Sunday, April 20, 2008

#397 A KAZNA ZA IZDAJU JA STRASNA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 28. april 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 397
http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. DAYTON I RS SU LEGALNI ISTO ONOLIKO KOLIKO SU LEGALNI OVI NERATIFICIRANI AMANDMANI
2. KAKO GOVORI PATRIOTA REPUBLIKE BiH MEHMED ŽILIĆ
3. KAKO SU POJEDINCI GLASALI
4. ODBAČEN OKTROISANI "USTAV"!
5. BiH PRESTALA PUZATI I PROHODALA
6. BLAGO NAMA, SVI NAM ŽELE DOBRO I AMERI I SDS
7. A KAZNA ZA IZDAJU JA STRASNA
8. OPREZ, ONI I DALJE SMIŠLJAJU AKO DA NA MALA VRATA PROGURAJU LEGALIZACIJU RS
9. Živjela Republika Bosna i Hercegovina! DOLE IZDAJNICI!
10. POČETAK KRAJA TROGLAVE IZDAJNIČKE ZMIJE
11. NE TREBA NAM "RUKA PRIJATELJSTVA" KOJA NAM DAJE OTROV
12. SVI SU ZASLUŽNI, ALI JE ŽILIĆ HEROJ
13. POTONULA REPUBLIKA SRPSKA
14. IZBACIVANJEM ŽILIĆA SDA POČINILA SAMOUBISTVO PREGLED BH MEDIJA
15. MORAMO NA VRIJEME TRAŽITI NA SUDU U HAGU UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE
16. OČAJ U "REPUBLICI SRPSKOJ"
17. OČAJ MEĐU BALIJAMA U FEDERACIJI



Čestitamo svim Bosancima i Hercegovcima ovu istorijsku pobjedu. Ujedno se izvinjavamo onima od Vas čije reakcije nismo objavili, ali nismo imali prostora za sve. Ukoliko želite da ste potpisani cijelim imenom i prezimenom, onda nam to trebate izričito reći.



1. DAYTON I RS SU LEGALNI ISTO ONOLIKO KOLIKO SU LEGALNI OVI NERATIFICIRANI AMANDMANI

U američkoj Ambasadi su nedavno "naši" pregovarači (Tihić i kompanija) uz posredovanje američkog ambasadora u BiH McElhanija, dogovorili amandmane, tj. dogovorili kako bi trebao izgledati Ustav Bosne i Hercegovine i POTPISALI TAJ DOGOVOR. Sa tim dogovorom su krenuli da ispoštuju proceduru promjene Ustava. Našli su formalnog predlagača, a to je Predsjedništvo, koje je uputilo prijedlog Ustavnoj komisiji, koja je većinom glasova (5:4) podržala prijedlog i uputila ga na sjednicu Zastupničkog doma. Međutim, da bi Ustav bio usvojen u Zastupničkom domu bila JE potrebna dvotrećinska većina glasova "ZA". Budući da je za amandmane glasalo manje od 2/3 poslanika, zaključeno je da ustavni amandmani nisu zadovoljili proceduru promjene Daytonskog Ustava (tačnije Aneksa 4). Amandmani su pali na predzadnjem koraku, jedan korak prije zadnjeg koraka, usvajanja u Vijeća Naroda.

EPILOG: Amandmani su se rasprsnuli kao mjehur od sapunice, KAO DA NIKADA NISU POSTOJALI, SAMO ZATO ŠTO NISU PROŠLI PROPISANU PROCEDURU PROMJENE USTAVA. Potpuno je nebitno sada što su bili potpisani od pregovarača.

ANALIZIRAJMO NA ISTI NAČIN STATUS DAYTONSKOG "USTAVA" (tačnije ANEKS 4).

U Daytonu su naši pregovarači (Izetbegović i kompanija), dogovorili uz posredovanje Američkog ambasadora Holbrooka kako bi trebao izgledati budući Ustav Bosne i Hercegovine, i potpisali finalnu verziju dogovora u Parizu. Međutim, da bi taj dogovor postao Ustav Bosne i Hercegovine, on je morao proći proceduru predviđenu tada važećim Ustavom R BiH. Prvi korak je bio da mu se nađe neki ovlašteni predlagač promjene Ustava. Slično kao i nedavno, i tada 1995. mogli su koristiti Predsjedništvo kao formalnog predlagača. Međutim, vjerovatno Daytonski sporazum ne bi prošao niti tu prvu stepenicu, kada se ima na umu da su u Predsjedništvu RBiH sjedili Duraković, Kljuić, Mijatovićka, ... Da sada ne nabrajamo sve korake u proceduri usvajanja Ustava, važno je da je na kraju taj prijedlog "Daytonskog Ustava" morao biti usvojen od Skupštine Republike BiH da bi se smatrao ratifikovanim. Ali, TO SE NIKADA NIJE DOGODILO. Zato Daytonski Aneks 4, nikada nije postao legalni Ustav Bosne i Hercegovine, i nikada nije objavljen u Službenom listu kao Ustav BiH. Dakle, Aneks 4. je manje legalan od jučer neusvojenih amandmana. Zato je Republika Srpska, koja svoju legalnost crpi iz neratifikovanog Daytona, sigurna baš kao mjehur od sapunice, tj. baš kao i jučer neratifikovani amandmani.

Zato Aneks 4. nikada nije postao Ustav BiH, nikada nije objavljen u Službenom listu.

Samo je preliminarni dogovor u Daytonu bio na Skupštini Republike BiH, ali DEFINITIVNO JE POZNATO DA ZVANIČNI FINALNI DOGOVOR KOJI JE SVEČANO POTPISAN U PARIZU, NIKADA NIJE BIO NA SKUPŠTINI REPUBLIKE BiH. Pobornici dejtonske podjele BiH LAŽU DA JE DAYTONSKI SPORAZUM RATIFICIRAN, POZIVAJUĆI SE NA "ZELENO SVJETLO" KOJE JE SKUPŠTINA REPUBLIKE BiH DALA ZA DAYTONSKI NACRT SPORAZUMA.

Međutim, Dayton ne samo da nije postao ustav. Čak i kao međudržavni sporazum Dayton je nevažeći jer nikada nije ratifikovan. Dakle, Bosna i Hercegovina nije dužna poštovati ni odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma jer taj sporazum nije nikada ratifikovan.

Šta sada? Sada je najbolje insistirati na onome što imamo, a to je legalni Ustav Republike BiH. Svijet neće moći dugo trpiti bezakonje na Balkanu. Neće se dugo moći tolerisati Republika Srpska jer je nelegalna. Zato je svijet požurio da završi stvar, ovako ili onako, da i u Bosnu uvede zakonitost, bilo da napravi normalnu državu BiH, bilo da legalizuje RS. Legalizacija stanja je jedini interes svijeta. I počelo je sa pokušajem Evrope da se napravi normalna država BiH. Međutim, ¨naši¨ pregovarači su pristali odmah na početku na opstanak RS. Tada svijet počinje pritiskati nas, koji smo žrtve agresije da se lagalizuje RS, jer im se to učinio kao lakši put do okončanja problema, do legalizacije stanja u BiH. Nas su izdajnici doveli u situaciju da svijetu izgleda to kao lakši put do legalizacije stanja u Bosni. Da su naši pregovarači bili beskompromisni, jednako kao i Srbi, onda bi vjerovatno bio pritisak na četnike, jer je zakon na našoj strani; RS je stabilna kao mjehur od sapunice, kako sam ranije objasnio, i lahko bi je se moglo otpuhati, kada bi mi insistirali na našem pravu da sačuvamo Republiku BiH.

Dr. Muhamed Borogovac



2. KAKO GOVORI PATRIOTA REPUBLIKE BiH MEHMED ŽILIĆ

Unatoč uvjeravanjima stranačkih kolega i uglednika Žilić nije želio promijeniti stav.

On je kazao da ovakve ustavne promjene smatra kozmetičkim, te da neće dati glas, ako ne bude ukinuto entitetsko glasanje.

“Prije godinu sam rekao Tihiću da ne treba sada ići na promjenu Ustava, nego da se ukinu obilježja - grb, zastava i sačeka ishod sudske tužbe protiv SCG. Smatram da je Republika Srpska ratni plijen, a ovakvi amandmani trajna podjela BiH”, kazao je Žilić novinarima.

Oslobođenje 27. april 2006.

NAJNOVIJA VIJEST: SDA TRAŽI DA SE ŽILIĆ ODREKNE POSLANIČKOG MANDATA. NAŠ ZAHTJEV ŽILIĆU: NE ODRIČI SE MANDATA NI ZA ŽIVU GLAVU - ODGOVORAN SI JEDINO NARODU.



3. KAKO SU POJEDINCI GLASALI

GLASALI SU PROTIV AMANDMANA NA ANEX DAYTONSKOG SPORAZUMA



IME I PREZIME STRANKA

Zastupnik ANDRIĆ FILIP HDZ 1990
Zastupnik AVDIĆ SEAD BHD
Zastupnik BELKIĆ BERIZ S BIH
Zastupnik BLAGOJEVIĆ MIRKO RADIKALI
Zastupnik DURAKOVIĆ NIJAZ SDU
Zastupnik HADŽIAHMETOVIĆ AZRA S BIH
Zastupnik HUSKIĆ ADEM S BIH
Zastupnik KAPETANOVIĆ SENIJA S BIH
Zastupnik LOZANČIĆ IVO HDZ 1990
Zastupnik MORANJKIĆ MUHAMED BOSS
Zastupnik POTOČNIK MLADEN REPUBLIKANCI
Zastupnik RAGUŽ MARTIN HDZ 1990
Zastupnik SOPTA RUŽA HDZ 1990
Zastupnik SULJKANOVIC MEHMED S BIH
Zastupnik ZORIĆ VINKO HDZ 1990
Zastupnik ŽILIĆ MEHMED SDA


BRANITELJIMA JEDINSTVENE BIH
U BORBI ZA PRAVNU DRŽAVU BEZ ETNIČKIH
PODJELA I SUROGATA RS I FBIH .
ZA JEDNAKA PRAVA SVIH NJENIH GRAĐANA
NA SVAKOJ STOPI DRŽAVE BIH

ISKRENE ČESTITKE OD ORBUS TIMA


GLASALI SU ZA AMANDMANE NA ANEX 4 DAYTONSKOG SPORAZUMA


IME I PREZIME STRANKA

Izdajnik ALTIĆ MUHAMED SPU
Izdajnik BEŠLAGIĆ SELIM SDP
Izdajnik ĆEMAN MIRSAD SDA
Izdajnik ČEDOVIĆ IBRAHIM DNZ
Izdajnik ĐURKOVIĆ JELINA PDP
Izdajnik DŽAFEROVIĆ ŠEFIK SDA
Izdajnik FELIĆ HAZIM SDA
Izdajnik GLIGORIĆ TIHOMIR SPRS
Izdajnik HADŽIĆ IZET SDA
Izdajnik JAHIĆ ELMIR SDA
Izdajnik JOVANOVIĆ MILOŠ SDS
Izdajnik KOMŠIĆ VLATKA HDZ
Izdajnik KRIŽANOVIĆ JOZO SDP
Izdajnik KUNIĆ PETAR NSS
Izdajnik LAGUMDŽIJA ZLATKO SDP
Izdajnik LEHO FATIMA SDA
Izdajnik MAJKIĆ DUŠANKA SNSD
Izdajnik MILIČEVIĆ LJILJANA SDS
Izdajnik MIŠIĆ NENAD SDS
Izdajnik MLAĆO MADŽIDA SDA
Izdajnik NOVAKOVIĆ MOMČILO SDS
Izdajnik PERKANOVIĆ MARIJA SDS
Izdajnik SIPOVIĆ MISRAD SDA
Izdajnik ŠPIRIĆ NIKOLA SNSD
Izdajnik UŠANOVIĆ MUBERA SDA
Izdajnik ŽIVKOVIĆ MILORAD SNSD





4. ODBAČEN OKTROISANI "USTAV"!

SARAJEVO, 26.04.2006. Kako je u svojoj večerašnjoj informativnoj emisiji izvijestila državna televizija TV BH1, kasno noćas poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH pojedinačnim su izjašnjavanjem glasali o nametanim amandmanima na Aneks 4 internacionalnog (dejtonskog) mirovnog ugovora, kojim bi taj dodatak nikad prevedenog i nikad objavljenog ugovora postao legalni Ustav Bosne i Hercegovine.

Time bi i prestala postojati Republika Bosna i Hercegovina koja je pomenutim ugovorom bila suspendovana privremenim stavljanjem van snage njezinog Ustava (Republike Bosne i Hercegovine). Mirnodopski heroji Republike BiH su Sead Avdić i Mehmed Žilić koji je ovim patriotskim činom te nepopuštanjem tokom dva dana i dvije noći nečuvenih pritisaka stranih vlada, otkazao i poslušnost SDA-u, za koju se slobodno može reći da joj predstoji propast.

U historijskom glasanju s 26 glasova 'za' i 16 'protiv', ovi su amandmani, pa time i oktroisani "Ustav", ODBAČENI, budući da nisu dobili dvotrećinsku većinu. Ovim je i sam Parlament BiH odbacio oktroisani "Ustav" te neće biti potrebe da ga razmatra i o njemu glasa (gornji) Dom naroda Parlamenta BiH.

Televizijskim izvještajem s glasanja dominirala je ogromna razočaranost novinara, urednika i cjelokupne informativne redakcije DRŽAVNE televizije. Tako se u očitom nastupu bijesa kojeg više nisu mogle prikriti, novinarka-izvještač i urednica Dnevnika nisu mogle suzdržati od kritizerskih komentara i neumjesnih primjedbi, javno ŽALEĆI što je upravo propao najbezočniji pokušaj VELEIZDAJE u historiji Bosne (a takvih je pokušaja Bosna uistinu vidjela mnogo, počev od Srednjeg vijeka).

Ovim je TV BH1 priznala i raskrinkala se da je cijelo vrijeme držala jednu stranu te da u izuzetno opasnim vremenima itekako nije bila nepristrana, što je posao i zadaća svakog profesionalnog novinarstva. Njihova, kao i medijska kampanja većine medija u BiH, bila je najgora te vrste koja je zadesila Bosnu od afere Agrokomerc s kraja 1980-tih, a s kojom je sve ratno i poratno zlo u Bosni i otpočelo.

DA ŽIVI REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA!

Amar D., Sarajevo



5. BiH PRESTALA PUZATI I PROHODALA

Piše: Milan Šutalo "Pincom.info/BiH"

Manjina zastupnika, bila je glas većine građana. I pobijedila. Premda su zagovornici prihvatanja predloženih ustavnih amandmana imali 26 glasova, i premda su im nedostajala samo dva glasa za dvotrećinsku većinu- poraženi su.

Šesnaest zastupnika (HDZ 1990., Stranke za BiH, nekoliko neovisnih zastupnika i SDA-ovog zastupnika Mehmeda Žilića - "on je derviš"), predstavljali su volju 70 do 76 posto - prema svim istraživanjima - građana, koji su se protivili ustavnim preinakama, kojima bi bila legalizirana dvoentitetska BiH, a Hrvatima oduzet suverenitet.

Što smo u protekla dva dana vidjeli u Parlamentu BiH? Prvo kako i u BiH postoje političari koji imaju vlastita uvjerenja i koje ne može kupiti, ucjeniti, ili im uvjerenja promijeniti ni moćna Amerika, utjelovljena u veleposlaniku Douglasu McElhaney koji je u usred parlamentarne rasprave u Parlamentu BiH dva dana vrbovao zastupnike kao da je na Capital Hillu- niti njena, bar kad je u pitanju odnos prema nama, marionetska Evropa. Nije , dakle, u nas sve (korumpirano) tako crno.

Drugo, odbijanje da preuredimo samo ono, u našem domu, što nam i kako nam odrede stranci, posebice ako je to lošije od postojećeg, pokazatelj je izlaska BiH i kolonijalnog odnosa, podaničkog odnosa.

To što je 16 zastupnika artikuliralo volju većine građana bar u Federaciji, istraživanja pokazuju, bit će im honorirano na sljedećim izborima u listopadu. I dok prihvaćanje ili odbijanje ustavnih amandmana neće bitnije utjecati na raspoloženje biračkog tijela u Republici Srpskoj (jer RS ovim ništa ne gubi), odnos političkih snaga u Federaciji radikalno se izmijenio.

Istraživanja pokazuju kako su pobjednici sljedećih izbora, medu hrvatskim biračima Ljubićev HDZ 1990. i medu Bošnjacima Silajdžićeva Stranka za BiH. Tihića podržava manje od 6 posto birača medu Bošnjacima, a slična sudbina zadesit će njegova koalicionog partnera Čovića.

Ono što je "kupljeni i ucjenjeni" proricao svojim oponentima - sudbinu marginalaca i političkih mrtvaca - dogodilo se njemu samom. U svim medijskim izviješćima iz parlamenta protekla dva dana Čovićev HDZ BiH, niti on sam nije ni spomenut. Nikomu nije bio važan potpis čovjeka kome je u parlamentu ostao samo jedan zastupnik (Vlatka Komšić). Kao zagovornici ustavnih promjena navođeni su SDA, SDP, SDS, PDP, SNSD, a kao protivnici HDZ 1990. i Stranka za BiH. Čovića, nigdje !

I priče kako su ustavne promijene podjelile Hrvate, pokazale su se kao podvala. Zar se podjelom može nazvati to što je za njih bio jedan čovjek i skupina njegovih sluga, naspram svih hrvatskih političkih stranaka, katoličke crkve i naroda.

Nakon svega ostalo je pitanje; Što sada? Američki dečki u BiH kažu ako ne reformiramo ustavnu strukturu sada, to ćemo moći učiniti tek 2010. Da ne bi. Tko brani da već nakon listopadskih izbora narodni izabranici otvore pregovore o strukturalnim temeljitom preuređenju zemlje vodeći se načelom jednakih prava i obveza za sve građane i jednakog statusa (i teritorijalno administrativnog) za sva tri suverena naroda, i nakon eventualnog postizanja dogovora ne čekajući redovite raspišemo izvanredne izbore.

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=38172



6. BLAGO NAMA, SVI NAM ŽELE DOBRO I AMERI I SDS

Poštovani zastupnici,

Posljednjih dana brižno pratim šta se dešava u BiH. Bez sumnje ovu su teza vremena od ratnih. Tad smo jasno znali ko je neprijatelj, kako izgleda i gdje se nalazi. Danas je to mnogo teze. Svi su shatro prijatelji ove zemlje i svi nam žele dobro. Toliko nam žele ”dobro” dan nas ubjeđuju, natjeravaju i prijete. Eto ispade mi ne znamo šta je dobro za BiH, ali zato znaju Ameri i SDS-ovci uz pomoć Tihića i Lagumdžije. Prijete nam kako nećemo ući u EU, kako neće biti druge faze i sl. Druge faze svakako neće biti jer ako RS dobije prvu fazu, to će za njih biti i zadnja. Oni time dobijaju ono što su ratom započeli.

Ovih dana me je prosto strah otvori neku web stranicu ili slušati vijesti. Plašim se onog najgoreg. Plašim se usvajanja ovih amandmana koji zasigurno dijele jednu nam jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Plašim se podlih ljudi s maskama dobronamjerstva.

Ipak, jutros kad sam čula da Mehmed Žilić ne želi glasati za podjelu BiH (to se drugačije ne može nazvati). Nada se u meni vratila. Nada da će dobro ipak pobjediti. Svaka čast Bosanskom Sinu Mehmedu Žiliću. On je svjetlost u ovim tamnim danima. On predstavlja ponos, patriotizam, razum, dobročinstvo, iskrenost. Izdrži Sine Bosanski uz tebe su milioni Bosanaca kako u Bosni i Hercegovini tako i u dijaspori! Uz tebe su svi ljudi dobre namjere!

Hvala i svim ostalim Bosanskim Patriotima koji se bore za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu: Martin Raguž, Sead Avdić, Nijaz Duraković, Safet Halilović, Sejfudin Tokić Haris Silajdžić i mnogi drugi.

Pridružite se pokretu za Jedinstvenu BiH!

Želim vam puno sreće i uspjeha!

Nadija L. A.



7. A KAZNA ZA IZDAJU JA STRASNA

Jedna poruka našim parlamentarnim predstavnicima:

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA ĆE SUDITI I PRESUDITI SVIM IZDAJNICIMA.
A KAZNU ZA VELEIZDAJU ZNATE.

O, VI IZDAJNICI ČUVAJTE SE PRESUDE NAŠE MAJKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE.

ARMIN K.



8. OPREZ, ONI I DALJE SMIŠLJAJU AKO DA NA MALA VRATA PROGURAJU LEGALIZACIJU RS


Svaka čast našim patriotima u Parlamentu BiH na neusvojenim SRAMNIM promjenama, neka i mi dobijemo barem jednu bitku protiv AGRESORA, kad nas redovito varaju u zadnjih 15tak godina....
Za sad smo pobjednici u ovoj bitci, samo da ovi fašisti nešto novo ne smisle i na mala vrata provuku....

ŽIVJELA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

Sanel M. Zagreb



9. Živjela Republika Bosna i Hercegovina! DOLE IZDAJNICI!

Draga Redakcijo "Glasnika",

Ovo je velika pobjeda patriota Bosne i Hercegovine koju ste lično intonirali, mudro i junački do kraja vodili. Od sada više ništa neće biti kao što je bilo. Nema više puzanja. Narod se probudio i progledao svojim očima. Ovo je definitivni krah onih koji gledaju samo svoje interese i za iste su spremni da promovišu i najgore sile mraka u Bosni. To im narod neće oprostiti. Sljedeći izbori će to sigurno potvrditi.
Današnji dan 26. april, 2006., je istorijski vrhunac svijesti i razvoja Bošnjaka kao konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine. Ovo je i prava pobjeda parlamentarne demokratije u BiH.

Iskrene čestitke!

Dževad K.



10. POČETAK KRAJA TROGLAVE IZDAJNIČKE ZMIJE

Draga redakcijo,

upravo sam pročitao da izdajnici nisu uspjeli te da im prijedlog nije prošao u skupštini.

Pošto je to veliki dijelom i vaša zasluga, želim da iskoristim priliku i da vam čestitam, te ujedno odam priznanje na nesebičnom trudu u patriotskom frontu. Mislim da je ovo početak kraja tročlanoj bandi (sda-sds-hdz) i prva, ali ne i jedina i veoma važna pobjeda bosanskih patriota.

Osman D. Njemačka



11. NE TREBA NAM "RUKA PRIJATELJSTVA" KOJA NAM DAJE OTROV

Meklheni za Avaz, citiram: Protivnici promjena Ustava odbili su našu ruku prijateljstva
...
- Ljudi ove zemlje, dakle, žele promjene! Koga, onda, predstavljaju protivnici promjena amandmana - zapitao je Meklheni. Naglasio je da od protivnika promjena nije čuo samo zahtjeve da se vrate u devedesete godine prošlog stoljeća. - Narod ove zemlje, za razliku od oponenata, ne protivi se promjenama. Oni ne žele da BiH tapka u mjestu, oni žele da BiH napreduje. Kraj citata iz Avaza.

KOMENTAR: Kome treba ruka prijateljstva koja te pod ruku sa četnicima vodi u nestanak. Neka, hvala.

Hvala i na takvom "napretku" koji nam donosi četničku državu na pola BiH. Draži nam je nazadak u legalno priznatu građansku Republiku BiH, nego napredak koji je samo legalizacija tvorevine kreirane agresijom i genocidom. Tačno je, sva istraživanja pokazuju da Bosanci i Hercegovci hoće promjene, ali stvarne promjene, da žive u normalnoj državi kao cio svijet, i to smo dokazali ovih dana. Isto tako sva istraživanja pokazuju da nećemo ovakve promjene. To je jedan od najvećih rezultata patriotskog bloka, što je uspio raskrinkati demagogiju izdajnika koji su pokušali iskoristiti ogromnu želju naroda za promjenama da bi nam podvalili promjene na našu štetu.

Dr. Muhamed Borogovac




12. SVI SU ZASLUŽNI, ALI JE ŽILIĆ HEROJ

Hvala Bogu i svima ostalima koji su pomogli da amandmani ne prođu. Znam da su svi zaslužni ali stvarno mislim da gospodinu Žiliću trebamo svi čestitati na hrabrosti i požrtvovanosti i patriotizmu. Znamo da će njegov glas koji je dao ide na njegovu štetu što se tiče njegove stranačke pozicije ali ide u korist obraza što je mnogo veće. Hvala ti gospodine Žiliću u moje i u ime svih patriota RBiH. Takvih ljudi u političkom životu koji idu na svoju štetu je u BiH malo gotovo da ih nema ali si osigurao mjesto u historiji cjelovite RBiH. I još da kažem da je Zlatko Lagumdžija na kraju procesa dao jedini dobar prijedlog a to je da se prozivkom glasa. Neka je, neka narod vidi ko je sačuvao cjelovitu BiH sada u miru. Za mene nema razlike između njih i ljudi koji su Čuvali BiH na prvim linijama. Hvala Vam svima!

ALMIR H.



13. POTONULA REPUBLIKA SRPSKA

Kada je završeno glasanje reporter u Parlamentu i voditelj u Studiju Radija BiH 1. čiji sam prenos slušao, haman su su se rasplakali... Bili su šokirani glasanjem, a američki ambasador je ljutito napustio salu i prije glasanja... Radio je po glasanju pustio melodiju - glavni motiv iz Titanika. Stvarno dobro. Neko je danas potonuo u Parlamentu BiH.

Ibrahim H.



14. IZBACIVANJEM ŽILIĆA SDA POČINILA SAMOUBISTVO

Dan poslije istorijske sjednice parlamenta u kojoj se našlo dovoljno hrabrih glasova da odbrane državu od mućke političke agresije, najvidljiviji od tih glasova, Mehmed Žilić, već osjeti posljedice koje su mu namjenili izdajnici domovine zato što je pokazao da ima petlju, patriotizam i dostojanstvo. Naime, klan Izetbegović-Tihić je odlučio izbaciti Žilića iz svoje privatne stranke, SDA, zato što ih nije poslušao!? Dalje, pozivaju ga da USTUPI SJEDIŠTE U PARLAMENTU.

Ovo pokazuje (na još jedan način) da Dejtonski sistem nije demokratski, jer stranke očekuju da su njihovi poslanici poslušni, i da ti poslanici imaju poslove i karijere koje im se oduzimaju ako nisu poslušni. Ako ljudi očekuju lične posljedice od stranačkih vođa kada glasaju po svojoj savjesti, onda to nije demokratija. Pa i nije čudo što su i drugi poslanici SDA i SDP (oni koji nisu svjesni izdajnici, nego samo poslušnici) glasali za amandmane - jednostavno su se bojali da ne izgube poslove, jer nisu svi ljudi jednako čvrsti i odani domovini.

Za Žilića lično ovo nije ispalo uopšte loše. Jasno je da će ga svaka druga stranka odmah prihvatiti i staviti na listu za sljedeće izbore, jer radi njegove novostečene popularnosti ta lista automatski pobjeđuje. Samo je opasno za Bosnu ako ga uspiju izgurati iz poslaničke stolice do novih izbora jer bi tada mogli sigurno pokušati neki marifetluk da ponovo postave amandmane na dnevni red. Poručujemo Žiliću: NE USTUPAJ SVOJE POSLANIČKO MJESTO, NE ZBOG SEBE NEGO ZBOG DOMOVINE.

Osim toga, poručujemo poštovanom poslaniku Žiliću da je on odgovoran samo narodu da brani Bosnu i Hercegovinu i od budućih izdajničkih napada iz bilo koje stranke.

Tarik B.

Slijedi link sa viješću:

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=38199


PREGLED MEDIJA

15. MORAMO NA VRIJEME TRAŽITI NA SUDU U HAGU UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE

Preporučuje se ovaj odličan članak. Članak je trebao biti uvršten u "Glasnik", ali, kada smo vidjeli da je objavljen na Orbusu, spasili smo malo prostora da bi objavili nekoliko drugih vaših priloga.

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1027.htm



16. OČAJ U "REPUBLICI SRPSKOJ"

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=20863



17. OČAJ MEĐU BALIJAMA U FEDERACIJI

Odavno se Slobina Bosna eksponira kao kaznena ekspedicija protiv BH patriota. Definitivno je jasno da su upravo oni agenti velike Srbije. Dobra stvar je to što se sada tačno vidi ko je ko, pa tako Slobinoj Bosni odjednom stalo do dobrobiti SDA, kada SDA učestvuje u izdaji.

http://www.slobodna-bosna.ba/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: