Sunday, April 27, 2008

#416 Nije “Ilija” nego “bAlija”

LJILJANI SE VIHORE SLOBODNOM TERITORIJOM REPUBLIKE BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA http://www.hdmagazine.com/Fond/linkovi.htm
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br.416


1. Srebrenica - LJILJANI SE VIHORE SLOBODNOM TERITORIJOM REPUBLIKE BiH
2. Nije “Ilija” nego “bAlija”

PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE I PREDIZBORNA SAOPŠTENJA STRANAKA

3. KRENUO NTV HAYAT SATELITSKI PROGRAM ZA AMERIKU
4. BSP ODRŽALA OBEĆANJE I TUŽILA ČAVIĆA I DODIKA
5. NE ZABORAVIMO BH SLOBODNE DEMOKRATE ČIJI JE PREDSJEDNIK PROF. DR. SEAD AVDIĆ
6. SABOR SVJETSKOG SAVEZA BH HRVATA ĆE SE ODRŽATI U GLAVNOM GRADU BiH 21. listopada 2006



1. Srebrenica - LJILJANI SE VIHORE SLOBODNOM TERITORIJOM REPUBLIKE BiH

Pokušajte zamisliti apsurd da kada dođete u posjetu nekom "memorijalnom centru", npr. u Jasenovcu, i da tamo nigdje ne uspijete naći bilo kakvo objašnjenje zašto je taj spomenik podignut. Možete li zamisliti situaciju da je posjetiocima bilo kojeg spomenika u svijetu nemoguće naći objašnjenje ili bilo kakvu informaciju zašto je dotični spomenik podignut.

Toliki apsurd ne možete ni zamisliti, ali nažalost, upravo to je slučaju sa "Memorijalnim centrom" u Potočarima - Srebrenica. U "Memorijalnom centru" u Potočarima ma koliko da se trudite nećete nigdje naći kako su i zašto su umrli toliki ljudi koji su tu sahranjeni, te koje su nacionalnosti tj. koje države su oni bili državljani kada su ubijeni. Nigdje nećete naći da piše da su dotični bili žrtve agresije i genocida Srbije i Crne Gore protiv Republike BiH, i da su ubijeni jer su kao državljani Republike BiH bili prepreka sirenju velike Srbije na područja Republike BiH, koja se sada zovu "Republika Srpska".

Druga najveća tajna "Memorijalnog centra" u Potočarima je ko su njihove ubice?

Rijeci, "žrtva", "agresija", "genocid" "četnici" su izbrisane iz riječnika na "Memorijalnom centru", valjda da ubistvo brata "Habila" ne bi dovelo do "osvete" protiv brata "Kabila", kako to Reis ul Ulema Mustafa Cerić uvija, da bi sakrio istinu i tako oduzeo žrtvama pravo na pravdu, a zaštitio zločince.

Kao posljedicu te politike imamo situaciju da ni masovne grobnice nisu ni na koji način obilježene. Kamenica, iz koje su izvađene kosti preko 100 ljudi, Crni Vrh sa preko 500 i još mnoge druge masovne grobnice sirom genocidne RS su potpuno neobilježene. Uopšte nije jasno šta je radio Amor Mašović, ako je pustio da sva ta stratišta zarastu u korov i uskoro budu zaboravljena. Mašoviću, i ćuko zna iskopavati kosti, a dostojanstvena ljudska bića bi trebala ispoštovati žrtve genocida, obilježiti mjesta masovnih stradanja Bošnjaka.

Upravo zbog toga moramo podržati Srebreničane i njihovu odluku da podignu “Spomenik istini o agresiji i genocidu – Srebrenica 95” koji će biti dodatak "Memorijalnom centru" u kojem će se moći naći sve relevantne informacije o agresiji, genocidu, ubicama i institucijama i državama koje su izvršile i podržale agresora i zločince.

Sretna okolnost je sto BH patrioti posjeduju u privatnom vlasništvu parcelu zemljišta koja je "urezana" tj. sa tri strane okružena mezarjem Memorijalnog centra” u Potočarima koju su ustupili za namjensku izgradnju “Spomenika istini o agresiji i genocidu”.

Tu su Majke Srebrenice i Podrinja, uz podršku naroda Srebrenice, izgradile pet jarbola i podigle pet velikih zastava Republike BiH, te postavile kamen temeljac "Spomenika istini o agresiji i genocidu – Srebrenica 95” sa obilježjima Republike BiH, sa ljiljanima, kojih se izdajnici i četnici toliko plaše. Trenutno se duž četvrte strane te parcele gradi ograda identična sa ogradom okolnog mezarja da se ne bi narušila estetika postojećeg Memorijalnog centra.

Posjeta uzoritog Kardinala Vinka Puljića, koja je sticajem okolnosti došla upravo kada su podignuti jarboli sa zastavama Republike BiH na lokaciji budućeg Spomenika istini, je dala veliki podstrek graditeljima. Naime, novinari koji su pratili posjetu uzoritog Kardinala Srebrenici su snimili i impozantne jarbole na kojima se usred genocidne "Republike Srpske" vihore zastave Republike BiH. Time je rad BH patriota izvučen iz anonimnosti jer su svi politički zreliji Bosanci i Hercegovci uočili te zastave u pozadini snimaka sa posjete uzoritog Kardinala Potočarima na raznim TV dnevnicima sirom BiH, mada su se snimatelji svih BH televizija upadno trudili da ignorišu te zastave sa ljiljanima, dokazujući time da su plaćenici u službi izdajnika Republike BiH.

Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH vas poziva da pogledate snimke koje smo mi napravili tokom posjete uzoritog Kardinala "Memorijalnom centru" u Srebrenici, gdje se nismo trudili da izbjegnemo zastave Republike BiH, na linku koji slijedi.

http://www.hdmagazine.com/Fond/linkovi.htm

Projektni dokument “Spomenik istini o agresiji i genocidu – Srebrenica 95” možete naći na slijedećim linkovima.

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1166.htm

http://republikabih.net/content/Nevladine_Organizacije.htm#No12




2. Nije “Ilija” nego “bAlija”

Poštovani,

Primjetila sam da Aliju Izetbegovića ponekad zovete “Ilija Izetbegović” na nekim vama bliskim web stranicama i u “Glasniku”. Međutim, mislim da “Ilija” nije ime koje ga najbolje opisuje. “Ilija” je časno srpsko ime, a koliko je shvatam politiku NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH Srbi nisu naši neprijatelji. Naši neprijatelji su isključivo djelitelji Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjeru i naciju.

Zato vam predlažem da ubuduće upotrebljavate “B-Alija” tj. “Balija”, sto je adekvatnije nego “Ilija” ime za dotičnog.

N. H. Taslidza




PREDSTAVLJAMO PATRIOTSKE PROJEKTE I PREDIZBORNA SAOPŠTENJA STRANAKA


3. KRENUO NTV HAYAT SATELITSKI PROGRAM ZA AMERIKU

Poštovana gospodo,

Zadovoljstvo mi Vam je javiti da je nas program pusten za područje Amerike i molio bih Vas da ovu informaciju proslijedite svim svojim čitateljima, a sve dodatne informacije možete dobiti na

Call Center (Available 9AM to 9PM ET)

For ordering, general questions and technical support call 1-888-988-5288

Email Support

techsupport@globecastwtv.com for technical related issues,
info@globecastwtv.com for general questions,
feedback@globecastwtv.com for customer feedback and suggestions

Satellite Information

The NTV Hayat channel will be available on the GlobeCast WorldTV satellite platform in the USA. The satellite, Intelsat Americas 5, is located at 97 degrees West.

D/L Frequency: 12,053 MHz

D/L Polarity: Vertical

Symbol Rate: 22.000 Msym

FEC: 3/4

VR Channel: VC 507 (channel N°)

S poštovanjem,

Ahmed Svrakić

Dir. sat programa

NTV Hayat Sarajevo
Avdage Šahinagića 14
Tel: +387 33 271110
Fax: +387 33 271 111
E-mail:ahmed@ntvhayat.com
web: www.ntvhayat.com




4. BSP ODRŽALA OBEĆANJE I TUZILA ČAVIĆA I DODIKA

BSP-Bosanskohercegovačka stranka prava iz Bihaća je dana 29.08.2006.godine Tužilaštvu BiH u Sarajevu podnijela krivičnu prijavu protiv Dragana Čavića i Milorada Dodika,zbog ne preduzimanja radnji i postupaka na hapšenju i privođenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića i ostalih ratnih zločinaca.
Opširnije pogledati na http://www.bsp.ba gdje možete dolje-snimiti krivičnu prijavu i vidjeti ostale aktivnosti u vezi s tim.

Pozdrav iz BSP-a.




5. NE ZABORAVIMO BH SLOBODNE DEMOKRATE ČIJI JE PREDSJEDNIK PROF. DR. SEAD AVDIĆ

Ova stranka je bila ključna putem amandmana u VIJECU EVROPE da Venecijanska komisija da mišljenje oko Ustavne situacije u BiH. Isto tako Dr. Sead Avdić je bio inicijator pisma Političkom komitetu Vijeća Evrope da se uključi oko Ustavnih reformi u BiH sto je rezultiralo Rezolucijom koja je objektivno i pravično dala smjernice Bosni i Hercegovini kako da ide dalje, sto su stranke iz RS-a posebno osudile. Ova stranka ima zavidne rezultate, nema ratnih niti kriminogenih hipoteka tako da joj vrijedi pomoći. Na glasačkom listiću je pod brojem 47.

Cijeneći činjenicu da gosp. Avdić nije glasao za izdajničke amandmane, bez obzira na pritiske Američkog ambasadora, može se zaključiti da se radi o stranki pravih i poštenih ljudi.


BH SLOBODNI DEMOKRATI




6. SABOR SVJETSKOG SAVEZA BH HRVATA ĆE SE ODRŽATI U GLAVNOM GRADU BiH 21. listopada 2006

Poštovani !

Na zahtjev većine hrvatskih stranaka B i H (vjerovatno razlog izbori)

ODGADJA SE PRVI SABOR DOMOVINSKIH I IZVANDOMOVINSKIH PRIPADNIKA HRVATSKOG NARODA BOSNE I HERCEGOVINE. SABOR će se održati 21. listopada, 2006. godine u Hotelu Holiday in u Sarajevu sa početkom u 10.sati sa istim dnevnim redom.

Molimo Vas da uvažite promjenu datuma te da se odazovete pozivu i svojim konstruktivnim učešćem u radu SABORA pridonesete zajedništvu Hrvatskog Naroda, kako bi zajednički lakše mogli štititi i zaštititi interese Hrvata u Bosni I Hercegovini i na nivou svijeta..

Hvala na pomoći i razumijevanju !

Predsjednik HSSD Bosne i Hercegovine
Ivan Pandžić dipl. Ing.




HRVATSKI SVJETSKI SABOR BOSNE I HERCEGOVINE


Broj: 01-48/06.

Poreč,15.srpnja 2006.g.


P O Z I V A M O V A S

Dana 16. rujna 2006. god. Na prvi Sabor domovinskih i izvan domovinskih pripadnika Hrvatskog Naroda Bosne i Hercegovine, koji će se održati u Sarajevu, u Hotelu Holiday –in sa početkom u 10,00 sati.

Za rad Sabora predlažu se slijedeće:


T E M E

1. AKTUALNA POLITIČKA SITUACIJA U BiH I NJENE REFLEKSIJE PREMA HRVATIMA BOSNE I HERCEGOVINE KOJI ŽIVE I RADE DILJEM SVIJETA
2. ULOGA HRVATSKOG NARODA U OČUVANJU DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
3. UČEŠĆE HRVATA U POLITIČKOM I GOSPODARSKOM ŽIVOTU BOSNE I HERCEGOVINE
4. ODNOS TISKOVNIH I ELEKTRONSKIH MEDIJA PREMA HRVATIMA U BOSNI I HERCEGOVINI I HRVATIMA DILJEM SVIJETA
5. ODGOVORNOST HRVATA U KONTEKSTU OČUVANJA SUVERENITETA BOSNE I HERCEGOVINE TE PREPOZNATLJIVOG KULTUROLOŠKOG I DRUGOG IDENTITETA HRVATSKOG NARODA BOSNE I HERCEGOVINE
6. HRVATI IZVAN DOMOVINE U FUNKCIJI PRIKLJUČIVANJA BOSNE I HERCEGOVINE EUROATLANTSKIM I ZAPADNO-EUROPSKIM INTEGRACIJAMA
7. PRIJEDLOZI, ZAHTJEVI I PREPORUKE.

Biti ćemo počašćeni Vašom nazočnosti, ujedno Vas molimo za pomoć i suradnju.

Svi učesnici koji žele dati svoj doprinos konstruktivnom radu sastanka po temama o kojima će se raspravljati, trebaju dostaviti svoje pismene materijale na e-mail:

hssd@hssd.hr. Dostavljeni materijali će biti umnoženi, te će služiti kao radni materijal na sastanku. Pismeni materijali po temama nisu obavezni.

Nakon održanog sastanka, svi materijali će se štampati, kao i odluke i zaključci skupa. Informacije na tel. 052 431-575 ili 098 9535406, fax: 052 434-006 ili na e-mail koji je gore naveden.

Sarajevo,15.srpnja 2006.god.

Predsjednik HSSD Bosne i Hercegovine:

Ivan Pandžić dipl. ing.




HRVATSKI SVJETSKI SABOR BOSNE I HERCEGOVINE

DRAGO CVITANOVIĆ Predsjednik SARAJEVSKOG PODRUČJA


KRATAK OSVRT NA PROBLEMATIKU HRVATA U BiH


Kao što je svijet različit, tako su i problemi s kojima se susreću Hrvati širom svijeta različiti, iako ih veže zajednička pripadnost svojoj Domovini.

Problematika i položaj Hrvata u BiH se znatno razlikuju od položaja i problematike Hrvata u Dijaspori i Državi Hrvatskoj. Iz te činjenice su aktivnosti i angažman ove Udruge u BiH sve obuhvatljiviji i odgovorniji.

Prije svega, radi informiranosti gostiju iz dalekih zemalja, treba naglasiti da su Hrvati u BiH, prema važećem Ustavu BiH, KONSTITUTIVNI NAROD (kao što su Srbi i Bošnjaci), a ne hrvatska dijaspora.

Ta činjenica Hrvate u BiH stavlja u isti položaj JEDNAKOPRAVNOSTI sa druga dva naroda, na cijelom teritoriju BiH. Međutim, da li je u praksi tako, trebalo bi odgovoriti na mnoga pitanja: koliko je protjeranih i prognanih Hrvata iz BiH, kako ih vratiti na svoja ognjišta? kakvi su problemi do povratka njihove imovine (kuca, stanova i drugih nekretnina)? Kakva je pomoć pripadnicima devastirane imovine? Kakav je odnos kakvih vlasti prema povratnim izbjeglicama i povratnicima te koji su uvjeti za njihov povratak? Da li su im zagarantirana ljudska prava te da li im je zagarantirana sigurnost imovine i osobna sigurnost, i mnoga druga pitanja od velike važnosti za Hrvate povratnike (ovo se može odnositi i na povratnike drugih nacionalnosti u pojedinim dijelovima svijeta).

Naravno da odgovori na ova pitanja nisu u nadležnosti ove Udruge, ali svaki Hrvat koji se želi vratiti u svoju Domovinu u bilo kojem dijelu BiH želi čuti odgovore na ova i mnoga druga pitanja.

Sada se postavlja PITANJE SVIH PITANJA: Tko može i treba odgovoriti na ova pitanja mnogih beskućnika željnih povratka u zavičaj?

Na temelju statistike mi možemo odgovoriti na prvo pitanje. Podaci govore da je prije rata u BiH živjelo oko 820.000 Hrvata, a da ih danas ima oko 460.000 s tendencijom daljeg iseljavanja.

Što se tiče prognanih Hrvata iz BiH, statistika pokazuje da se od ukupno oko 220.000 prognanih i nakon 10 godina vratilo tek oko 12.000 Hrvata i to pretežno u FBiH.

Ovako porazni pokazatelji, po općem mišljenju mnogih Hrvata iz BiH, rezultat su mnogih faktora od kojih smatraju najvažnijim:

-Dejtonski ustroj BiH s kojim većina Hrvata u BiH nije zadovoljna.

- Utjecaj rata i međunacionalnih tenzija u pojedinim dijelovima svijeta BiH, što stvara opću nesigurnost za življenje

-Loše ekonomsko-socijalno stanje u BiH što potvrđuju i podaci da više od 500.000 građana BiH prima humanitarnu pomoć od humanitarnih organizacija (Caritas, Merhamet, Dobrotvor i Jevrejsko kulturno prosvjetno društvo, a više od 20.000 građana živi pod humanitarnim tretmanom (narodne kuhinje). U navedenim brojkama ima veliki broj Hrvata uglavnom socijalno ugroženih.

-Veoma važan faktor koji se ističe u ovoj problematici su političke prirode, a odnosi se na lošu strategiju hrvatskih stranaka u BiH. Naime, stranke su usitnjene s različitih političkih stajališta o vitalnim pitanjima za Hrvate u BiH, što se naročito očitovalo kod predloženih amandmana za promjenu Ustava BiH, gdje su neke hrvatske stranke-pregovarači predložili Ustavne promjene koje su, po mišljenju većine Hrvata po njih neprihvatljive, nasuprot poznatim i veoma konstruktivnim prijedlozima kardinala Puljića. Sve to zabrinjava, zbunjuje i dezorijentira Hrvate u BiH i prisiljava ih da se iseljavaju i traže sigurnije mjesto pod suncem, a prognane koleba u njihovoj želji da se vrate na svoja ognjišta.

U vezi s ovim pitanjem, smatramo da RH, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, treba pojačati svoj utjecaj u okupljanju svih BiH stranaka s hrvatskom predznakom, u cilju

podizanja jedinstvenih stajališta i ciljeva pri rješavanju pitanja od vitalnog interesa za Hrvate u BiH.

Prema podacima danas u dijaspori BiH živi oko milion BiH građana, a da su se oko 30.000 morali odreci BiH državljanstva (zakoni u Njemačkoj, Italiji), medu kojima je veliki broj Hrvata koji su odlučili definitivno napustiti BiH.

Ova činjenica upozorava RH da se prilikom rješavanja pitanja dvojnog državljanstva između RH i BiH moraju naći i rješenja koja neće usmjeravati iseljavanje Hrvata iz BiH u RH.

Smatramo da posebno treba istaći da na našim skupovima i neposrednim kontaktima sa Hrvatima širom svijeta, kao i putem tekstova u « KORIJENI « Lista Domovinske i Iseljene Hrvatske, predstavnici naše dijaspore iznose svoje želje i probleme, bilo da se

radi o pružanju potrebne pomoći za ostvarenje svojih prava u državi u kojoj žive, ili želji za realizacijom povratka. Isto tako se, veoma cesto, traže informacije o uvjetima i mogućnostima njihovog investiranja i ulaganja u izgradnju proizvodnih i drugih kapaciteta u Domovini, kao i pružanje pomoći humanitarne prirode ( za izgradnju škola, vjerskih objekata,…)

Na kraju, želimo istaći da mi, predstavnici hrvatske dijaspore i Hrvata u BiH, Na ovom Saboru u Sarajevu ne želimo samo iznositi svoje probleme i primjedbe na postojeće stanje, već da se ponudimo i predstavimo kao partner BiH organima, Vladi, udrugama i strankama koje to žele da zajednički rješavamo sve probleme i želje Hrvata i ostalih u dijaspori i Domovini.

NAPOMENA:

Hrvatski Svjetski Sabor je jedinstvena organizacija Hrvata svijeta, putem koje se udružuju oni pripadnici Hrvatskog Naroda, koji su sposobni izdignuti se iznad stranačkih, vjerskih i drugih opredjeljenja koji imaju jednu stranku a to je Hrvatski Narod am gdje bio.

Hrvatski Svjetski Sabor je: Vanstranačka, multietnička, multinacionalna, multikulturalna i humana organizacija putem kojeg se udružuju fizičke i pravne osobe radi zaštite svojih prava i interesa s posebnim naglaskom na prognanike, povratnike i iseljenike širom svijeta.

Hrvatski Svjetski Sabor prizna svaku vlast u svim državama svijeta, koju narod te države izabere. Svoj program ova Udruga ostvaruje okupljanjem građana hrvatske i drugih nacionalnosti putem savjetovanja, seminara, predavanja, tribina, kongresa i drugih stupova vezano za problematiku života u dijaspori i povratka u Domovinu. Suradnjom sa mnogim sličnim i strukovnim, domaćim i inozemnim udrugama i organizacijama potiče mlade stručnjake i studente na proučavanje različitih tema vezanih za život i rad iseljeništva, realizaciju želja za povratkom, kao i učešće u izdavanju stručnih časopisa i druge literature.

U proteklih nekoliko godina ova Udruga se bavila problematikom Hrvata u dijaspori širem svijeta, gdje su postignuti vidni rezultati u organiziranom okupljanju, informiranju i ostvarivanju međusobnih kontakata i suradnji Hrvata, sve u cilju realizacije ciljeva ove Udruge.

Sarajevo 15. srpnja 2006.godine.

Predsjednik HSSD Sarajevskog područja DRAGO CVITANOVIĆ

P R I J A V A

za sastanak dana 21. listopad 2006. Sarajevu Hotel Holiday-in sa početkom u 10.00 sati

IME I PREZIME _____________________________________________________
ADRESA UL.________________ BROJ _______ GRAD ____________________
TELEFON ______________ MOBITEL _____________ FAX ________________
E-MAIL _____________________________________________________________
KRATKI ŽIVOTOPIS – nije obavezno____________________________________
SLIKA 8 x 10 – nije obavezno ___________________________________________




KOMENTAR: Ovo je veoma povoljan razvoj da Hrvati Bosne i Hercegovine sve više doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu i Sarajevo kao svoj glavni grad. Sve više Hrvata shvata koliko je tragična za Hrvate, ali i za Bošnjake, pa i za Srbe, bila politika djelitelja Bosne i Hercegovine, lansirana od strane Izetbegovića, Tuđmana i Miloševića. Tuđmanova politika podjele BiH je dovela do fizičkog nestanka Hrvata iz najplodnijeg i najbogatijeg dijela BiH, iz Posavine, što je dovelo do toga da se broj Hrvata u BiH prepolovio. Ukoliko se brzo ne ukine RS, to bi moglo ostati trajno stanje, čime će biti ugrožena kritična masa Hrvata u BiH, sto bi vremenom dovelo do potiskivanja Hrvata u BiH na marginu.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: