Tuesday, April 29, 2008

#423 Stranke iz FBiH neće moći uticati na vladu RS

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br.423


1. BOSTON - ŠANSA DA U PREGOVORE UVEDEMO AGRESIJU I GENOCID I ZAHTIJEVAMO REPUBLIKU BiH
2. S BiH: Mora se prestati s pritiscima i manipulacijama i početi poštovati izborna volja građana
3. Jedinstven stav stranaka iz Republike Srpske: Ne vide svrhu putovanja u Boston
4. TOLIKO ZNAMO - DA ONO ŠTO JE DOBRO ZA ČETNIKE NIJE DOBRO ZA NAS
5. BAKIR IZETBEGOVIĆ ISTRAJAVA NA USTAVNIM PROMJENAMA?!
6. I SDA, OSIM IZETBEGOVIĆA I TIHIĆA, TRAŽI UKIDANJE ENTITETSKOG GLASANJA!
7. NAPAD NA DŽAMIJU DIO JE SPECIJALNOG RATA PROTIV KOALICIJE SBiH - HDZ1990!
8. OHR-u PALE MASKE – JE LI LAGUMDŽIJI PRORADILA SAVJEST?
9. Stranke iz FBiH neće moći uticati na vladu RS
10. ZAŠTO GLASNICI VRVE OD GREŠAKA?
11. I BUSH KAŽE “NUKJILAR” PA GA NE KRITIKUJU ZBOG TOGA
12. ZVORNIČANI PROBUDIMO SE
13. MR. HITCHNER, IS IT AMERICAN POLICY OR YOUR PERSONAL INITIATIVE TO SUPPORT RESULTS OF GENOCIDE IN BOSNIA?!
14. INTERESANTNI ČLANCI NA PATRIOTSKIM WEB STRANICAMA



1. BOSTON - ŠANSA DA U PREGOVORE UVEDEMO AGRESIJU I GENOCID I ZAHTIJEVAMO REPUBLIKU BiH

Piše: Dr. Muhamed Borogovac

Ustavna kriza u Bosni i Hercegovini se nastavlja, i lideri stranaka su dobili pozivnicu da dođu u Boston na pregovore o promjeni Dayton-a. Veoma kratko ponovimo ključne događaje vezane za Ustav BiH.

Alija Izetbegović se nije usudio da Aneks 4. Dayton-skog sporazuma, koji je trebao biti novi ustav Bosne i Hercegovine stavi u legalnu proceduru promjene Ustava Republike Bosne i Hercegovine, vjerovatno plašeći se da taj dejtonski “ustav” ne bi prošao čak ni prvu stepenicu, a to je bilo Predsjedništvo Republike BiH u kojem su tada bili Duraković, Ivo Komšić, Kljuić, Ganić, Pejanović, Mijatovićka. Međutim, to nije jedini razlog što se u svijetu smatra da Bosna i Hercegovina danas NEMA USTAV. Dayton-ski “ustav” čak nije uspio proći ni proceduru koja je samim tim “ustavom” propisana. Jedini pokušaj dogodio se u proljeće ove 2006. godine, i bio je neuspješan, što svi već znamo. Tako se Bosna i Hercegovina našla u ustavnom vakuumu.

Naime, dejtonski SPORAZUM je napravljen tako da je odmah ukinuo institucije Republike BiH, i instalirao institucije definisane dejtonskim “ustavom”, bez obzira što novi “ustav” tj. dejtonski Aneks 4 nije prošao legalnu proceduru promjene Ustava.

Dakle, danas ne postoje više institucije legalne (a suspendovane) Republike BiH, a novi “ustav” nikada nije usvojen niti u proceduri propisanoj u Republici BiH, što bi bilo jedino ispravno, a čak niti u proceduri propisanoj samim dejtonskim “ustavom”.

Za neprijatelje Bosne i Hercegovine ima jedan izlaz iz ovog ustavnog vakuuma, a to je da se dejtonski Ustav usvoji u dejtonskoj proceduri. U tom slučaju bi nastao diskontinuitet sa Republikom BiH, tj. dogodio bi se opasan presedan u svjetskom pravnom sistemu da je agresijom dozvoljeno uništavati države. Nažalost, svijet se već pomirio sa tim diskontinuitetom, jer su već prestale da funkcionišu institucije Republike BiH, i očekuje se taj posljednji korak da dejtonska skupština samu sebe legalizuje.

Ako bi se usvojio dejtonski “ustav” u dejtonskoj proceduri, tada bi se moglo smatrati da je prestala da postoji Republika BiH i da je dejtonska skupština USTAVOTVORNA skupština nove države.

Međutim, kreatori Dayton-a su u taj ustav ugradili tolike “zaštite” za Republiku Srpsku, tako da su osigurali da Bosna i Hercegovina ne može funkcionisati bez saglasnosti Republike Srpske. To je bilo potrebno razbijačima Bosne i Hercegovine, da bi se nekada u budućnosti moglo proglasiti da BiH ne funkcioniše i da zato doživljava legalnu disoluciju.

Srećom, sada ta nefunkcionirajuća svojstva dejtonskog ustava igraju u korist države Bosne i Hercegovine. Vidjeli smo proljetos da Dejtonska skupština nije mogla izglasati amandmane jer je samo 15 poslanika bilo protiv. Dakle, Dejtonsku “ustav” je toliko otrovan, da ne dozvoljava ni samom sebi sa se usvoji. dejtonskim ustavom je doslovno napravljena mitska država Lavijatan koja samu sebe jede.

Zato, dok izdajnici i četnici insistiraju na usvajanju Amandmana, tj. na samolegalizaciji Dayton-a, dotle, Bošnjaci moraju insistirati da su amandmani mrtvi, te da je time Dayton dokazao da ne može funkcionisati. Zato svi BH patrioti trebaju na predstojećim pregovorima u Bostonu insistirati na statusu qvo ante, tj. na građanskom ustavu Republike BiH, kao POLAZNOJ tački novog ustava.

Nacionalni kongres Republike BiH je uvijek u prošlosti, za vrijeme rata bio protiv pregovora o Ustavu Republike BiH. Naime, tada je u svakom trenutku Alija Izetbegović mogao odšetati sa pregovora, i ostala bi Republika BiH. Nažalost, sada nema više institucija Republike BiH, nego imaju institucije dejtonske BiH, i među njima RS. Nekada su ti pregovori otvarali pitanje:”Šta sa Republikom BiH?”, te smo bili protiv njih jer smo imali dobar građanski Ustav. Danas poziv na pregovore otvara pitanje: “Šta sa dejtonskom BiH?” Dakle, sam poziv u Boston je u suštini dobra stvar. To znači da ni Amerikanci, sponzori Dayton-a, kojima je toliko stalo da se Dayton legalizuje u ovom trenutku priznaju da Dayton nije legalan ustav BiH. U suprotnom, tj. da imaju ikakvog osnova da Dayton smatraju legalnim Ustavom BiH, oni bi samo zatvorili knjigu i ne bi dozvolili nikakve pregovore o legalnom Ustavu države.

Četnici dobro znaju da se pregovorima sada otvara “Dayton” za izmjene, i zato oni odbijaju da idu u Boston. Oni neće da se Dayton otvori za diskusiju. Oni bi htjeli da je Dayton gotova stvar, riješeno pitanje. Srećom to nije tako, a jedini razlog što Dayton-om nije riješeno pitanje ustava BiH je što im proljetos nije pošlo za rukom da legalizaciju Dayton-a dovedu do kraja.

Ako ste čitali 10 Hičnerovih (Hitchnerovih) preporuka za pregovore, mogli ste primjetiti da on u jednoj tački traži da Dayton bude polazna osnova, a u drugoj da su sva mišljenja ravnopravna. Naši pregovarači moraju na pregovarački što staviti i agresiju na Republiku BiH, i legalni Ustav Republike BiH i internacionalno pravo i genocid. Nije tačno da su sva mišljenja ravnopravna. Postoje oni koji su počinili agresiju i koji zato moraju biti kažnjeni, i na drugoj strani postoje oni čija je država žrtva agresije.

O tome smo jučer izdali Glasnik na Engleskom jeziku, za Englesko govorno područje, i nalazi se na linku http://republic-bosnia-herzegovina.com/

Slijede izjave iz BH štampe lidera najvećih BH stranaka, iz kojih se vidi ko je zauzeo kakvu poziciju. Uglavnom, četnici su svi žestoko protiv protiv pregovora u Bostonu, jer im nije drago da je Dayton otvoren za diskusiju. Osim toga, oni bi da se preskoče pregovori, Predsjedništvo, Ustavna komisija i da amandmani odmah dođu na glasanje u Parlament, gdje računaju da će Bakir Izetbegović disciplinovati poslanike iz redova SDA da podrže amandmane. Nama, s druge strane, odgovara da ide sve iz početka, od pregovora, jer u tom slučaju se u Predsjedništvu amandmani mogu zaustaviti, ako je Silajdžić bio iskren u želji da ukine entitetsko glasanje.



2. S BiH: Mora se prestati s pritiscima i manipulacijama i početi poštovati izborna volja građana

Poruke Stranke za BiH s konferencije za novinare od 11. oktobra 2006. Građani su pokazali za kakvu su BiH

Halilović je, govoreći o ustavnoj reformi, potcrtao da treba iznaći pravu mjeru, "a prava mjera jeste donošenje novog ustava po evropskim standardima, na evropskim principima i uz aktivno učešće i preporuke evropskih institucija, a to su Venecijanska komisija, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope i mnoge javne ličnosti koje su se zainteresirale za ustavne procese u BiH".
- SBiH se zalaže da se otvori ozbiljan proces koji neće biti pritisnut rokovima i koji će rezultirati novim ustavom BiH napravljenim na evropskim standardima, prihvatljivim za sve građane BiH, koji poštuje činjenicu da u BiH postoje tri naroda sa specifičnim interesima. Zalagat ćemo se da se što prije otvori proces, a tome prethodi uspostava vlasti, koji će rezultirati kvalitetnim evropskim ustavom bez pritisaka, bez panike, neprincipijelnih rješenja, nekorektnih kompromisa - istakao je Belkić.

Prioriteti SBiH su brzo uspostavljanje organa vlasti s maksimalnom saradnjom, ekonomska pitanja i zakoni koji u ovu oblast unose više dinamike, te rad na novom ustavu BiH. U proces ustavnih promjena trebaju biti aktivno uključeni građani, akademski krugovi i kompletna politička i parlamentarna scena, a ne da, kao što neki pokušavaju, političkim inžinjeringom i masovnom medijskom presijom na što bude stavljen projekt amandmana koji su propali u regularnoj parlamentarnoj proceduri - poručio je Halilović.



3. Jedinstven stav stranaka iz Republike Srpske: Ne vide svrhu putovanja u Boston

Predstavnici stranaka iz RS, koji su već u okviru Dejton projekta pregovarali o ustavnim promjenama čiji su amandmani prije pola godine propali u Državnom parlamentu, izjavili su jučer za "Dnevni avaz" da još nisu primili zvanične pozive na novi sastanak. Složni su u ocjeni da novi pregovori nemaju osnova, jer su cijeli projekt već jednom odbacili poslanici Državnog parlamenta.
Državna vlast

- Moj lični stav je da je besmisleno nastaviti pregovore dok se ne potpiše već dogovoreno - ističe potpredsjednik SNSD-a.
Mladen Bosić, zamjenik predsjednika SDS-a, kaže da nije dobio poziv, ali i da ne namjerava ići u Boston.

I lider PDP-a Mladen Ivanić ima sličan stav.
- Ne vidim svrhu otpočinjanja novih pregovora ako nismo završili ni započeto. Ne mislim ići na taj sastanak ni ako dobijem poziv - naglašava Ivanić.

Radojičić: Radikalizacija političke scene

Igor Radojičić, generalni sekretar SNSD-a, smatra da koalicija SDA i SBiH vodi potpunoj radikalizaciji političke scene u BiH.

"Zabrinjava to što očito počinje okupljanje na jednom konceptu koji je koncept suprotstavljanja predloženim promjenama Ustava koji su lideri dogovorili proljetos i zauzimanje radikalnijih stavova koje je personifikovala SBiH. Čini se da SDA postepeno napušta ustavne promjene koje je bila prihvatila, koncept ustavnih amandmana na Ustav BiH, i da će nakon izbornog poraza koji je doživio predsjednik SDA Sulejman Tihić približava političkoj poziciji SBiH i HDZ 1990 koje se, takođe, protive ustavnim promjenama", kaže on i dodaje da ukoliko bi se ovaj koncept koaliranja ostvario to bi značilo da su ustavne promjene koje su lideri ranije dogovorili mrtve.

"SNSD je podržao paket amandmana i bilo kakav pokušaj redefinisanja toga na štetu RS za nas je apsolutno neprihvatljiv i mi u takvim razgovorima ne bi imali razloga da učestvujemo, jer se ovdje radi o radikalizaciji političke scene i novog pristupa Ustavu BiH", kazao je on.



4. TOLIKO ZNAMO - DA ONO STO JE DOBRO ZA ČETNIKE NIJE DOBRO ZA NAS

Dakle, četnici uslovljavaju svoje dalje pregovore sa našim potpisom na “prvu fazu” amandmana. Možemo misliti koliko je ta “prva faza” dobra za Bosnu i Hercegovinu, kada četnici toliko čeznu za našim potpisom. A nisu baš pametni. Ako Bošnjaci ne razumiju ustavna pitanja, a oni razumiju da im četnici ne žele dobro, i da ono što je dobro za četnike nije dobro za njih. Upravo ovo nestrpljenje četnika da se potpiše Prva faza je najbolja preporuka našima da je NIKADA DOK SU ŽIVI NE POTPIŠU NIKAKAV DOKUMENT KOJIM ĆE SE LAGALIZOVATI GENOCIDNA REPUBLIKA SRPSKA.



5. BAKIR IZETBEGOVIĆ ISTRAJAVA NA USTAVNIM PROMJENAMA?!

Tihiću se opasno ljulja stolica. Čak i Bakir Izetbegović uviđa da je vrag odnio salu i da bi Tihić mogao povuci i njega, te ne stoji više 100% iza Tihića, kao što je to bio slučaj još prije nekoliko dana. Međutim, Bakir može pustiti da Tihić ode, ali ne može dozvoliti da se odustane od projekta legalizacije RS. Dakle, kao što je Tihić nastavio Alijin projekat Bakir nastavlja Tihićev projekat. Slijedi završetak članka iz “Oslobođenja” od 13. oktobra 2006. gdje se vidi da Bakir ne da ustavne “promjene”, a spreman je koalirati sa SBiH po drugim, manje važnim pitanjima, citiram:
Nema odustajanja od ustavnih promjena
Bakir Izetbegović je kazao kako usaglašeni stav da će SDA pregovarati sa Strankom za BiH ne znači i automatsko odustajanje od ustavnih promjena.
“To ne mora ništa da znači. Ne mora nama Stranka za BiH određivati kako da glasamo. Neka oni prihvate naša stajališta”, kazao je Izetbegović. – Kraj citata.

M. B.



6. I SDA, OSIM IZETBEGOVIĆA I TIHIĆA, TRAŽI UKIDANJE ENTITETSKOG GLASANJA!

Piše: Amar Delić, Sarajevo

SARAJEVO, 10/10/2006. U večerašnjoj emisiji TVBH voditeljice Jurišić Duške gosti su bili Beriz Belkić (SBiH), Šefik Džaferović (SDA) i Nikola Špirić (SNSD). Iako tematizirana o koalicijama, emisija je odmah skrenuta ka životnom pitanju - ustavnih promjena. Na veliko iznenađenje gledalaca te zaprepaštenost voditeljice koja je kao i protekle sedmice pokušavala nametnuti opciju da se propali amandmani nadu odmah na sljedećoj sjednici Parlamenta, došlo je do svađe između Džaferovića i Špirića.

Nasuprot Špiricu koji smatra da identični amandmani moraju bez ikakvih izmjena biti ODMAH usvojeni, Džaferović je iznio stav da amandmani MORAJU PONOVO proći kroz legalnu proceduru: (1) predlagač tj. Predsjedništvo BiH – (2) Ustavna komisija – (3) javna rasprava – (4) Parlament BiH. Džaferović je potom iznio i stav po kom amandmani MORAJU uključiti i zaključke i preporuke u međuvremenu donešene Rezolucije EU o ukidanju entitetskog glasanja u Parlamentu BiH. Na primjedbu voditeljice da bi to bile značajne promjene amandmana, Džaferović je kratko odbrusio "Naravno!".

Na primjedbu voditeljice Špiriću, da je SNSD ipak isključiv sa svojim stavom "uzmi ili ostavi", Špirić je izbjegao direktan odgovor. Također, na Belkićevu ponudu da se usvoji samo jedan amandman na amandmane (o ukidanju entitetskog glasanja) Špirić je i opet – izbjegao direktan odgovor. Isto se desilo i sa insistiranjem voditeljice da je SNSD glavni krivac za nedonošenje Zakona o visokom obrazovanju BiH...

Ovakvo neočekivano zalaganje potpredsjednika SDA Džaferovića za ukidanjem entitetskog glasanja znači potpuni zaokret SDA, u smjeru stvaranja postizborne koalicije sa SBiH. Ako je to uistinu tako, onda je (nezvanično) novo rukovodstvo SDA (bez vjerovatno uklonjenog Tihića koji je zvanično "na odmoru" od gubitka izbora) odlučilo poslušati glas naroda koji je uvidio da Dodikov ekstremizam ipak nije bio dio predizborne kampanje nego znak velikosrpske politike koja je trebala ovjekovječiti rezultate genocida i agresije.

Samo tako (uz današnji sastanak hrvatskih stranaka u Mostaru posvećen jedinstvu) uspjela bi se sačuvati Bosna, jer su u ovom trenutku SDB i MI6 dosegli vrhunac uspjeha svog specijalnog rata protiv BiH, time što su POTPUNO PODIJELILI BOŠNJAKE (NA SDA I SBIH) I HRVATE (NA HDZ I HDZ1990), DOK SU ISTOVREMENO UJEDINILI PRAKTIČNO SVE SRBE (SNSD I SDS I PDP I OSTALI).




7. NAPAD NA DŽAMIJU DIO JE SPECIJALNOG RATA PROTIV KOALICIJE SBiH-HDZ1990!

SARAJEVO, 10.10.2006. U mostarskom naselju Jasenica jutros rano nepoznati počinioci ispalili su ručni projektil na mjesnu džamiju kom prilikom je pričinjena manja šteta. Ovaj teroristički čin desio se "slučajno" samo jedan dan nakon nečuvenog pritiska OHR-a (MI6) da se amandmani usvoje odmah, i baš na dan kad se očekivalo donošenje zajedničke rezolucije svih hrvatskih stranaka o ustavnim reformama.

Očigledno se ovdje radi o podmetanju pa je izuzetno važno da Bošnjaci ne nasjedaju najnovijoj provokaciji iz MI6/SDB tvornice specijalnog rata koji se vodi od 1991 i koji je od marta pojačan u cilju podizanja tenzija u Bosni kao što rade i u svakoj nepokorenoj naciji (npr. Iraku). SBiH i HDZ1990 također ne bi smjeli nasjesti na provokaciju nego nastaviti sa započetim razgovorima o postizbornoj koaliciji.

Na zajedničkom sastanku u Mostaru sve hrvatske stranke (uključujući i HDZ1990 i HDZ) danas su ipak usvojile zajedničku izjavu kojom zahtijevaju ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH a što se mora očitovati i kod konstituisanja državnog Parlamenta. HDZ se tom prilikom odredio ZA JEDINSTVO svih hrvatskih stranaka i prema ustavnim promjenama će se odrediti na skorašnjoj sjednici predsjedništva stranke. Istovremeno se kardinal Puljić odbio očitovati se javno o otvorenom pismu Komšić Željka izabranog srpskim glasovima, jer se radi o javnoj provokaciji.

Kao dio specijalnog rata svi mediji u BiH već treći dan kao glavne vijesti u višeminutnim eksplicitnim prilozima i na udarnim stranicama prikazuju samoubojice i razgovore s njima, tvrdeći kako se broj samoubistava, depresije i mentalnih oboljenja u Bosni i Hercegovini dramatično povećao. Izjava domaćeg ljekara koji je ovo opovrgao, ustvrdivši da statistika govori da je broj mentalnih oboljenja ponovo opao na predratni nivo, je potpuno marginalizirana u medijima.

Podizanje tenzija (dio kojih je i uskrsnuće zaboravljenog arheologa Hičnera koji podmeće vansistemske pregovore s njegovom nevladinom organizacijom umjesto sa stranim vladama na osnovi rezolucija američkog Kongresa i EU), treba posmatrati u sklopu narastanja globalnih tenzija: gotovo sigurnog gubitka izbora Republikanaca 7. novembra, poraza američko-britansko-cionističke politike u Iraku, Palestini, Afganistanu i Bosni, nuklearnog testa Sj. Koreje, i dr.

Amar Delić, Sarajevo
Nacionalni kongres Republike Bosne i Hercegovine



8. OHR-u PALE MASKE – JE LI LAGUMDŽIJI PRORADILA SAVJEST?

SARAJEVO, 9.10.2006. Kako danas javljaju svi elektronski mediji, na hitnom zajedničkom sastanku u Briselu s vodstvom EU-e i NATO-a predstavnik EU u BiH Schwarz-Schilling i njegovi sagovornici zaključili su da se HITNO I BEZ ČEKANJA NA KONSTITUISANJE NOVOG PARLAMENTA MORA provesti reforma policije i usvojiti ustavne promjene. Ovakav nedemokratski pritisak protiv netom izražene izborne volje u jednoj demokratskoj zemlji još nije zabilježen na internacionalnoj političkoj sceni.

Time je u direktnu vezu dovedena reforma policije koju je potpisala Skupština RS pa se predomislila, i ustavni amandmani koji nisu ni na kakav legalan način usvojeni ni od koje insinuacije BiH. Prema riječima Schillinga, čim se to desi (tj. amandmani usvoje), OHR će otići iz BiH.

Tako su se ispostavile istinitim slutnje, o kojima smo ranije pisali, da je cjelokupna misija OHR-a u protekloj deceniji zapravo imala za cilj PRIVOLITI BOSANSKE VLASTI DA SAMI PRIZNAJU REZULTATE GENOCIDA. Dovoljno je prisjetiti se objavljivanja Izvještaja holandskog parlamenta o Srebrenici, nakon čega je pala holandska vlada. U tom izvještaju naime navedeni su stravični podaci o nevjerovatno velikoj prisutnosti zapadnih obavještajnih službi u BiH još od početka rata (npr. špijunski satelit Vortex usmjeren je isključivo na BiH gdje u svakom trenutku PRISLUŠKUJE 100.000 TELEFONSKIH RAZGOVORA!).

Sada je jasno i zašto se na čelu OHR-a uvijek nalazi(o) visoki obavještajni oficir zapadnih agentura (Bildt, Petritsch, Ashdown...) koji je prije stupanja na dužnost uvijek pažljivo i vješto pripreman za taj zadatak godinama unaprijed, pretvarajući se u medijima da je "veliki prijatelj" prvenstveno Bošnjaka dok ne dođe na čelo OHR-a. Isto tako je jasno i zbog čega je OHR insistirao da se jedino u BiH od svih bivših socijalističkih zemalja ne donese zakon o lustraciji (zabrani političkog angažmana saradnicima stranih obavještajnih službi). Samo tako se naime MI6 mogla poslužiti kompletnom infrastrukturom SDB-a pa se može zaključiti da je OHR u biti zajednički projekat MI6 i SDB na ostvarenju (ratom) odnosno betoniranju (postdejtonskih) rezultata genocida i agresije. Njihova igra je u biti bila jednostavna: (PRVO) KREIRATI NEMOGUCE DRUŠTVENO UREĐENJE, I (DRUGO) UCJENAMA NATJERATI DRŽAVOTVORNI NAROD NA KAPITULACIJU OPTUŽUJUĆI GA (U SARADNJI S IZDAJNICIMA) DA AKO NE POTPIŠE KAPITULACIJU ONDA NE ŽELI TZV. NORMALNO TJ. EFIKASNO UREĐENJE.

Očigledno, profesor Francis Boyle nije lagao kada nas je u proljeće upozorio da se, prema njegovim izvorima, pripremala završnica genocida. Po tom najprljavijem planu od Hitlera do danas, polovina Bosne bi se trebala zamijeniti za Kosovo, čime bi se državotvorni evropski muslimani zatvorili u rezervat s neodrživim uvjetima za opstanak. NAKON NEKOG VREMENA BI SE PROVELA (ISTINSKA) DRUGA FAZA KOJOM BI SE ZADAO POSLJEDNJI UDARAC, TE DRŽAVOTVORNI “MUSLIMANI” I FIZIČKI NESTALI. Za ovu krvavu igru u kojoj je koliko jučer nestalo četvrt miliona naših najmilijih, osim vlade Srbije kao izvršioca, u Haagu se MORA naći i njen glavni sponzor – vlada Britanije.

Iznenađujuća je večerašnja izjava Lagumdžije u emisiji "60 minuta" na FTV da ZA SDP NE DOLAZI U OBZIR da se amandmani hitno donose u Parlamentu bez prethodne procedure, rasprave i usklađivanja. Da li je Lagumdžiji, koji je zbog svoje otvorene borbe protiv stranih agentura (Ashdowna) u BiH izgubio vlast 2002, ipak proradila savjest te on uvidio kakvu igru (nipošto predizbornu!) igra Dodik i krvavi sponzori od 1991?

Ukoliko međutim novi Parlament BiH na nedemokratski način ipak izglasa prethodne amandmane lažnog "ustava", kao minimalnu mjeru u cilju opstanka SBiH i HDZ1990 bi morali zahtijevati da se poštuje procedura, da se ne preskače Predsjedništvo, jer bi tada Silajdžić u Predsjedništvu imao kontrolu nad prijedlogom ustavnih promjena - ne bi mogli propali amandmani doći na ponovno glasanje u skupštinu.

Amar Delić




9. Stranke iz FBiH neće moći uticati na vladu RS

Hayat 7. septembar 2006.

Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović tvrdi da "nesrpski političari neće moći da utiču na politiku ni odluke koje budu donešene u RS" nakon proteklih opštih izbora.

On je za "Dnevni avaz" rekao da će "sada najveći teret pasti na leda dvojice potpredsjednika RS iz druga dva naroda i da će Vijeće naroda imati odlučujuću ulogu u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa nesrpskog stanovništva".

"Iako se bošnjačko glasačko tijelo podijelilo na tri stranke, vjerujem da ćemo mi (SDA) i Stranka za BiH moći u Vijeću naroda da napravimo klub koji neće sačinjavati Bošnjaci, poslušnici aktuelne vlasti", naveo je Osmanović, koji traži izmjenu Izbornog zakona, koji je građanima RS onemogućio glasanje u predratnim mjestima življenja.

On je nezadovoljan što SNSD može formirati Vladu RS bez učešća partija sa sjedištem u Federaciji BiH. "Ranije smo posredstvom svojih ministara mogli i uticati na odluke Vlade RS i braniti ih u Skupštini RS i Vijeću naroda", kaže Osmanović."



10. ZAŠTO GLASNICI VRVE OD GREŠAKA?

Gospodo, nema nikakvog smisla da djeca u osnovnoj školi pišu korektnije, preciznije i pismenije, svoje rečenice, nego doktori nauka, ekonomisti i inžinjeri, ... itd. koji su intelektualni vrh u narodu.

Stoga je krajnje vrijeme da se prekine blamiranje u Online glasniku, bez obzira ko ga piše ili potpisuje, jer taj Online glasnik čitaju u Sarajevu i gotovo svi ministri, politički aktivisti, profesori na fakultetima, novinari, itd.

Ne može se početi rečenica sa brojem, tj. datumom, i to pogrešnim. Naime, nije riječ o 3. septembru, nego o 3. oktobru, kada je BH TV 1 (ovako se piše, usput, a ne BHT) načinila intervju.

Neka se odvoji jedan sat vremena dodatno, i neka se Online glasnik štampa na papir, te neka se te greške olovkom odn. markerom isprave NA PAPIRU, a zatim sa papira korigiraju na kompjuterskom ekranu u Wordu, pa tek nakon toga šalju u bijeli svijet.

Evo, korigirane verzije koju sam sebi napravim, prije svega radi svojega digniteta da imam nešto ispravno napisano i KULTURNO urađeno.

Kultura pisanja je ono što naučimo u osnovnoj školi, i ako se želi to poslati na preko 10 000 adresa e-mailom, onda se treba zavrijediti i dokazati titula profesora, doktora nauka, inžinjera, itd.

Pogledajte u attachment.
Sven R.



11. I BUSH KAŽE “NUKJILAR” PA GA NE KRITIKUJU ZBOG TOGA

Busha kritikuju zbog važnih stvari, npr. zato što je Ameriku uvalio u rat u Iraku iz kojega se ne vidi izlaz osim potpunog poraza kao i u Vijetnamu. Nikada nije bio elokventan, pa je eto izabran i za predsjednika Amerike.

Nadamo se da je ljudima do kojih je nama stalo važno ono što pišemo, pa će nam oprostiti poneke tipkarske, pa čak i gramatičke greške.

Što se tiče “naših”, a u stvari Vukovih znakova namjerno ih ne koristimo, zato što se u raznim sistemima i raznim kompjuterima širom svijeta oni različito transformišu, a nisu svi ljudi vijesti sa kompjuterima, pogotovo stariji. Nama je eto važan svaki čitalac, bio on kompjuterski pismen, ili ne. Uvijek kada smo o tome razgovarali JEDNOGLASNO smo zaključili da nam ne trebaju "naši" znakovi.

Dr. Muhamed Borogovac



12. ZVORNIČANI PROBUDIMO SE

A šta je sa Zvorničanima koji su sahranjeni u Memićima kod Kalesije? Oni nisu iz Memića, ni iz Kalesije, ni iz Živinica, ni iz Tuzle. ONI SU IZ ZVORNIKA!!! ONI SU DALI SVOJE ZIVOTE ZA SLOBODU RBIH (i nabrojanih i ne nabrojanih BH gradova).

Ondje u Memićima, pored puta, u šikari leže pali borci Zvornika i ubijeni nenaoružani civili, kao da su niko i ništa, kao da ih niko ne želi...

PUNO JE NEJEDINSTVA MEDJU ZVORNICANIMA!!! PA ZAR UBIJENI ZVORNICANI NISU ZASLUZILI NEKO OBILJEZJE U ZVORNIKU (slično Srebreničanima)?
PA DA NEZNAM STA SE DESILO, OPET BI MI BILO ZAO STO JE MEZARJE BEZ IKAKVOG OBILJEZJA I PUSTO!

PRICAJTE VI U DIJASPORI O OVOME, JER VI ZVORNICANI IZ DIJASPORE MOZETE I MORATE POMOCI VISE NEGO ZVORNICANI KOJI SE NALAZE U BOSNI I HERCEGOVINI KOJI SU U SVOJOJ RODJENOJ ZEMLJI TRECERAZREDNI GRADJANI. U ZVORNIK NE SMIJU JER SE NE OSJECAJU SIGURNO, A U DRUGIM BH GRADOVIMA IH GLEDAJU KAO STRANCE?

PA DAJTE DA BAREM UBIJENIM I POGINULIM ODAMO ZASLUZENU POCAST!!!

Asmir Halilović



13. MR. HITCHNER, IS IT AMERICAN POLICY OR YOUR PERSONAL INITIATIVE TO SUPPORT RESULTS OF GENOCIDE IN BOSNIA?!

Dear Mr. Hitchner, bhitchner@daytonproject.org

I read your article in the Bosnian daily paper “Dnevni Avaz” this morning.
Regarding the constitutional changes that Bosnia should do, you used the word “must” many times.
How it is possible?
Who are you?
Are you a private person, or an USA Government official?
Who pays you?
Whom do you represent?
Using your word “must” repeated in your article many times, would you mind if I notified you about some things in ten recommendations as you used in your article.

You must know Mr. Hitchner Republic of Bosnia and Hercegovina is a sovereign and independent state by free will its citizens expressed on referendum on March 1, 1992, recognized by UN in May 1992, and exposed by brutal aggression, war crimes, genocide and destruction from 1992, to 1995.
Republic Bosnia and Hercegovina has own Constitutional act contends paragraphs about human rights that is not in collision with EU and USA standards.
You must know that Republic of Bosnia and Herzegovina was exposed to brutal aggression, war crimes and genocide after Serb’s Representatives had left Bosnian State Parliament in order to establish own state into Bosnians’ state borders.
Nobody from UN helped RB&H do defend itself from the brutal aggression and war crimes, destruction, “ethnical cleaning”. You must know that Serbs’ illegal forces killed 200.000 innocent peoples, raped thousands girls and women, injured ten of thousands people, pushed to exile over million people, destroyed Bosnian social community, peoples’ relations, leveled villages, cities, 1.000 mosques, libraries, bridges, rail roads… Most of war crimes are not punished.
You must know that your country as well all the UN members had obligation to protect its member from genocide having in mind Charter of the United Nation and Convection for genocide prevention. You must know that everyone who does not prevent the genocide does the same as if he contributed in genocide committing. You must also know that genocide is the biggest profile of the war crimes and never could be absolute and/or RB&H has a right to sue every time it will not only SRJ, but also USA, UK, France, China, Germany i.e. all UN members because they did not anything to protect brutally attacked UN member RB&H. UN sent its peacekeepers to let Serbs to commit genocide under heir noses guarding the territories that Serbs forces occupied. They
took care to feed some victims that not to be killed starving.
You must know that Dayton Peace Agreement under USA, UK, France, Russia umbrella awarded war crimes and confirmed that war crimes and genocide is worthwhile because war crimes were recompensed by Republika Srpska state and that the most wanted war crimes are still at large.
You must know that the condition that is made by aggression and power, war crimes and genocide could ever be recognized as legal act without victim’s agreement and knowing it you are bulling victims and my country as a victim to accept under your private umbrella the genocide results voluntary. You also must know Annex 4 of the Dayton Peace Agreement was never recognized by Bosnian Parliament, even it has never been translated officially in Bosnian languages. According to that, you must know every change this Annex 4 accepted by B&H Parliament would lead to recognition the completed Annex 4 in order to cement illegal RS as a legal part of the Bosnian constitutional act. You must know that it gives RS right to block Government and Parliament until the B&H is considered to be non functional state and must be dissolved that open the door for RS right to proclaim independency and/or join to Serbia. Certainly, you know that is not possible to achieve this goal in a legal way
because Bosnian Parliament has already rejected Mr. Hays and yours “reforms” so that you are preparing a new private session in Boston to convince corrupt parties’ leaders to push once more your reforms which is nothing else than bulling my country and an act of genocide confirmation and an war crimes award.
You must know that USA Congress, EU…, confirmed that in Bosnia genocide has been occurred and they confirmed their mistakes, they even suggested that the Annex 4 could not be fixed. To accept the “reality” made by genocide means nothing else than commit a new one. This will happen by Annex 4 reparation and by pushing those changes to be accepted by Bosnian Parliament in a big hurry under your private umbrella. By the way, in common Bosnian people will take it in advance as if it was USA Government will! “Avaz” did it today in its comment putting in the same row Senate support for reforms and your private initiative in constitutional changes!
You must know that is not possible to fix Annex 4 because it is not a good foundation for modern Bosnia state. Entities’ way of the making decision in both Parliament’s houses as an anachronism does not exist not only anywhere in European’s Parliaments, but also in USA Congress and Senate. Why do not you push your original patent to be a paragraph into the USA Constitutional act in the fall and to be applied in USA Congress in the Christmas Eve this year!
Thank you, but no, thank you both Mr. Hitchner, thank you, but no, Mr. Hays!
We must have a possibility to welcome the Republic Bosnia and Hercegovina valid Constitutional act come back because it was suspended by aggression, genocide and by Dayton Peace Agreement.
If not, we must have opportunity to be written a new Constitutional act without your private assistance and war crimes dictate and consensus made with them or their represents and protectors. The new B&H Constitutional act must be written in the spirit of the modern recognition human rights, not by their abusers.

Best regards,

Ibrahim Halilovic, freelance Bosnian journalist

October 10, 2006
-----

Prepiska između Hičnera (Hitchnera) i Halilovića se nastavila. Bez obzira na Hičnerovu prednost u Engleskom, Halilović ga je deklasirao argumentima. Nažalost nemamo prostora da to sve objavimo. Usput se izvinjavamo i drugima čije priloge nismo objavili. Šaljite što kraće priloge i sa novim idejama ili vijestima.



14. INTERESANTNI ČLANCI NA PATRIOTSKIM WEB STRANICAMA

http://bosna-ba.com/

http://users.skynet.be/orbus/

http://republikabih.net

www.bosona.net

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: