Sunday, April 20, 2008

#394 SRPSKE STRANKE TRAZILE I DOBILE NOVE "SITNE" IZMJENE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

20. april 2006.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH

br. 394 http://republic-bosnia-herzegovina.com/

1. STATISTIKA O USTAVNIM PROMJENAMA MEDJUNARODNOG INSTITUTA ZA BALKAN

2. NI JEDAN POSLANIK NECE MOCI RECI DA NIJE ZNAO STA RADI

3. U DETALJIMA JE DJAVO: SRPSKE STRANKE TRAZILE I DOBILE NOVE "SITNE" IZMJENE

4. RASKOL U SDA POVODOM USTAVNIH "PROMJENA" !

5. Ustavne promjene bez osjecaja za pravednost

6. AJANOVIC: PRESUDA U HAAGU ZA GENOCID UKIDA ENTITETE!

7. PET AMANDMANA SOCIJAL DEMOKRATESKE UNIJE - SDU

8. BOSNJACI IZ HOLANDIJE: RAZGOVOR SA TIHICEM NAS NIJE NIMALO OHRABRIO

9. HARIS SILAJDJIC ZA "AVAZ": ENTITETSKO GLASANJE SVE RELATIVIZIRA

10. Press konferencija BOSS-a

11. LOVRENOVIC U "PECNICI" – SUZBIJATI BOSNJACKI PATRIOTIZAM

12. HRVATSKE STRANKE U BiH: Ne smije se cementirati dvoentitetska podjela

13. CETCNICKA POLICIJA IZIVLJAVANJEM I POSLALA U SMRT DVOJICU MLADICA

PREGLED BH MEDIJA

14. KOLUMNA RAME KOLARA

15. OTVORENO PISMO DVOJCU S KORMILAROM

------------------------------------------------------
Ako ne zelite da primate nase poruke samo posaljite Reply na bilo koju nasu poruku u KOJEM CETE TO IZJAVITI I NAPISITE VASU TACNU ADRESU BILO GDJE U TIJELO (BODY) REPLY PORUKE i odmah cete biti izbrisani iz nasega adresara.
____________________________________________________

1. STATISTIKA O USTAVNIM PROMJENAMA MEDJUNARODNOG INSTITUTA ZA BALKAN

Medunarodni institut IFIMES je povodom predloženih ustavnih amandmana, koje je na osnovu sporazuma sedam politickih stranaka (SDS-Srpska demokratska stranka, SDA-Stranka demokratske akcije, HDZ-Hrvatska demokratska zajednica, SDP-Socijaldemokratska partija, SNSD-Savez nezavisnih socijaldemokrata, PDP-Partija demokratskog progresa i HNZ-Hrvatska narodna zajednica) Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputilo na raspravu i odlucivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH analizirao javno mnijenje u Bosni i Hercegovini odnosno, da li gradani BiH podržavaju predložene ustavne promjene te da li bi gradani BiH izašli na opšte izbore ukoliko bi oni bili održani danas i da li je dosadašnji tok ustavnih promjena voden na transparentan nacin i uz ucešce javnosti?

Podaci o uzorku:
• Uzorak: slucajan troetapni
• Velicina uzorka: 1.233 ispitanika (punoljetni gradani oba pola državljani BiH)
• Metodologija: telefonska anketa
• Period: 13. i 14.04.2006
• Stepen pouzdanosti: 95%
• Kontrola: na 10% uzorka
• Standardna devijacija +/-3
? Teritorija: BiH (Republika Srpska, Federacija BiH i Brcko Distrikt BiH)

1. Da li podržavate predložene ustavne amandmane, koje je u parlamentarnu proceduru poslalo Predsjedništvo BiH, a na osnovu politickog dogovora lidera sedam politickih stranaka (SDS, SDA, HDZ, SDP, SNSD, PDP i HNZ)?

- DA 27,10 %
- NE 61,40 %
- NEMAM STAV 11,50 %

2. Da li bi izašli na opšte izbore u BiH ukoliko bi izbori bili održani danas?

- DA 33,70 %
- NE 41,20 %
- NEMAM STAV 25,10 %

3. Smatrate li, da je dosadašnji tok ustavnih promjena voden na transparentan nacin i uz ucešce javnosti?

- DA 19,80 %
- NE 72,30 %
- NEMAM STAV 7,90 %

Ustavne promjene u BiH su prvorazredno politicko pitanje. Razgovore/pregovore o ustavnim promjena u BiH vodilo je osam politickih stranaka (SDS, SDA, HDZ, SDP, SNSD, SzBiH, PDP i HNZ). Na kraju je pregovore napustila Stranka za BiH (SzBiH) ne slažuci se nacinom vodenja pregovora i ponudenim ustavnim rješenjima. Veci dio pregovora o ustavnim promjenama voden je u tajnosti. Cak ni poslije potpisivanja politickog sporazuma o ustavnim promjenama od strane sedam politickih stranaka 18.marta/ožujka 2006 nisu vodene javne rasprave o ustavnim promjenama kao što je pravilo i praksa u demokratskim društvima. Posebno u Republici Srpskoj nije vodena javna rasprava o predloženim ustavnim promjenama što je stvorilo dodatnu sumnju i opravdanu zabrinutost gradana – šta se skriva iza najavljenih ustavnih promjena? U Federaciji BiH nosioci javne rasprave o ustavnim promjenama nisu bile politicke stranke potpisinice sporazuma o ustavnim promjenama nego Stranka za BiH i druge stranke koje ne podržavaju donošenje ustavnih promjena sa predloženim sadržajem i procedurom.

Ustavnim amandmanima predloženo je entitetsko glasanje što znaci potpunu kontrolu entiteta nad državom BiH, jer se entitetsko glasanje vrši u predstavnickom domu. Entitetsko glasanje je važno, jer ukoliko se jedan zakon blokira u predstavnickom domu parlamenta taj zakon se ne usvaja. Blokada se može samo ponavljati jer nema razrješenja situacije - apsolutni veto. Stav Venecijanske komisije je, da je entitetsko glasanje suvišno pošto postoji Dom naroda. Preko nacionalnih klubova, odnosno preko 1/3, u krajnjem slucaju 2/3, može se blokirati svako donošenje odluka u parlamentu. Entiteti prakticno pozajmljuju nadležnost, što je jasno i iz samog sporazuma. Sve prenesene nadležnosti mogu se vratiti nazad entitetima uz saglasnost države i entiteta. Ustavnim promjenama predlaže se, da se u Predstavnickom domu formiraju etnicki klubovi za potrebe biranja delegata u Domu naroda. To je amandman II, clan 2, stav e. Svugdje u svijetu - pa, donekle i u BiH prema postojecim rješenjima - u predstavnickom domu djeluju stranacki, a ne etnicki klubovi.

Za razliku od teksta sporazuma, u amandmanima se nalazi formalna procedura kojom bi, navodno, trebalo biti deblokirano glasanje u Predstavnickom domu, u slucaju da jedna entitetska trecina (ili više clanova Doma iz jednog entiteta), odbije da se pri glasanju prikloni vecini. Predsjednik i potpredsjednici Predstavnickog doma pokušali bi tada da u roku od tri dana pregovorima dodu do rješenja. U slucaju da ni oni ne dodu do kompromisnog prijedloga, u amandmanima je predviden još jedan krug glasanja, koji ne podrazumijeva da Dom mora zasjedati u punom sastavu.

U takvom sistemu hrvatski etnicki blok bi eventualno mogao formirati jednu trecinu unutar entitetskog bloka FBiH i privremeno staviti veto na izglasavanje ponudenog prijedloga. S obzirom na ukupno brojcano stanje hrvatske etnicke komponente u BiH, prakticno je nemoguce da hrvatski etnicki blok dostigne dvije trecine unutar entitetskog bloka FBiH i sam trajno blokira usvajanje nekog prijedloga u Predstavnickom domu.
Tako je mogucnost trajnog veta u Predstavnickom domu zagarantirana srpskom i bošnjackom etnickom bloku, dok je ta mogucnost fakticki uskracena hrvatskom etnickom bloku, a takoder i bloku ostalih. Tako bi eventualno usvajanje predloženih ustavnih amandmana dovelo do politicke marginalizacije bh.Hrvata.

Da bi se izbjegla mogucnost trajne blokade Parlamenta BiH, dovoljno bi bilo eliminisati stav e, clan 9 amandmana II. Time bi se obezbjedili minimalni uslovi za efikasno odlucivanje u Parlamentu. Odlucan otpor, posebno nekih od predlagaca amandmana, razotkriva da je njihov glavni cilj da stvore trajni mehanizam kojim se garantira sistem etnickog konsenzusa i mogucnost blokade Parlamenta.

Predloženim ustavnim amandmanima medunarodna zajednice «povlaci se» iz BiH s tim da dvije susjedne države (Srbija i Hrvatska) ostaju u posebnim odnosima sa entitetima. To znaci da BiH prakticno ostaje na neki nacin pod nadzorom susjednih država. U Bosni i Hercegovini Srbi i Hrvati nisu nacionalna manjina, pa prema tome nema pravnog osnova za takav nadzor. Apsurdno je, da entiteti ostanu u nenormalnim odnosima sa susjednim državama iako su gradani oba entiteta konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini.

Medunarodni institut IFIMES smatra, da je potrebno provesti suštinske ustavne promjene u BiH, koje bi omogucile stvaranje funkcionalnije države u smjeru njenog približavanja evroatlantskim integracijama. Sadašnje administrativno uredenje BiH sa dva entiteta: Republikom Srpskom i Federacijom BiH te Distriktom Brcko koci dalji napredak te države. Kljucno pitanje ustavnih promjena u BiH je regionalizacija, koja bi uvažavala geografske, historijske, komunikacijske, demografske i druge kriterije. Predložene ustavne promjene usmjerene su na zadržavanje postojeceg stanja i afirmaciju etnickog principa u BiH. Ustavne promjene treba da omoguce da BiH postane država, koja ce se fokusirati na gradanina/državljanina bez obzira na njegovu etnicku, religijsku, politicku i drugu pripadnost.

Ljubljana, 18.aprila/travnja 2006

Medunarodni institut za bliskoistocne
i balkanske studije (IFIMES) – Ljubljana
Direktor: Bakhtyar Aljaf

-------------------------------------------------------

2. NI JEDAN POSLANIK NECE MOCI RECI DA NIJE ZNAO STA RADI

Poslije ovoga je zaista sve jasno. Mi ne dobijamo bas nista, ni mrvicu, nego upravo suprotno dobijamo jos nefunkcionalniju drzavu, a uz to RS postaje potpuno legalna i sa pravom na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Mi uvijek dobijamo na sudovima, a gubimo na nagodbama. Bosna i Herecgovina je jedina drzava u istoriji koja je sama sebe sahranila nizom nagodbi njenih politicara. Ne treba nista ocekivati ni od skupstine. Nema tu covjeka u redovima SDA. Sve su to bijednici koji ce radi svoje dlake na glavi prodati drzavu.

Evo imena poslanika koji ce 25. aprila sahraniti nekad slavnu drzavu Bosnu i Hrcegovinu.

SPISAK PREDSTAVNICKOG DOMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH (saziv 2002.-2006.)
Muhamed Altic Filip Andric Sead Avdic
Beriz Belkic Selim Bešlagic Mirko Blagojevic Mirsad (Š) Ceman
Nijaz Durakovic Šefik Džaferovic Ibrahim Ðedovic Jelina Ðurkovic
Hazim Felic Tihomir Gligoric Azra Hadžiahmetovic Izet Hadžic
Adem Huskic Elmir Jahic Miloš Jovanovic Senija Kapetanovic
Vlatka Komšic Jozo Križanovic Petar Kunic Zlatko Lagumdžija
Fatima Leho Ivo Lozancic Dušanka Majkic Ljiljana Milicevic
Nenad Mišic Nadžida Mlaco Muhamed Moranjkic Momcilo Novakovic
Marija Perkanovic Mladen Potocnik Martin Raguž Mirsad Sipovic
Ruža Sopta Mehmed Suljkanovic Mubera Ušanovic Vinko Zoric
Mehmed Žilic Milorad Živkovic Nikola Špiric

http://www.parlament.ba/bos/pd/pik/poslanici.php

U gornjem spisku posebna odgovornost lezi na klubu SDA poslanika, jer su oni uvijek dobijali izbore obecavajuci narodu Bosne i Herecgovine da ce sacuvati drzavu, a cim se nadju u situaciji, oni je prodaju, da bi se dodvorili cetncima, od Tihicu i Lagumdjije do Dodiga, Ivanica, Cavica.

Klub Stranke demokratske akcije

Mirsad Sipovic
Elmir Jahic, zamjenik predsjedavajuceg Kluba
Mehmed Žilic
Šefik Džaferovic
Fatima Leho
Mubera Ušanovic
Hazim Felic
Izet Hadžic
Mirsad (Š) Ceman
Nadžida Mlaco

http://www.parlament.ba/bos/pd/pik/zik.php?id=27

___________________________________________________


3. U DETALJIMA JE DJAVO: SRPSKE STRANKE TRAZILE I DOBILE NOVE "SITNE" IZMJENE

Jucer su "Srpske" stranke zatrazile "PRECIZIRANJE" amandmana,u smislu da se zapise da ce odbrana i sigurnost biti uredjene drzavnim zakonima, a to prakticno znaci da ce entiteti imati izvornu vlast po tim pitanjima i da ce entiteti dogovoriti "zajednicke" ( a ne jedinstvene) institucije na nivou BiH. A to je ono sto vec i po Daytonu imamo. Nedavno je bio usvojen zakon po kojem je vojska postala zajednicka. Dakle, ni tu vise nema ni onog minimalnog pomaka, a sjetimo se da je to bio Ti'icev i Lagumdjijin glavni argumnt da su sada "odbrana i sigurnost na nivou drzave".

Najnovija vijest je da su "nasi" pristali i na ove "sitne" promjene, cime su i poslanici srpskih Radikala bili zadovoljni te je Tihic odmah pribrojio i njihove glasove, te slavodobitno izjavio da sada "ZA promjenu ustava" imaju potrebnih 27 glasova u predstavniskom domu, a to su svi Srbi ukljucujuci i Radikale + svi iz SDA + svi SDP.

Evo kako su "Nezavosne" novine objavile tu vjest, citiram:

"Lideri PDP-a i SDS-a Mladen Ivanic i Dragan Cavic kazali su da je vecina prijedloga stranaka iz RS usvojena i da je dogovor o amandmanima u duhu sporazuma koji su ranije potpisali politicki lideri.

Dopunjenim amandmanina precizirao je da ce parlament BiH biti raspušten ukoliko u tri pokušaja ne izabere predsjednika, potpredsjednike i premijera. Parlament BiH obavljat ce zakonodavnu vlast za BiH. Ustavno-pravna komisija parlamenta BiH u trenutku zakljucenja ovog broja "Nezavisnih" razmatrala je dopunjene amandmane koji ce se naci na dnevnom redu naredne sjednice državnog parlamenta, zakazane za 25. april ove godine.

Dan ranije je Dodig objasnio zasto su trazili ove dodatne promjene slijdecim rijecima, citiram Avaz:

"Ne vjerujemo ustavnom sudu

Premijer RS naglasio je da nema povjerenja u Ustavni sud BiH, jer nikad nije donesen zakon o njegovom radu, ocijenivši da on radi kao nijedan ustavni sud u svijetu, jer, "umjesto da samo utvrduje usaglašenost akata s Ustavom zemlje, on se bavi kreiranjem politickog sistema, što je nedopustivo". Kraj citata.

Dodiku se osladilo da se stvari rjesavaju dogorima sa "nasim" liderima, radije nego na sudovima. Kako i nebi, kada je jos Alija uveo praksu da se o svemu moze pregovarati sa cetnicima i da se uvijek treba popustati u tim pregovrima. Jedine pobjede smo imali kada su drugi odlucivali, a to su bili nalazi Badinterove komisije, Medjunarodno priznanje, Ultimatumi cetnicima, koje je Alija odmah upropastavo odlazeci na pregovre sa cetncima. Evo ovih dana defintivno nestaje Bosna i Hercegovina, zahvaljujci tome Alijnom izumu pregovra o svemu i svacemu.

Najnovija vijest, zahvaljujci glasovima Radikala koji su se do sada toboze izjasnjavali protiv amandmana da bi glupavi Bosnjaci mislili da tu ima nesto dobro i za nas, Ustavna komisija je usvojila prijedlog amandmana. Zapamtimo imena dvojice bijednika Mirsada Cemana i Mirsad Sipovica koji su glasali "ZA" amandmane zajedno sa cetnicima na ustavnoj komisiji, i time nas jos jedan korak priblizili provaliji.

Ono sto meni licno kao Bosnjaku najteze pada u svemu ovome je robovski mentalitet nasega naroda. Uzmimo npr. poslanike iz redova SDA. Tihic je danas prihvatio naknadni cetnicki zahtjev kojim se "precizira" odbrana i sigurnost, cime je potpuno anulirao ono sa cime je prodavao sporazum kao veliki uspjeh i clanovima SDA, a i citavom narodu. I nista mu se ne dogodi! On je cak toliko siguran da niko od poslanika SDA nema svoje vlastito misljenje po tom pitanju i da ce poslusno glasati i za izmjenu, pa je odmah dosao do brojke od "27 glasova za promjene" dodajuci glasove Radikala, a ni malo ne sumnjanjuci da ce izgubiti neki glas od Bosnjaka. Da medju poslancima ima samo jedan covjek koji ima svoje ja, i koji glasa po vlastitoj savjesti Tihic se ne bi mogao tako ponasati, jer taj covjek bi mogao glasati suprotno.

Ali eto nema tu ni jednnoga covjeka, ukljcujuci i Elmira Jahica, Izeta Hadzica, Mehmeda Zilica, Fatimu Leho, Sefika Dzaferovica, Hazima Felica, Muberu Usanovic, Madzidu Mlaco, ...

Dr. Muhamed Borogovac
________________________________________________


4. RASKOL U SDA POVODOM USTAVNIH "PROMJENA" !

SARAJEVO, 17.04.2006. Kako izvještava Dnevni Avaz, "Mjesni ogranak SDA Dolac – Sarajevo, medu kojima su i neki od clanova Glavnog odbora SDA i Asocijacije mladih SDA, te prvi ljudi borackih organizacija sa tog podrucja, izražavaju punu podršku Patriotskom bloku BiH i svima koji ne žele legitimizirati Miloševicevu tvorevinu.

Aktivisti SDA ovog mjesnog ogranka ni u kom slucaju ne žele pristati na ucjene i pritiske, što su inace i pokazali u avgustu prošle godine kada su zamrznuli svoj rad u stranackim organima zbog neprihvatljivih pojava i ponašanja unutar SDA.

Izraženo je i protivljenje nacinu i metodama kojima se pokušava izmijeniti dejtonski Ustav BiH, te legalizirati u Parlamentu BiH. Na sastanku održanom prošle sedmice receno je da oni nisu željeli ni tada, a ni sada tone žele, biti objektom u rukama MORALNO POSRNULIH pojedinaca i grupa koje djeluju iz sjene. Takoder, istaknuto je da se na taj nacin ugrožavaju sva kapitalna djela koja je SDA dosada napravila."

Ocito je da je neminovan raskol izmedu VELEIZDAJNIKA koji su u manjini u SDA, i PATRIOTA-CLANOVA SDA za koje pouzdano znamo da ih je VELIKA VECINA, npr. anketa na Web stranici SDA koja je SKINUTA nakon što je velika vecina clanova SDA glasala PROTIV NAMETANIH PROMJENA.

Raskol u SDA se može samo još više produbljivati, a na štetu Bosne i Hercegovine, osim ako se ne desi ŠTO PRIJE i to u ŠTO VECEM broju. CLANOVI SDA PATRIOTI: OTKAŽITE POSLUŠNOST UCIJENJENOM TIHICU KAO ŠTO SU I HRVATI VEC OTKAZALI UCIJENJENOM COVICU!

Amar Delic, Sarajevo
________________________________________________


5. Ustavne promjene bez osjecaja za pravednost

Citat iz uskrsnjeg intervjua Fra Luke Markešica, profesora Franjevacke teologije u Sarajevu Avazu

"Da zemaljske nepravde nikada ne manjka, svjedocimo upravo mi koji sada živimo price o ustavnim promjenama.

Molim?!

- Dobro ste culi. Ustavne promjene su prevažna stvar da bi ih se dogovaralo bez osjecaja za kriterije pravednosti. I to, ako baš hocete, osjecaja pravednosti koju sa sobom nosi poruka Isusovoga uskrsnuca.

Ocito mislite da dogovorene promjene Ustava nisu pravedne?

- Pa, nisu pravedne. Ne mogu biti pravedne ako se njima nije eliminirala podjela zemlje na entitete, nije se riješilo pitanje ravnopravnosti, njima se zadržava diskriminacija medu ljudima, njima nije postignuto nacelo konstitutivnosti naroda, nije data garancija u povratak prognanih svojim domovima, te promjene ne jacaju nadu u dovodenje ratnih zlocinaca pred sud pravde... Žalostan sam zbog toga. Ali, nadam se da nece biti usvojene u formi u kojoj su dogovorene." Kraj citata
__________________________________________________

6. AJANOVIC: PRESUDA U HAAGU ZA GENOCID UKIDA ENTITETE!

SARAJEVO – 17.04.2006. U javnom suceljavanju o ustavnim promjenama, na TV BiH su govorili Mirnes Ajanovic i Bešlagic Selim.

U svom samouvjerenom i nepokolebljivom maniru, dokazani (afera Energopetrol i sprjecavanje pljacke stoljeca!) borac za Bosnu, predsjednik BOSS-a i zastupnik Parlamenta F BiH Mirnes Ajanovic ponovio je stavove Patriotskog bloka da se nametane tzv. "ustavne promjene" ne smiju usvojiti ni pod koju cijenu i da je to PITANJE OD VRHUNSKE VAŽNOSTI.

U parolaškom i na momente nepovezanom govoru, ocito emocionalno nestabilan i obliven znojem kao da je od nekoga pod velikim pritiskom PRISILJEN da govori, SDP-ovac Bešlagic Selim davao je besmislene izjave poput "Otkud sad to da su nam provjereni prijatelji sad neprijatelji!" i "Ne zaboravi da te je amerikanac spasio!".

Na te je floskule Mirnes Ajanovic odgovorio da mi nikada ne smijemo zaboraviti 1992. i da su to oni isti koji su nam tada obecavali da nece biti agresije, oni isti koji su nam medutim još uveli i embargo, pa izdali Srebrenicu... NJIMA NE SMIJEMO VJEROVATI!

Na potpuno besmislenu provokaciju Bešlagica da je i Federacija takode entitet nastao kao posljedica genocida i da presuda u Haagu sigurno nece narediti ukidanje RS-a, kao i voditeljice koja je na to skandalozno dodala da presuda u Haagu "svakako nije važna jer ona ne može ukinuti RS", Ajanovic je podsjetio da presuda pa makar bila i za "samo" GENOCID, AUTOMATSKI UKIDA ENTITETE KAO PRAVNE POSLJEDICE KRIMINALNOG CINA TJ. GENOCIDA, te znaci AUTOMATSKO vracanje na prethodno stanje tj. USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE. To je ono FUNDAMENTALNO PRAVO, koje je sadržano cak i u parnicnom zakonu tj. i u najobicnijoj gradanskog parnici, da ponistenjem jednog pravnog stanja automatski se vraca prethodno pravno stanje, jer se ne smije dogoditi "pravni vakum".

Ajanovic je potom naglasio da mi u stvari i nemamo Ustav, te da sadašnji privremeni "Ustav" nije nikada cak ni preveden s Engleskog jezika (a po profesoru ustavnog prava Kasimu Trnki u vecerašnjoj izjavi TVSA, taj famozni "Ustav" nije nikada ni objavljen u Službenom glasniku BiH, pa je prema tome nelegalan. Taj Ustav je i nelegitiman, jer posljednji legalni referendum iz marta 1993. je bio ubjedljivo za suverenu, cjelovitu Republiku BiH.

Ajanovic je potpuno u pravu da genocid automatski ponistava entitete, jer genocid ne zastarijeva. Ako npr. Tihic-Lagumdjijina vlast nece da zahtijeva ponistenje genocidom stvorenog stanja, moze se dogoditi da ce nekada u buducnosti neki bh patrioti osvojiti vlast i to zahtijevati, ukoliko se sada RS ne legalizuje ovim ustavnim promjenama.

Inace, svo vrijeme za vrijeme suceljavanja u dnu ekrana se napadno beskonacno vrtila ispisana vijest kako je navodno "dokazana piramida u Visokom".

Piramida je podvala koja teba da zaokuplja paznju Bosanaca i Hercegovaca 24 sata na dan, da ne misle kako im nestaje drzava. Ovim smo se ispisali iz klase drzavotvornih naroda, a upisali u klasu "Piramida naroda". Sjetimo sa da je Albanija podijeljena na sjeverni muslimanski i juzni grcko-pravoslavni dio poslije jedne prevare sa "piramidom" (Piramid scheme). A narodi koji imaju prave piramide, od Maja i Acteka do Egipcana su nestali sa lica zemlje. Posto smo postali "svjetski putnici", tj. bijeli cigani, tj. palestinci Balkana, sada smo postali i "narod sa Piramidom", i jos jednom sluzimo za podsmijeh drzavotvornim dostojansvenim narodima svijeta, ukljucujuci i Srbe.

Amar Delic, Sarajevo
_________________________________________________


7. PET AMANDMANA SOCIJAL DEMOKRATESKE UNIJE - SDU

Sejfudin Tokic, predsjednik SDU, za "Dnevni avaz"

Na prvom mjestu ukinuti entitetsko glasanje i promijeniti naziv RS * Stranka za BiH treba preispitati svoj odnos prema podršci postojecoj Vladi Milorada Dodika

Socijaldemokratska unija BiH spremna je podržati ustavne promjene, ali uz ispunjenje pet uvjeta koje su usvojili Predsjedništvo i Glavni odbor ove stranke na zasjedanjima održanim tokom vikenda, izjavio je za "Dnevni avaz" Sejfudin Tokic, predsjednik SDU.
Prvi uvjet je ukidanje entitetskog glasanja u Predstavnickom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer, kaže Tokic, takvo glasanje ne postoji ni u jednoj evropskoj državi.

Specijalne veze

- Drugi je da se u okviru promjena kojima je predvideno usaglašavanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravama i slobodama promijeni naziv entiteta RS koji je diskriminirajuci i suprotan toj konvenciji. Treci je ukidanje odredbe kojom se ponovo definiraju specijalne veze entiteta sa susjednim državama - navodi Tokic.
Cetvrti SDU-ov uvjet jeste da se izbor predsjednika vrši neposredno i onemoguci blokada koja je realna u situaciji nakon izbora kada ne bude postojala nijedna institucija koja predstavlja državu i vodi brigu o uspostavi nove strukture izvršne i zakonodavne vlasti.
- Peti uvjet je da se u okviru prijelaznih odredbi ustavnih amandmana definira obaveza zakonodavnih struktura vlasti da se u drugoj etapi promjene Ustava BiH razgovara o racionalizaciji i teritorijalnoj organizaciji države - navodi Tokic.

Otvaranje razgovora

Predsjedništvo i GO SDU zauzeli su i stav da je, s obzirom na ukupna dešavanja u regionu i cinjenicu da je BiH ponovo izvrgnuta razlicitim vrstama neprincipijelnih pritisaka, neophodno osigurati uvjete da postojece politicke stranke u okviru Patriotskog bloka definiraju svoje odnose ili kao predizbornu ili postizbornu koaliciju.U tom pravcu, kaže Tokic, treba otvoriti razgovore prvenstveno sa Strankom za BiH i BOSS-om.

M. KUKAN

Tihic povlaci nedržavnicke poteze

Ranija inicijativa clana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihica da pred Ustavnim sudom BiH pokrene postupak za promjenu imena RS, za Tokica je tipican nedržavnicki potez, jer je jasno da Sud ne može raspravljati o nazivu entiteta koji je definiran u samom Ustavu.
- Izbjegavanjem da tu inicijativu pokrene u okviru ustavnih promjena, Tihic de facto ostavlja prostor da se legitimira i cementira naziv ovog entiteta - kaže Tokic.

_________________________________________________

8. BOSNJACI IZ HOLANDIJE: RAZGOVOR SA TIHICEM NAS NIJE NIMALO OHRABRIO

U srijedu 12. aprila 2006. u ambasadi Bosne i Hercegovine u Den Hagu odrzan je sastanak predjedavajuceg Predsjednistva BiH Sulejmana Tihica sa predstavnicima Platforme BiH, Islamske zajednice Bosnjaka i drugim istaknutim gradjanima BiH u Holandiji u vezi prijedloga amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine upucenog Parlamentarnoj skupstini.

U svom izlaganju gospodin Tihic je elaborirao vec poznate stavove iz svoga pisma Udruzenjima bh. gradjana u svijetu od 3. aprila 2006, isticuci da Sporazum sedam politickih stranaka i predlozeni amandmani predstavljaju znacajan napredak u procesu ustavnih reformi.

Nabrajajuci tzv. pozitivne strane prijedloga kao najveci kvalitet navodi dobijene izvorne nadleznosti drzave u odbrani, sigurnosti, sudstvu i tuzilastvu BiH, kao da ove oblasti nisu vec ranije zakonski regulisane.

Po nadleznostima drzave BiH se moze sada mjeriti sa ostalim modernim evropskim drzavama, a sistem odlucivanja je konsenzus, kao i u Holandiji, tvrdi Tihic.

Negativni dijelovi Sporazuma po njemu su sto se predsjednik Predsjednistva BiH rotira svakih 16 mjeseci i sto postoji entitesko glasanje u Zastupnickom domu. Entitetsko glasanje, kaze, treba da se ukine u drugoj fazi usaglasavanja ustavnih promjena (reformi).

Pitanje dvojnog drzavljanstva, kojeg je krajnje neodgovornim dosadasnjim zakonodavnim postupcima Bosnjacka strana dovela do apsurda tako da Bosanski Srbi i Hrvati imaju to pitanje uglavnom rijeseno samo Bosnjaci ostali na cijedilu, obecava da ce se rijesiti u drugoj fazi. Medjutim, kada ce ta faza pregovora poceti i sta ce sve obuhvatiti nije poznato.

Tihic je upozorio na strahove druge strane zbog opasnosti od Bosnjacke majorizacije, cime pokazuje politicku naivnost kad prihvata i prenosi takve stavove jer su apsolutno neosnovani i istorijski potpuno neutemeljeni. Naprotiv, ako neko treba da strahuje onda su to Bosnjaci jer ih posljednji rat i iskustva iz proslosti drasticno opominju u tom pogledu.

Sporazum o prijedlogu amandmana na Ustav BiH postignut zahvaljujuci pritisku SAD na RS, a isti je posljedica kooperativnog ponasanja rukovodstva BiH sa Tihicem na celu na razlicitim podrucjima od znacaja za spoljnu politiku SAD. Do sada nije bilo promjena, kaze Tihic, jer ih druga strana nije prihvatala.
Nas je zakljucak da predstavnike RS nije bilo tesko prisiliti na ovakav Sporazum jer im zadrzava na genocidu zasnovani entitet. Buduce radikalne promjene ce se desavati samo ako bude adekvatnih pritisaka SAD i EU jer postojece ustavno ustrojstvo ne daje nikakve garancije funkcionalnosti zbog ugradjenog sistema mogucih opstrukcija, veta i blokada rada Parlamentarne skupstine.

Nakon vise pitanja prisutnih o razlozima zadrzavanja entitetske podjele i opstanka RS g. Tihic je upitao: Recite, kako da se ukine? Na to mu je odgovoreno:

Predsjednice, prvo Vi trebate javno i zvanicno da trazite ukidanje na agresiji i genocidu zasnovane tvorevine,

Drugo, treba da se iskoristi postojece raspolozenje u medjunarodnoj zajednici nakon deset godina od zavrsetka rata u BiH i spremnosti SAD i njenog Drzavnog sekretara Condoleezze Rice da od BiH naprave modernu i funkcionalnu drzavu.

Trece, ne treba da zurite sa ustavnim promjenama dok se ne okonca proces na Medjunarodnom sudu pravde po tuzbi BiH protiv SCG za agresiju i genocid.

U nedostatku jacig argumenata predsjedavajuci Tihic je potegao dodatna sredstva zaplasivanja naroda pa je rekao da je ovim pregovorima prvi put bez rata i zrtava postignut napredak. Pominjanje rata i zrtava nema ama bas nikakav kontakt sa realnoscu, sa postojecom konstelacijom snaga u BiH i regionu, kao ni opstim ekonomskopolitickim trendovima.

Tihic na kraju tvrdi: Ni jedan amandman nije legalizacija losih dejtonskih rjesenja, a pogotovu nije korak unazd kako tvrde neki zlonamjerni pojedinci.

Ova tvrdnja je nevjerovatna i zasluzuje posebnu ekspertnu analizu. Jasno je, medjutim, da Parlament BiH prvi put usvaja i time definitivno ratificira odredbe Dejtonskog sporazuma, koji na taj nacin gubi status privremenog i nametnutog medjunarodnog ugovora.

Pored toga Tihic one koji imaju drugacije misljenje od zvanicnog, dakle njegovog, naziva zlonamjernim, a zaboravlja pri tom da su to misljenja isktaknutih Bosanskih i Bosnjackih pravnih i drugih strucnjaka i patriota Bosne i Hercegovine, koji se vec godinama dostojanstveno bore za ocuvanje integriteta i suvereniteta svoje domovine.

Dzevad Kuric
________________________________________________________________


9. HARIS SILAJDJIC ZA "AVAZ": ENTITETSKO GLASANJE SVE RELATIVIZIRA

BiH vec ima nadležnosti koje joj se sada, navodno, daju * Entitetsko glasanje sve relativizira * Loše rješenje mijenja se opcijama koje stvaraju teren za vece nejasnoce

Sve nadležnosti na nivou države relativizirane su cinjenicom da ostaje entitetsko glasanje te da je moguca njihova potpuna blokada, upozorava Haris Silajdžic, osnivac Stranke za BiH i jedan od lidera Patriotskog bloka.

Predložene ustavne promjene, koje naziva takozvanim, prema Silajdžicevom mišljenju, vrše zamjenu terminologije bez bilo kakvih suštinskih korekcija. U razgovoru za "Dnevni avaz" pojašnjava da se jedno loše rješenje u postojecem Ustavu mijenja opcijama koje stvaraju teren za vece nejasnoce i blokade.

Konkretna rješenja

- Predložene ustavne promjene predstavljaju opasnost za državne interese i njihov ishod u konacnici jeste osiguranje da nikakva konkretna rješenja ne mogu biti postignuta u iducim fazama ukoliko do tih faza ikada dode. Suština je da njima bh. institucije, odnosno država, ne dobivaju, kako se to stalno pokušava prikazati, nijednu novu nadležnost. Radi se o necemu što je vec u postojecem Ustavu BiH bila nadležnost države - istice Silajdžic.

Kada se predložene odredbe detaljnije sagledaju, jasno je, kaže on, da nadležnosti institucija BiH ostaju iste.

- Recimo, odbrana i sigurnost su, po važecem Ustavu, vec u nadležnosti institucija BiH, jer svaki clan Predsjedništva BiH vrši funkciju cilvilnog zapovjednika oružanih snaga. Ako takav zapovjednik vec nema nadležnosti nad odbranom i sigurnošcu, ko ima - pita Silajdžic.

Treca, kako kaže, "navodna nadležnost" države jesu Sud i Tužilaštvo BiH.

- To, medutim, vec postoji u dejtonskom Ustavu, koji bh. institucijama daje nadležnost po pitanjima "suzbijanja medunarodnog i meduentitetskog kriminala".

Navodno, nova nadležnost je i pitanje medunarodnog transporta iako je to bilo i do sada - navodi Silajdžic.

Kada se govori o nadležnostima za evropske integracije, predloženi amandmani, napominje naš sagovornik, samo preciziraju da je BiH "odgovorna" za ispunjavanje uvjeta za evropske integracije te da "osigurava" sve neophodnosti na tom putu.

Mijenjanje principa

- Medutim, ni u jednom svom dijelu ti amandmani ne daju BiH i njenim institucijama nadležnosti nad tim pitanjima. Naprotiv. Predloženi amandmani preciziraju da BiH mora tražiti saglasnost entiteta za svaku nadležnost neophodnu na putu ka EU koja joj nije izricito povjerena u Ustavu. Dakle, BiH nastavlja u potpunosti na isti nacin zavisiti od volje entiteta pri ispunjavanju svih zahtjeva EU - istice Silajdžic.

Njegova ocjena je da je sporan i dio "ostale nadležnosti koje se ureduju zakonom".

- Taj clan potpuno je nepotreban jer se ne mijenja princip da sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim ustavom izricito povjerena institucijama BiH pripadaju entitetima. Jasno je, dakle, da bh. institucije ne dobivaju nijednu novu nadležnost, a to je potvrdila i Venecijanska komisija - podsjeca Silajdžic.

Šta znace evropski standardi

- Na clan kojim je zadržano pravo entiteta da "uspostavljaju posebne odnose sa susjednim državama u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH" dodato je "u skladu s evropskim standardima". Ovaj dodatak nema nikakvo prakticno znacenje jer evropski standardi koji se ticu ovog pitanja ne postoje, što je potvrdila i Venecijanska komisija - navodi Silajdžic.

Piše: E. SARAC

__________________________________________________


10. Press konferencija BOSS-a

U povodu zahtjeva za izjašnjenje Ustavne komisije Parlamenta BiH o prijedlogu za odgadanje izjašnjenja o ustavnim amandmanima do objavljivanja presude po tužbi BiH

BOSS traži izjašnjenje Ustavne komisije Parlamenta BiH o prijedlogu Mirnesa Ajanovica iznesenom na završnoj javnoj raspravi - da se izjašnjenje o ustavnim amandmanima odgodi do objavljivanja presude po tužbi BiH protiv SCG. Priznavanjem Republike Srpske od strane Parlamenta, SDA i SDP ispunjavaju želju SDS-a da se Republika Srpska dovede u status državnosti kakav je imala BiH u bivšoj Jugoslaviji. Republika Srpska nema pravo na odcjepljenje jer nije priznata od strane BiH, ali ukoliko Parlament usvoji amandmane, onda se po medunarodnom pravu može referendumom tražiti medunarodno priznanje - države Republike Srpske. Tada velikosrpskom lobiju nece biti problem dobiti priznanje od strane Ruske Federacije, Francuske, Velike Britanije itd. Prije dobijanja tužbe koja ukida Republiku Srpsku - protudržavno je podnošenje amandmana na amandmane SDA, SDP-a, SDS-a i ostalih, obzirom da bi se time saucestvovalo sa Karadžicevim slugama u davanju medunarodnog prava Republici Srpskoj za odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

17.4.06. Muamer Dedic, Press BOSS-a
__________________________________________________


11. LOVRENOVIC U "PECNICI" – SUZBIJATI BOSNJACKI PATRIOTIZAM

SARAJEVO – 16.04.2006. Serija propagandistickih emisija projekta FTV tzv. "Pecnica" danas je nastavljena intervjuom s Ivanom Lovrenovic. Nakon što mu to ocito nije uspjelo nizom bucnih i otvoreno huškackih intervjua u nizu – s veleizdajnicima Tihicem, Lagumdžijom i Ivanicem te nepristojnim ocajnickim pokušajem s Nijazom Durakovicem koji ga je do srži raskrinkao – Pecanin Senad navukao je masku.

U današnjem intervjuu s piscem Lovrenovicem, držali su se iskljucivo kulturnog i intelektualnog nivoa dijaloga tokom prvih 55 minuta emisije. U posljednjih pet minuta medutim, u necemu što je ocito trebalo poslužiti kao efektna završnica visokointelektualnog "mislioca" koji je svoj ugled sagradio u prvih 55 minuta finocom i odmjerenošcu te napadima na predstavnike Hrvata u BiH (Katolicka Crkva, HDZ, te HDZ 1990 podjednako), Lovrenovic je u par recenica kategoricki stao na stranu nametanih ustavnih "promjena", pri tom ne propustivši priliku da se skupa s voditeljem požali na "nedostatak bošnjackih intelektualaca koji bi morali isto tako kritikovati bošnjacki nacionalizam" (kao što on, eto, kritikuje hrvatski).

Bez IJEDNOG osvrta na SADRŽAJ, ZNACAJ, OKOLNOSTI, PRITISKE, TAJNOVITOST, PROTIVLJENJE JAVNOG MNIJENJA, HISTORIJSKI MOMENAT (TUŽBA, KOSOVO, CRNA GORA) nametanih USTAVNIH "promjena", gost je tako u maniru sveznalaštva sasvim opravdao svoju ulogu koju vec dugo igra. On se naime cvrsto drži davno demaskiranog mu oreola sveprisutnosti i NEUPITNE MUDROSTI, ali uglavnom u medijima koji su u sluzbi razbijanja BiH.

Za razliku od minornog pisca Lovrenovica (koliko ljudi ukupno zna nabrojati ijednu njegovu knjigu?), ogromne medijske prisutnosti (komentator u 5 sedmicnih listova, nebrojeni intervjui, funkcije u komitetima i odborima za dodjelu nagrada...) koji svoju ulogu igra suptilno i "ispod žita", voditelj Pecanin je bio otvoreno u ulozi neprijatelja BiH i Bosnjaka.

Lovrenovic dobija toliki medijski prostor od neprijatelja BiH koji apsolutno vladaju BH medijima da bi se stekla slika da su i Hrvati podjeljeni, da ima i Hrvata koji su za Ustavne amandmane. Lovrenovic i Covic sluze protagonistima ustavnih amandmana da zamaskiraju sliku da SU AMANDMANI DONESENI NA SILU, SUPROTNO ZELJAMA JEDNOG KONSTITUTIVNOG NARODA BiH.

Amar Delic, Sarajevo
Nacionalni kongres R BiH

_________________________________________________


12. HRVATSKE STRANKE U BiH: Ne smije se cementirati dvoentitetska podjela

Lideri HD-a, HDU-a i HSS-a, nisu bili prisutni jer su u to vrijeme imali sastanak u Zagrebu sa Mesicem

Ivan Madunic, Božo Ljubic, Krešimir Zubak i Žarko Pavlovic jucer su u Sarajevu potpisali Zajednicka stajališta o predloženim amandmanima na Ustav BiH. Ucinili su to kao predstavnici Hrvatskog bloka, HDZ-a 1990, Nove hrvatske inicijative i Hrvatske stranke prava - Ðapic-Jurišic.

Suština Zajednickih stajališta jeste u tome da predložene ustavne izmjene nisu u cijelosti prihvatljive ovimstrankama s hrvatskim predznakom. Kljucna je njihova zamjerka na izmjene u zakonodavnoj vlasti, odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Pozivamo sve zastupnike u Parlamentu BiH, a posebice zastupnike iz reda hrvatskog naroda, da ne podrže promjene kojima ce se dodatno narušiti ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i cementirati dvoentitetska podjela BiH - stoji u Zajednickim stajalištima.

Potpisnici tog dokumenta podržavaju onaj dio predloženih izmjena Ustava koji se odnosi na ljudska prava.

Prema našim informacijama, organizator susreta je HDZ 1990. Iako su poziv za sastanak dobili i Hrvatski demokršcani (HD) Petra Milica, Hrvatska demokratska unija (HDU) Mire Grabovca Titana te HSS Marka Tadica, ove se stranke nisu odazvale. Naime, celnici tih triju stranaka, kako nezvanicno saznajemo, danas bi o ustavnim promjenama trebali razgovarati s predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesicem.
- Trebali bismo se susresti s predsjednikom Mesicem, a još je otvorena mogucnost da o promjenama Ustava BiH razgovaramo i s Ivom Sanaderom. Susret smo mi tražili. Mesic nam je dao termin za razgovor, a od Sanadera još nismo dobili nikakav odgovor - izjavio je za "Dnevni avaz" jedan od lidera tri spomenute stranke.

H. O.
_________________________________________________


13. CETCNICKA POLICIJA IZIVLJAVANJEM I POSLALA U SMRT DVOJICU MLADICA

Teška saobracajna nesreca u Pauncima kod Foce

U smrskanom automobilu "ford granada" poginuli Senad Hendo i Adi Klovo

Bježeci od policije, mladici izletjeli s ceste i završili u provaliji * Povrijeden putnik iz vozila Kemal Ušanovic, koji je zbrinut u focanskoj bolnici

Vijest o tragediji na magistralnom putu Goražde - Foca, u kojoj su ugašena dva mlada života, jucer je šokirala Goražde. Iduci iz pravca Foce, u mjestu Paunci, automobil kojim je upravljao Senad Hendo (26) iz Goražda sletio je s ceste, probio zaštitnu ogradu i udario u drvo.

Oštra krivina

Osim vozaca, na licu mjesta poginuo je Adi Klovo, takoder iz Goražda, dok je Kemal Ušanovic zadobio lakši potres mozga od kojeg se oporavlja u focanskoj bolnici.

Prema informacijama Policijske stanice za sigurnost saobracaja Foca, prilikom rutinske kontrole saobracaja u ulici Brace Jugovica u Foci, patrola policije je u nedjelju oko tri sata zaustavila vozilo "ford granada".

Nakon što su iz ruku policajca istrgnuli tablicu s oznakom STOP, mladici su nastavili voziti u pravcu Goražda, navedeno je u policijskom saopcenju.
Patrola je krenula u potjeru, koja je pet minuta kasnije okoncana tragicno. Nakon izlijetanja s oštre krivine u Pauncima kod Ustikoline, smrt dvojice mladica konstatirana je na licu mjesta. Vozac je, kako nezvanicno saznajemo, vozilom upravljao sa jednom rukom u gipsu.

Al. BAJRAMOVIC Avaz 17. 4. 2006.

_____________________________________________

PREGLED BH MEDIJA

14. KOLUMNA RAME KOLARA

U nisu priloga na web stranici sarajevo-x neko je postirao i kolumnu Rame Kolara, jednog od rijetkih bh novinara koji se izdizu iz sivila kontrolisanih medija

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic....r=asc&start=325


Inace, sarajevo-x je stranica za koju znamo da je makar desetorici bosanskih patriota zabranila postiranje na forumu, ukljucujuci i mene. Neprijateljima BiH nije dovoljno sto kontrolisu TV i Radio stanice, i Osloodjenje, i Dane, i Slobinu Bonsu. Oni se toliko plase nas, da kontrolisu da se ne pojavimo i na web stranicama koje posjecuje tridesetak citalaca. Pretpostavljamo da ce doci do liberalizacije poslije ustavnih projena, jer onda ce sve biti gotovo, tj. RS ce biti legalizovana, pa im ni istina vise nece moci naskoditi.

________________________________________________


15. OTVORENO PISMO DVOJCU S KORMILAROM

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua1008.htm

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No comments: