Sunday, April 27, 2008

#413 Napali su nas pripadnici specijalne jedinice Zvornik

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - http://republic-bosnia-herzegovina.com/
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 413


1. DA LI JE IZRAEL U LIBANONU USVOJIO SRBIJANSKU TAKTIKU IZ AGRESIJE NA BiH
2. Bošnjački povratnici u Konjević-Polje tvrde: Napali su nas pripadnici specijalne jedinice Zvornik
3. DODIK ODUSTAJE OD REFORME POLICIJE RATIFIKOVANE U SKUPŠTINI RS, A MI NE ODUSTAJEMO OD NERATIFIKOVANOG DAYTONSKOG SPORAZUMA!?
4. TIHIĆ MINIRAO VETO BOŠNJAKA IZ RS NA PRODAJU TELEKOMA RS
5. ISTINA O 27. JULU 1941. U DRVARU
6. TV OBN PONOVO U ČETNIČKOM KOLU

PREGLED MEDIJA
7. IZDAJNCI IZ FEDERALNOG PARLAMENTA DIJELE BORCE PO ENTITETIMA
8. SVE OTVORENIJE ČETNIŠTVO U RS



1. DA LI JE IZRAEL U LIBANONU USVOJIO SRBIJANSKU TAKTIKU IZ AGRESIJE NA BiH

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Sličnosti rata u Libanu i u Bosni su veoma velike, da bi bile slučajne.


Pođimo redom. Isto kao što su "Srbi" (tačnije četnici) u BiH bili nemoćni da poraze Armiju BiH na bojnom polju, tako je Izrael nemoćan da porazi Hezbolah. Da bi sakrio svoju vojnu impotenciju, Izrael svojom nadmoćnom vojnom opremom ubija civile, ruši zgrade, puteve, mostove, električne centrale, aerodrome, rafinerije itd. isto kao Srbi u Bosni.

Međutim, osim skrivanja svoje nemoći na bojnom polju, postoji drugi skriveni motiv ubijanja civila i nevjerovatno čestih "grešaka" prilikom bombardovanja. Kada ocjenjujemo da li su u pitanju greške u bombardovanju zbog kojih masovno ginu civili, imajmo na umu da se radi o veoma preciznim bombama sa satelitskim ili laserskim navođenjem. Često smo imali priliku gledati snimke bombardovanja kroz nišanske sprave Izraelskih pilota, gdje pilot tačno vidi cilj u obliku lansirne rampe za rakete. Mogli smo jasno vidjeti kako bomba ide prema toj lansirnoj rampi, nepogrešivo navođena laserom. Nemoguće je zamijeniti četverospratnu zgradu sa lansirnom rampom, kao što je to bio navodno slučaj u Qana-i, kada je ubijeno 57 civila, od toga 39 djece. Također, nemoguće je ne vidjeti razliku između baze UN-a u kojoj su nedavno ubijena 4 vojnika i lansirne rampe za "kaćuše". Ili, kako npr. objasniti česta bombardovanja konvoja izbjeglica koji idu IZVAN južnog Libana, prema sjeveru ili prema Siriji. Izrael sam priznaje da je Hezbolah dobro organizovana vojska, te da nema mogućnosti da bi Hezbolahovi dezerteri, ako takvi postoje, bili u tim konvojima koji bježe na sjever. Čak i da ima Hezbolahovih dezertera koji bježe sa ženama i djecom, zar ih ne bi trebalo pustiti da nastave put. Ili, kako objasniti to što Izrael (isto kao i "Srbi") ne pušta humanitarne konvoje do civilnog stanovništva. Očigledno, u pitanju su namjerne "greške" bombardovanja Libanonskih civila da bi svijet bio preplavljen slikama smrti i patnji civilnih žrtava rata, čime se ucjenjuju UN da hitno dovedu internacionalne snage, tj. NATO na sjevernu granicu Izraela sa mandatom UN da razoruža Hezbolah. U najgorem slučaju po Izrael, incident sa masovnim ubistvom civila i žestoka osuda javnog mnijenja može mu poslužiti kao izgovor da zbog toga prekida vojne operacije na jugu Libana, a ne zbog nemoći da se obračuna sa Hezbolahom. Ubijanje nevinih ljudi da bi se postigao politički cilj je po definiciji "TERORIZAM". Zato se Izrael toliko uspaničio zbog Annanove ocjene da je vjerovatno u pitanju namjeran akt Izraela, kad su ubijena 4 posmatrača UN.

Postavlja se prirodno pitanje, pa otkud sada da Izrael primjenjuje ovakvu taktiku ratovanja? Da li se događa repriza "bosanskog" rješenja?. Na tu mogućnost upućuje i posjeta sadašnjeg lidera "Bosanskih Srba" Milorada Dodika, koja se je dogodila dva dana prije nego je Izrael krenuo u ofanzivu na jug Libana.

Sjetimo se šta se dogodilo u BiH? Srbija i od strane Srbije mobilisani "bosanski Srbi" nisu bili u stanju vojno poraziti Armiju Republike BiH, te nisu imali nikakav izlaz iz rata osim potpuni poraz u budućnosti. U cilju da se časno izvuku, pribjegli su strategiji državnog terora. Masovnim ubijanjem civila su privukli pažnju civilizovanog svijeta koji nije imao stomak da gleda iz noći u noć na TV masakre u B i H. Svijet je stradanjem bosanskih civila ucijenjen da nešto učini, da taj genocid stane. Kao rezultat, Clinton je, da bi skinuo Bosnu sa TV ekrana uoči njegovog reizbora, napravio plan kojim se daje Srbima pola Bosne i Hercegovine žrtve agresije i genocida, budući da je shvatio da za to nema problema kod Alije. Dakle, "Srbi" su ubijanjem civila ucijenili svijet i time su zaista postigli svoj politički cilj, potpis "Bosanaca" da u BiH, na liniju razdvajanja dođu snage NATO-a da bi čuvale Republiku srpsku etnički "očišćenu" od Bošnjaka i Hrvata, kada je Srpski fašisti (Četnici) više nisu mogli sačuvati.

Međutim, ono što su Srbi izgubili u toj ratnoj kampanji je činjenica da su počinili genocid i da će to uči u sve udžbenike svjetske istorije. Na internacionalnom kriminalnom sudu u Hagu već je nekolicina srpskih komandanata osuđena za GENOCID. DAKLE, GENOCID U BIH JE VEC DOKUMENTOVAN I DOKAZAN NA JEDNOM INTERNACIONALNOM SUDU, NA TRIBUNALU U HAGU, I POSTOJE PRAVOSNAZNE PRESUDE PROTIV SRPSKIH GENERALA ZA GENOCID U BiH.

Da se vratimo Izraelu i ratu u Libanu. Izrael se tu prevario. Bosansko rješenje nije moguće u Libanu i to iz jednog prostog razloga: Izrael nema svoga čovjeka na čelu Libana, kao što su Srbi imali Aliju Izetbegovića na čelu BiH koji je pristao da igra tu igru "savijanja" pod ucjenama i potpisivanja političkih ustupaka Srbima, da bi tobože "spasavao narod". Dodik nije rekao Izraelcima da su Srbi na čelu BiH imali svog čovjeka Izetbegovića, koji je bio kljucni izvršilac plana. Izrael se tako našao na tankom ledu. Izrael neće postići da internacionalne snage dođu na jug Libana i da za Izrael ratuju sa Hezbolahom, jer ni jedan Libanski predsjednik neće potpisati izdaju države, kakvu je Izetbegović potpisao u Daytonu. Jedini učinak će biti da će cijeli svijet saznati za Izraelovu taktiku, gdje se ubijanjem civila ucjenjuje svijet da za Izrael okupira jug Libana, da Izrael ne bi morao vratiti okupirane teritorije "teroristima".



2. Bošnjački povratnici u Konjević-Polje tvrde: Napali su nas pripadnici specijalne jedinice Zvornik


Sukob pripadnika specijalne policije iz Zvornika i policije Policijske stanice Bratunac sa bošnjačkim povratnicima u Konjević-Polje, koji preksinoć umalo da nije poprimio tragičan ishod, po svoj prilici uvod je u novo sijanje straha i nepovjerenja medu stanovnicima.

Udarac u prsa

- Bilo je strašno! Sjedili smo u kafani na benzinskoj pumpi, gdje mi mladi sjedimo svaku noć, pričali, smijali se... Za susjednim stolovima sjedila je policija... Negdje iza 23 sata iz parkiranog vozila čula se muzika i jedan od policajaca mi je prišao zahtijevajući da ugasim radio. Rekao sam mu da nije vozilo moje i da ne mogu gasiti radio, ali on me udario u prsa, oborio na zemlju, a onda su pritrčali i ostali policajci i počeli me udarati palicama, nogama... - kazao nam je Džemail Husejinović, koji je preksinoć, umjesto da mu se ukaže ljekarska pomoć, odmah odveden u Policijsku stanicu u Bratunac na saslušanje.
Prema tvrdnjama nekoliko desetina mještana koji su se jučer okupili pred zgradom Mjesne zajednice, policajci koji su preksinoć nasrnuli na njih nisu birali sredstva.

Gašenje svjetla

- Krenuli smo da spasimo Džemaila kojeg su bacili pod noge. Ali, samo što su ovi krenuli da nas udaraju, na benzinskoj stanici je ugašeno svjetlo. Stiglo im je i policijsko pojačanje iz Zvornika i Bratunca - govore Ramo Bajrić i Bajazit Husejinović, kojem je razbijena vilica.

Ponosan što je četnik

- Niko od njih nije imao policijsku akreditaciju na uniformi, a jedan od njih, čuli smo da ga zovu Škiljo, psujući nam balijsku majku i prijeteći da nas sve treba pobiti, kazao je da je ponosan što je četnik - ispričali su nam Ramo Bajrić i Bajazit Husejinović.

Bilo jasno da se nešto planira

Mještani tvrde da su policajci došli oko 18 sati i da je svima bilo jasno da nešto planiraju. Tvrde da su, prije nego što su krenuli u tuču sa Bošnjacima, svi građani srpske nacionalnosti koji su sjedili u kafani, osim konobara, "odjednom nestali".
Traže smjenu Zdravka Uzelca

Prema navodima Ćazima Jusufovića, na jučerašnjem sastanku u Općini Bratunac zatraženo je da se s mjesta šefa sektora policije iz Konjević-Polja smijeni policajac Zdravko Uzelac, kao i da se zatraži odgovornost pripadnika Jedinice za podršku iz Zvornika koji je, ponoseći se svojom četničkom tradicijom, pozivao Bošnjake da dođu u Zvornik kako bi tamo nastavili tuču.

CJB Bijeljina: Lica bošnjačke nacionalnosti izazvala incident

Prema saopćenju CJB Bijeljina, do narušavanja javnog reda i mira na benzinskoj stanici "SS-Petrol" došlo je kada su se "lica bošnjačke nacionalnosti s inicijalima DŽ. H., H. A. i B. H., automobilom marke "pasat" naglo startajući zaustavili pred pripadnicima Jedinice za podršku CJB Zvornik provocirajući i vrijeđajući, kako pripadnike policije, tako i zaposleno osoblje i goste ugostiteljskog objekta koji se nalazi u sklopu benzinske pumpe".
- Lica u automobilu do maksimuma su pojačala muziku i otvorila vrata, a na intervenciju policije odgovorili su pogrdnim riječima i uvredama na nacionalnoj osnovi. Jedan od njih je uhvatio jednog policajca rukama za uniformu u predjelu grudi - navodi se, između ostalog, u saopćenju za javnost CJB Bijeljina.

Laž je da su specijalci slučajno naišli!

- Kada sam saznao šta se događa na benzinskoj pumpi, došao sam i imao šta vidjeti. Na 35 Bošnjaka koji ovdje žive, krenulo je 47 srpskih policajaca - kazao nam je Ćazim Jusufović, predsjednik Mjesne zajednice Konjević-Polje i jedan od prvih povratnika u ovo naselje.
Navodi da je "cista laž" informacija plasirana jučer iz CJB Bijeljina da se tim Jedinice za podršku "vraćao s redovnih aktivnosti", pa se tako našao na mjestu incidenta.
- Ta informacija je lažna, jer nam je danas prvi čovjek bratunačke policije Marko Davidović, na sastanku kojem su prisustvovali načelnik općine, predstavnici OHR-a, EUFOR-a, EUPM-a i drugi, priznao da je on još u toku dana pozvao Jedinicu za podršku iz Zvornika, jer je, kako je kazao, navodno, imao indicije da će se ovdje dogoditi nekakav incident. Među onima koji su sinoć tukli Bošnjake bio je veliki broj onih koji se nalaze na spisku Komisije za Srebrenicu - navodi Jusufović


http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=17059&z=7&isasp=



3. DODIK ODUSTAJE OD REFORME POLICIJE RATIFIKOVANE U SKUPŠTINI RS, A MI NE ODUSTAJEMO OD NERATIFIKOVANOG DAYTONSKOG SPORAZUMA!?


Ovo premlaćivanje povratnika iz Konjević Polja je zaista tragična situacija. Ne bi bilo u redu ni da su se na ulici pobili Bošnjaci i Srbi niti je u redu što četništvo divlja u publici raznih sportskih događaja. Međutim, mnogo je gore, nedopustivo je da milicija, tj. oni koji bi trebali biti profesionalci odani pravnoj nauci, ljudi koji su dužni da štite građane od zločinaca, lično budu zločinci koji koriste nadmoć državne organizacije da bi tukli građane samo zato što su iz drugog naroda. OVAJ DOGAĐAJ NAJBOLJE DOKAZUJE KOLIKO JE NEOPHODNA REFORMA POLICIJE I TO SA MARTENSONOVIM PRINCIPIMA GDJE ĆE POLICIJSKE REGIJE BITI FUNKCIONALNE, GDJE ĆE POLICIJA BITI ETNIČKI IZMJEŠANA PA DAKLE I ETNIČKI OBJEKTIVNA. BOŠNJAČKI ČLANOVI KOMISIJE KOJA PRAVI REFORMU POLICIJE NE SMIJU ODUSTATI OD FUNKCIONALNIH REGIJA, NE SMIJU NIKADA PRISTATI DA POLICIJSKE REGIJE BUDU OGRANIČENE ENTITETSKIM GRANICAMA. DOK GOD JE TO TAKO, PONAVLJAĆE SE INCIDENTI KAO U KONJEVIĆ POLJU KAO I UBISTVA NEDUŽNIH LJUDI, ZA KOJA NIKO NE ODGOVARA.

Međutim, ovih dana saznajemo da Dodik ne prihvata potpis prethodne vlade RS na reformu policije, BEZ OBZIRA ŠTO JE TAJ DOGOVOR USVOJEN I U SKUPŠTINI RS, DAKLE RATIFIKOVAN.

Najtragičnije u svemu tome što su se mnogi Bošnjaci, ne samo političari, već naviknuli da žive kao roblje kada su četnici u pitanju. Ako citate BH medije, uključujući i forume web stranica, vidjećete da ogromna većina Bošnjaka podrazumjeva da Dodik ima pravo odustati od ratifikovanog dogovora o policiji, a da mi nemamo pravo odustati od Alijinog neratifikovanog potpisa u Daytonu. To naše ropstvo previše dugo traje, već nam je u kosti ušlo da budemo neravnopravni.

Dr. Muhamed Borogovac




4. TIHIĆ MINIRAO VETO BOŠNJAKA IZ RS NA PRODAJU TELEKOMA RS


Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 27.07.2006. U prošlom broju smo javili da su Bošnjaci iz RS tražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, u vezi sa prodajom srpskog Telekoma. Međutim, visoko pozicionirani funkcioner SDA i predsjedavajući Vijeća naroda RS Remzija Kadrić, izjavio je u intervjuu Dnevnom Avazu da je blokada privatizacije "Telekoma Srpske" koju su prošle sedmice proveli poslanici SDA u parlamentu RS-a, prekinuta na telefonsku intervenciju lidera SDA Tihić Sulejmana kojom je skupa s Dodikom naredio "razvodnjavanje cijele stvari". Ovako je Tihić omogućio ministru saobraćaja RS Ćubrilović Nedjeljku da slavodobitno objavi raspisivanje ovog tendera za iduću sedmicu.

Nakon što je Dodik Milorad najavio da namjerava privatizirati ovaj telekom prvi u Bosni i Hercegovini, tako želeći postići maksimalnu tržišnu cijenu umanjivanjem na trajan način tržišne vrijednosti druga dva telekoma za više stotina miliona Eura, SDA poslanici u parlamentu RS prošle sedmice pokrenuli su postupak za utvrđivanje povrede nacionalnog interesa Bošnjaka. Naime, usljed Dodikove priželjkivane brzine prodaje, ostala bi neriješena pitanja imovinsko-pravnog naslijeđa zakonitih, ali do sada ignorisanih dioničara-Bošnjaka silom istjeranih iz te kompanije u čije su resurse ulagali preko pola vijeka.

Prisjetimo se Tihićevog: 1. insistiranja na pogubnim tzv. "ustavnim promjenama" koje bi betonirale genocid i pravno omogućile kraj BiH; 2. cirkusa s podnošenjem pa povlačenjem zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti imena RS-a a koji bi gotovo sigurno prošao baš kao što su prošli i Tokićevi zahtjevi oko imena gradova; 3. netraženja u sklopu Tužbe u Haagu da se ukinu entiteti kao očigledan rezultat utvrđene agresije Srbije i Crna Gore; 4. užurbanog bezuslovnog priznanja Crne Gore prije utvrđivanja njezine odgovornosti u Haagu; 5. otvorene namjere da minira Tužbu ili je barem (i opet) razvodni pristajanjem na nekakvu blijedu vansudsku nagodbu; 6. napada na Tužilaštvo BiH kao posljednjeg garanta pravne države nakon odlaska OHR-a; 7. insistiranja na ukopu žrtava genocida u Srebrenici pod vjerskim, a ne NACIONALNIM simbolima zbog kojih su ubijani i muslimani i katolici i ateisti; 8. nezajažljivog rasipništva u Predsjedništvu za otkrivanje kojeg smjenjuje Državne revizore; 9. izbacivanja iz stranke poslanika Mehmeda Žilića SAMO zato jer je ovaj glasao po svojoj zakonom zagarantovanoj volji umjesto po Tihićevom i stranom DIKTATU, 10. nastavka Izetbegovićeve politike angažiranja samo POSLUŠNIH UMJESTO SPOSOBNIH usljed čega su na čelu Države i pravosuđa polupismeni ljudi poput Terzića, Paravlićke, itd. ...

Teško da u novijoj historiji ima primjera da je vodeći čovjek jedne složeno uređene države bio toliko pristrasan interesima i volji isključivo jedne jedinice, i to NE one koja ga je birala, a sve to POTPUNO NEKAŽNJENO.



5. ISTINA O 27. JULU 1941. U DRVARU

Ante Matić, predsjednik "Stranke hrvatskog prava – Livno" poslao je prosvjed FTV-u i BHT-u zbog prikazivanja iskrivljene slike događaja koji su se dogodili u Drvaru 27. jula 1941. godine. Sjetimo se to su iste one TV kuće koje izdržavaju svojom pretplatom i Bošnjaci i Hrvati, a koje su u svakoj prilici 100% stale uz četnike, uključujući i aprilsku kampanju da se usvoje Ustavne promjene kojima će se legalizovati četnička tvorevina RS. Koristimo priliku da iznesemo drugi, ispušteni dio priče o događajima iz Drvara 27 jula 1941. Slijedi širi izvod iz prosvjeda "Stranke Hrvatskog prava - Livno".

PREDMET: Prosvjed FTV-u i BHT-u na informativne emisije dana 27. srpnja 2006

Poštovani,

Ovim priopćenjem prosvjedujemo protiv uređivačke politike FTV i BHT, odnosno ovakvog JRTV Servisa u BiH.

Naime, u vašim jučerašnjim informativnim emisijama mogli smo unedogled pratiti kako se u Drvaru i na drugim mjestima obilježio 27. srpnja 1941. takozvani „Dan ustanka naroda i narodnosti protiv fašističkog okupatora i njihovih slugu“.

.... Vašoj novinarki koja se javila iz Drvara možemo ponuditi ovakvu vijest koju bi javio neki profesionalni novinar bez partijskog komunističkog staža i koju bi ste vi prenijeli kada bi vaša TV kuća bila kuća slobodnog medijskog prostora, a ne političkog diktata:

Obilježena 65 godišnjica stradanja drvarskih mučenika

Župa Drvar sjetila se i ove godine svojih mučenika iz drugog svjetskog rata. U povodu 65 obljetnice njihova stradanja i posvemašnjeg uništenja tamošnje katoličke župe, kao i susjednih župa Krnjeuša i Bosansko Grahovo 27. srpnja 1941. Slavljena je sv. misa zadušnica za župnike i sve nevino stradale župljane tih župa. Kako je poznato, toga je dana ubijen drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor s većom skupinom svojih župljana na povratku s hodočašća svetoj Ani u Kninsko polje.

Njihov vlak je na povratku zaustavljen oko 18 kilometara nadomak Drvara gdje su pobijeni na najokrutniji način i pobacani u jamu Golubnjača. Istog dana počeo je i pokolj grahovskih župljana, a uskoro i onih iz Krnjeuše, koja se nikada više nije oporavila i danas joj nema traga.

Prvi su na udaru bili župnici u tim župama: Juraj Gospodnetić u Grahovu, te Krešimir Barišić u Krnjeuši, uz kojega su među mnoštvom vjernika stradala i tri svećenička pripravnika. Za sve njih molilo se uz svetu misu zadušnicu koja je okupila brojne svećenike, a predvodio ju je banjolučki biskup Franjo Komarica. Domaći župnik Žarko Vladislav Ošap je, pozdravljajući nazočne, naglasio da to nije nikakav politički skup, nego molitva i sjećanje na naše mučenike, te pročitao sva prezimena tj. obitelji iz kojih su mučenici spomenutih župa, njih čak 568 za koje znamo poimence. Njihova su imena ispisana na jednoj ploči koja stoji kao trajni podsjetnik u dvorani gdje se na bogoslužje okupljanju drvarski katolici. Na posebnom mramornoj ploči su slike i osnovni podaci spomenute trojice župnika-mučenika.

Gospodo, drugovi, sa FTV i BHT-a ovakvu informaciju gledatelji vaših informativnih emisija nisu mogli dobiti od zaglušujuće buke onih koji i dan danas svoje velikosrpske i komunističke zločine nad Hrvatima prikazuju kao antifašizam i borbu za slobodu, otvarajući tako, u današnjoj situaciji kad još uvijek tražimo svoje mrtve iz Domovinskog rata i kad su mnogi i mnogi zločinci još uvijek na slobodi, stare nezacijeljene rane koje se iznova blate starim komunističkim lažima ubijajući ih tako nanovo i po ko zna koji put bez imalo srama i grižnje savjesti.



KOMENTAR: Koristimo priliku da se osvrnemo na zahtjev BH Hrvata da imaju kanal na Hrvatskom jeziku. Ja mislim da im to ne bi trebalo braniti. Za Bosnu i Hercegovinu nije opasan etnički princip, nego entitetski princip organizacije države. Entiteti, tj. ekskluzivne etničke državne teritorije su opasna stvar jer je to nešto što ima tendenciju da prerasta u posebnu državu, da ima svoju miliciju koja masovno prebija (i ubija) ljude samo zato što su iz drugog naroda, kao što je RS radila 1992 do 1995 sa Bošnjacima i Hrvatima, i što nastavlja da radi i danas, kao npr. sa povratnicima u Konjević Polje. Republika BiH je poštovala činjenicu da u BiH žive različiti narodi te su postojale etničke kvote (tzv. nacionalni ključevi) u vlasti, ali su Ustavom Republike BiH bile najstrožije zabranjene posebne etničke teritorije, tj. svaki građanin BiH je bio suveren na svakoj stopi BiH.

Dakle, boreći se za Republiku BiH, mi se borimo za ravnopravnost građana i naroda, tj. da se ukine ova neravnopravnost građana i naroda koju generiše entitetsko ustavno uređenje.

Dr. Muhamed Borogovac



6. TV OBN PONOVO U ČETNIČKOM KOLU

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 30.07.2006. U emisiji Sučeljavanja na TV OBN voditelja Đaković Mate danas su se "sučelili" Predsjednik SDA Tihić Sulejman i Predsjednik SDS Čavić Dragan. Inače, ova emisija je Đakovićev novi projekat pokrenut s početkom predizborne kampanje, ali koja ima potpuno isti cilj kao i ljetošnja emisija Telering. Podsjetimo se, tada je dovođenjem zagovornika pogubnih amandmana i dopuštanjem da bez ikakve kritike s voditeljeve strane drže političko-propagandne govore, Đaković omekšavao refleks za samoodržanje B-H patriota, istovremeno i sam agresivno agitirajući za tzv. "ustavne promjene" u rijetkim emisijama u kojima su gosti bili patrioti.

Naravno, nije danas bilo nikakvog iskrenog sučeljavanja. U prvih 45 minuta Tihić i Čavić priredili su cirkus verbalnog rata kakav vidamo pred svake izbore: Tihić je agresivno kobajagi (na riječima) branio ideje Bošnjaka kao najveće žrtve, a Čavić isto tako agresivno sipao sve poznato iz četničke propagandne mašinerije Riste Đoge 1992-1995. Pominjalo se u tom verbalnom ratu ljutih 15-godišnjih SAVEZNIKA uistinu sve i svašta – od Nasera Orića za čiju presudu Tihić smatra da je REALNA, preko doba Bana Kulina, pa do toga ko je prvi potpao pod Tursku (Čavić kaže: "Bosna je vazda bila okupirana pa joj prema tome ne pripada nikakva nezavisnost", Tihić kaže: "Bosna je pala pod Tursku nakon Srbije pa je dakle Srbija bila kraće nezavisna od Bosne", itd. iz šupljeg u prazno)...

Nezaustavljivu rašomonijadu koja bi nekada možda i bila dovoljna da podigne narod na oružje, prekinuli su u vrhunskom licemjerju nakon 45 minuta sami Tihić i Čavić, kobajagi "smirujući tenzije" (koje su SAMI prethodno podigli). Tako je u uličarskom stilu Izetbegović Bakira, Tihić ponovio onu svoju nečuvenu "znate, ooov'j, to su međutim sve spiskovi želja, ali ja s'm, ooov'j, realni političar, ne može se ništa u Bosni bez koncenzusa svih pa ni ukinuti entitete". Na šta se, naravno, Čavić u potpunosti – složio. Potom je uslijedio ISKRENI dio emisije: baražni napad dvojice vječnih saveznika na one koji su ljetos glasali protiv smrtonosnih amandmana, pa je Tihić u jednom momentu čak eksplodirao riječima "ti koji nisu potpisali ustavne promjene počinili su ZLOČIN prema Bosni i Hercegovini". Voditelj nije postavio nijedno pitanje iz ogromne mase logičnih a ljetos postavljenih od strane Bosanskih patriota, kao npr. ono o entitetskom glasanju.

Tako je cijeli ovaj cirkus (sjetimo se sličnih predstava ljetos u emisijama Centralni zatvor i Pećnica na FTV) zamišljen kao nastavak prljavog pritiska te iste medijske kampanje. Baš kao i ljetos, gosti u studiju su tako korištenjem istog trika (npr. Lovrenović Ivan u Pećnici) prvo sami potpaljivali gledateljstvo, da bi ih potom pred sami kraj emisije uvjeravali kako eto ipak treba kapitulirati jer je to "realnost" i predati se stranom interesu (Tihić bi Srbiji, Hadžipašić bi Hrvatskoj, Terzić bi Engleskoj, Čengić bi Iranu, itd., a zajedničko im je jedino to što svi sjede u vrhu SDA, u čijem rukovodstvu izgleda da nije preostao niko ko bi - Bosni, osim na riječima). Poruka im je više nego jasna: u suprotnom će se ponoviti užasi onako kako su nam to sami dočarali svojim ratom riječi u prethodnom dijelu emisije... Zanimljivo je kako UDBA-ški i angloamerički obavještajci koji kontroliraju medije u BiH, kao kreatori ove, ljetos već raskrinkane kampanje ne uviđaju da su uistinu i – prokuženi.

Tako se Hadžipašić Ahmetu i moglo desiti da mu prilikom današnjeg pokušaja da otvori jubilarne 440. skokove sa Starog mosta u Mostaru, gromoglasno zviždi i lijeva i desna obala, i novinari i gosti iz cijele BiH i regiona. Toliko je ta buka bila nesnosna, da se Hadžipašić u mikrofon, inače odličnog ozvučenja u koji su voditelji govorili poluglasom, morao derati iz sveg svog (od rakije hrapavog) glasa.

Izbori slijede, a raspoloženje građana (pa i naroda) je sve jasnije usmjereno protiv klovnova 15-godišnje predstave Cirkusa Balkanika, u kojoj ISTI KLOVNOVI SVAKODNEVNO MIJENJAJU MASKE, DOK IM GLEDAOCE UBIJAJU, ZAR NE?



PREGLED MEDIJA

7. IZDAJNCI IZ FEDERALNOG PARLAMENTA DIJELE BORCE PO ENTITETIMA


Još jedna nečuvena izdaja Bosne i Hercegovine dogodila se na Federalnom parlamentu. Naime, rješavajući pitanje boraca Armije Republike BiH, izdajnci su uskratili potporu borcima Armije Republike BiH sa teritorije RS, i to povratnicima, kojih ima preko 28,000. Borci Armije R BiH su se borili za cjelovitu domovinu. Šta je smetalo jednako ih sviju tretirati, onako kako je npr. Zapadna Njemačka jednako tretirala Istočne Nijemce za vrijeme podjele Njemačke. Koristi se očajna situacija demobilisanih boraca koji su se obradovali Zakonu, pa neće praviti probleme što su izostavljeni njihovi suborci povratnici u RS. Mi Bosanci i Hercegovci, pogotovo oni koji smo neko vrijeme proveli u Armiji Republike BiH, ne smijemo nikada dopustiti da nas dijele po entitetima, te da su neki od nas manje vrijedni jer su iz drugog entiteta. Ovo je još jedan apsurd zbog kojega moramo insistirati da se ukinu entiteti.

Svi podržavamo Mehmeda Šišića i očekujemo da pozove borce na demonstracije u slučaju da poslanici izostave njihove kolege povratnike u RS. Slijedi citat iz Avaza:

Savez trenutno broji oko 151 hiljadu demobilisanih boraca, a još 28.862 njih se vratilo u Republiku Srpsku, te Šišić insistira da se oni ne smiju izostaviti.
- Svi smo se mi borili za državu BiH, a ne za općine, kantone i entitete i zato ne želimo zakonsku šarolikost. Naši borci, povratnici u RS, su gladni, a stid ih je to reći. Žalosno je da nam državni premijer Adnan Terzić nije odgovorio, a tražili smo pomoć, jer imamo mnogo problema pri registraciji svojih organizacija u RS, ali mi nećemo odustati. Inače, očekujemo da primjena zakona počne 60 dana nakon usvajanja u Parlamentu - kaže Šišić.

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=17137&z=12&isasp=



8. SVE OTVORENIJE ČETNIŠTVO U RS

Piše: Salih Čavkić

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1144.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: