Sunday, April 13, 2008

#382 ISTORIJSKI INTERVJU SEJFUDINA TOKIĆA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 7. mart 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH -- br. 382
http://republic-bosnia-herzegovina.com/ - osvježena - Internacionalno izdanje "Glasnika"



1. UVODNIK: NOVA NADA ZA BOSNU I HERCEGOVINU
1.1. ODLUKA VENECIJANSKE KOMISIJE
1.2. HRVATI

2. ISTORIJSKI INTERVJU DR. SAFETA HALILOVIĆA
3. HDZ-Demokršćani protiv dogovorenih ustavnih promjena
4. Konferencija u Chicagu posvećena ustavnim promjenama u BiH
5. ŠAĆIRBEGOVIĆ POZIVA SILAJDŽIĆA, LAZOVIĆA, KOMŠIĆA I OSTALE DA ZVANIČNO POVUKU POTPIS SA DAYTONA

6. ISTORIJSKI INTERVJU SEJFUDINA TOKIĆA
7. LAGUMDŽIJA ORGANIZUJE IZDAJNIČKE MITINGE
8. BOSS - LAGUMDŽIJA ORGANIZUJE MITING PODRŠKE TUŽBI, DA BI SKRENUO PAŽNJU SA IZDAJE USTAVA

PISMA

9. DOBILI SMO PISMO OD BIVŠEG ČLANA SDA
10. PODRŠKA PARLAMENTU GRAĐANA
11. SVI MORAMO NEŠTO URADITI ZA BiH
12. NE SPORIM MOGUĆNOST GREŠKI NAŠIH LIDERA
13. JEDNO JE GREŠKA, A DRUGO DESTRUKCIJA

PREGLED MEDIJA


14. RAZBIJENA TABLA SA IMENOM ALIJE IZETBEGOVIĆA
15. NAŠI ADVOKATI GOVORE SAMO O NOVČANOJ OŠTETI?!
16. Izvanredna kolumna Rame Kolara
17. Zlatko Tihić i Sulejman Lagumdžija
18. "Hrvatski" ministri brane Republiku Srpsku




1. UVODNIK: NOVA NADA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

1.1. ODLUKA VENECIJANSKE KOMISIJE

Odluka Venecijanske komisije je povoljna za Bosnu i Hercegovinu. Kao prvo, komisija je od tri prijedloga izabrala prijedlog da se Predsjednik bira u Predstavničkom domu, i da se iz izbora isključi Dom naroda. Time je Venecijanska komisija prekrižila ono što su pokušali Tihić i Lagumdžija i njihova četnička bratija da i prvoj rundi ništa ne promjene, nego samo mijenjajući imena institucija prevare narod, i da usput prejudiciraju opstanak entitetske podjele BiH, citiram Avaz:

Stiglo mišljenje Venecijanske komisije - Članove Predsjedništva BiH birati u Predstavničkom domu Parlamenta

Iz tog procesa trebalo bi isključiti Dom naroda čime bi se eliminirala entitetska klauzula u glasanju * Dosadašnjim načinom biranja krši se Konvencija o ljudskim pravima

Venecijanska komisija jučer je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću dostavila mišljenje o tri ponuđena prijedloga za izbor članova Predsjedništva BiH u kojem je kao najprihvatljiviji ocijenjen indirektan izbor u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

To rješenje najbliže je prijedlogu za koji su se na posljednjem sastanku sedam bh. stranaka o ustavnim promjenama zalagali HDZ i HNZ, s tim da je, za razliku od tog prijedloga, Komisija ocijenila da iz tog procesa treba isključiti Dom naroda.

Indirektni izbor

- Oni preferiraju taj indirektni izbor, ali smatraju da ovaj prijedlog koji smo poslali ima mnogo ograničenja. To je, prije svega, mogućnost blokade izbora. Smatraju da uloga Doma naroda ne treba biti presudna u tome. Njihov stav je da ovaj dom treba ukinuti ili smanjiti mu ovlasti, a jačati kao što bi ovim bio slučaj. Predložili su model koji daje presudnu ulogu Predstavničkom domu, ali kako sam razumio, bez entitetske klauzule prilikom glasanja - izjavio je Tihić sinoć za "Dnevni avaz".
....
Jedan predsjednik kao trajno rješenje

Tihić kaže da je Venecijanska komisija izrazila žaljenje što se prilikom pregovora o ustavnim reformama nije zalagalo za izbor jednog predsjednika. U tom tijelu smatraju da bi to bilo trajno rješenje, a izbor bi se vršio u Državnom parlamentu. - Kraj citata.

Međutim, nemojmo se puno radovati. Može se očekivati da će četnički dvojac Tihić-Lagumdžija opet izgubiti obraz radi velike Srbije i ponoviti oprobanu izdajničku formulu: "Ali Srbi to neće, i onda nema dogovora ako mi ne prihvatimo ono što Srbi hoće."



1.2. HRVATI

Drugi najznačajniji povoljan razvoj je ponašanje kluba HDZ - Demokršćani u Predstavničkom domu BiH.

Kada su se Tihić i Lagumdžija nedavno dogovorili sa predstavnicima RS kako da izvedu legalizaciju RS na sastanku, kojega smo nazvali "Novi atentat u Sarajevu", nije bilo ni jednoga predstavnika ni jedne Hrvatske stranke. Ipak je Tihić samouvjereno rekao: "Sporazum će biti potpisan i od strane HDZ-a do kraja nedjelje" i odmah otputovao u Mostar do predsjednika HDZ-a Čovića, od kojega je dobio saglasnost, te je odmah zakazao svečano potpisivanje u nedjelju 26. februara. Međutim, tada su čelni ljudi, HDZ-a veoma uznemireni činjenicom da se bez Hrvata donose ključne odluke za budućnost države i da te odluke prejudiciraju status quo, odmah su organizovali sastanak rukovodstva HDZ-a i glatko odbili sporazum Tihića, Lagumdžije, Ivanića, Čavića i Dodika. Slijedi glavni zaključak sa tog sastanka, citiram:

Ne želimo potpisati sporazum u kojem bi se spomenula sadašnja dva entiteta, jer bi se time prejudicirala nova faza ustavnih pregovora tokom koje bi se razgovaralo o unutarnjem ustroju i povlačenju novih unutarnjih granica - kazano je "Dnevnom avazu" u HDZ-u BiH.

Tada na scenu ponovo stupa Čović i u slijedećoj rundi pregovora on principijelni stav rukovodstva HDZ-a da ne pristaju na sporazum koji implicira opstanak entiteta, svodi na zahtjev da se "Predsjednik ne bira po entitetima nego u Predstavničkom domu". Pri tome ne stavlja primjedbu što se Predstavnički dom bira po entitetima. Dakle, Čović izigrava volju stranke, i time i hrvatskog naroda u BiH. Drugim riječima, Čović prevodi žedne preko vode svoje stranačke kolege i što je gore, cio hrvatski narod Bosne i Hercegovine.

Postavljaju se prirodna pitanja, na primjer: Otkud Tihiću, Lagumdžiji, Ivaniću, Dodiku, Čaviću samopouzdanje da će Čović aminovati njihov dogovor? -- te nisu našli za potrebno ni da ga pozovu na sastanak. U tom smislu interesantna je i Tihićeva samouvjerenost da će "Čović potpisati do kraja sedmice".

Odgovor se sam nudi kada znamo da sredinom marta ove godine, dakle za nekoliko dana, Čovića čeka suđenje za velike novčane pronevjere. Dakle, Čović je u klopci, on je ranjiv. On zna da ako je "kooperativan" može očekivati oprost, a ako bi išao uz nos gospodarima iz srpskih tajnih službi, koje su potpuno netaknute izašle iz rata u BiH i stavile se u službu inostranim vladarima i razbijačima Bosne i Hercegovine, onda može očekivati sudbinu ostalih neposlušnika kao npr. Ante Jelavića, Muhameda Šaćirbegovića, Edhema Bičakćića itd.

Nevjerovatno kako je kako su Hrvati dozvolili da sudbina njihove domovine Bosne i Hercegovine bude u rukama čovjeka koji je ranjiv, podložan ucjenama. Međutim, veoma dobra vijest je odluka Venecijanske komisije, jer sada Čović zaista nema kud nego da insistira na prijedlogu Venecijanske komisije, koji je upravo podrška njegovog zahtjeva, s tim što se Venecijanska komisija pobrinula da potpuno ukloni prejudiciranje entitetskog principa, tj. još je i popravila Čovićev prijedlog i dovela ga gotovo do prijedloga HDZ-ovog rukovodstva.

Veoma dobra vijest je da su zastupnici u Skupštini BiH iz reda Hrvatskog naroda (HDZ i Demokršćani) jednoglasno odbili ovakve Ustavne promjene. O tome čitajte opširnije pod tačkom 4. Izgleda da je jedan od razloga Tihićeve i Lagumdžijine žurbe želja da obave posao dok je ranjivi Čović još prisutan. Hrvati će ponovo biti "konstitutivni" narod u pravom smislu riječi tek onda kada ih umjesto Čovića bude predstavljao neko ko nema oraha u džepovima.




2. ISTORIJSKI INTERVJU DR. SAFETA HALILOVIĆA

Dr. Safet Halilović, predsjednik Predsjedništva Stranke za BiH

Stvara se ustavna osnova za podjelu BiH i otcjepljenje RS

Kada se SBiH, HDZ ili HNZ usprotive, pribjegava se proceduralnoj prevari * Čitav tok pregovora podređen je ciljevima stranaka iz RS

- Stranka za BiH prisiljena je da javno upozori domaću i međunarodnu javnost, organizatore i učesnike pregovora o ustavnim promjenama da se u posljednjoj fazi pregovora neprekidno krši princip konsenzusa, koji je na startu ustanovljen kao temeljni princip za donošenje odluka na pregovorima - ističe na početku razgovora za "Dnevni avaz" prvi čovjek ove partije Safet Halilović. On upozorava da je napušten jedan od ranije temeljnih principa da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Diktirana rješenja

- To se dešava svaki put kada se pregovarači suoče sa bilo čijim protivljenjem njihovom otvorenom diktiranju ustavnih rješenja. A ta rješenja, koja oni diktiraju, uvijek vode ka jačanju pregovaračkih i ustavnih pozicija Republike Srpske i slabljenju ustavne osnove na kojoj počiva BiH.

Kakav je odgovor na protivljenja koja ističete?

- Bez obzira na to da li protivljenje dolazi od SBiH, HDZ-a ili HNZ-a, novouspostavljeni blok pregovarača to protivljenje jednostavno ignorira i time, zapravo, demonstrira da princip konsenzusa u pregovorima važi samo kao garancija za maksimalističke ciljeve stranaka iz RS. Ti ciljevi se u konačnici svode na stvaranje ustavnih pretpostavki za nefunkcionalnost budućih institucija BiH što bi vodilo disoluciji BiH, a potom i otcjepljenju i međunarodnom priznanju RS.

Kada se diktiranju ustavnih rješenja, koja su zasnovana na pozicijama stranaka iz RS, usprotive SBiH, HDZ ili HNZ, pribjegava se proceduralnoj prevari i jednostavno "sporazum" proglašava postignutim, iako za njega nisu dobili neophodni konsenzus svih učesnika u pregovorima.

Pojasnite nam malo termin "proceduralna prevara".

- Recimo, dio pregovora o Vijeću ministara, za koji organizatori nisu dobili našu saglasnost u dijelu o strukturi Parlamenta, kada su SBiH, HDZ i HNZ jednostavno isključene iz pregovora, te nisu ni mogle dati svoj pristanak, a sada i sa dijelom posljednjih pregovora o strukturi Predsjedništva, kada organizatori nisu imali ni prisustvo Stranke za BiH ni pristanak HDZ-a i HNZ-a, a ipak su "sporazum" proglasili "praktično postignutim". Takav je slučaj bio uglavnom i kod drugih prijedloga koje je u toku pregovora iznosila Stranka za BiH (uključujući i cjeloviti prijedlog za novi ustav koji je Stranka za BiH dostavila za pregovarački sto), ali on jednostavno nije ni uzet u razmatranje.

Učesnik razgovora

Zašto?

- Mislim da se radi o svjesno ustanovljenoj strategiji prema svima koji se protive diktiranju ustavnih rješenja. To je pokazao i jedan od učesnika razgovora, koji je kao samozvani glasnogovornik ovih pregovora, javno rekao da princip konsenzusa prestaje važiti kada je u pitanju Stranka za BiH. Pošto se organizator pregovora nije ogradio od ovog ispada, SBiH je prisiljena zaključiti da je taj pregovarač ovom prilikom zastupao stvarni stav učesnika i organizatora prema našem učešću, te da je svjesno uspostavljen dvostruki standard za učesnike pregovora - jedan standard za stranke iz Republike Srpske i njihove istomišljenike iz Federacije, Lagumdžiju i Tihića, i drugi standard koji se primjenjuje na Stranku za BiH, HDZ i HNZ.

Da li je to jedini slučaj dvostrukih standarda na koji možete ukazati?

- Pregovori obiluju dvostrukim standardima. O tome može posvjedočiti i činjenica da je u finišu razgovora usvojen zaključak da pitanje strukture Predsjedništva BiH treba riješiti Venecijanska komisija, iako su u dosadašnjem toku pregovora autori ustavnih promjena ignorirali mišljenja Venecijanske komisije o nevalidnosti Dejtonskog ustava sa stanovišta evropskog ustavnog prava i o njegovom nefunkcioniranju sa stanovišta Povelje Ujedinjenih naroda.

Dakle, polazili su od Dejtonskog sporazuma kao osnove?

- Da. Oni su uporno insistirali da jedino Dejtonski ustav može služiti kao osnova za pregovore o ustavnoj reformi. Venecijanska komisija već je dala mišljenje da je entitetsko glasanje u Državnom parlamentu u totalnom neskladu s evropskim ustavnim standardima.

Ipak, ono je ostalo u "krnjem" dogovoru.

- Da, to nije smetalo da se u konačni prijedlog sporazuma o ustavnim promjenama ugradi upravo odredba o entitetskom glasanju u Parlamentu. Venecijanska komisija već se izjasnila da je za BiH najbolje da ima jednog predsjednika, ali, s obzirom na to da je ovakav stav u suprotnosti sa ciljevima stranaka iz RS i da su drugačiji stav zastupale HDZ i HNZ, sada se, očigledno, pokušava od Venecijanske komisije izdjelovati drugačije mišljenje.

Može li se predvidjeti njihov stav?

- Nakon što su cjelokupni pregovori koncipirani kao nametanje niza ustavnih rješenja koja su u suprotnosti s nizom mišljenja Venecijanske komisije, sadašnje obraćanje Venecijanskoj komisiji predstavlja licemjerstvo i može samo navesti na zaključak da će pitanje načina izbora Predsjedništva biti riješeno u skladu sa željama novoformiranog bloka pregovarača, bez obzira na eventualno mišljenje Venecijanske komisije.

Po ovome što ste do sada rekli, ispada da je čitav tok pregovora voden u skladu s interesima stranaka iz RS?

- Tako je, a o tome svjedoči i njihovo trijumfalno držanje kada su za svoje maksimalističke ciljeve uspjeli dobiti i podršku Tihića i Lagumdžije. Možemo se samo zapitati kakvim se sve još dvostrukim standardima i nasilju nad demokratskim principima mogu nadati građani BiH da bi konačno bili zadovoljeni ciljevi stranaka iz RS da se demontira ustavna osnova na kojoj počiva BiH i da se stvori ustavna osnova za podjelu BiH i za otcjepljenje RS?! A sve to uz retoriku o "podršci cjelovitosti i integritetu BiH" i "zaštiti interesa svih njenih naroda i građana"!

Poziv prijateljima iz demokratskih zemalja

- U ime bh. građana javno ćemo pozvati prijatelje iz demokratskih zemalja da se hitno preispita da li se u BiH vjerodostojno zastupaju pozicije i interesi njihovih zemalja kada su u pitanju opstanak, suverenitet i integritet BiH, i kada su u pitanju međunarodni pravni standardi koji taj opstanak, suverenitet i integritet garantiraju - ističe Halilović.

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ - Avaz



KOMENTAR: Primjetimo da kada Dr. Halilović kritikuje izdaju Bosne i Hercegovine, on ne govori uopšteno "SDA i SDP", nego kritikuje direktno Tihića i Lagumdžiju. To ujedno pokazuje da on sa ovim ne vodi stranačku borbu za vlast, ne nastupa kao stranački vođa, nego nastupa kao predstavnik građana Republike BiH koji imaju pravo i obavezu da štite cjelovitost i ustav Republike BiH. Ustav Republike BiH i Referendum o nezavisnosti daju legitimitet svakom građaninu da se bori za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.




3. HDZ-Demokršćani protiv dogovorenih ustavnih promjena

SARAJEVO – Klub HDZ - Demokršćani u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smatra da su neprihvatljive ustavne promjene koje su dogovarane, a pogotovo način kako su dogovarane, bez procedure u Parlamentarnoj skupštini BiH.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao predsjednik Kluba HDZ – Demokršćani Vinko Zorić.

“Ustavne promjene koje se predlažu su samo kozmetičke i one cementiraju Dayton. Ovako dogovorene ustavne promjene naš klub neće podržati”, kazao je Zorić iznoseći stav Kluba HDZ – Demokršćani koji je usvojen na jučer održanoj sjednici.

Klub HDZ - Demokršćani smatra da je entitetsko odlučivanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH cementiranje podjele BiH na dva dijela od kojih ni u jednom Hrvati ne mogu zaštititi svoje interese i ni u jednom od tih entiteta Hrvati nemaju ravnopravnost.

“Kako ostvariti ravnopravnost u entitetima gdje Srbi u RS-u imaju devet članova Vlade od 17, dakle većinu, odnosno Bošnjaci u FBiH devet od 17, dakle natpolovičnu većinu u Vladi FBiH, a Hrvati imaju tri u RS-u i pet u FBiH, tj. zajedno nemaju koliko jedan od tih naroda ima u jednom entitetu”, kazao je Zorić.

Potpredsjednik Kluba Martin Raguž je naglasio kako danas nije vrijeme da se prihvaćaju neprincipijelni kompromisi.

“Nećemo podržati ona rješenja i one kompromise koji će za trajno zalediti postojeće stanje podjele ove zemlje na dva entiteta, s institucionalnom i teritorijalnom dominacijom, što niti je evropski standard niti pravedno rješenje za ovu zemlju”, poručio je Raguž.

On je zaključio da se izuzimanjem nadležnosti Doma naroda i premještanjem čitavog zakonodavnog procesa u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a zadržavanjem entitetskog glasanja od Predstavničkog doma pravi se dom entiteta.

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=36955




4. Konferencija u Chicagu posvećena ustavnim promjenama u BiH

U Chicagu je održana konferencija posvećena ustavnim promjenama u BiH. Predstavnici brojnih organizacija iz dijaspore dogovorili su se da pošalju poruke u State Department, Ujedinjene nacije i EU, u kojima će insistirati da promjene dejtonskog ustava u BiH - moraju biti stvarne. To po njima znači - ukidanje oba bh. entiteta, te povratak na stari ustav od prije rata, po kojem je Bosna i Hercegovina bila republika. Sudionici su iz Chicaga poručili - kako dejtonski ustav nije legalan, te da ga "nikad nije ratificirao bh. parlament".

Izražavajući svoje nezadovoljstvo postojećom etničkom i ponajviše - entitetskom podjelom Bosne i Hercegovine, lideri bosanskih Hrvata i Bošnjaka iz sjevernoameričke dijaspore, okupili su se ovog vikenda na skupu kojeg su jednostavno nazvali "Čikaška konferencija".

Iz Chicaga će biti poslane poruke, prvenstveno u američki State Department, koji je i glavni sponzor tekućih političkih pregovora o ustavnim promjenama u BiH, ali i na adresu UN-a i EU-a imati dalekosežne posljedice.

Bećir Tanović, jedan od supredsjedatelja čikaške konferencije za Radio Deutsche Welle, između ostalog kaže: "Mi se u potpunosti slažemo da je ustav Bosne i Hercegovine, dejtonski ustav, nametnut ustav, i da on nije nikada ratificiran kroz bh. parlament, ili referendumom kroz narod. To je ilegalan ustav i on se treba ukloniti i povuci, i da nam se vrati naš stari predratni ustav BiH".

Na pitanje DW izvjestitelja - koliko je to realno tražiti, gosp. Tanović odgovara; "To je veoma realno zato što se dva naroda potpuno slažu u ovome, i ja vjerujem da će se i američki State Department složiti s nama kada vidi našu slogu u ovome, u našoj ocjeni i potrebama da se on ukloni".

Na čikaškoj konferenciji pročitano je pozdravno pismo asistenta pomoćnika američkog državnog tajnika, Rosmary de Carlo, koga je ona uputila konferenciji neposredno prije svog odlaska u Sarajevo.

"Razgovarao sam prošle nedjelje s Bruceom Hitchnerom, s Donaldom Haysom, i oni pozdravljaju našu konferenciju, žele nam uspjeh, evo nas pozivaju i u State Department na razgovore", kaže gosp. Tanović, ističući da su poruke čikaške konferencije sasvim jasne: Samo ukidanje oba entiteta u Bosni i Hercegovini - značilo bi korak naprijed u predstojećim ustavnim reformama.

Sa svoje strane profesor povijesti s čikaškog sveučilišta, Dr. Ante Čuvalo izražava nadu da će se u nastavku izgradnje ovog konsenzusa oko ustavnih reformi u BiH, osim Bošnjaka i Hrvata u Americi, priključiti i predstavnici trećeg konstitutivnog naroda u BiH:

"Među Srbima, normalno da ima, recimo Građansko vijeće Srba u BiH, dakle medu Srbima ima ljudi koji misle svojom glavom i koji Bosnu i Hercegovinu prihvaćaju kao svoju domovinu. Ali dobrom dijelu njih se još u glavi vrti velika Srbija. I nažalost - to je jedan od problema! I to, da je još Republika Srpska njima odskočna daska za neka buduća osvajanja ko zna kada. Ali, to je samo san, koji iz njihovih glava još nije ispirio! Dakle, svi ti veliko-srbizmi moraju se ponovo liječiti".

Blic info




5. ŠAĆIRBEGOVIĆ POZIVA SILAJDŽIĆA I OSTALE DA ZVANIČNO POVUKU POTPIS SA DAYTONA

CHICAGO (Od Vjesnikova dopisnika) - Na prvoj zajedničkoj skupštini poslije 1992. koja je preko vikenda održana u Chicagu, predstavnici hrvatske i bošnjačke dijaspore u Americi i Kanadi zauzeli su stav da je Daytonski ustav neadekvatan za moderno evropsko uređenje BiH te da ga treba ukinuti i zamijeniti novim. Čuli su se i zahtjevi za ukidanje entiteta jer oni predstavljaju glavnu kočnicu za preustroj ove zemlje i njeno konačno prerastanje u funkcionalnu evropsku državu.

Iako pozvani da sudjeluju u radu konferencije, predstavnici udruga Srba u Americi nisu se odazvali pozivu. Jedan od kopredsjedatelja konferencije, Bećir Tanović je izjavio za Vjesnik da su pokušaji propali jer su srpske udruge u Americi uglavnom nacionalističke.

To međutim ne znači, rekao je kopredsjedatelj konferencije dr. Ante Čuvalo, profesor povijesti na sveučilištu u Chicagu da Srbima u budućnosti nisu otvorena vrata ovih skupova. Čuvalo je naglasio da medu Srbima u BiH sigurno postoje snage poput Srpskog građanskog vijeća koje BiH smatraju svojom domovinom, te da na njih treba računati.

Iako pozvani, dužnosnici State Departmenta nisu se pojavili na konferenciji. Na skupu je pročitano pismo asistentice pomoćnice državnog tajnika. Ipak, organizatori konferencije pozvani su u američko Državno tajništvo na razgovore o ustavnim promjenama u BiH.

U sljedećih tjedan dana, organizatori planiraju poslati pročišćeni tekst konsenzusom usvojenih dviju rezolucija na adresu State Departmenta, ali i u sjedište UN-a i Evropskoj uniji. U rezolucijama se traži ukidanje Daytonskog ustava i entitetske podjele BiH na tri dijela, uključujući Brčko distrikt.

Zanimljivo je da je na konferenciji u Chicagu, bivši ministar vanjskih poslova BiH i njen prvi veleposlanik u UN-u Muhamed Šaćirbej izjavio da želi povući svoj potpis sa Daytonskog mirovnog sporazuma jer ga poslije toliko godina počinje nositi kao moralno i političko breme: »Pozivam i ostale potpisnike iz BiH, Harisa Silajdžića, Ivu Komšića, Miru Lazovića, te potpisnike iz Hrvatske, Srbije i ostalih zemalja koji su stavili svoje potpise na Daytonski sporazum.

http://www.vjesnik.hr/html/2006/03/07/Clanak.asp?r=van&c=5




6. ISTORIJSKI INTERVJU SEJFUDINA TOKIĆA

Sejfudin Tokić, predsjednik SDU BiH, za "Dnevni avaz"

Ovakva nedemokratija viđena je samo u diktatorskim zemljama

Kakav scenarij se sprema BiH * Patriotski blok postaje pokret građana koji nisu spremni prihvatiti novu državnu prevaru * Nacionalsocijaldemokratija Milorada Dodika

U BiH se sprema scenarij da se u dvije sedmice, bez javne rasprave, usvoji novi ustav koji će značiti korak nazad od funkcionalne organizacije, što je nedemokratski metod promjena viđen još samo u kolonijalnim i diktatorskim zemljama, upozorava Sejfudin Tokić, predsjednik SDU BiH.

U razgovoru za "Dnevni avaz" ponavlja da je ponižavajuće da budućnost bh. građana ovisi od dogovora u uskim krugovima lidera nekoliko stranaka, koji povremeno istupe u javnost kako bi "mahali papirima čiji sadržaj ostaje nepoznat, ali su, navodno, dobri za budućnost zemlje".

Pokret protiv prevare

- SDU, SBiH, BOSS i Stranka penzionera, politički nosioci Patriotskog bloka BiH, zato organiziraju razgovore o Ustavu kako bi čuli i demobilisane borce, nevladine organizacije, intelektualce... I zato Blok izrasta u najširi pokret građana koji nisu spremni prihvatiti novu državnu prevaru od koalicije SDA, SDS, SDP, SNSD i PDP te dijela međunarodne zajednice - poručuje Tokić.

On pojašnjava su u Blok uključeni patrioti koji ni prije 14 godina nisu prihvatili političke poruke lidera pojedinih evropskih zemalja o "realnosti podjele ove zemlje".
Danas, konstatira, ponovno nas ubjeđuju u tu "realnost".

Napadi na aktiviste

- Ilustrirat ću to primjerom Momčila Novakovića iz SDS-a. Nakon prvog sastanka Bloka o ustavnoj reformi u Parlamentu BiH, kojem je prisustvovalo više od 500 bh. građana, pitao je otkud nam pravo da uđemo u tu zgradu i razgovaramo u Ustavu! To pita čovjek iz stranke čija je politika tu istu zgradu srušila za vrijeme agresije na našu zemlju - ogorčen je Tokić.

Ipak, zaključuje, veliki broj Srba iz RS distancirao se od te politike, a sve je više onih kojima se ogadila i nacionalsocijaldemokratija Milorada Dodika.
No, problem ostaje u tome što institucije RS nisu spremne zaštititi one kojima je interes BiH prioritet, tvrdi Tokić i podsjeća da je potpredsjednik SDU Slavko Dragičević iz Doboja nedavno fizički napadnut samo zato što se zalaže za opstojnost i jačanje BiH kao zajednice ravnopravnih naroda.

Patriotski blok danas u Mostaru

Patriotski blok će danas u Mostaru, u 18 sati, održati raspravu o ustavnim promjenama. Uz predsjednika SDU, skupu će prisustvovati i potpredsjednici stranke Ivo Komšić i Miro Lazović te osnivač SBiH Haris Silajdžić i predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

L. SINANOVIĆ




7. LAGUMDŽIJA ORGANIZUJE IZDAJNIČKE MITINGE

Javni skup u organizaciji SDP-a - Podrška tužbi BiH protiv SiCG
06.03.2006.

Više stotina članova i simpatizera SDP BiH okupilo se jučer u Bosanskom kulturnom centru Tuzli, na javnom skupu koji je organizovala ta stranka kako bi dali podršku tužbi BiH protiv SCG za agresiju i genocid.

"Tužba u Hagu treba da konačno stavi tačku na to i da dobijemo međunarodnu verifikaciju da je na ovu zemlju izvršena agresija i da se radilo o projektu genocida koji se na svu sreću nije ostvario", kazao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH.

Hakija Meholjić, član Glavnog odbora, obraćajući se prisutnima rekao je da daje podršku tužbi u Hagu, jer jedino ona, smatra, može ukinuti entitet RS.

"Ovaj entitet je tvorevina odrađena od izdajica unutar bošnjačkog naroda, a svakako od strane okupacije Miloševićevih ljudi", naveo je Meholjić.

Na tom skupu pod nazivom "Glas boraca" pored tužbe BiH protiv SCG govorilo se i o ustavnim promjenama.

"Izmjena Ustava je neophodna i kako bi se borcima koji su odbranili suverenitet BiH, ali i svim građanima naše zemlje, osigurao bolji život", rekao je Lagumdžija.

(Nezavisne)




8. BOSS - LAGUMDŽIJA ORGANIZUJE MITING PODRŠKE TUŽBI, DA BI SKRENUO PAŽNJU SA IZDAJE USTAVA

U povodu licemjerne podrške Zlatka Lagumdžije i SDP-a procesu tužbe BiH protiv SiCG i pokušaja skretanja pažnje javnosti sa izdajničkog sporazuma o tzv. ustavnim reformama

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović ističe da je skup tzv. podrške SDP-a tužbi BiH protiv SiCG - pokušaj skretanja pažnje javnosti sa izdajničkog sporazuma o tzv. ustavnim reformama i dokaz krajnje licemjernosti SDP-a. Upravo je Zlatko Lagumdžija sa Sulejmanom Tihićem potpisao tzv. ustavne reforme koje su usmjerene protiv tužbe BiH jer betoniraju etničke podjele i Republiku Srpsku. Izdajničkim sporazumom za koji SDS ne krije oduševljenje i pritiskom na poslanike da priznaju Republiku Srpsku od strane Parlamenta BiH - uništava se suština i politički potencijal tužbe. Obzirom da je i Borislav Paravac priznao da dobijanje tužbe znači ukidanje genocidnog entiteta, izrazita žurba SDP-a, SDA i SDS-a za formalno priznanje Republike Srpske je namjera neutralisanja osnova tužbe BiH. Činjenica da su mediji istakli da se radilo o predizbornom skupu i da je najmanje bilo podrške tužbi BiH, dokazuje da SDP više nikoga ne može prevariti i da su građani spoznali veleizdaju Zlatka Lagumdžije i SDP-a i njihovih partnera Sulejmana Tihića i SDA.

6.3.06.
Muamer Dedić, Press BOSS-a




PISMA

9. DOBILI SMO PISMO OD BIVŠEG ČLANA SDA

Komentari patriota, 3. mart, 2006.

Poštovani!

Poslije svih ovih događanja u vezi ustavnih promjena i SDA odnosno Tihićevih lutanja mogu samo kao i svi pravi BiH patrioti reći: Fuj !!!!

Za Terzića sam znao da je debelokožac i da sve radi da najvećim bošnjačkim dušmanima koliko može ugodi i ide im na ruku, a naročito za vrijeme Ashdowna. Ali Sulejman Tihić me totalno razočarao. Poslije onako hrabrog i principijelnog držanja u Americi (ako i to nije bila gluma) on sada ko s poslom Srbima daje odnosno potvrđuje da imaju pravo na svoju državu u BiH, to jest državu u državi. Pa je li on uopće svjestan šta radi?! On potpisuje predaju i to našim katilima koji zamalo ne uništiše cijeli bošnjački narod da više ne postoji. Pa zar se upravo pred očima cijelog svijeta u Hagu ne sudi tim istim Srbima kojima nas "dobri Suljo" Tihić daje državu u amanet da bi se jednom mogli odcijepiti i ponijeti najljepši i najbogatiji dio naše vjekovne domovine BiH stare države na Balkanu.

Umjesto da se svim silama zalaze za ukidanje te genocidne i krvlju najviše nas Bošnjaka poprskane RS on im velikodušno izlazi u susret i nema ništa protiv podjele države na entitete i na dva dijela. Pita li se Tihić koliko se nesrba, a posebno Bošnjaka vratilo u RS na svoja stoljetna ognjišta sa kojih su kao psi protjerani i dali će se ikad vratiti?! Srbi rade sve da se oni nevrate u svoju šeher Banjaluku, Prijedor, Foču, Bijeljinu, Višegrad i da više ne nabrajam. Zar Tihić koji je kako piše i sam bio srpskim logorima to smatra normalnim?! Pošto je jedno vrijeme i sam bio u vladi RS onda se jedino može zaključiti da mu je cilj da RS ostane i da to radi iz ličnog interesa. A to znači da je IZDAJNIK svoga naroda isto kao Nemanja Emir Kusturica. A stranka SDA sa njim gubi kredibilitet kod bošnjačkog naroda jer potpisuje predaju BiH. Zar smo dočekali da Hrvati pošto je i njima u interesu moraju spašavati opstojnost i cjelovitost BiH. Ili su oni veći BiH patrioti od nas Bošnjaka.

Bio sam član SDA još u vrijeme agresije i pomagao koliko sam mogao nas napaćeni narod da se odbrani od agresije tih kojima Tihić i SDA sada daju državu na tanjiru. Umjesto da u ime 200.000 ubijenih i milion raseljenih i prognanih radi na ukidanju te smrtne tvorevine on im daje suglasnost da i dalje postoje i da nas sviju vode u propast. Jedini zaključak je da Tihić i Lagumdžija rade za nečiji interes, da su potplaćeni ili su prisiljeni da to rade. Ako ih se prisiljava onda treba da kažu i da pozovu narod na ulice, ako ima neke demokratije u državi. ONI NE SMIJU U IME BOŠNJAČKOG NARODA POTPISATI jer nisu za to ovlašteni. Zašto se ne pita Haris Silajdžić koji je jedini kompetentan dati ocjenu o opravdanosti potpisa. On kaže da je to izdaja Bosne od strane Tihića. Gdje je Tihić bio za vrijeme rata i opsade Sarajeva da ima pravo da kukavički potpisuje kapitulaciju. Ako je bio u srpskim logorima onda mu je bilo dobro tamo, kad sada radi za njih i taj fini tretman mora otplatiti podržavajući Dodika i projekt RS.

Zašto SDA kao stranka i Tihić nisu makar telegram podrške poslali majkama Srebrenice koje su bile u Hagu na dan suđenja tim istim Srbima za agresiju na BIH i genocid nad nama Bošnjacima?! Te žene su se 30-tak sati drndale u autobusima do Haga umjesto da im SDA i Tihić obezbijede transport i plate boravak tamo. Ali ne ! Tihić PONOSNO na BiH praznik 1 Mart najavljuje potpis ustavnih promjena i cementiranje opstanka RS. A to znači nikada više to neće biti teritorij BiH nego Srpska Bosna kao što je sve tamo srpsko od jezika do sume, puta, vode, pošte, željeznice, zraka itd.

Nick: BiH patriota




Na ovoj web stranici SDA možete iskazati svoje mišljenje o Tihićevoj izdaji. Kada kliknete sa desne strane je anketa. Vidjećete da je i članstvo SDA masovno protiv Tihićeve izdaje

http://www.sda.ba/forum/viewthread.php?forum_id=4&thread_id=1




10. PODRŠKA PARLAMENTU GRAĐANA

Edita. C Says:

March 5th, 2006 at 11:08 am
PODRŽAVAM U POTPUNOSTI IDEJU O STVARANJU Parlamenta građana Bosne i Hercegovine. NAJSRETNIJI DAN U MOM ŽIVOTU POSLIJE RATA BIĆE KAD PRESTANE POSTOJATI TKZ. REPUBLIKA SRPSKA. TAJ DAN CE BITI DOKAZ DA IMA PRAVDE. A SVE DOTADA PRAVDA JE ZA MENE MRTVA. ŽELIM SAMO JEDINSTVENU BOSNU I HERCEGOVINU SVIH NARODA.




11. SVI MORAMO NEŠTO URADITI ZA BiH

rbih4ever Says:

March 6th, 2006 at 2:04 am
Svi moramo raditi na nestanku RS i povratku RBiH. Samo se radovati nečemu što bi se trebalo desiti nije dosta. Svako treba nešto raditi makar bilo vrlo malo. Recite prijateljima, objasnite im situaciju. Izađite na demonstracije kad se organizuju, kafana može čekati.




12. NE SPORIM MOGUĆNOST GREŠAKA NAŠIH LIDERA

Poštovani,

Raduje me da se patrioti okupljaju oko pozitivnih vrijednosti koje su branioci BH čuvali tokom agresije. To je suština bosanskog otpora.

Ipak, kao jedan od aktivnih sudionika u oružanom otporu ne mogu da dijelim mišljenja onih koji ne mogu prihvatiti činjenicu da je određeni broj autoriteta nosio i bojio DUH BOSANSKOG OTPORA. Prihvatiću činjenicu da je određene poslove trebalo uraditi bolje i da za to nose odgovornost prozvani, ali dokle god bude moralne neodgovornosti i intelektualnog sljepila poput onog koji iznosi dr. Borogovac prozivajući 'navodne' slabosti neospornog lidera i nosioca BH otpora r. Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića. Ne sporim mogućnost pogreški, ali u okolnostima stalnog prozivanja umova opsjednutih destrukcijama nije jednostavno nositi breme velike odgovornosti. Stavovi dr. Borogovca po sadržaju su destruktivni i deprimirajuće djeluju na značajan broj savjesnih učesnika BH otpora. Posebno kada naglašava svoja opterećenja nacionalnim i vjerskih odrednicama u isključivom i negativnom kontekstu. Vjersko osjećanje i nacionalna pripadnost nije životinjske razine nego isključivo ljudska i ona ne može biti u 'toru' nego je preporučujem kao pozitivnu vrijednost koju treba njegovati vrlinama, a ne ponižavati kako su to činili agresori i kako to sada obezvrjeđuje dr. Borogovac.

Zbog ovakvih stavova u vašim komentarima dajem prigovor, a u svakom slučaju podržavam pokušaj razvijanja patriotskog duha sa vrlinama primjerenim čovjeku!

S poštovanjem, Vaš čitalac

Ismail




13. JEDNO JE GREŠKA, A DRUGO DESTRUKCIJA

Poštovani gosp. Ismaile,

agresija se dogodila samo zato da bi četnici uništili Bosnu i Hercegovinu i osnovali RS na račun BiH. U pitanju je bio život ili smrt države. Ako je "greška" to da su uništili državu, onda to nije više greška.

Kada radiš npr. domaću zadaću, ili neki drugi projekt, ti možeš napraviti grešku, a da ne upropastiš zadaću. Međutim, druga je stvar, ako NAMJERNO potpuno upropastiš zadaću, npr. NAMJERNO pocijepaš svesku, ili NAMJERNO proliješ tintu preko sveske. To nije greška to je destrukcija. Potpisnici Daytona nisu napravili grešku, nego su uništili (usmrtili) državu Republiku BiH.

Zato i postoji riječ VELEIZDAJA, koja se koristi za ovakva djela umjesto riječi "greška". Izdajnici podmeću riječ "greška" da sakriju pravu prirodu onoga što su učinili. Svaku kritiku koju smo im do sada uputili oni su višestruko zaslužili.

Međutim, mi bi se obradovali ako bi oni sada povukli pravi potez. Evo na primjer, zašto se Silajdžić ne bi sad pismeno i javno odrekao svoga potpisa u Daytonu. Pravnici bi mu mogli naći stotine načina da to učini i stotine pravnih razloga da to opravda svijetu. On će to i učiniti ako je zaista promjenio ploču i postao dobronamjeran. I to mora hitno uraditi, jer uskoro to više neće vrijediti. Dayton će i onako biti prevaziđen, ali će novim "greškama", sada Tihića i Lagumdžije, umjesto Harisa i Alije, Republika Srpska postati legalna, tj. besmrtna.

Inače, ako to Silajdžić odmah ne učini on će i dalje štetiti "Parlamentu Građana BiH". Svi neprijatelji se trude da stave znak jednakosti između Silajdžića i "Parlamenta građana BiH" da bi uz pomoć Silajdžića diskreditovali otpor novoj/staroj generaciji izdajnika predvođenoj Tihićem i Lagumdžijom.

Dr. Muhamed Borogovac




PREGLED MEDIJA

14. RAZBIJENE TABLE SA IMENOM ALIJE IZETBEGOVIĆA

Odličan komentar Saliha Čavkića

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua924.htm




15. NAŠI ADVOKATI GOVORE SAMO O NOVČANOJ OŠTETI?!

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=1442




16. Izvanredna kolumna Rame Kolara

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=48072&Itemid=46




17. Zlatko Tihić i Sulejman Lagumdžija

Piše: Mustafa Spahalić

http://www.bosnjastvo.com/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=125



18. "Hrvatski" ministri brane Republiku Srpsku

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=36931

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: