Sunday, April 20, 2008

#393 POVODOM GODIŠNJICE SMRTI HAMDIJE POZDERCA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 15. april 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 393


1. MCELHANEY-ju SE NE MOŽE VJEROVATI, A KARDINALU PULJIĆU MOŽE
2. AKO NEĆE BUSH ČETNICIMA ZAVRNUTI SIJU, DOĆI ĆE NEKO KO HOĆE
3. HALILOVIĆEV HISTORIJSKI INTERVJU – OVAKO SE BRANI BOSNA!
4. BOSS: KLJUČNI BH MEDIJI UČESTVUJU U SKRIVANJU ISTINE OD GRAĐANA
5. I ZUBAK ODLUČNO P R O T I V AMANDMANA
6. TIHIĆ U POSJETI HOLANDIJI
7. OTVORENO PISMO IZETU HADŽIĆU POSLANIKU SKUPŠTINE BiH
8. POSJETA HOLANDIJI - JOŠ JEDAN TIHIĆEV ĆORAK
9. TIHIĆU, NIJE STRAMOTA ŠTA GOD DA JE BILO U LOGORU - NAJVEĆA SRAMOTA JE IZDAJA DOMOVINE
10. ISKAZ LOGORAŠA U KOJEM SE SPOMINJE "ADVOKAT SULEJMAN TIHIĆ IS BOSANSKOG ŠAMCA"
11. SVJEDOČENJE O RATU GOSP. CY MACKINTOSHA BOSANSKOG ZETA, ŠKOTLANĐANINA, BORCA ARMIJE BiH
12. GREŠKE U PREVOĐENJU KUR'NSKIH AJETA
13. BOSNA IZMEĐU SCILE I HARIDBE
14. JEDAN INTERESANTAN AMANDMAN NA USTAV
15. POVODOM GODIŠNJICE SMRTI HAMDIJE POZDERCA
16. NIČU PETICIJE PROTIV USTAVNIH AMANDMANA KAO PEČURKE POSLIJE KIŠE




1. MCELHANEY-ju SE NE MOŽE VJEROVATI, A KARDINALU PULJIĆU MOŽE

Na osnovu intervjua objavljenog u Avazu 12-tog aprila 2006-te kojeg je vodio Sead Numanović, može se izvesti samo jedan zaključak, a to je da Douglas McElhaney, ambassador SAD-a u Bosni I Hercegovini, nije posrednik u procesu promjene ustava u Bosni I Hercegovini nego zainteresovana strana koja se aktivno bori za takve promjene ustava koje će garantovati I cementirati za sva vremena genocidnu Republiku Srpsku, I protivno svim internacionalnim konvencijama legalizovati rezultate postignute agresijom, etničkim čišćenjem I genocidom. Prema tome, građani BiH se moraju prema Douglas McElhaney-u odnositi kao I prema svakom drugom političaru u BiH koji radi na nestanku Bosne i Hercegovine, a ne kao nepristrasnom posredniku.

Sa izjavom da su se SAD “uključile u ovaj proces jer nam je BiH važna ne zbog toga što smo toliko vremena posvetili pitanjima okončanja rata, stvaranja BiH I stvaranja njenih institucija”, Douglas McElhaney insinuira da je BiH stvorena (nastala) kao rezultat Daytonskog sporazuma. On je izgleda zaboravio da je Bosna i Hercegovina hiljadugodišnja država sa starijim granicama od mnogih evropskih država, koja je bila suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija u momentu agresije 1992-e. Mi ovde moramo podsjetiti Douglas McElhaney da je Republika Srpska nastala kao rezultat agresije, etničkog čišćenja I genocida počinjenog od strane Srbije I Crne Gore na suverenu Republiku BiH i da dejtonski ustav nikada nije bio ratifikovan na zakonodavnoj Skupštini BiH. Kada bi bilo tačno kao što insinuira Douglas McElhaney, da je BiH nastala sa Dayton-skim sporazumom, onda agresija nije niti mogla biti izvršena od strane Srbije i Crne Gore na ne postojeću državu. Ovo je trik kojim se McElhaney služi da se sapere odgovornost internacionalne zajednice, na osnovu internacionalnih konvencija i konvencija o genocidu, za etničko čišćenje i genocid u BiH koji su se desili kao rezultat agresije na suverenu članicu Ujedinjenih nacija Republiku BiH. Kada bi bilo istina da je Republika Srpska nastala u isto vrijeme kada I BiH, onda bi pitanje opstanka Republike Srpske bilo neupitno, kao što pokušava da nam podmetne Douglas McElhaney. On je stao uz genocidnu Republiku Srpsku i time je stao u odbranu djela Miloševića, Karadžića i Mladića i svih onih koji poklaše, silovaše da bi etnički očistili teritoriju na kojoj je nastala Republika Srpska.

Kada Douglas McElhaney kaže ”SAD su se uključile u ovaj proces jer nam je BiH važna …..i zbog toga što u SAD, bez obzira na političku orijentaciju ljudi, postoji duboka vezanost I podrška BiH”, on samo potvrđuje da su američki narod i njegovi predstavnici u Američkom kongresu na strani pravde, na strani žrtve agresije, etničkog čišćenja I genocida, na strani internacionalnih konvencija I ugovora I za jedinstvenu državu BiH. On I njegovi nalogodavci varaju ne samo građane BiH nego I građane SAD-a kada im predložene promjene ustava u BiH predstavljaju kao korak naprijed prema jedinstvenoj državi BiH bez etničkih i entitetskih podjela I genocidne Republike Srpske. U pismu predstavnika State Departmenta od 27-tog marta 2006-te naslovljenog kongresmenu iz Michigan-a poštovanom Vernon-u J. Ehlers kao odgovor na moje pismo od 1. marta 2006-te, nigdje se ne spominje da će kao rezultat predloženih promjena ustava BiH za sva vremena biti etnički podijeljena na dvije države, od kojih je jedna nastala kao rezultat agresije, etničkog čišćenja i genocida, i da će sa promjenjenim ustavom Republika Srpska steći pravo na otcjepljenje. Očito je da Douglas McElhaney i njegovi poslodavci skrivaju istinu od Američkog naroda i time zloupotrebljavaju dobru volju američkog naroda za pravednim rješenjem ustavne krize u BiH.

Douglas McElhaney ide čak i korak dalje od zainteresovane strane – on se prema pregovaračima ponaša kao prema podanicima kada kaže da “državni sekretar očekuje da se ispune obećanja data u Vašingtonu i da u Parlamentu do kraja mjeseca budu usvojene promjene.” Šta ovo znači? Pa to znači da neke vođe partija imaju veću odgovornost (odanost) prema službeniku vlade SAD-a nego prema vlastitoj državi i narodu – i da obaveze preuzete prema posredniku u pregovorima imaju veću težinu od odgovornosti za suverenitet države BiH. To znači da su Lagumdžija, Tihić i drugi trabanti u privatnim obavezama prema službeniku vlade SAD, koje stavljaju iznad suvereniteta i odanosti državi i građanima BiH. To se u svijetu zove izdajom i izdajnicima. Čak dogovori državnika u međudržavnim odnosima nisu obavezujući ako nisu ratifikovani od strane Parlamenta ili drugog zakonodavnog tijela, izuzev u totalitarnim sistemima, kao recimo apsolutnim monarhijama gdje je monarh suveren države. Pa za koga i po kojoj osnovi političari mogu preuzeti obaveze prema posredniku u pregovorima sa posljedicama na ustavno uređenje jedne države, ako ti političari nisu u specijalnom odnosu prema posredniku? To je samo po sebi dovoljno da Tihić, Lagumdžija i drugi trabanti budu potpuno diskvalifikovani iz daljnjeg procesa ustavnog uređenja BiH. Douglas McElhaney uslovljava ustavno uređenje BiH izbornim rokom - ustav je iznad svakog roka.

Da podsjetimo McElhanija da Ustav Republike BiH, članice Ujedinjenih nacija, je mnogo bliži ustavu SAD-e i demokratskim vrijednostima i individualnim slobodama koje su svetinja u SAD, nego predloženi amandmani. Međutim, umjesto da se kao ambasador SAD bori za vrijednosti davno usvojene u Ustavu države koju predstavlja, on koristi svaku priliku pa i svoj intervju Avazu da omalovaži zagovornike jedinstvene BiH i pune ravnopravnosti njenih građana i naroda. On u svom intervju-u tvrdi da pozicija Kardinala Bosne i Hercegovine, uzoritog Vinka Puljića, nije da se bavi politikom, što je u suprotnosti sa izjavom Kardinala datom u njegovom intervju-u u Centralnom Dnevniku NTV Hayat od svega prije nekoliko dana ranije (8. marta 2006). U tom intervju-u, na konstataciju voditelja da “Kardinal mora osim vjerskim biti i političkim liderom”, uzoriti Puljić kaže da je čovjekoljublje i i borba za ravnopravnost njegov glavni motiv baš kao i motiv svih katoličkih biskupa u BiH. Eto Douglas McElhaney zaboravlja da je čovjek političko biće i oduzeti čovjeku političko pravo da se bori za čovjekoljublje i ravnopravnost i za ustav koji će mu to obezbjediti, samo po sebi je nepravda i protivno je osnovnim konvencijama o ljudskim pravima definisanim u Povelji Ujedinjenih nacija.

Douglas McElhaney u svom intervju-u insinuira kako i Sveta stolica podržava predložene promjene ustava što u najmanju ruku nije u skladu sa moralnim vrijednostima za koje se bori Katolička crkva u svijetu i BiH. Samim činom imenovanja uzoritog Vinka Puljića za Kardinala u Bosni i Hercegovini, Sveta stolica se izjasnila za jedinstvenu BiH i punu ravnopravnost svih njenih građana. Da podsjetimo Douglas McElhaney-a da je uzoriti Vinko Puljić Kardinal svih građana BiH bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost. Interesantno, Douglas McElhaney nema problema sa političkim angažovanjem i izjavama koje dolaze od Reis ul Ulema Mustafe Cerića, jer je Cerić jedan od trabanata koji je na istoj političkoj liniji etničke podjele BiH kao i Douglas McElhaney.

Douglas McElhaney tretira građane BiH kao da su podanici političkih lidera koji su pod njegovom kontrolom. On javno tvrdi da je ono što se nudi građanima BiH dobro za njih samo eto oni to ne znaju. To mu dođe kao da su građani BiH ovce pa im treba pastir, a gdje bolji čobani od Lagumdžije, Tihića, Cerića i drugih trabanata Douglas McElhaney-a. Na Bosancima i Hercegovcima je da prihvate status podanika u svojoj domovini kao što im nudi Douglas McElhaney ili da ne odustanu od suvereniteta svoje domovine - narod koji se bori za suverenitet svoje države ne može biti poražen. I u Ruandi se desio genocid, i to bez agresije iz vana, pa je ne podijeliše. Pristati na podjelu BiH, znači pristati na život bez ljudskog dostojanstva, na život koji će biti određen voljom službenika u vladi neke druge države. Službenici i vlade se mijenjaju, a ustav ostaje za sva vremena. Zato se mora reći NE Douglas McElhaney-u i njegovim trabantima a DA Patriotskom frontu i uzornom Kardinalu Puljiću.

Dr. Vahid Sendijarević
Nacionalni kongres R BiH




2. AKO NEĆE BUSH ČETNICIMA ZAVRNUTI ŠIJU, DOĆI ĆE NEKO KO HOĆE

Dr. Muhamed BorogovacKoliko je današnja američka administracija, koja je sastavljena od tipova koji predstavljaju ruralnu i tobože religioznu Ameriku, u sukob sa svojim narodom najbolje ilustruje današnje (14. april 2006.) pisanje "LA Timesa" povodom filma Grbavica. ("LA" je skraćenica za "Los Angeles") Komentator se osvrće na političku situaciju u "Bosni" i kaže, citiram:

Zamislite da je na kraju drugog svjetskog rata nacističkoj Njemačkoj data teritorija na kojoj bi mogli uspostaviti etnički "čistu" Republiku, u kojoj bi i dalje životi Jevreja i anti-fašista bili u opasnosti. Upravo to je Republika srpska danas.

U originalu na Engleskom, citiram LA Times:

"Imagine that at the end of World War II, Nazi Germany had not been defeated but rather awarded territory in which to establish an ethnically "pure" republic, in which the lives of Jews and anti-fascists would have been in danger. This is the Republika Srpska Today." Cijeli članak je na linku:

http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-zbanich14apr14,0,1708839.story?coll=la-news-comment-opinions

Nedavno su Akademika Filipovića novinari pitali otprilike: "Šta je rješenje BH ustavne krize?" Filipović je slikovito odgovorio: "Amerika bi mogla četnicima zavrnuti šiju ako bi htjela."

Nije nam jasno zašto je akademik, upotrebom jednog uličnog izraza "zavrnuti siju" devalvirao ovu u suštini tačnu mogućnost. Naime, ako Bush neće da eliminiše četnički primitivni oblik fašizma na Balkanu, ne znači da neće doći vrijeme kada će svijet odlučiti da eliminiše genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku. Ako neće Bush, biće neko ko hoće. Međutim, da bi dočekali da "Amerikanci zavrnu šiju četnicima", ne smije se dogoditi da se RS legalizuje u ovim ustavnim promjenama. Jednom kada se RS uknjiži više nam ni Amerika neće moći pomoći. Upravo zato Bushovi diplomati-siledžije, kao npr. McElhaney i nastoje da završe posao sada jer nemaju povjerenja u neke druge Amerikance koji će sutra osvojiti vlast.

NADAM SE DA ĆE NAŠI POSLANICI IZ REDOVA SDA I SDP OTKAZATI TIHIĆU I LAGUMDŽIJI poslušnost i da će razgovarati sa McElhanijem sa prezirom, onako kako zaslužuje neko ko laže i petlja i ko se stavio u službu dovršenja genocidnog projekta obmanjujći pri tome i svoj narod. Ruralnog McElhanija treba naučiti lijepom ponašanju i šta to znači "honest broker".

Piše: Dr. Muhamed Borogovac
Nacionalni kongres R BiH




3. HALILOVIĆEV HISTORIJSKI INTERVJU – OVAKO SE BRANI BOSNA !

SARAJEVO – 14.04.2006. Dnevni Avaz donosi HISTORIJSKI INTERVJU SAFETA HALILOVIĆA koji sumira SRŽ PITANJA tzv. "ustavnih promjena". Nakon jučerašnje press konferencije BOSS-a na kojoj su elektronski mediji raskrinkani u medijskoj manipulaciji kada nisu prenijeli tok diskusija na LAŽNOJ javnoj raspravi, izgleda da su pritisci na medije postali izuzetno snažni. Tako osim što ga uopšte NEMA u današnjem online izdanju, Avaz ovaj intervju objavljuje TEK NA 10. STRANI, dok su udarne vijesti na 2. strani nekakve "piramide" a na 5. strani intervju s dokazanim neprijateljem BiH Mladenom Ivanićem.


Safet Halilović u razgovoru za Avaz istakao je da se sve vrijeme polazi od pogrešne konstatacije prema kojoj se podrazumijeva da je Aneks 4 dejtonskog sporazuma jedino važeći Ustav i da je on jedino moguće polazište za ustavne promjene.

" – Sve vrijeme se polazi od pogrešne konstatacije prema kojoj se podrazumijeva da je Aneks 4 dejtonskog sporazuma jedino važeći Ustav i da je on jedino moguće polazište za ustavne promjene. Međutim, istina je da taj de facto važeći Ustav nikada nije bio važeći de jure, to jest pravno valjan, jer do sada NIJE BIO VERIFICIRAN od Parlamenta BiH. Upravo usvajanjem ovih predloženih ustavnih amandmana u Parlamentu BiH bio bi učinjen važećim i de jure i tek time bi postao naš jedino važeći Ustav. Isto tako, njegova problematična rješenja ne bi bila oslabljena, nego dodatno učvršćena.

Često se ponavlja tvrdnja da ustavne promjene predstavljaju korak naprijed u odnosu na postojeća rješenja. Istina je da je ANEKS 4 VENECIJANSKA KOMISIJA PROGLASILA NEFUNKCIONIRAJUĆIM, odnosno de facto nevažećim, tako da uopće nije smio biti uzet kao polazište za ustavne promjene. Njegovo uzimanje kao polazišta predtavlja FATALNI KORAK NAZAD i nikakva redizajniranja i propaganda ovu istinu ne mogu sakriti. Uz to, garancije međunarodnih potpisnika prestaju važiti i sva odgovornost za ustavno ustrojstvo BiH prelazi na domaće aktere, koji bez uloge međunarodne zajednice i OHR-a ovakvim nesuštinskim redizajnom dejtonsku arhitekturu BiH ne mogu učiniti funkcionalnom i samoodrživom."

Komentirajući tvrdnju potpisnika sporazuma o ustavnim promjenama da ukoliko sada ne budu prihvaćeni amandmani, druge prilike možda neće biti, Halilović kaže da postoji mogućnost da je ne bude, ali ne ukoliko se ne usvoje, već ukoliko se usvoje, čime će se legalizirati Aneks 4 kao jedino važeći Ustav BiH.

" – Takav Ustav mogli bi mijenjati jedino prema proceduri ponuđenoj u ovim amandmanima, koja podrazumijeva da se svaka parlamentarna inicijativa uvijek može blokirati u Predstavničkom domu pomoću tzv. entitetskog glasanja što otvara mogućnost trajne blokade Parlamenta i trajne paralize sistema kao taoca države od entiteta. Ovim se stvaraju pretpostavke za mogućnost konačnog raspada države.

Kada je riječ o frazi da je ovo samo prva faza te da će u drugoj biti nadoknađeno sve što je sada propušteno, NE POSTOJE VALJANE OBAVEZUJUĆE GARANCIJE da će druge faze uopće biti. Takođe, ne možemo očekivati ni da će ta hipotetička faza voditi ka jačanju građanskih principa ukoliko sada prihvatimo jačanje etničkih i entitetskih principa ustavnog ustrojstva. Pogotovo je upitno da li će političke snage iz RS nakon legalizacije svog entiteta nastalog nelegalnim i nelegitimnim sredstvima, pristati na bilo kakve naknadne ustavne promjene u RS. Neki njezini politički lideri već izlaze s tezom da su problemi srednje razine državnog ustrojstva vezani isključivo za FBiH i za dva većinska naroda koji tamo žive, te da su tu potrebne promjene, što se njih ne tiče. Oni, uostalom, zadovoljni rezultatima prve faze kojom su postigli mogući maksimum, nemaju razloga ulaziti u drugu fazu u kojoj bi mogli izgubiti svoj monopol i praktički suverenitet, preotet od države.

Učestale su prijetnje da protivnici ovakvih ustavnih promjena preuzimaju odgovornost za zadržavanje statusa quo. No, stvarna je istina da oni koji NASTOJE VERIFICIRATI DOSADAŠNJI ANEKS 4 preuzimaju povijesnu odgovornost za zadržavanje i učvršćivanje pravnog okvira unutar kojeg će blokada i raspad državnih institucija biti posve realni, a možda i neminovna opcija. Što i jeste krajnji cilj nekih političkih snaga u BiH koje se nikada nisu odrekle Milošević-Karadžićevog projekta.

MORALNI IMPERATIV I GRAĐANSKA DUŽNOST POSLANIKA U PARLAMENTU JESTE DA PODUZMU SVE ŠTO JE U NJIHOVOJ MOĆI DA OČUVAJU DRŽAVNI SUVERENITET, TERITORIJALNU CJELOVITOST I DEMOKRATSKI KARAKTER VLASTI SVOJE ZEMLJE. A to je moguće postići jedino građanskim demokratskim ustrojem zemlje, utemeljenim na suverenitetu građana, a ne etnonacionalnih entiteta koji konstituiraju državu kao njihov izvedeni mehanički zbir, od njih ovisan, te kao takav nefunkcionalan, skup i u svakom momentu podložan disoluciji."

Amar Delić, Sarajevo
Nacionalni kongres R BiH




4. BOSS: KLJUČNI BH MEDIJI UČESTVUJU U SKRIVANJU ISTINE OD GRAĐANA

13.04.2006.
BOSS - Saopštenje za javnost


Završna javna rasprava o ustavnim promjenama održana u Parlamentu BiH dokazala je potpunu otuđenost i privatizovanje državnih javnih emitera, obzirom da je građanima onemogućeno da putem tv prijenosa saznaju činjenice o ustavnim promjenama kojim se pokušava sahraniti privremeno suspendirani Ustav međunarodno priznate Republike BiH, bez entiteta.

Od građana su sakriveni neoborivi argumenti o pogubnosti usvajanja potpisanih ustavnih amandmana između SDA, SDP-a i SDS-a, posebno zbog činjenice da bi usvajanje istih rezultiralo izrazitim ugrožavanjem tužbe BiH protiv SCG. Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upozorio je da mehanizam dogovorene blokade države putem entitetskog glasanja u Predstavničkom domu omogućava Republici Srpskoj da se putem referenduma može odcijepiti od BiH. Usvajanjem sporazuma SDA, SDP-a i SDS-a - cjelovitost i budućnost države garantovala bi se samo time koliko Dodik, SDS i Radovan Karadžić vole Bosnu i Hercegovinu.

Muamer Dedić, Press BOSS-a




5. I ZUBAK ODLUČNO P R O T I V AMANDMANA

Krešimir ZUBAKSARAJEVO – 11.04.2006. U emisiji Pošteno Govoreći TVBiH gosti voditeljice Jurišić Duške bili su predsjednici stranaka: Safet Halilović (SBiH), Krešimir Zubak (HNI) i Mladen Ivanić (PDP).

Na samom početku Krešimir Zubak je oštro napao medije tvrdeći da samo pojedini lideri stranaka, aludirajući na Lagumdžiju Zlatka, imaju pristup medijima, te kako se na TV uvijek sakupe po 2-3 ista čovjeka koji nas onda po čitave sate i dane pokušavaju ubijediti da je ovo najbolje što nam se moglo desiti.

Zubak se naprotiv odredio prema nametanim promjenama kao lošim po SVIM bitnim kriterijima: ako bi se ovakve nametane promjene usvojile država bi bila skuplja za 20 miliona KM (nepotrebnim povećanjem broja poslanika), bila bi neefikasnija, i očito nepravednija za Hrvate i ostale. Zubak je također naveo da je po Venecijanskoj komisiji entitetsko glasanje u Predstavničkom domu čisti VIŠAK jer za zaštitu nacionalnih interesa već postoji jedan CITAV DOM u Parlamentu BiH – Dom Naroda. Dakle, nameće se zaključak da nekome ovo treba kao mehanizam BLOKIRANJA odnosno uništavanja Bosne.

Ivanić je ustvrdio da je NJIMA (cijelo vrijeme govoreći MI i NAS kao da nije predstavnik jedne stranke nego PREDSJEDNIK SUVERENE DRŽAVE) Republika Srpska neprikosnovena i da će zato ONI uvijek potezati mehanizme njezine zaštite. Na Ivanićeve zanesene tvrdnje da RS "nikada nije opstruirala usvajanje nijednog bitnog zakona", Safet Halilović je podsjetio da su Visoki predstavnici NAMETNULI 46 najbitnijih zakona usmjerenih ka jačanju države što je započelo sa automobilskim tablicama.

Halilović je ustvrdio da su ovo "bantustanska rješenja" te da tzv. entitetsko glasanje ne postoji nigdje na svijetu. Na Ivanićevo podmetanje da međunarodna zajednica više nikada neće ništa nametati u Bosni, Halilović je logično zapitao "JE LI NECE NI OVE PROMJENE?" aludirajući da ovo nije ništa drugo nego očit pritisak. Potom je konstatirao da Ivanić "farba situaciju" te da koristi najobičnije floskule.

Halilović je napomenuo da uvođenje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu te Vijeću ministara (gdje se do sada odlučivalo koncenzusom tj. prostom većinom) očit mehanizam trajne blokade te NESTANKA Bosne. U oštroj i na momente neprijatnoj diskusiji punoj varnica, na Halilovićevu primjedbu da Ivanić izvoli urediti RS decentralizovanu baš onako kako Ivanić želi za BiH i Federaciju BiH, Ivanić je ostavši bez argumenata prenio svađu na lični plan žaleći se na "nivo komunikacije" Halilovića.

Pitanja postavljena iz publike na kraju emisije još su više podigla tenzije u studiju. Tako je penzionerka iz Hadžića (prognanica iz Bratunca) obraćajući se Ivaniću izrekla bolno svjedočenje da su joj u agresiji nestali sin i muž, sve zbog NJIHOVOG velikosrpskog projekta. Ivanić se oštro obratio građanki i pokušao izjednačiti sve žrtve. Na to je reagovao Halilović izrekavši JEDINU ISTINU: SVI naši problemi proističu iz KARADŽIĆEVOG PROJEKTA KOJI JE JOŠ NA SCENI !

Lagumdžijin štitonoša, mlađahni SDP-ovac Mašić Damir, napao je iz publike (samo naivni se mogu pitati otkud baš ON kao jedini političar u publici) Stranku za BiH i Safeta Halilovića zbog navodnog nečinjenja ništa u proteklih 10 godina kao da je SBiH imala ekskluzivnu, a ne tek manjinsku vlast. Na to je Halilović odgovorio da SBiH još od 1996. u skladu sa svojim programom i imenom pokušava kroz Ministarstvo civilnih poslova održati sve važne ingerencije DRŽAVNOSTI Bosne i Hercegovine, kao što su: penzije, nauka, obrazovanje, kultura, pitanja mladih, geologija, sport, itd., a da SAMO ZA TRI ima izvršne ovlasti: državljanstvo, CIPS projekat (lične karte) i deminiranje. Za sve ostale ingerencije koje svakoj normalnoj zemlji daju državnost i koje su u Bosni postojale već 118 godina, Vijeće ministara pa time i on kao ministar ima samo KOORDINACIJSKE ovlasti, dakle u svim tim segmentima DRŽAVA NAMJERNO NE POSTOJI.

Halilović je pojasnio da je to tako jer je I DALJE na sceni provođenje Karadžićevog projekta, a provode ga medu ostalim i Ivanić koji LICNO ne dopušta npr. donošenje Zakona o visokom obrazovanju BiH. Halilović je pojasnio još i da je sporazum stranaka donesen u TAJNOSTI, te da je SBiH iako je do jednog momenta učestvovala u pregovorima, upravo zbog takve mistifikacije kao i zbog SUŠTINSKOG redukovanog značenja ovakvih "promjena" nije te promjene ni željela potpisati.

Na kraju dosta mućne emisije, koja je završila bez ikakvog zaključka, ostao je utisak o još jednoj PROPALOJ MEDIJSKOJ ZAMCI za progresivne i probosanske snage. Voditeljica je naime većim dijelom emisije upadala u riječ Zubaku i Haliloviću, a puštala Ivanića da bez ijedne bitne njene primjedbe drži svoje monologe. Tako je u jednom trenutku Zubaka najgrublje prekinula dok je ovaj govorio o POTREBI da se promjenama Ustava riješe najbitnija pitanja kao što su FUNKCIONALNA, EFIKASNA, JEFTINA i PRAVEDNA država, riječima da "ne drži govore".

Sjetimo se da je Zubak bio jedini COVJEK, u pravom smislu te riječi, u BH delegaciji u Daytonu koji kao legalni predstavnik bh Hrvata nije potpisao Dayton, te ga je time učinio nelegalnim i nelegitimnim. To je u velikoj mjeri uticalo da se shvati neodrživost nelegalnog Daytona, te smo dobili ovu drugu šansu da se pregovara o uređenju BiH, što je i šansa da se oslobodimo genocidne RS.

Amar Delić, Sarajevo
Nacionalni kongres R BiH




6. TIHIĆ U POSJETI HOLANDIJI

Poštovani poslanici,

Nije mi nimalo drago da čovjek takvog karaktera vrši bilo kakve posjete u ime Bosne i Hercegovine, a naročito ne u Holandiji i sa Karla del Ponte.

Tihić niti traži ukidanje genocidne tvorevine niti novčanu nadoknadu. Zato je i otklonio velikog prijatelja Bosne i Hercegovine profesora Francis Boyle-a. On, Lagumdžija i HDZ nažalost potpisaše ostanak genocidne tvorevine. A onda se Tihić satro boreći se za ukidanje grba i zastave te iste genocidne tvorevine. Bilo bi ironično da nije tragično.

Očigledno nije prijatelj Bosne i Hercegovine ni njenih naroda. Uprljao je ime SDA i svih nas koji smo glasali za tu stranku. Mislila sam da SDA zastupa interese Bošnjaka i Bosne i Hercegovine kao cjeline. Životna greška. Ipak Nikad Više! Pogledajmo samo kako ignorišu ankete, peticije i mišljenja građana u vezi sa ustavnim promjenama. Zato srušimo izdajnike, dok nije kasno! Mi se nemamo čega bojati niti imamo šta izgubiti. Ostalo nam je manje od mjesec dana.

Nezaboravimo embargo na oružje, embargo na oslobađanje naših gradova, nezaboravimo Srebrenicu, Prijedor, Višegrad, Sarajevo, Goražde, Mostar, itd. Ne zaboravimo kako nas je Evropa i Amerika izdala. Zašto im sada vjerujemo? Oni traže da se odreknemo republike srpske za ulazak u NATO i EU. Pa da našu braću i sinove šalju na njihove prljave ratove? Sačuvajmo granice BiH, to nam jedini izlaz u prosperitet i bolji život.

Kina se grčevito bori protiv nezavisnosti ostrvceta Tajvan, dok mala Bosna i Hercegovina poklanja zločincima 49% zemlje i pored toga planira i treći entitet u tzv. II djelu ustavnih promjena. Blago Tuđmanu i Miloševiću kad imaju ovako poslušne pionire.

Tihić i co. uveli su PDV, povećali cijene električne energije, prehrane i sl. Doveli su narod na ivici egzistencije. Nije ni to slučajno. Zato danas vidimo demonstricije protiv povećanja cijena električne energije, demonstracije policije, Energopetrola ali nikako da vidimo demonstracije protiv ustavnih promjena. Zbog problema egzistencije i ne znaju šta im sprema SDA, SDP i HDZ.

Ne potpisujte ustavne promjene! Sačuvajte moju zemlju, sačuvajte Bosnu i Hercegovinu!

S poštovanjem,

Nadija

P. S. Gornje pismo je Nadija poslala svim poslanicima Skupštine BiH.




7. OTVORENO PISMO IZETU HADŽIĆU POSLANIKU SKUPŠTINE BiH

Dragi Izete,

Dr. Muhamed BorogovacNikada do sada nisam ništa od Tebe tražio, ali ovaj put ne mogu, a da ti se ne obratim. Radi se o Ustavnim promjenama. Vjerovatno si čuo mnoge argumenata “ZA” I “Protiv”, ali molim te da imaš na umu i slijedeće:

Republika srpska nije sada legalna, jer nije ratifikovana u Skupštini Republike BiH. To znači da će ona kad tad morati nestati, ako se ne lagalizuje. U pravnim sistemima zapada, a i i postajemo "zapad", zakon se na kraju mora ispoštovati.

MOŽDA TI SADA IZGLEDA DA JE REPUBLIKA SRPSKA REALNOST I DA JE VJEČITA. NEDAVNA ISTORIJA NAS UČI DA TO NIJE TAČNO.

Evo uzmi za primjer 1995. i 1996. godinu. Koliko naših izbjeglica su širom RS prodavali svoja imanja bud zašto, računajući da je bolje "da dobiju makar nešto, budući da Srbi već imaju njihova imanja", da je to “faktičko stanje”. Tada je izgledalo da je “faktičko stanje” takvo da Srbi u RS nikada neće morati poštovati zakon i vratiti imanja protjeranim Bošnjacima. Međutim, već za nekoliko godina pravna država je počela dolaziti i na Balkan i Srbi su morali vratiti kuće i imanja, onim Bošnjacima koji nisu prodali svoja imanja na brzinu, tj. onim koji se nisu prevarili i prodajom legalizovali "faktičko stanje".

Mnogima sada izgleda da je RS realnost, “faktičko stanje” i da se to ne može promjeniti. Može, i te kako! Akademik Filipović je nedavno slikovito rekao jednu mogućnost - da bi “Amerikanci mogli zavrnuti siju četnicima ako hoće.” I to je tačno. Četnici mogu biti kažnjeni jer su počinili agresiju i genocid. Ako neće Buch danas, možda će sutra doći neki Američki predsjednik koji hoće. Međutim, sigurno je da svijet budućnosti neće željeti da ima ikakvu tvorevinu nastalu na genocidu. Dakle, ako neće Bush danas, biće neki drugi koji će odlučiti da se fašizam i na Balkanu mora iskorijeniti da se mora vratiti zakonitost i privremeno suspendovani Ustav Republike BiH. Međutim, ako sada legalizujete RS, onda više nema povratka nazad, kao što ne mogu da vrate imanja oni koji su ih bud zašto prodali odmah iza rata, jer su tada pogrešno ocijenili situaciju.

Zato kao državljanin Republike BiH, kao Bošnjak, kao tvoj nekadašnji kolega iz Patriotske lige zahtjevima od Tebe da NE glasaš za Ustavne amandmane, tj. da se svojim glasom pridružiš hrabroj grupi bh patriota koji u ovom trenutku rade pravu stvar, čuvaju nam domovinu i budućnost, a to je upravo ono zbog čega smo i došli u SDA i zbog čega smo organizovali patriotsku ligu po Tuzli i Kalesiji davne 1991.

Pozdrav.

Dr. Muhamed Borogovac.

p. s. Molim te da mi odgovoriš da li si dobio ovo pismo. Ako ništa ne dobijem od tebe, znaću da ga nisi dobio, pa ću se onda obratiti javnim medijima, uključujući i nas “Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH” da bi ovaj moj zahtjev nekako došao do tebe.




8. POSJETA HOLANDIJI - JOŠ JEDAN TIHIĆEV ĆORAK

Sinoć smo imali razgovor sa Tihićem u ambasadi.
Ponovio je na kraju podijelio svoje stavove iz "pisma Dijaspori".
Govori o prednostima postignutih sporazuma. Ističe važnost jačanja izvornih nadležnosti države.
Naglašava značaj i garancije SAD i EU u nastavku pregovora, mada ne detaljiše o kojim garancijama je riječ.
Spominje i nezadovoljstvo nekim dijelovima sporazuma.
Govorio o značaju predstojećih izbora i potrebi registracije i glasanja iz Dijaspore.
Žali se na intenzitet i obim suprotnih mišljenja.

Sa naše strane izraženo ponovno nezadovoljstvo sporazumom zbog zadržavanja entitetske podjele i ugrađenih sistemskih elemenata mogućnosti veta i blokade parlamenta BiH i institucija. Postavljeno i pitanje državljanstva. Rekao da će isto biti tretirano u drugoj fazi, što je za nas ne prihvatljivo, jer niko ne zna šta znači druga faza i šta će se u njoj raspravljati.
Bilo malo prostora za dijalog jer je ambasador Šabeta moderirao i skraćivao razgovor.
Mene prekinuo na početku mog izlaganja.

Uskoro ću poslati širi prilog.

Dževad K.




9. TIHIĆU, NIJE STRAMOTA STA GOD DA JE BILO U LOGORU - NAJVEĆA SRAMOTA JE IZDAJA DOMOVINE

Dr. Muhamed BorogovacO "Online glasniku" br. 377 od 22. februara 2006 komentarisali smo nagli Tihićev preokret, od čovjeka koji "ne pristaje da entiteti delegiraju predstavnike u državne organe" do stuba odbrane entiteta. Pisali smo, citiram:

Ljudi se pitaju kako je došlo do tako naglog preokreta, kako Tihića nije stid sada braniti ono što je jučer napadao?! Neki misle da je do preokreta došlo na Savjetu SDA stranke. Vjeruje se da je "Alija pustio Tihića da mazne neku lovu", da bi ga imao u džepu...

Neki misle da je Tihić uradio nešto grozno dok je bio u logoru, da bi se svidio stražarima, i da ga četnici imaju u šaci, da su ga zato i pustili živa, jer ga mogu kontrolisati.

Neki misle da je on oduvijek bio četnički agent i da ga je zato Alija i postavio kao svoga nasljednika, a da su dosadašnja Tihićeve protivljenja Haysu, bila smo blefiranje, priprema za ovu izdaju.

Neki misle da je on "mentalni Srbin", isti kao Lagumdžija pa kažu: "Ovo je Srpsko-Srpski sporazum" - Kraj citata.

Ovih dana smo postali svjesni postojanja jednog dokumenta koji govori o mogućnosti da je Tihić zaista ucijenjen od strane četnika. Taj dokument nije prvenstveno o Tihiću, nego u tom dokumentu logoraš A. I. samo navodi mnogobrojne zločine kojim je prisustvovao dok je boravio u srpskim logorima, te je zlostavljanje Tihića od strane četnika također navedeno samo u jednom pasusu na kraju iskaza. Tihić tu nije u glavnoj ulozi jer je izjava data davne 1994. godine, dakle kada Tihić još nije bio ni na kakvoj funkciji, te se nije po svom značaju izdvajao od ostalih navedenih logoraša iz datog svjedočenja.

Ono što bi mi poručili Tihiću je da nije sramota šta god da je uradio pod prijetnjom smrću tj. ČETNICI GA NE MOGU KOMPROMITOVATI ŠTA GOD DA IMAJU O NJEMU U LOGORU. To je samo njihova sramota. JEDINA ISTINSKI SRAMNA STVAR KOJU JE TIHIĆ NA PUTU DA POČINI JE IZDAJA DOMOVINE REPUBLIKE BiH, I TO U KORIST NJEGOVIH MUČITELJA.

Predlažemo mu da postupi kao veoma ugledni Američki senator McKein, koji je također "pao" u logoru u Sjevernom Vijetnamu, ali je to priznao Američkom narodu i za to ga sada niko ne optužuje. Čak kada se borio za predsjedničku kandidaturu Republikanske stranke, koju je izgubio od Georga Busha, Bushovi ljudi mu nisu spominjali taj "pad" u logoru kao mrlju iz prošlosti. Umjesto toga Bushovi ljudi su iskopali kao McKainov prljavi veš to što se njegova žena, poslije jedne automobilske nesreće, navikla na droge (lijekove protiv bolova), te je morala ići na liječenje od ovisnosti. To u stvari i nije nikakva McKainova mrlja, ali eto i pored njegovog "pada" u logoru, Bushovi beskrupulozni ljudi nisu mogli naći ništa bolje, jer je McKain bio otvoren prema svome narodu.

ZAHTIJEAMO NA TIHIĆA DA I ON SLIČNO POSTUPI I DA NE IZDA DOMOVINU, JER SVE DRUGO ĆE MU BITI OPROŠTENO.

ZAHTIJEVAMO OD POSLANIKA SKUPŠTINE BiH IZ REDOVA SDA DA POKAŽU ZRELOST KAKVU SU POKAZALI HRVATSKI POSLANICI KADA SU SAZNALI DA JE ČOVIĆ UCJENJEN. Nedavno je Madunić iznio u "Slobodnoj Dalmaciji" mogućnost da je Čović ucijenjen i da zato za hrvatske poslanike u skupštini BiH njegov potpis ne važi te da će složno glasati protiv "sporazuma". DOMOVINA JE MNOGO VAŽNIJA OD PARTIJSKE DISCIPLINE TE NAROD BOSNE I HERCEOGVINE OČKUJE OD POSLANIKA SDA U SKUPŠTINI BiH da stave domovinu ispred stranke i da stave interes domovine ispred svoje lagodnosti, da se upuste u borbu za spas domovine, umjesto da kao ovce "složno" srljaju u propast.

Slijedi pomenuti dokument iz četničkog logora gdje se spominje Tihić.

Dr. Muhamed Borogovac



10. ISKAZ LOGORAŠA U KOJEM SE SPOMINJE "ADVOKAT SULEIMAN TIHIĆ IZ BOSANSKOG ŠAMCA"

A. I. rođen 25.01.1957. godine u Doboju, BiH, oženjen, otac dvoje djece. Po nacionalnosti Hrvat, po zanimanju ugostitelj, radio u "Laguni". Zarobljen 19.11.1991. godine u Vukovaru. Logori: Staićevo, Beograd, Begejci, Mitrovica, do 14.08.1992. godine. Dajem slijedeći

I S K A Z

- Kao pripadnik HOS-a branio sam Vukovar od četničkih napada, na pad Vukovara odveden sam u logor.
Proživio sam pakao.
Neprestano su me ti četnici tukli, polomili mi 3 kralješka, nekoliko rebara, bubnjić i rasklimali gotovo sve zube.
U Mitrovici je bio neki SIMO MIHALJEVIĆ iz Valjeva.
On je redom sve tukao i maltretirao.
Uz njega je bio i neki ZEKOVIĆ-ZEKO, mislim da je imenom JEFTIMIR.
Jednako se ponašao i MIROSLAV LAZAROV zvani 'LAKI' iz Novog Beograda.
On je tjerao pokojnog NIKOLAJEVIĆA da pjeva četničke pjesme, a kad pogriješi, oni ga tuku do besvijesti.
Zatim se vrate do mene i opet tuku, pa ponovo.
Sjećam se i groznog četnika MARKA iz Danilovgrada, kao i jednog niskog, plavog zvani 'MAĐAR'.
On je dovodio ljude iz Zrenjanina da tuku mene i ostale 'ustaše'.
Izvode vani, a potom tuku palicom nogama, rukama, toljagama , po cijelom tijelu.
Danima nismo smjeli ići na WC, a zatim puste po nekoliko ljudi.
Kad se skinu da vrše nuždu, MAĐAR i ostali tuku palicom, toljagama i nogama po spolovilu.
Većina tada nije ni obavila nuždu, a oni koji su uspjeli, tada su bili gurnuti u taj izmet, uz luđački smijeh.
Zorana Z. su izvodili CRNOGORAC i MAĐAR i tukli ga do besvijesti, a zatim mu glavom udarali o zid.
KOCH BRANKO je umro od batina tu pored mene.
Njega su vani gotovo prebili, a zatim zgužvanog ubacili u halu.

U Mitrovici u kupaonici je samljeven BOLDIĆ, metar ili dva iza mojih leđa.
Meni su tada rekli: 'Bosanac, što vidiš ne vidiš, što čuješ ne čuješ.'
CRNOGORAC, MARKO i SIMO su ga u kupaonici dva sata rasturali, bio je sav krvav, onesviješćen.
Zatim su ga polijevali kantom vode, ubacili u rupu i umro je, bilo je to nekako u veljači 1992. godine.
KELAVA BOZO je također umro od batina.
Vidio sam vani barem desetak ljudi ubijenih batinama, bilo je to u Mitrovici.
Posebno su uživali da ljude muče ne dozvoljavajući im da idu na WC.
Bila je specijalnost tući onoga tko se usudi ići na WC, taj se vraćao neobavljena posla, ali sav izgužvan.
KOVAČEVIĆ ŽELJKO je dobio izuzetno mnogo batina u Staićevu i Mitrovici.
Mislim da su to radili ljudi četnici, obučavani specijalno za taj tretman. govorili su: 'Izaberi način na koji da te ubijem ili udarim.'
Specijalni tretman je imao 'GUS' POPLAŽEN IVICA, ČULIĆ BRANKO iz Pule.
Jednom su doveli dva crnca za koje su govorili da su špijuni.
Jedan je JONSON, a drugom se ne sjećam imena.
Njih je MAĐAR stiskao za vrat, palicu gurao u usta, tako da je virio samo dio kojega je držao u ruci, meso je trgao od njih.
Šarafio im je stomak, davio ih, po sat se iživljavao.
Skinuo ih je gole ispred zgrade, a snijeg padao.
Tada ih grudvama gađao u spolovila.
Oni su tada prvi put vidjeli snijeg.
Mene su tukli svaki dan.
IVAN GROZNICA je bio sa mnom.
Kad su njega tukli i mene je bolilo.
Kad su mi polomili kralješke, on je podvlačio lagano ruku pod moju glavu da mi pomogne, a sve škripi i boli.
Bio sam u samici 5 mjeseci.
Tjerali su me da pastom za brijanje perem zube i gutam je, a to užasno peče.
Poslije su silovali MANDU MATIĆ.
Meni tako prebijenom naredi da čučim uza zid, a on palicom tuče tri sata. Za to vrijeme drugi četnici prolaze i samo udaraju čizmom.
Drugi put mi naredi stajati uza zid, ruke na leđa, noge raširi s licem prema zidu.
Oni se zaletavaju i udaraju, ključevima tuče po glavi.
Voda je bila ispod mene.
Jedan me četnik držao za kosu da ne padam, morao sam klečati, a drugi tuče po tabanima.
Kasnije su nam dozvolili kupanje, ali tako da puste vrelu vodu, pa hladnu i tako na izmjenu.
Kad se nasapunaš, oni zatvore vodu i tjeraju natrag bez tuširanja.
Ako smo trošili lijek svaki put smo dobivali istu tabletu bez obzira na bolest.
U Nišu su tjerali zatvorenike da jedan drugom guraju metlu u debelo crijevo.
Zatim su morali jedan drugome "pu****' penis.
Advokat TIHIĆ SULEJMAN i MUJKANOVIĆ SEAD su prisiljavani na spolne odnose.
ANTO ZIMOVIĆ veterinar iz Šamca, je bio prisiljen na oralni odnos.
Starog DRAGIČEVIĆA iz Bosne, TUFEKIĆ IVU iz Bosne i KEDAČIĆ MIROSLAVA su tjerali da se međusobno tuku.
PANKOVICA su čak drogirali.
Veliki četnik je ZORAN RANĐELOVIĆ komandant-major za obezbjeđenje.

Potpisom jamčim autentičnost iskaza.

U Zagrebu, 24.10.1994. godine.

Izvor: http://www.hdlskl.hr/Iskazi/Sremska%20Mitrovica3.html



11. SVJEDOČENJE O RATU GOSP. CY MACKINTOSHA BOSANSKOG ZETA, ŠKOTLANĐANINA, BORCA ARMIJE BiH


Nažalost, nemamo mogućnosti da prevedemo ovo pismo sa Engleskog na Bosanski. Međutim, ima mnogo Bosanaca i Hercegovaca koji govore engleski, pogotovo među omladinom, pa objavljujemo ovo veoma važno svjedočenje o ponašanju pojedinih istaknutih BH lidera u ratu.
---

Dear Patriots of The Republic of Bosnia and Hercegovina,

Just a few comments on some of what I have read in your newsletters about the betrayal of the Republic. I am writing as a foreigner and a witness to the attempted destruction of the Bosnian State and it's multi-cultural ideal. I really am a foreigner albeit that my wife, Amela, is Bosnian and our daughter, Lejla, half-Bosnian half-Scottish. I also speak your language however, I apologise for expressing myself in my native tongue on the issues
I now wish to raise.

1. Regarding Dr. Haris Silajdžić.

In 1992 I was a member and volunteer fighter of Patriotska Liga BiH in the town of Breza sworn like my comrades, patriotic Bosnians all, to defend the Republic of Bosnia and Hercegovina, her people and her constitution and laws. Many of my comrades were killed or injured in that task.

My unit, "Dobrovoljacki Odred StaroBosanski Kraljevi" PL BiH, was formed and led by Halid Dinarevic (author of the the book "Za Spas Duse Bosnjacke") and who is married to a first cousin of Dr Haris Silajdzic. Our Adjutant and one of my best friends was Fuad Silajdzic Haris's first cousin. Fuad's brother was a frontline platoon commander in our unit. Several other close Silajdzic family members were also volunteers in our regiment. All of these Silajdzic
family members saw combat and danger and they were not spared this danger or given any special treatment because of their relationship with Dr Haris Silajdzic the then foreign minister of the Republic of Bosnia and Hercegovina unlike certain Izetbegovic male family members (who shall remain nameless - you know who they are!) who never to my knowledge saw service at the frontline.

Unlike the Izetbegovic clan; none of those Silajdzic family members have been given any awards or special privileges since the war because of their role in defending the republic as members of PL BiH and Armija RBiH or because of their family relationship to Haris. They have made their way in the world since the war based upon their personal skills and education. This is the way it really should be in a proper democratic state and Haris has
never made any representations to their advantage or shown any favouritism or nepotism towards them regardless of his political clout and high public profile.

Indeed, many of Haris's family are less well off as a result of the war in line with the vast majority of Bosnian people in BiH today. Halid Dinarevic, for example, in any other less corrupt and mean-spirited country, would be given that country's highest awards for his bravery and patriotism and perhaps be awarded a top government job. However, Halid like many other "first fighter" patriots has been forgotten and passed over in order that many Johnny-come-lately (perhaps that should be "Rasim-come-lately"), born-again "patriots", who sat on the fence and hid in their shelters during 1991 and 1992, waiting to see if the Republic survived the initial onslaught by the chetniks and JNA (but ever ready to "negotiate" with their executioners), could be honoured and given privileges later because of their family connections or political ties to Izetbegovic. In any other European country other than Bosnia this would be a national disgrace.

Why I am writing this letter is that much rhetoric has been bandied about by your organisation regarding Haris's role as a politician in Bosnia and even the label of "izdajnik" has been used from time to time in relation to Haris Silajdzic. Given the role of his close family members in the defence of BiH it seems inconceivable to me that Haris Silajdzic would not only betray his country but all of his family as well. Perhaps sometimes he made mistakes but I believe that he truly tried to do his best for his people given the circumstances in which he found himself i.e. as part of Izetbegovic's government. Haris is a politician and a human being and; being a human being; is as fallible as the rest of us. However, I personally remember well visiting my good friend Fuad Silajdzic in late 1995 and noting that he kept a pistol close to hand whilst we were eating supper in his kitchen.
Something I had never seen before. He told me he needed to do this as Haris had just split away from the ruling SDA to form Stranka Za BiH and things had become dangerous for Fuad and other family members because of Haris's political decision. So it seems to me as a first hand witness that Haris had tried his best to change things from within SDA, like Rusmir Mahmutcehajic and other good men before him, until it was proved to him beyond a shadow of a doubt that Izetbegovic and his corrupt gang of traitors had sold the republic down the river to the chetniks and that he would be better uniting with other like-minded people and forming his own political party. One must never forget the US State Department's role in the division of Bosnia either. Clinton and Albright were no friends to the Bosnian people and state regardless of the SDA propaganda of the time which I also remember
well. Now that misplaced trust in the Americans has returned to bite the Bosnian people in the arse a second time regarding proposed amendments to the Dayton agreememt. In conclusion I would have one criticism of your organisation on this matter albeit a small one: it is too easy to criticise the decisions of others from the safety of Washington DC or Frankfurt where shells were not falling or the dangers of "Balkan Politics" i.e. assassination, were not an everyday reality.

2. Mustafa Ceric (I refuse on principle to give him the title of "efendija").

It comes as no surprise to me that Ceric is a traitor. One of the most frustrating manifestations of the war in Bosnia for me was the Bosnian people's readiness to completely forget the misdeeds of their leaders whether political or religious from month to month or even week to week and their totally misplaced trust in those that governed or betrayed them.

You have rightly highlighted Ceric's rise to prominence engineered by KOS. However, it was well known in 1992 that Ceric was a traitor.

I remember all too well meeting Fuad Silajdzic and other officers in our HQ in October or November 1992 and being told that they were angry and disgusted that Ceric had been caught negotiating secretly with Karadzic's chetniks. This at the time was public knowledge but since then has disappeared down the usual SDA propaganda memory-hole.

Why does this man still hold the position of reis-ul-ulema? Why is he still living and breathing amongst us?

In wartime the government and people of Bosnia would have had the absolute right to try and execute anybody who "negotiated" with the enemies of the Bosnian state without official sanction as a spy and a traitor. Why was Ceric left in place and not tried and then put against a wall and shot as a traitor?

Perhaps, as you've been pointing out on more than one occasion, it was that he was protected by Izetbegovic, who was in turn protected by Milosevic, KOS and the JNA in the matter of his arrest at Sarajevo airport.

On that matter when in human military history has the leader of a nation at war, captured by his sworn and deadly enemies, ever been released unharmed to return to his position of leader of one of the combatant sides? The JNA general concerned in a TV interview later expressed his desire to have killed Izetbegovic but was denied permission from Belgrade and ordered to release him from the highest authority. I have never ever heard of such a
thing and now the Bosnian people must wake up and realise that "Dedo" was really "Cedo" and just another traitorous and murderous bastard who would have sold his own grandmother into chetnik slavery or a mass grave as he certainly did to many other unfortunate Bosnian people. However, he's now dead and being judged by a higher authority than us but I say that we must stay vigilant so that his heirs, his son Bakir amongst them, don't carry on
his legacy and destroy Bosnia even more and irreparably. I have no words in the English or Bosnian languages to express my deep contempt for Bakir Izetbegovic and his kind.

I doubt you'll print this letter because I don't always agree with everything you say (but I do agree with much of it!) and nobody likes criticism however well-intentioned my criticisms are.

I also attach a scan of my clanska karta of PL BiH's veterans' association (I am extremely proud to have served the Bosnian people as a PL BiH fighter) so that you may know that I speak the truth as I saw it and that perhaps I have earned the right to make my comments unlike other foreigners in the international community who have had, in my humble opinion, too much to say about Bosnia, her people and their future.

It is also my belief that it's time that PL reformed, re-armed and gave Bosnia back to those she rightly belongs to - the people (regardless of religion or ethnicity) of the sovereign Republic of Bosnia and Hercegovina and let the Bosnian people decide then what is best for them now and in the future.

Yours faithfully,

Cy Mackintosh "Sajo"
Dobrovoljac PL BiH and Scottish Bosnian Patriot,
UK.




12. GREŠKE U PREVOĐENJU KUR'ANSKIH AJETA

Selam alejkum.

Poštovani,

U predzadnjem vašem "Glasniku" br. 391 od 7 aprila, desile su se vidljive pogreške u prevođenju kur´anskih ajeta, pa vas molimo da to ispravite i u buduće ne primate neprovjereni prevod kur´anskih ajeta.

U nadi da će te ovo naše reagovanje objaviti i javno primite maksuz selam od

Ishak ef. Ahmetovića iz Austrije.

---------------------------------------

Poštovani EF. Ahmetoviću,

Dr. Muhamed Borogovacsuština je u tome da je Reis Mustafa Cerić, tj. čovjek koji je najpozvaniji da se bori za Islam i muslimane i koji ima ogromno znanje iz Qur'ana, podvaljivao muslimanima riječima: "Muslimani se uzdaju više u Boga, nego u vlastiti rad, a zapadnjaci se uzdaju više u rad, nego u Boga." pa smo se mi obični muslimani, sa našim veoma skromnim znanjem Qur'ana našli u situaciji da branimo Islam i muslimane, od čovjeka koji ima golemo znanje o Qur'anu, ali ga nažalost zloupotrebljava protiv muslimana. Nadam se da nam ne zamjerite previše na našoj neukosti.

Nadam se da ste poslali i pismo Reisu Ceriću objašnjavajući njemu da se ne može naći u Qur'anu razlog za lijenost, a upravo to Cerić implicira, jer tvrdi da se "muslimani više uzdaju u Boga nego u svoj rad". Na primjer, Ajet kojega vi tačno citirate, da ´´Allah neće izmjeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmjeni. (Sura Er-Ra´d:11 ajet. Besim Korkut), jasno govori da je u našoj moći da se mijenjamo i da donosimo odluke o sebi. Zar taj Ajet ne poručuje jasno da ne čekamo od Allaha da nam nešto stvori, nego da sami idemo u akciju.

Krivim interpretacijama islama Bosna je sistematski uništavana. Sjetimo se samo Izetbegovićevih podvala tipa: "Sudbina je da se Bosna podijeli." Između Izetbegovićevih i Cerićevih tumačenja da sudbinu određuje neko drugi, a ne mi, i Qur'anskih Ajeta koja kažu da mi muslimani moramo sebe promjeniti ako treba, ja biram autentični Kur'an, radije nego Izetbegović-Cerićeve podvale.

Tragedija naše domovine i jeste u tome što mi obični ljudi moramo da branimo domovinu, narod, vjeru od onih koji su na pozicijama, a koji su nažalost u službi naših neprijatelja.

Srdačan pozdrav.

Dr. Muhamed Borogovac




13. BOSNA IZMEĐU SCILE I HARIDBE

Izvanredan intervju Dr. Harisa Silajdžića za "Petu stranu svijeta"

http://www.pss-news.com/article.php?id=733



14. JEDAN INTERESANTAN AMANDMAN NA USTAV

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua999.htm



15. POVODOM GODISNJICE SMRTI HAMDIJE POZDERCA

http://www.bosnjaci.net/aktuelnosti.php?polje=historija&id=212


16. NIČU PETICIJE PROTIV USTAVNIH AMANDMANA KAO PEČURKE POSLIJE KIŠE

Preporučujemo da se uključite u sve ankete i peticije, da pošaljemo jasnu poruku šta narod želi. Do sada smo stavljali linkove do raznih peticija koje narod pokreće u nadi da će tako zaustaviti izdajnike. Evo linkova do još jedne tek pokrenute ankete, na tuzlanskoj web stranici

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/index.php?Phrase=&action=&offset=0&poffset=0&logname=#x

i još jedne peticije na Bosoni

http://www.bosona.net/peticije/ustav_potpisnici.php

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: