Sunday, April 20, 2008

#398 SLUČAJ ŽILIĆ OTKRIO ŠPIJUNSKI MEHANIZAM SDA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 03. maj 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br.398
http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. SLUČAJ ŽILIĆ OTKRIO ŠPIJUNSKI MEHANIZAM SDA
2. Djelimičan spisak hrvatskih KOS-ovaca
3. PROFESOR BOYLE: “SUDITI TIHIĆU”
4. Tokić: Nećemo izgubiti podršku prijatelja
5. AMANDMANI ODBIJENI - TERZIĆ HITNO OTIŠAO NA NOGE MENTORIMA
6. GOSPODINE McElahaney – BOSANCI I HERCEGOVCI HOĆE DRŽAVU SLOBODNIH LJUDI
7. DRŽAVOTVORNA I DRUGE VJERSKE ZAJEDNICE U BIH
8. PISMO POSLANO SVIM ZASTUPNICIMA IZ SDA
9. OVO JE I NAŠA POBJEDA
10. PRVO TREBA ODBRANITI BOSNU I HERECGOVINU, PA ONDA U EVROPU
11. LAGUMDŽIJU ZA PREDSJEDNIKA RS
12. SREĆOM I OVAJ PUT SE NAĐE NEKI GAZIJA BOŠNJO DA SPASI DRŽAVU
13. SADA SE MORAMO MASOVNO REGISTROVATI ZA OKTOBARSKE IZBORE
14. Dijasporo sada je na nama red!
15. ENGLESKI AMBASADOR PRIZNAO DA DAYTON MOŽE LAHKO BITI PONIŠTEN

PREGLED BH MEDIJA

16. SDP-GULAG NA SCENI
17. IZ ALIJINIH USTA U TUĐMANOVE UŠI

ČLANCI NA ENGLESKOM

18. FINALNI ZAHTJEV BiH SVJETSKOM SUDU U HAGU - NE TRAŽI SE UKIDANJE RS
19. OTVORENO PISMO BOŠNJAČKE I HRVATSKE EMIGRACIJE TIHIĆU


Ako ne želite da primate naše poruke samo pošaljite Reply na bilo koju našu poruku u KOJEM ĆETE TO IZJAVITI I NAPIŠITE VAŠU TAČNU ADRESU BILO GDJE U TIJELO (BODY) REPLY PORUKE i odmah ćete biti izbrisani iz našega adresara.




1. SLUČAJ ŽILIĆ OTKRIO ŠPIJUNSKI MEHANIZAM SDA

Iz nedavnih intervjua Mehmeda Žilića i Mirsada Kebe za "Avaz" saznali smo neke ključne detalje i odjednom smo SHVATILI mehanizam kako SDA funkcioniše.

O kojim ključnim detaljima je riječ? Prvo, saznali smo da je Mehmed Žilić bio vojni obavještajac i da je rukovodstvo SDA (npr. Mirsad Kebo i Sulejman Tihić) znalo, a ipak ga postavilo na veoma značajnu funkciju zastupnika koji je u Predstavničkom domu zamijenio Seadu Palavrić poslije njenog nedavnog odlaska u Ustavni sud BiH. Pri tome su mu dali do znanja da posjeduju dokaz o tome da je bio obavještajac, čime je Žilić bio ucijenjen, da bi bio poslušan.

Da se odmah razumijemo. To što je Mehmed Žilić bio obavještajac Titove Jugoslavije ni na koji način ga ne kompromituje. Naime, on je bio zaposlen u Vojnom odsjeku, i to je bio dio njegovog posla. Svi smo znali da se ne smije pričati pred oficirima protiv države, da oni imaju i obavještajne dužnosti.
Potpuno je druga stvar kada je npr. vjerski službenik saradnik UDBA-e. Jer, kome ćeš pričati protiv komunista ako nećeš hodži, a on te onda dojavi komunistima?
Dakle, to to što Reis Mustafa Cerić štiti UDBA-še među hodžama jeste veoma nečasno, a to što je Mehmed Žilić bio vojni obavještajac nije ni malo nečasno. Uostalom, Mehmed Žilić je dokazao da je bio vojni obavještajac u službi Titove Jugoslavije, a ne u službi velikosrba, jer je glasao suprotno interesima i željama velikosrba, protiv amandmana koji legalizuju RS.

Nameće se zaključak, da su rukovodioci SDA imali povjerenje u Žilića upravo zato što je bio "KOS-ovac".

U uvjerenju da SDA povjerava najodgovornije funkcije upravo KOS-ovcima i UDBA-šima nas učvršćuju primjeri i ostalih disidenata iz SDA.

Postoje dvije vrste disidenata iz SDA. Jedni su oni koji se samo povuku iz politike, a da interesima SDA i RS nisu nanijeli nikakvu štetu. To je dozvoljeno sa tačke gledišta SDA i njih SDA pušta na miru. Njima se nećemo ni mi baviti danas.

Druga vrsta disidenata su oni koji se nekom trenutku počnu aktivno suprotstavljati politici SDA tj. rasturanju države.

Evo nekih imena: General Sefer Halilović, General Mehmed Alagić, Muhamed Šaćirbegović, Haris Silajdžić.

Oni bivaju kažnjeni za neposlušnost, tj. ucjena biva realizirana. Veoma je interesantno da kaznena ekspedicija ne dolazi samo iz SDA nego i od SDP-ove mreže, npr. iz "Slobodne Bosne".

Na primjer, Alija Izetbegović je smijenio Sefera Halilovića, a Slobodna Bosna je objavila da je KOS-ovac, isto kao i u Žilićevom slučaju. Ni za Halilovića nije sramota što je bio vojni obavještajac, jer je čovjek bio oficir JNA. Budući da smjena nije ušutkala Halilovića, napakovan mu je i Hag.

I Mehmedu Alagiću su našli oraha u džepovima, a koje su mu oni sami ranije dali, a osim toga i njemu su napakovali Hag. Sekiracija ga je možda i koštala života.

Saćirbegović je bio poslušni Alijin službenik, političar koji je nemilosrdno uništavao Bosnu i Hercegovinu, do koje mu nije bilo ni stalo, budući da je on američki klinac i ima sasvim drugi sistem vrijednosti od jednog Bosanca i Hercegovca. Kao takvome, Alija mu je povjerio Tužbu Bosne i Hercegovine protiv SiCG sa očiglednom namjerom da je tako uništi. Međutim, Muhamed Šaćirbegović je američki pravnik, a to znači profesionalac, i kao takav neće olako izdati svoj profesionalni "Code of Conduct and Standard of Practice". Jedno je političar Šaćirbegović, a drugo pravnik Šaćirbegović. A kao pravnik, Šaćirbegović je sve učinio da spasi Tužbu. Mada mu Alija nije slao pare za nju on je uzimao pare konzulata koje su bile namijenjene za neke druge, manje važne funkcije konzulata i plaćao troškove Tužbe. Na kraju, kada su Šaćirbegović i Jelavić definitivno spasili Tužbu u "aferi" Radišić, obojica su se našli pod odmazdom.

Silajdžić spada u obje kategorije disidenata iz SDA. Jedno vrijeme je samo bio digao ruke od politike (čitaj izdaje) i ništa mu se nije dogodilo. Međutim, kada se u posljednje vrijeme aktivno angažovao protiv razbijanja Bosne i Hercegovine, odjednom su i njemu izvadili iz budžaka jedan zapisnik iz starih vremena, dok je zajedno sa Alijom dijelio Bosnu. "Slučajno", odmazdu opet vrši "Slobodna Bosna".

Iz rečenog se može zaključiti da KOS-ovska ili UDBA-ška prošlost pojedinih kadrova nije smetnja nego preporuka za napredovanje u SDA. Kompromitujući dokumenti ne smetaju ni SDA, a ni SDP-ovim novinarima, dok god je čovjek u službi izdaje. Čim uradi nešto korisno za cjelovitost BiH, Slobodna Bosna obznanjuje KOS-ovsku prošlost. Izdaje iz prošlosti su preporuka za napredovanje u SDA, i sredstvo ucjene, da se ne odstupi sa izdajničkog puta. Kaznu neposlušnih provodi Lagumdžijina filijala "Slobodna Bosna" što pokazuje da su SDA i SDP dijelovi iste velikosrpske obavještajne mreže u BiH. SDA i SDP su dvije strane istoga novčića.

U slijedećem prilogi možete naći jedan spisak KOS-ovaca iz Hrvatske, objavljen u "Nacionalu". Dolaskom Mesića na vlast, Hrvatska se oslobodila obavještajne velikosrpske mreže, te su provaljene špijunske mreže pa se došlo i do takvih spiskova. Bosna i Herecgovina se još nije iščupala iz kandži KOS-a. Nadamo se da će pobjeda patriotskog bloka na slijedećim izborima donijeti slobodu u Bosni i Hercegovini, kao što je pobjeda Stjepana Mesića donijela slobodu Hrvatskoj od srpskih špijunskih mreža.

Nemojmo se zavaravati da će biti lako. Naši neprijatelji neće lako predati vlast. Eno u današnjem Avazu saznajemo da engleski ambasador već na glas razmišlja kako bi mogli rušiti vlast izabranu na slijedećim izborima, ako im ne bude po volji.

Međutim, kako je Tito rekao, niko ne može pokoriti narod koji se bori za svoju slobodu. Svi neprijatelji su nemoćni ako narod želi slobodu, a Bosanci i Hercegovci su dokazali da žele.

Dr. Muhamed Borogovac





2. Djelimičan spisak KOS-ovaca otkrivenih od strane sadašnje hrvatske vlasti

Za Bošnjake zanimljivo - jer se na njemu nalaze i Izetbegović Alija (vidi broj 610) i Zulfikarpašić Adil (vidi broj 1782). Slijedi spisak:

http://www.nacional.hr/articles/view/23518





3. PROFESOR BOYLE: “SUDITI TIHIĆU”

Riječi profesora Boyle-a u predmetu njegove poruke koju smo dobili elektronskom poštom u srijedu 03. maja 2006-te su riječi optužbe za još jednu izdaju Tihića. U predmetu poruke profesor Boyle kaže: ”Suditi Tihiću! Završni zahtjevi Bosne” (Subject: Impeach Tihić! Bosnia's Final Submissions).

U poruci, koju prenosimo u cjelosti na Engleskom jeziku zajedno sa završnim zahtjevima Softića na Internacionalnom sudu pravde, Profesor Boyle kaže:

Dragi prijatelji:

“Dostavljam vam finale zahtjeve Bosne na Svjetskom sudu. Kao što možete vidjeti, nema niti riječi da se ukine Republika Srpska. Gospodin Tihić je odbio moje nekoliko puta ponovljene ponude da idem na Svjetski sud i tražim od suda da donese odluku protiv Republike Srpske kao genocidne državice. On nije ovlastio niti gospodina Softića da to učini. Razlog zašto je gospodin Tihić odbio moje ponovljene ponude da se ukine Republika Srpska na Svjetskom sudu je to što je on radio sa svojim prijateljima i saveznicima u SDS, SDNS i PDP na učvšćivanju Republike Srpske putem Hays-ovih Reformi. Tako, naravno, gospodin Tihić me nije poslao na Svjetski sud da se eliminiše Republika Srpska.”

Profesor Boyle dalje kaže : “Gospodinu Tihiću se mora suditi”…...”Gospodin Tihić nije podoban da služi u Predsjedništvu BiH”.

Prijevod: Dr. Vahid Sendijarević


Slijedi originalna poruka na Engleskom. Pod tačkom 18. je tekst finalnog zahtjeva Bosne i Hercegovine na sudu u Hagu.

IMPEACH TIHIC

Dear Friends:

Attached are Bosnia's Final Submissions to the World Court. As you can see, they say nothing about getting rid of Republika Srpska. Mr. Tihić rejected my repeated offers to go to the World Court and ask the Court to rule against Republika Srpska as a genocidal statelet. And he did not instruct Mr. Softic to do so either. The reason why Mr. Tihić rejected my repeated offers to dismantle Republika Srpska at the World Court is that he was working with his friends and allies in SDS, SDNS and PDP in order to strengthen Republika Srpska by means of the Hays Reforms . So of course Mr. Tihić was not going to send me to the World Court in order to eliminate Republika Srpska . And now it is too late for Bosnia and all Bosnians. Mr. Tihić should be impeached, and removed from office by the BIH Parliament. Mr. Tihić is not fit to serve on the Presidency of Bosnia and Herzegovina.

Francis A. Boyle
Professor of International Law
Attorney for the Mothers of Srebrenica and Podrinja General Agent for the Republic of Bosnia and Herzegovina with Extraordinary and Plenipotentiary Powers before the International Court of Justice by Appointment of His Excellency President Alija Izetbegovic (1993-1994)




4. Tokić: Nećemo izgubiti podršku prijatelja

Sejfudin Tokić, predsjednik SDU

Tim porukama srpski nacionalisti pokušavaju skrenuti pažnju sa blokiranja procesa reformi policije * Zbunjuje sljepoća Lagumdžije i Tihića

Sasvim je razumljivo zašto bi Milorad Dodik i nakon oktobarskih izbora želio o ustavnim promjenama razgovarati sa Sulejmanom Tihićem i Zlatkom Lagumdžijom, s obzirom na njihovu popustljivost. Ali poslije oktobarskih izbora najjača politička snaga bit će okupljena upravo oko Patriotskog bloka, što će mu sigurno remetiti planove, poručio je predsjednik SDU Sejfudin Tokić komentirajući raniju izjavu premijera RS da s njim ne želi pregovarati jer "nije relevantan za bilo kakve razgovore".

Dejtonska podjela

- Proteklih dana bili smo svjedoci visoke povrijeđenosti, naročito Dragana Čavića i Milorada Dodika, što koncept ustavnih amandmana, koji bi cementirao dejtonsku podjelu BiH, nije prošao. To je logično, s obzirom na to da su njihova politička nastojanja bila definiranje RS kao trajne kategorije i dijela BiH koji će pripadati isključivo srpskom narodu.

Ono što zbunjuje jeste sljepoća predstavnika SDP-a i SDA, posebno Lagumdžije i Tihića, koji zbog povrijeđenosti sujete potpuno pogrešno usmjeravaju javnost da je problem u Patriotskim bloku. To nije tačno.

A u čemu je, prema Vama, problem?

- Oni predviđaju činjenicu da je trenutno najveći i jedini problem evropskog puta BiH blokiranje reformi policije od Dodikove vlade i stranaka iz RS. A treba podsjetiti da je ova reforma direktni preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
...

Nakon odbijanja ustavnih amandmana postavlja se i pitanje šta dalje?

- Sadašnji pokušaj promjene Ustava nije zadovoljavao neophodne preduvjete da BiH postane punopravni član EU. Smatram da će EU nakon procesa stabilizacije i pridruživanja definirati neophodne reforme ustavnopravnog sistema BiH koje se moraju provesti za članstvo. To treba biti osnova za razgovore o novom ustavu. Očekujem da će taj proces doživjeti prve rezultate već početkom iduće godine.

Apsolutno su netačne izjave da ćemo zbog neusvajanja ustavnih amandmana izgubiti podršku prijateljskih zemlja. Takve poruke su izraz nove politike srpskih nacionalista koji pažnju sa blokiranja procesa reformi policije pokušavaju prebaciti na patriotske snage koje su spriječile legitimiranje i cementiranje dejtonskih rješenja.
...

Patriotske snage imat će još veći legitimitet

Vjerujete li da će nakon izbora biti neka nova politička većina koja će dogovoriti drugačiji paket ustavnih reformi?

- Dvije su pretpostavke za to. Prije svega, vjerujem da će patriotski orijentirane snage, koje prvenstveno misle u interesu BiH, sigurno na idućim izborima imati još veći legitimitet. To je odgovor i relevantnost. Druga stvar, presudna za ustavne promjene bit će činjenica da su se sve stranke obavezale da su spremne provesti sve neophodne reforeme kako bi BiH postala članica EU - ocjenjuje Tokić.

Razgovarao: Admir MALAGIĆ






5. AMANDMANI ODBIJENI - TERZIĆ HITNO OTIŠAO NA NOGE MENTORIMA

Piše: Nedžad Taljić

Poštovana gospodo,

I ja sam kao i svi vi pomno pratio dešavanja oko takozvanih ustavnih promjena. Mnogo se toga dešavalo da čovjek ne povjeruje da izdaja može ići toliko daleko. Otvoreno podržavati raspad države bez i malo srama i stida ne mogu da shvatim da ljudski um može toliko daleko ići. Nekome je draža fantomska, genocidna tvorevina nego vlastita država. Uzaludni su bili i pokušaji doći do nekih od tih izdajnika da se sa njima pokuša razgovarati. Nisu se udostojili da nađu par minuta vremena za razmjenu mišljenja. Nisu imali vremena za patriote jer su svo svoje vrijeme potrošili da pokušaju uništiti državu koju nisu oni stvorili niti im je babo u amanet ostavio, a siguran sam da im ni babo to nikada nebi uradio. Draže im je srbstvo od njihove domovine i za to su potrošili svu svoju energiju. Kolaborirati sa onima koji su te istjerali, ubili ti najbliže, silovali što su stigli ne gledajući na godine, poklali što su poklati mogli zar to može ljudsko biće da učini. Niste vi gospodo izdajnici stvorili ovu BiH i niko vam nije dao za pravo da je uništavate. Našla se ogromna većina patriota koji vam to nisu dozvolili. Ako imalo imate obraza i stida vratite svoj mandat u Parlamentu a ne tražite da to učine iskreni heroji koji su vas u tome spriječili. Dejtonski ugovor je nevažeći, on nije nikada ratifikovan u Skupštini i po njemu se ne može raditi. Vi to dobro znate i pokušali ste da legalizujete nelegalno uređenje. Jedini važeći Ustav je predratni Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Njega svi treba da se pridržavaju a ne nekog tamo potpisanog ugovora od ljudi koji za to nikada nisu dobili mandat od naroda da to potpišu. Sram vas bilo izdajnici. Ušli ste u istoriju kao najveći neprijatelji svoje domovine. To će generacije da uče šta ste pokušali uraditi, djeca će vam taj pečat nosati. Svi vi imate svoju profesiju i ne zavisite od poslaničke plate ( mada je i ona polijepa) i niste se morali tako ponijeti. Ali izgleda da je vama vaše srbstvo draže nego bilo šta na svijetu a od muslimanskog imate samo ime. Sada ste se potpuno razotkrili i nema razloga da i ime ne promijenite.

Danas pročitam u novinama da je naš "uvaženi" Terzić otišao na noge mentoru u Beograd da sa njim dogovori kako dalje. Izdali saopštenje da su za nepromjenljive granice. Oni razgovarali o promjeni granica. Nisi ti Terziću stvorio ovu BiH i nemaš pravo o tome razgovarati. Kada su goloruki borci Armije BiH uspjeli odbraniti nam domovinu ko ti dade pravo da u njihovo ime razgovaraš. Ako je BiH odbranjena 1992 bez oružja to će patrioti i danas uraditi kada imaju oružje. Ako se 1992 nismo prepali Yu vojske sa ogromnim naoružanjem u srpskim rukama nemamo razloga za to ni danas da se prepadamo. Braniće ovu BiH oni koji su je i tada branili a ne ti. Da možda nisi dogovarao odcjepljenje dijela BiH? Nisu oni donijeli ovu zemlju na svojim opancima pa je neće ni nositi. Postoji mnogo načina da ih se u tome spriječi. Izbori idu i tebi se bliži kraj, a dosta si prljavštine ostavio. Seli kod mentora ako ti je tamo ljepše ostavi nas na miru da uređujemo svoj život.

Žiliću, tebi svaka čast što si i pored strahovitih pritisaka uspio ostati dostojanstven i oduprijeti im se. Ušao si u istoriju kao najsvjetliji sin naše domovine. Okupi oko sebe iskrene patriote i ne dozvoli da ovaj šljam više ovako nešto pokuša uraditi. Patrioti su uz tebe i imaš njihovu bezrezervnu podršku.

Živjela Republika Bosna I Hercegovina






6. GOSPODINE McElahaney – BOSANCI I HERCEGOVCI HOĆE DRŽAVU SLOBODNIH LJUDI

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

GOSPODINE McElahaney (Meklheni) – BOSANCI I HERCEGOVCI HOĆE DRZAVU SLOBODNIH LJUDI, A NE GENOCIDNU REPUBLIKU SRPSKU KAO RATNI PLIJEN POKLONJEN AGRESORU Direktni povod ovom tekstu su izjave gospodina Meklhejnija povodom neprihvatanja ustavnih promjena koje prenosi Oslobođenje od 28/04/06.
Poštovani gospodine Meklhejni, i Romi iz Mađarske i Slovačke su u Evropi ali kao građani drugog reda u Mađarskoj i Slovačkoj. Oni nisu državotvorni građani Mađarske i Slovačke. Njihova prava su zaštićena zakonima o manjinama kao što imaju zakoni za zaštitu čovjekove okoline, zaštitu ptica, slobode vjeroispovijesti, itd. Ako put u Evropu vodi BiH kroz genocidnu Republiku Srpsku kao ratni plijen osvojen agresijom i genocidom, onda hvala na tom putu, jer u toj Republici Srpskoj Hrvati i Bošnjaci su građani trećeg reda. Gospodin Meklhejni očito smatra da Hrvati i Bošnjaci i ne zaslužuju ništa više od statusa građana trećeg reda u svojoj hiljadugodišnjoj zajedničkoj domovini sa drugim narodima BiH.
Gospodin Meklhejni je samo u pravu kada kaže da “većina građana BiH želi napredak” a onda nam podvaljuje da je napredak za građane BiH ulazak u Evropu kroz Republiku Srpsku kao ratni plijen za počinjenu agresiju i genocid. Gospodine Meklhejni, građani BiH hoće u Evropu kao suvereni ravnopravni građani demokratske BiH u kojoj nema zločinačkih tvorevina, i zato su patrioti rekli NE ustavnim promjenama koje bi cementirale Republiku Srpsku, kao što reče Profesor Francis Bojl.

A što se tiče vaše prijetnje sankcijama, to su prijetnje jedne američke administracije, a administracije se mijenjaju. Da Vas potsjetim da 70% građana SAD nije zadovoljno sa trenutnom administracijom na čelu sa Bušem kojoj vi služite. Ako američki građani nemaju povjerenja u američku administraciju na čelu sa Bušem, zašto bi Bosanci i Hercegovci imali povjerenje u njenog ambasadora u Sarajevu?

Američki narod je uvijek bio uz suverenu, jedinstvenu i demokratsku državu BiH i uvijek je stajao i stoji uz građane BiH koji se bore za ista ona prava u BiH koje američki građani uživaju u SAD-e - ni više ni manje. Građani BiH će se strpiti do izbora nove administracije u SAD i dolaska novog ambasadora u Sarajevo.






7. DRŽAVOTVORNA I DRUGE VJERSKE ZAJEDNICE U BIH

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Sve karte u BiH su otvorene. Sada su na scenu otvoreno izašle sve IZDAJNIČKE snage koje su za očuvanje Republike Srpske kao ratnog plijena onima koji počiniše agresiju i genocid i PATRIOTSKE snage koje se bore za demokratsku državu BiH koja će imati suverenitet na svakoj stopi svoje teritorije i u kojoj će svi njeni građani i narodi biti ravnopravni i slobodni.

Sada se potvrdilo da rat u BiH nije bio niti etničke niti vjerske prirode kao što su podvaljivali neprijatelji Republike BiH. Ako pogledamo spisak izdajnika koji su glasali za promjene ustava koje garantuju državnost genocidnoj Republici Srpskoj, lako je vidjeti da su tu vodeće snage pripadnici Islama, Pravoslavlja i ateisti, etnički Bošnjaci i Srbi. Ima tu i etničkih Hrvata i katolika.

Sada je jasno gdje stoje i vjerske institucije u BiH. Katolička crkva na čelu sa uzoritim Vinkom Puljićem, Kardinalom BiH, je za jedinstvenu državu BiH bez entitetske podjele države pa je po tome državotvorna vjerska institucija BiH. Srpska pravoslavna crkva je, kako joj samo ime kaže, državotvorna crkva Srba, Srbije i zločinačke Republike Srpske.

Što se tiče pozicije Islamske vjerske zajednice BiH i njenog čelnika reis ul Ulema Mustafe Cerića – sve je jasno. Islamska vjerska zajednica BiH je državotvorna vjerska institucija zločinačke Republike Srpske jednako kao i Srpska pravoslavna crkva. Islamskoj vjerskoj zajednici BiH više bi odgovaralo da se zove SRPSKA ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH, a Cerić patrijarhom te institucije. Svakom svojom izjavom i svakim svojim javnim nastupom, Cerić je beskompromisni borac za zločinačku Republiku Srpsku od izjave da je u Srebrenici zločin počinila šaka vojnika koji izgubiše vojničku čast do izjave da je u Srebrenici brat ubio brata, itd. Nažalost hodže ili šute ili, kada progovore, progovore u korist zločinačke Republike Srpske. Ako je uloga hodža u Islamskoj vjerskoj zajednici BiH patriotska neka se izjasne javno da su za jedinstvenu državu BiH bez entitetskih podjela kao što su to učinili poštovani biskupi Katoličke crkve BiH. Došlo je vrijeme da to hodže pokažu djelom ili makar riječima – nije vrijeme za ćutanje i osuđivanje zločina samo u srcu. Danas se diferenciramo za Republiku BiH, državu slobodnih i ravnopravnih građana i naroda ili za zločinačku Republiku Srpsku kao ratni plijen onima koji počiniše genocid i agresiju - IZDAJNICI ili PATRIOTI, nema između.






8. PISMO POSLANO SVIM ZASTUPNICIMA IZ SDA

Pored toga što Više nikad neću glasati za SDA, samo da Vam kažem da je laž da većina građana podržava ove amandmane na promjenu ustava. U ovih zadnjih
15 dana razgovarao sam sa barem 50 ljudi, niti jedan nije za.

I još isključujete iz stranke čovjeka koji bi trebalo da ima pravo na vlastito mišljenje. Čestitam, živjela Staljinistička Demokratska Akcija. Ako Srbi mogu da jedu travu, ješćemo je i mi, ali više nećete imati pravo da vladate, ne bar u moje ime. Imajte barem malo dostojanstva, pa nas ne predstavljajte više, istupite sa mjesta na kojem ste, a ustupite mjesto nekom drugom ko će imati više hrabrosti i želje za pravdu za sve.

Nije bilo ni pošteno ni moralno da isključite ostale stranke i poslanike iz razgovora o ustavnim promjenama, bilo malih bilo velikih. Mislili ste da ćete moći izglasati promjene, a da uopšte niste željeli da uključite ostale u taj proces. Kako je to bezobrazno. Ili ste vi zaista toliko bezobrazni, ili ste toliko prestrašeni od međunarodne zajednice, pa ste izgubili svaki osjećaj za pravednost i poštenje.

Ono što mi građani tražimo je samo da budemo ravnopravni i u Sarajevu i u Stocu i u Bijeljini i u Banjaluci itd. Ali, čim odem par kilometara izvan mog grada, dočeka me naziv Republika Srpska. Samim tim sam obespravljen i neravnopravan. Prvo ukinite ovu neravnopravnost, i to tražite i "zahtjevajte" od međunarodne zajednice, pa onda mjenjajte ustav i glasajte za njega.

Što se tiče srpske strane, pa zar je puno tražiti da se u svojoj domovini ne osjećam kao stranac. Kako zemlja mojih predaka može biti "srpska". Da imaju imalo političke volje i poštenja, sami bi ovo promjenili.

Nadam se da ćete ubuduće imati više dostojanstva.

Pozdrav,
Jasmin






9. OVO JE I NAŠA POBJEDA

Poštovani gospodo,

Htjela bih da vam zahvalim na redovnom slanju vašeg Glasnika i da vas zamolim da to i dalje činite. Svaka čast vašem trudu da nas obavjestite o svemu što se događa u našoj domovini, BiH, i da nam date što više informacija o aktualnim zbivanjima oko ovih Amandmana na Ustav. Bez toga, ostali bismo (moj muž i ja) uskraćeni za mnoge važne detalje vezane za ovu vruću temu. Moj muž je čak mišljenja da ste vi tj. Glasnik zaslužni što ovaj sramni čin nije doveden do kraja i što ove izmjene Ustava nisu potpisane. Hvala vam i na tome. Nastavite tako kako ste i započeli, jednog dana (iako možda to sada i ne izgleda tako) BiH i Bosanci će vas se sjetiti po dobru, a to je ono čemu svaki pošten čovjek u životu i teži. Puno pozdrava svim saradnicima koji su nam svesrdno pomagali da dobijete(mo) ovu presudnu bitku za opstanak naše nam domovine.

Moja rodbina koja živi u USA je takođe zainteresirana za ovaj Glasnik, pa bi bili zahvalni da ga ubuduće šaljete i na njihovu e-mail adresu:
anisabriggs@--------.net
Hvala još jednom i želim Vama i Vašim saradnicima mnogo uspjeha u daljoj borbi za BiH.

Emica R.




__

10. PRVO TREBA ODBRANITI BOSNU I HERECGOVINU, PA ONDA U EVROPU

Reagovanje na tekst u BH DANIMA od Dženana Karup-Druško: Putuj, Evropo, i nemoj više čekati na nas…

E moja Dženana,
kako si naivna. Ti nama govoriš kako nama ode Evropa i kako mi smo propustili priliku? Jesmo li to propustili priliku da priznamo etničke podjele i genocidnu tvorevinu RS?

Hvala tebi na sugestiji, ali ako nas patriote u BiH pitaš nama takva evropa ne treba u kojoj će nam biti BiH podijeljena i rascijepljena na dva dijela, a hrvatski narod potpuno obespravljen.

Genocidna tvorevina RS će biti zauvijek priznata. Eto to je naša šansa tzv. Evropa.

E popišam se ja na takvu Evropu i takav ustav. Jesi li se ikada upitala kako to da su SDS i dodikovci za ovaj ustav? Tako su jedinstveni? Zato što će im biti utemeljena RS zauvijek. A nama pravim patriotima koji smo se borili i ginuli za jedinstvenu i demokratsku BiH će biti udaren šamar.
Jesi li se o tome ikada zapitala? I još nešto da ti kažem da oni nas neće u Evropu primiti još za 20 godina. Samo ti sanjaj Dženana, Republika Bosna i Hercegovina je ovim glasanjem zauvijek pobijedila, a RS je ostala ilegalna tvorevina. Šta će nama Evropa kad mi nemamo Bosnu i Hercegovinu. Prvo treba izgraditi našu domovinu pa onda u Evropu.

Senad S. Tuzla




11. LAGUMDŽIJU ZA PREDSJDNIKA RS

Teško izdajnici podnose poraz jer je ovo prvi od mnogih koji slijede akobogda. Prema reakcijama najteže poraz podnosi najveći IDIOT i IZDAJNIK među njima Zlatko Lagumdžija. Onakav riječnik nije imao ni njegov ideolog Đilas i njemu slični. Moj prijedlog za gospodina da se na slijedećim izborima kandiduje za predsjednika RS-a jer prema iznesenim stavovima on je jedan od najvećih pobornika Dejtonskog Tumora u tijelu RBiH.

Hamid V.




12. SREĆOM I OVAJ PUT SE NADJE NEKI GAZIJA BOŠNJO DA SPASI DRŽAVU

Diktatorska Izdajnička SDA na čelu sa gargamelom Tihićem Sašom i njenim izdajničkim trabantima doživjela brodolom poput Titanika.

Svo ovo vrijeme ucjena i izdaja od onih koji su tražili da budu birani kako bih štitili i zastupali interes nacije i Države koju izdajnički umalo uništiše prihvatanjem samoubilačkog i nigdje u demokratskom svijetu načina nametnutog ucjenjivačko-drskih i bezobzirno -izdajničkih postupaka domaće mafijaško-diletantskih primitivno nepismenih hohštaplera i bjelosvjetskih tutora koji nas ucjenama i prijetnjama žele prevesti žedne preko vode pravdaju se da je to za naše dobro.

Ali eto uvijek se nađe neki gazija Bosanac - Bošnjo koji vidi mnogo više i koji nije stavio svoj stranački niti lični interes ispred nacije i države poput mnogih jednoumnih klimoglavaca kojima nije mjesto tamo gdje se nalaze.

Svijest patriotske manjine u parlamentu kojoj i gospodin Žilić Meho pripada, a još i hrabrost da svojim "NE" izdaji i ucjenama ispisuje povijesnu stranicu opstanka i spasa naše nam jedine države Bosne i Hercegovine.

Ovo je najnoviji pokušaj uništenja Bosne i Hercegovine ali ovoga puta uz otvoreno učešće SDA i njenih izdajnika osim časnog i junačkog Žilića čime su uništili svoju budućnost, maske su pale gospodo izdajnici i četnički agenti.

Bosnu su uništavali i izdavali i prije Begovi i Age jer su uvijek svoje lične i familijarne/plemenske interese stavljali ispred nacionalnih i državnih.

Ova izdaja je samo kulminacija ogledala stranke koja je zaboravila svoje borce i njihovu djecu, koja invalide izbacuje iz stanova na ulicu, a privatizacijom je opljačkala ono što četnici nisu uspjeli uništiti ili opljačkati ratom.

Borcima koji su krvarili 4 godine podijelili certifikate od po 20.000 maraka kako bih dobili izbore, a sami borci u borbi za lični opstanak i preživljavanje morali prodati istim onima koji su ih tobože nagradili za samo nekoliko stotina maraka kako bih kupili metar, dva drva i uspjeli zimu preživjeti, a upravo njihovom zaslugom za opstanak BiH koju pokušaste uništiti.

Sa tim istim kupljenim bud zašto certifikatima su mafijaški klanovi pokupovali /privatizirali/nekretnine hotele, motele, firme čime su državne firme postale mafijaške, a njihovi prijeratni radnici ostali na ulici.

Ovaj napaćeni narod koga najmanje pitaju za njegovu sudbina zaslužuje bolju budućnost od ove koju joj vi gospodo izdajnici nudite, a čijom zaslugom primate toliko velike novce za koje ste spremni državu i naciju prodati.

Vi ste ovim činom ušli u sramnu stranicu najnovije Bosansko-Hercegovačke povijesti, a patriote će vam suditi za izdaju i pokušaj uništenja BiH.

Neka vam narod presudi na predstojećim izborima.

Aziz R. Seattle USA




13. SADA SE MORAMO MASOVNO REGISTROVATI ZA OKTOBARSKE IZBORE

Nisu izdajnici iz SDA i SDP uspjeli da legalizuju RS putem amandmana koje su nam predložili Ameri u saradnji sa SDS-om, a koje su prihvatili Tihić i Lagumdžija. Za prijedloge je glasalo 26 zastupnika, dok je protiv prijedloga bilo 16 zastupnika. Da bi ti prijedlozi bili prihvaćeni moralo ih je podržati dvije trećine prisutnih zastupnika koji su glasali. Zahvalimo se Muhamedu Žiliću, Senadu Avdiću, Martin Ragužu, Nijazu Durakoviću, Harisu Silajdžiću i mnogim drugim. Zahvalim se Dijaspori Bosne i Hercegovine, Nacionalnom Kongresu Republike BiH i svim pojedincima koji su djelovali u cilju ne usvajanja ovih amandmana.

Dobro je pobijedilo ovaj put! Da ne bi više dolazili u ovako kritične situacije gdje nam se o državi/domovini radi, izađimo na Oktobarske izbore i dovedimo ljude koji će se boriti za jedinstvenu Republiku BiH.

Registrujte se na stranci www.izbori.ba.

Proslijedite ovaj e-mail dalje vašim prijateljima i poznanicima.

Nadija





14. Dijasporo sada je na nama red!

Ja nemogu da vjerujem sopstvenim očima šta sam pročitao prije nekoliko trenutaka, da je SDA isključila Mehmeda Žilića iz stranke.

Dijasporo na našoj vjekovnoj zemlji ovakvu sramotu niko nije ispisao do sada. Zato vas pozivam da svi zajedno finansiramo Mehmeda Žilića pred kojim je sada otvoren put da formira političku partiju u čijem imenu mora stajati SDA, sa dodatkom koji njegovo srce odabere, upravo onako kako ga je i poslušao na braniku jedine Domovine koju ima!!!

Ne učinimo li to mi nemamo više prava da se izjasnimo, mi nemamo prava na ništa!!! Sada je vrijeme za konkretne stvari, jer i oni koji ustanu protiv nepravde u našoj zemlji na ovakav sraman način bivaju uklonjeni!
Ovo je zločin protiv prava čovjeka da misli! Ovo je zločin protiv svega što je ljudskost!

Mehmede Žiliću ti i oni koji misle kao ti, obrati nam se, piši nam, niste vi sami, vaše ruke koje niste podigli su ostale čvrsto sa stegnutim USTAVOM kraj srca, onim koji su nam sramno oduzeli!

Mehmede Žiliću ti ništa nisi izgubio, ti si pobjednik, a i ostali koji su poput tebe!

Safet K.





15. ENGLESKI AMBASADOR PRIZNAO DA DAYTON MOŽE LAHKO BITI PONIŠTEN

Sljedeći prilog pokazuje koliko je Dayton nestabilan, tj. koliko je RS na staklenim nogama. Naime, Matthew Raycroft, engleski ambasador u BiH kaže da bi se sljedeći izbori mogli poništiti zato što bi se održali po Daytonskom ustavu za koji je Vijeće Evrope već proglasilo da je nefunkcionalan i diskriminirajući. Znači, poslije tih izbora samo treba neko da tuži, i evropski sudovi će proglasiti nevažećih izbore, te nema više Daytona, nego ostaje na snazi posljednji legalni Ustav Republike BiH koji je samo privremeno suspendovan dok se ne vidi da li Dayton može funkcionisati.

Ukratko, mora privremeno biti gore, da bi bilo bolje.

Tarik.

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=15625&z=12&isasp=





PREGLED BH MEDIJA

16. SDP-GULAG NA SCENI

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1047.htm





17. IZ ALIJINIH USTA U TUĐMANOVE UŠI
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=25129&start=25





ČLANCI NA ENGLESKOM

18. FINALNI ZAHTJEV BiH SVJETSKOM SUDU U HAGU - NE TRAŽI SE UKIDANJE RS (Engleski)

Bosnia and Herzegovina requests the International Court of Justice to adjudge and declare:

1. That Serbia and Montenegro, through its organs or entities under its control, has violated its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide by intentionally destroying in part the non-Serb national, ethnical or religious group within, but not limited to, the territory of Bosnia and Herzegovina, including in particular the Muslim population, by
? killing members of the group;
? causing serious bodily or mental harm to members of the group;
? deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;
? imposing measures intended to prevent births within the group;
? forcibly transferring children of the group to another group.

2. Subsidiarily:

(i) that Serbia and Montenegro has violated its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide by complicity in genocide as defined in paragraph 1, above; and/or

(ii) that Serbia and Montenegro has violated its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide by aiding and abetting individuals, groups and entities engaged in acts of genocide, as defined in paragraph 1 above;

3. That Serbia and Montenegro has violated its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide by conspiring to commit genocide and by inciting to commit genocide, as defined in paragraph 1 above; - 60 -

4. That Serbia and Montenegro has violated its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide for having failed to prevent genocide;

5. That Serbia and Montenegro has violated and is violating its obligations under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide for having failed and for failing to punish acts of genocide or any other act prohibited by the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, and for having failed and for failing to transfer individuals accused of genocide or any other act prohibited by the Convention to the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia and to fully co-operate with this Tribunal;

6. That the violations of international law set out in submissions 1 to 5 constitute wrongful acts attributable to Serbia and Montenegro which entail its international responsibility, and, accordingly,
(a) that Serbia and Montenegro shall immediately take effective steps to ensure full compliance with its obligation to punish acts of genocide under the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide or any other act prohibited by the Convention and to transfer individuals accused of genocide or any other act prohibited by the Convention to the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia and to fully co-operate with this Tribunal;

(b) that Serbia and Montenegro must redress the consequences of its international wrongful acts and, as a result of the international responsibility incurred for the above violations of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, must pay, and Bosnia and Herzegovina is entitled to receive, in its own right and as parens patriae for its citizens, full compensation for the damages and losses caused. That, in particular, the compensation shall cover any financially assessable damage which corresponds to:

(i) damage caused to natural persons by the acts enumerated in Article III of the Convention, including non-material damage suffered by the victims or the surviving heirs or successors and their dependants;

(ii) material damage caused to properties of natural or legal persons, public or private, by the acts enumerated in Article III of the Convention; - 61 -

(iii) material damage suffered by Bosnia and Herzegovina in respect of expenditures reasonably incurred to remedy or mitigate damage flowing from the acts enumerated in Article III of the Convention;

(c) that the nature, form and amount of the compensation shall be determined by the Court, failing agreement thereon between the Parties one year after the Judgment of the Court, and that the Court shall reserve the subsequent procedure for that purpose;

(d) that Serbia and Montenegro shall provide specific guarantees and assurances that it will not repeat the wrongful acts complained of, the form of which guarantees and assurances is to be determined by the Court.

7. That in failing to comply with the Orders for indication of provisional measures rendered by the Court on 8 April 1993 and 13 September 1993 Serbia and Montenegro has been in breach of its international obligations and is under an obligation to Bosnia and Herzegovina to provide for the
latter violation symbolic compensation, the amount of which is to be determined by the Court.

Thank you.

The PRESIDENT: Thank you very much, Mr. Softic. The Court takes note of the final submissions which you have read on behalf of Bosnia and Herzegovina. That brings to an end the second round of oral argument by Bosnia and Herzegovina. The Court will meet again on Tuesday 2 May 2006 at 10 a.m. to begin hearing the second round of oral argument of Serbia and Montenegro. The Court now rises.

The Court rose at 12.50 p.m.





19. OTVORENO PISMO BOŠNJAČKE I HRVATSKE EMIGRACIJE TIHIĆU (Engleski)
April 26,2006

H.E. Mr. Sulejman Tihić, President
Presidency of BiH
Sarajevo, BiH

Dear Mr. President,

We, as the Leadership Conference of Bosnian & Herzegovinian Americans, are addressing this letter to you on behalf of associations and individuals who were the victims or intended targets of Serbia and Montenegro’s war of genocide now the subject of the case before the International Court of Justice. The Leadership Conference represents the major Bosniak and Croat organizations in North America. In this context, as American Jewish organizations have done in representing the interest of Holocaust victims, we believe that we have a responsibility to further the interests of Bosnia & Herzegovina’s victimized individuals and groups.

We would first like to express our appreciation for your commitment in seeing this case attain judgment before the ICJ. We recognize the obstacles faced including obstruction from within Bosnia & Herzegovina’s institutions and threats from outside. This is exactly one of the reasons why we believe that Bosnian & Herzegovinian associations representing the actual and targeted victims must take a lead role in proposing and furthering the proper remedies. The remedies must address the interests of victimized and targeted groups as well as the state as a whole. Bosnian & Herzegovinians from around the globe, including North America, have politically and financially supported the progress of this case.

Your Agent and legal team before the ICJ, led by Mr. Sakib Softic and Mr. Phon van den Biesen, have already properly argued before the Court that the victims included Croats, other non-Serbs as well as Bosniaks. They have also presented to the Court that Republika Srpska is a product of this genocide, and that some of the political leadership of that entity has acted to suppress the legitimate claims of victims and the state as a whole, at time in concert with Belgrade. It can be expected that if Bosnia & Herzegovina prevails before the Court that such Republika Srpska leadership will similarly act in concert with Belgrade to suppress the legitimate claims for remedies and relief before the Court. Therefore, even a more compelling reason why our associations must press the interests of actual and intended victims directly through Bosnia & Herzegovina’s legal representation before the Court.

The injury suffered by the actual and intended victims and groups need to be addressed in financial and political considerations. These are some of the potential remedies that we would request that Bosnia & Herzegovina’s legal team present before the Court:
1. Financial restitution for those specifically having lost family and property. We are already working to identify such individuals in North America, and worldwide and to attempt to quantify damages and potential relief.
2. Financial reparations to the “targeted group” as a whole. This is for damage done to religious and cultural institutions.
3. Bosnian & Herzegovinians have also been adversely affected by certain political arrangements applied to the state in the context of the genocide. As BiH’s legal team before the Court has presented, this includes the establishment of Republika Srpska. Clearly, individuals who are not Serbs are prejudiced and adversely affected if they attempt to return to their devastated homes and villages in Republika Srpska. There is sufficient legal basis to present to the Court the legal and moral illegitimacy of Republika Srpska. So called Republika Srpska is the well known creation of the war criminals and fugitives from justice Radovan Karadzic, Ratko Mladic as well as Slobodan Milosevic, and it should never survive the collapse of communism and fascism as well. On the other hand, it would become impossible to join the European Union with such anomaly as monstrous Republka Srpska.

Mr. President, it is only logical and legally comprehensible to expect that our request to abolish Republika Srpska as an instrument of genocide should generally strenghten our case before the ICJ. This is further endorsed by Cardinal Puljic’s moral condemnation of this genocidal monstrosity and by Ambassador Muhamed Sacirbey’s withdrawal of his signature from the Dayton Accords on the basis that such act was a legally flawed ratification of the consequences of genocide.

We recognize the complexities of your position. However, we ask that you do not oppose the efforts to bring such claims directly before the Court on behalf of actual and intended victims/groups by Bosnia & Herzegovina’s legal team. This also can be pursued regardless of any current or future negotiations with respect to BiH’s constitutional future. In fact, the current debate of such negotiations necessitates that Bosnia & Herzegovina’s legal team before the Court raise in the context of legality what is not possible to remedy politically. We also fear that not supporting these efforts to assertively represent the interest of victims would not do justice to your efforts and those of others that have pressed ahead with this case regardless of obstacles. It most likely would result in only a rhetorical rather than substantive judgment before the Court where such victims would be the losers again. Finally, Mr. President, it is essential that they abolish that fascist statelet Republika Srpska.

Respectfully yours,

The Leadership Conference of Bosnian & Herzegovinian Americans Executive Committee:

Becir Tanovic, Dr. Ante Cuvalo, Muhamed Sacirbey, Rudi Tomic, Tomislav Kuzmanovic, Haris Hromic

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: