Sunday, April 27, 2008

#404 ČETNIČKI REIS CERIĆ: ZAVADI PA VLADAJ

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 9. JUN 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 404
http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. UVODNIK: PIJAČNI PRAVNIK ZDRAVKO GREBO
1.1. PRVI FRONT ZDRUŽENOG NEPRIJATELJA: BORBA ZA ČETNIČKI REFERENDUM
1.2. PRAVILNA TERMINOLOGIJA SWARCA SHILLINGA O NOVOM USTAVU
1.3. DRUGI FRONT: ZAVADI PA VLADAJ
2. LEPA SENKA KURTOVIC I LEPA BRENA – ČETNIČKE PEVALJKE
3. UČENIK BOLJI OD PROFESORA
4. ČETNIČKI REIS CERIĆ: ZAVADI PA VLADAJ
5. OHR će iskoristiti bonska ovlaštenja u slučaju referenduma
6. REAGOVANJE HSP Đapić - dr. Jurišić
7. REFORMA POLICIJE: PONOVO VARAJU BOŠNJAKE
8. OFANZIVA "REFERENDUM" NIJE PREDIZBORNA KAMPANJA
9. ZAKON O DRŽAVLJANSTVU, NOVI ČETNIČKI NOZ ZA ETNICKO ČIŠĆENJE
10. IZBORI OKTOBAR 2006.
11. SAVJETUJEMO UPOTREBU FAXOVA
12. JEDAN APEL DIREKTNO OD POVRATNIKA U RS
13. DA LI SU NAM TO VEĆ ODREDILI KVOTU KOLIKO NAS SMIJE GLASATI?
14. MASOVNI PROBLEMI SA REGISTRACIJOM
15. RE: Muharem Avdispahić
16. BOSNI I HERCEGOVINI TREBA PRAVI GRAĐANSKI USTAV

PREGLED BH MEDIJA
17. KAKAV OTAC TAKAV SIN
18. LEGALIZACIJA NEFUNKCIONALNE BiH BI VODILA OTCJEPLJENJU RS
19. TAKO GOVORI PRAVI REIS
20. PATRIOTSKA STRANKA TRAŽI POVRATAK REPUBLIKE BiH
21. PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE



1. UVODNIK: PIJAČNI PRAVNIK ZDRAVKO GREBO

1.1. PRVI FRONT ZDRUŽENOG NEPRIJATELJA: BORBA ZA ČETNIČKI REFERENDUM

Nastavlja se ofanziva združenog neprijatelja Bosne i Hercegovine. Očaj velikosrpskih snaga poslije “gubitka”, “otcjepljenja” Crne Gore istjerao je iz mišijih rupa i naše domaće, do sada koliko toliko zamaskirane četnike. Dr. Vahid Sendijarević je napisao o Senki Kurtović, “Lepoj Breni” iz Oslobođenja (vidi tačku 2), ali ima ih još koji su otvoreno izašli iz rupa.

Posebno zadovoljstvo mi je spomenuti “Zdravka Graba”, kojega novinar Oslobođenja lukavi i obrijani “Gojko Berić” u “Oslobođenju” od 9 juna 2006. sa odobravanjem citira:

Apsolutnu garanciju da ovu zemlju nije moguće uništiti, Grebo naziva lažnom: „Naša tisućljetna istorija danas ne pije vode. Da li tri velike etničke skupine, plus ostali, plus manjine, zaista ovu zemlju osjećaju kao svoju? I ako je ne osjećaju kao svoju, čemu ovaj silan trud da je očuvamo?” („Oslobođenje”, prilog Pogled, 3. 6. 2006).

Ako me sjećanje ne vara, Grebo je prije nekoliko godina, u jednom drugom sarajevskom listu, rekao nešto slično. Frustriran poput mnogih od nas lošom beskonačnošću, on je i tada javno stavio na provjeru bolnu, ali samorazumljivu dilemu: ako ne možemo živjeti zajedno, onda se raziđimo. – Kraj citata iz “Oslobođenja”

Prozirne Grebine, tobože “građanske”, a ustvari četničke mudrolije smo uvijek lako pobijali pa ćemo tako i sad nareziliti “pravnika” Zdravka Grebe.

U gornjoj izjavi nam dr. pravnih nauka Grebo, predstavlja situaciju u BiH kao puku volju pojedinih aktera, pri čemu posebnu težinu stavlja na volju četnika iz genocidne RS. Pri tome Grebo ne primjećuje da i mi, većina Bosanaca i Hercegovaca, imamo našu volju da očuvamo Bosnu i Hercegovinu, dakle, volju koja je potpuno suprotna volji razbijača BiH. A kada su u sukobu dvije suprotne volje, onda odlučuju pravni argumenti, t.j. postaje bitno jedino šta ko ima pravo da traži. A RS nema pravo na otcjepljenje jer svijet ne može pristati da se genocidom ciste teritorije i prave nove države. Druga bi stvar bila, ako bi mi sami promjenili našu volju i uskladili je sa četničkom. Tada vise pravo ne igra nikakvu ulogu. Nažalost, to se stalno događa da se naši predstavnici povinuju volji naših neprijatelja, i na taj način se Bosna i Hercegovina i razbija otkako je Alija počeo pregovarati sa četnicima i usaglašavati se sa razbijačima BiH.

Interesantno da to svaki nas čitalac vidi, a dr. pravnih nauka Zdravko Grebo ne vidi. A možda i nije on kriv, možda je to “znanje” pokupio na pijaci, prisluškujući pijačane kako bistre politiku.

Dakle, jedina istinska opasnost je da će naši izdajnici odnijeti veliku pobjedu na izborima i da će onda pristati na amandmane kojima se legalizuje RS, cime će RS steci suverenitete, pa time i suverenu volju. Dakle, usvajanjem “amandmana” koje su dogovorili Tihić i Lagumdžija sa rukovodstvom RS, bi nasa volja prestala igrati ikakvu ulogu kada je cjelovitost BiH u pitanju.



1.2. PRAVILNA TERMINOLOGIJA SWARCA SHILLINGA O NOVOM USTAVU

Jedna važna digresija. Da se razumijemo, Bosanci i Hercegovci i patriotski blok koji ih sada autentično predstavlja, jesu za “promjenu Ustava”, ali nisu za pomenute “amandmane”. Ovu digresiju sam napravio jer se u posljednjim izjavama Swarca Shilinga upotrebljava tačna terminologija. Naime, on u svojim posljednjim nastupima govori o potrebi “promjene Ustava”, a ne o potrebi “usvajanja amandmana”. Dakle, izgleda da svijet smatra amandmane mrtvim, i da ćemo dobiti još jednu šansu za istinskom promjenom Ustava. Naravno i tu šansu mogu izigrati naši pregovarači koji će popuštati pred Dodikom u cilju postizanja bilo kakvog dogovora, pa makar to bio i kraj BiH. Bolje nikakav dogovor, bolje i Dejtonom obogaljena BiH, nego raspadnuta BiH.

Politička borba za četnički referendum koju smo donekle predstavili kroz izjave Zdravka Grebe i Senke Kurtović u članku koji slijedi pod tačkom 2 je samo jedan front nove ofanzive združenog neprijatelja.



1.3. DRUGI FRONT: ZAVADI PA VLADAJ

Drugi veoma važan front je pokušaj združenog neprijatelja da se zavade Bošnjaci i Hrvati u Federaciji i tako oslabi Federacija te se zabavi o sebi dok bi RS neometano radila šta hoće.

Na tom frontu glavni protagonisti su također prosrpski orjentisani lažni “Bošnjaci” kao npr. Reis Mustafa Cerić, koji je ovih dana ponovo dolijevao ulje na vatru. Ovaj put nećemo komentarisati Cerića, jer smo našli odličan komentar na internetu i koji slijedi u tački 4. Drugi protagonista ove avenije borbe za RS je Gojko Berić, koji osim Grebinih mudrolije, koristi i anonimni poziv nekog navijača Blažu Sliškoviću, u kojem navijač fizički prijeti Sliškoviću, nezadovoljan što se u BH nacionalnom timu na jednoj prijateljskoj utakmici našlo 6 Hrvata. Ko može bazirati ikakvu politiku na nekom anonimnom pozivu nekog navijača?! Ko može garantovati da upravo Gojko Berić nije nazvao anonimno Sliškovića upravo radi politike “zavadi pa vladaj”. Da se razumijemo, vjerovatno nije bas Gojko Berić, ali je veoma moguće da je neko od Berićevih istomišljenika, to uradio, i to ne radi fudbala, nego radi politike. A to što Gojko Berić koristi takvu bizarnu situaciju da bi postigao svoje krupne političke ciljeve dokazuje samo da ga je očajanje kroz koje prolazi svekoliko četništvo zbog gubitka Crne Gore gurnulo u duboku moralnu i profesionalnu provaliju.

Na kraju da se osvrnemo ne BH medije. Svi BH mediji su se slično "Oslobođenju" prodali neprijateljima BiH, tj. izgubili nezavisnost, osim "Avaza". Da se razumijemo, nismo u dobrim odnosima sa "Avazom". Oni su se masovno ispisali iz mailing liste "Online glasnika" kada smo poslije Alijine smrti napisali uvodnik "Umro je izdajnik, živjela Republike BiH". Međutim, moramo odati priznaje "Avazu" za profesionalnost i nezavisnost koju su jedini od BH novina sačuvali. Vjerovatno zato jedino "Avaz" nema problema sa tiražom. Postoje i neki novi mediji, među kojima se po svojoj objektivnosti izdvaja "BH dnevnik".

Dr. Muhamed Borogovac




2. LEPA SENKA KURTOVIĆ I LEPA BRENA – ČETNIČKE PEVALJKE

“OSLOBOĐENJE” – “ČETNIČKI GLAS”

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Šta je to što Senka Kurtović i Lepa Brena imaju zajedničko, osim što su obe brenovane plavuše i što su obe lepe? Pa to što i jedna i druga pevaju četničke pesme - Lepa Brena tokom rata da podigne moral četnicima umornim od genocida nad Bošnjacima i drugim građanima Republike BiH, a Lepa Senka Kurtović pesmice u “Oslobođenju” kako bi pomogla četnicima da odbrane i legalizuju u miru ono su dobili genocidom, silovanjem, agresijom, nožem i žicom u Srebrenici, i snajperima i granatiranjem Sarajeva.

Tako naša Lepa Senka Kurtović nelegitimne zahtjeve za referendumom o otcjepljenju takozvane “Republike Srpske”, u svom članku u “Oslobođenju” od 7. juna 2006-te, naziva ozbiljnom političkom igrom započetoj u Banjaluci, a zahtjeve patriota da se ukine zločinačka “Republika Srpska” naziva farsom iz Sarajeva i riječ patrioti stavlja pod navodne znake. I da ne bi bilo zabune gdje je njen patriotizam (bez navodnih znakova), Lepa Senka u zaključku članka kaže “u pravu je Dodik, jednostranom inicijativom [misli se na zahtjev da se ukine zločinačka Republika Srpska] mogu dobiti samo odgovor – narod i referendum”.

Članak Lepe Senke Kurtović je pesmica za četničke uši. Biće da je Republika BiH izvršila agresiju na “Republiku Srpsku“, da je u Srebrenici izvršen genocid nad “golorukim srpskim narod”, da etnički Bošnjaci i Hrvati nikada nisu ni živjeli u Banja Luci, Prijedoru, Bijeljini, Doboju, nego Turci, da je Republika Srpska od Cara Lazara na ovamo bila “Srpska Zemlja” koja je konačno oslobođenja od Turaka u Srpskom ustanku od 1992 do 1995 na čelu sa Karadžićem, Mladićem i Alijom Izetbegovićem. “Nož, žica, Srebrenica - Samo Sloga Srbina Spašava” zakletve su Lepe Senke Kurtović.

Za Lepu Senku Kurtović, provokacija je reći da je “Republika Srpska” genocidna tvorevina i da zbog toga mora biti ukinuta, ali nije provokacija kada vožd Dodik poziva na referendum za otcjepljenje “Republike Srpske”, jer on na to ima svoje genocidno pravo.

Sada se može postaviti pitanje vlasnicima Oslobođenja i Republici Sloveniji, čiji pasoš nose, da li i oni stoje iza stava Senke Kurtović da žrtve agresije i genocida nemaju pravo da traže kažnjavanje zločina agresije i genocida i pravo da traže da se ukine ono što je nastalo kao rezultat pokolja, genocida, silovanja i etničkog čišćenja. Ako vlasnici Oslobođenja i Republika Slovenija, čiji pasoš nose, ne učine ništa da se izvinu žrtvama agresije i genocida za četnički nastup Senke Kurtović, to ćemo shvatiti kao učešće u kampanji da se žrtvama genocida oduzme pravo na pravdu. Sa ovakvim tekstovima, prikladnije ime novinama u kojima piše Lepa Senka Kurtović bi bilo “Četnički Glas”. ”Oslobođenje” je rođeno 30. avgusta 1943. godine u Donjoj Trnovi kod Bijeljine u jeku Narodno oslobodilačke borbe protiv fašističke okupacije i nakon svijetle pobjede nad četničkom hordom. Sa tekstovima kao što je tekst Lepe Senke Kurtović, “Oslobođenje” postaje “Četnički glas”.



3. UČENIK BOLJI OD PROFESORA

Dr. Ćazim Sadiković je dao intervju "Slobodnoj Bosni" o nedavno propalim ustavnim amandmanima. Upitan da komentariše izjavu Mirnesa Ajanovića da bi "u slučaju UKIDANJA Dejtonskog SPORAZUMA stupio na snagu Ustav iz 1992" Dr. Sadiković je rekao slijedeće, citiram: "Nikada u istoriji se nije desilo da jedan Ustav postane nevažeći, pa da zbog toga počne važiti ustav donijet prije njega."

Poštovani Dr. Sadikoviću, pravo je precizna nauka, pa zato američki pravnici cesto kažu "u sitnicama je sva suština". Vaša izjava jeste tačna, ali ona ne pobija izjavu Mirnesa Ajanovića. Vaša izjava samo govori o normalnim situacijama, o legalnim ustavima koji su usvojeni u legalnim procedurama u normalnim državama. Međutim, to nije slučaj sa Daytonskim ustavom. Naime, znajući da u institucijama Republike BiH Dayton nije mogao proći propisanu proceduru naši izdajnici su zaobišli tu proceduru i podmetnuli Daytonski sporazum (ugovor) da nam sluzi kao ustav. Zato sam gore, citirajući Ajanovića, naglasio velikim slovima one dvije važne riječi. Gospodin Mirnes Ajanović govori o Daytonskom SPORAZUMU, a npr. ovdje u pravnim državama savremenog svijeta se svakodnevno UKIDAJU SPORAZUMI, ako se neka od strana ne pridržava tačaka sporazuma, i stvari se onda vraćaju na "PRETHODNO PRAVNO STANJE". Dakle, Ajanović je u pravu, budući da je Dayton samo ugovor (istina podmetnut za ustav), mogao bi biti ukinut, i tada bi se zaista sve moglo vratiti na "početak" kako to sa strahom govore u RS.

Osim toga, u istom intervjuu Sadiković kaže da je sam pisac Aneksa 4, tj. ustavnog dijela Daytonskog SPORAZUMA, Robert S. Owen priznao da ga "nije napisao, nego naškrabao".

I to priznanje a pogotovo činjenica da taj Anex 4. nikada nije prošao proceduru u Republici BiH, ga čini nelegalnim što građanima uvijek daje za pravo da ga ne priznaju i da insistiraju na prethodnom pravnom stanju koje nam je silom oteto.

Ima još kontradikcija u Sadikovićevim izjavama, a najveća je da je trebalo usvojiti amandmane, mada i po njegovim priznanju entitetsko glasanje razbija BiH. Njegovo obrazloženje da bi Kristijan Shiling mogao ukinuti entitetsko glasanje, ne drži vodu. Naime, ako bi Kristijan Shiling mogao donositi promjene Ustava, što se onda svi toliko muče da te promjene prođu skupštinsku proceduru, tj. zašto onda samo stranci ne promjene ustav?!

Izgleda ipak da politički veoma angažovani "student" Ajanović bolje razumije ove stvari od starog profesora Sadikovića. A to je i logično, jer mnogo je važniji entuzijazam i odanost projektu, od formalnog obrazovanja. Ako mi ne vjerujete, sjetite se da je "metalski radnik" Josip Broz u svim situacijama nadigrao sve Engleske, Američke i Ruske pravnike i političare.

Dr. Muhamed Borogovac



4. ČETNIČKI REIS CERIĆ: ZAVADI PA VLADAJ

Brojni su nastupi Mustafe Cerića u posljednje vrijeme, koji služe jednom cilju, da zavade Bošnjake i Hrvate, da tako slome saradnju stranaka koje se bore protiv legalizacije RS. Međutim, bh stanovništvo, makar ono kojem je dostupan internet, je toliko politički napredovalo, da je Cerić pročitan "k'o knjiga" i izanaliziran. Evo jednog komentara, nekog čovjeka čiji je nick, tj. pseudonim "Jedi" sa web stranice Cyberboulevar, citiram:

Građani Republike BiH, bar oni koji su trezveni i misle svojom glavom nisu potpuno zadovoljni dosadašnjim političkim angažmanom Kardinala Vinka Puljića. Iako je Kardinal još tokom agresije na RBIH bio opozicija i Tuđmanu i Bobanu i iako se ispravno postavio u vezi posljednjeg mirnodopskog napada na BiH od strane velikosrpskog bloka stranaka SDS, SDA; SDP, PDP, tokom navodnih "ustavnih promjena", ipak moglo bi mu se zamjeriti da nije dovoljno učinio da spriječi Tuđmana u agresiji na RBiH i da do sada ništa ne čini da eliminiše politiku aparthejda koju provode sljedbenici Tuđmanove ideologije u kantonima sa hrvatskom većinom. Da je BiH demokratska i pravna država, posao Kardinala bi trebao biti duhovni život katolika BiH, a ne položaj Hrvata u njoj. Međutim jedno mu se mora priznati. Kardinal nije lažov i dosljedan je u svojim stavovima, svidjeli se oni kome ili ne. Ako Kardinal kaže da nigdje nije napadao muslimane općenito i da nije uopšte spominjao "bijele muslimane", to mu se može vjerovati.

Sa druge strane, ako Kardinal nije lažov, a do sada smo se uvjerili da nije, ostaje da je Mustafa Cerić, nelegitimni reis Rijaseta islamske zajednice BiH, ništa drugo nego lažov. Doveden na čelo IVZ BiH pučem, a potom dva puta samoizabran uz pomoć armije UDBAša infiltriranih u IVZ BiH, Cerić je osoba kome se u ovom slučaju ni malo ne može vjerovati. Ako je bilo i malo sumnje za koga Cerić radi, onda se njegovo svrstavanje uz SDS, drugim riječima uz politiku Radovana Karadžića, tokom nedavnog pokušaja velikosrpskog bloka stranaka da legalizuju genocidnu tvorevinu tzv. RS u Parlamentu BiH, onda je ta sumnja zauvjek nestala. On je bio i ostao dio politike Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića, koji su radili na podjeli Republike BiH, odnosno njenom ukidanju. Ceriću za ovih 11 godina nije smetala paradržava kreirana na genocidu, progonima, zločinima, niti sudbina pobijenih i prognanih Bošnjaka sa tog područja Republike BiH. Nije mu smetala sve do sada ni politika aparthejda koga provode preostali Tuđmanovi tajkuni u kantonima sa hrvatskom većinom. Njemu sada smeta Kardinal Puljić jer se Biskupska konferencija izjasnila protiv balijsko-četničke urote protiv BiH, predvođene Tihićem, Lagumdžijom, Dodikom, Ivanićem, Čavićem i Čovićem. Cerić se u ovom momentu predano stavio u službu svojih mentora, nastojeći da na veoma podmukao način napadne i po mogućnosti eliminiše sve prepreke na putu stvaranja velike Srbije na prostoru Republike BiH. Prije ovog napada, Sulejman Tihić je imao neuspjeli pokušaj da dobije audijenciju kod Pape, gdje je namjeravao lobirati za realizaciju velikosrpskog projekta. Kako saznajemo, uspio je samo doći do njega da mu ponizno poljubi ruku i saopšti nekoliko "deseteraca" u vidu monologa. Da je ponio gusle sa sobom možda bi ga Papa i primjetio.




5. OHR će iskoristiti bonska ovlaštenja u slučaju referenduma

BANJA LUKA - U slučaju da bilo ko u Republici Srpskoj pokuša da organizuje bilo kakvu vrstu referenduma, visoki predstavnik u BiH će iskoristiti bonska ovlaštenja kako bi se time pozabavio, izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Banjoj Luci prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH Lari Batler.

Nakon dvodnevne posjete Banjoj Luci i sastanaka s predsjednicima Narodne skupštine i Vlade RS, Batler je podsjetio da entitet Republiku Srpsku obavezuju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, te nema prostora za organizovanje bilo kakvog referenduma koji bi doveo u pitanje Dejtonski sporazum.

“Stav OHR je da razgovora o referendumu u BiH neće biti sve dok se OHR nalazi na ovim prostorima”, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.




6. REAGOVANJE HSP Đapić - dr. Jurišić

Poruke iz RS treba ozbiljno shvatiti

Hrvatska stranka prava Đapić - dr. Jurišić vrlo je ozbiljno prišla mogućnosti otcjepljenja manjeg BiH entiteta od države Bosne i Hercegovine, jer je ta prijetnja, gašenjem institucije visokog predstavnika u BiH, nažalost, vrlo realna, što bi se moglo dogoditi već iduće godine, rečeno je, povodom Dodikovih izjava, na sastanku Povjerenstva za ustavna pitanja stranke.

Predstavnici političkih stranaka sa srpskim predznakom iz RS izuzetno su jedinstveni u razbijanju cjelovite BiH, te zbog njihovih ucjena i prijetnji, a i ustavnih mogućnosti blokiranja bilo koje odluke u državnom Parlamentu, BiH i dan danas ima najlošije moguće ustavno uređenje u demokratskoj Europi. Srpski predstavnici vode politiku iscrpljivanja međunarodne zajednice, nadajući se, da će nakon odlaska visokog predstavnika, blokirajući rad u državnom Parlamentu, pokazati i dokazati Europskoj uniji, SAD i svim članicama UN kako jedinstvena država Bosna i Hercegovina nije moguća.

Na sjednici je zaključeno da Ured visokog predstavnika mora žurno kazniti sve prekršitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a on se krši pozivajući na otcjepljenje jednog dijela BiH. Tražimo od SAD i EU da eliminiraju bilo kakvu mogućnost raspada BiH, a ona se može spriječiti novim ustavom u kojem će se država urediti na principu regija.



7. REFORMA POLICIJE: PONOVO VARAJU BOŠNJAKE

Avaz 03.06.2006

Vincenco Kopola, komesar EUPM

Nijedna odluka koja je donesena nije protiv RS

Podnaslov: Direkcija za reformu policije nastavlja s radom i u slučaju povlačenja predstavnika RS ...

Do sada, to odgovorno tvrdim, nije urađeno ništa protiv RS! Nijedna odluka koja je donesena nije protiv RS! Naprotiv, njihove primjedbe uvijek su uzimane u razmatranje i poštivane. Nisam čuo nijedan jak argument za izgovor da ne učestvuju u radu UO. Uopće nijedan! Zato mislim da trebaju učestvovati u radu Direkcije jer sam siguran da imaju dobre ideje. Jer, znate, problem je što to više nije samo odbijanje da učestvuju u radu Direkcije, već odbijaju reformu policije.
Od početka RS je rekla da ne prihvata Martensov izvještaj kao osnovu za rad i to je ono što su tražili i dobili. Političari iz RS prejudiciraju stvari i oni su ti koji cijelu priču vode u pogrešnom pravcu, a ne mi. Oni nemaju nikakav izgovor za to. Optužuju UO da radi stvari koje mi nikada do sada nismo radili. Koji je njihov problem? Pozivam ih da kažu kada i gdje je spominjana međuentitetska linija ili druge stvari na koje oni imaju primjedbe.



KOMENTAR: Izgleda da je na djelu stara dobro uhodana prevara, gdje Srbi glume nezadovoljnu stranu, dok se sve odvija kako samo poželjeti mogu. Sjetimo se Daytona, kada su "Srbi", bili tobože "gubitnici", a sada taj isti Dayton životima brane. Naime, osnovni pokretač reforme policije, Martensov izvještaj, je dakle izbrisan. Pa šta onda ostaje? Suština "Martensovog izvještaja" je da policijske regije moraju biti funkcionalne i da zato trebaju prelaziti entitetske granice. Zašto su naši policajci profesionalci pristali da se odustane od toga? Pa onda se ništa bitno ne mijenja! Bez funkcionalnih policijskih regija, "reforma policije" samo znači legalizaciju entitetskih policija, tj. na mala vrata cementiranje RS i svega onoga što su naši poslanici odbili u ustavnim "reformama".

Tako je to kada imamo više izdajnika nego patriota. Ako izdrži jedan front, na drugom nas čeka izdaja.

M. B.




8. OFANZIVA "REFERENDUM" NIJE PREDIZBORNA KAMPANJA


SARAJEVO – 05.06.2006. Večeras je u emisiji FTV "60 minuta" putem satelitskog linka iz Banja Luke gostovao ministar vanjskih poslova BiH Ivanić Mladen. U svom prepoznatljivom maniru punom nadmenosti i totalne neodgovornosti za funkciju koju obnaša i državu koju predstavlja, on je po ko zna koji put iznio svoje antibosanske stavove. Govoreći o nestabilnosti BiH izazvanoj prošlonedjeljnim pozivima Dodik Milorada na referendum za otcjepljenje privremenog ratno-sporazumskog entiteta tzv. "Republika Srpska" od hiljadugodišnje Bosne i Hercegovine, gost je iznio svoj stav da U OVOME TRENUTKU ne postoje uslovi za takav referendum, uz žaljenje da tzv. "ustavne promjene" nisu prošle u Parlamentu BiH.

Ovim je potvrdio sve strahove Patriotskog bloka o ZAMCI zvanoj amandmani, budući da je bez imalo diplomatskog uvijanja u direktnu vezu doveo neusvajanje tih amandmana (tj. upisa otete polovine teritorije BiH kao takve u grunt) sa otcjepljenjem RS-a (prenošenjem RS u vlasništvo drugog "pravnog lica" tj. države Srbije). Ovako su pale u vodu i tvrdnje Tihić Sulejmana po kojim su Dodikovi pozivi na referendum bezopasni predizborni trik. Tihić se tako još jednom sam razotkrio u svojoj zavjereničkoj ulozi predstavnika ISKLJUČIVO srpskih interesa.

U ovih deset godina od agresije Bosanska javnost nije se dala zbuniti, već uporno insistira na pravičnosti tj. na istinskom genocidno-zločinačkom karakteru Karadžićeve tvorevine tzv. "RS". Nastojeći perfidno omekšati pravoljubivu bosansku javnost upornim insistiranjem da tzv. "RS" nije genocidna tvorevina nego "legalni izraz volje srpskog naroda nastala prije ratnih zločina", Ivanić Mladen se sam svrstao u red Karadžićevih nasljednika pa bi se patriotske snage prema njemu shodno tome trebale i ponašati. On, naime, redovno zaboravlja da tzv. "RS" nije, kako kaže, nastala kad je istu proglasio jedan ratni zločinac (pa ko bi se još danas po svijetu hvalisao s time?), nego baš 1995. u Daytonu kad su joj zajedno inostrani garantori i REPUBLIKA Bosna i Hercegovina PRIVREMENO ovjerili postojanje – a što se dakle desilo NAKON ŠTO SU SE U GENOCIDU I KRVI ISCRTALE NJENE NEPRIRODNE GRANICE. Ovim javnim istupom Ivanić Mladen jasno je stavio do znanja da on, de facto, više ne zastupa državnost BiH nego samo jedan njen tzv. entitet na svom nelegalnom putu ka otcjepljenju.

Sada, nakon najnovijeg PLAŠENJA BOSANACA REFERENDUMOM TJ. NESTANKOM BOSNE, slijede novi pritisci, nove tajne večere, i novo glasanje u Parlamentu. PATRIOTSKI BLOK MORA SE PRIPREMITI ZA NOVU, NIKAD SNAŽNIJU SERIJU PRITISAKA, UCJENA, TE "SJEČU GLAVA" IZNOŠENJEM U JAVNOST PRLJAVOG VEŠA, PODMETANJIMA, LAŽIMA I PRIJETNJAMA SILOM.

Amar Delić, Sarajevo




9. ZAKON O DRŽAVLJANSTVU, NOVI ČETNIČKI NOZ ZA ETNICKO ČIŠĆENJE

Tragom vijesti da je 38 državljana BiH izbačeno iz BH državljanstva i da čekaju deportaciju u zemlje odakle su došli u BiH da se bore za Republiku BiH.

Ti ljudi su najveće žrtve manipulacije od strane naših neprijatelja. Dovedeni su u toku rata, u potpuno opkoljenu Bosnu i Hercegovinu, dakle sa odobrenjem naših neprijatelja, da bi poslužili Izetbegoviću, Karadžiću i Tuđmanu da portretiraju Republiku BiH kao “muslimaniju”, da portretiraju Armiju BiH kao “islamsku miliciju” i da posluže da se agresija na BiH svede na građanski i vjerski rat. Ti ljudi su došli iz plemenitih motiva, ali su poslužili zavjerenicima protiv BiH za nanošenje štete Bosni i Hercegovini.

Sada, poslije više do decenije, oduzima im se državljanstvo. Kada se zna da su ljudi oženjeni za državljanke BiH, a na stranu svi drugi razlozi, oni imaju pravo na državljanstvo. Da li postoji i jedna država na svijetu gdje se ženidbom za državljanku i životom od 10 godina u državi ne stiče pravo na državljanstvo u državi gdje žive i njihova djeca državljani, i to kao državljani?! Koliko su nehumani naši izdajnici (u prvom redu tobožnji muslimani Sulejman Tihić i poslanici koji su nedavno progurali taj zakon) vidi se kada se ima na umu da svi ti ljudi imaju djecu čija je sudbina postaje potpuno neizvjesna, sa deportacijom očeva.

Srđan Dizdarević i Helšinski komitet za ljudska prava nisu ni pomislili da se ovim zakonom krše ljudska prava. Ne postoji zakon po državljanstvu na svijetu kojim se separiraju žene i djeca, državljani, od očeva. U svim državama svijeta očevi su automatski državljani, osim u BiH. Sjetimo se koliku je dreku dizao Srđan Dizdarević što je Fatmir Alispahić jednom nešto samo rekao o holokaustu. Sada su desetine žena i djece, osim 38 oštećenih, izvrgnuti najgoroj nepravdi od strane vlasti, i Helsinski komitet ni riječi. Ovim su sebe potpuno diskvalifikovali, dokazali su da su samo jedan od ešalona združenog neprijatelja Bosne i Hercegovine.

Sa druge strane, BiH je jedina država u svijetu koja ovih dana usvoji propis kojim se daju "humanitarne" vize žrtvama trgovine ljudima tj. bijelom roblju. Bijelo roblje (prostitutke) iz čitave Evrope se ne moraju vratiti u svoje domovine, kada ih neka evropska policija uhvati i protjera jer mogu ostati u BiH. Šta je smisao te humanosti?! Niko ne bi progonio žrtve trgovine ljudima u njihovim matičnim državama. Nisu u pitanju politički neprijatelji! Ako njihove zemlje neće da ih prime, ili ako one neće da idu u svoje zemlje, onda je to zbog kriminala i prostitucije, jer u Bosni i Hercegovini nije lako naći pošten posao, pa da bi zbog toga dolazile u BiH.

Ako je humanost u pitanju, zašto onda sve druge mnogo bogatije države Evrope, koje imaju razrađene humanitarne i socijalne programe, ne žele da zadrže ove žene, koje su tu već i živile. Možda zato što je sa njima vezana, osim prostitucije, i droga i kriminal i bolest, uključujući i AIDS, tj. SIDU?

Interesantno da do sada takvu zaštitu nisu imale ni naše žene, žrtve "trafikinga", ali jesu strane. To samo govori koliko su naši političari (u prvom redu Terzić) na usluzi strancima.

Dakle, kada su očevi bosanske djece u pitanju, kakva humanost, kakve trice?! Humanost čuvamo za prostitutke cijele Evrope, postajemo “Junk yard” (otpad) evropskih policija.

Slijedi citat koji to potvrđuje:

Izvještaj State Departmenta o trgovini ljudima (tj. bijelim robljem), Avaz od 7. juna 2006:

BiH jedina u Evropi daje žrtvama trafikinga "humanitarnu" vizu
...
Navodi da je BiH jedina zemlja u Evropi koja stranim državljanima, žrtvama trafikinga, izdaje "humanitarnu" vizu i time legalizira njihov status dok borave u zemlji.

Podsjeća da je u pripremi zakon o zaštiti bh. državljana koji su sve češće žrtve trafikinga, jer taj akt postoji samo za strane državljane.

M. B.



10. IZBORI OKTOBAR 2006


Stiglo nam je dvije vrste pisama u vezi sa Izborima. U jednoj vrsti se donose prijedlozi kako da budemo što efikasniji u registraciji. Zaista je ovaj put registracija veoma važna, jer je TRAJNA, PERMANENTNA, za razliku od dosadašnjih registracija koje su bile JEDNOKRATNE. Naime, ako se sada registrujete, ne morate ponavljati registraciju za svake izbore kao što ste morali do sada. To je jedna od posljedica promjene Izbornog zakona.

Druga vrsta pisama stiže nam je o problemima ljudi prilikom registracije. Ljudi se žale nama, a mi smo nemoćni da pomognemo. Prava adresa na koju se treba zaliti je Izborna komisija. Nemojte odustajati, izganjajte svoje pravo i to, ako imate pravo, registrujte se u Republici Srpskoj radije nego u Federaciji. Ponavljamo, ovaj put je u pitanju trajna registracija, za sve buduće izbore. Vjerovatno zbog toga vam i prave probleme u RS, ali ne dajte da vas još jednom, ovaj put trajno, četnici istjeraju iz vaše čaršije.

Primjetimo da su formulari veoma konfuzni. Pogotovo je konfuzno to što su formulari koji vam stignu postom drukčiji od formulara na internetu. Pretpostavljamo, da formulari stižu postom samo onima koji su ranije bili registrovani. Njih obavezno treba potpisati iznad rečenice kojom se traži vas potpis. Pretpostavljamo da se tu ne treba ispunjavati druga strana, ako su vaši podaci, odštampani na desnoj strani na početku tačni. Vjerovatno je jedino potrebno "čekirati" da li ste izbjeglica ili privremeno odsutni iz BiH. Budite oprezni koje identifikacijske dokumente morate fotokopirati, i u kojem slučaju.

Preporučujemo da formulare koje ste dobili od Izborne komisije kopirate prije popunjavanja i da ih šaljete isključivo faxom, da bi u slučaju grešaka mogli ponoviti proces, da ne morate čekati da vam ih ponovo pošalju iz Izborne komisije.

Navodimo neka od vaših pisama o Izborima, iz kojih ćete saznati mnoge korisne informacije, ali ne sve. Za vaše specifične situacije ćete se morati obratiti direktno izbornoj komisiji na dole postirane telefone, email adresu ili ćete možda odgovor naći na uputstvima formulara i na web stranici.



11. SAVJETUJEMO UPOTREBU FAXOVA


Poštovana gospodo iz Nacionalnog Kongresa R BiH.

Želio bih samo da dam jednu kratku napomenu u vezi Forme za prijavu za glasanje na izborima http://izbori.ba/documents/2006/obrasci/PRP1-bh.pdf U tekstu Prijave se nalaze i slijedeći brojevi faxa na koje se može poslati:

- Prijava: ++387-33- 251-333 i ++387-33-251-334, tako da se izbjegne dugo čekanje da Prijava stigne iz USA u BiH plus mogućnost da se i zagubi (slučajno ili namjerno). Bilo bi dobro da se svrati pažnja na te brojeve našim zemljacima i da ih oni upotrijebe.

Telefoni na koje se možemo informisati su : ++387-33-251-331 i ++387-33-251-332
E-mail adresa: Info@izbori.ba

Toliko za sad. Na našoj web stranici se taj link nalazi već duže vremena, a ja ću pokušati i preko mojih prijatelja ovdje da se organizuje prijavljivanje i slanje prijava da ne bude opet kao prije par godina da od par miliona izbjeglica/iseljenika glasa samo nekoliko hiljada.

U ime Bosna-Ba Networka
Goran Dizdarević Admin Bosna-Ba Networka


Bosna Ba Network Team
http://www.bosna-ba.com
Chat: irc.bosna-ba.com




12. JEDAN APEL DIREKTNO OD POVRATNIKA U RS

Molimo vas da malo više informirate našu dijasporu i da se moraju svi oni koji nisu još uspjeli da se registriraju za sljedeće izbore da to učine čim prije....tu je link za skidanje potrebnog obrazca kako bi ispunili i na vrijeme se registrirali:
http://www.izbori.ba/documents/2006/obrasci/PRP1-bh.pdf
To je tako mala stvar za koju je potrebno tako malo vremana, a tako velika stvar za našu domovinu.

Dobili smo pobjedu za USTAV u Skupštini sad moramo još dobiti ovu pobjedu na sljedećim izborima!!

Pozdrav

C. T.



13. DA LI SU NAM TO VEĆ ODREDILI KVOTU KOLIKO NAS SMIJE GLASATI?

I ovo se događa. Ja i moja familija smo izvadili u B. Luci nove lične karte i sad kad smo dobili listiće da se verifikujemo nema mlađe kćerke bez obzira što ona ima 22 godine. Da li to oni imaju kvotu za glasanje? Ni ranije je nisu htjeli ubaciti u spisak za glasanje. Kome da se obratim, da bude ubačena na spisak.

S. B.




14. MASOVNI PROBLEMI SA REGISTRACIJOM

Sada kad sam malo slobodnija borim se sa ovim našim četnicima, problem je u tome što su me odbili za glasanje. Odgovor je, dokumente koje sam priložila nisu dovoljni da imam pravo glasati.

Prilog je Bosanski Pasoš, Rodni List sa jedinstvenim matičnim brojem i lična karta iz Francuske sa adresom Boravka.

Mislim da nešto nije u redu, pošto sam glasala sve do zadnjih izbora i sada me nema nigdje kad upišem moje podatke na internetu, nažalost još nemam čipsovu lični iz R BIH to ću uraditi u julu jer idem na odmor.

Još mnogo ljudi u Francuskoj mi se javljaju jer imaju iste probleme.

Ja sam radila na izborima 1996-te godine zato se svi meni obraćaju, a nažalost ne znam šta ću i gdje da ih uputim, posto i ja imam isti problem.
Jedino mi preostaje da kad budem tamo da vidim.

Ako imate neku soluciju recite.

Pozdrav

Sadija



Sadija,

kasno će biti da gledaš kada odeš tamo, jer će isteći rok za registraciju.

Problem je što su formulari konfuzni, pa ćeš morati nazvati komisiju i telefonom ili emailom saznati šta tačno treba u tvom slučaju, tj. da li si ti izbjeglica, ili lice na privremenom boravku u inostranstvu, pa prema tvom statusu koji dokumenti trebaju biti kolirani i faxovani.



15. RE: Muharem Avdispahić

Moramo reagovati na ovo pismo jer sve što je rečeno u njemu u vezi Prirodno-matematičkog fakulteta je totalna laž, ali nećemo ići po njegovom redoslijedu. Sindikalna organizacija PMF je reagovala na nezakonite postupke ministra Turkušića koje on sada podmeće Vladi Kantona. Ista je, iako je bila opomenuta od Zakonodavno-pravne komisije Skupštine kantona ukoliko potvrdi imenovanje prof. Tanović ZA DEKANA Fakulteta to će biti protuzakonit čin, a komisija obavijestila i Sindikalnu organizaciju o svom stavu. Ipak Vlada izglasava protuzakonitu odluku, a da je ona protuzakonita potvrđuje i Kantonalni sud svojom nedavnom presudom.

Za ove navode postoji odgovarajuća originalna dokumentacija, a pisac pisma je imao očito namjeru da prikrije istinu.

Članovi Sindikata



KOMENTAR: Sve što je gore demantovano, nije nikada ni spomenuto u "Online glasniku". Spomenute su sasvim druge stvari, kada je PMF u pitanju, kao npr. to da su neki sa PMF-a odlučili da otvaraju poštu svojim kolegama i špijuniraju šta ovi rade, te da je to iskorišteno u cilju političkih ucjena.

Toliko narušavanje privatnosti nije dozvoljeno bez sudskog naloga čak ni kontraobavještajnim službama, čak ni u institutima gdje se proizvodi vojna nuklearna i raketna tehnologija. Evo npr. ovih dana, Van Ho Lie, američki naučnik kineskog porijekla, koji je prije 3 godine bio optužen da je špijunirao za Kinu, tužio je američku državu za bespravno špijuniranje njegovih kompjutera i dobio na sudu da mu se mora platiti oko 1,600,000 USD, zbog bespravnog "narušavanje privatnosti".

Taj čin da su neki ljudi sa PMF-a čitali poštu svojih kolega i saznavali njihove intimne tajne je zaista nevjerovatan.

Možete li to dokumentovano demantovati, jer mi smo to kritikovali?

A. D.



16. BOSNI I HERCEGOVINI TREBA PRAVI GRAĐANSKI USTAV

Zahvaljujem na razumijevanju i da podvučem da Stranka Zelenih BiH ne samo da se zalaže za građanski Ustav BiH, nego smatra da je vitalni nacionalni interes najveća prepreka građanskom Ustavu i da se građanski Ustav ne može napraviti sve dotle dok postoji ta prepreka. Mi se zalažemo da zamijenimo vitalni nacionalni interes za vitalni državni interes i to je po nama jedini ispravni put.

Ukidanjem ovoga ukinuo bi se Dom Naroda BiH koji se samo zalaže za narode a ne za Državu, a time bi se uštedila ogromna sredstva za funkcionisanje države.
U mnogim tzv. građanskim političkim partijama ljudi se i dalje dijele na Bošnjake, Srbe i Hrvate i njihove sjednice traju satima i ne mogu da se dogovore o raspodjeli mjesta u svojim organima stranke, a raspoređuju ih prema naciji. Evo zadnji primjer u tako jednoj partiji tzv građanskoj javilo se par Hrvata koji potežu vitalni nacionalni interes po pitanju prijedloga zakona o obrazovanju. Razumio bih da je to uradio HDZ a ne neka tzv.
građansko orijentisana partija. Svi u zadnje govore o građaninu, a prave Ustave prema narodima. Vjerujte da bilo koja od ovih tzv građanskih partija dođe na Vlast opet će raditi prema nacionalnom ključu. Mi smo to javno rekli na skupovima što su i mediji popratili i pozvali smo te partije da rade na izgradnji pravog građanskog Ustava BiH i da se trebaju zalagati na ukidanju Konstitutivnosti Naroda. Dokle god imamo na sceni Konstitutivnost Naroda, nema građanske BiH.
Hvala

Šekib Sokolović
Potpredsjednik Stranke Zelenih BiH



PREGLED BH MEDIJA

17. KAKAV OTAC TAKAV SIN

Zastupnik Bakir Izetbegović je rekao da je nevjerojatno da vojsku Narodne borbe AP ZB svrstavamo u red branitelja jer se radi o, kako je ocijenio, izdajnicima. «Besmisleno je da je Ustavni sud izjednačio HVO i autonomaše. Pripadnici HVO su bili na braniku zemlje, ali su bili pod utjecajem Zagreba i Tuđmana. S druge strane, pripadnici AP ZB su čisti izdajnici koji su ubijali i mučili», rekao je Izetbegović.

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=4484



Branitelji BiH kojima je Tuđman bio komandant????!!!!! A izgleda nisu ni ubijali niti mučili?! Ovo je prevazišlo i ono "More bit vako, a more bit i nako".



18. LEGALIZACIJA NEFUNKCIONALNE BiH BI VODILA OTCJEPLJENJU RS

U slijedećem članku obratite pažnju na objašnjenje kako i bez referenduma RS može dobiti nezavisnost, ako je legalizujemo.

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1091.htm



19. TAKO GOVORI PRAVI REIS

http://www.bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=1029



20. PATRIOTSKA STRANKA TRAŽI POVRATAK REPUBLIKE BiH

http://republikabih.net/



21. PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE

http://www.kapidzic.com/index.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: