Sunday, April 27, 2008

#403 Sulejman Tihić, ČETNIČKI ROB I NAŠ NEPRIJATELJ

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
2. juni 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 403

http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. OVO SE HITNO MORA URADITI !!!!
2. Sulejman Tihić, ČETNIČKI ROB I NAŠ NEPRIJATELJ
3. DODIK NATJERAN U ĆORSOKAK
4. I MOSTARSKI MUFTIJA DOUŠNIK UDBA-e, PREMA VLASTITOM PRIZNANJU
5. Ajanović na BHT1: REFERENDUM BI BIO ILEGALAN
6. Sejfudin Tokić: Predložit ćemo principe za izradu novog ustava
7. BOSS - Centralna izborna komisija diskriminira BOSS
8. PISMO IZ SARAJEVA
9. ISKORISTITI ŽILIĆEVU I AVDIĆEVU POPULARNOST - PRIMIT IH U PATRIOTSKE STRANKE
10. I STRANKA ZELENIH JE ZA GRAĐANSKI USTAV BiH

PREGLED BH MEDIJA

11. Blato na prijestolju
12. Šaćirbegović za "Našu Riječ": Odustalo se od Osla, zašto ne bi i od Daytona
13. JOŠ DVA HEROJA BOSNE I HERCEGOVINE
14. Holbrook pokušava ¨oprati¨ dejtonski ustav
15. Silovana 365 dana u godini
16. OTVORENO PISMO BH DIJASPORE IZ FRANCUSKE I ENGLESKE VISOKOM PREDSTAVNIKU

ČLANAK NA ENGLESKOM

17. ODGOVOR DORIS PACK IBRAHIMU HALILOVIĆU


1. OVO SE HITNO MORA URADITI!!!!

Na donjem linku je obrazac za izbore u BiH. Odmah ga odštampajte, ispunite, pošaljite na adresu, zajedno sa fotokopijama identifikacijskog dokumenta i ostalih dokumenata koji se traže. Sve je detaljno opisano na drugoj strani formulara, uključujući i adresu na koje sve treba poslati, brojeve telefona na koje se možete detaljno informisati itd.

Izbori jesu u jesen, ali se morate veoma brzo registorovati za izbore, da bi vam mogli poslati glasačke listiće, da bi ste imali vremena ponovo ih poslati, ako se nešto neplanirano dogodi itd. itd.

Imajte na umu da tzv. RS planira referendum, zato svi, a naročito mi prognanici iz RS smo dužni da glasamo I TO U OPŠTINI ODAKLE SMO PROGNANI, A NE U FEDERACIJI GDJE SMO SE MOŽDA KASNIJE SMJESTILI!

Danas 1. juna 2006. smo saznali veoma važnu stvar iz OHR-a. Rečeno je, citiram: DOK GOD JE OHR U BOSNI I HERCEGOVINI NEMA REFERENDUMA RS ZA OSAMOSTALJENJE." Dakle, nedavni pokušaj da se legalizuje RS i da se tako omogući da ode OHR iz Bosne i Hercegovine, a da ostane RS, je bio pokušaj definitivnog razbijanja BiH. Zato glasajmo za stranke iz Patriotskog bloka, tj. za stranke koje neće pristati ni na kakve Ustavne promjene kojima će se legalizovati RS. Jedine ustavne promjene koje smijemo legalizovati su one kojima se ukida i onako nelegalna Republika Srpska.

Dakle, odmah danas odštampajte, ispunite i potpišite i pošaljite formulare sa slijedećeg linka.

http://izbori.ba/documents/2006/obrasci/PRP1-bh.pdf

Formulare dijelite i familiji i prijateljima koji nisu na mailing listi "Online glasnika Nacionalnog kongresa Republike BiH" i pomozite starijima i mlađima da obave svoju patriotsku dužnost.




2. Sulejman Tihić, ČETNIČKI ROB I NAŠ NEPRIJATELJ

Tihić je za Nezavisne novine dao jedan dugačak intervju. Da ne nabrajam bas sve načine na koje Tihić ponižava BiH i samog sebe, samo ću citirati jedno mjesto gdje pokazuje da se i u procesu Ustavnih promjena samo brine da ostvari "prava" Republike Srpske:

TIHIĆ: Dvoentitetsko uređenje BiH nije dobro, nije funkcionalno. Ono nema uporišta ni u ekonomskim, istorijskim, geografskim, saobraćajnim i bilo kojim drugim kriterijima. Ono je posljedica rata i ratnih linija razdvajanja. Međutim, to je rješenje koje stoji u Ustavu i može se promijeniti samo na ustavan način, znači uz suglasnost i volju svih političkih predstavnika, dakle i onih iz Republike Srpske. Sada se pitanje dvoentitetskog uređenja, ukidanja entiteta, FBiH i RS, ne može apsolvirati jer ne postoji za to politička volja i nije moguće da se neka rješenja nametnu. Protiv sam nametanja volje dva naroda jednom narodu na bilo koji način. Ali sam za rješavanje onoga o čemu se možemo dogovoriti. Ta pitanja koja možemo dogovoriti treba rješavati, a ova oko kojih nema dogovora sada treba ostaviti i rješavati ih kada to bude bilo moguće. -- Kraj citata.

Znači, ne može se promijeniti Ustav bez procedure promjene ustava koja je definisana u samome ustavu. Po Tihiću, svaki ustav koji bi bio nametnut je nelegalan. Ali to samo dokazuje ono što BH patriote odavno govore -- DA NI DEJTONSKI USTAV NIJE LEGALAN, JER JE NAMETNUT MIMO PROCEDURE PROMJENE LEGALNOG USTAVA REPUBLIKE BiH.

U stvari ovo je crta razgraničenje između patriota i izdajnika: Patrioti kažu: "Dayton je nelegalan jer nije prošao legalnu proceduru definisanu Ustavom Republike BiH, a izdajnici nemaju problema sa time što je legalni Ustav Republike BiH nasilno mijenjan, ali zato po njima Dayton mora biti mijenjan proceduralno uz saglasnost RS. Kako može biti svetinja Daytonska procedura, kada je sam Daytonski ustav nastao nepoštovanjem procedure?! Kako nelegalan, nasilno nametnut Ustav može postati osnov buduće legalnosti?!

Osim toga, Tihić kaže da ne mogu dva naroda nametati Ustav trećem narodu, a pri tome nema problema sa Daytonskim ustavom, a kojega je jedan narod vojnom silom nametnuo ostalim konstitutivnim narodima i svim građanima?!

Osim toga, ako se ne može ništa nametnuti na RS, kako nam Tihić može obećavati drugu fazu ustavnih promjena? Četnici uvjek ovako nameću neka svoja prava, a prešute kad se narušavaju prava drugih. Ovim riječima Tihić nedvojbemo brani interese RS, protivno inetersima BiH.

Najgora u svemu tome je Tihićeva terminologija. Amerikanci kažu: "U diskusiji pobjeđuje onaj ko nametne svoju terminologiju", a Tihić je potpuno prihvatio terminologiju velikosrpskog projekta da se na BiH gleda kao na dogovor naroda, a ne kao na cjelovitu građansku (normalnu) državu koju su 64.4% građana BiH potvrdili kao takvu na građanskom referendumu o nezavisnosti, što je i cijeli svijet priznao.

A kako Tihićev robovski mozak radi, najbolje se vidi iz činjenice da se on čak zahvaljuje i svojim srpskim čuvarima u logoru zato što su mu omogućili da preživi logor, riječima: "Često kažem, ostao sam živ zahvaljujući nekim Srbima u logoru koji su me spasili kada su bile likvidacije, kada te jednostavno nahrani ili kada te pusti da se opereš nakon toliko vremena."

(Opaska: Da li će nam Sulejman Tihić dati i dodatnu informaciju o tome koga su to likvidirali ti njegovi ¨spasioci¨ kada su u tom njegovom logoru ¨bile likvidacije¨?!)

Dakle, Tihić dozivljava četničke koncentracione logore kao neku elementarnu nepogodu pa je onda zahvalam stražarima "Srbima" koji ga nisu ubili. Po toj logici su vjerovatno najveci humanisti prema Jevrejima bili njemački nacisti, jer je bilo i Jevreja koji su preživili nacističke logore...

Sada kada znamo kako Tihićev mozak radi, onda je jasno zašto je toliko odan velikosrpskom projektu - pa Srbi su mu spasili život u koncentracionim logorima. Slijedi link do Tihićevog intervjua u "Nezavisnim":

http://www.nezavisne.com/revija/tekst060528-01.php


Tarik B.

3. DODIK NATJERAN U ĆORSOKAK

Slijedi niz citata iz svjetskih i BH medija koji veoma sažeto daju punu istinu o statusu današnje BiH i RS u njoj.

SARAJEVO: Predsednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik se založio da tokom budućih rasprava o ustavnim promenama Bosna i Hercegovina bude definisana kao federalna država sa jasno izraženim pravom njezinih naroda na samoopredeljenje.


Premijer Dodik je, u intervjuu objavljenom u subotu u sarajevskom dnevniku "Oslobođenje", prvi put eksplicitno rekao da smatra da bi crnogorski model puta u samostalnost mogao biti primenjen i u slučaju Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. -- (RFE, 27. maj)

BEOGRAD: Kristijan Swarc - Shilling prilikom zvanične posjete Srbiji se osvrnuo na Dodikovo zagovaranje referenduma u RS i tom prilikom izjavio da "ne postoji pravna mogućnost referenduma RS za osamostaljivanje iz BiH". Dodao je da je međunarodni subjektivitet na Bosni i Hercegovini, a ne na entitetima. Podvukao je da ne postoji sličnost sa Crnogorskim referendumom, jer Republika srpska nije istorijska tvorevina, nego je nastala u Daytonu.

Podvukao je da će one koji ugrožavaju Daytonski ustav i rade na razbijanju BiH najoštrije politički kazniti, i da će primijeniti "Bonska ovlaštenja" ako to bude potrebno.

SARAJEVO: Izborna komisija prihvatila prijavu SNSD i Milorada Dodika za slijedeće izbore. Mnogi su smatrali da je Dodik zaslužio diskvalifikaciju jer je djelovao direktno protiv Daytonskog ustava BiH trazeći otcjepljenje RS iz BiH.

Banja Luka: Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer da nije avanturista i da je svjestan da za referendum za izdvajanje RS iz BiH sada ne postoji podrška i mogućnost da se on prizna. On je novinarima u Banjoj Luci kazao da je referendum demokratska mogućnost, za koju je "potrebno pribaviti saglasnost od EU i drugih". Prema njegovim riječima, priča o referendumu izazvala je mnogo više bure nego zahtjevi za ukidanje RS, koji su, također, antidejtonski, prenosi Onasa.

Istakao je da je i građanima RS dosta da slušaju zahtjeve za njeno ukidanje, navodeći da će građani osjećaju suvišnim ukoliko se u Federaciji BiH odbacuje sve što dolazi iz RS.

- U Sarajevu trebaju raščistiti s tim da RS nije nastala na genocidu i zločinu. Ona je nastala 1992. godine, a ti događaji su se desili kasnije - kazao je Dodik.


KOMENTAR: Slijede neki od zaključaka:

1. I sam Dodik priznaje da RS u sadašnjoj pravnoj situaciji nema pravo na referendum, niti na otcjepljenje i da bi stekla to pravo, tj. da bi svijet priznao samostalnost RS, trebaju joj dodatni "papiri". Dok god RS nije legalna, tj. dok god pravna situacija nije rašćišćena, svijet ne moze priznati otcjepljenje RS, isto kao što se ne može upisati privatna imovina u opštinsku Knjigu položenih ugovora dok sve nije čisto, tj. legalno. Zato ne smijemo pristati ni na kakav ustav koji će legalizovati RS, jer ćemo time potpisati smrtnu presudu države BiH, a što će pokrenuti i nestabilnost u Federaciji i potpunu neizvjesnost u budućnosti.

2. Ispucavajući kartu referenduma i otcjepljenja, Dodik je pokazao da je to ćorak, te RS i naši izdajnici neće moći više blefirati naivne Bošnjake kako "neće biti Bosne i Hercegovine, ako se ne prave kompromisi sa četnicima". Sada se zna da RS ne može iz BiH, tj. realnija je mogućnost da nestane RS, nego BiH.

3. Dodik je prekršio daytonska pravila, I NIŠTA MU SE NIJE DOGODILO, Visoki predstavnik Shilling ga ne suspenduje, a Izborna komisija ga registruje bez problema. Dakle, Daytonski ustav je i u praksi MRTVO SLOVO NA PAPIRU, čak i za Visokog predstavnika. SADA BI HARIS SILAJDŽIĆ MOGAO I TREBAO POVUĆI SVOJ POTPIS SA DAYTONA, I OPET BI MOGAO UČESTOVATI NA IZBORIMA ZA PREDSJEDNIŠTVO; ne bi mogli ni njemu zabraniti da učestvije na Izborima, ako nisu Dodiku.

4. Napokon smo sa najzvanicnijeg mjesta, od Visokog Predstavnika BiH čuli da je RS Daytonska tvorevina, tj. da nije postojala sve dok je Alija Izetbegović nije osnovao svojim potpisom.

5. Pokušavajući skinuti stigmu genocidne tvorevine sa RS, Dodik izjavljuje da je RS nastala 1992, prije genocida, čime u stvari priznaje genocid. Tom izjavom nije uspio postići niti da mu se povjeruje da je zaista RS nastala 1992., jer se zna da ne nastaju Republike kada se to nekome prohtije, nego kada to legalne vlasti prihvate i potpišu, a to je za RS odradio Alija u Daytonu, poslije genocida 1995.

Dr. Muhamed Borogovac



4. I MOSTARSKI MUFTIJA DOUŠNIK UDBA-e, PREMA VLASTITOM PRIZNANJU

Suočen sa dokazima na suđenju ratnim zločincima Herceg-Bosne, gdje se pojavio kao svjedok optužbe, mostarski muftija Smajkić je potvrdio da je on bio doušnik UDBE sa konspirativnim imenom "Rusmir". Kada se ima na umu da u džamiju nisu išli ni pravoslavni ni katolici, ispada da je "veliki musliman" prijavljivao muslimane, vjernike komunističkoj tajnoj policiji.

Ali najveću štetu nam je Smajkić nanijeo jer je tvrdio da su mudžahedini bili masovno u Armiji BiH ( "u svim postrojbama"), te da su radili "prljave poslove za Armiju BiH". Kad se te njegove potpuno neosnovane i smiješne tvrdnje uzmu u obzir zajedno sa činjenicom da je bio udbaš, nije nikakvo čudo što su optuženi prvaci Herceg Bosne bili zadovoljni poslije njegovog svjedočenja.

Inače, poslije rata sjećamo sa Smajkića po još jednoj otvorenoj izdaji Bosne i Hercegovine i njegovih vjernika kada je uvrijedio sve žrtve četništva iz istočne Hercegovine odlazeći na četničku proslavu u Trebinje prilikom preseljenja posmrtnih ostataka Jovana Dućića, četničkog pjesnika iz drugog svjetskog rata.

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=38992




5. Ajanović na BHT1: REFERENDUM BI BIO ILEGALAN

SARAJEVO – 29.05.2006. Večeras je, u izuzetnom nastupu u trećem BHT1 Dnevniku, lider BOSS-a i poslanik Parlamenta FBiH Mirnes Ajanović pozvao OHR i Visokog predstavnika dr. Schwartz-Schillinga, da u skladu sa Izbornim zakonom BiH a zbog njegovog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja – odmah smijene Dodik Milorada te mu na 4 godine zabrane političko djelovanje. Tom prilikom Ajanović je pozvao i Izbornu komisiju BiH da u skladu sa zakonom, a zbog pozivanja na podrivanje ustavnog poretka nelegalnim tzv. "referendumom za otcjepljenje RS-a" i širenja straha među građanstvom, poništi registraciju i zabrani učešće na predstojećim izborima Dodikovoj nacional-socijalističkoj partiji SNSD.

U sučeljavanju s dugokosim bradatim organizatorom potpisivanja peticije građana u Banjoj Luci za zakazivanje tzv. "referenduma o otcjepljenju RS iz Bosne i Hercegovine", Mirnes Ajanović je na izuzetno efektan i širokoj javnosti do kraja razumljiv način izložio svoj i stav čitavog Patriotskog bloka kao i većine građana BiH o razlozima zbog kojih svaka takva inicijativa predstavlja najobičniju obmanu javnosti.

Voditeljica je iskoristila priliku i upitala dugokosog bradatog gosta, kako bi to bilo da građani cijele BiH sada organiziraju referendum o ukidanju entiteta. Vidno uzbuđen, gost koji se javljao iz studija u Banjoj Luci, kao u transu ponavljao je svoj napamet naučeni govorio o Bosni kao "uniji" nastaloj u Daytonu, a kojoj su, po njemu (čitaj: po Karadžiću), entiteti prenijeli dio nadležnosti. Potom je izrazio "zaprepaštenost" što se u trenutku kad se svi narodi Evrope integrišu – međunarodna zajednica razdvaja tj. teritorijalno "rasparčava srpski narod". Na kraju je ponudio i odavno (pre)poznati stav britanskog Foreign Officea, po kom su Srbi "jedini integrativni faktor na Balkanu, i jedini koji ovaj region mogu da povedu naprijed."

Referendum bi bio nelegalan, istakao je Ajanović, jer je takav i sam Daytonski mirovni ugovor koji je potpisala REPUBLIKA Bosna i Hercegovina, što je i demonstrirao izvukavši primjerak tog nikad prevedenog ugovora u kom se kao potpisnica nigdje ne spominje Država BiH nego isključivo: Republika BiH, SRJ te Republika Hrvatska. Ajanović je još dodao i da taj ugovor nije nikada ratificiran u parlamentu Republike BiH te da prema tome on ne predstavlja polaznu osnovu za bilo kakva državnopravna, pa dakle ni teritorijalna razmatranja.

Na kraju je Mirnes Ajanović podsjetio građane na smrtnu opasnost u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazila prije samo mjesec dana, nakon koje bi, da su usvojene tzv. ustavne "promjene", "RS" sada bila legalizovana, ili kako narod kaže "upisana u grunt", te bi se imala pravo otcjepiti i tražiti međunarodno priznanje. Ovu nedavnu smrtnu opasnost po Bosnu, Ajanović je ocijenio kao kamu pod našim vratom, izrazivši svoju zapanjenost ovakvim pozivima na nekakve "referendume", a koji su u potpunosti na liniji projekta ratnog zločinca Karadžića i njegove politike na osnovu koje je, u genocidu i agresiji, i nastala tzv. "Republika Srpska".

Amar Delić, Sarajevo



6. Tokić: Predložit ćemo principe za izradu novog ustava



Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju očekujemo do kraja godine, što omogućava da se u miru pristupi donošenju novog ustava * Samostalan nastup na izborima



Sejfudin Tokić, predsjednik SDU BiH


Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Sejfudin Tokić u intervjuu za "Dnevni avaz" najavljuje da će bh. javnost u narednim sedmicama biti obaviještena o novim principima na kojima bi se mogao izraditi ustav Bosne i Hercegovine. Otkriva da SDU, kao jedan od inicijatora formiranja Patriotskog bloka, trenutno razgovara sa strankama koje imaju slične poglede na buduće ustavno uređenje BiH. Osnovne postavke tih razgovora su, kako kaže, potreba izrade novog ili suštinske promjene trenutnog Ustava sa standardima koji će omogućiti da BiH bude punopravna članica NATO-a i Evropske unije.

Trenutni razgovori

S kim vodite te razgovore o zajedničkim principima?

- Mogu reci da je uočljiv visok stepen solidarnosti u osnovnim stavovima predstavnika HDZ-a 1990, HSS-a, Stranke za BiH, BOSS-a i nekih drugih stranaka. Vjerujem da ćemo nakon objavljivanja te platforme dobiti podršku, a pozvat ćemo sve političke stranke koje su opredijeljene za članstvo BiH u EU i NATO da zajedno, uz partnerstvo ovih međunarodnih političkih saveza, u jednom koraku izradimo i izvršimo neophodne promjene Ustava.

Kako mislite dobiti podršku političkih protivnika?


- S obzirom na to da su se sve stranke, i vladajuće, i opozicione, izjasnile da im je strateški cilj članstvo u EU, očekujemo da, na bazi tih principa, niko ne bude protiv. Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, očekujemo da EU tačno definira one standarde koji moraju biti ugrađeni u ustavnopravni sistem BiH. Ustavne promjene koje su bile predložene nisu adekvatne za uključenje BiH u EU.

To znači da ćete predložiti da se novi ustav izradi nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?

- Apsolutno, jer sporazum i uspostavu nove vlasti očekujemo do kraja godine što omogućava da se u miru pristupi donošenju novog ustava. Vrlo je važno da se nikakvim procesom neizvjesnosti etapa ne dovodi u pitanje članstvo u EU. Dat ćemo principe koji su takve naravi da je realnije očekivati izradu novog ustava nego njegove promjene. To je sasvim jasno i u onome što su EU i Vijeće Evrope već postavili kao zahtjev BiH.

Ko su kandidati

S obzirom na saradnju stranaka iz Patriotskog bloka, kako će SDU izaći na izbore?

- Iako su u toku razgovori o modalitetima eventualne predizborne saradnje, u SDU trenutno prevladava opcija samostalnog nastupa. Pri tome će stranka imati svoje kandidate za člana Predsjedništva BiH, predsjednika RS i sve nivoe parlamentarne vlasti. U svakom slučaju, odnosno u svakoj varijanti, SDU će imati svoje kandidate.

Imate li već njihova imena?

- Osnovne organizacije u procesu evidentiranja posebno potenciraju na kandidaturama za najvažnije funkcije Mire Lazovića, Ive Komšića, Nijaza Durakovića, Mustafe Resića, Slavka Dragićevića, Adila Katice, Darka Ružića, Nermina Pećanca, Josipa Katalinskog, Predraga Pašića, Esada Kitića, Abdulaha Suljkanovića i mnogih drugih, uključujući i mene.


Direktan udar na suverenitet države - Posljednje nacionalističke izjave premijera RS Milorada Dodika i koordinirane aktivnosti nevladinih organizacija na prikupljanju potpisa podrške za otcjepljenje RS direktan su udar na suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Očito je da u glavama vodećih političara RS još žive dijelovi projekta ratnog zločinca Radovana Karadžića.



Bh. javnosti sada je još jasniji politički karakter savezništva Tihića i Lagumdžije sa strankama u RS koje su ustavnim amandmanima htjeli zabetonirati RS kao trajnu kategoriju i teritoriju s ekskluzivnim pravom samo srpskog naroda. SDU traži od nadležnih institucija BiH i OHR-a da prema svim nosiocima antidržavnih aktivnosti poduzmu zakonske sankcije, a od svih patriotskih snaga BiH da se aktivno okupe oko najbitnijeg cilja, očuvanja BiH i njene izgradnje kao države sa punim standardima euroatlantskih integracija - kaže Tokić.

Pljačka imovine i javnih dobara BiH

- SDU posebno upozorava bh. javnost da određene grupacije političara u strukturama vlasti pokušavaju predizborni period iskoristiti za privatizaciju javnih dobara na način koji više ukazuje na pljačku. Prvenstveno mislim na telekomunikacijske i elektroenergetske sisteme, a naročito na rad Komisije za državnu imovinu dobivenu nakon raspada bivše Jugoslavije.



Ta imovina vrijedi nekoliko milijardi maraka. Ona se pod pristankom aktuelnih struktura vlasti počinje raspodjeljivati na entitetske nivoe, umjesto njenog legitimiranja i ukupnog jačanja države kroz postojanje te imovine. Stotine stanova i turističkih objekata u susjednoj Hrvatskoj i drugim zemljama rasprodaje se i oduzima iz vlasništva BiH. Za saučešništvo u toj očitoj pljački građana BiH, SDU najodgovornijim smatra postojeće strukture vlasti - navodi Tokić.

Razgovarala: Mirela KUKAN




7. BOSS - Centralna izborna komisija diskriminira BOSS





Predsjedniku Centralne izborne komisije upućen je prigovor zbog ponovne diskriminacije BOSS-a isticanjem da nisu ispunjeni uslovi prijave za izbore, iako je prema članu 4.4 Izbornog zakona definisano da parlamentarne stranke na državnom nivou nemaju obavezu prikupljanja potpisa podrške, osim za Predsjedništvo BiH.


BOSS je parlamentaran na državnom nivou i dostavljena je zakonom propisana izjava, te je Centralna izborna komisija protuzakonito naznačila da BOSS nije ispunio uslove za učešće u izborima za sve nivoe zakonodavne vlasti.

Na isti način, na prošlim izborima, Izborna komisija je obmanula domaću i međunarodnu javnost da BOSS nije prešao izborni prag, iako je ostvareni rezultat bio pet puta veći od izbornog praga od tri odsto u višečlanoj izbornoj jedinici, zbog čega je Sud BiH odobrio vođenje procesa protiv Izborne komisije.

Ukoliko se ne ispravi ponovna šteta nanijeta BOSS-u, pored dokaza za Sud BiH o kontinuiranoj diskriminaciji, pokrenuće se novi postupak kako bi zaustavila ideološka pozadina djelovanja Centralne izborne komisije i favorizovanje određenih političkih stranaka.

Muamer Dedić, Press BOSS-a


KOMENTAR: Interesantno da su našli dlaku u jajetu i stranci "HDZ 1990". Navodno, ime joj nije u redu, a sud je ranije bio prihvatio ime "HDZ 1990". Ovo je očigledan pokušaj da se ometaju patriotske stranke i među Bošnjacima i među Hrvatima. Međutim, ovakvi nefer potezi se uvijek obijaju od glavu. Vjerovatno će to samo donijeti glasove ovim strankama, jer narod često prkosi tiraniji.



8. PISMO IZ SARAJEVA - 29.05.2006.

Slučaj prvi: Nakon što pritiscima nisu uspjeli privoliti Patriotski blok na odustajanje od svog hrabrog stava i na ponavljanje glasanja na kom bi se ubila Bosna, združeni neprijatelji BiH su otpočeli dugo očekivani LOV NA GLAVE. To potvrđuje i najnoviji skandal britanskog ambasadora koji je otpočeo hajku ni manje ni više nego na – Predsjednicu Suda BiH, uvaženog pravnika g-du Meddžidu Kreso, jer ova nije dala saglasnost na reizbor britanskog suca u tu najvišu sudsku instancu BiH pošto dotični, ne ispunjava kriterije jer – NIKAD u životu nije bio sudac! Osim toga, predsjednica Kreso je svoju odluku popratila i dokazima o neznanju (namjeri?) tog suca čija su se čak tri kristalno jasna sudska procesa (među kojima i onaj Čengić Hasanu) u kojima su se očekivale višegodišnje kazne zatvora, završile – oslobađajućim presudama!

Slučaj drugi: U prošlom izdanju "BH Dana" Pećanin Senada, pokrenuta je još jedna hajka, sada od nekakve anonimne poslanice Parlamenta FBiH. Naime, objavljeno je pokretanje istrage Komisije Parlamenta FBiH kojoj dotična predsjedava, a protiv ministra nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo doc. dr. Emira Turkušića, radi navodnog "gledanja dječje pornografije". U članku se otvoreno prijeti dr. Turkušiću da će biti "degradiran u asistenta". Kada se zna da je Turkušić Ministar za Visoko školstvo u Kantonu Sarajevo koji se zalaže za reviziju nekih "ratnih" doktorata koji nikad nisu objavljeni u naučnim časopisima, postaje jasno šta je po srijedi. Naime, da je docent stvarno kriv za nastranost prema maloljetnicima, njemu bi vjerovanto bio potpuno zabranjen rad sa omladinom. Ovako, pokušavajući da ga reduciraju na "asistenta", a ne uklone iz učionice, tj. od omladine, oni nam sami otkrivaju da nije problem u odnosu docenta prema maloljetnicama, nego da je u pitanju jedna namještaljka kojom se želi smanjiti politički uticaj na Univerzitetu docenta Turkušića.

Članak iz "Dana" dalje razotkriva da je na Prirodno matematičkom fakultetu (PMF-u), usprkos tome što je riječ o JAVNOJ (dakle NE privatnoj) ustanovi, na sceni gestapovsko PRISLUŠKIVANJE tj. presretanje pisane elektronske komunikacije (e-mail; internet) zaposlenih BEZ naloga sudskih organa, a što se u članku predstavlja kao sasvim normalna stvar kojom navodno nekakva fantomska informatička služba fakulteta "prati rad odnosno nerad uposlenika".

Ali, zašto je UDBA (infiltrirana u SIPA) odabrala dr. Emira Turkušića? Kao vrhunski hemičar on spada ne samo u vrh bh nauke nego i u vrh SBiH stranke! Njegova sječa na najbeskrupulozniji način (radi se o porodičnom čovjeku i ocu) ima za cilj ne samo narušiti ugled SBiH pred izbore, kako to priželjkuje i trubi Pećaninova novina, nego što je daleko opasnije – poslužiti kao OPOMENA i cijelom Patriotskom bloku, da ih se prati i da će svaka lična "greška" ili "mana" biti iskorištena za političku ucjenu, ako ikada postanu opasni za velikosrpski projekt. Dakle, patrioti, pamet u glavu! Naučite ono što odavno znaju političari u zrelim demokratijama, da ako hoćete da se bavite politikom ne smijete imati oraha u džepovima, jer u suprotnom niste svoj gospodar.

Priča treća: Muharem Avdispahić

Ta fantomska služba PMF-a koja prati kompjutersku korespondenciju nastavnika PMF-a već čitavu deceniju odgovara isključivo uposleniku fakulteta prof. dr. Avdispahić Muharemu, koji je ujedno novi kandidat za – rektora Univerziteta u Sarajevu. Avdispahić slovi kao čovjek koji nevjerovatno voli "vlast i pare", te da će služiti svakoj vlasti koja mu to priušti. Onako "usput", članak u "Danima" dalje za bivšu šeficu te fantomske službe uhođenja nastavnika PMF-a i osobu koja je navodno "otkrila" ministrovo gledanje gole djece – navodi da je zasluženo prešla raditi, nigdje drugo, nego u – SIPA-u ! Prisjetimo se TV-intervjua Generala Sefera Halilovića od prije 2 mjeseca, o umreženosti stranih obavještajnih službi u BiH. Tom prilikom general je upozorio da su metode ucjena i pritisaka ovih službi "toliko niske i toliko ogavne da su oni u stanju izmisliti i napakovati vam gadosti na kakve vi uopće ne biste bili u stanju ni pomisliti".

PMF je u posljednje vrijeme praćen nizom do krajnjih granica napuhanih afera. Direktan povod je preuzimanje vlasti na Fakultetu od strane nastavnika i ostalih radnika Fakulteta, koji su otkazali poslušnost korumpiranim političarima, oličenim u Muharemu Avdispahiću. Avdispahić je svih deset poratnih godina bio u organima uprave PMF-a, operišući tako što je na perfidan način potiskivao sve što je dobro za razvoj PMF-a i BiH, svodeći PMF na svoj feud.

Tako je Avdispahić, naizmjenično kao prodekan za finansije te kao dekan, lično pronevjerio stotine i stotine hiljada KM poreznog novca koji je tako umjesto u podizanje mladog naučnog i stručnog B-H kadra završavao u privatnim i neakademskim džepovima. Kako je nedavna revizija Finansijske Policije pokazala, Avdispahić je samo za kupovinu stana sam sebi dodijelio – nevjerovatnih 200.000 KM! (Vidi stav 4.6 izvještaja Financijske Policije: http://www.saifbih.ba/bs/revizija/doc04/Izvj_PMF_2004.pdf) Pošto je Univerzitet javna ustanova koja je stoga na budžetu, radi se o pronevjeri sredstava poreznih platiša, tj. naroda BiH.

JAVNI SKANDALI OKO PMF-A TRAJU GODINU I PO, TJ. OTPOČELI SU ONOG DANA KAD JE , NAKON DECENIJU DUGOG VLADANJA AVDISPAHIĆ IZGUBIO APSOLUTNU KONTROLU NAD PMF-om! DA LI ĆE SE AVDISPAHIĆEV APSOLUTNI EGO DOČEPATI REKTORSKE STOLICE. AKO SE TO DOGODI, CIJELI UNIVERZITET ĆE SE PRETVORITI U MAHALU GDJE SE SPLETKARI PO KULOARIMA, GDJE NEĆE VRIJEDITI NIKAKVA PRAVILA NITI ZAKONI, SAMO JEDAN DREVNI BALKANSKI ZAKON KOJI SE ZOVE: "KO ĆE KOGA PREVARITI; KO ĆE KOME DOĆI GLAVE".

Amar Delić, Sarajevo




9. ISKORISTITI ŽILIĆEVU I AVDIĆEVU POPULARNOST - PRIMITI IH U PATRIOTSKE STRANKE






Dragi borci za našu jednu i jedinu domovinu, BiH, mislim da sam uočio da na listi za Glasanje poistovjećujete da istu težinu imaju pojedinci kao i stranke. Naime bilo koja od stranaka iz patriotskog bloka može dobiti glasovima više poslanika u parlamentu u odnosu na pojedinca. Bojim se bez obzira na sve zasluge naša dva heroja da ako privuku preveliki broj glasova da ipak na kraju svaki od njih jeste samo jedan patriotski glas u skupštini.

Mehmed Žilić


Sead Avdić


Zato bi jako dobro bilo da ih se nagovori da pređu u neku od patriotskih stranaka. Vjerovatno da vi znate daleko više od mene da postoje i druge mogućnosti.

Mislim da je isto tako važno da se pojedinci iz kongresa povremeno ubacuju na stranice oko ove arheologomanije u BiH. Ali ne sa pobijanjem postojanja bilo čega, nego samo podsjećanjem da treba glasati da time spašavamo i BiH i sve što ona krije u svojim njedrima. Mislim da je ovo odlična prilika da se naš narod probudi iz sna i da izađe u što većem broju na izbore. Ja mislim kao i vi da su ovi izbori biti ili ne biti za BiH. Zato dajte da se borimo svim mogućim sredstvima da što vise Bosanaca i Hercegovaca izađu na izbore, odnosno da se prijave za glasanje.

Za Bosnu i Hercegovinu jednu i jedinu nam domovinu. S.M.


10. I STRANKA ZELENIH JE ZA GRAĐANSKI USTAV BiH

Što se tiče glasanja niste spomenuli Stranku Zelenih BiH. Da i oni postoje i osnovani su 2004.g. To je tzv. Green Party ili Grunen odnosno familija Evropskih Zelenih. Iako nismo još zvanični član Evropskih Zelenih jer BiH nije u Evropi, oni su nam kooperacioni partneri.


Mi se zalažemo za čisti građanski ustav, ni desno ni lijevo. Imali smo svoje nastupe u konferencijama povodom ovih predloženih ustavnih promjena što su i ovdašnji mediji prenijeli gdje smo rekli da je jedino građanski ustav jedino rješenje.

Šekib Sokolović

Podpredsjednik


KOMENTAR: Mi smo pozvali narod da glasa za sve patriotske stranke, tj. za sve one koji se zalažu za jedinstvenu BiH bez entiteta i bez "entitetskih glasanja", pa tu dakle spadaju i "Zeleni".



PREGLED BH MEDIJA

11. Blato na prijestolju

Kolumna Rame Kolara u "Oslobođenju"

Maske su pale i konačno se razotkrilo šta je ko i zašto tražio od ustavnih promjena, koje nisu prošle u državnom parlamentu. Mile Dodik je svojim partnerima najnovijim zahvatima, izjavama i postupcima dokazao da je potpisao amandmane sve trčeći, zato da bi mogao legalno i legitimno uraditi ono što traži sada nelegalno i nelegitimno. Otcijepiti pola zemlje Bosne i privesti je u “srednju Srbiju”, kad je već “velika” umrla.

Kada nisu mogli dobiti pečat u parlamentu, svi drugovi na čelu manjeg blentiteta su se dali u rušenje državnih institucija i sprečavanje njihovog rada, da bi dokazali tezu da je država BiH nemoguća. Tako je glasnogovornik Mile iz Laktaša, poznati ustavotvorac, kazao da je on samo za federalnu jedinicu BiH. U čijem sastavu i okviru? To je već naprijed rečeno. Može li on to i ostvariti? Ne može, jer aneks 4 Dejtonskog ugovora nikad nije prošao proceduru promjene Ustava, te kao takav nema pravnu snagu ni internacionalnu verifikaciju. Samo bi usvajanje ustava u državnom parlamentu omogućilo Dodiku i kompaniji da raspišu referendum i otcijepe se. Poređenje s C. Gorom je besmisleno, jer je ona, kao i druge republike bivše države, Ustavom iz 1974. bila priznata kao država.

Milorad je Dodik zapravo čovjek od inicijative. Svaki dan smišlja novi plan kako doći do usvajanja ustava u parlamentu. Najnoviji pokušaj preko partnera, Lagumdžije i Tihića, a pod auspicijom američkog ambasadora Meklhenija, od prije koji dan, da se amandmani ponovo pokušaju usvojiti, je propao. I to je trenutačno najvažnije od svega.

Nastavak možete naći na linku: http://republikabih.net/




12. Šaćirbegović za "Našu Riječ": Odustalo se od Osla, zašto ne bi i od Daytona

Slijede izvodi iz veoma nevještog prevoda sa Engleskog na Bosanski veoma dobrih Šaćirbegovićevih izjava za "Našu riječ". Prevodilac je ostao zarobljen konstrukcijom rečenice u Engleskom i doslovnim prevođenjem riječi, umjesto rečenica, čime je često izgubio smisao. Ipak se može naslutiti da je Šaćirbegović dao objašnjenje zašto je sačuvao Tužbu (jer ju je vidio kao način ispravljanja nepravednog Daytonskog sporazuma) i jasno se kaže da Dayton nije svetinja i da se može odustati kao što se npr. odustalo od Osla (sporazum između Izraela i Palestinaca).

Molimo naše čitatelje koji su u vezi sa gosp. Muhamedom Šaćirbegovićem da ga zamole da nam pošalje originalni članak na Engleskom kojeg bismo distribuirali na našoj mailing listi za Englesko govorno područje.



Slijede kratki izvodi Šaćirbegovićevog članka za "Našu riječ"


Sada, čujem da BiH može biti «kažnjena» jer je njen parlament odbio da usvoji ustavne amandmane koji su promovisali neki euro – atlantski birokrati.

Stavljanje na stranu objektivne mudrosti, odbijanja ili prihvatanja ovakvih amandmana, samo pojavljivanje ovakvih prijetnji pokazuje fundamentalno nerazumijevanje ovog odnosa najmanje jedne strane. BiH ne duguje nikome osim svojim građanima. Postoji napor da se popravi historija i da se projektuje da su BiH spasili euro – atlantski partneri. Ne, BiH je preživjela zbog hrabrosti i žrtvovanja njenih branitelja i građana. Ja sam jedan od potpisnika u Dejtonu da se zaustave ova žrtvovanja plaćena nevinošću. To je također olakšalo euro – atlantskim moćnicima zbog njihove neodlučnosti, neke su možda učestvovale u dopuštanju Miloševiću da nastave sa kampanjom genocida dok je B i H bila sputana embargom na uvoz oružja. Jasno, obećanje dovodi do pregovora i obaveza prema BiH kao kompenzacija za neodlučnost i nepravdu Dejtonskog ugovora. Središte tih obaveza je bilo «partnerstvo».
.....
U istom intervjuu, ambasador Holbruk konstatovao je da je Dejton ugovor koji su Bosanci napravili i sada ne može biti odbijen. Ambasador Holbruk griješi na legalnoj, moralnoj i političkoj osnovi jer Dayton kao posljedica genocida nije ni legalno ni moralno obavezujući.

Ovo je razlog zašto je proces BiH protiv SiCG tako relevantan, zašto mnogi iz RS-a , Beograda i Dejtona pokušavaju da ga ubiju i zašto ga ja kao agent BiH, držim tada u životu. Razumio sam to kao sredstvo da ispravim nepravilnosti Dejtona. Politički, Dayton ne može preživjeti jer je Milošević bio jedini «igrač» za RS. Ovo nisu dizajnirali bosanski Srbi i sigurno ne bosanska Vlada. Ambasador Holbruk, stvarno vjerujem, ima mogućnosti za velike izazove kao i za veliku čast. Rekao je da ne govori za vladu SAD, ali njegova namjera je da tačno iznese suprotne utiske. Sebe vidi kao budućeg državnog sekretara i sa takvim ambicijama on kontroliše mnogo glasova u ovoj administraciji. Na nesreću, ova republikanska vlada se vraća viđenju BiH skoro ekskluzivno u kontekstu manipulacija velikih sila ili u primitivnim i stereotipnim religijskim obrascima.


OVAJ PUT BEZ PRIJETNJI ORUŽJEM I SA VLADAVINOM ZAKONA

Vjerujem da će ambasador Holbruk shvatiti da je naslijeđe Dejtona kao carevo ruho. Nije vrijedno njega, a da ne spominjem SAD. On će to prepoznati kao neodrživo i za BiH i za njegovo diplomatsko naslijeđe prije nego i pokuša priznati kao jedan nedostatak. Dogovori sa Miloševićem su nesvjesno doveli do masakra u Srebrenici i bujanja raka ultranacionalističkih političara i etničkih rezervata. Karadžiću i Mladicu je dat efikasan imunitet. Potreban je novi početak i doći će. Ambasador Holbruk općenito ima mnogo bolji razum nego većina nas da bude prije na pobjedničkoj nego na gubitničkoj strani.

Izjava ambasadora Holbruka da je BiH ograničena Dejtonskim sporazumom je porazna za historiju. Alijansa se sigurno nije osjećala obavezna Hitlerovim Minhenskim ugovorima. Zašto bi se bilo koji građanin BiH osjećao obaveznim Miloševićevom diktatu?

Ugovori u Oslu su također mrtvi, možda iz pogrešnih ili ispravnih razloga. SAD su se podvrgnule novim ugovorima sa američkim Indijancima poslije starih dogovora koji nisu više prikladni apetitima i agendama. Bez obzira gdje čitalac misli da Dejton spada u ovaj spektar BiH ima legalnost na njenoj strani. Međutim, legalno negiranje Dejtona ne daje pravo bilo kojoj političkoj partiji da diktira novu konstitucionalnu rezoluciju za BiH. Ne treba očekivati da će biti brzo i lahko. Svi BH narodi će morati igrati konstruktivnu ulogu, ali bez prijetnji ubijanjem i oružjem i tada možemo očekivati veći integritet. Bez pogrešnih osnova Dejtona možemo očekivati više otvorenosti i žurnosti za bolja rješenja. SAD i EU mogu igrati kritičku ulogu koja neće biti bazirana na ishitrenim rezultatima, ali sa željom da pomognu uticati na izgled partnera i novog partnerstva.


13. JOŠ DVA HEROJA BOSNE I HERCEGOVINE

Kliknite na zadnju stranu (Last page) teme "Genocid (dokum ... Svjedočenja)" da pročitate o dvojici pravih, ponositih i hrabrih Bosanaca.

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/forum.htm

14. Holbrook pokušava ¨oprati¨ dejtonski ustav

http://www.bosona.net/index.php?option=com_content&task=view&id=129&Itemid=2

15. Silovana 365 dana u godini

http://www.bosna-ba.com/index.php?option=content&task=view&id=1069&Itemid=49

16. OTVORENO PISMO BH DIJASPORE IZ FRANCUSKE I ENGLESKE VISOKOM PREDSTAVNIKU

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1076.htm

ČLANAK NA ENGLESKOM

17. ODGOVOR DORIS PACK IBRAHIMU HALILOVIĆU

Nema potrebe da prevodimo ovo pismo Doris Pack Ibrahimu Haliloviću, jer je u pitanju dobro uvježbana i neuvjerljiva papagajska pjesmica, koju smo toilko puta čuli od evropskih funkcionera o tome kako je trebalo usvojiti ustavne promjene itd. bla, bla, bla.

Dear Mr. Halilovic,

thanks for the mail. The letter by the National Congress was sent to me also, so it is nothing new.
I do not have much time and therefore I cannot answer you as I wanted: But some of your accusations are not correct und unfounded.


You have seen, that the B&H Parliament rejected the proposal, an d not the americans or others decided on it - only a little correction of oneusation. Frankly speaken: I was unhappy, that the ammendments were rejected, because they would have been the firts step on the way to change other things in the Dayton treaty. But I have to accept it. Believe me, I was well aware of the content and therefore I tried to convince the parliamentarians to vote in favour.

Bosnians not living in B&H and always knowing better what has to be done in B&H are not always the best advisers for internal politics.

Believe me, I am fightig against a unjust situation in B&H with proper tools and in the right moments;if you want to achieve really somthing and not only winning the next election you should be carfully acting- that is what I am trying.

All the best and accept that I do not have the time to anmswer further mails.Look in my agenda (www.pack.de) and you will see, that my time is limited.

Best regards

Doris Pack

Büro Doris Pack MdEP
Bei der weiß Eich 1
66129 Saarbrücken



+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: