Sunday, April 13, 2008

#384 REŠID MUŠIĆ JE BIO ALIJINA VEZA U UDBI

INSISTIRAMO NA SUŠTINI, A NE NA BRZINI USTAVNIH PROMJENA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 384 - http://republic-bosnia-herzegovina.com/ - osvježena - 16. mart 2006.


1. REZOLUCIJA AMERIČKOG SENATA O USTAVNIM PROMJENAMA U BOSNI I HERCEGOVINI
2. BOSS - Saopštenje za javnost u povodu Rezolucije američkog Kongresa
3. FTV POSTALA SDP TV, TE JOJ PRESTAJEMO PLAĆATI PRETPALTU
4. Ustav se ne može mijenjati po principu "uzmi ili ostavi"
5. ŠTA BOSANCI I HERCEGOVCI MISLE O PRIJEDLOGU USTAVA
6. KOMENTAR: PREDSTAVNCI RS ODJEDNOM PRIHVATAJU POSREDAN IZBOR PRDSJEDENIKA
7. U subotu u Tuzli okrugli što o ustavnim reformama
8. POČEO JE LOV NA VJEŠTICE
9. MISAO NEDJELJE
10. REŠID MUŠIĆ JE BIO ALIJINA VEZA U UDBI

PREGLED MEDIJA
11. OMER DOBRAČA - PATROTA (1937 - 2006)
12. ĐAVOLOVI ŠEGRTI



1. REZOLUCIJA AMERIČKOG SENATA O USTAVNIM PROMJENAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Rezolucija Američkog Senata Br. 400 od 13. marta 2006. je veoma pozitivna za Bosnu i Hercegovinu. U tekstu rezolucije Senat tvrdi da je poslije potpisivanja Dejtona zavladao mir i da je opstala BiH kao država, ali da su tada napravljeni neki nepoželjni kompromisi da bi došlo do tog mira. Dalje piše da sada BiH nije funkcionalna država, i da treba graditi jače centralne institucije. Senat također podržava ocjene Venecijanske komisije po kojima institucije države BiH nisu racionalne i efikasne. Dalje nam poručuju da trebamo sprovesti ustavne reforme da bi napravili ujedinjenu, i potpuno demokratsku državu, sa jakim centralnim institucijama, jer samo takva može ići dalje u evroatlantske integracije. Sve je to dobro, i sve to i BH patrioti govore.

Međutim, “feler” u ovoj rezoluciji koji će četnici i izdajnici pokušati da iskoriste je dio koji govori da se "prva faza" treba završiti prije izbora, da bi se ispunila obaveza preuzeta potpisima na Vašingtonsku izjavu. Osjećamo, od cijeloga teksta izdajnci će jedino to koristiti kao da je to ultimatum da brzo pristanemo na bilo kakve reforme koje legalizuju RS. Međutim, iz čitavog smisla rezolucije kao i iz Vašingtonske izjave na koju se Rezolucija poziva se vidi da autori žele da naprave pritisak prema ujedinjenju i integraciji BiH, i prema demokratiji, a da se BiH udalji od podjela i diskriminacija. U suštini to znači pritisak baš na Republiku srpsku. Na primjer izričito se kaže pod tačkom 6. da "sve grupe odgovorne za nasilje iz prošlosti moraju prihvatiti odgovornost" (all groups responsible for past violence and atrocities in Bosnia and Herzegovina must accept responsibility) što je očigledan pritisak na četnike, jer se time dovode bivši zločini u vezu sa pregovorima o ustavu. Međutim, da bi bilo neke koristi od toga pritiska morali bi "naši" pregovarači insistirati na tome. Ne može nam pomoći ni USA Senat, ako ni jedna strana ne traži jedinstvenu BiH. Nažalost, možemo očekivati da Tihić i Lagumdžija neće iskoristiti ovaj pokušaj Senata da podstakne pomak reforme u dobrom pravcu, i da će umjesto toga pokušati rezoluciju iskoristiti da samo na brzinu urade pomak suprotno od namjere Senata. Međutim, kada oni budu forsirali brzinu u ustavnim promjenama, mi, tj. svi iz patriotskog fronta moramo forsirati suštinu Rezolucije i suštinu Vašingtonske izjave, na koju se pozva Rezolucija.

Ova rezolucija nema snagu zakona, tj. ne proizvodi nikakav pravni efekat, nego samo iskazuje mišljenje Senatora.

Tarik B.



2. BOSS - Saopštenje za javnost u povodu Rezolucije američkog Kongresa

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović pozdravlja Rezoluciju američkog Kongresa kojom se traži da se ustavne reforme u BiH trebaju zasnivati na kompromisima koji će obezbijediti stvaranje jedinstvene države sa funkcionalnim i samoodrživim institucijama. Dogovoreni sporazum SDP-a, SDA i SDS-a o entitetskom odlučivanju u Parlamentu BiH - u potpunosti je suprotan američkoj Rezoluciji, jer bi nakon ukidanja institucije Visokog predstavnika - sramno entitetsko glasanje obezbjedilo SDS-u potpuno blokiranje rada državnog Parlamenta. Tada bi se proglasila nemogućnost funkcionisanja institucija BiH, i putem referenduma, po uzoru na Kosovo, Republika Srpska bi dobila pravo na odcjepljenje. Rezolucija Sjedinjenih Američkih Država bi trebala biti posljednje upozorenje Zlatku Lagumdžiji, Sulejmanu Tihiću i njihovim strankama da prestanu služiti zločinačkim ciljevima SDS-a koji istrajava u namjeri legalizacije agresije, podjele BiH i stvaranja velike Srbije, upozorio je Mirnes Ajanović.

16.3.06. Muamer Dedić, Press BOSS-a



3. FTV POSTALA SDP TV, TE JOJ PRESTAJEMO PLAĆATI PRETPALTU

Za: Jadranko Katana, Bakir Hadžiomerović, Senad Pećanin i njihovi pretpostavljeni, FTV Sarajevo

Večerašnje (14 mart 2006) emisije 60 minuta i Centralni zatvor u kojim su gosti bili nekakav strani ambasador (kako se ono zvaše) i dr. Haris Silajdžić je bio klasičan primjer UREĐIVAČKOG PROMAŠAJA. Ovim protestujem zbog uzurpiranja javne ustanove FTV od strane jedne političke partije; i (sasvim ironično) predlažem da ime svoje kuće promijenite u SDPTV. Ne pripadam niti jednoj političkoj stranci/partiji/opciji, ali sam do sada bio redovni gledalac FTV.

Prvo: iako po sopstvenim riječima voditelj CZ nije imao intervju sa gostom već 10 godina, to ga ipak nije spriječilo da u iznenadnom napadu prisnosti (nikada viđeno u par godina emitiranja CZ) cijelo vrijeme razgovora svog gosta NE persira iako je on voditelja mlađeg od sebe - uporno persirao. Pokušaj psihološkog pritiska bio je više nego očit.

Drugo: tri jedina poziva gledalaca po principu napadnog bratstva-jedinstva bili su užasavajuće primitivna očiglednost - kao, "protiv" gosta su bili navodni Hrvat ("Stjepan") i navodna Srpkinja ("Rada"), a kao, "za" gosta je bio samo navodni Bošnjak ("Osman"). Međutim, najsmiješnije u svemu je što su se sve troje javili sa ISTOG TELEFONA (SA ISTIM TEHNIČKIM SMETNJAMA).

Treće: šlag na tortu - četvrto i zadnje javljanje, ono Bakira Hadžiomerovića sa njegovim jadnim primitivizmom i optužbama za privredne malverzacije bez dokaza - sa IZUZETNO ČISTE TELEFONSKE LINIJE - u kom pljuje po gostu nekritički podržavajući STRANU VLADU i drži nam svima nekakve govore i lekcije i to u programu koji MI GRAĐANI PLAĆAMO IZ SVOJIH DŽEPOVA. Jedno strahovito informbiroovsko obraćanje narodu! Užas!

Nakon toga pozivi više nisu bili dopušteni. Da napomenem da ja od početka emisije pa sve do sat nakon njenog završetka nisam uspio dobiti vezu na prikazanom kontakt-telefonu. Neću više nikada ni u snu pokušati.

Ovim Vas obavještavam da moja uža i šira familija (nekih 10-ak pretplatničkih brojeva) od danas PRESTAJU SA PLAĆANJEM TV PRETPLATE/TAKSE sve dok se NE SMIJENE SVI ODGOVORNI ZA VEČERAŠNJI KATASTROFALNI PROMAŠAJ. Nadam se da ću u narednom periodu uspjeti proširiti grupu nezadovoljnih građana koji će uskratiti uplatu pretplate/takse na barem nekoliko hiljada.

I prethodne tri emisije Pećnice u koje je voditelj Senad Pećanin zaredom tj. planski iz nedjelje u nedjelju dovodio Tihića, Lagumdžiju i Ivanića (ovog trećeg neprijatelja Bosne iako je već imao snimljenu emisiju sa Miljenkom Jergovićem koju je zato morao naknadno emitirati) bile su dovoljne da se meni i mojoj familiji zamjerite.

Ali, od večerašnje emisije 60 minuta u kojoj se američki ambasador bukvalno DERAO NA GRAĐANE BiH, te takođe večerašnjeg Centralnog zatvora, mi se naprosto rečeno - gadite. Koja uvreda pameti, časti i života jedne cijele nacije. Fuj.

Ovo je grozno - zaustavite prljavu antibosansku kampanju odmah. DOSTA!

Amar Delić
Sarajevo



4. Ustav se ne može mijenjati po principu "uzmi ili ostavi"

Martin Raguž, dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Za provođenje eventualnog dogovora o ustavnim promjenama, odnosno usvajanje u Parlamentu BiH, ostalo je tek dvije sedmice. Cijeli ovaj posao trebalo bi okončati do 31. marta.
...
Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Martin Raguž kaže da to ostavlja i vrlo malo prostora za provođenje procedure nužne za promjenu Ustava.

- Moguće su tri procedure. Prva je da se prijedlog razmatra u dva čitanja i obavi rasprava po komisijama, što je izuzetno dugo. Druga je skraćena procedura po članu 104 Poslovnika gdje se rokovi sa 60 dana skraćuju napola, i treći je član 105, koji praktično znači princip "uzmi ili ostavi" - kaže Raguž.

Pošto se radi o Ustavu, odnosno najvažnijem pitanju u ovoj zemlji, Raguž smatra da ova posljednja varijanta otpada.

Ulaganje amandmana

- Moje mišljenje je da Parlament ne može preuzeti odgovornost da po principu "uzmi ili ostavi", znači bez mogućnosti ulaganja amandmana, mijenja najviši akt zemlje. Tako da se eventualno može govoriti o nekoj vrsti skraćene procedure kao najrealnijem pristupu - zaključuje Raguž.

Hrvatski zastupnici neće mijenjati stav

Raguž ističe da zastupnici iz reda hrvatskog naroda neće mijenjati ranije izneseni stav o predloženim ustavnim rješenjima, iako ih je lider HDZ-a Dragan Čović već prihvatio.

- Naše rezerve su prvenstveno izražene prema zadržavanju entitetskog načina glasanja u Zastupničkom domu. Po našem mišljenju, predložena rješenja mogu biti u funkciji trajnijeg zaleđivanja dejtonskih odnosa, a isto tako i limitiranja budućih strukturalnih reformi na nižim razinama vlasti. Mi smo javno iznijeli naša politička stajališta i svi oni koji su vodili pregovore trebali su ih rešpektirati - govori Raguž.



5. STA BOSANCI I HERCEGOVCI MISLE O PRIJEDLOGU USTAVA

Slijede citati BH vjerskih i političkih lidera iz "Avaza" od 14. i 15. marta 2006

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić oštro se svojim nedjeljnim govorom u Cerinu kod Čitluka suprotstavio konceptu ustavnih promjena koji, uz blok stranaka iz RS, javno najsnažnije pokušavaju braniti čelnici SDA i SDP Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija te američki ambasador u BiH Daglas Meklheni (Douglas McElhaney). On je oštrim tonom upozorio hrvatske predstavnike da ne smiju potpisati "promjene protivne interesima Hrvata u BiH".

Portparol HDZBiH Mišo Relota kaže da se najjača hrvatska partija u BiH nije prepoznala u oštrim kritikama kardinala Puljića na račun hrvatskih političara i njegovom otvorenom pozivu da ne potpisuju ustavne promjene koje bi išle na štetu hrvatskog naroda u BiH.

Lider HSS-a Marko Tadić kardinalov poziv tumači kao znak da on nema povjerenja u predsjednike HDZ-a i HNZ-a.
- Uzoriti kardinal nema povjerenja u pregovarače spomenutih stranaka, odnosno da oni neće potpisati sporazum koji je štetan po Hrvate, te svojim autoritetom to pokušava zaustaviti. Ali, trebalo je mnogo ranije pokretati ovakve inicijative - izjavio je Tadić.

Safet Halilović: Očigledno da je Katolička crkva svjesna posljedica loših rješenja zasnovanih na etnonacionalnim podjelama i isključivostima. I ranije je na Biskupskoj konferenciji proklamovano da je regionalni ustroj BiH bolji od etnonacionalnih ili dvoentitetskih podjela. Stoga ne čudi ova izjava Puljića koji je, mislim, na fonu očuvanja cjelovitosti BiH i interesa svih građana. U ovom stavu vidim podudarnost s opcijom naše stranke kada je u pitanju buduće uređenje države - kaže Halilović.

Dopredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Ivo Komšić: Zaista je katastrofa ako se usvoji ovo što je predloženo. Ako se dobro analizira, vidi se da ne dobivamo ni funkcionalniju državu, a to je bio cilj ustavnih promjena, niti imamo zastupljenu ravnopravnost naroda u odlučivanju u ključnim institucijama države.

Lider Bosanske stranke Mirnes Ajanović: Vjerujem da bi reakcija kardinala Puljića trebala biti jasno upozorenje svima koji su namjerili zadržati stanje koje je stvorio Slobodan Milošević. Prvi put se jedna vjerska institucija oglasila o ovom pitanju i mislim da bi Islamska zajednica BiH trebala poći istim putem i spriječiti SDA i SDP da ostvare san SDS-a o otcjepljenju dijela BiH i stvaranje velike Srbije - kaže Ajanović.

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Krstan Simić kaže da još nemaju informaciju o tome kada će biti nastavljeni pregovori o ustavnim promjenama. Dodaje da za ovu stranku nema ništa sporno u mišljenju Venecijanske komisije, odnosno da "u suštini nije bitno da li će se članovi Predsjedništva birati direktno ili indirektno".

- Ta opcija je spominjana i tokom pregovora i ona nije ključna. Ovdje je ključno svojevrsno uslovljavanje i ucjenjivanje. I sada čekamo stav hrvatskih predstavnika, odnosno HDZ-a i Milenka Brkića. Oni žele rješavati svoj status unutar FBiH, što nije pitanje ovih pregovora - kaže Simić.

Brkić: Protiv zadržavanja uloge entiteta

Predsjednik HNZ-a Milenko Brkić kaže da predstavnici stranaka još nisu dobili poziv za nastavak pregovora, ali da će se protiviti rješenjima kojima se zadržava uloga entiteta.

- Mi smo jako zadovoljni stavom Venecijanske komisije, koja je i ranije jasno kazala da je najprimjerenije da se članovi Predsjedništva biraju posredno, jer postoji mogućnost majorizacije i preglasavanja. Zbog toga podržavam i cijenim izjavu kardinala Puljića. Na isti način je reagirao i prije nekoliko godina, kada smo kod njega potpisali promemoriju o promjeni Ustava, a koju su čelnici nekih hrvatskih stranaka iznevjerili - kaže Brkić.



6. KOMENTAR: PREDSTAVNCI RS ODJEDNOM PRIHVATAJU POSREDAN IZBOR PRDSJEDENIKA

Primjetimo da Krstan Simić iz Dodikove stranke odjednom pristaje i na posredno glasanje za predsjednika. Pri tome on podvaljuje da je Venecijanska komisiji samo odabrala posredno glasanje za predsjednika. U stvari, Venecijanska komisija je "malo" izmijenila tu varijantu, čime je izbacila podvalu da se u prvoj fazi prejudicira opstanak entiteta. Sada bi Simić rado prihvatio posredno glasanje, onako kako je prijedlog otišao komisiji, da se dalje ne bi čačkalo, jer zna da nema ništa od entiteta, ako bi nesrpski pregovarači insistirali na doslovnom tumačenju zaključka Venecijanske komisije.

Nažalost, odluka Venecijanske komisije je potpuno ignorisana od strane naših izdajnika. Ako nam je za utjehu, ne dolaze svi izdajnci iz bošnjačkih redove. Dragan Čović ništa ne zaostaje za Tihićem i Lagumdžijom. Bez obzira što je hrvatski narod masovno, od kardinala Puljića, preko rukovodstva HDZ-a do poslanika svih stranaka sa Hrvatskim predznakom odlučno rekao "NE POTPISUJ" Čović ne odustaje od traženje načina da prevari sviju i da potpise. To se vidi "između redova" npr. iz slijedećeg citata, iz "Avaza" od 15. marta 2006:

Relota (Čovićev glasnogovornik) je za "Dnevni avaz" otkrio da su se Čović i predsjednik SDA Sulejman Tihić sastali u ponedjeljak navečer u Sarajevu gdje su razgovarali o ustavnim promjenama. Čović je, tvrdi portparol HDZBiH, iznio stav Nacionalnog vijeća te stranke o podršci nastavku razgovora o ustavnim promjenama, te da se riješi pitanje indirektnog izbora u Predsjedništvu BiH, a u eventualnom sporazumu naznači kako će nakon općih izbora razgovori o ustavnim promjenama biti nastavljeni. - Kraj citata.

Dakle, Čović je odlučio da potpise, a za pokriće pred narodom traži obećanje da će biti i druga faza. Svi znamo da druge faze neće, barem kada je RS u pitanju, ako se ovo potpiše, ali izdajnici i među Bošnjacima i među Hrvatima moraju imati neku ispriku pred narodom.

Svaki građanin kojemu je stalo do Bosne i Hercegovine, pa bio on Bošnjak, Hrvat ili Srbin samo može poželiti da ljudi kao Miro Lazović, Safet Halilović, Martin Raguž, Mirnes Ajanović, Ivo Komšić, Sejfudin Tokić, Miljenko Brkić, Marko Tadić itd. izdrže i sačuvaju Bosnu i Hercegovinu za generacije koje dolaze. Izdajnici nemaju podršku ni u narodu - sjetimo se ankete na NTV hajatu koju smo spomenuli u prošlom broju "Glasnika". Izdajnci nemaju podršku ni u svojim strankama - sjetimo se npr. ankete na web stranici SDA http://www.sda.ba/forum/index.php.

PREGOVORI SE PO SVOJ PRILICI NASTAVLJAJU U SUBOTU 18. MARTA, 2006. SALJEMO POSLJEDNJI ZAHTJEV CLANSTVU STRANAKA SDA I SDP DA OBUZDAJU IZDAJNIKA TIHICA I IZDAJNIKA LAGUMDJIJU, DA SPASE NASU DOMOVINU BOSNU I HERECGOVINU.

Dr. Muhamed Borogovac



7. U subotu u Tuzli okrugli što o ustavnim reformama

Društvo "Hrvatski dom" Tuzla organizira u subotu, 18. marta u Tuzli okrugli što posvećen ustavnim reformama u BiH na kojem će sudjelovati predstavnici političkih stranaka, institucija i udruženja koji predstavljaju Hrvate iz Tuzlanskog i Posavskog kantona, Distrikta Brčko i dijelova Republike Srpske.

Održavanje okruglog stola najavio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Upravnog odbora tog društva Ante Zvonar, koji je kazao da okrugli što Društvo organizira kako bi se iskristalizirala jedinstvena stajališta hrvatske strane, a koja će na kraju u Parlamentu BiH braniti hrvatski zastupnici.

Tom prilikom Zvonar je poručio hrvatskim pregovaračima da bez obvezujućeg nastavka pregovora o ustavnim promjenama u kojima bi se definirala treća razina vlasti ne prihvaćaju dogovor o prvoj fazi ustavnih reformi jer bi na taj način postojeće stanje, koje ni u kojem slučaju ne odgovara Hrvatima, bilo samo neznatno poboljšano. (Tuzlarije)


Nadamo se da će se tuzlanski i posavski Hrvati masovno odazvati i odlučno reći "ne".



8. POČEO JE LOV NA VJEŠTICE

HAJKA PROTIV "AVAZA" ZBOG IZVJEŠTAVANJA O USTAVNIM "PROMJENAMA"

Svaki iole obrazovan čovjek zna da je Ustav jedne države najvažniji akt. Revolucije se dižu, vode se ratovi da bi se promjenio Ustav države. Sada se u Bosni i Hercegovinu nastoji na brzinu, bez javne rasprave, bez demokratske procedure, podvaliti Ustav koji će je uništiti. Međutim, ako pogledamo BH medije, koji su uglavnom kontrolisani od strane SDP-a, npr. "Oslobođenje", "Slobinu Bosnu", "Dane", izgleda kao da se ništa ne događa. Srećom, najtiražnija novina "Avaz" je otvorio svoje strane za sve učesnike pregovora, od Halilovića, Tokića do Tihića, McElhanija, itd. Nažalost, upravo zbog toga "Avaz" se našao na meti SDP-ove propagande. Znajući da i samo izvještavanje o ustavnim promjenama mrsi račune našim dušmanima SDP-ovi mediji kao i "raja" su se okomili na "Avaz". Budući da ne mogu naći ništa neprikladno u "Avazovom" izvještavanju, oni su udarili, onako mahalski, ne prezajući ni od širenja mržnje prema našoj braći Bošnjacima iz Sandžaka. Time je četnička peta kolona pokazala pravo lice. SDP-ova hajka na "Avaz" urodila je potpuno suprotnim efektom u narodu, i čak je pomogla patriotskom frontu jer je narod prepoznao ko se bori za Republiku BiH, ako se bori za očuvanje RS.

HAJKA PROTIV NOVINE U OSNIVANJU KOJA ĆE SE ZVATI "BH DNEVNIK"

I hajka protiv nove dnevne novine, koja će se zvati "BH Dnevnik" se odvija po ustaljenom receptu na stranicama Slobodne Bosne. Nalijepi se progonjenima etiketa da su "Silajdžićevi", samo zato što nisu SDP-ovi, i onda ih se diskredituje pomoću bivših Silajdžićevih aferima, bilo istinitih, bilo iskonstruisanih.

Slijedeći citat iz "Slobodne Bosne, iz kojega smo izbacili mahalske dosjetke i ostavili činjenice da se ukratko upoznamo sa "BH Dnevnikom".

Šestog aprila, tačno na dan oslobođenja Sarajeva, trebao bi izaći prvi broj novog bosanskohercegovačkog dnevnog lista pod nazivom „BH dnevnik“. Izvjesno je da će uređivačku i novinarsku okosnicu činiti ekipa koja je proteklih godina „kreirala“ Jutarnje novine.... Prema najavama, šef novog lista bit će Fahro Memić dugogodišnji novinar „Oslobođenja“.... Pomagaće mu izvjesni Ruždija Adžović, široj novinarskoj javnosti uglavnom nepoznat. - Kraj citata.

Inače, nama je Ruždija Adžović veoma dobro poznat jer smo njegove članke i intervjue često prenosili u "Glasniku" dok su "Jutarnje" izlazile.

Dr. Muhamed Borogovac



9. MISAO NEDJELJE

I sad mnogi drveni analitičari viču kako je šteta što nije doživio i osudu (na makar sto godina robije), kako bi se potvrdilo da je kreirao genocid. Pa ni Hitler nije osuđen, a cijeli svijet znade šta je uradio. Osuđena je zato njegova politika i suradnici, nedjela mu očišćena do korijena.
-----

Gornja misao Rame Kolara, je toliko očigledna, a ipak se niko osim Rame nije sjetio da je kaže. Zlo mi dođe od "drvenih" filozofa koji prolijevaju krokodilske suze kako eto sada neće biti dokazana krivica, te će žrtve biti oštećene, itd. BLA, BLA, BLA.

Ramo Kolar je veličina bez premca, svim analitičarima je dao lekciju, po već 'ko zna koji put do sada! (op. ur.)



10. REŠID MUŠIĆ JE BIO ALIJINA VEZA U UDBI

Nacional je preveo na engleski i objavio u svom Internet izdanju na Engleskom članak u kojem se govori o agentima srpskih tajnih službi za vrijeme komunizma. Slijedi pasus na Engleskom gdje se kaže da je Alija Izetbegović regrutovan u UDBU dok je bio u zatvoru u Zenici, i da ga je regrutovao Rešid Mušić. Još se kaže da je Alija dostavljao kvalitetne informacije o "muslimanskim" nacionalistima.

Činjenica da se Nacional pojavio na Engleskom govornom području sa ovim člankom govori da se radi o veoma pouzdanim informacijama, budući da je strano tržište vijesti veoma strogo i ne bi oprostilo takvu dezinformaciju, tj. svaka novina ili agencija koja bi tako nešto izmislila potpuno bi upropastila svoj kredibilitet.

U članku se spominju još neka interesantna imena. Istina, ima ljudi koji su bili ucjenjeni jer je UDBA saznala za neke njihove greške, i oni nisu inetresantni. Nisu interesantni ni ljudi kojima je obavještajni rad bio na neki način dio poziva, npr. oficiri JNA. Interesantne su informacije o civilima, kao što je npr. Alija Izetbegović, koji se stavio srpskoj tajnoj policiji na raspolaganje, a onda je meteorskom brzinom pušten iz zatvora i postavljen na čelo države da bi zatim potpisao osnivanje RS.

Slijedi pasus iz Nacionala o Aliji na engleskom.

A once distinguished official from the security services told Nacional that the reconstruction had to begin somewhere and this was 'raw' evidence, which was additionally corrugated and systemized. It was most likely possible for that reason that in part of the archive of the Croatian security service, as a recorded colleague of the State Intelligence Service (SDB) in BiH, you can find the late leader of the Bosnian Muslims, Alija Izetbegovic. Nacional's available facts on the security services uncovers that during the duration of his prison sentence, Izetbegovic was recruited by Resid Music and that Izetbegovic delivered quality information on Muslim nationalists.

http://www.nacional.hr/articles/view/23616/



PREGLED MEDIJA

11. OMER DOBRAČA - PATROTA (1937 - 2006)

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua944.htm



12. ĐAVOLOVI ŠEGRTI

http://republikabih.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: