Tuesday, April 29, 2008

#422 IZBORI - GLOGOV KOLAC ZA ALIJU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br.422


1. TIHIĆU, AMANDMANI NE MOGU PRESKOČITI RASPRAVU NA PREDSJEDNIŠTVU
2. KOMENTAR SAFETA HALILOVIĆA NA TIHIĆEVU IZJAVU O HITNOM USVAJANJU AMANDMANA
3. MEDIJI POČELI "OMEKŠAVATI" PATRIOTE!
4.IZBORI - GLOGOV KOLAC ZA ALIJU
5. Dodik: Sada postoji većina za usvajanje ustavnih promjena
6. KOGA SMO OVO IZABRALI ZA HRVATSKOG ČLANA PREDSJDNIŠTVA?!
7. TREBALO JE AUTOMATSKI OSTAVLJATI STARU IZBORNU JEDINICU, A NE AUTOMATSKI JE MIJENJATI SA VAĐENJEM LIČNE

8. PODRINJCI SU DOBROVOLJNO VADILI LIČNE U FEDERACIJI
9. PROGNANICI IZ RS SU ZLOČINAČKIM ZAKONIMA NATJERANI DA VADE LIČNE U FEDERACIJI

PREGLED BH MEDIJA
10. STATISTIKA KAŽE – ŽELJKA KOMŠIĆA IZABRALI SRBI IZ FEDERACIJE
11. JOŠ NEIZVJESNA UTRKA ZA KOMPENZACIJSKE MANDATE
12. INTERESANTNI ČLANCI NA ORBUSU I REPUBLICI



1. AKO SILAJDŽIĆ NE DOZVOLI, NE MOŽE SE PRESKOČITI RASPRAVA NA PREDSJEDNIŠTVU


Piše: Dr. Muhamed Borogovac

03. oktobra 2006., dakle dok još ni 50% glasova nije bilo prebrojano, ali je već tada bilo jasno da Tihić gubi od Silajdžića i to sa nevjerovatnim omjerom preko 2:1 u korist Silajdžića, zvanična “državna” televizija BHT1 je pozvala u ekskluzivnu emisiju o ustavnim amandmanima Tihića, Lagumdžiju, Čovića i Dodika.

Tada je Tihić otkrio namjeru da USTAVNI AMANDMANI, KOJI SU PROLJETOS ODBIJENI OD STRANE PROŠLOG SAZIVA SKUPŠTINE BiH DODJU ODMAH NA PONOVNO GLASANJE U SKUŠPTINU BiH.

Tako nešto je nezabilježeno u pravnoj praksi savremenog svijeta i time se krši procedura promjene ustava BiH. Kada je neko glasanje izvršeno i kada je neka odluka donesena, KAO ŠTO JE SLUČAJ SA ODLUKOM O tzv. HAYSOVIM AMANDMANIMA, ne može se samo ponovo glasati dok se ishod ne svidi nekome. IMA I PROCEDURA, A IMAJU OPŠTI PRAVNI PRINCIPI KAKO SE MIJENJA NEKA ODLUKA.

Pred ocima cijele nacije Tihić pokušava zaobići novi saziv Predsjedništva i novi saziv Ustavne komisije i promjeniti Ustav bez ova dva ključna organa. Ko je Tihić da bi on kao član starog predsjedništva imao privilegiju da se zadržava njegov prijedlog promjene ustava? Zar se time ne oduzima pravo novom Predsjedništvu, a koje je sada nadležno da pokreće izmjene ustava u ovom (novom) sazivu Skupštine BiH.

Dakle, sve je u Silajdžićevim rukama. Ukoliko Silajdžić odustane od svoga prava i kao novi član Predsjedništva BiH dopusti da se ustavni amandmani nađu na Parlamentarnoj skupštini bez debate u Predsjedništvu, on će na taj način izdati narod Bosne i Hercegovine koji je mu je u tolikom broju dao povjerenje upravo zato da ne dozvoli legalizaciju Republike srpske.

Ustavna procedura će se poštovati onoliko koliko akteri budu na njoj insistirali. A u ovom slučaju da bi se poštovata ustavna procedura mora se Silajdžić izboriti za to, i to svim sredstvima, jer je za to dobio mandat naroda ubjedljivom pobjedom na izborima.

Silajdžić odmah sad mora spriječiti te igre oko nametanja “Haysovih” ustavnih amandmana tako što će poručiti Tihiću, Lagumdžiji, Dodiku i svim poslanicima Skupštine BiH slijedeće:

NAROD MI JE DAO MANDAT DA STAVIM VETO NA SVAKU PROMJENU USTAVA KOJU BI VI NAMETNULI. ZATO NEMOJTE MISLITI DA MOŽETE PRESKOČITI PREDSJEDNIŠTVO I ODMAH GLASATI U SKUPŠTINI. OVAJ PUT NEMATE OPRAVDANJE DA SE USTAV MORA NA BRZINU PROMJENITI PRIJE “OKTOBARSKIH IZBORA”. OVAJ PUT ĆEMO TO URADITI KAKO VALJA, UZ POŠTOVANJE USTAVNE PROCEDURE, KOJA UKLJUČUJE I JAVNU RASPRAVU U NARODU.

O Tihićevoj izjavi smo dobili i komentar potpredsjednika stranke za BiH, gosp. Safeta Halilovića. Taj komentar smo izdvojili pod poseban naslov pod tačkom 2.




2. KOMENTAR SAFETA HALILOVIĆA NA TIHIĆEVU IZJAVU O HITNOM USVAJANJU AMANDMANA


Izjava Sulejmana Tihića da će neizglasani amandmani odmah biti stavljeni na ponovno glasanje u Parlamentarnoj Skupštini BiH prostrujala velikom brzinom kroz BH medije i narod, uključujući i dijasporu. Unesena je velika uznemirenost u narod. Nazvali smo gosp. Safeta Halilovića, potpredsjednika Stranke za BiH, koji nam je povodom te Tihićeve izjave rekao:

HALILOVIĆ: Tihić je izgubio svaki kompas i mjeru. On izgleda nije naučio nikakvu lekciju na ovim izborima, mada je doživio pravi debakl. Narod ga je kaznio zbog njegovog pravljena neprincipijelnih koalicija u cilju ustavnih promjena koje bi cementirale Republiku srpsku. Da on ne odustaje od te politike najbolje pokazuje njegova izjava na sinoćnjoj emisiji BHT1 kada je rekao da će odbačeni amandmani biti stavljeni na glasanje čim se konstituiše novi saziv Parlamentarne skupštine BiH. Prirodno bi bilo da (novo) Predsjedništvo prvo raspravlja o promjeni Ustava.

Prethodno Predsjedništvo je raspravljalo i zatim zvanično pokrenulo proces promjene Ustava i raspravljalo i usvojilo njihov prijedlog Ustavnih amandmana. Taj prijedlog je poslalo u na raspravu u Ustavnu komisiju itd. Međutim, taj prijedlog nije prošao. Takva ista procedura bi se morala i sada ponoviti sa novim Predsjedništvom i novim sazivom Skupštine.



3. MEDIJI POČELI "OMEKŠAVATI" PATRIOTE!

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 03.10.06. Večerašnja emisija BHTV voditeljice Jurišić Duške označila je klasičan pritisak na javno mnijenje. Naime, u emisiju su dovedeni četvero glavnih zagovarača proljetošnjih ustavnih amandmana (Čović, Dodik, Lagumdžija, Tihić), koji su najavili ekspresno usvajanje nepromijenjenih amandmana na prvoj narednoj sjednici Parlamenta, zamaskiranih ponovno starom šupljom pričom o navodnoj "prvoj fazi". Izdajnik Tihić je u jednom trenutku čak brzopleto uskočio u raspravu, odavši se kako je već "sračunao da imaju 29 ruku". Tako on više i ne krije da mu je izdaja Republike Bosne i Hercegovine stalno na pameti.

Proljetos su preskočili siraku javnu raspravu, opravdavajući tu brzinu lažima kako se sve mora završiti do izbora. Cime sada opravdavaju još veću brzinu. Pita li se ovaj narod i za šta!?

Za razliku od Tihića, Lagumdžija je bio rezerviraniji, napomenuvši da je SBiH dobila veliki broj glasova upravo na rušenju tih amandmana. On je još dodao i kako misli da će pregovori biti teški, ali da "on očekuje da će SBiH kao i uvijek do sada prevariti svoje glasače te odustati od predizbornih obećanja tj. protivljenja amandmanima". Ovim Lagumdžija samouvjereno tvrdi da će Silajdžić izdati državu?!

Cijelom emisijom dominirao je u poznatom primitivnom stilu Dodik Milorad, dok su ostali djelovali poput osnovaca koji su tu da slušaju i klimaju glavom i neukusno mu tepaju. Čović ga je oslovljavao sa "Milo", a Lagumdžija mu je tepao "Mićo". Kako Lagumdžije nije stid pred ocima nacije ulizivati se neprijatelju koji otvoreno baštini genocid i uništava Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, Dodik je sagovornike ušutkivao beskompromisnim čvrstorukaškim stavovima. Npr. o pitanju policije, s njegove strane nema popuštanja "pa makar to značilo i prekid pregovora o pridruživanju BiH Evropskoj Uniji".

Sto je Dodik bio drskiji Tihić je bio sve snishodljiviji, dodvoravajući mu se riječima "IPAK SE MOŽE NAĆI KOMPROMIS PUN USTUPAKA KAO U PRETHODNOM PERODU KOJI SU NEKE OD NAS KOŠTALI IZBORA", napominjući tako Dodiku da je on radi RS žrtvovao ličnu političku karijeru. I Tihić i Lagumdžija su izgledali kao djeca pred učiteljem kada se utrkuju koji će se vise ulizati. Opčinjeni Dodikovom karizmom (slično kao i ostali Srbi) zaboravili su da ih narod gleda, pa su se potpuno otkrili pred narodom.

Tom pričom je on pokazao da je svjestan da je izgubio izbore zbog amandmana, znaci da zna da narod neće amandmane, a opet ih pokušava nametnuti na brzinu! Pa zar to nije SVJESNA izdaja?

Tužno je bilo vidjeti propalog Tihića kako i sa sjenkom na licu i pod prijetnjom gubitka funkcije predsjednika SDA ipak besramno optužuje vlastiti narod da je - GLUP jer navodno nije shvatio Tihićeve složenije koncepte "korak po korak", a jeste "jednostavne" Silajdžićeve parole o patriotizmu.

Time je direktno uvrijedio većinu B-H birača koji su svojim masovnim glasanjem za Silajdžića poručili izdajnicima da smo postali državotvoran narod koji zna šta je patriotizam i koji ne dozvoljava da se rastura Bosna i Hercegovina.

Dodik je odlučno odbacio nastojanja Tihića i Lagumdžije da ublaži priču o referendumu. On ne potcjenjuje Silajdžića i misli da Silajdžićeva anti-amandmanska prica nije bila samo u funkciji dobivanja izbora. On misli da Silajdžić neće pristati na amandmane, ali "tada će da bude problema", priprijetio je Dodik. To uvjerenje da Silajdžić neće promjeniti priču sada kada je izabran obrazložio je riječima: "Silajdžić nije neko ko je na političkoj sceni od prije 60 dana, nego ima najduži politički staž od svih prisutnih, i to na najvažnijim funkcijama u BiH". Nadajmo se da je Dodik u pravu (za razliku od Lagumdžije) i da Silajdžić neće izdati Bosnu i Hercegovinu, i svoje vjerne glasače.

Režimski novinari koje upošljava i placa strani faktor u BiH su ovim užurbano otpočeli s PRAVLJENJEM RACUNA BEZ KRCMARA. Tako treba posmatrati večerašnju emisiju koja je odredila vjerovatan izgled medijskog prostora u narednim mjesecima. Ovo je bila emisija u kojoj se najviše pričalo o dr. Silajdžiću i Stranci za BiH, a bez Silajdžića, kao gosta - što je primjećeno i od strane gledališta. I političkim amaterima, gledaocima, je jasno da to ne ide, a eto nije jasno novinarima i političarima, profesionalcima?!

Dakle, SVE JE ISTO KAO U APRILU, SAMO ŠTO SE SADA ZNA STA NAROD MISLI O AMANDMANIMA JER NAROD JE NA IZBORIMA JASNO REKAO DA NE ŽELI AMANDMANE KOJI ĆE LEGALIZOVATI RS.



4. IZBORI - GLOGOV KOLAC ZA ALIJU

Kada su izbori za bošnjačkog člana predsjedništva u pitanju mora se spomenuti i to da je Tihić obilato koristio Aliju Izetbegovića u predizbornoj kampanji. Ne samo da su po džamijama puštani Alijini govori u kojima je pokojnik podržavao Tihića protiv Silajdžića na prošlim izborima, nego su uoči samih izbora puštani i TV spotovi sa Alijinim mudrolijama. Sticao se dojam da se pokojni Alija povampirio. Međutim, ubjedljivim glasanjem protiv Alijinog kandidata Tihića, narod je rekao i šta misli o samom Aliji. Narod mu je napokon zabio glogov kolac u prsa na mjesto gdje ljudi imaju srce, i zakucao eksere u njegov kovčeg, da se vise nikada ne povampiri otac Republike srpske.

Dr. Muhamed Borogovac



5. Dodik: Sada postoji većina za usvajanje ustavnih promjena

V. Popović

Nezavisne novine: 03.10.2006 20:37

BANJALUKA - Premijer RS Milorad Dodik rekao je juče u Banjaluci da će veoma brzo inicirati usvajanje dogovorenog paketa ustavnih promjena, jer će partije koje su i ranije podržale izmjene Ustava BiH u novom sazivu bh.
parlamenta imati većinu.


"Izvjesno je da stranke koje su i prilikom glasanja o dogovorenim ustavnim promjenama glasale 'za' u novom sazivu parlamenta BiH imaju većinu. Zbog toga ću vrlo brzo pozvati na usvajanje dogovorenog paketa ustavnih reformi", istakao je Dodik u razgovoru s Majklom Hemfrizom, šefom Delegacije Evropske komisije u BiH, koji je juče boravio u oproštajnoj posjeti službenoj Banjaluci.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=714&meni=2



6. KOGA SMO OVO IZABRALI ZA HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA?!


Znalo se gdje Lagumdžija stoji. Svi oni koji su glasali za Lagumdžijinog čovjeka, ne mogu reći da nisu znali za šta glasaju. Isto kao i među Bošnjacima tako i među Hrvatima ima mnogo mentalnih Srba.

Evo jasnog stava novoizabranog člana Predsjedništva Željka Komšića oko ustavnih promjena u Banjalučkim “Nezavisnim novinama”.

...KOMŠIĆ: Moje lično mišljenje, koje proističe iz političkog stava SDP-a, je da Predsjedništvo BiH treba da promijeni svoju ulogu. Operativnu i izvršnu vlast treba apsolutno prebaciti na Vijeće ministara, koje treba da bude vlada u punom kapacitetu.

NN: Da, ali to je nemoguće bez ustavnih promjena?

KOMŠIĆ: Apsolutno. Eto odgovora na pitanje šta je prvo što ću raditi kada dođem u Predsjedništvo. Treba otvoriti priču o ustavnim promjenama, jer je ova i ovakva država zarobljena birokratijom i administracijom. Puno je mehanizama koji koce normalan rad. Treba sačekati da se zvanično utvrdi parlamentarna većina i da vidimo da li možemo usvojiti ono što je ranije dogovoreno. Da li je to BiH koju bih ja volio vidjeti? Nije! Ali o tome je postignut konsenzus. Kad-tad se moramo uhvatiti priče o ustavnim promjenama.

NN: Da li mislite da će Vaše kolege u Predsjedništvu BiH, prije svega Haris Silajdžić, promijeniti retoriku koju su koristili prije izbora?

KOMŠIĆ: Ne mogu procjenjivati šta će ko raditi. Međutim, već se da primijetiti da dolazi do ispuhivanja tih balona i ofanzivne retorike. Sada dolazi do slijeganja stvari. Vidjećemo kako će se to nastaviti, a prvi pravi test je proces ustavnih reformi.
Posao člana Predsjedništva, bez obzira šta ko o kome mislio lično, jeste da smo obavezni zakonski, moralno, ustavno i kako god hoćete, da radimo i sarađujemo.
-----------------

KOMENTAR: Jedan od glavnih argumenata kreatora propalih ustavnih amandmana, među kojima je Lagumdžija bio rame uz rame sa Tihićem, Dodikom i Jovićem je bio da Bošnjaci neće moći birati Hrvatskog člana Predsjedništva. I gle čuda, sada Lagumdžija izabrao hrvatskog člana predsjedništva. To najbolje dokazuje da Lagumdžiji nije do amandmana zbog ravnopravnosti naroda, nego zbog cementiranja RS.

M. B.


7. TREBALO JE AUTOMATSKI OSTAVLJATI STARU IZBORNU JEDINICU, A NE AUTOMATSKI JE MIJENJATI SA VAĐENJEM LIČNE


Nažalost informacija u prošlom “Online glasniku” o tome da su građani prognani sa područja tzv. Mrske sada prekvalifikovani u glasače opština u Federaciji u kojima trenutno žive su tačne. Samo je upitna cifra od 40 000 jer možda je ta cifra i veća. Ovdje u Australiji imamo situaciju da članovi jedne porodice glasaju za različite entitete zavisno da li su posjetili BiH i izvadili CIPS dokument. Takođe postoji slučaj porodica koji su dobijali glasački materijal i glasali putem poste, u međuvremenu su posjetili BiH, izvadili CIPS ličnu kartu u Federaciji i automatski nisu dobili glasački materijal već su registrovani da glasaju u opštini gdje su izvadili lični dokument. Već sam takođe kontaktirao neke prijatelje i familiju u Bosni i svi su glasali za liste iz Federacije iako su iz Srebrenice. Ko je pratio donošenje izbornog zakona mogao je vidjeti da je bilo upozorenja da će se ovo dogoditi, ali su čelnici Izborne komisije ubjeđivali da to nije tačno već da će se pasivna registracija (Po automatizmu vađenjem lične karte) koristiti samo da olakša registraciju, a da to ne određuje za koji će entitet birač glasati tj. da glasač ima pravo izbora, a u stvarnosti su automatski mijenjali glasačko mjesto, umjesto da su po automatizmu zadržavali staro glasačko mjesto.

Vjerovatno će oni reci da je birač i mogao da to uradi po nekom članu. Ali to znaci da ostaje na biraču bori za svoje pravo i da "ganja" silne procedure dok mu ne dosadi i odustane od glasanja ili glasa onako kako su mu odredili.

Ramiz M.



8. PODRINJCI SU DOBROVOLJNO VADILI LIČNE U FEDERACIJI


Poštovani,

dobivam vas glasnik bez da sam se ikada prijavila da ga primam, ali nema veze. Imate tekstove koji su u neku ruku čudni, poput ovoga da je 40,000 Podrinjaca izbrisano iz biračkih spiskova RS. A evo i zašto - svaki normalan čovjek zna da kada dobiješ novu CIPS ličnu kartu dobiješ i papir na kojem piše tvoje mjesto prebivališta - znaci koju adresu daš u mjestu u kojem se prijavljuješ. E sada, ako ti hoćeš da glasaš u mjestu gdje si prije živio onda se lijepo prijaviš tamo. S druge strane, posto je u FBiH bolja i penzija i zdravstveno nego u RS svi su svojom voljom odlučili da prijave prebivalište u FBiH - tako da dolazimo do zaključka da im niko nije kriv što ih nema/nije bilo na biračkom spisku u RS. Po nekoj logici ne može se sjediti na dvije stolice - ne možeš imati zdravstveno i penziju u FBIH ako nisi tamo prijavljen, a ne možeš ni glasati u RS-u ako nisi tamo prijavljen.

Pozdravi iz Sarajeva,

Mel



9. PROGNANICI IZ RS SU ZLOČINAČKIM ZAKONIMA NATJERANI DA VADE LIČNE U FEDERACIJI


Sto se tiče mailing liste “Glasnika”, vi u stvari jeste “upitani” da li želite da ga primate time što vam je na početku svakog “Glasnika” objašnjeno kako se možete automatski ispisati. Zar nije najjednostavnije poslati “Reply” i napisati samo jednu riječ u subjektu, a to je “UNSUBSCRIBE”, a može i “ISPIS”. Dakle, vi imate pravo izbora da se na jednostavan način ispišete kada god želite. Kome god “Glasnici” redovno stižu, onda je to njegov izbor, a ne nasa prisila.

U slučaju raseljenih lica iz RS moglo se npr. dati izbjeglim licima u Federaciji, ista prava, bez obzira gdje su izvadili ličnu kartu. Na primjer, kada ste u Americi imate ista prava ako ste samo “Resident” (stanovnik) Sjedinjenih Država, kao da ste državljanin Amerike. Isto tako, zašto bi neki dugogodišnji stanovnik npr. Tuzle koji ima ličnu kartu izvađenu u Srebrenici imao manja prava od stanovnika Tuzle koji ima ličnu kartu izvađenu u Kladnju.

Međutim, četnici i njihovi saveznici među Bošnjacima su smislili kako da se u miru nastavi etničko čišćenje RS. I dalje se nastavlja ta praksa. Najnoviji zakon u Federaciji za borce Armije Republike BiH je također u funkciji raseljavanja Bošnjaka boraca iz RS. Zašto bi se u zakonu pravila razlika između boraca na osnovu mjesta stanovanja, kada su svi oni branili istu državu - Republiku BiH.

Svaka država ima svoju etničku politiku. Da to nije tako, Njemačka, Engleska, Francuska itd. bi bile preplavljene strancima i domaći stanovnici bi bili manjina. Kada je BiH u pitanju sva regulativa ide u tom pravcu da se Bošnjaci (i Hrvati) raseljavaju, a Srbi naseljavaju. Evo npr. rođeni Bosanci i Hercegovci uskoro gube BH državljanstva, ako su u izbjeglištvu, a Srbi iz Hrvatske ih dobijaju bez problema.

Nažalost, otkako je Alija došao na čelo Bosne i Hercegovine, neprekidno kontrolu nad našom sudbinom imaju lukavi muslimanski Srbi, kao što su npr. Tihić, Terzić, Bakir Izetbegović, Lagumdžija itd. Zato je sada u miru četnički projekat etničkog čišćenja priveden kraju, a sjetimo se četnici su izgubili rat. Ako mi ne vjerujete da je četnički projekat priveden kraju pogledajte koliko Bošnjačkih ili Hrvatskih kandidata je izabrano u Skupštinu RS – NIJEDAN.

Dakle, tačno je da su raseljena lica iz RS na prvi pogled dobrovoljno vadili lične karte u Federaciji, ali su u suštini zločinačkim zakonima natjerani da to urade.

M. B.


PREGLED BH MEDIJA


10. STATISTIKA KAŽE – ŽELJKA KOMŠIĆA IZABRALI SRBI IZ FEDERACIJE

Da li se izborom Komšića Hrvate htjelo dovesti u poziciju da spas traže u zahtjevima za treći entitet, što dodatno politički komplicira odnose u BiH
Željka Komšića u Predsjedništvo BiH nisu izabrali Hrvati. To pokazuju brojke. I, to nije previše važno. Važno je da se Željko Komšić ne može kvalificirati kao hrvatski član Predsjedništva BiH.
To, opet, ne znaci da on neće znati dovoljno dobro promicati interese hrvatskog naroda u BiH. Ali, ostaje gorak okus istine da je Hrvatima u BiH postalo lako nametnuti predstavnika u vlasti ispred čije će dužnosti stajati odrednica "hrvatski".
Ovaj put to su učinili, više je nego sigurno, Srbi iz FBiH. Naime, prema podacima Centralne izborne komisije, za članove Predsjedništva BiH s prostora Federacije glasalo je oko 850.000 birača. Od tog broja, kandidati za poziciju bošnjačkog člana dobili su ukupno blizu 550.000 glasova.
Komšićevi protukandidati dobili su blizu 180.000 glasova. To je brojka koja je, prema stranačkim istraživanjima i podacima, vrlo blizu broju izašlih Hrvata na ove izbore.
Procjenjuje se da u FBiH živi između 70 i 80 hiljada Srba s pravom glasa. Ovim podacima barataju stranke registrirane u RS. Glasovi Srba, naprosto, morali su završiti na kontu Željka Komšića, jer drugačije on nikako ne bi mogao prikupiti blizu 120.000 glasova.
Kardinal Vinko Puljić tvrdi da je izborom Komšića Hrvatima učinjena nepravda. Jeste, zasigurno, ali samo u onom dijelu u kojem je Hrvatima de facto onemogućeno da biraju svoga predstavnika u državni politički vrh. Ne i u onom dijelu u kojem se govori da Komšić neće znati ili neće htjeti brinuti o interesima Hrvata.
Tragičnije od svega jeste to što su u BiH zakonska rješenja takva da se može posve ignorirati politička volja cijelog jednog naroda. U takvoj situaciji, nezadovoljstvo naroda raste, stvara se prostor za političku manipulaciju, sigurnost biva poljuljana, radikalne snage dobivaju krila...
Stoga, pomalo očito postaje da se izborom Komšića Hrvate htjelo dovesti u poziciju da spas traže u zahtjevima za formiranje trećeg entiteta. A to je prica koja samo dodatno politički komplicira stvar u BiH i sigurnost u zemlji.
Piše: Husein ORAHOVAC



11. JOŠ NEIZVJESNA UTRKA ZA KOMPENZACIJSKE MANDATE


Najinformativniji članak o izborima do sada

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=18374&z=7&isasp=



12. INTERESANTNI ČLANCI NA ORBUSU I REPUBLICI

http://users.skynet.be/orbus/

http://republikabih.net

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: