Sunday, April 20, 2008

#396 Elmire sram te bilo

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 26. april 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 396
http://republic-bosnia-herzegovina.com/


1. UVODNIK: ŽIVJELI HEROJI ŽILIĆ I AVDIĆ
2. Zastupnički dom Parlamenta BiH: Žilićevo "ne" uvod u dramu?
3. NE ZNAM SAMIRA ŠESTANA, ALI SVAKA MU ČAST
4. Elmire sram te bilo



1. UVODNIK: ŽIVJELI HEROJI ŽILIĆ I AVDIĆ

Izdajnička Srpska Demokratska Akcija - SDA, je odgodila glasanje za danas u 15:00 da pokušaju pritiscima na Avdića i Žilića promjeniti ishod glasanja. Mi smo već poslali pisma podrške ovoj dvojici heroja, koji su do sada odolili svim pritiscima na njihove adrese

Predstavnički dom BIH

muhamed.altic@psbih.org
izet.hadzic@psbih.org
nadzida.mlaco@psbih.org
adem.huskic@psbih.org
muhamed.moranjkic@psbih.org
sead.avdic@psbih.org
elmir.jahic@psbih.org
beriz.belkic@psbih.org
selim.beslagic@psbih.org
mirsad.ceman@psbih.org
mladen.potocnik@psbih.org
nijaz.durakovic@psbih.org
jozo.krizanovic@psbih.org
martin.raguz@psbih.org
ibrahim.djedovic@psbih.org
zlatko.lagumdzija@psbih.org
sefik.dzaferovic@psbih.org
fatima.leho@psbih.org
mehmed.suljkanovic@psbih.org
hazim.felic@psbih.org
ivo.lozancic@psbih.org
vinko.zoric@psbih.org
azra.hadziahmetovic@psbih.org
elma.barakovic@psbih.org
elma.barakovic@psbih.org
emira.cesljar@psbih.org

Druge adrese poslanika možete naći na njihovim web stranicama.
Šaljite i poruke podrške i kritike na obje adrese:

http://www.parlament.ba/bos/pd/pik/klubovi.php

Nacionalni kongres Republike BiH i svi bh patrioti vam poručuju da izdržite. Ako izdržite bićete spasioci Bosne i Hercegovine. Ako ne izdržite ostaćete upamćeni kao jedini krivci za nestanak Bosne i Hercegovine. Nacionali kongres Republike BiH je sinoć obavijestio svjetsku javnost o ponašanju Američkog Ambasadora. Budite sigurni ON VAM NE MOŽE NIŠTA. Vi jedini raspolažete sa vašim glasom i odgovarate za njega jer vam ga je narod Bosne i Hercegovine dao, a ne neki ambiciozni siledžija iz Amerike.

Slijedi izvještaj sa sjednice iz kojeg se vidi ko je čovjek a ko je izdajnik.


2. Zastupnički dom Parlamenta BiH: Žilićevo "ne" uvod u dramu?

Poslanik SDA izjavio da će glasati protiv * Avdić tvrdio da je vršen pritisak * Lagumdžijine metafore * Žele da na brzinu mijenjamo Ustav, upozorio Duraković

Na jučerašnjoj cjelodnevnoj sjednici Zastupničkog doma BiH, do zaključenja ovog izdanja "Dnevnog avaza" sinoć iza 21 sat, nije glasano o predloženim izmjenama državnog Ustava.
Na samom početku sjednice vođena je duga rasprava o dnevnom redu. Vlatka Komšić predložila je da se prije izjašnjavanja o ustavnim amandmanima na glasanje stavi sporazum stranaka na temelju kojeg su i urađeni amandmani.
Zastupnik Bosanske stranke Muhamed Morankić predložio je da se o izmjenama Ustava raspravlja tek nakon oktobarskih izbora. Oba prijedloga su odbijena. Zapravo, Komšić je svoj povukla, a Morankićev nije ni razmatran.

Lagumdžijine metafore


Mehmed Žilić

Sead Avdić

Zahvaljujemo se svima koji su imali hrabrosti i razuma da u ime nas građana kažu NE. Posebno dvojici hrabrih Patriota gospodinu Žiliću i Avdiću, koji su bili pod velikim pritiskom. Čak je i američki Ambasador lupao o stol ali mi znamo kako su prošli Indijanci koji su vjerovali američkoj politici. Ameri trebaju konačno shvatiti da je BiH u Evropi, a ne u Americi niti na Srednjem istoku i da svi nismo poltroni i izdajnici. (op.ur.)

Raspravu je, u svojstvu predstavnika predlagača amandmana, odnosno Predsjedništva BiH, otvorio Sulejman Tihić. Po njemu, amandmanima jača država BiH i njima se otklanjaju brojne zapreke na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.
Sead Avdić konstatirao je da je posljednjih dana bilo pritisaka na poslanike od kreatora amandmana. Elmir Jahić ustvrdio je kako Klub SDA podržava izmjene, a Ibrahim Đedović je naglasio da njega niko nije "pritiskao". Momčilo Novaković kazao je da SDS nije "baš sretan ušao u izmjene Ustava", Martin Raguž da traži samo evropske standarde koji će jednako važiti za sve narode u državi... Mehmed Žilić svoje stranačke kolege iz SDA šokirao je kazavši da on neće podržati predložene izmjene jer "znače podjelu države BiH".
- Mehmede, pozivam te i kao zamjenik predsjedavajućeg ovog doma i kao potpredsjednik SDA da digneš ruku za amandmane! Ja te molim da to učiniš, da glasaš za reforme jer one ne znače podjelu BiH već su šansa za reintegraciju države - obratio se Šefik Džaferović Žiliću.
Nije se stekao dojam da je Žilića Džaferović uspio uvjeriti u ispravnost svog stajališta.
Zlatko Lagumdžija govorio je u metaforama. Državu BiH uporedio je sa žednom osobom u pustinji kojoj se govori da joj neki prijatelji (SAD i zemlje Evrope) nude malo vode kako bi mogla nastaviti put do oaze (EU), a ona tu vodu odbija i traži da je se odmah dovede u oazu.

Mrkva i štap

- Predložene izmjene odudaraju od evropskih standarda. Njima se krši Evropska konvencija o ljudskim pravima. Dovelo nas se u poziciju da Ustav države mijenjamo na brzinu, u izbornoj godini. Govori nam se kako je međunarodna zajednica umorna od BiH, a niko neće da kaže da je i BiH umorna od međunarodne zajednice. Jer, mi smo njeno čedo: napravila se nakaza u Dejtonu i sada nam se opet po principu mrkve i štapa nude izmjene Ustava - naglasio je Nijaz Duraković.

Tihić: Odbijanje amandmana moglo bi destabilizirati BiH

- Svi koji se opredijele da glasaju protiv amandmana trebaju biti svjesni kako se to može odraziti ne samo na reforme i evropski put BiH već i na opstanak naše zemlje uopće. Najmanje što bi se moglo desiti jeste radikalizacija i destabilizacija prilika u BiH što, morate priznati, nije dobro. Mnogi u međunarodnoj zajednici bi se zapitali da li se oni u BiH uopće mogu o bilo čemu dogovoriti, a neki možda i posumnjali u opstanak i perspektivu naše države - kazao je Sulejman Tihić u obraćanju zastupnicima.

Bakir Izetbegović došao razgovarati sa Žilićem

U jednom trenutku u zgradi Parlamenta BiH viđen je i Bakir Izetbegović. On je kratko nasamo razgovarao s Mehmedom Žilićem. Pretpostaviti je da ga je uvjeravao da glasa za predložene izmjene Ustava BiH.

Prisutni gosti

Pored članova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, jučerašnjoj sjednici prisustvovao je i veliki broj ambasadora, počevši od Daglasa Meklhenija (SAD), preko ambasadora Austrije Vernera Almhofera, Kanade Šeli Vajting, Hrvatske Josipa Vrbošića, do šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Majkla Hemfriza.



Zbog Izetbegovićevog pritisak na Žilića, izdajnik je zaslužio da objavimo slijedeći odličan intervju o Izetbegovićima, našim smrtnim neprijateljima:

3. NE ZNAM SAMIRA ŠESTANA, ALI SVAKA MU ČAST

Intervju: Samir Šestan

1. Da li je Alija Izetbegović bio pozitivna ili negativna ličnost? Zašto?

- Rezultati vladavine Alije Izetbegovića su tako poražavajući, da gotovo bez značajnijeg pretjerivanja, možemo ustvrditi da se uopšte nije radilo o ličnosti, nego o- elementarnoj nepogodi! To što se još uvijek bavimo njime, govori više o nama samima nego o njemu. Ili, eventualno, govori o dubini septičke jame u koju nas je gurnuo. Poznato mi je naravno, da postoji čitava masa onih koji će istrajati na njegovoj pozitivnosti, no ta "pozitivnost" se, gotovo redovno, izvodi iz poređenja lošeg sa gorim i miješajući se sa elementima poltronstva, konformizma i klasične stupidnosti, završava kao komična antiteza naše stvarnosti.

2. Šta mislite o Aliji Izetbegoviću kao čovjeku?

-Taj šizofreni koncept, kojim se narodu ispire mozak, to tobožnje dvojstvo Političara i Čovjeka (dosad na taj način u istoriji nezabilježen!) stvoren je samo iz jednog razloga: da bude svojevrsna amnestija za posvemašnju nesposobnost za obavljanje posla koga se (objeručke) prihvatio i sve promašaje i katastrofe kojima nas je izložio, te, za izgradnju i učvršćenje kulta ličnosti (jer, bez toga ovdje izgleda ne može).
Jašući na tezi da je politika prljava i da je, u skladu s tim, uspješan političar redovno prepun loših ljudskih osobina, tvorci ove ublehe za široke narodne mase nas žele ubijediti da su sve greške Alije Izetbegovića Političara tobože proizvod toga što je on bio dobar čovjek. Koji kretenizam.

3. Šta mislite o Aliji Izetbegoviću kao političaru?

- Sjećate se onog vica o Muji i Hasi kad Husi neki manijak pali šamare, a Mujo ga brani govoreći ovome Hajd' još jednom, ako smiješ! sve dok Huso ne zavapi: Mujo, nemoj me braniti više, matere ti!!!?
E, ja znam i nastavak: Mujo je postao počasni predsjednik SDA, a Huso je još uvijek na Intenzivnoj njezi i povremeno ga moraju oživljavati šok terapijama.

4. Koji su najbolji potezi koje je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri?

- I to postoji??? Pa, dobro, da pokušamo.... Ako ne brojim odlazak u zatvor (koji i nije bio baš njegov potez, je li) onda je to bez sumnje- njegovo povlačenje iz politike. Mada, klasično izetbegovićevski ni ono nije dosljedno sprovedeno (šta ćete kad svaki dan ima prijepodne i poslijepodne).

5. Koji su najlošiji potezi koje je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri?

- Definitivno najlošiji potez kojeg je Izetbegović povukao u svojoj političkoj karijeri - u žestokoj konkurenciji sve samih katastrofa- je: odluka da osnuje stranku i da se bavi politikom. Iz ovog su proizašli svi drugi. Njihovo nabrajanje bi bio posao primjereniji nekom institutu i objavljivanju u višetomnim izdanjima, nego odgovoru na ankentno pitanje u novini sa ograničenim brojem strana, tako da sam prisiljen odustati i od pokušaja navođenja samo nekih od NEOPROSTIVIH(!).

6. Da li je SDA nako Izetbegovićeve smrti više ili manje demokratska stranka u odnosu na vrijeme kada je on bio njen predsjednik?

- Razlika između SDA sa i SDA bez Izetbegovića u kontekstu priče o demokratičnosti zaista postoji, ali ne radi se o razlici u demokratičnosti, nego o mogućim posljedicama po one koji bi tu priču o demokratičnosti i slobodi shvatili ozbiljno. Dok ste za "Alijinog vakta" morali strahovati od "spontane reakcije" kakvog fanatizovanog Vođinog sljedbenika, danas u SDA, ne računajući možda Reisa, nema ličnosti čije bi riječi bilo ko, pa makar se radilo o notornoj fanatizovanoj budali, slijedio na taj način.

7. Ko je idealan nasljednik Alije Izetbegovića?

... U načelu, idealan nasljednik Alije Izetbegovića u SDA bi bio onaj koji bi definitivno sahranio tu stranku ili je sve na podnošljivih 5-7 procenata. Hm.. u tom kontekstu mislim da je Sulejman Tihić sasvim dobro rješenje. Ne do bog da nadu nekog pametnog, prodornog, nekorumpiranog, reformistički nastrojenog pa da još i dobro izgleda.

8. Šta mislite o politčkoj karijeri Izetbegovićevog sina Bakira?

- Ne poznajem ga dovoljno niti me ustvari interesuje. U načelu, opsjednutost tim likom od strane sarajevskih medija mi izgleda kao loš čaršijski fazon koji baš i ne shvatam najbolje. Meni su svi ti kriminogeni tipovi isti i potpuno mi je svejedno ko će od njih zasjesti na tron. Problem nije u pretendentima, nego u tronu, a to nema veze sa Alijom Izetbegovićem ni sa SDA, nego sa nama, tj. sa ovim narodom koji izgleda nema namjeru prestati puzati i ima potrebu za stalnim nadzorom i starateljstvom, a koji, k tome, ima i zanimljiv običaj da više vjeruje Vodi nego sopstvenim očima.




4. Elmire sram te bilo,

zar tako uništavati svoju domovinu svoj narod. Gdje ti je bolan dostojanstvo. Četnici ti toliko zlo nanijeli, istjerali te ko pseto, mater ti se kao izbjeglica po Skoplju potucala, gladovao si, ja sam ti tražio vreću brašna u Tuzli, kada su te četnici istjerali iz tvoga zvorničkog imanja i blagostanja, a ti im opet daješ svoj glas. Zbog koga? Zbog Tihića i Bakira?! Pa to je šljam. Njihova snaga je samo u slabićima koji ih slijede. Otkaži im poslušnost. Bog je stvorio čovjeka da hoda uspravno, a ne da gmiže ko crv pred drugim čovjekom.

Haram ti sve bilo.

I red bi bio da mi odgovoriš na ovaj email, da potrošiš makar desetinu vremana koju sa ja potrošio tražeći vreću brašna za tebe i tvoju mater i brata u Tuzli 1993. okovanom ledom i glađu zbog četničkog obruča.

Dr. Muhamed Borogovac

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: