Sunday, April 27, 2008

#415 GROB IZDAJNIKA ALIJE IZETBEGOVIĆA DIGNUT U ZRAK

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - http://republic-bosnia-herzegovina.com/
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 415


1. GROB IZDAJNIKA ALIJE IZETBEGOVIĆA DIGNUT U ZRAK
2. I NA RAZNESENIM ALIJINIM KOSTIMA BAKIR UMANJUJE ZLOČINE ČETNIKA
3. KONTRAOFANZIVA BRČANSKIH ČETNIKA - ODUZIMAJU DRŽAVLJANSTVA PROGNANIM BOŠNJACIMA
4. BRČACI, POSLJEDNJA ŠANSA DA SE KONKURIŠE ZA OBNOVU IMANJA
5. Safet Halilović: Kampanji za izjednačavanje krivice ne smije podleći sudstvo
6. Oštro pismo visokog predstavnika Švarc-Šilinga vlastima Mostara
7. "BEGOVSKO"-UDBAŠKA BOSNA
8. PRIJEDORČANI SE BUDE: Obilježena Četrnaesta godišnjica otkrića logora Omarska
9. Ed Vulliamy o Omarskoj: Sveto mjesto koje mora biti zaštićeno
10. ČAJNIČE: Ekshumacija tijela porodice Mahmutović
11. Bosanskohercegovačka stranka prava tuži Čavića i Dodika

PREGLED BH MEDIJA
12. Provjerite jeste li registrovani za glasanje
13. INTERESANTNI ČLANCI NA "REPUBLIKABIH.NET" I "ORBUSU"




1. GROB IZDAJNIKA ALIJE IZETBEGOVIĆA DIGNUT U ZRAK

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

“Jutros u 3 sata, nepoznati počinioci su eksplozivom digli u zrak kabur [grob] rahmetli Alije Izetbegovića” rekao je Imam Mustafa Spahić na kraju svoje hudbe održane u džamiji Čobanija u petak 11. avgusta 2006. “Ovako nešto se ne pamti, niti je zabilježeno” rekao je između ostalog Imam Spahić.

Opis onoga što se desilo to jutro na šehidskom mezarju na Kovačima u Sarajevu, kojeg je dao Imam Spahić, je mnogo precizniji nego službeni izvještaji preneseni u štampi i drugim sredstvima informisanja. Oštećenja na samim nišanima i konstrukciji turbeta su vrlo mala u poređenju sa snagom eksplozije koja je uzrokovala pucanje stakala na automobilima i prozorima susjednih zgrada čak i na udaljenosti od stotinu metara, jer očito cilj napadača na Alijin grob nije bio da se sruši spomenik nego da se u zrak digne grob (kabur) Alije Izetbegovića kako je to precizno u svojoj hudbi opisao Imam Spahić.

Izvršioci napada na Alijin grob su očito imali namjeru da eksplozivom postavljenim u sam grob izbace kosti Alije Izetbegovića iz zemlje - sjetimo se one kletve “da Bog dao da mu zemlja kosti izbaci.” Službeno saopštenje je bilo sročeno tako da se kaže kako napadači nisu uspjeli u svojoj namjeri. “Od eksplozije bombe na mezaru nastao je krater dubok 70 centimetara, tijelo Alije Izetbegovića nije oskrnavljeno”, piše u podnaslovu članka u kojem se opisuje taj događaj na prvoj strani u “Oslobođenju” od 12. avgusta 2006.

To da su napadači, na osnovu prvih izvještaja istrage, koristili vojni tip eksploziva, i da je eksploziv postavljen sa ciljem da se iz zemlje izbace kosti Alije Izetbegovića, govori nešto o motivu napada i o napadačima. Najvjerovatnije je u pitanju osveta nekog od pripadnika Armije BiH za izdaju koju je Alija Izetbegović počinio kao njen komandant i koju kontinuirano čine njegovi nasljednici uvijek štiteći genocidnu “Republiku Srpsku” i Dayton-sku podjelu BiH. Adnan Terzić je ciknuo kao ljuta guja protiv odluke supervizora za Brčko Susan Johnson da se u Distriktu ukinu entitetski zakoni i međuentitetska linija, a što jeste prvi korak na putu ukidanja “Republike srpske” i “Federacije BiH” i uspostavljanja jedinstvene države Bosne i Hercegovine na njenoj cijeloj teritoriji.

Svega nekoliko dana prije napada na Alijin grob, što se vremenski poklapa sa odlukom da se u Distriktu Brčko ukinu entitetski zakoni i međuentitetska linija, scene ratnih likvidacija Srba koje su navodno počinili borci Petog korpusa se prikazuju na televiziji u Srbiji. Ako su ti snimci vjerodostojni, jedini način kako su mogli doći u ruke televizije u Srbiji je tako što su ih dali izdajnici koji su bili u posjedu arhive Armije BiH. Nisu te scene ratnih likvidacija prodali borci Petog korpusa za “karton piva” kako podvaljuje “Slobodna Bosna” u članku na strani 6 od 10. avgusta. “Slobodna Bosna” zna više od toga – takve dokumente su mogli “prodati” samo oni koji imaju punu kontrolu nad arhivom Armije Republike BiH. Predajom tih dokumenata i suđenjem koje će uslijediti slavnom komandantu Petog korpusa pokušava se zaustaviti proces neminovnog ukidanja entiteta nastalih kao rezultat agresije i genocida, kao i procesi reintegracije države Bosne i Hercegovine.

Naravno, izdajnici su odmah iskoristili što se da iskoristiti od napada na Alijin grob za homogenizaciju Muslimana (Bošnjaka) oko istih onih izdajnika u Bošnjačkom narodu koji imaju samo jedan cilj - podjelu BiH i učvršćivanje zločinačke “Republike Srpske”, pripisujući napad na Alijin grob onima koji srušiše stari most u Mostaru i hiljadu džamija, kako reče Bakir Izetbegović u svom intervju-u na TV 99.

Alija je poštovan od četnika kao otac Republike Srpske. Alijin grob bi bio najsigurniji ako bi mu stražu držali četnici. Ali ni četnici ne mogu spasiti Aliju Izetbegovića da jednog dana, koji sigurno dolazi, posmrtno odgovara za zločin izdaje Republike BiH i prekršene zakletve koja ga je obavezivala da kao njen predsjednik čuva njen ustav i njene granice i po cijenu vlastitog života, a ne da trguje njenim ustavom, granicama i životima njenih građana uključujući i živote deset hiljada Srebreničana. Nije čudo da na Memorijalnom centru u Potočarima, gdje se kopaju žrtve genocida iz jula 1995 u Srebrenici, nema ispisane riječi "žrtve" niti riječi "agresija" niti "genocid". Amor Mašović, na sastanku Savjetodavne grupe Fondacije Memorijalni centar i mezarje – Srebrenica 95 koja je održana 10. avgusta, dan uoči napada na grob njegovog vođe u izdaji Alije Izetbegovića, na pitanje zašto nema riječi "žrtve" niti "genocid" objasnio je prisutnim majkama žrtava genocida kako bi riječi "žrtve" i "agresija" narušile estetski izgled Memorijalnog centra i "poruku bjeline nišana".




2. I NA RAZNESENIM ALIJINIM KOSTIMA BAKIR UMANJUJE ZLOČINE ČETNIKA

Bakir Izetbegović za "Dnevni avaz", citiram:

Bakir Izetbegović, sin prvog predsjednika BiH, kaže da ne zna koji su bili motivi za miniranje mezara njegovog oca, ali da "sa 99 posto sigurnosti možemo reći da su to učinili oni koji su i u ratu pokušali ubiti Aliju Izetbegovića".

- To su isti oni ljudi koji su granatirali njegove kancelarije i prostorije u kojima je boravio. Možda je malo poznato da je tokom rata pogođena svaka kancelarija u kojoj je radio, svaki automobil u kojem se vozio...

- Ali, da je Alija Izetbegović živ, sigurno bi na sve ovo rekao: "Pa dobro, porušili su nam 1.200 džamija, mi smo izgradili 1.300 i većih i boljih. Porušili su nam državu, mi smo je opet izgradili. Porušili su i nišane, mi ćemo ih sada ponovo obnoviti i bit će ljepši nego prije". Sada su podmetnuli i tu eksploziju, a mi ćemo sigurno pohvatati te teroriste - izjavio je Bakir Izetbegović za "Dnevni avaz".

Kaže da je sama činjenica da je znatno oskrnavljen mezar najviše potresla članove porodice. - Kraj citata.

KOMENTAR: Bakir koristi i ovaj trenutak da sakrije istinu o Aliji kao četničkom agentu. On kreira mit o tome kako su tobože četnici htjeli likvidirati Aliju, a istorijska činjenica je da su četnici likvidirali Hamdiju Pozderca, koji je Aliju smjestio na robiju zbog rušenja Ustava Republike BiH. Zatim su velikosrbi pustili Aliju sa robije i omogućili mu da kreira "muslimansku" stranku, mada je to tada bilo protivustavno. Činjenica je i da je Alija zajedno sa kćerkom sletio četnicima u ruke, kada je Armija RBiH opkolila četničke kasarne u Sarajevu. Tim požrtvovanim potezom je Alija dao četnicima pregovaračke adute, te je na na kraju svojim i kćerkinim tijelom garantovao izlazak opkoljenih četnika iz Sarajeva, uključujući i ratnog zločinca Kukanjca.

I gornje Bakirove mudrolije o džamijama su zaista bez presedana. Naime, iz njih proizlazi da kada ti neko sruši džamiju, ti ne tražiš pravdu i odštetu, nego samo napraviš drugu. On na taj način minimizira četničke zločine. To je smisao i njegove izjave u kojoj kaže da smo napravili "još bolje" džamije. Prvo, nije tačno da su sve džamije obnovljene, a drugo najveća šteta je što je nepovratno uništeno kulturno istorijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine. Postoje restauratori umjetničkih građevina. Čuvaju se originalni materijali, dijelovi zidova, da bi se neka istorijska građevina restaurirala, a kopija nikad nema istu umjetničku vrijednost kao original. A Bakir kaže, izgradili smo "ljepše" džamije. To je isto kao da je rekao: "Napravili smo još stariji i ljepši stari most?!". Nije on budala. Zna on to sve. On je samo četnički advokat. On i u ovom "emotivnom" momentu ne misli ni na "babu" ni na Bošnjake, ni na džamije, nego samo kako da što bolje odradi posao za četnike, da minimizira četničke zločine.

Međutim, ovakve podvale sve teže prolaze. Sve se češće Bošnjaci prisjećaju da je Alija zaustavio "bosansku Oluju", da bi spasio četnike i dao im pola Bosne i Hercegovine, kada su bili u rasulu. Jedan momak sarkastično na Tuzlarijama napisa: "Zadnja vijest iz Glavnog odbora SDA: Iz sigurnosnih i patriotskih razloga, razmišlja se da se grob pokojnog A.I. premjesti u Banja-Luku." Pazite, namjerno se ne kaže "rehmetli" nego pokojni. Neki drugi ga zovu "Ilija", aludirajući na njegovo srbofilstvo.

Naš narod ima kletvu za zločince koji su svojom smrću izbjegli pravdu: "Da bogda mu zemlja kosti izbacila!" Nije poznato da se to ikada dogodilo do ovo sada sa Alijom, kojem bomba nije bila postavljena da ruši nadgrobni spomenik, nego "kabur" kako jedan hodža reče.

Dr. Muhamed Borogovac



3. KONTRAOFANZIVA BRČANSKIH ČETNIKA - ODUZIMAJU DRŽAVLJANSTVA PROGNANIM BOŠNJACIMA


Dakle, počele su prljave igre. Četnici u Brčkom, koji još drže vlast, mada su u manjini, pokušavaju da eliminišu Bošnjake iz Brčkog, a nasele Srbe, da bi na kraju Brčko prisjedinili "Republici Srpskoj". Pokušavaju to na sve načine. U ratu su fizički eliminisali ljude, a danas oduzimaju državljanstva kome mogu. Evo jednog priloga objavljenog na strani 3 u diskusiji o državljanstvima na web stranici "Brčanska raja"

http://www.brcanskaraja.net/board/index.php?topic=126.0

Što je najgore već su počeli da to (oduzimanje državljanstava) sprovode u djelo! Prije par dana jedan poznanik je trebao neko uvjerenje i nije ga dobio!!! Razlog: Oduzeto mu BH državljanstvo, bez njegovog znanja.
Počelo je, i to bas pred izbore (ovogodišnje). Cilj je smanjiti broj onih sa pravom glasa. Na sljedećim izborima Bošnjaci će biti nacionalna manjina ako se ovo sve sprovede u djelo.

U Brčkom neće imati pravo glasa Brčaci nego oni iz Knina, Drvara i drugih vukojebina jer ti isti imaju pravo na dvojno državljanstvo, a Bošnjaci NE.

PREDLAŽEM:

1. Da se počne sa prikupljanjem potpisa i kontaktiranjem sličnih organizacija, udruženja, grupa građana BH-dijaspore širom svijeta da zajedno krenemo u akciju zaustavljanja "tihog" etničkog čišćenja.

2. Da se javno oglasimo o oduzimanju nam našeg prava na našu zemlju i naša državljanstva, putem medija (novine, radio i dr.)

3. Da se pruži podrška strankama i političarima koji su za ukidanje tog zakona (tj. tačke 17.Zakona o državljanstvu). - kraj citata iz "Brčanske raje"

KOMENTAR: Ovlaštenja koja je supervizorka Susan Johnson dala Skupštini Distrikta Brčko su takva da još uvijek u Distriktu vrijede zakoni Republike BiH, dok se novi zakoni Distrikta ne usvoje. Budući da po zakonima Republike BiH ljudi imaju pravo da zadrže BH državljanstvo kada prime neko strano državljanstvo, poslanici Skupštine Distrikta bi se trebali boriti da tako ostane u novim zakonima Distrikta.

Ako im se dogodi da Srbi nadglasaju Bošnjake i Hrvate, ode Brčko u RS, a onda jadna im majka.




4. BRČACI, POSLJEDNJA ŠANSA DA SE KONKURIŠE ZA OBNOVU IMANJA

Produženje roka za podnošenje zahtjeva za rekonstrukciju i sanaciju stambenih jedinica u cilju povratka do 28.08.2006.

Obavještavaju se građani Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da je produžen rok za podnošenje zahtjeva za rekonstrukciju-sanaciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje Brčko distrikta BiH-e, a koji ispunjavaju opšte i posebne kriterije iz Uputstva o načinu i procedurama odabira korisnika projekta povratka i rekonstrukcije stambenih jedinica od 01.06.2006. godine broj: 06-41-486-1980/06.



5. Safet Halilović: Kampanji za izjednačavanje krivice ne smije podleći sudstvo

Prilike kao što je sada godišnjica akcije "Oluja", kada su poražene snage koje su bile dio projekta velike Srbije, pokušavaju se iskoristiti da se izjednače odbrambene akcije Armije RBiH i Hrvatske vojske s agresorskim napadom na BiH kao državu i bošnjački i hrvatski narod, kaže u izjavi za naš list Safet Halilović, potpredsjednik Stranke za BiH.
- Njima je bio namijenjen genocid. Logori i hiljade stradalih, ubijenih, raseljenih, silovanih, očišćena istočna Bosna od Bošnjaka, Posavina od Hrvata, sve se to pokušava izjednačiti s odbranom i legitimnim nastojanjem da se to nasilje spriječi - ističe Halilović.
Posebno upozorava da ovakvim organiziranim medijskim napadima nikako ne smiju podleći sudski organi.
- Sudstvo ne smije podleći i biti instrumentalizirano u nastojanju da se izjednači krivica, bez obzira na to što se svaki pojedinačni zločin treba procesuirati. To je naknadna racionalizacija koju traži Čavić, a do prije dvije godine RS nije procesuirala nijedan od ratnih zločina. Tek pod velikim pritiskom počeli su izručivati neke ratne zločince Hagu, a glavne arhitekte zločina Karadžića i Mladića još nisu predali - kaže Halilović.

Avaz




6. Oštro pismo visokog predstavnika Švarc-Šilinga vlastima Mostara

Mostarskim vlastima dat rok do 28. avgusta da provedu dogovoreno * Prijetnja upotrebom bonskih ovlasti

- Do sada sam šutio, ali sada počinjem postavljati pitanje o iskrenosti i kompetentnosti političkih stranaka da izvrše ono što je potrebno u Mostaru - poručio je visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) u pismu koje je u utorak uputio predstavnicima mostarskih vlasti i političkih stranka.

U oštro intoniranom pismu, Švarc-Šiling je do sada najžešće kritizirao mostarske vlasti zbog toga što nisu uspjele riješiti niz važnih pitanja za proces reintegracije grada kako je bilo dogovoreno na njihovom sastanku u Sarajevu 4. jula ove godine. Iz upozoravajućih poruka u pismu da se zaključiti da je integracija Mostara u ćorsokaku i da joj prijeti apsolutni krah.

Prekršena obećanja

Visoki predstavnik u pismu konstatira da je razočaran što nije ispunjeno obećanje da će biti raspisan javni konkurs za nesporna radna mjesta za državne službenike u Gradskoj upravi i da će ona biti popunjena do početka oktobra. Naglasio je da je ovo pitanje prioritet u procesu ujedinjenja gradske administracije.

Upozorio je da, također, nije ispunjeno ni obećanje mostarskih vlasti da će do 31. jula dostaviti prijedlog za ujedinjenje komunalnih preduzeća u gradu.

Naime, gradonačelnik Ljubo Bešlić i predsjedavajući Gradskog vijeća Murat Ćorić, kako podsjeća visoki predstavnik, u dopisu od 28. jula naveli su da će biti osnovana stručna grupa koja će se pozabaviti ovim pitanjem i do 20. septembra dostaviti preporuke Gradskom vijeću. Međutim, Švarc-Šiling je istaknuo da "ne može prihvatiti da uspostava radne grupe služi kao izgovor da se ne nastavi raditi na tom bitnom pitanju".

Prvi čovjek međunarodne zajednice u BiH požalio se da do početka avgusta nije dobio ni izvještaj o napretku informacije u rješavanju problema usklađivanja statuta HRT-a, javnih kuhinja i kulturnih institucija s odredbama Statuta za jedinstveni Mostar.

Visoki predstavnik zaprijetio je i upotrebom bonskih ovlasti ukoliko stranke budu iskorištavale važna pitanja koja su pred GV-om u predstojećoj predizbornoj kampanji. To će, kako je rekao, smatrati potencijalno destabilizirajućim za sigurnost Mostara. Mostarskim vlastima ostavljen je rok do 28. avgusta kada će Švarc-Šiling posjetiti taj grad. On očekuje da će mu biti predočeni konkretni rezultati o svim važnim pitanjima.

F. VELE (Avaz)

Neprihvatljiva dalja odlaganja

Švarc-Šiling je zatražio hitno poduzimanje koraka kako bi se sva pitanja postavila na pravi kolosijek, a da su dalja odlaganja neprihvatljiva. Naveo je da neće oklijevati da imenuje i okrivi pojedince i stranke koji budu vršili blokade na putu rješavanja ovih problema prijetnjama političkim blokadama ili bilo kakvim uvjetovanjima.

KOMENTAR: Poslije onoga šta je Evropa uradila u Brčkom, kada je Susan Johnson ukinula "entitetsku liniju" ovaj zahtjev za ujedinjenjem Mostara je još jedan dokaz da se Evropa ne šali kada traži jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu.




7. "BEGOVSKO"-UDBAŠKA BOSNA

Piše: Amar Delić

Sarajevo, 10.08.2006. Tzv. "nezavisna televizija 99" danas je ponovo reprizirala intervju sa samozvanim plemićem Zulfikarpašić Adilom zvanim "Adilbeg". O ovoj karikaturnoj ličnosti i poznatom internacionalnom šverceru oružja već smo pisali u jednom od ranijih Glasnika. Ovaj put se na ovog "bega" sa udbaškim pedigreom osvrćemo jer je dvadeseto po redu repriziranje njegovog intervjua znak zahuktavanja iste one kampanje pritisaka i sijanja straha u kojoj smo se našli prije u proljeće 2006. Iz niza podmetanja koje je ovaj klovn izgovorio izdvajamo nekoliko najbezočnijih.

Podsjetimo i da je Zulfikarpašić samo još jedna u nizu osoba na B-H političkoj sceni koja se kiti nepostojećim titulama. Naime, prisjetimo se samozvanog "doktorata" Osmanagić Semira s njegovom nikad odbranjenom doktorskom disertacijom o letećim Majama, potom Terzić Adnana s doktoratom s nekakvog neakreditovanog američkog univerziteta kome je ovaj htio uplatiti "doktorat" državnim parama itd.

Ali ni to sve skupa nije toliko smiješno koliko je bila smiješna izjava tog "bega"-kriminalca, koju je izrekao o jedinom B-H lideru koji bez dlake na jeziku žari i pali po sceni uspavane bosanskohercegovačke močvare. Ta i takva klovnovska pojava Zulfikarpašić naime usudio se Mirnesa Ajanovića nazvati – "komičnim". I zatim u pravoj rafalnoj paljbi po zagovornicima PRAVEDNE BiH, gdje je "incidentom" nazvao čin glasanja heroja Žilića (čijeg se imena nije mogao sjetiti, a sjeća se šta je večerao s princem Karađorđevićem u Londonu 1945.) Pa je još dodao kako je Silajdžić "bez programa". Pa nas je onda obavijestio kako prema navodnoj anketi "jednog američkog univerziteta" (kojem se eto opet nije mogao sjetiti imena) "90% građana Federacije su navodno bili za promjene, a 90% građana RS nisu", ali su eto Tihić i Lagumdžija pod američkim pritiskom kao "spašavali Bosnu" kojoj po njemu inače Amerika "garantuje sigurnost i državnost" (voditelj naravno nije upitao varalicu da li nas to brane kao i 1995. u Daytonu.

Ipak, sve je zasladio izražavajući žaljenje što nakon Daytona Federacija BiH nije pripala Hrvatskoj, nego je eto ostala "kao sirotica" (?!). Osvrnimo se malo na ovu izjavu.

Postavlja se pitanje, a šta bi onda bilo sa RS da je Federacija "pripala" Hrvatskoj? Pa onda ne bi bilo problema da RS ide u Srbiju. To i jeste bio originalni projekat. Hrvatska bi sa Federacijom dobila svoje "Kosovo" koje ne može kontrolisati, ali bi Srbija dobola pola BiH etnički očišćene. Ovim je "beg"-UDBAŠ dokazao da je njemu jedino stalo da se dovrši KOS-ovski projekat podjele Bosne i Hercegovine. Pri tome se kao svaki agent skriva svoje prave nalogodavce, tobože kukajući što federacija nije u Hrvatskoj, a u stvari time privodeći kraju pravi projekat, a to je RS u Srbiji.

Ako još neko sumnja u Zulfikarpašićevu istinsku UDBA-šku prirodu neka se samo sjeti kako je on dopremio 13 brodova oružja "za Bosnu" u Bar na Crnogorskom primorju. Nekome iz Malezije ko je možda financirao to oružje može izgledati da je moguće iz Bara toliko oružje neprimjećeno prebaciti u Bosnu, ali nama koji znamo situaciju znamo da je time u stvari Zulfikarpašić naoružavao četnike, razbijao "Arms" embargo savjeta sigurnosti UN.

Primjera novokomponovanih buržuja i plemića, a u stvari bezočnih kriminalaca ala Adilbeg je i previše u BiH. Ovom prilikom sjetimo se još Hadžipašića koji se upravo sprema da postane "Ahmet-paša" čim mu uspije nezakonita predaja Energopetrola, a za koji je čin odabrao avgust kao mjesec godišnjih odmora. Računa valjda pašica-s-bradicom da su i onih njegovih 30.000 zviždaca s posljednjih "Skokova sa Starog mosta" u Mostaru otišli na godišnji, pa ga nema ko zaustaviti. Ali, prevarili ste se ako ste mislili da je krađa Energopetrola, a time i značajnog dijela DRŽAVNOSTI najveći problem koji imamo.

Za Adil-begom i Ahmet-pašom se naime kreće čitava vojska podrpanih i prašnjavih lažnih agica, begica, pašica, a u stvari iskrenih mentalnih četnika koji IZDAJU Bosnu i Hercegovinu, ali im se Bosna još upornije ne da. To je čitava gomila parazita isfrustriranih poluvjekovnim čekanjem da im se u restituciji "vrati oduzeta imovina" koju su kroz vjekove njihovi preci brižno i savjesno OTIMALI OD BOSANSKE SIROTINJE (SVAKA SLUČAJNOST S ENERGOPETROLOM JE NAMJERNA).



8. PRIJEDORČANI SE BUDE: Obilježena Četrnaesta godišnjica otkrića logora Omarska

Piše: B. KAHRIMANOVIĆ
"OSLOBOĐENJE" 07/08/06

Posjetioci su u Omarskoj slušali svjedočenja o smrti. Isljednici i danas utiču na život preživjelih logoraša

PRIJEDOR - Preživjeli logoraši i članovi obitelji ubijenih logoraša 1992. godine posjetili su u nedjelju objekte bivšeg logora Omarska kod Prijedora. Posjetu su upriličili Udruženje Prijedorčanki “Izvor” i “Udruženje logoraša Prijedor” na 14. godišnjicu saznanja o ovom logoru nakon dolaska britanskih novinskih ekipa ITN i Guardiana i predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

U Omarskoj je od konca maja do 21. augusta 1992. godine bilo zatočeno u prosjeku 3.500 Bošnjaka i Hrvata. Mustafa Puškar bio je zatočenik od 31. maja do 6. augusta, kada je prebačen u logor Manjaču.

"Svakodnevno sam vidao sugrađane koji su premlaćivani. Umirali su u najtežim mukama između sat i sat i po vremena, a da im stražari nisu dozvoljavali da uzmu kap vode. Tako je umro Islam Bahonjić. Dnevno je ubijano između 15 i 20 ljudi, a jednog dana ubijeno ih je čak 30", kaže Mustafa.

Još nema preciznih podataka o broju ubijenih logoraša ali procjene su da ih je likvidirano između 700 i 1.000.

"Slike iz Omarske koje su 6. augusta 1992. godine obišle svijet nisu pomogle logorašima jer su i dalje bili prepušteni na milost i nemilost logorskih čuvara. Svijet je bio šokiran ali ništa nije poduzeo. Ove slike su direktno uticale na osnivanje Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu", kazala je u ime organizatora Tesma Elezović, bivša logorašica Omarske.

Pošto je logor Omarska osnovan odlukom Kriznog štaba, od iz kojeg su samo trojica optužena, preživjeli logoraši zatražili su u nedjelju od domaćeg pravosuđa preispitivanje odgovornosti svih članova Kriznog štaba opštine Prijedor, a posebno onih koji se nalaze na čelnim funkcijama u javnim preduzećima, poput Slavka Budimira, Dragana Savanovića, Rade Javorića i Ranka Travara. Zahtijeva se utvrđivanje odgovornosti i isljednika koji su svakodnevno u ovom i logoru Keraterm provodili saslušanja praćena batinanjem, često sa smrtnim ishodima. Ranko Mijić, Mirko Ješić, Ranko Bucalo, Goran Nović, Dragan Radaković, Drago Meakić, Rade Kneževic, Ilija Bijelić, Duško Jelišić, Radomir Rodić, Grozdan Mutić, Obrad Despotović, Nebojša Tomčić, Nebojša Babić, Nenad Lakić, Miro Zorić, Ratko Milosavljević, Mišo Rodić, Zoran Krneta, Žarko Tejić, Mirjana Janković, Slavko Bereta, Živko Dragosavljević, Draško Zec, Milenko Tomić... imena su nekih od isljednika prijedorskih logora.

Kako je riječ o osobama koje su 1992. godine ljudima određivale život ili smrt, organizatori posjete zatražili su utvrđivanje njihove pojedinačne odgovornosti. Naglašeno je da je većina njih i sada na pozicijama sa kojih mogu uticati na život preživjelih logoraša. Šef jednog opštinskog odjeljenja je Mišo Rodić, uposlenici OSABiH su Radomir Rodić i Duško Jelišić, dok je Goran Nović direktor Direktorijata za obuku kadrova iste državne institucije.

Posjetioci kompleksa organizovali su potpisivanje peticije radi osnivanja memorijalnih centara u logorima Omarska i Keraterm te uklanjanje spomenika palim borcima otadžbinskog rata iz dvorišta Osnovne škole u Trnopolju. Ovaj objekat je također 1992. godine bio logor u kojem su likvidirani prijedorski Bošnjaci i Hrvati.

Poziv rukovodstvu Rudnika Ljubija

Upućen je i poziv ratnom rukovodstvu Rudnika Ljubija sa Ostojom Marjanovićem i Slobodanom Balabanom na čelu da kažu zašto su objekte i opremu Rudnika 1992. godine stavili u službu smrti, te da otkriju još uvijek nepoznate lokacije masovnih grobnica. Od kupca ovog logora smrti, kompanije Mittal Steel, većinskog vlasnika Novih Rudnika Ljubija, u čijem je sastavu i rudnik Omarska, zatraženo je da se objekti Omarske koji su korišteni za logor prepuste na upravljanje fondaciji koja se upravo osniva.



9. Ed Vulliamy o Omarskoj: Sveto mjesto koje mora biti zaštićeno

PRIJEDOR - Više nego ikada Ed Vulijami (Ed Vulliamy), novinar britanskog Guardiana, dijeli sudbinu sa preživjelim logorašima i bol sa porodicama onih koji nisu preživjeli logor Omarska. Ed je u Omarskoj boravio u augustu 1992. godine, nakon čega su snimci nastali ovdje obišli svijet.
Tada je svjetska javnost mogla naslutiti strahote koje su se dešavale u logorskom kompleksu.

Ed je i ovog 6. augusta bio u Omarskoj kao i dvije godine ranije. U međuvremenu su se u kompleksu bivšeg logora desile mnoge promjene.
Preživjeli više nisu u prilici vidjeti Omarsku u stanju u kakvom su je ostavili 1992. godine. Restoran gdje su bili zatočenici opet je u funkciji. Sobe u kojima su bile zatočenice sada su ofisi, a remontne radionice su opremljene mašinama i alatima.

Ovo područje, vjeruje Ed, treba biti "sveto mjesto" zbog prošlosti radi budućnosti. U međuvremenu je Omarska postala vlasništvo trećeg u svijetu najbogatijeg čovjeka - Lakšmi Mittala.

"Preživjeli sa njim treba da kroz dijalog stignu do fizičkog obilježavanja svega onoga što se ovdje desilo prije četrnaest godina", kaže Ed.

"Prvi pokušaj da se u Omarskoj izgradi memorijalni centar imao je žalostan ishod: projekat je bio u pogrešnim rukama koje su uspjele podijeliti ljude koji trebaju biti ujedinjeni, ranjive ljude koji su pretrpjeli gubitke najmilijih", dodaje britanski novinar. Stoga je Ed Vulijami došao i da da lični doprinos izgradnji Memorijalnog centra.

Vulijami ne može podnijeti osjećaj kada se BiH klanja bilo kome, a naročito kada na koljenima vidi Bošnjake kao što su to uradili pred Ričardom Holbrukom 1995. godine kada je trebao pobijediti mir. Ne želi jednostavno ove ljude vidjeti na koljenima jer ono što im se dešavalo prije 14 godina, isuviše je važno.

"Zbog ovog u Omarskoj mora biti osnovan memorijalni centar uz obezbjeđenje originalnosti onih objekata koji u međuvremenu nisu promijenili izgled", kaže Ed Vulijami te dodaje kako sanja o tome da se sličan muzej napravi i u Keratermu.

Na pitanje zašto međunarodna zajednica zbog svega onoga kroz šta su prošle žrtve u Prijedoru nije zaštitila i Omarsku i Keraterm, Vulijami obrazlaže očito jeftinim cijenama života Bosanaca i Hercegovaca. Neuspjelo posredovanje Duše Evrope u prvoj "zaustavljenoj" fazi izgradnje Memorijalnog centra Omarska Vulijami vidi u pokušaju da se kroz ovaj projekat pomire žrtva i zločinac.

"Izuzetno je važno da se kroz izgradnju Memorijalnog centra u Omarskoj ne insistira na pomirenju žrtava sa počiniocima zločina koji još nisu priznali počinjene zločine niti su preživjelim uputili izvinjenje i zatražili oprost. Ovaj cijeli projekat mora biti posvećen samo žrtvama i njihovim porodicama", smatra Vulijami.

Prilikom svog obraćanja u Omarskoj Vulijami je posjetitelje pozdravio uzdignutom pesnicom i uzvikom Slobodna Bosna do Drine.

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=48854&Itemid=44




10. ČAJNIČE: Ekshumacija tijela porodice Mahmutović

Četničkim monstrumima ni plač djeteta ništa nije značio

Jednoipogodišnje dijete izrešetano dok je bilo u majčinom naručju * Ovo je dokaz na čemu je stvorena Republika Srpska, kaže Amirov brat Nazif Mahmutović

I nebo je jučer cijeli dan plakalo nad Čajničem dok su članovi ekspertnog tima pod pljuskom, u gustoj borovoj šumi brda Čudalj, ekshumirali posmrtne ostatke porodice Mahmutović.
Dva kilometra od sela Mahrevići, iz kojeg su pokušali izbjeći prema Goraždu u junu 1992. godine, ubijeni su Amir (31) i Hajrija (29) i njihovo dvoje dječice, Amra, koja je imala četiri i po godine, i Amrudin, koji je imao godinu i po.

Sićušno tijelo

- Ovdje u ovoj šumi, vidite kakva je sama džungla, ovdje su jadni željeli sačuvati život i krenuti prema Goraždu. Tu su naišli na zasjedu i likvidirani. Sudskim organima su dobro poznati počinioci djela i oni će na osnovu ovih podataka još bolje moći odraditi svoj posao - kazao nam je Zafer Raščić, član Komisije za traženje nestalih osoba FBiH.
U zajedničku grobnicu, plitku jamu prekrivenu zemljom i lišćem, bačeni su Hajrija i njeno dvoje djece. Tijela su ostala očuvana, "saponificirana", kako nam je pojasnio dr. Zdenko Cihlarž.
Na površini sićušno tijelo malog Amrudina, koji još nije shvatao zašto mora bježati pred monstrumima kojima ni plač djeteta ništa nije značio.
Jednoipogodišnje dijete izrešetano je sa nekoliko metaka dok je bilo u majčinom naručju. Njegov otac Amir ukopan je pedesetak metara dalje. Pored njegovog tijela pronađen je i konopac kojim je vezan, te zavežljaj sa dječijom odjećom, flašicom za mlijeko i drugim stvarima koje je ova porodica ponijela bježeći pred koljačima.
Ove potresne prizore jučer je gledala i rodbina nedužnih žrtava.
- Ovo je dokaz na čemu je stvorena Republika Srpska. Stvorena je na ubijanju djece od godinu i po i četiri i po godine. Ubijeno je i osam žena iz istog sela. Ženu su zapalili, a bila je nepokretna i slijepa i imala 92 godine. Tako su "branjeni" srpstvo i stvarani srpski heroji - kaže Nazif Mahmutović iz Mahrevića, brat ubijenog Amira.

Optužuju komšije

Za stravične zločine u svom selu preživjeli kažu da su ih počinile komšije.
- Ljudi nisu mogli doći sa strane da to učine, jer nikome nije pisalo na čelu koje je nacije. Prema mom saznanju, Stojan Baturan bio je jedan od tih, jer je on rukovodio paravojnim jedinicama na ovom terenu. Ako ništa drugo, on bar zna ko je to učinio i mogao je spriječiti ovakav zločin - kaže Hajrijin brat Ferid Kovačević.
U Mahrevićima je prije rata živjelo 25 Bošnjaka, a preživjelo je njih devet. Odgovornima za zločine na području općine preživjeli smatraju bivšeg ministra tzv. SAO stara Hercegovina Dušana Kornjaču i njegovog brata Miluna.

Al. BAJRAMOVIĆ (Avaz)

Dokazi za Tužilaštvo za ratne zločine BiH

Sudskomedicinska obrada tijela okončana je jučer popodne, a svi dokazi s lica mjesta bit će proslijeđeni Tužilaštvu za ratne zločine BiH, od kojeg se očekuje da što prije otkrije počinioce ovog stravičnog zločina.



11. Bosanskohercegovačka stranka prava tuži Čavića i Dodika

BSP-Bosanskohercegovačka stranka prava sa sjedištem u Bihaću, će u narednih nekoliko dana uz pomoć pravnih eksperata Tužilaštvu BiH podnijeti krivične prijave protiv Dragana Čavića, Predsjednika RS i Milorada Dodika, Predsjednika Vlade RS, te drugih odgovornih osoba zbog krivičnog djela skrivanja ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića.
BSP naglašava da kao najodgovornije političke osobe iz izvršne vlasti Republike Srpske, Dragan Čavić i Milorad Dodik čine krivično djelo saučesništva ili pomaganja ratnih zločinaca.
Puno pozdrava.

Vinko Pavić, kandidat BSP za Kantonalnu skupštinu Unsko-Sanskog kantona.
------------------------------

KOMENTAR: Interesantno kako se Tihić nije sjetio da to uradi, a bio je navodno njihova žrtva. Osim toga, to mu je i dužnost kao člana Predsjedništva da radi takve stvari. Istina, jeste on znao pred izbore i da tuži RS, npr. zbog imena, da bi onda u ključnom momentu povukao tužbu.



PREGLED BH MEDIJA

12. Provjerite jeste li registrovani za glasanje

http://www.izbori.ba/Pretraga%20biraca.asp




13. INTERESANTNI ČLANCI NA "REPUBLIKABIH.NET" I "ORBUSU"

http://republikabih.net/
http://users.skynet.be/orbus/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: