Sunday, April 27, 2008

#407 SLOBODNI NARODI SVIJETA ODBACUJU ČETNIŠTVO

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 1. juli 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 407


1. MI, GRAĐANI BiH SE MORAMO IZBORITI ZA CJELOVIDU BiH, KOJU I EVROPA ŽELI
2. BORIS TADIĆ POTVRDIO DA JE POLITIČKA REALNOST ODREĐENA PRAVOM, A NE ZATEČENIM STANJEM NA TERENU
3. SLOBODNI NARODI SVIJETA ODBACUJU ČETNIŠTVO
4. "Nezavisne": Rušenje Dejtona opasno za BiH
5. NASER BI TREBAO DOĆI NA DŽENAZU U POTOČARE 11. JULA 2006. SA ZASTAVOM SA LJILJANIMA
6. STOTINE HILJADA AMBASADORA BiH U SVIJETU
7. ISTINA O “JEDINSTVENOJ VOJSCI BiH”
8. KAKO POSTIĆI DA I SRBI ŽELE BOSNU I HERCEGOVINU?

PREGLED MEDIJA
9. NOVA PODVALA CETNICKIH AGENATA TIHICA I CERICA
10. TIHIĆ ZGAŽEN OD STRANE BH PATRIOTA NA "SLOBODNOJ EVROPI"
11. VEOMA INTERESANTNI PRILOZI NA "ORBUSU" I "REPUBLIKABIH.NET"



1. MI, GRAĐANI BiH SE MORAMO IZBORITI ZA CJELOVIDU BiH, KOJU I EVROPA ŽELI

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Prateći euforiju nastalu poslije Rezolucije Vijeća Evrope, uočava se da velika većina građana BiH još uvijek ne razumije u potpunosti kako svijet funkcioniše. Većina ljudi još uvijek misli da neko u svijetu DONOSI KONAČNE ODLUKE O USTROJSTVU BiH, te da će Evropa, ako želi cjelovitu BiH i napraviti cjelovitu BiH.

Međutim, to nema nikakve veze sa stvarnošću. I dalje o našoj sudbini odlučujemo samo mi građani Bosne i Hercegovine, a Evropa i svijet su tu prisutni samo preko institucija svjetskog pravnog sistema.

Dakle, Evropa i svijet nam mogu pomoći ako mi tražimo pravdu, ali ako mi odlučimo da se pomirimo sa “sudbinom” da ostane četnička država na pola BiH niko nam ne može pomoći.

Mi sada imamo dvije opcije, i to:

A) Jedna mogućnost je da insistiramo da RS nije legalna, jer je nastala nelegalnim sredstvima, agresijom i genocidom, te da tražimo njeno ukidanje. Ukidanje Daytona, tj. RS imamo pravo tražiti i po osnovu činjenice da Anex 4. nije nikada prošao proceduru usvajanja u institucijama Republike BiH, a i zato što je još prije par godina proglašen NAFUNKCIONIRAJUĆIM od tog istog Vijeća Evrope, što je pokrenulo, proces mijenjanja BH ustava.

B) Međutim, možemo nastaviti politiku priznavanja Republike Srpske i dogovaranja sa njihovim predstavnicima kao sa potpuno legalnim i ravnopravnim partnerom, u kojem slučaju zaista “rezoluciju Evrope možemo objesiti mačku o rep”.

I do sada je svijet uvijek davao podršku cjelovitoj BiH, od internacionalnog priznanja, prijema u UN, ultimatuma četnicima iz 1992., do raznih rezolucija Američkog Kongresa i Senata, Vijeća Evrope, Venecijanske komisije itd. Čak su i Hejsove reforme počele ispravno. Međutim, UVIJEK JE PROBLEM BIO U NASIM PREGOVARACIMA. UVIJEK DO SADA SU ONI ODABIRALI POGRESBU OPCIJU "B" DA SE DOGOVARAJU SA CETNCIMA KAO SA RAVNOPRAVNOM I LEGALNOM STRANOM U PREGOVORIMA, I IZ IGRE IZBACIVALI POJAM KRIVICE ZA AGRESIJU GENOCID I zato su kola išla uvijek nizbrdo. Četnici do sada nikada nisu imali problema sa rezolucijama koje su stizale iz svijeta samo zato što su na obje pregovaračke strane bili igrači za isti projekat, a to je projekat Velike Srbije i podjele Bosne i Hercegovine.

Dakle, svijet je nama i do sada davao porculanske skupocjene vaze, ali smo mi bili nezreli pa smo ih razbijali, ne znajući njihovu vrijednost.

Međutim, ovaj put je situacija drukčija u toliko što je u nas narod ušlo političko znanje i patriotizam. Istovremeno je u narod ušlo i dostojanstvo, te se više ne mirimo da nam se ustavi i granice kroje nožem i nije nam više samo bitno šta četnici hoće. Sada je postalo bitno i šta mi žrtve agresije i genocida hoćemo, i što je najvažnije, na šta imamo pravo. Eto zašto je ova rezolucija toliko bitna, jer ovaj put znamo cijeniti vrijednost skupocjenog poklona i nećemo ga razbiti. Za to je neophodan uslov da na izborima pobijede stranke u koje možemo imati 100% povjerenje da će ostati na kursu građanske BiH. A jedini indikator ponašanja u budućnosti neka nam bude ponašanje iz prošlosti, a ne obećanja data na predizbornim konvencijama, koja mogu biti i prazne rijeci sračunate da privuku glasove.

Trebamo svoju sudbinu staviti u ruke isključivo strankama i ljudima koji nisu izdali 26. aprila 2006, koji nisu podlegli pritiscima i glasali za amandmane kojima se legalizuje RS. To su stranke patriotskog bloka, BOSS (Mirnes Ajanović, Moranjkić), SDU (Tokić, Lazović, Komšić, Duraković), zatim Demokratska (Sead Avdić), HDZ 1990 (Martin Raguž, Ljubić), Republikanci (Mladen Potočnik). Nadamo se da je Mehmed Žilić odabrao neku pravu patriotsku stranku na vrijeme, jer je gosp. Žilić postao simbol te istorijske pobjede i sigurno je donijeće mnogo glasova listi na kojoj se nađe.

Kada je u pitanju Stranka za BiH tu je situacija postala nejasna zbog činjenice da je poslije Silajdžićevog izbora na čelo stranke, Silajdžić počeo ponovo tražiti referendum. Silajdžić zna pogubnost zahtjeva za referendumom, jer je jedno vrijeme pod kritikom patriota bio odustao od tog zahtjeva, da bi mu se opet vratio kada je postao predsjdnik Stranke za BiH. Tim potezom Silajdžić ugrožava nasu opciju A), jer svojim referendumom ugrožava nas pravni osnov borbe za Republiku BiH.




2. BORIS TADIC POTVRDIO DA JE POLITICKA REALNOST ODREDJENA PRAVOM, A NE ZATECENIM STANJEM NA TERENU

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Izjavom, “Ne želim uspostavljati bilo kakve paralele između Kosova i BiH jer je Badinterova komisija jasno definisala status jugoslavenskih republika i pokrajina. Moj princip je ne dovoditi u pitanje opstanak postojećih država”, kako prenosi "Oslobođenje" od 30. juna, Tadić samo potvrđuje jednostavnu političku istinu, a to je da je pravo jace od zatečenog stanja na terenu, da je politička realnost određena pravom, a ne voljom “svijeta” i “velikih sila”. Drugim riječima, niko u svijetu ne može legalizovati u BiH “Republiku Srpsku” jer je nastala kao rezultat agresije i genocida na suverenu članicu Ujedinjenih Nacija Republike BiH, osim ako mi, žrtve agresije ne legalizujemo.

Nas problem i jeste to što nas izdajnici Republike BiH, od Alije Izetbegovića do Tihića, Lagumdžije i Bešlagića, varaju da je zatečeno stanje nasa politička realnost, a ne internacionalni zakoni (pravo) na osnovu kojih je Badinterova komisija donijela odluku da Republika BiH ima sve preduslove da održi referendum o nezavisnosti. Po osnovu internacionalnih zakona (prava), ustav jedne države i njene granice se ne mogu mijenjati agresijom i genocidom, izuzev ako žrtva agresije i genocida na to ne pristane u uslovima kada više nema prijetnje agresijom i genocidom. Zato su nedavno izdajnici uložili sav svoj prestiž i sav svoj politički kapital da legalizuju Dejtonsku podjelu BiH kroz amandmane na Daytonski ustav, jer više niko ne puca po Sarajevu niti ubija i izglađuje državljane BiH.

Tadić je snagu prava kao osnove političke realnosti potvrdio preciznim odgovorom na pitanje zbog čega nije osudio pozive na referendum koji stižu iz “Republike Srpske”, rekavši, kako prenosi Oslobođenje, “da ne može osuđivati ono što je praktično nemoguće”. Prema tome, kada su sve institucije u svijetu kristalno jasno dale do znanja da “Republika Srpska” nema pravo na referendum o nezavisnosti, to su bazirale na jednostavnoj političkoj realnosti, a to je da “Republika Srpska” na to nema pravo po internacionalnim zakonima. Prema tome, status jedne države ili jednog naroda nije određen dobrom voljom “svijeta” i dobrom voljom “velikih sila” kako nas stalno varaju izdajnici i kako misle neznalice nego pravom po internacionalnim zakonima.

Politička je realnost da Daytonski sporazum nikada nije bio ratifikovan na Skupštini Republike BiH, pa je na osnovu internacionalnih zakona nezakonit. Taj sporazum će biti nasa politička realnost sve dotle dok žrtve agresije i genocida, Bošnjaci ili bilo koji drugi narod u BiH, ne iskoriste političku realnost da taj sporazum nikada nije ratifikovan i jednostrano ga ne ukinu. Sama činjenica da je jedan od potpisnika tog sporazuma bio Milošević, optuženik za agresiju i genocid u Republici BiH i da je taj sporazum potpisan pod pritiskom agresije i genocida, bi bila dovoljna da Bošnjaci ili bilo koji drugi narod u BiH jednostrano ukinu taj sporazum.

Isto tako, politička je realnost da Daytonski ustav, budući da nije usvojen u ustavnoj proceduri u Republici BiH, može biti jednostrano ukinut od strane Bošnjaka ili bilo kojeg drugog naroda u BiH, čime bi se automatski uspostavilo pravno stanje po ustavu Republike BiH. Sve dotle dok žrtve agresije i genocida prihvataju Daytonski ustav, Daytonski ustav će biti zakon za ostatak svijeta.

Dodatni dokaz da je politička realnost definisana pravom, je i to da je svaka rezolucija vezano za Bosnu i Hercegovinu od rezolucija Ujedinjenih nacija o agresiji ostatka Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) na Republiku BiH do nedavno usvojene rezolucije Parlamentarne skupština Vijeća Evrope su povoljne i u odbrani suvereniteta države BiH bez etničkih i drugih podjela. Međutim, naša stvarnost neće biti niti jeste određena tim rezolucijama nego našom odlučnošću da branimo i izborimo suverenitet Republike BiH. Sloboda se ne dobija, sloboda se brani i osvaja. Slobodu je najlakše odbraniti kada je zakon na strani onog ko se za slobodu bori. To je politička realnost. Internacionalno pravo je na strani onih koji se bore za jedinstvenu i suverenu Republiku BiH bez etničkih i vjerskih podjela u kojoj će svaki njen građanin biti suveren na svakoj stopi njene teritorije. Onaj ko pregovara sa neprijateljem o svojoj slobodi dobiće onoliko slobode koliko mu neprijatelj udijeli.

Neko može postaviti pitanje, otkud bas sada da Tadić priznaje pravo kao političku realnost a ne stanje na terenu. Pa eto, Srbija se nasla u situaciji da shvati da nema drugog oružja u borbi za očuvanje svog suvereniteta na cijeloj svojoj teritoriji sem internacionalnog prava. Sada treba svakoj zabi u BiH da bude jasno da opstanak "Republike Srpske" ovisi samo o volji žrtava genocida u BiH. Sva odgovornost za ukidanje "Republike Srpske" i uspostavljane normalne države BiH bez entitetski i drugih podjela je na nama, a ne na svijetu.




3. SLOBODNI NARODI SVIJETA ODBACUJU ČETNISTVO

Rezolucija usvojena na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na specijalnoj sjednici sazvanoj da se bavi pitanjima BiH je napravila pravi potres u RS. Detalji ove rezolucije su svima zainteresovanim već poznati, i zbog nje četnici prijete “destabilizacijom”. Srećom na njihove blefove se niko u Evropi ne osvrće.

Ova rezolucija znači da “naši” političari ne mogu više nama lagati i ucjenjivati nas da moramo prihvatiti šta god četnici hoće jer samo tako možemo u Evropu, nego baš obratno, Vijeće Evrope kaže da četnici moraju prihvatiti građansku BiH ako svi skupa želimo u Evropu. Poslije ove rezolucije, sve dalje prijetnje o otcjepljenju RS-a se ne mogu shvatiti ozbiljno, jer je čisto rečeno da RS nikada neće biti država. I valjda je zato Dodiku i Čaviću jedina prijetnja koja je ostala ona o “destabilizaciji BiH”.

Još jednom se pokazuje kako slobodni ljudi svijeta gledaju ne fašizam i genocid, a to je, njihova tolerancija agresije i fašizma je jednaka nuli. Najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine smo upravo mi, naš robovski mentalitet i naš strah od toga šta četnici žele, hoće, i šta je "realno" po četničkim mjerilima.

Zato se ne trebamo previše nadati, jer kada te incijative iz slobodnog svijeta dođu u ruke naših izdajnika, vjerovatno će sve biti promjenjeno u korist četnika kao i do sada. Sjetimo se, svijet nam je priznao cjelovitu Republiku BiH, a Alija je otišao da pita Karadžića šta on želi.

O osnovnim crtama Rezolucije i kako je dočekana u RS upoznajte se iz slijedećeg članka objavljenog "Nezavisnim novinama".

Tarik B.



4. "Nezavisne": Rušenje Dejtona opasno za BiH

iz Nezavisnih 0d 27. 6. 2006. http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadjaji/dog06282006-01.php

BANJA LUKA - Predsjednik i premijer RS Dragan Čavić i Milorad Dodik saopštili su juče da iznenadno uvršteni prijedlog rezolucije Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, o kojem će se raspravljati danas u Strazburu, predstavlja izlobirani i naručeni dokument poguban za stabilnost i budućnost BiH.

Čavić i Dodik u zajedničkoj izjavi ističu da dio Nacrta rezolucije, posebno tačke 18 i 20, predstavljaju otvorenu preporuku ukidanja Dejtonskog sporazuma i temeljnog entitetskog ustavnog poretka, čime se, kako navode, čini opasan presedan i direktno podržavaju protivnici dogovorenog sporazuma o promjeni Ustava BiH.

"Ukoliko parlament Savjeta Evrope usvoji ovakvu rezoluciju, ona će predstavljati direktnu podršku političkim snagama u BiH koje žele unitarnu državu s majorizacijom najmnogoljudnijeg bošnjačkog naroda nad ostalima", ističu Čavić i Dodik.

Predsjednik i premijer RS su u vezi s tim upozorili da preporučivanje ukidanja dejtonskih temelja na kojima je u proteklih gotovo 11 godina građena unutrašnja stabilnost i bezbjednost BiH predstavlja povratak unazad i svjestan ili nesvjestan podsticaj rušenju svega pozitivnog što je do sada postignuto.

"Sa stanovišta RS, ovakve preporuke kojima se otvoreno postavlja pitanje postojanja BiH utemeljene na entitetskom ustavnom uređenju i Dejtonskom sporazumu, istovremeno znače i postavljanje pitanja opravdanosti i postojanja BiH uopšte", ističu Čavić i Dodik.

Najviši zvaničnici RS tvrde da je za njih, institucije RS i stranke koje vode, poziv na rušenje dejtonskog entitetskog uređenja, ma odakle dolazio, istovremeno i poziv za ukidanje dejtonske države BiH, te da u takvim okolnostima, kako dodaju, zahtjev svakog konstitutivnog naroda za vlastitu odluku o vlastitoj budućnosti dolazi kao neizbježna realnost.

"Mi ne želimo rušiti temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ako do toga dođe mimo volje jednog od konstitutivnih naroda, smatramo da će biti prouzrokovana teška unutrašnja pa i regionalna kriza s jednakom opasnošću od unitarizacije kao i od dezintegracije BiH", napominju Čavić i Dodik.

U tački 18 Nacrta rezolucije navodi se da "Skupština (Savjeta Evrope) očekuje da građani i političari u BiH ponovo raspravljaju o ustavnim promjenama odmah nakon oktobarskih opštih izbora i da, ukoliko odluče da to rade na bazi prijedloga oko kojih su se već dogovorili, onda barem ukinu entitetsko glasanje u Predstavničkom domu (skupštine BiH), te da preciznije definišu vitalni nacionalni interes i s njim povezani mehanizam veta. U tom smislu Skupština poziva Predstavnički dom parlamenta BiH da uzme u obzir sve preporuke Venecijanske komisije koje je dala u svom provizornom mišljenju od 7. aprila 2006. godine, o tekstu amandmana koji nisu prihvaćeni i o koracima koje treba preduzeti u idućoj fazi ustavnih reformi".

U tački 20 navodi se da "Skupština (Savjeta Evrope) poziva vlasti BiH da najkasnije do oktobra 2010. godine donesu nacrt i novi ustav kako bi: zamijenili mehanizme etničke reprezentacije s reprezentacijom zasnovanom na građanskom principu kako bi se ukinula ustavna diskriminacija protiv ostalih; našli efikasne i racionalne procedure donošenja odluka koje nisu žrtvovane involviranjem predstavnika svakog konstitutivnog naroda u svaku odluku; kako bi se revidirala teritorija unutar granica države i njena podjela na entitete, kantone i opštine i ponovo podjela nadležnosti države i nižih nivoa u namjeri da se poveća efikasnost i održivost, te da se revidira potreba za tri oficijelna jezika.



5. NASER BI TREBAO DOCI NA DZENAZU U POTOCARE 11. JULA 2006. SA ZASTAVOM SA LJILJANIMA

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Naser Orić je pušten iz zatvora poslije minimalne kazne koju je već odležao, čime je dokazano da Armija Republike BiH koja je ratovala pod najtežim uslovima potpunog okruženja i opsade u Srebrenici nije sistematski činila zločine. Orićevi advokati su dokazali da su “ubijeni srpski civili” iz okolnih "srpskih" sela u stvari bili mobilisani srpski seljaci koji su u kućama držali oružje. I oni i njihove kuće su bili dio oružane opsade stvarnih Srebreničkih civila, i kao takvi su bili legitimni cilj napada Naserovih jedinca Armije Republike BiH.

Mi nismo imali nikakve sumnje da će pravda biti zadovoljena. U savremenom svijetu vladaju zakoni i pravna nauka je po svojoj preciznosti dignuta na nivo matematike, i na međudržavnom i na pojedinačnom nivou. Samo jedan primjer koji to potvrđuje: Upravo ovih dana je član Al Kaide, lični tjelohranitelj i vozač Bin Ladena, koji je zatvorenik Guantanamo-a, dobio proces protiv Američke administracije na Vrhovnom sudu SAD, o čemu su izvijestile sve svjetske agencije.

Bosna i Hercegovina je uvijek pobjeđivala kada se o njoj odlučivalo u institucijama pravnog sistema, a uvijek gubila na pregovorima, isključivo zato što su naši pregovarači bili izdajnici. Da nisu bili izdajnici, mogli su samo odbiti pregovore, I pustiti da svjetski pravni sistem rješava sudbinu Bosne i Hercegovine. Od internacionalnog priznanja R BiH, do raznih rezolucija, i do presuda Haliloviću i Oriću iskristalisala se pobjednička formula koja glasi “nećemo nagodbe, insistiramo na zakonu i pravdi”.

Međutim, sada je ogromna odgovornost na Naseru Oriću da za svoju Srebrenicu nastavi borbu u miru koju je tako uspješno vodio u ratu zbog čega su mu napakovali tri godine robije u Hagu.

A odužiće se svojim Srebreničanima koji su mu tokom cijeloga suđenja ostali vjerni tako što će sada kao slobodan čovjek otići 11. jula na mezarje u Potočare da se pokloni svojim ubijenim i izdanim suborcima I TO POD ISTOM ONOM ZASTAVOM POD KOJOM SU DALI ŽIVOTE ZA SVOJU DOMOVINU REPUBLIKU BiH. Dužan je to i njima, kao i njihovim živim suprugama, majkama, sestrama, djeci. Naserov povratak u Srebrenicu, uzdignuta čela, bi bio od ogromnog simboličnog značaja za cijelu BiH. Moral današnjih boraca za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu bi porastao do neba. Time bi se najbolje revanširao onima koji su mu učinili sve nepravde. Svo zlo koje su počinili, oni su počinili radi njihovog projekta kreiranja etnički čiste Republike Srpske, sa “srpskom Srebrenicom” u njoj. Zato, jedina Naserova osveta će biti da im pokvari taj plan.



6. STOTINE HILJADA AMBASADORA BiH U SVIJETU

Dr. Vahid Sendijarević

Prvi puta u istoriji SAD-a se desilo da neki imigranti u tako kratkom roku od svega nekih desetak godina ostvare takav nivo ekonomske i političke moći kao što su to ostvarili prognanici iz Republike BiH. Danas je svaki Bošnjak u Americi ambasador Republike BiH.

U periodu od manje nego deset godina, desetine hiljada Bošnjaka su kupili kuće, hiljade djece svake godine dobiju diplome na najboljim univerzitetima u Americi. Bošnjaci danas rade u svim sektorima Američke privrede od automobilske industrije do bankarstva, od pozicija profesora i naučnika na američkim univerzitetima do pozicija službenika u vladinim agencijama i informativnim kućama.

Mnogi Bošnjaci imju svoje vlastite biznise. Kakva je ekonomska moć Bošnjaka, najbolji je dokaz broj Bošnjaka koji putuje svake godine u BiH. Nikada se u historiji SAD-a nije desilo da toliki broj imigranata iz jedne etničke skupine putuje tako cesto u svoju domovinu u kojoj su rođeni kao što je to slučaj sa Bošnjacima.

Zahvaljujući ekonomskom, obrazovnom i svakom drugom uspjehu u Americi, i činjenici da su Bošnjaci u Americi uključeni u sve pore Američkog života, Bošnjaci sve uspješnije utiču na odluke Američkog Kongresa vezano za stanje u BiH.

Kongresmeni i senatori u Americi posjećuju svoje birače u njihovim džamijama, crkvama, sinagogama i etničkim klubovima. Po pravilu, svaki kongresmen će odgovoriti na pismo koje dođe od građanina iz njegovog izbornog okruga ili države u slučaju senatora. A situaciju u BiH, i nepravde koje se čine u miru žrtvama agresije i genocida u BiH, nije teško objasniti amerikancima čija je fundamentalna vrijednost jednaki zakoni za sve, sloboda i ljudsko dostojanstvo.

Kada se uzme u obzir sve veći uticaj Bošnjaka na politiku Amerike u BiH, onda se paralela može napraviti sa Ircima. Irce su u Ameriku iz njihove okupirane domovine protjerali Englezi. U relativno kratkom roku, svaki Irski izbjeglica u Americi je postao politički ambasador zastupajući oslobodilački pokret protiv Engleske okupacije koji je rezultirao slobodnom suverenom Republikom Irskom.

Odavno četnički provokatori pokušavaju unijeti razdor među sve patriote Republike BiH svih profila. Dijele nas na "raju i papke", "starosjedioce i izbjeglice", konfrontiraju "Hercegovce" protiv "Bosanaca", a "Bosance" protiv "Sandžaklija", Tuzlake protiv Sarajlija itd. Međutim, ta politika, zavadi pa vladaj, u posljednje vrijeme dobiva novo poprište - pokušavaju zavaditi narod u domovini sa dijasporom. Osnovna metoda, koju svi izdajnci i četnici ponavljaju kao papagaji je: "Lako je biti patriota iz Amerike." ili "Vrati se pa u Bosni prosipaj patriotizam." itd. Kao protiv-argument kažimo samo ovo: U svakoj diskusiji bitni su samo izneseni argumenti, a nikako lokacija sa koje su izneseni, niti status osoba koje ih iznose. Inače, agente velike Srbije svih vjera poznaćete tako što kod njih pojam bh patriotizma izaziva revolt.

A jasno je i zašto je dijaspora na meti neprijatelja BiH i domaćih izdajnika - pa zato što imamo sve više uspjeha u političkoj borbi i sirenju istine o situaciji u BiH, kako je opisano na početku ovoga članka.




7. ISTINA O “JEDINSTVENOJ VOJSCI BiH”

Vise puta smo objašnjavali da tobožnje ujedinjenje vojske, kako su nam ga članovi zeleno-crveno-crne koalicije predstavljali nije ništa drugo nego legalizacija četničke vojske koja se onda udružila u “zajedničku”, a ne jedinstvenu vojsku. Time su četnici stekli pravo da se nekada u budućnosti razdruže, ali tada kao legalna “srpska” vojska, jer je priznata od Bošnjaka i Hrvata u ovom procesu “udruživanja”. Glavnu odgovornost za tu izdaju Armije BiH i legalizaciju četništva snosi Adnan Terzić.

Slijedi članak FENA-e koji jasno govori da nema ni govora o nekoj jedinstvenoj vojsci, nego da je samo četništvo legalizovano u “Oružanim snagama BiH”, citiram:

B. Paravac je uz druge predstavnike vlasti BiH i RS-a, te Oružanih snaga BiH i političke zvaničnike RS-a danas u banjalučkoj kasarni "Kozara" prisustvovao obilježavanju Vidovdana, krsne slave Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji njeguje tradicije Vojske Republike Srpske.

Ministar odbrane BiH Nikola Radovanović uputio je čestitike povodom ove proslave, uz želju da se u budućem radu pokaže profesionalizam, upornost i istrajnost.

Predsjednik RS-a Dragan Čavić je kazao da je Vidovdan, slava Trećeg pješadijskog puka koji njeguje tradiciju Vojske RS-a, pravo i obaveza, te da će obilježavanje tog praznika biti nastavljeno jer je to uređeno i Zakonom o odbrani BiH.

Premijer RS-a Milorad Dodik ocijenio je da je današnja proslava prilika da se pokaže pravo da se očuva tradicija Vojske RS-a.

Izrazio je nadu da će se naredne godine, kada zažive sve odredbe Zakona o oružanim snagama BiH, ova manifestacija obilježiti značajnije.

FENA
28/06/2006 16:30 - Kraj citata



8. KAKO POSTIĆI DA I SRBI ŽELE BOSNU I HERCEGOVINU?

Štovani!
Čitam uredno vaše stranice i komentare. Ovaj put iz tekstova sam došao do slijedećega zaključka. Vaše pisanje i razmišljanje upravo potiče održanje Republike Srpske protiv koje toliko govorite. Vaša radikalna razmišljanja bez kompromisa potiču drugu stranu da se odlučno bori za svoja prava koja vi hoćete oduzeti drugima. Vi gotovo i ne SPOMINJETE HRVATE. Pozivate se na povijest ne znajući da 14 stoljeća Hrvati žive u BiH. Nisam primjetio da reklamirate proizvode iz Hercegovine, a zaklinjete se u BiH. Da bi ste uspjeli u sačuvanju BiH kao cjelovite države u čemu vas podržavam, budite realni, objektivni. Isključite egoizam i nemojte pod parolom za BiH svojatati državu kao privatno vlasništvo muslimana tj. Bošnjaka. Ovakvim načinom upravo vi potičete mržnju i podjelu gdje će s pravom Hrvati i Srbi tražiti da se isključe iz zajedništva sa Bošnjacima iako to nije moguće.

Rekao bih jednom riječju, počeli ste pretjerivati i gubiti simpatije u svojim čitateljima jer ste jednostrani i BIH želite učiniti čisto muslimanskom zemljom ne dajući prava da u njoj žive drugi narodi. Eto to je moje dobronamjerno razmišljanje. Izabrali ste krivi put. Vraćajte se pravednosti.

Amor



Gospodin koji je napisao ovo pismo je fratar, potpisan imenom i prezimenom, ali nije nam bilo jasno da li očekuje da pismo bude objavljeno ili ne. Budući da slična razmišljanja postoje u narodu, odlučili smo da odgovorimo na njih, ne spominjući autora da ga ne bi povrijedili, ukoliko ne želi da mu se ime nalazi u javnosti.

Poštovani gospodine, boreći se za građansku Republiku BiH, mi se ne borimo samo za Bošnjake nego i za Hrvate, a ubijeđeni smo, i za Srbe, koji nisu u četničkom projektu. Jedini uslov da se Hrvati ponovo osjećaju ravnopravnim i u Posavini i u Banja Luci i u Srebrenici itd. je da se ukinu etničke teritorije, tj. entiteti. To je i jedini uslov da se Srbi osjećaju ravnopravnim u Federaciji itd.

U državama sa tržišnom privredom i demokratijom, za prosperitet svakoga čovjeka i svakoga naroda nije bitno da postoje "njegove" etničke teritorije. Istina, u komunizmu jeste postojala nacionalna neravnopravnost u BiH i Jugoslaviji, ali je sigurno da Bošnjaci nisu bili ti koji su dominirali. U uslovima komunističke privrede, gdje je bila važnija "podobnost" od sposobnosti, komunistički direktori preduzeća su zapošljavali ili postavljali na odgovorne funkcije radije podobne nego sposobne, jer njima nije bio važan profit preduzeća koja svakako nisu bila njihovo vlasništvo. Međutim u tržišnim sistemima, vlasniku je važan profit i uspjeh i zato će zapošljavati ili dodjeljivati važne funkcije radije sposobnim nego podobnim. To se već počelo osjećati uoči rata kada je i u Republiku BiH stigla tržišna privreda. Upravo to je i bio jedan od razloga rata, jer oni koji su dominirali u komunizmu nisu se htjeli pomiriti sa gubitkom privilegija koje je donijela tržišna ekonomija.

Upravo to nam svijet stalno nastoji poručiti. Demokratije i tržište je oprobana formula uspjeha i ravnopravnosti u najrazvijenijim državama zapada, gdje svako ima šansu. Evo vam jedan primjer. Ja sam radio na Suffolk Univerzitetu kao "part time" nastavnik kada sam došao u USA. Dijelio sam kabinet sa trojicom kolega matematičara, jednim Irancem, jedim Libanonecem i jednim Jevrejom iz Rusije. I jednoga dana, Jevrej iz Rusije biva otpušten, a njegove časove dijelimo nas trojica. I zamislite, čovjek koji ga je otpustio, šef odsjeka za matematiku, je bio Jevrej. Dakle, zato što je imao najslabije "valuacije" (mišljenja studenata), on, Jevrej, biva otpušten od strane šefa odsjeka, Jevreja, između nas trojice muslimana.

Takav odnos prema ljudima bi se sigurno počeo događati i u građanskoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini i niko ne bi bio ugrožen zbog njegove etničke pripadnosti. A ubijeđeni smo da je to je jedini način da se postigne ravnopravnost. Druga opcija je etničko čišćenje. Naime, svako etničko ustrojstvo će na kraju završiti neravnopravnošću "manjina" na etničkim teritorijama i naglim ili postepenim etničkim čišćenjem.

Pri tome nemamo ništa protiv zaštite vitalnog etničkog interesa bilo kojeg od naroda , ali ne smiju postojati ekskluzivne etničke teritorije, to je suština zla u BiH, to je ono što inicira borbe za teritorije, ratove i "etnička čišćenja".

Dr. Muhamed Borogovac



PREGLED MEDIJA

9. NOVA PODVALA ČETNIČKIH AGENATA TIHIĆA I CERIĆA

Sve češće Cerić daje izjave kojima se u svijetu stvara privid da Bošnjaci žele da BiH postane neka Islamska država. Time on samo motiviše Srbe i Hrvate da razbijaju BiH. Stvarajući takav imidž Cerić ujedno daje četnicima i HVO-u poklon jer im to sluzi kao opravdanje za nezakoniti nemoralni posao razbijanja BiH. Osim toga, na taj način im pribavlja saveznike na zapadu. Taj metod pomoći četnicima je Alijin izum. Sjetimo se kako je odmah poslije prvih demokratskih izbora poveo poslanike Skupštine Republike BiH da peru noge u lavaboima Skupštine Republike BiH, da tobože "uzimaju abdest". Ili sjetimo se kako je Alija poveo borce Armije BiH, njih oko 400, tobože na Hadž, a u stvari na fotosafari, da svjetskim magazinima pribavi slike "muslimanske vojske" u bijelim čaršafima protiv koje se bore Miloševićevi i Tuđmanovi "čuvari hrišćanstva" u Evropi.

Evo se sada u istom poslu nametanja "islamskog" imidža Bosni Hercegovini pridružuje Tihić, tako što traži da BiH bude primljena u "Organizaciju Islamske Konferencije".

http://www.bosna-ba.com/

http://www.bosna-ba.com/index.php?option=content&task=view&id=1091&Itemid=49




10. TIHIC ZGAZEN OD STRANE BH PATRIOTA NA "SLOBODNOJ EVROPI"

http://www.danas.org/forum/115.html




11. VEOMA INTERESANTNI PRILOZI NA "ORBUSU" I "REPUBLIKABIH.NET"

http://users.skynet.be/orbus/

http://republikabih.net/

***************************************************************************

No comments: