Sunday, April 27, 2008

#408 Ataci na povratnike u Bijeljini

EVROPA ODREĐUJE PRAVILA ULASKA U EVROPSKU UNIJU, A NE AMERIKA
Datum: 8. jul 2006 21:30

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 8. juli 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 408


1. EVROPA ODREĐUJE PRAVILA ULASKA U EVROPSKU UNIJU, A NE AMERIKA
2. Izjave nekih diplomata su otvoreno miješanje u unutrašnje poslove BiH
3. Rezolucija je obavezujuća!
4. TOPOVE ZA PIJUNE
5. NASER ORIĆ BI TREBAO DOĆI U POTOČARE POD ZASTAVOM SA LJILJANIMA - SAMO POKOP POD ZASTAVOM REPUBLIKE BIH JE DOSTOJANSTVEN

6. Ataci na povratnike u Bijeljini
7. KRAJ BAJKE O "PIRAMIDAMA" – ODGOVORNOST TIHIĆA, TERZIĆA I OSTALIH!
8. EKONOMSKO KRILO NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH
9. "STELA" I "TUTA" NISU PATRIOTI BiH
10. HITNO SE REGISTRUJTE ZA IZBORE - IMATE MANJE OD 10 DANA

PREGLED MEDIJA

11. ZAVRŠENO POSTAVLJANJE ONLINE PITANJA TIHIĆU NA RADIO SLOBODNOJ EVROPI
12. IZJAVA ZA JAVNOST SDU
13. MUHAMED TUNJO FILIPOVIĆ PONOVO SRČE IZ ISTE ČAŠE SA ČETNICIMA
14. STANDARDNO DOBRI PPRILOZI NA "REPUBLIKABIH.NET" I "ORBUSU"


Ako ne želite da primate naše poruke samo pošaljite Reply na bilo koju našu poruku u KOJEM ĆETE TO IZJAVITI I NAPIŠITE VAŠU TAČNU EMAIL ADRESU BILO GDJE U TIJELO (BODY) REPLY PORUKE I BIĆETE AUTOMATSKI izbrisani iz našega adresara. Jedina mogućnost da ne budete izbrisani je ako vam se naše poruke forwarduju sa neke druge adrese, najčešće je u pitanju neka vaša stara adresa. U tom slučaju je program nemoćan, pa nam to trebate javiti. Pri tome napišite tu vašu staru adresu u tijelo (BODY) poruke, i mi ćemo je ako treba ručno izbrisati iz našeg adresara.

Primijetili smo da mnogi koji nikada nisu tražili da budu izbrisani, u nedostatku argumenata protiv naših političkih stavova, proglašavaju nas "spamerima" koji ih tobože protiv njihove volje drže na listi.


Izvinjavamo se Rizvanu, Sehiji, Sanelu, Arminu, Amiru, Tomislavu i ostalima čije priloge ovaj put nismo uvrstili. Mi smo se ograničili na politička i to Ustavna pitanja, jer jedino pravo igra ulogu. Čak i članke koji historijskim argumentima dokazuju opravdanost opstanka jedinstvene BiH ne uvrstavamo u "Glasnik". Nažalost nemamo prostora za sve teme.


1. EVROPA ODREĐUJE PRAVILA ULASKA U EVROPSKU UNIJU, A NE AMERIKA

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Centralni događaj prošle sedmice bio je intervju američkog ambasadora McElhaney-a za "Nezavisne novine". U tom intervjuu on objašnjava političarima iz RS kako mogu zaobići Rezoluciju Vijeća Evrope slijedećim riječima:

"Pristup koji smo mi imali jeste da svi važni faktori sjednu za što i da se kroz jake pregovore dođe do sporazuma koji je prihvatljiv za sve. Nema te deklaracije koja će promijeniti stanje jer stvarnost je ta da su to političari i parlament koji će morati da glasaju za promjene." - kraj citata.

Ovdje ćemo ukratko objasniti šta je suština toga intervjua i zašto mu pridajemo toliki značaj.

U prošlom broju "Online glasnika" smo naveli dva moguća razvoja događaja poslije rezolucije Vijeća Evrope, i to:

A) Insistiraćemo na internacionalnom pravu po kojem RS nije legalna, jer je nastala nelegalnim sredstvima, agresijom i genocidom, te tražiti njeno ukidanje i skidanje suspenzije sa Ustava Republike BiH.

B) Nastavićemo dosadašnju praksu naših izdajnika da se pregovara sa četnicima kao sa ravnopravnom legalnom stranom, kao da je sve počelo u Daytonu 1995, a ne agresijom 1992., kao da nikakva agresija, genocid, etničko čišćenje nisu počinjeni, kao da ni jedna strana nije kriva za ono što se događalo prije Daytona.

Zaključili smo tada da Rezolucija Vijeća Evrope neće vratiti normalnu (građansku) državu BiH, ukoliko naši pregovarači ne insistiraju na opciji A.

Sada mozemo objasniti šta američki ambasador radi. Kada pročitate njegovu gornju izjavu vidite da on radi istu stvar kao i mi, objašnjava da Vijeće Evrope ne može ništa promjeniti bez domaćih aktera, da je sudbina potpuno u rukama domaćih aktera. Pri tome on podrazumijeva da se sve odvija u skladu sa dosadašnjom praksom, tj. on podrazumjeva varijantu B. Implicirajući varijantu B on prejudicira put rješavanja ustavne krize u BiH koji vodi u podjelu države BiH. Međutim, to smo i do sada doživljavali, to nije ništa novo. Ono što je novo je da se time američki ambasador direktno suprotstavlja Evorpi. Zar je moguće da će Amerika dozvoliti sebi raskol sa Evropom zbog četničkog, genocidnog projekta?!

Evropa je munjevito reagovala izjavom Rene van der Lindena, predsjednika Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope. Gosp. Van der Linden je objasnio da je Rezolucija obavezujuća, jer je Bosna i Hercegovina učlanjujući se u Vijeće Evrope prihvatila obavezu da će provoditi rezolucije Vijeća Evrope, vidi članak iz "Avaza" kojega prenosimo pod tačkom 3. u ovom broju "Online Glasnika". Sreća je da Evropa definiše pravila ulaska u Evropsku uniju, a ne Amerika. Neka Amerika određuje pravila prijema Puerto Rica u Sjedinjene Američke države, Evropa im se neće miješati.

Iskreno govoreći ne vjerujemo da će se Amerika razići sa Evropom zbog četničkog projekta u Bosni. Vjerovatnije je da je u pitanju bolesna ambicija pojedinaca kao što su Holbrooke, McElhaney i slični, koji upropaštavaju ugled SAD zbog svoje nevjerovatne žeđi za ličnim uspjehom po svaku cijenu.

Safet Halilović je odlično odgovorio McElhaneyu u Avazu od 7. jula 2006. pa obavezno pročitajte taj istorijski članak koji slijedi.



2. Izjave nekih diplomata su otvoreno miješanje u unutrašnje poslove BiH

Kako neke diplomate shvataju konsenzus, dovoljno pokazuje slučaj kada je SBiH odstranjena sa pregovora

Stranka za BiH upozorava međunarodnu javnost da izjave nekih diplomata akreditiranih u našoj državi, u kojima se Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope otvoreno omalovažava i naziva "nepotrebnom" i "neobvezujućom", predstavljaju direktnu podršku secesionističkim snagama u RS na čelu s premijerom Miloradom Dodikom.

Potpredsjednik ove stranke Safet Halilović u razgovoru za "Dnevni avaz" pojašnjava da "njihove izjave - u diplomatski uvijenom tonu - praktično samo ponavljaju Dodikovu vulgarnu tvrdnju da VE ovu rezoluciju može okačiti mačku o rep i pronosati Evropom".

Otvorena podrška

- Posebno je zabrinjavajuće da se ovakva otvorena podrška secesionistima pojavljuje upravo u trenutku kada Dodik prijeti referendumom o otcjepljenju RS i kada mu ova rezolucija jasno poručuje da za takve namjere neće i ne može dobiti podršku VE.

Izjave diplomata o tome da je Rezolucija "neobavezujuća", te otvoreni poziv na potpuno ignoriranje svih njenih aspekata u kojima se savjetuje konačno napuštanje principa "etničkog predstavljanja" i drugih dejtonskih ustavnih principa i donošenje potpuno novog i sveobuhvatnog ustava BiH, znače najdirektnije zalaganje za očuvanje entitetskog uređenja BiH, i u tom pogledu izjave ovih stranih diplomata predstavljaju nedopustiv akt otvorenog miješanja u unutrašnje poslove BiH - kategoričan je Halilović.

Nadalje, kaže da isto značenje ima i uporno insistiranje da je za bilo kakvu izmjenu ustavnog poretka u BiH neophodan "konsenzus", što je identično izjavama zvaničnih predstavnika RS.

- Kakvo je shvatanje konsenzusa kod ovih diplomata, pokazuje slučaj kada je sa pregovora o ustavnim promjenama odstranjena Stranka za BiH, zbog toga što je ostala principijelna i čvrsta u otporu insistiranju da bezuvjetno mora prihvatiti ustavna rješenja koja bi apsolutno zadovoljila isključivo interese secesionističkih snaga iz Banje Luke.

Jer, u okviru ovakve prakse, termin "konsenzus" praktično znači da nijedna odluka unutar institucija BiH ne može biti donesena bez potpune saglasnosti predstavnika RS, dok termin "kompromis" znači da se s voljom predstavnika RS moraju saglasiti svi politički predstavnici iz FBiH, koji pravljenjem ovakvog "kompromisa" pokazuju "kooperativnost" - pojašnjava Halilović.

Dvostruka mjerila

Prema ovim dvostrukim mjerilima, kako kaže, pojam "konsenzus" praktično nije primjenljiv na političke snage iz FBiH, jer je svako njihovo protivljenje volji političkih snaga iz RS unaprijed tretirano kao nelegitimno.

- U njihovom slučaju nikada se ne dopušta insistiranje na "konsenzusu", nego im se nastoji nametnuti teza o neophodnosti "kompromisa". U isto vrijeme, pojam "kompromis" praktično nije primjenljiv na političke snage iz RS, i u njihovom slučaju nikada se ne dopušta insistiranje na pravljenju "kompromisa", nego se njihovo beskompromisno protivljenje tretira kao legitimno pravo, unaprijed zaštićeno tezom o neophodnosti "konsenzusa" - ističe Halilović.

E. SARAC

Odluke Parlamenta BiH moraju se poštovati

- Diplomati, bez obzira na to iz kojih zemalja dolaze, i u slučaju propalih ustavnih amandmana i u svim drugim slučajevima, moraju poštovati odluke Parlamenta BiH, svidjele se njima lično ili ne. Imajući u vidu ovakav njihov odnos prema Parlamentu BiH, kao lična mišljenja mogu se vjerovatno tumačiti i njihovi "savjeti" da se ignoriraju ne samo rezolucije i mišljenja relevantnih međunarodnih institucija, kao što su Vijeće Evrope i Venecijanska komisija, nego i rezolucije najviših organa SAD - poručuje Halilović.



3. Rezolucija je obavezujuća!

Rene van der Linden, predsjednik PSVE za "Avaz" 7. 7. 2006.


Ne možete biti član institucije u kojoj ćete po svom nahođenju prihvatati jedne, a odbacivati druge odluke tijela u kojem ste zastupljeni

Vijeće Evrope na oktobarskoj sesiji Parlamentarne skupštine imat će debatu o situaciji u zemljama Balkana. Na njoj će se, između ostalog, analizirati i situacija u BiH, što je još jedan razlog više da prvi čovjek PSVE Rene van der Linden posjeti našu zemlju.

U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz", između ostalog, kaže da je Rezolucija ovog tijela o BiH usvojena nedavno u Strazburu, a koja se odnosi na neuspjeh ustavnih promjena, obavezujući akt.

Selektivno članstvo

- To jeste obavezujući dokument, naravno. Svaka rezolucija VE temelji se na ciljevima koje VE ima i posebno se odnosi na ono što su obaveze zemlje članice. U ovom slučaju to se odnosi i na BiH.

Vaša zemlja imala je i posebne obaveze koje je preuzela i sve one se moraju ispuniti. Zbog toga je pod monitoring procesom. Ne možete biti član institucije u kojoj ćete po svom nahođenju prihvatati jedne, a odbacivati druge odluke tijela u kojem ste zastupljeni -naglašava Van der Linden.
Kaže da monitoring nije uspostavljen kako bi se neko kažnjavao, već ohrabrivao da ide naprijed u procesu reformi. Pojašnjava da nedavno usvojena Rezolucija VE predstavlja sveobuhvatnu viziju budućnosti BiH.

- To je jako bitna vodilja za buduće aktivnosti u BiH - kaže predsjednik PSVE.

Ističe da je posebna obaveza pratiti aktivnosti zemalja koje su još pod monitoringom VE, te da je i njegov zadatak da razgovara ne samo s političarima, nego i vjerskim vodama, predstavnicima civilnog društva i intelektualcima u zemljama koje cine porodicu Vijeća Evrope.

Obraćanje poslanicima

Na upit šta će danas reci poslanicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, odgovara da će govor uglavnom biti temeljen na poznatim stajalištima VE.

- Bitno je da se proces zajedničkog života u BiH nastavi, da se obaveze i obećanja data VE poštuju. BiH je napravila značajan progres u nizu oblasti, ali još nije ispunila obećanja data u reformama kada su u pitanju Ustav, policija, obrazovanje...

To su jako bitne oblasti za budućnost BiH.

Vaša zemlja želi biti punopravna članica Evrope. No, to se ne može ostvariti ako ne ispunite obećanja i obaveze koje ste dali, odnosno preuzeli - naglašava Van der Linden.

S. NUMANOVIC

EU i predstojeći izbori

- BiH je dobrovoljno pristala da ude u Vijeće Evrope. Obavezala se da će provoditi sve odluke ovog tijela, sve njene preporuke, rezolucije. Vaša zemlja u skoroj budućnosti želi biti punopravna članica EU. To sa sobom vuče određene odgovornosti i obaveze. Očekujem da će političari ozbiljno prihvatiti sve obaveze koje zemlja ima.

Nadam se i da predstojeći oktobarski izbori neće biti povratak na stare pozicije svoje nacije, nego da će biti izabrani političari koji su u stanju i imaju volju i želju graditi mostove među ljudima.



4. TOPOVE ZA PIJUNE

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 06.07.2006. Nakon neuspjeha tzv. "ustavnih promjena" glavni igrači svjetskih igara na Balkanu ambasadori Britanije i SAD-a više su nego optimistični da će se pogubne promjene definitivno usvojiti i to u neizmijenjenom obliku – odmah nakon oktobarskih izbora. Na čemu oni baziraju taj neskriveni optimizam, oličen u njihovom otvorenom osporavanju posljednje Rezolucije Evropskog parlamenta, čime su jasno stavili do znanja da se sa svojih pozicija sile ne ustručavaju poniziti i samu Evropsku Uniju?

Angloamerička imperijalistička politika manipulacija, ucjena i zakulisnih igara konzistentna je već stoljećima. Njihova zavadi-pa-vladaj politika neće se promijeniti radi Bosne i ne treba gajiti nikakve nade da ćemo mi biti izuzetak. Međutim, naša snaga je u tome što su internacionalni zakoni na našoj strani, te su naši neprijatelji nemoćni, ako među nama ne nađu dovoljan broj izdajnika. To se najbolje pokazalo 26. aprila 2006, kada je ruralni i pretjerano ambiciozni MacElhaney, klecao pred BH patriotima, ali ih nije mogao obraditi da glasaju za četničke amandmane.

Mi, Bosanci i Hercegovci se hitno moramo osloboditi iluzija da će nam neko drugi osloboditi domovinu i sami moramo početi postupati zrelo i suvereno kao što je npr. postupilo italijansko pravosuđe uhapsivši neki dan u Milanu šefa italijanske obavještajne službe radi sarađivanja s američkom CIA-om kojoj je pomagao hapsiti po Italiji državljane trećih zemalja i isporučivati ih bez suda vladama Britanije i SAD. Iako mu je podršku ekspresno dao i sam predsjednik Italije, tako se i sam razotkrivši kao izdajnik, glavnom obavještajcu Italije prijeti doživotna robija za – veleizdaju!

S upravo okončanom registracijom političkih partija za predstojeće opće izbore postalo je jasno na čemu angloamerički majstori manipulacije zasnivaju svoju neskrivenu nadu da će izigrati plemenite ideje ujedinjene Evrope i normalne države Bosne i Hercegovine. Naime, praktično svi najvažniji protivnici usvajanja angloameričkog paketa koji je trebao ozvaničiti kraj hiljadugodišnje države Bosne, nevjerovatnom su serijom rokada sklonjeni sa lista za državni Parlament i, na krajnje netransparentan način, stavljeni na liste za Federalni parlament. Sad je jasno i radi čega su dvojica ambasadora po tajnim večerama uporno zakulisno obavljali posao sa moralno posrnulim B-H političarima.

Tako se npr. bosanski heroj Mehmed Žilić koji je, prisjetimo se, bio jezičak na vagi u glasanju na historijskoj iscrpljujućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 26. aprila 2006., sada našao na listi SBiH za Federalni parlament koji ne samo da je za očuvanje državnosti BiH potpuno beznačajan nego i štetan. Virtuoz političkog organizovanja Patriotskog bloka profesor Safet Halilović, čovjek koji je objasnio naciji šta se dešava na ustavnim pregovorima, upozorio nas kada je Tihić izdao, odjednom biva potpuno uklonjen iz borbe za ustav - našao se takođe na listi za nebitni federalni parlament. Da li će novi predsjdnik SBiH Haris Silajdžić, koji bi mogao umjesto Halilovića učestvovati na ustavnim pregovorima kao novi predsjednik stranke, obavijestiti naciju kakva se mućka kuha na pregovorima, ili će se pridružiti lakirovki Tihića i Lagumdžije i prodavati nam neku novu legalizaciju RS, kao "korak u dobrom pravcu".

Sumnje u loše namjere Silajdžić Harisa izrečene nakon njegovog povratka na čelo SBiH izgleda obistinjuju se. Teško je naime povjerovati da je ova marginalizacija ovako značajnih kadrova slučajna. Jedini način da Silajdžić otkloni te sumnje je da ostavi Halilovića na mjestu pregovarača Stranke za BiH na slijedećim pregovorima za promjenu ustava.

Interesantno, još jedan junak iz Parlamenta BiH profesor Nijaz Duraković, dospio je nažalost samo na listu SDU za federalni parlament. SDU je stranka Patriotskog bloka i nejasno je zašto nisu zadržali Durakovića tamo gdje se dokazao, gdje bi im kao takav sigurno donio mnogo glasova! Ovdje nećemo donositi nikakve zaključke, dok ne vidimo posljedice.

U postdejtonskim godinama pljačkaških privatizacija izvedenih pomoću entitetskih institucija, bitni su bili entitetski parlamenti, pa se u državnom parlamentu, u kojega se glavni oligarhi nisu ni gurali, moglo naći istinskih patriota. Međutim, kada je u Evropi zaključeno da je Dayton "nefunkcionirajući Ustav", te je pokrenut proces njegove promjene, a to je u nadležnosti Parlamenta BiH, onda se epicentar akcije pomjerio u Parlament BiH. I gle čuda - odjednom čak i jedan Bakir Izetbegović, shvata da projekat stvaranja srpske države u BiH nije završen, te se na oktobarskim izborima nastoji prebaciti u Parlament BiH, da pomogne Lagumdžiji, Dodiku, Ivaniću, da nastavi tamo je "babo" Alija stao....

Šahovskom terminologijom rečeno, onaj ko mjenja topove za pijune može biti samo šahovski pacer. Nažalost, vjerovatnije je da su u pitanju velemajstori prevare koji svakim potezom pletu smrtonosnu matnu mrežu oko žrtve, Republike BiH i njenih lojalnih građana.




5. NASER ORIĆ BI TREBAO DOĆI U POTOČARE POD ZASTAVOM SA LJILJANIMA - SAMO POKOP POD ZASTAVOM REPUBLIKE BIH JE DOSTOJANSTVEN

Piše: Dr. Vahid Sendijarević

Samo pokop žrtava genocida u Srebrenici pod zastavom Republike BiH je dostojanstven pokop. Pristati na dženaze za zelenim pokrovom preko tabuta i na dženaske dove bez zahtjeva za oslobođenje Srebrenice od četničke okupacije ima samo jednu političku poruku, a to je pristajanje na stanje uspostavljeno četničkim nožem, žicom, agresijom i genocidom.

Zato, kada Tihić kaže Naseru Oriću prilikom njihovog susreta, kako prenosi Oslobođenje od 7. jula - “Ovo nije samo vraćanje vjere u pravdu već i nada da će [preživjeli Srebreničani] saznati istinu i dostojanstveno ih pokopati.” – pod onim dostojanstveno, Tihić misli bez zastave sa ljiljanima Republike BiH i bez zahtjeva za ukidanjem zločinačke “Republike Srpske.”

Naser Orić mora znati da je zastava Republike BiH, koju su stotine Srebreničana svečano unijele na Spomen obilježje 11. jula 2005 pred kamerama nekoliko stotina novinskih agencija iz svijeta i pred predsjednicima i predstavnicima vlada iz mnogih zemalja svijeta, uzvikujući "Smrt Republici Srpskoj," sklonjena iz Spomen obilježja u Potočarima prilikom nedavne posjete Tihića Srebrenici na lični nalog Tihića. Time je Tihić jasno dao na znanje da njegov zahtjev za “istinu i pravdu” u Srebrenici ne dovodi u pitanje “Republiku Srpsku” koja je rezultat pokolja u Srebrenici. Time se Tihić svrstava u red onih koji izdaše Srebrenicu i prepustiše je Miloševiću kao ratni plijen i četnicima da uživaju u svom krvavom piru.

Sve dok Naser Orić i borci Republike BiH koji su branili suverenitet naše domovine od agresije iz Srbije i Crne Gore i četničke pete kolone ne mogu ući u Srebrenicu sa zastavom sa ljiljanima pod kojom su se borili, onda je Srebrenica pod okupacijom. Nasa borba nije završna sve dok se ne ukine "Republika Srpska" i na svakoj stopi BiH ne zavihori zastava Republike BiH sa ljiljanima na koju je izvršena agresija i nad čijim narodom je izvršen genocid.

Vijeće Evrope jasno kaže da mora doći kraj nepravednoj podjeli naše domovine i da svaki njen građanin treba da bude suveren na svakoj stopi njene teritorije. Pa zar mi smijemo zbog žrtava u Srebrenici pristati na nešto manje od onoga što Vijeće Evrope nudi – suverenitet svakog građanina BiH na svakoj stopi teritorije BiH.

Ako se Naser Orić ne može pojaviti u Potočarima sa zastavom sa ljiljanima pod kojom je branio svoju Republiku BiH, onda je jasno da BiH nije odbranjena od agresije i da su žrtve genocida u Srebrenici samo žrtve na čijoj krvi je napravljena “Republika Srpska”.

A što se tiče Daytonskog sporazuma, nikada nije ratifikovan na Skupštini Republike BiH, pa je ne važeći, a nije legalan ni po tome što je rezultat agresije i zločina genocida.

A što se tiče Daytonskog ustava, nikada nije usvojen u zakonskoj proceduri, pa je po tome nelegalan, a nije legalan ni po tome što se granice i ustav jedne države ne mogu mijenjati agresijom i genocidom. To čak priznade i Tadić prilikom nedavne posjete BiH.

Došlo je vrijeme da se kaže NE izdaji i izdajnicima i da se kaže NE zločinačkim tvorevinama i zločinačkom Daytonskom ustavu, i zločinačkoj zastavi sa znakom odrona kamenja.

A što se tiče onih koji kažu da se od dženaza ne treba praviti politika, očito ne znaju da je čovjek političko biće. Za razliku od čovjeka, hajvan nije političko biće. Zahtjev da se ne pravi politika oko dženaza u Srebrenici jeste politički zahtjev koji za cilj ima očuvanje zločinačke "Republike Srpske" koja je nastala kao rezultat genocida u Srebrenici. Sjetimo se one Vuka Draškovića kako će muslimanima BiH praviti džamije ako ne glasaju za nezavisnost Republike BiH. O, kako četnici vole dženaze i dženaske dove koje ne dovode u pitanje njihovu zločinačku tvorevinu "Republiku Srpsku." Četnici mrze zastavu sa ljiljanima Republike BiH, jer je to jedina legalna zastava na svakoj stopi BiH pod kojom niko ne počini agresiju niti zločin genocida. Zato Vijeće Evrope hoće BiH bez etničkih i vjerskih podjela, kao državu na kojoj će svaki njen građanin biti suveren na svakoj stopi njene teritorije.

Zato bi Naser Orić trebao doći u Potočare pod zastavom sa ljiljanima Republike BiH i ponovo stati na čelo svog naroda jer Srebrenica je pod četničkom okupacijom.



6. Ataci na povratnike u Bijeljini

Ljetna bašta kafića "Film" posuta benzinom i zapaljena

"Avaz" 2. juli 2006.

Vlasnik kafića Jusuf Trbić u dva navrata bio kandidat za načelnika općine

U starom zanatskom centru u Bijeljini jučer u ranim jutarnjim satima zasad nepoznate osobe podmetnule su požar u ljetnoj bašti kafića "Film", vlasništvo Jusufa Trbića, jednog od lidera povratnika u Bijeljinu i u dva navrata kandidata na izborima za načelnika ove općine.

Policajac uočio vatru

Prema onome što se moglo vidjeti na licu mjesta, suncobrani, bašta i stepenice na ulazu u kafić posuti su benzinom i zapaljeni. Nailaskom dežurnog policajca, koji je pozvao vatrogasce, zaustavljeno je širenje požara koji je mogao izazvati mnogo veće posljedice. Taj policajac, saznajemo, naišao je oko četiri sata pored Trbićevog kafića, a dvadesetak minuta kasnije u drugom obilasku rejona za koji je nadležan, primijetio je vatru.
Ovo nije prvi atak na imovinu Jusufa Trbića. Prije četiri godine isti kafić nekoliko puta potpuno je demoliran, nakon čega je morao biti zatvoren. U avgustu prošle godine opljačkana je Trbićeva porodična kuća, a nakon ponovnog otvaranja kafića protekle zime razbijeno je staklo na izlogu "Filma".

Niz nemilih događanja

Jučerašnje podmetanje požara samo je jedan u nizu nemilih događaja koji se u posljednja dva mjeseca dešavaju u Janji i Bijeljini. Zabilježene su nacionalističke provokacije na nekoliko dženaza u Janji, razbijanje prozora na Atik džamiji u Bijeljini.
Medu ovim slučajevima treba spomenuti i podmetanje suzavca u pekaru jednog Albanca povratnika u Bijeljinu uz prijeteće pismo da ga čeka isto kao i 1992. godine. Ovo su samo neki od događaja koji uveliko pobijaju tvrdnje da je sigurnosna situacija za povratnike u ovoj općini na visokom nivou.

E. MUSLI



KOMENTAR: Ovdje smo naveli samo napade na povratnike u Bijeljini, a bilo ih je sirom RS. Primjetimo da je bijes četnika počeo odmah poslije odbijanja amandmana u Skupštini BiH, što nam govori ko zali što amandmani nisu usvojeni, tj. u čiju su korist bili ti amandmani.

Četnici su posljednjih godina glumili demokrate da bi isposlovali priznanje svoje tvorevine. Ovi napadi na povratnike nam pokazuje da četnici gube strpljenje jer ne mogu legalizovati svoju genocidnu tvorevinu, pa se u očajanju okreću terorizmu. Međutim, to ih samo još vise udaljava od njihovog cilja, pod uslovom da među nama ne nađu nekog novog karizmatskog lidera kao što je bio Alija, koji je četnički terorizam koristio kao opravdanje da im "popusta", da im legalizuje državu, a bošnjački narod ga naivno slijedio u tome.

Interesantno da se ni Tihić ni Lagumdžija ne oglašavaju povodom ovih događaja. Tihiću je smetala zastava sa ljiljanima Republike BiH u Potočarima, pa je lično došao da je skine, da se četnici ne bi blamirali pred svijetom, a ne smeta mu da i dalje podržava Dodikovu vladu u RS, dok se četništvo prema Bošnjacima svakodnevno praktikuje u Dodikovoj RS.

Posebno je interesantno što Cerić ne reaguje na napade na povratnike sirom RS, pa čak i na džamije, dok se trzao na svaku riječ protiv ustavnih promjena Kardinala Puljića.

To sve samo još jednom dokazuje da je na djelu politika Tihić - Lagumdžijine koalicije i Cerićevog bratstva sa četnicima, i politika "zavadi pa vladaj" sa Hrvatima u korist dovršenja četničkog projekta legalizacije pola BiH samo za Srbe.

Dr. Muhamed Borogovac



7. KRAJ BAJKE O "PIRAMIDAMA" – ODGOVORNOST TIHIĆA, TERZIĆA I OSTALIH!

SARAJEVO, 29.06.2006. Kako javlja današnji Avaz, vodeći svjetski ekspert za egipatske piramide dr. Zahi Hawass u svom pismu uredniku vodećeg časopisa Arheologija (www.archaeology.org) Marku Roseu, kategorički je demantirao postojanje piramida u Bosni kao i svoju umiješanost u cijeli slučaj. Osim njega, to su do sada učinili i predsjednik Evropske asocijacije arheologa te nebrojeni drugi svjetski i domaći eksperti u oblasti arheologije, historije i geologije. Pošto se samozvani stručnjak Semir-Sam Osmanagich, kojeg je uvaženi egipćanin praktično ismijao, najviše i pozivao upravo na navodnu podršku dr. Hawassa, tako je i sam projekat tzv. "piramida" kod Visokog i definitivno – propao.

Domaći političari koji su, podržavajući ovaj slučaj bolesne gladi za novcem, ali ne samo riječima nego i debelim parama bh građana, i sami duboko zagazili u nelegalne malverzacije sredstvima iz budžeta općina, kantona i federacije, prije ili kasnije morat će polagati račune pravosudnim organima BiH. Pljačka zajedničkih sredstava koja su se u devastiranoj domaćoj ekonomiji morala upotrijebiti u daleko korisnije svrhe (od saniranja privrede, preko zdravstva do školstva) ostaće upamćena kao najveća sramota u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Sjetimo se neskrivene podrške ovom nezapamćenom sramoćenju naše zemlje od strane Tihić Sulejmana, Hadžipašić Ahmeta i Terzić Adnana, dakle samog vrha SDA. Da podsjetimo, prvi je javno, i to u funkciji prvog čovjeka države, u zgradi Predsjedništva BiH primao sjecikesu Osmanagića, drugi mu za šest preostalih mjeseci 2006. dodijelio fantastičnih 600.000 KM iz budžeta Federacije BiH od čega je potrošeno već preko 100.000 KM, a treći, skupa sa svojim ekonomskim savjetnikom Hurtić Zlatkom, odradio organizacioni dio "projekta". Radi se dakle o skupini najkorumpiranijih moćnika Bosne i Hercegovine – sjetimo se samo Hadžipašićeve upornosti da stranoj vladi pokloni stratešku B-H naftnu kompaniju Energopetrol, a onda i njegove bezumne mržnje prema radnicima koji umiru u štrajkovima glađu boreći se za svoja osnovna ljudska prava koja Hadžipašićeva vlada uporno i sistematski gazi već četvrtu godinu...

Ima tu još i sitnih riba kao npr. načelnik općine Visoko koji je iz budžeta jedne izuzetno siromašne općine izdvojio čak 100.000 KM što je već potrošeno, potom premijer ZeDo kantona, itd. I sam organizator cijelog cirkusa na terenu te glavni logističar (izgleda da nam je zla sudbina odredila da su nam visočaci jedini logističari u zemlji) neugledni kustos muzeja u Visokom, nekakav Hodović, je zapravo – osnivač SDA u Visokom.

Prisjetimo se na kraju i nedavnih tzv. "ustavnih amandmana" koje su nam, zajedno sa svojim srpsko-angloameričkim naredbodavcima, pokušavali nametnuti ti isti ljudi, taj isti vrh SDA, i to upornošću licemjernih bezočnika kojima ništa, a najmanje logika zdrave pameti, nije bilo sveto. Takođe se trebamo prisjetiti i sumnjive podrške najviše angloameričkih medija (CNN, MSNBC, Reuters, BBC, i dr.) te SDP-ove FTV i Oslobođenja, koji su potpuno nekritički i to uoči presudnog glasanja u Parlamentu BiH vršili totalno sluđivanje pameti bosanske javnosti ne bi li nam skrenuli pažnju sa pitanja opstanka Bosne na nebulozne teorije o Majama s Marsa i "piramidama" kod Visokog. Samo treba pogledati stranicu online peticije http://peticija.white.prohosting.com o kojoj piše i ugledni list Arheologija (http://www.archaeology.org/online/features/osmanagic/index.html) pa će nam biti jasno iz samih statistika posjetilaca koliko je taj cijeli projekat bio važan silama mraka – onim istim koje su npr. nedavno pokušale u SAD-u nametnuti da se u školama umjesto evolucije tj. prirodne selekcije vrsta uči tzv. kreacionizam tj. da su vanzemaljci ili bog(ovi) stvarali i mijenjali život na Zemlji...

Na svu sreću, jasno je da je istina napokon izbila na površinu: zahvaljujući mnogobrojnim svjetskim naučnicima velikog kalibra, kao i hrabrošću domaćih političara najvećeg (patriotskog!) kalibra, ova PODVALA je spriječena, i već danas EU koja je sve do juče uplašeno slijedila čvrstorukaški kurs Washingtona i Londona donosi REZOLUCIJU kojom se mijenja društveno uređenje Bosne i Hercegovine i konačno traži dokidanje sramotnog dejtonskog (ne)uređenje naše zemlje.

ZAHVALJUJUĆI PRVENSTVENO NAMA SAMIMA I EVROPA JE NAPOKON USTALA U ZAŠTITU NAŠIH, ALI I SOPSTVENIH INTERESA, TE PO PRVI PUTA ISTINSKI JEDINSTVENA USPROTIVILA SE NEPRIJATELJKOM DJELOVANJU.

Amar Delić, Sarajevo

Nacionalni kongres RBiH



8. EKONOMSKO KRILO NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

RE: STOTINE HILJADA AMBASADORA BiH U SVIJETU

Poštovani gospodine Sendijareviću,

i sam sam bio dio BiH dijaspore a od 2000 godine i sada radim u BiH.

Činjenica je da je BiH patriotska dijaspora trnje u četničkim očima jer je ona upravo faktor preporoda bosanske patriotske "inteligencije" . A uništenje bosanske inteligencije bio je prioritetni cilj agresora na nasu zemlju. Prisjetimo se samo bombardovanja Orijentalnog instituta i Sarajevskog univerziteta na samom početku rata, odvođenja u logor, silovanje i ubijanje sudija, advokata, profesora, inžinjera, ekonomista. Sjetimo se rahmetli Hakije Turajlića - čovjeka koji je čitav svoj život posvetio ekonomskom razvoju BiH i načina na koji je ubijen i mnogih drugih.

Mladi ljudi koji se danas vraćaju u BiH sa diplomama prestižnih svjetskih univerziteta jednostavno svojim znanjem nadilaze spletke četničkih političara i ekonomista koji ustvari i rade sve na institucionalnom i ekonomskom uništenju i gušenju BiH.

Političke analize stanja u BiH koje dolaze od BiH dijaspore slobodne od političkih kompromisa BiH političara su od izuzetne važnosti za patriotsku javnost u BiH. Bosanski kongres je jedan dobar primjer kako BiH dijaspora može odigrati važnu ulogu u političkom životu BiH.

S tim u vezi želim da izrazim potrebu za i da iniciram osnivanje Bosanskog ekonomskog kongresa kao dijela Bosanskog kongresa koji bi se fokusirao analizirao, kritikovao i objašnjavao trenutnu ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH na jedan aktivan način kao i ekonomsku politiku u BiH.

S Poštovanjem,

F. M.
Sarajevo



Poštovani gospodine F. M.,

Vahid Sendijarević će vam lično odgovoriti na ovo pismo, a ja ću vam javno odgovoriti da bih još jednom naše čitaoce podsjetio kako djeluje "Nacionalni kongres Republike BiH", što će pomoći zainteresovanim da se uključe u nas pokret tako što će naći svoje lične patriotske projekte i početi djelovati.

Jedina nasa infrastruktura je ovaj "Glasnik", zatim, sve veći broj web stranica koji prenose naše članke i sve veći broj naših ljudi koji distribuiraju naše ideje. Ono što je najteže naći kod formiranja ovakvih organizacija je znanje i stručnost. Dakle, vi samo krenite u projekat tako što ćete uočavati nepravilnosti i podvale naših neprijatelja protiv naše domovine Bosne i Hercegovine u području ekonomije i mi ćemo to objavljivati. To je jedino što možemo činiti, naoružavati naš narod znanjem, da bi se naši ljudi "na terenu" što uspješnije suprotstavljali šakalima koji vrebaju na nasu domovinu i na nasa bogatstva.

Nacionalni kongres Republike BiH funkcioniše na principu da svako ko ima na umu neki patriotski projekat, taj projekat sam i realizuje, a mi ostali mu pomažemo na volonterskoj bazi koliko smo u stanju. Nekada se taj projekat sastoji od isticanja zastave Republike BiH (Ljiljana), nekada u distribuiranju patriotskih članaka, nekada u pisanju patriotskih članaka na raznim diskusionim forumima, nekada u lobiranju kod naših ili stranih poltičara itd.

Dakle, za svakoga ima mjesta u patriotskom pokretu, a pogotovo za ljude sa vašim znanjem i iskustvom u ekonomiji.

Srdačan pozdrav

Muhamed Borogovac



9. "STELA" I "TUTA" NISU PATRIOTI BiH

Poštovana gospodo,

Veoma cijenim Vaš glasnik, koji ne samo da redovno primam i čitam, nego ga i forward-ujem i preporučujem svojim mnogobrojnim prijateljima. Većina Vaših stavova mi je prihvatljiva, ali se nikako ne mogu saglasiti sa činjenicom da ste stranku HDZ-1990, proglasili strankom patriotskog bloka???

Mogu slobodno reci da su članovi te stranke, između ostalih Pero Marković, Jadran Topić a sigurno i osumnjičeni ratni zločinci :Jadranko Prlić, Valentin Ćorić, Berislav Pušić i Bruno Stojić te već osuđeni „Štela“ Martinović i „Tuta“ Naletilić zaslužni za najveće zločine nad Bošnjacima: hapšenja Bošnjaka iz stanova, odvođenja u logore, neviđene pljačke imovine Bošnjaka, silovanja, ubistva, maltretiranja i ponižavanja svake vrste. Siguran sam da osvjedočeni secesionisti nikako ne mogu pripadati patriotskom bloku.

Bivši logoraš

M. C.



Poštovani gospodine,

ako pažljivo pročitate prošli "Glasnik", vidjećete da smo sa BOSS-om i SDU završili nabrajanja stranaka Patriotskog bloka, jer poslije riječi "zatim" nabrajamo ostale stranke za koje mislimo da treba glasati.

U Bosni i Hercegovini nemamo kritičnu masu ljudi koji su politički savršeni. U svakoj stranci ima veoma mnogo pojedinaca kompromitovanih na razne načine. Najčešći oblik kompromitacije je mijenjanje političkih opredjeljenja, tj. politička neprincipijelnost. Svjesni smo da ima i drugih ozbiljnijih oblika kompromitacije pojedinih članova u pojedinim strankama od čistog kriminala, do ratnih zločina, kakve i vi npr. navodite u vašem pismu,.

Zato mi isključivo gledamo na današnja stremljenja pojedinih stranaka i to u odnosu na samo jedno egzistencijalno pitanje Bosne i Hercegovine, a to je da li su za ukidanje entiteta, ili su za opstanak entiteta. To je ono što je sada pitanje svih pitanja i zbog toga preporučujemo da se glasa za Raguzev i Ljubićev HDZ 1990, radije nego za Čovićev i Jovićev HDZ.

M. B.



10. HITNO SE REGISTRUJTE ZA IZBORE - IMATE MANJE OD 10 DANA

Ovo je posljednje upozorenje da se registrujete. Evo nekih praktičnih savjeta.

Postoje DVA RAZLIČITA FORMULARA: RPR-1 i RPR-2. Ukoliko do sada niste dobili u posti formular RPR2, a nekada ste bili registrovani za glasanje iz izbjeglištva, hitno nazovite na donje telefone da provjerite u čemu je problem.

Ako do sada niste bili registrovani, onda se na vas odnosi formular RPR1 - upoznajte se u slijedećim pasusima šta da uradite.

Formular PRP-2 ste vjerovatno dobili od Izborne komisije u vašim poštanskim sanducima, ukoliko ste ranije bili registrovani za izbore u BiH i ukoliko Izborna komisija ima vašu tačnu adresu.

Taj formular trebate samo potpisati na naznačenom mjestu i vratiti na adresu Izborne komisije ili faxirati potpisanu stranu zajedno sa fotokopijom važećeg identifikacijskog dokumenta. Ne trebate popunjavati podatke ne drugoj strani, ukoliko su podaci u gornjem dijelu prve strane tačni (Ime, Adresa, Datum rođenja, Jedinstven Matični Broj Građanina, i Opština).

Faxovi Izborne komisije su: ++387-33-251-333 i ++387-33-251-334

Identifikacijski dokument MORA BITI VAZECI, a može biti ili bosanski (pasoš, lična) ili strani (pasoš, vozačka, "Green Card" itd.). Ako mislite da ste i vi trebali dobiti u posti ovaj formular, tj. ako ste ranije bili registrovani za izbore, zovite Izbornu komisiju da javite promjenu adrese i da se informišete zašto niste dobili RPR-2 formular u pošti.

Telefoni izborne komisije su: ++387-33-251-331 i ++387-33-251-332



Formular PRP-1 služi za one koji nisu ranije bili registrovani za glasanje. Nalazi se ne linku http://izbori.ba/documents/2006/obrasci/PRP1-bh.pdf

Treba ga otprintati i ispuniti, te zajedno sa fotokopijama traženih dokumenata poslati na gore navedene faxove. Većina nas ima status Izbjeglog lica, pa zato slijedite ta uputstva sa formulara.
Međutim, mnogi od vas imaju specifičnu situaciju te trebaju pitati na gornje telefone, šta tačno da urade. Na primjer, ako vam je dijete navršilo 18 godina, i ako je rođeno u BiH, onda treba poslati BH uvjerenje o državljanstvu, koje nije starije od 6 mjeseci, i neki VAŽEĆI identifikacijski dokument koji može biti i iz države u kojoj ste izbjeglica. Ako lice koje se prvi put registruje ima npr. važeći BiH pasoš ili BiH CIPS-ovu ličnu, onda je to dokaz da je i državljanin, pa je dovoljno poslati samo fotokopiju važećeg BiH Pasoša ili lične. Važno je nekada u budućnosti izvaditi CIPS-ovu ličnu, da bi mali pravo na registraciju za buduće izbore, ako to sada ne mogu izvesti lica koja se prvi put registruju..



PREGLED MEDIJA


11. ZAVRŠENO POSTAVLJANJE ONLINE PITANJA TIHIĆU NA RADIO SLOBODNOJ EVROPI

Postavljeno desetine veoma zreli pitanja, a za ilustraciju izdvojimo samo pitanje koje mu je postavio "Dedo", citiram:

Pitanje i molba za pravnika Sulejmana Tihića. Šta konkretno prevedeno na laički jezik znače članovi ustava R BiH br.154 i br.155 koji su dole citirani ?
Jesu li funkcioneri R BiH potpisujući dejtonski mirovni sporazum svijesno kršeći ova dva člana Ustava R BiH izdajice naroda i države ?

Član 154.

Neprikosnoveno je i neotuđivo pravo i dužnost građana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrđeno uređenje Republike.

Član 155.

Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da spriječi građane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično djelo.

http://www.danas.org/forum/115.html



12. IZJAVA ZA JAVNOST SDU

Ova veoma kratka izjava objašnjava sve što je bitno u današnjoj BiH. Pametnim to daje dovoljan razlog da glasaju za Patriotski blok SDU-BOSS.

http://www.zivinicebih.com/forum/pregled.php?id=20002&gid=7



13. MUHAMED TUNJO FILIPOVIĆ PONOVO SRČE IZ ISTE ČAŠE SA ČETNICIMA

Poslije dužeg vremena u "Danima" se pojavio članak koji ima nekog smisla. Jedino što se ne slažemo sa Lovrenovićem je to što on Sarajlijama ubraja u vrlinu to što "brzo zaboravljaju". Svugdje u svijetu se zaboravnost ubraja u glupost, a nama "zaboravnost" poturaju kao neku našu specifičnu bosansku vrlinu.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=473&tekst_rb=3



14. STANDARDNO DOBRI PPRILOZI NA "REPUBLIKABIH.NET" I "ORBUSU"

http://republikabih.net/

http://users.skynet.be/orbus/

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: