Saturday, April 12, 2008

#376 PONOVO ATENTAT U SARAJEVU

PONOVO ATENTAT U SARAJEVU

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br.376


Podmuklo, građanima Bosne i Hercegovine iza leđa, pod zaštitom zidova Britanske ambasade, ulazeći i izlazeći na sporedne ulaze, grupa četničkih zavjerenika koji se zovu SULEJMAN TIHIĆ, ZLATKO LAGUMDŽIJA, MILORAD DODIK, MLADEN IVANIĆ I DRAGAN ČAVLIĆ, DOGOVORILI SU PLAN LIKVIDACIJE BOSNE I HERCEGOVINE. Ovaj atentat na našu domovinu je izveden u većoj tajnosti i od samoga Daytona, bez obzira što je Dayton 10,000 milja od Bosne, a Britanska ambasada usred Sarajeva. Sama tajnost pregovora je veoma alarmantna pojava.

Zašto su Tihić i Lagumdžija pristali da samo njih dvojica dogovaraju ustavne promjene sa trojicom predstavnika iz RS, tj. zašto su pristali da idu bez Halilovića, da bi bili makar brojno jednaki?! Zar to nije alarmantno ponašanje?! Ko bi im mogao ista zamjeriti da su tražili da dođe i Halilović, da veći entitet ima barem jednak broj pregovarača kao i "manji"? To nam nevjerojatno mnogo govori. To nam govori da su i Tihić i Lagumdžija komotni sa četnicima kao sa najbližima, i da im je jedini problem kako da nama ostalima prodaju legalizaciju RS. Zato se prvo dogovaraju o strategiji daljeg nastupa u najužem zavjereničkom krugu.

Po završetku pregovora zavjerenici nisu davali nikakva objašnjenja, osim prevare koju su dogovorili za javnost, a to je način izbora Predsjedništva. Naime, iz dogovora o Predsjedništvu jasna je metodologija prevare. Tobože, Predsjedništvo će birati svi građani BiH. Međutim, predsjedništvo će imati tri člana Srbina, Bošnjaka i Hrvata, koji će se rotirati. Šta to znači? To znači da će ranije, u užim etničkim krugovima biti izabrani etnički kandidati za članove Predsjedništva, i to je jedini bitan izbor, jer će se oni poslije rotirati bez obzira kako glasaju građani BiH, sva trojica će biti na vlasti. Naknadno glasanje građana će samo biti formalna potvrda ranijeg izbora u okvirima etničkih grupa.

Osim toga kako kod da su dogovorili Predsjedništvo to je nebitno, jer ovlaštenja Predsjedništva nisu toliko ni bitna po novom Ustavu. Ono što je bitno je da ostaju entiteti, i da to nije kozmetička promjena, nego veoma ozbiljna promjena, akt kojim se ukida država Bosna i Hercegovina jer time entiteti prestaju biti plod agresije i genocida, i postaju plod samoopredjeljenja Bosanaca i Hercegovaca, te RS stiče pravo samoopredjeljenja.

Osim tajnosti pregovora alarmantna je i žurba da se sve to završi. Zašto tolika žurba?! Pa Prof. Boyle nam je lijepo nedavno objasnio: da bi se prejudiciralo finalno rješenje, da presuda povodom Tužbe za genocid ne bi mogla uticati na buduće ustavno ustrojstvo Bosne i Hercegovine. Jer, ponavljamo, ako se sada legalizuje Republika Srpska ona nije više genocidna tvorevina, nego je nastala slobodnom voljom legalnih predstavnika Bosne i Hercegovine, bez rata i granata. Nikoga neće biti briga što su Tihić i Lagumdžija izdajnici, i što je Tihić još prije par sedmica govorio kakva bi to bila tragedija legalizovati RS sa ovim ustavnim promjenama. Nikoga nije briga kakvu su možda groznu prljavštinu iskopali iz Tihićeve skrivene biografije, pa je počeo da igra po njihovim notama. Nije bitno ni to što ćemo nekada i saznati koja je to prljavština u pitanju, jer uskoro Bosne i Hercegovine više neće biti. "Dvojica bez časti, treći bez glave!" Na djelu je ova stara kmetovska poslovica, zločin kojeg su srpski kmetovi toliko puta iskoristili da uzmu zemlju od "Turčina". Historija se ponavlja, samo što sada četnici i zlikovci Lagumdžija i Tihić ubijaju tako našu domovinu Republiku BiH.

Dr. Muhamed Borogovac

ZA NACIONALNI KONGRES REPUBLIKE BiH




Slijede članci iz Avaza od 20. februara 2006 koji dočaravaju nešto od Tihić-Lagumdžijine urote protiv Republike BiH.

Značajno približeni stavovi o ustavnim promjenama

Razgovarali smo o Predsjedništvu, Parlamentu BiH i nadležnostima države i blizu smo dogovora, kaže Sulejman Tihić * Dodik i Tihić imaju zadatak da razgovaraju i sa SBiH, HDZ i HNZ

Predsjednici SNSD-a, SDA, SDS-a, SDP-a i PDP-a Milorad Dodik, Sulejman Tihić, Dragan Čavić, Zlatko Lagumdžija i Mladen Ivanić na jučerašnjem konsultativnom sastanku u Sarajevu značajno su približili stavove o preostalim neriješenim pitanjima planiranim za prvu fazu ustavnih promjena, koje se moraju završiti do kraja marta, saznaje "Dnevni avaz". Pregovori su vođeni u rezidenciji američkog ambasadora i bili su prekriveni velom tajne, od same organizacije, učesnika, pa do mjesta održavanja.

Bijeg od novinara

Novinari koji su saznali te informacije na kraju su ipak ostali uskraćeni za izjave aktera pregovora, koji su sastanak napustili oko 17.30 sati i izašli na sporedne izlaze. Britanski ambasador Metju Rajkroft (Matthew Rycroft) i američki Daglas Meklheni (Douglas McElhaney), koji su izašli na glavni izlaz također nisu željeli govoriti. Sulejman Tihić kazao je u izjavi za "Dnevni avaz" da se ovaj sastanak temelji na ranijim razgovorima koje je vodio sa Miloradom Dodikom u Doboju.

- Ono što smo dogovorili kao mogući kompromis željeli smo prezentirati ovoj grupi političkih stranaka. Razgovarali smo o Predsjedništvu, Parlamentu BiH i nadležnostima države i blizu smo dogovora. Ali sada je moj i Dodikov zadatak da razgovaramo i s ostale tri stranke SBiH, HDZ i HNZ i da vidimo da li će se oni složiti sa predloženim rješenjima - kaže Tihić.

Dodaje da će najvjerovatnije danas razgovarati s predsjednikom Predsjedništva SBiH Safetom Halilovićem te predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Potreban pristanak

- Želimo vidjeti koliko oni mogu prihvatiti od ovoga da bismo mogli zaključiti postoji li sporazum ili ne. Za sada je ova grupa stranaka približila stavove o većini pitanja, ali to je tek osnova na koju trebaju pristati i drugi. Zbog toga i ne mogu govoriti o detaljima dok i sa ostalim strankama ne obavimo konsultacije - zaključuje Tihić. No, izvor "Dnevnog avaza" i predsjednik jedne od stranaka iz RS je precizirao da su naročito približeni stavovi o budućem radu Predsjedništva.

- Prema sadašnjem dogovoru, Predsjedništvo BiH i dalje će imati tri člana, predsjednika i dva potpredsjednika, a birat će se na neposrednim izborima u Federaciji BiH i RS. Prihvatili smo preporuke Venecijanske komisije koje se odnose na zanemarivanje prava građana koji ne pripadaju trima najvećim etničkim grupama, tako da će na budućim izborima biti izbačen etnički metod biranja članova Predsjedništva - pojašnjava naš izvor. Dodaje da je ostalo još da se riješi pitanje rotacije koja bi, prema jučerašnjem dogovoru, trebala biti svakih 18 mjeseci.

A. M. - N. D.



Predložena rješenja za Parlament BiH

Do kraja sedmice trebao bi se održati još jedan sastanak na kojem će najvjerovatnije biti i predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom, odnosno HDZ i NHZ, kako bi potvrdili dosadašnje izmjene Ustava, te dogovorili buduće uređenje Parlamenta BiH.

Naš izvor pojašnjava da su učesnici jučerašnjeg sastanka raspravljali i o izmjenama Ustava koje se odnose na Parlament, ali da ništa nije precizno dogovoreno.

- Moguće je da ćemo ukinuti entitetski način glasanja u Predstavničkom domu, ali da će taj metod ostati u Domu naroda koje bi imalo isključivo nadležnost rješavanja pitanja od vitalnog nacionalnog interesa jednog od tri naroda u BiH - rekao je on.

HDZ i SBiH nisu prisustvovali

Razgovorima nisu prisustvovali predstavnici SBiH, HDZ-a i NHZ, stranaka učesnica dosadašnjih rundi političkih pregovora o ovom pitanju. Član Predsjedništva SBiH Beriz Belkić je rekao da njegova stranka nije pozvana. Portparol HDZ-a Mišo Relota izjavio je da se radi o "razgovorima srpskih i bošnjačkih stranaka", na kojima će one pokušati da usaglase međusobna otvorena pitanja u vezi sa ustavnim promjenama.




Na sceni je neprincipijelna koalicija SDA, SDP i SNSD

Sejfudin Tokić, Predsjednik SDU.

Sejfudin Tokić, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH) Rukovodstvo Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH) najoštrije osuđuje način na koji su se do sada vodili pregovori o ustavnim promjenama, kao i pokušaj da se u istoj formi nastave.

Ovim, čini se tajnim razgovorima o Ustavu BiH, budućnost i sudbinu građana i države BiH prepuštaju volji neodgovornih pojedinaca.

Potpuna mistifikacija

Ovo je za "Dnevni avaz" rekao predsjednik SDU Sejfudin Tokić koji upozorava da vođenje pregovora na ovaj način i u okrilju osam političkih lidera, pored navedenog, apsolutno derogira ustavne institucije ove države.

- Zar može biti prihvatljivo da se o tako krupnim i krucijalnim državnim pitanjima razgovori organiziraju u potpunoj mistifikaciji. Bez bilo kakvog uvida javnosti ili građana ove zemlje - otvoreno pita Tokić.

U tom kontekstu stranka na čijem je čelu traži da se unutar Parlamenta BiH odmah otvori rasprava o ustavnim promjenama, uz učešće svih parlamentarnih stranaka, te uz puni uvid bh. javnosti.

Neprincipijelna koalicija

- Više činjenica ukazuje da na aktuelnoj političkoj sceni ove zemlje djeluje neprincipijelna koalicija oličena u subjektima SDA, SDP-a i SNSD-a. Ono što posebno uznemirava jeste što imaju podršku određenih međunarodnih krugova koji potrebu suštinskih promjena pokušavaju zamijeniti običnim kozmetičkim rješenjima - ocijenio je naš sagovornik.

L. SINANOVIĆ



Legitimiranje nacionalnih podjela

Prema njegovim riječima, predložak prividnih i kozmetičkih rješenja samo će legitimirati nacionalne podjele. Propisno će se utemeljiti nefunkcionalnost državnih vlasti, te će se zadržati opcije koje su u potpunoj suprotnosti sa Evropskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, kaže Tokić.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: