Sunday, April 27, 2008

#406 Haris Silajdžić hvali KOZMETIČKE PROMJENE KOZMETIČKIH PROMJENA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 24. juni 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 406


1. ODLAZAK OHR-a - KRAJ DAYTONA - PRAVAC REPUBLIKA BiH
2. Zeleno-crno-crvena koalicija je na djelu
3. IZVAN BODLJIKAVE ŽICE DEJTONSKOG AERODROMA - REFERENDUM IMAMO
4. KAKO JE SELIM BEŠLAGIĆ GLASAO?
5. Haris Silajdžić hvali KOZMETIČKE PROMJENE KOZMETIČKIH PROMJENA
6. ZAŠTO JE SRBIJA ŽRTVOVALA PUT U EVROPU RADIJE NEGO DA JE IZRUČILA MLADIĆA?
7. NIKO IH SILOM NE DRŽI U BiH

PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE
8. Kongres Bošnjaka Svijeta - Govor Ševketa Porčića
9. BRČANSKA DIJASPORA SE POVEZUJE SA DOMOVINOM
10. POZIV DIJASPORI U AKCIJI KUPOVINE DOMAĆIH PROIZVODA; POMOĆ JE VRIJEDNA NEVJEROVATNIH 100.000.000 EURA

PREGLED BH MEDIJA
11. SARAJEVO-X
12. ODLIČNA WEB STRANICA ŽIVINIČANA
13. STANDARDNO DOBRI PPRILOZI NA "REPUBLIKABIH.NET" I "ORBUSU"



1. ODLAZAK OHR-a - KRAJ DAYTONA - PRAVAC REPUBLIKA BiH

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Ako smo zaista te sreće da OHR ode iz Bosne i Hercegovine 2007. godine, kako je najavljeno ovih dana, to bi značilo da je Dayton mrtav, jer OHR JE KLJUČNI DIO DEJTONSKOG Bez OHR-a uopšte nije definisan (predviđen) politički sistem dejtonske BiH.

ODLAZAK OHR-a BI OMOGUĆIO DIREKTAN PUT DO PONOVNOG USPOSTAVLJANJA SUSPENDOVANE REPUBLIKE BiH. Najavljeni odlazak OHR-a bi se dogodio u najboljem trenutku, jer do sada je definitivno rasčišćeno da Republika srpska nije legalna i sada je svima jasno da kao takva Republika srpska nema pravo na referendum i izdvajanje iz BiH. Dakle, odlazak OHR-a i kraj Daytona bi značio i kraj bilo kakvog legaliteta RS kojega joj je Dayton djelimično donio. Odlaskom OHR-a, sve se vraća na pred-dejtonsko legalno stanje, na Ustav Republike BiH. Tada stičemo još više pravo da teritoriju Republike Srpske proglasimo okupiranom teritorijom Republike BiH, bez obzira što će četnici i dalje zvati svoju genocidnu tvorevinu "Republika srpska" isto kao što su je zvali i prije Daytona.

Upravo zato OHR nikada neće otići dok god stanje u BiH nije riješeno do kraja. Svijet neće napraviti "grešku" i ostaviti nezavršen posao u BiH čime bi rizikovao ponovni nastavak neprijateljstava. Ovaj put ne bi imali ni Aliju Izetbegovića koji kontroliše žrtve agresije i genocida i sprečava ih da oslobode svoja sela i gradove. OHR će otići iz BiH jedino onda kada se u Bosni i Hercegovini legalizuje stanje, pa bilo to na ovaj ili onaj način. Svijet bi volio da je Bosna i Hercegovina normalna država, sa svojim legalnim građanskim ustavom, onakva kakvu je narod velikom većinom izglasao i svijet priznao 1992. Svijet zato i pokreće razne incijative reformi dejtonske BiH, ali koje se nažalost uvijek završe našim popuštanjem četnicima tj. kozmetičkim promjenama. Dakle, svijet bi volio normalnu BiH, ali neće imati ništa protiv ni ako se mi složimo da je RS legalna država. Sve je u našim rukama, a to je u više navrata i rekao Shwarz Shilling.

Dakle, zbog svega ovoga možemo zaključiti da je nagla prijetnja odlaska OHR-a samo pokušaj da se iznudi izborna pobjeda zeleno-crno-crvene koalicije, kako koaliciju Tihića, Dodika i Lagumdžije zgodno zove Prof. Nijaz Duraković.

Zeleno-crno-crvena koalicija, ideološki potpuno nekompatibilna koalicija "velikih muslimana", sa fašistima i komunistima ima, jedan jedini cement, a to je "velikosrpski projekat". Srbi su jedan od naroda kod kojih je nacionalni osjećaj daleko ispred religijskog ili ideološkog, tako da i muslimanski i pravoslavni Srbi, i komunisti i fašisti, predstavljeni Tihićem, Dodikom, Lagumdžijom, prave veliku Srbiju, u skladu sa njihovom poslovicom "Samo Sloga Srbina Spašava", ne osvrćući se na religijske i ideološke razlike.

Dakle, navodni odlazak OHR-a je samo izborni blef sračunat da pomogne zeleno-crno-crvenoj koaliciji. Strategija ovoga blefa je da nas odlaskom OHR-a ustraše, zatim da usvajanje ustavnih amandmana zeleno-crno-crvene koalicije prije toga odlaska predstave kao rješenje, da bi narod u strahu glasao protiv patriotskog bloka. To bi zaista bilo rješenje, ali u pogrešnom pravcu, u korist legalizacije RS.

Međutim, u datoj situaciji mi i dalje imamo na raspolaganju jedan jedini put spasa BiH, a to je da nikada ne dozvolimo legalizaciju RS, da insistiramo da je RS nelegalna jer dejtonski ustav, Aneks 4, nikada nije prošao proceduru usvajanja u institucijama Republike BiH dok ni sam dejtonski ugovor, ukupno 12 aneksa, nikada nije ratifikovan u Skupštini Republike BiH.



2. Zeleno-crno-crvena koalicija je na djelu

Prof. dr. Nijaz Duraković, zastupnik u Parlamentu BiH

Nama je teško od nevolje zvane Dejtonski sporazum praviti vrlinu * Još ne treba smanjivati ovlasti OHR-a, posebno sada kada su pojačane separatističke tendencije, blokirana reforma policije...

Danas je tobožnja socijaldemokratija Milorada Dodika radikalnija u nacionalizmu od samog SDS-a, kaže zastupnik u Državnom parlamentu prof. dr. Nijaz Duraković na početku intervjua za "Dnevni avaz" od 23. juna 2006.

On govori o radu bh. političara, blokadama rada državnih institucija, zeleno-crvenoj koaliciji, podjelama u bh. strankama...

Stoji li tvrdnja o dominaciji političara iz RS?

- Srpskim političarima je mnogo lakše, jer oni listom pušu u istu tikvu. Njihov cilj je da po svaku cijenu održe pa i ojačaju RS, sve do otvorenih separatističkih tendencija. Te ambicije lako realiziraju kroz ovakva falš rješenja kakva su utvrđena Dejtonskim ustavom. Mogu blokirati rad Parlamenta BiH ili Vijeće ministara dovesti u krizu kad god požele... S te strane se iskazuje da su oni u ofanzivi i da dominiraju političkom scenom.
S druge strane, nama je teško od nevolje, koja se zove Dejtonski sporazum, praviti vrlinu.

Kada govorimo o ovim blokadama (države od strane RS), koji je najbolji način da se to onemogući?

- To su ustavne reforme, ali ne na ovaj način kako je to bilo predloženo. Treba otkloniti te kočnice, da Zastupnički dom ne odlučuje entitetskom većinom jer zaštitu nacionalnih interesa imamo u Domu naroda. Ali, oni su ostavili taj mehanizam i u Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH, pa je to išlo gotovo do nivoa mjesne zajednice.
Kada smo se tome usprotivili, osuto je drvlje i kamenje na nas da smo grobari budućnosti BiH i da hoćemo status quo, što je najordinarnija laž koja se čula u posljednjih deset godina.

Da li ove najnovije opstrukcije iz RS trebaju imati na umu i predstavnici međunarodne zajednice kada se ponovo pokrene priča o ustavnim promjenama?

- Naravno. Ali i naši političari. Najveći protivnik entitetskog glasanja do februara ove godine bio je Sulejman Tihić, ali sada priča neku drugu priču, kao da mi bolujemo od amnezije. Kako i njega i Lagumdžiju nije stid!
Najnovije blokade u Parlamentu, Dodikova silna mešetarenja i otvoreno antiustavno djelovanje, koje se nekada zvalo i veleizdaja ili kontrarevolucija, pokazali su ko je bio u pravu.

Kakve su pozicije stranaka pred predstojeće izbore?

- Očito je da su sve stranke manje-više u krizi. HDZ se podijelio, SDA ima nešto bolju poziciju, ali sigurno da unutar nje postoje tihe frakcije, što se pokazalo i u najnovijem sukobu Terzić - Tihić. SDP se podijelio ne samo na SDU, već i na neke druge nezadovoljnike koji masovno prelaze u druge stranke.
Ni Stranka za BiH nije imuna od tih potresa. Jednom nedefiniranom ulogom Silajdžića u protekle četiri godine oni su dosta toga izgubili i pitanje je koliko će uspjeti vratiti rejting. SDU je još mlada stranka kojoj nedostaju kadar, medijska potpora i materijalna sredstva.
U BPS-u tiho rade i njihova uloga neće biti zanemariva. Tu je i BOSS, koji u određenim područjima ima visok rejting. Ne vjerujem da će neki veći zalogaj pripasti ovim manjim strankama, reformiranom LDS-u, Republikancima, GDS-u...

Šta mislite o mogućoj zeleno-crvenoj koaliciji između SDP-a i SDA?

- Ja sam ranije kazao da je na djelu zeleno-crno-crvena koalicija, jer oni koaliraju i sa SDS-om, a tu su i SNSD, te PDP. SDA i SDS koaliraju još od 1990. godine, ali simptomatično je otkud tu SDP.
To je odstupanje od izvorne socijaldemokratske ideje i stranačkog programa koji isključuje svaku saradnju sa snagama koje su dovele ne samo do rata, već i poratne tragedije i golgote BiH.
To je samo nezajažljiva borba za vlast. Ne vidim drugog razloga, jer tu nema nikakvih principijelnih, idejnih ili političkih sličnosti.

Razgovarao: Admir MALAGIĆ



3. IZVAN BODLJIKAVE ŽICE DEJTONSKOG AERODROMA - REFERENDUM IMAMO

Državni referendum jeste demokratsko izražavanje volje stanovnika, ali samo u ozračju demokracije, normalne, funkcionalne, solidne države. U ovoj BiH bi svaki referendum, pa i po traženju Silajdžića, Filipovića, kao i Dodika – jedino odrazio i ozakonio rezultate agresije i genocida


Piše: Sven RUSTEMPAŠIĆ

Pozivi na referendume ne jenjavaju. Dejtonskoj su tvorevini Republici Srpskoj mitingovanja o referendumu ipak tek frustracija nakon što je Patriotski blok spriječio da se ratificiranjem Dejtonskog Aneksa 4 (ustava) u Sarajevu 26. aprila, prizna RS kao država koju bi, pazite ciničnog li paradoksa, upravo sama žrtva njenog genocidnog nastanka ozakonila. Do daljnjeg, taj je problem saniran. Ali, nad horizont se nadvila velika, opasna sjena: Haris Silajdžić (SBiH) traži sada neki novi referendum na cijeloj teritoriji BiH. Vjerovali ili ne, Silajdžić bi time velikosrpski projekt doveo u mnogo povoljniji položaj nego što to Milorad Dodik (SNSD) može čak i sanjati! Zabrinjava to što poziv dolazi od ponovno uspostavljenog Predsjednika SBiH.

Državni referendum jeste demokratski metod iskazivanja volje stanovnika, ali u demokratskim uvjetima, u funkcionirajućoj, normalnoj, solidnoj državi. Sada bi svaki referendum, pa i po prijedlogu Silajdžića (SBiH), zatim Muhameda Filipovića ("Avaz", 10. jun), kao i Milorada Dodika (SNSD) – samo odrazio i ozakonio rezultate agresije i genocida.

Prvo, prebrojavanja bi se odvijala po (post)Dejtonskom Izbornom zakonu kojega je Alijansa (SDP, SBiH) za svoje vladavine učinila još nepovoljnijim jer je cjelovitu (državnu) izbornu oblast BiH pocijepala na dvije samostalne izborne jedinice, RS i FBiH, dvije nove državne jedinice, dakle. Pošto je izborni zakon drugi po važnosti nakon ustava, time je Alijansa (SDP i SBiH) podijelila BiH na dvije države. Po tom kriteriju bi se i rezultati referenduma evidentirali po entitetima, pa čak i po kantonima. Samo ta komponenta u sklopu mnogih štetnih refleksija, bi na mala vrata ostvarila Dodiku ono što Republika Srpska ovih dana na velika vrata nije mogla učiniti sa toliko buke! Drugo, bez obzira što Silajdžić (SBiH) govori o referendumu na cijeloj teritoriji BiH, pristanak na takav referendum bi automatski podrazumijevao poništenje Referenduma iz 1992. godine. Silajdžić bi Dodiku poklonio jedan od naših najjačih aduta na internacionalnom nivou! Pristanak na bilo kakav novi referendum bi značio naše mirenje sa rezultatima agresije i genocida, te bi nova runda razbijanja BiH i genocida drugim sredstvima mogla početi.

Poznato je da se državni referendumi u svijetu odvijaju tek svakih 40, 50, pa i do 100 godina. Naš državni Referendum iz 1992. godine, dakle, odiše svježinom 14-godišnjeg poletarca. Njegov je kvalitet vrhunski. Izveden je pod totalnom internacionalnom kontrolom i verifikacijom. Bio je to građanski referendum na kojega je potvrdan odgovor dalo preko 64% stanovnika. Crna Gora je protestirala čak i zadatih 55%; usporedite superiornu snagu, kvalitet našeg procenta! I povrh svega, od cijelog je svijeta priznat (EU, UN, preko 100 zemalja ...). Ako bude pameti, moralnog fibera u liderima (upitna kategorija), taj će Referendum biti aktuelan i koristan barem još nekoliko decenija. To je betonski temeljni blok kvalitetnog pravnog slučaja države Bosne i Hercegovine - pogotovo u svjetlu agresije i genocida koji se nad njima odvijao i odvija. Traženje novog referenduma, taj cementni blok razbija. Nema veće usluge velikodržavnim projektima susjeda.

Odakle Silajdžiću ta ideja?! Kako je moguće da nakon dobre performanse u prvoj polovini ove godine, Silajdžić čini takve dramatične obrte, takav “salto mortale”? Sjetimo se npr. kako je Lagumdžija prije pobjede Alijanse bio protiv Izbornog zakona po kojem se BiH dijeli te RS postaje posebna izborna jedinica. A kada je dobio vlast, progurao je taj destruktivni izborni zakon. Sjetimo se i Tihića, koji nakon dobre performanse od novembra 2005. u Vašingtonu napravi salto mortale tako što od januara totalno otvoreno postade advokat Milorada Dodika, velikosrpskog projekta. Zašto nakon veoma dobrog prvog poluvremena ove godine, po svom izboru za predsjednika SBiH, Silajdžić čini "post-izborni salto mortale"?!

Mnoge su još ostale po državu BiH destruktivne posljedice bilo kakvog referenduma (recimo, udar na Hrvate u BiH). Stoga na pitanje da li održati bilo koji referendum, odgovor glasi: Ne, niti govora!



4. KAKO JE SELIM BEŠLAGIĆ GLASAO?

Evo vidimo SDP se ponovo pridružio strankama iz RS da spriječi povratak izbjeglica i ratnih vojnih invalida Armije BiH kućama u RS. A SDP je tobože ljevica i bori se sirotinju. Možda i jeste, ali je srbofilstvo jače. Samo me interesuje kako je Selim Bešlagić glasao. Slijedi članak iz "Avaza".
----
Zastupnički dom
Nakon glasanja Lagumdžijinog SDP-a i stranaka iz RS

Tanović: Katastrofa je da se politika vodi preko leda RVI i povratnika

SDP i stranke iz RS odbacili prijedlog o povećanju pomoći RVI i uplati 20 miliona KM u Fond za povratak * Najugroženiji su uvijek predmet manipulacije, kaže Duraković

Neusvajanje prijedloga da se povećaju izdvajanja za ratne vojne invalide i uplati 20 miliona KM u Fond za povratak još je jedan primjer da se politika vodi preko leda ljudi kojima je pomoć zaista potrebna, što je katastrofa, kaže predsjednica LDS-a Lamija Tanović.
To je samo jedna od reakcija na rezultate glasanja u Zastupničkom domu Parlamenta BiH prije dva dana kada je, zbog protivljenja Lagumdžijinog SDP-a i stranaka iz RS, uskraćena ova pomoć socijalno ugroženim kategorijama, za koje se te partije očito samo deklarativno zalažu.

Nezadovoljni odlukom

- Političari kod nas svako malo naprave neku glupost, kao što je ova sada. Baš ih briga što neko nema krov nad glavom, ne može obnoviti kuću, ima tjelesno oštećenje... Ovo je samo jedan od primjera nakon kojih ostanete bez riječi i zapitate se je li moguće da neko neće da glasa za tako potrebnu i značajnu stvar - kaže Tanović.
Predsjednik Kluba SDA i predlagač ovog zaključka Elmir Jahić pojašnjava da bi se ova pomoć osigurala iz "viška prikupljenih sredstava od indirektnih poreza".
- Nažalost, zbog dva glasa, nisu dobili potrebnu većinu. Mislim da je velika šteta što to nije usvojeno - govori Jahić.
I u Savezu RVI nezadovoljni su odlukom, jer već dugo insistiraju i čekaju da država izdvoji novac za stimuliranje održivog povratka, posebno RVI.
- Da je bilo takve pomoći i da se, naprimjer, u Srebrenicu vrati 50 invalida, zar to ne bi bio najbolji primjer da je povratak moguć - pita predsjednik Saveza Safet Redžić.
Kaže da se vrlo malo povratnika, posebno RVI, uspjelo zaposliti, a većina njih bukvalno preživljava, te se sve češće odlučuju na odlazak u druge zemlje.
Nijaz Duraković, poslanik u Državnom parlamentu, ističe da se na sjednici zalagao za pomoć RVI, slijepim i drugim ugroženim kategorijama stanovništva, te za oslobađanje humanitarnih organizacija PDV-a.

A. MALAGIĆ

Povratak je prioritet države

Lider Bošnjačke narodne stranke Nedžad Latić kaže da izbjeglice trebaju biti problem o kojem će brinuti država.
- Rješavanje ovih problema ne može ostati samo u sektoru humanitarnih organizacija, kao što je to sada slučaj. To mora biti prvorazredno pitanje države. Kako je cilj agresora bio da protjeraju to stanovništvo, sada prioritet države treba biti njihov povratak. Zbog toga insistiramo i da se država zaduži - kaže Latić.



5. Haris Silajdžić hvali KOZMETIČKE PROMJENE KOZMETIČKIH PROMJENA

Intervju Harisa Silajdžića Sabahu:

Slijedi, pitanje Sabaha, odgovor Silajdžića, citat

"Kako to postići (ujedinjenje BiH) kad nema dogovora?
- Mi smo kroz ovih deset godina mijenjali dosta toga. Vrlo teško i vrlo sporo, ali smo mijenjali. To nas približava Evropi. Od pravosudnog sistema do ekonomskog sistema. "

Lako vidjeti ko je ko kroz njihovu propagandu. Svi koji se zalažu za legalizaciju genocida stalno obećavaju kule u zraku (Približavanje Europi). Uzmimo intervjue svih političara i stranih ambasadora i vidjećemo. To je najjednostavniji IZDAJNIKA-DETEKTOR. Oni obećavaju snove koji lijepo zvuče, a na terenu te i dalje ubijaju (u praksi, jer kad legaliziraju genocid i zaštite genocidalnu RS) doći će novi krug genocida prije ili kasnije. Ljudi koji se bore da sačuvaju naše živote i da se kazni zločin ne pričaju tako, nego objašnjavaju da su dogovorima kojima se prave "zajedničke" dejtonske institucije, umjesto jedinstvenih, ustvari provodi tiha legalizacija RS.

Iza Daytona stoji tim najboljih svjetskih zločinaca koji znaju kako podvaliti stvari na papiru koje lijepo zvuče, a u praksi legalizuju genocid. Zato se Silajdžić sada aktivira da obezbijedi bilo kakav dogovor, tako da nema šanse da preživi Republika BiH, što znači da nema šanse da se zločin ikada kazni. On će učiniti sve da se napravi bilo kakav dogovor koji legalizira Dayton, a ne da se vrati Republika BiH. Zato se on mora zaustaviti, izolovati i eliminisati. Jedina pravda je Republika BiH. Nećemo nikakve KOZMETIČKE PROMJENE KOZMETIČKIH PROMJENA BH Ustava koje će legalizirati genocid.

Kome treba novi ustav kad imamo stari koji je bio dobar?
Kome treba novi ustav koji je posljedica genocida?

Armin K.



6. ZAŠTO JE SRBIJA ŽRTVOVALA PUT U EVROPU RADIJE NEGO DA JE IZRUČILA MLADIĆA?

Pa, odgovor na gornje pitanje je slijedeći. Kada uhapse Mladića onda će ga morati deportovati u Hag, gdje će mu se suditi. U tom sudskom procesu bile bi objelodanjene sve upletenosti Srbije i njihovog saveznika u zlu Crne Gore, u svim ratovima po bivšoj SFRJ. Onda bi konačno i ostatak svijeta pred sobom imao čvrste dokaze (pred kojim danas zatvaraju oči) i ne bi mogli okretati svoju glavu od odgovornosti Srbije i Crne Gore za agresije i genocide i sva ostala zlodjela.

Srbija bi rado predala Mladića u zamjenu za EU, NATO itd. članstvo. Ali zbog gore navedenih razloga uslijedile bi ostale mnogo, mnogo gore posljedice. Ne govorim samo o ogromnoj ratnoj ošteti koju će Srbija i Crna Gora i onako morati da plate, već govorim o mnogo, mnogo većoj stvari. Govorim o stvari koju je međunarodna zajednica svjesno propustila kada je imala Miloševića u kavezu.
Hapšenje Mladića i zatim pravedno sudsko procesuiranje bi dovelo do propasti čitavog političkog sistema koji još uvijek postoji u Srbiji, a koji se bazira na nacionalizmu (Srbi – nebeski narod, sve ostale treba pobiti…). A to bi ujedno dovelo i do ukidanja genocidne Republike Srba (tzv. Republika Srpska, da Bog da je nestalo). Što znači to bi bio kraj velikoj Srbiji.

Eto, zašto Srbija ne želi da uhapsi ni Mladića, ni Karadžića, već predaje "sitniju ribu" kako bi svijetu dali pogrešnu sliku (na koju glupi nasjedaju) o naporima Srbije da se ratni zločinci predaju Hagu.

Halilović Asmir


Ovo je interesantno rezonovanje, koje smo primili prije vijesti da je Mladić na umoru, ali smo odlučili da ga ipak objavimo, mada govori u prezentu o stvarima, koje bi sada bilo prikladnije kazati u prošlom vremenu.



7. NIKO IH SILOM NE DRŽI U BiH

Svakodnevno čitam i slušam kako Srbi ne osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu i kako bi svi htjeli da žive u jednoj državi. Ja tu ne vidim nikakav problem. Ko to silom drži Srbe da žive u Bosni i Hercegovini? Pustimo ih neka idu ako žele da žive svi u jednoj državi. I treba još da znaju da nije ovo 1992, već 2006 i da nema više JNA. Sve države koje su belaj činile po Bosni su strašno kažnjene. (Turska, nekad najveća država na svijetu koja je ikad postojala, skresana je i okrnjena ostala čak i bez svojih teritorija. Mletačka republika, ne postoji više. Austro-ugarska, isto tako ne postoji, a Austrija i Mađarska izgubile su veliki dio svojih teritorija. Jugoslavija ne postoji više, a i Srbija gubi dio svojih teritorija i tu još nije kraj. Sve što su oteli od drugih i za kaznu malo više. Neka idu i nek Bosnu ostave na miru. Neka znaju da Bosna i Hercegovina ima dovoljno sinova i kćeri koji će Bosnu i Hercegovinu braniti i uz Božiju pomoć i odbraniti. Nije ovo 1992. već 2006.

Trebaju znati da u državi koja se zove Bosna i Hercegovina postoji narod koji je tu od vajkada, i da je to autohtoni, državotvorni narod, kojeg u čitavom svijetu zovu Bošnjaci, i da taj narod nikada neće dozvoliti razbijanje Bosne i Hercegovine.(pogledaj na ovoj adresi o Bošnjacima http://bs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1njaci) A Srbi i svi drugi koji Bosnu i Hercegovinu ne smatraju svojom državom, a htjeli bi da žive u nekoj drugoj, treba da znaju da uvijek mogu da idu, niko ih ne zadržava.

M. Omerović



PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE

8. Kongres Bošnjaka Svijeta - Govor Ševketa Porčića

http://www.rtvbostel.com/radio_bostel_emisije/radio_bostel_003.htm

Na gore navedenom linku možete poslušati izvrstan izvještaj gospodina Ševketa Porčića, a u vezi održavanja proslave stote godišnjice Bošnjaka u Americi, i napokon glas protiv dugogodišnje zloupotrebe pozicije glavnog imama Senada Agića! Sve čestitke gospodinu Porčiću i RTV BOSTEL !!! Bosna danas najviše treba glas istine !

Mujo, Chicago




9. BRČANSKA DIJASPORA SE POVEZUJE SA DOMOVINOM

Poštovana gospodo članovi Nacionalnog Kongresa R BiH,

Zamolila bih vas da objavite vijest o osnivanju Udruženja Brčanska Dijaspora, udruženja koje želi da vrati duh zajedništva u tom lijepom gradu, i koje želi da pomogne njegovom prosperitetu. Želja nam je da ova vijest dođe do svih naših Brčaka i žitelja BiH.

Unaprijed se zahvaljujem uz srdačan pozdrav,

A. C.

http://wa4441.wt14.de/forum/viewthread.php?forum_id=4&thread_id=49



10. POZIV DIJASPORI U AKCIJI KUPOVINE DOMAĆIH PROIZVODA; POMOĆ JE VRIJEDNA NEVJEROVATNIH 100.000.000 EURA

Kada se pročita naslov ove humanitarne akcije na prvi pogled to izgleda nemoguće, ali ipak, to je sasvim realno i ostvarljivo. Postavlja se pitanje kako se to može uraditi? Kako to realizovati?
Odgovori na ova pitanja su veoma jednostavni;

Kada budemo boravili u domovini, Bosni i Hercegovini za vrijeme godišnjih odmora mi svakako moramo kupovati namirnice za svakodnevne vlastite potrebe kao i ostale robe široke potrošnje.
Tada moramo i trebamo isključivo kupovati – DOMACE, BOSANSKOHERCEGOVACKE PROIZVODE - to su oni artikli koji su proizvedeni u BiH, a po svaku cijenu i maksimalno trebamo izbjegavati uvozne artikle koji dolaze u BiH iz zemalja čitavog svijeta.
JAVNI HUMANITARNI
FORMULA ZA POMOĆ IZGLEDA OVAKO - Prema statistici 300.000 Bošnjaka i Bošnjakinja dođe iz dijaspore za vrijeme godišnjih odmora u domovinu. Svaki od nas potroši u BiH najmanje u prosjeku 333,33 EURA. Kada bismo isključivo kupovali bosanskohercegovačke proizvode to bi iznosilo 100.000.000 EURA vrijednosti onih artikala koji su se proizveli u BiH.

Pod parolom »NEKA NAŠI PROIZVODE A MI CEMO OD NJIH KUPOVATI» ide ovogodišnja akcija pomoći, a ona se može pretvoriti u trajnu naviku svih građana BiH. Ovom akcijom pokažimo PATRIOTSKO ponašanje, dokažimo SOLIDARNOST prema našoj ekonomiji, jer tako ćemo najbolje pomoći našu domovinu BiH.
Svi mi koji živimo i radimo u dijaspori bi voljeli čuti kako naši najmiliji u BiH dobro žive, zato pomozimo im da nisu bijedni, siromašni i gladni. Ovakvim patriotskim odnosom prema domaćem proizvodu naša proizvodnja dobiva šansu da procvjeta a to automatski otvara priliku za veće zapošljavanje.

U kratkom roku u BiH svi bi bili zaposleni, solidno bi živjeli od svojih zarađenih primanja, tako da ne bi više zavisili od međunarodne crkavice ili one pomoći koju im mi pošaljemo iz dijaspore.
Osim kupovine BiH proizvoda također zadatak nas iz dijaspore bi bio otvaranje diskusije, gdje trebamo nastojati ubjediti naše sugrađane koji žive u BiH o značaju KUPOVINE domaćeg proizvoda jer je to jedini način da spriječimo ekonomsko SIROMAŠENJE naše zemlje.
Dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, veliki je dio sudbine u našim rukama!
Pokušajmo ovom akcijom zaustaviti propadanje naše privrede u BiH!
Pokažimo ODLUCNOST, to je jedini način OPSTANKA!
Pomozimo našima da imaju bolje sutra i svjetliju budućnost!

APELUJEMO na svijest svih Bošnjaka koje znamo, uključimo se svi u ovu AKCIJU KUPOVINE DOMAĆIH PROIZVODA!
To je put i način da naša domovina BiH ne postane tuđa kolonija sa siromašnim ljudima, a što može voditi njenom konačnom nestanku.

ROBNA LISTA BOSANSKOHERCEGOVACKIH POIZVOĐACA

1. »BIO»Tjestenine, «ALADIN» Tjestenine - proizvođač »ADI – C» - BREZA
2. Domaći kolači, brašno, makaroni «KLAS» - SARAJEVO
3. Tvornica čipsa «FERIMPEX» - ZAVIDOVICI
4. Pileće salame, pileće paštete, goveđi naresci Tvornica «OVAKO» - SARAJEVO
5. Eurokrem, kafa, šećer, čajevi, supe, začini «VISPAK» - VISOKO
6. Mesna industrija »VALJEVAC» - VISOKO
7. Mesna industrija «BRAJLOVIĆ» - VISOKO
8. Mineralna voda - Tešanjski dijamant, «OAZA» - TEŠANJ
9. Sarajevska mineralna - SARAJEVO
10. Sve vrste đemova i sokova «VEGAFRUT» - GRACANICA
11. Travnički sir, pakovanje «SARKUS» - SARAJEVO
12. Proizvodnja cigareta TVORNICE - MOSTAR i SARAJEVO
13. Deterdženti i sva higijenska sredstva «DITA« - TUZLA
14. Frižideri, veš mašine «BIRA» - BIHAĆ
15. Tvornice namještaja "SABIX" - HADŽICI, "ŠIPADOVE" TVORNICE NAMJEŠTAJA, "KRIVAJA" ZAVIDOVICI
16. Proizvođači cipela «FORTUNA» - GRACANICA, «KTK» - VISOKO, «AIDA» - TUZLA
17. Konfekcija, proizvodnja odijela «BORAC« - TRAVNIK
18. Mlijeko, pavlake, razni namazi «MEGLA» - BIHAĆ, «MLIJECNA INDUSTRIJA» -GRADAČAC, «MLIJECNA INDUSTRIJA» - ZENICA, «MLIJECNA INDUSTRIJA» - TUZLA, «MILK» - VLAŠIC, «MLIJECNA INDUSRTRIJA» - MAGLAJ
19. Sapuni i ostala higijenska sredstva «ASTRO» - SARAJEVO
20. Medikamenti i lijekovi «BOSNALIJEK» - SARAJEVO
21. Motorna ulja i maziva, «MAXIMA, OPTIMA, PERMANT» - GRADAČAC
22. Sipanje goriva, firma koja jedina plaća uredno porez «ENERGOPETROL» -SARAJEVO
23. Građevinski materijal, jako puno ima firmi u BiH koje proizvode građevinski materijal, opredijelite se za BH firme.
24. Čokolade, bonbonjere, rahatlokumi Tvornica kandita «SARABON» - SARAJEVO
25. Mineralna voda «ILIDŽANSKI DIJAMANT» - SARAJEVO....

VEOMA MALI BROJ FIRMI SMO NAVELI RADI VAŠEG BOLJEG SNALAŽENJA PRILKOM KUPOVINE BiH PROIZVODA. GLAVNO PRAVILO PRILIKOM KUPOVINE JE DA NA SVAKOM PROIZVODU PROČITATE KO GA JE PROIZVEO I ONDA SE OPREDJELITE ZA BOSANSKOHERCEGOVACKE PROIZVODE. TAKO CETE NAJBOLJE POMOĆI SVOJE NAJMILIJE I NAŠU DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU.

MOLIMO VAS ZA JOŠ JEDNU MALU USLUGU: OVAJ LETAK ISPRINTAJTE I DALJE GA DIJELITE SVOJIM POZNANICIMA. OVA HAJIRLI AKCIJA SAMO TAKO MOŽE USPJETI!
NEKA VAS UZVIŠENI ALLAH NAGRADI ZA VAŠU ŽRTVU I POMOĆ KOJU ČINITE ZA BOLJITAK ISLAMA I MUSLIMANA!!!

* Inicijator akcije i autor letka je KENAN MEŠANOVIĆ, dipl. ekonomista iz AACHENA, SR NJEMACKA.



PREGLED BH MEDIJA

11. SARAJEVO-X

U prošlom broju "Glasnika" smo opisali politiku web stranice Sarajevo-x koja zabranjuje patriotima da se registruju, ili im zabranjuje da postiraju, ako nekako uspiju da se registruju. Tako na stranici odražavaju četnički pogled na svijet, a koji prikazuju kao Bošnjački, čime varaju politički naivnu bh omladinu. Tamo su sasvim normalne teme i zaključci kako se "Bosna podijeliti mora", crtaju se karte podjele države, govori se samo o tome šta "Srbi hoće" i šta je "moguće dobiti od njih", a nikako o tome šta Srbi imaju pravo da traže. Glavna stvar im je da ubijede Bošnjake da isključivo svijet odlučuje o nama, a nikako mi sami, da bi se digle ruke od odbrane BiH i da bi četnici završili posao lakše itd.

Nama je Sarajevo-x interesantno samo zato što nam služi kao ilustracija koliku pažnju izdajnici posvećuju medijima. Nije im dosta što kontrolišu uglavnom sve TV i radio mreže, "Oslobođenje", "Dane", "Slobodnu Bosnu" itd, nego moraju čak kontrolisati i web stranice koje dnevno posjeti samo tridesetak ljudi. A koliki je srah izdajnika od "Nacionalnog kongresa R BiH" najbolje ilustruje to što su na neki poseban način onemogućili da se registruje bilo ko na koga sumnjaju da pripada "Nacionalnom kongresu R BiH", čak i neke ljude koji nikada ranije nisu bili registrovani na Sarajevo-x, i ta blokada traje već godinama. Postavlja se pitanje kako znaju da ti ljudi postoje, kako znaju njihove IP adrese, ako nikada nisu bili registrovani na sarajevo-x. Mi iz nacionalnog kogresa smo svjedoci jedne veoma sofisticirane obavještajne igre da se onemogući da naša poruka dopre do Bosanaca i Hercegovaca. Sarajevo-x je samo jedan mali dio antibosanskog fronta, a kojega spominjemo jer svako od vas može provjeriti ove tvrdnje.

Nedavno su neki naši čitaoci, počeli na Sarajevo-x iznositi stavove tipične za "Online Glasnik NKR BiH". Tako se dogodilo da se poslije dužeg vremena na Sarajevo-x moglo pročitati nešto što ima smisla i da pri tome nije četnička propaganda. Međutim, poslije samo par članaka dvojica novih članova su bili zabranjeni, a ostali pametni su digli ruke, nadglasani satrologijom i demagogijom. Slijedi link na kojem se može pogledati ta "ekskurzija" "Online glasnika" na Sarajevo-x i par članaka zbog kojih je nas čitalac čiji "nick" na sarajevo-x je bio "racunarskibandit" zabranjen.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=26430



12. ODLIČNA WEB STRANICA ŽIVINIČANA

http://www.zivinicebih.com/forum/teme.php?gid=7



13. STANDARDNO DOBRI PPRILOZI NA "REPUBLIKABIH.NET" I "ORBUSU"

http://republikabih.net/

http://users.skynet.be/orbus/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: