Sunday, April 27, 2008

#409 VANREDNO IZDANJE: POTOCARI - SLOBODNA TERITORIJA REPUBLIKE BiH; PONOVO NAPAD NA TUZBU

VANREDNO IZDANJE:
POTOČARI - SLOBODNA TERITORIJA REPUBLIKE BiH; PONOVO NAPAD NA TUŽBU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
9. juli 2006. http://republic-bosnia-herzegovina.com/index.php?paged=18
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH


1. UVODNIK: POTOČARI – SLOBODNA TERITORIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
2. PONOVNI POKUŠAJ UNISTENJA TUŽBE ZA GENOCID
3. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MAJKI SREBRENICE U VEZI 11. JULA 2006.
4. SAOPŠTENJE MAJKI SREBRENICE U VEZI PRESUDE NASERU ORIĆU



1. UVODNIK: POTOČARI – SLOBODNA TERITORIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Patrioti Republike BiH će obezbjediti da se i ove godine sahrana žrtava agresije i genocida u Potočarima obavi dostojanstveno uz počasno podizanje na jarbol zastave Republike BiH sa ljiljanima. U svom Saopštenju za javnost od 9. jula 2006., Udruženje građana “Majke Srebrenice i Podrinja” obavještava javnost da će 11. jula ove godine u sklopu obilježavanja 11-te godišnjice genocida u Srebrenici, podići legalnu zastavu Republike BiH i otkriti kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja koji će, kako se u saopštenju kaže, istinski svjedočiti o agresiji i genocidu nad građanima Podrinja.

Sahrana žrtava genocida u Srebrenici je prvi put obavljena pod zastavom sa ljiljanima u sklopu obilježavanja desetogodišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2005. Patrioti Republike BiH, na čelu sa Ibranom Mustafićem, su taj dan na svečan način, mimo zvaničnog protokola, pred stotinama zvaničnika iz svijeta od predsjednika država do predsjednika vlada i dipolamata najvišeg ranga, pred stotinama kamera informativnih kuća iz cijelog svijeta i u okruženju nekoliko hiljada okupatorskih policajaca takozvane “Republike Srpske”, unijeli zastavu sa ljiljanima Republike BiH u Memorijalni centar u Potočarima.
http://republic-bosnia-herzegovina.com/index.php?paged=18 Desetine hiljada prisutnih na Memorijalnom centru tog dana su na nogama i sa pljeskom dočekali i odali počast svojoj zastavi sa ljiljanima i državi koju predstavlja, Republici BiH uz poklik “Živjela Republika Bosna i hercegovina” i “Smrt Republici Srpskoj”. Unošenjem legalne zastave Republike BiH sa ljiljanima, Potočari su obilježeni kao jedina slobodna teritorija Republike BiH na okupiranoj teritoriji takozvane “Republike Srpske.” Zato i kažemo da su Potočari slobodna teritorija Republike BiH.

Jedini legalni ustav u BiH je ustav Republike BiH. Na osnovu Člana 154 ustava Republike BiH “Neprikosnoveno je i neotuđivo pravo i dužnost građana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrđeno uređenje Republike.” Član 155. kaže da “Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da spriječi građane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično djelo.”

Prema tome, Ibran Mustafić i članovi udruženje na čijem čelu se nalazi, samo obavljaju svoju Ustavom određenu obavezu i pravo da brane i odbrane teritorijalni integritet svoje domovine Republike BiH i njen Ustav. Oni koji bi pokušali da spriječe podizanje legalne zastave sa ljiljanima Republike BiH, počinili bi krivično djelo izdaje, kao što je to učinio Tihić kada je prilikom nedavne posjete Potočarima naredio da se skloni zastava sa ljiljanima Republike BiH koja je unesena na Memorijalni centar 11. jula 2005. godine.

Ove godine, u obilježavanju 11-te godišnjice genocida u Srebrenici će prisustvovati i gospođa Carla DEL PONTE, tužilac Internacionalnog kriminalnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. To će biti prilika da se predstavnici Udruženja građana Majke Srebrenice i Podrinja ponovo sretnu sa gospođom DEL PONTE, nakon susreta u Hagu prilikom podnošenja tužbe protiv zvaničnika Ujedinjenih Nacija za njihovu ulogu u genocidu u Srebrenici i susreta u Sarajevu koji je rezultirao njenim obećanjem da će pokrenuti tužbu protiv Miloševića za njegovu ulogu u genocidu kojeg su ostatak Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) počinile nad građanima Srebrenice i Republike BiH. Gospođa DEL PONTE je održala svoje obećanje.

Pozivamo patriote Republike BiH da dođu u Potočare u utorak 11. jula 2006; da dođu sa legalnim zastavama sa ljiljanima i da cijelom svijetu kažemo da će Srebrenica, Podrinje i svaka stopa teritorije naše domovine Republike BiH biti oslobođenja od četničkog i svakog drugog okupatora. Poručićemo svijetu da se borimo za BiH u kojoj će svaki njen građanin bez obzira na etničku i vjersku pripadnost biti slobodan i suveren na svakoj stopi njene teritorije bez etničkih podjela kako to traži i Vijeće Evrope u svojoj rezoluciji od prije nekoliko dana.

ŽIVJELA REPUBLIKA BIH.



2. PONOVNI POKUŠAJ UNIŠTENJA TUŽBE ZA GENOCID

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Iz pouzdanih izvora saznajemo da je po zahtjevu srpskog člana Predsjdništva BiH, Paravca, Ustavni sud dejtonske BiH na putu da donese odluku PROTIV TUZBE ZA GENOCID, u smislu da DAYTONSKA BiH NE PODRZAVA TUZBU ZA GENOCID. Zamoljeni smo od strane bh patriota iz RS da kontaktiramo Prof. Boylea da on nešto poduzme. Nažalost Prof. Boyle ne može ništa poduzeti budući da on nije u pravnom timu Bosne i Hercegovine u procesu "Republika BiH protiv SiCG za Genocid". Međutim, Prof. Boyle je, u svojstvu advokata Majki Srebrenice i Podrinja, najvećih žrtva genocida u BiH, dao svoje mišljenje Ibranu Mustafiću. U ime Ibrana Mustafića sa Prof Boyleom je razgovarao Dr. Vahid Sendijarević.

Prof. Boyle smatra da Ustavni sud dejtonske BiH nema nikakve nadležnosti u vezi sa Tužbom za genocid, budući da je to tužba Republike BiH i da je podnesena prije nego je postojala Daytonska BiH.

Nacionalni kongres Republike BiH je u par navrata objašnjavao da RS ne može staviti veto na Tužbu za genocid, jer je Tužba starija od RS. Budući da je Tužba postojala kada je stvorena RS, RS je bi morala dobiti saglasnost Bošnjačkog i Hrvatskog člana predsjedništva da bi se Tužba povukla sa suda, a ne obratno.

To praktično znači da je sudbina Tužbe u Tihićevim rukama, jer dok god on ne dade saglasnost Tužba ne može biti ukinuta. Isto tako, jedini ovlašteni agent Bosne i Hercegovine je Sakib Softić, i to ne može biti promjenjeno bez Tihićeve saglasnosti. Dakle, niko drugi nema pravo da kontaktira Internacionalni sud pravde u Hagu osim Softića, niti bi Sud primio ista od neovlaštenih lica, dok god Tihić ne bi dao saglasnost da se to promijeni, npr. da se imenuje neki co-agent. Tihić to ne može uraditi jer kada bi to uradio bio bi otvoreni izdajnik. Sjetimo se, svojevremeno je Srpski član predsjedništva Radišić pokušao imenovati co-agenta, ali su tadašnji agent Šaćirbegović i član predsjedništva Jelavić, koji nije dao saglasnost u predsjedništvu za imenovanje co-agenta, spasili Tužbu.

Dakle, ako Tihić i Softić ne izdaju, Tužba je sigurna, bez obzira na Ustavni sud dejtonske BiH.

Ovo je samo još jedan primjer, zašto moramo tražiti skidanje suspenzije Ustava Republike BiH, jer Daytonska BiH znači smrt hiljadugodišnje države Bosne i Hercegovine. Moramo iskoristiti sadašnje raspoloženje Evrope da BiH ponovo postane normalna država, jer čak 11 godina poslije Daytona Bosnu i Hercegovinu i dalje čuva suspendovana legalna Republike BiH bolje od "faktičke" nelegalne dejtonske BiH.




3. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MAJKI SREBRENICE U VEZI 11. JULA 2006.

SREDSTVIMA JAVNOG INFORMIRANJA

Udruženje građana „Majke Srebrenice i Podrinja“ je u sklopu obilježavanja 11-te godišnjice genocida u Srebrenici pokrenulo niz akcija kojim ćemo obilježiti ovaj datum.

Jedna, za nas od najznačajnijih je svečano podizanje zastave Republike BiH i postavljanje kamena temeljca za izgradnju spomen obilježja koje će istinski svjedočiti o agresiji i genocidu nad građanima Podrinja.
Iako je naša zamisao krajnje plemenita i dobronamjerna, nismo ušli u zvanični protokol za obilježavanja ovog datuma. Obzirom da smo završili sve tehničke pripreme, mi ćemo jedanaestog jula obaviti ovaj sveti čin.
Uporedo sa intoniranjem oficijelne himne i dizanja Vestendorpove zastave na pola koplja, nad Memorijalnim centrom u Potočarima će se zavijoriti legalna zastava Republike BiH na vrh koplja i otkriti kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja.

Sa konačnom realizacijom našeg projekta, Memorijalni centar u Potočarima neće biti bezimeno groblje u kojem trenutno nema ni jedne riječi kojoj se pominje agresija i genocid.

Nama ne treba Memorijalni centar koji će biti simbol ropstva u srpskoj državi.

Memorijalni centar će biti simbol slobode svim građanima Republike BiH i na tom putu ćemo istrajati.


Sarajevo,09.02.2006.

Za Udruženje
Ibran Mustafić, predsjednik Upravnog odbora



4. SAOPŠTENJE MAJKI SREBRENICE U VEZI PRESUDE NASERU ORIĆU.


GLAVNOJ TUŽITELJICI TRIBUNALA U HAGU
PREDSJEDNIKU TRIBUNALA U HAGU
SREDSTVIMA JAVNOG INFORMIRANJA

Po saznanju konačne vijesti iz sudnice Haškog Tribunala u predmetu protiv Nasera Orića, njegova sloboda nas je obradovala, ali nas je kazna od dvije godine zatvora razočarala, obzirom da smo bili ubijeđeni u oslobađajuću presudu.

Nakon uvida u kompletni spis koji je predočen pri izricanju presude, naše razočarenje se pretvorilo u najbrutalniju uvredu prema preživjelim žrtvama genocida od strane Haškog Tužilaštva i Suda. Naime, u iznesenim završnim riječima Tužilaštvo i Sud doslovno pored Nasera proglašavaju krivim i Mirzeta Halilovića, Atifa Krdića i Hameda Salihovića, samo što im ne određuje kaznu. Ono što je poražavajuće je to što sva trojica gore navedenih nisu među živima, tako da nemaju priliku ni da se brane, kako bi sa sebe skinuli hipoteku koja će ostati na njihovim imenima i imenima njihovih familija.

Iako je proveden kompletan dokazni postupak protiv jednog od kreatora i glavnog izvršioca agresije i genocida, nakon smrti Slobodana Miloševića Sud u Hagu obustavlja predmet protiv istog ne donoseći bilo kakvu presudu, a pobijeni Srebreničani se karakterišu kao ratni zločinci iako protiv istih nije pokrenut bilo kakav postupak.

Mi nismo toliko naivni da bi vjerovali da je ovo lapsus Haškog Tribunala, obzirom da se radi o vrhunskim profesionalcima. Ovo je smišljena provokacija Haškog Tribunala da bi se osudio i žigosao jedan narod koji je po internacionalnim pravnim normama imao pravo na samoodbranu od agresije i nastupajućeg genocida a ujedno ovaj ispad je djelimična amnestija agresora u periodu 1992-95 kako bi se svi izjednačili a time i ojačao projekat podjele internacionalno priznate Republike BiH. Minimum koji treba učiniti Haški Tribunal je da se izvine uvrijeđenim porodicama gore pomenutih časnih ljudi i da se interesira na koji način i zbog čega su okončali svoj život koji im je svemogući Bog podario.

Ako se Tribunal u Hagu ogluši na ovakav ispad, onda je ovo samo signal za nove procese protiv preživjelih Srebreničana, a naša glavna krivica će biti što smo se oduprli agresiji i genocidu.

Sarajevo,03.07.2006.

Za Udruženje
Ibran Mustafić, predsjednik Upravnog odbora

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: