Sunday, April 20, 2008

#391 BLOKADA I RASPAD DRŽAVE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 7. april 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 391



1. BLOKADA I RASPAD DRŽAVE
2. PROF. BOYLE POSLANICIMA: ODBACITE HAYSOVE AMANDMANE - RASFORMIRAJTE REPUBLIKU SRPSKU
3. Javna rasprava u Parlamentu FBiH - Entitetsko glasanje najveća kočnica
4. UHVAĆENI U LAŽI: NIJE 7 NEGO 6 POTPISNIKA DOGOVORA O USTAVU
5. PATRIOTI NISU OVCE - NIKO NIJE VOĐA PATRIOTSKOG BLOKA
6. SDB PROBUDIO JOŠ JEDNOG "SPAVAČA" – BERIZA BELKIĆA
7. ODGOVOR BOŠNJAČKIH NACIONALISTA TIHIĆU: SAKRI LICE IZDAJICE
8. ODGOVOR BOŠNJAKA IZ HOLANDIJE TIHIĆU: TO JE IZDAJA
9. PATRIJARH CERIĆ - NALETIO U BOSTONU NA NKR BiH
10. TV OBN – RAZARAČ BOSANSKOG TKIVA !

PREGLED BH MEDIJA

11. KOMENTAR REZOLUCIJE KONGRESA USA O USTAVNIM AMANDMANIMA
12. TIHIĆ PIŠE NAMA MI PIŠEMO NJEMU: VI TIHIĆU STE PO NARODNOSTI IZDAJNIK
13. JOŠ JEDAN ODGOVOR TIHIĆU IZ DIJASPORE
14. INTERESANTNE DISKUSIJE NA FORUMU SDA
15. PONOVO PRORADILA WEB STRANICA BOSONA




1. BLOKADA I RASPAD DRŽAVE

Dr. Safet Halilović, u "Avazu" od 7. aprila 2006.

Sporazum o ustavnim promjenama koji su postigli i potpisali čelnici šest stranaka u BiH već je "pretočen" u amandmane koji će se u predstojećim javnim raspravama još "izbrusiti", ali im suština neće biti dirnuta.

Prvi draft amandmana Safet Halilović, predsjednik Predsjedništva Stranke za BiH, ocjenjuje poslom punim manjkavosti.

- Moram potcrtati da je sve što je urađeno s predloženim izmjenama Ustava štetno po budućnost i postojnost države BiH - kaže Halilović na početku razgovora za "Dnevni avaz".

To smo u posljednjih nekoliko mjeseci čuli "milion puta". Možete li konkretno kazati zbog čega su amandmani puni nedostataka?

- To je toliko važno da treba još "milion puta" kazati. Ali, vi zahtijevate konkretnost i ja ću kazati sljedeće: u predloženom amandmanu II, član 9, stav e, učvršćuje se princip tzv. entitetskog glasanja.

Homogeni blokovi

Učvršćuje se u odnosu na postojeće entitetsko glasanje ili u odnosu na tekst sporazuma koji su potpisali čelnici šest stranaka?

- U odnosu i na jedno i na drugo. Vidite, za razliku od teksta sporazuma, u amandmanima se nalazi formalna procedura kojom bi, navodno, trebalo biti deblokirano glasanje u Predstavničkom domu, u slučaju da jedna entitetska trećina (ili više članova Doma iz jednog entiteta), odbije da se pri glasanju prikloni većini. Predsjednik i potpredsjednici Predstavničkog doma pokušali bi tada da u roku od tri dana pregovorima dođu do rješenja. U slučaju da ni oni ne dođu do kompromisnog prijedloga, u amandmanima je predviđen još jedan krug glasanja, koji ne podrazumijeva da Dom mora zasjedati u punom sastavu.
U ovom krugu prijedlog bi bio odbijen ukoliko bi protiv njega glasale dvije trećine ili više predstavnika iz jednog entiteta. Imajući u vidu da jedan od entiteta (RS) ima znatno manji broj predstavnika od drugog, te da predstavnici ovog entiteta u Predstavničkom domu imaju relativno homogenu etničku strukturu unutar koje bi predstavnici jedne etničke skupine (Srbi) uvijek imali garantirane dvije trećine (ili više) vlastitih predstavnika medu predstavnicima tog entiteta, ovo praktično znači da članovi Doma iz RS koji pripadaju jednoj etničkoj skupini uvijek imaju mogućnost da trajno odbiju bilo koji prijedlog u Predstavničkom domu, i time - praktično u nedogled - blokiraju rad Predstavničkog doma i cijelog Parlamenta.

Pa, slična rješenja već postoje?

- Nije istina. Jer, na ovaj način, vještom manipulacijom u amandmanima je faktički uveden princip etničkog konsenzusa, iako je prividno, formalno, riječ o principu dvotrećinske većine i sličnim neetničkim, proporcionalnim principima.

Predloženim amandmanima inoviran je i način izbora delegata u Domu naroda. Mislite li da je predloženi način napredak u odnosu na postojeći?

- Ne da mislim da nije napredak, već smatram da je predloženi način protivan zdravom razumu. Jer, predlaže se da se u Predstavničkom domu formiraju etnički klubovi za potrebe biranja delegata u Domu naroda. To je amandman II, član 2, stav e. A svugdje u svijetu - pa, donekle i kod nas prema postojećim rješenjima - u predstavničkom domu djeluju stranački, a ne etnički klubovi.

Koji od naroda ima najviše razloga za neprihvatanje spomenutog amandmana?

- Ako hoćemo u tim kategorijama govoriti, onda je to, po meni, hrvatski narod.

Zašto?

- Zato što bi u takvom sistemu hrvatski etnički blok eventualno mogao formirati jednu trećinu unutar entitetskog bloka FBiH i privremeno staviti veto na izglasavanje ponuđenog prijedloga. Međutim, s obzirom na ukupno brojčano stanje hrvatske etničke komponente u BiH, praktično je nemoguće da hrvatski etnički blok dostigne dvije trećine unutar entitetskog bloka FBiH i sam trajno blokira usvajanje nekog prijedloga u Predstavničkom domu.

Tako je mogućnost trajnog veta u Predstavničkom domu zagarantirana srpskom i bošnjačkom etničkom bloku, dok je ta mogućnost faktički uskraćena hrvatskom etničkom bloku, a također i bloku ostalih.

Etnički konsenzus

Imate li Vi prijedlog kako poboljšati ustavnu materiju, a posebno rad Parlamenta?

- Imam. Da bi se izbjegla mogućnost trajne blokade Parlamenta BiH, dovoljno bi bilo eliminirati stav e, član 9 amandmana II. Time bi se postigla minimalna zagarantirana prohodnost za odlučivanje u Parlamentu.
Međutim, odlučan otpor posebno nekih od predlagača amandmana takvom pravcu djelovanja Stranke za BiH razotkriva da je njima glavni cilj da stvore trajni mehanizam kojim se garantira sistem etničkog konsenzusa i mogućnost blokade Parlamenta.

Trajno demontirati suverenitet entiteta

- Potreban je i dodatni paket amandmana, koji je Stranka za BiH spremna predložiti, da bi se postigle garancije da će eventualna druga faza razgovora o ustavnim promjenama sadržavati neophodne odredbe kojima bi se trajno demontirao suverenitet entiteta.

Neusvajanjem takvog paketa, predlagači sadašnjih amandmana definitivno bi razotkrili da nemaju namjeru razgovarati o jačanju državnog suvereniteta u eventualnoj drugoj fazi - kaže Halilović.



2. PROF. BOYLE POSLANICIMA: ODBACITE HAYSOVE AMANDMANE - RASFORMIRAJTE REPUBLIKU SRPSKU

3. april 2006.

Prvi put sam pročitao engleski prevod prerađenih Hays-ovih amandmana. U najkraćem, (1) Srbi će imati pravo veta u odnosu na Državu i (2) Republika Srpska će imati pravo veta u odnosu na Državu. Tako, ništa neće funkcionisati na nivou države što Srbi i/ili RS ne žele da funkcioniše, što je u suprotnosti sa osnovnim demokratskim principom - većinskim odlučivanjem. U međuvremenu Republika Srpska će nastaviti da bude de facto nezavisna država kao što joj je dato u Daytonu. Zato nije iznenađenje da SDS, SNDS, i PDP podržavaju Amandmane. Oni će dobiti sve što žele osim formalne nezavisnosti. U međuvremenu, Državne institucije BiH će u osnovi postati nešta više nego glorificirano debatno društvo. Na osnovu internacionalnih zakona i prakse, jedan od uslova državnosti je funkcionirajuća vlada. Ako vlada ne funkcionira, tada je doveden u pitanje opstanak same Države. To je ono što se dovodi u opasnost ovim amandmanima Daytonu - raspad Bosne i Hercegovine kao države, ni više ni manje.

Zbog svega toga, mislim da svi patrioti i lojalni Bosanci trebaju odbiti Hays-ove amandmane. Umjesto toga, Bosna treba zahtjevati da Svjetski sud ukine Republiku Srpsku prije nego se završi suđenje 8-mog maja. Pored toga, ono što je potrebno sada je u potpunosti novi Ustav za BiH koji uopšte neće biti zasnovan na rasističkom, aparthejdnom i genocidnom Daytonskom ustavu i koji će eliminirati dva rasistička i aparthejdna entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju. Za razliku od Federacije, Republika Srpska je nastala na genocidu. Republika Srpska nije ništa drugo nego genocidna državica. RS mora biti ukinuta i nestati zauvijek za dobrobit BiH i svih Bosanaca bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost. Suprotno ovome, Hays-ovi amandmani će dalje ojačati i učvrstiti Republiku Srpsku - što je upravo razlog zašto su podržani od strane SDS, SNDS i PDP. To je razlog zašto Bosanski narod i Parlament trebaju odbiti Hays-ove Amandmane.

Francis A. Boyle
Profesor Internacionalnog Prava

Originalni tekst na Engleskom je na kraju "Glasnika".




3. Javna rasprava u Parlamentu FBiH - Entitetsko glasanje najveća kočnica

Osjećam se prevarenim jer sam duboko vjerovao da će biti riješen problem entiteta, izjavio Lasić

Zadržavanje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamenta BiH istaknuto je kao glavni problem u ponuđenim amandmanima na Ustav BiH tokom jučerašnje javne rasprave koju je Ustavna komisija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta organizirala u Sarajevu s predstavnicima 17 parlamentarnih stranaka.

Član Ustavne komisije Federalnog parlamenta Omer Ibrahimagić, govoreći u cjelini o aktuelnim amandmanima, kazao je da bi ih ipak - kao građanin - podržao.

Uostalom, "Bosna će biti uređena kako budu htjele Amerika i Evropa", smatra Ibrahimagić.

- Ulaskom u EU primjenjivat će se njihova pravila, a njima se ne žuri nego nama - dodao je on.

Poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Mile Lasić izjavio je da se osjeća prevarenim jer je kao jedan od sudionika početnih razgovora duboko vjerovao da će u prvoj fazi ustavnih promjena biti riješen problem entiteta. Međutim, taj problem, iako kandidiran, "nestao" je i ostavljen za drugu fazu, kazao je Lasić.

Jakob Finci, član Ustavne komisije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, izjavio je da su ponuđene ustavne promjene mali korak naprijed u dobrom smjeru, ali "jedan korak nije dovoljan, ako ne uslijede naredni".



KOMENTAR: Ko vlada Bosnom i Hercegovinom postaje jasno iz gornjeg članka, kada znamo da je Omer Ibrahimović uvijek bio najvatreniji zagovornik Daytona, a četnici su mu ubili sina. Srpski patriotizam ovog balije je jači i od ljubavi za sina. Baš zato su njemu sva vrata u vlasti otvorena, dok su bivšim borcima armije BiH sva vrata zatvorena.

Jakob Finci je onaj podli zlikovac koji smišlja kako da ukine Tužbu za genocid, koji hoda po Americi i traži pare i podršku za "Komisiju za istinu i pomirenje" gdje bi se o krivci diskutovalo i dogovaralo sa zločincima, umjesto im se sudi. Evo uspio je "Komisiju za istinu i pomirenje" dovesti i do skupštinske procedure.

Sve može kada na čelu države imaš otvorene izdajnike, od pokojnog Izetbegovića, do Lagumdžije, Terzića, Tihića itd. itd.

Dr. Muhamed Borogovac




4. UHVAĆENI U LAŽI: NIJE 7 NEGO 6 POTPISNIKA DOGOVORA O USTAVU

Jučer, 5 aprila sastali su se ponovo predsjednici sedam stranaka da prekontrolišu da li je ustavna komisija vjerno pretočila njihov "sporazum" amandmane. Slijede izjave učesnika, kako ih je "Avaz" prenio, koji veoma mnogo govore, citiram:

"HDZ došao s potpuno novim amandmanima

... suština ranijeg sporazuma uopće se nije mijenjala - izjavio je nakon sastanka predsjednik HNZ-a Milenko Brkić.
Pred sastanak mišljenja su bila dosta različita, a neki, poput HDZ-a, čak su predložili potpuno novu verziju ustavnih amandmana. Radi se o nacrtu amandmana koje je Predsjedništvo te stranke usvojilo na sjednici prije nekoliko dana.

Lider PDP-a Mladen Ivanić smatra da najveći dio amandmana koje je Predsjedništvo BiH dostavilo u parlamentarnu proceduru odgovara sporazumu, ali da ima i određenih primjedbi.
- Ima i nekih formulacija koje se trebaju pojasniti. Naprimjer, u dijelu oko Vijeća ministara govori se da je jedna od njegovih nadležnosti da osigura unutrašnju sigurnost, a to nigdje u sporazumu ne piše. Nije precizirano da iz RS mora biti jedna trećina poslanika, a da najviše dvije trećine članova Vijeća ministara mogu doći iz FBiH - tvrdi Ivanić.

Da se ne vide otisci

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija odgovorio je da ne zna "o čemu Ivanić priča".
- Mali je problem što u Vijeću ministara sjede Adnan Terzić, Safet Halilović, Mladen Ivanić... Imate tu ljudi koji bi rado da sve ovo propadne, samo da se njihovi otisci prstiju ne vide na tome, pa sada prave zabunu. Ja nisam vidio ništa što nije obuhvaćeno sporazumom - kazao je Lagumdžija, dodajući da amandmani koje je Predsjedništvo proslijedilo Parlamentu BiH u potpunosti odražavaju sporazum.

Brkić protiv entitetskog glasanja

Brkić je istakao da ostaje pri stavu da u ovoj fazi entitetsko glasanje ne može doći u obzir, zbog čega nije potpisao ni sporazum.
- Smatram da uopće ne bismo trebali ići s parafiranjem amandmana koji se tiču Parlamenta. Taj segment otvorili bismo kada otvorimo raspravu o entitetima. Jer, entitetskim glasanjem, na neki način, legitimirali bismo, a neki kažu i betonirali entitete - zaključio je Brkić. Kraj citata iz Avaza

Šta nam govore izjave učesnika?

- Stranka HDZ ne prihvata sporazum, isto kao ni svi poslanici HDZ-a u skupštinama, koji su zato i napustili stranku, isto kao Kardinal i Biskupi i kao čitav hrvatski narod. Zato je Predsjedništvo HDZ-a iznijelo sasvim novi prijedlog. Međutim, TO SVE NIŠTA NE ZNAČI ČOVIĆU. ON PRKOSI SVIMA NJIMA, i gura sporazum kojega su dogovorili (i to bez njega), Tihić, Lagumdžija i predstavnici iz RS. SLOBODNO SE MOŽE REĆI DA OVO ŠTO ČOVIĆ RADI JE ČISTA OTVORENA IZDAJA BOSNE I HERCEGOVINE i HRVATA U BiH.

- Mladen Ivanić i svi iz RS se ponašaju kao i do sada, uvijek nastoje da izvuku što više, ne osvrćući se na pravo, niti pravdu, niti na sagovornke, gaze preko leševa ako treba samo da dođu do velike Srbije. Kratko rečeno, ponašaju se po onoj drevnoj poslovici: "Što je za Jupitera, nije za vola."

- Zlatko Lagumdžija zna koliko je njegova i Tihićeva pozicija krhka. Svaki dan sve je više optužbi da su izdajnici, što i jesu. Prinuđeni su da se pravdaju i u vlastitim strankama. Danas kazati Tihiću i Lagumdžiji: "Ti si izdajnik." je jednostavnije nego kazati: "Dobar dan." Zato Lagumdžija grozničavo smiruje, ušutkava sve one koji našto zanovjetaju, samo da "sporazum" prođe. Lagumdžija je domaći četnik i više strepi nad sporazumom, od "Ivanića".

- Evo napokon smo saznali istinu: MILJENKO BRKIĆ NIJE POTPISAO SPORAZUM. Svjedoci smo da su ostali lideri stranaka stalno govorili o "sporazumu 7 stranaka". Dakle, svjesno su lagali narodu. Oni svjesno rizikuju lični integritet i kredibilitet radi velike Srbije. Kada se sjetimo da je Tihić nedavno falsifikovao i posjetu Papi radi Ustavnih amandmana, postavlja se i pitanje, šta ćemo još doživjeti radi ostvarenja njihovog sna Velike Srbije? Ne iznenađuju nas Dodik, Ivanić, Čavić, ali da su Tihić i Lagumdžija ovoliki srpski rodoljubi, to će mnogima biti iznenađenje. Čović je ucijenjen, ali izdaja je veći zločin, nego onaj zbog kojega je ucjenjen, neka razmisli o tome.

Od ostalih novosti saznajemo da Tihić sprema da se sa četnicima dogovara o presudi Ustavnog suda. Valjda se presude suda, pogotovo Ustavnog suda, moraju poštovati. Ako četnici neće da poštuju Dejtonske sudove, onda im samo treba reći: "Dakle Dayton je propao, vraćamo sa na prethodno pravno stanje, a to je Ustav Republike BiH." U tom slučaju četnici bi sami izbrisali sve simbole, samo da ostane RS, makar bez ikakvih simbola.

Dr. Muhamed Borogovac




5. PATRIOTI NISU OVCE - NIKO NIJE VOĐA PATRIOTSKOG BLOKA

SARAJEVO – 02.04.2006. Gost "Pećnice" na FTV bio je profesor dr. Nijaz Duraković, zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta BiH i član Patriotskog bloka. U oštroj diskusiji punoj tenzija voditelj Senad Pećanin pokušavao je na razne načine umanjiti sudbinsku važnost neprihvatanja nametanih promjena, te diskusiju usmjeriti na špekulacije o nedokazanim malverzacijama.

Duraković je u svom sjajnom i rijetko viđenom nastupu prvo ponovio Silajdžićeve riječi da se kod nametanih promjena radi o FLOSKULAMA, te ocijenio da one znače "10 koraka unazad", stvaranje Bantustana po sijelima, te cementiranje entiteta. Voditelj je uporno PRIJETIO "raspomaćenim Dodikom", Svetlanom Cenić koja "može kad želi vratiti PDV ovlasti na RS", RS-om koja "može prenijeti na sebe bilo koju državnu ovlast kad god zaželi", "povlačenjem Tužbe u Haagu od strane Vijeća ministara" (iako VM uopće nije nadležno za to), Šešeljevim radikalima koji će navodno tražiti referendum, itd.

Na nikada prije viđene i izuzetno ostrašćene gestikulacije voditelja o tome da se mora prihvatiti tzv. "realno stanje na terenu" odnosno volja srpskih predstavnika, zastupnik Duraković je podsjetio da se to nikad i nikako ne smije odvijati na uštrb Hrvata i ostalih, te da njemu ne pada na pamet prilagođavati se nikakvom tzv. "stanju stvari". On je još dodao kako će definitivno glasati PROTIV u Parlamentu, i da očekuje da će većina njegovih kolega postupiti isto.

Duraković je istakao da ga zbunjuje apsolutno svrstavanje medija dok se ustvari IZBJEGAVA razgovor o meritumu cijele stvari. U svojoj detaljnoj analizi ponuđenih amandmana profesor Duraković je potom jasno i STRUČNO raskrinkao prevaru zvanu "promjene" kao obično prodavanje magle bez izmjene ijednog suštinskog pitanja, iz čega se izvlači logičan zaključak da se radi o BETONIRANJU GENOCIDA. Na pr., u prvom nametanom amandmanu kaže se "Bosna i Hercegovina se sastoji iz dva entiteta" što je on kategorički ocijenio kao netačno i znači cementiranje genocida. Dodao je još i da se promjene ne mogu donositi preko noći jer se to nikada nije desilo nigdje u svijetu i to bez ikakvog upliva stručnih ljudi, te da npr. Lagumdžija kao INŽENJER sigurno nije pozvan raspravljati, a još manje dogovarati tako važna pitanja kao što su ustavne promjene.

Pokušaje neukusno pristrasnog voditelja da nametne tezu o Harisu Silajdžiću kao "lideru Patriotskog bloka" profesor Duraković je jasno demantovao rekavši da ni on ni ostali u bloku NEMAJU nikakve "lidere" i da njih niko nije nagovarao ni na šta jer TO NISU OVCE PA DA NEKO MOŽE DA IH VODA. Gost je izuzetno stoički otrpio i ovu i mnoštvo sličnih uvreda od strane voditelja, uz napomenu da već 30 godina na univerzitetu predaje političke nauke te da ove promjene ne samo da nisu korak-po-korak napredak – nego da to NIJE NIŠTA i da bi po njima ostao ISTI PRINCIP i to zacementiran.

Bespredmetne optužbe voditelja o navodnim malverzacijama dr. Silajdžića, profesor Duraković je odlučno odbio upućujući javni prijekor voditelju da ON NIJE SUDIJA, te da se nipošto ne upušta u OSUĐIVANJE ljudi u medijima BEZ IKAKVIH SUDSKIH RJEŠENJA kojih kao ni krivičnih prijava protiv dr. Silajdžića uopće NEMA. Pokušaj blaćenja Silajdžića nekakvim stenogramima iz 1993. po kojima se skupa sa Izetbegović Alijom zalagao za muslimansku državu, profesor Duraković je glatko odbio rekavši da je Silajdžić već 1996. RADIKALNO PROMIJENIO MIŠLJENJE i da je odavno za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Takođe je dodao i da Lagumdžija kao neko ko radi na 5 radnih mjesta i tako prima od 15.000-20.000 KM mjesečno sigurno nije osoba koja ikome može dijeliti lekcije o moralu i malverzacijama.

Ekstremno bezobrazno vođenje emisije ući će u anale novinarstva po količini neprofesionalnosti i politiziranja jednog javnog medija. Voditelj Pećanin Senad na momente je zvučao toliko patetično da se nametnuo očit utisak o njegovim jakim pozadinskim motivima. Naime, ovakvo strašno povisivanje tona na vlastitog gosta uz neprestane UVREDE ("dobro jutro, Kolumbo!", "nemojte vi obmanjivat' javnost!", itd) nije zapamćeno kod nas čak ni u vremenu četničkog Goebelsa – Riste Đoge.

Amar Delić, Sarajevo
Nacionalni kongres R BiH



6. SDB PROBUDIO JOŠ JEDNOG "SPAVAČA" – BERIZA BELKIĆA


SARAJEVO – 04.04.2006. U razgovoru za današnji Dnevni Avaz član Predsjedništva SBiH i bivši član Predsjedništva BiH, Beriz Belkić, izjavio je kako on priprema novi amandman na ustav, koji bi ako bi se našao medu predloženim amandmanima vjerovatno značio podršku SBiH nametanim promjenama.

Prema Belkiću, njegov amandman bi brisao zahtijevanu kvotu od jedne trećine kod glasanja u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. On je dodao da je ovo minimum o kom predstoji usaglašavanje s ostalim članovima Patriotskog bloka, kao i da ovakvo rješenje trenutne situacije ima "objektivne šanse", napomenuvši da je to za sada "njegov lični, a ne stav SBiH".

Napominjemo da je nametane "promjene" dugogodišnji univerzitetski profesor dr. Nijaz Duraković u svom gostovanju na FTV 02.04.2006. u potpunosti odbacio, nazvavši ih "10 KORAKA UNAZAD" i "OBICNO NIŠTA" kojim se BETONIRA GENOCID (npr. Amandman br.1 koji definira BiH kao zbir dva SUVERENA entiteta!). Prema dr. Durakoviću ni Belkić, baš kao ni inženjer Lagumdžija NIJE KOMPETENTNA ličnost da raspravlja o ovako važnim pitanjima, a još manje da IZMIŠLJA LAŽNE "MINIMALNE" pragove ispod kojih kao Patriotski blok "ne bi trebao ići".

Kako se to u proteklih par nedjelja jasno vidjelo iz bjesomučne i strogo kontrolirane medijske kampanje u izvedbi SDB-a, projekat velike Srbije ima svoje ljude duboko ukorijenjene u B-H društvu, od kojih su neki otvoreni i bučni izdajnici poput Lagumdžije, Tihića i Izetbegevića Bakira.

Drugi, međutim, su tzv. "spavači", čiji prljavi veš SDB čuva u svojim ladicama da bi ih potom ucjenama i raznim pritiscima u pogodnom trenutku "omekšavao" da izdaju one medu kojima su se sasvim NEZASLUŽENO našli. Znak da se to desilo i u Belkićevom slučaju je i što, iako je i sam bio učesnik pregovora prvih nekoliko mjeseci, BELKIC SE DO SADA NI PO KOM PITANJU U VEZI USTAVNIH PROMJENA NIJE JAVNO IZJAŠNJAVAO. Bio je "uspavani" agent.

Ne znamo čime su ga to pritisli SDB-ovi gospodari naše stvarnosti, ali to više nije ni važno. VAŽNO JE DA PATRIOTSKI BLOK NEMA NIKOGA KO CE ZA NJEGA MISLITI GLAVOM, NEGO DA SU TO VRSNI INTELEKTUALCI I JAVNI RADNICI OD UGLEDA, I KAKO TO RECE PROF. DURAKOVIC "NISU OVCE KOJE CE NEKO VODATI".

Prihvatanje Belkićevog amandmana značilo bi SUNOVRAT jer njegovi motivi pa makar bili i naivnost tipa "daj da predložimo jer Srbi svakako neće na to nikad pristati" predstavlja OPASNO POIGRAVANJE SUDBINSKIM PITANJEM OPSTANKA BOSNE, jer šta ako Srbi baš eto "slučajno" pristanu?

A razloga je više nego dovoljno da PRISTANU, pošto, kako je to STRUČNO i ARGUMENTOVANO obrazložio dr. Duraković – amandmani se ne bave TEK TAMO NEKIM GLASANJEM, nego SUŠTINSKI BETONIRAJU GENOCID DEFINIRANJEM BOSNE KAO ZBIRA S U V E R E N I H ENTITETA !

I BAŠ TO JE razlog ushićenosti srbijanskog predsjednika Tadića i zločinca Vuka Draškovića, jer njih živo ne interesuju naši mehanizmi glasanja nego baš SUŠTINSKA PITANJA SUVERENITETA pojedinih dijelova Bosne na koje prema dr. Durakoviću već 120 godina imaju TERITORIJALNE PRETENZIJE.

Amar Delić, Sarajevo
Nacionalni kongres R BiH



7. ODGOVOR BOŠNJAČKIH NACIONALISTA TIHIĆU: SAKRI LICE IZDAJICE

Gospodine Tihiću,

poziv za sudjelovanje u procesu promjena oktroisanog Dejtonskog ustava kojeg je Vaša ekselencija ljubazno uputila udruženjima BH građana u svijetu po našim saznanjima naišao je na širok odjek i masovan odziv. Iako ste poziv dijaspori uputili pomalo dockan, posto ste već dogovorili šta i kako mijenjati u već spomenutom ustavu, ipak je po našem shvatanju red da se kao lojalni podanici odazovemo na poziv i iznesemo svoja stajališta za i protiv već dogovorenih ustavnih promjena.

Svjesni da naše mišljenje neće ništa promijeniti i da su uzaludna sva nastojanja i apeli kako BH-dijaspore tako i stranaka, udruženja i građana u samoj BiH da se ustavne promjene stopiraju i da šansa reuspostavi Republike Bosne i Hercegovine, iz kurtoazije Vam i pored toga u ime dole potpisanih članova Web portala bosnjastvo.com odgovaramo. Tekst našeg politički i pravno laičkog ali po našem skromnom mišljenu izuzetno konciznog odgovora napisan je davno, napisao ga je bošnjački pjesnik Musa Ćazim Ćatić i mi Vam ga sa dubokim naklonom šaljemo:

JA SAM BOŠNJAK

Ja sam Bošnjak - dičan junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bošnjačkome !

Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bošnjak lava boji!...

Majka me je Bošnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
Za čast ove časne grude,
Da proljevam krvcu r`jekom;

Da joj služim, košto služi
Rob svojega gospodara,
Da je branim od dušmanskih
Bojnih koplja i handžara!

Na tvoj poziv, evo s`mačem
Na mejdan ti stupam smjelo:
U poganoj Tvojoj krvi,
Da trijumfa vežem djelo.

S`Tvojom krvi da sapirem
Crnu ljagu s`roda svoga,
Crnu ljagu - što j`rodio
Izdajicu prokletoga!

Izdajicu uspomeni
Svojih djela slave stare,
Što se drzn`o blatnom rukom,
Da svetinje njine tare! - -

Al ` što rekoh o mejdanu?...
Ne, nikada s`hrđom takom:
Bošnjak junak bojni mejdan
D`jeli samo sa junakom!

A Ti sakri mrsko lice
Ispred sv`jeta cijeloga:
U podzemlje mračno bježi,
Izdajico roda svoga!

Jer nad Tobom rodnog neba
Zlatnog sunca plaču zrake,
Plače jasna mjesečina
I treptanje zvjezde svake,

Plače svaki zemni atom,
Na kog Tvoja noga stane;
Svaka travka tebi kliče:
Izdajica, nak propane!

Sakri lice izdajico,
Nek ne pljuju ljudi na Te,
A znaj i to: Izdajicu
i pod zemljom klevete prate!...

Sa dužnim ali sasvim zasluženim "poštovanjem" molimo Vas da uzmete u razmatranje oko već završenog procesa i naše gore citirano mišljenje. Ujedno Vas umoljavamo da našu reakciju uz srdačne pozdrave prenesete njegovoj svetosti reisu Mustafi Ceriću kao i babinom sinu, gospodinu Bakiru Izetbegoviću.

Smrt fašizmu, sloboda Republici Bosni i Hercegovini. Nama ne treba MIR, nama treba SLOBODA.

Mustafa Spahalić: Mustafa Spahalić Dedo




8. ODGOVOR BOŠNJAKA IZ HOLANDIJE TIHIĆU: TO JE IZDAJA

Poštovani poslanici,

U prilogu je Saopštenje Platforme BiH u Nizozemskoj povodom Sporazuma o ustavnim promjenama.

Molim Vas da naše Saopštenje primite veoma ozbiljno i da se prilikom odlučivanja i glasanja u Parlamentu vodite načelima opštih građanskih i najširih narodnih dugotrajnih interesa, istinskim načelima humanizma, morala i pravde, a ne kratkoročnim politikantskim ciljevima koji vode samouništenju naroda i države Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem!

Dževad Kurić

predsjednik
Platforme BiH
N i z o z e m s k a

Šefkija Hadžiarapović, potpredsjednik
Elvedin Kodžaga, sekretar
Nataša Savić, član uprave
Gorana Sarić, član uprave
Ferid Hajdarević, član uprave
Avdija Avdić, član uprave
Fahro Čongo, stalni saradnik
Admira Fazlić predsjednica Mladi-BiH

Saopštenje Platforme BiH u Nizozemskoj povodom Sporazuma o ustavnim promjenama


SAVREMENA I SUVERENA BOSNA I HERCEGOVINA JE INTERES SVIH NJENIH GRAĐANA


Platforma BiH u Nizozemskoj, Platforma zajednice udruženja građana Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj se ovim pismom obraća svim građanima Bosne i Hercegovine i njenim prijateljima u svijetu, a posebno političarima i strankama koje su potpisale Sporazum i propagiraju najavljene promjene ustava BiH.

Daytonski sporazum iz 1995. godine je sklopljen u uslovima agresije i genocida, a kao nužna alternativa nastavku rata i daljeg stradanja građana Bosne i Hercegovine. Taj sporazum, koji de facto služi kao ustav BiH, nije nikada pružao, niti to sada čini, osnovu za istinski i dugotrajan mir, kao ni za naprednu i savremenu državu BiH, što je potvrdila i praksa u proteklih deset godina njegove primjene. Posebno negativan element Daytonskog sporazuma je formiranje entiteta i njihove ovlasti koje potkopavaju svaku mogućnost da BiH funkcioniše kao suverena i prosperitetna država svih njenih građana. Stoga su neophodne što skorije konstruktivne ustavne promjene koje će podrazumijevati obavezno ukidanje entiteta.

Od strane jednog broja političara i njihovih stranaka dogovorene i predložene ustavne promjene ne samo da ne donose rješenje za postojeće nametnuto stanje, već to stanje pokušavaju dovesti do njegovog završnog oblika i legalizovati ga. Predložene ustavne promjene negiraju žrtve i stradanja građana BiH, a priznaju i potvrđuju rezultate genocidne politike i ratnih zločina. Sporazum o ustavnim promjenama, nastao iza zatvorenih vrata i bez saglasnosti građana BiH, je ogroman korak unatrag u razvoju vjekovnog multi-etničkog suživota i države BiH. Kao takav on predstavlja recept za kratak i bolan proces rastvaranja i uništenja Bosne i Hercegovine i njenog društva.

Iz ovih razloga su predložene ustavne promjene neprihvatljive i predstavljaju izdaju – izdaju svih njenih građana, u BiH i svijetu, izdaju svih onih koji su za BiH i njene jedinstvene vrijednosti platili ogromnu cijenu, izdaju svih onih koji danas rade na izgradnji i napretku BiH, izdaju budućnosti BiH i njenih narednih generacija. Platforma BiH u Nizozemskoj je svoj stav o nužnosti ukidanja entiteta saopštila i u nedavnom razgovoru sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Nj. E. M. Kebom. Ovim saopštenjem se Platforma BiH u ime građana BiH u Nizozemskoj obraća predlagačima ustavnih promjena, svim građanima BiH u zemlji i svijetu, kao i svima kojima BiH leži na srcu, i zahtijeva od nadležnih da se navedeni ponižavajući Sporazum hitno povuče i u najširoj demokratskoj debati predlože nove ustavne promjene ili novi ustav koji će biti osnov za suverenu, jedinstvenu i prosperitetnu državu Bosnu i Hercegovinu svih njenih građana.

Platforma BiH u Nizozemskoj

Gouda, 26.03.2006.




9. PATRIJARH CERIĆ - NALETIO U BOSTONU NA NKR BiH

Imao sam nezadovljstvo večeras da slušam Reisa Mustafu Cerića kako širi svoj otrov po Americi. Za one koji ne znaju, Reis se pokušava postaviti kao vođa svih muslimana u Evropi i došao je u Cambridge, na prestižni MIT Univerzitet, da promovira svoju "Deklaraciju evropskih muslimana".

Ovo je kratka lista stvari koje je Reis rekao:

1. U Bosni su se srca nekako pomutila i nastao je rat.
2. Odmah na početku se zahvalio Americi što je "SPRIJEČILA genocid u Bosni i Hercegovini, OSIM u Srebrenici."
3. I Srbi su ginuli u ratu.
4. Muslimani se uzdaju više u Boga, nego u vlastiti rad, a zapadnjaci se uzdaju više u rad, nego u Boga.
5. Trebate imati djece, ali ne previše! (obraćajući se studentima muslimanima)

Nas nekolicina bh patriota iz Bostona smo došli da slušamo našeg religioznog lidera i donijeli smo veliki broj informativnih letaka da publika čita dok se čeka na govor. U letcima smo ukratko napisali na Engleskom i Bosanskom kako je Reis podržao i zaštitio dokazane UDBAše koji su denuncirali vjernike komunističkoj policiji. Većina prisutnih je pročitala naš letak i bila pripremljena na ono što će slijediti.

Nakon dugačkog Reisovog govora o kojem je govorio o muslimanima u Evropi, ali je usput pokušao da reducira genocid u Bosni, samo na genocid u Srebrenici, da zataška agresiju i skrivi rat na "mutna srca Bosanaca", došlo je vrijeme da publika pita pitanja. Prvo pitanje je upitao Muhamed Borogovac.

Muhamed je kritikovao Reisa što je "cio genocid u Bosni i Hercegovini, gdje je prema najkonzervativnijm procjenama preko 100,000 ubijenih, reducirao samo na Srebrenicu, gdje je samo desetina te brojke ubijena."

Zatim je Muhamed nastavio o aferi sa imamima, doušnicima udbe iz Islamske zajednice BiH, riječima: "Možete zamisliti kakvi su to ljudi, sveštenici, imami, koji su svoje vjernike, ljude koji im vjeruju, špijunirali za komunističku policiju. E ovaj čovjek, Mustafa Cerić, je zaštitio takve ljude, da nisu čak ni suspendovani. Reis Cerić je rizikovao svoj lični ugled da zaštiti pripadnike srpske tajne policije u Islamskoj Zajednici BiH. Zato nije nikavo iznenađenje ovo što ste vidjeli da on minimizira četnički genocid samo na Srebrenicu."

Reis je ostao bez teksta, tj. u vezi imama doušnika UDBA-e (tj. o aferi "Zelena knjiga") rekao je samo da mi u Americi ne možemo znati šta je tu sve bilo?!

Kada je Srebrenica u pitanju, branio se da je "Srebrenica simbol genocida", da nije zgodno svaki put nabrajati i Foču, i Višegrad, i Bratunac itd. Na to mu je Muhamed replicirao da je cjela Bosna bila simbol genocida, da se ovdje govorilo "Genocide in Bosnia" dok četnički advokati kao što je on nisu počeli govori "Genocid in Srebrenica". Na to je Reis Cerić zanijemio i zacrvenio se kao paprika, potpuno ogoljen u svojoj izdaji i uhvaćen u laži.

I slijedeća pitanja koja su dolazila iz publike bila su veoma neprijatna za Cerića. Jedna naša zemljakinja, inače bivša studentkinja na obližnjem collegeu Wellesley, ga je pitala, parafraziram: "Zašto on želi da institucionalizira muslimane svijeta kada bi to moglo dovesti do njihove izolacije tamo gdje žive?" Ovim pitanjem je ujedno naslućen i odgovor - da je smisao Cerićeve incijative da iskontorliše i porobi muslimane svijeta, kako kontrolišu i porobljavaju bh muslimane pomoću Islamske zajednice u BiH.

Nakon nje došao je na red ponovo jedan od nas, Tarik, koji je pitao Reisa opet o Srebrenici i takođe je pitao Reisa zašto hvali Ameriku što je "spasila Bosnu, a da pri tome uopšte ne govori kako je taj njihov "spas" došao po cijenu da su Srbi dobili sve etnički očišćene teritorije na pola BiH". Tarik je takođe opet pritisnuo Reisa o tome kako Genocid u Bosni nije samo Genocid u Srebrenici, i kako nije u redu da on kao vjerski lider IZ BiH nema ništa protiv što su zločinci nagrađeni sa pola države, a ne kažnjeni. Zašto ne traži pravdu, zašto ne govori o agresiji, nego agresiju prikazuje kao građanski rat, jer govori kako "u Srebrenici brat ubi brata", u jednom od ranijih govora? - pitao je Tarik.

Reis se onda pravdao što je spomenuo samo 10,000 žrtava, a ne 200,000. Kazao je da brojke nisu važne i pozivao se na Aje iz Qur'ana po kojem je ubistvo jedne osobe jednaka ubistvu cijelog čovječanstva. Nažalost, Amerikanci broje žrtve, a i Reis ih broji, ali nažalost pogrešno, umanjuje preko deset puta, a na Aje iz Qur'ana se poziva samo da se opravda za takvo pročetničko brojanje bošnjačkih žrtava.

Tu se Reis okuražio i da priča o "Zelenoj knjizi", tj. o imamima doušnicima UDBA-a. Kazao je da je zaštitio te imame jer "svi mi koji smo živjeli u komunizmu morali smo sarađivati." Time je Cerić samo priznao da je i on "sarađivao". Osim toga, time je bacio ljagu na sve poštene imame koji nisu surađivali i špijunirali svoje džematlije. Mi znamo da nije istina da je svako morao sarađivati i da nismo morali svi špijunirati za komunističku policiju. Ko te može natjerati da špijuniraš?! Bilo je špijuna, ali su to bili izdajnici, zločinci koji zbog lične ambicije ili zbog ličnog srbofilstva izdaju svoje komšije. Možda su Reisu Amerikanci povjerovali da je "svako u komunizmu morao sarađivati", ali se tom laži među Bošnjacima potpuno razotkrio. Jedna Bošnjakinja je kasnije u kuloarima ovako sarkastično prokomentarisala Reisovu izjavu: "Pa ako su svi bili "saradnici", koga su onda špijunirali?

Tada sam ja došao na red i rekao sam Reisu da smrt 10,000 nije isto kao smrt 200,000 i da je to uvreda za sve žrtve genocida.

Ponovo zatečen, Reis je na to rekao samo "hvala".

Ja sam takođe rekao da rat u Bosni nije nastao time što su se srca Bosanaca pomutila, nego da je Bosnu napala susjedna država sa namjerom da nas zbriše sa lica zemlje.

Nakon moga govora je organizator (neki Arapin) zamolio da se prestane pričati o Bosni i da se slijedeća pitanja odnose na temu predavanja, a to je Reisova "Deklaracija evropskih muslimana".

Tada se Kenan naljutio, prvo što nije dobio riječ, a drugo što se sa važnih tema kao što su genocid i izdaja u BiH diskusija usmjerava na nevažne teme za nas Bosance i Hercegovce, te je negodovao nezadovoljan ponašanjem organizatora. Ipak diskusija o Bosni je tu stala, osim što je neki Bosanac, ulizujući se Reisu, doviknuo: "Ja sam bio u logoru, i Reis je dobar čovjek i moj heroj."

Kasnije je Cerić, u jednom trenutku, objašnjavajući kako Bošnjaci nisu neki vatreni muslimani, gledajući u pravcu gdje su sjedili Muhamed, Kenan, Adnan, rekao: "Evo vidjeli ste kako se ovaj čovjek odnosi prema svome vjerskom poglavaru." Na to mu je Muhamed odgovorio: "Zato što si izdajnik." (Because you are a traitor.) Reis je opet ostao bez teksta.

Nakon Reisovog govora puno ljudi je prišlo Ceriću, ali je dosta prišlo i nama, mi smo pokušali da odgovorimo na njihova pitanja što smo bolje mogli, što je trajalo do kasno u noć.

Sve u svemu ishod je bio veoma pozitivan. Možda nismo uspjeli ubjediti mnogo muslimana, jer teško je nekom muslimanu koji nije iz BiH objasniti da čak i vrhovni poglavar Islamske zajednice može biti četnički agent. Međutim, skinuli smo pozlatu Ceriću.

Umjesto zaključka

Svi mi kojima je stalo do naše domovine Republike BiH i koji smo došli te večeri na slavni MIT univerzitet smo poslije predavanja jednoglasno zaključili da je Cerić teški izdajnik. Svaka njegova riječ je podvala Islamu, muslimanima, a pogotovo Bošnjacima. Koji bi istinski vjerski lider prikazivao svoj "umet" kao lijenštine koji "više očekuju od Boga, nego od svoga rada"?, a što je laž kada je Islam u pitanju. Upravo u Qur'anu piše: "Pomozi sebi, pa će ti i Bog pomoći". Upravo u Qur'anu piše da "Bog neće promjeniti ni jedan prirodni zakon ni zbog jednog čovjeka.", pa kako onda pravi vjernik musliman može očekivati čudo da mu nešto Bog pošalje bez rada.

Dok i popovi i rabini propagiraju kod svojh vjernika da imaju što više djece, nama Cerić kaže: "Nemojte imati previše djece." Ko bi drugi osim četnika, odmah na početku kazao, "Zahvaljujem se Americi što je SPRIJEČILA genocid u BiH, OSIM u Srebrenici." itd. itd. Cerić je četnički agent, i to ne zato što ima neki lični interes od toga, nego je to čovjek koji je spreman staviti sve na kocku radi srpstva. Srpstvo je njegov jedini pokretač u životu, a Islam je samo maska koja mu omogućava da nanosi udarce iznutra svojim neprijateljima, Bošnjacima. Nažalost to je jedina ispravna karakterizacija Mustafe Cerića.


Mirza B. (uz konsultaciju sa ostalim prisutnim BH patriotima iz NKR BiH)



10. TV OBN – RAZARAČ BOSANSKOG TKIVA !


SARAJEVO – 06.04.2006. Gost TV OBN bio je Lagumdžija Zlatko. Ono što međutim čini vijest ovaj put nije ni čak potpuni monolog kao Lagumdžijin omiljeni način izražavanja. Ovaj put, naime, vijest je da se jedan B-H elektronski medij, kao pandan pisanom takvom mediju ("Oslobođenje" = Okupacija), po prvi put nakon AGRESIJE otvoreno i besramno stavio na stranu – ubica Bosne.

Nema se ništa izdvojiti što bi makar i zazvučalo zanimljivo iz anemičnog i dosadnog nastupa onog istog političara koji je prije četiri godine počeo uništavanje Bosne – prenošenjem izbornog sistema na nivoe entiteta. Podsjetimo: prenošenje izbornih ingerencija na entitete označilo je ISTINSKU drugu fazu – onu Miloševićevog projekta kom je DAYTON BIO PRVA FAZA!

U ovoj emisiji sav šljam i bolest poremećenih umova što nam sjedoše za vrat 1992.-ge (ali ne posjekoše, isključivo zahvaljujući NAMA SAMIMA), ispliva eto opet na površinu da se izbljuje žuči po narodnoj zdravoj pameti i logici. Metod je već bio isproban par dana ranije – od strane Pećanina Senada prema dr. Nijazu Durakoviću.

Žar s kojim je voditelj Đaković Mate bukvalno i besramno podržavao, a na momente čak i huškao Lagumdžijin kretenizam, prevazišao je i najcrnje slutnje svih normalnih građana ove ko-zna-koji-puta ubijane Bosne. Sada je potpuno jasno i zašto je OBN, NAJNEMORALNIJI B-H MEDIJ (koji JAVNO PONIŽAVA I SRAMOTI BOSANSKU ŽENU I MAJKU i time se još i PONOSI!) – u prošlonedjeljnju emisiju doveo i Izetbegovića Bakira. Tom prilikom je naime i "babin sin" dobio sat vremena, da baš kao i SDP prodavač SDB magle, bez ijednog jedinog sučeljenog stava ili mišljenja i u totalnom MONOLOGU konačno i za historiju raskrinka ulogu njegove ZAVJERENIČKE GRUPE u uništavanju domovine. Imao je prije toga Đaković Mate za gosta i dr. Silajdžića, kojeg je međutim toliko prekidao, provocirao i smijao mu se u lice, da se u naredna dva intervjua potpuno – raskrinkao.

Tako je u jednom trenutku OBN-ov najamnik s mikrofonom, sav ushićen kao pionir pred Staljinom, na Lagumdžijino klicanje "IZA NAS STOJI CIJELI SVIJET" dodao "I VATIKAN JE ČINI SE PROMIJENIO STAV!". Na to je čak i Lagumdžiji, umotanom u svoju dobro ižvakanu demagogiju tipa JA JA i JA postalo nelagodno pratiti ushićenog (mentalnog) pionira. Pa je sav nesiguran u "to nešto oko Vatikana" i sam promrmljao par riječi u tom smislu, što je ispalo komično nejasno i besmisleno.

U jednom je trenutku "nadopunjavanje" ove dvojice počelo ličiti na neki nedefinirani i nikad prije viđeni ples flamingosa, ovaj put premazanih i svim bojama i svim perjem. Bio je Senad Hadžifejzović 100% U PRAVU KADA JE NAPAO 'OBN' KAO RUŠITELJA BOSANKOG DRUŠTVENOG TKIVA !

Poučen porukama "mira" Izetbegovića Alije iz 1991., kako "NEĆE BIT' RATA – SPAVAJTE MIRNO, ZAPAD NAS JE PRIZNAO, ONI ĆE NAS BRANIT' ", veleizdajnik Lagumdžija je praktičn očitav monolog posvetio nekakvom svom zamišljenom "svijetu" u kom kobajagi nekom znače: "garancije EU i SAD-a", "prijatelji", "druga faza će da bude jer nam je obećana", itd.

Ukoliko bude pameti pa Bosna ispliva iz ovog najnovijeg pokušaja atentata u koji je zapala, ipak se nije izvukla iz Lagumdžijinog ubijanja nas "u glavu": on je, naime, u svojoj završnoj riječi rekao doslovce: "NAMA JE OBEĆANO DA ĆEMO U EVROPU 2014., SAMO TREBA DA OVO SAD USVOJIMO. ZNATE ZAŠTO? PA EVROPA ĆE 2014. PONOVO DA SE FOKUSIRA NA BOSNU JER ĆE TADA BIT 100-GODIŠNJICA SARAJEVSKOG ATENTATA IZ 1914., PA KUD BOLJE PRILIKE NEGO TAD DA UĐEMO U EVROPU!"

A da ipak nije sve bilo tako komično kako ste možda pomislili iz gornjih klovnovskih izjava Staljina Malog, potrudio se niko drugi do povampireni voditelj, bljujući žuč u svojoj završnoj riječi: "PRIDRUŽITE SE OVOJ GRUPI, POMOZITE OVOJ SEDMORICI (a samo su šestorica potpisala) KOJI SU HRABRO OTPOČELI... TEŠKO JE OČISTITI OVO ŠTO JE OKO NAS !"

Emisija se tako završila neslavno – bez objašnjenja ko je to "ovo", i koga to treba ponovo ČISTITI ! Ali znamo i da ne kažu...

Amar Delić, Sarajevo
Nacionalni kongres Republike Bosne i Hercegovine




PREGLED BH MEDIJA

11. KOMENTAR REZOLUCIJE KONGRESA USA O USTAVNIM AMANDMANIMA

http://republikabih.net/


Nažalost ne možemo sve odgovore Tihiću objaviti u ovome broju, ali neka od njih možete pročitati na linkovima

12. TIHIĆ PIŠE NAMA MI PIŠEMO NJEMU: VI TIHIĆU STE PO NARODNOSTI IZDAJNIK

http://republikabih.net/IB/index.php?showtopic=1499



13. JOS JEDAN ODGOVOR TIHIĆU IZ DIJASPORE

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua982.htm



14. INTERESANTNE DISKUSIJE NA FORUMU SDA

http://www.sda.ba/forum/viewthread.php?forum_id=5&thread_id=2&rowstart=20


15. PONOVO PRORADILA WEB STRANICA BOSONA

http://www.bosona.net/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: