Saturday, January 26, 2008

#334 SRBI ĆE POČETI I KLANJATI, AKO TREBA DA SPASAVAJU REPUBLIKU SRPSKU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 8. juli 2005.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 334



1. UVODNIK: I DALJE OSTAJE UPRAŽNJENO MJESTO KARIZMATSKOG IZDAJNIKA
1.1. Reis Mustafa Cerić
1.2. Terzić, Tihić, Silajdžić
1.3. IZDVAJANJE SREBRENICE IZ RS NA OSNOVU KONVENCIJE O GENOCIDU
2. PITANJE ZA TERZIĆA I TIHIĆA
3. OTVARANJE SPOMENIKA SRPSKIM ŽRTVAMA U KRAVICI 12. JULA
4. Ubistva, progoni i mučenja Srba?
5. Jalove priče o izmjeni Ustava
6. SRPSKI DUPLI KOLOSJEK: OTAC U PODGORICU, SIN U SREBRENICU
Čuvari memorandumskog zavjeta
7. POJAVIO SE NOVI SPISAK SRPSKIH ZRTAVA IZ SREBRENICE
8. MAJKE SREBRENICE ČUVAJU BiH, KADA "NAŠI" POLITIČARI NEĆE
9. SRBI ĆE POČETI I KLANJATI, AKO TREBA DA SPASAVAJU REPUBLIKU SRPSKU
10. 27,000 ISPISANIH IZ BH DRŽAVLJANSTVA SAMO U JEDNOJ GODINI
11. SVE VIŠE ČITALACA "ONLINE GLASNIKA"
12. PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PODUHVATE
12.1. DUBIOZA KOLEKTIV
12.2. BOSS-ova Rezolucija


Ako ne želite da primate naše poruke samo pošaljite Reply na bilo koju našu poruku u KOJEM ĆETE TO IZJAVITI i odmah ćete biti izbrisani iz našega adresara.




1. UVODNIK: I DALJE OSTAJE UPRAŽNJENO MJESTO KARIZMATSKOG IZDAJNIKA

1.1. Reis Mustafa Cerić

Reis Mustafa Cerić u Petak 8. Jula 2005. održao historijsku Hudbu povodom desetogodišnjice genocida u Srebrenici. Slijedeće ideje su ključne u njegovoj hudbi, citiram:

Rijaset IZ-e drži da kolektivna krivnja za genocid prestaje kad se utvrdi individualna odgovornost. Stoga, Rijaset IZ-e poziva relevantne institucije da jasno i nedvosmisleno osude srebrenički genocid, te da učine sve što je u njihovoj moći da se odgovorni za genocid nad bosanskim muslimanima uhapse i privedu licu pravde. To bi moglo pridonijeti istini, pravdi, miru i pomirenju.
Kraj citata.

Ovih riječi se ne bi ni Vuk Drašković postidio. Cerić se ovim zalaže za potpunu individualizaciju krivice, tj. potpuno pomilovanje (aboliciju) i Srbije i Republike srpske od krivice za agresiju i genocid. Po Ceriću, treba samo kazniti nekoliko individua, i možemo se lijepo izmiriti, ne dirajući u Republiku srpsku, četničku svetinju zbog koje su i počinili sve te zločine.

Ponovimo poziciju patriota Republike Bosne i Hercegovine: Jedina pravda za žrtve agresije i genocida je ukidanje Republike srpske, zločinačke tvorevine zbog koje je sve zlo i počinjeno. Na dozvoljavamo da nam se baca prašina u oči kažnjavanjem nekolicine bandita, smrtnika, da bi se Republika Srpska učinila vječitom.

Hudba povodom desetogodišnjice Srebrenice vrvi i od svih ostalih četničkih podvala koje nam redovno Cerić isporučuje, ka što je npr. da smo ubijani zato što četnici mrze "muslimane". Pozicija patriota Republike Bosne i Hercegovine po ovom pitanju je jasna: Srbija i Crna Gora su izvršile agresiju da bi uništile našu domovinu Republiku BiH, a Republika BiH je jedina država u istoriji u kojoj smo mi Bošnjaci bili suveren narod. Cilj agresije je bio da se osnuje Srpska država zapadno od Drine, tzv. Republike srpska.

Dobra vijest je da je Mustafa Cerić potpuno prozren od naroda, da je njegov ugled ravan nuli te da kao takav ne može isporučiti četnicima nikakvu veliku izdaju. Dakle, Cerić nije ličnost koja bi mogla izdajnicima nadoknaditi gubitak Izetbegovića. Cerićevu hudbu o Srebrenici nisu prenijeli čak ni Bosnjaci.net, pa smo je naišli samo na web stranici Rijaseta

http://www.rijaset.net/vijesti/ASPhutbe/message.asp?entry=95



1.2. Terzić, Tihić, Silajdžić

Nema više Bosanca i Hercegovaca koji drži do sebe, a koji će glasno reći bilo šta pozitivno za Dayton. Dayton je definitivno propao u narodu. Izdajničkom taboru veoma mnogo nedostaje karizma jednog Izetbegovića. Izdaja uopšte nije moguća bez karizme, tj. bez ličnosti koja će voditi državu u propast, dok će mu narod pri tome naivno vjerovati i aplaudirati. A Terzić i Tihić nisu "Alija i Haris". Šta god da pokuša Terzić dočeka ga poruga i prezir, dok se Tihić uvukao u sebe, krije svoju pravu narav kao puž noge.

I pored brojnih nagrada i lažnih statistika iz "inostranstva" koje su nam poručivale da je "Reis Cerić najuticajniji čovjek u Bosni" ipak Reis nije uspio da nam se nametne kao novi otac nacije. Zato se sada pokušava sa Terzićom, i ponovo Silajdžićem. Međutim, uzalud Ashdown izjavljuje da je "Terzić najbolji premijer do sada". Niko mu ne vjeruje. Svi vide da je to samo jalovi pokušaj da nam se izdajnik podmetne kao "sposoban premijer". Vjerovatno Terzić jeste sposoban, ali isključivo za četnički interes. A Ashdown laže kada kaže da je Terzić "Premijer". Premijeri postoje u normalnim državama, a Terzić nema ovlaštenja premijera, jer RS ima pravo veta u Alijinoj (tj. Dejtonskoj) Bosni, te je Terzić samo "Predsjedavajući Vijeća ministara", a nikako premijer.

I ko će ista drugo vjerovati Ashdownu, kada lažno imputira da Dejtonska BiH ima Premijera, i da je Terzić "Premijer".

U potrazi za karizmatskim izdajnikom, neki su se sjetili anemičnog Silajdžića, koji je nekada možda imao tu šansu, ali je sada i on kao potpisnik Daytona omrznut u narodu. Oni koji su Silajdžiću dodijelili "počasni doktorat" u Ženevi će uskoro saznati da je i to propala investicija, isto kao i Cerićeve nagrade. Jedine investicije koje su im se isplatile su bile Alijine nagrade, te ostaje im da tužno zapjevaju: "Nema te više Alija." A mi na to kažemo: "Nema više izdajnika, niti njegovog nasljednika i živjela Republika BiH."


1.3. IZDVAJANJE SREBRENICE IZ RS NA OSNOVU KONVENCIJE O GENOCIDU

A zašto je neprijateljskoj strani neophodan novi karizmatičan izdajnik, koji će imati uticaj u narodu? Zato što im ne ide kako su očekivali. Prošlo je već 10 godina od agresije, genocida, Srebrenice, Daytona, a prašina se nije slegla, Republika srpska nije doživjela pravo građanstva u BiH jer je mi građani Republike BiH ne priznajemo. A ne može biti priznata ni u svijetu, dok god je mi, državljani Republike BiH od kojih su oteli teritorije ne priznamo, tj. dok se mi ne pomirimo sa "sudbinom" kako nas uče izdajnici, nekada uspješno Alija, a danas neuspješno Cerić.

Osim što je spašena Tužba i svijet je odlučio da više sluša nas narod, nego naše političare, te su Evropljani ispostavili zahtjev za promjenom Daytona u smislu ukidanja entitetskog nivoa vlasti, dok su Amerikanci usvojili rezolucije u kojima su jasno dali do znanja da smatraju da je RS genocidom stvorena. Ko poznaje visoke standarde u Američkom kongresu, zna da je to smrtna presuda za Republiku srpsku.

Međutim ima jedan problem: JEDINI KOJI REPUBLIKU SRPSKU MOGU SPASITI SMO MI, NJENE ZRTVE. AKO TI NEKO NANESE ZLO, TI GA MOZES GONITI DA BUDE PRIMJERNO KAZNJEN, A MOZES MU I PROGLEDATI KROZ PRSTE. ONOGA TRENA KADA MU TI, KOJEMU JE NANESENA STETA OPROSTIS, ONDA GA NAMA STA AMERIKA GONITI. AMERIKA, EVROPA SVIJET SU SAMO TRECA STRANA, POSREDNICI, NEKO KO TI MOZE POMOCI SAMO AKO SE TI NE MIRIS SA "SUDBINOM".

U tom smislu su veoma važne akcije kakvu su pokrenule "Majke Srebrenice". Sjetimo se da "Majke Srebrenice" traže da se poštuje Rezolucija UN br. 819 iz 1994 kojom su Srebrenica i Žepa stavljene pod vlast UN, jer ta Rezolucija nikada nisu legalno poništena, osim nelagalnim Alijinim potpisima u Daytonu. Naša poruka "Majkama Srebrenice i Podrinja" kao i poslanicima u Parlamentu, patriotima kao što je npr. Mirnes Ajanović: "Ni Alijin Dejtonski potpis nije iznad konvencije o genocidu. Zato nađite zakoniti put da ispostavite zahtjev da se Srebrenica izdvoji iz RS, na osnovu "Konvencije o genocidu". To je drugi, a možda uspješniji put, od pozivanja na Rezoluciju UN br 819 iz 1994.

Dr. Muhamed Borogovac



2. PITANJE ZA TERZIĆA I TIHIĆA

OTKUD VAMA PRAVO DA NA NAŠU SVETU ZEMLJU, NA NAŠE MEZARJE U POTOČARIMA, POZIVATE BORISLAVA TADIĆA, PREDSJDNIKA DRŽAVE KOJA JE POČINILA GENOCID U SREBRENICI, I ČOVJEKA POD ČIJIM RUKOVODSTVOM SU ČETNICI DRAŽE MIHAJLOVIĆA PROGLAŠENI ANTIFAŠITIMA I IZJEDNAČENI SA PARTIZANIMA, A ZNATE DA SU I ONI KLALI 1942. GODINE U FOČI JEDNAKO KAO 1995. U SREBRENICI?! GDJE VAM JE DOSTOJANSTVO DA POZIVATE PREDSJEDNIKA DRŽAVE KOJA DO SADA NIJE POKAZALA NIKAKVO KAJANJE ZBOG AGRESIJE, NEGO I DALJE NASTAVLJA ISTU POLITIKU DAJUĆI PODRŠKU GENOCIDNOJ TVOREVINI, REPUBLICI SRPSKOJ? KAKO MOŽETE POGLEDATI U OČI MAJKAMA SREBRENICE KOJE SU TRAŽILE DA SE OTKAŽE TADIĆEVA POSJETA, A VI TOBOŽE SVE OVO POSVEĆUJETE ŽRTVAMA, A NE SVOJIM KOALICIONIM PARTNERIMA?

POZIVAMO PRISUTNE DA ZVIŽDE DOK IZDAJNICI GOVORE!



3. OTVARANJE SPOMENIKA SRPSKIM ŽRTVAMA U KRAVICI 12. JULA

SARAJEVO, 2. jula (FENA) – U selu Kravice, 15-ak kilometara od Memorijalnog centra u Potočarima, episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, zajedno sa predstavnicima izvršne vlasti Republike Srpske, 12. jula otvoriće «Memorijalni spomenik srpskih žrtava građanskog rata", saznaje Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje u BiH – IWPR.

Kako se navodi, otvaranje ovog kontraverznog spomenika, koji se nalazi na samo pedesetak metara od zloglasnog hangara u Kravicama u kojem je upravo 12. jula ubijeno više od hiljadu srebreničkih muškaraca i dječaka, pomjereno je u zadnji momenat za 12. juli kako bi se skrenula pažnja s obilježavanja godišnjice genocida u Potočarima.

Inicijativa lokalnog srpskog stanovništva, uz finasijsku podršku Boračke organizacije srpskih veterana regije Birac (Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Milići, Zvornik, Šekovići), započela je prije nepuna tri mjeseca i rezulitrala je izgradnjom sedmometarskog betonskog krsta kojeg okružuje arena sa predviđenim mjestima za odmor posjetilaca.

U sklopu istog projekta i odmah pokraj spomenika gradi se i stambeni prostor u kojem će biti zbrinute porodice palih boraca Vojske Republike Srpske. Planirano je da se ključevi za ove stanove također uruče 12. jula.

"Iako je otvaranje spomenika bilo planirano za 19. avgust, dan Preobraženja, pomjeren je za 12. juli, kada je ujedno i jedan od naših najznačajnijih praznika, Petrovdan. Tada ćemo i obilježiti kraj prve faze izgradnje, objasnio je jedan od radnika na izgradnji « spomenika srpskim žrtvama građanskog rata», javlja IWPR.

Da se radi o mogućoj provokaciji i pokušaju da se odvuče pažnja od obilježavanja desetogodišnjice masakra 8.000 Bošnjaka, pokazuje i činjenica da će se tog datuma navršiti tačno deset godina od zloglasnih streljanja u hangaru poljoprivredne zadruge u Kravicama.

Istovremeno 12.- i juli - Petrovdan je i dan na koji je haški bjegunac, general Ratko Mladić poklonio "oslobođenu Srebrenicu srpskom narodu", kaže se u saopćenju IWPR-a.



Kako se iko može zgražati što srpski pop Kačavenda kaže da su "Srbi žrtve građanskog rata", kada Reis Cerić na prvoj dženazi u Potočarima kaže da je tu "brat ubio brata"? A evo šta je prenio "Avaz" iz Cerićevog govora povodom prošlonedjeljnog obnavljanja prve džamije u opštini Bratunac, čaršijske džamije, citiram, Cerićeve riječi:

Drago mi je što su s nama i naši prijatelji iz svijeta koji su pomogli obnovu ove džamije. Zahvaljujući njima, osjećamo da nismo sami, da imamo prijatelje. Ne može se živjeti bez prijatelja i ne može se živjeti da te svi mrze, ne vole i da su svi protiv tebe.
Neki govore da su svi protiv njih, a mi kažemo da su svi s nama. I svi žele da budu s nama, jer treba zaslužiti da neko bude s tobom. Mi hoćemo da budemo dobri prema svim ljudima dobre volje i da očekujemo da oni budu dobri prema nama. Onima koji su učinili nepravdu prema nama mi to, naravno, nećemo zaboraviti.
Ali, od toga kako će se ubuduće odnositi prema nama, zavisiće i kako ćemo se mi prema njima odnositi. Zato ih pozivamo da promjene svoje srce i umjesto mržnje neka u njega ugrade ljubav - kazao je, između ostalog, reis Cerić.

Zar se tako govori u džamiji čiji je imam Mustafa ef. Mujkanović, zajedno sa nekoliko stotina Bratunčana zvjerski ubijen u sali OŠ "Vuk Karadžić", i to na samom početku genocida, da nikakvim svojim ponašanjem nisu izazvali svoje ubice. Iz reisovog govora se stiče utisak da smo mi Bošnjaci ti koje "svi" mrze. Kako drukčije shvatiti Reisov savjet okupljenim vjernicima, citiram: "Ne može se živjeti bez prijatelja i ne može se živjeti da te svi mrze, ne vole i da su svi protiv tebe." Šta on hoće sa ovim postići?! jer jedini četnici su ti koji nas mrze, a ne "svi". Ova poruka postaje jasna tek kada se shvati da Reis ima isti onaj velikosrpski mentalitet koji nam je poznat preko predratne srpske poruke Slovencima: "Govori bre Srpski, da te ceo svet razume." Po Reisu, ako te lokalni četnici mrze, onda te "svi" mrze. Ovo je u stvari jasna poruka bratunačkim povratnicima da isele iz Bratunca, jer ih jedino tu "svi" mrze, ili da budu pokorni u budućnosti da ih ne bi "svi" mrzili.?

M. B.



4. Ubistva, progoni i mučenja Srba?

"Avaz" od 5. jula 2005 donosi nove spiskove ratnih zločinaca koji su zlostavljali i ubijali Srbe

Policija RS plasirala novi spisak osumnjičenih za navodne ratne zločine ... Agencija Srna, pozivajući se na izvore bliske MUP-u RS, saopćila je da su za navodne ratne zločine nad Srbima u Centralnom zatvoru u Sarajevu osumnjičeni Kerim Lučarević, komandant Vojne policije pri Generalštabu Teritorijalne odbrane RBiH, Ismet Bajramović Ćelo, upravnici zatvora Mehmed Šobo i Esad Osmanović, Dževad Topić Topa, Besim Muderizović, Hamza Elezović, Željko Bošnjak i Šefik Jusufović, te glumac Josip Pejaković.
...
Reagirajući na tu vijest, Pejaković je jučer u izjavi za "Dnevni avaz" najavio tužbu protiv Srne, kazavši da se radi o "budalaštini bez presedana".
- Ja sam već jednom zaprijetio da se ne igraju s takvim informacijama. To sam kazao kada su iznijeli informaciju da su u ratnim zločinima učestvovali Davorin Popović i Mirza Delibašić, a ovo sada je najnovija varijanta. Onaj ko to prvi objavi tužiću ga - rekao je Pejaković. Za ratne zločine nas Srbima u Tešnju, kako navodi Srnin "izvor", osumnjičen je i Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Parlamentu BiH, koji je za vrijeme rata bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Tešanj. ... Za ratni zločin u Centralnom zatvoru, koji, prema pisanju Srne, obuhvata ubistva, progone, mučenja, masovna hapšenja i zlostavljanja osoba srpske nacionalnosti, Policijska stanica Pale 30. juna Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo podnijela je izvještaj protiv 41 djelimično ili u cjelosti identificiranog počinioca.


KOMENTAR "Online Glasnika": Sada se vidi koliki zločin je napravio Alija Izetbegović u Daytonu priznajući četnicima državnost na pola BiH. On je time dao četnicima zakon u ruke i time svakog bosanskog patriotu izložio maltretiranju i ucjenama četničke države RS, osnovane Alijinim potpisima.

Da li će napokon, ovako na svojoj koži, Bošnjaci naučiti šta znači imati državu tj. suverenitet, i da li će napokon prestati budalesati i gledati u budućnost sa zločinačkom RS za vratom. Hoćemo li sada naučiti da je Alijino "žrtvovanje države da bi spasio narod" podvala, koja je samo omogućila četnicima da osnuju RS.



5. Jalove priče o izmjeni Ustava

Silni razgovori o promjenama Ustavnog uređenja BiH ostaće bez rezultata sve dok se tome budu protivili srpski politički predstavnici

Političari koji državi BiH misle dobro, a građanima žele osigurati bolju budućnost kažu: dejtonski Ustav je loš, valja ga mijenjati jer je on u samom sistemu ugradio mehanizam opstrukcije. To što u posljednje vrijeme dio bh. političara javno govori, stručnjaci su davno znali, a poprilično dugo i upozoravaju na tu činjenicu. No, u posljednje vrijeme imamo poplavu javnih skupova koji tretiraju modalitete promjena Ustavnog uređenja države BiH. Organiziraju se panel-diskusije, okrugli stolovi, a ide se čak toliko daleko da iznimno optimistični pojedinci "lijepo sjednu i napišu ustav". S preporukom: ovo je to što nama treba pa "izvolite se poslužiti". Kako stručnjaci, tako i pisci ustava, međutim, zaboravljaju na ključnu činjenicu. Politički predstavnici srpskog naroda, neovisno o tome kojoj političkoj opciji pripadaju, izričito su protiv ustavnih promjena. Argumentacija stajališta prilično im je kratka i jasna. Tvrde da niko nema pravo potpisati ukidanje Republike Srpske. Dakle, srpski politički plijen agresije na BiH temeljna je zapreka ustavnim promjenama u našoj zemlji. Umjesto da se na silnim okruglim stolovima i panel-diskusijama organiziranim u posljednje vrijeme, sva pažnja fokusira na ključnu zapreku ustavnim promjenama, sudionici ovih skupova toliko teorijski općenito govore o modalitetima ustroja države BiH da posve u drugom planu ostaju protivnici izmjena državnog Ustava.
A od takvog pristupa, očigledno nefunkcionalnom ustavnom uređenju države BiH, ne može biti nikakve koristi. I sve dok se o ustavnim promjenama bude razgovaralo na dosadašnji način, nosioci srpskih političkih interesa na javnoj političkoj sceni mogu biti mirni.

Husein ORAHOVAC



6. SRPSKI DUPLI KOLOSJEK: OTAC U PODGORICU, SIN U SREBRENICU
Čuvari memorandumskog zavjeta

Mnogi mi kažu: ti ćeš mu pomoći; posavetovaćeš ga, uputiti šta da čini, ali ja mislim da on dobro zna i šta će i kako će. Moj jedini savet koji sam mu dao je stara poslovica koja glasi: 'U dobru se ne ponosi, a u zlu se ne ponizi.' To je moj stav. I mislim da me dobro razumeo. Jer politika je oblast gde je čovek izložen kvarenju...Kada se pokvari duša, onda je đavo odneo sve." Dirljive riječi akademika Ljubomira Tadića o svojim odnosima sa sinom. Zabilježio ih je novinar ilustrovane politike na posijelu svih Tadića u roditeljskom stanu u ulici Stevana Sremca u danu kad je zvanično potvrđeno da je Boris postao predsjednik Srbije. Akademik Tadić, koga Vreme portretiše kao protivnika američke politike, Haškog tribunala i "beogradskog mondijalizma", kome je u mladosti pripisivana etiketa ultraljevičara, a u zrelim godinama ultradesničara, izrazio je uvjerenje da će njegov sin biti "jedan humanistički predsjednik". Da će uticati da se gradi "društvo tolerancije i dobrote u kome neće biti diskriminacije". Sada je sve ispred njih: ponos i poniženje, dobro i zlo - osovina oko koje se vrte Tadići, otac i sin, na srpskom dvostrukom kolosijeku. To pokazuju upravo ovih dana: Boris Tadić ponizno putuje u Srebrenicu. Ne, da u Sarajevu - gdje je 1958. godine rođen - ostvari, kao predsjednik Srbije, po novom tumačenju standarda, svoje dvostruko biračko pravo, već da klekne nad kosturnicom srebreničkih žrtava. I klečeći da, u ime nove Srbije, uz izvinjenje "ostatku zaklanog bošnjačkog naroda", očuva ono što je Milošević na nož osvojio. A njegov otac, jedan od tvoraca srpskog nacionalnog programa nazvanog Memorandum SANU, sada u svojstvu predsjednika Savjeta Pokreta za zajedničku evropsku državu Srbije i Crne Gore dolazi, ponosno i slavodobitno, u Podgoricu, da pod firmom demokratije, zakuči od teritorija još ponešto.
Kad se sin zaplače nad kostima Srebrenice, ništa ne košta - Srebrenica ostaje u krilu zločinom iskovane Republike Srpske. Taj gest će naići na odobravanje međunarodne zajednice. Tu je otac Ljubomir da pomogne, da se Srbija za takvo dobro vladanje čelnika nagradi: darovanjem postojbine - Crne Gore. Srpska politička elita nije odustala od svojih pretenzija, Srbija i danas živi u ksenofobiji sa istim vrijednosnim kodom. Opiranje saradnji sa Hagom ("gnusobi namenjenoj Srbiji" - Ljubomir Tadić) to najbolje potvrđuje. Kao i nespremnost da se osudi genocid u Srebrenici. Republika Srpska se i dalje tretira kao ratni plijen, odnosno kao "jedina svetla tačka u procesu razbijanja SFRJ", a Crna Gora kao slobodno lovište na putu ostvarenja propalog velikosrpskog sna. To što se u Hagu jasno razotkriva činjenica da je etičko čišćenje bio cilj rata, a ne njegova posljedica, mnogo ne brine velikosrpskog humanistu Ljubomira Tadića: "Svuda gde stignem, ja podvlačim da vojni gubitak Srpske Krajine i slavonskih zemalja, gde su Srbi bili većina, mi ne smemo nikada prihvatiti kao definitavan gubitak", ističe kad stigne. Novi hit: ne smije se prihvatiti "separatizam Crne Gore". Jer, time bi bila ugrožena ljudska prava crnogorskih državljana koji žive, rade i odlučuju u Srbiji. Poput njegovog sina, predsjednika Srbije, rođenog u Sarajevu ili akademika SANU Matije Beckovića, rođenog u Senti. To je demokratija, veli. I svjetski standardi. Sve ostalo - nasilje.

B. Vojichich



7. POJAVIO SE NOVI SPISAK SRPSKIH ŽRTAVA IZ SREBRENICE

Beograd -- Večernje novosti su objavile spisak 3.287 Srba iz Srebrenice i okoline stradalih u ratu u BiH od 1992. do 1995.

Spisak je objavljen kao specijalan dodatak na 16 strana. Imena stradalih navedena su azbučnim redom, a nije navedeno kako su i gde navedeni stradali, ali ni kako je spisak nastao.

Iza spiska stoje Odbor porodica žrtava rata, Savez logoraša, boračke organizacije Republike Srpske i opština Bratunac i Srebrenica i Centar za istraživanje zločina nad srpskim narodom.

Navodi se i da će 12. jula episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije služiti liturgiju za sve žrtve, a da će istog dana u Domu kulture u Srebrenici biti održana duhovna akademija.



Izgleda da je dosta i četnika poginulo u napadima na Srebrenicu dok je nisu razoružali.



8. MAJKE SREBRENICE ČUVAJU BiH, KADA "NASI" POLITIČARI NEĆE

Majke Srebrenice,

Kao državljanin Bosne i Hercegovine, mada samo jedna beznačajna jedinka, iskazujem sućut s vama, majkama srebreničkim, i pridodajem svoj glas podrške vama koje ste se digle da učinite nešto što nisu u stanju učiniti naši takozvani državnici, koji nastavljaju trgovinu žrtvama svojeg naroda. Mislim da ćete i uspjeti pomaknuti to brdo zla i od sveg srca vam želim uspješan hod do konačnog cilja, da vaši sinovi ne nestanu netragom, da se zločinačka agresija prvenstveno čitavih nacija Srba i Crnogoraca pravedno kazni. Jer držim da je priča o tome kako narod nije kriv ovdje nema osnove, ovdje su dvije nacije: Srbi i Crnogorci svoju državnu organizaciju iskoristili kao sredstvo da bi počinili zlo Bosni i Hercegovini i onim njenim stanovnicima koji nisu Srbi. Srpska i crnogorska nacija bile su subjekt, a njihove države samo instrument politike genocida protiv dvaju naroda Bosne i Hercegovine - Bošnjaka i Hrvata, dok je njen treći narod bio generalno uzevši dio tog subjekta - izvršitelja agresije i zločina po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali nigdje i ni nad kim tako surovo kao nad vašim sinovima, o vi ponosne majke Srebrenice. Ono što političari ne uspijevaju, vi ćete zasigurno uspjeti - vratiti državni integritet i slobodu državi Bosni i Hercegovini i učiniti zadovoljštinu njenim braniteljima. Vaše rane u duši neće nikad zacijeliti, ali vi ćete svoj dug odužiti, vi ćete učiniti da vaši sinovi nastave živjeti u povijesti naše nesretne zemlje.

T. D. iz Bruxellesa.

P.S.
Na broj računa koji je objavljen nije moguće slati novac iz inozemstva. Nedostaju IBAN i SWIFT CODE.
Bez toga bankovnim putem se ne može izvršiti niti jedna operacija.



9. SRBI ĆE POČETI I KLANJATI, AKO TREBA DA SPASAVAJU REPUBLIKU SRPSKU

Reakcija Muje Habibovića na pisanje novinara "Oslobođenja" Edina Krehića, koji u članku "Gledali, ali nisu vidjeli zločin", kaže: "Kada god da bude, jedini je put za pomirenje. I trajni mir!"

Griješiš gospodine Krehiću, i vodiš Bosansku javnost u još jednu ublehu!! Jedini ispravan put sa Srbijom je Tužba za Genocid! I to potpuna, sa ratnom odštetom! Jedino tako Bosanski Muslimani se mogu zaštititi od "sljedećeg" ortodoksno-crkvenog, a državno sponzoriranog pogroma! Tvoji i Cerićevi "putevi za pomirenje" ne piju vode! Sad u Julu pišete o Srebrenici, al nije samo jedna Srebrenica, Krehiću! Man'se pisanja ako nemaš muda da pišeš što jes! Srbijanske vlasti, a i većina njih - četnika (malo je onih koji podržavaju gospođu Kandić), će početi klanjati i džumu u petak, samo da spasu svoj velikosrpski projekat - republiku srpsku, i izbjegnu Tužbu za Genocid! Pismeniji su oni nego ti, znaju šta predstavlja Tužba za Genocid! Zar ti ne vidiš koliko oni revnosno nastoje da pokažu kako su "podemokratili"! Čak i Voja "Kalašnjikov" je posto pitom! Zato, man'se "puteva za pomirenje" ili Cerićevih "ovdje je brat ubio brata", a drži se međunarodnog zakona i prava koja smo ostvarili kao članica Ujedinjenih Nacija ! Republika Bosna i Hercegovina je legalna! Nelegalan je Dayton i potpis "svetog Ilije Izetbegovića" na njemu!

Selam, Mujo Chicago



10. 27,000 ISPISANIH IZ BH DRŽAVLJANSTVA SAMO U JEDNOJ GODINI

Redovno dobijam "Glasnik" i moram vam reći da uz mene još po neko to pročita. Moj utisak je da interesenata ima sve više. Nadam se da u ovome nisam subjektivan i da je realno stanje takvo da običan svijet koji je u beznađu traži iole objektivne činjenice koje donekle daju i otvaraju vidike u uzroke sadašnjosti. Ako vam nešto znači objavljen je podatak da se samo za prošlu godinu 27,000 osoba ispisalo iz BH državljanstva, a da je isto dobilo nekoliko stotina (i to pod kakvim uslovima), onda je bespredmetno bilo što drugo komentarisat. Jednom riječju užas i to zaslugom "velikih muslimana". S toga mislim da svaki broj "Glasnika" treba doći do ruku običnom građaninu ovdje. Nisam se u mogućnosti redovno javljati, ali mislim da je i ovo dovoljno za sad.

Puno selama!

F. D.



11. SVE VIŠE ČITALACA "ONLINE GLASNIKA"

Samo u prošloj sedmici nam je stiglo desetak pisama podrške, a izdvajamo sljedeće pismo u kojem se na mailing listu "Online glasnika" prijavilo dvadeset novih čitalaca. Sada imamo preko 10,000 ispravnih adresa na koje idu redovno "Online glasnici".

Poštovani prijatelji,

ovo je dio e-mail liste onih koji bi rado čitali VAŠ "Glasnik". Pripadamo onom krugu ljudi koji naziv drugog entiteta nikad ne izgovaraju, a ako ga već izgovore to je sa ekstenzijom "genocidom stvorena".
Na kojoj adresi se mogu naći neki raniji brojevi?
Sretno i puno uspjeha i u buduće.
pozdrav

Slijedi spisak od 20 email adresa.



Stari brojevi "Online glasnka se mogu naći na web stranici: http://www.hdmagazine.com/Fond/ sa lijeve strane, raspoređeni po godinama objavljivanja.

Žao nam je što ovdje moramo prekinuti, jer ne možemo objaviti sva vaša pisma podrške.



12. PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PODUHVATE

Kao kula od karata ruši se robovski mentalitet ugrađivan u glave Bosancima i Hercegovcima nožem, granatama i filozofijom mirenja sa "sudbinom" našeg pokojnog "mudrog" vođe. Nemoguće je objaviti sve gestove i poduhvate koji svjedoče o emancipaciji Bosanaca i Hercegovaca u slobodne i dostojanstvene ljude koji se ne mire sa "sudbinom". Neka se ne ljute Mirnes Ajanović, Gojko Berić, Ramo Kolar što do njihovih dostojanstvenih istupa ostavljamo samo linkove, a ovu rubriku PRVRNSTVENO posvećujemo grupi BH Muzičara koji se zovu "DUBIOZA KOLEKTIV"

12.1. DUBIOZA KOLEKTIV

U četvrtak navečer, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Novom Sadu, Srbija, u okviru Exit festivala pred nekoliko hiljada posjetilaca okupljenih na Green Fusion Stageu nastupio je bh. bend Dubioza kolektiv.
Na kraju koncerta grupa emitirala audio snimak koji na direktan način govori o genocidu počinjenim za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, na što je publika reagovala nacionalističkim ispadima.

«Bilo nam je važno pojaviti se na ovom festivalu, zbog njegovog značaja, ali nam je bilo puno važnije reći istinu. Izražavajući svoje stavove kroz muziku, bilo je potrebno napomenuti publiku u Novom Sadu i na stravične stvari koje su se desile, a koje su počinili pripadnici srpskog naroda», rekao je Brano Jakubović, član Dubioze kolektiva napominjući kako se publika nakon puštanja spomenutog snimka «povampirila», te kako se osmočlani sastav benda na sceni na trenutak osjećao kao u ratu. «Ovaj put su nas srećom gađali samo flašama», dodaje Almir Hasanbegović.

«Željeli smo vidjeti reakciju publike, suočivši je s istinom, a kako je ovo naš prvi nastup u Srbiji, osjećali smo obavezu da izrazimo vlastiti - bosanskohercegovački identitet na koji smo ponosni, a čiji su nezaobilazni dio rat i genocid koji je nad nama počinjen», kazao je Vedran Mujagić i dodao kako nas godišnjica genocida u Srebrenici mora podsjetiti i na sve ostale gradove u kojima je genocid počinjen. «Samo na taj način možemo izraziti poštovanje prema žrtvama», rekao je Mujagić.

Prije nastupa na Exitu, Dubioza kolektiv je održao dva koncerta na festivalima u Bratislavi i Popradu u Slovačkoj, a nakon Novog Sada učestvovaće na šestom Soča Reggae Riversplash festival u Sloveniju, nakon čega će uslijediti nastupi na Coltanu u Bihaću, Te Mikka festivalu u Murskoj Soboti, Istria in Reggae festivalu u Puli i Summer Brejk festu u Strelišću u Sloveniji.
8. Jun 2005



Linkovi na kojim ćete se upoznati sa ostalim značajnijim događajima u BiH štampi su:

12.2. BOSS-ova Rezolucija u Skupštini BiH:

http://users.skynet.be/orbus/aktua600.htm

Kao što je poznato delegati iz Republike srpska su blokirali usvajanje Boss-ove (tj. Američke) Rezolucije. Pozivamo Mirnesa Ajanovića da se ne predaje, nego da Rezoluciju predstavi u Skupštini federacije, kao i da je obogati zahtjevom za izdvajanjem Srebrenice iz Republike srpske, na osnovu "Konvenciji o sprečavanju genocida"



Članak Gojka Berića: "Bijes umjesto stida": http://users.skynet.be/orbus/aktua609.htm

Na kraju slijedeće stranice ćete naći odličan komentar Rame Kolara "Priviđenja iz dejtonskog vijeka" http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=835


A Dizdarevic iz "Oslobodjenja" analizira situaciju u BiH poslije usvajanja Americkih rezolucija na linku

http://www.oslobodjenje.com.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=45968&Itemid=46

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: