavisne novine).

-------------------------------------------

Prof. Boyle je u vise navrata objasnio kako je doslo do Tuzbe. U stvari on je inciarao to, i ponudio nasoj pregovarackoj delgaciji. Prof Boyle opisao da je ideja odmah prihvacena. Sjecamo se da je izricito spomenu Ganica, koji se je slozio sa idejom. Alija bi bio izdajnik da se i on nije slozio sa tom idejom, a Boyle je iskoristio to slaganje i preko noci napisao Tuzbu i predao je rano u jutro da ne bi bio zaustavljen u naknadnim razmisljanjima.

Osim toga, on je kao OVLASTENI AGENT (opunomoceni advokat) Republike BiH na internacionalnom sudu prevde u Hagu imao pravo da podnese tu Tuzbu cak da nikoga ni ne konsultuje.

To sto Paravac prica je samo za nasu javnost, da pomogne nasim izdajncima koji zele da uniste Tuzbu u samoj Bosni I Hercegovgini, jer je ta Paravceva prica vec pricana na sudu u Hagu i sud je presudio, u posljednjoj raspravi prije godinu i po dana, da je Tuzba PRAVOSNAZNA, I O TOME VISE NE MOZE BITI DISKUSIJE PREMA PRAVNOPJ PROCEDURI SUDA U HAGU. Tu nema povratka nazad, nema vise ni prava zalbe, sva pravna sredstva su iscrpljena, jer takva je procedura. Vracanje na pricu o pravosnaznosti tuzbe je samo pomoc NASIM IZDAJNCIMA, da im bude lakse ukinuti Tuzbu. PARAVCEVA PRICA SLUZI SAMO DA MI BOSNJACI POVJERUJEMO DA TA TUZBE NIJE ISPRAVNA I DA NIJE NI ODRZIVA I DA NE KRITIKUJEMO PUNO NASE IZDAJNKE KADA JE UPROPASTE. Za sada je upropastavaju tako sto je drze u ladici, znajuci da vrijeme radi za Republiku srpsku, da se robovi navikavaju na ropstvo.

_______________________________________________________________________

5. "PRIVREDNA KOMORA" JUZNE OBALE DRZAVE MASSACHUSETTS

U cetvrtak 27. maja odrzana je svecana godisnja sjednica "Privredne komore" juzne obale drzave Massachussets (Suth Shore Chambre o Commerce). To je ekonomski ogromna regija, sa desetinama gradova ukljucujuci I sam Boston. Zahvaljujci cinjenici da Dr. Muhamed Borogovac radi kao matematicar u Boston Mutual Life Insurance Company, jednoj od kompanija clanica te "Privredne komore", on je imao cast da prisustvuje toj svecanoj sjednici. Specijalni gosti su bili Senator u americkom Senatu, Edward Kenedi kao I americki kongresmeni iz drzave Massachussets, Delahunt I Lynch. Dr Borogovac je iskoristio priliku da jos jednom skrene paznju Amerikancima na Bosnu. U pauzi sjednice, u razgovoru sa senatorom Kenedijem, zamolio ga je da posveti paznju dogadjajima u Bosni I Hercegovini. Senator Kenedi je sa zanimanjem je uzeo clanak kojega je Bosanski kongres pripremio za ovu priliku.

Slijedi clanak na Bosankom. Ako neko zeli Englesku verziju, koju moze poslati npr. svome senatoru, neka nam se javi.

Dr. Vahid Sendijarevic.

STA SU SJEDINJENE DRZAVE URADILE U BOSNI

Gosp. Senatore,

Kao sto znate rat u Bosni je zavrsio prije 9 godina kada je Richard Holbrook proveo u djelo sramnu prevaru protiv bosanskog naroda, zrtve agresije. On je udovoljavao agresorima dajuci pola Bosne srpskim pobunjenicima. Gosp. Holbrooke je pomogao stvaranje srpske drzave na etnicki ociscenim teritorijama, koja se zove republika Srpska. Agresori su bili nagradjeni sa pola drzave na racun zrtve agresije Republike BiH, sto je u suprotnosti sa internacionalnim zakonima. Gori zlocin je pocinio Americki pravnik Holbrook nego Srbi. Nije nikakva isprika Gosp. Holbrooku to sto je I bosanski Predsjednik ucestovao u tom ilegalnom planu da se podijeli drzava, zrtva agresije.

Da vas podsjetim da je daytonski plan nagradio agresorsku stranu dajuci joj I pravo da stavi "veto" na sve odluke bosanskih vlasti. Samo formalno, Bosna je jos jedna drzava. Razlog zbog kojega su zadrzali formalno postojanje bosanske drzave je samo da bi prevarili I Bosanski I Americki narod da prihvate Dayton. Naime, prema svim rezolucijama Americkog kongresa tokom agresije, Americki narod je trazio da se ucini nesto ZA Bosnu, a ne PROTIV Bosne.

Ni danas, 9 godina poslije Daytona Bosna ne funkcionise normalno, cak ni neke velike vazne zeljeznicke pruge ne rade. Nista ne funkcionise u Bosni zbog kreiranja Republike srpske koja ima I pravo "veta".

Mnogi Bosanci su opljackani. I Americka administarcija je ucestovala u tome, provodeci Dayton u djelo. Da bih dokazao da je Dayton legalizacija pljacke, dozvolite da objasnim predratni Bosanski (tj. Jugoslovenski) ekonomski sistem.

U pocetku komunizma fabrike su bile vlasnistvo drzave. Josip Broz Tito je rano uocio da to ne funkcionise. U sedamdesetim godinama Tito je napravio reforme. On je privatizirao fabrike ( tj. sva materijalna dobra) dajuci ih radnicima. U 1980 tim godinama, dakle poslije Titove smrti tadasnji predsjendik vlade, Markovic je otisao korak dalje, I poceo izdavati radnicima dionice o privatnom vlasnistvu. To je bila najuspjesnija privatizacija u istocnoj Evropi. Mnoge mocne korporacije su bile kreirane prije rata Bosni.

Uzmimo za primjer "Energoinvest". Postavlja se pitanje: Ko je vlasnik fabrike koja je prije rata bila vlasnistvo korporacije "Energoinvest", ako se je ta fabrika nasla na teritoriji Republike srpske poslije Daytonske podjele drzave? U svim Americkim korporacijama pravnici ce vam jasno reci: "Energoinvestove" fabrike ostaju vlasnistvo Energoinvesta, bez obzira gdje se nalazile poslije podjele drzave. Medjutim, u post Daytonskoj Bosni svo korporativno vlasnistvo je bilo pretvoreno u drzavno vlasnistvo (vlasnistvo Republike srpske I kantona) da bi moglo biti podijeljeno. Tako su legalni vlasnici (korporacije) bili opljackani da bi Milosevicevi izvrsioci bili zadovoljeni. To je bio korak nazad u vrijeme prije Titove reforme, kada je drzava bila vlasnica sredstava za proizvodnju. Tek poslije te podjele vlasnistva izmedju drzava izvrsena je nova privatizacija, u kojoj su se obogatili ratni profiteri, koji su sada vladajuca klasa u Bosni.

Dragi gosp. Senatore, ja znam da je ovo "Privredna komora juzne obale", I da bi mi trabali razgovarati o Americkim korporacijama. Medjutim, ja sam odlucio da spomenem ovu nepravdu koja jeste daleko od Amerike, ali je to jedan veliki oziljak u Americkoj politici. Ja vas znam kao covjeka koji pomaze obespravljenim ljudima. Nadam se da cete incirati istragu u Kongresu da se ispita zasto je nepravda ucinjena, zasto su Sjedinjene drzave uzele ucesca u zlocinu u Bosni, I sta moze biti ucinjeno da se dovede pravda za Bosnu, zrtvu genocida. I upamtite, mi ne trazimo humanitarnu pomoc, mi trazimo ujedinjenje nase drzave.

Dr. Muhamed Borogovac

Bosanski kongres. USA

Telefoni: (781) 770-0317 posao,

---------------------------------------------------------------------------------------------

WHAT USA HAVE DONE IN BOSNIA

Mr. Senator,

As you know the war in Bosnia ended 9 years ago in Dayton, when Richard Holbrook worked out a dishonest fraud against Bosnian people, the victims of aggression. He appeased the aggressors, and gave half of Bosnia to Serbian rebels. Mr. Holbrook helped creation of Serbian state on the ethnically cleansed territories, "Republic Srpska". The aggressors were rewarded by half of the victims' country, contrary to international law. The worse crime was committed by American lawyer Holbrook, than by Serbs. It is not excuse for Holbrook that Bosnian President cooperated in that illegal proposal to divide a country, a victim of aggression.

Let me remind you, the Dayton agreement rewarded the aggressor's side by giving them also veto power on all decisions of Bosnian Government. Only formally, Bosnia is still one country. The purpose of keeping Bosnia formally one country is merely to trick both American and Bosnian people to accept Dayton. American people asked American politicians to do something for Bosnia, not against Bosnia, according to numerous Congress resolutions during the aggression against Bosnia.

Now, 9 years after the war, Bosnia does not function normally, even the major railroads don't work. Nothing works in Bosnia because of the creation of Republic Srpska, with veto power.

Many Bosnians were stripped of their property. The American administration in Bosnia took part in that activity, in order to enforce the Dayton agreement.

In order to prove that Dayton is a legalization of robbery, let me explain the pre war Bosnian (Yugoslav) economic system.

Namely, in the beginning of communism in Yugoslavia, the factories were property of the country. Josip Broz Tito noticed early that it does not work. In the seventies Tito made reforms. He privatized factories (all real assets) by giving them to their employees. In the 1980's, after Tito died, Markovic the Prime Minister of Yugoslavia, made the next step in the privatization, by issuing shares to workers of the businesses. That was the most successful privatization in eastern Europe.

Many powerful corporations were created before the war in Bosnia. Let us take "Energoinvest" as an example. The question is: Who is the owner of the factory that before the war belonged to Energoinvest corporation, if that factory is on a location in the Republic Srpska, after the Dayton partition of Bosnia? For corporate America, the answer is clear: The Energoinvest factories remain property of Energoinvest, even though they are in the locations in the Republic Srpska. However, in the post Dayton Bosnia, all corporate property was illegally converted to state property. The real owners were stripped of their assets so that Milosevic's cronies in Bosnia would be appeased. That was a step backward to an early communism, when the state was owner of all assets, before the Tito privatized all real assets giving them to workers. After that the new and criminal privatization has been done by former warlords, the new ruling class in Bosnia.

Dear Mr. Senator, I know that this is the South Shore Chamber of Commerce, and that we should talk about corporate America. However, I decided to mention this injustice which is far away from America, but a big scar in American politics. I know of you as somebody who helps all disfranchised people. I hope you will initiate a Congressional investigation to see why the injustice has been done, why USA took part in the crime in Bosnia, and what can be done to bring justice to victims of Bosnian genocide. And remember, we do not ask for humanitarian aid, we ask for justice and unification of our country.

Dr. Muhamed Borogovac

Bosnian Congress, USA

Phones: 781-770-0317, work

617-363-9834, home

Email: muhamed_borogovac@bostonmutual.com

_____________________________________________________________________

6. SAM IZETBEGOVIC JE SVE KAZAO

Na web stranici Bosniankafe neko je postirao Izetebgovicev intervju za RFE. Nemamo prostora za cieli Intervju, ali cemo povremeno objavljivati pojedine njegove izjave iz tog intervuja, I nase komentare.

Izetbegovic: Evropa, iako ekonomska sila, zbog mehanizma odlu?ivanja, politi?ki je slaba. Taj mehanizam u svim važnim pitanjima predvi?a konsenzus i, naravno, ?lanice Evropske unije nikad ne mogu da se slože o nekom radikalnom potezu. Dakle, ruke Evrope su bile u tom pogledu vezane.

Komantar BK: Ovom izjavom Izetebgovic pokazuje da je znao da sa konsenzusom kao nacinom odlucivanja ni civilizovana Evropa ne moze funkcionisati, a kamo li Bosna sa cetncima I HVO-om, a ipak je u Daytonu potpisao da se u Bosni odlucuje konsenzusom naroda, umjesto prostom vecinom glasova kako se je odlucivalo uvijek u Bosni I Hercegovini, I kako smo njega kao "muslimana" izabrali za predsjenika. Osim toga, mada je znao da je konsenzusom unistio drzavu, on po zilasku iz Daytona vara narod rijecima: Vazno je da smo sacuali drzavu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RFE:

Biljana Plavšic je u razgovoru za ovaj program rekla da je ona bila protiv prijedloga koji je iznesen na Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, da Fikret Abdi? bude prvi covjek Predsjedništva i rekla je da Srpska demokratska stranka podržava Aliju Izetbegovica, a ne Fikreta Abdica. Da li se sjecate toga?

IZETBEGOVIC:

Ja ne znam šta se dogadjalo iza kulisa. Medjutim, mene je formalno za predsjednika predložio pokojni Nikola Koljevic. Jer, svakako je trebao doci Musliman za predsjednika, a ja sam bio predsjednik najjace muslimanske stranke i to je bilo logicno rješenje.

Komentar BK: Postavlja se pitanje: U koga su cetnici imalim vise povjerenja da ce obaviti posao za njih; u svoga agenta Abdica, koji je bio dobio vise glasova na izborima, pa su ga mogli ostaviti za predsjenika Predsjednista BiH, ili u Aliju zbog kojega su srvgnuli Abdica sa mjesta Predsjednika predsjednistva, mada je dobio najvise glasova naroda?

-----------------------------------------------------

RFE:

Iz toga što ste sad rekli, proizilazi da to i nisu bili razgovori uz vašu saglasnost.

IZETBEGOVIC:

Oni (Zulfikarpasic I Filipovic) su poceli te razgovore uz moju saglasnost, ali ja sam se onda iz toga iskljucio. Vidite, oni su sami išli u Beograd, a ja sam ostao kao posmatrac da vidim šta bi se moglo postici.

Komentar BK: Dakle tacno je da je Alija poslao Zulfikarpasica da pravi istorijski sporazum Muslimana I Srba. To je pametnim uvijek bilo jasno, jer bez njegove podrske oni bi bili obicni gradjani koji nemaju nikakvu vlast da provedu bilo koji dogovor u djelo. Alija se je izmakao, kada je vidio da ce biti prokuzen kao muslimaski Srbin koji iza ledja dogovoara veliku Srbiju, te je potpuno nezasluzeno sam Zulfikarpasic zigosan kao izdajnik, dok je glavni igrac nastavio svoj podli projekat razbijanja Republike BiH.

Uslijedecem nastavcima cete vidjeti zasto je Izetebgovic zaustavio Armiju da oslobodi Vitez, I ostale bisere.

____________________________________________________________________

7. HITNO REAGUJMO U VEZI TUZBE

Pozdrav,

nesto mi je palo na pamet u vezi ove Tuzbe za genocid. Ako je tacno da su Tihic i Pravac isli u Beograd i ako sada Paravac trazi od Tihica da predoci dokaz koji organ je podnio Tuzbu, ocito je da je pritisak Beograda na nase izdajnike dostigao kulminaciju.

Sta mislis bili se BK trebao oglasiti vanrednim izdanjem sa informaciom, ko i kako je podnio Tuzbo, njenu legalnost i ko i zasto je pokusava minirati. Ocito je da je ta Tuzba jos jedina prepreka da se u tzv odrzi referndum za otcjepljenje.

Pozdrav E. J.

-----------------------------------------------------

Postovani gospodine,

poslusali smo vas prijedlog, I kao sto vidite, u danasnjme broju smo dosta prostora posvetili Tuzbi. Pisite nam, otvoreni smo za sve pametne I patriotske prijedloge.

________________________________________________________________________

8. NOVO DNO MUSLIMANSKOG SRBINA KUSTURICE

- PRAVOSLAVNI sam hriš?anin - izjavio je reditelj Emir Kusturica u intervjuu francuskom "Figarou", koji je izašao povodom predstavljanja njegovog najnovijeg filmskog ostvarenja "Život je ?udo", na 57. filmskom festivalu u Kanu.

Kusturica je, odgovaraju?i na pitanje "kako se danas definiše", odgovorio:

- Moja porodica je poreklom srpska, pravoslavna. Moj otac je ro?en kao musliman, ali je, pre svega, bio Srbin. Moja majka je tako?e iz muslimanske porodice. Ali, ona se ne identifikuje ni sa jednom religijom. Veruje u snagu ljubavi. Ja svoju nacionalnost zasnivam na svom jeziku. Ranije, to je bio srpskohrvatski. Danas je to srpski. Ovo nacionalno kulturno nasle?e definiše, dakle, moj identitet. Ali, ja se ose?am tako?e i Crnogorcem, jer mentalitet br?ana je blizak mom.

Kusturica je, tako?e, istakao da se njegov pogled na rat nije promenio ni za dlaku.

- Sve je po?elo demokratskim izborima, kada su ljudi glasali za predstavnike nacionalista. Rat je po?eo u aprilu 1992. godine. Malo posle toga, tako?e u 1992, Dejvid Oven, izaslanik UN, stvorio je mirovni plan. Svi su bili saglasni da ga potpišu. Ali, kada se Alija Izetbegovi? vratio u Sarajevo, ambasador SAD je od njega zatražio da to ne uradi - kazao je Kusturica.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ma koliko da je nisko pao Kustirica u svojoj izdaji on je ipak mnogo posteniji od likaova kao sto su Adnan Terzic I Safet Halilovic, u kojima jednako kao I u Kusturici bije srce za otadzbinu Srbiju, s time sto je Kusturica javno to rakao, te vise nije opasan, o oni se pretvaraju da su za Bosnu I Hercegovinu dok je podlo rasturaju.

Dr. Muhamed Borogovac

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: