Saturday, April 12, 2008

#375 GENOCID U ZVORNIKU - NOVI DOKAZI AGRESIJE IZ SRBIJE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 18. februar 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH BR. 375
http://republic-bosnia-herzegovina.com/ - osvježena


1. Evropski parlament: BOSNI I HERCEGOVINI TREBA GRAĐANSKI USTAV
2. IZJAVA PROF. BOYLE-A O AKTUELNOJ SITUACIJI
3. SAOPĆENJE ZA JAVNOST PATRIOTSKE STRANKE POVODOM AKTUELNE SITUACIJE
4. MANIFESTACIJE U HAGU: POZIV SVIM GRAĐANIMA BiH U EVROPI
5. KOALICIJA ČETNIKA I TAKOZVANIH “ISLAMSKIH FUNDAMENTALISTA” U BIH
6. GENOCID U ZVORNIKU - NOVI DOKAZI AGRESIJE IZ SRBIJE
7. POSLJEDICE AGRESIJE SE NE SMIJU PRIHVATITI KAO GOTOVA ČINJENICA
8. HSP o promjenama Ustava BiH
9. HSP PREDLAŽE LUSTRACIJSKI ZAKON
10. ALIJIN SAVJETNIK GENERAL MUSLIMOVIĆ, AGENT KOS-A
11. RE: BEOGRADSKI MUFTIJA JUSUFSPAHIĆ
12. RE: ZAPALIŠE DANSKU ZASTAVU, A NE ZAPALIŠE ČETNIČKU
13. GRB I ZASTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
14. RE: SISTEM PRAVNE POMOĆI POVRATNICIMA, IZBJEGLICAMA I RASELJENIM LICIMA
15. Mr. Zlatko Hadžidedić - NOVA LIČNOST NA BH POLITIČKOJ SCENI

PREGLED BH MEDIJA

16. Derventa: Bagerima na kuće Hrvata i Bošnjaka
17. Federacija postaje manji entitet
18. DEDINIH DVANAEST PITANJA SILAJDŽIĆU

Nažalost, nismo mogli objaviti mnoge veoma dobre vaše priloge zbog dužine. Molimo vas da šaljete kratke i jezgrovite priloge da bi se našli u "Glasniku".




1. Evropski parlament: BOSNI I HERCEGOVINI TREBA GRAĐANSKI USTAV

Udarna vijest prošle nedjelje za Bosnu i Hercegovinu je, citiram:

Dr. Muhamed BorogovacEvropski parlament usvojio je jučer rezoluciju kojom se vlasti u BiH pozivaju da prevaziđu religiozne i etničke podjele i usvoje ustavne promjene kojima će se ojačati država i pojednostaviti politički sistem, potvrdio je Ričard Fridman, glasnogovornik Evropskog parlamenta.

"Rezolucija je usvojena danas popodne, a podržana je skoro jednoglasno", dodao je Fridman.

Evropski parlament jučer usvojenom rezolucijom pozvao je Evropsku uniju da pojača pritisak na vlasti BiH da ustavnim promjenama kreiraju efikasnu, transparentnu i stabilnu državu koja je sposobna usvojiti i primijeniti standarde EU.

"Deset godina nakon Dejtona cilj mora biti kreiranje samoodržive države sa funkcionalnim institucijama. Ustavnim promjenama moraju biti prevaziđene religijske i etničke podjele, moraju biti uspostavljene jake državne institucije i pojednostavljen politički sistem. Suverenitet mora pripadati državi i građanima, a ne vjerskim i etničkim grupama", piše u usvojenoj rezoluciji. Preporučili su novom visokom predstavniku Kristijanu Švarc-Šilingu da svoje ovlasti koristi samo za ohrabrivanje razvoja i demokratskih institucija u BiH.

"Podsjećamo političke lidere da treba da provedu odluke o povratku izbjeglica i raseljenih lica, poštuju ljudska i manjinska prava te usvoje i primjene efektivne politike borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala i trgovine drogom, ljudima i oružjem", navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Rezolucija Evropskog parlamenta prvi je zvanični dokument kojim neka od institucija EU poziva na ustavne promjene i daje jasne smjernice za ustavnu reformu. - Kraj citata.

Kao što se i očekivalo probosanski orijentisani novinari su se obradovali gornjoj vijesti. Nažalost, kao i do sada domaći antibosanski političari su veoma spremno dočekali tu vijest "na nož". Prvi je reagovao Zlatko Lagumdžija, "pokopavajući" evropsku rezoluciju slijedećom izjavom, parafraziram: "Oni koji misle da neka rezolucija može promijeniti stanje u Bosni i Hercegovini, ne znaju ništa o Bosni i Hercegovini."

Odmah je sjeo u avion i otišao da lobira kod njemačkog kancelara za svoj (tj. četnički) plan ustavnih promjena u kojima ostaje RS. Na put je krenuo zajedno sa Davidovićem, veoma lukavim velikosrpskim političarem, kojega je upravo Lagumdžija nedavno predložio, a Terzić spremno prihvatio da bude glavni BH pregovarač sa Evropom.

Milorad Dodik možda jeste socijalista, ali samo za srpsku "naciju", a Lagumdžija se svakodnevno svojim postupcima potvrđuje samo kao lider federalnog dijela te Dodikove nacionalsocijalističke stranke.

Na kraju prokomentarišimo Lagumdžijin otpor evropskoj inicijativi da se prebaci suverenitet sa entiteta na državu. Upravo takvo uređenje funkcioniše u svim naprednim državama svijeta, i upravo takvo uređenje je funkcionisalo u Republici Bosni i Hercegovini. Samo četnici pokušavaju dokazati da je normalno ono što je nastalo kao rezultat agresije, genocida i Izetbegović - Silajdžić - Lagumdžijine dejtonske izdaje. Ko je taj Lagumdžija da se on suprotstavlja kada Evropa traži normalnu državu -- državu Bosnu i Hercegovinu!

Dr. Muhamed Borogovac




2. IZJAVA PROF BOYLEA O AKTUELNOJ SITUACIJI

Danas, 18. februara 2006. smo dobili izjavu Prof Boylea povodom najnovije situacije u kojoj se između ostalog kaže:

Što se tiče Burnsovih prijetnji Bosancima, ... Sjedinjenih država se ne tiče, niti imaju vlast da bi prijetile sa članstvom BiH u Evropskoj uniji, jer SAD nije ni član Evropske unije. Besmislena je i Burnsova prijetnja Bosni i u vezi sa članstvom u NATO-u. Ono što je jedino važno za Bosnu i Hercegovinu da je prihvati Evropska unija, a Evropska unija je neće prihvatiti kao svoju članicu dok god postoji genocidna državica Republika srpska. Bosanski patrioti i lojalni građani svih etničkih grupa i religija moraju odbiti Haysove reforme. Osim toga, bosanske vlasti moraju na Internacionalnom sudu pravde zahtijevati da se ukine genocidna državica Republika srpska na suđenju za genocid protiv Srbije i Crne Gore koje počinje 27. februara u Hagu. Sa ukidanjem Republike srpske od strane Suda u Hagu, Bosna i Hercegovina bi mogla imati slobodnu, poštenu, demokratsku, višepartijsku, multietničku, multireligijsku državu za sve svoje patriote i lojalne građane. Oni koji i dalje žele da podržavaju Karadžića, Mladića, Miloševića, Draškovića i slične mogu ići u Srbiju. To je bila suština nalaza Badinterove arbitraže.

Profesor Francis A. Boyle

Slijedi originalna izjava Prof. Boylea na engleskom.



As for Nick Burns' threats to Bosnia, ... The United States has no standing or authority to threaten Bosnia's membership in the European Union, to which the USA is not a member. As for the Burns' threat to Bosnia's membership in NATO, this is a meaningless threat. ... What really counts now is for Bosnia to join the European Union, which will never have Bosnia as a member so long as there is the genocidal statelet of Republika Srpska. The US-backed Hays Reforms must be opposed by all loyal and patriotic Bosnians no matter what their ethnic or religious affiliation. Moreover, the Bosnian government must move to dismantle the genocidal statelet of Republika Srpska at the International Court of Justice when Bosnia's trial for genocide against Serbia and Montenegro opens on February 27 in The Hague. With the termination of Republika Srpska by the World Court, Bosnia can then have a free, fair, democratic, pluralistic, multiethnic, multireligious State for all loyal and patriotic Bosnians. Those who still want to support Karadzic, Mladic, Milosovic, Draskovic et al can move to Serbia. That is the essence of the Badinter Arbitration Commission holding.

Professor of Internatina Law

Francis A. Boyle




3. SAOPĆENJE ZA JAVNOST BH PATRIOTSKE STRANKE POVODOM AKTUELNE SITUACIJE

16-februar-06

Povodom učestalih izjava nekih političara iz RS, pa čak i Federacije, kojima se pregovori o ustavnim promjenama dejtonskog ustava uslovljavaju zadržavanjem institucija i principa dejtonskog ustava, kojeg je Evropski parlament upravo proglasio nefunkcionirajućim, dajemo sljedeće

SAOPĆENJE

Zabrinjavajuće je da se iz Federacije argumentira već viđena politička opcija i prijetnja da bi slijeđenjem odluka Evropskog parlamenta BiH bila vraćena u 1992. godinu, dakle u rat. Ove prijetnje smo već jednom čuli od Radovana Karadžića i slušamo ih uvijek kada je kontinuitet državnosti BiH na dohvat ruke, i onda 1992. i danas 2006. Smisao ove prijetnje je da se Bosni i Hercegovini po ko zna koji put, a sada i iznutra nudi da trguje svoju neupitnu pravnu poziciju u UN za dogovornu poziciju u kojoj se za razliku od pravne pozicije (pravo na kontinuitet državnosti sa RBiH) primjenjuje veto SDS-a (u kojem BiH ne postoji), umjesto da se primjenjuje pravo (u kojem je BiH neupitna).

Ove političke opcije, koristeći osporeni i nefunkcionirajući dejtonski ustav kao uslov i jedini put u budućnost BiH, ispostavljaju zahtjev da se pregovori nastave u institucijama nefunkcionirajućeg sistema i ubrzano pred rasplet ovog pitanja, prejudiciraju ustavna rješenja izglasavanjem u dejtonskim parlamentima niza zajedničkih, umjesto jedinstvenih institucija.

Inicijative iz Evrope izrečene u zvaničnim stavovima Vijeća Evrope, sekretara za proširenje EU Oli Rhena, Venecijanske komisije, Doris Pak, pa čak i lidera NATO i posljednjoj izjavi iz administracije SAD znače zahtjev da se napusti dejtonski princip po kojem RS ima pravo veta nad BiH odnosno da se napusti dejtonski sistem kao nefunkcionirajući kao instrument blokade BiH.

Izraz “nefunkcionirajući” je i termin iz Povelje UN koji podrazumijeva obavezu UN da pomogne dostizanju “funkcionirajućeg” ustava i nikako ne znači da se na tom putu trebaju koristiti instrumenti i institucije tog (nefunkcionirajućeg) ustava tj. konsenzus. Venecijanska komisija je početkom prošle godine, stavom, “da bi bilo dobro da se predstavnici RS saglase” sa ukidanjem i etničkog i entitetskog u korist građanskog, u stvari pravnim jezikom i maksimumom diplomatskog govora konstatirala da nije potreban pristanak dejtonskih subjekata nego samo “bilo bi dobro” da se suglase.

Konačno, stavom o potrebi konsenzusa sa RS-om direktno se ugrožava predstojeća odluka Internacionalnog suda pravde u suđenju koje počinje krajem februara, jer po pravnom principu nagodbe insistiranje na konsenzusu sa RS-om kao rezultatom genocida je priznavanje rezultata agresije i genocida od strane same žrtve tj. BiH kao tužioca. To je zbog toga jer je amandmanima na Tužbu RBiH protiv SCG 1994. godine, osporena i RS kao rezultat genocida.

BPS naglašava da je ovaj problem nadstranačkog karaktera. Tražimo od svih političkih faktora da u skladu sa rezolucijom Evropskog parlamenta umjesto dogovorno političke opcije koriste pravnu snagu Bosne i Hercegovine, pravni kontinuitet sa Republikom Bosnom i Hercegovinom i da iz faze u kojoj RS ima pravo veta nad BiH pređu u fazu osporavanja prava RS kao tužene strane da odlučuje o pravnom sistemu i kontinuitetu državnosti za čije kršenje je i tužena.

U slučaju dalje blokade iz RS i od strane dejtonskih karijerista u Federaciji tražimo od OHR-a i predstavnika EU da BiH izvuku iz “zagrljaja” dejtonskih principa i dejtonskih institucija, organiziranjem međunarodne konferencije. U slučaju uslovljavanja i blokade ustavnih promjena to ima pravo predložiti svaki ovlašteni predlagač ustavnih promjena. Konferencija van institucija sistema umjesto dejtonskog diskontinuiteta sa Republikom BiH morala bi uvažiti taj kontinuitet i isto tako umjesto entitetskih i etničkih principa primjenjivati principe EU i povelje UN koji ne poznaju entitetske i etničke podjele.



KOMENTAR: Primijetimo da se diplomatskim jezikom u gornjem saopštenju Patriotske stranke žestoko kritikuje Zlatko Lagumdžija za njegovo suprotstavljanje zahtjevima Evrope, koji su na liniji građanske države i koji su kao takvi u interesu BiH. Mada rukovodi građansku stranku SDP, Lagumdžija u praksi, svojim otporom Evropi, maksimalno podržava Republiku srpsku i status quo.

M. B.




4. MANIFESTACIJE U HAGU: POZIV SVIM GRAĐANIMA BiH U EVROPI

SAOPŠTENJE DRUŠTVA ZA UGROŽENE NARODE

Poštovane dame i gospodo,
dragi prijatelji,

Jučer smo od našeg koordinatora u Den Haagu primili saopćenje da je odobrena naša mirna demonstracija u Den Haagu - povodom početka javnog saslušanja u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore:

Vrijeme: ponedjeljak, 27.02.2006.
Mjesto demonstracije: Carnegieplein/Vredes Paleis (ispred Peace Palace).
Početak/trajanje demonstracije: 10,00-15, 00 sati Parkiralište za autobuse: Bugemeester van Karnebeeklaan, oko 50 m od mjesta našeg Skupa.

/VAŽNO UPOZORENJE! DOSAD SMO PRIJAVILI UKUPNO 4 (ČETIRI) AUTOBUSA. MOLIMO DA NAM SE HITNO JAVE SVI ONI KOJI PLANIRAJU DOĆI AUTOBUSOM, KAKO BISMO MOGLI NA VRIJEME DOSTAVITI INFORMACIJE POLICIJI. U PROTIVNOM BISMO MOGLI IMATI PROBLEME!/

Svi autobusi moraju na prednjem prozoru nositi nas logo/znak kako bi bili prepoznatljivi i propušteni od strane policije.(Molimo da nam se javite, kako bismo Vam dostavili logo!!)

Svaki autobus mora odrediti svoje redare. Redari moraju imati bijeli povez na ruci, širi od 3 cm. Društvo za ugrožene narode nosi transparente između ostalih i jedan dugačak 60 m, i informativni materijal.

U prilogu Vam šaljem naše prvo saopćenje za štampu na njemačkom i engleskom jeziku . Ono služi samo kao predinformacija za medije u Holandiji . (Novinari "Oslobođenja" i "Dnevnog Avaza" dolaze iz Sarajeva.) Slijedeće sedmice slijede još 2 nova saopćenja.

Srdačni pozdravi i do skorog viđenja

Jasna Čaušević
Gesellschaft für bedrohte Völker
Referat Südosteuropa
Postfach 2024, D-37010 Göttingen
Tel. +49/551/4990616, fax: +49/551/58028
e-mail: bosnien@gfbv.de, homepage: http://www.gfbv.de




5. KOALICIJA ČETNIKA I TAKOZVANIH “ISLAMSKIH FUNDAMENTALISTA” U BIH

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Dr. Vahid SendijarevićNa članak u Online Glasniku Nacionalnog Kongresa Republike BiH od 12. februara 2006-te pod naslovom “U SARAJEVU NISU DEMONSTRIRALI BOŠNJACI” dobili smo nekoliko ljutitih reakcija, ali niti u jednoj nema obrazloženja zašto su “muslimani” na demonstracijama u Sarajevu spaljivali dansku zastavu u znak protesta što su danske novine objavile karikaturu Božjeg poslanika Muhameda, a nisu spalili zastavu Srbije koja počini agresiju na Republiku BiH, koja počini genocid na očigled cijelog svijeta nad stotinama hiljada muslimana, uključujući i genocid u Srebrenici, čiji vojnici silovaše na desetine hiljada muslimanki i protjeraše sa svojih stogodišnjih ognjišta više od milion muslimana, porušiše na stotine džamija i drugih objekata Islamske materijalne kulture i preoraše na stotine grobalja, sa ciljem da se Islamu i muslimanima i trag zametne u BiH. Ne zapališe niti zastavu “Republike Srpske” koja je rezultat zločina agresije i genocida na Republiku BiH.

Oni koji razumiju istoriju “Islamskog fundamentalizma” u BiH nisu iznenađeni, jer četnički projekt podijele BiH i “Islamski fundamentalizam” su već dugo u koaliciji, može se reći jedno, čak i prije nego su se neki od ¨islamskih fundamentalista¨ našli u zatvorima Republike BiH.

“Islamski fundamentalizam” i “islamski fundamentalisti” su podmetnuti Bošnjacima kako bi se agresija na legalnu internacionalno priznatu državu, članicu Ujedinjenih Nacija, Republiku Bosnu i Hercegovinu, predstavila svijetu kao građanski rat i srpska oslobodilačka borba od muslimana/Turaka i kako bi se na 50% teritorije BiH formirala nova srpska država.

Javna, zvanična, koalicija četnika i “Islamskih fundamentalista” počinje sa formiranjem SDA pod rukovodstvom “Islamskih fundamentalista” i SDS-a pod rukovodstvom četnika, danas optuženih zlotvora Bošnjačkog naroda i muslimana BiH, i nikada se ne prekida, čak i u vrijeme dok traje agresija i genocid, nastavlja se nakon potpisa Dayton-skog sporazuma, sve do danas. Ova koalicija je potpuno otvorena, na očigled cijelog svijeta, nažalost bez vidljivog otpora Bošnjaka i muslimana koji su primarne žrtve te koalicije. Pa zar je onda čudo da “Islamski fundamentalisti” sa ponosom nose Dayton-sku zastavu koja je rezultat agresije i genocida u BiH, a ne zastavu Republike BiH sa ljiljanima na koju je izvršena agresija i genocid kako bi se na njenoj teritoriji formirala zločinačka “Republika Srpska”.

“Islamski fundamentalisti”, kada god četnicima zatreba.

Naravno, četnici “Islamski fundamentalisti” ne vole da se na Spomen obilježju žrtvama genocida u Srebrenici postavi zastava sa ljiljanima koja je simbol suverene države BiH i državotvornosti Bošnjaka. četnici “Islamski fundamentalisti” organizuju proslave Otomanskih sultana u BiH, da potvrde četničku tezu da u BiH muslimani nisu državotvoran narod u BiH, nego da su to Turci koje treba otjerati sa Srpskih zemalja zapadno od Drine. Naravno četnici “Islamski fundamentalisti” ne vole kada se spomene borba Bosanaca protiv Otomanske okupacije, jer bi to izbilo četničku tezu da su muslimani u BiH Turci.

Kako prepoznati četnika “Islamskog fundamentalistu”? Pa tako, ako se zavihori zastava sa ljiljanima, četnici “Islamski” fundamentalisti” odmah razviju zelenu zastavu, ili onu crvenu Tursku, ili spale neku Evropsku zastavu sa križom (krstom), kako bi poručili svijetu da su muslimani u BiH samo vjerska zajednica, a ne državotvorni građani u Bosni i Hercegovini, koji se bore za građansku suverenu Republiku BiH, a ne vjerski i etnički podijeljenu Daytonsku BiH.

Da li ikada iko vidje Amerikance da mašu zastavom sa križom (krstom) mada su u ratu protiv "islamskog terorizma"!? Da li iko ikada vidje da se neki američki vojnik sahranjuje umotan u neku vjersku zastavu?! A takozvani “Islamski fundamentalisti” očito ne prihvataju nikakvu zastavu po kojoj bi se muslimani BiH mogli prepoznati kao državotvoran narod. Oni podvaljuju, da Bošnjaci i nisu državotvoran narod. Zato kada se dođe na Spomen obilježje u Srebrenici, nigdje nema nikakvog etničkog obilježja Bošnjaka, nego samo vjerski simboli, tako da četnici mogu reći da nisu pobili državotvorni narod nego tamo neke muslimane/Turke.




6. GENOCID U ZVORNIKU - NOVI DOKAZI AGRESIJE IZ SRBIJE

Ko je odgovoran za ubistva 668 Bošnjaka u Zvorniku

TUZLA - Baš onim stazama kojim su 1. juna 1992. godine četnici odveli 668 zvorničkih Bošnjaka, u subotu je u Bijeli Potok došlo nekoliko hiljada onih čiji su najbliži upravo na tom mjestu mučki ubijeni.

“Pokušali su uništiti posmrtne ostatke, kako ne bi bilo traga najmonstruoznijem zločinu poslije onog u Srebrenici”, kazao je okupljenima Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica čiji su članovi stradali u Zvorniku.

Za taj zločin, istakao je on, još niko nije odgovarao. U Beogradu se, dodao je, sudi za ubistvo 22 Bošnjaka u logoru Čelopek, a Bijeli Potok, gdje je ubijeno 668 ljudi, niko i ne pominje.

Ko bi mogao biti odgovoran za taj zločin, Oslobođenje je objavilo u petak. Naime, Vojin Vučković Žuca, komandant zloglasnih Žutih osa, kazao je za naš list da su u Bijelom Potoku Bošnjake strijeljali Gogićevi četnici. A Milorad Gogić, poznat po nadimku Bokser, još slobodno živi u Loznici.

Protestima u Zvorniku prisustvovala je i izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić koja se zalaže da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu proširi optužnicu protiv Branka Grujića, Marka Pavlovića, dvojicu optuženih u slučaju “zvornička šestorka”. (Oslobođenje 12.02.2006.)




KOMENTAR: Svaka čast hrabroj Crnogorki Nataši Kandić, koja je učinila više za Bošnjake od ijednog današnjeg BH političara.

Nadajmo se da će se i Zvorničani organizovati kao i Srebreničani i da će napraviti spomen mezarje u Karakaju, na mjestu jednog od najmonstruoznijih zločina za vrijeme genocida u BiH.




7. POSLJEDICE AGRESIJE SE NE SMIJU PRIHVATITI KAO GOTOVA ČINJENICA

Reagovanje povodom ustavnih promjena u BiH udruženja Bošnjaka iz Holandije "Most"

Dokument broj 2/006

Assen, 9. februar 2006.

Povodom aktuelnog procesa ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini smatrali smo potrebnim da kao nevladina organizacija građana bošnjačke nacionalnosti u Kraljevini Holandiji damo svoje mišljenje o tome. S obzirom na kratkoću pamćenja našega čovjeka kao i problem s amnezijom od koje pati veliki dio savremenog čovječanstva, napominjemo sljedeće:

Na Republiku Bosnu i Hercegovinu je u aprilu 1992. godine, izvršena brutalna agresija od strane susjednih zemalja, što je za posljedicu imalo etničko čišćenje i genocid nad autohtonim bošnjačkim stanovništvom, kao i nad drugim, patriotski opredijeljenim građanima Bosne i Hercegovine.

U periodu trajanja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu neprijatelj je uspio da formira tri kvislinška pokreta i to:

"Karadžićevce", "Bobanovce" i "Fikretovce", u čijim redovima su bili pripadnici svih nacionalnih zajednica, kao i tri kvislinške tvorevine:

Republiku Srpsku, HR Herceg Bosnu i AP Zapadnu Bosnu.

Pomenute tri kvislinške tvorevine su imale izvanrednu međusobnu koordinaciju, kao i koordinaciju sa agresorskim vojskama, što je još jedan od dokaza da rat u Bosni i Hercegovini nije bio građanski, već se radilo o čistoj agresiji sa ciljem njenog uništenja.

Dvije kvislinške tvorevine: "Hrvatska Republika Herceg Bosna" i "Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna", su u međuvremenu ukinute, dok je treća, najkrvavija po svojoj prirodi, Republika Srpska, još uvijek na sceni.

Svjesni da je zlo uvijek do sada, samo djelomično i privremeno uspijevalo da se održi, i da će i toj trećoj primitivnoj tvorevini neminovno uskoro doći kraj, pozivamo političke i intelektualne krugove u Bosni i Hercegovini kao i šire, da stanu u odbranu časti patriota Bosne i Hercegovine, koji su u najtežem periodu, stajali na braniku civilizacijskih vrijednosti pred nadolazećom formom primitivnog fašizma. Zbog svega gore navedenog molimo Vas da pripadnike i simpatizere izdajničkih pokreta nazivate njihovim pravim imenima ("Karadžićevci", "Bobanovci", "Fikretovci"), i da na taj način zaštitite patriote Bosne i Hercegovine, iskrene Bosance pripadnike svih nacionalnih grupa koji su ginuli za slobodu svoje i naše domovine. Smatramo etički, etnički i civilizacijski nemoralnim činom, dovođenje u istu ravan monstruma koji su s brda oko Sarajevo pucali na sve što se kretalo u gradu (što je dokaz da im je cilj bio genocid nad Sarajlijama), i Sarajlija Srba koji su branili grad i njegovu viševjekovnu tradiciju suživota, međusobne tolerancije i uvažavanja. Ti ljudi ni sa psihološkog aspekta ne pripadaju istom mentalnom sklopu, pa stoga, zahtijevamo da razdvojite žito od kukolja. Isto kao što bi i za nas Bošnjake bila teška uvreda da neko čitavu našu naciju identifikuje sa Fikretom Abdićem, kvislingom, saradnikom okupatora, tako je sigurno i za Bosance drugih etničkih grupa uvredljivo, ukoliko ih neko identifikuje sa kvislinzima iz reda njihovih naroda. Opet ponavljamo, Bosnu su branili svi njeni patrioti, koji su naravno bili u poziciji da pruže otpor, i nisu kao stotine hiljada naših građana, osvanuli pod okupacijom vojski, 'pripadnika matičnih država', Miloševićevaca i Tuđmanovaca.

Udruženje Bošnjaka Holandije Most, stoji na stanovištu, da se fašizam i njegove posljedice ni po kojoj cijeni ne smiju prihvatiti kao nepopravljiva činjenica, kao i to da su zločini izvršeni u Bosni i Hercegovini tragedija čovječanstva, kao uostalom i svi drugi zločini u bližoj i daljoj prošlosti, koji su izvršeni bilo gdje u svijetu.

Svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, u budućnosti vidimo kao demokratsku državu, regionalizovanu po potrebama njenog ekonomskog prosperiteta i razvoja, u skladu sa evropskim standardima.

Uz izraze iskrenog poštovanja,

Bosniaks Stichting Most




8. HSP o promjenama Ustava BiH

"Avaz" 12.12.2005

Treba organizirati svebosanski sabor

Razgovore o ustavnim promjenama ne treba započinjati ako se ne dogovorimo da RS odmah ukinemo, kaže Jurišić za naš list

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH "Đapić - dr. Jurišić", smatra da o promjenama Ustava BiH ne treba razgovarati samo osam političkih stranaka već da je nužno o tako važnom pitanju organizirati svebosanski sabor.
- Pod tim podrazumijevam da o Ustavu države BiH trebaju razgovarati političari, vjerski lideri, znanstvenici, kulturne institucije... Dakle, najširi mogući front pameti u našoj zemlji mora biti uključen u ovu raspravu - kaže Jurišić za "Dnevni avaz".
On cijeni da razgovore o izmjeni Ustava BiH ne treba uopće započinjati ako se "u startu ne dogovorimo da Republiku Srpsku treba odmah ukinuti".
- RS je zlo za BiH. Politika HSP-a je takva da poodavno već kazujemo da je država BiH ubijena onog trenutka kada je uspostavljena RS. Bez njenog ukinuća nema ni države BiH. Barem ne onakve kakvu hoće HSP: cjelovita i jedinstvena, regionalno uređena i u kojoj će jednakopravni biti svi narodi i građani - zaključuje Jurišić.




9. HSP PREDLAŽE LUSTRACIJSKI ZAKON

SARAJEVO - Zastupnik HSP-a (Đapić-dr. Jurišić) u federalnom Parlamentu Stanko Primorac uskoro će izaći s Prijedlogom lustracijskog zakona kojim će se, ako se isti usvoji, odrediti načini u otklanjanju posljedica totalitarnog komunističkog režima od 1945. do 1990. Prijedlog novog zakona, prema Primorčevim riječima, temelji se na Rezoluciji Vijeća Europe, najvećoj demokratskoj instituciji pod imenom "Potreba međunarodne osude zločina komunističkih režima", a kojom se osuđuje ta ideologija koja je pričinila, kako se procjenjuje, oko sto milijuna žrtava.

"Prijedlog zakona o lustraciji je u pripremi već duže vrijeme i isti će obuhvatiti sve bivše djelatnike VOS-a i KOS-a i struktura u JNA.

Također, posjedujemo nepobitne dokaze i činjenice da su za najkrvavije sukobe na prostoru bivše Jugoslavije, sukobe između Hrvata i Bošnjaka, a koji su se dogodili na području BiH, odgovorni upravo pripadnici KOS-a, VOS-a i Udbe. Kontraobavještajci su ključ početka sukoba u BiH, kako u redovima Armije BiH, tako i u HVO-u, a posebno u redovima Vojske RS-a", kaže Primorac za Dnevni list.

Inače, inicijativa je, prema njegovim riječima, naišla na odobravanje i dobrog dijela zastupnika drugih bh. političkih stranaka koji su navedenom prijedlogu obećali dati potporu. "Zakon o lustraciji obuhvatio bi čak 30 posto od sveukupnog broja zastupnika u federalnom Parlamentu, odnosno u Zastupničkom domu i Domu naroda, što nije mali broj. Stoga će biti potrebno puno napora kako bi se isti izglasao", ističe zastupnik HSP-a (Đapić-dr. Jurišić).

Dnevni list podsjeća da je HSP u susjednoj Republici Hrvatskoj već nekoliko puta zakon o lustraciji pokušavao bezuspješno staviti kao jednu od točaka dnevnog reda u saborskim raspravama, međutim, ta je inicijativa svaki put odbijana.

"Činjenica je da su i danas brojni tzv. komunistički kadrovi u političkom i društvenom životu, kao i na vodećim pozicijama u pojedinim medijima, što je jedan od glavnih razloga zbog kojega BiH još nema lustracijskog zakona. Mogli bismo samo pretpostaviti što bi se dogodilo kada bi se dokazali postupci i primijenile kaznene sankcije na odgovorne osobe iz tog režima. Usporedo s tim taj zakon bio bi zadovoljština za brojne žrtve nedavnog rata u BiH, kao i žrtve nekadašnjeg režima na cjelokupnom prostoru Jugoslavije", komentirao je Primorac. U HSP-u (Đapić-dr. Jurišić) ističu kako je u komunističkom režimu u razdoblju od 1945. do 1990. ubijeno oko 350.000 Hrvata.
pincom info




10. ALIJIN SAVJETNIK GENERAL MUSLIMOVIĆ, AGENT KOS-A

U zadnje vrijeme se opet govori o agentima KOS-a u Alijinom rukovodstvu, a povodom nedavnog slučajnog hapšenja generala Muslimovića pred zgradom Vlade Federacije. Muslimović je bio predratni komandant KOS-a za BiH. Bio je obavještajni stručnjak KOS-a za "Islamski fundamentalizam i terorizam". Prema knjizi "Bosna u kandžama KOS-a" Munira Alibabića - Munje, ratnog komandanta sarajevske policije, upravo je Muslimović bio jedan od onih koji su stalno "manipulisali" Aliju (ili se Alija pustio da ga baš četnički agenti "manipulišu"). Inače, Muslimović se kasnije isticao sa pretvaranjem Armije BiH i "muslimansku miliciju", čime je uspješno nabacivao lopte četničkoj propagandi.

Veoma je interesantno pitanje kako su Muslimovićeve kolege iz centrale KOS-a u Beogradu smjeli dozvoliti da Muslimović, bivši komandant KOS-a za cijelu BiH dopadne u ruke Armije BiH. Naime, zamislite da su ga u Sarajevu uzeli ispitivati obavještajci Armije RBiH, i možda mučiti da oda KOS-ovu mrežu u BiH. Kako su u Beogradu mogli biti sigurni da Muslimovića neće mučiti u Sarajevu i da on neće odati cijelu mrežu KOS-a u BiH!? Kako su oni smjeli uzeti toliki rizik?! Ima samo jedan odgovor na to pitanje, a to je da su u Beogradu pouzdano znali da Muslimović neće biti ispitivan u Sarajevu. Međutim, oni su mogli biti sigurni da ni u kakvim okolnostima Muslimović neće biti mučen u Sarajevu, i neće odati KOS-ovu mrežu, jedino ako SU IMALI APSOLUTNO POVJERENJE U VRHOVNI AUTORITET, TJ. U SAMOG ALIJU IZETBEGOVIĆA.

Definitivno je jasno da je nabijanje imidža "islamskog fundamentalizma" Armiji Republike BiH bio jedan od ključnih projekata neprijatelja Republike BiH, a to je upravo Muslimović radio. Sada znamo da svako onaj ko ponese "islamsku" zastavu na bilo kojim demonstracijama o genocidu u BiH čini uslugu četnicima jer time agresiju pretvara u vjerski i građanski rat.

Ne zna se gdje ima više bivših UDBA-ša i KOS-ovaca, među Lagumdžijinim SDP-ovcima, ili među Cerićevim velikim muslimanima, a lustracijski zakon bi pomogao da se odmota klupko koje bi vjerojatno dovelo i do samoga "Predsjednika". Po tom pitanju ni HDZ nije ništa bolji. Poznato je da je Mate Boban, odani Karadžićev i Izetbegovićev saradnik na razbijanju BiH, bio saradnik srpske tajne policije, UDB-e. Isto tako poznato je da je i Ivo Miro Jović, bio dobrovoljac u UDBI. "Slučajno" je upravo on najgorljiviji borac za "Treći entitet", ali samo na teritoriji Federacije, dok po njemu Posavina je u RS i tačka, tu Hrvati nemaju nikakvih zahtjeva.

Nema šanse da se usvoji lustracijski zakon u Dejtonskoj BiH dok izdajnici i udbaši drže sve konce u svim vodećim strankama Federacije.

Dr. Muhamed Borogovac




11. RE: BEOGRADSKI MUFTIJA JUSUFSPAHIĆ

Bilo kako bilo, svjedočio on ili ne, on je četnički muftija i zločinac protiv muslimanskog naroda. Onda kada je četnička Srbija svoje zločine oblikovala i formalno ih provlačila kroz skupštinske odluke, kao i uvijek pored popova Pavla, Filareta, i drugih sjedio je on-krmak i smijao se kao da pozira najvećoj islamskoj vrlini.

Sve godine rata proveo sam u srbijanskim logorima od Titograda-Užica-Užičke Požege-Beograda-Kučeva do Požarevca. Bilo nas je hiljadama, danas nas je malo živih. Nikada taj zločinac nije ni pokušao spomenuti naše nesreće, patnje i naše smrti, a znao je za sve. Ja sam mu, moje mi djece, poslao 11/jedanaest/ pisama, dva preko MCK u Ruzveltovoj 61. i znam da je obadva dobio i da je jedno proslijedio Državnoj Bezbednosti Srbije, poslije čega me danima isleđivao inspektor Milorad Cipranić, Crnogorac iz Nikšića, iako sam bio sav polomljen sa frakturom lobanje, pamtim kada mi je rekao, citiram: "Poručio ti je muftija: 'sabur, sabur i samo sabur', a sad pamet u glavu."

Da ne dužim, a nije ni vrijedno o njemu pisati, dovoljan je dokaz kakav je on muftija, da od 400 000 Muslimana u njegovu muftinstvu u Bajrakli džamiju za godinu dana uđe njih stotinjak. Slobodan Milošević mu je bio eldorado, a Bogami Koštunica nije, te sada jado se drži one "zle godine orla natjeraju, da zimuje zimu s kokošima"

N. N.




12. RE: ZAPALIŠE DANSKU ZASTAVU, A NE ZAPALIŠE ČETNIČKU

Donekle sam vas razumio al više ne želim vašu poštu!! Nazivati demonstracije muslimana u Sarajevu, koje su protekle uglavnom mirno četničkim je stvarno primitivizam. Uvrijedljivo je za sve muslimane i treba da vas bude stid. Među ljudima u tim demonstracijama su osobe koje su se borile za našu zemlju u najtežim za vrijeme rata, a gdje ste vi bili? Malo razmislite ko je žrtva i ko je dželat pa upitajte sami sebe kojoj strani pripadate! Vjerujem da će svak dobit šta je zaslužio, a tako i vas primitivizam će jednog dana do kraja!

Pozdrav/Sead



Seade,

ako znaš nekoga od demonstranata, bilo bi veoma interesantno da nam kažu zašto nisu zapalili i četničku zastavu, kada su četnici učinili toliko više zla od "karikaturista". Još veći problem je što su "demonstranti" nosili trokutastu zastavu. Ako su bili borci zašto nisu donijeli zastavu pod kojom su se borili, ljiljane, a jesu donijeli trokutastu zastavu koja simboliše Dejtonsku izdaju tj. osnivanje Republike srpske. Barem kada demonstriraju ne moraju slušati naše dušmane i trebaju nositi zastavu naše domovine Republike BiH. O našoj zastavi pročitaj slijedeći članak.

Selam.

Muhamed.




13. GRB I ZASTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Zastava Republike Bosne i Hercegovine

Na osnovu Amandmana LI tačka 5. Stav 3. Na Ustav Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine

Član 1.

Grb Republike Bosne i Hercegovine je štitastog oblika plave boje podijeljen na dva polja dijagonalnom gredom bijele boje sa po tri ljiljana zlatno-žute boje u svakom polju.

Član 2.

Zastava Republike Bosne i Hercegovine je pravougaonog oblika sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini na bijeloj podlozi. Odnos širine i dužine zastave je jedan prema dva.

Član 3.

Ova uredba stupa na snagu odmah, a objaviće se u “Službenom listu R BiH”.

Član 4.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom listu RBiH”.

Predsjednik Skupštine R BiH Miro Lazović, s.r.




14. RE: SISTEM PRAVNE POMOĆI POVRATNICIMA, IZBJEGLICAMA I RASELJENIM LlCIMA

Poštovani,

Ja lično nikada ne kontaktiram nikoga dok dobro ne provjerim ko su i šta rade.

Lijepo je bilo što su ovi ljudi upozorili da pojedinci ne daju lične podatke dok ne budu sigurni s kime imaju posla, ali kako da to provjere? Najbolji način je ako imaju internet adresu i podatke o organizaciji. Tada mogu na internetu provjeriti da li je to "scam" (prevara). I takođe mogu na "yellowpages" naći da li je broj telefona organizacije isti kao onaj broj koji su ovi ljudi poslali. Ako nisam siguran da je to prava organizacija, ja ih ne bih kontaktirao, bez obzira šta obećavaju.

Ovako oprezno treba postupiti sa svim ponudama koje stižu preko interneta, pa i sa ponudama koje stižu preko našega "Online Glasnika".

Mr. Armin Karabegović




15. Mr. Zlatko Hadžidedić - NOVA LIČNOST NA BH POLITIČKOJ SCENI

Mr. Zlatko HadžidedićMr. Hadžidedić je pravo osvježenje i uglavnom se slažemo sa njim. Ima samo jedna stvar koju bi mu htjeli poručiti, a to je: JEDINI USTAV KOJEGA IMAMO PRAVO ZAHTIJEVATI JE USTAV REPUBLIKE BiH, JER NAM JE JEDINO TAJ USTAV OTET AGRESIJOM I GENOCIDOM, A ZA SVAKI DRUGI USTAV MORAMO MOLITI RS ZA SUGLASNOST, KOJU NIKADA NEĆEMO DOBITI.

Kada ti neko otme npr. kuću ili auto, ti nemaš pravo tražiti nečiju tuđu kuću ili auto, nego samo imaš pravo zahtijevati da ti se vrati ono što je bilo tvoje. Potpuno ista situacija je sa Ustavom. Nama su agresijom, genocidom i izdajom oteli naš ustav, ustav Republike BiH, i samo njega imamo pravo zahtijevati da nam vrate, a nikakav švajcarski ili američki itd. I za švajcarski i za američki, isto kao i za dejtonski ustav, morali bi se dogovoriti sa četnicima, a jedino Ustav Republike BiH imamo pravo zahtijevati ne pitajući četnike za saglasnost.

USTAV REPUBLIKE BiH JESTE GRAĐANSKI USTAV, JER SE KONSTITUTIVNI NARODI SPOMINJU SAMO U PREAMBULI I NEMAJU NIKAKVIH ISTINSKIH OVLAŠTENJA, NEGO JE U USTAVU RBiH NA SNAZI GRAĐANSKI PRINCIP - JEDAN GRAĐANIN JEDAN GLAS.

Na slijedećem linku se možete upoznati sa stavovima Mr. Hadžidedića

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua879.htm



PREGLED BH MEDIJA

16. Derventa: Bagerima na kuće Hrvata i Bošnjaka

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=1406



17. Federacija postaje manji entitet

http://www.bosna-ba.com/



18. DEDINIH DVANAEST PITANJA SILAJDŽIĆU

Haris SilajdžićNa konferenciji za štampu u Sarajevu Haris Silajdžić je rekao slijedeću ključnu rečenicu koju su uočili svjetski novinari te je, prevedena na engleski, obišla cijeli svijet, citiram:

"Na žalost, međunarodna zajednica i domaće političke snage ne reagiraju na pravi način kada se, recimo, u Beogradu izjavljuje „da smo izgubili Kosovo, a dobili Republiku Srpsku" - kraj citata.

Ovom rečenicom Silajdžić traži od svojih zapadnih zaštitnika da obuzdaju srpske političare koji svojim iskrenim izjavama otkrivaju cijelu istinu o Daytonu te njega kao potpisnika otkrivaju kao izdajnika Republike BiH. Silajdžić umire od straha da će na kraju puna istina o njemu isplivati na površinu. Pokušava spasiti svoj ugled tako što će začepiti sve rupe kroz koje neumoljivo curi istina o veleizdaji u Daytonu.

Naša mu je poruka: Jedino ćeš spasiti ostatke svoga ugleda ako se istinski pokaješ i za 180 stepeni promijeniš politiku, te otkažeš poslušnost izdajničkom projektu i svim sredstvima kreneš u borbu za Republiku BiH.

Nema potrebe da dalje analiziramo Silajdžićevu konferenciju za štampu, to je izvanredno učinjeno na web stranici "bošnjačkih nacionalista", pa vam toplo preporučujemo da pročitate taj članak, koji maestralno razgolićuje licemjernu izdajničku politiku ne samo Silajdžića nego i Izetbegovića. Kliknite na link

http://www.bosnjastvo.com/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=109

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: