Sunday, April 20, 2008

#390 Dodik već demonstrira ko će biti stvarni gazda u BiH

PAPA NIJE PRIMIO TIHIĆA U ZVANIČNU POSJETU, NEGO SAMO KAO BILO KOJEG GRAĐANINA SVIJETA

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA - 02. april 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 390


1. Dodik već demonstrira ko će biti stvarni gazda u BiH
2. Prepiska Matvejević - Delić: Da li je Papa primio Tihića?
3. POSLANIK REPUBLIKE BiH ROKO MARKOVINA SE OBRATIO DANAŠNJIM POSLANICIMA PARLAMENTA BiH
4. OTVORENO PISMO PREDRAGU MATVEJEVIĆU
5. OTVORENA VELEIZDAJA MLAĐEG IZETBEGOVIĆA NA OBN-u
6. KREĆE "BH DNEVNIK"
7. "OSLOBOĐENJE" MIJENJA IME U "OKUPACIJA"
8. DONESENA PRESUDA USTAVNOG SUDA BiH O SIMBOLIMA RS i FEDERACIJE
9. INTERESANTNO SAOPŠTENJE ZA ŠTAMPU BOSS-a
10. JOŠ JEDAN ODGOVOR DIJASPORE GLAVNOM ODBORU SDA
11. LIDERI RS NE PRIHVATAJU RAVNOPRAVNOST BOŠNJAKA I HRVATA




1. Dodik već demonstrira ko će biti stvarni gazda u BiH

Piše: Dr. Safet Halilović u Avazu

Nema potrebe služiti se nasiljem kao Karadžić * Kome polažu račune državni ministri * Premijer RS ima polugu kojom može provesti svoju političku volju

Safet Halilović, predsjednik Predsjedništva Stranke za BiH, kako kaže, još jednom odlučio je upozoriti na pogubnost usvajanja sporazuma lidera sedam političkih stranaka o ustavnim promjenama.
- Dopisi premijera RS Milorada Dodika upućeni Vijeću ministara pokazuju ko ima stvarnu moć i namjeru da gazduje. Činjenica da se on poziva na formalno-pravne argumente pri dokazivanju svoje faktičke vlasti pokazuje da u nametanju svoje političke volje, i u RS i u BiH, ima više nego solidnu pravnu osnovu, te da nema potrebu služiti se nasiljem kao što je to Karadžić činio u odnosu na Ustav RBiH - ističe Halilović za "Dnevni avaz".

Potpisnici sporazuma

Po Vama, prihvatanje sporazuma u Parlamentu BiH znači dodatno učvršćivanje Dodika, odnosno onih koji će biti nakon njega na poziciji premijera RS?

- Da. Potpisnici sporazuma, kojim bi se u slučaju njegovog prihvatanja u Parlamentu BiH definitivno ratificirale dejtonske osnove kojima je priznat izvorni suverenitet RS u odnosu na BiH, pokazali su da su spremni tu pravnu osnovu i dodatno učvrstiti. Da nije tako, odlučni pošiljalac dopisa, Dodik, sigurno se ne bi dobrovoljno našao medu njima.

Koji su to dopisi i šta u njima piše?

- Dodik je uputio dopis ministrima, zamjenicima i pomoćnicima u Vijeću ministara BiH, te direktorima i zamjenicima agencija BiH koji su izabrani iz RS, a u kojem kaže da će im svakog ponedjeljka u terminu od 8 do 12 sati biti omogućene konsultacije u kabinetu predsjednika Vlade vezano za koordinaciju aktivnosti od "zajedničkog interesa".

"Zajedničkog interesa" za RS ili državu BiH?

- Za RS! Dodik diskretno podsjeća sve one koji su delegirani iz RS da su u državne institucije poslani da bi zastupali "zajednički interes" koji se definira u kabinetu predsjednika Vlade RS, a ne u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Jesu li Vas iznenadila njegova pisma?

- Ovakav dopis ne bi trebao predstavljati iznenađenje za bilo koga ko poznaje situaciju na relaciji RS - država BiH. Ali, upućen je u trenutku kada potpisnici sporazuma, uključujući i Dodika, nastoje ubijediti javnost da će ove ustavne promjene donijeti suštinsku evoluciju upravo na relaciji između države i entiteta, i da će ubuduće centar odlučivanja biti premješten s entiteta na državu, da će izvorni suverenitet pripadati državi i da će o bitnim državnim pitanjima odlučivati predsjednik Vijeća ministara, a ne premijeri entiteta.

Metod konsenzusa

Na početku razgovora rekli ste dopisi. Kome je drugi upućen?

- Dok se građani BiH ubjeđuju da su odbrana i sigurnost u rukama države, Dodik šalje Vijeću ministara i Direkciji za reformu policije još jedan simptomatičan dopis. U njemu stoji da Martensov plan "ne treba biti osnov za implementaciju sporazuma, već da se metodom konsenzusa dogovaraju najbolja rješenja". Dakle, bez obzira na navodno slaganje sa principima koje je utvrdila Evropska komisija, Dodik insistira da odlučivanje na nivou Direkcije može biti vršeno jedino na principu međuentitetskog konsenzusa, te da Direkcija za svoj rad nije odgovorna Vijeću ministara, nego entitetskim vladama.

Dakle, on kao entitetski premijer još jednom pokazuje ko ima stvarnu moć?

- On opominje Terzića da Direkcija treba odgovarati sporazumnim stranama, a ne Vijeću ministara i ministru sigurnosti. Bez obzira na to da li je Dodik formalno u pravu, dopis jasno pokazuje da on, za razliku od Terzića, ima polugu kojom može provesti svoju političku volju. Za razliku od Terzića, koji donosi odluke koje Dodika ne obavezuju da im se pokori, Dodik može Terzića prisiliti da uvaži njegovu interpretaciju sporazuma, te da pristane na odlučivanje konsenzusom i unutar Direkcije i unutar svih drugih izvršnih organa države.

Dakle, Terzić nema poluge vlasti u svojim rukama kao državni premijer, a Dodik kao entitetski sve može blokirati?

- Vlada RS može blokirati djelovanje državnih institucija, u ovom slučaju Direkcije, dok državno Vijeće ministara nema nikakvu osnovu kojom bi moglo spriječiti ovakvo ponašanje. Kada Dodik poziva zvaničnike iz RS da se dogovore o "zajedničkom interesu", on na najdirektniji način pokazuje ko je stvarni gazda u kući, ne samo u odnosu na činjenicu da oni dolaze iz RS, nego i u odnosu na činjenicu da Terzić, kao predsjedavajući, nema stvarnu polugu kojom bi mogao nametnuti svoju političku volju, kakva god da je ona, ministrima i zamjenicima ministara koji dolaze iz RS, baš kao što ni sadašnji i budući Parlament BiH nema polugu kojom bi nametnuo svoju političku i zakonodavnu volju poslanicima koji u taj parlament dolaze iz RS.

Blokiranje rada Parlamenta BiH

- Zahvaljujući odredbi u sporazumu o ustavnim promjenama koja se odnosi na entitetsko glasanje, ne postoji stvarna poluga kojom bi Parlament BiH mogao nametnuti svoju većinsku volju poslanicima iz RS.
Ukoliko bi oni glasali u skladu s političkom voljom što bi Vlada i parlament RS definirali kao njihov "zajednički interes", a Dodikov dopis pokazuje da on ima volju preuzeti definiranje tog entitetskog, "zajedničkog interesa", uzalud bi bila politička volja koju bi većina u Državnom parlamentu definirala kao "državni interes".

Zahvaljujući toj ustavnoj odredbi, "zajednički interes" koji bi definirali entitetski organi RS uvijek bi mogao blokirati donošenje odluka od državnog interesa u Parlamentu BiH. Upravo ovakvo je značenje pojma "izvorni suverenitet", koji RS ima u odnosu na BiH.

Razgovarala: Edina ŠARAC




2. Prepiska Matvejević - Delić: Da li je Papa primio Tihića?

Nacionalni kongres Republike BiH ima dvije mailing liste u adresaru na Bosanskom jeziku. Upravo kada smo završili distribuiranje "Glasnika" br. 389 prvoj polovini adresara nas saradnik Amar Delić iz Sarajeva nam je poslao veoma interesantnu vijest, da u stvari Papa Benedikt nije primio Tihića u zvaničnu posjetu, nego samo u jednominutnu posjetu na koju ima pravo svaki građanin svijeta koji ima strpljenja da čeka u redu da poljubi Papi ruku, te da je Tihić zloupotrebio taj neformalni susret da pokuša uticati na Papu, tj. na katoličku Crkvu da prihvati Ustavne promjene u BiH. Mi smo posjetili web stranicu Vatikana i pretraživali je pomoći imana "Tihić" i "Sulejman Tihić". Uvijek smo bili u stanju lako naći informaciju o zvaničnoj Tihićevoj posjeti iz 2003. godine, ali ne i o ovoj. Nema nikakva traga o Tihićevoj posjeti ni na stranici "AUDIENCES", gdje pretraživanje daje isti rezultat kao ranije, u što se možete i sami uvjeriti na http://www.vatican.va/news_services/press/index.htm

Mi smo odmah uvrstili tu vijest u isti broj 389 "Glasnika", i nastavili distribuiranje ostatku čitalaca "Glasnika". Ta vijest veoma jasno pokazuje kolike rizike i lične žrtve su izdajnici u stanju poduzeti i koliko su odlučni u svojoj izdaji. Zato smo tu vijest odmah uvrstili u "Glasnik" i nastavili distribuciju "Glasnika" na drugu polovinu adresara. U tom dijelu adresara se nalazi i Prof. Dr. Predrag Matvejević. Dr. Matvejević je našao za potrebno da reaguje. Slijedi u hronološkom redoslijedu:

1. Originalni članak "PAPA NIJE PRIMITO TIHIĆA U ZVANIČNU POSJETU",
2. Matvejevićeva reakcija, i 3. Delićev odgovor Matvejeviću.

PAPA NIJE PRIMIO TIHIĆA U ZVANIČNU POSJETU

Sarajevski mediji prenijeli su vijest da je 30. marta Papa Benedikt XVI primio Tihića u posjetu, a neki mediji su javili da su se "susreli". Ovaj događaj je tek dio bjesomučne kampanje koja se vodi protiv naše zemlje i njenih građana. Zašto?

Prema vatikanskom protokolu, Papa strane državnike za koje zvanični Vatikan nema primjedbi na državnički status i lični moral prima – u privatne posjete (eng. Private Audiencies). Takve posjete se obično upriličuju u nekoliko salona Vatikana, a zna se desiti i da državnike čiji rad uvažava i smatra izuzetno moralnim, Papa pozove i u svoju biblioteku ili čak na privatnu misu. Ove (državničke) audijencije prate novinari Vatikana, kom prilikom se organizira foto-op uz televizijski snimak za arhivu, na kom se jasno vidi kako pontif sjedi u svojoj stolici dok oko vrata nosi posebne insignije s kojima u znak poštovanja dočekuje gosta stojeći.

S druge strane, u grupne opće posjete (eng. General and General Group Audiences) primaju se na 1-2 minutu praktično svi građani koji to zažele. Počev od tek vjenčanih bračnih parova, starica majki koje dolaze po blagoslov u naročitim životnim situacijama, preko delegacija katoličke omladine, itd. U ovakve posjete dolazi se u grupama.

U grupnim posjetama sve se obavlja ad-hoc (s nogu), dok je razgovor ljubazan, ali bez ikakve suštine tj. NIJE DOZVOLJENO nikakvo političko komentiranje ili pominjanje političkih tema. Sam pontif nosi jednobojnu uniformu bez ikakvih insignija i nipošto ne sjedi nego stoji leđima okrenut insignijama Vatikana koje tako simbolički predstavlja (tj. koje "iza njega stoje"). Sve onako kako se lijepo vidjelo na snimku i slikama objavljenim u domaćim medijima. Kreatori ove vijesti međutim svjesno obmanjuju javnost stvarajući lažni utisak Tihićeve važnosti.

Naime, svako ko posjeti zvaničnu stranicu Vatikana sa dnevnim novinskim brifinzima na

http://212.77.1.245/news_services/bulletin/week.php?lang=en&index=18170

može se lično uvjeriti da 30.03.2006 Papa nije primio Sulejmana Tihića u zvaničnu posjetu i da o tome nema nikakvog traga tj. kao da se NIKADA NIJE NI DESILO.

Tihića nema ni na zvaničnoj listi (pretposljednji link na gornjoj stranici) delegacije evropskih parlamentaraca koju Papa jeste primio u zvaničnu posjetu 30.03.2006. On se naime prišipetljao uz Švarc-Šilinga kojeg međutim takođe nema na spisku – pa su dakle ušli kao GRAĐANI, što je Tihić ZLOUPOTRIJEBIO POMINJANJEM POLITIKE. To što se u tom i takvom, obavezno kurtoaznom susretu, Tihić usudio jeftino, kao na pijaci, nuditi Papi ulicu u Sarajevu u zamjenu za aminovanje ustavnih "promjena". Pravi diplomatski skandal!

Tako su izdajničke ublehe pokušale na jeftin način ostaviti dojam da je izdajnik Tihić nekakav važni državnik, dok se u stvari radilo o neviđenoj blamaži i sramoćenju naše zemlje i to pred autoritetom koji je PRVI U SVIJETU PRIZNAO REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU.

Uz historijsko okupljanje katoličkih biskupa BiH i Hrvatske u Sarajevu 29. marta 2006., kad su svi do jednog na čelu s Kardinalom Puljićem glasno i jasno rekli da se izdajničke promjene NE SMIJU USVOJITI, ovakvo jasno Papino POKAZIVANJE TIHIĆU GDJE MU JE MJESTO na diplomatski način GOVORI SVE O STAVU VATIKANA prema "promjenama" tzv. "ustava" (zapravo aneksa privremenog internacionalnog ugovora).

Ovaj Papin stav bi trebao biti dovoljan pokazatelj pravog puta za poslanike koji drže do moralnih principa tj. koji istinski predstavljaju (sada je već jasno veliku) većinu naroda, a uz kog je danas kao i 1992. i VRHUNSKI SVJETSKI MORALNI AUTORITET.

Amar Delić
--------------

Dragi prijatelji,

jučer smo vidjeli na televiziji zajedno papu i Tihića. I tu duže nego druge državnike s papom. Netko vam je podvalio krivu vijest. Čuvajte se takvih, ima ih posvuda. Kao Bosanac i prijatelj svih naroda Bosne o Hercegovine, mislim da bi bilo da takvu vijest ispravite. Bacaju ljagu na nas...

Poštuje vas

Predrag Matvejević
---------------

Uvaženi gospodine Matvejević,

Zahvaljujemo se na Vašoj e-mail poruci.

Na našu i na Vašu žalost, Tihić nije bio primljen u državničku audijenciju kod Pape Benedicta XVI. Mi žalimo što nije, jer bi to značilo da vrhovni moralni autoritet naše planete uvažava Tihićev rad i ono što Tihić predstavlja (sada je očito da ne predstavlja niti Vas niti nas).

Naprotiv, Tihić je zloupotrijebio javne ad-hoc termine te sa svojim kamermanima napravio izrežiranu predstavu u kojoj je pontif ostao zatečen vulgarnošću s kojom jedan privatni GRAĐANIN u OBAVEZNO jednominutnom razgovoru nameće teme dostojne Dogovora na Jalti.

To je, na veliku žalost, bio jedini razlog što je "razgovor" (zapravo Tihićev MONOLOG) potrajao nešto duže od ostalih zvanica - Papa se Tihića naprosto nije mogao osloboditi pa je kako to i priliči takvom ugledniku bio krajnje ljubazan i nije želio nasilno prekinuti zanesenog varalicu Tihića.

Ovu vijest možete lako verificirati na oficijelnoj Web stranici informativne službe Svete Stolice (Holy See Press Office), na http://www.vatican.va/news_services/press/index.htm , po kojoj se nikakav takav SLUŽBENI susret nikada nije desio.

Ukoliko želite više informacije o ovom ili bilo kom drugom događaju o kojem NK RBiH izvještava svoje građane, slobodno nam se obratite!

S velikim poštovanjem,

Amar Delić, Sarajevo
Nacionalni kongres Republike BiH




3. POSLANIK REPUBLIKE BiH ROKO MARKOVINA SE OBRATIO DANAŠNJIM POSLANICIMA PARLAMENTA BiH

Poštovani poslanici i štovani zastupnici,

Obraćam vam se ovim mojim skromnim slovom, najprije kao slobodouman i razborit šezdesetogodišnjak, koji je najveći dio svog života proveo u ovoj zemlji, koja me je odgojila, školovala i hranila, a ja joj vraćao umom i radom koliko sam znao i mogao...pa tek onda kao bivši zastupnik (1990.-1996.) u Skupštini BiH, koji je bio jedan od one šestorice koji su glasovali protiv Daytonskog sporazuma (ili bezrazuma kako sam ga tada za govornicom nazvao) i sveučilišni profesor.

Obraćam vam se, ni od koga podgovaran, već voden vlastitom svijesti i savjesti želeći vas zamoliti da to isto i vi uradite...da se u času dizanja ruke ZA ili PROTIV ovoga što vam se, u smislu ustavnih promjena nudi, susretnete samo na čas sa svojom svijesti i savjesti i da tek tada dignete ruku. Ako to učinite...zasigurno ćete izglasovati ispravnu odluku.

Ne zaboravite da ste vi slika NARODA i da morate učiniti ono što je najbolje i što tražimo i mislimo mi koji smo vas u te klupe poslali. A mi koji smo vas tu poslali, u velikoj većini, mislimo:

1. da ovoj zemlji, 11 godina nakon prestanka rata, treba I KRUHA I HLJEBA I RADA I REDA,
2. da PAMET I MLADOST ove zemlje treba njoj samoj i da TREBA U NJOJ OSTATI I OPSTATI,

3. da ovakav ustroj BiH, prema Daytonskom bezrazumu, je manje od „ništa“, da je nagradio krvnike, a oštetio i ponizio žrtvu i da NE GARANTIRA OSTVARENJE dva prethodna stava,

2. da se BiH, kao država, ne može zasnivati na sustavu „dvije poludržave (entiteta), a tri naroda“,

3. da, ako se želi zadržati poludržava Republika Srpska, a što je rastakanje BiH kao jedinstvene i civilizirane države, onda i druga dva naroda (Bošnjaci i Hrvati), ako su jednakopravni i konstitutivni, imaju pravo i morali bi dobiti svaki svoju državu, što bi značilo stvaranje triju tercidržava,

4. da, ako se osnuju tri tercidržave, što je pravedno (kad već postoje dvije-što je nepravedno), a nije pametno - onda BiH više nema i samo je pitanje vremena kada će konačno nestati,

5. da su nama, zastupnicima u onom vremenu užasa 1995., možda i trebali međunarodni tutori, kad mi u Skupštini već sami nismo mogli tada razabrati „crno od bijeloga“ u svojoj nacionalističkoj sljepoći i (po)ratnom vremenu, vama danas oni zasigurno nisu potrebni, jer ste za ovih 11 godina od kako je prestao rat, ali nije stvorena država, imali dovoljno vremena razlučiti crno od bijeloga, i

6. da GRAĐANI u BiH, sastavljeni od TRI NARODA I DVADESET I TRI NARODNOSTI, pogotovo njihova mladost koja dolazi, IMAJU PRAVO NA ŽIVOT I RAD U DRŽAVI BiH, a to im vi kao NARODNI ZASTUPNICI morate osigurati, na najbolji mogući način.

Dakle, nemojte podržati ove ustavne promjene, koje su samo kozmetičke prirode (tipa „drži vodu-dok majstori odu“) i pogoduju samo onima kojima je ovakvo stanje u BiH i do sada pogodovalo.

VI MORATE STVORITI DRŽAVU KOJA CE IMATI SVOJU BUDUCNOST, SVEMU ONOMU ŠTO SMO BEZPOTREBNO PROPATILI USPRKOS, A KOJA CE SUTRA BITI ZALOG BOLJEM ŽIVOTU MLAĐIM NARAŠTAJIMA, KAO CLANICA VELIKE EUROPSKE OBITELJI. DRUKCIJE...NECE ICI.

Pozdravljam vas i još jednom napućujem na vašu savjest i razum, vaš bivši kolega, a nekima i prijatelj

Prof. dr. sc. Roko Markovina.




4. OTVORENO PISMO PREDRAGU MATVEJEVIĆU

Gosp. Matvejeviću, ovo pismo nije ni u kakvoj vezi sa vašom reakcijom u vezi sa Tihićevom posjetom Papi Benediktu, osim što me je podsjetilo da još nisam odradio jedan posao kejega sam sebi davno zadao.

Za početak sjetimo se jednoga vica iz vremena prije raspada Jugoslavije, vremena u kojem je već trajala velikosrpska politička agresija ne jugoslavenske Republike, običnom čovjeku nevidljiva, a koja je bila neophodna prva faza kasnije oružane agresije.

Taj vic ide ovako, citiram:

- Znaš li šta znači skraćenica B i H?

- Šta?

- Branko i Hamdija? ///

Vicevi su bili samo jedno od mnogobrojnih oružja iz arsenala specijalnog rata protiv Republike BiH kojega je vodila "Beogradska čaršija", od akademika SANU, kao što su npr. Ćosić, Tadić, Bećković,... do njihove Sarajevske ekspoziture u kojoj su bili Kecmanović, Šešelj, Nogo,....

Gornji vic sam odabrao jer on najbolje ilustruje velikosrpsku strategiju razbijanja Bosne i Hercegovine, koju su malo kasnije otvoreno izražavali riječima: "Srbi su ugroženi u Bosni jer su se tamo udružili Ustaše i Turci pa su od Bosne napravili "tamnicu za Srbe"."

Nažalost, nije sve ostalo na političkim vicevima i "verbalnom deliktu". Uskoro se prešlo na organizovanje snaga u BiH koje će poslužiti za rušenje Republike BiH. Organizovano je uništavanje Republike BiH na više frontova, ali ćemo se mi ograničiti na onaj pravac akcije koji je bio uspješan, kojim je na kraju zaista i razbijana Republika BiH.

Kao što vam je poznato taj posao su velikosrbi odradili uz pomoć tobožnjih "Mladih muslimana", a u stvari uz pomoć karizmatičnog Alije Izetbegovića kojega su oni podmetnuli i proglasili za "velikog muslimana", a koji je uistinu bio muslimanski Srbin, nešto kao npr. Meša Selimović ili kasnije Emir Kusturica, itd.

Tada su BH patrioti na vlasti u BiH uočili "neprirodno" savezništvo Izetbegovićeve grupe sa Šešeljem i odmah shvatili šta se događa. Slijedio je poznati "Sarajevski proces" gdje je Izetbegovićeva grupa bila kažnjena zbog "organizovanja u cilju rušenja Ustavnog uređenja Republike BiH". Na tom suđenju se Izetbegović potpuno otkrio kao velikosrbin. Evo npr. jednog citata iz Izetbegovićeve završne riječi, kojega se ni sam Kecmanović, arhitekta tadašnjeg unitarističkog novogovora, ne bi postidio. Citiram:

"Na kraju želim da kažem da nisam učinio nikakvu štetu Jugoslaviji. Tu štetu učinili su oni koji su inicirali ovaj proces. Uskogruda i lokalistička gledanja nanijela su već do sada krupne štete ovoj zemlji. To se dogodilo i u slučaju ovog procesa. Njega su mogli pokrenuti samo ljudi čiji horizonti ne sežu dalje od atara ovog grada.

Kada je riječ o Jugoslaviji, mogu samo reći da sam je volio kao što se voli svoja zemlja. Volio sam to ime Jugoslavija. Volio sam njen lik na karti." - Kraj citata.

Priznaćete da se ovih unitarističkih Kecmanovićevskih floskula, o ljudima čiji "horizonti ne sežu dalje od njihovog atara" ni sam Kecmanović ne bi postidio.

Kao što znate na kraju je velikosrpski lobi u BiH, uz pomoć montirane afere Agrokomerc" uspio skinuti "Hamdijinu" garnituru sa vlasti, a zatim im nije bilo teško skinuti ni "Branka". Po hitnom postupku su pustili Aliju Izetbegovića iz zatvora, i pomogli mu da dođe na čelo BiH. Oni su dobro znali da podjela BiH ne može biti legalna bez pristanka legalnih bh vlasti i za to im je poslužio Alija Izetbegović. Vjerovatno vam je poznato da su osim Bošnjaka i Hrvati izašli iz ovog haosa kao gubitnici u Bosni i Hercegovini i da se to ne može ispraviti dok god je Srbima zagarantovano pola (tačnije 49%) BiH.

Sada se čitaoci vjerovatno pitaju: "Pa zašto je ovo otvoreno pismo upućeno poznatom humanisti Predragu Matvejeviću?"

Pa zato što je Matvejević odigrao nevjerovatno važnu ulogu u velikosrpskom projektu. Matvejević je dugo bio onaj jedini "intelektualac" iz Zagreba, koji je zajedno sa beogradskom čaršijom kritikovao "dogmatizam" u tadašnjih bh vlasti, "tamni vilajet" kako su Republiku BiH zvali. Matvejević je radio Šešeljev posao za Izetbegovićevu grupu u Zagrebu, tj. organizovao je potpisivanje peticije da se puste iz zatvora "islamski i intelektualci, zatočenici savjesti".

Bez Matvejevića velikosrpski projekat ne bi imao legitimitet, to bi bila samo uska, beogradska velikosrpska zavjera. Sa Matvejevićem, tom projektu je dat privid internacionalizma, demokratije, humanizma, jer više nije dolazio samo iz Beograda, nego i sa potpuno suprotne strane, iz Zagreba. Svojim aktivnim učešćem na strani beogradske čaršije, (npr. na strani Akademika Tadića, oca današnjeg predsjednika Srbije) u nasrtajima na Rukovodstvo Republike BiH, Matvejević je bio onaj koji je onemogućio ranu dijagnozu velikosrpske bolesti. Bolest srpskog šovinizma je rasla pod prividom "humanizma i demokratije", jer su tu uvijek bili i "demokrati" iz Zagreba, oličeni u Matvejeviću, a ne samo velikosrbi iz Beograda.
Ulogu sličnu Matvejevićevoj u velikosrpskom projektu je sa "bošnjačke" strane igrao Emir Kusturica u čijim filmovima je bio obrađen dogmatizam i duhovni mrak komunističkog birokrate "u antistaljinističkom staljinizmu" kako je velikosrpska čaršija nazivala Titov komunizam. Međutim, nema potrebe da pišemo otvorena pisma Kusturici; on nam nije interesantan, jer on je na kraju bio pošten i izjasnio se na kojoj je strani.

Dr. Muhamed Borogovac

Boston, MA




5. OTVORENA VELEIZDAJA MLAĐEG IZETBEGOVIĆA NA OBN-u

SARAJEVO – 31.03.2006 U emisiji Mate Đakovića na TV OBN gost je bio Izetbegović Bakir. Iz mase konfuznih i kontradiktornih izjava izdvajamo ONE NAJRAZORNIJE. Čak i onima kojima do sada nije bilo najjasnije, sad je SVE potpuno jasno.

Napominjemo da nijedna izjava nije izvučena iz konteksta jer je riječ o emisiji dinamičnog kraktera u kojoj se, odgovaranjem na direktna pitanja voditelja, brzo prelazi s teme na temu. Ovo je još jedno svjedočanstvo o lažnim vođama i još jednom izdajniku iz porodice Izetbegović.


O P R O M J E N A M A U S T A V A :

- "Potpisivanje promjena znači betoniranje al' ja to ne vidim loše nego dobro." (PRIZNANJE DA PROMJENE USTAVA ZNAČE BETONIRANJE GENOCIDA)
- "Haj'mo progutat' ovo sad pa ćemo poslije, biće to bolje..." (S PREDUMIŠLJAJEM!)
- "Kad krenu investicije akobogda sve će bit' dobro, samo u Saraj'vu iduće godine biće milijarda dolara investicija. Pa u narednim godinama ja se nadam da će bit' još." (PRODAVANJE MAGLE! Kako on može obećavati tuđe MILIJARDE?! GDJE MU JE SAD TIHIĆ DA KAŽE "NIJE BOSNA SARAJ'VO")
- "Evropa će ovdje bit' stalno zainteresovana jer će htjet' da zna šta se stalno dešava u tom tamo dijelu." (Kako on može obećavati u ime Evrope?)
- "Biće zajednička valjda vojska, i granična služba, i zajednička policija". (Dan nakon ovog intervjua, Avaz od 01.04.2006 donosi izjavu Milorada Dodika pod naslovom "NEMA (TE) REFORME KOJA ĆE UKINUTI POLICIJU RS").


O A K T U E L N I M N A P E T O S T I M A :

- "Silajdžić mora da ima jaku temu, vjetar u leđa, jer su sve teme istrošene." (Po njemu U BOSNI VIŠE NEMA TEMA ZA DISKUSIJU, PA MAKAR NA TAJNIM SASTANCIMA I POD MIJENJALI I NAŠ USTAV!)
- "Pa što nam je sve to trebalo da se gine, da srušimo kuću u kojoj će ginut' i vaša i naša djeca." (ZA IZRODA JE 1992-1995 BIO BRATOUBILAČKI RAT, A NE AGRESIJA STRANE DRŽAVE, TJ. "KRIVI SMO MI SVI U BIH".)
- "Sa Strankom za BiH nikada više nećemo u koaliciju, a koalicija SDA i SDP je prirodna." (POTVRDA DA NI SBIH KAO NI OSTALI U PATRIOTSKOM BLOKU NISU STRANKE KOJE POD SVAKU CIJENU ŽELE VLAST – NAPROTIV !)
- "Promjene će doći ili ovim promjenama ili nekim drugim... dodatnim izmjenama." (PRIZNANJE DA USTAVNE PROMJENE NISU UOPŠTE POTREBNE ZA POBOLJŠANJE FUNKCIONALNOSTI DRŽAVNOG APARATA. DAKLE, BITNO JE SAMO LEGALIZOVATI RS, I ZATO SU TOLIKO NAVALILI.)


O T U Ž B I :

- "Komšije smo. Poslije tužbe ćemo se vjerovatno dogovarat'. Da sagledamo štete... Da vidimo šta se da popravit." (NAMJERA DA NE TRAŽIMO UKIDANJE RS KAO REZULTATA GENOCIDA, DA SE SVE SVEDE NA NEKU MATRIJALNU OŠTETU!)
- Na pitanje OBN: "Kažu neki da Bošnjaci nisu materijalisti – je li cilj Tužbe isprika?" zlikovac odgovara: "Imate te štete, pa imate potrebu da se ljudi vrate, a pod tri imate potrebu za pomirenjem. A materijalne štete, to će po svoj prilici neko drugi radit', da ja sad ne nagađam". (OTKRIVANJE CILJA KOALICIJE SDA-SDP, EGZEKUTORI GENOCIDA SU ISTO UČINILI U RS-u GDJE JE SNSD PREUZEO OD SDS-a ZAŠTITU GENOCIDA; OVO UKAZUJE DA JE KREATOR ČITAVOG PLANA ISTI I U RS I FBIH, TJ. MOZAK ČITAVE OPERACIJE NALAZI SE U JEDNOM CENTRU - BEOGRADU)
- "Oni su nam radili logore, al' sad vam valja il' se s tim ljudima razić' il pravit' državu. Mi smo odlučili pravit' državu." (KO IH JE IKADA OVLASTIO DA PRAŠTAJU GENOCID I DA BEZ SUDA OPRAŠTAJU KRIMINALCIMA? ZNAJU LI ONI ZA PRAVNU KATEGORIJU SAUČESNIŠTVA U ZLOČINU ?)
- "Kad sam bio optimist 1992. i 1996. što ne bi bio i 2006... Puno je bolje stanje nego prije 10 godina. Trendovi su dobri i mogu naglo popravit' se još... Možemo se nać' Vi i ja akobogda za još 2 godine, da vidimo šta će bit' s Bosnom u naredne 2 godine, s situacijom, s državnim uređenjem..." (KOME JE BOLJE????? ON SE PRETVARA KAKO NEMA VEZE S MOZGOM NI ČEMU SLUŽI DRŽAVA, SISTEM, USTAV, NI KOJA JE ULOGA NJEGOVE STRANKE KAO VLADAJUĆE U SVEMU TOME, OSIGURANJU SIGURNOSTI...)
- "Mi možemo živit' skupa... to je tako, mi smo genetski isti, na kraju krajeva i ova vjera, to je sve monoteistička, Abrahamska vjera u nekim finesama različita, nema razloga da se sukobljavamo..." (PO NJEMU SU BOŠNJACI USTVARI GENETSKI SRBI! USTAJ NARODE DOK TE JOŠ IMA!)

IZETBEGOVIĆA BAKIRA "zabole uvo" za državnost, Ustav, sigurnost, GLAVU NA RAMENU naroda, i slična "bezveze" pitanja.

S POTPUNOM SIGURNOŠĆU SE SADA MOŽE REĆI DA ĆE OVI ISTI KRVOLOCI našu nezaštićenu djecu pustiti pod četničku kamu kad dođe vrijeme, baš kao i 1992 !

P O T P U N A I O T V O R E N A V E L E I Z D A J A !

Amar Delić, Sarajevo
Nacionalni kongres R BiH




6. KREĆE "BH DNEVNIK"

Poštovani,

Želim da Vas informišem da 6. Aprila izlazi prvi broj dnevnog lista koji će nositi naziv BH Dnevnik.
Želim da demantujem informacije da je osnivač tog lista Haris Silajdžić, ali da jeste suosnivač jedan drugi Silajdžić. Cilj tog lista je ekonomski i društveni, a trebao bi da bude prvi list koji bi pokrivao cijelu BiH (3500 prodajnih mjesta) i koji u osnovi treba da istražuje i insistira na istini ma kakva ona bila i da reflektuje stanje i prilike u ovoj zemlji onakvo kakvo je stvarno.
Takođe, će biti pokrenuta i web strana tog lista www.bhdnevnik.ba (KOJA SADA JOŠ NE RADI), a možete već kontaktirati na e-mail adresi redakcija@bhdnevni.ba

Fuad Silajdžić




7. "OSLOBOĐENJE" MIJENJA IME U "OKUPACIJA"

31. marta 2006. i Oslobođenje se pridružilo kampanji ŠIRENJA STRAHA koju su otpočeli Sulejman Tihić, Bakir Izetbegović i Mustafa Cerić.

Na naslovnoj strani montirana je ogromna slika srebreničke majke kako oplakuje GUBITAK najmilijih, a u sasvim drugoj vijesti iznad slike napadno ogromni naslov (iznad sasvim sitnog teksta te vijesti) PODSVJESNO PORUČUJE kako bi nas neusvajanje oktroisanih promjena Ustava dovelo u situaciju oplakivanja GUBITKA baš kao ovu nesretnu majku. Dakle, prijeti se i ratom da se iznude Ustavne promjene, mada je jasno da nema govora o ratu, da se sada boj bije diplomatskim i pravnim sredstvima. Pogledajte tu naslovnicu ovdje: http://i26.photobucket.com/albums/c140/yeus/oslobodjenje31032006.jpg

Kao drugu najvažniju vijest ovo glasilo Lagumdžijinog SDB-a prenosi da će manifestacija obilježavanja 11-te godišnjice GENOCIDA u Srebrenici biti isključivo VJERSKOG karaktera, iako je genocid počinila DRŽAVA SCG protiv koje je zato i podignuta tužba u Haagu.

Međutim, kao ni proteklih 10 godina, ni ovaj put u Srebrenici NEMA SIMBOLA DRŽAVE BiH PA DAKLE NI SAME DRŽAVE, jer ona prema planu SDB-a ni ne postoji od 1992. Tako se od DRŽAVOTVORNOG NARODA pravi VJERSKA SKUPINA nedorasla da upravlja sama sobom...

A poznato je da se svaku etno-religijsku skupinu može FIZICKI uništavati bez naročitih pravnih posljedica, što vidimo iz primjera Kurda, Palestinaca, Armenaca, itd. JEDINO REPUBLIKA BIH STVARA ZAŠTITNI OKVIR PROTIV FIZICKE, POLITICKE I SVAKE DRUGE LIKVIDACIJE SVAKOG OD TRI KONSTITUTIVNA NARODA!

Uredništvo Oslobođenja, nekada "lista godine u svijetu 1992.", danas je dovelo ovu novinu na najniži nivo od 1944. godine. Umjesto "Oslobođenje" od danas ovaj list nosi ime O K U P A C I J A !

A. D.




8. DONESENA PRESUDA USTAVNOG SUDA BiH O SIMBOLIMA RS i FEDERACIJE

Pouka ovoga slučaja je da uvijek dobijamo kada se držimo prava, čak i na Daytonskom Ustavnom sudu, a uvijek gubimo kada se pregovara o našim pravima. Zar to nije siguran pokazatelj da i o Republici Srpskoj treba odlučivati isključivo na sudu u Hagu, a ne na pregovorima korumpiranih bh političara.

Svaki poslanik Skupštine BiH koji bude glasao za ovu promjenu ustava prije presude u Hagu, čini veleizdaju države i naroda.

Slijedi detaljan izvještaj presude o simbolima

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=15066&z=7&isasp=


9. INTERESANTNO SAOPSTENJE ZA STAMPU BOSS-a

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua972.htm


10. JOS JEDAN ODGOVOR DIJASPORE GLAVNOM ODBORU SDA

http://republikabih.net/



11. LIDERI RS NE PRIHVATAJU RAVNOPRAVNOST BOSNJAKA I HRVATA

Reagovanja Dodika, Čavića, Ivanića na presudu Ustavnog suda o simbolima koja pokazuju da im se ne može vjerovati ni u kom pogledu

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=19759

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: