Monday, April 28, 2008

#420 PREDIZBORNA KULMINACIJA SPECIJALNOG RATA PROTIV BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br.420 http://www.hdmagazine.com/Fond/linkovi.htm 27. septembar, 2006.


1. UVODNIK: PREDIZBORNA KULMINACIJA SPECIJALNOG RATA PROTIV BiH
2. Malkić otpušta osobe sa spiska Komisije za Srebrenicu
3. ZA "OSLOBOĐENJE" BITI NA SPISKU KOMISIJE ZA SREBRENICU ZNAČI IMUNITET OD OTPUŠTANJA SA POSLA
4. KRITIČNA SITUACIJA NA PRIRODNO MATEMATIČKOM FAKULTETU

PREGLED MEDIJA
5. ZAŠTO LI TIHIĆ LAŽE DA SE TUŽBA ZA GENOCID VIŠE NE MOŽE POVUĆI?
6. PREDSJEDNIČKI KANDIDATI SE NE USUĐUJU POTPISATI PETICIJU BH HRVATA
7. PETICIJA NA REPUBLIKABIH.NET SKUPILA PREKO 1500 POTPISNIKA
8. BOSONINA PETICIJA ZA UKIDANJE ENTITETA SKUPILA PREKO 2000 POTPISNIKA



1. UVODNIK: PREDIZBORNA KULMINACIJA SPECIJALNOG RATA PROTIV BiH

SARAJEVO, 26/09/2006. Piše: Amar Delić


Nakon što se prepao pa nije došao na zadnji predizborni TV duel na BHTV 1 u kom je trebao gostovati i Dr. Silajdžić, sadašnji vođa najveće izdaje Bosne i Hercegovine u njenoj istoriji, Sulejman Tihić, pojavio se zato u solo nastupu na OBN (strateški tempiranom samo tri dana prije predizborne šutnje).




Osim propagiranja poznatih pročetničkih amandmana, koje ovaj Alijin izabranik staloženo, kao da je sve u redu, nudi patriotima, dok poput Palestinaca ostajemo bez domovine, Tihić je direktno napao i Dr. Silajdžića. Nije zaboravio ponoviti da je Dr. Haris Silajdžić onemogućio donošenje amandmana "na štetu BiH i na štetu svih naroda". Po Tihiću, da su amandmani usvojeni "danas ne bi bilo radikalizacije prilika u BiH", pri čemu naravno nije rekao da je Dodik Milorad krenuo u radikalizaciju, baš zato što su mu neizglasavanjem amandmana zatvorena vrata legalnog otcjepljenja RS od BiH. Time je lider SDA potvrdio da je u dosluhu s Dodikom, da složno rade na četničkom projektu legalizacije RS.

Ova emisija OBN-a ostaće upamćena po neukusu koji se rijetko viđa i u BH medijima. Na samom početku, naime, pušten je prilog s nekakvim beogradskim čitačem horoskopa koji na brzoj ekavici čitavih deset minuta u uzbuđenju tinejdžera na koncertu nekakve pop grupe ushićeno kuje Sulejmana Tihića u zvijezde veličajući njegovu "planetarnu kosmopolitnost" itd., a što mu je navodno poznato jer je Sulejman – po horoskopu Strijelac! Očigledno kreatori velikosrpskog projekta nastoje "između redova", omiljenim ekavskim govorom poslati poruku srpskim glasačima u Federaciji da je Tihić njihov tajni igrač, a ne mogu to otvoreno kazati, da Tihić ne bi izgubio one naivne Bošnjake koji to još nisu shvatili.

Kad su gledaoci pomislili da će se nakon ovakvog neviđenog izljeva vašarskog primitivizma, Tihić osjetiti barem malo neprijatno (da ne kažemo postiđeno), na pitanje vjernog SDB-ovca ?aković Mate, Tihić se zapravo još i složio s horoskopom, i to kako kaže najviše je "osjetio da je istinit onaj dio o njemu kao čovjeku planetarnih razmišljanja". Dakle, ovim se i sam Tihić nadovezuje i šalje šifrovane poruke srpskim glasačima, da je on "kosmopolita", dakle, da nije bošnjački nacionalista.

U istom razgovoru, Tihić Sulejman je potvrdio da se dogovorio sa vlasnikom Avaza Fahrudinom Radončićem, te da je eto Dnevni Avaz "ponovo jedna objektivna novina". Inače, danas su mediji prepuni komičnih snimaka Tihića i SDA-premijera Kantona Sarajevo Zvizdića, u "radnoj posjeti biznis centru Avaz u izgradnji". Ovo objašnjava potpuni zaokret Avaza, koji od prije par dana daje potpuno nekritičku podršku stranom faktoru i SDA, dok su vijesti o SBiH i Patriotskom bloku ponovo u dnu redaka na 10. i daljim stranama . Nažalost, tako je pod pritiscima SDB-a pao još jedan uticajan Bošnjak – Fahrudin Radončić.

Inače, ovaj pad je najavio i sam Izetbegović Bakir, prošle sedmice gostujući također u Teleringu koji je od ljetos pravo leglo neprijatelja Bosne. Dakle, tu je potrošeno onih Izetbegovićevih deset nestalih milijardi koje je dobio za odbranu BiH. Te milijarde su potrošene da bi se obezbijedila apsolutna kontrola Bosne i Hercegovine. Mnogi, na prvi pogled moćni, tajkuni, su samo sitne duše i Izetbegovićevi dužnici, i to Bakir koristi da ih dovedu u red, da se dovrši projekt legalizacije RS.

Međutim, svako zlo ima neko dobro. Korumpiranost ostalih medija je prepoznata od većine intelektualaca, te je veoma porastao ugled i čitanje "Online glasnika", kojega čitatelji, i prijatelji i neprijatelji, prepoznaju kao jedino nezavisno i nekorumpirano glasilo. Problem je u tome što se u Bosni i Hercegovini internet još ne može nositi sa klasičnim medijima, pogotovo ne sa TV. Utoliko je veća odgovornost čitalaca ovoga Glasnika da šire istine koje pročitaju ovdje.

Specijalni rat koji je dosegao svoj maksimum za krajnji cilj ima stavljanje potpuno nepromijenjenih proljetnih "Amandmana" na prvu sjednicu Parlamenta BiH nakon izbora, što nam je nedavno otkrio engleski ambasador.

S druge strane Christian Schwarz-Schilling, u "Avazu" od 27. septembra jasno poručuje da je promjena Ustava poželjna, ali ON NE INSISTIRA DA TO BUDU PROLJETNI AMANDMANI, mada kaže da bi i njih podržao. Time nije ništa bitno rekao, jer se to podrazumijeva da on mora podržati sve sto bi Bosanci i Hercegovci dobrovoljno usvojili na svojoj skupštini. Međutim, ključna je njegova izjava, gdje on u suštini daje negativno mišljenje o proljetnim amandmanima kada kaže, citiramo:

Možda je bila greška što Evropa od početka nije bila više angažirana na ovom projektu. Zato smo i imali kritike Vijeća Evrope i Venecijanske komisije. To se više ne smije ponoviti - zaključio je visoki predstavnik. - Kraj citata.

Zabilježimo i nastup Mirnesa Ajanovića, koji je na "državnoj" televiziji plijenio svojim nastupom. Ni napadno neprijateljske voditeljice Jurišić Duška s TVBiH i Kurtović Senka iz ¨Oslobođenja¨ nisu uspjele zaustaviti Ajanovića.

Međutim, Ajanović bi povukao pravi potez, ako bi pozvao svoje glasače da glasaju za Silajdžića. On je mlad, biće još izbora za predsjednika, a narod mu tu nesebičnost ne bi zaboravio. U suprotnom bi mogao ući u istoriju kao krivac za izbor Tihića, i definitivnu podjelu države koja bi uslijedila. Naravno, ni to mu ne bi bilo zaboravljeno.

Prljava medijska mašinerija tako se ponovo zahuktala i radi punom parom. To je ista ona skupina od ne više od 20-30 pravih, organizovanih i dobro raspoređenih državnih neprijatelja, piskarala sa kamerama i mikrofonima koji bez trunke ljudskosti, časti ili svijesti ponovo pokušavaju ubijediti Bosance i Hercegovce da im preko Drine dolazi sreća i veselje, a ne – smrt i uništenje. Kao što reče Mirnes Ajanović: neću dopustiti da mi četnik kolje dijete, a sad nek me Izborna komisija zabrani.




2. Malkić otpušta osobe sa spiska Komisije za Srebrenicu

¨Oslobođenje¨, 26. septembra 2006.

TUZLA - Načelnik Opštine Srebrenica Abdurahman Malkić izjavio je u ponedjeljak za Oslobođenje da će do kraja sedmice iz službe otpustiti osobe koje se nalaze na spisku Komisije za Srebrenicu.

Bez posla bi, prema njegovim riječima, trebala ostati sekretarica Mirjana Andrić, te pomoćnik načelnika Vidoje Ilić.

“U narednom bi periodu, svakako, morali otpuštati prekobrojne radnike, pa sam našao za shodno da među otpuštenima budu i osobe sa spiska Komisije za Srebrenicu. Uostalom, Andrićeva i Ilić nemaju potrebnu stručnu spremu za obavljanje poslova”, kazao nam je načelnik Malkić.

Sekretarica Andrić u ponedjeljak nije znala da je na spisku “prekobrojnih radnika”, koji će biti otpušteni. Nije znala ni da je njeno ime na samom početku spiska Komisije za Srebrenicu.

“Ne znam ja ništa o tome. Za vrijeme pada Srebrenice bila sam u radnoj obavezi u Skelanima”, pravdala se Andrićeva.

Inače, Mirjana u Opštini obavlja poslove koje je, dok nije protjerana iz Srebrenice, obavljala Hajra Čatić, predsjednica Udruženja žene Srebrenice.

“Radi na mjestu gdje sam ja radila 30 godina. Nekad mi, kad dođem u Srebrenicu, ne smije pogledati u oči. Kao da ju je stid”, kaže Čatićeva, koja je u julu '95. izgubila sina.

Hajra pozdravlja Malkićevu odluku, te dodaje da su Andrićeva i Ilić, vjerovatno zbog ratnih zasluga, uposleni u Opštini Srebrenica.

“Prije rata Mirjana je radila u Rudniku, a Ilić u Jadru. Nikad nisu imali nikakve veze sa opštinskom administracijom”, pojašnjava Čatićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Sadik Ahmetović kaže da bi Malkićev potez trebali slijediti svi oni koji su na čelu institucija u kojima su uposlene osobe sa spiska Komisije za Srebrenicu.

“Svima onima kojima su na spisku trebalo bi barem zalediti status, dok se ne dokaže njihova nevinost, odnosno krivica”, predložio je Ahmetović.




3. ZA "OSLOBOĐENJE" BITI NA SPISKU KOMISIJE ZA SREBRENICU ZNAČI IMUNITET OD OTPUŠTANJA SA POSLA


Slijedećim riječima "Oslobođenje" kroz pero glavne urednice Senke Kurtović komentariše odluku opštinskog rukovodstva Srebrenice, citiram:

Srebrenički načelnik Abdurahman Malkić odlučio je uzeti pravdu u svoje ruke i iz općinske administracije ukloniti dvije osobe, čija se imena nalaze na spisku sudionika zločina o Srebrenici.

Dr. Muhamed Borogovac



Riječ je o jednoj sekretarici i o Malkićevom pomoćniku, za koje se tačno ne zna na kojim su funkcijama bili i što su radili u ljeto 1995. godine, kad je u Srebrenici izvršen genocid. - Kraj citata.

Zna li ova žena, Senka Kurtović, šta govori!? Pa Malkić nije "uzeo pravdu u svoje ruke" nego Malkić ima ovlaštenje i dužnost kao načelnik Opštine, da smanji broj zaposlenih. On je napravio pravi izbor, otpustio je one koji su višak i KOJI UZ TO NEMAJU KVALIFIKACIJE.

Jedina kvalifikacija zbog koje su dobili ta mjesta, a umjesto otjeranih Bošnjaka, im je bila odanost velikosrpskom (zločinačkom) projektu. Zašto bi im inače bila data ta radna mjesta dotadašnjih radnika Bošnjaka? A dvoje otpuštenih su na spisak zločinaca stavljeni zahvaljujući "Komisiji za istraživanje genocida u Srebrenici". Dakle, njihova krivica je dokazana. Možda nije dokazana KRIVIČNA ODGOVORNOST, možda nisu ubili nikoga, ne zna se još, ali su bili umiješani u tu ZLOČINAČKU VLAST, to JESTE DOKAZANO.

Po četničkim advokatima tipa Senke Kurtović, (a kojih su prepuni BH mediji) ispada da im četnička prošlost treba biti zaštita na poslu. Ispada da ih se ne smije otpustiti zbog nestručnosti i da ih treba držati na poslu mada ne postoji potreba za njihovim uslugama bas zato što su dokazani četnici prema nalazu Komisije za Srebrenicu. Senkina poruka je: "Četnika moraš držati na poslu, makar bio nestručan, dok god mu se ne dokaze krivična odgovornost na sudu za ratne zločine!"

Čak i da su otpušteni službenici bili čisti ko sunce, Malkić treba da ih otpusti zbog nedostatka potrebe za njihovim uslugama i zbog nedostatka kvalifikacija, i tačka.

Najgore u svemu ovome je što umotvorine u Senkinom stilu pale kod Bošnjaka. To je zato što smo do te mjere kao narod porobljeni, da nam i mozgovi rade kao mozgovi četničkih robova, tj. vidimo samo one argumente koje vide i gospodari četnici. Tolika pokornost prema dželatima je poznata stvar u psihologiji žrtve i zove se "štokholmski sindrom".

Senka Kurtović, koliko se zna, nije bila četnička žrtva, ali se iz njenog ponašanja čini da je našla nekog svog četnika kojem pije vode iz dlana.

Dr. Muhamed Borogovac



4. KRITIČNA SITUACIJA NA PRIRODNO MATEMATIČKOM FAKULTETU

SARAJEVO, 23/09/2006. Večeras su u emisiji Centralni dnevnik NTV Hayat u polusatnom TV duelu gostovali dekan Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Sarajevu prof. dr. Nenad Tanović i šef Odsjeka za hemiju i predsjednik sindikata na tom fakultetu prof. dr. Merzuk Cacan. Kako je i Nacionalni Kongres RBiH ranije obavještavao, ovaj najveći i najugledniji fakultet u Bosni i Hercegovini već godinu dana potresaju skandali koji su započeli nalazima revizora o milionskim pronevjerama od strane prethodnog dekana Avdispahića. Uslijed neizvjesnog početka školske godine, situacija na i oko PMF-a sada je zaoštrena do maksimuma jer sindikat blokira rad Fakulteta.

U uvodu je Senad Hadžifejzović primijetio da se na PMF-u, Građevinskom te Medicinskom fakultetu u Sarajevu vode prave bitke, a koje su po njemu znak daleko dubljih sudbinskih pitanja cjelokupnog obrazovnog sistema. Dekan Tanović je pojasnio da su osnova svih problema finansijske malverzacije, a glavni problem je nedostatak čvrstih kriterijuma i zakona. Kad nema kriterijuma, onda i sindikati mogu "vladati" fakultetima i to prostom većinom – što je nedopustivo za sistem obrazovanja i nauku gdje samo internacionalno verificirani kvalitet smije igrati ulogu.

Glavni sindikalac je optužio dekana da prijeti penzioniranjima, što je dekan odmah potvrdio istakavši da ne samo da prijeti nego i penzionera što je već učinio u slučaju 3 profesora koji su imali između 67-70 godina starosti! Dekan Tanović je također javno pokazao izvode iz internacionalnih baza podataka o referentnosti trojice profesora koji su kolovođe javnih pritisaka: naime, Merzuk Cacan, Rifat Škrijelj te Sulejman Redžić ukupno imaju nula (0) internacionalno objavljenih naučnih radova! Primjera radi, za napredovanje u službi na PMF-u u Zagrebu potrebno je imati minimum 18 internacionalno objavljenih naučnih radova...

Istovremeno npr., nakon što su odbili magisterij asistentu koji ima 4 naučna rada, ti su isti ljudi smatrali i da profesor Softić, u rangu redovnog profesora Harvard univerziteta i koji ima 44 rada (više nego svi profesori na Odsjeku za Hemiju) te citiranost preko 2000 (više od svih profesora na Univerzitetu u Sarajevu ukupno) – NE ZASLUŽUJE da bude redovni profesor u Sarajevu pa su mu dodijelili zvanje tek – vanrednog profesora! Dekan je iznio i niz drugih podataka koji su potpuno rasvijetlili višegodišnji pakao na PMF-u. Ukratko, kazao je dekan Tanović, glavni problem su profesori koji ne uspijevaju da objavljuju naučne radove, ali koji se na sve načine bore protiv profesora koji su uspješni u nauci, želeći po svaku cijenu zadržati privilegirani položaj univerzitetskih nastavnika. Da ima kriterijuma, dodao je dekan, profesori bez ikakvih referenci ne bi mogli proizvoditi magistre i doktore!

Dijalog je u par navrata poprimao oštar ton, pa se predvodnik sindikalaca čak služio i najprimitivnijim uvredama dekana, tipa "ti si terorista", te pokušao obmanuti javnost čitanjem odluke Općinskog suda kao da je riječ o pravomoćnoj presudi, što je dekan Tanović odlučno spriječio istrgavši dokument iz ruku sindikaliste i pročitavši javno dio koji pojašnjava da uopće nije riječ o pravomoćnoj presudi. S druge strane, prof. Dr. Nenad Tanović, inače energični naučnik i internacionalno priznati fizičar s brojnim naučnim radovima, iznio je masu dokaza: od nalaza Financijske policije FBiH, preko ministarstava i inspekcija, pa do neoborivih dokaza o naučnoj inferiornosti onih koji to nadoknađuju političkim spletkarenjem onemogućavajući da se objektivni kriteriji uvedu na univerzitet, te tako koče razvoj i univerziteta i Prirodno Matematičkog Fakulteta. Tako je dekan po prvi puta dobio priliku iznijeti nevjerovatnu masu dokaza u javnost na koju su do sada veliki uticaj imali uglavnom naučno sterilni i nestručni kadrovi, ali koji su nažalost na PMF-u trenutno u "većini" (34 naprema 20).

Baš kao što je na početku duela i pretpostavio Senad Hadžifejzović, ispostavilo se da je ekstremna situacija na PMF-u u biti primjer jedne užasavajuće situacije u B-H obrazovnom sistemu koja se hitno mora rješavati.

Amar Delić, Sarajevo



PREGLED MEDIJA

5. ZAŠTO LI TIHIĆ LAŽE DA SE TUŽBA ZA GENOCID VIŠE NE MOŽE POVUĆI?
http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1211.htm


6. PREDSJEDNIČKI KANDIDATI SE NE USUĐUJU POTPISATI PETICIJU BH HRVATA
http://www.vrisak.info/index.php?option=com_content&task=view&id=2019&Itemid=27


7. PETICIJA NA REPUBLIKABIH.NET SKUPILA PREKO 1500 POTPISNIKA

Potražite i potpišite na linku
http://republikabih.net

8. BOSONINA PETICIJA ZA UKIDANJE ENTITETA SKUPILA PREKO 2000 POTPISNIKA

Potražite i potpišite na linku
http://www.bosona.net

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: