Sunday, April 27, 2008

#417 BRČKO – PONOVO IZDAJNICI NA DJELU

POZOR - BRČKO U OPASNOSTI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - http://www.hdmagazine.com/Fond/linkovi.htm
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 417


1. BRČKO – PONOVO IZDAJNICI NA DJELU
2. Ambasador Daglas Meklheni piše za "Dnevni avaz" o Distriktu Brčko
3. KAJANJE GENERALA ARMIJE REPUBLIKE BiH

PREGLED MEDIJA
4. Zašto SDP doživljava rasulo?
5. KOME I ZAŠTO U BiH POMAŽE CDU-CSU




1. BRČKO – PONOVO IZDAJNICI NA DJELU

Kada je supervizorka za Brčko Susan Johnson postupila po slovu zakona i provela u djelo konačnu odluku arbitraže za Brčko DA JE DISTRIKT BRČKO POSEBNA JEDINICA U BOSNI I HERCEGOVINI I DA SE UKIDA LINIJA RAZGRANIČENJA IZMEĐU RS I FEDERACIJE NA TERITORIJI BRČKOG, to je bio gigantski korak u pravcu spasavanja Bosne i Hercegovine, jer je time prekinut teritorijalni kontinuitet Republike srpske, te osujećeni eventualni “referendumi i otcjepljenja”. Nažalost, odmah su na nju skočili četnici, što nije nikakvo iznenađenje, jer je ta odluka značila kraj velikosrpskog sna. Zajedno sa četnicima, istina nešto manje otvoreno, ali mnogo pogubnije po BiH skočio je i Adnan Terzić koji je u nekoliko navrata ljutito reagovao riječima “DA JE TO TREBALO ODLUČIVATI U SKUPŠTINI BiH”. To je ko zna koji put da “bošnjački” predstavnici od gotovine prave veresiju, da konačnu arbitražnu odluku koja je povoljna za BiH otvaraju za diskusiju da bi na kraju dogovorili nešto što je u interesu četnika, UMJESTO DA INSISTIRAJU DA SE TA PRAVOSNAŽNA ODLUKA POŠTUJE I PROVODE. Adnan Terzić dobro zna da u Skupštini dejtonske BiH ukidanje entitetske linije ne može proći i ta njegova inicijativa je zaista pogubna za Brčko. Pa zašto je postojala arbitraža, ako je nećemo poštovati?! ZAŠTO POVOLJNU PRESUDU U KORIST BiH IZLAGATI NATEZANJU SA ČETNICIMA I ČETNIČKOM VETU?

NA OVIM IZBORIMA ĆE DOĆI DO RASPADA ČETNIČKIH LEGLA ZVANIH SDA I SDP, U KOJIM SVE ODLUKE DONOSI MALI BROJ IZDAJNIKA, A NA VLAST IH SVOJIM GLASOVIMA POSTAVLJAJU IZMANIPULISANE VJERNIČKE I PATRIOTSKE MASE BOŠNJAKA. ZATO ONI ŽURE DA ZAVRŠE POSAO PRIJE NEGO SE TO DOGODI. ZATO SU FORMIRALI “KOMISIJU ZA BRČKO” PRIJE NEGO JE SKUPŠTINA DISTRIKTA BRČKO DONIJELA ZAKONE DISTRIKTA, KAKO JE ARBITRAŽOM BILO NALOŽENO. BRCACIMA BI ODGOVARAO OBRNUT RED POTEZA, A TO JE DA ONI SLOBODNO DONESU SVOJE ZAKONE, PA DA SE ONDA DISTRIKT UKLJUČI U INSTITUCIJE BiH KAO TRECI RAVNOPRAVAN DIO BOSNE I HERCEGOVINE. TIME ŠTO JE DZAPO PRISTAO DA SE FORMIRA KOMISIJA VIJEĆA MINISTARA ZA BRČKO PRIJE NEGO SU BRČACI SLOBODNO USVOJILI SVOJE ZAKONE UMJESTO ENTITETSKIH, ON JE BRČKO IZLOZIO MIJESANJU OSTALA DVA ENTITETA U UNUTRASNJE STVARI DISTRIKTA, ŠTO ĆE SE NEMINOVNO PRETVORITI U PODJELU DISTRIKTA IZMEĐU DVA ENTITETA.

U slijedećem članku iz “Avaza” možete pročitati da je formirana KOMISIJA ZA BRČKO KOJA ĆE PREGOVARATI O BRČKOM, A DOGOVOR ĆE BITI USVAJAN U SKUPŠTINI BiH, dakle, sve što je Terzić tražio. Brčaci su trebali usvojiti svoje zakone samostalno bez Skupštine BiH, ovako, uvođenjem Skupštine BiH u igru, obezbjeđen je četnički veto na bilo kakvu konstruktivnu odluku u skupštini distrikta, pa i na zakone koji bi efektivno ukinuli entitetsku liniju.

TO JE JEDINO BITNO U TOM ČLANKU I TREBA POTPUNO ZANEMARITI SVA LIJEPA OBEĆANJA KOJIMA VARAJU BOŠNJAKE I BRČAKE. Dok nama oduzimaju domovinu, a Brčacima njihov grad za kojeg su toliko krvi prolili, oni optimističkim izjavama ARBITRAŽU pretvaraju u PREGOVORE I IZLAZU JE ČETNIČKOM VETU U SKUPŠTINI DAYTONSKE BiH.

Međutim, postoji jedan izlaz iz ove situacije. Kada znamo kako savremeni svijet funkcioniše, onda znamo da NIŠTA NE MOŽE BITI PRAVOSNAŽNO ODLUČENO BEZ SAMIH BRČAKA. BRČACI MORAJU REĆI “NE” OVOJ PRLJAVOJ IGRI SA NJIHOVIM GRADOM. SKUPŠTINA DISTRIKTA BRČKO MORA SE IZBORITI DA SE PRAVOSNAZNA ODLUKA ARBITRAŽE ISPOSTUJE DO KRAJA, da se donesu zakoni Distrikta, bez miješanja “komisije za Brčko”, tj. bez uvođenja u igru ostala dva entiteta i bez nepotrebnog izlaganja četničkom vetu u Skupštini BiH. Podsjećamo kako je američki ambasador sumirao Konačnu arbitražu za Brčko u “Avazu” od 7. septembra 2006., citiram:

Nakon tri godine mukotrpnog rada, Međunarodni arbitražni sud 1999. je donio Konačnu odluku kojom je uspostavljen Brčko Distrikt kao jedinstvena administrativna jedinica, izvan isključive kontrole entiteta i pod punim suverenitetom države BiH. Uvedena je međunarodna supervizija nad primjenom arbitražne odluke kojom je naloženo formiranje institucija i uvjeta potrebnih građanima Brčkog za izgradnju demokratske, mirne i prosperitetne budućnosti. - Kraj citata

Sve ispod ovoga bi bilo izdaja Brčkog i Bosne i Hercegovine.


Dr. Muhamed Borogovac

Za NACIONALNI KONGRES REPUBLIKE BIH

---
Slijedi pomenuti članak iz “Avaza”.



2. Ambasador Daglas Meklheni piše za "Dnevni avaz" o Distriktu Brčko

Brčko Distrikt - važan dio čvrste Bosne i Hercegovine

Brčko se danas približava novoj prekretnici, potpunoj realizaciji Konačne arbitražne odluke i završetku supervizije za ovaj grad

U Brčkom su se dogodile neke od najtežih borbi u toku rata od 1992. do 1995. godine, dok je nakon rata status Brčkog bio jedno od najtežih pitanja u Dejtonu. Sporazumom, kojim su u zadnjem trenutku spašeni mirovni pregovori, sve strane su se dogovorile da će se status Brčkog riješiti putem međunarodne arbitraže u kojoj će sudjelovati predstavnici iz Federacije BiH, Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država.

Mukotrpni rad

Nakon tri godine mukotrpnog rada, Međunarodni arbitražni sud 1999. je donio Konačnu odluku kojom je uspostavljen Brčko Distrikt kao jedinstvena administrativna jedinica, izvan isključive kontrole entiteta i pod punim suverenitetom države BiH. Uvedena je međunarodna supervizija nad primjenom arbitražne odluke kojom je naloženo formiranje institucija i uvjeta potrebnih građanima Brčkog za izgradnju demokratske, mirne i prosperitetne budućnosti.
Brčko se danas približava novoj prekretnici - potpunoj realizaciji Konačne arbitražne odluke i završetku supervizije za Brčko. Odluka supervizora iz avgusta ove godine, prema kojoj međuentitetska linija razdvajanja više nema nikakvu pravnu snagu u Brčkom, dio je toga procesa.

Ali, ne samo njegov dio. Bosna i Hercegovina se, naime, promijenila na načine koji u vrijeme donošenja Konačne arbitražne odluke nisu bili predviđeni. Da bi se išlo ukorak sa nastalim promjenama, potrebni su novi institucionalni mehanizmi kojima će se osigurati pravična zastupljenost Brčko Distrikta u kljucnim tijelima odlučivanja u Bosni i Hercegovini.
Sjedinjene Američke Države vjeruju da je stvaranje tih mehanizama osnov za očuvanje rezultata koji su u Brčkom do sada postignuti, kao i za izgradnju snažne i prosperitetne Bosne i Hercegovine. Zbog toga, u saradnji s visokim predstavnikom, Sjedinjene Države su formirale radnu grupu u čijem sastavu djeluju predstavnici Brčko Distrikta i Vijeća ministara koji vode pregovore o zajednički prihvatljivom okviru izgradnje odnosa između Brčko Distrikta i države BiH.
Na tome je već postignut bitan napredak za koji su zaslužni državni premijer Adnan Terzić i gradonačelnik Brčkog Mirsad Đapo, kao i njihovi predstavnici. Formiran je Ured za Brčko Distrikt pri Vijeću ministara, dok je svako ministarstvo zaduženo da imenuje službenika koji će ostvarivati saradnju s Uredom za Brčko Distrikt. Naprimjer, Uredu za Brčko Distrikt mora se dati stalni pravni status i potrebno je izraditi tekst novog državnog zakona za Brčko koji će potom usvojiti Državni parlament. Da bi se sve to postiglo, te ostvarili ciljevi koje je zacrtala radna grupa, potrebni su konstantna predanost i spremnost svih strana na kompromis.

Pravično rješenje

Uvjeren sam da je moguće pravedno, pravično, trajno rješenje za ova pitanja. U nekoliko narednih mjeseci politički lideri Bosne i Hercegovine moraju donijeti nekoliko važnih odluka kojima će se iz temelja oblikovati budućnost ove zemlje. Moja zemlja želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu integriranu u euroatlantske institucije.

Rješavanje još uvijek otvorenih pitanja u vezi s Distriktom Brčko jedno je od kljucnih koraka na tom putu, dok je radna grupa dokaz naše predanosti da se Bosni i Hercegovini pomogne u ostvarenju tog cilja.

Impresivni rezultati u privredi

U proteklih deset godina stanovnici Brčkog i niz predanih supervizora iz SAD uveli su novi sistem vlasti u Brčkom koji, između ostalog, obuhvata i formiranu Skupštinu općine, obrazovni sistem u okviru kojeg učenici uče zajedno od istih nastavnika, iz istih udžbenika, te jedan od najefikasnijih graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini.

Danas Brčko može biti ponosno na svoje impresivne uspjehe postignute u privredi, povoljnu poslovnu klimu, integrirane školske sisteme i multietničku lokalnu vlast.




3. KAJANJE GENERALA ARMIJE REPUBLIKE BiH

Slijedi pitanje i odgovor iz intervjua generala Atifa Dudakovića za portal “Bosnjaci.net” od 20 avgusta 2006.

Je li vam nečega žao u tom oslobodilačkom ratu?

General DUDAKOVIĆ: Taj rat su nam nametnuli četnici. Nismo ga htjeli. Branio sam svoj narod i oslobađao svoju zemlju. Ponosan sam na tu činjenicu. Žao mi je samo što sa svojom vojskom nisam došao do Drine. Ponavljam: žao mi je samo što nisam došao do Drine. Danas bi ti četnici drukčiju pjesmu pjevali. Danas Skupština Srbije, ta četnička Skupština veliča i rehabilitira četnike iz II. svjetskog rata, gradi im i obnavlja spomenike, onima koji su klali po Bosni. Što očekivati od takve Skupštine nego da podvaljuju ovakve neistine kao što sada radi.



KOMENTAR: Nadamo se da će jednom Dudaković objasniti narodu Bosne i Hercegovine, a što je i dužan, zašto je stao sa ofanzivom na Banja Luku, kada su četnici bili u rasulu, kada je Koljević zapomagao na CNN-u da će se “Srpska komponenta u BiH raspasti u za slijedećih 36 sati, ako se nešto hitno ne učini.”

Koliko mi znamo tada je Alija hitno, bez odobrenja ostalih članova predsjedništva, poslao Šaćirbegovića u Ženevu da prizna RS i potpiše da Srbima pripada 49% BiH”. Time im je dao papire na osnovu kojih su Amerikanci zahtijevali da Dudaković zaustavi ofanzivu, čim je oslobođeno 51% BiH. Vjerovatno bi Dudaković mogao reći ponešto i o pritiscima “iz Sarajeva” da stane sa ofanzivom.



PREGLED MEDIJA

4. Zašto SDP doživljava rasulo?

http://www.zivinicebih.com/forum/pregled.php?id=21067&gid=7



5. KOME I ZAŠTO U BiH POMAŽE CDU-CSU

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1182.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: