Sunday, April 20, 2008

#389 SDS PODRŽAO USTAVNE PROMJENE U BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA 29. mart 2006.
ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH br. 389


1. PISMO SDA UPUĆENO DIJASPORI I ODGOVOR BH PATRIOTA IZ FRANCUSKE
2. SDS PODRŽAO USTAVNE PROMJENE U BiH
3. TRANSKRIPT NASTUPA IBRANA MUSTAFIĆA NA PARLAMENTU GRAĐANA BOSNE I HERCEGOVINE
4. PETICIJA KBSA PROTIV USVAJANJA PRIJEDLOGA USTAVNIH PROMJENA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BIH
5. Saopštenje Vijeća BH organizacija Australije povodom Sporazuma o ustavnim promjenama
6. NTV HAYAT - DVIJE TREĆINE RUKU GRAĐANA BiH PROTIV USTAVNIH PROMJENA
7. KOMENTAR: APSOLUTNO KREDIBILAN UZORAK
8. NAROD BiH MASOVNO GLASA PROTIV SPORAZUMA I NA WEB STRANICI PINCOM.INFO
9. MEĐUNARODNI INSTITUT IFIMES: BH USTAVNE PROMJENE BEZ PODRŠKE GRAĐANA!
10. REPUBLIKA BiH: DRŽAVA U KOJOJ SVI IMAMO SVA PRAVA

PREGLED BH MEDIJA
11. PONOVO ODLIČNA KOLUMNA RAME KOLARA
12. REIS CERIĆ NASTAVLJA SA UNIŠTAVANJEM BOSNE i HERCEGOVINE
13. BORBA ZA OPSTANAK DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE




1. PISMO SDA UPUĆENO DIJASPORI I ODGOVOR BH PATRIOTA IZ FRANCUSKE

GLAVNOM ODBORU SDA
KLUBU POSLANIKA SDA
PREDSJDNIKU STRANKE
POJEDINAČNIM POSLANICIMA SKUPŠTINE BiH


Poštovana gospodo iz SDA,

cijenimo vas demokratski potez da ste se obratili BH dijaspori, i pokušavali obrazložiti vaše razloge potpisivanja ustavnih promjena. Slijedi odgovor jednog malog dijela dijaspore. Mi dole potpisani ne pretendujemo da predstavljamo cijelu dijasporu, pa pozivamo i ostale iz dijaspore da upotpune naš odgovor stranci SDA.

U vašem "Pismu dijaspori", koje ćemo citirati u cjelini u ovom našem odgovoru, lijepo ste nabrojali šta država BiH "dobiva", a šta Republika Srpska gubi. Međutim, potpuno ste izostavili šta Republika Srpska dobiva, a Bosna i Hercegovina gubi.

Dozvolite da mi ispričamo taj dio priče. To neće biti teško, jer Republika Srpska dobija samo jednu stvar, a to je dobija naše priznanje, te tako postaje legalna.

Sadašnje pravno stanje ne predstavlja slobodnu volju Bosanaca i Hercegovaca koja je iskazana referendumom o nezavisnosti. Dayton je samo međudržavni sporazum, a RS je samo produkt agresije i genocida. Zato Republika Srpska nije legalna, niko je ne bi priznao ako bi pokušala da se otcijepi od BiH. Nažalost, ovim sporazumom Republika srpska dobija tu egzistencijalnu stvar, definitivno postaje izraz mirnodopske volje građana BiH. Vaši sitni "dobici" na pregovorima koje nabrajate u vašem "pismu dijaspori" smetaju Republici srpskoj kao ujedi komarca nekome ko je ukrao milion dolara i prošao nekažnjen. Ili da se izrazimo šahovskim riječnikom, BiH ovim dobija nekoliko pješaka, da bi dala kraljicu.

Uzmimo za primjer Republiku BiH u Jugoslaviji. Jugoslavija kao država je imala mnogo veće nadležnosti od pojedinih Republika, i mnogo veće nadležnosti nego što ih BiH ima po vašem dogovoru. Međutim, budući da su Jugoslavenske Republike bile legalne tvorevine, čim je Jugoslavija doživjela blokadu u svojim institucijama, tj. čim nije mogla više da funkcioniše, svijet je priznao nezavisnost svim republikama koje su to tražile, uključujući i BiH.

Po istim principima internacionalnog prava i RS će postati nezavisna država čim se dogodi blokada institucija BiH. RS će imati pravo na samoopredjeljenje, jer je vi sada kroz ove promjene legalizujete. Koga je briga što je TEŽE izazvati blokadu sistema u novom ustavu, kada je sigurna stvar da će se blokada dogoditi i to ćemo kasnije dokazati.

S druge strane, ako bi u sadašnjem dejtonskom ustavu RS izazvala krizu i tražila samoopredjeljenje, jedino legalno rješenje bi bio povratak na Ustav Republike BiH koji je agresijom i genocidom samo suspendovan.

Sad slijede citati iz pisma SDA stranke dijaspori, i naš odgovor poslije svakog pasusa, kojeg ćemo nasloviti sa "DIJASPORA".

SDA: Poštovana BH dijasporo, uvaženi građani, studenti, ljudi dobre volje, patriote BiH. Izuzetno nam je drago da ste odvojili svoje dragocjeno vrijeme da nam se obratite povodom pregovora o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini uvažavajući hektički način života koji je prisutan na Zapadu. Iskreno se nadamo da je ovo početak naše produktivne saradnje.

Prije nego što uđemo u samu srž materije, važno je istaći da ovim pregovorima o ustavnim promjenama pregovorima entiteti gube, a dobija država Bosna i Hercegovina, cijeli tekst Vam šaljemo u attachmentu, te Vas molimo da ga pomno pročitate i date svoj komentar na www.sda.ba u rubrici forum.

Dozvolite da Vam odgovorimo. Način glasanja u predstavničkom domu je ustrojen na način da većina od prisutnih odlučuje, a od toga je potrebna 1/3 iz entiteta da odluke postanu važeće, ta većina ne znači većinu poslanika iz jednog naroda nego predstavnika, a na nama je da se svi potrudimo jer teoretske i praktične pretpostavke postoje da entitetsko glasanje ne bude jednonacionalno.

DIJASPORA: Kada se ima na umu da u sadašnjem trenutku Srbi čine sigurno preko 90% poslanika iz Republike srpske u Predstavničkom domu, i nema nikakve nade da bi se u skoroj budućnosti to moglo promjeniti, eto odmah tu mogućnosti da se blokira rad države, i da dođe do legalne disolucije.

Jeidini način da se po ovom amandmanu spriječi raspad države bi bio da se hitno "izmisli" 300 000 Bošnjaka u RS koji bi glasali na oktobarskim izborima. Stvar pogotovo otežava vaša nedavna promjena Izbornog zakona, gdje će svako imati pravo da glasa tamo gdje je izvadio CIPS-ovu ličnu kartu. Postavlja se pitanje: Kako vi mislite naseliti barem 300 000 Bošnjaka povratnika u RS da bi nekada u budućnosti imali trećinu nesrpskih poslanika, tj. da bi entitetsko glasanje bilo nešto drugo od etničkog glasanja?

SDA: Cijeli tok pregovora imao je za cilj reduciranje nadležnosti i uloge entiteta, a jačanje nadležnosti i funkcionalnosti države i njenih institucija, a mi smatramo da je to i postignuto jer su ostvarene suštinske promjene koje znaće usvajanje oko 150 amandmana na 34 strane, a ne kozmetičke promjene kako to pojedine političke stranke na bh. pozornici žele okarakterisati.

DIJASPORA: Već smo rekli, s obzirom da se RS legalizuje ovim promjenama, potpuno je nebitan broj promjena, jer dovoljna je jedna mogućnost blokade države, koja znači nestanak BiH.

SDA: I dalje ostaje na snazi Dejtonski Mirovni Sporazum, odnosno, ugovor kojeg su potpisali SAD, vodeće evropske zemlje i naše susjedne zemlje, a po kojem one
i dalje ostaju odgovorne za njegovo privođenje, a koje predviđa da domaće zakonodavstvo može donositi zakone, a da ne krši gore navedeni sporazum.

DIJASPORA: Ostaje Daytonski ugovor, ali samo kao tekst, ali mu se pravna priroda mijenja. To vam je isto kao kada kupite kuću na kredit. U istoj kući živite bilo da je još otplaćujete bilo da ste je već otplatili. Međutim, kuća pripada banci dok je neotplaćena, a tek kada je otplatite pripada vama.

Tako i sa Dejtonskim sporazumom. Sve ostaje isto izvana, isti članovi ustava vrijede. Samo što je sada svijet još uvijek dužan zaštiti Bosnu i Hercegovinu članicu UN, žrtvu agresije i genocida. Međutim, ako se usvoji vaš sporazum, dug svijeta prestaje. Niko nema pravo mijenjati granice država kao rezultat rata i genocida, a ima pravo kada je promjena dobrovoljna. Svijet će prema istim onim principima internacionalnog prava po kojima je priznao BiH sada priznati RS čim blokiraju rad BH institucija i zatraže priznanje. To je onaj ogromni dobitak kojega Republika Srpska dobija, a vi nama pričate kako RS trpi jer je navodno izgubila pokojeg pješaka u toj partiji šaha.

SDA: Stoga, ovim pregovorima su postignuta proširenja nadležnosti države, to nije cementiranje postojećeg stanja nego naprotiv, to je proširenje prioriteta ili razloga koje vi ističete kao prioritete o kojima treba povesti najveću brigu. Vjerujte da mi vodimo brigu o tome!

DIJASPORA: Tačno je to nije cementiranje stanja, nego je cementiranje Republike Srpske i razbijanje Bosne i Hercegovine. Što se tiče povjerenja, vama bi bilo bolje da manje vjerujete onima koji su nas toliko puta prevarili.

SDA: U svemu ovome treba istaći da nijedan narod u Bosni i Hercegovini nije isključivi vlasnik te države, da je Bosna i Hercegovina domovina i Srba, i Hrvata, i Bošnjaka i svih ostalih koji je smatraju svojom domovinom, tj. domovina koja nije tijesna za sve njene građane.

DIJASPORA: Nažalost vi se ne ponašate u skladu sa tom ispravnom definicijom Bosne i Hercegovine. Vi nažalost prihvatate da Srbi jesu ekskluzivni vlasnici pola Bosne i Hercegovine i da pola Bosne i Hercegovine jeste "tijesno" za Bošnjake i Hrvate. Više nije tačno da je svaki građanin BiH slobodan i ravnopravan na svakoj stopi Bosne i Hercegovine. A čitav svijet bi vas podržao da ste na tome insistirali, da niste nastupili sa robovskim mentalitetom u stilu: "Srbi to neće, pa nećemo ni tražiti."

SDA: Koje su političke posljedice pregovora oko ustavnih promjena?

Najvažnije je istaći da je pregovorima oko ustavnih promjena postignut iskorak u odnosu na postojeće stanje koje nikom ne odgovara. Naime, ovim entiteti gube a
dobija država Bosna i Hercegovina!

Kako? Pa tako što dobija sljedeće institucije sa proširenim ovlastima, a to su:

1. Vijeće ministara u kapacitetu moderne evropske vlade, sa dva nova ministarstva;

2. Premijer/predsjednik s jakim ovlastima rukovođenja i kreiranja rada Vijeća ministara, uključujući i pravo da može smijeniti do 1/3 ministara i imenovati vršioce dužnosti;


DIJASPORA: Kada je Vijeće ministara u pitanju u njemu svaki narod ima pravo veta, ako svi pripadnici jednog naroda glasaju složno. Dakle, dovoljno je da se svi ministri Srbi, njih 3 ili 4 dogovore i da glasaju složno i tako blokiraju rad Vijeća ministara tj. Bosnu i Hercegovinu. Već smo objasnili da svaka blokada rada institucija BiH u uslovima novog ustava, iznaći i disoluciju Bosne i Hercegovine. Dakle, ne samo da postoji mogućnost blokade države u Predstavničkom domu, nego postoji i u Vijeću ministara. Stoga, mogu nas matirati kada god požele, bez obzira što su žrtvovali nekoliko pješaka.


SDA:

3. Predsjednik Bosne i Hercegovine sa individualnim ovlastima, umjesto predsjedavajućeg Predsjedništva;

4. Članovi Predsjedništva više nemaju pravo na veto (osim u domenu odbrane);

5. Predsjednika, umjesto predsjedavajućeg Zastupničkog i Doma naroda (ukinuta rotacija);

6. Dom naroda reduciran samo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa (ukoliko je prekršen);

7. Umjesto izbora u entitetskim skupštinama, delegate u Domu naroda bira Zastupnički dom Bosne i Hercegovine;

8. Ukinuto entitetsko glasanje u Domu naroda;

9. Znatno prošireni mehanizmi zaštite ljudskih prava i sloboda. Omogućeno da se građanin može obratiti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, te uvedena institucija ombudsmena;

10. Paralelni specijalni odnosi entiteta sa susjednim zemljama moraju biti u skladu sa evropskim standardima, a što dosada nije stajalo, gdje su tačno utvrđeni principi i demokratska praksa bez prava na pripajanje ili otcjepljenje dijela države BiH susjednim zemljama.

Do sada je bilo izraženo entitetsko-etničko glasanje i u Predsjedništvu BiH, i u Vijeću ministara, i u Domu Naroda i u Zastupničkom domu, s tim što je bilo izraženije u Domu Naroda, a sada se to ukida. Nadležnost Doma naroda se smanjuje na razmatranje samo Zakona u slučaju ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa, a ne svih pitanja/odluka/zakona iz nadležnosti Zastupničkog doma, kao što je to bio slučaj do sada.

DIJASPORA: Nešto od gore nabrojanog su samo malo prepakovana dosadašnja rješenja, a nešto jesu mali pomaci, ali generalno, sve zajedno je to veoma sitno u poređenju sa ogromnim dobitkom Republike Srpske, da će četnici uknjižiti rezultate agresije i genocida, legalizovati Republiku Srpsku za sva buduća vremena. Međutim, nesreća nikada ne dolazi sama. Već druga faza će se pretvoriti u razbijanje Federacije, jer će Hrvati tražiti treći entitet samo na teritoriji Federacije, a stabilizirana RS će ih podržavati da bi što prije došlo do razbijanja BiH. Ovim sporazumom inicirate veliku nestabilnost i nesreću našeg naroda.

SDA: Za sve one koji zagovaraju tezu da je ovim pregovorima obmanuta bh. javnost, odgovaramo da je SDA uložila maksimalni napor u informisanju bh javnog mnjenja. U tom kontekstu, na temu ustavnih promjena održana je sjednica Predsjedništva Stranke, 2. sjednice Glavnog odbora Stranke, nekoliko radnih sastanka sa predsjednicima kantonalnih i regionalnih odbora Stranke, kao i sa predsjednicima opštinskih organizacija SDA. Povrh svega toga, održana je proširena sjednica Savjeta Stranke na kojoj su osim našeg članstva i simpatizera bili prisutni i predstavnici mnogih nevladinih organizacija, tom prilikom su mnogi od njih pozitivno ocijenili aktuelne pomake u pregovorima o ustavnim promjenama u BiH. Bojazan da organi neće funkcionisati zbog blokada nije tačna, jer organi ostaju na vlasti i funkcionišu u skladu sa svojim nadležnostima sve do novih izbora i konstituisanja novih organa. Visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling je najavio da je on posljednji Visoki predstavnik u BiH, mi se pitamo šta će se desiti onog dana kada on ode, a mi nismo usvojili ustavne promjene! Pitamo one koji samo mudruju i kritikuju sve i svakoga ovih dana kako onda iznaći rješenje u ovom našem bosanskom okruženju.

Stoga još jedanput podvlačimo da ovim ustavnim promjenama entiteti gube, a dobija država Bosna i Hercegovina.

DIJASPORA: Koliko ste se trudili da kontrolišete BH javnost i da je dezinformišete najbolje se vidi npr. iz vašega odnosa prema anketi na vašoj web stranici. Zašto ste skinuli tu anketu? Da li zato što je samo oko 30% glasača odobravalo sporazum, a preko 55% odbijalo?

Što se tiče vašega pitanja u vezi sa odlaskom svijeta iz BiH, odgovor je slijedeći:

Ako ustav ne bude promjenjen kada ode Kristijan Švarc Šiling i kada RS izazove blokadu institucija BiH, onda ćemo moći kazati da Dayton ne funkcioniše i imaćemo pravo tražiti povratak prethodnog pravnog stanja, suspendovanog Ustava Republike BiH.

Ako ustav bude promjenjen kada ode Kristijan Švarc Šiling, a kada RS izazove blokadu institucija sistema, onda nećemo moći tražiti povratak ustava Republike BiH, jer on neće više biti samo suspendovan, nego mrtav za sva vremena, zbog ovog Tihićevog i Lagumdžijinog dogovora. Dakle, tada nemamo nikavu protivigru, nemamo nikakvih pravnih opcija da se borimo za normalnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Nadamo se da ćete gosp. Tihić i Poslanici iz redova SDA uzeti u obzir ova strahovanja veoma proširena u dijaspori. Vjerujte i vi nama kada kažemo da znamo kako svijet funkcioniše, živimo na Zapadu i znamo kako pravne države Zapada funkcionišu.

Pozdrav i Selam

Odgovore za "DIJASPORU" pripremila Sadija Ombašić sa kolegama iz Patriotskog fronta iz dijaspore




2. SDS PODRŽAO USTAVNE PROMJENE U BiH

Glavni odbor Srpske demokratske stranke podržao je ustavne promjene u BiH i zatražio od poslanika SDS-a u Parlamentu BiH da glasaju za amandmane koji su u skladu sa Sporazumom o ustavnim promjenama i njegovim aneksima. ''Zaključeno je da je promjena Ustava BiH moguća isključivo na potpunom unutrašnjem konsenzusu u okviru temeljnoga, dejtonskog i entitetskog poretka, polazeći od stava da je RS kao entitet u BiH sa administrativnom i teritorijalnom cjelinom, nepromjenljiva konstanta svih potencijalnih novih pregovora'', izjavio je predsjednik SDS-a Dragan Čavić.
-------------------------------------------

KOMENTAR: Sjetimo se prošlog broja "Online glasnika" kada smo prenijeli članak:
7. SDS podršku ustavnoj reformi uvjetuje ukidanjem presude?

Tada smo to prokomentarisali kao blef da bi se Bošnjaci navukli da prihvate sporazum, jer eto, SDS se buni protiv sporazuma. Sada se vidi da smo bili u pravu, da je SDS tada svojim tobožnjim nezadovoljstvom samo pomagao Lagumdžiji i Tihiću da nama prodaju sporazum "četničkih snova", ali kada je došlo vrijeme sporazum sa ushićenjem prihvaćen od SDS-a.



3. TRANSKRIPT NASTUPA IBRANA MUSTAFIĆA NA PARLAMENTU GRAĐANA BOSNE I HERCEGOVINE

SARAJEVO 22. marta 2006. - Poštovani prisutni učesnici, imam čast i zadovoljstvo da pozdravim Ivu Komšića i Nijaza Durakovića kao članove predsjedništva RBiH, Miru Lazovića kao predsjednika Skupštine RBiH, Harisa Silajdžića kao Premijera RBiH; te moje uvažene kolege poslanike skupštine RBiH Muhameda Filipovića, Sejfudina Tokića, Munira Karića i druge. Ovaj pozdrav je iz strateških razloga, jer rijetko je vidjeti neki skup na kojem se nalazi toliki broj najvećih zvaničnika iz političke, zakonodavne i izvršne vlasti legalne i legitimne Republike BiH.

Malo prije član predsjedništva RBiH Nijaz Duraković reče da su ove i ovakve ustavne promjene jedan vid državnog udara, ali ja moram podsjetiti prisutne da se klasičan državni udar dogodio u Daytonu 1995. godine od strane Srbije i Crne Gore i dijela internacionalne zajednice koji se zavjerenički ponašao prema Republici BiH. Obzirom da se nalazimo pred povijesnim trenutkom gdje je domovina dovedena definitivno u pitanje, pozivam gospodina Komšića i Durakovića da pod hitno pozovu svoje kolege, članove predsjedništva RBiH Pejanovića, Kljujića, Tatjanu Ljujić, Ganića i da pod hitno održe sjednicu predsjedništva RBiH, a da Predsjednik Skupštine Miro Lazović pozove sve poslanike Republike BiH i sadašnje poslanike BiH koji su patrioti i da Skupština RBiH proglasi svoje zasjedanje. Predsjedništvo i Skupština trebaju pod hitno da zaduže premijera RBiH Harisa Silajdžića da formira Vladu RBiH i da se donese odluka o nastavku kontinuiteta Republike BiH sa legalnom i legitimitetnom vlašću, a da se 49 % teritorije proglasi privremeno okupiranom. Nama ne trebaju nikakve ustavne promjene, jer mi imamo legitimni Ustav RBiH, a u ovoj sali se u velikom broju nalaze i nosioci legaliteta vlasti. To je jedini put da se spašava postojeće stanje i zaustavi proces definitivnog nestanka domovine, a mi imamo apsolutno pravo da stanemo u odbranu naše domovine.



4. PETICIJA KBSA PROTIV USVAJANJA PRIJEDLOGA USTAVNIH PROMJENA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BiH

Povodom usvajanja Sporazuma ustavnih promjena koje su dogovorili i potpisali sedam stranaka i njihovih lidera, te praktičkog skrivanja od ostalih stranaka i
građana Bosne i Hercegovine, a polazeći od toga: da je prijedlog ustavnih promjena direktna prijetnja budućnosti BiH, da se izmjene Ustava BiH provode na nedemokratski i konspirativan način, sa ciljem potvrđivanja "ratom provedenog i Dejtonom ozakonjenog etničkog čišćenja i nepravedne podjele BiH", da se izmjene Dejtonskog sporazuma ne mogu vršiti bez saglasnosti država supotpisnica i građana BiH; Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}, www.bosniak.org, info@bosniak.org u ovome presudnome trenutku za budućnost demokratske, suverene, jedinstvene i prosperitetne države BiH poziva sve građane BiH kojima je BiH na srcu, da vodeći se općim dobrom i demokratskim načelima potpišu

Peticiju

i tako izvrše demokratski pritisak na članove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kako ovako zamišljene ustavne promjene ne bi poprimile formu parlamentarne potvrde.

PETICIJU MOŽETE POTPISATI NA LINKU: http://www.petitiononline.com/bosna06/petition.html

Obrazloženje peticije

Dejtonski sporazum proglašen je nefunkcionirajućim od strane američkog Senata, Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Venecijanske komisije, a sama životna
praksa učinila ga je prevaziđenim, i identificirala ga kao glavnu kočnicu u funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine i cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva, te kao glavnu kočnicu stvaranju uslova za ulazak Bosne i Hercegovine u evroatlantske integracije.

Usvajanjem Sporazuma koji su potpisali predstavnici šest političkih stranaka (SDA, SDP, SDS, SNSD, PDP, HDZ), nefunkcionirajući Dejtonski ustav bi se pomoću paketa predloženih ustavnih amandmana reafirmirao i legalizirao izvan okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time bi se iz Ustava Bosne i Hercegovine praktično uklonile međunarodne garancije za očuvanje suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, sadržane u Dejtonskom mirovnom sporazumu, i stvorile bi se ustavne pretpostavke za disoluciju Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem paketa predloženih amandmana, kojim bi se legalizirao princip entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i princip etničkog glasanja u Vijeću ministara BiH, uveo bi se dodatni ustavni mehanizam za blokadu čitavog pravno-političkog sistema, čime bi se stvorile praktične pretpostavke za disoluciju Bosne i Hercegovine.

Sporazum o ustavnim promjenama cementira postojeće stanje etničkih podjela u BiH. Ovako značajna pitanja zahtijevaju, prije svega, izjašnjavanje građana. Ovakvim rješenjima najavljena druga faza ustavnih promjena legitimira zahtjev hrvatskih stranaka za trećim entitetom i predstavlja uvod u podjelu BiH. Nigdje u svijetu nije desilo da se ustavne promjene donose prije provođenja općenarodne rasprave o ovom pitanju.

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH odgovorni su građanima Bosne i Hercegovine koji su za njih glasali, a ne političkim strankama koje su ih kandidirale. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da poslušaju glas građana umjesto naređenja stranačkih lidera, i spriječe da pogubni Sporazum o ustavnim promjenama bude prihvaćen u Parlamentarnoj skupštini BiH.



5. Saopštenje Vijeća BH organizacija Australije povodom Sporazuma o ustavnim promjenama

SAVREMENA I SUVERENA BOSNA I HERCEGOVINA JE INTERES SVIH NJENIH GRAĐANA

Vijeće BH organizacija Australije demonstrativno ne podržava potpisivanje sporazuma o najavljenim promjenama ustava BiH i izričito je protiv ovakvog Sporazuma.

Daytonski sporazum iz 1995. godine je sklopljen u uslovima agresije i genocida te kao nužna alternativa nastavku rata i daljeg stradanja građana Bosne i Hercegovine. Taj sporazum, koji de facto služi kao ustav BiH, nije nikada pružao, niti to sada čini, osnovu za istinski i dugotrajan mir, kao ni za naprednu i savremenu državu BiH. Posebno negativan element Daytonskog sporazuma je formiranje entiteta Republika srpska koja potkopava svaku mogućnost da BiH funkcioniše kao suverena i prosperitetna država svih njenih građana. Stoga su neophodne što skorije konstruktivne ustavne promjene koje će podrazumijevati obavezno ukidanje entiteta.

Od strane jednog broja političara i njihovih stranaka dogovorene i predložene ustavne promjene ne samo da ne donose rješenje za postojeće nametnuto stanje, već to stanje pokušavaju dovesti do njegovog završnog oblika i legalizovati ga. Predložene ustavne promjene negiraju žrtve i stradanja građana BiH, a priznaju i potvrđuju rezultate genocidne politike i ratnih zločina. Sporazum o ustavnim promjenama, nastao iza zatvorenih vrata i bez saglasnosti građana BiH, je ogroman korak unatrag u razvoju vjekovnog multi-etničkog suživota i države BiH. Kao takav on predstavlja recept za kratak i bolan proces rastvaranja i uništenja Bosne i Hercegovine i njenog društva.

Iz ovih razloga su predložene ustavne promjene neprihvatljive i predstavljaju izdaju – izdaju svih njenih građana, u BiH i svijetu, izdaju svih onih koji su za BiH i njene jedinstvene vrijednosti platili ogromnu cijenu, izdaju svih onih koji danas rade na izgradnji i napretku BiH, izdaju budućnosti BiH i njenih narednih generacija.

U ime građana BiH koji momentalno žive u Australiji, zahtijevamo od nadležnih da se navedeni ponižavajući Sporazum hitno povuče i u najširoj demokratskoj debati
predlože nove ustavne promjene ili novi ustav koji će biti osnov za suverenu, jedinstvenu i prosperitetnu državu Bosnu i Hercegovinu svih njenih građana.


S poštovanjem
Senada Softić-Telalović
Predsjednica Vijeća BH organizacija Australije




6. NTV HAYAT - DVIJE TREĆINE RUKU GRAĐANA BiH PROTIV USTAVNIH PROMJENA

SARAJEVO - U historijskom "face to face" na NTV Hayat u subotu 25. marta 2006, Sulejman-Saša Tihić je u duelu s Harisom Silajdžićem žestoko i beskompromisno
branio svoj krvavi entitet – Republiku Genocidnu.

Toliku mržnju prema Bosanskoj inteligenciji kao što su Nijaz Duraković, Muhamed Filipović i praktično SVA OSTALA pamet ("ti bajni profesori") i prema Sarajevu
("izađ'te i vi iz Saraj'va doktore"; i "nije Bosna Saraj'vo"), koje mu je dalo sve što jedan takav kosmopolitski grad može dati jednom četničkom grmalju, nismo zapamtili još od vremena poremećenog Karadžića i njegovih prijetnji glavnom gradu i bosanskom narodu. Slične prijetnje nam je samo dan ranije u istom mračnjačkom maniru uputio i – Mali Vezir Bakir lično.

Saša je otišao i dalje, čak osam puta ponovivši "slučaj Bijeljine" te njegov lični(?) angažman tamo, poručujući nam tako da ako ne dokusurimo Republiku BiH, na nas će se sručiti baš sva četnikadija sveta onako kako nam je to SDB, jel'te, lepo ilustrirala na nedavnim demonstracijama kokardaša u Bijeljini...

Silajdžić je moralnog patuljka Tihića koji se branio "izbornim povjerenjem naroda" podsjetio na izborne prevare SDA u kojima je i po 4 000 mrtvih u pojedinim mjestima "glasalo" za ovu ekspozituru UDBA-e, kao i na to da je Saša izabran isključivo zahvaljujući preporuci Izetbegovića starijeg. Potom je Silajdžić počeo iščitavati sve opštine RS-a u kojima su Bošnjaci bili u većini a u kojoj ih je sada 100 puta manje. Ovo je Sašu vidno uznervozilo baš kao lopova uhvaćenog u nedjelu. Silajdžić ga je međutim otvoreno UPOZORIO da će prije ili kasnije ODGOVARATI PRED NARODOM ZA KRŠENJE POVELJE O SPRJEČAVANJU GENOCIDA.

Na insistiranje Harisa Silajdžića da potpunim pristajanjem na sve ucjene tzv. srpskih predstavnika on zapravo zastupa RS te BETONIRA GENOCID, Saša je u nedostatku argumenata (i pameti) tvrdoglavo ponavljao "ma nije istina", "ma otkud", "ukinuli smo entitete ba!", ni sam ne vjerujući u glupave poštapalice koje je sipao kao iz rukava, da bi u jednom trenutku, podboden Silajdžićevim citiranjem praktično jednoglasne podrške dijaspore, uzvratio sa "pusti ba dijasporu, a joj pa nemoj sad naglas čitat' to". Što je zvučalo još i bezazleno u poređenju s nevaspitanim upadanjem u riječ usljed čega je Silajdžić jedva uspijevao dovršavati rečenice. Ipak, najveća glupost koju je Saša izvalio bila je "biće druga faza, vidiš evo pa potpisali ljudi ba, čim su potpisali biće".

Srećom, u telefonskoj anketi koja je tekla paralelno sa emisijom nimalo naivni narod dao je svojih 28000 naprema 12000 glasova PROTIV PROMJENA. Inače, ko se imalo razumije u brojke znaće da 40 000 učesnika u jednoj ovako kratkotrajnoj anketi predstavlja strahovito značajan statistički uzorak, pa makar bilo i stranačkih fanatika koji su "sjeli" na telefon. Naime, tehnički je nemoguće birati lokalni broj s istog telefona više od nekih 300 puta u satu. Osim toga, jedan poziv u telefonskoj anketi koštao je za bosanske prilike paprenih 0,44 KM, iz čega se takođe vidi odlučnost građana da ne dozvole izdaju.

Bilo je još Tihićevih bisera u sat vremena dugom TV sučeljavanju (npr: "ma koji' ba što dv'je nevladine organizac'je, i baš naš'o i one dvije, e mog' sam i ja reć' sto i dvajest"; "Hayat je namjestio prošlu telefonsku anketu" [u kojoj je omjer glasova bio 10 naprema 1 PROTIV "promjena"]), ali je čitav njegov nastup bio toliko tragikomičan, a na momente i pravi cirkus, da mu većinu baljezgarija i rečenica bez početka i kraja ne treba ni pominjati. Sve u svemu, uporan je bio naš veliki Srbin da od bijelog napravi crno, a od crnog i čitave Bosne – Bijeljinu.

Tako se ispostavilo da RS ima dva srpska člana Predsjedništva BiH – Boru Paravca i Sašu Tihića, te Srbija jednog – dragovoljca UDBA-e Miru Jovića. Imaju još i
V. Britanija i SAD jednog B-H premijera – Andana Terzića. A Bosna?

Bosna ima samo svoj narod i njegove poslanike. Više od toga joj ni ne treba.

Amar Delić



7. KOMENTAR: APSOLUTNO KREDIBILAN UZORAK

Ovakav masovan statistički uzorak od 40 000 glasača ima 100% kredibilitet - to može reći svako ko se bavi statistikom. Kada 40 000 ljudi glasa, na tako malobrojnu populaciju kakva je bh populacija, onda sa sigurnošću možemo reći da je isti omjer i u cijeloj populaciji, a to je 28,000/40,000=70%. Dakle, sa sigurnošću možemo reći: velika većina bh stanovništva, pogotovo među Bošnjacima, odbacuje ustavne promjene, jer uzorak je zaista kredibilan. Čak i kada Američka ispitivanja javnog mnijenja imaju tolike uzorke smatraju se kridibilnim mada se radi se o mnogostruko većoj američkoj populaciji.

Svakom političaru koji predstavlja svoj narod ovo bi samo olakšalo posao. Čovjek koji iskreno predstavlja svoj narod je sretan da zna šta narod želi i obavezno se ponaša onako kako narod želi, jer to mu je posao - DA PREDSTAVLJA NAROD, A NE SEBE, NITI SVOGA ŠEFA STRANKE, JER I ŠEF STRANKE JE DUŽAN PREDSTAVLJTI NAROD. Ukoliko naši poslanici odluče da djeluju drukčije, tj. suprotno masovnom opredjeljenju naroda, to će biti siguran dokaz izdaje interesa naroda i države.

Dr. Muhamed Borogovac




8. NAROD BiH MASOVNO GLASA PROTIV SPORAZUMA I NA WEB STRANICI PINCOM.INFO

Slijedi izvještaj Pincom info o debati između Silajdžića i Tihića

MOSTAR – Haris Silajdžić osnivač Stranke za BiH, nesumnjivo novi je bošnjački politički lider. To je pokazalo Večerašnje sučeljavanje u rubrici emisije Centralni dnevnik face to face, sarajevske televizije Hayat, u kojoj je Haris "ukrstio koplja" s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Na kraju tv dvoboja za Tihića je od 41 tisuće gledatelja glasalo manje od 13.000 dok je njih gotovo dvije trećine, više od 28 tisuća, podržalo Silajdžića.

Glasanje gledatelja bio je pokazatelj i odnosa prema sporazumu o ustavnim promjenama, o čemu su dvojica političara vodili žestoku polemiku. Podsjetimo, Tihić je jedan od potpisnika tog sporazuma, kojeg Silajdžić smatra „izdajom interesa BiH, i „legalizacijom genocida i etničkog čišćenja“. Rezultati glasanja pokazuju kako većina dijeli Silajdžićevo mišljenje.

I prije nego što su objavljeni rezultati glasanja, Tihić se dodvorničkim glasom obratio Silajdžiću pozivajući ga da ostavi po strani uskostranački interes i podrži sporazum za dobro građana BiH, na što se Silajdžić okrenuo gledateljima rekavši: „Ovo sad prvi put govorim. Vraćam se u politiku milion posto. Stvorit ćemo snažan patriotski blok kako bi spriječili legalizaciju genocida. A oni koji su ovo potpisali, odgovarat će pred sudom, kazao je Silajdžić.

Tihić je ostao bez riječi, očito zatečen Silajdžićevom prijetnjom.
...
Istina, egzaktni pokazatelji raspoloženja građana u Republici Srpskoj, još nisu poznati. Za pretpostaviti je da u RS gledaju drugačije na sporazum, jer on prvi
put nakon Daytona, ako bude prihvaćen u Parlamentu, legalizira Republiku Srpsku kao dio ustavne strukture BiH.

25.3.2006.
M.Šutalo / Pincom.info
----------------------------
Da je većina građana protiv sporazuma o ustavnim promjenama pokazuje i on line ankete BH internet dnevnika Pincom.info, http://www.pincom.info/bih/opširnije.asp?ID=37401 Prema trenutnim podacima 75 posto posjetitelja protivi se onom što su dogovorili lideri sedam političkih stranaka; Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Miljenko Brkić, Dragan Čavić, Milorad Dodik i Mladen Ivanić.




9. MEĐUNARODNI INSTITUT IFIMES: BH USTAVNE PROMJENE BEZ PODRŠKE GRAĐANA!
ProČitajte originalni tekst na stranici AKTUA966


Međunarodni institut IFIMES je povodom potpisivanja međustranačkog sporazuma o ustavnim promjenama, kojeg su 18.marta/ožujka 2006.godine potpisali lideri sedam
političkih stranaka u Bosni i Hercegovini (SDS-Srpska demokratska stranka, SDA-Stranka demokratske akcije, HDZ-Hrvatska demokratska zajednica, SDP-Socijaldemokratska partija, SNSD-Savez nezavisnih socijaldemokrata, PDP-Partija demokratskog progresa i HNZ-Hrvatska narodna zajednica) analizirao javno mnijenje u Bosni i Hercegovini odnosno, da li građani BiH podržavaju predložene ustavne promjene te odnos građana BiH prema približavanju EU i NATO-u?

Podaci o uzorku:
• Uzorak: slučajan troetapni
• Veličina uzorka: 1.544 ispitanika (punoljetni građani oba pola državljani BiH)
• Metodologija: telefonska anketa
• Period: 23. i 24.03.2006
• Stepen pouzdanosti: 95%
• Kontrola: na 10% uzorka
• Standardna devijacija +/-3
? Teritorija: BiH (Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko Distrikt
BiH)

1. Da li podržavate dogovorene ustavne promjene u BiH, koje su 18.marta/ožujka 2006.godine potpisali lideri SDS, SDA, HDZ, SDP, SNSD, PDP i HNZ?

- DA 29,30 %
- NE 59,80 %
- NEMAM STAV 10,90 %


2. Podržavate li ulazak Bosne i Hercegovine u EU?

- DA 63,40 %
- NE 24,30 %
- NEMAM STAV 12,30 %


3. Podržavate li ulazak Bosne i Hercegovine u NATO?

- DA 52,10 %
- NE 32,30 %
- NEMAM STAV 15,60 %


Razgovore/pregovore o ustavnim promjena u BiH u početku je vodilo osam političkih stranaka. Na kraju je pregovore napustila Stranka za BiH. Većinu pregovora/razgovora o ustavnim promjenama političke stranke vodile su tajno daleko od očiju javnosti. Nisu organizovane javne rasprave i debate o ustavnim promjenama kao što se to radi u demokratskim društvima.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da bi osnovni cilj ustavnih promjena trebao biti stvaranje funkcionalnije države BiH i na takav način njeno približavanje evroatlantskim integracijama. Postojeće administrativno uređenje BiH sa dva entiteta: Republikom Srpskom i Federacijom BiH te Distriktom Brčko koči dalji napredak te države. Činjenica je, da je Dejtonskim mirovnim sporazumom okončan rat u BiH (1992-95) i da je taj sporazum sebe «nadživio» u trenutku njegovog potpisivanja odnosno zaustavljanjem rata.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da je ključno pitanje ustavnih promjena regionalizacija BiH uvažavajući geografske, historijske, komunikacijske, demografske i druge kriterije, i da su predložene ustavne promjene usmjerene na cementiranje postojećeg stanja i afirmaciju etničkog principa u BiH. Ustavne promjene treba da omoguće da BiH postane država, koja će se fokusirati na građanina/državljanina bez obzira na njegovu etničku, konfesionalnu, političku i drugu pripadnost.

Ljubljana, 26.marta/ožujka 2006

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana

Direktor: Bakhtyar Aljaf
ProČitajte originalni tekst na stranici AKTUA966




10. REPUBLIKA BiH: DRZAVA U KOJOJ SVI IMAMO SVA PRAVA

Bosna manjka mnogo čega. Veleizdajnika i lažnih voda međutim ima za izvoza. Od Rizvan-bega i Smail-age Čengića, preko Izet-begova do Sulejmana - Saše Tihića. Ovoj grupi najcrnjih hulja upravo se pridružio i lažni sveevropsko-muslimanski "Papa"– Cerić Mustafa zvani "reis". Pa se u svom maniru pisca žvaka - deklaracija obraća cjelokupnoj dijaspori, cjelokupnoj inteligenciji, cjelokupnoj omladini, cjelokupnom ko zna čemu...

Historija će pod Anno Domini 2006 zapisati: "Dok je Bosnom bjesnila izdaja i njen narod vodile lažne vođe – pravi Papa u Rimu odlučno ustade u zaštitu Bosne".

Izdajnicima je toliko dogorilo da su, pritjerani uza zid, očito sami razotkrili svoju strategiju ŠIRENJA STRAHA: Prvo nam Saša Tihić PRIPRIJETI da će nam se ponoviti Bijeljina (pazite: tamo je klanje počelo i 1992!). Pa nam priglupi Izetbeg mlađi PRIPRIJETI da će nastati "izutetno opasna situacija". Pa nam bolesno ambiciozni Cerić Mustafica PRIPRIJETI da ćemo postati Palestinci ("poučeni primjerom onih koji su sve odbijali zato što nisu mogli sve dobiti"). A sve to ako ne ovjekovječimo GENOCID! Koja vrhunska zamjena teza, i to u situaciji u kojoj je Srbija vojno uništena NATO-vim bombardovanjem zbog Kosova, izmorena UN decenijskim sankcijama, sa 4 izgubljena rata i Kosovom (Vojvodinom), pred prvom presudom u svijetu za GENOCID – praktično na koljenima!

Dobronamjerni ljudi bi se mogli upitati – pa dobro, šta je ovim hajvanima? Odgovor glasi: SDB-u je uistinu toliko dogorilo do nokata da se i najbolji agenti javno blamiraju i neizbježno – odaju! VELIKI CILJEVI ZAHTIJEVAJU VELIKE ŽRTVE.

Izdaja ima hiljadu lica i samo jedno naličje. Koliko god se trudili navući različitih maski, izdajnicima je uvijek zajedničko jedno – manipulacija. Sistematska (smišljena) izdaja zemlje i njenog Ustava od strane vodećih političara (a koju pravo naziva VELEIZDAJOM) uvijek se u historiji sastojala od manipulacije NOVCEM, ZAKONIMA i VJEROM..

Svi oni koji, što usljed sopstvenog straha što iz neznanja, u ove po Bosnu sudbinske dane pričaju Markove konake o "gorućim problemima", "nezaposlenosti", "odlasku mladih", "ekonomskim pitanjima", "kriminalnoj privatizaciji", "evropskim integracijama", u stvari ne (žele da) vide da za sva ta tražena prava – pravo na rad, pravo na školovanje, pravo na pravdu – trebaju REPUBLIKU BOSNU i HERCEGOVINU, normalno uređenu zemlju prirodnih granica, kao OKVIR ZA SVE. Na primjer, nije bitno ući u EU pod svaku cijenu, bitnije je s CIME se ulazi. Jer ono s čime se ulazi jednako je onome s čime se izlazi – jednom kad EU više ne bude. Zna Srbija ovo predobro. Da ne zna, ne bi se ovoliko lomila da nam što prije otme što više, i još da se izvuče – nekažnjeno.

Sasvim je logično da zato što nemamo okvira – unutar Bosne ništa ne štima. To je pitanje svih pitanja. Samo Republika Bosna i Hercegovina daje SVIM GRAĐANIMA
SVA PRAVA.

Iz događaja proteklih sedmica jasno je da su ONI spremni na sve. Vrijeme je da i mi pokažemo da i nama VELIKI CILJEVI ZAHTIJEVAJU VELIKE ŽRTVE.

Zato se i mi moramo ponašati kao DRŽAVOTVORAN narod, i BEZ OBZIRA KO JE ŠTA RADIO I POTPISIVAO U PROŠLOSTI, barem se privremeno okupiti oko jednog jedinog cilja kojem je ime: R E P U B L I K A B O S N A I H E R C E G O V I N A .

Amar Delić




PREGLED BH MEDIJA

11. PONOVO ODLIČNA KOLUMNA RAME KOLARA

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=48195&Itemid=46




12. REIS CERIĆ NASTAVLJA SA UNIŠTAVANJEM BOSNE i HERCEGOVINE

http://users.skynet.be/orbus/aktua/aktua969.htm



13. BORBA ZA OPSTANAK DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

http://republikabih.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


No comments: