Sunday, April 20, 2008

#400 NOVA STRATEGIJA ZDRUŽENOG NEPRIJATELJA POSLIJE PORAZA OD PATRIOTSKOG BLOKA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 14. maj 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 400
http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. NOVA STRATEGIJA ZDRUŽENOG NEPRIJATELJA POSLIJE PORAZA OD PATRIOTSKOG BLOKA
2. OD KOGA JE REIS MUSTAFA CERIĆ ZAISTA ČUO ZA "BIJELE MUSLIMANE" TERORISTE
3. IZBOR SILAJDŽIĆA NA ČELO STRANKE ZA BiH BI BIO TEŽAK UDARAC PATRIOTSKOM BLOKU
4. KUDA IDU SRBO-MUSLIMANI
5. ZLATNI LJILJANI U NEW ORLEANS-U, DETROITU, QUEBEC-U I FOJNICI - CERIĆEVE SMUTNJE SA ZLATNIM LJILJANIMA
6. POBILI NAS U RATU, NADMUDRILI U DEJTONU I SAD NAS GAZE JOŠ U MIRU!!

PREGLED BH MEDIJA
7. KARDINAL PULJIC NIJE NASJEO NA KOS-OVU POLITIKU "ZAVADI PA VLADAJ" - CERIĆ UHVAĆEN U LAŽI
8. IZDALI STE REZOLUCIJU 400 AMERIČKOG KONGRESA PA ZAŠTO NE BISTE I BiH
9 ČETNIČKI JATACI U FEDERALNOJ TELEVIZIJI
10. ČLANAK NA ENGLESKOM - NAUCNI DOKAZ AMERIČKOG PRAVNIKA DA JE DAYTONSKI USTAV NELEGITIMAN



1. NOVA STRATEGIJA ZDRUŽENOG NEPRIJATELJA POSLIJE PORAZA OD PATRIOTSKOG BLOKA


U prošlom broju "Online Glasnika" smo govorili o nekim važnijim političkim frontovima na kojima združeni neprijatelj pokušava da dokrajči Republiku BiH i da legalizuje Republiku srpsku. Ovoga puta ćemo govoriti o snagama koje sačinjavaju tog združenog neprijatelja Republike BiH.

Svi znamo neke od snaga združenog neprijatelja, npr. 1. tu su četnici i njihov novi vožd Milorad Dodik; 2. rukovodstvo SDA; 3. rukovodstvo SDP i svi mediji pod Lagumdžijinom kontrolom;

Njima treba dodati i neke ne tako očigledne neprijateljske snage, a prije svega: 4. Bušova američka administracija; 5. Britanske i 6. četničke obavještajne službe među tobožnjim muslimanima.

Odmah po neuspjehu legalizacije RS, a nezadovoljni Evropskim nastojanjem da se uvede jedinstvena policija, Milorad Dodik je počeo prijetiti referendumom i odcjepljenjem RS. Međutim, to je potpuno bezopasno za Bosnu i Hercegovinu, osim kao jedna metoda zastrašivanja politički naivnih Bošnjaka. Time bi samo jedna nelegalna situacija bila zamijenjena drugom nelegalnom situacijom, tj. ne bi ništa bilo promjenjeno u korist Republike Srpske.

Trenutno je najeksponiraniji Tihić. On je dosta dugo bio prikriveni četnički kadar, međutim nedavno, tokom ustavnih promjena, kao i prilikom završnog zahtjeva Republike BiH na suđenju za genocid, gdje Bosna i Hercegovina nije zatražila ukidanje RS, postalo je očigledno gdje Tihić stoji. Tada on skida rukavice i otada nastupa otvoreno kao neprijatelj Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Znajući da su njegova karizma i ugled među Bošnjacima takvi da njemu, a ni Lagumdžiji, Bosanci i Hercegovci vise ne vjeruju, Tihić se obraća Američkoj (Bušovoj) administraciji za pomoć. Napravljena je nova strategija koju je nedavno u intervjuu Avazu između redova iznio Američki ambasador Meklheni (Mc Elhaney). Čak i taj ruralni tip se pokazao pametnijim od Dodika, i samo je prekrižio bilo kakve nelegalne poteze kao što je npr. četnički referendum, pa je akciju usmjerio na slijedeće izbore. Plan je slijedeći: Kontrolom medija i velikom propagandnom akcijom "Amerike" i njenih satelita, napraviti da izdajničke SDA-SDP snage ostvare ubjedljiviju većinu u Predstavničkom domu nego što su je imali do sada i da onda poslije Oktobarskih izbora vrate dogovor "šest stranaka" u Skupštinu, gdje bi trebalo biti ponovljeno glasanje za Amandmane u novom sazivu Skupštine.

Odmah Tihić dobija vizu za Ameriku gdje upoznaje Bušovu administraciju šta treba da čini, kako će najbolje iskoristiti ugled Amerike među Bošnjacima da bi pomogli velikosrpskoj koaliciji SDA-SDP-SDS-PDP-SNSD da ubjedljivo pobijede na izborima. Plod toga su saopštenja Bušove administracije koja pljušte po BH medijima, i koja su namijenjena isključivo BH medijima, a koja ta ista administracija ovdje u USA krije kao zmija noge, jer je to miješanje Amerike u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, žrtve nedavne agresije i genocida, a sa veoma nepoštenom i namjerom administracije da podijeli državu članicu UN. Saopštenjima Bušove administracije se u stvari organizuje "lov na vještice" protiv svih onih koji su za cjelovitu BiH.

Odmah da kažemo, da takva saopštenja, mada se stalno emituju u BH medijima, imaju snagu koja se može opisati sintagmom: "Pas laje, a karavani prolaze." Mada nešto veći od Tihićevog i Lagumdžijinog ugleda, ugled Bušove administracije je odavno na nuli, te je svaka stvar za koju se oni zalažu, osuđena na propast. Čak i do Bosne i Hercegovine je doprlo koje su ništarije Buš, Čeni, itd.

U Americi se odavno ne pamti da je neki predsjednik tj. neka administracija imala tako nizak "approval rate", samo oko 30%. Naime, Republikanci i Demokrati su dosta ravnomjerno raspoređeni u USA, i nezapamćeno je da tako veliki procenti prelaze na drugu stranu, kao što su to doživjeli nesretni "glupan" Buš i šibičar Čeni. Kažem "šibičar" Čeni, jer on ovdje slovi kao sitni lopov koji je državu uvalio u besmisleni irački rat radi pravljenja mega profita njegovoj kompaniji "Hali Burton".

Šta američki narod misli o svojim političarima najbolje oslikavaju humorističke emisije, kojih ima svaku noć oko ponoći makar 6-7. Znamo da bi neki vic bio uspješan on treba da pogodi karakternu osobinu onoga koga ismijava. Tako npr. svi vicevi o Klintonu su o tome kako je on ženskaroš, tj. švaler, jer on to i jeste.

Svi vicevi o Bushu su kao o idiotu i glupanu. A i kada se ozbiljno govori o politici Američki narod istinski prezire i Busha i tipove iz njegove administracije sada kada su ga uvalili svojim lažima u besmisleni rat u Iraku, kojega ne mogu dobiti. Sve do nedavno je Clinton bio smatran najvećim lažovom među američkim predsjednicima, a zbog laži i to pod zakletvom, je i dobio "impeachment" kao jedini predsjdnik u historiji USA, a baš danas javljaju da je u statistikama američkog javnog mnijenja Bush premašio Klintona kao lažov, zahvaljujući lažima o oružju za masovno uništavanje, koje su mu trebale da bi započeo rat u Iraku.

Nadamo se da mi Bosanci i Hercegovci nećemo nasjesti na laž, da nam Bušova administracija želi dobro, i to u jeku njene borbe protiv izmišljenog islamskog terorizma u BiH, i da nećemo glasati za SDA-SDP. Bosanci i Hercegovci mogu biti sigurni 100% da im Bušova administracija ne želi dobro i ne trebaju joj vjerovati ni jednu riječ.

Djelovanje srpskih obavještajnih službi zaslužuje poseban članak, a koji slijedi.

Dr. Muhamed Borogovac



2. OD KOGA JE REIS MUSTAFA CERIĆ ZAISTA ČUO ZA "BIJELE MUSLIMANE" TERORISTE

Prije nekoliko nedjelja u Bostonu je držao predavanje Reis Mustafa Cerić, o čemu smo pisali u "Online glasniku" br. 391 od 7. Aprila. To je bio prvi dan njegove turneje po Americi. Sredinom aprila Američke medije je obišla vijest pod naslovom "Da li teroristi regrutuju bijele muslimane". Članak je baziran na izjavi Dragana Lukač-a, zamjenika direktora BH obavještajne službe SIPA. U toj izjavi Lukač kaže da je Bosna postala "leglo terorista", itd. u tom stilu. Slijedi vijest u originalu na Engleskom, citiram: " Are terrorists recruiting "white Muslims"?"

Dragan Lukac, the deputy director of SIPA - Bosnia's equivalent of the FBI - said authorities are taking no chances. Undercover counterterrorism agents have placed dozens of suspects under 24-hour surveillance and the country is "very intensively" sharing information with the FBI, the CIA, Scotland Yard and other agencies, he said.

"Bosnia has become a breeding ground for terrorists, including some on international wanted lists. We can clearly say that," Lukac said.

Some disaffected young Bosnians may be receptive to the terrorist message: After the U.S.-led military campaigns in Afghanistan and Iraq, it was considered "almost fashionable" to spout extremist sentiment in public, Lukac said, especially among those "frustrated and influenced by ideology, Islamized through various extremist streams." - Kraj citata.

Namjera ovakvih lazi je jasna - podgrijava se strah od Bošnjaka, u jeku ustavnih promjena, jer su to "bijeli muslimani" pa se lakše mogu infiltrirati i vršiti terorističke akte. "Online Glasnik" nije tada pridao značaj toj vijesti, jer to vise nije ni vijest da BH funkcioneri iz RS blate Bošnjake po Americi, počev od Ivanića, pa do BH ombudsmena koji svjedoci u korist počinitelja genocida. Tragedija je da niko iz BH (tj iz Terzićeve vlade) ne demantuje ovakve izjave koje demoniziranja Bošnjaka, pa budući da te izjave dolaze od BH funkcionera uzimaju se kao vjerodostojne u svijetu. Ne treba spominjati da ni Reis Mustafa Cerić koji je tada bio u Americi nije javno reagovao na takve laži o navodnim "bijelim muslimanima teroristima".

Međutim, Avaz od 11. maja 2006. prenosi Cerićev govor iz Mostara u kojem Cerić napada na Kardinala Puljića između ostalog i riječima, citiram:

"Ali ćemo svakako preispitati svoj odnos prema Katoličkoj crkvi zbog tih izjava - kazao je on. Posebno zlonamjernim ef. Cerić okarakterizirao je izjave o navodnim terorističkim prijetnjama Evropi od "bijelih muslimana". Rekao je da mu je drago što su bh. zvaničnici zaduženi za pitanje sigurnosti potvrdili da nema opasnosti od "bijelih muslimana" i da nema El-Kaide. - Kraj citata.

Da li je ovo moguće?! Cerić je stavio Kardinalu u usta priču o "bijelim muslimanima", a pohvalio one koji su tu priču lansirali, kao da su je oni demantovali. Znao sam da je Cerić četnički agent, ali da je ovako glup, da će se ovako naivno provaliti nisam se mogao nadati.

Naime, kako to da Reisu nije smetalo kada četnik Dragan Lukač lansira tu laž, a smeta mu Kardinal Puljić kojemu lično on stavlja u usta tu laž?!

Očigledno je Cerić samo jedan od neprijatelja, i očigledno je Puljić na meti neprijatelja BiH, iz istih razloga iz kojih su i Žilić, Safet Halilović, Sejfudin Tokić, Mirnes Ajanović i ostali iz Patriotskog bloka. U stvari na djelu je politika "zavadi pa vladaj" i Kardinal Puljić je trebao znati da je u Americi trebao ostati isključivo na problemu ustavnog uređenja. Mogao je pretpostaviti da će svako spominjanje opasnosti od Islama odmah potpuno baciti u sjenu ustavnu problematiku i postojanje RS, koja je ključ problema, jer se broj Hrvata prepolovio u BiH zato što su istjerani sa pola teritorije BiH od strane četnika.

Međutim, u svom odgovoru Ceriću, Kardinal nije nasjeo na politiku "Zavadi pa vladaj".

U politiku četničkih obavještajnih službi "zavadi pa vladaj" uklapa se i nedavni ispad dobrovoljca UDBA-e iz Mostara Ive Mire Jovića, kojega su izabrali UDBA-si iz SDA, a ne Hrvatski narod za člana Predsjdništva BiH u ime Hrvata, a protiv kojega su glasali svi Hrvati osim jednoga. Na komisiji za "Istinu i pomirenje" Jović je napravio ispad tvrdnjom da se muslimanski zločini protiv Hrvata ne ispituju niti gone od strane Tribunala u Hagu, a da su to strahoviti zločini jer je postojalo 40 koncentracionih logora u kojima su "muslimani" mučili i ubijali Hrvate. Naravno, svi znamo da muslimanima niko u današnjem svijetu Bušovog rata protiv terorizma ne gleda kroz prste, i to i Jović sigurno zna, ali Jović je četnički agent infiltriran među Hrvate, i on je na istom zadatku kao četnički agent Cerić infiltriran među muslimane, na zadatku zavađanja žrtava četničke agresije i genocida, da bi četnici napokon završili projekat legalizacije republike Srpske.

Dr. Muhamed Borogovac



3. IZBOR SILAJDŽIĆA NA ČELO STRANKE ZA BiH BI BIO TEŽAK UDARAC PATRIOTSKOM BLOKU

Evo, jedna loša vijest prenesena iz Avaza: Održaće se Konvencija Stranke za BiH na kojoj bi Silajdžić trebao biti izabran za predsjednika stranke.

To nije dobro iz slijedećih razloga.

Prvo, on je jedan od potpisnika Daytona, tako da on ne jaca Patriotski Blok, nego ga svojim prisustvom slabi i izlaze kritici. Cijeli Patriotski blok se preko Silajdžića veze za tu najveću izdaju Republike BiH i sadašnja borba za cjelovitu BiH ispada licemjerna borba za vlast. Ovo je i možda objašnjenje zašto je Silajdžić govorio tako korektno u ovoj zadnjoj epizodi o ustavnim promjenama. Svi smo se zaprepastili kako je taj čovjek poslije tolike dugačke izdajničke karijere u politici i u javnosti napokon rekao prave stvari. Šta mu bi, pa promjeni priču toliko?

Po svoj prilici, Silajdžić nije bio zainteresovan neko vrijeme za mukotrpni rad na BH političkoj sceni, a onda je shvatio da su stranku preuzeli patrioti, i što je još gore za njega da legalizacija RS još nije završena. Silajdžićev nagli povratak na političku scenu i nagli patriotizam sada dobija puni smisao - to je sve u funkciji preuzimanja kontrole u stranci koja se otela izdajnicima iz ruku. Sada je jasno i zašto mu je Reis Cerić dao nedavno kredit da treba on da pravi novi Ustav, a Reis je na potpuno suprotnoj strani od Patriotskog bloka.

U svakom slučaju, ako on stvarno nije izdajnik, nego ako je stvarno samo slušao Aliju kad je potpisao Dayton, i ako se stvarno pokajao, on onda mora uraditi ono što je u interesu BiH, i odbiti da postane predsjednik stranke. Ali ako jeste izdajnik, i ako želi da povede SBiH u drugom pravcu bas u ovom trenutku kad je stranka stekla povjerenje svih patriota, onda će se kandidovati za predsjednika stranke, i u tom slučaju članovi stranke moraju učiniti ono što je dobro za državu i stranku, i odbiti ga, i izabrati nekog drugog. Time bi se stranka dokazala kao zrela politička snaga koja ne slijedi slijepo jednog vođu, nego jedino interes države i naroda.

Ako je Silajdžić zaista postao patriota on treba da uradi dvije stvari: 1. da poništi svoj potpis na Daytonski dogovor, kako je to uradio Šaćirbegović i 2. da podrži kandidaturu nekoga drugog iz patriotskog bloka npr. Safeta Halilovića, za novog bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Silajdžić bi mogao biti nevjerovatno uticajan autoritet u BH politici, kakav je bio i u vrijeme borbe protiv amandmana, ako se ne bi "uprljao" praktičnom politikom i ako bi ostao moralni autoritet koji govori prave stvari jer u njih vjeruje, a ne zato da bi postao predsjednik stranke.

Tarik B.



4. KUDA IDU SRBO-MUSLIMANI

Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 12.05.2006. U posljednjih sedam dana, nekoliko je na prvi pogled nepovezanih događaja iscrtalo demarkacionu liniju mraka u koji bjelosvjetski centri moći vrlo brzo namjeravaju gurnuti vječnu Bosnu. Sve je počelo prošlonedjeljnom prijetnjom britanskog ambasadora da će na Bosnu primijeniti "alžirsko rješenje" tj. dovesti u pitanje naredne izbore ako se narod drzne dati apsolutno povjerenje jedinoj političkoj opciji koju ne kontrolišu on i njegova vlada.

A oni, britanski majstori mraka koji u proteklih hiljadu godina usavršiše rimsku taktiku zavadi-pa-vladaj u sve i jednom kutku zajedničke nam Planete, sve su jadniji u svojoj očitoj namjeri da ispred nosa strateški nepostojeće EU, i skupa sa svojim jaranom-siledžijom iz vlade SAD-a izbace Planetu još jednom iz ravnoteže i ponovo je uvedu u haos i stanje neprirodnih luđačkih "novih svjetskih poredaka", baš kao i njihovi mnogobrojni prethodnici u krvavoj historiji čovječanstva, počev sa Atilom, pa preko Cezara, Napoleona, Hitlera, do Miloševića i evo sada Busha...

Poručuju nam da bi nas rado kontrolirali, ali da im se ne odupiremo. Tako i prekjuče u emisiji "Javna Tajna" TVBH (riječ je naravno o kući koju skupa s FTV kontroliraju britanci), u prilogu o (ne)radu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, njen pripadnik nekakav Edhem Bešić javno obznani svekolikom narodu da "naši" obavještajci daju redovne brifinge glavnom obavještajcu britanskog MI5 koji iz ambasade Britanije u njihovu centralu dolazi - SVAKO JUTRO. Prilog se, u informbiroovskom stilu, završio prijetnjom za malu djecu da ćemo "pošto nismo usvojili amandmane, i naredne četiri godine trpiti strane obavještajce koji o nama znaju sve pa čak i broj radio-stanica u BiH". Ovo bi možda bilo i smiješno, da nam strani špijuni ne rade o glavi. Nije poznato je li poslanik Sead Avdić gledao emisiju, budući da je osim što je dao izjavu za emisiju on zadužen i za nadzor nad radom B-H tzv. obavještajne službe, kao i da se u svim krivičnim zakonima ove zemlje špijunaža za strane vlade tretira kao NAJTEŽE krivično djelo...

Perfidnost u postupku im se uvijek ogleda u korištenju domaćih izdajnika koje kupuju baš kao što su nekad njihovi preci od kojih su oni naučili neophodne trikove kupovali indijanske poglavice ogledalima i bižuterijom, a danas nagradama i stipendijama za djecu kvinslinga čija nacionalna blaga iznuđuju... To se, evo, danas dešava i Bosni.

Nakon propasti nametanih "promjena" u BiH, sve su brojnije izjave izdajnika o nekakvoj "ponovnoj inicijativi za razmatranje amandmana". Oni, naime, ne namjeravaju stati, nego i dalje guraju potpuno isti plan sve dok njihova velikosrpska vizija ne postane stvarnost. Od namjera ne odstupaju ni za jotu jer je upravo i riječ o PLANU za BiH, kao dijelu još većeg plana, a ne o nikakvoj "dobroj volji da se stanje mijenja nabolje".

Oni drugog puta i nemaju. Kad se, naime, svjesno i svojom voljom jednom zakorači na put veleizdaje (put bez povratka), koju potom raskrinka preko 2/3 naroda, onda takvi jednom prepoznati izdajnici na koje cijeli narod upire prstom ni nemaju drugog izlaza nego batrgati se na sve načine ne bi li ostali plivati na površini. A za batrganje u ovakvim nemirnim vodama i u ovo vrijeme opće bure na Balkanu, neophodni su vrhunski kapetani duge "plovidbe", u vidu samih ideologa cjelokupnog projekta - samoproglašenih gospodara bosanske sudbine. Od ovih se u par proteklih dana istakoše trojica.

Prvo. Progovorio je, naime, Zulfikarpašić Adil zvani "beg". To je onaj isti beg-lažnjak (titula ukinuta prije 120 godina), a istinski UDBA-š koji je kao "prebjegao" na Zapad 1945. iako mu ništa nije falilo ni u BiH gdje je bio B-H Ministar, a da bi ustvari po zadatku špijunirao hrvatsku i Bošnjačku emigraciju. To je onaj isti bezočni KOS-ov nakupac krvavog oružja koji je nakon posljednjeg genocida 1992-1996, u svom karakterističnom na-vrat-kroz-nos minderluk-maniru, za Dobricu Ćosića ustvrdio da je "tooo, znaaaate, je'aaan fiiiini gospod'n" te da su oni "kućni, ovogaaaaa, kućniiiiii... prijatelji!"

U istom duhu bezdušnog trgovca krvavih ruku, taj je ADIL(ER) prekjučer u programu opskurne TV99 u Sarajevu, u svom poznatom minder-tregerskom, a u biti prostačkom mahalaškom maniru kom ništa pa ni ravnoteža sve tri konfesije u Bosni nije sveto, izgovorio: "Znaaate, ja evo ću otv'reno da kažeeeem, ja ne smatraaaam Srbe za nepr'jatelje (...) Menii je žao da s' ove promj'ne niiiiisu des'le, al' znaaate, one su samo uspor'ne, aaa ovogaaaa." Da se ne dešava u Bosni, ovakav primitivac u hozen-tregerima bi bio možda i smiješan. Ovako, baš kao i ostali primitivci tipa Izetbegović Bakira i gangsterske familije Čengić, on je izuzetno - opasan!

Drugo. Nikad do sada u Bosni nije se desilo da jedan vjerski poglavar pokreće kampanju ocrnjivanja drugog vjerskog poglavara. Sve do - juče.
Naime, na jučerašnjoj naslovnici Avaza, slovima preko cijele strane, a masnijim i većim i od onih kojima je objavljeno padanje amandmana, samozvani "papa svih muslimana svijeta", veleizdajnik Cerić pokušao je povesti HAJKU na BOSANSKOG Kardinala Puljića te na cijelu BOSANSKU Katoličku Crkvu, naravno zbog nepristajanja prije dvije sedmice da izdaju Bosnu. I to neposredno nakon što se u svom perfidnom stilu na dan pobjede nad fašizmom 9. maja, na skupu dobitnika Ordena Zlatni ljiljan (koji britanska FTV nije popratila nijednom rječju), Cerić Mustafa zaogrnuo plaštom - nacionaliste!
To je u ovih par sedmica nakon pada mračnih amandmana učinio više puta negoli tokom svih godina od kad je kao miljenik UDBA-e postao čelnikom (tek) jedne od vjerskih zajednica u BiH.

Pa tako s novoprisvojenim oreolom zaštitnika NACIONALNIH interesa on će nas kao navodno sad "braniti", i to kako kaže i "Bošnjake i Bosance", od kako kaže, "nemoralnog Puljića". Naravno, u današnjem Avazu, Kardinal je sav u nevjerici da se ovakva najpodlija hajka uopće može i dešavati, demantirao da je pojedine incidente ikada poistovjećivao sa svim muslimanima kako mu to Cerić podmeće (ovo je nova mjera veličine laži - Laže k'o Cerić!).

Reis Cerić ovih dana očito HVATA ZALET, da bi u pogodnom trenutku (oktobarski izbori) odigrao svoju poznatu ulogu SDA-ovog haračlije glasova po džumama i hutbama širom BiH. Srećom, za razliku od Mustafe-izdajnika koji podmeće Kardinalu, ovaj drugi itekako dobro zna šta su to Bosanska država i nacija, kao i to da iste služe odbrani golih života SVIH naroda Bosne.

Treće. Sinoć se i Tihić Saša sastao sa Dickom Cheneyem i Condoleezom Rice koji su ga, sasvim neprikladno pošto dolazi iz vojno-ekonomski beznačajne zemlje, primili na DRŽAVNOM nivou (sjetimo se da ga je Papa odbio primiti na državnom nivou!). Pa se Saša idiotski smihuljio pred visprenom Riceovom dok mu je ova rukom pokazivala u koju kameru da se smiješi, a on poput malene hulje i blentova u potpunosti ispunio sva "očekivanja". Te joj je tom prilikom kako sam izjavi za Avaz "iznio sugestije za daljnje korake, ali još nije prilika da se o tome detaljno govori", tako potvrđujući svoj ZAVJERENIČKI put.

Prirodne granice interesnih, kulturnih pa posljedično i svakih drugih razgraničenja između Istoka i Zapada povučene su 395. godine, kad je PRIRODNA granica zona uticaja Zapadnog i Istočnog Rimskog Carstava iscrtana na Drini (http://en.wikipedia.org/wiki/Western_Roman_Empire). Sve što se potom dešavalo, a počelo upadom Srba sa Urala na Balkan, imalo je za cilj pomaći tu granicu dalje na zapad. Vatikan je s druge strane davno uvidio da sreća ne leži u pomicanju te granice na istok, nego u ravnoteži i čuvanju stabilnosti u ovom pograničnom dijelu svijeta. Istog se geostrateškog principa Vatikan drži i danas, kao što ga se držao i kad su na Bosnu u cilju oprobavanja svojih snaga u nastupajućim pomjeranjima granica carstava jurišali Napoleon, Hitler, a evo danas i Bush. A domaći kvinslinzi?

Zdrava pamet kaže da rezati granu na kojoj sjedi može samo ili opasni ludak ili teški izdajnik. Međutim, previše je sistematskog ponašanja, previše namještenih simboličkih foto-opova slikanja s državnicima "iz zasjede" (npr. Tihićev prepad na Papu prošlog mjeseca kao i jučerašnja posjeta istog klovna grobu J.F. Kennedyja - prvog i zadnjeg katoličkog predsjednika SAD-a), previše izuzetno koordiniranih javnih istupa, previše naručenih medijskih komentara koji su protiv zdrave pameti i logike, previše spiskova KOS-ovaca koji kruže u javnosti da bi se mogli zanemariti, previše slučajnosti u priči o SDA materijalno/kadrovski podržanim "piramidama" koje CNN baš kao eto "slučajno" zavrti svaki sat svog basnoslovno skupog programa tokom cijelog dana uoči glasanja o amandmanima (i NIKAD prije, i NIKAD poslije 24.05.2006)... a da bi to sve bilo tek obična slučajnost, a oni tek obični ludaci. Ne!

Ipak je riječ o srbo-muslimanima, dakle o SVJESNIM pojedincima odanim ideji Velike Srbije kao poluge saveza Washingtona i Moskve uglavljene u samo predvorje rimokatoličanstva. To su zavjereničke individue koje već DECENIJU I PO itekako dobro znaju kuda bi da idu - svugdje, osim Bosni onakvoj kakva opstoji već hiljadu godina, a sa zvjerski rastrgnutim komadima stamene i neustrašive Bosne, pa put: Washingtona, Moskve, Beograda, dakle - u VELEIZDAJU.



5. ZLATNI LJILJANI U NEW ORLEANS-U, DETROITU, QUEBEC-U I FOJNICI - CERIĆEVE SMUTNJE SA ZLATNIM LJILJANIMA

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Simbol grada New Orleansa (Nju Orleans) su zlatni ljiljani. Na zastavi New Orleansa su tri zlatna ljiljana. To je onaj grad u Americi čije su slike obišle cio svijet zbog uragana koji je gotovo uništio taj grad prošle godine. New Orleans je poznat po katoličkim crkvama, muzici, južnjačkoj hrani i karnevalima. Teško bi bilo povezati New Orleans sa Islamom i muslimanima.

Pet zlatnih ljiljana su na zastavi grada Detroita u Michigan-u. Ova zastava je mnogo starija nego što je prva džamija u Detroitu, pa se sigurno ljiljani na detroitskoj zastavi ne mogu povezati sa muslimanima i Islamom.

Krasni ljiljan je na zastavi Kanadske provincije Quebec (Kvebek) u kojoj je dominantna Katolička vjera pa se ljiljan na njenoj zastavi ne može povezati sa Islamom niti sa muslimanima.

Pa kako i zašto to onda Cerić izjavi, kako prenosi Avaz od 10.05.2006 pod naslovom "Veliko druženje heroja odbrane BiH", prilikom svog obraćanja dobitnicima "zlatnih ljiljana" na mezarju "Kovači": "ljiljani se nalaze i u haremu Kabe u Meki". Pa zato da bi dobitnike najviših ratnih priznanja Republike BiH, pripadnike legitimne Armije "Republike BiH" prikazao svijetu i etničkim Hrvatima i Srbima u BiH kao muslimansku vojsku (vjersku vojsku), a ljiljane "muslimanskim", a ne državnim simbolom Republike BiH.

On u svom obraćanju dobitnicima najviših ratnih priznanja Republike BiH o ljiljanima govori u prošlom vremenu, i govori o sjećanju na ljiljan: "nama nikad niko neće moći izbrisati sjećanje na "ljiljan" iz ratnih dana". On nigdje ne kaže da je to simbol na državnoj zastavi Republike BiH na koju je izvršena agresija, pod kojom su se borili, ginuli i bili izranjavani pripadnici Armije BiH, koji nisu bili samo muslimani.

Ako on zaista smatra ljiljan muslimanskim i etničkim simbolom Bošnjaka, što ne bi bio nikakav grijeh, jer samo Bošnjaci i Romi u BiH nemaju svoj etnički simbol, zašto mu ne smeta to što nigdje nema ljiljana na Spomen obilježju u Srebrenici gdje su Bošnjaci žrtve genocida. Prilikom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2005., da bi omalovažili zastave sa ljiljanima koje su unesene mimo protokola na Spomen obilježje, rukovodstvo Islamske zajednice i SDA se pobrinulo da se razviju Turske zastave pred stotinama kamera iz cijelog svijeta. Cerić obilježava
godišnjice Turskih sultana i veliča otomansku okupaciju kao najsvjetliji trenutak u istoriji naroda Bosne i Hercegovine. Svakim svojom izjavom on ruši čak i pomisao na mogućnost jedinstvene BiH. Otuda ova podvala sa
izjavom kako se ljiljani nalaze u haremu Kabe u Meki. Ljiljani se nalaze i u Franjevačkom manastiru u Fojnici. Cerić bi očito htio da se mi ne sjetimo da Franjevački manastir u Fojnici u svojoj zbirci grbova stare Bosne ima i onaj sa ljiljanom Bosanskih kraljeva. Franjevci su sačuvali naše sjećanje na ljiljan i zahvaljujući bosanskim Franjevcima ljiljani su se našli na zastavi Republike BiH, a ne zahvaljujući rukovodstvu Islamske zajednice. Da je bilo
po Ceriću, ne bi niti bilo Republike BiH. Sve bi to bila velika Srbija za koju se on bori.

Samo da napomenemo, zastava sa ljiljanima koja je unesena na Spomen obilježje 11. jula 2005. mimo protokola, je sklonjena prilikom posljednje posjete Tihića Spomen obilježju u Aprilu 2006. Eto kako rukovodstvo SDA i islamske Zajednice vole ljiljane. Ako Cerićeva izjava da se ljiljani nalaze i u haremu Kabe u Meki nije samo smutnja, neka postavi zastave sa ljiljanima na svakoj munari u oba entiteta u BiH, i na jarbol na Spomen obilježju žrtvama genocida u Potočarima i pored svakog mezara na Spomen obilježju, i neka kod svake buduće sahrane na Spomen obilježju tabuti budu prekriveni zastavom sa ljiljanima kao što sav ostali svijet pokriva svoje pale borce u državne zastave, a ne u vjerske. Ili biće da on samo sije smutnju.

Zastave sa ljiljanima gradova u Americi i provincije Quebec možete naći na sljedećim linkovima:

http://www.gettysburgflag.com/New-Orleans-Flag.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Detroit,_Michigan

http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Quebec



6. POBILI NAS U RATU, NADMUDRILI U DEJTONU I SAD NAS GAZE JOŠ U MIRU!!

Poštovani Nacionalni kongrese R BiH

puno puta sam vas napadao zbog vaših tekstova i puno puta se na slažem sa vama i vašim mišljenjem, ali isto tako se vrlo često slažem sa vama i vašim izjavama kao što je i ova gdje odgovarate ovom izmanipuliranom građaninu koji živi u BiH (Benjamin B.) i koji kaže da su ovih 16 glasača "KRIMINALCI". Ja također živim i radim u BiH i ne slažem se sa Gosp. Benjaminom!

Također se slažem i sa vašom borbom protiv veliko-srpskih kriminalaca koji hoće i ovo malo BiH da nam pokore, samo sad na još podmukliji način, a naravno mi im to dopuštamo, sad su se maksimalno uvukli u sve novo nastale države takozvane zajedničke institucije i preko njih vladaju državom.

Da li znate da od cca 32 međudržavna sporazuma koje je BiH kao država potpisala sa nekim drugim državama, u oblasti saobraćaja koje vodi ministar DOKIC, od toga je cca 26 potpisano sa državama kao što su Ukrajina, Bugarska, Rusija, Grčka i druge slične - to ministarstvo zovu PRAVOSLAVNO MINISTARSTVO, a da ne pričamo dalje o drugim sličnim ministarstvima.

Da li znate da će srbi do kraja ove godine dobiti auto-put do Gradiške i tako će se povezati na glavi pravac za Beograd, i to sve iz kredita Europske banke koji su dobili preko državnog ministarstva koje vodi DODIK i ekipa. A mi već pet godina pričamo o nekom KORIDORU 5C za koji još ne znamo ni izlazna mjesta, a kamo li da smo koju lopatu zakopali, Sarajevo-Visoko radimo 5 godina - SRAMOTA! POBILI NAS U RATU, NADMUDRILI U DEJTONU I SAD NAS GAZE JOŠ U MIRU!!

Želim Vam prenijeti još dvije stvari i to slijedeće da i dalje NASTAVITE sa svojom borbom na očuvanju naše jedne i jedine R BIH, također da ustrajete u tome da se ovaj sramni Dejton i još sramnija RS ukine i poništi i to čim prije......

Također i ako sam dugogodišnji član SDA stranke i obnašam dosta visoku dužnost u njoj, MISLIM da ću svakako dobro razmisliti koga da podržavam do slijedećih izbora....

ŽIVJELA NAM REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA!!

S.M.


PREGLED BH MEDIJA

7. KARDINAL PULJIĆ NIJE NASJEO NA KOS-OVU POLITIKU "ZAVADI PA VLADAJ" - CERIĆ UHVAĆEN U LAŽI

Četnički Reis Mustafa Cerić je pokušao da zavadi Bošnjake i Hrvate, da rasturi Patriotski blok i tako omogući usvajanje ustavnih amandmana kojim se legalizuje pola BiH za četnike. Odličan komentar na republikabih.net

http://republikabih.net/content/licnosti.htm#No4



8. IZDALI STE REZOLUCIJU 400 AMERIČKOG KONGRESA PA ZAŠTO NE BISTE I BiH

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1057.htm



9. ČETNIČKI JATACI U FEDERALNOJ TELEVIZIJI

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/forum.htm



10. ČLANAK NA ENGLESKOM - NAUČNI DOKAZ AMERIČKOG PRAVNIKA DA JE DAYTONSKI USTAV NELEGITIMAN

U slijedećem naučnom radu je dokazano do u najsitniji detalj da dejtonski Ustav nije legitiman, jer nije prošao proceduru predviđenu Ustavom Republike BiH u institucijama Republike BiH, i da se to "možda" može "oprati", (tj. legalizirati) tako da dejtonski ustav bude usvojen u Daytonskim entitetima, Federaciji i RS (vidite posljednji paragraf). Sada je jasno šta se odvija na djelu. Da se mi Bosanci i Hercegovci ne bismo sjetili da je u pitanju pranje tj. legalizacija Daytona, servirana nam je priča o ustavnim amandmanima, a u stvari je to samo pranje, tj. legalizacija Daytona.

Slijedi taj istorijski naučni rad koji je sve zakuhao, koji je našim dušmanima objasnio da Daytonom nije dovršen posao, i koji je natjerao i "jadnoga" Silajdžića da se vrati u politiku da bi dovršio posao legalizacije RS.


The New Constitution of Bosnia and Herzegovina
Sienho Yee

1 http://www.ejil.org/journal/Vol7/No2/art3.html

Full text available: PDF format *

The Constitution of Bosnia and Herzegovina (the new constitution)2 has come into being as Annex 4 to the General Framework Agreement for Peace in Bosnia

2 has come into being as Annex 4 to the General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina. It has been in effect since December 14, 1995, upon the signing in Paris of the latter.

3 The plain language of the new constitution states that it is a constitution "determine[d]"

4 by the constituent peoples--the Bosniacs, the Croats, and the Serbs--and intended to continue the existence of the Republic of Bosnia and Herzegovina

5 and to amend and supersede6 the Constitution of the Republic of Bosnia and Herzegovina (the old constitution).

7 Is it a legitimate amendment?
Is it the result of a democratic constitution making process?
The content and structure of the new constitution indicate that it aspires to build one nation with two territorial component Entities--the Federation of Bosnia and Herzegovina and Republika Srpska--while preserving the sovereignty of the constituent peoples.
What are the basic structures of this nation? Is it going to succeed?
This paper comments on these issues in an effort to provoke debate. Part I argues that questions may be raised about the legitimacy of the new constitution as a democratic constitution and proposes that to alleviate such concerns the respective legislatures of the Entities "ratify" the new constitution if they have not done so properly. Part II briefly describes and analyses the basic structures of the governmental system set up by the new constitution. The core values enshrined in the new constitution and the legal system are conducive to building "one nation" and a common market. It is questionable, however, whether enough national powers have been granted by the new constitution to make nation-building a success.
Part III analyses the decision-making process of the national institutions.
The institutional structures of the legislative and the executive branches trumpet the triumph of "ethnic sovereignty," providing each ethnic group with an effective veto over all essential legislative and executive decisions, and thus will probably doom the whole enterprise of nation-building. The Central Bank and the Constitutional Court to be established will likely be free from the paralysis that may plague the legislative and executive branches and, if operating with an instrumental outlook, may provide in certain circumstances some limited remedy for the potential impasses in the political institutions. I. Questions on Legitimacy By any standards, the process through which the new constitution was framed and put into force can only be characterised as unusual. This unusual process gives rise to two questions: whether the amendment procedure under the old constitution had been complied with and whether the new constitution is the result of a democratic constitution-making process. These questions take on particular relevance, as the new constitution itself claims to be an amendment to the old constitution and to have been determined by the constituent peoples. A. Possible Violation of the Amendment Procedure Article XII of the new constitution states that "[t]his Constitution shall enter into force upon signature of the General Framework Agreement as a constitutional act amending and superseding the Constitution of the Republic of Bosnia and Herzegovina."

8 This language may be read as stating that the new constitution is "the constitutional act amending and superseding" the old constitution or that the General Framework Agreement is the "constitutional act amending and superseding" the old constitution and the signing of that agreement would bring the new constitution into effect. The result is the same: a transformative change to the old constitution was being effected by the mere signing of the General Framework Agreement. The old constitution apparently did not permit such an unusual amendment process. A proposal to make an amendment to the old constitution must comply with certain procedures. The legislation on amending the constitution must "be drafted by the Assembly at the joint session of the Assembly"

9 and be presented to the public for discussion,

10 and must finally be decided at a joint session of all chambers of the Assembly.

11 An amendment can only "be adopted if two-thirds of the total number of the deputies of every chamber of the Assembly vote in favour of it."

12 The plain terms of the new constitution do not comply with these requirements. It requires neither presentation to the Assembly or the public for debate nor approval by a joint session of the Assembly.

13 It is fair to say that the procedural formalities of amending the old constitution have not been followed to the letter. The new constitution was primarily hammered out at the international level in Dayton, rather than drafted by the Assembly. However, one might argue that if the legislature of the Republic of Bosnia and Herzegovina approved the new constitution before it went into effect, such approval, although not required under the terms of the new constitution, would support the argument that the essential aspect of the amendment procedure was followed de facto, which should legitimise the amendment. The problem is that the legislature never did so with the requisite two-thirds majority of the total number of the deputies of every chamber (not just those present and voting).

14 In all likelihood the new constitution is not a legitimate amendment to the old constitution. The implication of this possible violation of the amendment procedure under the old constitution is unclear. Such a violation is probably innocuous and definitely not fatal, if the new constitution is otherwise legitimate. However, this violation may invalidate part of the language in Article XII regarding its status as amendment. This means that the new constitution is not an amendment to the old, but a completely new one. The old constitution has simply been jettisoned. A new regime is being established. Such an abandonment of an old constitution probably has no effect on the new constitutional order to be instituted under the new constitution. All the old institutions both political and legal are gone and all the new institutions both political and legal will operate under the authority of the new constitution. When a dispute relating to rights and duties exist, the new constitution and laws made under its authority will provide rules of decision for the courts.

15 Nor does this abandonment in itself affect the continuation of the legal existence of Bosnia and Herzegovina under international law as a state. Normally changes in its constitution or government will not affect the personality of a country under international law, unless such changes are substantively incompatible with such personality, which is not the case with the new constitution. The abandonment of an old constitution in favour of a new one may be justified on theories of necessity in times of great distress or revolution. In times of crisis, the niceties of normal procedure may need to be sacrificed. Under revolutionary theories, the people can always change their government in order to meet the needs of the nation. Both grounds militate in favour of the new constitution of Bosnia and Herzegovina, but each in itself is sufficient to legitimise it. An obvious analogy is the relationship between the United States Constitution and its predecessor--Articles of Confederation. The Constitution provides that it would go into effect when the ratification conventions of nine states ratified it,

16 while the Articles required any amendment to be first "agreed to in a Congress of the United States, and be afterwards confirmed by the legislatures of every State."

17 The United States Constitution's break from the amendment procedure under the Articles was thus twofold: both with respect to who had the power to ratify and what the voting requirements were. In defence of the Constitution, some alluded to both theories of necessity and revolution,

18 while others stressed grounds of revolution.

19 Respectable scholars have argued that the founding of the United States was unconventional and the departure from the amendment procedure under the Articles is best characterised as "revolutionary reform."20 Compared to the United States at the end of the 1870's, the dire situation in Bosnia and Herzegovina provided a stronger case for relying on either necessity or revolutionary theories. B. The Undemocratic Origin In addition to claiming to be an amendment to the old constitution, the new constitution also asserts that "Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with others), and citizens of Bosnia and Herzegovina ... determine[d]"

21 the Constitution. This obviously is an allusion to the famous phrase "We the People" that appears in the United States Constitution.

22 This catch phrase stands for popular sovereignty, which no doubt is the most legitimate source of authority.

23 If the document is not the work of the people, however, the presence of that famous phrase does not transform it into one of democratic origin. Does the new constitution live up to its claim to being a constitution of democratic origin? Theoretically, the people may participate in the drafting and the ratification of a constitution. The people may participate directly through a referendum or plebiscite or indirectly through their representatives. The terms of the new constitution require neither form of democracy to bring it to life. No ratification by referendum is required for its entry into force. Neither was ratification by the legislature of the Republic of Bosnia and Herzegovina, or by the legislature of the Federation of Bosnia and Herzegovina or that of Republika Srpska. Instead, the new constitution went into effect "upon signature of the General Framework Agreement" by the Republic of Bosnia and Herzegovina, Republic of Croatia and the Federal Republic of Yugoslavia.

24 This is an undemocratic birth.

25 Although not necessary to bring the new constitution into life under its own terms, the "gratuitous" approval of the new constitution by the legislatures of the Federation of Bosnia and Herzegovina and Republika Srpska may be considered as de facto blessing of the people and would probably sanitise it. This would support the argument that the new constitution has been "ratified" by the people through their representatives.

26 It is not clear whether such approval has been properly given. It was reported that the legislature of the Federation of Bosnia and Herzegovina supported the Dayton Peace Agreement and therefore presumably the new constitution, and approved its signing.

27 However, the Bosnian Serb assembly was alternatively reported on 17 December 1995 to have ratified the Dayton Peace Agreement only "conditionally"

28 or decided that it "would not endorse the Bosnian peace accord for the time being."

29 Conditional ratification, if it indeed existed, after the agreement went into effect is troubling and its implication is not clear. It is submitted that the respective legislatures of the Entities should study the situation and act to "ratify" the new constitution wholeheartedly and unconditionally if such ratification has not in fact been carried out. This proposed ratification should be accomplished as soon as practicable and before any institutions are established so that their existence may not be questioned.


* The free viewer (Acrobat Reader) for PDF file is available at the Adobe Systems.

1 Member of the New York Bar.
2 The Constitution of Bosnia and Herzegovina [hereinafter, the New Constitution], Annex 4 to the General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina [hereinafter, the General Framework Agreement; together with the Annexes, the Dayton Peace Agreement], negotiated in Dayton, Ohio, November 1-21, 1995, signed in Paris on December 14, 1995.
3 The New Constitution, art. XII.
4 Id., preamble, last clause.
5 Id., art. I(1).
6 Id., art. XII(1).
7 This apparently refers to the Constitution of the Socialist Republic of Bosnia and Herzegovina of 1974, as amended [Hereinafter, the Old Constitution]. Although many things had taken place since the Republic declared its independence and dropped the term "socialist" from its name, it had not managed to formally overhaul its constitution until the new constitution went into effect on 14 December 1995.
This old constitution had over four hundred articles and many amendments, presenting a serious problem for its application. In 1993, several Bosnian scholars edited a consolidated constitution styled as the "Definitive Version" (Precisceni tekst), which was published in the Official Gazette of the RBiH, 14 Mar. 1993. Citations below are to the Definitive Version (Unofficial translation of selected provisions by Vanessa Piggot).

8 The New Constitution, art. XII.

9 The Old Constitution (Definitive Version), art. 268 (2).

10 Id.

11 Id., art. 268(3) & (4).

12 Id., art. 268(3). A change to the old constitution may be made by a constitutional law or an amendment, id., art. 268(5). It is not clear whether the voting requirement for a constitutional law is different from that for an amendment. If substantive changes to the old constitution may be made by both constitutional laws and amendments, the voting requirement should be the same. If not, the more stringent requirement for amendments will be circumvented.

13 One may argue that the old constitution may permit other means of amending it such as by the Presidency through the emergency powers. See The Old Constitution (Definitive Version), art. 222. But the tenor of the language of this article shows that it is limited to defence and other wartime matters during the state of war or emergency and should not be interpreted to permit a transformative change in the old constitution.

14 The Assembly elected in 1990 had the mandate to continue its functions until the peace agreement on Bosnia and Herzegovina was reached and implemented, see Constitutional Law of 30 March 1994, art. 4, Official Gazette of RBiH, 6 Apr. 1994, at 127. That Assembly consisted of two chambers, one with 130 members and the other 110, see Official Gazette of SRBiH, 19 Dec. 1990, at 1263 (table of election results). After the Serb members abandoned the Assembly, 161 members remained. The Assembly at a joint session approved the Dayton Peace Agreement on November 30, 1995, with 85 members present and voting in favour. On December 12, 1995, the Assembly at a joint session passed a Constitutional Law on Amendments and Additions to the Constitution, Official Gazette of RBiH, 20 Dec. 1995, at 540, with 92 members voting in favour. [Voting information was provided by the Embassy of Bosnia and Herzegovina in Brussels in a letter dated 31 January 1996, on file with the author.] Accordingly, less than a two-thirds majority of the remaining members voted in favour at either session. If the total members of the 1990 Assembly were counted, no simple majority existed.

15 When there is a conflict between the laws of a new regime and those of the old, courts established by the new regime normally apply the rules of decision provided by the new regime. This may cause injustice but courts might not be able to deal with it. Cf. Johnson & Graham's Lessee v. M'Intosh, 21 U.S. 543, 588 (1823) ("Conquest gives a title which the Courts of the conqueror cannot deny, whatever the private and speculative opinions of individuals may be, respecting the original justice of the claim which has been successfully asserted."). The legislature is better positioned to resolve such a problem.

16 US Constitution, art. VII.

17 US Articles of Confederation, art. XIII, reprinted in Henry Cabot Lodge (ed.), The Federalist (1888) 560.

18 James Madison appeared to embrace both necessity and revolution theories. On necessity, see The Federalist, No. XLIII (Madison), in Lodge, The Federalist 267, 275-76. On revolution, see The Federalist, No. XL (Madison), in Lodge, id., 239, 246.

19 See Letter from John Quincy Adams to William Cranch (Oct. 14, 1787), quoted in Bruce Ackerman & Neal Katyal, Our Unconventional Founding, 62 U. Chi. L. Rev. (1995) 475, 487-88.

20 See Bruce Ackerman & Neal Katyal, id. at 478.

21 The New Constitution, preamble.

22 US Constitution, preamble.

23 See Univ. Declaration of Human Rights, UNGA Res. 217(A) (1948), art. 21 ("The will of the people shall be the basis of the authority of government"); Int'l Covenant on Civil & Political Rights, 999 UNTS 171, art. 25. See also James Crawford, Democracy and International Law, 64 BYIL (1993) 113.

24 The New Constitution, art. XII.

25 Although each of the Republic of Bosnia and Herzegovina, the Federation of Bosnia and Herzegovina and the Republika Srpska attached to the new constitution a declaration stating that it approved the new constitution, see The New Constitution, Annexes, these declarations were not a condition to its entry into force. More importantly, these declarations were decisions of the various governments, and not necessarily those of the people.

26 Such ratification solely by the legislature of the Republic of Bosnia and Herzegovina constituted under the old constitution would be problematic. It did not represent all the constituent peoples which representation would be necessary as the new constitution claims to be "determined" by all peoples. It is arguable that it no longer had power after the new constitution went into effect on 14 December 1995. Nor can it be carried out by the new Parliamentary Assembly to be constituted under the new constitution because the legitimacy of the new Parliamentary Assembly depends upon that of the new constitution.

27 See Report of Croatian TV, 13 Dec. 1995, as summarised by BBC Summary ofWorld Broadcasts, 14 Dec. 1995, available in NEXIS, CURNWS file.

28 See Bryan Brumley, Slow Day Plus Four for Fog-bound GIs in Bosnia, AP International News, 17 Dec. 1995, available in NEXIS, CURNWS file.

29 Agence France Press, International News, 17 Dec. 1995, available in NEXIS, CURNWS file.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

INTERVJU - Četvrtak, 20. april/travanj 2006.

Dr. Muhamed Borogovac, predsjednik Bosanskog kongresa u Sjedinjenim Američkim Državama

Prihvatanje amandmana dijaspora će shvatiti kao izdaju

Velika većina bh. građana u dijaspori ustavne promjene karakteriše kao čistu izdaju i smatra da su oni poslanici koji dignu ruku za promjene izdajnici države i naroda. Ako pogledate bilo koje saopštenje iz dijaspore, a ima ih puno, vidjećete da svi smatramo da su navodni dobici države BiH minorni u poređenju sa gubitkom, a to je legalizacija RS, što će kad-tad dovesti do disolucije Bosne i Hercegovine

Razgovarao: Ruždija ADŽOVIĆ


Tihić će uništiti SDA, a Lagumdžija SDP

Šta mislite kako će se sve ovo odraziti na predstojeće izbore?

- Ubijeđen sam da je takvim ponašanjem Tihić uništio SDA, što će pokazati slijedeći izbori. Glasovi SDA će se masovno premjestiti u BOSS i SBiH, a SDP će izgubiti glasove od SDU. Nažalost, za mene tu nema nikakve utjehe, jer mi je stranačka borba potpuno nebitna - kada jednom budu usvojeni ovi amandmani, BiH postaje legalizovana složena država, koja će se uskoro raspasti, a ni jedna stranka tada neće moći ništa učiniti da to zaustavi.

Nipošto se ne bi smjeli usvojiti amandmani dogovoreni od strane predsjednika šest stranaka, izjavio je u intervjuu za BH Dnevnik predsjednik Bosanskog kongresa u SAD-u, dr. Muhamed Borogovac. - Entiteti su plod agresije i genocida i, kao takvi, suprotni su volji većine građana BiH, koja je utvrđena na Referendumu o nezavisnosti 1992. godine. Taj referendum je, u svjetskom pravnom sistemu, utvrđen kao izraz slobodne volje većine Bosanaca i Hercegovaca. U dužem roku, postojanje nelegalne tvorevine, kreirane agresijom i genocidom, je neprihvatljivo za svjetsku zajednicu. Ako bi sada u miru prihvatili RS, time bi je legalizovali i svijetu bi RS bila prihvatljiva, jer je nama, žrtvama koji bi trebali biti protiv nje, ona postala prihvatljiva, kaže Borogovac.


Kako promijeniti ono što je u Dejtonu, uz aminovanje međunarodne zajednice, dogovoreno?


Dr. Muhamed Borogovac,
predsjednik Bosanskog kongresa
u Sjedinjenim Američkim Državama

- Mada sada izgleda da je RS neoboriva, mogu vam sa sigurnošću reći da je RS na staklenim nogama, budući da znam kako pravne države Zapada funkcionišu. Kad tad će se i na Balkanu morati uspostaviti pravno stanje. Ako neće Buš, doći će neko ko hoće, neko ko zna da je i samom zapadu u interesu da u svijetu vlada red i zakon. Zar 1994., 1995. ili 1996. nije izgledalo da četnici nikada neće morati vraćati imanja oteta od Bošnjaka na teritoriji RS, a morali su ih vratiti, osim onima koji su im ih prodali budzašto, kojima je tada izgledalo da zakon nikada neće doći u naše krajeve i da nikada Srbi koji su zaposjeli njihove kuće neće morati izaći. Dakle, naši poslanici ne bi smjeli učiniti istu grešku i legalizovati RS, učiniti je neprikosnovenom i vječitom, zbog loše ocjene stanja. Poslanici ne bi trebali napraviti istu grešku koju su napravili izbjeglice koje su prodavali svoja imanja bud zašto, ne vjerujući da će oni koji su im oteli imanja morati poštovati zakone.


Kako objašnjavate činjenicu da svijet već dugo ne poštuje internacionalne zakone kada je BiH u pitanju?


- I ja se to pitam. Zar nisu znali za rezultate referenduma, zar nisu znali da je izvršena agresija i genocid kada su iznosili razne prijedloge podjele BiH tokom rata. Po međunarodnom pravu, podjela države i mijenjanje ustava države nije dozvoljeno, ako je to plod agresije. Svijet jeste poštovao internacionalno pravo, kada god nije bilo pregovora.
Uzmite, recimo, priznanje Republike BiH. Budući da je, po svom Ustavu, Republika BiH bila država, čim je Jugoslavija postala nefunkcionirajuća, svijet je priznao nezavisnost Republike BiH, mada se tada Srbija protivila tome priznanju.
Poštujući internacionalne zakone, svijet je počeo kažnjavati agresore. Sjetimo se da je JNA dobila ultimatum od SAD 15 aprila 1992., dakle na samom početku rata, da se za 15 dana povuče iz BiH.

Zašto ultimatum iz 1992. godine nije ispoštovan?

Zločinačka tvorevina neutemeljena u internacionalnom pravu

Zar RS nije legalizovana u Dejtonu?

- Donekle jeste. Međutim, sjetite se koliko papira treba izvaditi da bi se, primjera radi, povratio i otkupio stan ili neko drugo imanje. Isto tako, da bi se uknjižila država RS, treba veoma mnogo “papira” izvaditi, a sve dok se ne izvadi i posljednji, ta država nije legalna. Zašto bi mi priznali zločinačku tvorevinu i time poništili sva naša uporišta u internacionalnom pravu, od privremeno suspendovanog građanskog Ustava Republike BiH, do referenduma o nezavisnosti?

- Zato što ga je upropastio Alija Izetbegović kada je otišao da pregovara sa generalom Adžićem u Skoplje. Umjesto da je pustio da se ultimatum primjeni.
Tada je Izetbegović napravio sporazum sa Adžićem, kojim je samo spriječio da JNA bude bombardovana.
Tu leži odgovor na vaše pitanje. Prividno se ne poštuju internacionalni zakoni kada je BiH u pitanju samo zato što smo uvijek mi puštali agresore sa udice, pristajući da pregovaramo o našem pravu, umjesto da insistiramo na njemu. Dakle, mi smo uvijek dobrovoljno išli na nagodbe, umjesto na zakonski put rješavanja spora, čime smo eliminisali internacionalni zakon, jer ne možeš imati oboje, i nagodbu i presudu.



Dakle, smatrate da ovaj put ne treba prihvatiti Sporazum šest stranaka o ustavnim promjenama?


- Taj sporazum nipošto ne treba prihvatiti, nego treba insistirati na tome da je RS nelegalna, što će u budućnosti dovesti do njenog ukidanja.

Šta dijaspora misli o ustavnim amandmanima, ako se može reći da postoji njeno jedinstveno mišljenje?


- Budući da smo mi Bošnjaci, zahvaljući četničkom genocidu, razbacani po cijelom svijetu, u dijaspori operišemo u stotinama raznih, većih ili manjih, organizacija. Nismo ujedinjeni u nekom organizacionom smislu, ali smo jedinstveni u zahtjevu da naši poslanici moraju odbiti ove ustavne promjene, zbog razloga koje sam naveo. Gotovo sve naše organizacije u dijaspori su se oglasile do sada o ustavnim promjenama, i nema ni jednog disonantnog tona. Velika većina ove promjene karakteriše kao čistu izdaju i smatra da su oni poslanici koji dignu ruku za promjene izdajnici države i naroda. Svako saopštenje iz dijaspore, a ima ih puno, govori da svi smatramo da su navodni dobici države BiH minorni u poređenju sa gubitkom, a to je legalizacija RS, što će kad tad dovesti do disolucije BiH. Dijaspora je jedna od komponenti patriotskog bloka. Mi se ne borimo za vlast, ali se veoma mnogo trudimo da istina dopre do svakoga Bosanca i Hercegovca.


Dijaspora je, što se može vidjeti iz mnogih saopštenja i reagovanja, zaista ujedinjena. Šta je tome konkretno doprinijelo?


- Mnogi smatraju da nas je ujedinilo to što su Tihić i Lagumdžija pristali da se ne ukine član dejtonskog ustava kojim se izbacuju iz bh. državljanstva građani u dijaspori koji su primili državljanstvo u zemlji izbjeglištva, iako ih ta država ne prisiljava da odbace matično državljanstvo. Nije samo to. Naime, i prije nego je dijaspora postala svjesna te činjenice, masovno smo bili protiv amandmana. Međutim, kada smo saznali za tu činjenicu, još više smo učvrstili naše uvjerenje. Nevjerovatno je koliko je tu Tihić nisko pao. On je nama u dijaspori, i to u intervjuu Vama gospodine Adžoviću, na koji se mi u dijaspori često pozivamo, obećao da će to biti povoljno riješeno. Onda je, kao od šale, slagao, pred očima stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Time je pokazao da je neprijatelj Bosne i Bošnjaka. Ovo nije njegovo ponašanje samo u odnosu na dijasporu, nego općenito. Sjetite se kako je, tobože, pružao otpor Hejsu, da bi odjednom potpuno okrenuo “ploču”.

08.05.2006.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: